Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΟΛΓΑ: Οι άνθρωποι της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ έχουν αποδείξει την αυτονομία της επιλογής τους


Τέσσερις μέρες μετά τις εκλογές νιώθω την ανάγκη και έχω την υποχρέωση να απευθυνθώ δημόσια στους συμπολίτες μας και να πω μερικά πράγματα που αφορούν στην πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και στη στάση που η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ θα κρατήσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Για να σταματήσει μια και καλή η έντονη ανυπόστατη φημολογία για στηρίξεις και η χρήση των ανθρώπων της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, που ξεκίνησε από τη Δευτέρα και κάθε μέρα εντείνεται.Το αυτοδιοικητικό τοπίο της Ελλάδας άλλαξε δύο φορές σε σχέση με τις εκλογές του 2006.Η πρώτη αλλαγή ήταν ο Καλλικράτης, νόμος σχεδόν απαγορευτικός για εκλογική παρουσία πραγματικά ανεξάρτητων σχημάτων και η δεύτερη αλλαγή ήταν η πολιτική επιλογή των δύο μεγάλων κομμάτων να μετατρέψουν τις δημοτικές εκλογές σε ψήφο εμπιστοσύνης ή αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής.
Σ’ αυτές τις πολιτικές συνθήκες παρουσιάσαμε στην τοπική κοινωνία ένα δυνατό ποιοτικό ψηφοδέλτιο και καταθέσαμε σε δημόσια κρίση τη δική μας πρόταση για μια αυτοδιοίκηση των πολιτών και όχι των πελατών.
Η πρότασή μας για συμμετοχική αυτοδιοίκηση χωρίς κομματικές εξαρτήσεις είχε απέναντί της μεγάλους κομματικούς μηχανισμούς και οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Συμφέροντα που διαχειρίστηκαν τον κομματικό πατριωτισμό και την οικονομική ανασφάλεια μεγάλης μερίδας των Αρτινών.
Η πρότασή μας για ψηλά και μακριά είχε απέναντί της νοοτροπίες για κάτω και χαμηλά. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους πεντέμισι χιλιάδες συμπολίτες μας που σ’ αυτές τις συνθήκες πίστεψαν σε μας, αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και έφτασαν το ποσοστό μας στο 20%.Ανθρώπους, που ελεύθερα σκέφτηκαν, ελεύθερα διάλεξαν και ελεύθερα μας κατέθεσαν στην κάλπη την εμπιστοσύνη τους.
Είναι λοιπόν έξω από κάθε κοινή λογική πως μπορεί κάποιος είτε να δεσμεύσει, είτε να απελευθερώσει ελεύθερους ανθρώπους, πως κάποιος μπορεί να καθοδηγήσει την ψήφο τους. Οι άνθρωποι της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ έχουν αποδείξει την αυτονομία της επιλογής τους, διαθέτουν πολιτική σκέψη και έχουν επίγνωση της συγκυρίας και υπευθυνότητα.
Γι’ αυτό και απελευθέρωσαν τέτοια κοινωνική ενέργεια που μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε και σε τρεισήμισι χρόνια να γίνουμε δύναμη νίκης.
Να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ανθρωποκεντρική και ακηδεμόνευτη αυτοδιοίκηση.Στο νέο Συμβούλιο η παράταξή μας θα εκπροσωπείται από τρεις έμπειρους συμβούλους. Και σ’ αυτές τις πολύ κρίσιμες για το Δήμο μας συνθήκες, σε συνθήκες που ο Δήμος Αρταίων θα πρέπει να δείξει έντονα το κοινωνικό του πρόσωπο, πρώτο μέλημά μας θα είναι να αναδείξουμε από πού ξεκινάμε και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό.
Η στάση μας μέσα κι έξω απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι σταθερά δίπλα στον πολίτη και σταθερά απέναντι σε επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα που στραγγαλίζουν την ελεύθερη βούληση, το συμφέρον των πολλών και την ανάπτυξη του Δήμου.Θα μεγαλώσουμε κι άλλο τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ και τα επόμενα χρόνια θα έχουν τη δική μας αυτοδιοικητική υπογραφή.

Όλγα Γεροβασίλη επικεφαλής της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Κυκλοφορεί "Η ΓΝΩΜΗ"

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ από την 2η σελίδα της ΓΝΩΜΗΣ

Μπέρδεμα με την έκδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Κάτι δεν λειτούργησε καλά και μέχρι την Τετάρτη το πρωί κανένας δεν ήταν σίγουρος, εκτός των πρώτων των πρώτων, αν εκλέγεται ή όχι και οι συζητήσεις που γινόταν είχαν να κάνουν με τους λόγους των καθυστερήσεων και όλα όσα αυτοί μπορεί να σημαίνουν.

Τι να κάνουμε όμως. Αυτοί που έπρεπε να συντονίζουν την έκδοση των αποτελεσμάτων ήταν σε άλλες ασχολίες. Στην Άρτα ο δημαρχονομάρχης είχε την δική του… καψούρα, για το αν θα εκλεγεί, στην Πρέβεζα ο νομάρχης καιγόταν για το τι θα γίνει σε κάποιους Δήμους του νομού του και πάει λέγοντας…

*****

Πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που όσες υποσχέσεις κι αν έχει δώσει, δεν τήρησε καμία, να θέλει να παίξει ρόλο ΤΩΡΑ και να δίνει υποσχέσεις για λογαριασμό άλλων, που και οι άλλοι είναι της ίδιας κατηγορίας και να λέει ότι αυτό που θέλεις θα γίνει και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το κάνει αυτός που κάποτε αποκαλούσαν με το υποκοριστικό «αλήθειας» ο οποίος καίγεται και για άλλον «αλήθεια», που θέλει να τον διαδεχτεί. Περισσότερα δεν μπορούμε να πούμε, αλλά όποιος θέλει να καταλάβει μπορεί να καταλάβει…

Όποιος δεν θέλει να καταλάβει, ας λάβει σοβαρά την «αλήθεια» που δεν έγινε πράξη ποτέ και ας περιμένει τα αποτελέσματα, όπως τα περίμενε τόσα χρόνια… Τόσα χρόνια και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο πόλης και της λειτουργίας της. Που όλα έγιναν «μπάχαλο» γιατί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα απολύτως.

*****

Ας τον… χαίρονται τον «αλήθεια» όσοι ήθελαν όλη την προεκλογική περίοδο να τον υμνούν, νομίζοντας ότι έχουν να αποκομίσουν πολιτικό κέρδος και έβριζαν όσους είχαν το θάρρος να πουν κάποια πράγματα με τ’ όνομά τους και να συνεισφέρουν στην αλλαγή που έπρεπε να γίνει στην πόλη.

Ας τον… χαίρονται οι κάθε λογής υβριστές σε όποιο χώρο κι αν ανήκουν, που με την λογική τους επιχειρούν να ξαναβάλουν στο παιχνίδι όσους ο πολίτης με την πρότασή του και την στάση του, έστειλε στα αζήτητα.

*****

Όμως δεν είναι καιρός για πολλά λόγια. Τα πράγματα είναι απλά. Έστω και την τελευταία στιγμή πρέπει κάποιοι παράγοντες και κάποιοι πολίτες να αντιληφθούν τα αυτονόητα. Ότι δεν μπορούν χάριν κάποιων υπολογισμών, να ξαναβάλουν στο πολιτικό, κοινωνικό και αυτοδιοικητικό παιχνίδι, όσους η κοινωνία, οι πολίτες τους έδειξαν την πόρτα της εξόδου.

Αν επιλέξουν να κάνουν αυτό, τότε σημαίνει ή ότι θα γίνουν ίδιοι ή αγνοούν το μήνυμα που τους έδωσαν οι πολίτες, για να έχουν ως κέρδος μόνο κάποιους προσωπικούς υπολογισμούς και τίποτα άλλο.

*****

Και χωρίς κόμμα το πάλεψε ο Γιάννης Παπαγιάννης… Πήγε την δουλειά, όπως έπρεπε. Μάζεψε σταυρούς προτίμησης, αν και το κοινό που απευθυνόταν, δεν ήταν του χώρου του και δεν ήταν σε καλή διάθεση, να τρέξει λίγο παραπάνω για την εκλογή του. Πάλεψε με δύναμη, δημιούργησε δυναμική, αλλά στο τελικό αποτέλεσμα μάλλον αδικημένος ήταν…

Παπαγιάννης για Παπαγιάννης, έγινε το μπέρδεμα, παρά το γεγονός ότι στο ψηφοδέλτιο υπήρχε και το διακριτικό ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΙΤΗΣ. Υπήρχε και άλλος ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ και το μπέρδεμα της προτίμησης, μπορεί να ήταν δεδομένο και χωρίς αμφισβητήσεις.

Πάρα ταύτα… Ο Γιάννης Παπαγιάννης, απέδειξε ότι τις εκλογές τις έχει στο DNA του και μπορεί να κάνει παιχνίδι και υπό δύσκολες συνθήκες.

*****

Αν εκλεγεί την Κυριακή ο συνδυασμός του Στάθη Γιαννούλη στο Δήμο Ν. ΣΚΟΥΦΑ, εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος και ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Τσόγκας, για τον οποίο πρέπει να ομολογήσουμε, ότι μέσα σε δύσκολο περιβάλλον έκανε σκληρό αγώνα και πέτυχε πολλά πράγματα. Πέτυχε μνα στηρίξει, στην περιοχή του σκληρού αντιπάλου Γιάννη Κόκλα, τον Στάθη Γιαννούλη, που για να το κάνει κανένας αυτό ήθελε και ψυχή και άποψη, για το συμφέρον του Δήμου.

*****

Με την ευκαιρία. Δύσκολα τα είδε τα πράγματα σε σχέση με την εκλογή του εκλεκτού της ΝΔ Γιάννη Κόκλα, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Παπασιώζος, που σ’ όλη την προεκλογική περίοδο δεν έκανε καμία επίσημη εμφάνιση, αλλά μετά την πρώτη Κυριακή, βγήκε στο δελτίο ειδήσεων του ART TV, για να επιρρίψει ευθύνες σε όσους δημιούργησαν το Δήμο Ν. Σκουφά, που αυτός δεν ήθελε να έχει αυτή την εικόνα, αλλά κάποια άλλη.

Και γιατί κύριε βουλευτά, τότε που γινόταν οι συζητήσεις για το χωροταξικό του Καλλικράτη, δεν κάνατε καμία δήλωση για το θέμα αυτό και κάνατε δηλώσεις για όλα τα άλλα θέματα; Απάντηση δεν μπορείτε να δώσετε τώρα, αλλά θα σας την δώσουν οι πολίτες, οι οποίοι ανελήφθησαν την σκοπιμότητα της τελευταίας δήλωσής σας, που είδατε το δίκαιο των κατοίκων του Πέτα, που έπρεπε να είναι στο νέο Δήμο Αρταίων.

Απάντηση σας έδωσε και ο δήμαρχος Πέτα Θόδωρος Μουσαβερές και ο δήμαρχος Κομποτίου Στάθης Γιαννούλης. Το ευχάριστο είναι ότι και οι δυό δηλώσεις είναι στο ίδιο μήκος κύματος, που μπορεί να σηματοδοτούν και το μέτωπο, που θα δείξει και το αποτέλεσμά του στις εκλογές της Κυριακής. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή και κάνουμε πράγματα που δεν πρέπει.

Κι άλλη ευκαιρία. Ο δήμαρχος Πέτα Θόδωρος Μουσαβερές, απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ μιλάει και για κατεστημένο είκοσι πέντε ετών, στην περιοχή του και προφανώς γυρίζοντας το Δήμο του θα διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος, δεν υπάρχει κάτι το αξιόλογο στον απολογισμό του, οπότε και γι’ αυτό πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε.

Είναι νομίζουμε καιρός. Και μετά την Κυριακή, θα είναι επιτακτικό.

*****

Σοφές οι επιλογές του λαού και πολλά άλλα ακούγονται αυτές τις ημέρες και ας μας επιτρέψουν κάποιοι να διαφωνήσουμε, παραθέτοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα, που είναι η υποψηφιότητα του καθηγητή της Ιατρικής Κώστα Μπουραντά, που σε αριθμό σταυρών προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του Βαγγέλη Αργύρη, είναι τρίτος απ’ το τέλος.

Και η απορία: Δηλαδή, αν αυτό το λαό, δεν μπορεί να τον εκπροσωπήσει ο άνθρωπος με την συγκεκριμένη πορεία και τις συγκεκριμένες αναφορές στην κοινωνική προσφορά, ποιος μπορεί να τον εκπροσωπήσει; Απάντηση δεν θα δώσουμε εμείς, δώστε την εσείς…

*****

Στο στόχαστρο πολλών υποψηφίων έχει μπει ο νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, για τις επιλογές του. Και για την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως λένε και για το Δήμο Φιλιππιάδας και για πολλά άλλα. Ο ίδιος έχει την δυνατότητα να δώσει απαντήσεις και εξ όσων εμείς γνωρίζουμε θα τις δώσει και θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα είναι το μεγάλο θέμα, μετά τις εκλογές, όποιος κι αν έχει εκλεγεί.

Πάντως ότι είναι θέμα που παντού συζητείται, είναι…

*****

Αδερφέ Γεώργιε… Η προσπάθεια πήγε πολύ καλά… Μην την χαλάσουμε τώρα, που ο στόχος πάει να υλοποιηθεί, κατά τον καλύτερο τρόπο. Τόσα και τόσα άκουσες, όλη την προεκλογική περίοδο, απ’ αυτούς που τώρα σε υμνούν, γιατί χρειάζονται την όποια δική σου, μικρή ή μεγάλη παρέμβαση, για να κάνουν πράξη τα σχέδιά τους. Εμείς περισσότερο απ’ τον καθένα ακούγαμε τα κοσμητικά επίθετα με τα οποία σε… στόλιζαν αυτοί που τώρα σε θέλουν δίπλα τους. Άλλωστε πρέπει να επανορθώσεις και το λάθος του παρελθόντος, που με τις δικές σου επιλογές, αλλά και την προτροπή κάποιων, τον έφερες εδώ και τον έχουμε υποστεί με τόσες και τόσες υπερβολές, με την αλαζονεία του και όσα άλλα μπορεί ο καθένας να του καταλογίσει.
Αδερφέ Γεώργιε… Με μια μικρή μαλακία ή έναν λάθος υπολογισμό, μπορεί να βρεθούμε, πάλι σ’ εκείνα τα στενά για να συζητούμε το τι μπορούσε να γίνει και δεν έγινε και πολλά άλλα. ¨όπως ακριβώς κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, που μας ενοχλούσαν πολλά πράγματα.
Δεν είναι τώρα η ώρα για άλλα λάθη. Δεν είναι τώρα η ώρα για άλλες μαλακίες. Κάναμε πολλές και οι επαναλαμβανόμενες, είναι το στοιχείο του κατηγορητηρίου.

*****

Η επιτυχία της Όλγας και η «αλήθεια»

Ποιος μπορεί να μιλήσει για το αποτέλεσμα που έφερε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής η Όλγα Γεροβασίλη. Απ’ τους ανεξάρτητους συνδυασμούς, σ’ όλη την Ελλάδα, είναι το μεγαλύτερο. Κανένας δεν το παραγνωρίζει το γεγονός, που σημαίνει ότι όχι κάπου η ίδια έκανε το λάθος, αλλά ότι η κοινωνία της Άρτας, παρά το γεγονός ότι γνώριζε την δυναμική που έχει η υποψήφια δήμαρχος και ο συνδυασμός της και αρχικά έδειχνε να το κατανοεί, την τελευταία στιγμή, υπέκυψε σε άλλα διλλήματα, για τα οποία θα έχουμε την δυνατότητα να μιλήσουμε εν καιρώ.
Όμως υπάρχει και η «αλήθεια» που εκπορεύεται απ’ τους γνωστούς κύκλους. Που θέλει την Όλγα, να κινείται στο ίδιο μήκος με αυτόν, που τέσσερα χρόνια κατήγγειλε και τόσα και τόσα είχε να του προσάψει για την τακτική του, τις επιλογές του και την εικόνα της ίδιας της πόλης.
Όταν ο «αλήθειας» επιχειρεί να κάνει προβοκάτσιες είναι σίγουρο πως δεν μπορεί να του βγει. Και την εβδομάδα που πέρασε έλαβε πλείστες όσες απαντήσεις. Θα λάβει και την Κυριακή μία ακόμη, για να τελειώνουν και οι πολίτες με αυτόν, αλλά και η ίδια η υποψήφια δήμαρχος, που έκανε όσα έπρεπε να κάνει και σε μεγάλο ποσοστό τα πέτυχε.


Καλή επιλογή την Κυριακή....

Ξεκινάει από καλύτερη θέση

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Αναλύθηκαν από πολλούς και με διαφόρους τρόπους τα αποτελέσματα των εκλογών στο Δήμο Αρταίων και φυσικά πολλές αναγνώσεις μπορεί να έχουν τα όποια αποτελέσματα, όπως συνέβη και στην Άρτα, που είδαμε τους δυό μονομάχους της ερχόμενης Κυριακής να θεωρούν ο καθένας για λογαριασμό του, ότι είναι πιο κοντά στην τελική νίκη.
Όμως μία αλήθεια δεν μπορεί να παραβλεφθεί, γιατί την αναδεικνύει το ίδιο το αποτέλεσμα. Ότι ο συνδυασμός του Γιάννη Παπαλέξη, έχει περισσότερες δυνατότητες, αντλήσει ψηφοφόρους απ’ τους συνδυασμούς που είναι εκτός μάχης και λιγότερες ο συνδυασμός του Γιώργου Παπαβασιλείου, που όλοι λένε, πως με το ποσοστό που έλαβε την πρώτη Κυριακή, έφτασε οροφή και τα πράγματα θα είναι διαφορετικά την Κυριακή των επαναληπτικών εκλογών.
Το εξηγούν αυτό, μιας και ούτε κομματικά, ούτε αυτοδιοικητικά, ο συνδυασμός του συγγενεύει με άλλους συνδυασμούς, απ’ τους οποίους μπορεί να αντλήσει την όποια δύναμη και να βγει ενισχυμένος στην τελική και ουσιαστική αναμέτρηση.
Πολύ δε περισσότερο δεν έχει να λάβει τίποτα απ’ τον ανεξάρτητο συνδυασμό του μηχανικού Χρήστου Παπάζογλου, ο οποίος έλαβε ένα σημαντικό ποσοστό, αλλά όπως και να το κάνουμε και χωρίς να κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάκτυλό μας, ο συνδυασμός αυτό στελεχώθηκε από στελέχη της ΝΔ, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν την εκλογή του κ. Παπαβασιλείου ως δημάρχου. Και τις προηγούμενες ημέρες, τα στελέχη του συνδυασμού αυτό δήλωναν, στις πολλές συζητήσεις που έγιναν στα διάφορα στέκια.
Το ίδιο ισχύει και με στελέχη του συνδυασμού της Όλγας Γεροβασίλη, που και πάλι συγκέντρωσε μεγάλο ποσοστό, αλλά δεν κατάφερε να εισέλθει στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Δεν μπορούν να επιλέξουν τον Γιώργο Παπαβασιλείου, να είναι ο επόμενος δήμαρχος, μιας και είναι πολλές οι διαφορές που τους χωρίζουν και τον έχουν κρίνει αρνητικά και ως νομάρχη.
Έχει, κατά την γνώμη όσων αναλύουν με προσοχή τα πράγματα, δημιουργηθεί το ρεύμα πλειοψηφίας για τον Γιάννη Παπαλέξη, ο οποίος δεν θεωρεί την υπόθεση του Δήμου Αρταίων, υπόθεση μιας παράταξης, αλλά το μέλλον του Δήμου να βρίσκεται στην αυτοδιοικητική συνεργασία πολλών παραγόντων και στελεχών του χώρου της αυτοδιοίκησης.
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, ο καθένας μπορεί να κρίνει πολλά πράγματα και να οδηγηθεί σε συμπεράσματα για το τι μπορεί να γίνει την Κυριακή.

Το μεγαλύτερο ποσοστό σ’ όλη την Ήπειρο

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

47,87% είναι το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ο δήμαρχος Φιλιππιάδας και υποψήφιος δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης, έναντι 33,70% που έλαβε ο αντίπαλός του και διαφημιζόμενος ότι εκλέγεται και απ’ την πρώτη Κυριακή Γιώργος Ζυγούρης.
Το πρώτο σημαντικό στοιχείο και ρεκόρ, είναι ότι εκτός των εκλεγέντων απ’ την πρώτη Κυριακή υποψηφίων δημάρχων στην Ήπειρο, είναι το αμέσως μεγαλύτερο ποσοστό που έλαβε υποψήφιος δήμαρχος.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι στον πρώην Δήμο Φιλιππιάδας, το ποσοστό του ξεπερνάει το 53%, που σημαίνει ότι υπήρξε πλήρης και καθολική αναγνώριση του έργου του. Ότι οι πολίτες της Φιλιππιάδας, που όπως και να το κάνουμε γνωρίζουν πολύ καλύτερα τα πράγματα, αναγνώρισαν μια πορεία προσφοράς, αναγνώρισαν το έργο που έγινε και την συνέχεια που πρέπει να έχει αυτό. Και έκλεισαν τα’ αυτιά τους σε «σειρήνες» που ήθελαν το νυν δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο Δημήτρη Γιολδάση να λάβει ένα ποσοστό που θα κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Οι εκλογές στο Δήμο Ζηρού, με όσα προηγήθηκαν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, μπορεί να έχουν και το διδακτικό τους μήνυμα. Ότι σε κάποιες περιπτώσεις, όταν κινείσαι με σεμνότητα και προ των πάντων έχει βάλει την προσφορά στον τόπο σου και έχεις ταχθεί να κάνεις πράξη όσα έχεις πει, εν μέσω φημών και όποιων δύσκολων καταστάσεων στήνονται απέναντί σου, θα βγεις νικητής. Αυτό απέδειξε ο Δημήτρης Γιολδάσης.
Και θα θυμηθώ τώρα, έμπειρο αυτοδιοικητικό, που είχε τάξει σκοπό του να… καταποντίσει τον Δημήτρη Γιολδάση, που σε τελευταία συνάντηση που έλεγε πως είκοσι μέρες πριν τις εκλογές ο εκλεκτός του, έχει ήδη εκλεγεί δήμαρχος.
Το παράδειγμα του Δημήτρη Γιολδάση, που σε μια περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων και ζυμώσεων, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, κινήθηκε με σεμνότητα και ζήτησε την συνεννόηση των πολιτών, είναι χαρακτηριστικό. Ίσως και διδακτικό για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τις εκλογές.

Μαζί θα γράψουμε το νέο κύκλο της ιστορίας του τόπου μας

Ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών «άνοιξε» ένα νέο κύκλο στην ιστορία του τόπου μας.Ευχαριστούμε όλους τους πολίτες της Ηπείρου που με ηρεμία, σε πολιτισμένο κλίμα προσήλθαν στις κάλπες και εξέφρασαν τη βούλησή τους.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους και όλες που επέλεξαν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ».Οι πολίτες της Ηπείρου έκαναν την επιλογή τους, έδωσαν προβάδισμα στον εκπρόσωπο της συντηρητικής παράταξης αλλά άφησαν ανοιχτή την πόρτα να γίνει την ερχόμενη Κυριακή η μεγάλη αλλαγή.
Το πιστεύουμε. Το μπορούμε. Οι πολίτες της Ηπείρου μίλησαν. Εξέφρασαν τις αγωνίες τους για το αύριο, τις πικρίες τους για όσα έγιναν και θεώρησαν άδικα, τις ελπίδες τους.Έστειλαν μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.
Θέλουμε να τους βεβαιώσουμε ότι τους ακούσαμε. Έχουμε ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά μας αλλά κυρίως το μυαλό μας σε κάθε φωνή.Τώρα μπροστά στην αναμέτρηση της Κυριακής τα δεδομένα είναι διαφορετικά.Τώρα είναι η ώρα της τελικής επιλογής.
Την Κυριακή θα βρεθούμε μαζί πολίτες που επιλέξαμε διαφορετικά ψηφοδέλτια στον πρώτο γύρο αλλά έχουμε κοινές επιδιώξεις. Μας ενώνουν κοινές αξίες.
Αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της Ηπείρου με καλύτερα δημόσια σχολεία και δημόσια υγεία, για ενίσχυση της απασχόλησης, για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, για διαφάνεια παντού, για ενίσχυση της αποκέντρωσης. Εμείς είμαστε περισσότεροι. Θα δώσουμε μαζί τον αγώνα.
Το νέο περιφερειακό συμβούλιο θα είναι χώρος συνάντησης όλων αυτών των απόψεων, των προβληματισμών, θα είναι βήμα σύνθεσης και προόδου.
Την Κυριακή παίρνουμε την τύχη της Ηπείρου στα χέρια μας. Σε αυτή την προοπτική δεν μας περισσεύει κανείς.Καλούμε τις αριστερές προοδευτικές , οικολογικές δυνάμεις να δώσουμε μαζί τον αγώνα. Μαζί θα γράψουμε το νέο κύκλο της ιστορίας του τόπου μας με καθαρές κουβέντες και ξεκάθαρους στόχους. Αυτό θέλουμε. Το αξίζουμε και το μπορούμε.


ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΣΙΑΚΟΣ: Ο αναμορφωτής των Τζουμέρκων


Πριν ένα χρόνο περίπου, ένας ηλικιωμένος ιδιοκτήτης κάποιου συνοικιακού καφενείου στο Δήμο Αγνάντων, μας έλεγε για την δραστηριότητα του Δημάρχου και Πολιτικού Μηχανικού Χρήστου Χασιάκου. Μας έλεγε λοιπόν μεταξύ άλλων ότι «… ήταν ευτύχημα για την περιοχή που έχει Δήμαρχο έναν άνθρωπο διορατικό, δραστήριο μα συνάμα πρακτικό και με ξεκάθαρες αντιλήψεις για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε…».
Αυτή η τοποθέτηση μου έκανε εντύπωση γιατί στην αρχή της συζήτησης δεν μου έκρυψε ότι στην πρώτη υποψηφιότητά του ήταν αντίθετος, ήταν σε άλλο στρατόπεδο, «δεν στήριξα τότε το Χασιάκο -μας είπε- και το είχα μετανιώσει πάρα πολύ…». Αυτή τη συζήτηση μπορεί κάποιος να την ακούσει και από άλλους κατοίκους των Τζουμέρκων και δεν θα είναι παράξενο να επαναλαμβάνεται με περίπου τις ίδιους τόνους από τους ανθρώπους που ζουν και βιώνουν τη δύσκολη πολλές φορές ζωή σ’ αυτή τη πανέμορφη κατά τα άλλα ορεινή μας περιοχή.
Τρείς συνεχόμενες τετραετίες Δήμαρχος ο Χρήστος Χασιάκος, θεωρείται ότι είναι ο αναμορφωτής της περιοχής των Δυτικών Τζουμέρκων και σίγουρα η φήμη του έχει ξεπεράσει όχι μόνο τον γεωγραφικό του χώρο, αλλά και του Νομού και γιατί όχι της Ηπείρου. Η παρουσία του στην αυτοδιοίκηση δεν είναι τυχαία και ούτε κανείς δεν μπορεί να του καταλογίσει μέχρι σήμερα τις όποιες σκοπιμότητες ή υστεροβουλίες. Είναι ένας άνθρωπος, όπως όλοι το καταμαρτυρούν, ήπιων διαθέσεων, αλλά ταυτόχρονα με δυναμικές αποφάσεις εκεί όπου ο ίδιος το κρίνει αναγκαίο.

Χαρισματική προσωπικότητα

Έχει το χάρισμα να ακούει αυτά τα οποία ο συνομιλητής του αναφέρει και να τα συζητάει με σκοπό να βρει την καλύτερη και αποδοτικότερη λύση. Τόσο σε προσωπικά, όσο και Δημοτικά ζητήματα. Όποιος ισχυριστεί ότι η χαρισματική προσωπικότητα του Χρήστου Χασιάκου στα δώδεκα αυτά χρόνια δεν ήταν ισχυρή στο Δήμο του, σίγουρα δεν γνωρίζει την πραγματικότητα. Ο Δήμος Αγνάντων σήμερα δεν είναι ο ίδιος όπως ήταν πριν 12 χρόνια και τώρα κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία μπροστά στις ευοίωνες προοπτικές που διανοίγονται.
Επίσης μπροστά του ο Δήμαρχος έχει ένα ακόμα στοίχημα, μια ακόμα πρόκληση. Είναι αυτή του «Καλλικράτειου» Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Αυτός ο ενοποιημένος Δήμος με την αφάνταστη φυσική ομορφιά που διαθέτει έχει ανάγκη από ανθρώπους που ξέρουν τα προβλήματα. Προβλήματα που τα έχουν αντιμετωπίσει, που γνωρίζουν πώς να τα χειριστούν και σίγουρα να έχουν την δύναμη πολλές φορές και να τα επιβάλλουν.
Ο Χρήστος Χασιάκος πιστεύουμε ότι είναι η εγγύηση για μια ορθολογική ιεράρχηση και μια σοφή αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν και εκείνων που θα έρθουν. Άλλωστε οι Δημότες του νέου Δήμου την προηγούμενη Κυριακή με ένα πολύ καθαρό ποσοστό του 36%, τον έφεραν πρώτο και παράλληλα είπαν το πρώτο ΝΑΙ στην υποψηφιότητά του. Η πρώτη Κυριακή των εκλογών έδειξε ξεκάθαρα ότι η προσωπικότητα του Χρήστου Χασιάκου είναι αγαπητή και έχει αποδοχή σε όλο το εύρος του νέου Δήμου.

Αισθάνεται Τζουμερκιώτης

Η αλήθεια είναι ότι φαίνεται να έχει όραμα γιατί έχει ζήσει και αγαπήσει τον χώρο. Πολλές φορές τον έχουμε ακούσει να λέει ότι είναι Τζουμερκιώτης. Και το λέει με όλη τη σημασία της λέξης και της έννοιας. Νωπή είναι άλλωστε στο μυαλό μας η δήλωση που έκανε πριν πέντε περίπου μήνες, με αφορμή την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου. Ήταν ο μοναδικός Δήμαρχος, αλλά και δημόσιο πρόσωπο του Νομού τότε που βγήκε και υποστήριξε, τη δράση που ξεκινούσε για την ανακατασκευή.
Τότε λοιπόν εκείνη η δήλωση -που εκτός από τα ΜΜΕ έκανε τον ιντερνετικό γύρο της Ελλάδας μέσω των μπλοκ που κυριολεκτικά την αγκάλιασαν- ξεκινούσε με την φράση «Ως Τζουμερκιώτης συμπαραστέκομαι…». Εκείνη η συμπαράσταση δεν ήταν απλώς ένα σχήμα λόγου, αλλά απ’ ότι μάθαμε ήταν και στην πράξη, αφού είχε καταφέρει μέσω της ΤΕΔΚ να χρηματοδοτήσει με μικρό μεν, αλλά καθοριστικό ποσό, ώστε να έχει επιτυχία η όλη επιστημονική διοργάνωση που διοργανώθηκε τον Αύγουστο στις Πηγές.

Παρόν στα έργα και στον πολιτισμό

Το ότι αισθάνεται Τζουμερκιώτης και ότι το δείχνει σε κάθε ευκαιρία, δεν είναι μόνο αυτό το μικρό προαναφερόμενο παράδειγμα, είναι και το γεγονός ότι σ’ όλα αυτά τα χρόνια ως Δήμαρχος, έκανε ότι ήταν δυνατόν να προβάλει τα Τζουμέρκα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Με τις μικρές ομολογουμένως οικονομικές δυνατότητες που ως Δήμος είχε, έκανε πολλά. Εκδόσεις πολλών βιβλίων ιστορικών αλλά και τουριστικών. Αδελφοποιήσεις με πόλεις του εξωτερικού. Διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων επιστημονικών και άλλων τοπικής σημασίας όπως και μια σειρά πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων οι οποίες διαμόρφωσαν μια άλλη πραγματικότητα στα Τζουμέρκα.
Σ’ ότι αφορά τον Δήμο, έκανε ότι περνούσε από το χέρι του στο να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα, αλλά και τα παράπονα των δημοτών του. Να γιατί, όλοι έχουν έναν καλό λόγο να πουν και να …παινέψουν τον Δήμαρχό τους. Τον θεωρούν αναμορφωτή και δεν έχουν άδικο και παράλληλα είναι σίγουροι ότι στο νέο Δήμο θα βάλει τα γερά θεμέλια ώστε ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων να βρει οριστικά τον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου που άλλωστε τον δικαιούται. Αυτός ο δρόμος είναι μπροστά και σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα… Θέλει πολύ μεθοδική δουλειά και πολύ προσοχή. Τα Κεντρικά Τζουμέρκα, μαζί με τ΄ άλλα του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου είναι το μέλλον όχι μόνο του νομού μας, αλλά και της Ηπείρου γενικότερα.

ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ: Μεγάλη η επιτυχία του συνδυασμού μας


Συνάντηση του υποψηφίου δημάρχου με τα μέλη του συνδυασμού ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Αμέσως μετά τις εκλογές, τη Δευτέρα το απόγευμα, ο Γιάννης Παπαλέξης, υποψήφιος Δήμαρχος Αρταίων με το συνδυασμό «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» οργάνωσε συνάντηση με τους υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς Συμβούλους του. Η συνάντηση, που έγινε μέσα σε κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας, είχε στόχο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και το συντονισμό των δραστηριοτήτων και των κινητοποιήσεων του συνδυασμού στις μέρες που απομένουν ως τις επαναληπτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.
Ο Γιάννης Παπαλέξης, μιλώντας στους συνεργάτες του, αφού τους συνεχάρη για την αποτελεσματική κινητοποίησή τους κατά την προεκλογική περίοδο, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για τη μεγάλη επιτυχία τού συνδυασμού και τα υψηλά ποσοστά που απέσπασε, και εξέφρασε την αισιοδοξία του και τη βεβαιότητα ότι ο συνδυασμός «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» θα είναι ο σίγουρος θριαμβευτής των επαναληπτικών εκλογών.
Ζήτησε, τέλος, από τους υποψήφιους να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε στις μέρες που απομένουν να πείσουν τους ψηφοφόρους των συνδυασμών που αποκλείστηκαν να μας εμπιστευθούν και να συστρατευθούν μαζί μας στον κοινό αγώνα για την προοδευτική πορεία του νέου Δήμου. Να στηρίξουν το συνδυασμό που θέλει τους πολίτες μαζί με τα θεσμικά όργανα να αποτελούν μια δυναμική ομάδα με κοινή πυξίδα και κοινούς στόχους για τη διεκδίκηση και εξασφάλιση μιας δίκαιης κοινωνίας.
Από το ίδιο βράδυ ξεκίνησε μια εργώδης κινητοποίηση με εφόδια την αισιοδοξία και τη βεβαιότητα για την τελική νίκη του συνδυασμού «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ».

Όλοι μαζί στη κάλπη για τη νίκη της Κυριακής που θα είναι δική μας


Αγαπητοί συνδημότες
Θέλω ειλικρινά να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλατε το συνδυασμό μου «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» και εμένα προσωπικά, δίνοντας με τη ψήφο σας τη στήριξη στο ξεκίνημα της νέας αυτοδιοικητικής δομής του Δήμου μας. Η επιλογή αυτή μας τιμά ιδιαίτερα και μας δίνει τη δύναμη να διεκδικήσουμε με βεβαιότητα στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής τη Δημαρχία του Νέου Καλλικράτειου Δήμου Αρταίων.
Την πρώτη Κυριακή οι πολίτες εξέφρασαν τις προτιμήσεις τους, τόσο για τους υποψήφιους Δημάρχους όσο και για τους υποψήφιους Συμβούλους, επιλέγοντας με ποικίλα κριτήρια. Στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής καλούμε του δημότες μας να προσέλθουν στη κάλπη με ένα και μοναδικό κριτήριο: το γενικότερο συμφέρον και την προοπτική ανάπτυξης και προόδου παράλληλα με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των δημοτών. Με προτίμηση προσώπων και έχουν όλα τα εχέγγυα να διαχειριστούν με καθαρότητα και διαφάνεια τη νέα πορεία του Δήμου μας. Και ο συνδυασμός μας είναι ο μόνος που εγγυάται την επιτυχία αυτών των στόχων.
Ο συνδυασμός μας «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» θέλει να είναι γέφυρα ενότητας και κοινής πορείας των πολιτών που ενδιαφέρονται για μια δυναμική αρχή του νέου Δήμου Αρταίων, που βάζουν το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό, που δεν επηρεάζονται από επικοινωνιακές εντυπώσεις, αλλά ενδιαφέρονται για την ουσία, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια, την ισονομία.
Για αυτό σας καλώ την επόμενη Κυριακή, να υπερψηφίσετε τον συνδυασμό «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ», για να συνδέσουμε, όλοι μαζί, την τύχη και την πορεία του νέου Δήμου Αρταίων, με την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.
Όλοι μαζί στη κάλπη για τη νίκη της Κυριακής που θα είναι δική μας, που θα είναι νίκη του νέου Δήμου Αρταίων.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ
Υποψήφιος δήμαρχος Αρταίων

Το δράμα των δημόσιων συγκοινωνιών και οι εννέα νεκροί!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΡΕΤΖΟΥ
Επικεφαλής του συνδυασμού «ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ»


Το πολύνεκρο αυτοκινητικό δυστύχημα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων που είχε διατεθεί σε αλβανική επιχείρηση μας αναστάτωσε (ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ, 10/11/10). Γεμάτο κόσμο, αλβανούς μετανάστες, μετά από ανεπιτυχή ελιγμό σε στενό δρόμο επί του αλβανικού εδάφους, το λεωφορείο της γραμμής Αθήνα-Τίρανα βρέθηκε σε χαράδρα βάθους 100 μέτρων.
Είναι ασέβεια να γίνεται λόγος για κακές συγκοινωνίες πάνω από τα άψυχα κορμιά άτυχων επιβατών –οι νεκροί ήταν εννέα– αλλά γνωρίζουμε από τη διεθνή πρακτική πως τα ατυχήματα ενεργοποιούν την κοινωνία και τις κυβερνήσεις προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης των μεταφορών.
Για τη χώρα μας που είναι παραδομένη στη διεθνή βιομηχανία της αυτοκίνησης και της πετρελαϊκής ενέργειας αυτό είναι αδιανόητο. Πολύ περισσότερο μάλιστα, αφού το έγκλημα της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου 2010, συνέβη σε ξένη χώρα, με δικό μας πάντως προσωπικό και υλικό, δεν μπορεί να βάλει το ζήτημα στη σωστή αφετηρία συζήτησης. Ποιος μπορεί να συζητήσει για τους δρόμους καρμανιόλες της όμορης χώρας; Και με τι στόχο; Ο στόχος υπάρχει πάντα. Είναι η βελτίωση των εγχώριων δημόσιων συγκοινωνιών.
Λίγες ώρες μετά το δυστύχημα μας δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσουμε τις συνθήκες ατυχηματογονίας (ο όρος είναι του καθηγητή Γιάννη Παπαδόπουλου) που υποστηρίζει, ας πούμε, ακόμα και το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων! Στο κομμάτι του νομού Τρικάλων, της γραμμής Βόλου-Ιωαννίνων, δηλαδή σε δρόμο σαν και αυτόν όπου έγινε το δυστύχημα ή χειρότερο εκτιμούμε, μια νεαρή κυρία ζητούσε σε απόγνωση να κάνει στάση το λεωφορείο για να κατέβει για προσωπική της ανάγκη. Όπως μας είπε ο οδηγός το δρομολόγιο δεν προέβλεπε καμία στάση κατά τη διάρκεια των τεσσάρων έως πέντε ωρών που διαρκούσε το ταξίδι. Αυτός ο άνθρωπος δε θα έπρεπε για λίγο να ξεκουραστεί;
Οι επιβάτες δεν θα έπρεπε για λίγο να συνέλθουν. Με τα φώτα νυσταγμένα και βαριά το γιαννιώτικο λεωφορείο διέσχιζε το όμορφο και άγριο τοπίο. Εννοούμε τα φώτα του εσωτερικού, που άλλωστε έσβησαν κάποια στιγμή χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για σποτάκι ανάγνωσης Στο λεωφορείο επικρατούσε ατμόσφαιρα εργασιακών συνθηκών νοσοκομειακής αποκλειστικής. Αδιανόητη η χρήση της δικής του τουαλέτας.
Προσομοίωση των συνθηκών με τις οποίες είχε γίνει πριν είκοσι δύο ώρες το σοβαρό δυστύχημα. Μια κουβέντα άλλωστε έγινε και για τις συνθήκες λειτουργίας των δρόμων μέσα στα Γιάννινα, όπου η προσέγγιση του Πανεπιστημίου από τους πεζούς είναι κίνδυνος-θάνατος. Τι παράδειγμα δίνει η πρωτεύουσα της Περιφέρειάς μας; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν οι κοινωνικές δυνάμεις που διαφεντεύουν την υπερήφανη ηπειρωτική μας πρωτεύουσα;
Αν αυτό είναι η πρώτη προσέγγιση, η ευκαιρία που δίνεται τώρα είναι να αρχίσει η συζήτηση για σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και μεταφορές την Ήπειρο. Εννοείται πως αυτές θα ενταχθούν στο υπόλοιπο εθνικό δίκτυο, για το οποίο θα διεκδικηθεί από τη λαϊκή βάση η αναβάθμισή του, και θα συνδεθούν με το υφιστάμενο αλβανικό σιδηροδρομικό δίκτυο και τους σιδηροδρόμους των βορειότερων χωρών. Αλλά και πάλι, η βαθιά ιδιωτικοποίηση των μεταφορών που προωθείται στη χώρα μας καθιστά αδιανόητη οποιαδήποτε σχετική συζήτηση.
Ο εξαμερικανισμός του δημόσιου χώρου που έχει αναληφθεί από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών απομακρύνει από την έκφραση των σχετικών αναγκών.Κ
οιτάξτε την Αττική Οδό. Έχετε ποτέ δει ένα λεωφορείο; Όχι βέβαια; Που θα τους πάει τους επιβάτες του; Στον μπετονένιο κόμβο; Ένα τεράστιο έργο έγινε αποκλειστικά για τη διαχείριση της οικονομίας του ιδιωτικού αυτοκινήτου. Αυτού που διαφημίζεται και προωθείται ως λύση με τα γνωστά τραπεζικά δάνεια που όταν δεν εξοφλούνται, επαναφέρουν τα αυτοκίνητα στις τράπεζες που έχουν χρηματοδοτήσει την αγορά τους. Πρέπει να υπογραμμίσουμε πως ο πόλεμος του πετρελαίου που γίνεται στο Ιράκ και αλλού γίνεται και στη χώρα μας με την ανεξέλεγκτη εισβολή του αυτοκινήτου σε δρόμους, πλατείες και πεζοδρόμια με ισάριθμους νεκρούς.
Αν το τόσο χρήσιμο εργαλείο που είναι το αυτοκίνητο μπει στη σωστή χρηστική βάση κίνησης και στάθμευσης, η ελληνική κοινωνία και η ελληνική πόλη (άρα και η Πρέβεζα και τα Γιάννινα), έχουν πολλά να κερδίσουν. Οι δημόσιες συγκοινωνίες θα αναβαθμιστούν. Και τα φώτα ή οι λαμπίτσες ανάγνωσης στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ θ’ ανάψουν.

Απάντησε κατά τον καλύτερο τρόπο




Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Σημαντική πολιτική παρέμβαση πρέπει να θεωρηθεί η δήλωση που έκανε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ο δήμαρχος Πέτα Θόδωρος Μουσαβερές, ο οποίος θεώρησε υποχρέωσή του να απαντήσει στον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Παπασιώζο, που στην απέλπιδα προσπάθεια να στηρίξει τον σύζυγο της αδερφής του για να εκλεγεί δήμαρχος στο νέο Δήμο Σκουφά, πήγε να παίξει με το φιλότιμο των Πετανιτών, που κάποιοι εξ αυτών, ήθελαν ο Δήμος τους να συνενωθεί με το Δήμο Αρταίων.
Χωρίς να έχει κανένα στοιχείο ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Παπασιώζος κατηγόρησε συλλήβδην την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας και τους δημάρχους Αρταίων Πάνο Οικονομίδη, Πέτα Θόδωρο Μουσαβερέ και Κομποτίου Στάθη Γιαννούλη. Με μεγάλη φαντασία είπε λοιπόν, ότι οι παραπάνω παράγοντες του τόπου μας, πήγαν στον Ραγκούση και ζήτησαν για εκλογικούς λόγους και μόνο, να δημιουργηθεί ο Δήμος Ν. Σκουφά, ενώ αυτός είχε κάνει άλλη πρόταση.
Αστεία πράγματα βέβαια, γιατί ενώ σε κάθε θέμα είναι λαλίστατος, για το συγκεκριμένο θέμα δεν έκανε ούτε νύξη, ούτε μπήκε στον κόπο, να αναλύσει το τι έγινε και γιατί έγινε. Αντίθετα από εκείνη την στιγμή προσπαθούσε με κάθε τρόπο να λάβει το κομματικό χρίσμα, ο διάδοχός του στο Δήμο Αράχθου, που όπως και παραπάνω επισημάνουμε είναι ο σύζυγος της αδερφής του.
Ο δήμαρχος Πέτα Θόδωρος Μουσαβερές, χωρίς να μασάει τα λόγια του, είπε ότι με ομόφωνες αποφάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο, έκανε δύο προτάσεις. Η μια για την ίδρυση του Δήμου της ημιορεινής περιοχής και η άλλη να ενταχτεί ο Δήμος Πέτα στο νέο Δήμο Αρταίων. Στην πρώτη περίπτωση είχε ως αίτημα η έδρα του νέου Δήμου να είναι το Πέτα, πράγμα που το πέτυχε κατά τον καλύτερο τρόπο.
Η ιστορία είναι γνωστή και φυσικά, τις ευθύνες δεν μπορεί να έχουν άλλοι, πέραν των τριών βουλευτών του νομού μας, όπως είπε και ο δήμαρχος Πέτα Θόδωρος Μουσαβερές.
Από κει και πέρα, ο κ. ΜΚοσυαβερές ανέδειξε και ένα ακόμη θέμα. Είκοσι πέντε περίπου χρόνια αποτελεί το κατεστημένο στο Νεοχώρι αρχικά και το Δήμο Αράχθου στην συνέχεια, ο νυν βουλευτής της ΝΔ Κώστας Παπασιώζος.
-Δεν θα έπρεπε, κάποια στιγμή να κάνει έναν απολογισμό της προσφοράς του ή καλύτερα να απολογηθεί για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον συγκεκριμένο Δήμο;
-Ή μήπως νομίζει ότι όταν αυτός βάλλει κατά δικαίων και αδίκων μπορεί να έχει και το απυρόβλητο στην δημόσια κριτική;
Τέλος πάντων. Οι μπλόφες στην ιστορία είναι πολλές… Μόνο που δεν είχαν διάρκεια…

ΑΥΞΗΣΗ κατά 40% είχε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Δήλωση του υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βασίλη Ζιώβα

Λόγο για την μεγάλη ανοδική πορεία που είχε το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ σ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και την Άρτα, κάνει ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ζιώβας.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρονται τα εξής:
«Μεγάλη ανοδική πορεία κατέγραψε το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στήριξε το Κ.Κ.Ε. πανελλαδικά στις περιφέρειες και στους δήμους. Ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετείχαν και άλλοι αγωνιστές, με τους οποίους συμπορευτήκαμε στους αγώνες όλο το προηγούμενο διάστημα. Το εκλογικό αποτέλεσμα περικλείει καταδίκη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και δεν περιλαμβάνει την ενίσχυση της Ν.Δ. .
Συγκεκριμένα στο νομό ΆΡΤΑΣ, το περιφερειακό ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είχε ΑΥΞΗΣΗ κατά 40%!!!
Χαιρετίζουμε λοιπόν και ευχαριστούμε όσους μας ψήφισαν, καλούμε όλους στους αγώνες που έρχονται. ΤΩΡΑ είναι η ώρα για το επόμενο βήμα. Εμείς πάντως θα συμβάλουμε στη λαϊκή ενότητα, στη συσπείρωση, στην οργάνωση της καθημερινής πάλης του λαού, για να έρθουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.
Ο λαός ξέρει, το ζει, η ζωή του έχει ήδη αποσταθεροποιηθεί. Το λαϊκό νοικοκυριό βυθίζεται καθημερινά, ολοένα και περισσότερο στη χρεοκοπία. Τίποτα δεν έχει να φοβηθεί. Χρέος στον εαυτό του και στα παιδιά του, που θα ζήσουν χειρότερα απ' αυτόν, είναι να το παρεμποδίσει. Άφοβα να ορθώσει το ανάστημά του, να απορρίψει το ρόλο του θεατή και του κομπάρσου που του επιφυλάσσουν.
Στις 15 του Νοέμβρη, την επομένη του δεύτερου γύρου των εκλογών καταφτάνει η τρόικα για τη δρομολόγηση νέων, πιο αντιλαϊκών μέτρων.
Πρέπει να βγούμε όλοι στους δρόμους και να βροντοφωνάξουμε: Την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, το κεφάλαιο και τα κόμματά τους. ΟΧΙ τα λαϊκά στρώματα».

Από την Τετάρτη απέχουν οι γιατροί στο Νοσοκομείο Άρτας

Θα απέχουν από τα καθήκοντά τους από σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί στο Νοσοκομείο της Άρτας αντιδρώντας στο γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες 5 μηνών τις οποίες υποχρεωτικά έκαναν, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2010.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Άρτας Γιάννης Πασιάς "σήμερα Τετάρτη ξεκινάνε επίσχεση οι ειδικευόμενοι γιατροί και όσοι από τους υπολοίπους, γιατί υπάρχουν και αρκετοί γιατροί από το μόνιμο προσωπικό που συνεχίζουν την επίσχεση. Ο σύλλογος εργαζομένων και οι υπόλοιποι γιατροί και ως ΕΙΝΗ είμαστε στο πλευρό τους.
Έχουμε τη διαβεβαίωση απ’ το διοικητή ότι τα χρήματα έχουν φύγει. Περιμένουμε την εξέλιξη μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά". Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας Γιώργος Λάμπρου σε συνάντηση που είχε χθες με τους εργαζόμενους τους ενημέρωσε ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί στον επίτροπο και ότι είναι ζήτημα λίγων ημερών για να πληρωθούν.
Υπό αυτή την έννοια ο κ. Λάμπρου κάλεσε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Ο κ. Λάμπρου σήμερα μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να λάβει μέρος σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κέντρου Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εν’ όψει του χειμώνα.


Προετοιμασίες για απεργιακές κινητοποιήσεις στους Δήμους

Περιφερειακές συσκέψεις έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα η ΠΟΕ-ΟΤΑ για την καλύτερη προετοιμασία των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία και οι οποίες αρχίζουν την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου αλλά και την ενημέρωση των συλλόγων-μελών της και των Διοικητικών Συμβουλίων.
Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 10π.μ. θα γίνει περιφερειακή σύσκεψη στην Πάτρα, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην οποία θα συμμετέχουν οι σύλλογοι των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς, Ηλείας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Λευκάδας και Πρέβεζας. «Η παρουσία όλων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων στις Περιφερειακές συσκέψεις είναι απολύτως αναγκαία ώστε να προετοιμάσουμε τις προϋποθέσεις για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων και την όσο δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων» τονίζει η ανακοίνωση της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ προς τους συλλόγους-μέλη της.

Θα προσπαθήσουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών...


Ο Γιάννης Παπαδημητρίου για το εκλογικό αποτέλεσμα

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου με το συνδυασμό «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» Γιάννης Παπαδημητρίου σε δηλώσεις του για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αναφέρει τα εξής: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους οχτώ χιλιάδες πολίτες της Ηπείρου, που τίμησαν με την ψήφο τους το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο». Θα προσπαθήσουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και έξω από αυτό.
Χωρίς να αποτελούν ολοκληρωμένη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η οποία θα γίνει με συζήτηση και στους 4 νομούς της Ηπείρου, τα πρώτα συμπεράσματα είναι τα εξής: Η υψηλή αποχή φανερώνει την αποδοκιμασία μεγάλου μέρους των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, την οποία όμως δεν καταφέρνουν να καρπωθούν οι δυνάμεις της Αριστεράς. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι, παρά τη μείωση σε απόλυτο αριθμό ψήφων, ο δικομματισμός καταγράφει στην Περιφέρεια της Ηπείρου ένα από τα μεγαλύτερα πανελλαδικά του ποσοστά : ένα ποσοστό 83,46 % επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, που στο νομό Ιωαννίνων πλησιάζει το 84 % και στο νομό Θεσπρωτίας ξεπερνάει το 86 %.
Μοιάζει σαν πολλοί συμπολίτες μας να έκαναν ένα βήμα προς τον απεγκλωβισμό τους και στη συνέχεια να το πήραν πίσω. Είναι επίσης φανερό ότι η αντιπαράθεση των δύο επικεφαλής «επί του προσωπικού» βοήθησε τη συσπείρωση και των δύο πόλων του δικομματισμού. Στο ΑΥ.ΡΙ.Ο. είμαστε ασφαλώς ικανοποιημένοι από την εκπροσώπησή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο όχι όμως και από το συνολικό εκλογικό ποσοστό, που είναι κατώτερο από τις προσδοκίες μας.
Είναι φανερό ότι τα πολιτικά προβλήματα του χώρου στα Γιάννενα και στην Πρέβεζα έχουν αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα στην Άρτα. Δεν θα πρέπει ακόμη να μας διαφεύγει ότι ο χώρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, που μέχρι πρόσφατα αθροιζόταν στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφηκε ξεχωριστά σ’ αυτές τις εκλογές. Για τον δεύτερο γύρο ισχύουν όσα ήδη είπαμε κατά την προεκλογική περίοδο.
Ζητήσαμε την ψήφο των συμπολιτών μας στον πρώτο γύρο και δεν έχουμε καμιά πρόθεση να επηρεάσουμε τη συνείδησή του και την επιλογή του στο δεύτερο. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή, που οι παρατάξεις διαπραγματευόταν ή καθοδηγούσαν την ψήφο των πολιτών. Όσα υποστηρίξαμε στη διάρκεια της σύντομης προεκλογικής περιόδου, όσα υποστηρίζουμε χρόνια τώρα στους αγώνες και τις πρωτοβουλίες που συμμετέχουμε, εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αλλαγή των συσχετισμών και την ανατροπή του σκηνικού»

2ήμερο μεγάλων καταστροφών στην Πρέβεζα

Ξεριζωμένα δέντρα, «ξηλωμένες» πινακίδες και κατεστραμμένα θερμοκήπια άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος που την Δευτέρα λίγο μετά τις 9 το πρωί, «χτύπησε» το δημοτικό διαμέρισμα της Καστροσυκιάς, στην Πρέβεζα.
Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά και ο δυνατός αέρας προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, αφήνοντας για αρκετή ώρα και χωρίς ρεύμα την περιοχή. Μεγάλα ελαιόδεντρα βρέθηκαν πεσμένα στο έδαφος, στέγες αποθηκών κατέληξαν να «αιωρούνται» σε καλώδια της ΔΕΗ, ενώ το στέγαστρο από παραλιακό μαγαζί παρασύρθηκε τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο μακριά. Το μπουρίνι κατάφερε ακόμη να γκρεμίσει και μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες του Δήμου, ενώ οι κάτοικοι συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών δεδομένου ότι ο ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» σε διάφορα σημεία του οικισμού, προκαλώντας προβλήματα που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Στην Καστροσυκιά έσπευσαν η πυροσβεστική υπηρεσία, προκειμένου να απομακρύνει τα δέντρα που εμποδιζαν την κυκλοφορία καθώς και η ΔΕΗ για να αποκαταστήσει τις βλάβες στην ηλεκτροδότηση.
Παράλληλα την Τρίτη το πρωί πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι την πόλη της Πρέβεζας. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έγιναν αφορμή να ξεριζωθούν δύο μεγάλα δέντρα, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία χρειάστηκε να παρέμβει, προκειμένου να απεγκλωβίσει από αυτοκίνητο οδηγό στην περιοχή της Ταράνας.
Το νερό –σύμφωνα με τον διοικητή της Π.Υ Πρέβεζας Βασίλη Κώνστα- είχε φτάσει μέχρι το παρμπρίζ του οχήματος, αφού τα νερά στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου ξεπέρασαν το μισό μέτρο. Η κυκλοφορία διεκόπη έως ότου υποχωρήσουν τα νερά, ενώ σε συνεργασία με τον αλιευτικό συνεταιρισμό άνοιξαν οι πόρτες του διαύλου έτσι ώστε τα λιμνάζοντα νερά να «τραβηχτούν» σιγά-σιγά προς την θάλασσα.
Πολλοί κάτοικοι οι οποίοι νωρίς το πρωί πέρασαν κανονικά από το συγκεκριμένο σημείο μετά την έντονη βροχόπτωση δεν κατάφεραν να φτάσουν στα σπίτια τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα και στην αποχώρηση των παιδιών από το δημοτικό σχολείο της Μαργαρώνας.
Συνολικά η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε δέκα κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια σπίτια στους Δήμους Πρέβεζας και Ζαλόγγου, ενώ κεραυνός που έπεσε μέσα στην πόλη της Πάργας (στο κτίριο του παλιού σχολαρχείου) προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στους κατοίκους. Υπερχείλιση του χειμάρρου Χαλιά είχαμε επίσης και στην περιοχή της Τύριας Θεσπρωτικού, χωρίς ευτυχώς να πλημμυρίσουν σπίτια ή καταστήματα.

Στηρίζουν το ΙΓΜΕ Πρέβεζας

Την απόφαση της πολιτείας για έμπρακτη υποστήριξη του έργου του ΙΓΜΕ, μετέφεραν ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου κύριοι Μητρόπουλος και Παπαβασιλείου αντίστοιχα, οι οποίοι χθες επισκέφθηκαν την Περιφερειακή Μονάδα της Πρέβεζας.
Οι κύριοι Μητρόπουλος και Παπαβασιλείου συνοδευόμενοι από το διευθυντή της μονάδας Βαγγέλη Νικολάου συναντήθηκαν διαδοχικά με το Νομάρχη και το Δήμαρχο Πρέβεζας, ενώ αμέσως μετά συζήτησαν με το προσωπικό του ΙΓΜΕ τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για την μονάδα.
«Στo πλαίσιo του νέου ΕΣΠΑ θα δοθούν 14εκ.€ και ένα κομμάτι από το μεγάλο αυτό ποσό θα αφορά και την Ήπειρο», τόνισε ο κ,Παπαβασιλείου, διευκρινίζοντας ότι παρεμβάσεις θα γίνουν και στους 4 νομούς, ξεκινώντας από τον επόμενο κιόλας μήνα. Ο πρόεδρος του ΙΓΜΕ κ.Παπαβασιλείου από την πλευρά του, ενίσχυσε το μήνυμα αισιοδοξίας που εξέφρασε ο γενικός διευθυντής, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η πολιτεία θα υποστηρίξει το ερευνητικό και επιστημονικό έργο του Ινστιτούτου και μάλιστα αναζητά τρόπους για να το καταφέρει.

9 νεκροί και 20 τραυματίες ο τελικός απολογισμός

Στους εννιά ανέρχονται οι νεκροί και στους 20 οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων τρεις είναι σε σοβαρή κατάσταση, από το δυστύχημα που σημειώθηκε αργά χθες όταν λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων που εκτελούσε το δρομολόγιο Τίρανα -Ιωάννινα ανατράπηκε και έπεσε σε χαράδρα.
Τα αλβανικά σωστικά συνεργεία ολοκλήρωσαν την ανάσυρση των σορών και των τραυματιών από τα συντρίμμια του λεωφορείου που έπεσε σε χαράδρα 120 μέτρων στο χωριό Βράτανα μεταξύ Τεπελενίου και Μπαλς. Όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν αρχικά στο νοσοκομείο του Μπαλς και στη συνέχεια οι σοβαρότερα τραυματισμένοι, σε νοσοκομεία των Τιράνων.
Η ανάσυρση τραυματιών και νεκρών από την χαράδρα ήταν πολύ δύσκολο έργο, και έγινε κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

25% έκπτωση στα εισιτήρια του ΚΤΕΛ Πρέβεζας για τους τρίτεκνους

Για άλλη μια φορά το ΚΤΕΛ Πρέβεζας επιδεικνύει ανθρώπινο πρόσωπο και κοινωνικές ευαισθησίες στις ομάδες με ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως των οικογενειών με τρία παιδιά. Έτσι και φέτος. Έκανε δεκτό το αίτημα του Συλλόγου Γονέων με Τρία Παιδιά Ν. Πρέβεζας και παρέχει έκπτωση 25% σε όλα τα μέλη του Συλλόγου με επίδειξη της σχετικής κάρτας τριτέκνων.
Ο Σύλλογος ευχαριστεί τον Πρόεδρο του Κ.Τ.Ε.Λ. Πρέβεζας Α.Ε., κ. Παναγιώτη Σαρδελή και όλα τα μέλη του Δ.Σ. για την απόφαση τους αυτή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η πράξη τους αυτή αποτελεί σημαντική οικονομική βοήθεια στην τρίτεκνη οικογένεια, ειδικά την εποχή αυτή που η οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει την θέση της και δεν μπορεί να προασπίσει τον οικογενειακό της προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι θα προτρέψει τα μέλη του να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία είναι οικονομικότερα.
Οι ενδιαφερόμενοι τις κάρτες μπορούν να τις παραλαμβάνουν από το γραφείο του Συλλόγου (Δ. Κρόκου 57) καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρα 10:30 π.μ. – 12:00 π.μ. καθώς και από τους κατά τόπους αντιπροσώπους.

Μίκης Θεοδωράκης: Μοναδικός πλέον δρόμος για το Λαό είναι η ανυπακοή


και η οργάνωση ενός μαζικού λαικού κινήματος. Η χώρα από χθές κυβερνάται από μια μικρή μειοψηφία. - Νέες ηγεσίες θα βγούν από το Λαό.Αυτοί που πρόδωσαν θα πρέπει να τιμωρηθούν

Μία συνάντηση των Επιτροπών εργαζομένων και ανέργων του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ χθές βράδυ με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη εξελίχτηκε σε μία σημαντική πολιτική συζήτηση και άκρως ενδιαφέρουσες δηλώσεις.
Την επομένη ακριβώς των εκλογών ο Μίκης Θεοδωράκης επισήμανε ότι η χώρα κυβερνιέται πλέον και επίσημα από μία μικρή μειοψηφία η οποία προσπαθεί να επιβάλει πολιτικές με τις οποίες δεν συμφωνεί η πλειοψηφία του λαού.
Κατά τη συζήτηση τόνισε επανειλημένα ότι ο μόνος τρόπος αντίδρασης του λαού είναι η επίδειξη ανυπακοής σε κάθε τομέα, όπως άρνηση πληρωμής φόρων, διοδίων,λογαριασμών ΔΕΗ κλπ.,ενώ συγχρόνως προέβλεψε ότι η εσωτερική ιδεολογική ζύμωση που έχει αρχίσει στην κοινωνία με τη μορφή δημιουργίας και λειτουργίας επιτροπών όπως αυτές του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ σε διάφορους τομείς και χώρους,θα ενταθεί.
Στόχος σύμφωνα με τον Μίκη Θεοδωράκη θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός μαζικού λαικού κινήματος που θα κάνει τις βασικές αλλαγές που χρεάζεται η χώρα.Από αυτό ακριβώς το λαικό κίνημα θα βγούν και οι νέες ηγεσίες που χρειάζεται ο τόπος.
Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση είχε στις αρχές του χρόνου δυο προσφορές άμεσης οικονομικής κάλυψης του ελληνικού οικονομικού προβλήματος με πολύ ευνοικούς όρους απο την Ρωσική και Κινεζική κυβέρνηση τις οποίες δεν αποδέχτηκε,ενώ αποκάλυψε στοιχεία για τη διχοτόμηση του Αιγαίου, χαρακτηρίζοντας τα παραπάνω προδοσία η οποία θα πρέπει να τιμωρηθεί..
Προανήγγειλε ομιλία του την 1η Δεκέμβρη εφ όλης της ύλης με την οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε θα ανάψει μία σπίθα για την δημιουργία κινήματος πολιτών, το οποίο σε καμμία περίπτωση δεν θα αποτελεί ένα ακόμη κόμμα.
Η συνάντηση του Μίκη Θεοδωράκη με μέλη των Επιτροπών εργαζομένων και ανέργων του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ,έγινε στο θέατρο ΑΛΦΑ όπου παίζεται το έργο του Ντάριο Φο ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ..ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΙΠΟΤΑ από το θίασο του Στέφανου Ληναίου και της Έλλης Φωτίου.Μία θεατρική παράσταση γεμάτη πολιτικό λόγο που παραπέμπει άμεσα στην ελληνική επικαιρότητα, την οποία δεν θα πρέπει να χάσει κανείς.

Αντιπαράθεση Αργύρη - Καχριμάνη

Με φόντο τις περιοχές του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων που έχουν πληγεί από τις έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου διημέρου, συνεχίστηκε χθες η προεκλογική κόντρα των υποψηφίων Περιφερειαρχών Αλέξανδρου Καχριμάνη και Βαγγέλη Αργύρη.Οι δύο υποψήφιοι από τη στιγμή που δεν έγινε εφικτή μία τηλεμαχία με πραγματικούς όρους, διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην περιοχή του Σταυρακίου, λίγα μέτρα απόσταση από το μνημείο των εκτελεσθέντων και της Ευτυχίας Πρίντζου.Τα τηλεοπτικά συνεργεία των τοπικών μέσων βρέθηκαν στο σημείο, όπου σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη ξεκίνησε η δημιουργία των πλημμυρικών φαινομένων και συγκεκριμένα εξαιτίας της μικρής διατομής του τεχνικού που περνά κάτω από το τμήμα του βοηθητικού δρόμου της παράκαμψης.Επιτόπου βρέθηκε και ο ανθυποψήφιος Βαγγέλης Αργύρης, συνοδευόμενος από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Παπαβρανούση και απευθυνόμενος στον κ. Καχριμάνη ζήτησε να πληροφορηθεί την αιτία των πλημμυρικών φαινομένων, όπως επίσης και τις ευθύνες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.Ο κ. Καχριμάνης έδωσε απαντήσεις, ο κ. Αργύρης επανήλθε με νέες ερωτήσεις και η ενδιαφέρουσα στιχομυθία που καταγράφηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες ολοκληρώθηκε μέσα σε ιδιαίτερη ένταση με τον κ. Αργύρη να κατηγορεί τον κ. Καχριμάνη για μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφέτια και τον δεύτερο να απαντά στον ίδιο τόνο.Η στιχομυθία των δύο, όπως καταγράφηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες είναι η ακόλουθη:Β. Αργύρης: «Γιατί πλημμυρίσαμε νομάρχη;»Αλ. Καχριμάνης: «Γιατί κάποιοι έκαναν το έργο αυτό με μικρή διατομή».Β. Αργύρης: «Γιατί ανοίγετε τώρα την τάφρο;»Αλ. Καχριμάνης: «Δεν έχει καμία σχέση εκείνο το έργο με αυτό εδώ».Β. Αργύρης: «Μα κάπου φρακάρισε το νερό».Αλ. Καχριμάνης: «Εδώ φρακάρισαν τα νερά. Τα γεφύρια σαν αυτό πρέπει να είναι τρεις φορές μεγαλύτερα. Αυτό είναι μικρό. Έγινε όταν έκαναν την παράκαμψη».Β. Αργύρης: «Τίνος έργο είναι αυτό;»Αλ. Καχριμάνης: «Της Περιφέρειας. Άλλες τρεις φορές έπρεπε να είναι μεγαλύτερη αυτή η διατομή».(Ακολουθεί παρέμβαση του κ. Παπαβρανούση, η οποία όμως δεν ακούγεται καθαρά).Β. Αργύρης: «Καθαρίζετε τώρα την τάφρο σε ένα μήκος…».Αλ. Καχριμάνης: «Δεν έχει σχέση εκείνη η τάφρος για τέτοια νερά».Β. Αργύρης: «Δεν πλημμύρισαν εκεί;».Αλ. Καχριμάνης: «Πλημμύρισαν γιατί έγινε εδώ το λάθος».Χρ. Παπαβρανούσης: «Τα νερά πλημμύρισαν από τις ανεξέλεγκτες συνδέσεις και τις λάθος διατομές».Β. Αργύρης: «Οι κάτοικοι λένε ότι είχαν ζητήσει να καθαρίσετε τις τάφρους, και στο Νεοχωρόπουλο καθαρίσατε την μισή και την άλλη την αφήσατε».Αλ. Καχριμάνης: «Δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα».Β. Αργύρης: «Η τάφρος δεν είναι δική σας δουλειά;».Αλ. Καχριμάνης: «Όχι».Β. Αργύρης: «Δεν έχετε καμία ευθύνη δηλαδή, τα κάνατε όλα καλά».Αλ Καχριμάνης: «Πάντα τα κάνουμε καλά».Β. Αργύρης: «Μάλιστα…».Αλ. Καχριμάνης: «Δεν είναι δική μας η ευθύνη. Αν δεν ξέρετε να πάτε να μάθετε, εσείς κάνατε και υπουργός Γεωργίας».Β. Αργύρης: «Έκανα υπουργός Γεωργίας και ξέρω καλά ότι και οι κεντρικές τάφροι αποστράγγισης και οι άλλες είναι ευθύνη της νομαρχίας, του ΓΟΕΒ. Και ο ΓΟΕΒ είναι δική σας υπηρεσία».Αλ. Καχριμάνης: «Δική μας υπηρεσία ο ΓΟΕΒ;».Β. Αργύρης: «Τίνος είναι;».Αλ. Καχριμάνης: «Από πότε;»Β. Αργύρης: «Δική σας υπηρεσία είναι».Αλ. Καχριμάνης: «Αυτά να τα πεις σε κάποιον άλλο, για όλα φταίει η νομαρχία;».Β. Αργύρης: «Δική σας υπηρεσία είναι, είναι τα έργα που κάνεις. Τα πολύ καλά έργα».Αλ. Καχριμάνης: «Λυπάμαι για λογαριασμό σου».Β. Αργύρης: «Να λυπάσαι τον κόσμο που πλημμύρισε όχι εμένα».Αλ. Καχριμάνης: «Λοιπόν, δε σε σώνουν αυτά. Το Αργυριστάν τέρμα».Β. Αργύρης: «Τον κόσμο που πλημμύρισε να λυπάσαι. Γιατί όλα είναι ένα ρουσφετάκι, να εξυπηρετήσετε κάποιον άνθρωπο και τώρα καθαρίζετε την τάφρο».

Επίθεση Παπαβρανούση σε Καχριμάνη

Η συνέχεια δόθηκε με την συνέντευξη που παραχώρησε ο Χρ. Παπαβρανούσης που τόνισε πως τα σοβαρά προβλήματα από τις βροχοπτώσεις επιβεβαιώνουν την ανεπάρκεια και προκλητική αδιαφορία του κ. Καχριμάνη.Μάλιστα όπως είπε κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, καταγγέλλοντας ότι ο κ. Καχριμάνης απομάκρυνε πριν από λίγες ημέρες μηχάνημα από την περιοχή που επλήγη, προκειμένου να εξυπηρετήσει ρουσφετολογικές ανάγκες στη Θεσπρωτία.«Σήμερα δεν υπάρχει καν η απαιτούμενη μελέτη για τη διαχείριση των ομβρίων του λεκανοπεδίου. Η σημερινή σπουδή του νομάρχη να χρησιμοποιήσει μηχανήματα για τον καθαρισμό των τάφρων και των σημείων που είχαν μπαζωθεί δεν τον απαλλάσσει από την ευθύνη για όσα συνέβησαν. Αντίθετα υπογραμμίζει τις ευθύνες του», τόνισε ενώ διαβίβασε και ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο η εποπτεία της δραστηριότητας των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ ανήκει στη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχίας.

Αυξέντιος Καλανγκός: O γιατρός των φτωχών παιδιών

Έχει σαν παιδιά του 9.000 φτωχά αγγελούδια. Ήταν ο καλύτερος μαθητής του Μαγκντί Γιακούμπ, αποτελεί ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας ότι η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί


Αν ρωτήσουμε 1.000 άτομα, όλοι ξέρουν την Μενεγάκη και την Τζούλια, ενώ τον σωτήρα Γιατρό δεν τον ξέρει κανένας μας… Γιατί άραγε; Γιατί τα ΜΜΕ πιστεύουν ότι δε θέλουμε να ξέρουμε, ή δεν πρέπει να ξέρουμε γι΄αυτούς τους ανθρώπους;
Τα τελευταία έντεκα χρόνια, αυτός ο άνθρωπος έχει δώσει ζωή σε 9.000 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοναδική του αμοιβή, το χαμόγελο που ξαναγεννήθηκε στα χείλη τους.
Ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλανγκός, ο καλύτερος μαθητής του Μαγκντί Γιακούμπ, αποτελεί ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας ότι η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τη σωτηρία πολλών καρδιοπαθών στο Λίβανο, στη Γεωργία, στη Σερβία, στην Κύπρο, στην Ινδία, στο Μαρόκο, στην Αλγερία, στο Μαυρίκιο, στη Μοζαμβίκη, στην Ερυθραία, στο Κιργιστάν, στη Μαδαγασκάρη, στη Βενεζουέλα, στην Ουκρανία και στην Μποτσουάνα.
Ο Ελληνας καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλανγκός δεν απέκτησε τυχαία τον τίτλο του «γιατρού των φτωχών παιδιών». Στα 23 του αποφοίτησε από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης και στα 40 του έγινε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Αργότερα ήταν ο καλύτερος μαθητής του κορυφαίου καρδιοχειρουργού Μαγκντί Γιακούμπ.
Ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Καρδιές για όλους», ο Έλληνας γιατρός από την Πόλη μαζί με την ομάδα του δεν κάνει τίποτα άλλο από το να χειρουργεί καθημερινά δωρεάν όλα τα παιδιά στις φτωχές συνοικίες του κόσμου, μόνο και μόνο για να ξαναδεί το χαμόγελο στα χείλη τους.
«Μπορεί να ακουστεί κοινότυπο, αλλά είναι αλήθεια: η μόνη μου ανταμοιβή είναι το χαμόγελο των παιδιών που έχω σώσει και η χαρά που νιώθουν οι οικογένειές τους. Αυτά μου αρκούν» λέει περήφανος μιλώντας στην «Espresso».
Ζει στην Υεμένη, αλλά οπουδήποτε στο κόσμο κι αν τον χρειαστούν, δηλώνει παρών. Δουλεύει δεκαοχτώ ώρες τη μέρα, όμως όπως λέει δεν κοιτάει ποτέ το ρολόι του: «Στην Υεμένη, που είναι η βάση μου, χειρουργώ κάθε μήνα περίπου σαράντα με πενήντα περιστατικά.
Οταν ταξιδεύω για φιλανθρωπικό σκοπό, είμαι ικανός να χειρουργήσω περίπου πενήντα περιστατικά μέσα σε δέκα μέρες, για να αυξήσω τον αριθμό των παιδιών που περιμένουν μήνες και χρόνια να υποβληθούν σε επέμβαση. Υπερβαίνω τις δυνάμεις μου. Δουλεύω περίπου δεκαοχτώ ώρες την ημέρα και τα Σαββατοκύριακα».

«Πιστεύω στον Θεό»

Ο πρώτος άνθρωπος που του έδειξε το δρόμο της φιλανθρωπίας ήταν -όπως μας αποκαλύπτει ο ίδιος- ο πατέρας του, κορυφαίος παθολόγος στην Κωνσταντινούπολη: «Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι ότι ο πατέρας μου έλεγε να αφουγκράζομαι τον πόνο των ανθρώπων και ειδικά αυτών που ζούνε στη φτώχεια».
Τον ρωτάμε αν πιστεύει στον Θεό. Αν έχει κάποια βάση αυτό που λέμε όταν κινδυνεύει κάποιος δικός μας άνθρωπος: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του». Η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Πρέπει να ξέρετε πως κάθε φορά που χειρουργώ πάνω από το χειρουργικό τραπέζι δεν κάνω τίποτα άλλο από το να επικαλούμαι τον Θεό».
Και συνεχίζει συγκινημένος: «Αμέσως μετά, όταν όλα πάνε καλά, σε κάθε ευκαιρία θαυμάζω το έργο του Θεού πάνω σε μας τους ανθρώπους. Ναι, λοιπόν, πιστεύω στον Θεό. Άλλωστε, ο παππούς μου ήταν ιερέας».
Έρχεται όμως κάποια στιγμή στη ζωή, όπως μας λέει ο κ. Καλανγκός, που όλοι οι άνθρωποι νιώθουν πως κάποια πράγματα είναι υπεράνω των δυνάμεών τους: «Θυμάμαι πριν από εννιά χρόνια είχα χειρουργήσει ένα δύσκολο περιστατικό στη Μοζαμβίκη.
‘Ενα παιδί 3 ετών με καρδιακή ανεπάρκεια, το οποίο όμως απεβίωσε τρεις ημέρες μετά την επέμβαση και ενώ νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα. ‘Οταν πήγα να συζητήσω τις αιτίες του θανάτου με τη μητέρα του, έμαθα έκπληκτος ότι αυτή η γυναίκα ήταν έγκυος 7 μηνών και μόλις πριν από δύο μήνες είχε χάσει και τον σύζυγό της.
Είχε, λοιπόν, πουλήσει τα πάντα για να μπορέσει να μεταφέρει το άρρωστο παιδί της από το χωριό στην πρωτεύουσα, στο ιατρικό μας κέντρο, ενώ ταυτόχρονα την είχαν εγκαταλείψει φίλοι και συγγενείς. Το κλάμα και ο πόνος αυτής της γυναίκας που δεν είχε χρήματα ούτε για να θάψει το παιδί της με έκαναν να καταλάβω, με τον πιο σκληρό τρόπο, τι σημαίνει ζωή.
Της έδωσα αμέσως όλα μου τα χρήματα, όλο μου το μισθό και ζήτησα από τον διευθυντή του ιατρικού κέντρου να της δώσει δουλειά στο μαγειρείο της μονάδας, όπως και έγινε. Σήμερα είναι ευτυχισμένη. Γέννησε τελικά δύο παιδάκια και συνεχίζει μέχρι σήμερα να δουλεύει στο ίδιο κέντρο.
Είναι αυτές οι συνθήκες στις χώρες του Τρίτου Κόσμου που μου δίνουν την εντύπωση πως ορισμένα πράγματα εξακολουθούν να είναι "υπεράνω των δυνάμεών μου", όμως ποτέ δεν λυγίζω. Βέβαια, για να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής και το βιοτικό επίπεδο σε αυτές τις χώρες πρέπει οι μεγάλες δυνάμεις να δουν διαφορετικά τις αιτίες της φτώχειας».

Η ευτυχία της προσφοράς

Παρά το γεγονός ότι έχει βραβευτεί δεκάδες φορές από διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα, όπως ο ίδιος λέει, δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο τις συνήθειές του και το χαρακτήρα του: «Σας λέω μετά λόγου γνώσεως πως όλα αυτά τα χρόνια όσο ακριβώς προχώρησα σε επιστημονικό και σε φιλανθρωπικό επίπεδο, άλλο τόσο προσπαθώ
να είμαι ταπεινός, και αυτό είναι το μεγαλύτερο ιδανικό στη ζωή».
Τι κι αν έχει θυσιάσει το χρόνο του και την οικογενειακή του ζωή; Εκείνο που έχει σημασία -όπως λέει- είναι να είσαι χρήσιμος για τον διπλανό σου. Αυτό προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει και στα δύο παιδιά του - τις ελάχιστες ώρες που είναι κοντά τους.
Ομως, ο Αυξέντιος Καλανγκός δεν έχει μόνο τον Κωνσταντίνο και τον Αλέξανδρο.
Εχει σαν παιδιά του 9.000 φτωχά αγγελούδια που δεν είχαν πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν υγεία των χωρών που ζούσαν, στα οποία χάρισε αφιλοκερδώς το δικαίωμα να αναπνέουν και να μπορεί η καρδούλα τους να χτυπάει κανονικά. Συνεχιστές του φιλανθρωπικού και του επιστημονικού έργου του ευτυχώς -όπως λέει- υπάρχουν, κι είναι όλοι
Εάν δε πιστεύετε μπείτε στο Google βάλτε το όνομα του και σε 6'' θα κατέβουν 72.500 καταχωρήσεις με το όνομα του...


Πηγή: Το κείμενο μας ήρθε με e-mail από τη Λευκωσία της Κύπρου

«Το πρόβλημα των ναρκωτικών παραμένει σταθερό και δεν έχει όριο ηλικίας», διαμηνύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, αξιολογώντας στοιχεία του 2008. Στις χώρες με τη μεγαλύτερη αναμονή για θεραπεία υποκατάστασης η Ελλάδα, η οποία δεν εφαρμόζει καν αντίστοιχα προγράμματα στις φυλακές.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημοφιλέστερη ουσία είναι η κάνναβη, την οποία έχουν δοκιμάσει 75.500.000 Ευρωπαίοι, δηλαδή το 22,5%. Τα 17.000.000 είναι μεταξύ 15 και 34 ετών. Εμφανής και στην Ελλάδα είναι η αυξητική τάση της κοκαϊνης, την οποία έχει δοκιμάσει περίπου το 4,1% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Ωστόσο, η ηρωίνη παρουσιάζεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα ναρκωτικών στην Ευρώπη, καθώς αποτελεί τη βασική ουσία εξάρτησης. Τουλάχιστον 1 εκατ. Ευρωπαίοι λαμβάνουν κάποια μορφή θεραπείας απεξάρτησης κάθε χρόνο. Ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής για τη θεραπεία υποκατάστασης μπορεί να υπερβαίνει τον ένα χρόνο σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, ανησυχητικές εμφανίζονται 24 νέες συνθετικές ουσίες, ανάμεσα στις οποίες τα συνθετικά κανναβινοειδή, γνωστά ως spice, και η μεφεδρόνη. Μάλιστα, η διακίνησή τους εξαπλώνεται μέσα από το Διαδίκτυο, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους.
Το 10 με 30% των εγκλείστων στις φυλακές των ευρωπαϊκών κρατών εκτίουν ποινές σχετικές με ναρκωτικά. Μέσα στη φυλακή, άλλωστε, η χρήση είναι αρκετά υψηλότερη απ’ ότι στο γενικό πληθυσμό.
Κατά την παρουσίαση των ευρημάτων στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κέντρου, Αλέξης Γκουσντέελ, εξέφρασε την ανησυχία του οργανισμού για μία ενδεχόμενη αύξηση της χρήσης, της εξάρτησης και των επακόλουθων προβλημάτων, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, και ζήτησε να συνυπολογιστεί η συγκεκριμένη παράμετρος προτούν σημειωθούν οποιεσδήποτε περικοπές στους εθνικούς προϋπολογισμούς για τα ναρκωτικά.
«Εφαρμόζουμε τον προγραμματισμό», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας ότι προωθούνται οι καλύτερες δυνατές χωροταξικές λύσεις για τη στέγαση 17 μονάδων του ΟΚΑΝΑ, κυρίως σε νοσοκομειακούς χώρους. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλιώρη, υπογράμμισε το μεγάλο χρόνο αναμονής για τη θεραπεία υποκατάστασης στην Ελλάδα, η οποία συγκαταλέγεται στα 4 ευρωπαϊκά κράτη που δεν διαθέτουν αντίστοιχα προγράμματα στις φυλακές. Ένας χρήστης ηρωίνης στην Ελλάδα ξεκινά στα 24, αλλά ζητά βοήθεια στα 34, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα από 26 χώρες που υπέβαλαν στοιχεία, ο αριθμός των κατασχέσεων ηρωίνης που αναφέρθηκαν στην Ευρώπη αυξήθηκε από 41.000 σε 56.600, την περίοδο 2003-08. Ο αριθμός των κατασχέσεων αυξήθηκε, ωστόσο, η συνολική ποσότητα ηρωίνης που κατασχέθηκε στην ΕΕ και τη Νορβηγία μειώθηκε από περίπου 9 τόνους το 2003 σε 8 τόνους το 2008. Ωστόσο, η Τουρκία, η οποία φέρεται ως σημαντική χώρα διαμετακόμισης της ηρωίνης στην ΕΕ, σημείωσε διαφορετική τάση, αναφέροντας τον αριθμό - ρεκόρ των 15,5 τόνων, δηλαδή τριπλάσια αύξηση από το 2003 (4,7 τόνοι).
Μπορεί η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών να διατηρείται σταθερή ή να μειώνεται, παραμένει όμως ένα από τα κεντρικά στοιχεία του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη. Παράλληλα, η ενέσιμη χρήση παραμένει ο συνηθέστερος τρόπος λήψης οπιοειδών σε πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες: τα υψηλότερα αντίστοιχα ποσοστά χρηστών που ξεκίνησαν θεραπεία το 2008, αναφέρθηκαν από τη Ρουμανία (95%), Εσθονία (91%) και τη Σλοβακία (86%).

Καμία συζήτηση για τα ναρκωτικά

Μας έχουν καταλάβει οι εκλογές και δεν δίνουμε όσο θα έπρεπε σημασία στο μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών, που είναι υπαρκτό και έντονο για την Άρτα. Και τις τελευταίες ημέρες, είχαμε συλλήψεις, αλλά και απίστευτα γεγονότα που αφορούσαν στην διακίνηση ναρκωτικών, όπως ο πατέρας που πήγε να μεταφέρει ηρωίνη στον υιό του, που ήταν κρατούμενος στο Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, για διακίνηση ναρκωτικών.
Μια διαπίστωση θα κάνουμε. Σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο που τελειώνει αύριο, το μεγάλο αυτό πρόβλημα, ούτε που απασχόλησε κανέναν. Καμία συζήτηση από κανέναν και φυσικά καμία πρόταση – πρόκληση για να προκύψει μια κοινωνική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.
Και όπως είναι αναμενόμενο, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάλογη πρωτοβουλία και την επόμενη ημέρα.

Βιώνουμε τα αποτελέσματα της εγκατάλειψης

Όταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα συναντιούνται με την ακραία αδιαφορία των ανευθυνο-υπεύθυνων που ασκούν διοίκηση στο νομό Θεσπρωτίας, το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες και οι κάτοικοι των παρακαλάμιων περιοχών είναι βαρύτατο.Οι πλημμυρισμένες εκτάσεις με τις καλλιέργειες στον Παραπόταμο, στην Κορύτιανη και στη Βρυσέλλα, οι κλειστοί δρόμοι που έχουν χωρίσει το νομό στα δύο είναι το «έργο» που αφήνουν πίσω τους οι συντηρητικές δυνάμεις της απραξίας και της αδράνειας.
Ένα «έργο» που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και κοστίζει ακριβά στην τοπική οικονομία, όπως και στο δημόσιο που θα κληθεί όπως οφείλει να αποζημιώσει τους πληγέντες αγρότες.Οι δικαιολογίες που ψελίζονται ότι δεν μπορούσαν να προβλεφθούν τα φαινόμενα και να προληφθούν οι ζημιές αποδεικνύονται κούφια λόγια, αφού στοιχειώδης μέριμνα για τη σωστή λειτουργία του φράγματος θα μπορούσε αν όχι να αποτρέψει την καταστροφή, τουλάχιστον να μειώσει τις επιπτώσεις.Ο συνδυασμός «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις» που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών θα αγωνιστεί μαζί τους και για να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν αλλά και για να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται.
Παράλληλα καλεί όλους τους Θεσπρωτούς που έδωσαν στον συνδυασμό μας την πρωτιά στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής για να δώσουμε όλοι μαζί ακόμη πιο αποφασιστικό μήνυμα καταδίκης προς τις δυνάμεις της οπισθοδρόμισης και της καταστροφής. Είναι η ώρα να αναλάβουν τα ηνία της Θεσπρωτίας και όλης της Ηπείρου οι δυνάμεις της προόδου και της δημιουργίας.

ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ

Την Κυριακή μαυρίστε τους!

Έφτασε η κακοκαιρία για να φανούν τα χάλια του νομάρχη και του δημάρχου Ιωαννίνων

Έφτασε μια πολύ αγρία καταιγίδα για να φανεί όχι μόνο η ανεπάρκεια των δημοτικών, νομαρχιακών και κρατικών δομών που θα αντιμετώπιζαν ανάλογα περιστατικά αλλά και η πλήρη χρεοκοπία της άναρχης οικιστικής και οικονομικής ανάπτυξης τους.Μιας ανάπτυξης που δεν παίρνει υπόψη της τις ανάγκες των ανθρώπων, τις καιρικές συνθήκες και την φύση αλλά το πως θα βγει γλήγορα και εύκολα κέρδος.
Πρόκειται για την άναρχη ανάπτυξη αυτού του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος με τους συγκεκριμένους εκφραστές τους. Τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, το αστικό μπλοκ εξουσίας, τις διεθνικές ενώσεις και συμμαχίες του , όπως την ΕΕ, τους μεγάλους μονοπωλιακούς οίκους, τις πολυεθνικές, καθώς και τους ντόπιους διαχειριστές των εντολών και των επιλογών του. Όπως είναι οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες που με εκβιαστικά διλήμματα ζητάνε την ψήφο στο δεύτερο γύρο.Η κατάσταση που επικράτησε σε μια σειρά απο συνοικίες και γειτονιές των Ιωαννίνων δείχνει την εγκληματική αδιαφορία των δημοτικών αρχών που κυβέρνησαν τα Γιάννενα τις τελευταίες δεκαετίες. Σχέδιο μηδέν, ο,τι φάμε, ό,τι πιούμε και ό,τι κτίσουμε. Τα παραδείγματα άπειρα με το πλέον τραγικότερο την εκχείλιση των βόθρων της καλούτσιανης στην Μακαρίου δίπλα στο νέο παιδικό σταθμό. Με κίνδυνο να πάθουμε χολέρα, φέρνοντας την Αϊτή στα Γιάννενα. Και αντί να έχει παρέμβει ο εισαγγελέας, όλοι σφυρίζουν αδιάφορα. Το ξαναλέμε ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε….Η ίδια σχεδόν εικόνα και σε όλο το λεκανοπέδιο για να μας θυμίσει τις εξίσου εγκληματικές ευθύνες των νομαρχιακών και κρατικών φορέων. Τους αρκεί να κάνουν χάρες στους εργολάβους, στους μεγαλοκαπιταλιστές, «κτυπώντας» φιλικά την πλάτη των μικροαστών που δεν κοιτάνε πέρα απο το χωραφιού και το σπιτάκι τους, περιμένοντας εν τέλει την πυροσβεστική να τους απεγκλωβίσει.
Τα ίδια και χειρότερα στην Θεσπρωτία, Παραπόταμο, στην Κορύτιανη και στη Βρυσέλλα.Είναι στο χέρι των ενεργών και συνειδητοποιημένων πολιτών να βγουν μπροστά, διεκδικώντας να παρθούν άμεσα μέτρα για να γίνουν οι γειτονιές τους ανθρώπινες και ασφαλείς. Όπως λόγου χάρη πράττουν οι κάτοικοι στα Καρδαμίτσια βλέποντας την γειτονιά και τα παιδιά τους να πνίγονται. Μόνο η δράση και οι αγώνες των πολιτών μπορούν να πιέσουν την εξουσία και τους διαχειριστές να κάνουν παραχωρήσεις υπέρ του δημόσιου συμφέροντος.Μόνο που αυτό δεν αρκεί:
Αποτελεί αναγκαιότητα η συγκρότηση ενός αντισυστημικού κοινωνικο/ πολιτικού μετώπου πάλης και αγώνα σε τοπικό/ εθνικό και διεθνικό επίπεδο. Με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες σε επίπεδο, ανοικτό σε όλες τις αριστερές και μη πολιτικο/ κοινωνικές δυνάμεις που επιθυμούν να συγκρουστούν με το καπιταλιστικό σύστημα και τις μορφές που παίρνει αυτό.Με στόχο την οικοδόμησης δημοκρατικά σχεδιοποιημένης οικονομίας που θα έχει ως στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών, εργατικών αναγκών σε δυναμική και διαλεκτική ισορροπία με την φύση.
Μιας πραγματικής δημοκρατικά διαρθρωμένης και αποκεντρωμένης τοπικής αυτοδιοίκησης που το πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν άμεσα οι εργαζόμενοι πολίτες. Μιας κοινωνίας- ενός «κράτους» σε απονέκρωση- που η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου, στα χέρια των εργατών και των συμβουλίων τους.
Στην κατεύθυνση μια κομμουνιστικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας που δεν θα υπάρχουν εργάτες και κεφάλαιο, αλλά κοινότητες ελεύθερων συνεταιρισμένων παραγωγών. Μιας κοινωνίας που η εργασία θα μετατραπεί σε μια ελεύθερη δημιουργική απασχόληση σε συνάφεια και σύνδεση με το φυσικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

ΔΡΑΣΥ-
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
στη Ήπειρο