Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Πήρε ήδη το προβάδισμα…


Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Πήρε ήδη το προβάδισμα για τις εκλογές στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βαγγέλης Αργύρης. Τα μηνύματα φτάνουν από παντού. Και απ' την Άρτα και απ' την Πρέβεζα και την Θεσπρωτία και κυρίως απ' τα Γιάννενα. Ο Βαγγέλης Αργύρης θα είναι ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης στην Περιφέρεια Ηπείρου και θα έχει την δυνατότητα να εργαστεί σκληρά για να κάνει πράξη όσα οι πολίτες οραματίζονται, να γίνουν στην Ήπειρο, με την καθιέρωση του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας.
Συγκριτικό πλεονέκτημα για τον Βαγγέλη Αργύρη, οι παράγοντες που τον ακολούθησαν και κάνουν την διαφορά. Σ' όλους τους νομούς, οι πιο αξιόλογοι συμπολίτες μας δίνουν το παρόν σ' αυτή την μάχη, γιατί επιθυμούν να κάνουν την Περιφέρεια Ηπείρου πρότυπο. Αν κρίνουμε απ' την Άρτα και προχωρήσουμε σε συγκρίσεις, θα διαπιστώσουμε ότι οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, κάνουν την διαφορά. Το ίδιο συμβαίνει και στους άλλους νομούς.
Την ίδια στιγμή ο αντίπαλός του, ο εκλεκτός της ΝΔ Αλέξανδρος Καχριμάνης, προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί, μιας και η εσωκομματική αντιπαράθεση, τον οδήγησε σε επιλογές προσώπων, που δεν μπορούν να κάνουν την διαφορά. Να φέρουν μαζί τους, έστω και ελάχιστους απ' τον αντίπαλο χώρο, γιατί γι' αυτούς προέχει η εσωκομματική αντιπαράθεση και τίποτα άλλο. Το διαπιστώνουν όσοι συζητούν μαζί τους και βλέπουν τα πράγματα να μην πάνε καλά. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις, όπου κάποιοι με την αισιοδοξία που προβάλλουν, θεωρούν ότι μπορούν να κρατήσουν τον κόσμο δίπλα τους.
Και το σημαντικότερο. Ο προγραμματικός λόγος. Η υπεροχή του Βαγγέλη Αργύρη είναι σαφέστατη. Μίλησε για όλα τα μεγάλα ζητήματα και τον τρόπο των παρεμβάσεών του. Έκανε λόγο γι' αυτό που οραματίζεται ο κάθε ηπειρώτης, σε κάθε σημείο της Περιφέρειας.
Γι' αυτό λοιπόν το προβάδισμα είναι δεδομένο, όπως δεδομένη θεωρούν οι περισσότεροι και την εκλογική νίκη.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Μια ξεχωριστή υποψηφιότητα

Κυκλοφορεί "Η ΓΝΩΜΗ"

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ απ' την 2η σελίδα της ΓΝΩΜΗΣ

Επανέρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το γνωστό θέμα των πλαστών πτυχίων που έδιδαν ιδιωτικές σχολές στην Άρτα και την μεγαλύτερη ευθύνη έχουν καθηγητές του Δημοσίου, οι οποίοι αν και έχουν δικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους, απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της πολιτείας. Ένας αυτών είναι διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, που ορίστηκε μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, η οποία επιβάλλει απαγόρευση εξόδου απ’ την χώρα και καταβολή χρηματικού ποσού ως εγγύηση.

Στο άλλο πεδίο, καθηγητή που κι αυτός υπηρετεί στο Δημόσιο, είχαμε την εξέλιξη. Ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρης Τάτσης παραιτήθηκε απ’ την θέση του προέδρου της τοπικής ΑΔΕΔΥ, για να κρατήσει την θέση κομματικού παράγοντα.

Όμως η διαδοχή στην ΑΔΕΔΥ, δεν έγινε με τον καλύτερο τρόπο και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και παραιτηθείς πρόεδρός της, δεν κατάφερε να διασφαλίσει την ομαλή διαδοχή. Έτσι πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ εξελέγη ο κ. Δημήτρης Καραγεώργος στέλεχος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και τα τέσσερα μέλη του ΠΑΣΟΚ (που αποτελούν και την πλειοψηφία του ΔΣ) έμειναν να… καβγαδίζουν για το αν έπρεπε να είναι ο ένας ή ο άλλος πρόεδρος.

*****

Δεν ήταν δυνατόν να μην ακούσει τα προβλήματα των συμβασιούχων, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Οι συμβασιούχοι, είχαν λάβει θέση έξω απ’ το Μουσείο και τον περίμεναν, για να του θυμίσουν ότι προεκλογικά είχαν λάβει υποσχέσεις, οι οποίες δεν έγιναν πράξη. Και φυσικά, ο υπουργός, όπως συμβαίνει πάντα προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.. Είπα τα δικά του, που σε καμία περίπτωση δεν έπεισαν τους εργαζόμενους. Κι αυτοί με την σειρά τους θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, γιατί δεν έχουν τι άλλο να κάνουν.

*****

Παντού Σωτήρης. Όλοι Σωτήρη… Για τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Σωτήρη Βασιλάκη ο λόγος, που οι πάντες αναγνωρίζουν ότι είναι χρήσιμος και πρέπει, όπως κι αν έρθουν τα πράγματα, να είναι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί είναι ο άνθρωπος που μπορεί να μεταφέρει μηνύματα, να μεταφέρει αιτήματα και να καταθέσει απόψεις.

Τον χάσαμε τις τελευταίες ημέρες τον Σωτήρη και απ’ ότι μαθαίνουμε κάποιοι φίλοι τον συναντούν την μία στην μία άκρη των Τζουμέρκων και την άλλη στην αντίθετη κατεύθυνση, όπου έχει τον κόσμο του και τους δίνει το σύνθημα: «Στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχετε δικαίωμα να βάλλετε δύο σταυρούς προτίμησης, γιατί τον έναν τον έχετε ήδη βάλει στον Σωτήρη Βασιλάκη».

Με πηγαίο χιούμορ και με καλή διάθεση στην συζήτηση που κάνει με τον κάθε υποψήφιο, ο Σωτήρης Βασιλάκης, γνωρίζει ότι κερδίζει τον κόσμο και θα είναι απ’ τους πρώτους σε σταυρούς προτίμησης, όσο κι αν αυτός για λόγους τακτικής, δεν θέλει να το λέμε αυτό. Όμως αυτή είναι η αλήθεια.

*****

Τι να κάνω; Πρέπει να θυμίσω και την υποψηφιότητα του αξιοβίωτου Γιάννη Παπαγιάννη, ο οποίος επέλεξε μοναχικό δρόμο, αλλά δεν το βάζει κάτω.. Το παλεύει και μάλιστα δυναμικά. Καθιστά σαφές, ότι οι εκλογές στην Περιφέρεια, δεν πρέπει να έχουν κομματικό χαρακτήρα και κάποιοι συντάσσονται μαζί του. Και κάποιοι αρχίζουν να παίρνουν σοβαρά την προσπάθειά του, οπότε όλο και κάτι παραπάνω μπορεί να περιμένει ο αξιοβίοωτος Γιάννης. Καλή επιτυχία.

*****

Στην 30η σελίδα της «Γ» παρουσιάζουμε σήμερα εκτενές ρεπορτάζ για την ήττα του απερχόμενου δημάρχου Πάνου Οικονομίδη, σε σχέση με την Ψαραγορά και τον χαρακτηρισμό της ως μνημείο. Μια πρόταση που έκανε πρώτος ο αρχιτέκτονας Γιώργος Ζιώβας και στήριξε φανατικά η επιτροπή πολιτών, μεταξύ των οποίων ο Στάθης Μπαρτζώκας, ο Αλέξανδρος Κολοβός, ο Δημήτρης Βλαχοπάνος. Οι δυό τελευταίοι γνωρίζοντας τις εξελίξεις, είχαν παραβρεθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την κατάθεση της εισήγησης, η οποία ορίζει ότι η Ψαραγορά πρέπει να κριθεί ως μνημείο, για να καταθέσουν τις προτάσεις τους και μόνο που δεν έφαγαν μπάτσες, απ’ τον οργισμένο απερχόμενο και τον υπερασπιστή της πρότασής του Μιχάλη Ευσταθίου.

Για την ιστορία. Η ήττα δεν αφορά μόνο τον απερχόμενο δήμαρχο Πάνο Οικονομίδη, αλλά και τον προϊστάμενο της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου Σπύρο Πανταζή, που ήρθε στην Άρτα και έκανε αυτοψία από κοινού με τον απερχόμενο και διαπίστωσαν ότι η Ψαραγορά δεν έχει καμία ιστορική αξία και πρέπει να δοθεί στην ιδιωτική εταιρεία, για να τα κονομήσουν κάποιοι και οι πολίτες να διαμαρτύρονται.

Η εξέλιξη της ιστορίας με την Ψαραγορά, είναι άκρως διδακτική. Ακόμα και την τελευταία στιγμή, εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο απερχόμενος δήμαρχος Πάνος Οικονομίδης έκανε τα πάντα. Με το ζόρι να προχωρήσει το ξεπούλημα και τώρα, ίσως πιο άνετα, να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του, τους πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται και θέλουν να έχουν άποψη για το πώς θα είναι η πόλη στην οποία ζουν.

Το λάθος του απερχόμενου. Δεν υπολόγισε καθόλου την δύναμη της κινητοποίησης των πολιτών. Νόμισε ότι με μια δυό προβοκάτσιες στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα τους αποδυνάμωνε και θα τους ανάγκαζε να μην ασχοληθούν με τα θέματα που αυτός ασχολείται και έχει το απόλυτο δίκαιο!

Κι αν είναι δίκαιο το ξεπούλημα, εμείς είμαστε αστροναύτες κύριε απερχόμενε.

*****

Λίγες ημέρες μείναμε και πρέπει να δικαιωθώ. Ανακαλεί εκ της αποστρατείας και άλλη κυρία ο δημαρχονομάρχης. Τα τιμημένα γηρατειά, που έλεγε και ο αείμνηστος Ανδρέας, θα κληθούν να διαμορφώσουν το μέλλον της πόλης. Αν προστεθεί και η κυρία της τρίτης ηλικίας στο ψηφοδέλτιό του, τότε θα τρέχουν οι πάντες να στηρίξουν το δημαρχονομάρχη, μαζί με τα τιμημένα γηρατειά να μας σώσουν. Ωραία πράγματα!

*****

Ιδιαίτερη αναφορά σε μια ξεχωριστή υποψηφιότητα για το νομό μας. Ο λόγος για τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστα Μπουραντά, που κατέρχεται στις εκλογές με τον συνδυασμό «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» του υποψηφίου περιφερειάρχη Βαγγέλη Αργύρη. Γνωστός στους πάντες, χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, ο Κώστας Μπουραντάς, είναι ο άνθρωπος που βρέθηκε πάντα δίπλα στον αρτινό που αντιμετώπιζε το οποιοδήποτε πρόβλημα. Ανήμποροι άνθρωποι, που δεν είχαν κατά που να κάνουν, έβρισκαν πάντα την συμπαράσταση του γιατρού, ο οποίος με κάθε τρόπο προσπαθούσε να τους βοηθήσει και να κάνει ότι περνάει απ’ το χέρι του, για να τους απαλύνει τον πόνο. Αυτοί οι άνθρωποι τώρα τον θυμούνται και κάνουν ότι περνάει απ’ το χέρι τους, για να τον στηρίξουν στη νέα του προσπάθεια και να εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος. Πράγμα που και η στήλη εύχεται ολόψυχα.

*****

Με πολλά κι ενδιαφέροντα στοιχεία η συνέντευξη του αγροτοσυνδικαλιστή Κώστα Τσόγκα, στην 23η σελίδα της «Γ». Δηλώνει ότι δεν είναι χρήσιμα τα κομματικά χρίσματα, σε μικρούς Δήμους, όπως αυτός του Ν. Σκουφά, που ο ίδιος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Στάθη Γιαννούλη. Χειμαρρώδης ο λόγος του Κώστα Τσόγκα, δεν διστάζει να πει αλήθειες και να κάνει ρήξεις, αφού αυτό επιβάλλει η αλήθεια.

Και με την ευκαιρία, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, μαζί κι εγώ, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στον Β. Ψ. «Τέρμα τα’ αστεία. Όλοι Αντώνη Γαλάνη τώρα». Αν ο αποδέκτης λάβει το μήνυμα ας επικοινωνήσει μαζί μας.

*****

Έκανε αίσθηση η παρουσία του Βαγγέλη Αργύρη, προχθές στην Άρτα. Απλοί άνθρωποι του έσφιγγαν το χέρι και του έλεγαν πως η εκλογή είναι σίγουρη. Απλοί άνθρωποι που βλέπουν την διάθεση των συμπολιτών τους και μπορούν να έχουν άποψη για το τι θα συμβεί. Είναι αυτές οι αυθόρμητες κινήσεις των συμπολιτών μας, το καλύτερο σημείο της προεκλογικής περιόδου, που για όλους περιέχει εντάσεις, περιέχει αντιπαραθέσεις και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο καθένας.

*****

Ουσιαστικός με επιχειρήματα και χωρίς υπερβολές, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας του συνδυασμού «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» Γρηγόρης Τζιοβάρας, στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Βαγγέλη Μάστορα στον ART TV. Με άποψη για την Ήπειρο τα προβλήματά της και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να πάει μπροστά, ο συνάδελφος Γρηγόρης, έβαλε τα πράγματα στην θέση τους και έδωσε απαντήσεις σε όσους προσπαθούν να προβοκάρουν την προσπάθεια που κάνει ο Βαγγέλης Αργύρης. Το λέμε από τώρα. Ο Γρηγόρης Τζιοβάρας, θα αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμος για όλη την Ήπειρο.

*****

«Η απόφαση απέδωσε Δικαιοσύνη στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξανδρου. Κι έδωσε αυστηρό μάθημα ευθύνης στα προκλητικά κι αλλόκοτα υπερασπιστικά ψεύδη των κατηγορουμένων. Ένα ακόμα γελαστό παιδί, που δολοφονήθηκε με άμεσο δόλο, γίνεται σύμβολο στην κοινωνική, πολιτική και δικαστική ιστορία, σε μία τόσο δραματική περίοδο για τον τόπο». Η δήλωση είναι του δικηγόρου Νίκου Κωσνταντόπουλου, μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την ισόβια καταδίκη του αστυνομικού Κορκονέα, που ως γνωστό σκότωσε εν ψυχρώ τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Η δήλωση δίνει και το ουσιαστικό μήνυμα της απόφασης αυτής.

*****

Ξέχασε και το κόμμα....

Να θέλει την στήριξη απ’ τη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος, τα μέλη της να τον περιμένουν και (έστω με κρύα καρδιά) να προσπαθούν να τον βοηθήσουν και αυτός να τους στήνει στο ραντεβού, είναι ένα γεγονός, το οποίο σπάνια συμβαίνει. Και μόνο ο δημαρχονομάρχης θα μπορούσε να το κάνει και το έκανε . Και τώρα τι ακούει; Δεν μπορεί να φανταστεί κανένας. Και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, μπορεί να μην λένε την άποψή τους δημόσια –και καλά κάνουν- αλλά η ζημιά που του κάνουν δεν μπορεί να περιγραφεί.
Αναζητήθηκαν οι αιτίες της κίνησής του αυτής, την στιγμή που σε κάθε συζήτηση που κάνει βάζει μπροστά το κόμμα και τίποτα άλλο.
Κανένας δεν μπορεί να δώσει απάντηση. Εκείνο που μετά βεβαιότητας λένε όλοι, είναι ότι με όσα έκανε σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο έδειξε πως του λείπει η ψυχραιμία, ως αποτέλεσμα της απόρριψης που εισπράττει απ’ τους πολίτες. Θα θυμάστε βέβαια και άλλα… κατορθώματα που έκανε και τα κατέγραψε η «Γ».

Ξέρει να κερδίζει η Μαριάνα


Έχει εμπειρία από πολλές εκλογικές αναμετρήσεις η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Μαριάνα παπαχρήστου, η οποία τις τελευταίες ημέρες μπήκε δυναμικά στην μάχη του σταυρού και ο πρώτος απολογισμός της είναι ιδιαίτερα θετικός. Απλοί άνθρωποι απ’ όλα τα χωριά την στηρίζουν, γιατί της αναγνωρίζουν την δυναμική και την αποτελεσματικότητα.
Για τη νέα εποχή που θα περάσουμε, επισημαίνει η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, χρειάζεται η εμπειρία, η γνώση, η αποφασιστικότητα και ο απολογισμός της προσφοράς. Για να συνεχίσει τονίζοντας ότι «πρέπει να ανακαλύψουμε άλλους κανόνες λειτουργίας στα κοινά, για να μην έχουμε ένα μέλλον χωρίς ελπίδα».
Με πρόταση λοιπόν και διάθεση για δουλειά, η Μαριάννα Παπαχρήστου, επιθυμεί να κάνει την υπέρβαση με τον συνδυασμό του Αλέξανδρου Καχριμάνη, τον οποίο θεωρεί ικανό πολιτικό και τον μοναδικό άνθρωπο που μπορεί να εργαστεί για το καλό της περιφέρειας μας.

Νέα θύελλα αντιδράσεων

Μπορεί να μην το θέλει, αλλά με τις κινήσεις του επιμένει να προκαλεί τους νεοδημοκράτες κι αυτοί με την σειρά τους να του γυρίζουν την πλάτη και να έχουν κάθε δικαίωμα να τον… πολεμήσουν στις επικείμενες εκλογές.
Ο λόγος για το δημαρχονομάρχη, που την περασμένη Δευτέρα έστησε στα γραφεία της ΝΔ Άρτας, όλα τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, που με την παρουσία του θα συνεδρίαζαν, για να συντονίσουν τον προεκλογικό αγώνα και να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν τα προβλήματα με τον ανεξάρτητο συνδυασμό που δημιουργήθηκε.
Ήταν όλοι εκεί, άλλοι με προθυμία, άλλοι γιατί έτσι έπρεπε να κάνουν κι αυτός ούτε ένα τηλεφώνημα δεν έκανε για να τους ενημερώσει να μην περιμένουν.
Και τι μπορεί να περιμένει τώρα απ’ τα στελέχη του κόμματος, τα οποία είχαν την φιλοτιμία να προχωρήσουν μαζί του, για να μην βγει εκτεθειμένο το κόμμα;
Την οργή όλων των στελεχών, που άλλα θα την εκδηλώσουν με την αδιαφορία και άλλα με φανερή στήριξη του συνδυασμού του Χρήστου Παπάζογλου.
Ακούσαμε συζητήσεις νεοδημοκρατών της Άρτας και όλοι στο ίδιο συμπέρασμα κατέληγαν. «Πάντα έτσι το έβλεπε το κόμμα ο Παπαβασιλείου», έλεγαν. ¨άλλος νεοδημοκράτης μας είπε: «Σιγά μην άφηνε τα κοψίδια στον κάμπο, για να πάει να συζητήσει με τη Νομαρχιακή του κόμματος».
Και πολλά άλλα που δεν γράφονται, αλλά πλέον η ιστορία δεν αφορά τον δημαρχονομάρχη. Αυτός θα ηττηθεί, θα φύγει απ’ την Άρτα και τελείωσε. Οι υπόλοιποι που θα μείνουν εδώ και θα πρέπει να απολογούνται για την ήττα, τι θα κάνουν;
Ένα ερώτημα, το οποίο αν ο απλός νεοδημοκράτης το απαντήσει, θα μπορεί να κάνει και την καλύτερη επιλογή εν όψει εκλογών.
Και παράλληλα, θα πρέπει αυτά τα μηνύματα να φτάσουν και σ’ αυτούς που αποφάσισαν την στήριξη, για να αναλάβουν κι αυτοί την ευθύνη των επιλογών τους.

Η ανανέωση και πως εκφράζεται

Δυό μέρες μένουν ακόμη για την κατάθεση των συνδυασμών στο Πρωτοδικείο και τα πράγματα δείχνουν να έχουν ξεκαθαρίσει και να υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν κάποια σχόλια για την στελέχωση των συνδυασμών, αλλά και το πώς κατάφεραν οι υποψήφιοι δήμαρχοι να φέρουν στο προσκήνιο νέους ανθρώπους, αλλά να συνεισφέρουν στην ανανέωση της αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας.
Αρχίζοντας απ’ τον συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη θα λέγαμε ότι το 90% των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων είναι νέοι άνθρωποι, νέοι επαγγελματίες και επιστήμονες οι οποίοι θέτουν τον εαυτό τους στην κρίση του εκλογικού σώματος για πρώτη φορά.
Το ίδιο και με τον συνδυασμό της Όλγας Γεορβασίλη που κινητοποίησε νέους ανθρώπους, σε μικρότερο ποσοστό, αν κανένας υπολογίσει ότι πολλοί εκ των υποψηφίων του συνδυασμού της, είχαν κάνει την πρώτη εμφάνιση σε εκλογές της αυτοδιοίκησης, στις προηγούμενες εκλογές του 2006.
Φυσικά νέα πρόσωπα, με ελάχιστη φθορά, όπως θα ήταν αναμενόμενο, περιλαμβάνονται και στον συνδυασμό του ανεξάρτητου υποψήφιου δημάρχου Χρήστου Παπάζογλου, μιας και έρχεται να εκφράσει το νέο απέναντι στο παλιό, που επέλεξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το πρόβλημα στην ανανέωση, υπάρχει και είναι έντονο στον συνδυασμό του Γιώργου Παπαβασιελίου, όπου επιστρατεύτηκαν υποψήφιοι που είχαν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι, είκοσι ή και περισσότερα χρόνια πριν. Πρόσωπα που είχαν μονοπωλήσει τις εκλογικές διαδικασίες όλα τα προηγούμενα χρόνια, για τα οποία είχαν γίνει εκτενείς αναφορές απ’ την «Γ» και σε προηγούμενα φύλλα.
Η ανανέωση λοιπόν εκφράζεται και όσοι την αναζητήσουν για τις επιλογές τους, μπορούν να την δουν να εκφράζεται. Και θα κάνουν την σωστή επιλογή.

Προσπαθεί για την ζημιά!

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Οι πληροφορίες είναι καθημερινές. Ο απερχόμενος δήμαρχος Αρταίων Πάνος Οικονομίδης, «δεν χρωστάει λόγο καλό» στον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Παπαλέξη, που στηρίζει το κόμμα στο οποίο ανήκει και ο απερχόμενος. Και όσοι γνωρίζουν τον ίδιο, αλλά και τις κινήσεις του, δεν κρύβουν ότι είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα, προκειμένου να γίνει ζημιά στον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Παπαλέξη.
Το λέει σε γνωστούς και φίλους και η πρόβλεψή του είναι ότι δήμαρχος θα εκλεγεί ο εκλεκτός του κ. Σαμαρά, ο δημαρχονομάρχης Γιώργος Παπαβασιλείου, λες και αυτός είναι ο άνθρωπος που θα λύσει όλα τα προβλήματα και θα απαλύνει τον…. πόνο του, που το ΠΑΣΟΚ, δεν του έδωσε για μια ακόμη τετραετία το χρίσμα, με μεγάλο κίνδυνο να χαθούν οι εκλογές και να γίνει αυτό που σήμερα επιθυμεί ο απερχόμενος.
Κάνει πως αγνοεί όμως και δεν το λέει σε κανέναν, το γεγονός ότι η απόφαση του ΠΑΣΟΚ για να δοθεί η στήριξη στον Γιάννη Παπαλέξη, είναι αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε και ο ίδιος σε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της επιτροπής εκλογών, περί τον Ιούλιο, είχε αποδεχτεί, όπως είχαν αποδεχτεί και ο νυν υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης και οι βουλευτές του κόμματος και η οργάνωση του κόμματος. Και σ’ εκείνη την δημοσκόπηση, οι αριθμοί όχι μόνο δεν επαινούσαν τον απερχόμενο, αλλά ξεκάθαρα έδειχναν το δρόμο της αποχώρησης, με περισσότερη αξιοπρέπεια απ’ ότι εξελίσσεται σήμερα.
Και πως θα μπορούσαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εισηγήθηκαν την συγκεκριμένη πρόταση, να προτείνουν τον απερχόμενο, σημειώνοντας ότι η κοινωνία του δείχνει τον δρόμο της αποχώρησης;
Αυτά τα ερωτήματα, που θα τεθούν απ’ τον απλό πολίτη, δεν τα απαντάει ο απερχόμενος, μόνο και μόνο για να προτείνει την «ζημιά» στον συνδυασμό του Γιάννη Παπαλέξη.
Αυτά τα ερωτήματα όμως, καλώς ή κακώς θα τα θέσουν οι πολίτες και όσοι είναι υποψιασμένοι για το πώς έγινε η επιλογή του υποψηφίου δημάρχου και την κατάσταση που επικρατούσε στην Άρτα, πριν ληφθεί η απόφαση για την στήριξη του Γιάννη Παπαλέξη.
Τότε θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απάντηση του απερχόμενου και το πώς αυτή η απάντηση μπορεί να υπηρετήσει τα σχέδιά του.

Με εμπειρία και αποτέλεσμα


Την εμπειρία του στην αυτοδιοίκηση, αλλά και τα αποτελέσματα που μέχρι τώρα έχει φέρει με τις παρεμβάσεις του, αναλύει σε μήνυμα προς όλους τους κατοίκους του νέου Δήμου Ζηρού, ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Γιολδάσης.
Χωρίς λεπτομέρειςς, αλλά επικεντρώνοντας στην ουσία, ο υποψήφιος δήμαρχος αναζητεί την συνεννόηση όλων των πολιτών, γιατί έτσι, όπως υποστηρίζει, θα προκύψει το καλύτερο αποτέλεσμα.
Ολόκληρο το κείμενο του μηνύματος του υποψηφίου δημάρχου Ζηρού Δημήτρη Γιολδάση, είναι το ακόλουθο:
Συνδημότισσες, συνδημότες
Ως επικεφαλής του συνδυασμού «ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ» επιθυμώ την ειλικρινή και ουσιαστική επικοινωνία με τον πολίτη, όπως το έπραξα μέχρι τώρα στον Καποδιστριακό Δήμο Φιλιππιάδας. Επιθυμώ τον ουσιαστικό διάλογο με τον πολίτη, όχι με ωραία λόγια, αλλά μπαίνοντας στην ουσία των πραγμάτων και με την κατάθεση σημαντικών στοιχείων, που επιβεβαιώνουν αυτή την διάθεσή μου.
Θα πρέπει λοιπόν να καταθέσω κάποια στοιχεία της προσωπικής μου πορείας, τα οποία θα αποτελέσουν, ως παράδειγμα και παρακαταθήκη, και την δέσμευσή μου για την επόμενη τετραετία.
Στις δημοτικές εκλογές του 2006, όσα ο συνδυασμός μας είχε υποσχεθεί έγιναν πράξη. Και τα μεγάλα θέματα, που τόσες δεκαετίες, βρισκόταν σε τέλμα προχώρησαν. Το ίδιο και τα μικρά προβλήματα της καθημερινότητας, με τα οποία η ενασχόλησή μας ήταν διαρκής.
Ενδεικτικά αναφέρω κάποια απ’ αυτά:

-Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Φιλιππιάδας, ήταν αίτημα δεκαετιών. Ως πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και πλέον η πόλη έχει το δικό της Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο και την ανάπτυξη προωθεί και τον πολίτη διευκολύνει, στην όποια δραστηριότητά του.
-Η αποχέτευση για την Φιλιππιάδα έχει γίνει πράξη, αν και το έργο επί πολλά χρόνια καρκινοβατούσε, σε άγονες και άχρηστες αντιπαραθέσεις. Η αποχέτευση, είναι έργο που αφορά την ποιότητα ζωής και αυτό μας καθιστά ιδιαίτερα ευτυχείς.
-Η διαχείριση των σκουπιδιών, γίνεται πλέον κατά τον καλύτερο τρόπο και τα προβλήματα, που όλοι γνωρίζουμε δεν υπάρχουν πιά. Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες. Έγιναν… Κι εκείνο που σήμερα είναι στην σκέψη όλων των πολιτών είναι το αποτέλεσμα, που είναι θετικό.

-Η αξιοποίηση του Ζηρού είναι γνωστή. Οι πολλές προσπάθειές μας έπιασαν τόπο. Ο Ζηρός αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς, για την περιβαλλοντική ευαισθησία των μαθητών, κυρίως, αλλά και των πολιτών όλης της χώρας μας.
Θα μπορούσα να κάνω αναφορά και σε εκατοντάδες άλλες παρεμβάσεις μας, οι οποίες με καθιστούν ιδιαίτερα υπερήφανο, για την δράση του συνδυασμού μας. Θα είναι εκ του περισσού, γιατί σ’ αυτή την φάση κι εμένα και όλους τους συνεργάτες μου, περισσότερο μας απασχολεί το πώς ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα συνεννοηθούμε και θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της νέας εποχής και των νέων δεδομένων, που δημιούργησε η διοικητική μεταρρύθμιση.

Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε και στη νέα εποχή θα είμαστε πάντα πρωτοπόροι.

Προς τον αυριανό Κυβερνήτη Ηπείρου…

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ

Υπάρχει κάτι που με ανησυχεί σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο και ιδιαίτερα εκείνης για την εκλογή της πρώτης Περιφερειακής Διοίκησης. Τι με ανησυχεί; Το γεγονός ότι οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες απ’ ότι γνωρίζω έχουν πέσει με τα μούτρα στην άγρα ψήφων και για μεγάλα και ζωτικής σημασίας ζητήματα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής ΔΕΝ ακούσαμε μια πιασμένη από τα κέρατα πρόταση.
Θα πει κάποιος ότι …εντάξει τι περιμένεις να ακούσεις;.. Είναι τόσα τα προβλήματα αυτής της περιοχής, ώστε αν κάποιος υποψήφιος πει κάτι, θα «αδικήσει» άλλο, ή άλλα προβλήματα. Είναι μια άποψη κι αυτή. Όμως γενικά αν κάποιος παρατηρήσει αυτά τα προβλήματα, έχω την αίσθηση ότι το ΚΥΡΙΑΡΧΟ και ζωτικής σημασίας ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ.
Για την Ήπειρο και την Ελλάδα, το πρόβλημα αυτό δεν θα κουραστούμε να υποστηρίζουμε ότι είναι υψίστης οικονομικής και γιατί όχι οικολογικής σημασίας. Μαζί με πάρα πολλούς άλλους (χιλιάδες πολίτες) περιμέναμε από τους υποψηφίους Περιφερειάρχες (γιατί όχι Κυβερνήτες) της Ηπείρου, να έχουν μια ΖΩΝΤΑΝΗ πρόταση για αυτό το κυρίαρχο πρόβλημα της περιοχής που αύριο θα κυβερνήσουν. Γιατί κακά τα ψέματα. Οι δρόμοι, τα βουνά, τα λαγκάδια, οι κάμποι κλπ μπορούν σιγά-σιγά να διαμορφωθούν προς το καλύτερο και με τη βοήθεια των κατά τόπους Δήμων.
Όμως, ο Αμβρακικός; Αυτός ο οικονομικός και όχι μόνο γίγαντας που αργοπεθαίνει; Δεν του φταίνε μόνο οι νόμοι που δεν εφαρμόζονται. Δεν του φταίνε μόνο οι αναλύσεις του τύπου …«έλα δεν βαριέσαι», ή του άλλου τύπου αναλύσεις ότι οι προσχώσεις (κακή μας και ψυχρής μας) από αρχαιοτάτων χρόνων διαμορφώνουν το βάθος και το πλάτος του κόλπου… (Άλλα ντάλα και… στη κορυφή κανέλλα).
30 χρόνια τώρα τα ίδια και τα ίδια. 30 χρόνια «κάνουμε» κυβερνητικές προσπάθειες να σώσουμε τον Αμβρακικό με δημιουργία επιτροπών, οργανισμών, παρα-επιτροπών κοκ με αποτέλεσμα ο Κόλπος να πηγαίνει κάθε χρόνο από το κακό στο χειρότερο και επίσης το χειρότερο είναι ότι το δημόσιο χρήμα που δαπανάται για το «σώσιμο» να εξαφανίζεται χωρίς ουσία…
Περιμέναμε λοιπόν από τους υποψήφιους κυβερνήτες μας να πάρουν ένα σοβαρό θέμα στα χέρια τους και μ’ αυτό να πορευθούν στην προεκλογική περίοδο. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε το κορυφαίο θέμα και κατά συνέπεια και για τον Αμβρακικό. Εκτός ελαχίστων γενικόλογων αναφορών του τύπου… «θα τον οξυγονώσουμε…»
Προηγούμενα, Πρωθυπουργοί, διορισμένοι Περιφερειάρχες και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, διακήρυξαν ότι θέλουν να μετατρέψουν τον Αμβρακικό σε παραγωγικο-οικονομική μονάδα σχεδόν όλης της Ευρώπης. Μετά τις μεγαλόστομες αυτές διακηρύξεις, τι είδαμε; Παχυλή αδιαφορία. Αναξιοκρατία, ξιπασιά και εγωπάθεια.
Γιατί δεν γίνεται σχεδόν τίποτε; Επειδή τα πεφωτισμένα και μεγάλα αυτά μυαλά και στο θέμα του Αμβρακικού «είχαν αναδείξει τη μιζέρια, την ανεπάρκεια, τη μετριότητα, την ασχετοσύνη και τον επαρχιώτικο αρχοντοχωριατισμό του πολιτικού, πολιτειακού, κομματικού και άλλου κατεστημένου, που λυμαίνεται τον τόπο», όπως γράφει και ο Σάββας Ιακωβίδης εκεί στην Κύπρο… για κάτι άλλα θέματα .
kontogiorgosn@gmail.com

Γιατί;

Του ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΤΣΗ

«Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: η Αγγλία την ομίχλην, η Βλαχία την ακρίδα, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας και η Ελλάς τους Έλληνας»
Εμμανουήλ Ροϊδης

«Την τύχη του κάθε λαός την κάνει μοναχός του,
κι όσα του κάνει η τρέλα του δεν
του τα κάνει ο οχτρός του»

Γιατί φτάσαμε σ’ αυτή την οικτρή κατάσταση;
Γιατί η ευφυία μας εκφυλίζεται σε απάτη;
Γιατί εκπίπτουμε καθημερινά σε εγωκεντρισμούς και σε απώλεια της αίσθησης των κοινωνικών ευθυνών μας;
Γιατί δεν κάνουμε χώρο στις καλές προθέσεις, στις σιωπηλές ανακαλύψεις, στις γεμάτες ανακαλύψεις για να αλλάξει το βλέμμα μας, να χαμογελάσει η ψυχή μας, να γεμίσει φως η ύπαρξή μας;
Γιατί παρκάραμε στον καναπέ κι αποδεχτήκαμε ως πρότυπα τα καραφάνταλα μιας τρισάθλιας TV;
Γιατί τα ΜΜΕ που έχουν άποψη επί παντός, δεν έχουν άποψη για τα του οίκου τους, αφού προβλέπουν σεισμούς, καταποντισμούς, χρεοκοπίες για τη χώρα, και χρόνια τώρα δεν βλέπουν την κρίση που βροντοχτυπάει την πόρτα τους;
Γιατί δεν διαβάζουμε;
Γιατί για όλα μας φταίνε οι άλλοι;
Γιατί σταυρώνουμε τη νέα γενιά;
Γιατί διαλύουμε τα σχολεία μας;
Γιατί « η ελληνική μόρφωσις καθίσταται σισύφειος μόχθος και καταδικάζει το έθνος εις τον δια της πνευματικής ασιτίας χείριστον θάνατον»;
Γιατί εξαιτίας της απληστίας, που είναι το μόνο που έμεινε μέσα μας, πελεκάμε και καίμε και καταπατάμε τον τόπο μας;
Γιατί βρωμίσαμε και βρωμίζουμε τα πάντα;
Γιατί δεν περπατάμε και θέλουμε και στην κρεβατοκάμαρά μας ακόμη να πηγαίνουμε με το αυτοκίνητο;
Γιατί κουρελιάσαμε τις ψυχές μας με τις μικρότητες, τη συκοφαντία και το φθόνο;

Γιατί δεν έχουμε αγωγή και σε όλα, από το φαγητό μέχρι τον έρωτα, μας χαρακτηρίζει μια βοσκηματώδης λαιμαργία;
Γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι συμπεριφέρονται με τέτοια αγένεια στους πολίτες;
Γιατί στην Ελλάδα δεν έμεινε καλαμιώνας για καλαμιώνας;
Γιατί όποιος ανεβαίνει ένα σκαλοπατάκι το εκλαμβάνει ως αφροδισιακή επιβεβαίωση, δυνατότητα εξουσιαστικού σαδισμού και τρόπο προσπορισμού παράνομου πλουτισμού;
Γιατί, ενώ αγανακτούμε δήθεν, τοις πράγμασι επιβραβεύουμε την αλητεία και περιφρονούμε την ευσυνειδησία και την ταπεινοσύνη;
Γιατί υπάρχει τέτοια ανομία και ατιμωρησία;
Γιατί δεν ακούμε;
Γιατί αδυνατούμε να αντιληφθούμε ότι η φλυαρία και η δια βίου άρνηση αποτελεί μέρος της κρίσης;
Γιατί δεν μπορούμε να εν-νοήσουμε ότι αυτό που μας κατέστησε διεθνή περίγελο δεν είναι η επαπειλούμενη χρεοκοπία μας, αλλά οι στατιστικές μας απάτες, ο παράφρων ευδαιμονισμός, ο γελοίος αρπακολλισμός, η απαράδεκτη ανοργανωσιά, η πονηρή λαθρεπιβασία, η αυθαίρετη άσκηση εξουσίας και η περιφρόνηση των γραπτών και άγραφων νόμων;
Γιατί στην κοινωνική και στην πολιτική μας ζωή το μόνο νόημα που έμεινε ζωντανό από τη μακραίωνη πολιτιστική μας παράδοση είναι το νόημα των αριστοφανικών «ιππέων», «πάσσαλος πασσάλω εκκρούεται»;
Γιατί ταυτίσαμε τη φιλοπατρία με τον εθνικισμό και βαυκαλιζόμαστε με το λαϊκισμό και τον πατριδομηδενισμό του προοδευτικού λούστρου;
Γιατί σε συνθήκες σκλαβιάς τετρακοσίων χρόνων διατηρήσαμε τη γλώσσα μας, διατηρήσαμε την παράδοσή μας, αποκαταστήσαμε μια δυναμική σχέση με τις ρίζες μας, απλώσαμε γερές φτερούγες, αναγεννηθήκαμε πνευματικά, δημιουργήσαμε ένα θαυμάσιο λαϊκό πολιτισμό, και σήμερα σε συνθήκες δημοκρατίας και ελευθερίας ζούμε και μιλάμε βαρβαρικά;
Γιατί ξεχάσαμε σαν άλλοι Λωτοφάγοι την αντίσταση του ’40 και του Πολυτεχνείου, και υποταχθήκαμε στο φασισμό ενός άψυχου και ανελλήνιστου μεταμοντερνισμού που εξωτερικά λάμπει ως γυφτομπαρόκ, μα στο βάθος κρύβει μια δραματική οντολογική πτώση και μια τραγική ανθρωπολογική ερήμωση;
Γιατί μια ζωή σ’ αυτόν τον τόπο άλλοι κλέβουν κι άλλοι πληρώνουν;
Γιατί μια ζωή αρμέγονται και κουρεύονται οι φτωχοί, ενώ οι έχοντες και κατέχοντες φοροδιαφεύγουν θησαυρίζοντας, και τους θησαυρούς τους τους ασφαλίζουν ή τους επενδύουν στο εξωτερικό;
Γιατί, από το 1830, δεν μπόρεσε ακόμη η πατρίδα μας να διαμορφώσει κόμματα αρχών με δημοκρατική εσωτερική οργάνωση και λειτουργία, αυτόφωτους τοπικούς άρχοντες που θα αναδεικνύονται μέσα από διαφανείς διαδικασίες και όχι φορείς «χρισμάτων» των κομματικών ηγεμόνων, στηριγμένους σε κομματικές πυραμίδες;
Γιατί φτάσαμε στο σημείο να ζούμε αμήχανοι, μπερδεμένοι, απογοητευμένοι, χωρίς δύναμη ν’ απαντήσουμε με υπευθυνότητα ούτε σ’ ένα εύκολο «γιατί»;
Γιατί η Ελλάδα μας έχει βαλθεί να αυτοκαταστραφεί;

Πρέπει να αποτραπούν οι απολύσεις συμβασιούχων ΟΤΑ


Ο δικηγόρος Γιάννης Καϊντάσης, είναι από τα πρόσωπα που ηγήθηκαν της προσπάθειας να είναι υποψήφιος δήμαρχος ο Γιάννης Παπαλέξης. Ξεχωριστή μορφή μέσα στον συνδυασμό «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» απαντάει στις ερωτήσεις της «Γ» σχετικά με το ενδιαφέρον του να ασχοληθεί με την Αυτοδιοίκηση και τα μέχρι τώρα συμπεράσματά του.

- Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;
Με τα κοινά της Άρτας ασχολούμαι από το 1990… Με κριτική άποψη πάντοτε, είτε σαν σκιτσογράφος, είτε σαν δημοσιογράφος, είτε σαν αρθρογράφος. Τότε πήγαινα Τρίτη Γυμνασίου και με προτροπή του πατέρα μου βρήκα τόπο απασχόλησης στην εφημερίδα «Η ΠΡΩΙΝΗ»… Άλλα παιδιά πήγαιναν γήπεδα, εγώ πήγα σε εφημερίδα! Και πραγματικά οφείλω να ομολογήσω ότι η ενασχόληση με τα πράγματα του τόπου μου, μέσα από την δημοσιογραφική παρακολούθηση της τοπικής επικαιρότητας, κυριολεκτικά μου άνοιξε ορίζοντες, κυρίως πνευματικούς. Πάνω απ’ όλα με έκανε καταδεκτικό στις απόψεις όλων. Έκανα φίλους από όλους τους χώρους και έπαψα να κατηγοριοποιώ τους ανθρώπους ανάλογα με τα πιστεύω τους… Σήμερα είκοσι χρόνια μετά, ως μάχιμος δικηγόρος, εκτιμώ ότι είναι μια φυσική συνέχεια της μέχρι τώρα πορείας μου η ενασχόληση με τα κοινά. Και ιδιαίτερα με ενθουσιάζει η ιδέα του επεκταμένου Δήμου… Είμαι στ’ αλήθεια περίεργος να δω πως θα διαμορφωθεί το περιβάλλον της ενωμένης Άρτας, κάτι που ήταν αίτημα πολλών δεκαετιών και αυτό θέλω να το δω εκ των έσω!

- Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η προσφορά σας στο Δημοτικό Συμβούλιο; Το αναφέρουμε αυτό επειδή, γνωρίζουμε ότι είσαστε στην αρχική ομάδα του Γιάννη Παπαλέξη και διαδίδεται ότι, αν εκλεγείτε, θα είστε ο επόμενος αντιδήμαρχος ή Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου…
Δεν διαδίδεται από μένα και δεν θέλω να μπω στην διαδικασία αυτή των εκ των προτέρων θέσεων. Αυτά δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Και αυτό επειδή, αφενός δεν συνεργάστηκα με τον Γιάννη Παπαλέξη, αποσκοπώντας οφίτσια, αφετέρου ο ίδιος δεν κάνει τέτοιου είδους συνεργασίες.
- Το λέμε αυτό, γιατί βρεθήκατε στο επίκεντρο στις πρώτες εμφανίσεις του συνδυασμού…
Κάποιος έπρεπε να βρεθεί. Και το να είσαι στο επίκεντρο δεν είναι και αποκλειστικά καλό. Και αυτό διαφάνηκε, καθώς αμέσως κάποιοι, που υποκινούνται από σαφείς σκοπιμότητες, που δεν είναι καν πολιτικές, αλλά προσωπικές, έσπευσαν να με στοχοποιήσουν και να με εμπλέξουν σε σενάρια εκτός πραγματικότητας. Η λάσπη πάντως ήταν αναμενόμενη, ιδίως από συγκεκριμένα πρόσωπα και προσωπικά ήμουν προετοιμασμένος γι’αυτή…!

- Σε κάθε περίπτωση ποιες είναι οι προτάσεις σας για τον Δήμο;
Στο Πρόγραμμα του συνδυασμού υπάρχει το σύνολο των προτάσεων μας για το Δήμο. Από την Αυτοδιοίκηση έχω εμπειρία ως δημότης και ως επαγγελματίας, καθώς για όλη σχεδόν την προηγούμενη τετραετία διατέλεσα δικηγόρος και νομικός σύμβουλος Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίως του Δήμου Πέτα και του Δήμου Φιλιππιάδας. Σε επίρρωση του προγράμματος, προσωπικά έχω προτείνει και θέλω να εργαστώ, ακόμη και στην περίπτωση που δεν εκλεγώ, προκειμένου ο Δήμος Αρταίων να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας φυλακισμένων. Πρέπει άμεσα να πιστοποιηθούμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να εκτίουν εναλλακτική ποινή, ως εργαζόμενοι στο νέο Δήμο, φυλακισμένοι – δημότες μας - που καταδικάστηκαν για οικονομικής φύσης παραβάσεις. Άνθρωποι που ατύχησαν, πρέπει να έχουν μια ευκαιρία να είναι δίπλα στις οικογένειές τους και να τους στηρίζουν...

- Αυτό θεωρείς δηλαδή ως σημαντική πρόταση για τον Δήμο Αρταίων.
Κάθε πρόταση είναι σημαντική… Ο δημότης θέλει έναν Δήμο που να του παράσχει υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης και καθαριότητας. Αυτά είναι τα βασικά… Στην συνέχεια τίθενται άλλες προτεραιότητες. Η πιο σημαντική απ’ όλες είναι να δημιουργηθούν υποδομές απασχόλησης ανέργων στους Δήμους. Δυστυχώς, ελέω των νέων οικονομικών δεδομένων, αυτό θα είναι μια δύσκολη προοπτική. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει άμεσα η δυνατότητα για νέες θέσεις απασχόλησης, πιστεύω όμως ότι πρέπει να γίνει ένας αγώνας για να διατηρηθούν οι υπάρχουσες. Αν την 01-01-2011 μας επιβληθούν απολύσεις, το σύστημα θα καταρρεύσει. Την επόμενη ημέρα των εκλογών και μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει η ΚΕΔΚΕ να πιέσει την κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνουν απολύσεις ή ότι δεν θα καταργηθούν θέσεις, κυρίως να παλέψει για την εξασφάλιση και απόδοση των νομοθετικά κατοχυρωμένων εσόδων που εισπράττει το δημόσιο των Δήμων.

- Μιλάμε για τα STAGE;
Για όλους τους συμβασιούχους, όχι μόνο τα Stage…Τα Stage είναι μια μεγάλη παγίδα, στην οποία έπεσαν και οι Δήμοι και χιλιάδες άνεργα παιδιά, που ελπίζουν σε μια δουλειά στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπει κανείς ότι και οι Δήμοι εκμεταλλεύτηκαν τα παιδιά αυτά για να καλύψουν ανάγκες έλλειψης προσωπικού που έχουν και με το τέλος του προγράμματος να λένε ότι απασχολούνταν στους οργανισμούς τους με «σύμβαση μαθητείας» και πως δεν κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τι έμαθαν αυτά τα παιδιά; Οι περισσότεροι υπάλληλοι των ΟΤΑ εκπαιδεύτηκαν από τα παιδιά των Stage παρά το αντίθετο… Θα έπρεπε να ακουστεί η αλήθεια! Ότι ο στρατός αυτός των συμβασιούχων, που τώρα πετιέται στον δρόμο κάλυψε πραγματικές και πάγιες ανάγκες. Η Πολιτεία τους χρησιμοποίησε, τους γέλασε πραγματικά, αλλά είναι στενάχωρο και το γεγονός ότι οι Δήμοι δεν στάθηκαν δίπλα στα παιδιά αυτά που βοήθησαν πραγματικά την λειτουργία των Οργανισμών τους.

- Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου, για το γεγονός ότι τον συνδυασμό σας υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ; Τι σας λένε για το μνημόνιο; Σας φοβίζει η αποχή;
Το μνημόνιο έχει πραγματικά στοιχειώσει την προεκλογική περίοδο. Όλους τους συνδυασμούς, οι οποίοι καλώς ή κακώς στηρίζονται από κοινοβουλευτικά κόμματα. Ο δημότης είναι φοβισμένος, είναι εκνευρισμένος και καλά κάνει… Το μνημόνιο σε εμάς το επικαλούνται κυρίως πολίτες που ούτως ή άλλως διάκεινται θετικά σε άλλους υποψηφίους και είναι δικαίωμά τους. Αλίμονο, όμως, αν η Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι τόπος κριτικής της Κεντρικής Εξουσίας. Και είναι και μια παγίδα αυτό… Γιατί από την απαξίωση της Αυτοδιοίκησης θα δημιουργηθούν θεσμικά κενά, που ενδιαφέρονται να καλύψουν άλλα συμφέροντα, οικονομικής φύσης. Όταν ο δημότης λέει ότι «εγώ δεν ψηφίζω κανέναν», τότε απαξιεί την σημασία της εκλογικής του δύναμης… Την δίνει κυριολεκτικά στο πιάτο σε δυνάμεις που θέλουν την Αυτοδιοίκηση να την αλλοτριώσουν για δικά τους συμφέροντα. Την κάνουν υποχείριο.

- Οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης είναι όμως πολιτικές. Και σίγουρα ο κόσμος θέλει να δώσει ένα πολιτικό μήνυμα.
Κατά την άποψή μου είναι και ένας μονόδρομος ο Νόμος Καλλικράτη. Γιατί δίνει δυνατότητα μόνο σε μεγάλα πολιτικά σχήματα να μπορούν να συνθέσουν υποψήφιες δημοτικές ομάδες. Στον Δήμο της Άρτας επικρατούν οι πολιτικοί χώροι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝασπισμού. Και ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές ομάδες, αναφορά έχουν στους πολιτικούς –κομματικούς τους χώρους περισσότερο. Η κομματική «ταυτότητα» των συνδυασμών, πραγματικά με προβλημάτισε ιδιαίτερα, γιατί αφενός ένας μεγάλος αριθμός πολιτών συγχέει την αυτοδιοίκηση με την διοίκηση, αφετέρου επειδή υπάρχουν και πολίτες με εξωκοινοβουλευτικές αναφορές ή εντελώς ανένταχτοι που δεν έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι, καθώς δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό υποψηφίων. Αυτοί οι άνθρωποι «πνίγονται» έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε συγκεκριμένους συνδυασμούς…

- Εσείς συμμετέχετε στον συνδυασμό του Γιάννη Παπαλέξη επειδή είναι υποψήφιος συνδυασμός του ΠΑΣΟΚ; Ή σε κάθε περίπτωση γιατί επιλέξατε το πρόσωπο του Γιάννη Παπαλέξη;
Τα κόμματα, δεν με ενθουσιάζουν, αλλά επειδή είμαστε κομματική δημοκρατία είναι αναγκαίο κακό. Όταν ήμουν φοιτητής στην Αθήνα στήριζα την παράταξη του ΔΗΚΚΙ, την Δημοκρατική Ένωση Νέων, στην οποία συμμετείχαν πολλοί Αρτινοί συμφοιτητές μου. Ήταν περισσότερο μια τοπικιστική επιλογή, παρά αμιγώς πολιτική. Συμμετείχα, περαιτέρω, σε πολλές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ. Ήμουν το 2005 στην επιτροπή των «επιμορφωτών» εν όψει του προσυνεδριακού διαλόγου που είχε ξεκινήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, στην ίδια ομάδα με τον Ανδρέα Οικονόμου και τον Δημήτρη Λιαροκάπη. Στην συνέχεια από τα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ ορίστηκα «συντονιστής διαδικτύου», αλλά …αντικαταστάθηκα από το τοπικό ΠΑΣΟΚ στην συνέχεια. Πραγματικά, η κομματική ιδιότητα με αφήνει εντελώς αδιάφορο, αν δεν συνοδεύεται από ουσιώδεις δράσεις. Αντιθέτως η Αυτοδιοίκηση είναι ιδιαιτέρως πιο ελκυστική. Και ως δημότης είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνεργαστώ με πρόσωπα που άφησαν την σφραγίδα τους στα πράγματα και να συνδεθώ φιλικά μαζί τους. Τώρα, γιατί αποφάσισα να συνεργαστώ με τον Γιάννη Παπαλέξη, αυτό έχει σημείο αναφοράς στο απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, που πραγματικά ήταν ό,τι πιο θλιβερό είχε να επιδείξει η Αυτοδιοίκηση τα τελευταία τριάντα χρόνια.

- Σε επίπεδο προσώπων;
Όχι σε επίπεδο προσώπων, αλλά σε επίπεδο διαδικασιών! Χωρίς παλμό, χωρίς ουσία, χωρίς περιεχόμενο… Η πλειοψηφία στον κόσμο της και η Αυτοδιοίκηση έρμαιο των γραμματικών διατυπώσεων, χωρίς αντιπροτάσεις, χωρίς ουσιαστική παρέμβαση και κριτική στάση. Τώρα, πως από κει μέσα προέκυψαν και προκύπτουν αυθεντίες, αυτό είναι αλλού παππά ευαγγέλιο. Ο Δήμος Αρταίων πραγματικά θέλει νέο αέρα, νέα πρόσωπα, νέες ιδέες και άλλες αξίες. Πάνε οι παλαιοκομματικές παρωπίδες! Τελείωσαν. Ο Γιάννης Παπαλέξης είναι ένα πρόσωπο που έχει τις δυνατότητες να δώσει μια νέα πνοή. Είναι κάτοικος της περιοχής, επιστήμονας με γνώση των θεμάτων του Νομού, ένας πολιτικός χαμηλών τόνων και κυρίως ένας νέος άνθρωπος.

- Πιστεύετε ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή της Άρτας απέτυχε;
Αντιθέτως! Πιστεύω ότι ο Πάνος Οικονομίδης είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Είναι ιδιαίτερα οξύνους, ικανός και το κυριότερο ανοιχτόμυαλος. Αν εξετάσει κανείς τις προτάσεις του, θα μπορέσει να βγάλει ένα θετικό τελικό πρόσημο, γιατί έγιναν έργα ουσίας και επαναστατικά για την περιοχή. Ακόμη και η υπόθεση «Ψαροπλιά», υπό την σκοπιά της αναμόρφωσης είναι μια σημαντική πρόταση, που έπρεπε να κατατεθεί, γιατί το θέμα αυτό κάποτε έπρεπε να συζητηθεί! Πιστεύω όμως ότι αδικήθηκε σε επίπεδο συνεργατών, που δεν μπόρεσαν να είναι παρεμβατικοί σε ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των δημοτών. Γιατί η καθημερινότητα είναι το μαράζι του καθενός από εμάς και αυτή δημιουργεί «γινάτι»…

- Φαίνεται όμως να έχει όμως παράπονο από τον Γιάννη Παπαλέξη
Κακώς έχει, αν έχει, παράπονα από τον Παπαλέξη και τον συνδυασμό! Ο Γιάννης Παπαλέξης είχε την πιο έντιμη συμπεριφορά απέναντί του. Από κει και πέρα οι πολιτικές απόψεις είναι σεβαστές…

- Οι άμεσες προτεραιότητες του νέου Δήμου Αρταίων ποιες πρέπει να είναι;
Άμεσα δημιουργία Τράπεζας Γης! Μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της Βαλαώρας, μόνο έτσι θα βρεθεί χώρος για ΒΙΠΕ, μόνο έτσι θα μπορούμε να ελέγχουμε την περιουσία του Δήμου. Πρέπει να έρθουμε και σε επικοινωνία με τη ΚΕΔ και την ΚΥΔ, προκειμένου να διεκδικήσουμε υπέρ του νέου Δήμου, όσες εκτάσεις κάτω των δέκα στρεμμάτων, βρίσκονται εντός των σχεδίων πόλεων της περιοχής και ανήκουν στο Δημόσιο. Δεν μπορεί να είναι το Δημόσιο τροχοπέδη στην ανάπτυξη των Δήμων. Στην συνέχεια: ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του Δήμου! Να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε προγράμματα που σχετίζονται με την Τρίτη ηλικία και τα ΑμΕΑ. Ο Δήμος μας, θα έχει χωριά με αμιγή πληθυσμό γερόντων και πρέπει να μεριμνήσει γι’αυτούς. Και τέλος ενίσχυση των υποστηρικτικών θεσμών της οικογένειας. Με αξιοκρατία. Δεν γίνεται εργαζόμενες μητέρες να μην μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς…

- Σας ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ ευχαριστώ και καλή συνέχεια και στο δικό σας έργο στην προεκλογική περίοδο.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Γιάννης Καϊντάσης γεννήθηκε στην Άρτα το 1975, γιος του Νίκου Καϊντάση Πολιτικού Υπομηχανικού και της Ευαγγελίας Καϊντάση – Παπαχρήστου, Εργοδηγού Δημοσίων Έργων, Υπαλλήλου της ΔΤΥΝ Άρτας. Αποφοίτησε από το Γ’ Λύκειο Άρτας (Αγία Θεοδώρα) και την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε στην Αθήνα μαθήματα δημοσιογραφίας, γελοιογραφίας και κινουμένου σχεδίου (ΙΕΚ - Αθηναϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας) εργάστηκε σε Αθηναϊκά ΜΜΕ (εφημερίδες- περιοδικά – ραδιόφωνο) και σε διαφημιστικές εταιρίες ενώ στην Άρτα συνεργάζεται με την εφημερίδα «Η ΓΝΩΜΗ» . Από το έτος 2006 είναι δικηγόρος στο Πρωτοδικείο της Άρτας.

“Όταν απουσιάζει ο πολιτικός λόγος”


«Όταν απουσιάζει ο πολιτικός λόγος, η επανάληψη αναδεικνύει την ένδεια επιχειρημάτων», επισημαίνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο συνδυασμός «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» του υποψηφίου περιφερειάρχη Βαγγέλη Αργύρη, με την οποία απαντάει στον αντίπαλό του Αλέξανδρο καχριμάνη. Αναφέρει χαρακτηριστικά:
Μετά την κατάρρευση του μύθου του «αποτελεσματικού και ανεξάρτητου Νομάρχη», ο Αλέκος Καχριμάνης και οι υποψήφιοι της παράταξής του μονότονα επαναλαμβάνουν το αίτημα «να παραιτηθεί ο Βαγγέλης Αργύρης από το βουλευτικό αξίωμα»
Η επανάληψη αποδεικνύει την ένδεια επιχειρημάτων, προτάσεων και ιδεών για τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Την ώρα που οι Ηπειρώτες ζητούν από εμάς να χτίσουμε σταθερά θεμέλια για την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία, την ποιότητα ζωής των Ηπειρωτών, ο κ. Καχριμάνης δίνει με σθένος τη μάχη των …αξιωμάτων.
Ο Βαγγέλης Αργύρης δεν βρίσκεται στη Βουλή των Ελλήνων ούτε «κληρονομικώ δικαίω» ούτε κατά παραχώρηση του κ. Καχριμάνη και των συνεργατών του.
Οφείλει τη διαδρομή του στη σχέση εμπιστοσύνης που έχτισε βήμα-βήμα και με αγώνες, με τους πολίτες του Νομού Ιωαννίνων. Σχέση που, σε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, ανανεώνεται.
Σ’ αυτούς οφείλει, σ’ αυτούς απευθύνεται, σ’ αυτούς απολογείται ο Βαγγέλης Αργύρης.
Από την πρώτη ημέρα της επίσημης ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του, ο κ. Αργύρης, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να αφοσιωθεί εξολοκλήρου στον τόπο μας και το νέο θεσμό.
Ανήκει σ’ αυτούς που πιστεύουν στον «Καλλικράτη» και δεν είναι απλά διεκδικητής αξιωμάτων.
Είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί ώστε να αξιοποιηθεί η μεγάλη αλλαγή που γίνεται στη χώρα και που δίνει τη δυνατότητα να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις και να αποφασίζουμε εμείς και μόνο εμείς για τον τόπο μας.
Στην προσπάθεια αυτή θα συμμετέχει ενεργά από το Γενάρη του 2011 από όποια θέση του τάξει ο λαός της Ηπείρου.
Δεν αναγνωρίζουμε στον κ. Καχριμάνη το δικαίωμα να απονέμει ή να αφαιρεί ρόλους και αξιώματα. Αυτό το δικαίωμα ανήκει στους πολίτες .Αυτοί θα αποφασίσουν όταν έλθει η ώρα .
Ας κάνει υπομονή ο κ. Καχριμάνης κι ας περιμένει την κρίση τους.
Ως τότε η παράταξή του, «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη», ας βρει άλλους τρόπους να …επιβιώσει. Αν μπορεί…

Με επίκεντρο τον άνθρωπο ο σχεδιασμός από Γ. Παπαλέξη


Την Δευτέρα τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου στην πλατεία Κιλκίς

Και επίσημα ξεκινάει την Δευτέρα ο προεκλογικός αγώνας του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη, με την εκδήλωση των εγκαινίων του εκλογικού του κέντρου, που βρίσκεται στην πλατεία Κιλκίς.
Μετά την κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου θα ακολουθήσει η παρουσίαση του ολοκληρωμένου ψηφοδελτίου, στο οποίο έχουν προστεθεί σημαντικές προσωπικότητες του νέου διευρυμένου Δήμου Αρταίων, όπως και όλων των τοπικών συμβουλίων των τοπικών διαμερισμάτων.
Στην ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης αναμένεται να δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο συνδυασμός του, ως δημοτική αρχή. Με επίκεντρο τον άνθρωπο θα είναι το στίγμα της πολιτικής αυτής, σύμφωνα με πληροφορίες, μιας και στις προηγούμενες ομιλίες του ο υποψήφιος δήμαρχος έχει κάνει αναφορά σ’ αυτό το θέμα, σημειώνοντας ότι το καλύτερο υλικό που έχει ο συνδυασμός του είναι ο άνθρωπος.
Στόχος η συγκρότηση και λειτουργία του νέου Δήμου, σε μικρό χρονικό διάστημα, απ’ την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, αναμένεται να επισημάνει ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, ο οποίος και στο πρόγραμμά του, αλλά και στην μέχρι τώρα επικοινωνία που έχει με τους πολίτες, έχει επισημάνει αυτή την άποψη και στόχο ταυτόχρονα.
Αναμένεται να γίνει αναφορά σε όλα τα προβλήματα και της πόλης και των χωριών, τα οποία ο συνδυασμός έχει καταγράψει και παρουσιάζει αναλυτικά στο πρόγραμμα που εξέδωσε και περιέχει προτάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα και της αυτοδιοίκησης και του νέου Δήμου Αρταίων.
Η συγκέντρωση για τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη, αναμένεται να είναι μαζική, μιας και αυτά τα μηνύματα φτάνουν και απ’ την πόλη και απ’ τα χωριά του νέου Δήμου.

Έχει λόγους να αισιοδοξεί

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Ένα μεγάλο αριθμό δημοτικών διαμερισμάτων του νέου Δήμου Αρταίων έχει επισκεφτεί ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης και έχει ήδη τα πρώτα συμπεράσματα της αποδοχής της πρότασής του και του συνδυασμού του.
Η αλλαγή στην νοοτροπία άσκησης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής είναι το ζητούμενο για τους πολίτες και αυτό το διασφαλίζει με κάθε τρόπο, η πρόταση του συνδυασμού «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ». Η πρόταση του Γιάννη Παπαλέξη, για συνεχή και συνεπή διάλογο με τους πολίτες, φαντάζει σήμερα η λύση και η νέα σελίδα στον τρόπο λειτουργίας μιας δημοτικής αρχής και αυτό μπορεί να το διαβεβαιώσει ο υποψήφιος δήμαρχος.
Είναι δίπλα του σημαντικοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν άποψη και πρόταση για όλα τα ζητήματα του Δήμου, αλλά έχουν και την θέληση να επικοινωνούν καθημερινά με τον πολίτη, έτσι ώστε καθημερινά η πολιτική που θα ασκείται και οι επιλογές που θα γίνονται να μην βάζουν τους πολίτες απέναντι, όπως πάρα πολλές φορές μέχρι σήμερα έχει συμβεί, όχι μόνο με την απερχόμενη δημοτική αρχή, αλλά και τις προηγούμενες.
Η άσκηση πολιτικής μέσα από το Δήμο Αρταίων, με επίκεντρο τον άνθρωπο, όπως διακηρύσσει ο Γιάννης Παπαλέξης, θα ανοίξει νέες δράσεις στο Δήμο, για τις οποίες μέχρι σήμερα ούτε συζήτηση δεν έχει γίνει.
Η ανάλογη πρόταση που κατατίθεται σ’ όλες τις συζητήσεις απ΄ τον Γιάννη Παπαλέξη, βρίσκει σύμφωνους τους πολίτες, οι οποίοι την ίδια σκέψη έκαναν πολλές φορές, αλλά όσες φορές κι αν συζήτησαν ανάλογα θέματα δεν βρήκαν ανταπόκριση.
Σ’ ότι αφορά τον τομέα των έργων, ο ίδιος είναι τεχνικός και είναι σίγουρο πως με την τεράστια εμπειρία που έχει σε προγράμματα χρηματοδότησης έργων θα έχει την δυνατότητα να κάνει πολλά πράγματα και να λειτουργήσει υπέρ της πόλης.
Έχει πολλά συγρκιτικά πλεονεκτήματα ο Γιάννης Παπαλέξης.
Έχει και το σημαντικότερο. Είναι νέος, άφθαρτος, με μεγάλες δυνατότητες επικοινωνίας με τον πολίτη και αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι που τον αναβαθμίζουν στην συνείδηση των πολιτών.

Θα δικαιωθεί ο Χρ. Παπάζογλου


Σημαντική η πορεία συγκρότησης του ψηφοδελτίου του με σημαντικές προσωπικότητες

Συνδυασμός με πρόσωπα που επιθυμούν να λειτουργήσουν αυτοδιοικητικά, αλλά και να εκφράσουν την αντίθεσή τους, με τις κομματικές επιλογές, είναι αυτός του ανεξάρτητου υποψηφίου δημάρχου Χρήστου Παπάζογλου, ο οποίος συναντάει την αποδοχή των πολιτών και μέσα στην πόλη, αλλά και σ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του νέου Δήμου Αρταίων.
Δεν έπιασαν τόπο οι απειλές περί κομματικών διαγραφών, που φάνταζαν ως «σανίδα σωτηρίας» για τον εκλεκτό της ΝΔ στην Άρτα, υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Παπαβασιλείου. Όπως επίσης κανέναν έπεισαν οι «Κασσάνδρες» που ήθελαν τον ανεξάρτητο υποψήφιο δήμαρχο Χρήστο Παπάζογλου, να εγκαταλείπει την προσπάθεια στην μέση της διαδρομής, γιατί αυτό θα βόλευε.
Ο Χρ. Παπάζογλου, απέδειξε ότι κινήθηκε με μεθοδικότητα και στο πλαίσιο του ειλικρινούς διαλόγου έπεισε τους πολίτες και τους παράγοντες του τόπου, ότι αξίζει τον κόπο η προσπάθεια για το ΑΥΡΙΟ, που είναι και στο όνομα του συνδυασμού του. Οι συζητήσεις με τους πολίτες είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Αυτό της αναζήτησης του καλύτερου ΑΥΡΙΟ, το οποίο μπορεί να αποτελεί και μια μακρά διαδικασία, αλλά κάποτε πρέπει να αρχίσει.
Και φυσικά τόσα σημαντικά στελέχη της πόλης και των χωριών να αντέξουν τις πιέσεις που ασκήθηκαν, να μην μπουν στον συνδυασμό του, μόνο τυχαίο γεγονός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Σημαίνει ότι υπάρχει και εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του επικεφαλής, αλλά περισσότερη εμπιστοσύνη σ’ αυτό που επιχειρείται να γίνει και θα γίνει με αποτελεσματικότητα. Να βρεθούν οι ίδιοι οι πολίτες στο προσκήνιο και να αποφασίσουν αυτοί για το μέλλον του τόπου και την ζωή τους.
Απ’ την μέχρι τώρα πορεία του εγχειρήματος, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, ότι ήδη δόθηκε μια ηχηρή απάντηση, σε όσους θεωρούν ότι η αυτοδιοίκηση, είναι κομματική υπόθεση. Όπως για παράδειγμα ο νομάρχης Άρτας Γιώργος Παπαβασιλείου, που νόμισε πως με την κομματική απόφαση, ο κόσμος θα τον ακολουθήσει και αυτόν και την αλαζονική του στάση.
Δόθηκε επίσης και ένα σύνθημα στην τοπική κοινωνία. Ότι έχουν μέλλον οι ανεξάρτητες προσπάθειες, αυτές δηλαδή που επιχειρούν να καθιερώσουν το αυτονόητο. Ότι για την τύχη των πολιτών, μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιοι οι πολίτες και όχι κάποιοι κομματικοί ιμπρεσάριοι οι οποίοι περιέρχονται τις πόλεις και τα χωρία και νομίζουν ότι έχουν το αλάθητο και κάνουν τα αντίθετα απ’ αυτά που οι πολίτες επιθυμούν.

Ο υποψήφιος
δήμαρχος

Λίγα λόγια, αλλά πολλή ουσία, έχουν οι συζητήσεις που κάνει ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Παπάζογλου. Αναλύει με κάθε λεπτομέρεια τους λόγους που τον οδήγησαν να δημιουργήσει τον ανεξάρτητο συνδυασμό, μετά από συζήτηση με στελέχη της κοινωνίας, αλλά και του κόμματος στο οποίο ανήκει. Μια ανάλυση, η οποία γίνεται αποδεκτή απ’ τους πολίτες κι έτσι πολλοί εξ αυτών, αποφάσισαν να γίνουν και πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας, να είναι δηλαδή υποψήφιοι με τον ανεξάρτητο συνδυασμό.
Αναλύει επίσης την άποψή του, για τα προβλήματα του νέου Δήμου, που είναι πολλά και ο ίδιος τα γνωρίζει από πρώτο χέρι. Παράλληλα προτείνει και λύσεις, που κι αυτές γίνονται αποδεκτές.
Αποδεικνύει στο μικρό διάστημα, που κινείται ως υποψήφιος δήμαρχος, πως έχει άποψη, έχει διάθεση για προσφορά, αλλά το σημαντικότερο, έχει ως αρχή του να ακούει τον πολίτη και με βάση το όραμα του πολίτη, να σχεδιάζει τις δικές του επιλογές και παρεμβάσεις.
Μια ξεχωριστή προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε ο Χρήστος Παπάζογλου, έχει το ενδιαφέρον της και θα φέρει και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Περιοδείες στα χωριά του νέου Δήμου

Το Κορφοβούνι και τη Ροδαυγή επισκέφθηκε τις πρωινές ώρες της Κυριακής ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί και αύριο!» Χρήστος Παπάζογλου, συνοδευόμενος από ομάδα υποψηφίων συμβούλων της περιοχής.
Στο Κορφοβούνι βρέθηκε με πολλούς από τους κατοίκους όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να εκθέσει τους στόχους και τις επιδιώξεις του συνδυασμού ενώ έγινε δέκτης παραπόνων για χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή.
Από τη μεριά του ο υποψήφιος δήμαρχος Αρταίων, επεσήμανε πως η πλειοψηφία των τοπικών προβλημάτων είναι σε γνώση του και η επίλυσή τους έχει ήδη επεξεργασθεί και θα ανακοινωθεί δια μέσου του προγράμματος του συνδυασμού στο οποίο θα υπάρξει και η ιεράρχησή τους.
Στη Ροδαυγή κατά τη διάρκεια της γιορτής Κάστανου που ελάμβανε χώρα, πολλοί ήταν οι κάτοικοι που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον της άμεσης γνωριμίας μαζί του ενώ όπως ο ίδιος ανέφερε με δηλώσεις του, η συγκεκριμένη γιορτή αποτελεί οδηγό για την ανάπτυξη αναλόγων δράσεων που θα προβάλουν τον ορεινό και ημιορεινό όγκο του νέου δήμου τονώνοντας παράλληλα την τοπική οικονομία.
Επεσήμανε δε πως και με την κατάλληλη προβολή από μεριάς δήμου, αλλά και την ενίσχυση των δράσεων αυτών, είναι εφικτή η αναγέννησης της περιοχής που εκτός των άλλων αποτελεί ένα από τα ομορφότερα γεωγραφικά σημεία της χώρας.

Ενδιαφέρουσα προεκλογική εκστρατεία


Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να κάνουμε στην προσπάθεια που κάνει για να εκλεγεί δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, ο δήμαρχος Αγνάντων και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Άρτας Χρήστος Χασιάκος.
Μια πορεία προς τους πολίτες, που δεν την συναντάς εύκολα. Με ηρεμία και χωρίς καμία ένταση ή αντιπαράθεση με τους αντιπάλους, έχει άποψη για τα Τζουμέρκα, τα οποία υπηρετεί από διάφορες θέσεις ευθύνης τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Έχει πρόταση και έχει δημιουργήσει την υποδομή να γίνουν τα Τζουμέρκα καλύτερα. Είναι ίσως ο μόνος απ’ τους υποψηφίους που γνωρίζει πολύ καλά πως ένας νέος Δήμος, που εκτείνεται απ’ την μία άκρη του νομού στην άλλη, μπορεί να λειτουργήσει. Να έχει την υποδομή σε επίπεδο μελετών, ώστε κάθε πρόγραμμα που παρουσιάζεται να αξιοποιείται και να μετατρέπεται σε έργο.
Στον νυν Δήμο Αγνάντων η αποδοχή είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το σημαντικό είναι ότι ανάλογη αποδοχή συναντάει και στο νυν Δήμο Αθαμανίας, αλλά και τις κοινότητες Μελισσουργών και Θεοδωριάνων. Απλοί κάτοικοι των χωριών, είναι ενημερωμένοι για το τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια στον γειτονικό Δήμο και αφήνουν κατά μέρος δευτερεύουσες αντιθέσεις για το αν πρέπει να είναι ο δήμαρχος απ’ τα δικά τους χωριά, όπως κάποιοι που διαπιστώνουν αδυναμία λένε και έχουν αυτό ως μοναδικό επιχείρημα, για να δείξουν ότι κάτι κάνουν.
Στα χωριά του Δήμου Αθαμανίας, το ψηφοδέλτιο του Χρήστου Χασιάκου πλαισιώνεται από σημαντικές προσωπικότητες, που έχουν αναγνωρισμένο το ενδιαφέρον τους για τον τόπο και έχουν κάνει παρεμβάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων είναι εμφανή.
Θα λέγαμε ότι η προεκλογική περίοδος, υπό τις παρούσες συνθήκες, οδηγεί σε συμπεράσματα. Ένα απ’ αυτά αφορά την πολιτική και κοινωνική επάρκεια του υποψηφίου, του επικεφαλής ενός συνδυασμού, που μπορεί και με ηρεμία, χωρίς νεύρα και αντιπαραθέσεις, να πείθει και να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Αυτό το χαρακτηριστικό αναδεικνύει, ακόμη περισσότερο, τον Χρήστο Χασιάκο.

Ρεκατσίνας: Όλο και περισσότεροι Φ/Β σταθμοί στην Ήπειρο

Περισσότερα φωτοβολταϊκά στην Ήπειρο διεκδικεί το ΤΕΕ Ηπείρου από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με επιστολή του προς την κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Ειδικότερα ζητά τη δίκαιη κατανομή ισχύος σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου κ. Γιώργος Ρεκατσίνας επισημαίνει ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών δεν πρέπει να γίνεται τυχαία και αποσπασματικά με μοναδικό κριτήριο το επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά να υπακούει σε ένα συγκεκριμένο χωροταξικό πολεοδομικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, χωρίς να ανατρέπει χρήσεις γης.
Σύμφωνα με το ΤΕΕ, η Ήπειρος διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό τεχνικού επιστημονικού προσωπικού υψηλών προδιαγραφών και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή θα συμβάλλει αναμφισβήτητα στην προώθηση των ρυθμών ανάπτυξης.
Παράλληλα, το ΤΕΕ Ηπείρου θεωρεί αδικαιολόγητη και άδικη την προηγούμενη κατανομή που είχε γίνει ανά Περιφέρεια.
Τονίζει, δε, πως στην Ήπειρο υπάρχουν υποσταθμοί υψηλής και μέσης τάσης, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 450 μεγαβάτ, επομένως υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς πολύ μεγαλύτερη από αυτή που τότε διετέθη.

Όλγα Γεροβασίλη: Δε βλέπω την αυτοδιοίκηση ούτε ως επάγγελμα ούτε ως πολιτική καριέρα


«Είμαι στην αυτοδιοίκηση από το 1994 δουλεύοντας στο ιατρείο μου και αγαπώντας πολύ τη δουλειά μου. Πίστευα όμως και εξακολουθώ να πιστεύω βαθιά πως ο καθένας μας οφείλει να προσπαθήσει να καλυτερέψει τις συνθήκες στον τόπο που ζει. Και η αυτοδιοίκηση σου δίνει αυτή την ευκαιρία. Προσωπικά και ξέρω και θέλω και μπορώ».
Αυτή ήταν μία από τις τοποθετήσεις της υποψηφίας Δημάρχου Όλγας Γεροβασίλη σε συνομιλία που είχε πριν λίγες ημέρες με κατοίκους του Αμμοτόπου για προβλήματα και προοπτικές της περιοχής. Προηγούμενα έκανε επίσκεψη στο Δημαρχείο Ξηροβουνίου, συνοδευόμενη από υποψήφιους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους του συνδυασμού «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ».
Συνομίλησε με τους υπαλλήλους του Δήμου για διοικητικά και λειτουργικά ζητήματα που προκύπτουν από το σχέδιο «Καλλικράτης» και τα οποία από κοινού θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μετά την 1η Γενάρη του 2011 και στη συνέχεια με το Δήμαρχο Κώστα Κοσμά για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ενότητα του Ξηροβουνίου.

Κόμβος Αμμοτόπου

Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν σε ζητήματα αδειοδοτήσεων και λειτουργίας κτηνοτροφικών και μεταποιητικών μονάδων, στο πρόβλημα σταδιακής μετατροπής της περιοχής της Αλαφόστερας Καμπής σε λατομική περιοχή, στα προβλήματα του οδικού δικτύου, στην εξεύρεση τρόπου επιτάχυνσης των διαδικασιών με ταυτόχρονη όμως εξασφάλιση των συμφερόντων των κατοίκων της περιοχής για την κατασκευή της Ιόνιας οδού στο τμήμα της που διέρχεται από το Δήμο Ξηροβουνίου, στην αναγκαιότητα κατασκευής κόμβου παράκαμψης του Αμμοτόπου για ευχερέστερη σύνδεση της περιοχής των Δυτικών Τζουμέρκων με την Ιόνια οδό , στην αξιοποίηση της ορεινής περιοχής του Δήμου και της παραλίμνιας περιοχής με αγροτουριστικές και άλλες δράσεις εναλλακτικού τουρισμού και μια σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν τις υποδομές και την ανάπτυξη της περιοχής με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων προγραμμάτων.

Σε Ροδαυγή, Πιστιανά και Δαφνωτή

Την Κυριακή μαζί με τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους της ήταν στη Ροδαυγή με αφορμή τη γιορτή «τσίπουρο και κάστανο». Με την προσέλευσή της στην πλατεία της Ροδαυγής δημιουργήθηκε ένα πολύ θερμό κλίμα καθώς πλήθος ανθρώπων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες, έσπευσαν να πλησιάσουν την Όλγα Γεροβασίλη και τους ανθρώπους της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ», εκδηλώνοντας τη στήριξή τους και τις ευχές τους για καλή επιτυχία στις εκλογές του Νοέμβρη. Στη συνέχεια η Όλγα Γεροβασίλη συνοδευόμενη από ανθρώπους του συνδυασμού επισκέφθηκαν τα Πιστιανά και τη Δαφνωτή, συναντήθηκαν με κατοίκους και αντάλλαξαν απόψεις για την παραγωγική και τουριστική ανάπτυξη όλων των περιοχών του Δήμου Ξηροβουνίου, αλλά και για την επίλυση των προβλημάτων υποδομών και οδοποιίας των συγκεκριμένων τοπικών διαμερισμάτων.

Σε Γαβριά και Ψαθοτόπι

Επίσκεψη επίσης έκανε στα Τοπικά Διαμερίσματα Γαβριάς και Ψαθοτοπίου το προηγούμενο Σάββατο. Υπήρξε αναλυτική συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι μετέφεραν στην Όλγα Γεροβασίλη τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους για σειρά θεμάτων της καθημερινότητας των δημοτών. Κυρίαρχα θέματα υπήρξαν η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, τα δημοτικά τέλη καθώς και η αγροτική οδοποιία και τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα. Εκτενής υπήρξε η συζήτηση και για τα περιβαλλοντικά θέματα, που απασχολούν το σύνολο της ενότητας του Αμβρακικού.
Η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων Όλγα Γεροβασίλη απαντώντας στα ερωτήματα κατέθεσε και τις βασικές αρχές του προγράμματος του συνδυασμού «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» για την περιοχή. Χαρακτήρισε εύλογες τις ανησυχίες των συνδημοτών μας για το πώς θα γίνει σωστά η διαχείριση των θεμάτων της καθημερινότητας υπογραμμίζοντας, ότι ο «Καλλικράτης» δεν αποσαφηνίζει πολλά θέματα.
Ταυτόχρονα όμως τόνισε, ότι η ίδια και η παράταξή της, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του Δήμου από την 1η Ιανουαρίου του 2011 σε καμιά περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσει τους συνενούμενους δήμους και τους πολίτες τους ως οικονομικούς «αιμοδότες» της πόλης της Άρτας, αλλά αντίθετα, μέσα από την ιεράρχηση των αναγκών και τον εξορθολογισμό των δαπανών, όλοι οι δημότες του νέου Δήμου θα απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο δημοτικών υπηρεσιών. Αναγνώρισε, ότι η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει μεγάλες κουβέντες για έργα και τόνισε, ότι οι πολίτες θα πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε όσους θα προσπαθήσουν να τάξουν γενικώς και αορίστως.

Στην Ανέζα

Τη δεύτερη κατά σειρά επίσκεψη στους Δημάρχους των δημοτικών ενοτήτων του νέου Δήμου Αρταίων πραγματοποίησε στις 11 το πρωί της Τετάρτης στο Δημαρχείο του Δήμου Αμβρακικού στην Ανέζα, η Όλγα Γεροβασίλη. Αρχικά συζήτησε με τους υπαλλήλους του Δήμου την θέση της για αποκέντρωση των διοικητικών υπηρεσιών μετά την 1η Γενάρη του 2011, θέμα που δεν έχει διευκρινίσει το σχέδιο «Καλλικράτης», ώστε οι πολίτες της περιοχής να εξυπηρετούνται για τα καθημερινά τους ζητήματα, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται στην πόλη της Άρτας καθώς και για μια σειρά άλλων ζητημάτων, τόσο λειτουργικών όσο και αρμοδιοτήτων, τα οποία προκύπτουν από τον «Καλλικράτη» και αν δε λυθούν γρήγορα θα προκαλέσουν δυσλειτουργία στη δουλειά της νέας Δημοτικής Αρχής και καθυστέρηση στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της.
Στη συνέχεια συνομίλησε με το Δήμαρχο Γιώργο Σιώζιο και αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τη δημοτική ενότητα του Αμβρακικού.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν σε ζητήματα λειτουργίας κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων, στα προβλήματα του αγροτικού οδικού δικτύου, στα προβλήματα ύδρευσης και αποκομιδής απορριμμάτων και στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του αρδευτικού και στραγγιστικού δικτύου ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.
Επίσης συζήτησαν για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής μέσω της τόνωσης του αγροτικού τομέα και της παραγωγικής και τουριστικής αξιοποίησης του Αμβρακικού Κόλπου και των λιμνοθαλασσών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αλιευτική παραγωγή καθώς η μείωση των ψαριών είναι μεγάλη με σοβαρή αρνητική επίπτωση στο εισόδημα τόσο των ελευθέρων αλιέων, όσο και των μελών των Αλιευτικών Συνεταιρισμών των λιμνοθαλασσών Λογαρού και Τσουκαλιό.

Αμβρακικός, πεδιάδα, ύδρευση

Η Όλγα Γεροβασίλη συνομιλώντας στη συνέχεια με κατοίκους της Ανέζας μετέφερε τις θέσεις της για τα παραπάνω θέματα λέγοντας μεταξύ άλλων:
« Στο Δήμο Αμβρακικού είναι συγκεντρωμένο πάνω απ’ το 50% των κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων του Νομού, μονάδες που τονώνουν σημαντικά την τοπική οικονομία και το ατομικό εισόδημα. Ο τρόπος λειτουργίας τους όμως δημιουργεί δυστυχώς οχλήσεις στους κατοίκους πολλών περιοχών. Η λύση ασφαλώς και δεν είναι η δημιουργία κλειστού επαγγέλματος, που εμμέσως επιχειρήθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο με έγγραφη συναίνεση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού για αποκλεισμούς περιοχών και με χειρισμούς της Νομαρχίας που διοργάνωνε συσκέψεις για το θέμα, χωρίς να καλούνται σ’ αυτές όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες.
Η λύση είναι η εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης που θα αναδείξει τις πραγματικά κορεσμένες περιοχές, η εκπόνηση χωροταξικών σχεδίων που θα αποτρέψει τις συγκρούσεις χρήσεων γης και ο ουσιαστικός έλεγχος λειτουργίας των μονάδων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ασφαλώς μετά από εξάντληση του ενημερωτικού και συμβουλευτικού ρόλου τους.
Όσον αφορά τα προβλήματα ύδρευσης και χρήσης αμιαντοσωλήνων θα πρέπει να υποστηριχθεί και να προωθηθεί από τη νέα Δημοτική Αρχή η ένταξη της μελέτης που έχει υποβληθεί από το Σύνδεσμο Ύδρευσης Πεδινών και Ημιορεινών Δήμων Νομού Άρτας στο ΕΣΠΑ για την αντικατάστασή τους.»
Αναφερόμενη στο πρόβλημα της καθαριότητας και της αποκομιδής των σκουπιδιών η Όλγα Γεροβασίλη είπε πως αυτό θα λυθεί μέσω των μετατάξεων που θα συμβούν με την λειτουργική εφαρμογή του «Καλλικράτη», καθώς υπάρχει επάρκεια στόλου απορριμματοφόρων και κάδων.
Τα προβλήματα της αγροτικής οδοποιίας δεν λύνονται με ημίμετρα, όπως οι περιστασιακές χαλικοστρώσεις αλλά απαιτείται μόνιμη λύση που συνίσταται στην ασφαλτόστρωση των κυριότερων αγροτικών δρόμων. Ακόμα απαιτείται κατασκευή νέων γεφυρών και διαπλατύνσεις των υπαρχόντων.
Το αρδευτικό και στραγγιστικό δίκτυο που κατασκευάσθηκε τη δεκαετία του ‘50 είναι γνωστό σε όλους πως δεν καλύπτει τις ανάγκες και απαιτείται καινούριο σύγχρονο δίκτυο, που θα μειώσει το κόστος άρδευσης, καθώς σήμερα, με την τιμή του πετρελαίου στο 1,30 οι παραγωγοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.»
Στην δημοτική ενότητα Αμβρακικού ανακοινωμένοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με το συνδυασμό της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ» ήταν:
-Άγγελος Μανώλης από τη Ράχη, Κτηνίατρος, υπάλληλος της Δ/νσης Κτηνιατρικής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας,
-Περικλής Μυτικιώτης από την Ανέζα, επιχειρηματίας πτηνοτρόφος,
-Βαγγέλης Ντόκορος από τη Ράχη, απόφοιτος σχολής διοίκησης και οικονομίας, εμπορικός αντιπρόσωπος
-Μάγδα Προκαθουμένου από το Ψαθοτόπι, οικονομολόγος, υπάλληλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας και πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμβρακικού και
-Τάσος Φώτου από την Ανέζα, ιδιωτικός υπάλληλος και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αμβρακικού.
Τέλος το ψηφοδέλτιο της Όλγας Γεροβασίλη για την εκλογική ενότητα του Δήμου Αμβρακικού ολοκληρώθηκε με την υποψηφιότητα του Ηλία Παπαδημητρίου από την Ανέζα, εργοδηγού, υπαλλήλου της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων και Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας

Ξαφνικά και πάλι Βασίλης Καμάρας…


Ξαφνικά, στις 9 Οκτωβρίου λάβαμε δύο e-mail από το εξωτερικό και από τον κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, ο οποίος αναφέρονταν στο αφιέρωμα της «Γ» για τον Στρατηγό Βασίλη Καμάρα, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 23 Ιουλίου με τίτλο: «Β. ΚΑΜΑΡΑΣ: Ο Στρατηγός που ήταν πρώτα Στρατιώτης…»
Θυμίζουμε εδώ ότι η πρώτη άμεση και θετική αντίδραση, ήρθε από τον κ. Τάσο Τσέτη, ο οποίος επιβεβαίωνε το αφιέρωμα, όπως είχαμε σχολιάσει, αρχές Αυγούστου. Οι μέρες και οι μήνες πέρασαν και εντελώς ξαφνικά τα δύο e-mail του Σαββάτου και Κυριακής του κ. Παπαδόπουλου ευχάριστα μας ξάφνιασαν…
Γράφει στο πρώτο ότι: «Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα γράφατε για τον στρατηγό Ζέρβα και για τον Καμάρα… Έχετε απόλυτο δίκιο, με τους άνδρες της 10ης Μεραρχίας σκοτώθηκε ο Major david Wallace, ο οποίος πολέμησε με τον 5ο και 6ο λόχο του ΙΙ/16 (Κρανιάς). Την νικηφόρα έκβαση στη μάχη έδωσαν οι εύστοχες βολές του πυροβόλου των 75 mm που πήραν από τους Γερμανούς στη μάχη των Αγίων Θεοδώρων…»
Το κείμενο αυτό συνοδεύονταν από την φωτογραφία του πυροβόλου που σήμερα δημοσιεύουμε. Στο δεύτερο e-mail που μας έκανε ο κ. Παπαδόπουλος μας ενημερώνει ότι σ’ αυτή τη φώτο: «…έχω αναγνωρίσει δύο πρόσωπα. Το ένα είναι ο παππούς μου, ο Γιάννης Παπαδόπουλος του Πέτρου και ο άλλος είναι ο Γάκης Λουκάς ή Γεώργιος Παπαδόπουλος του Λουκά (χωρίς καμιά συγγένεια) και ο όρθιος αξιωματικός πρέπει να είναι ο ανθυπολοχαγός Γριβάκος…»
Ακολούθως ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος αναφερόμενος στον Στρατηγό Βασίλειο Καμάρα μας υποσχέθηκε ότι: «…θα σας κρατήσω ενήμερους εφόσον βρω κάτι προπάντων στο Βρετανικό Μουσείο Πολέμου και στο αρχείο του Meyer από Γερμανούς συγγραφείς…». Κλείνοντας αυτή την αναφορά σημειώνουμε ότι ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος κάνει συνεχείς έρευνες για κάποιο βιβλίο που ετοιμάζει.
Ν.Κ.

Μετά τον Βασιλάκη αποχώρησε και ο Μίγδος

Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή στον «Γ. Καραϊσκάκης» - Μονομαχία Γκούζια και Γαλλίκα

Μετά τον Νίκο Βασιλάκη, αποχώρησε από την διεκδίκηση του Δήμου "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και ο Περικλής Μίγδος. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του ο κ. Μίγδος μεταξύ άλλων σημειώνει ότι: "...Έρχονται όμως στιγμές που αυτός ο βηματισμός διακόπτεται και χάνεται η ισορροπία, προσωρινά μεν, αλλά χάνεται.
Για προσωπικούς λόγους είναι αδύνατον να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος. Θέλω να ζητήσω ταπεινά συγνώμη από τους συνεργάτες μου και από τους κατοίκους του διευρυμένου Δήμου Καραϊσκάκη. Θέλω να δείξουν την κατανόησή τους..."
Έτσι το μόνο σίγουρο είναι πλέον ότι στο Δήμο "Γ.Καραϊσκάκης" θα έχουμε Δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή και η αναμέτρηση είναι "υπόθεση Μηλιανών". Ο σημερινός Δήμαρχος Τετραφυλίας Μιχάλης Γκούζιας και ο Δημήτρης Γαλλίκας που θα είναι οι τελικοί μονομάχοι, είναι Ραδοβυζινοί και μάλιστα από το ίδιο χωριό, δηλαδή από τα Μηλιανά... και εκείνο που έχει τη δική του σημασία είναι ότι και οι δύο είναι περίπου συνομήλικοι !!!

Αναπτύσσει δυναμική και πάει πολύ καλά


Άλλαξαν τα δεδομένα στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, μετά την αποχώρηση του νυν δημάρχου Νίκου Βασιλάκη, ο οποίος με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος. Το ίδιο έπραξε και ο έτερος υποψήφιος Περικλής Μίγδος, ο οποίος με μακροσκελή ανακοίνωσή του, εξήγησε τους λόγους της αποχώρησης.
Πλέον η αντιπαράθεση, «έχει έδρα» Τα Μηλιανά απ’ όπου κατάγονται ο νυν δήμαρχος Τετραφυλλίας κ. Γούτζιας και ο κ. Γαλλίκας, που όπως είναι γνωστό έχει αρχίσει πολύ καιρό πριν τον προεκλογικό του αγώνα.
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την αποχώρηση των κ. κ. Βασιλάκη και Μίγδου, δείχνουν να ευνοούν τον Δημήτρη Γαλλίκα, μιας και μέχρι στιγμής, απλοί πολίτες που συζητούσαν το ενδεχόμενο να στηρίξουν τους αποχωρήσαντες δηλώνουν ότι η καλύτερη επιλογή είναι αυτή του κ. Γαλλίκα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με παράγοντες του χώρου, οι οποίοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο, αλλά και τους συνεργάτες του.
Σ’ όλα τα χωριά του νέου Δήμου, ο Δημήτρης Γαλλίκας, έχει κάνει πολλές επισκέψεις και περισσότερες συζητήσεις με τους απλούς πολίτες. Ανέλυσε τους στόχους του για το νέο Δήμο και την απόφασή του να ασχοληθεί με το Δήμο αυτό, καταλήγοντας στην διάθεσή του για προσφορά, ώστε να αποτελέσει ο νέος Δήμος Γ. Καραϊσκάκη σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη, η οποία θα έχει ως προϋπόθεση τον σεβασμό του μοναδικού περιβάλλοντος και την προβολή των μνημείων, που είναι πολλά.
Η επικοινωνία του υποψηφίου δημάρχου Δ. Γαλλίκα, με τους πολίτες έχει ως φόντο την ειλικρίνεια και αποστρέφεται τα μεγάλα λόγια και τις κομματικές αναφορές, οι οποίες σε τόσο μικρές κοινωνίες μπορεί να μην έχουν καμία σημασία.
Απ’ την πλευρά τους όλοι οι Ραδοβυζινοί, στο πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου βλέπουν έναν άνθρωπο με καλές προθέσεις, αλλά και με δυνατότητες προσφοράς, για να ξεφύγει η περιοχή τους, απ’ την μετριότητα ή και την υπανάπτυξη, που την οδήγησαν οι επιλογές όσων ασχολήθηκαν μέχρι τώρα με τον τόπο.
Αισιόδοξος και με διάθεση προσφοράς ο Δημήτρης Γαλλίκας, έχει κάθε δικαίωμα να αισιοδοξεί.

ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Το Κάστρο είναι μνημείο…


Δηλώσεις για τις προθέσεις του υπουργείου σχετικά με την τύχη του Κάστρου και του ΞΕΝΙΑ της Άρτας καθώς και για το θέμα των συμβασιούχων της Αρχαιολογίας, έκανε στα ΜΜΕ ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά με αφορμή την παρουσία του στην Άρτα για τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ειδικότερα για το κάστρο και το ΞΕΝΙΑ ο κ. Γερουλάνος είπε: «Νομίζω ότι θα κινηθούμε στα πλαίσια των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από την Τ.Α. Πρέπει να δούμε όμως τις λεπτομέρειες βεβαίως για να βεβαιωθούμε πως οτιδήποτε γίνει θα είναι προς όφελος του μνημείου. Καταλαβαίνετε ότι το κάστρο είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Θεωρούμε ότι με τις σωστές παρεμβάσεις ο χώρος του ΞΕΝΙΑ μπορεί να ‘ρθει και να αναβαθμίζει το χώρο του μνημείου και προς αυτή την κατεύθυνση έχω ζητήσει απ’ τις Υπηρεσίες να συνεργαστούν με την Τ.Α.».
Σε ερώτηση που δέχτηκε για το θέμα των συμβασιούχων του ΥΠ.ΠΟ και αν υπάρχει φως στο τούνελ σε ότι αφορά την άρση του 24μηνου ο κ. Γερουλάνος είπε: «Υπάρχουν μια σειρά από αιτήματα από συμβασιούχους του ΥΠ.ΠΟ πολλά από τα οποία μπορούμε να ικανοποιήσουμε. Ήδη ικανοποιήσαμε την αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Ένα νομοσχέδιο το οποίο περάσαμε και τουλάχιστον εξασφάλισε αυτό το οποίο ήταν το πρώτο βήμα, μια τεράστια αδικία που είχε δημιουργηθεί απ’ την προηγούμενη κυβέρνηση τώρα αποκαταστάθηκε. Υπάρχουν δύο – τρία αιτήματα ακόμα. Αυτό που μπορώ να πω σ’ αυτή τη φάση, είναι πως κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν σ’ αυτά τα οποία έχουμε πει και θα δουλέψουμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε αυτό το θέμα».

Πυλώνες Ανάπτυξης Ν. Άρτας


Του ΧΡΗΣΤΟΥ Κ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ

Η ενασχόλησή μου με την πολιτική έχει ως στόχο την ουσία, δηλαδή την εξασφάλιση ενός καλύτερου αύριο για όλους μας, για εμάς και για τα παιδιά μας. Όμως η υπόθεση ανάπτυξης και ευημερίας της Περιφέρειας μας δεν είναι προσωπική. Όλοι μαζί με επιμονή και εργατικότητα μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες για μια ισχυρή Ήπειρο, για μια ισχυρή Άρτα. Όλοι μαζί, νέα πρόσωπα, μαζί με έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε μία νέα πολιτική πραγματικότητα, να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και να εργαστούμε για ένα καλύτερο και ομορφότερο μέλλον.
Η αξιοβίωτη ανάπτυξη θα πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό στόχο για το Νομό μας. Θέλουμε να εφαρμόσουμε τον όρο αυτό στην πραγματικότητα και αν ακόμη χρειαστεί να έρθουμε σε ρήξη, για να επιβάλλουμε στην κεντρική εξουσία αυτά που δικαιωματικά πρέπει να γίνουν για την περιοχή μας. Διότι η αξιοβίωτη ολοκληρωμένη ανάπτυξη, είναι ταυτόχρονα οικονομική, κοινωνική, τεχνική/τεχνολογική, πολιτική και πολιτισμική, σε διαλεκτική αρμονία και με σεβασμό στο συγκεκριμένο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Είναι η ανάπτυξη για την οποία χαίρεται κανείς να ζει, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και κοινωνικής τάξης στην οποία ανήκει.
Οι κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να στραφούμε για να πετύχουμε την αξιοβίωτη ανάπτυξη είναι:
1.- Η ισόρροπη ανάπτυξη με ιδιαίτερη έμφαση στις βασικές και αναγκαίες υποδομές, που θα συντελέσουν σημαντικά στη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
2.- Η στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που σήμερα περνούν την μεγαλύτερη οικονομική κρίση.
3.- Η ανάληψη πρωτοβουλιών και η προώθηση ενεργειών για την καταπολέμηση της ανεργίας που πλήττει κυρίως τις νέες και τους νέους, με την αύξηση της απασχόλησης.
4.- Η στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.
5.- Η προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης των απορριμμάτων και της διαχείρισης του νερού.
6.- Η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού & του πολιτισμού, αφού ο Νομός Άρτας διαθέτει εξαιρετικό φυσικό πλούτο και σημαντική πολιτισμική κληρονομιά.
Κλείνοντας θεωρώ ότι ο Νομός μας έχει ανάγκη από ανθρώπους ικανούς, με πάθος για την Αυτοδιοίκηση, με ανοιχτό πνεύμα και όρεξη για δουλειά, ώστε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στην πρόκληση και να μετατρέψουμε την ευκαιρία που μας δίνεται, σε ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η Άρτα θα πρέπει να διεκδικήσει αυτά που της αξίζουν. Γιατί η Άρτα αξίζει κάτι καλύτερο.

Χρήστος Κ.Τσιρογιάννης
Μηχανολόγος Μηχανικός
π. Προϊστάμενος Βιομηχανίας & π.Αν. Διευθυντής Προγραμματισμού Ν.Α.Άρτας
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΠΕΙΡΟΥ» του Αλ. Καχριμάνη

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1975 από αγροτική οικογένεια. Είναι γιος του Κώστα Τσιρογιάννη και της Κωνσταντινιάς Ζιώγα με καταγωγή από την Φιλοθέη και το Συρράκο αντίστοιχα.
Είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Ιωάν. Κωνσταντάκη (το γένος Λώλου), Περιβαλλοντολόγο, με καταγωγή από τον Δ. Αθαμανίας και τα Θεοδώριανα. Έχουν δύο αγόρια, 4 και 2 χρονών.
Τελείωσε το Δημοτικό & Γυμνάσιο Χαλκιάδων και το 2ο Λύκειο Άρτας.
1993-1998, Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών.
1998-2000, Έκανε τη στρατιωτική του θητεία στο Τεχνικό Σώμα.
2000-2001, Εργάστηκε ως Διευθυντής Πωλήσεων, σε μεγάλη εμπορική επιχείρηση στον Νομό Άρτας και παράλληλα ως επιστημονικός και εργαστηριακός συνεργάτης στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.
Το 2001 διορίστηκε ως Μηχανολόγος Μηχανικός στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας και συγκεκριμένα στην Δ/νση Ανάπτυξης (πρώην Τμήμα Βιομηχανίας και Ορυκτού Πλούτου).
2006-2007, Διετέλεσε Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης.
Tον Ιανουάριο 2008 ορίστηκε Αν. Διευθυντής στην Δ/νση Σχεδιασμού & Προγραμματισμού της Ν.Α. Άρτας, όπου ασχολήθηκε, εκτός από τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση των τεχνικών και άλλων έργων του Νομού και με αναπτυξιακά θέματα για τον Νομό Άρτας, όπως: Δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου - Αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου Συκιών - Διέλευση της Ιονίας Οδού - Προώθηση του Φυσικού Αερίου - Διέλευση της Σιδηροδρομικής Γραμμής – Εγγειοβελτιωτικά έργα πεδιάδας Άρτας – Υλοποίηση προγραμμάτων για τον Αμβρακικό Κόλπο - Προώθηση της Ανακύκλωσης - Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Προώθηση ψηφιακών έργων κ.α. Σήμερα είναι υπάλληλος της Δ/νσης Σχεδιασμού & Προγραμματισμού Ν.Α.Άρτας.
2001-2005, Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας & Ταμίας του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Νομού Άρτας.
2003-2006, Διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Υπαλλήλων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας.
Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), του ΤΕΕ Ηπείρου και του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών από το 1999. Είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ας αναγνωρίσουν, έστω και τώρα, το μεγάλο λάθος…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα των πλαστών πτυχίων που έδιναν ιδιωτικές σχολές στην Άρτα και πριν αρκετό καιρό είχε αποκαλύψει με λεπτομέρειες και η «Γ», χωρίς να συγκινήσει κανέναν απ’ τους τοπικούς παράγοντες. Αντίθετα, την στιγμή που είναι γνωστές οι δικαστικές αποφάσεις, για κάποιους καθηγητές δημοσίων σχολείων, που νομιμοποίησαν την «βιομηχανία» πλαστών πτυχίων, η πολιτεία επιβράβευσε έναν εξ αυτών. Τον καθηγητή κ. Νικόλαο Ράπτη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Άρτας.
Τα στοιχεία που δίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας Μιχάλης Κουρουτός, είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικά και παραπέμπουν στ5ο αυτονόητο. Ότι με δεδομένη την δικαστική απόφαση, ο συγκεκριμένος καθηγητής δεν έπρεπε να είναι ο νέος διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μιας και η απόφαση να τον ορίσουν διευθυντή, προκάλεσε τότε το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
Ζητούσαν τότε όλοι οι πολίτες της Άρτας, το αυτονόητο. Ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει οριστικά η υπόθεση αυτή και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, να μην προκαλούν με την τοποθέτησή τους σε τόσο σημαντικές δημόσιες θέσεις.
Κάποιοι ανέλαβαν την ευθύνη και τον όρισαν διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας. Τώρα που το θέμα αρχίζει να παίρνει άλλες διαστάσεις, ας μπουν στον κόπο κάποια στιγμή να μιλήσουν για λάθος, το οποίο προκάλεσε όλη την τοπική κοινωνία.

Είναι ένα ταξίδι στην Ιστορία…

Εγκαινιάσθηκε το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΑΣ από τον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο. Ήδη έχουν περάσει από το μουσείο 5.000 επισκέπτες εκ των οποίων οι 3.000 είναι μαθητές. Η είσοδος στο μουσείο είναι ακόμα δωρεάν

Τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άρτας πραγματοποίησε την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, σε μια σεμνή τελετή που έγινε με παρόντες βουλευτές, εκπροσώπους της Τ.Α. και άλλους φορείς από την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Γερουλάνος χαρακτήρισε το μουσείο κόσμημα για την πόλη της Άρτας και τόνισε ότι «είναι ευχής έργο αυτό το μουσείο ν’ αγκαλιαστεί έτσι ώστε να γίνει πηγή πλούτου για την περιοχή». Νωρίτερα ο υπουργός επισκέφθηκε το Βυζαντινό Μουσείο της Άρτας.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Άρτας Πάνος Οικονομίδης ο οποίος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του που μετά από τρεις δεκαετίες αδιάκοπων προσπαθειών έφτασε η στιγμή των εγκαινίων αυτού του σημαντικού για την περιοχή έργου ενώ επεσήμανε ότι ο κ. Γερουλάνος είναι ο δεύτερος υπουργός Πολιτισμού που επισκέπτεται την Άρτα μετά την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη πριν από 28 χρόνια.
Ο κ. Οικονομίδης τόνισε: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Μετά από 31 περίπου χρόνια συνεχούς προσπάθειας που διέσχισε τρία ΚΠΣ καταφέραμε να φτάσουμε σ’ αυτή την όμορφη στιγμή, την όμορφη μέρα που τα εγκαίνια απ’ το υπουργείο Πολιτισμού θα τα κάνει ο κ. Γερουλάνος που είναι ο μετά 28 χρόνια υπουργός Πολιτισμού που επισκέπτεται την Άρτα αφού είχε προηγηθεί ως τελευταία επίσκεψη η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη.
Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτή του την παρουσία κι αυτή την τιμή που μας κάνει και βέβαια έχοντας μιλήσει αρκετά μαζί του ξέρει πολύ καλά τα ζητήματα που μας απασχολούν και νομίζω ότι με τη συμπαράσταση της εξαίρετης Γενικής Γραμματέως της κυρίας Λίνας Μενδώνη θα δώσει διέξοδο στα προβλήματά μας και τη λύση που αναμένουμε τόσα χρόνια όλοι μας με μεγάλη αγωνία». Ο κ. Οικονομίδης συνεχάρη όλους όσους εργάστηκαν για το στήσιμο και την ολοκλήρωση του μουσείου και ιδιαίτερα τον Γεώργιο Ρήγινο, προϊστάμενο της ΛΓ’ ΕΠΚΑ και το προσωπικό, μόνιμους και συμβασιούχους. «Κύριε υπουργέ εμείς επιμένουμε για τη βυζαντινή μας Άρτα» είπε ο Δήμαρχος στον κ. Γερουλάνο προσφέροντάς του αναμνηστικό με την Παρηγορήτισσα, καλωσορίζοντάς τον στην πόλη. Στη Γ.Γ. του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη πρόσφερε νωρίτερα μία ανθοδέσμη.

Η ιστορία του Μουσείου

Ο προϊστάμενος της ΛΓ’ ΕΠΚΑ κ. Ρήγινος αναφέρθηκε στην ιστορία του Μουσείου η οποία ξεκινά 30 χρόνια πριν. Το μουσείο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το ‘95 με την τελική επιλογή της θέσης όπου έχει στηθεί σήμερα ενώ παραλήφθηκε το 2007. Μέσα στη χρονιά αυτή έχουν περάσει από το μουσείο 5.000 επισκέπτες εκ των οποίων οι 3.000 είναι μαθητές.
Η είσοδος στο μουσείο είναι ακόμα δωρεάν αλλά σύντομα θα θεσπιστεί ένα ενιαίο εισιτήριο για τα μουσεία της Νικόπολης, της Άρτας και της Παρηγορήτισσας και όλους τους αρχαιολογικούς χώρους των δύο νομών Άρτας και Πρέβεζας. Ο κ. Ρήγινος ανακοίνωσε ότι την ίδια μέρα των εγκαινίων ήρθε η ένταξη από την Περιφέρεια Ηπείρου του έργου του εξοπλισμού της αίθουσας περιοδικών εκθέσεων του μουσείου προϋπολογισμού 150.000 € με βάση τη μελέτη που είχε συντάξει η Εφορεία.
Ο κ. Ρήγινος κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της μόνιμης έκθεσης και πρώτα απ’ όλα, το Δήμο Αρταίων και το Δημοτικό Συμβούλιο, τον αείμνηστο Δήμαρχο Κώστα Βάγια και τον νυν Δήμαρχο Πάνο Οικονομίδη τόσο για την παραχώρηση του οικοπέδου όσο και για την κάθε είδους βοήθεια που υπήρξε προκειμένου να ξεπεραστούν διάφορα προβλήματα.
Επίσης ευχαρίστησε την ΙΒ’ Εφορεία και τον προϊστάμενό της τα τελευταία χρόνια Κων/νο Ζάχο αλλά και όλο το προσωπικό, την Περιφέρεια Ηπείρου και την διαχειριστική αρχή, τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΠΟ, ιδιαίτερα την Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη, τους μόνιμους, αορίστου χρόνου, επί συμβάσει υπαλλήλους και τους εργαζόμενους με τα προγράμματα STAGE στην ΛΓ’ Εφορεία «που συνέδραμαν με κάθε τρόπο στο να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση αυτού του έργου μέσα στα χρονοδιαγράμματα που προβλεπόταν από ένα ιδιαίτερα σφιχτό τεχνικό δελτίο και πρόγραμμα».

Γερουλάνος: Πολιτιστική ταυτότητα

Στην ομιλία του ο υπουργός κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στα έργα πολιτισμού αλλά και στις δυνατότητες πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της Άρτας τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η ιδιαιτερότητα ενός μουσείου εξαρτάται απόλυτα απ’ τη σχέση του με την κοινωνία. Αν η κοινωνία αγκαλιάσει ένα μουσείο, το μουσείο γίνεται μία πηγή πλούτου για την κοινωνία ενώ αν το αφήσει μόνο του μαραζώνει.
Αυτό το οποίο έχουμε υιοθετήσει στο ΥΠΠΟ είναι η πίστη ότι η ταυτότητά σου είναι ο συνδυασμός του τι νέο δημιουργείς με το πώς συμπεριφέρεσαι στην αρχαία σου κληρονομιά. Στην παράδοσή σου. Ο τρόπος που ισορροπούμε αυτά τα δύο είναι καίριος στο να αναδείξουμε μία συγκεκριμένη ταυτότητα για την περιοχή. Κι εδώ στην Άρτα όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αυτή τη στιγμή δημιουργείται σιγά-σιγά ένα πάρα πολύ πλούσιο ψηφιδωτό με μοναδικά πολιτιστικά αγαθά. Προφανώς πολύ σημαντική ψηφίδα σ’ αυτό το έργο είναι το αρχαιολογικό μουσείο.
Οι δυνατότητες της πολιτιστικής και της τουριστικής ανάπτυξης της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής είναι αυτή τη στιγμή τεράστιες. Οι δυνατότητες που υπάρχουν, ο ανεκμετάλλευτος πλούτος ο οποίος υπάρχει είναι πάρα πολύ μεγάλος. Πάρα πολύ πλούσιος. Και την προσπάθεια εδώ πέρα στο υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού την έχουμε πάρει πάρα πολύ ζεστά. Θεωρούμε ότι έχουμε κάνει πραγματικά ένα μεγάλο έργο στην περιοχή της Ηπείρου μέσα στα χρόνια το οποίο αρχίζει και δένει για να μπορέσει να δώσει στην περιοχή ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων

Ήδη έχουν κλειδώσει ουσιαστικά με το ΕΣΠΑ περίπου 2 εκατομ. ευρώ για το πολύ σημαντικό έργο της ανάδειξης και της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της αρχαίας Αμβρακίας στην πόλη της Άρτας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πιστεύουμε θα δώσει στην Άρτα ένα ακόμα κόσμημα. Η περιοχή είναι φημισμένη μια για τα βυζαντινά της αγαθά. Και πιστεύουμε στη δύναμη που μπορεί να δώσει αυτός ο πλούτος μέσα από διάφορα είδη τουρισμού το οποίο αυτό που ξέρουμε είναι ο θρησκευτικός τουρισμός αλλά δεν πρέπει να μείνουμε μόνο εκεί.
Και γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει σε συνεννόηση πάντα με την Περιφέρεια την ένταξη στο ΕΣΠΑ ενός σημαντικού αριθμού έργων αποκατάστασης, συντήρησης κι ανάδειξης πολύ ονομαστών βυζαντινών μνημείων όπως το μεσαιωνικό κάστρο της Άρτας, της Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Κωρακονησίας και των κελιών της Ι.Μ. Βλαχερνών. Έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα ώστε ο εξοπλισμός της αίθουσας για περιοδικές εκθέσεις να είναι άρτιος και να μπορεί να εντάσσονται σ’ αυτό εκπαιδευτικά προγράμματα κι οτιδήποτε άλλο χρειάζεται έτσι ώστε το μουσείο να μην είναι στατικό αλλά να εκσυγχρονίζεται συνέχεια.
Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πρόκληση πάρα πολύ μεγάλη για την κοινωνία. Εάν όλα αυτά τα κομμάτια δέσουν μεταξύ τους κι αν όλα αυτά τα κομμάτια δέσουν με την κοινωνία της Άρτας, τότε η Άρτα αποκτά ένα τεράστιο εργαλείο με το οποίο να αναδειχθεί και να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών κι ο πολιτισμός να γίνει ένα πάρα πολύ ισχυρό εργαλείο και για την ανάπτυξη της περιοχής. Αν αυτό δεν συμβεί τότε αυτό το μουσείο δεν θα ‘ναι τίποτα άλλο από μια πολυτελής αποθήκη αρχαιολογικού υλικού. Στο χέρι μας λοιπόν είναι να ενώσουμε τις δυνάμει μας, η πολιτεία, η Τ.Α. αλλά και όλοι οι πολίτες της περιοχής για να μπορέσουμε όλα αυτά τα οποία κάνουμε να τ’ αναδείξουμε και να τα αξιοποιήσουμε όπως τους πρέπει».

Έχουν μερικά δίκαια αιτήματα οι συμβασιούχοι

Ο κ. Γερουλάνος ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν για να γίνει το μουσείο, κάνοντας αναφορά και στους συμβασιούχους της Αρχαιολογίας οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω απ’ το μουσείο όπου με πανό και συνθήματα προσπάθησαν να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους, διεκδικώντας λύση στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο υπουργός χαρακτήρισε μερικά από τα αιτήματά τους δίκαια και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ικανοποιηθούν τονίζοντας: «Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για το έργο τους αλλά και να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι σήμερα μέσα σ’ αυτή την αίθουσα αλλά είναι δυστυχώς έξω απ‘ αυτή την αίθουσα, πολλοί εκ των οποίων έχουν αδικηθεί. Έχουν αδικηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Διεκδικούν πράγματα μερικά εκ των οποίων είναι πάρα πολύ δίκαια και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να τα ικανοποιήσουμε». Μετά τις ομιλίες και τα εγκαίνια ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του μουσείου.

«…Να τεθεί σε αργία ο κ. Ν. Ράπτης…»


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ: Απόφοιτοι έπαιρναν «στημένα» εικοσάρια από το ιδιωτικό ΤΕΕ Άρτας «Ευρώπη»

Δριμύτερος επανήλθε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας Μιχάλης Κουρουτός με καταγγελίες για το κύκλωμα των «αριστούχων» αποφοίτων από ιδιωτικά ΤΕΕ της Άρτας.
Το «κόλπο», υπενθυμίζουμε, είναι ότι απόφοιτοι έπαιρναν «στημένα» εικοσάρια τα οποία δίνουν πολλά μόρια στον ΑΣΕΠ και έτσι, οι συγκεκριμένοι με τα φαλκιδευμένα πτυχία έμπαιναν στο δημόσιο πολύ πιο εύκολα και με προτεραιότητα σε σχέση με ανθρώπους που σπούδασαν κανονικά.
Ο κ. Κουρουτός μάλιστα κατήγγειλε δύο πρόσωπα, τον προϊστάμενο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Άρτας Νίκο Ράπτη και την περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης, Φιλιώ Νόκα-Ζαράχη καλώντας τους μάλιστα μετ’ επιτάσεως να παραιτηθούν από τις θέσεις τους.
Ειδικά για τον κ. Ράπτη, ο κ. Κουρουτός τόνισε ότι «ενώ εις βάρος του εκκρεμεί δικαστική δίωξη και έχει στερηθεί του δικαιώματος εξόδου από τη χώρα, κρίθηκε άξιος και ‘τιμήθηκε’ με την εκλογή του ως διευθυντή στη δευτεροβάθμια». Ζητάει επίσης να τεθεί σε αργία ο κ. Ράπτης, γιατί, «σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε, ήταν εκ των βασικών συντελεστών της έκδοσης των παράνομων τίτλων». Σύμφωνα με τον κ. Κουρουτό που επικαλέστηκε στοιχεία της ΕΔΕ, ο κ. Ράπτης ήταν το 2005 διευθυντής του νυχτερινού λυκείου Άρτας και ως γραμματέας της επιτροπής πτυχιακών εξετάσεων του ιδιωτικού ΤΕΕ «Ευρώπη» συνέταξε και υπέγραψε τα πτυχία δύο μαθητών που φοιτούσαν ταυτόχρονα και στο λύκειο που ο διεύθυνε ο ίδιος.
Ένα από τα «κόκκινα» σημεία της υπόθεσης είναι η υποτιθέμενη «φοίτηση» στα ιδιωτικά ΤΕΕ, ακόμη και σπουδαστών με πάρα πολλές απουσίες ή με παράλληλη φοίτηση σε δημόσιο σχολείο. Το συγκεκριμένο ΤΕΕ δεν λειτουργεί πλέον, ωστόσο απόφοιτοί του συνεχίζουν να διορίζονται στο δημόσιο με τους τίτλους σπουδών που καταγγέλλονται ως «πειραγμένοι».
Ο κ. Κουρουτός προχώρησε στις καταγγελίες λέγοντας ότι ο κ. Ράπτης συμμετείχε σε τριμελή επιτροπή καταστροφής του αρχείου του συγκεκριμένου ΤΕΕ, «χωρίς προηγουμένως να προβεί, για ευνόητους λόγους, όπως προβλέπεται στην καταγραφή ενός προς ένα όλων των στοιχείων που καταστράφηκαν».
Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ καταφέρεται και εναντίον της περιφερειακής διευθύντριας εκπαίδευσης, καθώς όπως είπε, «έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την πρόσφατη απόφαση του ΑΠΥΣΔΕ Ιωαννίνων».
Σύμφωνα με αυτή, ο κ. Ράπτης καταδικάστηκε για όλη την υπόθεση με 20 μέρες στέρηση μισθού. Ο κ. Κουρουτός ζήτησε να παρέμβει ο ελεγκτής δημόσιας διοίκησης στο θέμα, κατηγορώντας το ΑΠΥΣΔΕ αλλά και τους συνδικαλιστές που συμμετέχουν εκεί, κ.κ. Μιχάλη Στράτο και Κωνσταντίνο Μπόζιο, μέλη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ότι«εισηγήθηκαν για τον κ. Ράπτη ποινή από 0 έως 5 μέρες στέρηση μισθού».
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μίλησε καθαρά για«συνδικαλιστική διαπλοκή» στο θέμα και κατηγορεί και την ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, πως, παρότι ήταν ενήμερη για τη στάση των εκπροσώπων στο ΑΠΥΣΔΕ, δεν έχει απαντήσει ακόμη.
Σε ιδιαίτερη ένταση ο κ. Κουρουτός ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και εκείνη, μπροστά του, ζήτησε να σταματήσουν οι διαδικασίες και να ελεγχθεί ξανά η υπόθεση. Κατηγόρησε όμως τις τοπικές αρχές της εκπαίδευσης ότι δεν ακολούθησαν τη σχετική εντολή της υπουργού.

Καταγγελιών συνέχεια

Οι κατηγορίες για συνδικαλιστές συνεχίστηκαν. Ο κ. Κουρουτός κατήγγειλε ότι ο το 2004 ο γιος του Ευάγγελου Γαλαζούλα, προϊστάμενου εκπαιδευτικών θεμάτων γενικής εκπαίδευσης στην Άρτα, πήρε «άριστα 20» από το ΤΕΕ «Ευρώπη» αν και είχε 170 απουσίες.
Κατηγόρησε ακόμη τον προηγούμενο διευθυντή δευτεροβάθμιας Ηλία Ζαφείρη ότι «είχε παραπεμφθεί στο ΚΥΣΔΕ για την υπόθεση» και η συζητηση εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, αλλά και τον κ. Νίκο Τσάιμο, συνδικαλιστή επίσης, ότι το 2002 συμμετείχε σε επιτροπή καταστροφής αρχείου του ΤΕΕ «Ευρώπη» και την επόμενη χρονιά ο γιος του προσλήφθηκε ως καθηγητής στο ίδιο ΤΕΕ.
«Θεωρούμε ότι το δίκτυο διαφθοράς με πρωταγωνιστές τοπικούς κομματικούς παράγοντες, συνδικαλιστές και ανώτερα διοικητικά στελέχη, εξυφάνθηκε με διακομματική ασυλία, με την ανοχή του επίσημου κράτους που δεν υποχρέωσε τα τοπικά εποπτικά όργανα να εφαρμόσουν το νόμου» τόνισε ο κ. Κουρουτός. Κατέληξε ζητώντας να σταματήσουν άμεσα να γίνονται δεκτά σε διαγωνισμούς προσλήψεων τα «αμαρτωλά» πτυχία και να αποκατασταθεί άμεσα η «νομιμότητα στην Άρτα», σχετικά με τα πτυχία του συγκεκριμένου ΤΕΕ που εμφανίστηκαν και πάλι πρόσφατα, σε δέκα προσλήψεις σε θέσεις δημοσίου.