Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Επικοινωνεί με τους πολίτες και πετυχαίνει



Ένας άνθρωπος σαν τον Βασίλη Ιωάννου, δεν μπορεί σ’ αυτή την ηλικία και εκ της πορείας του να αποστρατευτεί από την πολιτική. Όμως στην πολιτική, δεν είναι οι εμμονές, ο καλύτερος σύμβουλος...

Με ουσιαστική και αποτελεσματική πορεία στην αυτοδιοίκηση, έδειξε πρώτος στην ευρύτερη περιοχή, ένα αξίωμα στην πολιτική: Να ξέρεις πότε αποχωρείς από τα κοινά, με το κεφάλι ψηλά και δεν αφήνεις τους πολίτες, οι οποίοι σε εμπιστεύτηκαν, να σε διώξουν.
Ο νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, ήταν κεντρικό πρόσωπο στις συζητήσεις που γινόταν, όταν καθιερώθηκε ο θεσμός της Περιφέρειας και το όνομά του, ήταν από τα πρώτα που συζητήθηκαν να είναι ο πρώτος υποψήφιος αιρετός περιφερειάρχης Ηπείρου, αλλά πρώτα ζύγισε τα πράγματα και ακολούθως φαίνεται να έκανε την απλή σκέψη:
-Δεν είναι δυνατόν ο κάθε παράγοντας της δημόσιας ζωής, να είναι πρόθυμος για όποια θέση, χωρίς να βλέπει και τις άλλες παραμέτρους της πολιτικής διαδικασίας, όπως αυτή καθ’ αυτή η παρέμβαση που μπορεί να έχει.
Με δήλωσή του έβαλε τέλος στα σενάρια που τον ήθελαν υποψήφιο περιφερειάρχη και ακολούθως απ’ τους πολίτες, που ειδικά αυτόν τον καιρό, συζητούν και προβλέπουν… τα σενάρια τον ήθελαν υποψήφιο δήμαρχο Πρέβεζας, γιατί έχει παγιωθεί η αντίληψη, ότι ένας εν ενεργεία πολιτικός ή αυτοδιοικητικός παράγοντας, θα πρέπει σώνει και καλά, πάντα να είναι υποψήφιος κάπου. Γιατί, εκ της πάγιας πρακτικής των πολιτικών μας εκπροσώπων, δεν φεύγει κανείς, αλλά τους «φεύγουν» οι πολίτες.
Σ’ εκείνη την χρονική στιγμή, φαίνεται πως ο Βασίλης Ιωάννου, λειτούργησε με ψυχραιμία και προοπτική. Θεώρησε ότι κάποτε πρέπει να μην είναι υποψήφιος, όχι γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μη εκλογής, αλλά γιατί η επιμονή στην παρουσία του στα δρώμενα, μπορεί να ακυρώσει τα όσα μέχρι τώρα έκανε και να βγει εκ νέου στην κοινωνία και τους πολίτες ως αποτυχημένος. Το πικρό αυτό ποτήρι το έχουν πιεί πολλοί παράγοντες της δημόσιας ζωής στην περιοχή μας και ήταν ιδιαίτερα ευφυής ο Βασίλης Ιωάννου, που δεν μπήκε καν στον πειρασμό να το δοκιμάσει.
Στην συνέντευξη που παραχώρησε για να ανακοινώσει την απόφασή του να μην είναι πουθενά υποψήφιος, έκανε την πιο σπουδαία επισήμανση. «Ότι είχαν να προσφέρω, το προσέφερα και μάλιστα κατά τον καλύτερο τρόπο», είπε και βγήκε ακολούθως στους πολίτες, για να εισπράξει πολλά μπράβο, τόσα που ποτέ δεν πρόκειται να εισπράξει, αν κάποιος επιμείνει και φύγει με το κεφάλι κατεβασμένο.
Βεβαίως ένας άνθρωπος σαν τον Βασίλη Ιωάννου, δεν μπορεί σ’ αυτή την ηλικία και εκ της πορείας του να αποστρατευτεί από την πολιτική. Όμως στην πολιτική, δεν είναι οι εμμονές, ο καλύτερος σύμβουλος. Υπάρχουν και άλλοι χώροι, στους οποίους μπορεί κανένας να δοκιμάσει και σ’ αυτή την περίπτωση ο Βασίλης Ιωάννου, έχει κάθε δικαίωμα να το πράξει.
Σ’ όποια δοκιμασία κι αν μπει, θα μπει ενισχυμένος… Μιας και όσοι κληθούν να αποφασίσουν για την πάρα πέρα πορεία του, θα έχουν στην μνήμη τους, την πετυχημένη πορεία στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας και αυτή θα βαρύνει στην τελική επιλογή.

Πολλές ικανότητες

Όταν εκλέχτηκε νομάρχης Πρέβεζας στις εκλογές του 2002 ο Βασίλης Ιωάννου, άρχισε να ξεδιπλώνει πολλές απ’ τις ικανότητές του, ειδικά στην επικοινωνία, που είναι η προϋπόθεση για καλή πορεία, κάθε προσπάθειας. Επικοινωνία, γιατί ο ενημερωμένος πολίτης, είναι χρήσιμος πολίτης. Αυτό ήταν λοιπόν και το κίνητρο του νομάρχη Πρέβεζας, για κάθε του προσπάθεια.
Σε κάθε διεκδίκηση που ξεκινούσε, ο πολίτης ήταν ενημερωμένος γι’ αυτήν και ικανοποιημένος στην συνέχεια, όταν έβλεπε το αποτέλεσμα. Θεωρούσε εαυτόν συμμέτοχο σ’ αυτή την προσπάθεια κι εκεί ήταν πρόθυμος να σταθεί δίπλα και στην επόμενη, που ήταν σίγουρος ότι είχε ως στόχο το συνολικό καλό.
Όποια έργα κι αν έγιναν, πολλά για να ακριβολογούμε στις δυο θητείες του, είχαν την ουσιαστική συμπαράσταση των πολιτών, γιατί είχε φροντίσει ο ίδιος ο νομάρχης, να είναι ενημερωμένοι, με δελτία τύπου και ανακοινώσεις, που θα έφταναν και στο τελευταίο μέσο ενημέρωσης της περιοχής.
Κάποιοι έλεγαν ότι «την είχε ψωνίσει» με την δημοσιότητα, αλλά πάντα υπάρχουν πολίτες και παράγοντες που και την καλύτερη προσπάθεια, επιθυμούν να μην μηδενίσουν με μια προβοκάτσια.
Η διαρκής διαδικασία της επικοινωνίας έκανε το νομάρχη Πρέβεζας Βασίλη Ιωάννου, καλό δέκτη των μηνυμάτων της κοινωνίας, άρα με αυτά προχωρούσε και πάντα είχε τις προϋποθέσεις να οδηγεί το νομό σε καλύτερες ημέρες και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το ακόμη καλύτερο.
Λαμβάνοντας και αξιοποιώντας τα μηνύματα, έπρεπε να είναι κοντά στους πολίτες όχι μόνο στις εκδηλώσεις που κάποιοι προτιμούν για να φανούν και να δημιουργήσουν εντυπώσεις περί ενδιαφέροντος, αλλά στην καθημερινή αγωνία των ανθρώπων του μόχθου. Αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και πρέπει να έχουν συμπαραστάτη τους την αυτοδιοίκηση, μιας και η πολιτεία είναι ακόμη πολύ μακριά απ’ τον πολίτη. Πολλά χιλιόμετρα έκανε, για να είναι παρών στα έργα που γίνονται, στις επιχειρήσεις που υπάρχουν και προσφέρουν και σε κάθε καθημερινή διαδικασία.
Μια επιλογή, που τον δικαίωσε πλήρως και έδειξε το σύγχρονο πρόσωπο του ανθρώπου που ασχολείται με την αυτοδιοίκηση και βιώνει την ενασχόληση αυτή, στην ουσία της.
Αποτελούν ίσως οι παραπάνω εκτιμήσεις, την πεμπτουσία της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης και ο Βασίλης Ιωάννου, βρήκε τον τρόπο και τις έκανε πράξη.
Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε σελίδες με το έργο του, αλλά και τον τρόπο που το έκανε. Όμως περισσότερη σημασία έχουν οι ουσιαστικές επιλογές που έκανε και πως αυτές τον δικαίωσαν σε μια μεγάλη πορεία .

Με συνέπεια στην πολιτική…

Σα να γεννήθηκε ΠΑΣΟΚ, μοιάζει ο Βασίλης Ιωάννου, μιας και λίγο μετά την ίδρυσή του το υπηρετεί με συνέπεια, αλλά και με διάθεση να εκφράσει την αντίθετη άποψη, πάντα τεκμηριωμένη και χωρίς υπερβολές, οι οποίες στην πολιτική, καταλήγουν εις βάρος της ουσίας.
Φοιτητής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κατέβηκε ένα καλοκαίρι στην Πρέβεζα, να οργανώσει την πρώτη Γιορτή Νεολαίας, της εποχής εκείνης, μιας και η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, τότε δεν είχε στην Πρέβεζα νέους. Σα να ήταν προφητική εκείνη η ενασχόλησή του, μιας και κάποια χρόνια μετά βρέθηκε εκεί, διορισμένος καθηγητής, όπου άρχισε την έντονη δραστηριοποίησή του στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Πήρε πρωτοβουλίες και καταξιώθηκε ως πολιτικός στέλεχος, για να έρθει ακολούθως η αναγνώριση και να διεκδικήσει τη Νομαρχία, στην οποία έμεινε οχτώ χρόνια.
Σήμερα είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με ουσιαστικό λόγο και ρόλο στα δρώμενα, μιας και σε επίπεδο ηγεσίας είναι ιδιαίτερα γνωστός και καταξιωμένος.
Η πορεία του και στο ΠΑΣΟΚ, τον δικαιώνει και δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον και στην πολιτική να τον δούμε σε άλλο ρόλο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: