Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Κυκλοφορεί "Η ΓΝΩΜΗ"

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ από την 2η σελίδα της ΓΝΩΜΗΣ

ΕΙΔΗΣΗ: Ο δήμαρχος Πάνος, λίγο αργά τη νύχτα διέσχισε μόνος του την Κεντρική Πλατεία της Άρτας, σκεπτικός και κάθε τόσο σταματούσε, για να κοιτάζει τα έργα του, όχι τα δικά του, αλλά αυτά που έκαναν οι καταστηματάρχες… Τι έργα δηλαδή, έκλεισαν όλη την πλατεία και αν περάσει πεζός ηλικιωμένος, θα είναι θαύμα.

Ήταν μετά τον συγκλονιστικό αγώνα ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΡΕΑΛ, και καθώς έβγαινε απ’ το κεντρικό κατάστημα που είδε τον αγώνα, τον παρακολουθούσαμε αναγκαστικά, για να βγει το συμπέρασμα. Κανένας δεν… συγκινήθηκε απ’ το πέρασμά του, όμως πολλοί ήταν αυτοί που δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους.

-Είναι δυνατόν, να τον ικανοποιεί αυτή η εικόνα της πλατείας, τώρα που μπορεί να συλλογάται πως πέρασαν τα οχτώ χρόνια της δημαρχιακής του θητείας;

Δεν είναι δυνατόν να είναι ικανοποιημένος, αλλά εκεί που έφτασαν τα πράγματα, είναι σίγουρο πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα και την «καυτή πατάτα» της πλατείας, θα πρέπει να πιάσει στα χέρια του ο νέος δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης.

*****

Κι ενώ μιλάμε για σοβαρά πράγματα, ο υποβολέας επιμένει. Να γίνει δημόσια ερώτηση, για το πόσο στοίχισε το κάθε κολωνάκι που μπήκε στην πλατεία και τους πεζόδρομους, για να καταστραφούν σε χρόνο ρεκόρ. Βέβαια αν ήταν να λέγονται αυτά τα πράγματα, θα τα είχε ανακοινώσει, ο κατά τα άλλα λαλίστατος αρμόδιος αντιδήμαρχος. Και για να λέμε και την αλήθεια, προσωπικά δεν μ’ ενδιαφέρει πόσο στοίχισαν. Με ενδιαφέρει περισσότερο η εικόνα εγκατάλειψης που παρατηρείται και με φόντο αυτή την άθλια εικόνα, να κυκλοφορούν δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και άλλοι παράγοντες της δημοτικής αρχής και να μην ντρέπονται.

*****

Η κυρία που διατηρεί κατάστημα στην οδό Σκουφά, ήταν αγανακτισμένη. Είναι αναγκασμένη κάθε πρωί, να καθαρίζει το παρτέρι με τα λουλούδια που βρίσκεται μπροστά στο κατάστημά της και μετατρέπεται σε κάδο απορριμμάτων κι ας υπάρχει δίπλα καλαθάκι σκουπιδιών. Βρεθήκαμε εκεί και μας έδειξε η κυρία την αθλιότητα και μας επεσήμανε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Λίγη ώρα πριν είχε περάσει το συνεργείο καθαριότητας, άλλαξε την πλαστική σακούλα στο καλαθάκι και τόσοι νοματαίοι, δεν είδαν τα σκουπίδια στο παρτέρι.

Αγανακτούν οι πολίτες, αλλά ελπίζουν. Λένε ένας μήνας είναι ακόμη. Ένας μήνας χαρακτηριστικής αδιαφορίας, που θα φέρει την πόλη στο σημείο μηδέν. Αλλά τι να κάνουμε. Ας περιμένουμε το νέο έτος, να δούμε νέα δείγματα γραφής και τα αυτονόητα να γίνονται πράξη. Εμείς το ελπίζουμε.

*****

Πάντα τα… καλά να λέγονται. Άξιος ο μισθός του αντιδημάρχου Γιώργου Αθανασούλα, για τον αγώνα που κάνει κατά του καπνίσματος και την απαγόρευση στα καταστήματα. Μόνο που τα μικρά καφενεδάκια, φοβήθηκαν και δεν επιτρέπουν το κάπνισμα για να μένουν άδεια. Για τα μεγάλα μαγαζιά, ούτε λόγος. Φουγάρα είναι… Εκεί απαγορεύεται να Μην καπνίζεις.

Τι να κάνουμε, ένα μήνα θητείας έχει ακόμη ο αντιδήμαρχος και επιθυμεί να κάνει τους φουκαράδες που έχουν ένα μικρό μαγαζάκι για να βγάλουν ένα μεροκάματο, να τον θυμούνται. Δυστυχώς.
*****

Αυτό κι αν δεν είναι είδηση, γιατί όλα τα είχαμε. Ο Θάνος Ασκητής, ο εθνικός μας σεξολόγος, θα βρίσκεται στην Άρτα, την επόμενη Παρασκευή προσκεκλημένος του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ και θα μιλήσει με θέμα: «Η Ψυχική και Σεξουαλική Υγεία της Εφηβείας προς την Ενήλικη Ζωή».

*****

Ωραία πράγματα. Ο γραμματέας (μόνο σ’ αυτή την φάση, γιατί δεν είναι πλέον πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ) του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τάτσης, μίλησε για το θέμα που τον απασχολεί. Είπε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη, που ασχολείται με το θέμα των πλαστών πτυχίων, το οποίο ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτος δεν αφήνει στην τύχη του και όπως δηλώνει θα το φτάσει μέχρι το τέλος.

Αφού όμως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη και την αθωότητα του, γιατί δεν παραιτείται και από την θέση του γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ και όταν αθωωθεί και, λογικά, θα είναι νικητής και… τροπαιούχος, να επανέλθει και να κλείσει όλα τα στόματα. Δεν φαντάζομαι να φοβάται πως το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να μην πάει καλά και να δημιουργηθεί πρόβλημα. Το αντίθετο μάλλον θα συμβεί. Μπορεί να πάει και καλύτερα, αν κρίνουμε και απ’ την φανερή απουσία του απ’ τις δημοτικές εκλογές, όπου το ΠΑΣΟΚ κέρδισε το Δήμο Αρταίων.

Τέλος πάντων. Η παρουσία του γραμματέα στην θέση αυτή, δεν είναι ότι καλύτερο για την πολιτική ζωή του τόπου μας. Αλλά ούτε ο ίδιος, ούτε ο βουλευτής Τσιρώνης, που τον… διόρισε στην θέση αυτή, το αντιλαμβάνονται, οπότε όλοι είμεθα υποχρεωμένοι να ζούμε, με τον συγκεκριμένο γραμματέα.

*****

Στην συνάντηση των προέδρων των ΝΟΔΕ της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «ΚΗΠΟΣ» της Ρηγίλλης, θα βρεθεί σήμερα και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Άρτας της ΝΔ Στάθης Νάνος. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η πολιτική πρόταση του προέδρου Αντώνη Σαμαρά, ο απολογισμός δράσης (εκεί έχει πολλά να πει και θα τα πάει καλά ο πρόεδρος Νάνος) και ο προγραμματισμός, τον οποίο ελπίζουμε να ανακοινώσει.

Συμβαίνουν πολύ ωραία πράγματα στη ΝΔ, ειδικά στην Άρτα. Οι πάντες τα έχουν με τον πρόεδρο, το γράφουμε και στο σχετικό ρεπορτάζ, αλλά ουδείς είναι αποφασισμένος να κάνει κάτι, για να γίνει καλύτερη η κατάσταση. Και το επιχείρημα: Δεν θέλει κανένας να είναι πρόεδρος στο συγκεκριμένο κόμμα, οπότε ας… βολευτούμε με το Νάνο, λένε.

*****

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού, έχει ενδιαφέρον και δείχνει αυτό που χρόνια τώρα, επθσημαίνουμε στα σχόλιά μας. Ότι σ’ αυτόν τον τόπο, όλοι οι τοπικοί παράγοντες, δεν σκέπτονται ποτέ να προλάβουν μια κατάσταση, να μην δημιουργηθεί δηλαδή κάποιο πρόβλημα, αλλά ασχολούνται με αυτό μετά και φυσικά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα απολύτως. Διαβάστε λοιπόν την ανακοίνωση:

«Τα σκουπίδια των Ιωαννίνων στο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας; Είναι ένα από τα δύο βασικά σενάρια που εξετάζει η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου (κεκλεισμένων των θυρών), ούτως ώστε οι δύο υπάρχοντες ΧΥΤΑ Βλαχέρνας Άρτας και Καρβουναρίου να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ και το εργοστάσιο επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων να χωροθετείται στο νομό Ιωαννίνων. Το άλλο σενάριο θέλει κατασκευή νέου ΧΥΤΥ και γειτνίασή του με το εργοστάσιο όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών. Η ουσία είναι ότι παρ όλα τα προβλήματα του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, τρύπιες μεμβράνες μέσα από τις οποίες τα υγρά απόβλητα καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα, ποταμό Άραχθο και Αμβρακικό, θα προστεθούν και τα σκουπίδια του νομού Ιωαννίνων και εδώ στην Άρτα δεν κουνιέται φύλλο από κανένα αρμόδιο!!! Τι γίνεται βρε παιδιά; Πάρτε θέση τώρα γιατί αύριο θα είναι αργά!!!».

*****

Άνθρωποι που παλεύουν για τον καθημερινό μόχθο, για την πατρίδα και την πρόοδο, είναι το αντικείμενο της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Ταμπούρα, την οποία παρουσιάζει σήμερα η «Γ» στην σελίδα 15. Οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι οι ανησυχίες, αλλά και η ευαισθησία του Γιάννη μας εξέπληξαν θετικά και απ’ αυτή την στήλη, θα τον παροτρύνουμε να συνεχίσει, μιας και θεωρούμε ότι έχει πολλά και σημαντικά πράγματα να πει. Προτείνουμε να προμηθευτείτε την ποιητική συλλογή και είμαστε σίγουροι ότι θα συμφωνήσετε μαζί μας.

*****

Τόσο πιά δεν μπορούν να αφουγκραστούν την κοινωνία, αλλά και όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, αυτοί οι μεγαλόσχημοι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ στην Άρτα. «Πρέπει να παραιτηθεί ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» λέει και ξαναλέει ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός, γιατί είναι ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου των πλαστών πτυχίων που δόθηκαν σ’ όλη την Ελλάδα. Και έχει δίκαιο.
Όμως ο κ. Ράπτης, πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Άρτας της ΝΔ, που παλιά ήταν και στενός φίλος του πρώην βουλευτή Κώστα Καραμπίνα, αλλά οι μεγαλόσχημοι του ΠΑΣΟΚ, δεν… μασάνε. Στο πρόσωπό του βρήκαν τον άξιο διευθυντή και την… επιτυχία που έκαναν, ούτε που την διαπραγματεύονται. Εκεί θα μείνει ο κύριος διευθυντής και ας λένε ότι θέλουν, όσοι τυχαίνει να ενοχλούνται, που με μια απάτη συγκεκριμένων καθηγητών του δημοσίου, κάποιοι μη έχοντες αξία καταλαμβάνουν, με τα πλαστά πτυχία θέσεις στο δημόσιο και αυτοί που πραγματικά αξίζουν είναι στα… αζήτητα.
Ήθελα όμως να έβλεπα τους δυό κυβερνητικούς βουλευτές του νομού, απέναντι σε κάποιον που αδικείται απ’ τα… καμώματα του κ. Ράπτη, του κ. Τάτση και των άλλων της παρέας. Τι θα έλεγαν; Έχεις δίκαιο παιδί μου, αλλά εμείς κάναμε πολιτικές επιλογές.
Και φυσικά καθόλου δεν θα ντρεπόταν.

Άρε κατάντια για την Χώρα μας

Έλαβα το μήνυμα από φίλο της στήλης και σπεύδω να το δημοσιεύσω, μιας και με λίγα λόγια, δείχνει την πολιτική κατάσταση της χώρας μας, αλλά και κάποιους μπορεί να προβληματίσει. Λέει λοιπόν:
«Και καλά πριν από δύο χρόνια είχαμε την «κακιά» Ν.Δ. με τον Καραμανλή, που ήταν «κουρασμένος», έπαιζε playstasion και δεν «δούλευε» η κυβέρνηση. Είχαμε λίβελους από τους προσκυνημένους υπηρέτες της διαπλοκής! Κραυγές του Ιορδάνη ή του Καψή για …..ολιγωρία του κυβερνητικού έργου! Δηλώσεις του «τσίρκου», της αντιπολίτευσης με καταγγελίες, που είχαν άμεση πρόσβαση και προβολή από τα ΜΜΕ. Σήμερα καμία αντίθετη φωνή! Καμία καταγγελία, όλα πάνε καλά, στην δικτατορία της πράσινης ύφεσης. Σήμερα που η διατεταγμένη υπηρεσία του ηλίθιου στην μετατροπή του προβλήματος χρέους σε πρόβλημα δανεισμού, ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΑ, είχε ως μόνο σκοπό την άλωση της Ευρώπης και της οικονομίας της. Απλά ο ολίγιστος, αμερικανοτραφής, άβερελ από το Μινεσότα, έκανε αυτό που πρόσταζε η πραγματική του πατρίδα, και …….αφοδεύτηκε για τα λεωφορεία, ή τους άνεργους τραπεζικούς υπαλλήλους, ή τα απλά, καθημερινά προβλήματα των ……ντόπιων ιθαγενών! Αυτός είναι για τα προβλήματα του ………παγκόσμιου πολίτη! Έχει πρωθυπουργό εσωτερικού, αντιπρόεδρο, συντονιστές, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα, γιατί τα προβλήματα ….λύθηκαν τις πρώτες 100 ημέρες, αν θυμάστε!
Άρε κατάντια για την Χώρα μας».

Στην 20μελή επιτροπή ο Γ. Παπαγεωργίου


Στη συγκρότηση προσωρινής διοικούσας επιτροπής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» προχώρησε η Ντόρα Μπακογιάννη. Στις αρμοδιότητες της επιτροπής είναι ο συντονισμός της πολιτικής δράσης και των παρεμβάσεων, καθώς και η οργανωτική ανάπτυξη του κόμματος μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη. Η πρώτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στις 11 πμ στα γραφεία του κόμματος.
Η Διοικούσα Επιτροπή έχει 20 μέλη, ενώ με απόφαση της κας Μπακογιάννη στις συνεδριάσεις θα συμμετέχουν επίσης ο εκπρόσωπος τύπου Γιάννης Οικονόμου, ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού Δημήτρης Ζαφειριάδης και ο υπεύθυνος Οργανωτικού Παναγιώτης Αντωνόπουλος. Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής είναι τα ακόλουθα: 1. Αναστόπουλος Κώστας, φοροτεχνικός, δήμαρχος Ύδρας 2. Ανδρέου Γιώργος, δικηγόρος 3. Αραμπατζή Νίκη, δικηγόρος 4. Γεωργιάδης Στέφανος, επιχειρηματίας 5. Γιαννουλάκης Δημήτρης, επιχειρηματίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές 6. Γκλαβάκης Γιάννης, γεωπόνος-αγρότης, πρώην ευρωβουλευτής 7. Καμάρας Παύλος, πολιτικός μηχανικός, συγκοινωνιολόγος 8. Καράτζης Μιλτιάδης, επιχειρηματίας 9. Καρβέλης Θάνος, δικηγόρος 10. Κόλλια Βάσω, πολιτική επιστήμων, δικηγόρος 11. Κοτσώνης Θεόδωρος, ιατρός, πρώην βουλευτής, πρώην υφυπουργός Υγείας('96-2000) και πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (2003-2004) 12. Κωστάκη Ιουλία, αρχιτέκτων-πολεοδόμος 13. Πάλλη Αλεξάνδρα, επιχειρηματίας 14. Παπαγεωργίου Γιώργος, ιατρός, πρώην υφυπουργός Υγείας (2007-2009) 15. Παππάς Ελπιδοφόρος, πολιτικός μηχανικός, στέλεχος επιχειρήσεων 16. Σταύρου Γιάννης, οικονομολόγος 17. Ταχιάος Νίκος, τοπογράφος Μηχανικός 18. Τραχήλη Αθηνά, κτηνίατρος 19. Τσίφτης Σέργιος, φυσικός 20. Υφαντής Κώστας, πανεπιστημιακός. Ν.Α.

Στο «μικροσκόπιο» της Περιφέρειας Ηπείρου όλα τα έργα του Δήμου Αράχθου

Κατεπείγουσα έρευνα για όλα τα έργα του Δήμου Αράχθου, που έγιναν με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, ζήτησε η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, με το υπ’ αριθμ. ΕΜΠ 127 / 17-11-2010, που απεστάλη προς τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης Άρτας Δημήτρη Χαμπίπη.
Η παραγγελία αυτή της κας Γεωργακοπούλου, προέκυψε ύστερα από αίτηση που κατέθεσε ο εργολάβος δημοσίων έργων Ευάγγελος Κασαής, ο οποίος, όπως αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο, έχει κάνει και καταγγελία στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ο οποίος απ’ την δική του πλευρά διεξάγει ανάλογη έρευνα, τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον εν λόγω εργολάβο, που έχει κατασκευάσει πολλά έργα στο Δήμο Αράχθου, ανατέθηκε προφορικά η κατασκευή ενός έργου, το οποίο ο ίδιος καλή τη πίστη κατασκεύασε και όταν ήρθε η ώρα να πληρωθεί ο λογαριασμός, ο δήμαρχος Γιάννης Κόκλας, του είπε ότι δεν πρόκειται να πληρωθεί το συγκεκριμένο έργο, αφού για την πληρωμή χρειάζεται έγγραφη συμφωνία.
Να σημειωθεί ότι ο εργολάβος κ. Κασαής, ήταν στενός φίλος με τον δήμαρχο Γιάννη Κόκλα, αλλά και τον πρώην δήμαρχο Αράχθου και νυν βουλευτή Κώστα Παπασιώζο.

Μεγάλο πρόβλημα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Γ» η πρώτη καταγγελία του κ. Κασαή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας έγινε πριν μερικούς μήνες και τότε είχε διαταχτεί έρευνα, η οποία λογικά πρέπει να βρίσκεται στο τέλος της. Ωστόσο τα προβλήματα που δημιουργούνται εξ αιτίας της συμπεριφοράς του δημάρχου Αράχθου, απέναντι στον εργολάβο Βαγγέλη Κασαή, αφορούν και τους άλλους εργολάβους, που δεν μπορούν πλέον να πληρωθούν λογαριασμούς, για έργα, μιας και σ’ όλους τους Δήμους, οι έλεγχοι για τις απευθείας αναθέσεις έργων, είναι εξονυχιστικοί και κρατούν πολύ καιρό.
Ήδη πολλοί εργολάβοι δημοσίων έργων αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις πληρωμές και φυσικά είναι αδύνατο οι δήμαρχοι των Καποδιστριακών Δήμων, να μπορέσουν να κάνουν κάτι στο υπόλοιπο της θητείας του.
Και αυτό το θέμα θα αποτελεί ένα πρόβλημα, για τους νέους δημάρχους που θα αναλάβουν την πρώτη του νέου έτους και ας ελπίσουμε ότι θα βρουν άκρη.

Εγκατέλειψαν τα πάντα!

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Μεταβατική η περίοδος που διανύουμε και αφορά τους νέους δημάρχους, που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους την πρώτη του έτους και αυτούς που απέρχονται, είτε γιατί έχασαν στις εκλογές, είτε γιατί δεν ήταν καθόλου υποψήφιοι.
Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει ο απερχόμενος δήμαρχος Αρταίων Πάνος Οικονομίδης, που απ’ την στιγμή που ανακοινώθηκε απ’ το ΠΑΣΟΚ, η στήριξη στο νέο δήμαρχο Γιάννη Παπαλέξη, έχει εγκαταλείψει, αυτός και οι συνεργάτες του, την πόλη στην τύχη της και διάφορους παράγοντες έχοντες συμφέρον, να κάνουν ότι θέλουν και να δημιουργούν προηγούμενο, το οποίο δύσκολα θα αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κεντρική πλατεία της πόλης, στην οποία μέσα μια νύχτα οι καταστηματάρχες έκαναν κατασκευές, την έκλεισαν λες και είναι δική τους και άντε τώρα η νέα δημοτική αρχή, να ξεκαθαρίσει με αυτό το προηγούμενο που δημιουργήθηκε. Απ’ την πλευρά των καταστηματαρχών, θα προβληθεί ως επιχείρημα, ότι για να κάνουν τις κατασκευές δαπάνησαν σημαντικά ποσά, άρα δεν πρέπει η δημοτική αρχή να παρέμβει και θα προκύψει ένας διάλογος χωρίς αρχή και τέλος. Πόσο δυνατή θα αποδειχτεί η νέα δημοτική αρχή, είναι ένα ερώτημα.
Η πρώτη κατηγορία αφορά δημάρχους που δεν εξελέγησαν και από την επόμενη των εκλογών, βρίσκονται μακριά απ’ τον Δήμο και τα προβλήματα που τώρα προκύπτουν, είτε από την κακοκαιρία, είτε από άλλες αιτίες. Δημότης αναγκάστηκε να επισκεφτεί το νέο Δήμαρχο που εξελέγη, για να αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα. Ο νέος δήμαρχος, μέχρι την 1η του νέου έτους, είναι λογικό να μην μπορεί να παρέμβει στον εν λόγω Δήμο, μιας και τα καθήκοντα ασκεί ο εν ενεργεία δήμαρχος. Το πρόβλημα όμως παραμένει πρόβλημα και κανένας δεν γνωρίζει, αν η αδιαφορία της παρούσης φάσης, δημιουργήσει μεγαλύτερα και δυσεπίλυτα προβλήματα.
Όμως έρχεται η στιγμή της περισυλλογής. Είναι δυνατόν, ένας δήμαρχος που εκλέχτηκε απ’ τους πολίτες για να τους υπηρετήσει, να θέλει να λάβει και νέα εντολή και να λειτουργεί κατά τον τρόπο που παραπάνω περιγράφουμε;
Απαράδεκτη νοοτροπία και τακτική, θα πει ο καθένας. Αλλά η όποια ανάλυση, δεν πρέπει να φτάσει μέχρι εδώ. Θα πρέπει να προχωρήσει κι ένα βήμα πιο μπροστά. Να αναλογιστεί ο πολίτης, με ηρεμίας, μακριά απ’ τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου, ποιοι άνθρωποι ζητούν την ψήφο του και πως αντιμετωπίζουν, την δική του (του πολίτη δηλαδή) την άποψη όταν δεν τους βολεύει. Τα αφήνουν όλα στην τύχη τους και με τον τρόπο αυτό, νομίζουν ότι εκδικούνται όσους με κάθε τρόπο τους στήριξαν μέχρι τώρα και τους έκαναν νοματαίους!

666: Είναι ένας μύθος, είναι μια απάτη...


Νικοπόλεως ΜΕΛΕΤΙΟΣ: «Είναι θλιβερά εφευρήματα αιρετικών» - Συνέντευξη στον «Ιό»

Μπορεί να μη συχνάζει στα τηλεοπτικά παράθυρα, και να αποφεύγει τη δημοσιότητα, αλλά είναι ο Ιεράρχης που έχει μελετήσει όσο κανείς άλλος το πρόβλημα του «666».
Ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος ήταν ο πρώτος που δεν χάιδεψε τα αυτιά των ορθόδοξων φονταμενταλιστών που διαδήλωναν έξω από τη βουλή κατά την ψήφιση της συμφωνίας Σένγκεν το 1997.
Η μελέτη του «Το χάραγμα του Αντίχριστου στην ορθόδοξη παράδοση» καταρρίπτει από θεολογική σκοπιά τη συσχέτιση του «666» με τον bar code, τους υπολογιστές και τις ταυτότητες.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ιό» δεν διστάζει να τοποθετηθεί ενάντια στο ρεύμα και να καταγγείλει ως πλάνη και απάτη τη σχετική φιλολογία που εκπορεύεται ακόμα και από τα υψηλά κλιμάκια της Ιεραρχίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στη μελέτη σας «Το χάραγμα του Αντίχριστου» αποκαλύπτετε ότι το «666» ως χάραγμα του αντίχριστου είναι εφεύρημα Αμερικανών προτεσταντών. Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι σήμερα χρησιμοποιείται ως βασικό επιχείρημα για να κινητοποιήσει τους πιστούς στις «λαοσυνάξεις» και μάλιστα από χείλη Ιεραρχών, συμπεριλαμβανομένου του Αρχιεπισκόπου;
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ: To 666, σύμφωνα με την Αποκάλυψη του Ιωάννου (κεφ. 13, στιχ. 18), είναι ο αριθμός του ονόματος του αντίχριστου. Είναι ο αριθμός, στον οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται το όνομα του αντίχριστου. Τα γράμματα του ονόματός του προστιθέμενα πρέπει να δίνουν άθροισμα 666.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα γράμματα του αλφαβήτου στα εβραϊκά και στα ελληνικά ήσαν ταυτόχρονα και αριθμοί. Π.χ. τα γράμματα του ονόματος Βενέδικτος σαν αριθμοί (2+5+50+5+4+10+20+300+70+200) δίνουν άθροισμα 666. Ενας Βενέδικτος μπορεί να είναι ο αντίχριστος. Ενας Ιωακείμ δεν μπορεί να είναι, ο αντίχριστος. Μόνο το Ω είναι 800.
Για τους αγίους Πατέρες, ερμηνευτές της Αποκάλυψης, αυτή είναι ή μόνη εκδοχή. Και μέχρι το 1970-80 κανείς ποτέ Ορθόδοξος δεν είδε το 666 σαν κάτι άλλο. Τότε 1970-1980 στην Αμερική άρχισε να γίνεται, για πρώτη φορά σε κύκλους σατανιστικούς (δίσκοι με τραγούδια σατανιστικά) και έπειτα σε κύκλους περιθωριακούς από την πανσπερμία των προτεσταντικών παραφυάδων (σέκτες), λόγος για το 666 σαν «χάραγμα του αντίχριστου».
Ξεκίνησαν από τη δαιμονοποίηση του bar code (γραμμωτός κώδικας), που χρησιμοποιήθηκε για τη διακίνηση των ειδών εμπορίου. Τις ιδέες αυτές αντιγράφοντας από βιβλία μιας αμερικανίδας προτεστάντισσας, της Mary Stuart Relfe, τις μετέφεραν στον χώρο της Εκκλησίας μας ιερομόναχοι και μοναχοί «ζηλωτές».
Ετσι, οι ιδέες αυτές κατέκτησαν τους συντηρητικούς κύκλους της Εκκλησίας μας. Με αποτέλεσμα ότι έτσι επήλθε μια σοβαρή αλλοίωση στο ορθόδοξο φρόνημα. Στην αρχή μεταφράστηκαν αυτούσια τα βιβλία της Mary Relfe (The new money system - To νέο σύστημα χρήματος).
Εκείνοι που τα επήραν σοβαρά, καταδίκαζαν την χρήση του κομπιούτερ. Και διεκήρυτταν, ότι όποιος πιάνει στα χέρια του κάτι που έχει το bar code ή το 666 χάνει μια για πάντα την σωτηρία του! Επακολούθησε μια κυριολεκτική έκρηξη θρησκευτικής παραφιλολογίας γύρω από τον bar code και τον αντίχριστο, που κυριολεκτικά δαιμονοποιούσε την πρόοδο στην πληροφορική (Κομπιούτερ).
Με την πάροδο του χρόνου οδηγήθηκαν σε αδιέξοδα. Και oι πιο «συνετοί» άρχισαν να κάνουν υποχωρήσεις. Πρώτα είπαν: Να χρησιμοποιείς το περιεχόμενο και να πετάς το κουτί με τον bar code!.. Μετά είπαν: Ο,τι πάει στην τσέπη ή στην κοιλιά, δεν βλάπτει! Σημασία έχει (λένε τώρα!), μόνο αν μπει στην ταυτότητα! Γιατί ή ταυτό-τητά μας είναι τάχα το «πρόσωπό» μας! (Γελοιότητες!).
Είναι θλιβερό, εφευρήματα αιρετικών, και μάλιστα με θεολογικές προϋποθέσεις που απέχουν χαωδώς από τις ορθόδοξες, να προσδιορίσουν τις ενέργειες Ορθοδόξων, κληρικών, μοναχών, αρχιερέων, και να τους οδηγούν σε μια ξενότροπη πολιτική δραστηριοποίηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην ίδια μελέτη σας παραθέτετε την εγκύκλιο 2626/7-4-97 της Ιεράς Συνόδου, με το δικό σας σχόλιο ότι ή Σύνοδος επιβεβαιώνει πως «ο αριθμός 666 δεν είναι το σφράγισμα του αντίχριστου». Ομως σε επόμενη εγκύκλιο (445/9-2-98) η άποψη της Συνόδου τροποποιείται και αφήνεται να εννοηθεί ότι το «χάραγμα» έχει σχέση με το 666. Υπάρχει, τελικά, κατασταλαγμένη άποψη στην Ιεραρχία για το θέμα αυτό;
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ: To θέμα, αν το 666 είναι το χάραγμα του αντίχριστου, είναι θέμα ερεύνης της επιστήμης της Ορθόδοξης Θεολογίας. Σε θέματα επιστημονικά, έρευνας και επιστήμης, οι γνωματεύσεις και αποφάνσεις της Ιεράς Συνόδου δεν έχουν καμία θέση.
Οταν το κάνει, πέφτει στο ίδιο εκείνο λάθος, που έκαμε η Δυτική Εκκλησία, τότε που, αντίθετα στην επιστημονική παρατήρηση του Γαλιλαίου, προσδιόρισε «αυθεντικά» ότι η γη μένει ακίνητη και ο ήλιος κινείται!...
Είναι θλιβερό ότι η Ιεραρχία μας σήμερα, αντί να καταδικάζει και να καταστέλλει το νόθο αυτό παραλήρημα γύρω από το 666, αφήνει να δίνεται η εντύπωση ότι το υιοθετεί και το αποδέχεται!...
Και μάλιστα, ενώ ή Ορθόδοξη Θεολογία διακηρύττει ότι είναι αδύνατο να δοθεί αυθεντική ερμηνεία στα εσχατολογικά προβλήματα που θέτει η Αποκάλυψη. Ταλαιπωρούμε τον λαό του θεού για πράγματα αβέβαια!...

ΕΡΩΤΗΣΗ: Me βάση τη δική σας βαθιά θεολογική κατάρτιση, μπορείτε να βεβαιώσετε τους πιστούς ότι το 666 δεν έχει καμιά σχέση με το θέμα των ταυτοτήτων;
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ: Στο βιβλίο μου "Το χάραγμα του Αντίχριστου στην Ορθόδοξη Παράδοση" έκδ. β' σελ.15 και 71 γράφω σαφώς και κατηγορηματικά: Το 666 δεν είναι το χάραγμα του αντίχριστου.
Πρώτα θα έλθει ο αντίχριστος. Μετά θα ζητήσει να τον λατρεύσει ο κόσμος σαν Θεό. Μετά θα δώσει το χάραγμά του. Οσο ο αντίχριστος δεν έχει έλθει, "χάραγμα" δεν υπάρχει. Και συνεπώς, το 666 όπου και αν είναι, σε ό,τι και αν χρησιμοποιείται, είναι πάντοτε ένας απλός αριθμός όπως όλοι. Και τίποτε πλέον.

«Καζάνι που βράζει» το ΠΑΣΟΚ στην Άρτα



Στο στόχαστρο σκεπτόμενων στελεχών οι προσωπικοί μηχανισμοί που δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει η λειτουργία του ΠΑΣΟΚ στην Άρτα, μετά τις δημοτικές εκλογές, όπου τα στόματα ανοίγουν και αποκαλύπτονται πολλά για το πώς βλέπουν την λειτουργία της οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος κορυφαία στελέχη και «εντολοδόχοι» αυτών.
Η νίκη του Γιάννη Παπαλέξη, όπως ήρθε, ήταν η αφορμή για να αποκαλυφτεί η παθογένεια, όσων επιθυμούν να ελέγχουν το κόμμα, με σκοπό την δική τους προσωπική επιβίωση και πλέον, δεν μπορούν να μείνουν στο απυρόβλητο, αλλά θα κριθούν και οι ασκούντες κριτική, δεν έχουν σκοπό, ούτε να διαλύσουν το κόμμα, ούτε να το τιμαριοποιήσουν, ούτε να το πουλήσουν, όπως γράφει ανώνυμος λιβελογράφος σε blog, που τελευταία έκανε την εμφάνισή του στην Άρτα. Οι ασκούντες κριτική, στελέχη του κόμματος με μακρά και δημιουργική πορεία σ’ αυτό, δεν ανέχονται κάποιους προσωπικούς μηχανισμούς, να τα ισοπεδώνουν όλα και στην συνέχεια να δηλώνουν πως ασκούν πολιτική και αγωνίζονται για το κόμμα.
Περίεργος και χωρίς πολιτικό προσανατολισμό, ο μηχανισμός που έστησε ο βουλευτής Δημήτρης Τσιρώνης, επιθυμεί διά του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Δημήτρη Τάτση, να ελέγξει τα πάντα, όχι διά της αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου, αλλά δια της υποτίμησης όλων των κομματικών παραγόντων, με απώτερο στόχο, να εμφανιστεί η λειψανδρία στην οργάνωση, άρα και η μοναδικότητα του ενός (του ιδίου δηλαδή) και η διαρκής παρουσία του στα κοινά.
Πόσο τυχαία μπορεί να θεωρηθεί, η διαρκής άρνηση του εν λόγω βουλευτή, όλο το προηγούμενο διάστημα, να είναι υποψήφιος δήμαρχος ο Γιάννης Παπαλέξης, αν και η εκλογική του δυναμική ήταν δεδομένη. Κατακαλόκαιρο έγινε συζήτηση στην Αθήνα και ο βουλευτής παραδέχτηκε, ότι στο ΠΑΣΟΚ στην Άρτα, δεν πρέπει να υπάρχει άλλος ισχυρός παράγοντας, που παρέπεμπε στην σκέψη ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να πάει στις δημοτικές εκλογές με επιλογή ήττας, Οικονομίδης ας πούμε, ώστε να μείνει μόνος παίχτης ο βουλευτής.
Βέβαια το «κόλπο» αποκαλύφτηκε και στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο βουλευτής έκανε επίμονες προσπάθειες να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για την εκλογή Παπαλέξη, άρα και για την καλή πορεία του κόμματος. Δεν τον πίστεψε κανένας και όσοι ασχολούμενοι με την πολιτική, βλέπουν και λίγο πίσω απ’ τα γεγονότα, άρχισαν να αποκαλύπτουν κινήσεις και επιλογές.
Απ’ την άλλη πλευρά, αδύναμος να παρακολουθήσει τις εξελίξεις αυτές δείχνει ο έτερος βουλευτής Παύλος Στασινός, ο οποίος επιμένει στην κοινοβουλευτική του παρουσία και σε παρεμβάσεις για τον τόπο και τα προβλήματα, χωρίς να επιθυμεί να ελέγξει την κομματική οργάνωση, για να αποκομίσει προσωπικά οφέλη.
Βέβαια αυτό που ήθελε να αποφύγει ο Δημήτρης Τσιρώνης, την ισχυροποίηση του Γιάννη Παπαλέξη, δεν το απέφυγε. Ο νέος δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, με μακρά και ουσιαστική πορεία στο κυβερνητικό κόμμα, θα αποτελέσει έναν απ’ τους μοχλούς της λειτουργίας αι όπως και να εξελιχτούν τα πράγματα, θα συσπειρώσει γύρω του, μια ομάδα στελεχών, η οποία θα παίξει τον δικό της ρόλο. Το ζητούμενο είναι αν ο νέος δήμαρχος Αρταίων θα αποφασίσει να δώσει περισσότερη σημασία στην κομματική λειτουργία ή την κοινωνία, οπότε και απ’ αυτή την επιλογή του θα κριθούν πολλά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Από κει και πέρα, δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους σημαντικά στελέχη του κόμματος, που για πολλά χρόνια, αρνούνται πεισματικά να ενταχτούν σε μηχανισμούς και να λειτουργήσουν στο πλαίσιο των πολιτικών γραφείων, γιατί ποτέ δεν έχουν εξαρτήσει την κομματική τους παρουσία από πολιτικά γραφεία.
Αυτά τα στελέχη που είναι πολλά φέρονται αποφασισμένα να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση της ανατροπής των μηχανισμών, με σκοπό την ουσιαστική λειτουργία του κόμματος, ειδικά σ’ αυτή την φάση που τα πάντα πάνε απ’ το κακό στο χειρότερο.
Βεβαίως κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίζει ότι τον επόμενο χρόνο, θα ανοίξουν εκ νέου οι εσωκομματικές διαδικασίες, οπότε τότε όλα θα τεθούν υπό κρίση.

Οι ανώνυμοι συκοφάντες

Αντικείμενο συζητήσεων ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Άρτα, αποτελούν τα λιβελογραφήματα του νέου blog, που επιχειρεί παρέμβαση στα εσωτερικά του κόμματος, με την ανωνυμία δεδομένη και φυσικά την ασφάλεια που αυτή προσφέρει.
Όχι γιατί θα προστεθεί τίποτα στην πολιτική ανάλυση, αν περιγράψουμε ποιος ή ποια επιμελούνται τα ανώνυμα λιβελογραφήματα, που κατά το δοκούν αναπαράγονται από κάποιους, αλλά για να μην θεωρούν εαυτούς ξύπνιους αυτός ή αυτή που επιμελούνται τα λιβελογραφήματα, ένα έχουμε να πούμε. Ότι «τρώνε ψωμί απ’ το ΠΑΣΟΚ» και αν δεν είχαν παρεισφρήσει σ’ αυτό, δεν γνωρίζει κανένας, αν σήμερα θα τους μιλούσε άνθρωπος.
Υπ’ αυτή την έννοια λοιπόν, η άποψη των φανερά ευνοημένων, απ’ την κομματική ενασχόληση, δεν μπορεί να προσθέσει κάτι στην πολιτική ανάλυση και την αναζήτηση του καλύτερου.

Τα ίδια και χειρότερα στην Πρέβεζα

Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση και στις άλλες Νομαρχιακές του ΠΑΣΟΚ σ’ όλη την Ήπειρο, με την Πρέβεζα να έχει τα… πρωτεία, αφού είναι γνωστές οι επιλογές που στοίχισαν και οδήγησαν σε πολλά συμπεράσματα, μετά την ήττα του Βαγγέλη Αργύρη.
Στόχος της κριτικής μελών και στελεχών του κόμματος, είναι ο απερχόμενος νομάρχης Βασίλη Ιωάννου, για τον οποίο λένε ότι έκανε προσωπικό παιχνίδι και δεν στήριξε ούτε τους υποψηφίους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Βαγγέλη Αργύρη.
Οι σχέσεις των δυό ανδρών, αν και αρχίζουν πολλά χρόνια πριν και βρέθηκαν σε κοινές αναζητήσεις, δεν είναι καθόλου καλές. Στο επόμενο διάστημα, θα παρατηρήσουμε και δημόσιες αντιπαραθέσεις, μιας και για τον υποψήφιο περιφερειάρχη, η στάση κάποιων επωνύμων του χώρου, σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Όσα μου έμαθαν οι εκλογές


Του ΣΤΑΘΗ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

Δώσε στον Άγιο κερί και στον υποψήφιο ψηφαλάκια.
Ο χθεσινός σου φίλος, αυριανός θανάσιμος εχθρός.
Η κάλπη είναι ακόμα γκαστρωμένη γυναίκα. Δεν βρέθηκε υπέρηχος γι΄αυτή.
Το γινάτι βγάζει μάτι. Ο τέως υποστήριζε με νύχια και με δόντια τον άλλο τέως για να μην βγει ο νέος υποψήφιος.
Οι παλιοί πολιτικοί ζουν για την καρέκλα. Ενώ 4 χρόνια βαριούνται, μόλις πλησιάζουν εκλογές, σαν να τους τσίμπησε μύγα τσε- τσε ντοπάρονται και παίρνουν τις ρούγες.
Ζυμώσεις, ζυμώσεις, ζυμώσεις… Από τηγανίτα όμως τίποτα…
Τα προεκλογικά έξοδα είναι τεράστια. Κανένας υποψήφιος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης δεν δηλώνει τα πραγματικά του έξοδα γιατί θα υπερβεί κατά πολύ τον νόμο.
Ο ναρκισσισμός χτυπάει tilt στις εκλογές. Όλοι θεωρούν εαυτόν καλύτερο από όλους και δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν τους ψηφίζει ο κόσμος.
Για να εκλεγείς, ειδικά στην Άρτα, πρέπει να συναλλάσεσαι με το κοινό σε καθημερινή βάση.
Εφοριακός, υπάλληλος ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ, γιατρός του τοπικού νοσοκομείου είναι οι καλύτερες θέσεις για να εκλεγείς Δημοτικός σύμβουλος.
Για την Άρτα νοιάζεται κανείς; Τι λες τώρα… Ποια Άρτα; Με την Άρτα θα ασχολούμαστε τώρα;
Από τους 1000 περίπου υποψήφιους, με την πόλη ζήτημα να ασχολούνται 20. Όλοι οι άλλοι την άλλη τετραετία.
Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; Τι γυρεύουν οι εργολάβοι στις εκλογές; Όλοι πια θα σώσουν τον κόσμο;
Το ερώτημα της Ευφροσύνης Δοξιάδη στη Lifo, που αναπαράχτηκε κατά δεκάδες χιλιάδες στο Internet, πιθανόν να έδωσε τη Δημαρχία στον Καμίνη.
Το ερώτημα ήταν: “Θα παραδώσετε την Αθήνα στον Ψινάκη;”
Κάτι ανάλογο έγινε και στη Θεσσαλονίκη. Η αμετροέπεια του Άνθιμου, έκανε Δήμαρχο τον Μπουτάρη.
Πόσοι βλέπουν την πολιτική ως επάγγελμα και μέσο προσωπικού πολιτισμού; Αν κρίνω από τους υποψηφίους πολλοί.
Ήταν οι τελευταίες εκλογές με κομματικά χρίσματα; Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη έβγαλαν πραγματικά ανεξάρτητους υποψηφίους.
Τι ελπίδες έχει στην Άρτα πραγματικά ανεξάρτητος συνδυασμός; Ακόμα καμία.
Το 50% του κόσμου αποφάσισε τι θα ψηφίσει την τελευταία εβδομάδα.
Το άλλο 50% ειδικά της νεολαίας, απλά δεν πήγε να ψηφίσει.
Όσοι νοιαζόμαστε και αγαπάμε πραγματικά την Άρτα, νιώσαμε λίγο κορόιδα στις εκλογές; Σίγουρα.
Όσοι ονειρεύονται parking στην πλατεία Σκουφα, καλά θα κάνουν να αλλάξουν απόψεις. Δεν θα το επιτρέψουμε με τίποτε.
Αυτοί που δεν έμαθαν καλά το μάθημά τους στα Ψαροπλιά, συνεχίζουν να προκαλούν. Εμείς εδώ είμαστε…
Ό κόσμος στην Άρτα ψηφίζει ακόμα όσους έχει υποχρέωση. Ή έτσι νομίζει!
Όσοι πολιτικοί χρησιμοποιούν ακόμα την καραμέλα, ότι ο κόσμος ξέρει τι ψηφίζει, για να χαιδέψουν αυτιά, είναι βαθιά νυχτωμένοι.
5000 ευρώ για να κατέβεις υποψήφιος σε χωριό γιατί έχεις μεγάλο σόϊ; Σα δε ντρέπεστε λέω εγώ.
Εντάξει είπαμε είμαστε σε κρίση, αλλά όλα “ίσιωμα” πια;
Εκεί στα γύφτικα τι έγινε; Γιατί πολλά λέγονται.
Ποιος μίλαγε για “παπαγαλάκια”, ενώ έκανε ακριβώς αυτά για τα οποία φώναζε; Ζητείται ψέυτης…
Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε.

Συνεχίζονται τα πολλά και οξυμένα προβλήματα του .Α.Α.Κ.Υ.Α.Μ.ε.Α.

Της ΒΑΣΙΛΗ ΖΙΩΒΑ*

Πριν ακριβώς τρεις μήνες είχαμε επισκεφθεί, ως « ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ », το Κέντρο Αποθεραπείας Αποκατάστασης Κοινωνικής Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία ΆΡΤΑΣ. Είχαμε τότε υπογραμμίσει τις σοβαρές ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της Ν.Δ., για τα βεβιασμένα προεκλογικά εγκαίνια –πριν ακριβώς ένα χρόνο- όσο και τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία με ψίχουλα διατυμπανίζει ότι προσφέρει κοινωνική φροντίδα μέσω του Κέντρου.
Σήμερα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν βοηθάει καθόλου τη λύση των πολλών και οξυμμένων προβλημάτων ούτε η στρογγυλοποίηση, ούτε η ωραιωποίηση, ούτε η απόκρυψη. Σήμερα χρειάζεται η προβολή, η γνωστοποίηση της κατάστασης, η καταδίκη των υπευθύνων και ο αγώνας για τη λύση των δυσλειτουργιών του Κέντρου. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι το συγκεκριμένο Κέντρο αντιμετωπίζει πολλά και οξυμένα προβλήματα .
Πως είναι λοιπόν δυνατόν να λειτουργήσει υγειονομική υπηρεσία χωρίς το απαραίτητο προσωπικό; Συγκεκριμένα δεν υπάρχει ούτε ένας -αριθμός 1- γιατρός σε μόνιμη θέση, παρά ένας ορθοπεδικός του Νοσοκομείου ο οποίος αξιολογεί τα περιστατικά! Υπάρχει μόνον ένας φυσιοθεραπευτής, 1 εργοθεραπευτής και 1 κοινωνική λειτουργός, όταν ο ίδιος ο αναχρονιστικός οργανισμός προβλέπει 3 οργανικές θέσεις για κάθε μια από τις παραπάνω ειδικότητες, καθώς και 3 οργανικές θέσεις γιατρών (1 φυσίατρο και 2 γενικής ιατρικής ή παθολόγους).
Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι να μένουν τα περισσότερα αξιολογημένα περιστατικά (το 70%) χωρίς φροντίδα, δηλαδή πάνω από 50 αξιολογημένα περιστατικά το μήνα!!!
Αλήθεια είναι δυνατόν να ανταποκριθεί στους στόχους του το Κέντρο τη στιγμή που ενώ ο προϋπολογισμός του για το 2010 είναι 248.000 ευρώ, η επιχορήγηση μόλις και μετά βίας θα φτάσει τις 60.000 ευρώ, δηλαδή το 25% του προϋπολογισμού;
Αλήθεια είναι δυνατόν ο φορέας υλοποίησης και εποπτεύουσα η αρχή, που είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να μην έχει ακόμα παραδώσει το κτίριο, να έχει κάνει τρεις αλλαγές σ' αυτό, δίχως να ενημερώσει και δίχως να λογοδοτήσει σε κανέναν, να διαφωνεί με τις αναγκαίες προδιαγραφές για την πισίνα και ετσιθελικά να υλοποιεί τις όποιες κτιριακές παρεμβάσεις;
Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι τη στιγμή που τόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ έχουν φροντίσει να ελέγχουν, διορίζοντας την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. του Κέντρου (συγκεκριμένα η κάθε κυβέρνηση ΔΙΟΡΙΖΕΙ τα 3 από τα 5 μέλη) να αναπτυχθεί ποτέ διεκδικητικός αγώνας για τη λύση των προβλημάτων του ιδρύματος; Ασφαλώς όχι. Απεναντίας, ελλοχεύουν όλοι οι κίνδυνοι στο άμεσο μέλλον να ζητήσουν από τους ίδιους τους ασθενείς να καλύψουν μέρος των εξόδων!
Αλήθεια είναι δυνατόν να συντηρηθεί η αυλή του Κέντρου δίχως ένα ευρώ αλλά μόνο με την εθελοντική εργασία των εργαζομένων;
Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα προβλήματα του Κέντρου Αποθεραπείας Άρτας πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδικητικού αγώνα.Αγώνα για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλο το λαό. Ο αγώνας αυτός αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα που η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα δέχονται ολομέτωπη επίθεση από το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ - ΝΔ - Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Σήμερα, που με τη δουλειά μας έχει συγκεντρωθεί απίστευτος πλούτος, ο οποίος μετατρέπεται σε χλιδή στα χέρια των καπιταλιστών, μπορούμε να έχουμε ΔΩΡΕΑΝ, σύγχρονες και πλήρεις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
ΤΩΡΑ πρέπει ν’αντισταθούμε σε κάθε μέτρο που μετατρέπει την Υγεία και την Πρόνοια σε εμπόρευμα.ΑΥΡΙΟ ίσως ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

*Φυσιοθεραπευτής
Περιφερειακός Σύμβουλος
της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Εκλογικές σκέψεις και υπολογισμοί

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Σε εκλογικές σκέψεις και υπολογισμούς έχουν μπει οι παράγοντες της ΝΔ στην Άρτα, μιας και το ενδεχόμενο εκλογών, είναι πάντα στην επικαιρότητα ειδικά στη ΝΔ Άρτας, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και τίποτα δεν είναι όπως το 2009.
Έχει ήδη αποχωρήσει απ’ τη ΝΔ ο πρώην υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου, ενώ ο πρώην βουλευτής Κώστας Καραμπίνας, που είναι γνωστό ότι διατηρεί καλές σχέσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη, δεν έχει κάνει ακόμη γνωστές τις αποφάσεις του, για την πολιτική του πορεία. Επίσης η υποψήφια των εκλογών του 2009 Λουκία Μάνου, δεν είναι σίγουρο αν επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφια.
Πολλές θέσεις κενές και πρέπει να αναζητηθούν στελέχη πρώτης γραμμής, που θα τις καλύψουν, για να έχει η ΝΔ αξιοπρεπή παρουσία στις επικείμενες εκλογές. Και φυσικά στην αναζήτηση, θα προκύψουν οι υπολογισμοί που γίνονται πάντα, για το αν μπει ο ένας, θα μειώσει την δύναμη του άλλου και ποιού, η επιρροή στην ηγεσία θα είναι αποτελεσματικότερη.
Έτσι με βάση τους υπολογισμούς, όχι από πραγματικό ενδιαφέρον και εκτίμηση στο πρόσωπο, έγινε η πρόταση απ’ το νυν βουλευτή Κώστα Παπασιώζο, να είναι υποψήφιος βουλευτής ο νομάρχης και αποτυχών υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Παπαβασιλείου, με το επιχείρημα ότι πήγε καλά στις εκλογές κι ας έχασε. Υπολογισμός σ’ αυτή την περίπτωση είναι να στελεχωθεί το ψηφοδέλτιο με στελέχη που κατάγονται απ’ τα ορεινά και να μείνει αυτός ως ο μοναδικός εκπρόσωπος του κάμπου και να κάνει το παιχνίδι, όπως ακριβώς το έκανε και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Φαίνεται πως επιθυμεί να στελεχωθεί με τρεις εκ των ορεινών, που εκ των πραγμάτων ένας θα είναι ο Γιώργος Στύλιος, που πήγε καλά στις προηγούμενες εκλογές, ένας ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου που «κόπηκε» την τελευταία στιγμή απ’ το ψηφοδέλτιο το 2009 και ο νομάρχης Γιώργος Παπαβασιλείου, που κι αυτός καταγωγή απ’ τα ορεινά έχει.
Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι, που έχουν πρόσβαση στην Ρηγίλλης και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά, είναι σίγουρο πως δεν θα αφήσουν μόνο του τον βουλευτή «να κάνει παιχνίδι». Θα καταθέσουν και αυτοί την άποψή τους, που όπως είναι λογικό θα ζητήσουν και η γεωγραφική κατανομή των υποψηφίων να μην είναι έτσι, γιατί κανένας δεν είναι αποφασισμένος να πάει στις εκλογές «ως πρόβατο επί σφαγή».
Γνωστό σε όλους είναι ότι και ο γιατρός Βαγγέλης Παπαδημητρίου διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά και έχει την δυνατότητα να συνομιλήσει μαζί του, άρα και να καταθέσει μια τέτοια άποψη. Το ίδιο καλές σχέσεις, με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, διατηρεί και ο υποψήφιος βουλευτής Γιώργος Στύλιος, που κατά τις επισκέψεις του στην Αθήνα, έχει την άμεση πρόσβαση στην ηγεσία του κόμματος.
Με βάση τα παραπάνω, αλλά και με την αναγκαιότητα να είναι και υποψήφια γυναίκα, η οποία μπορεί να έχει αποδοχή και κοινωνική και εκλογική, μάλλον τα πράγματα, αυτή την φορά δεν θα έρθουν έτσι όπως τα θέλει ο νυν βουλευτής, που μπορεί να επικαλείται την προσωπική σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά όσοι γνωρίζουν εκτιμούν ότι δεν είναι σε σημείο που μπορεί να κάνει αποτελεσματική παρέμβαση και για το ψηφοδέλτιο του νομού μας.
Έχει ωστόσο δρόμο ακόμη, η ιστορία και μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές, θα έχουμε δει πολλά ακόμη.

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ και οι απολογισμοί του

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Επαναφέρουμε την αναζήτησή μας, για τον απολογισμό της δράσης της ΝΟΔΕ Άρτας της ΝΔ και τις επιλογές του προέδρου της κ. Στάθη Νάνου, μιας και στην τελευταία συνεδρίαση της, είχε διαβεβαιώσει τους παριστάμενους ότι θα κάνει δημόσιο απολογισμό και θα καταθέσει τις απόψεις του, για όλα όσα συνέβησαν και μπορεί το απλό μέλος του κόμματος να μην γνωρίζει. Είχε πει τότε ότι βρίσκει φιλοξενία στο τοπικό site “monoplio,gr” και μας ανάγκασε να αναζητούμε σ’ αυτό καθημερινά, τον μεγάλο απολογισμό, με την ελπίδα ότι κι εμείς, που δεν γνωρίζουμε πολλά να αντιληφτούμε επί τέλους τι συμβαίνει στη ΝΔ Άρτας και κατ’ επέκτασιν στην τοπική πολιτική σκηνή. Δεν μας έκανε το… χατίρι, αλλά μας βάζει και σε σκέψεις.
Γιατί πρέπει να απαντηθεί ένα σημαντικό ερώτημα:
-Και να θέλει να καταθέσει τον προβληματισμό του και τον απολογισμό του, τι θα πρέπει να πει;
-Ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Άρτα και με δική του ευθύνη είναι σε διάλυση και δεν έχει την δυνατότητα να κάνει, έστω και την ελάχιστη παρέμβαση;
Αυτά είναι που γνωρίζουν οι πολίτες και ειδικά οι νεοδημοκράτες, που αγωνιούν για την πορεία του κόμματος και πανελλαδικά και τοπικά.
Είναι δυνατόν να υπάρχει στην κομματική οργάνωση πρόεδρος με αξιοπιστία και να επιτρέπει η συνεδρίαση του οργάνου που προεδρεύει, σε πεδίο αλληλοσπαραγμού στελεχών, με στόχο την προσωπική επιβίωση. Δεν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο να συμβαίνει σ’ ένα σοβαρό κόμμα, με σοβαρή λειτουργία. Στη ΝΔ Άρτας όμως, όλα συμβαίνουν και τα χειρότερα έρχονται.
Είναι δυνατόν, ένα κόμμα να ετοιμάζεται για εκλογές και ο εν ενεργεία βουλευτής, να κατασυκοφαντεί, με χοντρά ψέματα, τον υποψήφιο βουλευτή, που θα βγει στην κοινωνία και θα ζητήσει την ψήφο του πολίτη;
Αυτά δεν επιτρέπονται στην κομματική λειτουργία, αλλά για να μην συμβαίνουν, θα πρέπει κάποιος να τα απαγορεύσει και να επιβάλλει τους όρους της πολιτικής διαδικασίας και της συζήτησης.
Και όπως δείχνουν τα πράγματα, αυτές οι διαδικασίες και επιλογές, θα πρέπει να είναι άγνωστες για τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Άρτας της ΝΔ.

Λέει ψέματα κι έτσι δεν βοηθάει τη ΝΔ



Έτσι περιγράφει την επιλογή του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Παπασιώζου, που επιτίθενται κατά δικαίων και αδίκων, ο υποψήφιος βουλευτής του ίδιου κόμματος Γιώργος Στύλιος

Τις ύβρεις του βουλευτή Κώστα Παπασιώζου, εκλήθη να σχολιάσει σε κεντρικό στέκι, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Άρτας Γιώργος Στύλιος, ο οποίος ορθά κοφτά ξεκαθάρισε πως ο βουλευτής λέει ψέματα και με τον τρόπο αυτό δημιουργεί πρόβλημα και στη ΝΔ τοπικά, αλλά και στην κοινωνία.
Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν όσα είπε στην συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Άρτας της ΝΔ ο βουλευτής Κώστας Παπασιώζος, επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ο υποψήφιος βουλευτής, ο οποίος παράλληλα επισημαίνει ότι δεν είναι καιρός για εσωτερικές αντιπαραθέσεις, αλλά για αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζονται στο χώρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με σκοπό την ενότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υποψήφιος βουλευτής Γιώργος Στύλιος, αποδίδει την οργή του βουλευτή για τον ίδιο, στην αδυναμία του να εξηγήσει και να δικαιολογήσει τις δικές του επιλογές, που οδήγησαν το κόμμα σε ήττα, τοπικά και προσπαθεί για να καλύψει τα δικά του λάθη, να δημιουργήσει προβλήματα σ’ αυτούς που θεωρεί ότι είναι ικανοί και μπορεί να είναι αύριο στην δική του θέση.
Πάγια τακτική του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Παπασιώζου, η επίθεση κατά δικαίων και αδίκων προκειμένου να δείξει ότι αυτός είναι ο άφθαρτος και ο πιο ικανός. Όμως αυτή η τακτική, όσο κι αν έφερε κάποια αποτελέσματα τα προηγούμενα χρόνια, τώρα δεν μπορεί να έχει πέραση.
Είναι πολλοί αυτοί που επαναλαμβάνουν τα όσα ο δήμαρχος Πέτα Θόδωρος Μουσαβερές, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη. Δηλαδή ο βουλευτής που τα τελευταία χρόνια είναι κατεστημένο, είτε ως πρόεδρος της κοινότητας Νεοχωρίου, είτε ως δήμαρχος Αράχθου, είτε ως βουλευτής τώρα, δεν αποτελεί κατεστημένο και δεν έχει καμία ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί, για τα προβλήματα που υπάρχουν και δεν βρέθηκαν λύσεις.
Σίγουρα έχει ευθύνες, τις οποίες αποποιείται, με την μέθοδο που προαναφέραμε. Της επίθεσης, δηλαδή, κατά δικαίων και αδίκων. Όμως τώρα δεν έχει… ορκισμένους οπαδούς, αν κρίνει κανένας απ’ το αποτέλεσμα που έφερε μέσα στο χωριό του το Νεοχώρι, ο σύζυγος της αδερφής του Γιάννης Κόκλας. Ίσως το αποτέλεσμα είναι το πρώτο μήνυμα για τον βουλευτή Κώστα Παπασιώζο, που βλέπει να «ξηλώνεται το πουλόβερ» της παραμονής τους στην πολιτική.
Είχαμε κάνει την ίδια επισήμανση και στο ρεπορτάζ της περασμένης εβδομάδας, ότι με τα μηνύματα που λαμβάνει απ’ τους πολίτες και ειδικά απ’ αυτούς που τον στήριξαν φανατικά, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Παπασιώζος, θα επιλέξει τον εύκολο τρόπο της αντιπαράθεσης ή μάλλον αυτόν που γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους. Να συκοφαντεί πολιτικά και κοινωνικά κυρίως τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, να υποβαθμίζει την δυναμική του κόμματός του, προκειμένου να εκπροσωπείται μόνο απ’ αυτόν και από κει και μετά, τίποτα να μην γίνει.
Όμως οι σκεπτόμενοι πολίτες αυτού του τόπου μπορούν να ανεχτούν, ακόμη, τέτοιες πρακτικές;

ΒΙΟΠΑ: Αναγκαίο για ανάπτυξη και απασχόληση

Χρόνια μετράει στην Άρτα η υπόθεση δημιουργίας και λειτουργίας ΒΙΟΠΑ στη περιοχή. Στη σύσκεψη του Επιμελητηρίου παρόντεςο Καχριμάνης, Παπαλέξης, Γιαννούλης, Παπάζογλου και οι αντιπεριφερειάρχες Κώστας Παππάς Τατιάνα Καλιογιάννη

Στην αναγκαιότητα δημιουργίας ΒΙΟΠΑ στην Άρτα που θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην περιοχή ιδιαίτερα σ’ αυτή την περίοδο έντονης κρίσης που διανύουμε αναφέρθηκαν όλοι οι φορείς που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες από το Επιμελητήριο Άρτας με θέμα τη δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου στην Άρτα, ανταποκρινόμενο σε πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων σχετικά με την διενέργεια έρευνας για την απογραφή των προτεινόμενων περιοχών με σκοπό την δημιουργία νέων ΒΕΠΕ.
Η συνεδρίαση έγινε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου και παραβρέθηκαν ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης με τους αντιπεριφερειάρχες Άρτας Κώστα Παππά και Ιωαννίνων Τατιάνα Καλιογιάννη και νεοεκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο νυν Δήμαρχος Κομποτίου και νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Νικ. Σκουφά Στάθης Γιαννούλης, ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί και αύριο» Χρήστος Παπάζογλου, φορείς και εκπρόσωποι τοπικών επιχειρήσεων.

ΜΠΑΛΤΑΣ: Η Άρτα πονάει, πονάει πολύ

Εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο επιστημονικός συνεργάτης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) σε θέματα Βιομηχανικής Χωροθεσίας και Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων, Μανώλης Μπαλτάς – Πολιτικός Μηχανικός, η εμπειρία και η συμβολή του οποίου υπήρξε καθοριστική στην δημιουργία πολλών ΒΙΟΠΑ και ΒΙΠΑ ανά την Επικράτεια προσφάτως.
«Οι δείκτες από τη μελέτη που κάναμε εν’ όψει αυτής της επίσκεψης δείχνουν ότι η Άρτα πονάει, πονάει πολύ και χρειάζεται να συγκεντρώσει την προσοχή της σε νέες δημιουργικές προσπάθειες» τόνισε ο κ. Μπαλτάς ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Σα χώρα είμαστε λίγο περίεργοι, έχουμε ξεχάσει ότι το να συγκεντρώσουμε τις οχλούσες εγκαταστάσεις σε μία οργανωμένη και περιβαλλοντικά ρυθμισμένη περιοχή είναι πολύ πιο καλό από το να τις έχουμε μέσα στις πόλεις, δίπλα στα παιδιά, δίπλα στα σχολειά, δίπλα στα καφέ, δίπλα στη βόλτα μας, δίπλα στα νοσοκομεία μας, δίπλα στη ζωή μας.
Ανεχόμαστε δηλαδή αυτό που σιγά-σιγά μας σκοτώνει και αρνούμαστε να δημιουργήσουμε τις σύγχρονες προϋποθέσεις για να προστατεύσουμε και τις επιχειρήσεις και το περιβάλλον. Αυτή ήταν μια στρέβλωση που ήταν και κοινωνική και θεσμική στρέβλωση γιατί αν κοιτάξετε προς τα πίσω θα δείτε 400 χωροθετημένα ΒΙΟΠΑ στην Ελλάδα από πλευράς χρήσεων γης και ελάχιστα να έχουν γίνει ΒΙΟΠΑ ή ΒΙΠΑ.
Άρα υπήρξαν αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών οι οποίες νομίζω ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση, ευρύτερα είχαμε μια στρέβλωση ως προς το πώς θα το κατανοούμε τώρα όμως αυτό έχει λήξει και νομίζω ότι και η σημερινή μας συνάντηση θα αναδείξει τα θετικά στοιχεία αυτής της πρωτοβουλίας».

ΚΟΙΛΙΑΣ: Θα δημιουργήσει ανάπτυξη

Έργο πνοής για την περιοχή χαρακτήρισε το ΒΙΟΠΑ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Ηλία Κοίλιας τονίζοντας ότι η προσπάθεια της διοίκησης συνεχίζεται και ότι σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η Ευρώπη, η Ελλάδα και η Άρτα η δημιουργία βιομηχανικής περιοχής είναι το στοιχείο που θα μπορέσει συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και να δημιουργήσει ανάπτυξη.
Ο κ. Κοίλιας σε δηλώσεις του τόνισε: «Απόψε έχουμε μία συνάντηση για να ενημερώσουμε τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη της Ηπείρου, τους Δημάρχους τους νέους της περιοχής μας και είναι κοντά μας ο τεχνικός σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Μανόλης Μπαλτάς. Φροντίσαμε να είναι μέσα στα έργα που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ απ’ το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι ένα έργο το οποίο τελικά θα ενταχθεί και το οποίο θα δώσει μια ιδιαίτερη πνοή στην περιοχή μας».

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Είμαστε όλο αυτιά

Ο νέος Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης δήλωσε: «Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ανάπτυξη του τόπου. Ξέρουμε μέχρι σήμερα ότι οι αγκυλώσεις είναι τεράστιες στο ελληνικό κράτος διαχρονικά στην κατασκευή ΒΙΟΠΑ. Θ’ ακούσουμε τις απόψεις που θα ‘ναι χρήσιμο καθόσον αύριο έρχεται κι ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδης στα Γιάννενα και θα ‘χουμε μια σύσκεψη στην Περιφέρεια για το πώς θα προωθηθεί και το ΕΣΠΑ αλλά και γενικότερα οι αναπτυξιακές προσπάθειες στην Ήπειρο. Είμαστε όλο αυτιά για να είμαστε έτοιμοι και χρήσιμοι για το αύριο της Ηπείρου».

ΠΑΠΠΑΣ: Να γίνει η χωροθέτηση

Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Κώστας Παππάς δήλωσε: «Το θέμα των ΒΙΠΕ είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει με το ξεκίνημα της θητείας μας στην αιρετή περιφέρεια. Η περιοχή είναι απ’ τους μοναδικούς νομούς οι οποίοι στερούνται των βιομηχανικών πάρκων και των βιοτεχνικών πάρκων.
Μας δίνεται η ευκαιρία μέσα κι από το νέο νόμο ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι προ επεξεργασίας και για ψήφιση ο οποίος απ’ ότι μαθαίνω θα δίνει τη δυνατότητα σε ανώνυμες εταιρίες στις οποίες θα συμμετέχουν και ιδιώτες και νομικά πρόσωπα του δημοσίου και η τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια και όλοι να μπορέσει να δημιουργηθεί η προϋπόθεση εκείνη για την δημιουργία των ΒΙ.ΠΑ. απαραίτητο όμως είναι να γίνει η χωροθέτηση των ΒΙΠΑ και των ΒΙΠΕ.
Απ’ ότι ξέρω έχει προκηρύξει μία μελέτη η Περιφέρεια για τη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας καθώς επίσης και χωροθέτησης των χώρων αυτών η οποία είναι στο στάδιο του ορισμού αναδόχου. Μέσα απ’ αυτή τη μελέτη θα χωροθετηθούν και θα προβλεφθούν κάποιες θέσεις πάντα σε συνεργασία με όσα προβλέπονται στα Γ.Π.Σ. και στα ΣΧΟΑΑΠ.
Εδώ στην περιοχή μας απ’ ότι ξέρω το ΓΠΣ προβλέπει θέση για ΒΙΟΠΑ μετά τη Λιμίνη το οποίο όμως πιστεύω ότι είναι μικρό. Πρέπει όλοι μας να εργαστούμε για την εξεύρεση αυτών των χώρων, τη σωστή χωροθέτηση για να δώσουμε την ανάπτυξη που πρέπει στο νομό μας».

ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ: Πρέπει να το προχωρήσουμε

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης ανέφερε: «Σε περίοδο έντονης κρίσης όπου η επιχειρηματικότητα είναι το ζητούμενο, όπου οι νέες θέσεις εργασίας είναι κάτι που λείπει από την Άρτα το βιοτεχνικό πάρκο είναι κάτι το οποίο πρέπει να το προχωρήσουμε. Είναι μια προσπάθεια η οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια γίνεται στην Άρτα ενώ μέχρι τώρα δεν έχει φτάσει στο τέλος της.
Εμείς οφείλουμε και πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε το ζήτημα το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη. Τώρα το πού και πώς κανείς δεν ξέρει, σήμερα θα ενημερωθώ, θα είμαι ο υπεύθυνος γιατί μάλλον μέσα στην περιοχή του Δήμου Αρταίων πιθανόν να γίνει, δεν ξέρω πού, θα δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.
Θέλω όμως να πω και να καθησυχάσω τον κόσμο καθότι το βιοτεχνικό πάρκο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια χωροθέτηση όπου θα μπουν όλες αυτές οι μικρές μονάδες όχι οχλούσες γιατί οχλούσες μονάδες πολύ μεγάλες δεν έχουμε στην Άρτα.
Αυτές λοιπόν οι βιοτεχνίες που είναι σπαρμένες μέσα στον κάμπο, μέσα στην περιοχή, μέσα στην πόλη δίπλα στα σπίτια μας θα τις μαζέψουμε όλες μαζί σε ένα σημείο όπου θα μπορούμε να τις ελέγξουμε περιβαλλοντολογικά, όπου θα μπορούμε να τους βάλουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας έτσι ώστε και οι επιχειρηματίες να μην έχουν μεγάλο κόστος αλλά κι εμείς να προστατεύσουμε την περιοχή μας και τον τόπο μας. Είναι κάτι το οποίο θεωρείται απαραίτητο για την ανάπτυξη και για το μέλλον της περιοχής μας».


ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Απαραίτητο εργαλείο ο ΒΙΠΑ

Ο Δήμαρχος Κομποτίου και πλέον Δήμαρχος Νικ. Σκουφά Στ. Γιαννούλης τόνισε: «Δυστυχώς είναι πάρα πολλές οι συναντήσεις που κάναμε για τη δημιουργία του ΒΙ.ΠΑ το οποίο θεωρώ απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη στην περιοχή μας. Δυστυχώς όμως εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν μπορέσαμε και έχουμε ευθύνη όλοι μας να βρούμε μια περιοχή όπου θα χωροθετηθεί αυτό το βιομηχανικό πάρκο.
Εμείς ως Δήμος Κομποτίου κάναμε τις δικές μας προτάσεις, δεν έγιναν αποδεκτές εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν έχει επιλεχθεί η περιοχή που είχαμε προτείνει εμείς, επιλέχθηκαν κάποιες άλλες, προέκυψαν κάποιες δυσκολίες, δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες.
Θεωρώ ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να μας απασχολεί και να μας προβληματίσει γιατί χωρίς ένα ΒΙ.ΠΑ δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και βλέπουμε καθημερινά τι γίνεται στο κάμπο μας όπου είναι διασπαρμένες όλες οι μικροεπιχειρήσεις που δημιουργούν συνεχώς προβλήματα στις περιοχές που είναι εγκατεστημένες.
Επιβάλλεται λοιπόν η δημιουργία ενός ΒΙΠΑ στην περιοχή μας το οποίο θα δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της περιοχής μας που φορά τις θέσεις εργασίας αλλά και τη ρύπανση του περιβάλλοντος».

6 ελληνικές παραλογές και 1 ουγγρικό παράλληλο


Πως τραγουδήθηκε σ’ όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια ο θρύλος του Γεφυριού της Άρτας, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΠΕΓ Σπύρος Μαντάς

Ξεκίνησε απ’ την Πολύτσιανη Ιωαννίνων, για να αποτελέσει το δεύτερο σταθμό του η Αιανή Κοζάνης, να ακολουθήσει η Ιερισσός Χαλκιδικής, η Άμπλιανη Ευρυτανίας, το Μπρόσνερο Χανίων το Πυλί της Κω και να καταλήξει στο Mezoser Τρασυνλβανίας. Η περιοδεία του δημοσιογράφου και προέδρου του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών Σύρου Μαντά κράτησε πολλά χρόνια, αλλά έφερε το αποτέλεσμα στην χρονική συγκυρία που έπρεπε.
Ήταν επιβεβλημένο να ηχογραφηθούν οι παραλογές του θρύλου του Γεφυριού της Άρτας, σ’ αυτή την χρονική συγκυρία, είπε στην εισήγησή του ο Σπύρος Μαντάς, για να εξηγήσει ότι οι άνθρωποι που συντηρούν τον θρύλο και τον τραγουδούν, είναι περασμένη ηλικίας και μπορεί αύριο να μην ζουν, οπότε μαζί τους να πάρουν και τον θρύλο και τη λαογραφική προσέγγιση της παράδοσης για την θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα για την θεμελίωση του γεφυριού της Άρτας.
Ο ίδιος βιντεοσκόπησε αυτούς που τραγουδούν το θρύλο και τα παρουσίασε σ’ ένα εκπληκτικό DVD, με το οποίο θεμελίωσε την άποψή του, ότι τα τραγούδια που διατηρούν κάποιοι ηλικιωμένοι σε διάφορα σημεία της χώρας μας, δείχνουν το πόσο τραγουδήθηκε ο θρύλος του Γεφυριού της Άρτας, για να καταλήξει πως αυτά τα αρχεία θα πρέπει να αποτελέσουν και την πολιτιστική παρακαταθήκη της Άρτας, η οποία με την σειρά της θα πρέπει να βάλει το ιστορικό γεφύρι πολύ ψηλά και να υπάρξουν παράγοντες της περιοχής, οι οποίοι θα αξιοποιήσουν το τεράστιο αρχείο που έχει δημιουργήσει το Κέντρο μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, όπως επίσης και το Αρχείο Γεφυριών Ηπειρώτικων, το οποίο επιμελείται ο ίδιος ο Σπύρος Μαντάς.
Στην ίδια συνάντηση για την ιστορία της για την αρχαία φάση της γέφυρας Άρτας και την εξέλιξή της στην σημερινή της μορφή, έκανε παρέμβαση ο χημικός μηχανικός Θωμάς Φώτσης.

Καμία μέτρηση απ’ το 1984 για την συμπεριφορά του Γεφυριού της Άρτας


Ανησυχία για την συμπεριφορά του μνημείου εξέφρασε ο καθηγητής του ΕΜΠ Διονύσης Μπαλοδήμος

Έντονη αγωνία για την τύχη του ιστορικού Γεφυριού της Άρτας, αλλά και την απορία του για την αδιαφορία των τοπικών παραγόντων, εξέφρασε μιλώντας στην συνάντηση για το Γεφύρι της Άρτας ο καθηγητής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου Διονύσης Μπαλοδήμος, αναπτύσσοντας την εισήγησή του με θέμα «έλεγχος συμπεριφοράς στο χρόνο της παλαιάς γέφυρας Άρτας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο χαιρετισμός του Προέδρου του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών Σπύρου Μαντά. «Θα θέλαμε να είναι εδώ και οι εκπρόσωποι της Άρτας, για να συζητήσουμε το θέμα του ιστορικού γεφυριού, είπε χαρακτηριστικά, εμφανώς απογοητευμένος απ’ την αδιαφορία των παραγόντων της περιοχής, που έλαβαν πρόσκληση να πάρουν μέρος στην συνάντηση και δεν ανταποκρίθηκαν.
Ωστόσο εκείνο που πρέπει να μεταφερθεί προς πάσα κατεύθυνση, είναι η έντονη αγωνία του καθηγητή Διονύση Μπαλοδήμου, για την συμπεριφορά του γεφυριού, αγωνία που είναι βάσιμη, μιας και όπως χαρακτηριστικά είπε, ο τελευταίος έλεγχος συμπεριφοράς του γεφυριού, έγινε πριν είκοσι έξι χρόνια και με μηχανήματα, τα οποία δεν είχαν την ακρίβεια αυτών που υπάρχουν σήμερα.
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο είχαν γίνει οι μετρήσεις και επεσήμανε πως παρατηρήθηκε μετακίνηση κάποιων χιλιοστών, ή οποία όμως για εκείνη την εποχή δεν ήταν ανησυχητική. Από τότε έχουν γίνει και απ’ την δική του πλευρά, αλλά και απ’ το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, πολλές παρεμβάσεις, ώστε να προκύψει η δυνατότητα να γίνει εκ νέου έλεγχος στην συμπεριφορά του Γεφυριού, αλλά καμία απ’ αυτές δεν έφερα αποτέλεσμα κι έτσι όλα αυτά τα είκοσι έξι χρόνια, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τίποτα και να διασφαλίσει τίποτα, για την συμπεριφορά του μνημείου.
Στην εισήγησή του ο κ. Μπαλοδήμος τόνισε ότι για τις συγκεκριμένες μετρήσεις, σήμερα υπάρχουν πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά μηχανήματα, τα οποία είναι φτηνά. Εξήγησε δηλαδή, ότι για να γίνει ο έλεγχος της συμπεριφοράς του μνημείου, που αυτός κρίνει αναγκαίο, δεν θα απαιτηθούν σημαντικά κονδύλια, καταλήγοντας ότι στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον και η ευαισθησία για το μνημείο είναι το σημαντικότερο όλων.
Δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του, που όταν πριν τρία χρόνια περίπου βρέθηκε στο χώρο του ιστορικού γεφυριού και είδε ότι τα στοιχεία που είχαν τοποθετηθεί για την καταγραφή της συμπεριφοράς του γεφυριού ήταν κατεστραμμένα και πολλά απ’ αυτά δεν υπήρχαν καν. Μια υπόθεση, που μπορούσε να είναι απλή και σήμερα τα στοιχεία αυτά να υπάρχουν.
Γενικά ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Διονύσης Μπαλωμένος, με την ευκαιρία της συνάντησης αυτής, έστειλε ένα μήνυμα προς όλη την Άρτα. Ότι το μοναδικό μνημείο, το Γεφύρι της Άρτας, για να υπάρχει στο χρόνο, απαιτεί ευαισθησία. Και καθημερινή προσοχή. Ας το λάβουν αυτό το μήνυμα, οι παράγοντες του τόπου και ας πράξουν ανάλογα.

Ελάχιστοι ευαισθητοποιήθηκαν…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων της ΣΤΟΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ στην Αθήνα, η συνάντηση του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, με θέμα το Γεφύρι της Άρτας και καθώς έφτασα εκεί, με την παράκληση για μια παρέμβαση που θα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας, προσπαθούσα να δω ποιοι παράγοντες απ’ την Άρτα, έλαβαν πρόσκληση ή πληροφορήθηκαν για την συνάντηση αυτή και ευαισθητοποιήθηκαν για να πάρουν μέρος.
Μάταια η προσπάθεια να εντοπίσω κάποιον αρτινό εκπρόσωπο φορέα ή της αυτοδιοίκησης, που να αφιέρωσε χρόνο, γι’ αυτή την σημαντική διοργάνωση. Ήταν εκεί ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κέφης, ως εκπρόσωπος του νέου δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη, που απηύθυνε χαιρετισμό, για να ενημερώσει ότι ο νέος δήμαρχος Αρταίων, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν μπορούσε να παραβρεθεί. Επίσης ήταν εκεί ο αρχιτέκτονας Νίκος Μπανταλούκας, ο οποίος με μεγάλη προσοχή παρακολούθησε τις εργασίες της συνάντησης και έφυγε με χρήσιμα συμπεράσματα, ως τεχνικός και περισσότερη ευαισθησία για το Γεφύρι.
Όπως ακριβώς το γράφω. Δυό εκπρόσωποι απ’ τους δεκάδες παράγοντες της Άρτας, που θέλουν να δείχνουν ευαίσθητοι, για το μοναδικό μνημείο που μας χάρισε η ιστορία.
Κατάμεστη η αίθουσα συνεδρίων της ΣΤΟΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, με ανθρώπους της επιστήμης και της τέχνης, να εκφράζουν την αγωνία τους για το μοναδικό μνημείο και να καταθέτουν την πρόθεσή τους να εργαστούν γι’ αυτό, αλλά θέτοντας ως προϋπόθεση να υπάρξει και κάποιο ενδιαφέρον από την Άρτα. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Διονύση Μπαλοδήμο, ο οποίος έκανε τις μετρήσεις για την «συμπεριφορά στο χρόνο» του μοναδικού μνημείου το 1983, που αποκαλύφτηκε το πρόβλημα του γεφυριού και τις συνέχισε μέχρι και το 1984 και από τότε η σημαντική αυτή προσπάθεια εγκαταλείφτηκε. Επίσης καθηγητής του Πολυτεχνείου ο Γιάννης Ερμόπουλος παρουσίασε στοιχεία για την μοναδικότητα του γεφυριού και πραγματικά εξέπληξε.
Ο διάλογος που ακολούθησε πλούσιος. Με νέα στοιχεία, αλλά με κυρίαρχη την αγωνία σημαντικών ανθρώπων απ’ όλη την Ελλάδα, για την τύχη του Γεφυριού και η αγωνία να κορυφώνεται όταν ο καθηγητής Μπαλοδήμος, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το μοναδικό μνημείο.
Να κατατεθεί άλλη μια φορά η μεγάλη απορία:
-Είναι δυνατόν τόσοι και τόσοι παράγοντες σ’ αυτόν τον τόπο, να δηλώνουν ευαίσθητοι για όλα τα θέματα και να είναι απόντες σε μια τόσο σπουδαία διοργάνωση, η οποία αφορούσε στο σημείο αναφοράς της Άρτας;
Κι όμως είναι δυνατόν και φυσικά το μέλλον του γεφυριού, ουδείς γνωρίζει ποιο θα είναι.

Δεν έχουν δικαίωμα να αδιαφορούν για το ιστορικό Γεφύρι


Παρέμβαση του Κώστα Γκέτση στην συνάντηση του Κέντρου Μελετών Πέτρινων Γεφυριών, αφιερωμένη στο Γεφύρι της Άρτας

«Δεν έχουν δικαίωμα οι τοπικοί παράγοντες, να συνεχίζουν να αδιαφορούν για την εικόνα που δημιουργήθηκε δίπλα στο ιστορικό γεφύρι. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να το αφήσουν να μετατραπεί σε «γκέτο» οικονομικών μεταναστών. Όπως επίσης είναι υποχρέωσή τους να ασχοληθούν και με το μεγάλο θέμα της εποχής, τους εξαθλιωμένους οικονομικούς μετανάστες, τους οποίους δεν μπορεί να βλέπουν στην εξαθλίωση και να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν».
Τα παραπάνω επεσήμανε στην σύντομη παρέμβαση που έκανε στην συνάντηση με θέμα «Το Γεφύρι της Άρτας και 4 πετρογέφυρα», που έγινε στο περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, ο διευθυντής της «Γ» Κώστας Γκέτσης. Εκλήθη απ’ το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, που με την συνάντηση αυτή γιόρτασε τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του, να παρουσιάσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε γύρω απ’ το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας και τα όσα ανέλυσε και παρουσίασε έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση, στο ακροατήριο, που σε συζητήσεις που έγιναν στην συνέχεια, αναρωτήθηκαν αν είναι δυνατόν, στην Άρτα, να υπάρχει τόση αδιαφορία για το νομαδικό αυτό μνημείο.
«Δυστυχώς σήμερα το γεφύρι της Άρτας, τείνει να μετατραπεί σε «γκέτο» μεταναστών, οι οποίοι ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης και ζουν εκεί, γιατί δεν έχουν που αλλού να πάνε.
Όταν ο καιρός είναι καλός δεκάδες οικονομικοί μετανάστες, στέκονται στην είσοδο του μνημείου και διαμορφώνουν μια εικόνα που αποτρέπει τον επισκέπτη να το περπατήσει, ενώ η αυξανόμενη παραβατικότητα, των ήσυχων κατά τους πρώτους μήνες παραμονής του στην Άρτα, οικονομικών μεταναστών, έχει δημιουργήσει προβλήματα σε εκδρομές σχολείων από διάφορα μέρη της πατρίδας μας», είπε ο διευθυντής της «Γ», για να δώσει στην συνέχεια την εικόνα που επικρατούσε και επικρατεί, επισημαίνοντας: «Και η εικόνα κάτω απ’ το γεφύρι. Άλλοι να τρώνε και να αφήνουν τα σκουπίδια, στο ίδιο σημείο. Άλλοι να πλένονται με τα νερά του Αράχθου, ενώ τώρα κατά τους χειμερινούς μήνες, τίθεται και θέμα ζωής, για πολλούς εξ αυτών. Μόλις προχθές είχαμε ένα περιστατικό, όπου οικονομικός μετανάστης πήγε να πλυθεί και τον παρέσυραν τα ορμητικά νερά του Αράχθου, για να βρεθεί στην συνέχεια πεντακόσια μέτρα πιο κάτω, ευτυχώς ζωντανός».
Γνωστά τα περισσότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν απ’ τον διευθυντή της «Γ» έχουν κατά καιρούς αναλυθεί στην εφημερίδα μας, θα πρέπει όμως να παρατεθούν κάποια εξ αυτών, με την ελπίδα, ότι κάποιοι θα ευαισθητοποιηθούν και κάποια πρωτοβουλία θα αναληφθεί.

Η άθλια εικόνα

Μιλώντας για την κατάσταση των χώρων δίπλα στο ιστορικό γεφύρι ο Κ. Γκέτσης επεσήμανε: «Οι χώροι γύρω απ’ το ιστορικό γεφύρι, που είχαν διαμορφωθεί άλλοι σαν χώροι στάθμευσης οχημάτων επισκεπτών ή και λεωφορείων και άλλοι σαν πλατείες και πάρκα, σήμερα είναι κατειλημμένοι από πρόχειρες παράγκες που έχουν στήσει οι οικονομικοί μετανάστες. Σ’ αυτές τις πρόχειρες παράγκες με τον πλαστικό και το νάιλον, οι οικονομικοί μετανάστες κάνουν τα πάντα. Τρώνε, κοιμούνται κάνουν την ανάγκη τους και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία της Άρτας πρώτα, η οποία και για το φαινόμενο αυτό μένει απαθής, αλλά και για το ίδιο το μνημείο.
Σήμερα οι οικονομικοί μετανάστες που ζουν στην Άρτα, υπερβαίνουν τις 3.500, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας. Σ αυτούς πρέπει να προστεθούν και 1000 περίπου Βούλγαροι που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες και ο κύριος όγκος τους ζει γύρω απ’ το ιστορικό γεφύρι, με την λειτουργία που σας προανέφερα.
Δυό χρόνια πριν που οι οικονομικοί μετανάστες στην Άρτα, ήταν οι μισοί απ’ όσους είναι σήμερα, αγανακτισμένος κάτοικος της περιοχής, τοποθέτησε στο δένδρο δίπλα στο Γεφύρι πινακίδα στην οποία έγραφε πως οι επισκέπτες πρέπει να προσέχουν που πατούν γιατί στο μνημείο που επισκέπτονται «αφοδεύουν» αφγανοί και πακιστανοί».
Συνεχίζοντας παρέθεσε στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο και συνολικότερα στην Άρτα, για να επισημάνει: «Το πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών στην Άρτα συνολικά και ειδικά στον περιβάλλοντα το ιστορικό γεφύρι χώρο, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και επιβάλλεται οι κοινωνικοί φορείς της περιοχής να πάψουν να σφυρίζουν αδιάφορα και να θεωρούν πως δεν υπάρχει πρόβλημα.
Καταλήγοντας για να μην κουράσω. Δεκάδες άνθρωποι, όλοι εσείς που είστε εδώ, με τόση ευαισθησία ασχολείστε με την προβολή της ιστορίας και της αξίας του μοναδικού μνημείου το οποίο είναι δώρο στην Άρτα και τους κατοίκους της κι εμείς εκεί κάτω, να μην μπορούμε να κάνουμε τα αυτονόητα. Κραυγή αγωνίας εκφράζω σήμερα, με την ελπίδα ότι και απ’ όλη την Ελλάδα, θα φτάσουν τα μηνύματα στην Άρτα. Ότι δεν έχουν δικαίωμα οι τοπικοί παράγοντες, να συνεχίζουν να αδιαφορούν για την εικόνα που δημιουργήθηκε δίπλα στο ιστορικό γεφύρι. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να το αφήσουν να μετατραπεί σε «γκέτο» οικονομικών μεταναστών. Όπως επίσης είναι υποχρέωσή τους να ασχοληθούν και με το μεγάλο θέμα της εποχής, τους εξαθλιωμένους οικονομικούς μετανάστες, τους οποίους δεν μπορεί να βλέπουν στην εξαθλίωση και να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν».

Τριάντα χρόνια επιθυμεί να προσφέρει, αλλά…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Θέλει να προσφέρει στην Άρτα, αλλά… Ο λόγος για τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Διονύση Μπαλωμένο, που τον συναντήσαμε στην συνάντηση του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, όπου εξέφρασε, όπως παρουσιάζεται και στο ρεπορτάζ της διπλανής σελίδας, την ανησυχία του για την συμπεριφορά του ιστορικού γεφυριού της Άρτας και τους κινδύνους, που μπορεί να προκύψουν.
Τον γνωρίσαμε το 1982, νεαρό τότε καθηγητή, προσκεκλημένο του Πολιτιστικού Συλλόγου ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ, για την έρευνα μεταπτυχιακών φοιτητών του ΕΜΠ σχετικά με τα προβλήματα της ιστορικής Γέφυρας της Πλάκας. Ασχολήθηκε επιστημονικά και παρέδωσε στους τοπικούς παράγοντες σημαντικά στοιχεία προς αξιοποίηση, τα οποία όμως δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ και από κανέναν.
Ένα χρόνο μετά, όταν αποκαλύφτηκε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε το ιστορικό γεφύρι της Άρτας, τον συναντούμε ξανά στην Άρτα και αρχίζει μια προσπάθεια μετρήσεων, που θα έδειχναν αν στο μέλλον, υπάρξει πρόβλημα και το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά για το μοναδικό μνημείο.
Όμως έμελε αυτή η προσπάθεια, που στην ουσία αποτελούσε την «ασπίδα προστασίας» του μοναδικού μνημείου να τελειώσει εκεί και σήμερα να μην υπάρχει τίποτα απ’ όσα στοιχεία είχαν τοποθετηθεί για τις συγκεκριμένες μετρήσεις.
Τώρα είκοσι εφτά χρόνια αργότερα με θλίψη ο ίδιος διαπιστώνει, ότι τοπ μοναδικό μνημείο σ’ ότι αφορά την συμπεριφορά του, εγκαταλείφτηκε στην τύχη του. Με την ομιλία που έκανε στην ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ το περασμένο Σάββατο, έστειλε ένα μήνυμα προς όλους τους παράγοντες της Άρτας. Είμαι πρόθυμος να βοηθήσω, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν ή για να μην προκύψουν στο μέλλον. Δεν ζητάει αμοιβές και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανένας. Ζητάει απλά την συνεργασία των τοπικών παραγόντων, ώστε να υπάρξει μια συνεχής και συνεπής προσπάθεια, υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι υποχρέωση όλων των αρτινών, παραγόντων και πολιτών.
Και μέχρι σήμερα, δεν βρήκε ευήκοον ους, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιήσει την συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να αρχίσει μια ουσιαστική προσπάθεια και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, το μοναδικό μνημείο να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
Θα βρεθεί κανένας να ευαισθητοποιηθεί;

ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ: Μετά τα 30m δεν υπάρχει ένδειξη ζωής

Άκρως ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Δίκτυο Εργαστηρίων «Ωκεανός» του Πανεπιστημίου Πατρών στον Αμβρακικό Κόλπο.
Επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των ψαράδων ο Γιώργος Φερεντίνος καθηγητής ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου, μιλά στην εφημερίδα «Καθημερινή» και αποκαλύπτει ότι ένας από τους πλουσιότερους σε αλιεύματα κόλπους αργοπεθαίνει.
Σύμφωνα με τον καθηγητή υπάρχει μεγάλη έκταση –κάτω από τα 30 μέτρα- η οποία δεν διαθέτει οξυγόνο και κατά συνέπεια, καμία ένδειξη ζωής. Την «εξαφάνιση» του οξυγόνου προκαλεί η πληθώρα οργανικής ύλης που πέφτει στην θάλασσα, καθώς και τα λιπάσματα.
Εκτίμηση δε του κ. Φερεντίνου είναι ότι για να σωθεί ο Αμβρακικός Κόλπος, πρέπει να δημιουργηθούν μονάδες βιολογικής επεξεργασίας οικιακών και κτηνοτροφικών αποβλήτων και να ελαττωθεί η εισροή λιπασμάτων.

O Αχελώος σταμάτησε την επικοινωνία ΑΡΤΑΣ-ΤΡΙΚΑΛΩΝ


Η τεράστια ποσότητα νερών και η ορμητικότητά τους προκάλεσαν την πτώση σημαντικού μέρους της κατασκευής στη Γέφυρα που είναι στη θέση "Γιαλό" στο Γκολφάρι της κοινότητας Μυροφύλλου

Σοβαρά προβλήματα στην οδική επικοινωνία, αλλά και ερωτηματικά δημιουργεί η πτώση της γέφυρας στην θέση "Γιαλό" στο Γκολφάρι της κοινότητας Μυροφύλλου. Την Κυριακή το βράδυ, τα ορμητικά νερά του Αχελώου παρέσυραν και γκρέμισαν την μισή κατασκευή, στερώντας ολόκληρη την κοινότητα Μυροφύλλου από την σημαντικότερη πρόσβαση στην ΕΟ Τρικάλων – Άρτας.
Η γέφυρα κατασκευάστηκε από την ΔΕΗ, στο πλαίσιο των έργων για την εκτροπή του Αχελώου, έχει άνοιγμα 60 μέτρα και στηρίζεται σε 6 κολώνες, οι 3 εκ των οποίων κατέρρευσαν. Μηχανικοί των Τεχνικών Υπηρεσιών (ΤΥ) της Νομαρχίας, με επικεφαλής τον προϊστάμενο Κατασκευών Χρήστο Ηλιάδη πραγματοποίησαν χθες το πρωί αυτοψία στον χώρο, προκειμένου αφενός να προτείνουν λύσεις αποκατάστασης και αφετέρου να διερευνήσουν τα αίτια της καταστροφής.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο κ. Ηλιάδης σημειώνει την μεγάλη πιθανότητα να οφείλεται η καταστροφή της γέφυρας σε υποσκαφή των θεμελίων της, τα οποία βρέθηκαν στον "αέρα". Η τεράστια ποσότητα νερών και η ορμητικότητά τους προκάλεσαν την πτώση σημαντικού μέρους της κατασκευής, αναφέρει ο κ. Ηλιάδης, προσθέτοντας πως ακόμη είναι νωρίς για να εξαχθούν απολύτως ασφαλή συμπεράσματα, καθώς η στάθμη των νερών παραμένει ψηλά, μη επιτρέποντας ενδελεχή εξέταση της γέφυρας και των τεχνικών. Μία λύση που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, εξασφαλίζοντας την επανασύνδεση της περιοχής με την ΕΟ Τρικάλων – Άρτας, είναι η τοποθέτηση γέφυρας Μπέλεϋ (στρατιωτική), όπως ειπώθηκε κατά τον χθεσινό έλεγχο.

Κομβική γέφυρα

Η σημαντικότερη και ασφαλέστερη σύνδεση με την ΕΟ Τρικάλων – Άρτας και με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν αυτή στον "Γιαλό", τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Μυροφύλλου Γιώργος Ράπτης, υπογραμμίζοντας ότι προσέφερε την καλύτερη δυνατή πρόσβαση και τώρα που κατέρρευσε, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην οδική επικοινωνία, τόσο με σχολεία για τους μαθητές, όσο και με υπηρεσίες υγείας, αστυνόμευσης, συγκοινωνίας κλπ.
Οι κάτοικοι της Κοινότητας θα είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τις άλλες δύο προσβάσεις, οι οποίες όμως χρειάζονται συντήρηση και επεμβάσεις προκειμένου να καταστούν ασφαλείς και σχετικά άνετες, σημειώνει ο κ. Ράπτης. Συγκεκριμένα, μέσω της γέφυρας "Κονδύλη", η πρόσβαση της οποίας για 3 χλμ είναι χωματόδρομος και για να γίνει ανεκτά βατός, πρέπει να πέσει χαλίκι 3Α και να συντηρηθεί.
Η άλλη διέξοδος της Κοινότητας είναι η Τρικάλων – Μυρόφυλλο, μέσω Πολυνερίου, στην οποία υπάρχουν 6,5 χλμ χωματόδρομος, που χρήζουν επισκευής και στρώσιμο με 3Α επίσης. Σημασία έχει η άμεση αποκατάσταση της οδικής επικοινωνίας μέσω της γέφυρας που κατέρρευσε, δηλώνει ο κ. Ράπτης, προσθέτοντας πως η κοινότητα Μυροφύλλου θα αποστείλει υπόμνημα, τόσο στην περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και στην Ηπείρου, στην Νομαρχία, στην ΔΕΗ και στους βουλευτές, στο οποίο θα εκθέτει την κατάσταση, ζητώντας την επανασύνδεση της περιοχής με την ΕΟ Τρικάλων – Άρτας, μέσω της συγκεκριμένης κατασκευής, κατά τρόπο ασφαλή και άνετο.
Όσον αφορά τις ζημιές που προκάλεσαν οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στα ορεινά, ο κ. Ράπτης αναφέρει πως επί τρεις ημέρες το μηχάνημα της Κοινότητας εργάστηκε ακατάπαυστα και κατάφερε να καθαρίσει από καταπτώσεις και κατολισθήσεις την εσωτερική οδοποιία, αλλά και τους οδικούς άξονες.

Είχε επισημανθεί

Κάτοικοι της περιοχής λένε πως από το περασμένο καλοκαίρι είχαν επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης των βάθρων της δυτικής πλευράς, καθώς είχαν "φαγωθεί" και τονίζουν την αντοχή που επέδειξαν αυτά της ανατολικής όχθης, τα οποία δεν κατέρρευσαν, αφού είχαν "οπλιστεί" με τσιμέντο και τεχνικά έργα. Επίσης, κάτοικοι, αναφέρουν τις αμμοληψίες που διενεργούνταν στο ποτάμι, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν μπορούν να κάνουν λόγο για υπαιτιότητά τους στην καταστροφή, αφού αυτό δεν είναι εξακριβωμένο και σημειώνουν ότι τόσο ορμητικά νερά είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο.

Εργαστήρι για την Παράδοση

Στα πλαίσια προώθησης του 1ου τεύχους του περιοδικού «το παραμύθι», που εκδίδεται από το « Όναρ μέσω τέχνης», το ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Το σπιτάκι των θαυμάτων», θα διοργανώσει ημερήσια ανοιχτή εκδήλωση, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου για όλα τα παιδιά της πόλης 5-13 ετών.
Το εργαστήρι έχει σκοπό να «φέρει» τα παιδιά κοντά στη λαογραφία και την παράδοση του τόπου μας. Θα βιώσουν την εποχή των προγόνων μας μέσα από δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στα εργαστήρια σε διαφορετικές ώρες.
Στο σχολείου υπάρχει λαογραφική έκθεση από αντικείμενα που οι Νηπιαγωγοί και τα παιδιά φέρανε από το σπίτι τους, το σπίτι των παππούδων τους, των φίλων τους, των γνωστών τους. Επίσης στον ίδιο χώρο η κ.Ειρήνη Γιάννου (Θωμά Πασχίδη 10-12) θα κάνει έκθεση παραδοσιακών στολών.
Θα ξεκινήσουμε το πρωινό της Κυριακής 10:30 και για 2 ½ ώρες τα παιδιά θα ασχοληθούν:
 Με φτιάξιμο της ζύμης του τραχανά, το τρίψιμο με ιργιάρη (το σκεύος που το τρίβανε) έως και το άπλωμα πάνω σε πανιά.
 Στη συνέχεια θα φτιάξουν νέα ζύμη και θα ανοίξουν φύλλα για την ετοιμασία της πίτας. Σε όλη τη διάρκεια αυτής της δράσης θα υπάρχει εμψυχωση-παντομίμα από τον κ. Γιώργο Φλώρο που θα «μπερδεύεται» με τα παιδιά.
Οι μαμάδες θα μπορούν να «καταθέσουν» στο μπουφέ παραδοσιακό φαγητό που ίσως να κληρονόμησαν σαν συνταγή από γιαγιά ή από προγιαγιά (όπως παράδειγμα μπομπότα, ζαρκόπιτα, λεχονόπιτα, τραχανά, πορτοκαλοσαλάτα, πατατοσαλάτα, παξιμάδια, μουσταλευριά και ότι άλλο…) όλα τα παιδιά θα μπορούν να δοκιμάσουν από το μπουφέ.
 Συνεχίζουμε σε επόμενο εργαστήρι 18:00 με το σταμπωτό ύφασμα. Στο τέλος το κάθε παιδί θα πάρει την κατασκευή του για να θυμάται το γιορτινό παραδοσιακό εργαστήρι
 Θα κλείσουμε την ημέρα μας με τον παραμυθά Δημήτρη Αβούρη και τους συνεργάτες του που θα μας αφηγηθούν… πολλά.. καλά.. παραμύθια..!
 Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα μας συντροφεύει ζωντανή παραδοσιακή μουσική
Ο παραμυθάς Δημήτρης Αβούρης θα βρίσκετε στο σχολείο όλη τη μέρα.
Στο σχολείο θα υπάρχει το τεύχος παραμυθιών για όσους θέλουν να το αποκτήσουν και να το διαβάσουν. Τα έσοδά του είναι για φιλανθρωπικό σκοπό. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους!!!
ούτε κι εγώ ήμουν εκεί
Ούτε κι εσείς να το πιστέψετε…
Διεύθυνση: Νεοχωρόπουλο, Τηλ.Επικοινωνίας:2651049380, 2651049570, κινητό:6947407245

Συνεχίζει να γράφει ιστορία ο Κάβουρας

Ρεμπέτικα Κάβουρας. Ιστορικό το ρεμπετάδικο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο στη τέταρτη δεκαετία της πορείας του είναι πάντα ζωντανό και ελκυστικό, ιδιαίτερα για νέους ανθρώπους, οι οποίοι διασκεδάζουν κατά τον καλύτερο τρόπο. Κοντά στην ελληνική μουσική, το ρεμπέτικο τραγούδι και το δημοτικό όταν η ώρα είναι προχωρημένη και το κέφι αυξημένο.
Ιδιοκτήτης του ένας παλιός γνώριμος της Άρτας, ο Γιώργος Κάβουρας, που για μια δεκαετία περίπου ήταν ο επιχειρηματίας που ανέδειξε το Τουριστικό Περίπτερο και το έκανε στέκι των νέων της Άρτας. Γνωστή η ιστορία του, δεν χρειάζεται να την θυμίσουμε, γιατί θα πρέπει να θυμηθούμε και την εγκατάλειψη του χώρου χάριν των σκοπιμοτήτων.
Στέκι αρτινών νέων, το ρεμπετάδικο του Κάβουρα, στην τελευταία μας επίσκεψη είδαμε πάρα πολλούς απ’ αυτούς να διασκεδάζουν και να απολαμβάνουν το χώρο και το είδος αυτό της διασκέδασης, που ας μας επιτραπεί να το χαρακτηρίσουμε και αντίσταση στην ισοπέδωση των ευτελών δημιουργημάτων της εποχής μας. Γνώριμος μ’ όλους τους αρτινούς ο Γιώργος Κάβουρας, συνομιλεί μαζί τους, έχει πάντα στο μυαλό του την Άρτα και τους αρτινούς και είναι σίγουρο πως όσοι βρεθούν στην Αθήνα και περάσουν μια βόλτα απ’ το συγκεκριμένο μαγαζί, θα διαπιστώσουν πως εκεί είναι μι αρτινή γωνιά.

«Κάθε Πέμπτη απόγευμα στο Μουσείο…» της Νικόπολης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης προσκαλεί μαθητές της δευτέρας, τρίτης και τετάρτης δημοτικού στη κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσά του, προκειμένου να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στα πλαίσια του προγράμματος «Κάθε Πέμπτη απόγευμα στο Μουσείο…».
Οι δραστηριότητες θα λαμβάνουν χώρα κάθε Πέμπτη απόγευμα από της 18.30~20.00, έως τις γιορτές των Χριστουγέννων (2/12, 9/12, 16/12) και το περιεχόμενό τους θα διαφοροποιείται.
Η προγραμματισμένη δράση για την Πέμπτη 2/12 έχει τίτλο «Από την ανασκαφή στο Μουσείο…» και περιλαμβάνει τόσο οπτικοακουστικό υλικό και παιχνίδια στο διαδραστικό πίνακα του Μουσείου, όσο και δραστηριότητες με πραγματικά αντικείμενα. Οι μαθητές καλούνται να γίνουν αρχαιολόγοι για ένα απόγευμα και να καταγράψουν, να οργανώσουν και να ερμηνεύσουν αρχαιολογικά ευρήματα.
Οι δράσεις των επόμενων ημερών θα αφορούν ανασκαφικό υλικό όπως κεραμική, επιγραφές καθώς και άλλα ευρήματα του Μουσείου (αγάλματα, νομίσματα).
Στόχος των δράσεων είναι οι μαθητές να γνωρίσουν το μουσείο και τα εκθέματά του και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αφορούν στην προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.
Οι δράσεις θα γίνονται από το εξειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου και δεν είναι απαραίτητη η παρουσία των γονέων κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του εκπαιδευτικού. Ωστόσο, εξαιτίας του περιορισμένου χώρου οι ομάδες των μαθητών θα περιλαμβάνουν 20~22 παιδιά, επομένως παρακαλείστε να τηλεφωνείτε πρωινές ώρες (8.00~15.00) στο Μουσείο Νικόπολης, προκειμένου να δηλώνετε συμμετοχή (τηλ. επικοινωνίας: 26820-89892 - Σταυρούλα Πούλου). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη συμπλήρωση των ομάδων, ούτως ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα.
Τα παιδιά είναι καλό να φορούν άνετα ρούχα.
Πληροφορίες και δηλώσεις
συμμετοχής για τα
εκπαιδευτικά:

ΛΓ΄ ΕΠΚΑ: 2682.0.89892

Σταυρούλα Πούλου
(Αρχαιολόγος)

Παρουσίαση των βιβλίων του συγγραφέα Ε. Ιντζέμπελη


Οι εκδόσεις Παρασκήνιο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Μακρυγιάννης», σας προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη «Άρτα 1881-1941» και «Μια απρόσμενη συνάντηση Αϊνστάιν -Καραθεοδωρή» στις 16 Δεκεμβρίου 2010,ημέρα Πέμπτη και ώρα 20.30μ.μ. στην πνευματική στέγη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Μακρυγιάννης». Θα μιλήσουν οι καθηγητές Φιλολογίας , Κώστας Κωσταβασίλης και Μαίρη Σιώζου. Αποσπάσματα από τα βιβλία θα διαβάσουν οι ηθοποιοί , Σωτήρης Σαρλής και Γιώργος Παπαδόπουλος μέλη της ΑΘΟΑ. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιάννης Σιδεράκης.
Η παρουσίαση των βιβλίων του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη μας δίνει την ευκαιρία να σας κάνουμε μια σύντομη παρουσίαση των δύο βιβλίων που θα παρουσιάσει . Το ιστορικό βιβλίο-λεύκωμα «Άρτα 1881-1941» που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Παρασκήνιο , βρήκε γρήγορα ανταπόκριση στις καρδιές των Αρτινών που το αγκάλιασαν και το θεώρησαν απαραίτητο για την βιβλιοθήκη τους. Είναι αλήθεια πως έγραψαν πολλοί εμείς όμως θα σταθούμε στην πιο πρόσφατη δημοσίευση της εφημερίδας «Βραδυνή»,στις 20-11-2010. Συντάκτης της φιλολογικής Βραδυνής είναι η Ειρήνη Μπέλλα, που γράφει:

Ιστορικό λεύκωμα

Όταν το γεφύρι της Άρτας ήταν σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, το 1881, ξεκινά το οδοιπορικό του στην Άρτα της ιστορίας αλλά και της καθημερινής ζωής ο συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης στο ιστορικό του λεύκωμα «Άρτα 1881-1941» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρασκήνιο. Η μελέτη που συνοδεύεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά από συγγραφικά έργα του που αφορούν την τοπική ιστορία και τους ανθρώπους της. Ο συγγραφέας μας οδηγεί πίσω στο χρόνο και σελίδα σελίδα μας ξεναγεί στην Άρτα των γιοφυριών, των αμαξών, της φτώχειας αλλά και μιας πόλης που ήξερε να γιορτάζει. Μας οδηγεί σε απογευματινούς περιπάτους ακούμε τη φιλαρμονική Σκουφά, μαθαίνουμε για το ανεκπλήρωτο όνειρο του σιδηροδρόμου Αγρινίου-Άρτας μέσα από την ομιλία του βουλευτή Άρτης Σπυρίδωνα Σίμου...Περιδιαβαίνουμε την κεντρική οδό με τα καταστήματα, τα παντοπωλεία, το καφενείο του Βήχα και το οπωροπωλείο του Κώστα Κουρούκλη. Στο βιβλίο συντίθεται η εικόνα της Άρτας από τη δεκαετία του 18810 μέχρι το 1941. Το πόνημα δίνει μια κατατοπιστική ιστορική αφήγηση περιγράφοντας την ιστορική διαδρομή της πόλης σε παράλληλη ιστόρηση με τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν τότε στην Ελλάδα. Ακολουθούν κείμενα από τον Τύπο τα περιοδικά και από αδημοσίευτα αρχεία που μας φωτίζουν την καθημερινή ζωή. Το κεφάλαιο με το απάνθισμα μας φέρνει στο φως άγνωστες φωτογραφίες και μαζί με τις διαφημίσεις των περιόδων 1925-1941 μας συνθέτουν μια όμορφη εικόνα της Άρτας…
Μαζί όμως με το παραπάνω πόνημα θα παρουσιαστεί και το βιβλίο «Μια απρόσμενη συνάντηση: Αϊνστάιν-Καραθεοδωρή», εκδόσεις Αλδε . Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης , παίρνει την αφορμή από μια συνάντηση των δυο διάσημων επιστημόνων , Άλμπρεχτ Αϊνστάιν και Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και ξεκινά την πλοκή του ιστού των ιστοριών του. Οι δύο επιστήμονες διακρίθηκαν όχι μόνο για το έργο αλλά και το ήθος τους. Μέσα από την μυθοπλασία έρχονται στην επιφάνεια οι ιδιαιτερότητές τους και δίνεται ένα περίγραμμα της προσωπικότητας τους. Ένα πρόσθετο στοιχείο είναι πως η συγκεκριμένη συνάντηση αποτέλεσε την αρχή μιας φιλίας. Η τέχνη της γραφής σκαλίζει τις μορφές και φτιάχνει μία ιστορία που μοιάζει με ένα μικρό σκαρίφημα βιογραφίας. Ο Αϊνστάιν, ο Καραθεοδωρή και οι υπόλοιποι ήρωες του συγγραφέα, ο Κρυστάλλης, ο Ντίνος Δημόπουλος, ο Γόρας, ο Μάνος Λοίζος , άλλοι γνωστοί και άλλοι άγνωστοι , είναι οι ανώνυμοι στυλοβάτες της κοινωνίας. Διαβαίνουν το κατώφλι της ζωής φωτίζοντας κάποιες χαραμάδες που είναι τόσο σημαντικές ώστε να εισχωρούν μέσα στα απόρθητα κάστρα της ψυχής μας. Κάπου στο βάθος κάνει την εμφάνισή της μια άσπρη κουκίδα. Ο ερχομός του πλοίου, η θύμηση της αγαπημένης, οι ναυτικοί που ρίζωσαν στη στεριά αποτελούν το πρόπλασμα για τη γραφίδα της γραφής. Και κει που τελειώνει το όνειρο αρχίζει το μαγικό ταξίδι της ανάγνωσης με πλοίο την λογοτεχνία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΑΜΠΟΥΡΑΣ: «Υπόγειες διαδρομές»


Σ' αυτό το βιβλιαράκι που είναι μια συλλογή ποιημάτων ο Γιάννης Τζαμπούρας αποτυπώνει σκέψεις, για απλούς ηρωικούς ανθρώπους, που από όποιο μετερίζι της καθημερινής ζωής αγωνίσθηκαν, αντιστάθηκαν, αγάπησαν, ονειρεύθηκαν, έδωσαν μάχες ενάντια στη συντήρηση της εξουσίας και τον ολοκληρωτισμό.
Άνθρωποι που παλεύουν για τον καθημερινό μόχθο, για την πατρίδα και την πρόοδο.
Όμως δυστυχώς, ο Νεοέλληνας πληρώνει τη διαφθορά, την έλλειψη πραγματικής μόρφωσης και περιμένει στις ουρές των νοσοκομείων.
Εξακολουθεί να ελπίζει μάταια. Ως πότε άραγε; Ο δραματικός εναγκαλισμός της τρόικας με τη συμμετοχή της ντόπιας εξουσίας, στραγγαλίζουν τα όνειρα των παιδιών μας.
Ο σημερινός λοιπόν άνθρωπος, χαμένος σε ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΔΙΑΔΟΜΕΣ, ζώντας τη δική του Γκουέρνικα, προσπαθεί να βρει την αληθινή του αξιοπρέπεια.
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ.

Βιογραφικό Γιάννη Τζαμπούρα

Ο Γιάννης Τζαμπούρας γεννήθηκε στην Άρτα το 1958. Σπούδασε στην Α.Β.Σ. Θεσσαλονίκης, όπου παράλληλα έκανε και τις πρώτες πολιτικές και φιλολογικές του αναζητήσεις.
Έγραψε κάποια χρονογραφήματα και ποιήματα, σε διάφορα περιοδικά και μικρές εφημερίδες. Ζει στην Άρτα, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Αγρίεψε και το ρέμα Μπούση

Πλημμύρισε την προηγούμενη Παρασκευή το μεσημέρι η εθνική οδός στην Άρτα, απ’ το σημείο λίγο μετά το στρατόπεδο Παπακώστα προς Αγίους Αναργύρους λόγω υπερχείλισης του ρέματος Μπούση προκαλώντας αναστάτωση στην κυκλοφορία των οχημάτων και μάλιστα σε ώρα αιχμής, όταν οι περισσότεροι επέστρεφαν από τις δουλειές τους.
Η κίνηση για πολλή ώρα διεξάγονταν με δυσκολία –ήταν σχεδόν απαγορευτική– αφού η υπερχείλιση του ρέματος σε ένα σημείο όπου το νερό δεν έβρισκε διέξοδο, μετέτρεψε κυριολεκτικά το οδόστρωμα σε λίμνη, σε ένα μήκος 1.200 μέτρων περίπου. Το μποτιλιάρισμα συνεχίστηκε μέχρι το απόγευμα ενώ πλημμύρισαν και παρακείμενες αυτές σπιτιών. Αρκετοί από τους οδηγούς έκαναν επιτόπια στροφή αλλάζοντας κατεύθυνση, οι περισσότεροι όμως «κολυμπώντας» κυριολεκτικά με τα αυτοκίνητά τους μέσα στο νερό, που έφτανε περίπου τους 20 πόντους, περνούσαν με ρίσκο το επικίνδυνο σημείο.
Στο σημείο υπήρχαν άνδρες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και σκαπτικά μηχανήματα για την προφύλαξη των διερχόμενων αυτοκινήτων και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας ενώ οι κάτοικοι της περιοχής αγωνιούσαν για τυχόν νέα επιδείνωση του καιρού που θα επιδείνωνε το πρόβλημα.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Λουκέτα μετά τις γιορτές

«Λουκέτα» σε πολλά εμπορικά καταστήματα της αγοράς της Πρέβεζας μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, «προβλέπουν» οι καταστηματάρχες που διαπιστώνουν καθημερινά ότι δεν μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεών τους.
Πλέον εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις εορτές των Χριστουγέννων, ενώ περιμένουν να γίνουν πράξη τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έως και το 40% αγγίζει η πτώση του τζίρου στα περισσότερα (αν όχι σε όλα) εμπορικά καταστήματα , ενώ από τον Αύγουστο πολλά είναι τα ανοίκιαστα καταστήματα ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα, στο νομό Πρέβεζας από τις αρχές του 2009 μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους είχαν διαγραφεί 225 επιχειρήσεις, ενώ το ίδιο διάστημα για το 2010 διαγράφτηκαν 480 επιχειρήσεις.
Ωστόσο καλύτερη είναι η εικόνα στο τουριστικό τμήμα που είχαμε 37 διαγραφές και 133 νέες εγγραφές επιχειρήσεων. Εμπορικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι τα νούμερα που προκύπτουν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για την αγορά της Πρέβεζας και τους εμπόρους που προσπαθούν με κάθε τρόπο να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό χωρίς να έχουν τη στήριξη κανενός.
Την ίδια στιγμή, εκτός των όσων αναφέρθηκαν, οι έμποροι έρχονται αντιμέτωποι και με το παραεμπόριο, και πολλές φορές η διοίκηση του εμπορικού συλλόγου έχει αναφερθεί στο θέμα, καταγγέλλοντας τους αρμόδιους φορείς για «πλήρη αδιαφορία». Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων οδηγούν την αγορά σε μαρασμό, με τους καταστηματάρχες να θεωρούν ως «την τελευταία τους ευκαιρία» τις εορτές των Χριστουγέννων.

Καταδικάζουν την συμπεριφορά του Διευθυντή ΕΑΣ Πρέβεζας

Tην συμπεριφορά του Γενικού Διευθυντή της ΕΑΣ Πρέβεζας καταδικάζει με τον πλέον σκληρό τρόπο το σωματείο εργαζομένων της ΕΑΣ και το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, ο οποίος όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου κατέστησε παράνομα και αδικαιολόγητα κατηγορούμενες δύο εργαζόμενες της ΕΑΣ, προσβάλλοντας την τιμή και την υπόληψη τους. Όπως σημειώνουν εργαζόμενη της ΕΑΣ κρατήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας για τέσσερις ώρες περίπου, χωρίς όμως στο διάστημα αυτό να υποβληθεί εναντίον της καταγγελία για τέλεση εκ μέρους της οποιασδήποτε παράνομης πράξης.
H συμπεριφορά του γενικού διευθυντή συνεχίζει το ίδιο δελτίο τύπου είναι καταφανώς μη νόμιμη και αντισυναδελφική που δεν προάγει και δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του συνόλου της Ένωσης Πρέβεζας, καλώντας τον γενικό διευθυντή αφ’ ενός να ζητήσει συγνώμη για την αχαρακτήριστη συμπεριφορά του και αφ’ ετέρου να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της ΕΑΣ, προς το συμφέρον όλων.

Άρχισαν συσκέψεις για την υποδοχή των αθλητών

Η Άρτα εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πόλις – Αμφιτρύων» και θα φιλοξενήσει 54 αθλητές των Special Olympics που θα έρθουν απ' την ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ με τους συνοδούς τους για το διάστημα 20-23 Ιουνίου

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου στην Άρτα τα μέλη της τοπικής επιτροπής που έχει αναλάβει την οργάνωση της εκδήλωσης για την υποδοχή της Φλόγας και για τη φιλοξενία των αθλητών που θα έρθουν στην Άρτα το καλοκαίρι στο πλαίσιο των παγκόσμιων αγώνων Special Olympics.
Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2011 αναμένεται να φιλοξενήσουν 7.500 αθλητές, 2.500 προπονητές, 3.000 κριτές και διαιτητές, 30.000 εθελοντές, 40.000 μέλη οικογενειών αθλητών και χιλιάδες θεατές και δημοσιογράφους από κάθε γωνιά της υφηλίου.
Η συνάντηση των μελών της τοπικής επιτροπής έγινε σε κεντρικό cafe της πόλης ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες. Στην τοπική οργανωτική επιτροπή συμμετέχουν ως υπεύθυνες διαμονής και σίτισης: Αγγελική Μανοπούλου και Ζωή Μπίζα.
Υπεύθυνος εκδηλώσεων: Δημήτρης Βλαχοπάνος. Υπεύθυνη προπονήσεων: Χρύσα Αντωνίου. Υπεύθυνος εθελοντισμού: Χαράλαμπος Μπίζας. Υπεύθυνος ασφάλειας ο Αλέξανδρος Γεωργοδήμος ο οποίος ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα και υπεύθυνος από το Δήμο Αρταίων ο Άλκης Παπαχρηστάκης ο οποίος είναι γυμναστής και θα είναι και υπεύθυνοι οι δυο τους για τη Φλόγα.
Η Χρ. Αντωνίου μιλώντας εκ μέρους της επιτροπής ευχαρίστησε την Τ.Α. για την αρωγή της και ιδιαίτερα το Δήμαρχο και το Δ.Σ. Άρτας που ενέκριναν ένα ποσό για τη φιλοξενία των αθλητών καθώς επίσης το Δήμο Πέτα τα ΜΜΕ και όλους τους φορείς που στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες.
Η κυρία Αντωνίου θεωρεί το πέρασμα και το άναμμα της Φλόγας στον τόπο μας ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός και πιστεύει ότι σ’ αυτή την εκδήλωση δεν πρέπει να λείπει κανείς. Η εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία Αγίου Δημητρίου με κάθε επισημότητα. «Θα είναι ένα πανηγύρι για μας.
Θα συμμετέχουν όλα τα παιδιά της τοπικής ομάδας των S.O. που απ’ το ’88 λαμβάνουν μέρος στα προγράμματα. Είναι 37 αθλητές. Ήδη στους αγώνες θα συμμετέχει η Άρτα με δύο ομάδες μία στο στίβο και μία στην ποδηλασία αλλά εδώ σ’ αυτό το πανηγύρι, σ’ αυτή τη χαρά του τόπου μας θα συμμετέχουν όλοι οι αθλητές, παλιότεροι, νεότεροι και θα ήθελα ο κόσμος να αγκαλιάσει τις εκδηλώσεις αυτές» τόνισε.

Η Άρτα ήταν προπύργιο μιας αμαρτωλής ιστορίας


ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ: Ν’ απολυθούν όλοι οι κατέχοντες παρανόμους τίτλους από τις ιδιωτικές σχολές "Ευρώπη" και "Τομή"

Την απόδοση ευθυνών σε όλους όσους εμπλέκονται στην υπόθεση έκδοσης «πλαστών» πτυχίων (εκπαιδευτικούς και όργανα διοίκησης) και την ανάκληση όλων των τίτλων σπουδών που έχουν εκδοθεί παράνομα ζήτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας Μιχάλης Κουρουτός σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες στην Άρτα παρουσία και του γραμματέα της ΟΙΕΛΕ Δημήτρη Κάζαγλη.
«Διεκδικούμε ν’ απολυθούν όλοι οι κατέχοντες παρανόμους τίτλους και θα το πετύχουμε, να ‘στε σίγουροι. Θ’ απολυθεί κόσμος όπως απολύθηκε ο πυροσβέστης στην Ηγουμενίτσα. Σε όλη την Ελλάδα μιλάμε για χιλιάδες κόσμο» τόνισε ο κ. Κουρουτός στη διάρκεια της συνέντευξης η οποία έγινε το μεσημέρι στην είσοδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
«Εάν η ιδιωτική εκπαίδευση δεν λειτουργήσει υπό την εποπτεία του κράτους, τα όργανα διοίκησης δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, η ιδιωτική εκπαίδευση θα λειτουργεί ως μπακάλικο, θα μοιράζει διπλώματα και μάλιστα εξ’ αποστάσεως διπλώματα και δεν μιλάμε για μάθηση εξ’ αποστάσεως, μιλάμε απλώς για έκδοση τίτλων εξ’ αποστάσεων, θα μοιράζουν απ’ τα γραφεία τους έναντι αντίτιμου» τόνισε ο κ. Κουρουτός.
Η συνέντευξη έγινε με την ευκαιρία της σύγκλησης του ΠΥΣΔΕ Άρτας για να εξετάσει πειθαρχικές υποθέσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών συγκεκριμένων εκπαιδευτηρίων που εμπλέκονται σε χορήγηση παρανόμων πτυχίων. Θέμα της ήταν «Οι εξελίξεις στην υπόθεση παράνομων πτυχίων ΤΕΕ ύστερα και από την παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, την 11-11-2010, που διαπιστώνει σοβαρές παραβάσεις της νομιμότητας, προσδιορίζει τους υπεύθυνους και εισηγείται αυστηρές ποινές».
Ο κ. Κουρουτός αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, η οποία όπως είπε ξεκίνησε το 2004 όταν μια απόφοιτος δημόσιου ΤΕΕ ενημέρωσε την Ομοσπονδία ότι διορίστηκε στη θέση της πτυχιούχος συγκεκριμένου ιδιωτικού ΤΕΕ - το όνομα του οποίου και ανέφερε ο κ. Κουρουτός- τονίζοντας:
«Ξεκίνησε με δική μας πρωτοβουλία ένας έλεγχος σ’ όλη την Ελλάδα όπου διαπιστώσαμε ότι η Άρτα ήταν προπύργιο μιας αμαρτωλής ιστορίας που εμείς το λέμε παραεκπαιδευτικό κύκλωμα το οποίο είχε εξαπλωθεί σε όλη τη Θεσσαλία και είχε αρχίσει να μπαίνει και στα γρανάζια των δύο κεντρικών πόλεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Επτά ΤΕΕ στη Λάρισα με μικρό αριθμό αποφοίτων, δύο στα Τρίκαλα αλλά η κύρια πηγή που τροφοδοτούσε αυτούς τους παράνομους, παράτυπους τίτλους ήταν η Άρτα. Χιλιάδες «μαθητές» που δεν φοίτησαν ποτέ έπαιρναν πτυχίο έναντι αδράς αμοιβής.
Υπεύθυνοι δεν ήταν μόνο οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, ήταν τα όργανα διοίκησης απ’ το 2000 μέχρι σήμερα στην Άρτα. Το 2004 ενημερώσαμε την κυρία Γιαννάκου η οποία προς τιμήν της ψήφισε το νόμο 3577 όπου ανακαλούσε τους τίτλους μετά το 2004 όσων ΤΕΕ είχαν διαπιστωθεί πράξεις πειθαρχικές και ποινικές.
Στη Λάρισα όλοι οι τίτλοι κατακρατήθηκαν και ακυρώθηκαν. Το ίδιο και στα Τρίκαλα. Δυστυχώς στην Άρτα μέχρι σήμερα, μέχρι πριν 5΄που το βάλαμε στο ΠΥΣΔΕ αλλά δεν δέχτηκε η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ να συζητηθεί το θέμα δεν έχουν ανακληθεί οι τίτλοι. Ποια είναι συνέπεια; Μέχρι και χθες σ’ οποιοδήποτε διορισμό γίνεται μέσω του ΑΣΕΠ οι προνομιούχοι έχοντες κάποια οικονομική δυνατότητα και πονηροί έχουν διοριστεί ή θα διοριστούν αύριο στο υπουργείο Υγείας και στο Δημόσιο και έπεται συνέχεια».
Ο κ. Κουρουτός καταλόγισε ευθύνες σε πρόσωπα τα οποία ανέφερε ονομαστικά ενώ χαρακτήρισε καταλυτική την παρέμβαση του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης κ. Ρακιτζή που ζητάει απ’ την υπουργό να προχωρήσει σε τιμωρίες των υπευθύνων καθώς και την άμεση ανάκληση των τίτλων που είχαν εκδοθεί κατά προηγούμενα σχολικά έτη και είχε αποδειχθεί γι’ αυτούς η ύπαρξη παρατυπιών.
«Είμαστε αποφασισμένοι να τελειώσουμε αυτή τη γάγγραινα και να σπάσουμε το απόστημα έτσι ώστε το παραεκπαιδευτικό κύκλωμα να σταματήσει να υπάρχει όχι μόνο στην Άρτα αλλά σε όλη την Ελλάδα. Εάν τα ιδιωτικά σχολεία μετατραπούν σε επιχειρήσεις εκδόσεων τίτλων έχει σταματήσει η έννοια της δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα γι’ αυτό καλέσαμε και την ΕΛΜΕ Άρτας και την ΕΛΜΕ Ιωαννίνων να τοποθετηθούν.
Το πόρισμα του κ. Ρακιτζή το ‘χουμε κοινοποιήσει πριν τρεις μέρες στις ΕΛΜΕ και στην ΟΛΜΕ και περιμένουμε τουλάχιστον έστω τελευταία στιγμή τη συμπαράστασή τους» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ.

Το μαχαίρι στο κόκαλο

Ο κ. Κουρουτός εν κατακλείδι δήλωσε ότι είναι αποφασισμένοι οι εκπαιδευτικοί της ΟΙΕΛΕ και ο ίδιος να «Τελειώσουμε αυτή τη γάγγραινα και να σπάσουμε το απόστημα, ώστε αυτό το παραεκπαιδευτικό κύκλωμα να πάψει να υπάρχει στην Άρτα και σε όλη την Ελλάδα. Εάν τα ιδιωτικά σχολεία μετατραπούν σε επιχειρήσεις εκδόσεων τίτλων έχει σταματήσει η έννοια της δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα γι’ αυτό καλέσαμε την ΕΛΜΕ Άρτας και την ΕΛΜΕ Ιωαννίνων να πάρουν θέση. Τους έχουμε κοινοποιήσει και το πόρισμα του κ. Ρακιτζή ώστε να πάρουν θέση τουλάχιστον την τελευταία στιγμή.
Όσον αφορά τους τίτλους που μοίρασαν οι δυο σχολές, σύμφωνα με τον κ. Κουρουτό ξεπερνούν τις 2000 και ο ίδιος δήλωσε ότι το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκαλο και όσοι παράνομα έχουν καταλάβει θέσεις να απομακρυνθούν.