Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ουσιαστική απάντηση στην δημοτική αρχή

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Η απόφαση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και τεχνικών Έργων Ηπείρου, είναι μια ουσιαστική απάντηση στις αποφάσεις της δημοτικής αρχής, η οποία δεν σκέφτηκε σε καμία περίπτωση την ιστορική αξία που έχει το συγκεκριμένο κτίριο, προκειμένου να παραδοθεί σε ιδιωτική εταιρεία για να αξιοποιηθεί.

Θεωρείται σίγουρο ότι η έκβαση της υπόθεσης και η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Γιώργος Ζιώβας, με την εμπεριστατωμένη μελέτη που έκανε και κατέθεσε απ’ τον Μάρτιο, θα ευαισθητοποιήσει περισσότερους συμπολίτες μας, μιας και όταν ελήφθη, εν μέσω πολλών αντιδράσεων, η απόφαση να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο κτίριο από ιδιωτική εταιρεία και τότε δεκάδες συμπολίτες μας, είχαν εκδηλώσει την αντίθεσή τους και ζητούσαν να βρεθεί τρόπος, να μην υλοποιηθεί η απόφαση αυτή.
Όπως όλα δείχνουν, μέχρι να συζητηθεί το θέμα αυτό στην υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο βλέπει θετικά την πρόταση, δεν είναι δυνατόν να γίνει καμία παρέμβαση, αλλά ούτε και να προχωρήσει η διαδικασία της σύνταξης διακήρυξης για την ενοικίαση και την αξιοποίηση από ιδιωτική εταιρεία.
Επί πλέον είναι σίγουρο πως όταν γίνουν ευρύτερα γνωστά τα ιστορικά στοιχεία που περιλαμβάνει η μελέτη που κατέθεσε ο αρτινός αρχιτέκτονας Γιώργος Ζιώβας, τότε όλοι θα πουν ότι δεν είναι δυνατόν την ιστορία της πόλης και ότι την θυμίζει, αν την θυσιάζουμε για την επίπλαστη αξιοποίηση και την ανέγερση κτιρίων, που τίποτα δεν θα προσθέσουν στο κατεστραμμένο κέντρο της πόλης μας.
Με βάση την ευρύτερη δημοσιοποίηση των ιστορικών στοιχείων, αλλά και την ανάλογη διατήρηση των κτιρίων αυτών, είναι περισσότερο από σίγουρο πως το σημείο αυτό της πόλης, θα γίνει σημείο αναφοράς και θα είναι το καύχημα των αρτινών, αλλά και παράδειγμα για άλλες πόλεις.
Στους τελευταίος μήνες της θητείας της, η παρούσα δημοτική αρχή, ας δει και κάτι θετικό για την πόλη… Ας μην τα ισοπεδώσει όλα, στο πλαίσιο της γνωστής της τακτικής της σύνταξης μελετών, που δεν υπολογίζουν τίποτα.
Ας κάνει τελικά, ένα καλό για την πόλη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: