Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ "Η ΓΝΩΜΗ"

"ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ" από την 2η σελίδα της ΓΝΩΜΗΣ

Πολύ το ψάχνουν στο ΠΑΣΟΚ και πολλοί φοβούνται ότι η στήριξη στον υποψήφιο δήμαρχος Άρτας, μπορεί να δοθεί και μετά τις εκλογές… Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει απ’ την συνάντηση που είχαν στην Αθήνα Παπαλέξης και Οικονομίδης μ΄ ένα στέλεχος της επιτροπής εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Και οι υποψήφιοι που πρέπει να κάνουν την δουλειά τους, πόσο θα πρέπει να περιμένουν δηλαδή;

*****

Πρωί πρωί, γύρω στις 8 εμφανίστηκε στην κεντρική πλατεία, ο πρώην συγκεντρωσιάρχης του ΠΑΣΟΚ και νυν επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, για να πιεί το καφεδάκι του, με τους στενούς του φίλους. Ήταν εκεί ο Βασίλης Χαλκιάς και ο Χρήστος Βίτσιος και για πολλή ώρα συζητούσαν –τι άλλο;- το που πάει το ΠΑΣΟΚ και τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνου. Βεβαίως ο Παναγιωτακόπουλος, έφερε ενημέρωση απ’ την Αθήνα και απ’ ότι μάθαμε, είπε στους συνδαιτυμόνες ότι τον Σεπτέμβριο αναμένονται εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό τα μέλη θα πρέπει να είναι έτοιμα.

Να σημειώσουμε ότι η επίσκεψη του Γιώργου Παναγιωατόπουλου, έγινε επειδή ο ίδιος με την οικογένειά του βρίσκεται για διακοπές στην Λευκάδα και είπε να κάνει ένα πέρασμα και απ’ την Άρτα, για να δει τους φίλους του.

*****

Ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Άρτας στον σαραντάχρονο υπάλληλο της Νομαρχίας Άρτας, ο οποίος κατείχε παιδικό πορνογραφικό υλικό. Αφέθηκε ελεύθερος και κάπως έτσι τελείωσε το πανηγύρι με τις πολλές φήμες. Για τον ίδιο όμως υπάρχει κι άλλο ένα πρόβλημα, καθώς ο νομάρχης Γιώργος Παπαβασιλείου, διέταξε ΕΔΕ, η οποία άρχισε τις προηγούμενες ημέρες. Για να δούμε τι θα βγει και από αυτή…

*****

Λένε κάποιοι πως είναι δύσκολο, στο νέο Δήμο, να φτιάξει ψηφοδέλτιο ο Μιχάλης Ευσταθίου. Και η απάντηση. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια έλεγαν και κατά την προηγούμενη προεκλογική αναμέτρηση, αλλά το ψηφοδέλτιο έγινε και πήρε και το 10%, που όλοι το θεωρούσαν απίθανο. Ο ίδιος ο Μιχάλης Ευσταθίου δηλώνει ότι έχει συμπληρώσει τους υποψηφίους και θα έχει δυναμικό ψηφοδέλτιο, το οποίο θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην εκλογική αναμέτρηση. Εμείς το πιστεύουμε.

*****

Στην συνάντηση που έγινε στην Ιπποκράτους, για το θέμα της επιλογής υποψηφίου δημάρχου Άρτας, την περασμένη εβδομάδα, εκ μέρους της επιτροπής εκλογών του κόμματος ήταν εκεί ο κ. Στρίντζης και παρόντες οι δυό υποψήφιοι, οι οποίοι στο μόνο που συμφώνησαν ήταν ότι η διαδικασία επιλογής πρέπει να τελειώνει σύντομα, για να μπορέσει ο υποψήφιος να οργανώσει τον προεκλογικό του αγώνα. Ο δήμαρχος Πάνος Οικονομίδης είπε πως δεν είναι δυνατόν να κρίνεται ο εν ενεργεία δήμαρχος και η απάντηση που έλαβε απ’ το στέλεχος του κόμματος ήταν ότι είναι εν ενεργεία δήμαρχος ενός Καποδιστριακού Δήμου, ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με τον Καλλικρατικό Δήμο, οπότε η κρίση γίνεται εφ’ όλης της ύλης.

Η διευκρίνιση που έγινε προς το δήμαρχο Πάνο Οικονομίδη, μπορεί να έχει και την σημειολογία της. Ότι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της πολιτικής του, για νέα πρόσωπα, όπως άλλωστε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είπε στην Βουλή, έστειλε ένα πρώτο μήνυμα, το οποίο και πρέπει να αξιοποιηθεί ανάλογα. Γιατί το επιχείρημα ότι ο εν ενεργεία δήμαρχος δικαιούται το χρίσμα, καταρρίπτεται, οπότε όλα πρέπει να είναι αναμενόμενα. Άλλωστε αν ο εν ενεργεία δήμαρχος είχε αυτό το πλεονέκτημα, δεν θα υπήρχε θέμα συζήτησης, για την επιλογή του υποψηφίου.

*****

Η πληροφορία είναι από έγκυρη πηγή και δεν αμφισβητείται. Στην μέτρηση που έκανε η ΝΔ για το Δήμο Άρτας, μεταξύ των άλλων ευρημάτων είναι και οι θετικές γνώμες των πολιτών για τέσσερις υποψηφίους, ανεξάρτητα από κόμμα. Σύμφωνα με αυτή λοιπόν ο Γιάννης Παπαλέξης έχει 47% θετικές γνώμες, ο Γιώργος Παπαβασιλείου 43%, ο Πάνος Οικονομίδης 35% και ο Γιώργος Παπαδημητρίου 33%. Τα νούμερα μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεράσματα.

*****

Ρωτήσαμε τον πρώην δήμαρχο Βλαχέρνας Νίκο Κέφη, για το αν θα είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές και η απάντησή του ήταν ειλικρινής: «Μέχρι σήμερα ούτε κανένας μου έκανε πρόταση να είμαι υποψήφιος, ούτε κι εγώ συζήτησα με κανέναν για το ενδεχόμενο αυτό». Καλό όμως είναι να κάνει κάποια συζήτηση… Χρήσιμη μπορεί να είναι.

*****

Καλά τι ουρές ήταν κι αυτές μπροστά από πρατήρια βενζίνης, που έτυχε το Σαββατοκύριακο να έχουν βενζίνη. Πρατήριο στους Κωστακιούς είχε βενζίνη το Σάββατο το απόγευμα και η ουρά των αυτοκινήτων έφτανε στην Γέφυρα Άρτας. Το ίδιο και με πρατήριο απέναντι από το Στρατόπεδο Παπακώστα, που οι ουρές δίπλωναν στο σημείο που ήταν σταθμευμένα τα φορτηγά των απεργών. Ήταν να το δούμε κι αυτό στην μικρή μας πόλη, αλλά καλό θα είναι να μην το ξαναδούμε.

*****
Όσο κι αν επιμένουν κάποιοι αναγνώστες, εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε ESPRESSO. Ούτε τα κουτσομπολιά μας ενδιαφέρουν, έστω κι αν αυτά αφορούν δημόσια πρόσωπα. Η προσωπική ζωή του καθενός είναι δική του και κάνει ότι αυτός καταλαβαίνει και θεωρεί σωστό. Αλλού λοιπόν για κουτσομπολιά.

*****

Πρέπει να το μάθετε κι αυτό! Για την κατάντια της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ μπορεί να φταίνε κάποιοι δημοσιογράφοι, που ασχολούνται με τα αθλητικά πράγματα του τόπου μας. Έτσι έλεγε σε κεντρικό στέκι, παράγοντας της συμφοράς, που αντί να κάνει την αυτοκριτική του, για το κατάντημα της ιστορικής ομάδας, αναζητάει φταίχτες. Εξέλειπεν η ντροπή και οι παράγοντες της συμφοράς θέλουν να συνεχίσουν να διοικούν την ομάδα, για να την πάνε την επόμενη χρονιά, μια κατηγορία πιο κάτω. Στην Β’ κατηγορία Άρτας. Να το περιμένετε κι αυτό. Και ίσως πάλι φταίνε κάποιοι αθλητικογράφοι…

Όμως το που οδηγούν την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ αυτοί οι κύριοι, το διαπίστωσαν και οι πιο δύσπιστοι την περασμένη εβδομάδα. Είχε εκδώσει ανακοίνωση η διοίκηση της ομάδας, για να πάνε στην προετοιμασία νέα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Οι παράγοντες και ο προπονητής ήταν εκεί, αλλά ΚΑΝΕΝΑ παιδί δεν πήγε. Όπως είπε και ο φίλος που μου έδωσε την πληροφορία, μέχρι και τα μικρά παιδιά κατάλαβαν τι γίνεται στην ιστορική μας ομάδα.

*****

Ο Σωτήρης (πρωταγωνιστής πολλών ιστοριών της στήλης) έκανε δηλώσεις. Βρήκε φίλο και συζητούσε για το τι θα γίνει με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε: Παρασκευή ανακοινώνει το ΠΑΣΟΚ την στήριξη στο δήμαρχο Πάνο και επί πλέον. Ο ίδιος θα είναι υποψήφιος και θα επανεκλεγεί δημοτικός σύμβουλος. Βεβαίως για την προσωπική του περίπτωση, δεν του είπε ο φίλος ότι «το θαύμα κρατάει τρεις μέρες». Όπως επίσης δεν του είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανακοινώνει υποψηφίους κάθε ημέρα. Τους εν ενεργεία δημάρχους που θέλει να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ τους ανακοίνωσε, οπότε με την περίπτωση του Πάνου, κάποιο πρόβλημα πρέπει να υπάρχει.

Δημοσκόπηση άρχισε απ’ την Τετάρτη για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ στην Άρτα. Στην μέτρηση είναι ο Γιάννης Παπαλέξης και ο Πάνος Οικονομίδης και για να λέμε την αλήθεια, μ’ όσους εμείς μιλήσαμε και απάντησαν στην εταιρεία μετρήσεων, Παπαλέξη πρότειναν και προβλέπουμε ότι αυτός θα είναι και η επιλογή των πολιτών της Άρτας. Πρόβλεψή μας είναι και θα δούμε αν δικαιωθούμε…

Απάντηση στο νομάρχη


Οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα είναι ο μόνος ανεξάρτητος συνδυασμός του Μιχάλη Ευσταθίου στο Δήμο Άρτας. Ετοιμάζεται κι άλλος συνδυασμός, ανεξάρτητος κι αυτός και ήδη έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις, για το πώς θα ανακοινωθεί η νέα προσπάθεια και ποιοι θα την πλαισιώσουν. Λέγεται ότι ο συνδυασμός αυτός, επιθυμεί να συσπειρώσει τους Σαμαρικούς της Άρτας, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία δηλώνουν πως δεν ξεχνούν την στάση του νομάρχη Γιώργου Παπαβασιλείου, όταν τον περασμένο Οκτώβριο τον επισκέφτηκε ο τότε υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς το νομάρχη και πρέπει να του δώσουν την απάντηση, που έπρεπε να είχε δοθεί απ’ την ηγεσία της ΝΔ.
Δεν λείπουν όμως και οι ενδοσαμαρικές κόντρες που μπορεί να μην φανεί το σαμαρικό στοιχείο πλήρως συσπειρωμένο. Η προσπάθεια πάντως γίνεται και φιλοδοξεί να έχει στους κύκλους της και ντορικούς, που δεν χωνεύουν το νομάρχη, ο οποίος αν και ντορικός, όπως λένε έδωσε «γη και ύδωρ» στον Σαμαρά, προκειμένου να λάβει το κομματικό χρίσμα.
Η ιστορία έχει ενδιαφέρον και η στήλη θα σας κραταέι ενήμερους…

Ο Κώστας Φωτης

Πολύ καλά εξηγήθηκε ο νομαρχιακός σύμβουλος Κώστας Φώτης, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να έχει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ώστε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων. Με το… χαβαλέ που κάνει το ΠΑΣΟΚ και το έχει χαρακτηρίσει ως διαδικασία επιλογής υποψηφίου δημάρχου, διαφώνησε και κομψά με επιστολή τους επεσήμανε ότι δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά που γίνονται και εν μέσω Αυγούστου θέλουν να… κουβαλήσουν τους υποψηφίους στην Αθήνα για να συμφωνήσουν ΤΩΡΑ ποια θα είναι η διαδικασία επιλογής του υποψηφίου.
Το σημαντικό στην επιστολή που απέστειλε προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι ότι είναι παρών στις εξελίξεις και αυτό μπορεί να λέει πολλά.
Πάντως με την επιστολή του αυτή, έστειλε ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα, το οποίο κάποιοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν.

Μεθοδικότητα


Ο Γιάννης Κόκλας, έχοντας και το αβαντάζ της κομματικής στήριξης άρχισε τις περιοδείες σ’ όλα τα χωριά του νέο9υ Δήμου Σκουφά και απ’ ότι μαθαίνουμε στις επισκέψεις που κάνει στα ορεινά χωριά του Δήμου, όπως Μέγκλα, Μαρκινιάδα, Κλειστό κλπ βρίσκει συμπαραστάτες στον αγώνα του, οι οποίοι χωρίς δεύτερη κουβέντα δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τον συνδυασμό του και θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο στα τοπικά συμβούλια, όπου είναι αναγκαίοι. Με ευφυΐα κινείται στην αρχή της προεκλογικής του προσπάθειας, μιας και όταν του ζητείται δεν κάνει κανένα σχόλιο για τους άλλους υποψηφίους και ειδικά για το νυν δήμαρχο Κομποτίου Στάθη Γιαννούλη, για τον οποίο λέει ότι κάνει την δική του προσπάθεια κι εκεί σταματάει η συζήτηση. Το ότι είναι μεθοδικός στην όποια προσπάθεια κάνει ο δήμαρχος Αράχθου Γιάννης Κόκλας, δεν χωρεί αμφιβολία. Τώρα αν η μεθοδικότητα, στην συγκεκριμένη περίπτωση αποδειχτεί αποτελεσματική, εμείς δεν μπορούμε να το πούμε.

Έφυγαν δύο υποψήφιοι…

Μείον δύο υποψήφιοι δήμαρχοι, για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, αφού Γιάννης Παπαγιάννης και Κώστας Φώτης έχουν ήδη ανακοινώσει ότι (πλέον) δεν ενδιαφέρονται για το κομματικό χρίσμα, αφού οι διαδικασίες καθυστερούν και χωρίς να το πουν οι δυό ενδιαφερόμενοι, την όλη διαδικασία την έχουν καταστήσει γραφική. Μένουν άλλοι τρεις ενδιαφερόμενοι, πάντα για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. Η Σταυρούλα Καραβασίλη, ο Δ, Χατζηγιάννης και ο Λεωνίδας Τσίπρας. Αυτοί είχαν υποβάλει αίτηση, με ηλεκτρονική μορφή, όπως απαιτούσε το νέο σύστημα του ΠΑΣΟΚ.
Όμως στην πορεία προέκυψε και έτερος ενδιαφερόμενος, που δεν υπέβαλλε αίτηση με τον τρόπο που προαναφέρουμε, αλλά παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΝΕ ΠΑΣΟΚ, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τάτση.
Ο κ. Σιόντης είναι ο νέος ενδιαφερόμενος, ο οποίος είναι συγχωριανός του βουλευτή Δημήτρη Τσιρώνη και η υποψηφιότητά του, που κατατέθηκε με καθυστέρηση, δημιούργησε μεγαλύτερο προβληματισμό, για το τι μπορεί να γίνει και που οδηγείται η κατάσταση.
Τώρα το πότε θα ληφθεί η απόφαση, είναι μια άλλη (πονεμένη κι αυτή) ιστορία.

Τελικά η Ψαραγορά πάει στους ιδιώτες


Τελικά η προσπάθεια για την αναγνώριση των κτιρίων της Ψαραγοράς Άρτας ως μνημείων, βρίσκει εμπόδια, μιας και εξ όσων μαθαίνουμε ο δήμαρχος Άρτας Πάνος Οικονομίδης, έπεισε τον διευθυντή της υπηρεσίας νεωτέρων Μνημείων κ. Πανταζή, πως τα κτίρια δεν αξίζουν και πρέπει άμεσα, μέσα στις διαδικασίες που έχουν τεθεί να παραδοθούν σε ιδιωτική εταιρεία, απ’ την οποία, με έσοδα 30.000 ευρώ το χρόνο, θα σωθεί οικονομικά ο Δήμος. Όπως και στο προηγούμενο φύλλο γράψαμε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων έκανε αυτοψία στην Άρτα και προφανώς εκτίμησε ότι ο Δήμος Άρτας πρέπει να προχωρήσει στην τσιμεντοποίηση και αυτού του σημείου της πόλης, για το οποίο οι πολίτες έχουν άλλη γνώμη και λειτουργούν εντελώς διαφορετικά, αφού είναι γνωστές οι κινήσεις που έχουν κάνει. Η πληροφορία έρχεται απ’ την Αθήνα και αναφέρει ότι απ’ την προαναφερόμενη υπηρεσία δεν έχει σταλεί η έκθεση για την αναγνώριση των μνημείων, όπως προβλέπεται να γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Ας προχωρήσει λοιπόν ο δήμαρχος Πάνος Οικονομίδης στην τσιμεντοποίηση και της Ψαραγοράς και οι πολίτες εδώ είναι και σε τρεις μήνες θα του δώσουν την απάντηση.

Έφυγαν δύο υποψήφιοι…

Μείον δύο υποψήφιοι δήμαρχοι, για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, αφού Γιάννης Παπαγιάννης και Κώστας Φώτης έχουν ήδη ανακοινώσει ότι (πλέον) δεν ενδιαφέρονται για το κομματικό χρίσμα, αφού οι διαδικασίες καθυστερούν και χωρίς να το πουν οι δυό ενδιαφερόμενοι, την όλη διαδικασία την έχουν καταστήσει γραφική. Μένουν άλλοι τρεις ενδιαφερόμενοι, πάντα για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. Η Σταυρούλα Καραβασίλη, ο Δ, Χατζηγιάννης και ο Λεωνίδας Τσίπρας. Αυτοί είχαν υποβάλει αίτηση, με ηλεκτρονική μορφή, όπως απαιτούσε το νέο σύστημα του ΠΑΣΟΚ.
Όμως στην πορεία προέκυψε και έτερος ενδιαφερόμενος, που δεν υπέβαλλε αίτηση με τον τρόπο που προαναφέρουμε, αλλά παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΝΕ ΠΑΣΟΚ, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τάτση.
Ο κ. Σιόντης είναι ο νέος ενδιαφερόμενος, ο οποίος είναι συγχωριανός του βουλευτή Δημήτρη Τσιρώνη και η υποψηφιότητά του, που κατατέθηκε με καθυστέρηση, δημιούργησε μεγαλύτερο προβληματισμό, για το τι μπορεί να γίνει και που οδηγείται η κατάσταση.
Τώρα το πότε θα ληφθεί η απόφαση, είναι μια άλλη (πονεμένη κι αυτή) ιστορία.

Και επίσημα υποψήφιος δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων ο Χρ. Χασιάκος


Και με επίσημη ανακοίνωσε που εξέδωσε ο δημαρχος Αγνάντων Χρήστος Χασιάκος, κάνει γνωστό σ’ όλους τους πολίτες του νεοσύστατου Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Ο συνδυασμός του δημάρχου Αγνάντων, είναι ανεξάρτητος και μετέχουν σ’ αυτόν πολίτες απ’ όλο το εύρος του Δήμου και φυσικά απ’ όλο το πολιτικό φάσμα. Είναι σίγουρο πως ο Χρήστος Χασιάκος, μπαίνει σ’ αυτή την εκλογική μάχη με αισιοδοξία, αφού αυτό το μήνυμα έλαβε απ’ όλους τους πολίτες του νέου Δήμου, με τους οποίους το προηγούμενο διάστημα είχε τακτική επικοινωνία. Δεν ζήτησε κομματικό χρίσμα, μιας και αυτή είναι η φιλοσοφία του και στην θητεία του ως δήμαρχος, απέδειξε ότι μπορεί και στέκεται μακριά από κομματικές επιρροές, όταν πρόκειται να υπερασπιστεί το συμφέρον του τόπου και τν πολιτών. Με μια ουσιαστική πορεία στο Δήμο Αγνάντων, ο Χρήστος Χασιακος καταξιώθηκε ως ένας εκ των ικανοτέρων δημάρχων του νομού και αυτό το χαρακτηριστικό είναι που αξιοποιούν οι πολίτες στην επιλογή τους, ανεξάρτητα απ’ την καταγωγή τους, αν δηλαδή είναι απ’ το Δήμο Αθαμανίας ή το Δήμο Αγνάντων.


Η ανακοίνωση

«Μετά από συνεννόηση με τους άξιους συνεργάτες μου, υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και δεκάδες στελεχών όλων των Τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, αισθάνομαι έτοιμος να προχωρήσω στην διεκδίκηση του αξιώματος του Δημάρχου. Απευθύνομαι στην Κοινωνία των Πολιτών του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και με αίσθημα ευθύνης τους καλούμε όλους – χωρίς εξαιρέσεις – να συμβαδίσουμε και να εργασθούμε για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής μας. Ως αδέσμευτη δημοτική παράταξη μπαίνουμε δυναμικά στον εκλογικό στίβο των Δημοτικών εκλογών της 7ης/11/2010 με όραμα και ελπίδα για να κτίσουμε αυτό που οφείλουμε στον τόπο που γεννηθήκαμε».

Έγιναν όλα από μόνα τους!

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Η είδηση θα ήταν αν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης, από το βήμα της Βουλής, αναγνώριζε την προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια και το Νοσοκομείο της Άρτας, είναι ένα απ’ τα καλύτερα Νοσοκομεία της περιφέρειας, που εξυπηρετεί τρεις νομού και ειδικά στην εντατική του μονάδα νοσηλεύονται ασθενείς απ’ όλη την Ελλάδα, όπως ο ίδιος είπε στην ομιλία του για το ΕΣΥ.

Είδηση θα ήταν αν και αυτός αναγνώριζε ότι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ήταν αναγκαίο να γίνει, γιατί μάλλον, απουσιάζοντας τόσα χρόνια στην Αθήνα, δεν θα είχε εικόνα, του που και πως αντιμετωπιζόταν τα έκτακτα περιστατικά. Και έγινε ίσως ένα απ’ τα καλύτερα ΤΕΠ όλης της χώρας, αν σκεφτεί κανένας ότι όπως πριν στο Νοσοκομείο της Άρτας, αλλά και τώρα σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, τα έκτακτα περιστατικά παιδιών και ηλικιωμένων αντιμετωπίζονται στον ίδιο χώρο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν είναι είδηση ότι κατηγόρησε τον Αβραμόπουλο, που εγκαινίασε το έργο αυτό.
Είδηση θα ήταν αν αναγνώριζε την προσπάθεια που έγινε για να έρθουν στο Νοσοκομείο της Άρτας πάνω από εκατό γιατροί, οι οποίοι με την δουλειά τους το αναβάθμισαν. Όμως δεν χρειάστηκε να κουράσει το μυαλό του ο βουλευτής, να θυμηθεί ποιοι αγωνίστηκαν για να γίνουν οι προσλήψεις αυτές. Αν κουράσει λίγο το μυαλό του, θα θυμηθεί ότι πέντε χρόνια πριν δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη ιατρού στο Νοσοκομείο, όπως επίσης και τώρα δεν γίνεται καμία, αλλά υπάρχει η δικαιολογία του μνημονίου.
Θα είχαμε πολλά να καταγράψουμε και να τα χαρακτηρίσουμε αν αποτελούν είδηση, σε σχέση με το τι λέει και τι δεν λέει ο βουλευτής Δημήτρης Τσιρώνης. Όμως όλα στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούν. Ότι ο Δημήτρης Τσιρώνης απεδείχθη πολύ καλός μαθητής της προπαγάνδας που επέλεξε, ως μόνιμη τακτική το ΠΑΣΟΚ. Του μηδενισμού των πάντων… Γιατί δεν μπορεί όλα να ήταν στραβά, μέχρι να αναλάβει να σώσει την Άρτα, ο εν λόγω βουλευτής.. Κάτι θα είχε γίνει καλό και θα είχε καταγραφεί και στην συνείδηση των πολιτών ως τέτοιο. Όμως τώρα επιβάλλεται να μηδενιστούν τα πάντα. Για να είναι πάντα το ΠΑΣΟΚ και οι καλοί μαθητές της προπαγάνδας, οι σωτήρες…
Αλλά σε μια μικρή κοινωνία, που τα πάντα είναι γνωστά και συζητούνται, δεν μπορεί να περάσει η προπαγάνδα του βουλευτή Δ. Τσιρώνη. Θα ακούσει τις αντιρρήσεις στην βόλτα που θα κάνει στην αγορά και θα πρέπει να θεωρήσει ότι αυτόματα, ο πολίτης που επιχειρεί να του υποτιμήσει τη νοημοσύνη, γίνεται αντίπαλος. Και στους χώρους που θα βρεθεί αυτό το μήνυμα θα περάσει.
Ίσως ο βουλευτής θεωρεί ότι με τα καμώματα αυτά απολαμβάνει το μεγαλείο της δημοσιότητας… Κανάλια, εφημερίδες κλπ. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η δημοσιότητα είναι χωρίς προοπτική, αν στηρίζεται σε φραστικές υπερβολές και όχι σε στοιχεία αντικειμενικότητας.
Πέρασαν βουλευτές, που κάποιες εποχές είχαν μόνιμο στασίδι στα κανάλια και τώρα δεν τους θυμάται ούτε η μάνα τους…

Εδώ παπάς, εκεί παπάς…

Του ΣΤΑΘΗ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

...Που είναι ο παπάς; Εδώ ο φάκελος, εκεί ο φάκελος, που είναι ο φάκελος; Στο περιθωριακό παιχνίδι της Ομόνοιας, έχουν εμπλακεί οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με την μελέτη- Ζιώβα για τα ψαροπλιά της Άρτας(!!!) Κι όλα αυτά γιατί ο προϊστάμενος της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Ιωαννίνων κ. Πανταζής, ενώ υπέγραψε την πρόταση για διατηρητέο μνημείο, δεν απέστειλε τον φάκελο στην ανώτερή του υπηρεσία, Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων Αθηνών.

Το διαβιβαστικό έγγραφο του φακέλου με αριθμό 16/25 και ημερομηνία 22/6/10 έφτασε, αλλά δεν έφτασε ο φάκελος. Κάποιος τον ξεκόλλησε για να τον “μαγειρέψει” κατάλληλα φαίνεται. Ζούμε έναν τραγέλαφο, εδώ και 40 μέρες περίπου, σε σημείο που να μην πιστεύουμε αυτά που βιώνουμε και βλέπουμε. Καταλαβαίνει κανείς ποιοι “λυμαίνονται” τις υπηρεσίες του κράτους. Ποιου κράτους δηλαδή; Αυτού για το οποίο ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, κλήθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε, για να του εξηγήσει τον απίστευτο βαθμό διαφθοράς των υπηρεσιών του!
Το υπηρεσιακό πλέον έγγραφο με αριθμό 16/25, αντί να είναι στη θέση του, περιφέρεται από χωρίον εις χωρίον, για να πάρει τη μορφή που θέλουν οι αρμόδιοι της Άρτας, ώστε να κάνουν ανενόχλητοι τη δημοπρασία στα ψαροπλιά, στις 27/8/10. Έχουμε δηλαδή ξεκάθαρα την “απαγωγή” της μελέτης Ζιώβα, την απόκρυψη υπηρεσιακού εγγράφου και ενδεχόμενη παράλειψη σημαντικών στοιχείων, ενόψει του χαρακτηρισμού της ψαραγοράς. Θα τονίσω στους υπεύθυνους πως τίποτε από ότι γράφουμε δεν μπορεί να διαψευτεί, γιατί έχουμε κρατήσει όλα τα ονόματα των υπαλλήλων, τις ώρες που τηλεφώνησαν και τι απάντηση πήραν, από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Ιωαννίνων!
Το μόνο που έχω να πω είναι, ότι από το γραφείο του Υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου, αλλά και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, είναι εξοργισμένοι με τα ψέματα που τους γέμισε το γραφείο των Ιωαννίνων του κ. Πανταζή! Στην ερώτησή τους από τις 22/6/10, αν έφυγε ο φάκελος το γραφείο των Ιωαννίνων, τους έλεγε ΝΑΙ! Σήμερα 28/7/10 που επισκεφθήκαμε την Υπηρεσία Νεωέρων Μνημείων Αθηνών στην οδό Ερμού 17 μας διαβεβαίωσαν ότι κανένας φάκελος ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΤΑΣΕΙ(!!!) Ένα μήνα μετά το διαβιβαστικό και ακόμα “μαγειρεύουν”.
Τι άλλο θα δούμε για να γίνει η περιβόητη δημοπρασία στα ψαροπλιά; Ποιος είναι όμως ο κύριος Πανταζής; Είναι ο υπεύθυνος για τα διατηρητέα μνημεία της Ηπείρου των νεώτερων χρόνων. Αφού εκδιώχθη κλωτσηδόν από την υπηρεσία του για 4 μήνες, λόγω κακοδιοίκησης, φαίνεται ότι δεν έβαλε μυαλό! Συνεχίζει τις “δουλειές” που έκανε και πριν για τις οποίες βοούν όλα τα Γιάννενα. Μία υπόθεση στην οποία εμπλέκεται είναι η κατεδάφιση του Ξενία Ιωαννίνων, έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα κ. Βώκου για να γίνει το “Grand Serai” του Μήτση. Σωρεία παραβάσεων έχουν καταγγελθεί, αλλά το αυτί του κ. Πανταζή δεν ιδρώνει.
Τον βιώσαμε στο “πετσί” μας κι εδώ στην Άρτα στην υπόθεση του αρχοντικού Παπακώστα. Μετά τις επανειλλημένες ενοχλήσεις του υπογράφοντος απέστειλε στον Δήμο Αρταίων ένα έγγραφο ότι θα έστελνε 6000 ευρώ για αντικατάσταση της καταρρέουσας στέγης με κόκκινο τσίγκο. Μετά από 2 μήνες όμως έστειλε άλλο έγγραφο, ότι δεν θα στείλει κανέναν υπάλληλο, γιατί ο ένας έπαθε “λουμπάγκο” και ο άλλος πήρε σύνταξη. Έτσι η Άρτα κινδυνεύει να απωλέσει το ωραιότερο διατηρητέο της γιατί ένας υπάλληλος του Πανταζή έπαθε λουμπάγκο! Τι άλλο θα ζήσουμε Θεέ μου!

ΥΓ1: Ο κ. Πανταζής είπε, ότι του μετέφεραν οι αρμόδιοι της Άρτας, πως πρόκειται για ομόφωνη απόφαση στο Δ.Σ. Εγώ ξέρω ότι ο κ. Κοτσαρίδας απεχώρησε και η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε την αντίθεσή της μετά τα νέα δεδομένα.

ΥΓ2: Όταν χαρακτηρίζεις έναν επιστήμονα, Ταλιμπάν και Μουζαχεντίν, δηλαδή εγκληματία, βομβιστή και δολοφόνο, πρέπει να σκέφτεσαι ότι μπορεί να έχεις ποινικές συνέπειες. Ήδη έμπειρα νομικά επιτελεία ξεσκονίζουν τις “αηδίες” του υβριστή μου.

30.000 εκλέγουν… Δήμαρχο!

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ

Και σιγά – σιγά μπήκαμε στη διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα γίνουν αρχές Νοεμβρίου. Εκλογές που σίγουρα το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι αφενός το «πρωτάκι» μιας νέας πραγματικότητας, τουλάχιστον για τους νέους καλλικρατικούς Δήμους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι πρώτες περιφερειακές εκλογές δεν αποτελούν σοβαρή και αναγκαία τομή στην διοικητική μεταρρύθμιση της Χώρας.

Έτσι με αφορμή αυτές τις εκλογές σκεφθήκαμε να δούμε το νέο τοπίο στο εκλογικό σώμα κι έτσι όπως αυτό εκδηλώθηκε στις τελευταίες εθνικές εκλογές του ’09. Αναζητώντας τα στοιχεία από αυτές τις εκλογές, διαπιστώσαμε κατ’ αρχήν ότι στο νέο Δήμο Αρταίων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους κάτι περισσότερο από 40.000 πολίτες. Από τους οποίους οι 30.553 ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, χωρίς να υπολογίζονται τα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών.
Αυτό σημαίνει ότι ο νέος Δήμος Αρταίων συγκεντρώνει το μισό εκλογικό σώμα του νομού Άρτας και κατά συνέπεια θα είναι το όχημα των όποιων νέων συσχετισμών σε επίπεδο νομού, αλλά και περιφέρειας. Σημειώνουμε στο σημείο αυτό ότι οι Δήμοι που «προσχώρησαν», αύξησαν κατά 15.000 και πλέον το εκλογικό σώμα. Η «προίκα» του Δήμου Φιλοθέης είναι 4.902 πολίτες, του Δήμου Αμβρακικού 4.122, του Ξηροβουνίου 3.581 και Βλαχερνών 2.885, πάντα και σύμφωνα με τα στοιχεία ότι οι αριθμοί αυτοί αναφέρονται σ’ αυτούς που προσήλθαν στη κάλπη και άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προηγούμενες εκλογές.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι πάντα με τα ίδια στοιχεία – αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, στο Δήμο Αρταίων συνολικά το ΠΑΣΟΚ έχει την πρωτοπορία κατά 2001 ψηφοδέλτια, έναντι της Ν.Δ. Συγκεκριμένα τα πράσινα ψηφοδέλτια ήταν 11.226, έναντι 9.225 της Ν.Δ. Το ΚΚΕ συγκέντρωσε 1.792 ψηφοδέλτια, ο ΣΥΝ 1.371 και ο ΛΑΟΣ 539. Από Δήμους που εντάχθηκαν στον νέο καλλικρατικό, η Ν.Δ. μόνο στο Δήμο Βλαχερνών είχε την πρωτοπορία κατά 401 ψηφοδέλτια.
Ο νέος Δήμος Νικολάου Σκουφά, είναι ο δεύτερος από την άποψη του συνόλου του εκλογικού σώματος, αφού πλησιάζει τον αριθμό των 12.000, σε σύνολο 16.068 εγγεγραμμένων. Στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ψήφισαν 9.617 σε σύνολο 15.229 εγγεγραμμένων και στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη ψήφισαν 7.718, σε σύνολο 12.598. Στα αμιγή εκλογικά τμήματα Ετεροδημοτών ψήφισαν 3.201 σε σύνολο 3.962, ενώ στα μικτά 343 σε σύνολο 405 εγγεγραμμένων.
Αυτή είναι γενικά σε αριθμούς η εικόνα που παρουσιάζουν οι νέοι Δήμοι του νομού και οφείλουμε να επισημάνουμε εκτιμώντας ότι σε καμιά περίπτωση αυτοί οι αριθμοί στις αναμενόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ως είναι φυσικό θα παραμείνουν οι ίδιοι. Το κυρίαρχο στοιχείο των αναμενόμενων εκλογών είναι το γεγονός ότι κάθε συνδυασμός θα είναι υποχρεωμένος να συγκροτήσει λίστα 180 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Αυτοί λοιπόν οι υποψήφιοι θα αναταράξουν τα νερά των κομματικών συσχετισμών.
Παράδειγμα στο Δήμο Αρταίων θα είναι σίγουρα στις λίστες των συνδυασμών 720 πολίτες υποψήφιοι και αν δημιουργηθούν άλλοι δύο συνδυασμοί όπως οι φήμες το θέλουν τότε ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων θα φθάσει αισίως στον αριθμό των 1.080…!!! Μ’ αυτό το αριθμητικό σημερινό μου σχόλιο θέλω να καταδείξω ότι η εκλογή Δημάρχου και στην Άρτα γίνεται πολύπλοκη διαδικασία και ουσιαστικά εκτοξεύεται από μια απλή «διαδικασία» φίλων στο Μονοπλιό…
kontogiorgosn@gmail.com

Ο απόηχος μιας απεργίας…

Της ΔΩΡΑΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑ
ΕΚπαιδευτικού

Συμβαίνει συνήθως, πολλά γεγονότα να εξετάζονται μέσα από την οπτική της κομματικής ένταξης που ανήκει ο καθένας μας, βρίσκοντας έτσι αφορμή ή να ενισχύουμε την κυβέρνηση ως οπαδοί της ή να ασκούμε αντιπολίτευση ως ανήκοντες σε διαφορετικό από τον κυβερνώντα, πολιτικό χώρο.

Αυτό φυσικά είναι μια αντίληψη, μια νοοτροπία, που στερείται κριτικής διερεύνησης, που ακρωτηριάζει τη συλλογιστική, που περιθωριοποιεί την έκφραση προσωπικής εκτίμησης, που φέρνει πολλούς ανθρώπους να απολογούνται ή να αμύνονται για καταστάσεις που δεν ευθύνονται ή, κατά περίπτωση να καυτηριάζουν και να απορρίπτουν άλλες. Αν κάποιος συμπεριφέρεται έτσι, πλασματικά - για λόγους στρατηγικής-, δηλαδή διαφωνεί μέσα του αλλά συντάσσεται στη «γραμμή» από φόβο ή από προσδοκία να πετύχει κάτι, είναι ένας δειλός άνθρωπος, ένας άνθρωπος της ανάγκης, ένας άνθρωπος με επιφανειακή και ευάλωτη προσωπικότητα. Αν όμως συμπεριφέρεται έτσι αντανακλαστικά πια, αποδεχόμενος και μη επεξεργαζόμενος τα γεγονότα, τότε η κατάσταση είναι ανίατη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει θυσιάσει τη σκέψη του σε κομματικό κώμα.
Τα περιστατικά αυτά γίνονται συνήθως πιο μαζικά και έντονα, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Εδώ υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, μια γενικότερη αντίληψη που φέρνει συνήθως στη θέση του αδικημένου τον απεργό, τον οποίο κυρίως οι αντιπολιτευόμενοι χώροι σπεύδουν να προστατέψουν ή τουλάχιστον να του «χαϊδέψουν τα αυτιά». Μπορούμε όμως στην εποχή μας να μιλάμε για ολοκληρωτικό συμπέρασμα σε κάθε εμφανιζόμενη περίσταση; Δηλαδή ο αεί και περί πάντων αναξιοπαθέστατος εργαζόμενος, που έχει πάντα απέναντι το κακό και άπονο κράτος; Και έχεις κάθε φορά και τα media να πλειοδοτούν στο γενικότερο μπάχαλο, πάντα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας -χωρίς σαφή θέση- «και με το βασιλιά και με το Βενιζέλο», να κάνουν ντόρο και να φτάνουν και σε άστοχες έως και ασεβείς λαρυγγισμούς, με στόχο τον εντυπωσιασμό και φυσικά τη θεαματικότητα.
Και πάμε στα πρόσφατα γεγονότα, που αναστάτωσαν για κάμποσες μέρες το πανελλήνιο με αντίκτυπο, ευρύτερα της χώρας.
Δε θα μακρηγορήσω ιδιαίτερα επί του ιστορικού του θέματος, γιατί λίγο πολύ όλοι τα ξέρουμε. Και θα με συγχωρήσετε, αλλά δε θεωρώ βιοπαλαιστή και οικονομικά αδύναμο, όποιον διαθέτει 300.000 Ευρώ (γιατί τέτοια νούμερα ειπώθηκαν) για να αγοράσει μια άδεια φορτηγού δημόσιας χρήσης. Και επιπλέον τα 3-4 τελευταία χρόνια ολοένα έρχεται στο προσκήνιο η απελευθέρωση μιας σειράς επαγγελμάτων. Ε, όποιος τα τελευταία αυτά χρόνια μπήκε σε τέτοιο ρίσκο, τι να πω ήταν αφελής; Ή παγιδεύτηκε στη λογική του Ελληναρά του στιλ «αυτά δεν περνάν εδώ»;
Έχουν «σπάσει» εδώ και πέραν της δεκαετίας μονοπώλια ισχυρά και ακόμη κρατικά (π.χ. ΟΤΕ) ή επίκεινται άλλα (π.χ. φαρμακεία, ταξί, συμβολαιογραφεία, πιθανόν η ΔΕΗ), ποιος έχει την ψευδαίσθηση ότι θα αποτελέσει εξαίρεση;
Φάουλ της κυβέρνησης ή τζάμπα τσαμπουκάς-εκ του ασφαλούς- η επίταξη, μιας και η κοινή γνώμη είχε πλέον αγανακτήσει. Αλλά τέτοιο αυταρχικό στιλάκι εισπράττουμε πολύ τελευταία, μάλλον είναι θέμα image. «Επιχείρηση στιβαρά χέρια».
Ωστόσο, θα σταθώ και σε ένα δημοσιογραφικό ολίσθημα (επιεικής χαρακτηρισμός), που με ενόχλησε ιδιαίτερα και με προβλημάτισε τα πλείστα.
Δημοσιογράφος του Alter, πραγματικά δε θυμάμαι όνομα –πιθανόν Ξενάκης-, δεύτερο μικρόφωνο που λόγω θέρους αντικαθιστά τις φίρμες, ξεκινά το απογευματινό δελτίο το Σάββατο 31 Ιουλίου με λεζάντα «ο αρχηγός των ατάκτων». Και εκεί που το μυαλό μας δικαιωματικά και φυσιολογικά πηγαίνει στον Άρη Βελουχιώτη, ως φέροντα ιστορικά τον παραπάνω χαρακτηρισμό,… έρχεται το εγκεφαλικό. Ποιος είναι ο αρχηγός των ατάκτων; Μα, ο κ. Τζωρτζάτος που καμάρωνε με το χαρακτηρισμό (πού νάξερε σε ποιον ανήκε, θα τον δάγκωνε το δημοσιογράφο)! Ίσως έχω εγώ εμμονές ή σε κάποια θέματα παραδοσιακή θεώρηση περί σεβασμού, αλλά και έτσι να είναι δεν μπορώ να μην χαρακτηρίσω ισοπεδωτικό κατάντημα το λεκτικό τρικ του εν λόγω κυρίου. Αχ καημένε Άρη, ακόμη σε παιδεύουνε και ακόμη συγχρόνως προσπαθούν να λάμψουν λίγο από το γαλαξία της λεβεντιάς σου.

ΥΓ1: Αλήθεια, θυμόσαστε τους «αγανακτισμένους» αυτοκινητιστές φορτηγών, απέναντι από τα μπλόκα των αγροτών;

ΥΓ2: Επάρκεια βενζίνης πλέον έχουμε, αναζητείται επάρκεια χρημάτων για την αγορά της.

Πριν έρθουν για σένα…

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΛΑΧΟΠΑΝΟΥ

Οι αρχές μιας οργανωμένης κοινωνίας υπάρχουν για να σέβονται τους πολίτες και να προστατεύουν την ακεραιότητά τους και την προσωπικότητά τους από κάθε μορφή βίας και αυθαιρεσίας. Αυτός είναι ο ρόλος τους. Σκοπός τους, επίσης, είναι να διαχειρίζονται με τρόπο δίκαιο τη δημόσια περιουσία και να τη χρησιμοποιούν προς το συμφέρον του λαού. Παράλληλα διευκολύνουν τους πολίτες σε όλες τις νόμιμες δραστηριότητές τους και παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σκέφτονται ελεύθερα, να συμμετέχουν, να εκφράζουν την άποψή τους και να διεκδικούν μαχητικά αυτό που εκείνοι πιστεύουν ότι είναι δίκαιο και ωφέλιμο για τους ίδιους και για το κοινωνικό σύνολο. Οι πράξεις των αρχών υπόκεινται σε δημόσια κριτική και δημόσιο έλεγχο. Η δημόσια κριτική, ακόμη κι όταν θεωρείται ακραία και κακόπιστη, αποτελεί την πιο αναγκαία προϋπόθεση για την ευνομία, την ισορροπία και την πρόοδο κάθε κοινωνίας.

Όλα αυτά ακούγονται και διαβάζονται πολύ ωραία. Σχηματίζουν την εικόνα μιας ιδανικής πολιτείας, οι αρχές της οποίας αντιλαμβάνονται και κάνουν πράξη την πρόταση: πρώτα ο πολίτης. Στην καθημερινή πραγματικότητα, ωστόσο, τα πράγματα είναι όλως διόλου διαφορετικά. Οι αρχές λειτουργούν με μεθόδους αυταρχικές και μεταχειρίζονται τον πολίτη με τρόπο απαξιωτικό και βάναυσο. Συχνά τον ταλαιπωρούν και τον υποβάλλουν σε σοβαρές δοκιμασίες, οι οποίες – σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις – κινούνται στα όρια του παραλόγου. Δε λείπει μόνο η παιδεία, λείπει η καλοσύνη και η ανθρωπιά από το πνεύμα και τους μηχανισμούς των αρχών. Όταν ζορίζουν τα πράγματα, τότε βγαίνει από μέσα τους πολλή μοχθηρία και βαθύ μίσος εναντίον εκείνων των πολιτών που έχουν γνώση και άποψη, που ανακατεύονται στα δημόσια πράγματα και ενοχλούν με τη δράση τους.
Τότε οι αρχές πετάνε τις μάσκες τους και αποκαλύπτουν το αληθινό πρόσωπό τους. Τα προσχήματα τέλος. Ο πολίτης κηρύσσεται εχθρός. Ο πολίτης που διαφωνεί και αντιδρά. Ο πολίτης που ψάχνει για την αλήθεια και τη φωνάζει. Ο πολίτης που δε συμβιβάζεται και δεν υποκύπτει. Τότε οι αρχές επικαλούνται τη δικαιοσύνη. Όχι για να κρίνει τα δικά τους έργα και να ελέγξει τον τρόπο που διαχειρίζονται τα δημόσια αγαθά, αλλά για να τρομοκρατήσει τους πολίτες. Και να τους κλείσει το στόμα.
Αλλά, όταν προσβάλλεται και απειλείται με αγωγές και μηνύσεις από την εξουσία έστω κι ένας πολίτης, ας συλλογιστούν, έστω για λίγο, οι άλλοι πολίτες και ας αναλάβει ο καθένας τους την ευθύνη που του αναλογεί. Γιατί μπορεί κάποια μέρα να ’ρθει και η δική του σειρά. Εκτός αν έχει αποφασίσει να μαζευτεί στη φωλιά του και να κοιτάζει τη δουλίτσα του μόνο, φωνάζοντας ή δηλώνοντας με τον τρόπο του: «εγώ είμαι ένας φιλήσυχος άνθρωπος». Αλλά στη ζωή ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί.
Στο κάτω – κάτω είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για καθέναν που θέλει να λέγεται και να ’ναι πολίτης, να δηλώνει και να βρίσκεται αλληλέγγυος στο συμπολίτη του που διώκεται γιατί αντιστάθηκε στην εξουσία. Γιατί αν δε μιλήσεις σήμερα για τον συνάνθρωπό σου που μπαίνει στο στόχαστρο, ίσως αύριο μπορεί να ’ναι αργά, όταν θα ’χεις μπει στο στόχαστρο εσύ. Δυστυχώς – ή ευτυχώς – θα μένουν, πιθανόν γιατί δε γίνεται αλλιώς μέσα στις κοινωνίες των συγκρούσεων και αντιθέσεων, επίκαιρα πάντα τα σοφά ετούτα λόγια του Μπ. Μπρεχτ.
«Στη Γερμανία οι ναζιστές πρώτα ήρθαν για τους κομουνιστές, κι εγώ δε μίλησα γιατί δεν ήμουν κομουνιστής. Μετά ήρθαν για τους Εβραίους, κι εγώ δε μίλησα γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Μετά ήρθαν για τους συνδικαλιστές, κι εγώ δε μίλησα γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής. Μετά ήρθαν για τους καθολικούς, εγώ ήμουν προτεστάντης και γι’ αυτό δε μίλησα. Μετά ήρθαν για μένα, αλλά μέχρι τότε δεν είχε μείνει πια κανείς να μιλήσει για μένα».

Στελέχη της Νομαρχίας συντονίζουν τον προεκλογικό αγώνα του Γ.Παπαβασιλείου καταγγέλλει το γραφείο τύπου του συνδυασμού «Δημοτική Αλλαγή» της Όλγας Γεροβασίλη

Με δελτίο τύπου ο συνδυασμός «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ», επικεφαλής του οποίου είναι η γιατρός Όλγα Γεροβασίλη, καταγγέλει το γεγονός ότι στην ομάδα συνεργατών του υποψήφιου Δημάρχου και νυν Νομάρχη της Ν.Δ. κ. Παπαβασιλείου, χρησιμοποιούνται η ομάδα ειδικών συνεργατών του, καθώς και διευθυντές υπηρεσιών και υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Το πλήρες κείμενο της «Δημοτικής Αλλαγής» έχει ως εξής:
«Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο χώρο της Ν.Δ. και την επιλογή της υποψηφιότητας του κ. Γ. Παπαβασιλείου για το διευρυμένο Δήμο Άρτας. Κατά την ανακοίνωσή του ο κ. Παπαβασιλείου είπε πολλά, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο σχολιασμού. Σ’ αυτή τη φάση θα σταθούμε σε ένα μόνο γεγονός και θα απευθύνουμε συγκεκριμένα ερωτήματα. Η ομάδα συνεργατών, που επικαλείται ο κ. Παπαβασιλείου, πως συντονίζουν την προεκλογική του δράση για το Δήμο Άρτας, είναι η ίδια ομάδα ειδικών συνεργατών του Νομάρχη Άρτας, διευθυντών υπηρεσιών και υπαλλήλων της Ν.Α. Άρτας, που αμείβονται από το ελληνικό δημόσιο με χρήματα του ελληνικού λαού; Σε μια περίοδο, που οι πόροι της Αυτοδιοίκησης έχουν μειωθεί τραγικά προκαλώντας ασφυξία και αδυναμία στους θεσμούς του α’ και του β’ βαθμού και στην εκτέλεση έργων και στην παροχή υπηρεσιών, το ερώτημα του κάθε πολίτη είναι εύλογο: Πώς μπορεί να εμπλέκεται στελεχιακό δυναμικό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης επιφορτισμένο με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και με την υποχρέωση να αναζητά λύσεις για ζητήματα της περιοχής με την προεκλογική εκστρατεία του κ. Παπαβασιλείου για έναν άλλο θεσμό; Η αγανάκτηση των πολιτών είναι μεγάλη και έχουν καταδικάσει στη συνείδησή τους τέτοιες πρακτικές, που απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία. Το βλέπουμε όλοι καθημερινά με το αμείλικτο ερώτημα της κοινωνίας για το «πού πήγαν τα λεφτά». Έτσι, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του κου Νομάρχη για το Δήμο Αρταίων περιμένουμε να δούμε και το μέτρο της δημοκρατικής συνείδησης και του ήθους που οφείλει να έχει όποιος διεκδικεί ή κατέχει τέτοια αξιώματα. Σε συνδυασμό και με τη δυσμενή οικονομική περίοδο στην οποία βρίσκεται η χώρα απαγορεύεται η χρήση δημοσίων υποδομών και χρημάτων της Νομαρχίας για προσωπικούς προεκλογικούς αγώνες. Δεν έχουμε βέβαια λόγο να θεωρήσουμε πως ο κος Νομάρχης έχει αντίθετη άποψη, γι’ αυτό και περιμένουμε την έμπρακτη απόδειξη διά της άμεσης παραιτήσεώς του. Ήδη πέρασαν δύο μέρες όπου το νόμιμο βαφτίζεται και ηθικό».

Οι πολιτικές μας παρεμβάσεις και επιλογές νοούνται από θέση ευθύνης


«Με την ίδρυση της «Δημοκρατικής Αριστεράς» διεκδικούμε τη σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊστική, μεταρρυθμιστική οικολογική Αριστερά. Φιλοδοξούμε οι προσδιορισμοί αυτοί, με τον προγραμματικό μας λόγο, τις παρεμβάσεις και κυρίως τις πρωτοβουλίες και τη δράση μας να αναγνωρίζονται από την κοινωνία», επισημαίνει στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «Γ» ο πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Φώτης Κουβέλης. Μια συνέντευξη, με την οποία δίνει το στίγμα της νέας πολιτικής κίνησης και εξηγεί, γιατί αποφασίστηκε να γίνει αυτή την χρονική περίοδο και όχι λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα. Ζητώντας την απάντηση για την αποχώρηση απ’ το ΣΥΡΙΖΑ θα πει: «Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο. Προσπαθήσαμε να πείσουμε, μέχρι την τελευταία στιγμή, ότι ο Συνασπισμός έπρεπε να απεμπλακεί από την πολιτική που στρέβλωνε τα χαρακτηριστικά του ως κόμματος της σύγχρονης Αριστεράς. Επανειλημμένα είχαμε προειδοποιήσει ότι ο Συνασπισμός μεταλλάσσεται σε κόμμα με αριστερίστικη πολιτική, σε αναντιστοιχία με την κοινωνία, τα προβλήματα των πολιτών και της χώρας». Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συζήτηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Φώτη Κουβέλη, το κείμενο της οποίας ακολουθεί:



-Και το όνομα αυτού «Δημοκρατική Αριστερά». Πώς θα ορίζατε ετυμολογικά και… θεωρητικά το όνομα του κόμματός σας και τί «πρέπει» να προσδοκούμε απ’ αυτό;
-Είμαστε η Αριστερά που επιδιώκει να εντάσσει τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες στη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό. Σοσιαλισμός και Δημοκρατία είναι για μας αλληλένδετα στοιχεία. Η δημοκρατία νοείται ως αποκλειστικό στοιχείο και στόχος. Οι πολιτικές μας παρεμβάσεις και επιλογές νοούνται από θέση ευθύνης για την πορεία της χώρας, με πλήρη απόρριψη της πολιτικής που καλλιεργεί καταστροφικά αδιέξοδα και συντείνει στη χαοτική χρεοκοπία.
Οι κοινωνικοί αγώνες αποκτούν προοπτική και δύναμη όταν χαράσσουν διεξόδους - βαθιές αλλαγές στο σημερινό κράτος και την οικονομία.
Δεν μπορεί να στηρίζονται στον κρατικισμό, στο δογματισμό και στην αυταρχική κομματική εξουσία.
Φορείς εξουσίας για δημοκρατικές, προοδευτικές αλλαγές μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν οι νέες συσπειρώσεις πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.
Θέλουμε μια Αριστερά με τη δημοκρατία κύριο συστατικό της πολιτικής της. Μια Αριστερά ανοιχτή, για να μπορούν, σ’ ένα συλλογικά διαμορφούμενο πλαίσιο, να εκφράζονται και να συμπορεύονται όσο το δυνατό ευρύτερες αριστερές, δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και οικολογικές δυνάμεις, δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις και αναζητούν σήμερα κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους.

-Η χρονική επιλογή της ίδρυσης της «Δημοκρατικής Αριστεράς» έχει να κάνει με το «δεν πήγαινε άλλο στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.», με το «ο τόπος χρειάζεται κάτι διαφορετικό» ή με τις επερχόμενες Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές;
-Με την ίδρυση της «Δημοκρατικής Αριστεράς» διεκδικούμε τη σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊστική, μεταρρυθμιστική οικολογική Αριστερά. Φιλοδοξούμε οι προσδιορισμοί αυτοί, με τον προγραμματικό μας λόγο, τις παρεμβάσεις και κυρίως τις πρωτοβουλίες και τη δράση μας να αναγνωρίζονται από την κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία έχει, ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ανάγκη από μια σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά, πρωταγωνίστρια στην κατεύθυνση μεγάλων κοινωνικών συσπειρώσεων. Η οικονομική κρίση, με τη δυσβάσταχτη παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα, με τεράστια και άδικα τα βάρη στις πλάτες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με αποσαρθρωμένα τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, επιβάλλει ιδιαίτερα καθήκοντα για τη σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά. Αυτά τα καθήκοντα τα αναλαμβάνουμε.
Απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Θέλουμε να εκφράσουμε μια Αριστερά της ευθύνης, να συσπειρώσουμε δυνάμεις της εργασίας, ζωντανές δυνάμεις που διεκδικούν να βελτιώσουν τη θέση τους σε μια κοινωνία που τεμαχίζεται και αλλάζει. Ανακαθορίζονται οι κοινωνικοί συσχετισμοί. Αυτός ο ανακαθορισμός αναζητεί την πολιτική του έκφραση. Επιλέξαμε υπεύθυνα να υπηρετήσουμε την ανανεωτική δημοκρατική Αριστερά, που θέλει και ξέρει να αγωνίζεται με συγκεκριμένες θέσεις για να δίνει λύσεις στα προβλήματα της χώρας.

-Οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης η πρώτη μεγάλη «δοκιμασία». Ποιά η φιλοσοφία σας και τα σχέδια σας γι’ αυτές; Θα επιλέξετε ένα μοναχικό δρόμο ή τη συνεργασία με κόμματα που κλίνουν προς τη «Δημοκρατική Αριστερά»;
-Η χώρα οδεύει προς τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το βάρος της οικονομικής κρίσης να επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία της. Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, που ενώ προώθησε, με λάθη, παραλείψεις και, σε αρκετές περιπτώσεις, με στρέβλωση κριτηρίων, μεγάλα αυτοδιοικητικά ολοκληρώματα, διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τη συγκεντρωτική κεντρική διοίκηση και δεν καθιέρωσε την απλή αναλογική.
Στόχος μας είναι η νίκη των ιδεών της ουσιαστικής αποκέντρωσης και περιφερειακής συγκρότησης του κράτους με αυτοδιοίκηση και η επικράτηση των δυνάμεων που μπορούν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν αυτές τις ιδέες, μέσα από φερέγγυους συνδυασμούς και πρόσωπα.
Βασικό γνώμονα αποτελούν οι εκτιμήσεις και οι επιλογές των αυτοδιοικητικών πολιτικών κινήσεων, με σταθερή διεκδίκηση την υπεράσπιση του δημόσιου και κυρίως του κοινωνικού χαρακτήρα των ΟΤΑ. Απορρίπτοντας λογικές κομματικής καταγραφής, θα αναζητήσουμε σχήματα που θα διασφαλίζουν τις πιο πλατιές συνεργασίες, με προγραμματικές συμφωνίες.

-Πώς σχολιάζετε τα μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης; εκτιμάτε ότι θα φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα;
-Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις είναι απαράδεκτες. Πέρα από την αντισυνταγματικότητά τους, καταστρέφουν τον προστατευτικό ιστό της εργασίας και υποτάσσουν τους εργαζόμενους στις διαθέσεις της εργοδοσίας. Δεν αποτελούν ρυθμίσεις που μπορούν να δικαιολογηθούν ότι εντάσσονται στην αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος. Αντίθετα, συντελούν αρνητικά. Η απομειωμένη και καθηλωμένη αμοιβή εργασίας δεν μπορεί να συμμετέχει στη λειτουργία της οικονομίας, που παραμένει σε ακινησία.
Έχουμε μιλήσει πολλές φορές και την κρίσιμη αυτή περίοδο θα μιλήσουμε ξεκάθαρα, για τη διασφάλιση της κοινωνικής ασφάλειας όσων διαβιούν στη χώρα, μέσα από ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα εξασφαλίζει τη σταθερή και με ενιαίους όρους χρηματοδότησή του από τους εργαζόμενους, το κράτος και τους εργοδότες, χωρίς την οποιαδήποτε ανάγκη άνισης καταφυγής σε κοινωνικούς πόρους. Την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαπαλλαγής και της ανασφάλιστης εργασίας, καθώς και την πρόσβαση και χρήση των υπηρεσιών υγείας, που θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από πλήρη ισότητα για όλους τους πολίτες, μέσα από ένα Ενιαίο Φορέα Υγείας.
Το ασφαλιστικό σύστημα που επέβαλε η κυβέρνηση αποδομεί και ανατρέπει ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών και στερεί το δικαίωμα στη σύνταξη στις επόμενες γενιές. Δεν υπερασπιζόμαστε ρυθμίσεις του παρελθόντος, που ανορθολογικά και με πελατειακή στόχευση θεσπίσθηκαν.
Υπερασπιζόμαστε ρυθμίσεις που υπηρετούν ένα δίκαιο και βιώσιμο κοινωνικό – ασφαλιστικό σύστημα, που αναγνωρίζει και σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών.
΄Εχουμε καταψηφίσει το Μνημόνιο και το ασφαλιστικό και τις εργασιακές ρυθμίσεις. Δεν δεχόμαστε ως μόνον κριτήριο τον εκβιασμό των πιστωτών και των κέντρων ισχύος της ΕΕ. Μείζονα σημασία έχει ότι τα μέτρα και η εφαρμογή τους δεν ικανοποιούν τα κριτήρια που προανέφερα. Η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ενοποίηση των ταμείων, επέβαλε μια βίαιη προσαρμογή στα καθεστώτα συνταξιοδότησης και οδυνηρή ανατροπή για ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών, με χαρακτηριστική την περίπτωση των γυναικών και των μητέρων ανηλίκων και, καταργώντας την τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, ουσιαστικά ανατρέπει την έννοια της κοινωνικής ασφάλισης, ανοίγοντας το δρόμο για την μετατροπή της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης σε ατομική – ιδιωτική.

-Ο δικομματισμός δοκιμάζεται από τη μία μεριά, αλλά από την άλλη, η ύπαρξη πιθανά και οκτώ διεκδικητών για είσοδο στη Βουλή να κρίνεται ως υπερβολική. Ποιά η γνώμη σας;
Το πολιτικό σύστημα αποσυντίθεται. Οι παθογένειές του, ο συγκεντρωτισμός του, οι πελατειακές του λειτουργίες, η διαφθορά που εξέθρεψε, η οικονομική πολιτική του που οδήγησε στις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, η καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας, η παραοικονομία, το οδηγούν σε πλήρη απαξίωση.
Η διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών θα κριθεί από το περιεχόμενο της πολιτικής που ασκούν και προωθούν οι πολιτικές δυνάμεις. Αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο και όχι ο αριθμός των πολιτικών δυνάμεων

-Με το «χέρι στην καρδιά» πόσες φορές φτάσατε στο σημείο να φύγετε από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ποιά τα συναισθήματά σας όταν πήρατε την απόφαση αυτή;
-Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο. Προσπαθήσαμε να πείσουμε, μέχρι την τελευταία στιγμή, ότι ο Συνασπισμός έπρεπε να απεμπλακεί από την πολιτική που στρέβλωνε τα χαρακτηριστικά του ως κόμματος της σύγχρονης Αριστεράς. Επανειλημμένα είχαμε προειδοποιήσει ότι ο Συνασπισμός μεταλλάσσεται σε κόμμα με αριστερίστικη πολιτική, σε αναντιστοιχία με την κοινωνία, τα προβλήματα των πολιτών και της χώρας. Η επιλογή μας να αποχωρήσουμε ήταν επιβεβλημένη, ύστερα και από τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΣΥΝ, στο οποίο η ηγεσία του επιβεβαίωσε τη διάχυση στο ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή μας ήταν συγκεκριμένη: ή να παραμείνουμε άφωνοι και συμμέτοχοι σε μια πολιτική που δεν μας εκφράζει ή να υπηρετήσουμε μια Αριστερά της ευθύνης, της έκφρασης των δυνάμεων της εργασίας και της διεκδίκησής τους να βελτιώνουν τη θέση τους σε μια κοινωνία που αλλάζει. Επιλέξαμε υπεύθυνα να υπηρετήσουμε την Αριστερά που πρέπει να αγωνίζεται με συγκεκριμένες θέσεις για να δίνει ζωντανές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, λύσεις προοπτικής, χωρίς να κλείνεται στις «ασφαλείς» απαντήσεις των περασμένων δεκαετιών.

-Ποιές είναι οι διαφορές σας από τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς;
Θεμέλιο των προτάσεων και της συγκρότησής μας είναι ο πυρήνας των ανανεωτικών ιδεών, των ιδεών της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: δημοκρατικός σοσιαλισμός, αριστερός ευρωπαϊσμός, μεταρρυθμιστική στρατηγική, οικολογική παρέμβαση και εγρήγορση.
Δημοκρατία και ελευθερία, θεσμοί και δικαιώματα, είναι μια αδιαίρετη ενότητα.
Είναι τα θεμέλια της κοινωνίας, της πολιτικής ζωής για την οποία παλεύουμε. Μόνον σε αυτό το πλαίσιο οι αγώνες μας για κοινωνική ισότητα αποκτούν περιεχόμενο και απελευθερώνουν τον σύγχρονο άνθρωπο.
Δεν υπάρχει άλλο πεδίο έξω από τη δημοκρατία για να δώσουμε τη μάχη κατά των κερδοσκοπικών συμφερόντων και υπέρ της εργασίας.
Αποκρούουμε την υπονόμευση των θεσμών, και υποστηρίζουμε την διεύρυνση της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.
Αντιπαλεύουμε τη διαφθορά και την ιδιοποίηση των δημόσιων αγαθών. Σταθερό χωρίς ταλαντεύσεις είναι το “ναι” μας στην Ευρώπη. Η θέση της χώρας στην Ευρώπη είναι στρατηγική επιλογή για τους εργαζόμενους, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό. Δεν αλλάζει μαζί με τους συσχετισμούς που κάθε φορά διαμορφώνονται. Δεν είναι καιροσκοπική πολιτική που εξαρτάται από το ύψος των εισροών και των επιδοτήσεων. Δεν είναι υποταγή στις νεοφιλελεύθερες και αυταρχικές επιλογές. Είναι αγώνας αλλαγής, δικαιοσύνης, και ενοποίησης. Είναι αγώνας για μια Ευρώπη της διεθνούς αλληλεγγύης, της ειρήνης, της ανακατανομής του παγκόσμιου πλούτου.
Ο δρόμος των αλλαγών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, ο δρόμος της συσπείρωσης ευρύτατων δυνάμεων.
Ο ρόλος της σύγχρονης, δημοκρατικής αριστεράς είναι να ενώνει το λαό, να μην τον διαιρεί, να προτείνει συγκεκριμένους και εφικτούς στόχους για να ανοίγει προοπτικές.
Αυτές οι βασικές μας επιλογές, μας διακρίνουν και μας καθοδηγούν.
Είναι πολιτικές επιλογές για το αύριο αλλά και για το σήμερα.
Αυτές οι θέσεις είναι συγχρόνως και η βάση μιάς δημοκρατικής, προοδευτικής διεξόδου από την πολύπλευρη κρίση στην οποία βουλιάζει η Ελλάδα.
Εμείς, νέο κόμμα της Αριστεράς, που έρχεται όμως από μακριά και πάει μακριά, δεσμευόμαστε μαζί με τη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής πρότασης εξόδου από την κρίση, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε όλα εκείνα τα ιδεολογικά και πολιτικά στοιχεία και χαρακτηριστικά, που θα δώσουν την «πολιτική στους πολίτες».
Να γείρουμε την πλάστιγγα και τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις υπέρ των εργαζομένων, γυναικών και ανδρών, των ανθρώπων της δημιουργίας, των νέων, επιβάλλοντας νέες ρυθμίσεις και θεσμούς στη θέση των προνομίων και διευκολύνσεων του πελατειακού κράτους.

Μπερδέματα έφεραν οι επιλογές Σιαμόπουλου στη ΝΔ Άρτας

Το μόνο που κατάφερε, με την πολύμηνη παρουσία του στην Άρτα ο αναπληρωτής γραμματέας αυτοδιοίκησης της ΝΔ Δημήτρης Σιαμόπουλος, είναι να μπερδέψει τα πάντα και να φέρει απέναντί του, την οργάνωση του κόμματος, όπως επίσης και πολλά στελέχη που δεν μπορούν να κατανοήσουν τις επιλογές που έκανε η ΝΔ στο νομό Άρτας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στην συνέντευξη τύπου, που ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες Παπαβασιλείου και Κόκλα, ήταν μόνος του και δεν ήταν στην αίθουσα τα στελέχη της ΝΟΔΕ και άλλα στελέχη της ευρύτερη περιοχής. Αυτό λέει πολλά και μάλλον οδηγεί σε πολλά.
Και ο γρίφος που καλείται να λύσει κάθε καλοπροαίρετος σχολιαστής είναι γιατί οι Δήμοι Άρτας και Ν. Σκουφά έχουν τις προϋποθέσεις να δοθεί το κομματικό χρίσμα, όπως δόθηκε και οι Δήμοι Κεντρικών Τζουμέρκων και Γ. Καραϊσκάκη, δεν έχουν τις προϋποθέσεις κάποιος ενδιαφερόμενος να λάβει το χρίσμα.
Και το σημαντικότερο. Δυό βδομάδες τώρα είχαν ανακοινώσει στο νομαρχιακό σύμβουλο Γιώργο Τσανάκα, ότι θα είναι ο εκλεκτός του κόμματος, για το Δήμο κεντρικών Τζουμέρκων και την ώρα που ήταν να ανακοινωθεί η απόφαση ο κ. Σιαμόπουλος, είπε ότι στον συγκεκριμένο Δήμο θα αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες.
Κι όχι μόνο αυτό. Παρουσιάζουν την απόφαση αυτή, ως παρέμβαση παράγοντα του κόμματος, για να δημιουργήσουν αντιπαλότητα σ’ αυτό το επίπεδο και να αποκρυφτεί η έλλειψη επιχειρημάτων, για την δική τους επιλογή. Πιο απλά λένε στο Τσανάκα ότι ο τάδε δεν σε ήθελε και νομίζουν ότι καθάρισαν, την στιγμή που ο νομαρχιακός σύμβουλος, έχει την δυνατότητα να διαπιστώσει αν έγινε αυτό ή ο κ. Σιαμόπουλος και όσοι άλλοι αποφάσισαν τον… άδειασαν την τελευταία στιγμή.
Πολλοί προσπαθούν να αναλύσουν τι εννοούσε όταν στην συνέντευξη τύπου έλεγε: «Ήταν μία καθαρή κομματική υποψηφιότητα αυτό δεν ήταν όμως στην αντίληψη που ήθελε η ΝΔ. Έχουμε απόλυτη επικοινωνία μαζί του. Εξηγήθηκε ότι είναι ελεύθερο το πεδίο αν θέλει να συγκροτήσει σ’ αυτό το πνεύμα ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα που θα κινηθεί, μιας και υπάρχουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι, χωρίς στήριξη. Και έχω τη διαβεβαίωσή του ότι αυτό δεν τον ενδιέφερε γι’ αυτό και αποχωρεί».
-Δηλαδή η υποψηφιότητα Παπαβασιλείου και η υποψηφιότητα Κόκλα, δεν είναι κομματικές,;
-Ανακοινώνονται απ’ τα γραφεία της ΝΔ και είναι υπερκομματικές;
Τέλος πάντων. Η αφορμή για να γίνει το μπαμ στην τοπική ΝΔ ήταν οι τελικές αποφάσεις για την στήριξη υποψηφίων δημάρχων. Σε λίγες ημέρες αν ξανάρθει στην Άρτα ο κ. Σιαμόπουλος, θα δει πολλά, τα οποία δεν θα είναι και τόσο ευχάριστα για τη ΝΔ.

Τώρα επιβάλλεται να γίνουν τα αυτονόητα

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Το διάστημα που η «Γ» είχε ως μήνυμα το ότι δεν μπορεί ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Άρτας Δημήτρης Τάτσης να είναι και πρόεδρος της τοπικής ΑΔΕΔΥ, να επιθυμεί να είναι και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης και να επιθυμεί και πολλά άλλα, που σε κλειστό κύκλο να είχε συζητήσει στο πολιτικό γραφείο που ανήκει και εκφράζει, γνωρίζαμε και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με την δικαιοσύνη, αλλά δεν κάναμε αναφορά, για να μην θεωρηθεί, ότι με το προσωπικό πρόβλημα ενός ανθρώπου προσπαθούμε να κάνουμε πολιτική και να δημιουργήσουμε προβλήματα.

Τώρα είναι γνωστό ότι ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της τοπικής ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Τάτσης, είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, για την γνωστή υπόθεση των πλαστών πτυχίων ιδιωτικών σχολών. Και είναι ευρέως γνωστό το γεγονός αυτό, οπότε αναμένονται κινήσεις, όχι μόνο απ’ τον γραμματέα και πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, αλλά και απ’ αυτόν που τον επέβαλλε στην δημόσια ζωή της Άρτας. Τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσιρώνη, ο οποίος -πρέπει να σημειωθεί-, αυτόν τον καιρό κάνει ανένδοτο αγώνα κατά των σκανδάλων που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και έχει το θάρρος να τα βάζει ακόμα και με τον ισχυρό άνδρα της MARFIN Ανδρέα Βγενόπουλο.
Ερώτημα:
-Δεν μπορεί ο βουλευτής Δημήτρης Τσιρώνης, που καθημερινά μιλάει με τον κομματάρχη του Δημήτρη Τάτση να τον πείσει να παραιτηθεί, για να αποδείξει ότι τα όσα περί διαφάνειας λέει, τα εννοεί κιόλας;
Δυστυχώς απέδειξε ο βουλευτής, ότι δεν μπορεί να πείσει τον στενό συνεργάτη του να φύγει με αξιοπρέπεια και παραμένει η πολιτική ζωή σε μια ιδιότυπη ομηρία, γιατί όσο δεν παραιτείται ο Τάτσης και παίρνει μέρος σε διαδικασίες που αφορούν το μέλλον του τόπου μας, τόσο η παθογένεια στην πολιτική συζήτηση θα αναπαράγεται.
Αυτό αν βάλει καλά στο μυαλό του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρέπει άμεσα να δράσει. Και αν ο γραμματέας και πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και υποψήφιος περιφερειάρχης δεν θέλει να τον ακούσει, αυτός πρέπει να επιμένει να πράξει το αυτονόητο. Να διαχωρίσει την θέση του και να αναλάβει τις όποιες ευθύνες τον αφορούν.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο καθένας μπορεί να βάζει στο μυαλό του, ότι θέλει… Και θα γνωρίζει ο βουλευτής ότι δεν θα βάζει στο μυαλό του επαίνους…

Και με χρίσμα υποψήφιος δήμαρχος


Ο Γ. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ανακοίνωσε τους στόχους του για το νέο Δήμο Άρτας


Τελικά έλαβε το κομματικό χρίσμα ο νομάρχης Γιώργος Παπαβασιλείου κι έτσι από προχθές είναι υποψήφιος δήμαρχος στο νέο διευρυμένο Δήμο Άρτας. Με την κομματική στήριξη ως αβαντάζ ο κ. Παπαβασιλείου, θα εντείνει το επόμενο διάστημα την επικοινωνία του με τους πολίτες, ώστε να φτάσει στις εκλογές με αισιοδοξία, όπως άλλωστε ο ίδιος δήλωσε στην συνέντευξη που παραχώρησε με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του, την περασμένη Δευτέρα.
Στην συνέντευξη που παραχώρησε ο νομάρχης Γιώργος Παπαβασιλείου, αναφέρθηκε στην δική του πορεία στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, για να καταλήξει στα σημερινά δεδομένα τονίζοντας τα εξής: «Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια οι πολίτες της Άρτας μας εμπιστεύτηκαν και μας ανέθεσαν την ευθύνη να διαχειριστούμε τις τύχες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αξιώνοντας από μας αλήθεια, συνέπεια, ευθύνη και αποτέλεσμα. Σήμερα με τη σιγουριά ότι στα χρόνια αυτά ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες των πολιτών, τιμήσαμε την εμπιστοσύνη τους και διαχειριστήκαμε με ευθύνη και τόλμη τα μεγάλα και σύνθετα προβλήματα του νομού μας, λέμε ναι στην πρόκληση της νέας διοικητικής και χωροταξικής μεταρρύθμισης, όπως αυτή προβλέπεται πλέον από το νομοσχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Μία μεταρρύθμιση που ανατρέπει τα δεδομένα που ίσχυαν και γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και ανοίγει άλλες προοπτικές, για την πορεία της περιφέρειας και το μέλλον των κατοίκων της». Στο σχέδιο Καλλικράτης έδωσε έμφαση στην συνέντευξη ο νομάρχης για να επισημάνει ότι δημιουργεί προοπτικές, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν. Είπε χαρακτηριστικά: «Προοπτικές αναπτυξιακές σε όλους τους τομείς και κύρια στην ποιότητα ζωής ,τη δουλειά, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τη γενικότερη κοινωνικοοικονομική πρόοδο. Βασική δε προϋπόθεση για να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν αυτές οι προοπτικές είναι η συστράτευση όλων εκείνων που υπηρέτησαν τη νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση με εμπειρίες, γνώσεις και δοκιμασμένη αγάπη για τον τόπο τους». Καταλήγοντας την εισήγησή του κ. Παπαβασιλείου και αφού εξέθεσε τις σκέψεις του για την αυτοδιοίκηση, τον Καλλικράτη και το νέο Δήμο Άρτας, αναφέρθηκε στην απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος για να επισημάνει: «Με τις σκέψεις, τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τα οράματα για τον τόπο μου, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, αλλά και με την σύμφωνη γνώμη και προτροπή των πολιτικών μου φίλων και άμεσων συνεργατών μου, αποφάσισα να διεκδικήσω το αξίωμα του Δημάρχου της Άρτας, στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, απόφαση την οποία δημοσιοποίησα και στις αρχές του χρόνου, σε όλα τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Θέλω να πιστεύω, ότι με αυτή την απόφασή μου, ανταποκρίνομαι και στην θέληση των αρτινών πολιτών και των δημοτών του νέου και διευρυμένου Δήμου της Άρτας, με τη διαβεβαίωση ότι θα υπηρετήσω τον τόπο μου, αποφασιστικά και δημιουργικά, όπως έκανα και κάνω ως Νομάρχης, με τη δέσμευση ότι οι πόρτες του γραφείου μου θα είναι ανοικτές σε όλους και ο Δήμαρχος θα είναι δίπλα στο δημότη, όλες τις ώρες, όλες τις ημέρες, στη γειτονιά του και στην αυλή του σπιτιού του, αφουγκραζόμενος τις αγωνίες του και υπηρετώντας με πάθος τις ανάγκες του».

Τελικά έπεισε την ηγεσία της ΝΔ

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Πριν δυό μήνες περίπου η «Γ» σε ρεπορτάζ για τις διεργασίες περί τον υποψήφιο δήμαρχο Άρτας στο χώρο της ΝΔ, είχε επισημάνει ότι η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα καταλήξει στην υποψηφιότητα του νομάρχη Γιώργου Παπαβασιλείου, ως υποψηφίου, μιας και αυτός έχει έναν μηχανισμό έτοιμο και μπορεί άμεσα να παρέμβει στο νέο Δήμο.

Οι αντιρρήσεις που κάποιοι προέβαλλαν εκείνη την εποχή, αφορούσαν στην επιλογή του να είναι θερμός υποστηρικτής της Ντόρας Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά είχαμε επισημάνει ότι αυτές δεν θα αποτελούσαν εμπόδιο. Όπως και δεν αποτέλεσμα.
Όμως από μόνο του το χρίσμα δεν λύνει όλα τα προβλήματα. Όσους φανατικούς υποστηρικτές έχει ο Γ. Παπαβασιλείου και ο ίδιος το γνωρίζει, έχει άλλους τόσους φανατικούς αντιπάλους, μέσα απ’ τον κομματικό του χώρο, οι οποίοι δηλώνουν όπου βρεθούν και σταθούν, ότι με κάθε τρόπο θα πολεμήσουν την υποψηφιότητά του, μη διστάζοντας ακόμη και να ταχθούν υπέρ του βασικού του αντιπάλου.
Δεν λέμε κάτι καινούργιο. Στην γωνία τον περιμένουν κάποιοι που τον είχαν στηρίξει ή καλύτερα τον είχαν επιβάλλει στην τοπική κοινωνία, μιας και ως υποψήφιος νομάρχης είχε έρθει άγνωστος μεταξύ αγνώστων και του έδωσαν την εκλογή.
-Μ’ όλους αυτούς απέναντι πως θα είναι η προεκλογική πορεία του νομάρχη Γιώργου Παπαβασιλείου;
Όλοι μπορούν να φανταστούν πως θα είναι, αλλά εδώ είναι η πρόκληση για τον ίδιο τον υποψήφιο δήμαρχο. Να μπορέσει να ξεπεράσει αυτή την δυσαρέσκεια με πολιτικές κινήσεις, οι οποίες όμως πρέπει να γίνουν άμεσα.
Είναι μια πρόκληση με μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Θα τα καταφέρει;

Κώστα Βογιατζή στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Ζηρού

Τα πρώτα 70 ονόματα των υποψηφίων δημάρχων τα οποία θα στηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου ανακοίνωσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, παρατείνοντας ωστόσο το χρόνο αναμονής για την Άρτα και για τους άλλους δήμους της Ηπείρου, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη αυτή «φουρνιά» των ανακοινώσεων. Στην Ήπειρο ανακοινώθηκε μόνο η στήριξη στον Κώστα Βογιατζή για το Δήμο Ζηρού και του Μηνά Παππά για το Δήμο Φιλιατών.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΠΑΣΟΚ δεν δίνει χρίσματα, αλλά μόνο τη στήριξη του σε πρόσωπα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την αντίληψή του για την αυτοδιοίκηση. Όλες οι υποψηφιότητες τις οποίες θα στηρίξει, χωρίς να δώσει χρίσματα το ΠΑΣΟΚ, θα επικυρωθούν με την ανακοίνωσή τους στο Εθνικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει κατά πάσα πιθανότητα στις 3 Σεπτεμβρίου.

«Αειφόρος Χρήση των Περιφερειακών Χρηματοδοτήσεων για την Φύση»

Στα πλαίσια του έργου SURF-Nature 14 αρχές και δημόσιοι φορείς από όλη την Ευρώπη μεταξύ των οποίων και η Ν.Α. Πρέβεζας εργάζονται από κοινού µε στόχο την ενίσχυση των περιφερειακών πολιτικών και πρακτικών για την προβολή και διατήρηση της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος.
Το έργο SURF-Nature, χρηματοδοτείται µέσω του Interreg IVC και έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.584.766 €. Από το ποσό αυτό 93.000€ αντιστοιχούν στη Ν.Α. Πρέβεζας, το 85% του οποίου αποτελεί κοινοτική συμμετοχή και το 15% εθνική συμμετοχή.
Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι η Αυστριακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος και ο συντονισμός γίνεται από το WWF Γερμανίας. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής (2010-2012)
Κύριος στόχος του έργου είναι η βελτίωση των περιφερειακών πολιτικών και πρακτικών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την αύξηση των ευκαιριών χρηματοδότησης των σχετικών μέτρων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερικής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στα οποία θα δοθεί επιπλέον έμφαση.
Ειδικότερα στόχοι του προγράμματος είναι αφενός μεν η δημιουργία ενός δυναμικού και βιώσιμου δικτύου ειδικών και φορέων που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση έργων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και αφετέρου η ενίσχυση του δικτύου ώστε να λειτουργήσει ως μια πλατφόρμα επικοινωνίας για την προβολή και βελτίωση των χρηματοδοτούμενων από το ΕΤΠΑ έργων φυσικής κληρονομιάς, βιοποικιλότητας και προστασίας της φύσης για την τρέχουσα και τις μελλοντικές προγραμματικές περιόδους.
Στα 3 χρόνια διάρκειας του προγράμματος αναμένεται να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα όσον αφορά το σχεδιασμό, την αξιοποίηση, την προετοιμασία και την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΤΠΑ για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Με βάση αυτά τα συμπεράσματα θα διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις προς την ευρωπαϊκή ένωση για το πώς θα βελτιωθεί η χρηματοδότηση της βιοποικιλότητας στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο.
Δεδομένου ότι ο Νομός Πρέβεζας διαθέτει πλούσιο φυσικό περιβάλλον στο οποίο δεσπόζουν ο Αμβρακικός κόλπος με τις λιμνοθάλασσες του, το δέλτα του ποταμού Λούρου, οι εκβολές και τα στενά του Αχέροντα, η λίμνη Ζηρού κ.τ.λ., το πρόγραμμα SURF-Nature αποκτά για το νομό ιδιαίτερη σημασία καθότι ενισχύεται η δυνατότητα νέων ευκαιριών χρηματοδότησης δράσεων προστασίας και ανάδειξης του παραπάνω φυσικού πλούτου.
Η Ν.Α. Πρέβεζας σε εφαρμογή του ανωτέρου προγράμματος συμμετείχε σε προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας των εταίρων στο Olsztyn της Πολωνίας τον περασμένο Ιούνιο.
Η συνάντηση αυτή συνδυάστηκε με την παρακολούθηση του 9ου Περιβαλλοντικού Συνεδρίου των Περιφερειών της Ευρώπης με θέμα την «Κλιματική Αλλαγή». Στο συνέδριο που διοργανώθηκε από το δίκτυο ENCORE συμμετείχαν 45 περιφέρειες από 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκπροσωπήθηκαν από πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες των ευρωπαϊκών χωρών. Οι ενότητες που αναπτύχθηκαν είχαν ξεχωριστό ενδιαφέρον, κέντρισαν το διάλογο μεταξύ των εταίρων συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων του έργου SURF.

Aρχίζει την Δευτέρα το 3ο Φεστιβάλ κρουστοπανήγυρις Κομμένου

Να την αγκαλιάσουμε και να ενισχύσουμε αυτή την δεκαήμερη πρωτόγνωρη πολιτιστική πρόταση από 9 μέχρι 16 Αυγούστου. Το πολιτιστικό δεκαήμερο του ΚΟΜΜΕΝΟΥ περιλαμβάνει, επίσης, ένα εικαστικό εργαστήρι με μαθήματα ζωγραφικής και γλυπτικής, θεματικές εκθέσεις με αναφορές στην ιστορία του Κομμένου και στις δραστηριότητες του Μορφωτικού Συλλόγου

Την Δευτέρα 9 Αυγούστου το βράδυ ανοίγει τις πύλες της στην πλατεία του χωριού η 3η Κρουστοπανήγυρις του Κομμένου με μια μεγάλη συναυλία υπό τους ήχους των σχημάτων ΗΧΟΔΡΑΣΗ και ΚΡΟΤΑΛΑΡΤΑ. Και ακολουθεί αμέσως μετά το quartet με τους Αντρέα Γεωργίου στις κιθάρες, Σάμι Αμίρη στο πιάνο, Μanuel Orza στο μπάσο και Γιάννη Σταυρόπουλο στα ντραμς. Από το πρωί στις 11 έως το βράδυ στις 10 θα παραδίδονται μαθήματα κρουστών σε διάφορα σημεία του χωριού.
Οι εκδηλώσεις της 3ης Κρουστοπανήγυρης θα κορυφωθούν στις 16 Αυγούστου, την ημέρα του μνημοσύνου των 317 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, στην οποία θα λάβουν μέρος όλοι οι κρουστοί που θα διδάξουν στη διάρκεια του φεστιβάλ.
Το πολιτιστικό δεκαήμερο του Κομμένου περιλαμβάνει, επίσης, ένα εικαστικό εργαστήρι με μαθήματα ζωγραφικής και γλυπτικής, θεματικές εκθέσεις με αναφορές στην ιστορία του Κομμένου και στις δραστηριότητες του Μορφωτικού Συλλόγου, διάφορα δρώμενα στην κατασκήνωση, ανοιχτές συζητήσεις, βραδιές rock με τοπικά συγκροτήματα στην αποθήκη και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μια τρελή ιδέα
έγινε Διεθνές Φεστιβάλ

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Οργανωτικής Ομάδας, η Κρουστοπανήγυρις ξεκίνησε από «μια τρελή ιδέα που υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή του χωριού και ξεπέρασε τα όρια του ΚΟΜΜΕΝΟΥ, τα όρια της ΑΡΤΑΣ, τα όρια της ΗΠΕΙΡΟΥ, τα όρια της ΕΛΛΑΔΑΣ και εξελίχθηκε σε υψηλής ποιότητας Διεθνές φεστιβάλ, με συμμετοχή μερικών από τα μεγαλύτερα ονόματα του κόσμου, όπου στις παγκόσμιες περιοδείες τους έκαναν στάση και στο ΚΟΜΜΕΝΟ. Το χωριό που το όνομά του συνδέθηκε με μια απάνθρωπη εγκληματική καταστροφή και σήμερα συνδέεται με τη ζωή και τη δημιουργία».
Οι εκδηλώσεις της Κρουστοπανήγυρης παίρνουν φέτος και έναν διαφορετικό χαρακτήρα: μετατρέπονται σε μια έντονη διαμαρτυρία και αντίσταση των κατοίκων και των φίλων του Κομμένου στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση και στο νέο χάρτη της χώρας μας, στον οποίο δε θα υπάρχει πλέον το όνομα του Κομμένου. Η μαρτυρική κοινότητα του Κομμένου αποφασίστηκε να αποτελέσει παρελθόν και το έγκλημα πολέμου κατά της ανθρωπότητας που μετέτρεψε το χωριό σε φλόγες και στάχτη, να υποβαθμιστεί και να παρουσιαστεί ως ένα απλό ιστορικό γεγονός όπως χιλιάδες άλλα στην πατρίδα μας και στον κόσμο. Οι κάτοικοι του Κομμένου στέλνουν, και μέσω των εκδηλώσεών τους, ένα ηχηρό ΟΧΙ σ’ αυτή την περιφρόνηση του αιτήματός τους να παραμείνουν κοινότητα και διεκδικούν το πιο απλό και πιο αυτονόητο: να μη χαθεί το όνομα του Κομμένου από τη γεωγραφία της χώρας μας.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δεκάδες καλλιτέχνες που θα πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις και θα ανεβούν στη σκηνή, τόσο της πλατείας όσο και της αποθήκης, προσφέρονται με ελάχιστη αμοιβή, ίσα – ίσα για την κάλυψη των εξόδων τους. Πρόκειται για μια εξαιρετική προσφορά στην ιστορία του χωριού, στη μνήμη των θυμάτων και στον αγώνα για μια διαφορετική πρόταση πολιτισμού.
Μεταξύ των άλλων, αναμένεται να φτάσει στο Κομμένο ο εκ Δρέσδης Γερμανός καθηγητής και μουσικός Gunter “Baby” Sommer, ο οποίος στις 16 Αυγούστου, αμέσως μετά το μνημόσυνο, θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Κομμένου.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Νίκος Τουλιάτος βρίσκεται ήδη από την περασμένη Κυριακή στο Κομμένο και συνεργάζεται με την Οργανωτική Ομάδα του φεστιβάλ.

Μαθήματα θα παραδώσουν οι καθηγητές

ΝΙΚΟΣ ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ, 11 Αυγούστου: Ελεύθερος αυτοσχεδιασμός
ΘΑΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, 9 – 12 Αυγούστου: Body percussion, κλακέτες
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, 9 – 16 Αυγούστου: ντραμς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, 9 – 16 Αυγούστου: ντραμς
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΣΟΛΗΣ, 9 – 16 Αυγούστου:Djembe, παραδοσιακά κρουστά,
σύστημα ORFF για παιδιά Δημοτικού
ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: 9 - 16 Αυγούστου: Φωνητικά – ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΩΝΗΣ (έρευνα-μελέτη-διδασκαλία. Ε ρ γ α λ ε ί α : Η αναπνοή, Το σώμα , Τα γράμματα της αλφαβήτου
SAVIO DEGUARA, 9 – 16 Αυγούστου: Γλυπτική με πυλό
SIMONE MONGELLI, ARMANDO ILLARIO, 9 – 16 Αυγούστου: παραδοσιακά κρουστά Ιταλίας
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΙΩΣΗΣ, 9– 16 Αυγούστου: Κρουστά βραζιλιάνικα
C.M PEPETO, ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΕΛΑ, 9 – 16 Αυγούστου: Capoeira Maculelê (ο χορός των πολεμιστών), Samba de Roda
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ, 9 – 16 Αυγούστου: "Percussion System" Afro Latin percussion, δημιουργία ομάδας
ΓΙΑΝΝΑ ΑΛΑΜΑΝΟΥ, 9 – 16 Αυγούστου: Beijaflors...... Βραζιλιάνικος χορός
Εικαστικό Εργαστήρι, 7 – 13 Αυγούστου «Ταξίδι με την τέχνη, τη μνήμη και τη φαντασία» για παιδιά 6-13 ετών. Υπεύθυνοι: Παναγιωτακοπούλου Δήμητρα - Παππάς Χρήστος
Εικαστικό Εργαστήρι, 9 Αυγούστου – 16 Αυγούστου «Γλυπτική με πηλό».Υπεύθυνος: SAVIO DEGUARA

Περισσότερες πληροφορίες στο site www.kommeno-artas.gr
και Λαμπρινή Τζουρμανά – Δήμητρα Γκούβελου, τηλ.: 26810 69469, 6977135810
e-mail : kkommeno@yahoo.gr

Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ

Δευτέρα 9 Αυγούστου
Διάφοροι χώροι 11.00 – 22.00: ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Πλατεία 22.30 – 23.30: ΗΧΟΔΡΑΣΗ + ΚΡΟΤΑΛΑΡΤΑ άνοιγμα
Πλατεία 23.45 – 01.00: ΑΝΤΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ quartet – Αντρέας Γεωργίου, κιθάρες, Σάμι Αμίρης, πιάνο, Μanuel Orza, μπάσο, Γιάννης Σταυρόπουλος ντράμς
Αποθήκη 01.00: Πάρτι έναρξης

Τρίτη 10 Αυγούστου
Διάφοροι χώροι 11.00 – 22.00: ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Πλατεία 22.30 – 00.30: Συναυλία με το σχήμα ΜΕΛΙΣΜΑ
Αποθήκη 01.00: Συναυλία με τους KATI SHARKS και τους MATA G

Τετάρτη 11 Αυγούστου
Διάφοροι χώροι 11.00 – 22.00: ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Πλατεία 21.30 – 22.30: Ανοιχτό μάθημα Βασίλη Λιώση
Κατασκήνωση 23.00 – 00.30: jam μαθητών
Αποθήκη 01.00: Συναυλία με τους LOCK’N’LOAD και τους NITRO

Πέμπτη 12 Αυγούστου
Διάφοροι χώροι 11.00 – 22.00: ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Πλατεία 21.30 – 22.30: Ανοιχτό μάθημα C.M PEPETO
Κατασκήνωση 23.00 – 00.30: Λογοτεχνική βραδιά με θέμα «Λογοτεχνία & Μαρτυρική Τόποι»
Αποθήκη 01.00: Συναυλία με τους ΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΧΗ και το σχήμα του Ν. ΣΙΑΚΟΥΦΗ

Παρασκευή 13 Αυγούστου
Διάφοροι χώροι 11.00 – 22.00: ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Πλατεία 21.30 – 22.30: Ανοιχτό μάθημα Γιώργου Φασόλη
Πλατεία 23.00 – 01.30: Χάλκινα της Φλώρινας
Αποθήκη 01.30: Συναυλία με το σχήμα των ZENITH και του ΜΑΡΙΟΥ ΤΣΙΡΚΑ

Σάββατο 14 Αυγούστου
Διάφοροι χώροι 11.00 – 22.00: ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Πλατεία 21.00 – 22.00: Ανοιχτό μάθημα Γιάννας Αλαμάνου
Πλατεία 22.00 – 24.00: Συναυλία καθηγητών (jam)
Αποθήκη 00.30: Συναυλία με τους FADE OUT

Κυριακή 15 Αυγούστου
Διάφοροι χώροι 11.00 – 22.00: ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Κατασκήνωση 24.00 – 01.00: Ανοιχτό jam
Αποθήκη 01.00: Ανοιχτό jam

Δευτέρα 16 Αυγούστου
Διάφοροι χώροι 17.00 – 22.00: ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Πλατεία 10.00 – 12.00: Δρώμενα στην επέτειο της σφαγής του ΚΟΜΜΕΝΟΥ
Ποτάμι 14.00 – 17.00: Ελεύθερο jam στο ποτάμι
Πλατεία 21.30 – 23.30: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ – Συναυλία ΒΑΣΙΛΑΤΟΥ
Πλατεία 23.00 – 24.00: Ν. Τουλιάτος, S. Mongelli, Τ. Τζουνάκος, Σ. Ανδριανού
Πλατεία 00.30 – 01.00: ΜΕΓΑΛΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ όλοι οι κρουστοί στη σκηνή

Κυκλοφοριακό και σκουπίδια πνίγουν την Άρτα


Η προκλητικά αδιάφορη δημοτική αρχή όμως, θέλει να συνεχίσει αυτό το έργο;


Την πρώτη εικόνα θα δει όποιος κινηθεί τις πρωινές ώρες στο κέντρο της Άρτας. Το μαρτύριο που περνάει ο κάθε οδηγός να πάει στην δουλειά του δεν περιγράφεται. Οι ουρές αρχίζουν απ’ την είσοδο Μπαρώνου και τελειώνουν στο 1ο Δημοτικό και για να την κάνει αυτή την απόσταση κανένας θα χρειαστεί μια ώρα τουλάχιστον.
Η φωτογραφία είναι χθεσινή και την ίδια ώρα είδαμε τους δημοτικούς αστυνομικούς αντί με κάποιο τρόπο να διευκολύνουν την κυκλοφορία, να προσπαθούν να βάλουν κλήσεις σε αυτοκίνητα που δεν είχαν πληρώσει την στάθμευση. Προφανώς τέτοιες εντολές είχαν απ’ τον πολιτικό τους προϊστάμενο… Την ίδια ώρα ο πολιτικός τους προϊστάμενος, επιχειρεί να λάβει το χρίσμα απ’ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, για να ολοκληρώσει το έργο του, όπως χαρακτηριστικά είπε στο μέλος της επιτροπής εκλογών που συναντήθηκε πρόσφατα. Και το πρόβλημα της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης, είναι τόσων χρόνων όση και η θητεία του νυν δημάρχου. Κι όταν λέει θέλει να συνεχίσει το έργο του ο απερχόμενος δήμαρχος Πάνος Οικονομίδης, δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι εννοεί, πως η συνέχιση του έργου θα είναι για άλλα τέσσερα χρόνια, η ταλαιπωρία των πολιτών που κινούνται στο κέντρο. Αν αυτό εννοεί και οι αρτινοί τον επιλέξουν και πάλι, θα πρέπει να μπουν στο βιβλίο γκίνες, για το ρεκόρ μαζοχισμού. Τους ζητάει δηλαδή ο δήμαρχος να τον ψηφίσουν για να τους ταλαιπωρήσει άλλα τέσσερα χρόνια και αυτοί θα το κάνουν. Τι να πούμε εμείς… Στην δεύτερη φωτογραφία, εικονίζεται κάδος σκουπιδιών στους Κωστακιούς. Βρεθήκαμε εκεί την Δευτέρα και οι περίοικοι μας είπαν ότι είχε να περάσει απορριμματοφόρο απ’ την περασμένη Πέμπτη και είδαμε αυτή την εικόνα. Δεν είναι λοιπόν μόνο το κέντρο της πόλης που κυριολεκτικά βρωμάει. Στα δημοτικά διαμερίσματα τα απορριμματοφόρα ξεχνούν να περάσουν όπως μας λένε οι κάτοικοί τους, με αποτέλεσμα η μπόχα να είναι ανυπόφορη και η αγανάκτηση να φτάνει στα ύψη. Το ίδιο και στο κέντρο της πόλης. Μας θύμισε συμπολίτης μας κάτι πολύ σοβαρό, το οποίο όλοι πρέπει να θυμούνται και να το αξιολογούν ανάλογα. Η κεντρική πλατεία, όπως και οι άλλες πλατείες, έχουν να πλυθούν απ’ τον τελευταίο χρόνο της θητείας του αείμνηστου δημάρχου Κώστα Βάγια. Όλοι θυμούνται ότι την εποχή εκείνη, οι πλατείες καθαριζόταν και απολυμαινόταν δυό φορές το χρόνο και η πόλη δεν είχε πρόβλημα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κάδους απορριμμάτων. Από τότε που τοποθετήθηκαν στα σημεία που βρίσκονται σήμερα, ούτε έχουν πλυθεί ποτέ, ούτε έχουν απολυμανθεί. Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι, όλοι τους επισημαίνουν, αλλά στους ανθρώπους της δημοτικής αρχής και τον δήμαρχο, δεν ιδρώνει το αυτί! Στην απαίτησή του να συνεχίσει το έργο του, ο δήμαρχος Πάνος Οικονομίδης, ίσως εννοεί και την συνέχεια της παράδοσης. Μια πόλη που κυριολεκτικά βρωμάει! Και υπάρχουν πολίτες που το θέλουν αυτό.

Έφτιαξαν πρώτα τις γραμμές και μετά έριξαν άσφαλτο!


Αυτό κι αν δεν είναι ποντιακό ανέκδοτο! Την περασμένη Παρασκευή συνεργεία έφτιαξαν τις γραμμές σήμανσης στον δρόμο προς Κωστακιούς, έργο που πραγματικά ήταν αναγκαίο να γίνει. Και όσοι πέρασαν από κει, είχαν την δυνατότητα να δουν τις γραμμές σήμανσης, μόνο Σάββατο και Κυριακή, γιατί την Δευτέρα το πρωί πέρασε άλλο συνεργείο και έριξε άσφαλτο στο σημείο που είχαν γίνει οι γραμμές σήμανσης. Το αποτέλεσμα φαίνεται και στην φωτογραφία. Οι γραμμές καλύφτηκαν και απ’ την άσφαλτο που μεταφέρουν τα αυτοκίνητα, οπότε πρέπει να ξαναγίνουν. Αυτοί πάντως που προγραμματίζουν και αποφασίζουν για τα έργα αυτά, εκτός του ότι σπαταλούν το δημόσιο χρήμα, προκαλούν και τους πολίτες. Γιατί κι εμάς αγανακτισμένος πολίτης μας ειδοποίησε και βρεθήκαμε στο σημείο εκείνο, για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμασι, το τι ακριβώς συνέβη. Να το ξανακάνουν….

Στην ψηλή ζώνη κινήτρων του νέου Αναπτυξιακού


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: «Πρώτη φορά Νομοί όπως και της Άρτας, μπαίνουν στην υψηλή ζώνη κινήτρων που ποτέ δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν και είναι πολύ σημαντικό. Αυτός ο νέος τρόπος αντιμετώπισης θα έχει σαν αποτέλεσμα να επιτευχθεί μια καλύτερη περιφερειακή σύγκλιση της χώρας»

Την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου υπό την Προεδρία του Προέδρου και βουλευτή Άρτας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσιρώνη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος». Στη συνεδρίαση παρέστησαν η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Δημήτρης Τσιρώνης κατά την συνεδρίαση έκανε την δική του παρέμβαση, σημειώνοντας πως «πρώτη φορά Νομοί όπως και ο δικός μου Νομός, η Άρτα, μπαίνει στην υψηλή ζώνη κινήτρων που ποτέ δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν και είναι πολύ σημαντικό. Αυτός ο νέος τρόπος αντιμετώπισης θα έχει σαν αποτέλεσμα να επιτευχθεί μια καλύτερη περιφερειακή σύγκλιση της χώρας και βέβαια να μειωθούν και ενδοπεριφερειακές ανισότητες που έτσι και αλλιώς υπήρχαν σε κάθε περιφέρεια». Πιο συγκεκριμένα ο Δ. Τσιρώνης μεταξύ άλλων τόνισε στην παρέμβασή του: «θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να πω ότι το προς κατάθεση σχέδιο νόμου για το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο της χώρας έρχεται να δώσει μια ώθηση στην αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλει αυτή τη στιγμή η χώρα μας, να δημιουργήσει τις απαραίτητες προσδοκίες έτσι ώστε να αλλάξει και να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα στην αγορά και βέβαια να αναθερμανθεί η ελληνική οικονομία. Εδώ θα ήθελα να πω ότι γενικά και οριζόντια μέτρα φορολογικού χαρακτήρα όπως ήταν η μείωση των φορολογικών συντελεστών από 35% στο 25% χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση για επενδύσεις, δεν δημιουργεί κανένα επενδυτικό κλίμα, καμιά αναπτυξιακή διαδικασία και δεν βάζει καθόλου φυτίλι στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Είναι ισοπεδωτική αυτή η λογική όταν φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο τόσο τα διανεμόμενα όσο και τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πάρα πολύ αναπτυξιακοί νόμοι να μας οδηγήσουν σε μια στρεβλή περιφερειακή ανάπτυξη, από τα στοιχεία που μας έδωσε σήμερα το υπουργείο φαίνεται πάρα πολύ καθαρά ότι μόλις έξι Νομοί ξεπερνούν τον εθνικό μέσο όρο στο κατά κεφαλήν εισόδημα και αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη της χώρας είναι στρεβλή. Ένα άλλο σημείο είναι ότι υπάρχει χαμηλή ανταγωνιστικότητα στην ελληνική οικονομία σήμερα και αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί, καθώς οδήγησε στη συρρίκνωση της παραγωγής, στη μείωση των εξαγωγών και στην αύξηση των εισαγωγών. Παλαιότερα, μέχρι το 2002 όλα αυτά τα θέματα τα αντιμετωπίσαμε με μια διόρθωση που κάναμε μέσω της υποτίμησης του νομίσματος, προσπαθούσαμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας, να μειώσουμε τις εισαγωγές και να μπορέσουμε να παράγουμε. Έχουμε φτάσει σε σημείο που να μην μπορούμε να παράγουμε. Οι περισσότερες αιτήσεις με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο αφορούσαν κυρίως φωτοβολταϊκά και ξενοδοχειακές μονάδες, ήταν λίγες οι παραγωγικές αιτήσεις που γινόντουσαν στον αναπτυξιακό νόμο. Όλα αυτά θα πρέπει να ανατραπούν και να αλλάξουν και οι νέες κατευθύνσεις που δίνει το Υπουργείο θεωρώ ότι αντιμετωπίζουν με ένα πολύ ικανοποιητικό τρόπο αυτά τα ζητήματα. Ως Βουλευτής, μιας μικρής περιφέρειας με χαμηλή ανάπτυξη αλλά και ως οικονομολόγος, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην ηγεσία του Υπουργείου που προσπάθησε να βρει αυτά τα σημεία που έχουν πάρα πολύ αξία και μεγάλη σημασία να αλλάξουν. Μέχρι σήμερα η χώρα χωριζόταν σε γεωγραφικές ζώνες, με ιδιαίτερη ενίσχυση στις παραμεθόριες περιοχές, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταστούν «παραμεθόριες» άλλοι Νομοί και άλλες περιοχές που δεν ήταν μεν παραμεθόριες, αλλά ουσιαστικά μετατράπηκαν σε τέτοιους, όπως ήταν και ο δικός μου νομός ο οποίος έχει ένα κατά κεφαλήν εισόδημα 61,64% σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο. Οδήγησε σε υπανάπτυξη και έτσι καταδικάστηκαν πολλοί Νομοί με αυτό το σχεδιασμό. Τώρα τα κίνητρα έχουν πλέον να κάνουν με την ανάπτυξη του κάθε Νομού σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο και για πρώτη φορά Νομοί όπως και ο δικός μου Νομός, η Άρτα, μπαίνει στην υψηλή ζώνη κινήτρων που ποτέ δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν και είναι πολύ σημαντικό και δεν είναι μόνο ο δικός μου Νομός αλλά είναι οι περισσότεροι Νομοί, είναι σχεδόν οι μισοί Νομοί της χώρας που είναι κάτω από το 75% του μέσου όρου και οι οποίοι μπαίνουν για πρώτη φορά στην υψηλή ζώνη κινήτρων. Αυτός ο νέος τρόπος αντιμετώπισης θα έχει σαν αποτέλεσμα να επιτευχθεί μια καλύτερη περιφερειακή σύγκλιση της χώρας και βέβαια να μειωθούν και ενδοπεριφερειακές ανισότητες που έτσι και αλλιώς υπήρχαν σε κάθε περιφέρεια. Επίσης, είναι σημαντικό ότι οι ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές, μόνο με αυτό τον περιορισμό που ανέφερε πριν και η Υπουργός, μπαίνουν στην υψηλότερη ζώνη κινήτρων κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Επίσης σημαντικό είναι το ότι ένα επιπλέον 20% δεν κατανέμεται και παρακρατείται για να πάει ακριβώς στους πιο χαμηλούς αναπτυξιακά Νομούς, που είναι και αυτό πολύ σημαντικό και εδώ θα ήθελα να κάνω μια πρόταση κυρία Υπουργέ. Υπάρχουν Νομοί οι οποίοι δεν έχουν ΒΙΟΠΑ, πόσο δε μάλλον δεν έχουν καθόλου βιομηχανική περιοχή, ΒΙΠΕ. Θα πρέπει και εκεί να τους δώσουμε τη δυνατότητα να πάνε να εγκατασταθούν πλέον, αφού θα έχουν υψηλά κίνητρα, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε κάποιους από αυτούς τους πόρους, στα επιμελητήρια, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους αναπτυξιακούς φορείς της περιοχής προκειμένου να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα φτιάξει πλέον ένα βιομηχανικό πάρκο ή μια βιομηχανική περιοχή προκειμένου να υπάρξει έλκυση επενδύσεων. Επίσης θα ήθελα να πω ότι, μεμφόμαστε την Υπουργό επειδή καθυστέρησε, αλλά η Υπουργός ήταν ξεκάθαρη από την αρχή και είχε πει ότι θα το φέρει το Νομοσχέδιο, αλλά οι πόροι του 2010 θα αφορούν τις παλιές αιτήσεις. Συνεπώς δεν υπήρχε κανένας λόγος να ερίζουμε για το αν ο αναπτυξιακός νόμος θα περάσει έναν ή δύο μήνες νωρίτερα ή αργότερα, ούτως ή άλλως οι πόροι δεν χάνονται για τον αναπτυξιακό, μιας και ο νέος αναπτυξιακός αφορά τους πόρους από το 2011».