Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Κυκλοφορεί "Η ΓΝΩΜΗ"

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ από την 2η σελίδα της ΓΝΩΜΗΣ

Το διάβασα σε κάποιο blog και το αναπαράγω ως ιδιαίτερα ενδιαφέρον σχόλιο: «Άλλοι σκύβουν με καμάρι κι άλλοι σκύβουν από τα βάρη». Καθόλου μακριά απ’ την πραγματικότητα και ίσως δίνει το στίγμα των αναζητήσεων των πολιτών. Όχι αυτών που τώρα κυριαρχούν, αλλά αυτών που θα ακολουθήσουν.

*****

Ήταν δήμαρχοι χωρίς να εκλεγούν. Και όταν προσπάθησαν να εκλεγούν δεν τα κατάφεραν. Δυό είναι στο νομό μας και πρέπει να καταγραφεί το αρνητικό ρεκόρ. Μιλάμε για τον Μιχάλη Γκούζια στο Δήμο Τετραφυλλίας, που αντικατέστησε τον αείμνηστο Θανάση Γρέβια, μετά τον αιφνίδιο θάνατό του και ήταν υποψήφιος στο νέο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και τον Γιάννη Κόκλα στο Δήμο Αράχθου , που αντικατέστησε τον Κώστα Παπασιώζο που έγινε βουλευτής και ήταν υποψήφιος δήμαρχος στο νέο Δήμο Ν. Σκουφά.

Πήγαν στις εκλογές με τον αέρα της νίκης, έκαναν δηλώσεις για το πώς θα κερδίσουν τις εκλογές, αλλά στο τέλος το αποτέλεσμα δεν τους δικαίωσε. Τα ρεκόρ, έστω και αρνητικά, όμως πρέπει να καταγράφονται.

*****

Μην ανησυχείτε…. Δεν υπάρχει περίπτωση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Άρτας, να κάνουν επιλογές σαν κι αυτή του βουλευτή Πρέβεζας Βαγγέλη Παπαχρήστου. Τα πράγματα είναι απλά. Οι άνθρωποι υπηρετούν την κομματική νομιμότητα και δεν δείχνουν πρόθυμοι να μπουν σε πολιτικές περιπέτειες. Όχι μόνο νομοσχέδια σαν κι αυτό του εργασιακού μεσαίωνα, όπως χαρακτηρίστηκε, είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν, αλλά και πολύ χειρότερα. Οπότε ας μην ανησυχεί κανένας.

*****

Είχαν που είχαν τα χάλια τους, όλες τις προηγούμενες ημέρες οι καταστηματάρχες που έβλεπαν να μην μπαίνει άνθρωπος στο μαγαζί τους και αν έμπαινες δεν ψώνιζε τίποτα, έπρεπε να παρακολουθούν και τα… καμάρια της ελληνικής τηλεόρασης, που σ’ όλα τα δελτία ειδήσεων είχαν να δείχνουν κάποιους που δεν θα ψώνιζαν, γιατί όπως έλεγαν έπρεπε να περιοριστούν μόνο στα απαραίτητα. Σιγά το νέο, θα έπρεπε να τους πει κάποιος, αλλά τι να κάνουμε. Στην οικονομική κρίση βρήκαν πεδίον λαμπρό, για να κάνουν τηλεθέαση, οι φωστήρες της τηλεόρασης, οι ακριβοπληρωμένοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι δείχνουν να κάνουν καλά την δουλειά τους και να παίρνουν άξια τον μισθό τους. Φυσικά την λέξη ΝΤΡΟΠΗ δεν την γνωρίζουν και νομίζουν ότι κάτι κάνουν, με το να παίζουν με τις αντοχές των πολιτών.

*****

Καταπληκτική η ομοιότητα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Ιγνατίου, με τον Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεο. Πολλοί ήταν αυτοί που καθώς έμπαιναν στην αίθουσα του ΣΚΟΥΦΑ, όπου θα γινόταν η τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής, θεωρούσαν ότι εκεί βρισκόταν ο Μητροπολίτης Άρτας και έσπευδαν να τον χαιρετήσουν, αλλά φθάνοντας εκεί διαπίστωναν ότι άλλος ήταν ο Μητροπολίτης που θα έκανε την ορκωμοσία.

Για να λέμε την αλήθεια, περίπου κι εμείς την… πατήσαμε στο προαύλιο του Αγίου Δημητρίου, καθώς σπεύσαμε να χαιρετήσουμε τον προσκεκλημένο Μητροπολίτη, θεωρώντας ότι είναι ο δικός μας Μητροπολίτης. Είπαμε όμως η ομοιότητα είναι καταπληκτική και ίσως η επιλογή του κ.κ. Ιγνατίου, να ζητήσει απ’ τον συγκεκριμένο, εκ των εφτά παρισταμένων για την ονομαστική του εορτή, να κάνει την ορκωμοσία, να είχε και την σημειολογική της προσέγγιση.

*****

Είδα στην τηλεόραση τον βουλευτή μας, τον Δημήτρη Τσιρώνη, να χτυπιέται για τα δίκαια της κυβέρνησης, που φέρνει για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2011, σημειώνοντας ότι με αυτόν θα σωθεί η Ελλάδα. Και τι δεν είπε ο άνθρωπος. «Θα πρέπει εδώ από τη Βουλή των Ελλήνων να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αισιοδοξίας, προοπτικής και ελπίδας προς τον ελληνικό λαό, προς όλους τους έλληνες και όλες τις ελληνίδες», είναι το χαρακτηριστικό απόσπασμα που δηλώνει πως είδε τον προϋπολογισμό ο αρτινός βουλευτής.

Σε ποιόν θα στείλεις μήνυμα αισιοδοξίας κύριε βουλευτά; Σ’ αυτόν που δε έχει να φάει ή να αγοράσει ένα παιχνιδάκι για το παιδάκι του; Σ’ αυτούς τους αρτινούς που ξαφνικά έγιναν… πλούσιοι, με τις δικές σας παρεμβάσεις στην κυβέρνηση; Σε ποιους;

Για βγες, κύριε βουλευτά, τώρα που θα έρθεις για τις γιορτές στην Άρτα, μια βόλτα στην αγορά και ρώτησε πόσοι έλαβαν το μήνυμα αισιοδοξίας, που και από (τοπικής) τηλεοράσεως έστειλες, αναπαράγοντας την ομιλία σου στην Βουλή. Κι αν βρεις αποδέκτη του μηνύματος αισιοδοξίας, τότε ΑΞΙΖΕΙΣ, πρέπει να γίνεις ΥΠΟΥΡΓΟΣ. Άλλωστε είσαι ο παλιότερος Παπανδρεϊκός, μετά την διαγραφή του Βαγγέλη Παπαχρήστου.

*****

Απολογισμοί επί απολογισμών και ο ένας να προσπαθεί να δείξει τον άλλον ως υπεύθυνο για την ήττα των εκλογών. Αυτή είναι η εικόνα της τοπικής ΝΔ που σε εποχή κρίσης (και τοπικά) θα περίμενε κανένας να δει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να είναι πρωτοπόρο σε αγώνες για τον τόπο, για τον κόσμο που πεινάει και δεν έχει τι να κάνει.

Δεν γνωρίζει ο μέγας αποτυχών, που καμώνεται πως τα ξέρει όλα, ότι «τα στερνά κρίνουν τα πρώτα» και ότι η ανοχή που του έδειξαν οι αρτινοί, ήταν γιατί δεν υπήρχε άλλος, να μπει υποψήφιος νομάρχης, αφού αυτός που σήμερα είναι ο στόχος του, δείλιασε και είπε όχι όταν εκείνος έλαβε τον κομματικό διορισμό. Εκείνος έκανε κακές παρέες τότε και το πλήρωσε με υποθήκη το πολιτικό του μέλλον.

Ο μέγας αποτυχών, το πληρώνει με την απαξία, που σήμερα εισπράττει απ’ τους πολίτες και όλους όσους έτυχε να βρεθούν δίπλα του, το διάστημα της παντοκρατορίας του. Αν φυσικά θελήσει να το καταλάβει και κάποτε βάλει στο λεξιλόγιό του, την λέξη ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ.

*****

Δεν τους αντέχω τους κακοήθεις, που λένε ότι ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Παπασιώζος, δεν ασκεί πολιτική και δεν κάνει αντιπολίτευση. Ο άνθρωπος μίλησε για τον προϋπολογισμό και είπε σημαντικά πράγματα. Διαβάστε: «Θα μείνετε στην ιστορία ως η Ελληνική κυβέρνηση που μετά από 56 χρόνια από την κατοχή παρέδωσε εθνική κυριαρχία σε ξένα κέντρα!», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Είναι αποκλειστικά, ένας προϋπολογισμός ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ που θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση στους μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ θα αποτελειώσει και τις τελευταίες «ζωντανές» επιχειρήσεις της χώρας», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Κι εσείς μου λέτε ότι ο άνθρωπος δεν κάνει αντιπολίτευση. Βέβαια, αν δεν μιλούσε για τον προϋπολογισμό και τύχαινε να μιλήσει για τον Γιώργο Στύλιο και τον Βαγγέλη Παπαδημητρίου, τότε θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, η πολιτική του αποκάλυψη!

*****

Η πληροφορία μας είναι πέρα για πέρα ακριβής. «Τα έχει πάρει», αναφέρει ο αστυνομικός διευθυντής Άρτας, μετά τον «βομβαρδισμό» της πλατείας, επί τη ευκαιρία της αφίξεως στην πόλη μας, την γνωστής αοιδού ΤΑΜΤΑΣ. Κι αυτό γιατί οι ενοχλημένοι πολίτες, δεν έκαναν την καταγγελία τους στο «100», όπως συνηθίζεται… Πολλοί εξ αυτών αναζήτησαν τον αριθμό του κινητού του διευθυντή και του κατήγγειλαν τα γενόμενα.

Το σίγουρο είναι πλέον, πως και ο ίδιος δεν θα αισθάνεται άνετα, με το «πάρτι της παρανομίας» και θα κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις, μετά τα Χριστούγεννα. Για να δούμε.


Στο στόχαστρο κάποιων ανώνυμων «αρθρογράφων» των blogs μπήκε ο νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, που εκτός των άλλων είναι και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Η απάντησή του παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχει ως εξής: «Ματαιοπονούν, όσοι πιστεύουν ότι υποβολιμαία δημοσιεύματα μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, αφού είναι γνωστό ότι η πολιτική, κομματική και αυτοδιοικητική μου συνέπεια και διαδρομή δεν το επιτρέπουν. Γι’ αυτό σε αυτούς τους «μισθοφόρους» που έχουν αναλάβει εργολαβικά να λασπολογούν σε βάρος μου θα τους συνιστούσα… ψυχραιμία!!» Βεβαίως τα όσα είπε ο νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, δεν απασχόλησαν ιδιαίτερα όσους προσπάθησαν να τν συκοφαντήσουν, αφού ανώνυμοι ήταν, ανώνυμοι παραμένουν και αυτή η ανωνυμία τους δίνει το… δικαίωμα να λοιδορούν τον καθένα και να νομίζουν ότι έτσι βοηθούν στην ποιότητα του δημόσιου διαλόγου.

Η πόλη θα καθαρίσει

«Πρώτη δουλειά στις 2 του μηνός που αναλαμβάνουμε θα είναι η καθαριότητα της πόλης. Η πόλη θα καθαρίσει. Αυτό σας το υπόσχομαι». Το παραπάνω απόσπασμα από την ομιλία που έκανε ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, στην τελετή ορκωμοσίας του νέου ίδιου και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, αν μη τι άλλο είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα προς τους πολίτες, οι οποίοι ασφυκτιούν κινούμενοι ανάμεσα σωρούς σκουπιδιών και σε δρόμους και πλατείες που κυριολεκτικά βρωμάνε.
Το είχαμε επισημάνει πολλές φορές μέχρι τώρα, το επισημαίνουμε και τα δύο τελευταία χρόνια. Η πόλη δεν είναι βρώμικη ΒΡΩΜΑΕΙ. Ο απερχόμενος δήμαρχος και οι συνεργάτες του, οι τόσοι αρμόδιοι για την καθαριότητα, ούτε που ασχολήθηκαν με το θέμα. Και η εικόνα καθημερινά γίνεται χειρότερη.
Ο Γιάννης Παπαλέξης, δείχνει πως έχει λάβει το μήνυμα των πολιτών και με βάση αυτό θα κινηθεί. Και με βάση και την τελευταία δέσμευσή του, θα κριθεί.
Εν αναμονή λοιπόν.

Ξεκάθαρες δηλώσεις, αλλά το μέλλον αβέβαιο!

«Πρόεδρε, ΞΕΡΕΙΣ ότι παρότι διαφωνώ με το μνημόνιο ,το ψήφισα για να σου δώσω χρόνο. Για να καταλάβεις πως νιώθουμε εμείς στην Ήπειρο, αν πουληθεί η ΔΩΔΩΝΗ, τότε ακόμη και αν μπει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, εγώ θα καταψηφίσω», είχε πει παλιότερα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Ήπειρο, ο διαγραφείς βουλευτής Πρέβεζας Βαγγέλης Παπαχρήστος.
«Παραμένω στο ΠΑΣΟΚ. Κριτήριο για τη στάση μου στη Βουλή από δω και πέρα θα είναι η πολιτική συμφωνία μου με τα νομοσχέδια που θα έρχονται προς ψήφιση», είναι η δήλωση που έκανε μετά την διαγραφή του. Κι αυτή η δήλωση μπορεί να αναδείξει το στοιχείο της πολιτικής ποιότητας στον βουλευτή, όμως δεν είναι αυτή που μπορεί να δείξει και τις επόμενες κινήσεις του.
-Τι θα κάνει λοιπόν ο διαγραφείς βουλευτής;
Το ερώτημα απασχολεί πολλούς και είναι αντικείμενο συζήτησης στην ευρύτερη περιοχή. Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι διέψευσε πληροφορίες που τον ήθελαν να συζητάει με άλλα κόμματα, οπότε η αναμονή για τις επιλογές του, θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Παρέδωσε και η ΕΝΑΕ

Την τελευταία συνεδρίασή της πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) και σ’ αυτή συμμετείχε και ο νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου.
Μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά συνεδρίαση, μιας και ένας θεσμός για την χώρα μας αποτελεί παρελθόν, αν και η προσφορά του, ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια ήταν καθοριστική. Οι παράγοντες της ΕΝΑΕ μετά την λήξη της συνεδρίασης επισκέφτηκαν το νέο περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρό στον οποίο παρέδωσαν τα αρχεία και της ΕΝΑΕ, όπως επίσης και όλα τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα διαχειρίζεται από δω και στο εξής, η Ένωση Περιφερειών που θα δημιουργηθεί.

Προσωρινή αναστολή για τον πρόεδρο!

Προσωρινή αναστολή των επιθέσεων προς τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Άρτας της ΝΔ Στάθη Νάνο, μετά την απόφαση για αναβολή της σύγκλησης της Νομαρχιακής Συνέλευσης, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο.
Οι βολές κατά του προέδρου στην κομματική διαδικασία, θα είναι από παντού, μιας και ο ίδιος δεν κατάφερε στην μικρή θητεία του ως πρόεδρος του κομματικού οργάνου, να έχει εξασφαλίσει κάποιες συμμαχίες, άρα και σήριξη. Με αυτούς που ήρθε σε ρήξη, για να στηρίξει, τάχα, κομματικές επιλογές, είναι «στα μαχαίρια», με αυτούς που, τάχα, στήριξε στις δημοτικές εκλογές είναι απέναντι γιατί τον θεωρούν ως μία από τις αιτίες της ήττας, οπότε ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να βρει άκρη.
Όπως εκτιμούν πολλοί, το μόνο που του μένει πλέον, είναι η ηρωική έξοδος. Θα την κάνει;

Έντονος προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ

Ανοιχτά αρχίζουν να εκφράζουν την διαφωνία τους για την πορεία του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, σε συζητήσεις που γίνονται καθημερινά και σε διάφορα στέκια.
Βεβαίως και οι εξελίξεις σχετικά με τον βουλευτή Πρέβεζας Βαγγέλη Παπαχρήστο ο οποίος διεγράφη γιατί δεν ψήφισε το πολυνομοσχέδιο, συντηρούν τον έντονο προβληματισμό και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι ο εν λόγω βουλευτής έκανε την κατάλληλη κίνηση την κατάλληλη στιγμή και επαινούν την στάση τους. Μια στάση που θα ανέμεναν και από άλλους βουλευτές και γιατί όχι και απ’ τους βουλευτές του νομού μας.
Ένα ακόμη θέμα που δημιουργεί έντονο προβληματισμό στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με πολλά εκ των οποίων τυχαίνει να έχουμε συζητήσει, είναι και η στάση των βουλευτών του κόμματος, αναφορικά με τα πολλά προβλήματα που έχει ο νομό μας και αυτοί είναι απόντες. Λένε χαρακτηριστικά ότι ένα και πλέον χρόνο, δεν έχει γίνει μια ουσιαστική παρέμβαση σε κεντρικό επίπεδο, για κάποιο σημαντικό πρόβλημα της Άρτας, την στιγμή που η Άρτα κυριολεκτικά πεθαίνει οικονομικά.
Σ’ αυτή την ανησυχία και τον προβληματισμό, αν προστεθεί και η ανυπαρξία των κομματικών οργάνων, που είτε υπάρχουν, είτε δεν υπάρχουν είναι ένα και το αυτό, τότε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι γίνεται και πως διαγράφεται το μέλλον, για όσους σήμερα θεωρούν ότι κάτι κάνουν.

Μετά την ορκωμοσία, η ώρα για δουλειά…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Αν και σ’ αυτή την εορταστική περίοδο, μετά την ορκωμοσία των νέων αιρετών της αυτοδιοίκησης, τα σχόλια που περισσότερο ενδιαφέρουν είναι αυτά που καταγράφουν πληροφορίες για το ποιοι θα αναλάβουν καθήκοντα αντιδημάρχου ή προέδρου δημοτικού συμβουλίου και τα άλλα αξιώματα που προβλέπει ο Καλλικράτης, η στήλη δεν θα μπει στον πειρασμό της ονοματολογίας, μιας και περισσότερο, θεωρούμε εμείς, ότι ενδιαφέρει ο προβληματισμός για το που θα οδηγηθούν οι νέοι δήμαρχοι και ποιες θα είναι οι άμεσες παρεμβάσεις τους.
Σ’ ότι αφορά το Δήμο Αρταίων, που και ο μεγαλύτερος Δήμος είναι και καλύπτει το ενδιαφέρον όλου του νομού, η αγωνία είναι όλων είναι ιδιαίτερα έντονη, γιατί είναι πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Το γνωρίζει αυτό καλύτερα απ’ όλους ο νέος δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο οποίο το επεσήμανε και στις δηλώσεις που έκανε μετά την ορκωμοσία του. Μια πόλη εγκαταλειμμένη στην τύχη της, τους τελευταίους πέντε μήνες, θέλει πολύ δουλειά, για να δείξει στοιχειωδώς οργανωμένη πόλη. Μια πόλη που θα σέβεται τους κατοίκους της και αυτό είναι υποχρέωση της νέας δημοτικής αρχής.
Είναι απλά τα πράγματα που πρέπει να γίνουν και όπως λένε όσοι γνωρίζουν, δεν απαιτούν τίποτα μυθικά ποσά. Συντονισμό δράσης των υπηρεσιών απαιτούν και η εικόνα της πόλης θα αλλάξει άμεσα. Αυτά δηλαδή που έχουν χρόνια να γίνουν στην Άρτα.
Η καθαριότητα ας πούμε. Είναι εκ των ων ουκ άνευ. Εκεί θα κριθεί ΑΜΕΣΑ, η αποτελεσματικότητα της νέας δημοτικής αρχής και δεν χωρούν σ’ αυτό το θέμα δικαιολογίες, οι οποίες θα απαιτούν πίστωση χρόνου και άλλα τέτοια που λένε όσοι δεν θέλουν να δουλέψουν.
Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι για το θέμα αυτό, όλο το προηγούμενο διάστημα ο νέος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, έχει κάνει συζητήσεις και έχουμε την αίσθηση ότι πάει στο Δημαρχείο με έτοιμες και ουσιαστικές προτάσεις, για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.
Όπως και για άλλα σημαντικά ζητήματα, έχει κάνει τις επιλογές του και δείχνει να θέλει άμεσα να κάνει δουλειά και οι παρεμβάσεις του να φέρουν αποτέλεσμα.
Είναι πολύ γνωστά στο δήμαρχο Γιάννη Παπαλέξη τα προβλήματα, τα οποία απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις. Και επίσης περισσότερο γνωστό είναι ότι από τις άμεσες παρεμβάσεις θα κριθεί και θα δοθεί το στίγμα της πορείας που θα ακολουθήσει και κατά την διάρκεια όλης της τετραετίας.
Με τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες, με τόση αδιαφορία που βίωσαν είναι λογικό, σήμερα να είναι απαιτητικοί. Και με βάση αυτό το δεδομένο θα κριθεί ο νέος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης.

Γεμάτο το αυτοκίνητο με χασίς

74 κιλά χασίς εντόπισαν και κατάσχεσαν την Τρίτη το πρωί αστυνομικοί της Άρτας, τα οποία μετέφεραν δύο άτομα μέσα σε Ι.Χ. αυτοκίνητο με προορισμό την Αθήνα. Μετά από καταδίωξη που έλαβε χώρα κοντά στο Μενίδι οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον έναν από τους δύο δράστες ενώ ο άλλος διέφυγε και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.
Συγκεκριμένα ήταν γύρω στις 9.30 το πρωί της Τρίτης 21 Δεκεμβρίου 2010 όταν διερχόμενο Ι.Χ. αυτοκίνητο με δύο επιβαίνοντες το οποίο κινούνταν στην περιοχή λίγο πριν απ’ το Μενίδι, δέχθηκε σήμα από τους αστυνομικούς του Ειδικού Τμήματος Λαθρομετανάστευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας για να σταματήσει για έλεγχο.
Ο οδηγός του αυτοκινήτου όμως, αντί να σταματήσει, ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει. Ακολούθησε καταδίωξη και τελικά, σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ. από το Μενίδι, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το όχημα όμως ο συνοδηγός διέφυγε και αναζητείται. Συνελήφθη ο οδηγός και ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ο οποίος είναι Έλληνας στην καταγωγή.
Σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 74 κιλά χασίς τα οποία οι δράστες τα είχαν παραλάβει από περιοχή κοντά στην Κόνιτσα και προορίζονταν για την Αθήνα. «Έχουμε επικεντρώσει την προσοχή μας καθημερινά σ’ αυτόν τον τομέα (των ναρκωτικών) σήμερα όμως ήμασταν τυχεροί, ευοδώθηκαν οι κόποι τους (των αστυνομικών)» δήλωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας Γεώργιος Ντοκομές.

Τρομοκρατήθηκαν οι πολίτες με τον “βομβαρδισμό” της πλατείας!

Λαχτάρησε ο κόσμος. Κυριακή απόγευμα και η Άρτα, έμοιαζε σα να βομβαρδίζεται, όπως ακριβώς μας είπε ηλικιωμένη κυρία που είχε βγεί έξω απ’ το σπίτι της έντρομη. Κεντρικό καφέ γιόρταζε τα γενέθλια του και απ’ την χαρά τους οι ιδιοκτήτες, για την καλή πορεία που έχουν είπαν να το γιορτάσουν. Μέχρι εδώ όλα καλά και άγια. Θεμιτό είναι για κάθε επιχειρηματία και ειδικά όταν απευθύνεται σε νεολαία, να κάνει κάποια happenings, να κάνει κάποιες γιορτές, εν είδει και αποζημίωσης των πελατών που στηρίζουν την προσπάθειά του. Μέχρι εκεί όμως. Και κάποια βεγγαλικά, άντε για πέντε δέκα λεπτά κι αυτά επιβεβλημένα.
Την περασμένη Κυριακή όμως το πράγμα παράγινε! Αυτά δεν ήταν βεγγαλικά… Χειροβομβίδες ήταν, τουλάχιστον σ’ ότι αφορά τον κρότο, που έκανε να τρομάζουν, μικρούς και μεγάλους. Και η διάρκεια; Πάνω από τρεις ώρες. Δεν μπορούσες να σταθεί κι ας βρισκόσουν σε μεγάλη απόσταση απ’ την κεντρική πλατεία. Και χαρά οι περίοικοι!
Όμως το πράγμα δεν πρέπει να μείνει εδώ. Τόσες και τόσες περιπολίες κάνουν οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, δεν έπεσε στην αντίληψή τους το πανηγύρι του… βομβαρδισμού που είχε στηθεί; Όχι να διακόψουν την γιορτή, αλλά να πει κάποιος στους υπευθύνους να… χαλαρώσουν λίγο, μιας και η γιορτή καλή είναι, αλλά δεν χρειάζεται το δικό σου κέφι κύριε επιχειρηματία, να αποτελεί τρόμο για τον διπλανό σου.
Συμβαίνουν κι αυτά στην κεντρική πλατεία της Άρτας, σε μια εποχή που έτσι κι αλλιώς θ’ ανοίξει ο διάλογος για την χρήση των δημόσιων χώρων και θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.

Είναι ώριμη η ιδέα της δημόσιας συζήτησης

Η ιδέα της δημόσιας συζήτησης, για τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης και ειδικά των κεντρικών πλατειών είναι τώρα περισσότερο ώριμη από ποτέ. Όλοι βλέπουν το τι έχει γίνει το τελευταίο τρίμηνο στην κεντρική πλατεία και αγανακτούν. «Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα», είναι η τελική κουβέντα όλων.
Κι όμως είναι δυνατόν. Όποιος καταστηματάρχης θέλει, μπορεί να κλείσει την πλατεία λες και είναι ιδιόκτητος χώρος, που και πάλι και στον ιδιωτικό χώρο, για μια κατασκευή θα χρειαζόταν η έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών.
Απ’ όταν η απερχόμενη δημοτική αρχή εγκατέλειψε την τύχη της πόλης στα χέρια των ιδιωτών επιχειρηματιών της πλατείας, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι αυτή που όλοι γνωρίζουμε και φυσικά είναι αυτή που καθημερινά αυξάνει την αγανάκτηση των πολιτών, γιατί δεν αντέχουν τις προκλήσεις.
Η νέα δημοτική αρχή είναι αυτή που πρέπει να λάβει τις οριστικές αποφάσεις και να βάλει τάξη σ’ αυτό το χάος.

Παίρνει κεφάλι ο Βαγ. Παπαδημητρίου

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Μπορεί ακόμη οι συζητήσεις στα διάφορα πολιτικά στέκια να αναλύσουν αιτίες και λάθη που έγιναν στις δημοτικές εκλογές και η ΝΔ στο νομό Άρτας, είναι η μεγάλη ηττημένη, αυτό όμως δεν εμποδίζει πολλούς να προχωρούν τις συζητήσεις σε εκτιμήσεις για το ποια θα είναι και η επόμενη ημέρα των βουλευτικών εκλογών.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που σ’ ότι αφορά το τοπίο των υποψηφίων βουλευτών του εν λόγω κόμματος, τα πράγματα δείχνουν ξεκαθαρισμένα, μιας και είναι δεκάδες τα στελέχη της ΝΔ στο νομό Άρτας, που ήδη δηλώνουν πλήρη στήριξη στον γιατρό Βαγγέλη Παπαδημητρίου, τον οποίο εκτός των άλλων, θεωρούν και τον πιο αξιόπιστο προνομιακό συνομιλητή του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.
Για τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, λέγεται ότι οι σχέσεις του με στελέχη απ’ την Άρτα, έχουν αλλάξει, αφού όσοι είχαν βιαστεί να δηλώσουν στενοί φίλοι του, πλέον ούτε να τον δουν δεν μπορούν, ενώ όσοι και σ’ αυτό το θέμα είχαν μετριοπαθή στάση, φαίνεται να είναι πλέον οι έμπιστοι του προέδρου.
Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και ο γιατρός Βαγγέλης Παπαδημητρίου, ο οποίος αν και έχει στενές σχέσεις με τον πρόεδρο του κόμματος, δεν τις διαφημίζει, ούτε θεωρεί ότι μόνο αυτή η σχέση μπορεί να τον επιβάλλει πολιτικά και κομματικά.
Κινείται αθόρυβα με τον απλό πολίτη, αλλά και με στελέχη του κόμματος. Οι συζητήσεις του, δεν αφορούν μόνο την προσωπική του προοπτική, αλλά και την πορεία του κόμματος τοπικά. Δεν κρύβει την ανησυχία του για την πορεία του κόμματος και πολύ συχνά στις συζητήσεις του δείχνει την αγωνία του και αξιοποιεί προτάσεις, για την καλύτερη πορεία του κόμματος.
Ο ίδιος σε κάθε συζήτηση δεν κάνει αναφορά στις πολιτικές του επιδιώξεις και επιμένει ότι ο αγώνας σ’ αυτή την φάση πρέπει να είναι αγώνας για την ενότητα του κόμματος, άρα και την προοπτική αυτό να καταστεί κόμμα εξουσίας και να επανέλθει στην κυβέρνηση, πράγμα που εκφράζει και την αγωνία στελεχών και μελών του κόμματος.
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου, έχει τεράστια εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις και σ’ αυτή την φάση, δείχνει ότι με ωριμότητα και ψυχραιμία μπορεί να κάνει την διαφορά και θα την κάνει για το καλό και του κόμματος και του τόπου μας.

Δήμος Αρταίων: Οι δέκα προτεραιότητες


Του ΣΤΑΘΗ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

Ο νέος Δήμος Αρταίων που προέκυψε με τον “Καλλικράτη” πρέπει να έχει κάποιες προτεραιότητες. Ας δούμε ποιες:

Κάστρο- Ξενία
Το ωραιότερο μέρος της Άρτας και το πιο γαλήνιο, είναι το Κάστρο. Για 17 χρόνια παραμένει κλειστό, ενώ οι πρώην υπέροχοι κήποι, έγιναν ζούγκλα. Η προηγούμενη Δημοτική αρχή, μαζί με τη φίλη της, την κυρία Μενδώνη, έβαλαν την ταφόπλακα που είχε αρχίσει από την προ- προηγούμενη. Η Αρτινή κοινωνία, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, έδειξε πλήρη αδιαφορία. Να ήταν μόνο αυτό… Όσον αφορά το Ξενία, ας σταματήσει επιτέλους η υποκρισία. Το Ξενία είναι ξενοδοχείο και ως τέτοιο μόνο μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του. Και μόνο ότι είναι έργο του διαπρεπούς αρχιτέκτονα κ. Διονύση Ζήβα στη γραμμή Κωνσταντινίδη αξίζει να διατηρηθεί.

Ιστορικό κέντρο
Ποιο είναι επιτέλους το ιστορικό κέντρο της Άρτας; Ο καθένας χτίζει, ότι θέλει, όπου θέλει. Ιστορικά κτήρια γκρεμίζονται και στη θέση τους χτίζονται άχαρες πολυκατοικίες. Συναγωγές, κυνηγετικά περίπτερα, υδραγωγεία, γκρεμίστηκαν και τα μόνα κτήρια που μένουν είναι οι πολυκατοικίες του ΄70. Απαιτείται κήρυξη ιστορικού κέντρου, μήπως σωθεί κάτι επιτέλους.

Πλατεία Σκουφά
Δίπλα στην Παρηγορίτισσα και στα πέτρινα σχολεία η πλατεία Σκουφά, έργο και αυτή του κ. Διονύση Ζήβα το 1961, κινδύνεψε από καταστροφή με τις απίστευτες ιδέες περί πάρκινγκ. Το μόνο που χρειάζεται αυτή η πλατεία είναι ο καθαρισμός της από τα σκουπίδια και η αναβίωση των υπέροχων κήπων με τις τριανταφυλλιές.

Κορωνησία
Το λιμάνι πια της Άρτας χρειάζεται μια ήπια ανάπλαση, ώστε να αναδειχτεί η ομορφιά του νησιού. Η Κορωνησία είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Άρτα να ανέβει τουριστικά.

Ψαροπλιά
Μετά τον τεράστιο αγώνα που κάναμε για να μην γίνουν τα Ψαροπλιά εμπορικό κέντρο, που θα εκμεταλευόταν ιδιώτης για 25 χρόνια, περνάμε στο θέμα της χρήσης και της ανάπλασης. Ένας πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα έδινε πολλές ιδέες σε όλους μας.

Κεντρική πλατεία
Αυτός ο διάδρομος ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα που κατ’ ευφημισμόν καλείται πλατεία Εθνικής Αντίστασης πρέπει επιτέλους να πάρει τέλος. Τελευταία προστέθηκαν παραπετάσματα, γυάλινα χωρίσματα και πλαστικές γλάστρες. Αυτοί που τα επέτρεψαν αυτά έχουν τεράστιες ευθύνες!

Αρχοντικό Παπακώστα
Το ωραιότερο διατηρητέο κτήριο της Άρτας καταρρέει αβοήθητο στην γειτονιά του Αγίου Νικολάου. Για το Υπουργείο Πολιτισμού τα δύο ωραιότερα κτήρια της Άρτας είναι το αρχοντικό Θάνου που γκρεμίστηκε και το αρχοντικό Παπακώστα που γκρεμίζεται. Είμαστε περήφανοι γι΄ αυτό; Ο κύριος Πανταζής, προιστάμενος Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, δεν έστειλε 6000 ευρώ για τον κόκκινο τσίγκο, που θα έμπαινε στη σκεπή. Ο ρόλος του κ. Πανταζή διερευνάται ήδη… Άλλωστε και στα Ψαροπλιά έδρασε ανάλογα!

Τουριστικό Περίπτερο
Το μοναδικό αυθαίρετο από τα 2.000.000 που έχει η Ελλάδα το οποίο έκλεισε(!!!) Το μπαλκόνι της Άρτας, το κλείσαμε μόνοι μας, είναι γνωστά πράγματα αυτά. Ανοίξτε επιτέλους…

Δημοτική Πινακοθήκη
Το ότι άνοιξε δεν λέει τίποτε. Απαιτείται εκλογή Καλλιτεχνικού Διευθυντή και οργανόγραμμα λειτουργίας.

Γεφύρι- Παραποτάμια διαδρομή
Το σύμβολο της Άρτας είναι το γεφύρι. Ας αναδείξουμε την ομορφιά του. Όσον αφορά την παραποτάμια διαδρομή, ένας περίπατος από το ΚΤΕΛ εώς τη γέφυρα δίπλα στο ποτάμι θα είναι μοναδικός.

Θα κάνουμε όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά


Η ορκωμοσία του Γιάννη Παπαλέξη έδειξε διάθεση συνεργασίας και αισιοδοξία

Ας το θεωρήσουμε τύχη. Η εορτή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Ιγνάτιου, την περασμένη Δευτέρα, δεν του επέτρεψε να χοροστατήσει αυτός στην τελετή της ορκωμοσίας του νέου δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη και του νέου δημοτικού συμβουλίου. Χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεος, γεγονός που επεσήμανε και ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης.
Αισιοδοξία επικράτησε στην αίθουσα και εκφράστηκε αρχικά απ’ τον δήμαρχο Γιάννη Παπαλέξη και ακολούθως απ’ τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που ακολούθως έλαβαν το λόγο. Βεβαίως κανένας δεν παρέβλεψε τις δυσκολίες που υπάρχουν για την λειτουργία των Καλλικρατικών Δήμων, με φόντο βέβαια και την οικονομική κρίση που υπάρχει.
«Ό,τι προεκλογικά υποσχεθήκαμε θα το τηρήσουμε στο μέγιστο δυνατό. Θα δώσουμε ό,τι είναι δυνατό απ’ την ψυχή μας, απ’ τις δυνάμεις μας έτσι ώστε με τη βοήθεια τη δικιά σας, με τη σύμπνοια, με τις υποδείξεις σας και με τις απόψεις σας να προχωρήσουμε μπροστά στο δύσκολο και συνάμα ενδιαφέρον έργο το οποίο μας έχει αναθέσει ο λαός της Άρτας», είπε αρχικά ο νέος δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, αφού πριν είχε ευχαριστήσει και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για τον «πολιτισμένο αγώνα που έκαναν», για να καταλήξει ότι αυτός είναι και ο πολιτικός πολιτισμός της εποχής μας. Βεβαίως πριν δεσμευτεί για μια ακόμη φορά για την υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος, είχε δηλώσει ότι γι’ αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι η πόρτα του γραφείου του πάντα ανοιχτή για τον πολίτη, ο οποίος θα είναι ο καλύτερος σύμβουλος της νέας δημοτικής αρχής.
Πρώτος στόχος, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Παπαλέξης, για τη νέα δημοτικής αρχή θα είναι η υλοποίηση έργων μέσα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Είπε χαρακτηριστικά: «Ό,τι προεκλογικά υποσχεθήκαμε θα το τηρήσαμε στο μέγιστο δυνατό. Θα δώσουμε ό,τι είναι δυνατό απ’ την ψυχή μας, απ’ τις δυνάμεις μας έτσι ώστε με τη βοήθεια τη δικιά σας, με τη σύμπνοια, με τις υποδείξεις σας και με τις απόψεις σας να προχωρήσουμε μπροστά στο δύσκολο και συνάμα ενδιαφέρον έργο το οποίο μας έχει αναθέσει ο λαός της Άρτας».

Ναι στα θετικά
και κριτική

Συναίνεση σε όσες πρωτοβουλίες και δράσεις της νέας δημοτικής αρχής, θα είναι για το καλό του τόπου, υποσχέθηκε ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Παπαβασιλείου, ο οποίος όμως διευκρίνισε ότι σε όσες δράσεις είναι αντίθετες με τις προσδοκίες της κοινωνίας, θα ασκεί κριτική.
Το συμφέρον του Δήμου και των πολιτών, θα πρέπει να τεθεί πάνω απ’ όλα, επεσήμανε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία θύμισε ότι είναι δυό τετραετίες που είναι στο δημοτικό συμβούλιο, το καλό του Δήμου προέταξε ενώ προέβλεψε ότι η τετραετία που αρχίζει θα είναι πολύ δύσκολη.
Για το καλό του τόπου θα συνεργαστεί με την δημοτική αρχή, είπε ο Χρήστος Παπάζογλου, ενώ ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστας Παπαίωάννου, προέβλεψε ανάταση του λαϊκού κινήματος.
Στην τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, τον οποίο με ιδιαίτερη θέρμη καλωσόρισε ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης.

Να είναι αληθινές οι δηλώσεις;

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Η τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής, έφερε εκ νέου στην επιφάνεια, κάτι που όλοι όσοι έτυχαν να είναι στην θέση των νέων αιρετών, έχουν ακούσει σε άλλες περιστάσεις, σε άλλες ανάλογες τελετές. Στα καλά θα είμαστε δίπλα στη νέα δημοτική αρχή και στα κακά η κριτική μας, θα είναι σκληρή. Και απ’ την πλευρά της πλειοψηφίας οι δηλώσεις για την αξιοποίηση των προτάσεων της μειοψηφίας, πάλι μοιάζουν κοινότυπες. Τα έχουμε ακούσει άπειρες φορές, τα ακούσαμε και προχθές και το προχθεσινό άκουσμα, είναι αφορμή προβληματισμού.
Αλήθεια, αυτός ο δύσμοιρος τόπος θα είχε τόσα και τόσα προβλήματα, αν οι μεν και οι δε υλοποιούσαν τις δηλώσεις που κάνουν στην ορκωμοσία και έκαναν πράξη τα όσα λένε σε κάθε τελετή ορκωμοσίας; Σίγουρα όχι. Θα είχαν λυθεί πολλά προβλήματα και σε καμία περίπτωση, στην δύση του 2010 δεν θα συζητούσαμε για τα αυτονόητα. Για την αντιμετώπιση προβλημάτων καθαριότητας ή λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων, θέματα που σε άλλες πόλεις, από πολλές δεκαετίες πριν έχουν αντιμετωπιστεί.
Να θυμηθούμε δύο περιόδους της ιστορίας του Δήμου Αρταίων που είναι χαρακτηριστικές. Η πρώτη των συνεχόμενων θητειών του αείμνηστου δημάρχου Κώστα Βάγια. Ο άνθρωπος έκανε τα πάντα και αντί της στήριξης απ’ την αντιπολίτευση βρισκόταν κατηγορούμενος, γιατί οι τότε αντίπαλοί του θεωρούσαν ότι αντιπολίτευση, είναι η φασαρία. Γνωστά τα όσα είχαν γίνει στους παλαιότερους, θα τα μάθουν με τον καιρό και οι νεότεροι.
Στην άλλη άκρη οι θητείες του απερχόμενου δημάρχου Πάνου Οικονομίδη. Με πολύ καλή διάθεση η αντιπολίτευση, το απέδειξε άλλωστε, δεν αξιοποιήθηκε καθόλου. Κι αυτό γιατί δεν έγινε τίποτα απολύτως, οπότε δεν χρειαζόταν να έχει λόγο και η αντιπολίτευση.
Να προβλέψουμε τώρα, τι θα γίνει με την παρούσα δημοτική αρχή; Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Η αίσθησή μας, είναι ότι με την σύνθεση που έχει το νέο δημοτικό συμβούλιο, προβλέπουμε να είναι ο νέος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, σε διαρκή αγωνία για να λύσει προβλήματα και απ’ την άλλη πλευρά, αντί να βρίσκει συμπαράσταση, θα βρίσκει κριτική, γιατί στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα υπάρχει μόνο ως φόντο το μέλλον του τόπου και η αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά και η πολιτική κατάσταση στον τόπο μας, όπου κάποιος ή κάποιοι θα πρέπει να φαίνονται ζωηροί, άρα να έχουν μέλλον σ’ αυτόν τον τόπο μας, μιας και ο επικεφαλής, ας πούμε, της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, δεν μπορεί να θεωρηθεί κορυφαίος θεσμικός παράγων, αλλά συμπληρωματικός του ρόλου του βουλευτή, ας το πούμε κι αυτό.
Κοινότυπη η αγωνία. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, μπορούμε να αναζητήσουμε το καλύτερο απ’ τη νέα δημοτική αρχή; Αρχικά θα λέγαμε όχι. Όμως υπάρχει και η διάθεση και ο «τσαμπουκάς» του νέου δημάρχου, χαρακτηριστικά στα οποία ελπίζουμε εμείς.

Με πολύ κόσμο η ορκωμοσία του δημάρχου Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Δημήτρη Γαλλίκα


Το μεσημέρι της Κυριακής στις 12, έγινε η ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Δημήτρη Γαλλίκα και των Δημοτικών - Τοπικών Συμβούλων του Δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΪΣΚΑΚΗΣ. Στην Καλεντίνη μαζεύτηκε πλήθος κόσμου, απ όλα τα χωριά, προκειμένου να συγχαρεί τον Δήμαρχο και τους Συμβούλους.
Απ τις 12 ως τις 1,30΄υπήρχε στην Καλεντίνη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Την Δευτέρα συνεδρίασε το νέο Συμβούλιο και ήταν πιθανόν να ανακοινωθούν και τα ονόματα των αντιδημάρχων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα εκλεγεί ένας Αντιδήμαρχος Γενικών καθηκόντων και τρείς άλλοι, που θα εκπροσωπούν ο καθένας τον πρώην Δήμο του.
Στην Καλεντίνη ως Αντιδήμαρχος φέρεται –πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες- ένας εκ των τριών συμβούλων: ΓΑΛΥΦΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΠΛΑΚΟΥΤΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ. Για το ΑΣΤΡΟΧΩΡΙ, θα οριστεί ένας εκ των 6 συμβούλων: ΑΡΚΟΥΜΑΝΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ, ΣΑΚΚΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ, ΚΑΛΟΧΕΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΣΤΟΥΚΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗ.
Για το Διάσελο θα οριστεί ένας εκ των 4 συμβούλων: ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΤΣΟΧΑΝΤΑΡΗ – ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΤΡΙΑΔΑΣ, ΜΑΝΟΥ ΣΟΦΙΑΣ, ΓΕΩΡΓΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.
Αντιδήμαρχος Γενικών καθηκόντων θα εκλεγεί ένας των δέκα παραπάνω συμβούλων.
Όμως την Δευτέρα ο νέος Δήμαρχος Δημήτρης Γαλλίκας, δεν έκανε ανακοίνωση των ονομάτων Αντιδημάρχων και αυτή δεν θα γίνει πριν την πρωτοχρονιά. Έγκυρη πηγή ανέφερε ότι η πρόταση – εκλογή των αντιδημάρχων θα γίνει στις 3 Ιανουαρίου 2010.

ΓΑΡΝΕΛΗΣ: «Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια»

Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, το περασμένο Σάββατο

Τον καθιερωμένο όρκο για την ανάληψη των καθηκόντων του έδωσε το Σάββατο το πρωί 18 Δεκεμβρίου 2010 ο πρώτος Δήμαρχος του νέου διευρυμένου Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης, το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικών Τζουμέρκων και όλοι οι πρόεδροι και σύμβουλοι των Τοπικών Κοινοτήτων. Την ορκωμοσία τέλεσε ο Μητροπολίτης Άρτας κ.κ. Ιγνάτιος.
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Κώστας Παππάς, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Δημήτρης Γαλλίκας και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μαρίνος Γαρνέλης χαρακτήρισε δύσκολο το έργο που περιμένει τη νέα Δημοτική Αρχή από την πρώτη του Γενάρη και διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για το καλό του τόπου. «Όλοι οι δημότες του Δήμου είναι στην ίδια μοίρα είτε έχουν ψηφίσει το συνδυασμό είτε δεν τον έχουν ψηφίσει» ανέφερε ο κ. Γαρνέλης εισπράττοντας το χειροκρότημα των παρισταμένων.

ΧΑΣΙΑΚΟΣ: «Ελπίδα και την αισιοδοξία για το μέλλον»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο νυν Δήμαρχος Αγνάντων και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο νέο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος ο οποίος συνεχάρη τους εκλεγμένους και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους. Τόνισε ότι κοινό μέλημα όλων όσων κατήλθαν στον εκλογικό στίβο των δημοτικών εκλογών είναι να βοηθήσουν για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ανέφερε ότι οι δημότες περιμένουν να δουν καλύτερα αποτελέσματα με τον καινούργιο θεσμό του «Καλλικράτη» ενώ εξέφρασε την ελπίδα και την αισιοδοξία του για το μέλλον, τονίζοντας όμως ότι χρειάζεται πάρα πολλή προσπάθεια διότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα από δω και πέρα για να μπουν τα πράγματα σε ένα σωστό δρόμο.
Σε δηλώσεις του, απαντώντας στην ερώτηση ποιο είναι το όραμά του για το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ο κ. Γαρνέλης τόνισε: «Δεν μ’ αρέσει η λέξη όραμα γιατί την έχω χορτάσει. Όλοι την έχουμε χορτάσει. Όλοι για οράματα μας λέγανε και τελικά τα οράματα καταλήξανε εφιάλτες.
Εμείς θα κάνουμε μία προσπάθεια πάνω στο πρόγραμμα το οποίο έχουμε ανακοινώσει από τις ομιλίες μας προεκλογικά, θα φροντίσουμε να έρθουμε σε επαφή και με ανάλογα κέντρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως τα οποία μπορούν να βοηθήσουν, να συμβάλλουν στη χορήγηση κονδυλίων από τα ανάλογα προγράμματα για ν’ αρχίσει σιγά – σιγά μια ανάπτυξη γεωργική, κτηνοτροφική, μία ανάπτυξη πάνω στις δυνατότητες που έχει ο τόπος».
Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, το περασμένο Σάββατο

Τον καθιερωμένο όρκο για την ανάληψη των καθηκόντων του έδωσε το Σάββατο το πρωί 18 Δεκεμβρίου 2010 ο πρώτος Δήμαρχος του νέου διευρυμένου Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης, το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικών Τζουμέρκων και όλοι οι πρόεδροι και σύμβουλοι των Τοπικών Κοινοτήτων. Την ορκωμοσία τέλεσε ο Μητροπολίτης Άρτας κ.κ. Ιγνάτιος.
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Κώστας Παππάς, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Δημήτρης Γαλλίκας και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μαρίνος Γαρνέλης χαρακτήρισε δύσκολο το έργο που περιμένει τη νέα Δημοτική Αρχή από την πρώτη του Γενάρη και διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για το καλό του τόπου. «Όλοι οι δημότες του Δήμου είναι στην ίδια μοίρα είτε έχουν ψηφίσει το συνδυασμό είτε δεν τον έχουν ψηφίσει» ανέφερε ο κ. Γαρνέλης εισπράττοντας το χειροκρότημα των παρισταμένων.

ΧΑΣΙΑΚΟΣ: «Ελπίδα και την αισιοδοξία για το μέλλον»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο νυν Δήμαρχος Αγνάντων και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο νέο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος ο οποίος συνεχάρη τους εκλεγμένους και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους. Τόνισε ότι κοινό μέλημα όλων όσων κατήλθαν στον εκλογικό στίβο των δημοτικών εκλογών είναι να βοηθήσουν για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ανέφερε ότι οι δημότες περιμένουν να δουν καλύτερα αποτελέσματα με τον καινούργιο θεσμό του «Καλλικράτη» ενώ εξέφρασε την ελπίδα και την αισιοδοξία του για το μέλλον, τονίζοντας όμως ότι χρειάζεται πάρα πολλή προσπάθεια διότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα από δω και πέρα για να μπουν τα πράγματα σε ένα σωστό δρόμο.
Σε δηλώσεις του, απαντώντας στην ερώτηση ποιο είναι το όραμά του για το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ο κ. Γαρνέλης τόνισε: «Δεν μ’ αρέσει η λέξη όραμα γιατί την έχω χορτάσει. Όλοι την έχουμε χορτάσει. Όλοι για οράματα μας λέγανε και τελικά τα οράματα καταλήξανε εφιάλτες.
Εμείς θα κάνουμε μία προσπάθεια πάνω στο πρόγραμμα το οποίο έχουμε ανακοινώσει από τις ομιλίες μας προεκλογικά, θα φροντίσουμε να έρθουμε σε επαφή και με ανάλογα κέντρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως τα οποία μπορούν να βοηθήσουν, να συμβάλλουν στη χορήγηση κονδυλίων από τα ανάλογα προγράμματα για ν’ αρχίσει σιγά – σιγά μια ανάπτυξη γεωργική, κτηνοτροφική, μία ανάπτυξη πάνω στις δυνατότητες που έχει ο τόπος».

ΓΑΡΝΕΛΗΣ: «Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια»

Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, το περασμένο Σάββατο

Τον καθιερωμένο όρκο για την ανάληψη των καθηκόντων του έδωσε το Σάββατο το πρωί 18 Δεκεμβρίου 2010 ο πρώτος Δήμαρχος του νέου διευρυμένου Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης, το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικών Τζουμέρκων και όλοι οι πρόεδροι και σύμβουλοι των Τοπικών Κοινοτήτων. Την ορκωμοσία τέλεσε ο Μητροπολίτης Άρτας κ.κ. Ιγνάτιος.
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Κώστας Παππάς, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Δημήτρης Γαλλίκας και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μαρίνος Γαρνέλης χαρακτήρισε δύσκολο το έργο που περιμένει τη νέα Δημοτική Αρχή από την πρώτη του Γενάρη και διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για το καλό του τόπου. «Όλοι οι δημότες του Δήμου είναι στην ίδια μοίρα είτε έχουν ψηφίσει το συνδυασμό είτε δεν τον έχουν ψηφίσει» ανέφερε ο κ. Γαρνέλης εισπράττοντας το χειροκρότημα των παρισταμένων.

ΧΑΣΙΑΚΟΣ: «Ελπίδα και την αισιοδοξία για το μέλλον»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο νυν Δήμαρχος Αγνάντων και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο νέο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος ο οποίος συνεχάρη τους εκλεγμένους και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους. Τόνισε ότι κοινό μέλημα όλων όσων κατήλθαν στον εκλογικό στίβο των δημοτικών εκλογών είναι να βοηθήσουν για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ανέφερε ότι οι δημότες περιμένουν να δουν καλύτερα αποτελέσματα με τον καινούργιο θεσμό του «Καλλικράτη» ενώ εξέφρασε την ελπίδα και την αισιοδοξία του για το μέλλον, τονίζοντας όμως ότι χρειάζεται πάρα πολλή προσπάθεια διότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα από δω και πέρα για να μπουν τα πράγματα σε ένα σωστό δρόμο.
Σε δηλώσεις του, απαντώντας στην ερώτηση ποιο είναι το όραμά του για το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ο κ. Γαρνέλης τόνισε: «Δεν μ’ αρέσει η λέξη όραμα γιατί την έχω χορτάσει. Όλοι την έχουμε χορτάσει. Όλοι για οράματα μας λέγανε και τελικά τα οράματα καταλήξανε εφιάλτες.
Εμείς θα κάνουμε μία προσπάθεια πάνω στο πρόγραμμα το οποίο έχουμε ανακοινώσει από τις ομιλίες μας προεκλογικά, θα φροντίσουμε να έρθουμε σε επαφή και με ανάλογα κέντρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως τα οποία μπορούν να βοηθήσουν, να συμβάλλουν στη χορήγηση κονδυλίων από τα ανάλογα προγράμματα για ν’ αρχίσει σιγά – σιγά μια ανάπτυξη γεωργική, κτηνοτροφική, μία ανάπτυξη πάνω στις δυνατότητες που έχει ο τόπος».

Διαφορετική προσέγγιση απ’ τον Γ. Κοτσαρίδα στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Άρτας


Με μια υπερβατική προσέγγιση στα πράγματα και την λειτουργία των αιρετών της αυτοδιοίκησης, έκλεισε ο επικεφαλής της μειοψηφίας του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας Γιώργος Κοτσαρίδας.
Μιλώντας προ ημερησίας διάταξης επεσήμανε ότι στην θητεία του απερχομένου οργάνου, ετέθησαν προς συζήτηση, αλλά και αντιμετώπιση πολλά προβλήματα, που αφορούν το μέλλον της πόλης, αλλά απ’ την δημοτική αρχή, δεν επιδείχτηκε η ανάλογη ευαισθησία, ώστε τα προβλήματα αυτά να αντιμετωπιστούν.
Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα προβλήματα, όπως το μεγάλο πρόβλημα της καθαριότητας, το κυκλοφοριακό, η διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων και πολλά άλλα, για τα οποία η απερχόμενη δημοτική αρχή, δεν έκανε τίποτα απολύτως.
Θεωρώντας ότι η ευθύνη του κάθε αιρετού, δεν τελειώνει με την λήξη της θητείας του, ο κ. Κοτσαρίδας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με το νέο δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη και θα τον ενημερώσει για τα θέματα που ετέθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς απ’ την απερχόμενη δημοτική αρχή.
Η επιλογή του αυτή, όπως ο ίδιος εξήγησε αφορά την ευθύνη που ο ίδιος, ως απλός πολίτης πλέον, έχει για την πόλη και πρέπει να ενημερώσει το νέο δήμαρχο για την καθημερινότητα των πολιτών, που κατά την γνώμη του, θα πρέπει ρώτα να τον απασχολήσει.
«Εμείς ερχόμαστε και παρερχόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτσαρίδας και συμπλήρωσε: «Η Άρτα έχει και συνέχεια και ζωή. Θα πρέπει να δούμε όλοι και το χρέος μας ως απλοί πολίτες, που πρέπει να αγωνιούμε για την τύχη της, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Όπου μπορούμε θα πρέπει να βοηθούμε και όπου πρέπει θα είμαστε παρόντες. Όπως με ανιδιοτέλεια και υστεροβουλία υπηρετήσαμε τον τόπο, τα προηγούμενα χρόνια, το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και ως απλοί πολίτες».
Θα λέγαμε ότι πραγματικά είναι μια κίνηση ευθύνης απ’ την πλευρά του επικεφαλής της μειοψηφίας Γιώργου Κοτσαρίδα, η οποία έρχεται και ως συνέχεια των επιλογών που έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν είχε αρνηθεί καμία δημιουργική και σωστή πρόταση και δεν έκανε αντιπολίτευση εντυπώσεων, όπως σε άλλες περιπτώσεις συνέβαινε. Στα θέματα που θα έδιναν αναπτυξιακή ώθηση στην πόλη και την περιοχή, έλεγε πάντα ναι, γεγονός που πολλές φορές σχολιάστηκε θετικά απ’ την τοπική κοινωνία.
Βέβαια, με μαχητικό τρόπο προέβαλε την όποια αντίρρησή του, μιας και αυτή ήταν η αποστολή του. Στο θέμα, για παράδειγμα της Ψαραγοράς, κατέθεσε την άποψή του, τεκμηριωμένη, αγνοώντας την προβοκάτσια που με επιμέλεια του είχε στήσει ο απερχόμενος δήμαρχος, προκειμένου ο τελευταίος να υλοποιήσει τα σχέδιά του, τα οποία, για την ιστορία να το πούμε, δεν μπόρεσε να υλοποιήσει.

Τέλος της Νομαρχίας ύστερα από 16 χρόνια

Έγινε η τελευταία συνεδρίαση του Ν.Σ. Άρτας - Ο πρόεδρος του Ν.Σ. Μιχάλης Νικολάου εκ μέρους όλου του προεδρείου ευχαρίστησε όλους τους νομαρχιακούς συμβούλους και τους επικεφαλής των παρατάξεων

Tην περασμένη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου το Νομαρχιακό Συμβούλιο Άρτας συνήλθε στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος, καθώς μετά από 16 χρόνια, ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης καταργείται και δίνει την θέση του στην αιρετή Περιφέρεια και στο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στις τέσσερις αυτές τετραετίες υπηρέτησαν το θεσμό ως Νομάρχες Άρτας ο Χρήστος Παπαγεωργίου, ο Λάμπρος Ρίζος και – τελευταίος – ο Γιώργος Παπαβασιλείου. Στα τέσσερα χρόνια της τελευταίας περιόδου 2007-2010, το Ν.Σ Άρτας έλαβε 487 αποφάσεις μαζί με τις δύο στη συνεδρίαση της Δευτέρας που ήταν και οι τελευταίες και υπήρξαν ομόφωνες.
Ένας θεσμός κλείνει τον κύκλο του και από τα μέλη του Ν.Σ., άλλοι θα συνεχίσουν ως εκλεγμένοι στα όργανα της περιφερειακής και άλλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος του Ν.Σ. Μιχάλης Νικολάου εκ μέρους όλου του προεδρείου ευχαρίστησε όλους τους νομαρχιακούς συμβούλους και ιδιαίτερα τους επικεφαλής των παρατάξεων, τους υπαλλήλους της Ν.Α. που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις για θέματα της αρμοδιότητάς τους και τους λειτουργούς των τοπικών ΜΜΕ.
Όλα έχουν μια αρχή και ένα τέλος είπε ο Νομάρχης Άρτας Γιώργος Παπαβασιλείου ο οποίος ανέφερε ότι διατηρεί επιφυλάξεις για την άμεση απόδοση του θεσμού του αιρετού Περιφερειάρχη εντοπίζοντας κάποιες αδυναμίες και γι’ αυτό το λόγο όπως είπε, επέλεξε να μην συμμετάσχει σ’ αυτό το σχήμα σ’ αυτές τις εκλογικές διαδικασίες.
"Εκτιμούσα ότι πρέπει να υπήρχαν κανόνες που θα επιτρέπουν και στα παιδιά των γειτονικών νομών να μπορούν να διεκδικούν τη θέση του Περιφερειάρχη. Κατάντησε να είναι συνυφασμένη με το πρόσωπο το οποίο υπηρετεί την πρωτεύουσα της Περιφέρειας και πολλές φορές να διοικεί σύμφωνα με την πλειοψηφία που υπάρχει.
Ελπίζω να μην φτάσουμε εκεί" είπε μεταξύ άλλων ο Νομάρχης. "Είμαι λοιπόν σήμερα ικανοποιημένος που λήγει μια θητεία γόνιμη και δημιουργική" τόνισε ο κ. Παπαβασιλείου ενώ σημείωσε ότι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της παρουσίας του Ν.Σ. Άρτας σε σχέση και με άλλα Ν.Σ. ήταν ότι υπήρξε πολιτικό ήθος και λόγος. Ο κ. Παπαβασιλείου αναφέρθηκε και στη δική του μετέπειτα πορεία ξεκαθαρίζοντας: «Είμαι και θα είμαι παρών. Θα αγωνιστώ απ’ το πόστο το οποίο με έβαλε ο λαός για να τον υπηρετήσω μέσ’ απ’ το βαθμό αυτό γιατί το οφείλουμε όλοι να τιμήσουμε την ψήφο την οποία μας έδωσε στις εκλογές που έγιναν».
Από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, την πίστη του στο νέο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης εξέφρασε ο Κώστας Μπόβολος λέγοντας ότι «με το νέο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αν και αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση σιγά – σιγά θα βρεθεί βηματισμός και θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε την περιοχή μας κάτω από καλύτερες προϋποθέσεις με γνώμονα πάντα τα προβλήματα των πολιτών στην δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία διάγουμε».
Ενώ οι κ.κ. Γιολδάσης και Χαρακλιάς δήλωσαν πως δεν είναι αισιόδοξοι για την παραπέρα πορεία του θεσμού του «Καλλικράτη» και της Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Γιολδάσης ανέφερε: «Εγώ δεν είμαι αισιόδοξος για την παραπέρα πορεία του θεσμού του «Καλλικράτη» με την αιρετή Περιφέρεια και με τα προβλήματα που θα έχει και θα αναφέρω ένα παράδειγμα.
Θυμάμαι στις αρχές της περιόδου που ήμασταν σαν Ν.Σ. που γίνονταν οι δεξαμενές στον Αμβρακικό. Θυμάμαι όλο το Ν.Σ. και προς τιμήν του που είχαμε υψώσει φωνή διαμαρτυρίας. Άκουσα τώρα ότι περίπου σαν ατύχημα προσάραξε μεγάλο πλοίο στο στόμιο του Αμβρακικού χωρίς βέβαια παρενέργειες όσον αφορά τη μόλυνση κ.τ.λ. Μπορούσε και να έχει. Θέλω να πω αυτά τα ζητήματα απομακρύνονται από μας με αυτόν το θεσμό και είναι δύσκολο να ενδιαφέρονται από μεγαλύτερα κλιμάκια γι’ αυτά όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν και στην περιφέρειά μας». Ενώ ο κ. Χαρακλιάς τόνισε: "Ο "Καλλικράτης" δεν έγινε μόνο και μόνο για να αξιοποιηθεί ή ν’ αναπτυχθεί η περιφέρεια.
Έγινε για άλλους λόγους, ότι πρέπει η κεντρική διοίκηση να ελέγχει τα πάντα και τους πάντες και τώρα που μας ελέγχει και η τρόικα και έχουμε αυτή τη στιγμή κατοχή θα ελέγχει απόλυτα και την περιφέρεια. Εγώ σε οποιοδήποτε αγώνα κι αν χρειαστεί θα είμαι μπροστά για να πάρει η Τ.Α. το δικό της το δρόμο". Το λόγο πήραν και πολλά μέλη του Ν.Σ. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τις ευχές όλων για καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία και καλή συνέχεια για όσους θα συνεχίσουν, απ’ όποιο μετερίζι.

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Το «ταξίδι» της Αιρετής Περιφέρειας ξεκινά σήμερα κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες

Έγινε η ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου. Δεν υπάρχουν νικητές, δεν υπάρχουν ηττημένοι, παρά μόνο συμπαραστάτες και συναγωνιστές στον αγώνα της Περιφέρειας για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος

Ορκίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Δεκεμβρίου το πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Η ορκωμοσία έγινε στο διοικητήριο της Ν.Α. Ιωαννίνων στο οποίο θα λειτουργεί από 1η Ιανουαρίου 2011 η Περιφέρεια Ηπείρου. Στην τελετή παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, νυν και νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Ευάγγελος Αργύρης, Κων/νος Κωτσαντής, Ιωάννης Παπαδημητρίου, Νικόλαος Ζήκος.
Στην ομιλία του ο Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα θα είναι η οργάνωση της περιφέρειας και σταθερή επιδίωξή του θα είναι η ενδυνάμωση του ρόλου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με πόρους και αρμοδιότητες ώστε να ανταποκριθεί κατά τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις των καιρών.

Eνιαία δύναμη

Ο κ. Καχριμάνης στην ομιλία του είπε: «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για όλους μας. Η Ήπειρος, γυρίζει σελίδα. Κάνει μια νέα αρχή. Από την 1η Ιανουαρίου ξεκινά ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας. Άρτα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Ιωάννινα, γινόμαστε μια ενότητα, συγκροτούμε μια ενιαία δύναμη διεκδίκησης και αγώνα για την ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία. Ιδιαίτερα, θέλω να απευθυνθώ στους πολίτες της Ηπείρου, για την τιμή και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν. Για μας οι εκλογές έχουν τελειώσει στις 14 Νοεμβρίου.
Δεν υπάρχουν νικητές, δεν υπάρχουν ηττημένοι, παρά μόνο συμπαραστάτες και συναγωνιστές στον αγώνα της Περιφέρειας για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Το δηλώσαμε, το έχουμε αποδείξει, το εφαρμόζουμε, ότι είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε Περιφερειακή Αρχή όλων των Ηπειρωτών. Περιφερειακή αρχή, με ισχυρή φωνή, που προσβλέπει και θεωρεί αναγκαία τη συνεργασία με την Κυβέρνηση, τα κόμματα, τους φορείς.
Η οποία όμως, θα είναι απέναντι σε όποιον επιχειρεί να αδικήσει την Περιφέρεια, τους πολίτες μας, να υπονομεύσει το νέο θεσμό. Από την στάση μας, θα κριθούμε άλλωστε όλοι μας. Η διαφάνεια σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα, θα είναι απαράβατη αρχή μας, στηρίζοντας και εφαρμόζοντας έμπρακτα την πρωθυπουργική εξαγγελία για «μία στάση» στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων και εν γένει στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές, μέχρι και σήμερα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες οργάνωσης της νέας Περιφέρειας. Το εγχείρημα είναι δύσκολο, χρονοβόρο και πολύπλοκο, καθώς ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται και συνεχώς ανακύπτουν νέα ζητήματα.

Ενδυνάμωση του ρόλου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης

Η οργάνωση της Περιφέρειας, είναι άμεση προτεραιότητα για όλους μας, ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε και να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις έναντι των πολιτών και της περιοχής μας. Υπάρχουν βέβαια, υπηρεσίες και αρμοδιότητες οι οποίες θα μεταβιβαστούν στο β΄ εξάμηνο του 2011.
Αυτό ασφαλώς δημιουργεί προβλήματα στον τομέα της οργάνωσης και ιδίως της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, τους υπόλοιπους πόρους του οποίου είμαστε να εκμεταλλευτούμε για την στοχευμένη ανάπτυξη της Ηπείρου. Το τέλος του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και η αρχή της υλοποίησης του νέου, της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, δυστυχώς συνοδεύεται από τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε περιοχές της Ηπείρου και τα οποία αναλώνουν πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.
Από το βήμα αυτό θεωρώ καθήκον μου, να απευθύνω για μια ακόμη φορά έκκληση προς την Πολιτεία και προς όλους όσοι το μπορούν, να παρέμβουν για να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων, με τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών και των πληγέντων.
Στη διάρκεια της θητείας, σταθερή επιδίωξή μας, και πιστεύω όλων μας, θα είναι η ενδυνάμωση του ρόλου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με πόρους και αρμοδιότητες, ώστε να ανταποκριθεί, κατά τον καλύτερο τρόπο, στις απαιτήσεις των καιρών. Το «ταξίδι» της Αιρετής Περιφέρειας ξεκινά σήμερα κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Διαβεβαιώνουμε όμως όλους σας, τον κάθε πολίτη, ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να το κάνουμε όσο πιο γίνεται ομαλό και στον τερματισμό του να έχει θετικό πρόσημο για την Ήπειρο. Καλή δύναμη, καλή επιτυχία, Χρόνια Πολλά σε όλους».

Κ. ΠΑΠΠΑΣ: Θα αναδείξουμε βιώσιμες τοπικές λύσεις

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Κώστας Παππάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το διακύβευμα της περιφέρειας Ηπείρου είναι να αναδείξουμε βιώσιμες τοπικές λύσεις, που θα ασχοληθούν σοβαρά με την αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων» και υποσχέθηκε ότι ως πρώτος αιρετός Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, οι πράξεις και οι ενέργειές του «θα έχουν πάντα ως γνώμονα το κοινό συμφέρον και θα διέπονται από διαφάνεια χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες, με καθαρό πρόσωπο, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σχέδιο και όρεξη για πολλή δουλειά».

ΔΕΗ: Παράταση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έως 31 Ιανουαρίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, έως την 31η Ιανουαρίου 2011 (από 15/12/2010 που είχε αρχικά οριστεί) έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λόγω της αύξησης του ρυθμού υποβολής αιτήσεων, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο, φτάνουν τις 10.000 την ημέρα.
Το ΚΟΤ απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, στις οποίες γίνεται έκπτωση 20- 30% στα οικιακά τιμολόγια που θα ισχύσουν από 1/1/2011.Οι ενδιαφερόμενοι που υποβάλουν αίτηση χρειάζεται μόνο να γνωστοποιούν τα στοιχεία της παροχής τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό Λογαριασμού), καθώς και τα στοιχεία της Αστυνομικής τους Ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου, εφόσον είναι έγγαμοι).Όπως διευκρινίζεται, σε περίπτωση που η παροχή ρεύματος δεν είναι στο όνομά τους και χρειάζεται αλλαγή ονόματος :
- Δεν απαιτείται η υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ), ακόμη κι αν αυτή έχει λήξει.
- Δεν χρειάζεται η καταβολή της προκαταβολής κατά την υπογραφή του συμβολαίου.
- Στις ελάχιστες περιπτώσεις που έγινε καταβολή προκαταβολής θα πραγματοποιηθεί συμψηφισμός μέσω ισόποσης πίστωσης του πρώτου λογαριασμού.
Η υποβολή της αίτησης γίνεται στα ΚΕΠ από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα (www.dei.gr) και τηλεφωνικά στα 210 9797400 & 210 9298000.Υπενθυμίζεται ότι αιτήσεις μπορούν υποβάλλονται οποτεδήποτε από τους δικαιούχους του ΚΟΤ και μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας. Οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αιτήσεις μετά την 31/1/2011 θα εντάσσονται στο ΚΟΤ από τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που θα εκδίδεται μετά από τον έλεγχο των στοιχείων τους και την ένταξη τους στο ΚΟΤ.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Δεν θα λειτουργήσουν διόδια στο Δροσοχώρι

Δεν προβλέπεται η λειτουργία σταθμού διοδίων στο Δήμο Παμβώτιδας βεβαιώνει ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης τον βουλευτή Σταύρο Καλογιάννη απαντώντας σε σχετική Ερώτησή του στη Βουλή. Σύμφωνα με την απάντηση, το Υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με την Εγνατία οδό ΑΕ δρομολογεί την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων, το οποίο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 2012, στο σύνολο της Εγνατίας.
Μέχρι το 2012 «ενδέχεται να λειτουργήσουν, προσωρινά, σταθμοί διοδίων σε ορισμένα σημεία» και στο πλαίσιο αυτό διερευνώνται πέντε νέοι σταθμοί κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου. Για την χωροθέτηση των σταθμών μελετώνται θέσεις που διαθέτουν τις απαραίτητες προδιαγραφές.
Για τη γέφυρα Περιστερίου, για την απόδοση της οποίας στην κυκλοφορία είχε ερωτήσει εκ νέου το Υπ. Υποδομών ο Σταύρος Καλογιάννης, ο κ. Μαγκριώτης επικαλείται «γεωτεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε επίχωμα ανατολικά της γέφυρας.
Η Εγνατία οδός ΑΕ εκπόνησε μελέτη προσωρινών μέτρων για την βελτίωση της ευστάθειας του επιχώματος». Για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μελετών οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι 31 Ιανουαρίου 2011 και στη συνέχεια θα δρομολογηθεί η υλοποίηση των μέτρων σταθεροποίησης.
Σε δήλωσή του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει: «Η απάντηση του Υφυπουργού για το σταθμό διοδίων είναι θετική. Η γέφυρα Περιστερίου όμως, μετά την απάντηση του Υπουργείου, είναι άγνωστο πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία. Δυστυχώς σχετικές παλαιότερες ανακοινώσεις του Υπουργείου δείχνουν ότι έγιναν λανθασμένες εκτιμήσεις, οι οποίες καθυστερούν την απόδοση του έργου επί ένα έτος».

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα λαθρεμπόρων όπλων

Συλλήψεις σε Αττική και Γιάννενα. Στα Ελληνοαλβανικά σύνορα δραστηριοποιούνται Αλβανοί και Έλληνες, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει ομάδα δομημένη και με διαρκή δράση

Στη σύλληψη πέντε ατόμων, τριών Αλβανών και δύο Ελλήνων, οι οποίοι κατηγορούνται για εμπορία όπλων προχώρησε η αστυνομία στα Ιωάννινα και στις Αχαρνές Αττικής. Ειδικότερα, αστυνομικοί της Δ.Α.Α./Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφορίας που ανέφερε ότι στην περιοχή των Ιωαννίνων και κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα δραστηριοποιούνται Αλβανοί και Έλληνες, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει ομάδα δομημένη και με διαρκή δράση.
Σκοπό τους είναι για την εισαγωγή στην Ελληνική Επικράτεια, τη μεταφορά, την αποθήκευση και στη συνέχεια την πώλησή όπλων, χειροβομβίδων και φυσιγγίων, σε συνεργασία με Αστυνομικούς της Υ.Δ.Ο.Ε.Α.Η. / Τμ. 2ο Αρχαιοκαπηλίας και Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων εντόπισαν και συνέλαβαν τα μέλη αυτής.
Συνελήφθησαν τρεις Αλβανοί υπήκοοι, ηλικίας 18, 20, και 36 ετών, και δύο Έλληνες εκ των οποίων ένας άντρας και μία γυναίκα, ηλικίας 45 και 48 ετών αντίστοιχα, στα Ιωάννινα και στις Αχαρνές Αττικής.
Συνολικά στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα εύχρηστα πολεμικά τυφέκια με τριες γεμιστήρες και διόπτρες, ένα εύχρηστο πολεμικό οπλοπολυβόλο με γεμιστήρα και διόπτρα, δύο εύχρηστα πολεμικά τυφέκια τύπου ΑΚ-47 ( KALASNIKOV ), με γεμιστήρες το ένα εκ των οποίων με ενσωματωμένη ξιφολόγχη, ένα κυνηγετικό τυφέκιο-δίκανο, 25 χειροβομβίδες, ένα καπνογόνο, 11 πυροκροτητές και 297 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Κυριακή 19/12/στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Ψηφίσθηκε το κονδύλι για σφραγίδες του νέου Δήμου Αρταίων

Στην ψήφιση πίστωσης 6.000 € για την προμήθεια του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την οργάνωση του νέου διευρυμένου Δήμου, προχώρησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας κατά την τελευταία συνεδρίαση της θητείας του, τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου. Νέες σφραγίδες, έντυπα και πινακίδες είναι υλικό άμεσης προτεραιότητας για την οργάνωση του νέου Καλλικράτειου Δήμου Άρτας και η προμήθειά τους θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 22 του μηνός.
Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αθανασούλας τόνισε: «Σύμφωνα με την εγκύκλιο 39/2010 του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έως 22/12/2010 στα πλαίσια του Προγράμματος «Καλλικράτης» πρέπει να έχουν αναρτηθεί οι απαραίτητες πινακίδες με το όνομα του νέου Δήμου, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο Ι του Ν.3582/2010, τουλάχιστον στο Δημοτικό κατάστημα της έδρας του νέου Δήμου, στα κεντρικά καταστήματα των συνενουμένων Δήμων με πρόσθετη αναφορά στο όνομα της Δημοτικής Ενότητας και όπου είναι εφικτό στα καταστήματα των άλλων υπηρεσιών του Δήμου. Επίσης πρέπει να πραγματοποιηθεί προμήθεια σφραγίδων του νέου Δήμου.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του άρθρου 5 παρ.1 του Ν.3852/2010 οι σφραγίδες των νέων Δήμων διαφέρουν από τις υπάρχουσες, οπότε θα πρέπει όλοι οι Δήμοι να προμηθευτούν νέες σφραγίδες, ακόμα και σε αυτούς που δεν επέρχεται καμία μεταβολή με τον «Καλλικράτη».
Τέλος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η προμήθεια εντύπων και τροποποιημένων εντύπων (τριπλότυπων και πιστοποιητικών) με το όνομα του νέου Δήμου στα πλαίσια των νέων αρμοδιοτήτων του. Μετά από έρευνα αγοράς η εκτιμώμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 6.000,00€ (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 23%). Απαιτείται αναμόρφωση του προϋπολογισμού με εγγραφή του ποσού των 6.000,00€ στον Κ.Α 10-7135.008 «Προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την οργάνωση του νέου διευρυμένου Δήμου (πινακίδες, σφραγίδες κλπ.)».
Η ανωτέρω δαπάνη θα καλυφθεί από το αποθεματικό του Δήμου». Με αφορμή ερώτηση του κ. Μπακόλα εάν υπήρξε στα πλαίσια του προγράμματος «Καλλικράτης» κάποια επιχορήγηση στο Δήμο για να καλύψει τις δαπάνες αυτές και όσες προκύψουν τις πρώτες μέρες της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής, ο Δήμαρχος κ. Οικονομίδης τόνισε ότι όχι μόνο δεν ήρθε καμία έκτακτη επιχορήγηση αλλά και η τακτική είναι μειωμένη.
«Όχι μόνο δεν ήρθε κάποια επιχορήγηση αλλά ενημερωτικά σας λέω ότι το 2010 η τακτική επιχορήγηση είναι μειωμένη κατά 1.138.000 € και το πρόγραμμα της ΣΑΤΑ κατά 500.000 €. Παρ’ όλα αυτά καταφέραμε να φτάσουμε εδώ με ελαχιστότατα προβλήματα μέχρι λήξης του 2010» ανέφερε.

4ο Δημοτικό Άρτας: Συνεχίστηκε και φέτος η παράδοση...

Φιλανθρωπικό χριστουγεννιάτικο bazaar ετοίμασαν οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας στην πλατεία Καραϊσκάκη με τη βοήθεια των δασκάλων τους και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων συνεχίζοντας έτσι μία παράδοση των τελευταίων ετών στο σχολείο.
To bazaar περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες, φτιαγμένες με αγάπη, φαντασία και μεράκι από τους ίδιους τους μαθητές και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση αυτών των χειροποίητων δώρων, που θ’ αγοράσουν τα ίδια τα παιδιά σε συμβολικές τιμές, θα πάνε για φιλανθρωπικό σκοπό, για να ανακουφίσουν άλλα παιδάκια που έχουν ανάγκη.
Άλλωστε, στον πρόσφατο τηλεμαραθώνιο της UNISEF και των Special Olympics που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας πρόσφερε το ποσό των 200 Ευρώ. Ένα μέρος αυτού του ποσού προέρχεται από τα έσοδα του χριστουγεννιάτικου παζαριού.
Για τις δημιουργίες τους οι μαθητές χρησιμοποίησαν μόνο φυσικά υλικά περνώντας έτσι και το μήνυμα της οικολογίας. Πρόκειται για ένα ευγενικό εγχείρημα στο οποίο συμμετείχαν με κέφι κι ενθουσιασμό όλα τα παιδιά του σχολείου αλλά κυρίως της ΣΤ’ τάξης και που δίνει στα ίδια τα παιδιά τη χαρά της συμμετοχής σε κάτι δημιουργικό και αξιέπαινο.
Ο Διευθυντής του 4ου δημοτικού σχολείου Άρτας Δημήτρης Τσουβέλας υπογραμμίζει την αξιέπαινη προσπάθεια των παιδιών και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων και εύχεται σε όλους τους μαθητές, δασκάλους και γονείς, καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές.
Τα παιδιά αισθάνονται περήφανα για το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους και δηλώνουν πρόθυμα να συνεχίσουν τέτοιου είδους δημιουργικές δραστηριότητες και στο μέλλον, πολύ δε περισσότερο όταν αφορούν σε κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό.

Ο Χρήστος Αρ. Παπακίτσος στην «Εθνική Λογοτεχνών»

ΠΗΡΕ ΤΟ Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.Λ.

Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΡΤΙΝΟΥ

Ένας ακόμη Ηπειρώτης πνευματικός δημιουργός συγκαταλέγεται από τον περασμένο μήνα στην… Εθνική Ελλήνων Λογοτεχνών.
Είναι ο διακεκριμένος Τζουμερκιώτης δάσκαλος, συγγραφέας και λαογράφος κ. Χρήστος Αρ. Παπακίτσος, ο οποίος με το πόνημά του «Ζωντανή αφίσα» απέσπασε το πρώτο βραβείο στο φετινό διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος που διοργανώνει κατ΄έτος η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.).
Το μεγάλο
λογοτεχνικό βραβείο θ΄απονεμηθεί στο νικητή του διαγωνισμού σε πανηγυρική εκδήλωση της Ε.Ε.Λ. που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου, στις 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων Υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης, Σίνα 16, στην Αθήνα.
Η κατάκτηση του Α΄ βραβείου διηγήματος από τον κ. Παπακίτσο χαροποίησε πάρα πολλούς, ιδιαίτερα Ηπειρώτες, στους οποίους το πολυποίκιλο και πλούσιο έργο του έγινε κτήμα τους εδώ και πολλά χρόνια. Και δεν εξέπληξε ουδένα, αφού οι περισσότεροι το χαρακτήρισαν ως φυσικό επακόλουθο, έχοντας κατά νου τη μεγάλη προσφορά του πολυτάλαντου δασκάλου στα γράμματα, τη λαογραφία, την ηθογραφία και την ιστοριογραφία του τζουμερκιώτικου χώρου και των ανθρώπων του και ιδιαίτερα των Αγνάντων Άρτας απ΄ όπου έλκει την καταγωγή του ο αξιέπαινος αυτός πατριδολάτρης. Κάτι που απέδειξε με την πολυετή ενασχόλησή του με τη συλλογή και συγγραφή άγνωστων, λιγότερο γνωστών και διάσπαρτων ιστορικών στοιχείων και ακουσμάτων της περιοχής, που έτειναν να εξαφανιστούν στο βάθος του χρόνου από την αλλοίωση του τρόπου διαβίωσης, το μαρασμό και την εγκατάλειψη, τον ξεριζωμό και τον ξενιτεμό, την αδιαφορία των υπεύθυνων φορέων και βεβαίως της πολιτείας.
Ο βραβευθείς δημιουργός έσκυψε με επιμονή και υπομονή πάνω απ΄ όλα αυτά που εξυφάνθηκαν στον τζουμερκιώτικο χώρο, διαιωνίζοντας ήθη και έθιμα διαβιούντων σ΄ αυτόν ανθρώπων, συνέλεξε, αξιολόγησε, κατέγραψε και διέσωσε σημαντικά ιστορικά, λαογραφικά, κοινωνικά, πολεμικά, γεωργικά, κτηνοτροφικά, εμπορικά και, κυρίως, γλωσσικά και ηθικογραφικά στοιχεία που διέγραψαν ανά τους αιώνες ένα τεράστιο λαμπρό τόξο και που χάρη στην έρευνα και τη γλαφυρή πένα του κ. Παπακίτσου παραδίδονται στις επόμενες γενιές αλώβητα ως πολιτιστική κληρονομιά και αμύθητη παρακαταθήκη στην ιστοριογραφία των Τζουμέρκων.
Κορυφαίο έργο του κ. Παπακίτσου το αθάνατο έργο του «Από την Τζουμερκιώτικη Λαλιά στη Λαϊκή μας Παράδοση», που κυκλοφόρησε το 2006 από το Δήμο Αγνάντων, βάζοντας ένα σημαντικό λιθαράκι για περαιτέρω διερεύνηση και από άλλους ερευνητές του προαιώνιου ιστορικού τόξου των αθάνατων Τζουμέρκων και των Τζουμερκιωτών.
Σ΄αυτό το σπουδαίο έργο, όπως σημειώνει προλογίζοντας το πόνημα ο δήμαρχος Αγνάντων κ. Χρήστος Χασιάκος, «… διασώζονται η ντοπιολαλιά, η ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, οι θρύλοι και οι παραδόσεις, ο τρόπος σκέψης και δράσης των προγόνων και όλα εκείνα τα στοιχεία που εμπότιζαν επί αιώνες τις γενιές των Τζουμερκιωτών και τις έκαναν ανθεκτικές σε ό,τι απειλούσε την ιδιοπροσωπία τους».
Πλούσιο το βιογραφικό του κ. Παπακίτσου, όπως οι δραστηριότητες και τα γραπτά του. Σπούδασε στην τότε Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων, δίδαξε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του νομού Άρτας, φοίτησε στη Σχολή Προσωπικού και την Ανώτατη Τηλεπικοινωνιακή Σχολή του ΟΤΕ, χρημάτισε ανώτατο διευθυντικό στέλεχός του και διετέλεσε επί δεκαπενταετία καθηγητής και μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου των Σχολών του ΟΤΕ.
Χείμαρρος και η συγγραφική του πένα μας έδωσε χιλιάδες λαογραφικά και χιουμοριστικά κείμενα, κριτικές, σχόλια, άρθρα, χρονογραφήματα, κοινωνικά θέματα. Τελευταίο σπουδαίο δημιούργημά του ο «Τζουμερκιώτικος γάμος» όπου περιγράφεται αναλυτικά όλο το σκηνικό πριν, κατά και μετά την τέλεση του μυστηρίου όπως ελάμβανε χώρα παλιότερα. Η αναπαράσταση του οποίου πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στη Σκούπα Άρτας, σε θεατρική διασκευή του κ. Χρήστου Τούμπουρου.
Φίλτατε κ. Παπακίτσο οι Ηπειρώτες σε συγχαίρουν, σε ευχαριστούν και σε ευγνωμονούν και για όσα τους έδωσες και γιατί τους έκανες για άλλη μια φορά περήφανους για την καταγωγή τους.

Συνδυάζει το θέατρο με το πειραματικό ντοκιμαντέρ

“Κατακτώντας” με σταθερά θεατρικά βήματα την αγάπη της για την υποκριτική τέχνη η Ν.Ο.Θ.Α προχωρά ένα βήμα πιο μπροστά συνδυάζοντας το θέατρο με το πειραματικό ντοκιμαντέρ. Έτσι για πρώτη φορά το θεατρικό κοινό της Άρτας στην παράσταση «Η Βέρα του Δ. Κεχαΐδη» που ανεβαίνει στα μέσα Φεβρουαρίου του 2011 στην αίθουσα του “Κεντρικού Ωδείου Άρτας” θα δει μια παράστασή που ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα και προχωρά ένα βήμα πιο μπροστά θέλοντας να προκαλέσει αλλά και να προκληθεί. Πώς γίνεται όμως όλοι αυτοί οι άνθρωποι με τόσα προβλήματα να εργάζονται ομόψυχα για να στήσουν μια παράσταση;
Πώς αντεπεξέρχονται; Η απάντηση βρίσκεται στην σκληρή δουλειά, την απίστευτη όρεξη για δημιουργία και έκφραση, στις αρχές μας για την τέχνη, που δεν την αντιμετωπίζουμε σαν καταναλωτικό αγαθό, αλλά σαν μια βαθιά και αναντίρρητη ανάγκη να υπάρξουμε και να μοιραστούμε. Είναι κάτι που αξίζει να το κοινωνήσουμε με όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε.
Όμως επειδή για μας το Θέατρο δεν είναι μόνο χόμπι που κατοικεί στον ελεύθερο χρόνο μας και ορισμένοι από εμάς το σπουδάσαμε και το μελετάμε, εδώ και δεκαετίες, είναι τρόπος ζωής και αντίστασης στη φθορά μας, κι ένα πολύτιμο μέσο επικοινωνίας, αποφασίσαμε να συντονιστούμε.
Ο καιρός είναι ώριμος για να ανταλλάξουμε γνώσεις και πρακτικές πληροφορίες.
Χρειάζεται να μοιραστούμε τα περιορισμένα, για την ώρα, μέσα που διαθέτουμε και να εργαστούμε συλλογικά για να διαμορφώσουμε τους όρους μέσα από τους οποίους θα υπάρξει το θέατρο στο μέλλον.
Γι' αυτό «η βέρα του Κεχαΐδη» σας περιμένει...
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΡΟΥΝΗΣ

Η Εθνική Τράπεζα τίμησε την Ερμηνεία Φωτιάδου

Μια γνήσια Ηπειρώτισσα που επί πολλές δεκαετίες πρόσφερε και εξακολουθεί να προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στον τομέα του πολιτισμού και των γραμμάτων, είναι η κ. Ερμηνεία Φωτιάδου. Ευρέως αναγνωρισμένη λογοτέχνης η ίδια, ασχολήθηκε παράλληλα επί μακρόν με την Λαογραφία και την μουσικοχορευτική παράδοση της γενέτειράς της, του Συρράκου και της Ηπείρου γενικότερα, αναδεικνύοντάς την εντός κι εκτός των ελληνικών συνόρων.
Για το σπουδαίο αυτό έργο της αλλά και την προσφορά της στη Λαογραφία, την Λογοτεχνία και την Ποίηση την τίμησε χθες το μεσημέρι σε ειδική εκδήλωση στο νέο υποκατάστημα της Λεωφόρου Δωδώνης στα Γιάννενα, ηΕθνική Τράπεζα, παρουσία του προσωπικού του ιδρύματος, αλλά και πολλών ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.
Ο διευθυντής του καταστήματος κ. Θωμάς Παναγιωτίδης, ανοίγοντας την εκδήλωση, αφού αναφέρθηκε στην δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μας, τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα φιλοδοξεί να στηρίξει τον Έλληνα πολίτη, προκειμένου να αντιπαρέλθει τα σημερινά προβλήματα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Εθνική έχει πάντα στραμμένο το βλέμμα της και στις τέχνες, καθώς πιστεύει ότι μέσα από αυτές ο άνθρωπος προάγει πτυχές του χαρακτήρα του που τον τελειοποιούν κοινωνικά.
Ο κ. Παναγιωτίδης χαρακτήρισε την κ. Φωτιάδου ως μια γνήσια Ηπειρώτισσα που προσέφερε, όπως είπε, πολλά τόσο στον κοινωνικό τομέα όσο και στα γράμματα και τις τέχνες. Ακολούθως η υποδιευθύντρια του υποκαταστήματος κ. Γιώτη διάβασε ένα σύντομο βιογραφικό της τιμωμένης και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αναπλ. Περιφερειακός διευθυντής της Εθνικής κ. Μάντζιος, ο οποίος απένειμε στην κ. Φωτιάδου ως συμβολικό δώρο το λεύκωμα με τίτλο «Το φως της Ελλάδας» από την καλλιτεχνική συλλογή της Τράπεζας.
«Πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε ανθρώπους που αποτελούν παράδειγμα για τους νέους. Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι η κ. Ερμηνεία Φωτιάδου», ανέφερε ο κ. Μάντζιος, ενώ παράλληλα συνεχάρη την τιμωμένη για το έργο της εντός κι εκτός των συνόρων της χώρας μας.
Συγκινημένη η Ερμηνεία Φωτιάδου ευχαρίστησε τους υπευθύνους της Εθνικής Τράπεζας για την εκδήλωση που διοργάνωσαν προς τιμήν της, αποκαλύπτοντας ότι η σχέση της οικογένειάς της με την Εθνική ξεκίνησε από το 1907, όταν ο αδελφός της μητέρας της άφησε ως κληρονομιά ένα πολύ μεγάλο ποσό, με σκοπό να διατίθεται από την Τράπεζα για την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση μαθητών απ' το Συρράκο που διακρίνονται για την έφεσή τους στα γράμματα!
Η κ. Φωτιάδου στην εκτενή ομιλία της αναφέρθηκε στην ίδρυση του Λαογραφικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Κρυστάλλης» στην οποία πρωτοστάτησε φυσικά η ίδια και παρουσίασε χαρακτηριστικά γεγονότα από την παράλληλη πενηνταετή πορεία της με τον Σύλλογο και τα ταξίδια που πραγματοποίησε συνοδεύοντας αποστολές του σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθώς και έξω απ' αυτήν, στις πέντε ηπείρους. Δεν παρέλειψε φυσικά να κάνει μνεία στους συνεργάτες της όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και στην ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου στο Συρράκο, με την προσφορά του πατρικού της σπιτιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Φωτιάδου έχει τιμηθεί από τον αείμνηστο πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων/νο Τσάτσο με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα για την προσφορά της στον πολιτισμό και τα γράμματα.

Η Ομόνοια πέρασε και από το Γλυκόριζο

Την Κυριακή η πρωτοπόρος ομάδα της Ομόνοιας για το τοπικό πρωτάθλημα αγωνίσθηκε στο Γλυκόριζο, κάνοντας το 10 στα 10 στο πρωτάθλημα!
Ούτε ο κακός αγωνιστικός χώρος, ούτε οι πολλοί φίλαθλοι... των γηπεδούχων που βρέθηκαν στο γήπεδο δεν μπόρεσαν να σταματήσουν το ΤΡΕΝΟ της Άνω Πέτρας! Η Ομόνοια έπαιξε με καρδιά πρωταθλητή και πήρε μια παλικαρίσια νίκη! Απαράδεκτος ο αγωνιστικός χώρος... δεν έπρεπε να γίνει το παιχνίδι.
Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, κατάφερε να ισοφαρίσει στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου και να πάρει τη νίκη με δύο γκολ στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης. Οι γηπεδούχοι στην πρώτη φάση τους μπροστά στην εστία του Σταμάτη άνοιξαν το σκορ με κεφαλιά του Μπούρα (22΄). Στη συνέχεια του πρώτου ημιχρόνου η Ομόνοια πίεσε και πέτυχε την ισοφάριση στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων με κεφαλιά του Ε. Σταμούλη ύστερα από φάουλ του Τσάπαλη.
Στην επανάληψη η ομάδα μας έχασε άπειρες ευκαιρίες για να μπει μπροστά στο σκορ, κάτι που έγινε στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης. Ο Γκανιάτσας ανατράπηκε μέσα στην περιοχή και ο Δερβένης με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 90΄ έβαλε μπροστά στο σκορ την Ομόνοια. Στην τελευταία φάση του αγώνα, στο 95΄ ο νεαρός Μαργαρίτης με απ' ευθείας εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στο "Γ" της εστίας του Ντούκα, πετυχαίνοντας ένα εκπληκτικό τέρμα και γράφοντας το τελικό 3-1.
ΑΠ. ΓΛΥΚΟΡΙΖΟΥ: Ντούκας, Κατέρος, Σφενδύλης, Μπούρας, Στεργίου, Νταλάκας, Κοτρώτσιος Κ. (65΄ Βίτσιος), Μανώλης, Σίνκο, Κοτρώτσιος Γ. (61΄ Κολοβός), Μολώνης.
ΟΜΟΝΟΙΑ ΠΕΤΡΑΣ: Σταμάτης, Μανιφάβας (63΄ Τάτσης), Νάσιος, Μαργαρίτης, Πέτσας, Γκανιάτσας, Σταμούλης Ε. (63΄ Παππάς), Γεωργάρας, Κακατάτσιος, Στέργιος (78΄ Δερβένης), Τσάπαλης

Πήγαν για προπόνηση… και έπαιξαν χιονοπόλεμο

Σκεπασμένο με πυκνό χιόνι ήταν την περασμένη Παρασκευή το γήπεδο στους Κάμπους Δημαριού που χρησιμοποιούν ως έδρα τους η Ομόνοια Πέτρας και ο Αετός Διασέλλου. Η φωτογραφία είναι από εκείνη την ημέρα για την προπόνηση της Ομόνοιας και τη βρήκαμε στο site της ομάδας: www.omonoia-petras.gr.
H ομάδα της Α. Πέτρας, με ανεβασμένη διάθεση τόσο από το χιόνι, αλλά και από την πρόκρισή της στον τελικό του Κυπέλλου της Ε.Π.Σ.Α. σε βάρος του Αστέρα Ρόκκα, όπως φαίνεται και από την φωτογραφία το διασκέδασε εκείνο το απόγευμα.

Εθνικός Φιλιππιάδας:
Πέταξε άλλους δυο πολύτιμους βαθμούς


Ο Εθνικός Φιλιππιάδας κυριάρχησε και στα 90΄ λεπτά του σημερινού παιχνιδιού με τον Οδυσσέα Αναγέννησης Σερρών αλλά δεν τα κατάφερε να πάρει την πολυπόθητη νίκη.
Ο Εθνικός στο σημερινό παιχνίδι δεν τα κατάφερε να σκοράρει ακόμα και από το σημείο του πέναλτι ενώ είχε δυο δοκάρια και σωρεία χαμένων ευκαιριών με κορυφαία αυτή του Λάππα που από τα δυο μέτρα πλάσαρε αού.
Από την άλλη πλευρά η ομάδα του Οδυσσέα ήρθε στην Φιλιππιάδα με μοναδικό στόχο τον βαθμό της ισοπαλίας κάτι που κατάφερε στο τέλος αφού είχε και την τύχη με το μέρος της και δεν κατάφερε να απειλήσει σε καμιά περίπτωση την εστία του Σταυράκη.
Οι κυριότερες φάσεις του αγώνα ήταν στο 24΄ύστερα από πάσα του Ντέτσικα ο Μπούρμπος σούταρε ο Χουρουζίδης απέκρουσε και στην συνέχεια η μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και κόρνερ. Στο 61΄ ανατροπή του Λάππα από τον Λαμπερνάκη και ο κ Μπορτζάρης έδειξε το σημείο του πέναλτι. Το εκτέλεσε ο Μπούρμπος αλλά ο Χουρουζίδης έπεσε σωστά στην γωνία του και απέκρουσε.
Διαιτητής ο κ. Μπορτζάρης με βοηθούς τους Κούτση και Σπανό της ΕΠΣ Αχαΐας.
Εθνικός Φιλιππιάδας: Σταυράκης, Πάνου, Μπαρκώσης, Παλιάγκας, Λέντζος, Κόλλινς (81΄ Γατσέλος), Δημουλιάς, Μπούρμπος, Ντέτσικας (73 Καταγής Γ.), Λάππας, Μπασιούκας.
Αναγέννηση Σερρών: Χουρουζίδης, Τριανταφυλλάκος, Γκάγκας, Λαμπερνάκης, Ακριτίδης, Κεφαλάς (56΄Μιχαήλ), Ζαγοριανός (75΄ Βενέτης), Κυριακίδης, Κιουρτζίδης (79΄ Μαυραγγελίδης), Μαγκανάς, Παϊζάνος.
ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΣΑΚΚΟΣ-ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΣΩΛΑΣ

Υγιεινός περίπατος στη Μίκρα με 45-29

Ομαλά εξελίχθηκαν τα πράγματα για την ασπρόμαυρη ομάδα στο ματς της 8ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος, καθώς πέτυχε άνετη νίκη επί του Άρη Θεσσαλονίκης στη Μίκρα με 45- 29
Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο ΑΡΗΣ ξεκίνησε νωθρά, με αποτέλεσμα να βρεθεί πίσω στο σκορ με 4-8. Στη συνέχεια, η φιλοξενούμενη ομάδα, διατήρησε την υπέρ της διαφορά, χωρίς ο ΑΡΗΣ να μπορεί να αντιδράσει (11-16). Το ημίχρονο του αγώνα βρήκε τις αθλήτριες του Συλλόγου να βρίσκονται πίσω με 11-27.
Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, σημείωσαν ένα εντυπωσιακό σερί τερμάτων, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αλλάξουν τη ροή του αγώνα. Στο 40ο λεπτό, το σκορ ήταν στο 16-32, ενώ στο 50’ στο 21-37.
Αναλυτικά τα δεκάλεπτα του αγώνα:4-8, 10-16, 11-27, 16-32, 21-37, 29-45 Δίλεπτα ΑΡΗΣ: 2, Αναγέννηση Άρτας : 5
Πέναλτι ΑΡΗΣ:3/4, Αναγέννηση Άρτας: 1/2
Οι συνθέσεις των ομάδων:
ΑΡΗΣ (Σκανδάλης): Κοκτσίδου, Δημήτρη 6, Ντελή 6, Λάμπρου 6, Βαφειάδου, Παπαδοπούλου 1, Ευαγγελίδου 4, Παρτάλη, Κώττα 6, Αργυροπούλου, Κώττα, Βογιατζή, Χαμοσφακίδου
Αναγέννηση (Ντάλας): Μπαλάφα 15, Σκουτέλα 13, Χητά, Σαγάνη 3, Βέμη 3, Σκάρα 4, Αποστόλου 2, Τζουρμάνα 1, Γρούμπα, Γκόρντιεβα 4, Πέτρο, Καλασνίκοβα

3-0 και πρόκριση της Αναγέννησης


Αγγαρεία ήταν το τελευταίο παιχνίδι της 1ης φάσης της Αναγέννησης με την Ομόνοια Ναυπάκτου, όπου η ομάδα νίκησε με 3-0 σετ και μαζί με την Γ.Ε. Αγρινίου προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του πρωταθλήματος που θα ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου και θα αναδείξει τον πρωταθλητή της Γ΄ Περιφέρειας που την επόμενη χρονιά θα αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική.
Χωρίς τον Μπέλο (που τραυματίστηκε στην τελευταία προπόνηση) και τους Δημητριάδη, Λιανό όπως και το Ναζόπουλο που άφησε στον πάγκο ο κ. Πορτοβάρας δίνοντας χρόνο συμμετοχής στους υπόλοιπους, η Αναγέννηση ήταν μέτρια, με πολλά λάθη και έκανε μόνη της το παιχνίδι ντέρμπι. Τα σετ 25-23, 25-21, 25-23.
Χαρακτηριστικό της μέτριας έως κακής εμφάνισης ήταν στο τελευταίο, 3ο σετ, όταν και προηγήθηκε η Αναγέννηση 21-11, όμως οι πολλές αλλαγές έδωσαν το δικαίωμα στην Ομόνοια να ελπίζει σε ανατροπή. Ευτυχώς όμως επικράτησε η ψυχραιμία και ο Ναζόπουλος με επίθεση στην ευθεία τελείωσε το σετ και τον αγώνα.

Το Γεφύρι του Καλόγηρου στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας


ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΤΑ

Μια αυγή, άκουσε πολύ βαθιά μέσα του ν’ ανεβαίνει η φωνή του Θεού του ο πάτερ Διονύσιος. Φώναξε του Στεφανή:
- Η ξυλεία κ’ η πέτρα από τα νταμάρια να κατέβει κάτω στην πεδιάδα, διάταξε.
Ο παραγιός κοντοστάθηκε.
- Άλλαξες γνώμη για τη θέση της; Όμως κινδυνεύει κοντά στο ποτάμι, τόλμησε.
- Τι πράμα; ρώτησε ο καλόγηρος.
- Η εκκλησιά, είπε το παιδί.
- Δεν θα χτίσουμε εκκλησιά, είπε. Και κανένας πια δεν θα κινδυνεύσει …
Μπήκε η άνοιξη. Ο ήλιος άρχισε να ψήνει τα καλαμπόκια, τα κορμιά των εργατών …Κάτω απ’ το μυστρί και τη βαριά το γιαπί κάθε μέρα πιο πάνω. Χαράματα τυφλά ο ποταμός τους δρόσιζε τα μέτωπα κι αυτοί τον πολεμούσαν …Φωνάζονται πια με τα μικρά τους ονόματα, ο Βλάσης, ο Γιώργης, ο Αρτέμης, «Γιώργη φέρε το τρυπάνι, Βλάση τη σκάλα, Αρτέμη πιο λιανή πέτρα». Μια μέρα ήρθε ο Αρτέμ-μπεης καβαλ-λάρης.
- Ο Αλάχ να σας ευλογεί, είπε. Τι χτίζετε;
- Ένα γεφύρι, είπε ο πρωτομάστορας ..!
Είναι μικρό απόσπασμα από το πάρεργο ενός ποιητή, λογοτεχνική προσέγγιση από το Γιάννη Δάλλα ενός, σημαντικού γα το γενέθλιο τόπο του, γεγονότος: την κατασκευή του γεφυριού του Καλόγηρου στη Φιλιππιάδα της Πρέβεζας!
Επέλεξα να παρουσιάσω το συγκεκριμένο γεφύρι για δυο λόγους. Ο πρώτος: έχει προχωρήσει, και στην πατρίδα μας, η μελέτη των παλιών πετρογέφυρων τόσο, ώστε μπορούμε, μάλλον επιβάλλεται, να ασχοληθούμε και με γεφύρια που δεν υπάρχουν πια -το γεφύρι του Καλόγηρου ανατινάχτηκε τη δεκαετία του 1940, στα χρόνια της κατοχής! Ο δεύτερος: φωτογραφικό υλικό που πρόσφατα ήρθε στην επιφάνεια, επι-βεβαιώνει μεν όσα ξέραμε από γραπτές πηγές για το γεφύρι, ταυτόγχρονα όμως προ-σφέρει νέα, εντελώς άγνωστα μέχρι τώρα, στοιχεία, που αφορούν τη μορφολογική του μετάλλαξη στο χρόνο -θα τα παρουσιάσουμε απόψε για πρώτη φορά. Να τα πάρουμε από την αρχή.
Βρισκόμαστε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ο ηγούμενος ενός μοναστηριού της πε-ριοχής, του Προφήτη Ηλία ψηλά στο Ηλιοβούνι, αποφασίζει να …ζεύξει το Λούρο με πέτρινο πια, τοξωτό γεφύρι. Τολμηρό ομολογουμένως το σχέδιό του, αφού το ποτάμι, ανεξέλεγκτο εδώ, σχεδόν χωρίς κοίτη, δημιουργούσε ανέκαθεν εκτεταμένα έλη, περιοδικά δε ακόμα και …λίμνη! Η κατασκευή έτσι, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, θα διαρκέσει κάμποσα χρόνια, πάντα όμως υπό την επιστασία και οικονομική χορηγία του μοναστηριού. Μόνο οι ηγούμενοι άλλαξαν. Το γεγονός, με πολύτιμες λεπτομέρειες, καταγράφεται, σαν ενθύμηση, σε εκκλησιαστικό βιβλίο της Άρτας, γύρω στα 1870.
Έτει σωτηρίω 1853 κατά μήνα Φεβρουάριον ήρχισεν η οικοδομή της γεφύρας Ινάχου ποταμού δι’ εξόδων του Πανοσιωτάτου καθηγουμένου της Ιεράς και Σεβασμίας ενο-ριακής μονής του προφήτη Ηλία κ. Διονυσίου εκ κώμης Λευτεροχώρι, όστις δεν ε-πρόφθασε να το τελειώσει, διότι κατά το έτος 1857 Απριλίου 6 απεβίωσεν. Ο δε διά-δοχος αυτού, ο νυν ηγουμενεύων κ. Ιερόθεος εξ Άρτης ετελειοποίησεν αυτήν μετά των έξω καμάρων με ουκ ολίγων δαπάνων εκ της αυτής ιεράς μονής. Το πρώτον και το δεύτερον εστοίχισεν υπέρ τα 120.000 γροσίων. Ετελείωσεν αυτό περί τα τέλη του έτους 1861. Διο γράφω εις Ενθύμισιν …
Τα παραπάνω επαληθεύονται, τουλάχιστον όσον αφορά τα πρόσωπα, απ’ όσα έγραψε, δέκα χρόνια αργότερα, ο Ιωάννης Λαμπρίδης, ο οποίος, ας σημειωθεί, αγνοούσε τότε την ενθύμηση - θα δημοσιευτεί μόλις στα 1929 στο περιοδικό «Ηπειρωτικά Χρονικά». Ωστόσο, μεταξύ τους, επισημαίνονται μικρές διαφορές στο χρόνο αποπε-ράτωσης του έργου -1861 κατά την ενθύμηση, 1867 κατά τον Λαμπρίδη- όπως και στο ύψος της συνολικής δαπάνης -120.000 γρόσια κατά τον πρώτο, 1.000 λίρες, δηλαδή 100.000 γρόσια κατά τον δεύτερο. Να δούμε τι έγραψε ακριβώς και ο Λαμπρίδης:
Ο ηγούμενος της Μονής ταύτης Διονύσιος εξ Ελευθεροχωρίου κατέβαλε λ. οθωμ. 640 προς ανέγερσιν της επί τον ποταμόν Λούρον γεφύρας, κειμένης μεταξύ των τμημάτων Καρβασαρά και Κάμπου και των χωρίων Χαλκιάδων και Ελευθεροχωρίου∙ ο δε διάδοχος τούτου Ιερόθεος ο Μπάικος εξ Άρτης προς αποπεράτωσιν του έργου (1867) λίρ. 360 …
Νομίζω πως, επειδή ο άγνωστός μας ιερωμένος, συντάκτης της ενθύμησης, βρισκόταν πιο κοντά στο χώρο και το χρόνο που συνέβη το γεγονός, πρέπει να δεχθούμε, σαν πιο ακριβείς, τις δικές του πληροφορίες. Άλλωστε η μικρή διάσταση στα συγκεκριμένα ζητήματα -περάτωσης και κόστους- δεν νομίζουμε πως θίγει ιδιαίτερα την επιχειρούμενη μελέτη του γεφυριού∙ απεναντίας, βάραινε καθοριστικά η απουσία, μέχρι πρόσφατα, οποιουδήποτε στοιχείου σχετικού με τη μορφή του -μόνη αλλά αδι-ασταύρωτη η πληροφορία του συνταγματάρχη Νικoλάου Σχινά, που σημείωνε στα τέλη εκείνου του αιώνα: … από του χωρίου Κανεσσοί η οδός βαίνουσα ομαλώς επί πεδιάδος, καθισταμένης εν χειμώνι αδιαβάτου, ένεκεν των σχηματιζομένων ελών, φέρει εις Γέφυραν Καλογήρου, δίτοξον επί του ποταμού Λούρου, της οποίας ο εις των θόλων έχει μεγαλείτερον άνοιγμα …
Τελικά, χρειάστηκε καιρός πολύς -ως τις μέρες μας- για να βρεθούν δύο φωτογραφίες, αληθινά ντοκουμέντα, κι έτσι να αναστηθεί, κυριολεκτικά, η φιγούρα του χαμένου γεφυριού ..!
Η μία περιλαμβάνεται στο λεύκωμα της Μαρίας Χρουσάκη που τύπωσε η Εθνική Πι-νακοθήκη το 2000. Στη σελίδα 161, βλέπουμε το γεφύρι μέσα στους βάλτους, σχεδόν αχρηστευμένο, να περιμένει το τέλος του που πλησιάζει. Η Χρουσάκη το βρήκε και το αποθανάτισε το 1941, όταν ανέβαινε στο μέτωπο (εικ. 1) …
Η άλλη φωτογραφία είναι πολύ παλιά. Την τράβηξε ο μεγάλος Fred Boissonnas σχε-δόν πριν από εκατό χρόνια. Ανακαλύφθηκε όμως τώρα στη Γενεύη, στη διάρκεια έ-ρευνας στο αρχείο του. Νέο ακόμη τότε το γεφύρι, νικούσε το Λούρο ευκολότερα (εικ. 2) … σ’ αυτό ακριβώς το σημείο θα τέλειωνε η ..ιστόρηση του γεφυριού του Καλόγηρου αν την επιχειρούσα δύο χρόνια νωρίτερα. Βέβαια έτσι, ομολογώ, θα πα-ρέμενε αναπάντητο το ερώτημα, που ένας παλιός -του 1900- τούρκικος χάρτης έθετε. Τώρα που, από καθαρή εύνοια της τύχης, έχουμε την απάντηση, θα πρέπει να συνεχί-σουμε την ιστορία του γεφυριού, για να ολοκληρωθεί. προς το παρόν, με τη βοήθεια δύο πρόχειρων σκαριφημάτων, να μάθουμε περισσότερα για τον περιβάλλοντα χώρο, τις επικρατούσες συνθήκες και πώς αυτές εξελίσσονται στην αλλαγή του αιώνα (εικ. 3, 4).
Το γεφύρι έχει χτιστεί στη δυτική άκρη του κάμπου της Άρτας, κάτω από το ύψωμα Ηλιοβούνι (560 υψ.) όπου και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Πιο κοντινά του χω-ριά, το Ελευθεροχώρι και η Φιλιππιάδα. Μετά το 1881, ανάμεσά τους, θα χτιστεί κι η Νέα Φιλιππιάδα, η …Χαμηδιέ κατά τους Τούρκους κατοίκους της που φτάνουν απ’ την απελευθερωμένη Άρτα.
Ο δρόμος που διασχίζει τους -αρχικά δύο, μετέπειτα τρεις - οικισμούς φεύγοντας για το γεφύρι, είναι -τότε- ένα στενό, χαμένο στη βλάστηση, μονοπάτι. Ο κεντρικός δρό-μος Άρτας - Ιωαννίνων, ξεκινώντας απ’ τη Σαλαώρα, το επίνειό τους, περνά ανατολι-κότερα, από Χανόπουλο και Γκρίμποβο, κατευθυνόμενος στα Πέντε Πηγάδια. Όσοι έρχονται από Πρέβεζα, πρέπει να ανεβαίνουν στις δυτικές πλαγιές του Λιοβουνιού, να κατεβαίνουν στο ξύλινο πια γεφύρι της Πάσσενας, στην Παντάνασσα, και να συναντούν το μεγάλο δερβένι στα Μουλιανά (Γοργόμυλο). Παλιότερα, πριν κατα-στραφούν τα πέτρινα γεφύρια Τσουμπιάς και Κοτσιλοχωρίου στον Κάτω Λούρο, οι Πρεβεζάνοι, τουλάχιστον για Άρτα, είχαν πολύ συντομότερο ταξίδι.
Λοιπόν, σ’ αυτόν τον κάμπο βάλτο που όλοι αποφεύγουν, δεν μπορούν να διασχίσουν, το γεφύρι του Καλόγηρου φαντάζει το λιγότερο άχρηστο. Τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν και μάλιστα ραγδαία γύρω στο 1890, που γίνεται η νέα χάραξη του δρόμου Άρτας - Ιωαννίνων μέσω Φιλιππιάδας. Από τότε το γεφύρι αποκτάει άλλη σημασία∙ συναντιούνται σ’ αυτό όλοι οι δρόμοι που επικοινωνούν τη νότια Ήπειρο. Ο πάτερ Διονύσιος, με το έργο του, αν μη τι άλλο, είχε προβλέψει το μέλλον ..!
Μπορούμε, τώρα, να δούμε τον τούρκικο χάρτη του 1900 που, όπως είπα γρηγορό-τερα, αφήνοντας ερωτήματα για τη μορφή του γεφυριού, έγινε αιτία να μην κλείσει η έρευνα και να βρεθούμε προ εκπλήξεως (εικ. 5).
Καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της νότιας Ηπείρου, φυσικά και της Φιλιππιάδας που μας ενδιαφέρει. Κοιτάζοντάς τον, αμέσως τραβούν την προσοχή μας πέντε μικρές, ένθετες περιμετρικά, ζωγραφιές που, με φωτογραφικό ρεαλισμό, προβάλλουν γνωστά στην περιοχή μέρη. Αναγνωρίζουμε, για παράδειγμα, το γεφύρι της Άρτας (εικ. 6), το κάστρο του Αλή στα Πέντε Πηγάδια (εικ. 7), τη λίμνη της Μαυρής (εικ. 8) και πάει λέγοντας. Όλα καλά και …ευχάριστα, ώσπου μια εικόνα, στο αριστερό περιθώριο, μην παραπέμποντας κάπου συγκεκριμένα, ξαφνιάζει. Αυτό, γιατί απεικονίζει δύο ά-γνωστες, θα λέγαμε παράλληλες, οδογέφυρες με αρκετά η καθεμιά τους τόξα (Εικ. 9). Φανταστική η σύνθεση, θα συμπέραινε κάποιος αβασάνιστα, αν τουρκομαθής, της παλιάς γραφής, δεν διάβαζε στη λεζάντα σχόλιο για …«γέφυρα του Καλόγηρου» !!
Η έκπληξη μεγαλώνει περισσότερο όταν, σ’ ελληνικό χάρτη της ίδιας εποχής (Εικ. 10), στην ουσία αντίγραφο του τουρκικού, διαβάζουμε δίπλα στα δύο περάσματα: «Χαλασμένη Γεφ. Καλογήρου» και «Γεφ. Σιδ. Χαμηδιέ» !!
Το αίνιγμα επιτέλους λύθηκε, ξεκαθάρισαν τα πράγματα, πριν από δύο χρόνια. Εντο-πίστηκε τότε, στην πόλη Shetheld της κεντρικής Αγγλίας, στο αρχείο της Henry Boot, φωτογραφικό υλικό από διάφορα μέρη της Ελλάδας, απεικονίζοντας μεταξύ των άλ-λων και γεφύρια. Η μεγάλη τεχνική εταιρία δραστηριοποιούταν στον μεσοπόλεμο στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας εκτεταμένες αποξηράνσεις στην Κρήτη, Θεσσαλία, Στερεά, Ήπειρο. Επειδή κάθε φορά, πριν ξεκινήσει τις εργασίες της, συνήθιζε να α-ποθανατίζει σχολαστικά το χώρο, προέκυψε ο μεγάλος αριθμός φωτογραφιών που, φυσικά, μετά τόσα χρόνια, αποτελούν ντοκουμέντα. Υπάρχουν κι απ’ τη Φιλιππιά-δα, να αφηγούνται λίγο πριν τον πόλεμο. Για την περίπτωσή μας να δούμε τρεις, πραγματικά αποκαλυπτικές.
Η πρώτη: Είναι ο κάμπος πλημμυρισμένος από άκρη σ’ άκρη, μια απέραντη κυριολε-κτικά λίμνη! Χαμηλά, σε πρώτο πλάνο, η επιβεβαίωση∙ διακρίνονται δύο πολύτοξες, μισοβουλιαγμένες στο νερό, γέφυρες !! (Εικ. 11).
Η δεύτερη: Μέσα στο βάλτο, η μεγάλη οδογέφυρα∙ με επίπεδο, σιδερένιο ζεύγμα στο μέσο της! (Εικ. 12). Φανερό πως έχουμε …ζουμάρει στη γέφυρα Χαμηδιέ, ακριβώς όμοια με τη ζωγραφιά του χάρτη!
Και η τρίτη: Το γεφύρι του Καλόγηρου(!!) …από τέτοια οπτική γωνία, που προκύπτει πια, αβίαστα, η αληθινή, η πλήρης μορφή του! (Εικ. 13).
Είχε στο κέντρο, εκεί που στις ήρεμες ώρες η λαμπάδα του ποταμού, τη μεγάλη, τη …μεσιακιά καμάρα. Δίπλα, παράστεκε μια μικρότερη, η βοηθητική. Άλλα εννέα μι-κρά τόξα, δεξιά κι αριστερά, ήταν για να ενεργοποιούνται στις πλημμύρες του χειμώ-να, απ’ ότι φαίνεται όμως όχι πάντα αποτελεσματικά … νομίζω έχουμε πια τα στοι-χεία να αφηγηθούμε τη, σύντομη χρονικά, πολύ ενδιαφέρουσα μορφολογικά, ιστορία του γεφυριού του Καλόγηρου στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας.
Το κυρίως γεφύρι, βασική και βοηθητική καμάρα, χτίζει, 1853 με 1857, ο ηγούμενος της Μονής Προφήτη Ηλία Διονύσιος απ’ το Ελευθεροχώρι∙ αυτό περισσότερο σαν τάμα, παρά για κάλυψη επιτακτικής ανάγκης …
Οι δύσκολες συνθήκες της περιοχής αναγκάζουν τον επόμενο ηγούμενο, Ιερόθεο Μπάικο από την Άρτα, να συνεχίσει, να μεγαλώσει εκατέρωθεν, το έργο, χτίζοντας, ως το 1861, τις έξω καμάρες. Μεγάλο και δύσκολο το γεφύρι, πολλά τα χρόνια, πολλά και τα χρήματα που χρειάστηκαν -αντίστοιχα, 9 έτη, παραπάνω από 1.200 λίρες …
Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η κυκλοφορία αυξάνεται, οι τούρκοι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα του χειμώνα κατασκευάζοντας τη μακριά οδογέφυρα Χαμη-διέ …
Το εξ ολοκλήρου πέτρινο παλιό τοξωτό γεφύρι συνεχίζει να λειτουργεί, τουλάχιστον το καλοκαίρι, επιβάλλοντας τ’ όνομά του στο χώρο, την αισθητική του στο χρόνο. Αυτό -για την ακρίβεια το βασικό, δίτοξο τμήμα του- αναφέρει ο Σχινάς, φωτογραφί-ζουν ο Boissonas και η Χρουσάκη …
Στους αγώνες 12-13, για να προωθούνται στο μέτωπο εφόδια απ’ τον πλωτό Λούρο, καταστρέφεται τμήμα του, που αμέσως μετά επισκευάζεται …
Η εταιρεία Boot, στις παραμονές του 1940, στη διάρκεια των αποξηραντικών εργα-σιών της, γκρεμίζει τους τοξωτούς εκατέρωθεν διαδρόμους, κι ολόκληρη τη Χαμηδιέ …
Στα σκληρά χρόνια της Κατοχής, τη νύχτα από 4η προς 5η Ιουλίου του 1943, ανατι-νάζεται και χάνεται οριστικά το δίτοξο -όπως στην αρχή- γεφύρι του Καλόγηρου …
Σήμερα, σε πυκνά χόρτα, ελάχιστα κατάντι της τσιμεντένιας με την άσφαλτο γέφυρας -κι αυτή του …Καλόγηρου- διατηρούνται τμήματα των ακρόβαθρων, για να θυμίζουν σ’ όσους ξέρουν (Εικ. 14). Κοντά τους και μια μαρμάρινη πλάκα που έστησε, «εις μνήμην», ο τελευταίος ηγούμενος του μοναστηριού -πριν κι αυτό εγκαταλειφθεί (Εικ. 15) …

Εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια μέσω ΕΣΠΑ


Την ευκαιρία να αξιοποιήσουν κονδύλια του ΕΣΠΑ για έργα και δράσεις που θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών φιλικών προς το περιβάλλον, αποκτούν οι Δήμοι και Δημόσιοι Οργανισμοί της Ηπείρου.
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρεται ότι: «Η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της εθνικής ενεργειακής πολιτικής και με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής επάρκειας σε τοπική κλίμακα, υπέγραψε την πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Ε.Π. «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013» και στον τομέα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Υδροηλεκτρική, Γεωθερμική και άλλες».
Η πρόσκληση αυτή, συνολικής δημόσιας δαπάνης 2.000.000,00€, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων αποφάσεων (εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση του πρώτου αιολικού πάρκου στην Ήπειρο, αλλά και για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων) της Γενικής Γραμματέας Περιφέρειας που αποδεικνύουν την πρόθεση της να στηρίξει την προσπάθεια για παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εθνική προσπάθεια για παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, στο πλαίσιο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άλλωστε, η προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» που αποτελεί και μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης ήταν και παραμένει κυρίαρχος στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου.

Δικαιούχοι

Προτάσεις για «Πρότυπα επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ΑΠΕ σε δημόσια κτίρια» σύμφωνα με την πρόσκληση, μπορούν να υποβάλουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι Μονάδες Υγείας, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου, να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 3 «Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας Ηπείρου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Ειδικότερα, οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα αφορούν πιλοτικές εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια (ΑΕΙ, σχολεία, νοσοκομεία, λοιπά δημόσια κτίρια) με αξιοποίηση της αβαθούς γεωθερμίας μέσω της χρήσης γεωθερμικών αντλιών θερμότητας (και εναλλακτών). Τα γεωθερμικά συστήματα μπορεί να είναι ανοικτού ή κλειστού τύπου και να καλύπτουν ανάγκες τόσο θέρμανσης όσο και δροσισμού.
Να σημειωθεί, πως οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν στη βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας υφιστάμενων κτιρίων και όχι υπό κατασκευή ή ημιτελών. Αποκλείεται η χρηματοδότηση προτάσεων από ΟΤΑ για τους οποίους υπήρχε δυνατότητα ένταξής τους στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».

Δύο βιβλία με ιστορικές αναφορές για την Άρτα



Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 16 Δεκεμβρίου 2010 η παρουσίαση των βιβλίων του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη στην πνευματική στέγη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Μακρυγιάννης». Την διοργάνωση ανέλαβαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Μακρυγιάννης» και οι εκδόσεις Παρασκήνιο.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν ο τηλεοπτικός σταθμός ART TV και η εφημερίδα «Ταχυδρόμος». Στην τιμητική βραδιά για το έργο του Ελπιδοφόρου παρουσιάστηκαν τα δυο τελευταία έργα του « Άρτα 1881-1941»,που είναι ιστορικό λεύκωμα και η συλλογή διηγημάτων «Μια απρόσμενη συνάντηση Αινστάιν -Καραθεοδωρή».
Στην αρχή της παρουσίασης οι ηθοποιοί Σωτήρης Σαρλής και Γιώργος Παπαδόπουλος διασκεύασαν με θεατρική μορφή το διήγημα «Επιστροφή » που αναφέρονταν στο τελευταίο ταξίδι του Κώστα Κρυστάλλη στην Κόπραινα και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του στην Άρτα.
Έπειτα ο Γιάννης Σιδεράκης που ήταν ο συντονιστής παρουσίασε τους ομιλητές τον Κώστα Κωσταβασίλη , την Μαίρη Σιώζου και τον συγγραφέα. Πρώτος από το πάνελ ξεκίνησε ο Κώστας Κωσταβασίλης, που παρουσίασε το ιστορικό λεύκωμα «Άρτα 1881-1941» και ο οποίος είπε πως « όσοι ασχολούνται με την ιστορία γνωρίζουν , πόσο μεγάλη σημασία έχουν για τους ιστορικούς τα αρχειακά στοιχεία.
Κι αυτό γιατί ο απλός κόσμος μπορεί έτσι να έχει μια εικόνα του παρελθόντος και μ’ αυτόν τον τρόπο να γνωρίσει το παρελθόν του, τις ρίζες του, τον πολιτισμό του, να ερμηνεύσει ίσως ήθη, έθιμα και παραδόσεις και, οπωσδήποτε, να κρίνει ευκολότερα το οποιοδήποτε ιστορικό πόνημα.
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, το βιβλίο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, Άρτα 1881-1941, από τις εκδόσεις Παρασκήνιο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Όχι μόνο γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε (κυριολεκτικά) εικόνες του παρελθόντος από τον τόπο μας, αλλά (πολύ περισσότερο) διότι το επιχειρεί αυτό με τρόπο απλό και κατανοητό σε όλους, σε μια γλώσσα που ξεφεύγει από την «στεγνή» επιστημονική προσέγγιση της ιστορίας, με σεβασμό προς τον αναγνώστη.
Δεν αποτελεί λοιπόν ένα απλό λεύκωμα για την Άρτα το βιβλίο αυτό του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, αλλά μια αφετηρία για όλους μας, Αρτινούς και μη, να επιχειρήσουμε ένα ταξίδι στο χρόνο, να ανασυνθέσουμε εικόνες του παρελθόντος κι έτσι να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον » . Ακολούθησε η Μαρία Σιώζου που μίλησε για το βιβλίο «Μια απρόσμενη συνάντηση Αινστάιν- Καραθεοδωρή», εκδόσεις Αλδε.
Για την Μαρία Σιώζου, «…όταν εκείνο το βροχερό βράδυ, ο Καραθεοδωρή, υποδέχτηκε στο σπίτι του τον καθηγητή του Μαξ Πλάνκ τον συνόδευε ο ανερχόμενος επιστήμονας Αλβέρτο Αϊνστάιν. Ήταν η εποχή που ο Αλβέρτος μελετούσε την ειδική θεωρία της Σχετικότητας.
Γι αυτή θα ζητήσει τη γνώμη του συναδέλφου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και από εδώ θα αρχίσει η φιλία και η συνεργασία των δύο επιστημόνων, βασισμένη «στον αλληλοσεβασμό και στην αποδοχή της προσωπικότητας του άλλου».
Η ατμόσφαιρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των δύο κορυφαίων, Καραθεοδωρή και Αïνστάιν, αποπνέει πολιτισμό και γοητεύει πέρα από κάθε απόχρωση επιστήμης ,επιστημολογίας και επιστημοσύνης. Η ατμόσφαιρα της συνάντησης αποδίδεται τόσο πιστά που θα τολμούσε να πει κανείς : θα ΄θελα να είμαι εκεί. «Ο Μαξ Πλάνκ είχε αναπτυγμένη την αίσθηση να ανακαλύπτει νέες ιδέες και να τις στηρίζει με θάρρος» Αισιόδοξη προοπτική τόσο για τις ιδέες όσο και για το θάρρος.
Η απρόσμενη συνάντηση Αïνστάιν- Καραθεοδωρή ως πρώτο στη σειρά αφήγημα, αλλά και ως τίτλος λειτουργεί ως ένας άξονας συμμετρίας για όλες τις ιστορίες που θα διαβάσουμε στη συνέχεια. Δεκατέσσερα ιστορίες γεμίζουν από πρόσωπα πραγματικά όπως ο Κ.Καραθεοδωρής, ο Αïνστάιν, ο Κώστας Κρυστάλλης, ο Ντίνος Δημόπουλος, ο Γρηγόρης Βαφιάς, ο Μάνος Λοïζος, ο Κώστας Ταχτσής αλλά και άλλα πλαστά / στο Αιγαίο, στον Αμβρακικό, στα Γιάννενα, στην Κόπραινα με βροχή συνήθως αλλά και με χειμωνιάτικες λιακάδες για να νοσταλγούμε «ελπιδοφόρως…».
Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης , ευχαρίστησε το κοινό για την τιμή που του κάνει και τόνισε πως « …και στα δύο βιβλία η πόλη της Άρτας είναι παρούσα. Στο λεύκωμα αποτυπώνονται καθημερινές σκηνές της Άρτας εκείνης της περιόδου 1881-1941 και γνωρίζουμε μια Άρτα με τους χωμάτινους δρόμους τις αποκριές , το παζάρι , τα σχολεία και τα βυζαντινά μνημεία.
Αλλά και το δεύτερο βιβλίο , «Μια απρόσμενη συνάντηση, Αϊνστάιν- Καραθεοδωρή» περιέχει αναφορές στην Άρτα. Ο Κρυστάλλης, ο Ντίνος Δημόπουλος, ο Γρηγόρης Βαφιάς, ο ιερέας που βοηθά τους άστεγους, οι ψαράδες στην Κόπραινα , ο φαροφύλακας , το Μενίδι , ο Αμβρακικός , η θάλασσα είναι αναφορές που γοητεύουν τον αναγνώστη γιατί αποκτούν σάρκα και οστά με την γραφίδα της γραφής.
Όλα αυτά τα έγραψα από αγάπη στον τόπο που μένω και νιώθω ευτυχισμένος που διαμένω σε αυτή την περιοχή που έχει πολιτισμό και ιστορία που για μένα αποτελεί τον πυρήνα για να γράψω τα βιβλία μου». Έπειτα ο συγγραφέας απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού και υπόγραψε τα βιβλία του. Πρέπει να ομολογήσουμε πως η συγκεκριμένη παρουσίαση ήταν μια σεμνή εκδήλωση που άρεσε στο αναγνωστικό κοινό και που έδωσε την δυνατότητα στο συγγραφέα να κάνει ακόμη πιο γνωστό το συγγραφικό του έργο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Παπάς , ο νέος Δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, ο εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων Βασίλης Γιάπρος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας Λεωνίδας Γκόρος.