Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Κυκλοφορεί "Η ΓΝΩΜΗ"

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ από την 2η σελίδα της ΓΝΩΜΗΣ

Υπάρχει θέμα. Πρέπει να φύγει ή να παραμείνει ο αποτυχών υποψήφιος δήμαρχος, ώστε ν’ ανοίξει σε χώρο σε νέους ανθρώπους, να ασκήσουν αντιπολίτευση στο Δήμο και με βάση αυτή, να δρομολογήσουν διαδικασίες για την ουσιαστική παρέμβαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Αρταίων.

Ο αποτυχών δηλώνει ότι δεν πρόκειται να φύγει και θα μείνει στην Άρτα, να κάνει αντιπολίτευση, για να δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον του και για το Δήμο και για το δημότη. Άλλωστε και ο συνδυασμός του «κοντά στον δημότη» ήταν άσχετα αν οι δημότες ήθελαν να είναι μακριά απ’ αυτόν.

Και πίσω απ’ την αντιπολίτευση παίζει και κάτι άλλο. Ο δρόμος για την Βουλή των Ελλήνων. Σκέφτεται ο άνθρωπος ότι με τις εξελίξεις που υπάρχουν, δυό ή τρεις θέσεις στο ψηφοδέλτιο της Άρτας, μένουν κενές. Μία δεν θα μπορέσει να λάβει αυτός και να πάει κοινοβούλιο…

Μπορεί και να το πετύχει, αν οι εκλογές δεν γίνουν με λίστα, οπότε τζάμπα κόπο θα κάνει για μια φορά ακόμη. Όμως αν τύχει και γίνουν οι εκλογές με σταυρό, θέλω να δω υπέρμαχο της συγκεκριμένης υποψηφιότητας τον φίλο μου, τον Βασίλη Ψαθά. Κομματική εντολή θα είναι Βασίλη, γιατί αντιδράς;

*****

Ένα νέο blog εντοπίσαμε μια βαθυστόχαστη ανάλυση για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ Άρτας, το πώς εξελέγη ο Γιάννης Παπαλέξης δήμαρχος και πολλά άλλα. Κάτι θέλει να πει ο υπερασπιστής της κομματικής νομιμότητας, αλλά έχει ένα πρόβλημα. Φοβάται να γράψει στο τέλος της ανάλυσης το ονοματάκι του, όπως κάνουν όλοι οι σοβαρά ασχολούμενοι με τα κοινά, που στο τέλος θέλουν να συνεισφέρουν στον πολιτικό διάλογο.

Με τον ανώνυμο υβριστή λοιπόν, εμείς δεν έχουμε λόγο να ασχοληθούμε, αν και γνωρίζουμε τι καλό κομματόσκυλο είναι και ποιες είναι οι παρεμβάσεις του στα κοινά της περιοχής μας. Τέλος πάντων. Τον αγνοούμε. Μέχρι να αποφασίσει να μας πει το ονοματάκι του και τότε, θα δούμε ποιος υπηρετεί (και γιατί) το ΠΑΣΟΚ και ποιος κάνει το αντίθετο.

*****

Νάτος και ο απερχόμενος δήμαρχος Πάνος. Εξέδωσε ανακοίνωση, σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν σε εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και αποκαθιστά την αλήθεια αφού επισημαίνει: «Με αφορμή τα όσα είδαν το φως τη δημοσιότητας σε σχέση με τη χορήγηση πιστοποιητικών λουτροθεραπείας σε εργαζόμενους του Δήμου Αρταίων δηλώνεται ότι η Δημοτική Αρχή δεν εμπλέκεται στη διαδικασία χορήγησης η οποία είναι αρμοδιότητα του Ταμείου Δημοτικών Υπαλλήλων (Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.) και μόνο».

Όμως δεν σταματάει εκεί. Βρίσκει μια ακόμη ευκαιρία να παραστήσει τον… Ξανθόπουλο της αυτοδιοίκησης, για να ολοκληρώσει την ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας: «Κάθε άλλο σχόλιο εντάσσεται στο γνωστό σκηνικό της παραφημολογίας που την τελευταία διετία έχει οργανωθεί σε βάρος της Δημοτικής Αρχής».

Τι τα θέλει αυτά; Ποιόν να συγκινήσει, τώρα πίσω – πίσω. Οι πολίτες έχουν αποφασίσει και έχουν κρίνει την δημοτική αρχή πολύ πριν. Την έκριναν και την προεκλογική περίοδο με τα καμώματά της και περισσότερο την κρίνουν τώρα, που άφησε την πόλη στο έλεός της και δεν κινείται τίποτα, εκτός κάποιων έργων, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να τελειώσουν άμεσα. Για να μην θυμηθούμε περισσότερα…

*****

Να μην το ξεχάσω. Εδώ ο τόπος βρωμάει κυριολεκτικά και το κυκλοφοριακό υπάρχει ως πρόβλημα για να σπάει τα νεύρα των πάντων, οι φωστήρες της δημοτικής αρχής, βρήκαν πεδίον δόξης να ασχοληθούν. Να εντείνουν λέει, τους ελέγχους για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους. Μάλιστα η ανακοίνωση αυτή του Δήμου Αρταίων, μπορεί να θεωρηθεί η μόνη παρέμβαση και πρωτοβουλία, απ’ όταν ο δήμαρχος Πάνος, δεν έλαβε το χρίσμα του κομματικού υποψηφίου δημάρχου και άρχισε να ασχολείται με την εκλογή του καλού…

Θα μπορούσαν κάποιοι εκ της δημοτικής αρχής, που έχουν ακόμα κάποιες αρμοδιότητες, ειδικά μετά τις εκλογές να περισώσουν τα προσχήματα, κάνοντας τα αυτονόητα ή δείχνοντας πως κάνουν τα αυτονόητα, αντί να παραπονούνται, γιατί σ’ αυτή την εφημερίδα γράφονται κάποιες αλήθειες, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να γραφούν.

Προσωπικά, επειδή έτυχε να είμαι στο στόχαστρο της περίεργης κριτικής, γνωρίζω πολλά και θα τα καταγράψω όλα. Ευκαιρίες και αφορμές, αν δεν υπάρχουν τις δίνουν αυτοί που έπρεπε να αναγνωρίσουν ένα πράγμα. Ότι στην κατάλληλη στιγμή, οι πολίτες, ο λαός της Άρτας, τους έστειλε στο σπίτι τους. Με σαφή εντολή: Να ηρεμήσουν και να μην μιλάνε γιατί όσο μιλάνε και όποτε μιλάνε θα προκαλούν.

*****

Πολύ βαριά το πήραν (το εκλογικό αποτέλεσμα) κάποιοι οπαδοί του δημαρχονομάρχη. Βρίζουν όποιον θεωρούν ότι ήταν εμπόδιο στην εκλογή του, νομίζοντας ότι έτσι κάτι κάνουν ή για να το πούμε καλύτερα, ότι παρέχουν καλές υπηρεσίες, στον μεγάλο ηττημένο. Προφανώς κάποιες υποσχέσεις θα πήγαν χαμένες, αλλά εμείς τι να κάνουμε. Βλέπετε στις εκλογές αποφασίζουν οι περισσότεροι οι οποίοι (περισσότεροι) έδειξαν τον δρόμο της εξόδου στον κύριο που ήρθε στην Άρτα και θεώρησε ότι απευθύνεται σε υπανάπτυκτους.

*****

Γέμισαν οι εφημερίδες ευχαριστήριες ανακοινώσεις υποψηφίων, εκλεγέντων και μη. «Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να δικαιώσω όσους με στήριξαν με την ψήφο τους», αναφέρουν συνήθως, αλλά θα καταθέταμε μια διαφορετική πρόταση. Αντί να το κάνουν ανακοίνωση στις εφημερίδες, δεν προσπαθούν να κάνουν κάτι πρώτα και να δικαιώσουν με πράξεις, όσους τους στήριξαν και τους εμπιστεύτηκαν, αντί να βγάζουν αυτές τις βαρετές ανακοινώσεις; Θα ήταν καλύτερα, λένε όλοι.

*****

Με μεγάλη αγωνία περιμέναμε το μανιφέστο του προέδρου της ΝΟΔΕ Άρτας της ΝΔ Στάθη Νάνου, για τις δημοτικές εκλογές, που όπως είπε στην τελευταία συνεδρίαση της ΝΟΔΕ, θα το δημοσίευε στο site monoplio.gr, το οποίο φιλοξενεί τις απόψεις του, όπως χαρακτηριστικά είπε. Μέχρι χθες το βράδυ λοιπόν, αναμέναμε το εν λόγω μανιφέστο, αλλά δεν το είδαμε. Και για να λέμε την αλήθεια, στεναχωρηθήκαμε, γιατί είμεθα φτωχότεροι σε γνώσεις περί την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Αλλά την στεναχώρια μας απαλύνει η σκέψη ότι αυτός ο γίγας της πολιτικής ανάλυσης, μπορεί να κάνει τις τελευταίες διορθώσεις του στο εν λόγω μανιφέστο, οπότε κάτι καλύτερο θα βγει στην τελική του μορφή και η αγωνία μας θα ισοσκελιστεί με την ποιότητα του κειμένου. Μόνο μην αργήσει ο πρόεδρος, γιατί η αγωνία, αλλά και η υπομονή, πρέπει να έχουν όριο…

Αυτή κι αν δεν είναι είδηση, που δείχνει ότι στις ημέρες μας, με την οικονομική κρίση στο απόγειο και την αφραγκία καθημερινότητα, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Διαβάστε: «Προσποιούμενοι εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Αποστράτων Ελληνικής Αστυνομίας δύο άνδρες χθές στην Άρτα προσπάθησαν να πουλήσουν ημερολόγια τα οποία παρουσίαζαν ότι είχαν εκδοθεί από τον σύλλογο. Οι δύο άνδρες όμως, ελληνικής καταγωγής, έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς του τμήματος ασφάλειας Άρτας οι οποίοι και τους συνέλαβαν».

*****

Αλληλογραφία: Προς Α.Κ. ενταύθα: Όταν κάποιον προσπαθείς να τον κάνει μάγκα, αυτά παθαίνεις. Του δίνει βήμα, νομίζει ότι το πήρε μόνος του και τα επακόλουθα είναι γνωστά. Τι να κάνουμε όμως; Εις την ζωή και την πολιτική αυτά συμβαίνουν, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται λίγη προσοχή. Γιατί παράγινε το κακό!

*****

Όλοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» του δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη, βρέθηκε προχθές στην προγραμματισμένη συνάντηση που έγινε στο ξενοδοχείο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ. Ο νέος δήμαρχος Αρταίων τους ευχαρίστησε για την συμβολή τους στον εκλογικό αγώνα που έγινε και το νικηφόρο αποτέλεσμα που έφερε.
Τους διαβεβαίωσε ότι ο συνδυασμός θα λειτουργεί κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα γίνονται οι συναντήσεις αυτές, όπου θα τίθενται σε συζήτηση τα θέματα του Δήμου και οι πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής.
Να θυμίσουμε κάτι, χωρίς να αποτελεί αμφιβολία για τις προθέσεις του νέου δημάρχου. Πολλοί δήμαρχοι, όταν εκλέγονται κάνουν μια τέτοια συνάντηση και δηλώνουν ότι ο συνδυασμός θα λειτουργεί και πολλά άλλα τέτοια εντυπωσιακά. Στην συνέχεια… μην τους είδατε και μην τον είδατε.
Οπότε η δέσμευση του νέου δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη, είναι και πρόκληση και εμείς από τούτη την στήλη, θα την θυμίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

*****

Στα χωριά της Αθαμανίας

Το παλεύει ό Κώστας Παππάς. Αν και οι εκλογές τελείωσαν, αυτός έβαλε πρόγραμμα επισκέψεων στις έδρες των πρώην Δήμων για συζήτηση και ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματα και τις προτεραιότητες, που ως αντιπεριφερειάρχης θα πρέπει να θέσει.
Προχθές λοιπόν επισκέφτηκε το Δήμο Αθαμανίας και είχε συζήτηση με τους κατοίκους των χωριών, στους οποίους ανέλυσε τους στόχους του και άκουσε τους προβληματισμούς τους, για την ανάπτυξη των χωριών των Τζουμέρκων.
Άκουσε πολλά κι διάφορα απ’ τους κατοίκους των χωριών και είναι σίγουρο πως όλες οι προτάσεις θα συζητηθούν με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και είναι σίγουρο πως στην επόμενη επίσκεψη που θα κάνει στα χωριά αυτά, θα έχει να τους ανακοινώσει πρωτοβουλίες που θα αναλάβει.

Ήταν αρκετοί αρτινοί στην πρώτη της Ντόρας

Αρκετοί αρτινοί έδωσαν το παρόν στην συγκέντρωση για την ίδρυση του κόμματος ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα. Απ’ όσα μάθαμε το παρόν έδωσαν ο πρώην διοικητής της Πυροσβεστικής Νίκος Καμπέρης, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Κώστας Μπασιούκας, η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Ελένη Κοσσυβάκη, ο επιχειρηματίας Άγγελος Φελέκης, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΑΦ Νίκος Γκίζας και άλλοι.
Μια δυναμική εκπροσώπηση του νομού Άρτας, με παράγοντες που χρόνια τώρα δηλώνουν υποστηρικτές της πολιτικής της Ντόρας Μπακογιάννη και ήταν αδύνατο να μην βρεθούν στην ιδρυτική συνδιάσκεψη του νέου κόμματος.

Να προσέχουν οι όψιμοι υπερασπιστές

Δεν κρύψαμε ποτέ τα λόγια μας για την στάση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσιρώνη, στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κατά την οποία έγινε μεγάλη προσπάθεια, για να εκλεγεί ο δήμαρχος ο Γιάννης Παπαλέξης. Το ίδιο υποστηρίξαμε και στο προηγούμενο φύλλο της «Γ», όπου επισημάναμε και την δυσαρέσκεια των πολιτών γι’ αυτή την στάση, η οποία (δυσαρέσκεια) είναι μια δυναμική έννοια και δεν μπορεί να τελειώσει εδώ.
Γνωρίζαμε πολύ καλά και τις επιλογές, όπως και τις συζητήσεις που έκανε ο βουλευτής, όταν η συζήτηση αφορούσε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του νέου δημάρχου Άρτας Γιάννη Παπαλέξη. Και τότε και τώρα το ίδιο επισημαίνουμε. Ότι ήταν μεγάλο το λάθος να είναι δήθεν δίπλα στο νέο δήμαρχο, μιας και γι’ αυτόν η υπόθεση της εκλογής δεν μπορούσε να αποτελεί τυχαίο περιστατικό.
Την στάση του βουλευτή θα εκτιμήσει και θα αποτιμήσει ο πολίτης, με τις επιλογές που θα κάνει στο μέλλον. Η δική μας αποστολή, είναι να θυμίζουμε επιλογές και πρακτικές, για να μην διαφεύγουν των πολιτών και δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.
Όσο για τους όψιμους υπερασπιστές του βουλευτή, θα λέγαμε το πολύ απλό. Αυτοί που έχουν άποψη και τον κρίνουν τώρα, μάλλον για άλλους λόγους είναι δίπλα του και δεν ήταν δίπλα του, την εποχή που μόνος του (θυμάται αυτός) προσπαθούσε να καθιερωθεί στην πολιτική ζωή της Άρτας. Αυτοί οι όψιμοι υπερασπιστές, σε κυβερνητικό βουλευτή είναι δίπλα, άρα δεν μπορεί κανένας να τους θεωρήσει αγωνιστές μιας ιδέας ή μιας προοπτικής για τον τόπο μας.
Ας προσέχουν λοιπόν και ας μην κάνουν δημόσιες δηλώσεις, για θέματα που δεν γνωρίζουν ή αν γνωρίζουν θέλουν να τα παρουσιάζουν παραποιημένα.

Θα είναι σίγουρα υποψήφιος ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου


Πολλά άλλαξαν στη ΝΔ τις τελευταίες ημέρες και πάντα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών συζητείται και μάλιστα έντονα. Δεν είναι λοιπόν καθόλου άκαιρη η συζήτηση για το ποιοι θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, μιας και είναι δεδομένη η αποχώρηση του πρώην υφυπουργού Γιώργου Παπαγεωργίου, όπως επίσης πιθανολογείται και η αποχώρηση του πρώην βουλευτή Κώστα Καραμπίνα.
Νέο πρόσωπο που συζητείται και σίγουρα θα έχει μια θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Άρτα είναι ο γιατρός Βαγγέλης Παπαδημητρίου, ο οποίος στις εκλογές του 2007, είχε κοπεί στο πάρα πέντε, αν και είχε ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα.
Το αισθητήριο των πολιτών είναι καθοριστικό και φυσικά δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που τις τελευταίες ημέρες συζητούν με τον Βαγγέλη Παπαδημητρίου και δηλώνουν στήριξη στην προσπάθεια που θα ξεκινήσει.
Ο ίδιος αποφεύγει τις δηλώσεις και τηρεί στάση αναμονής, αν και δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό Άρτας.

Η εξαθλίωση στο κέντρο της πόλης


Εικόνες ντροπής, που βεβαιώνουν την εξαθλίωση κάποιων συνανθρώπων μας, στο κέντρο της Άρτας. Οι δυό κυρίες, με καταγωγή από κάποια γειτονική χώρα, μη έχοντας τίποτα να αγοράσουν, άρχισαν να αναζητούν τους κάδους των σκουπιδιών μήπως και βρεθεί κάτι χρήσιμο ή για να φάνε ή για να το χρησιμοποιήσουν στην καθημερινή τους ζωή, που είναι πολύ δύσκολη.
Και είμαστε ακόμη στην αρχή. Θα προκύψουν και χειρότερα, μας έλεγε συμπολίτης, που έτυχε να δούμε την σκηνή μαζί.
Τι να πούμε;

Τα ρίχνουν στον Καχριμάνη τώρα

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Δέκα μέρες μετά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών και στη ΝΔ Άρτας, περί άλλων τυρβάζουν αποφεύγοντας επιμελώς να δουν το πρόβλημα που υπάρχει και ήρθαν τα αποτελέσματα που ήρθαν.
Ευτυχώς που γι’ αυτούς βρέθηκε νικητής των περιφερειακών εκλογών ο Αλέξανδρος Καχριμάνης και έχουν κάποιον να του φορτώσουν την ήττα και να βρουν το εξιλαστήριο θύμα, για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες και να έχουν λόγο ύπαρξης στα τοπικά δρώμενα, νομίζοντας ότι μπορούν πλέον να έχουν λόγο και να κινήσουν εξελίξεις.
Αστεία τα επιχειρήματα. Ρίχνουν ευθύνες στον περιφερειάρχη, γιατί λέει πως αυτός συγκέντρωσε την πλειοψηφία και δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία για τους άλλους χρισματούχους του κόμματος. Λες και η εκλογή του Παπαβασιλείου στην Άρτα και του Κόκλα στο Νεοχώρι ήταν θέμα του Καχριμάνη, ο οποίος έτρεχε και δεν έφτανε για να επικοινωνήσει με τον τελευταίο πολίτη και να φέρει το αποτέλεσμα που έφερε.
Τα ίδια και τα ίδια… Όπως συμβαίνει με κάθε ηττημένο, που τις ευθύνες τις αναζητάει σε όποιον άλλον, εκτός των δικών του επιλογών, συμβαίνει και τώρα, για να διασωθούν και οι ηττηθέντες, αλλά και αυτοί που προέβαλαν τις υποψηφιότητές τους ως σωτήριες για το κόμμα του, αγνοώντας την κοινωνία, τους πολλούς πολίτες, που πολύ καιρό πριν είχαν στείλει τα δικά τους μηνύματα.
Βεβαίως τώρα έχουν λόγο και όσοι ακολούθησαν τις επιλογές ήττας, πειθόμενοι στις αναλύσεις και τις εκτιμήσεις όσων έλαβαν τις αποφάσεις και οδήγησαν τη ΝΔ Άρτας εκεί που την οδήγησαν. Κι αυτοί έχουν τους δικούς τους λόγους να τίθενται απέναντι και στους ηττημένους, αλλά και σ’ αυτούς που έκαναν τις επιλογές ήττας. «Με παίρνει εμένα, τρέχω σ’ όλα τα χωριά, συγκεντρώνω 1000 σταυρούς και βρίσκομαι εκτός», έλεγε χαρακτηριστικά υποψήφιος που έτρεξε όσο κανένας για τον συνδυασμό του κ. Παπαβασιλείου και είναι εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Που να φανταστεί ο άνθρωπος, ότι η σιγουριά της νίκης, ήταν μόνο στο μυαλό του επικεφαλής, ο οποίος επιμένοντας στην αλαζονεία του έλεγε και ξανάλεγε: «Αυτές τις εκλογές δεν τις χάνω εγώ».
Τις έχασε και τις εκλογές, οδήγησε τόσα και τόσα στελέχη στην απογοήτευση και άντε τώρα όσοι έλαβαν τις αποφάσεις ήττας, να ξαναλειτουργήσουν το κόμμα και να βάλουν τα στελέχη σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.
Η ΝΔ, όπως απεδείχθη και στις κομματικές συνεδριάσεις, των προηγούμενων ημερών, είναι «καζάνι που βράζει» και κανένας δεν γνωρίζει το τι μπορεί να προκύψει την επόμενη ημέρα.
Με απόντες βέβαια, όσους το οδήγησαν στις ήττες και την διάλυση που βρίσκεται σήμερα.

Τα κατεστημένα κόμματα αποδείχτηκαν ανεπαρκή



Την απόφασή του να προσχωρήσει στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάνη “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ” ανακοίνωσε ο πρώην υφυπουργός Υγείας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ


«Σήμερα, αποφασίζω, μετά από πολλή σκέψη και με την αίσθηση ότι η Πατρίδα μας χρειάζεται όλους τους Πολίτες, να δηλώσω πως συστρατεύομαι στην προσπάθεια της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», με μοναδικό κίνητρο το καθήκον απέναντι στην πατρίδα».
Αυτό επισημαίνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές ο πρώην υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου, ανακοινώνοντας την απόφασή του, να ενταχτεί από τους πρώτους στο νέο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάνη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ».
Στην μακροσκελή ανακοίνωσή του κάνει αναφορά στην πολιτική του διαδρομή και την τελική του επιλογή σημειώνοντας: «Χωρίς να πιστεύω σε Μεσσίες και Σωτήρες, με πλήρη επίγνωση των προβλημάτων και της αγωνίας των Ελλήνων (η οποία ασφαλώς διακατέχει κι εμένα) θεωρώ πως η έξοδος από την κρίση, η οποία δεν είναι κατά βάση οικονομική αλλά κρίση Κοινωνική, κρίση ήθους, κρίση Πολιτισμού και Αισθητικής, δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και δυνάμεων που, αφού έχουν συμφωνήσει και αποδεχτεί τις δικές τους ευθύνες, φιλοδοξούν, απαλλαγμένοι από συμπλέγματα και στερεότυπα του παρελθόντος να συμβάλλουν στην δημιουργία, επιτέλους μιας περιόδου ακμής για τον τόπο μας».


«Η Ελλάδα βιώνει σήμερα μια πρωτοφανή εθνική αποτυχία, η οποία ανατρέπει ότι μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένο και αυτονόητο.
Η παρακμή του πολιτικού μας συστήματος και η αποτυχία του να δώσει μέχρι και σήμερα, τριάντα έξι χρόνια μετά την μεταπολίτευση, λύση στα προβλήματα των Ελλήνων Πολιτών είναι γνωστή και δεδομένη. Είναι το αποτέλεσμα των λαθεμένων πολιτών επιλογών και μιας συλλογική νοοτροπίας.
Από την ημέρα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, πριν από 13 μήνες, παρέμεινα σιωπηλός θεατής, αλλά και αναλυτής όσων συνέβησαν.
Δεν συμμετείχα στο παιχνίδι εντυπώσεων και στην κατασκευή ενόχων, που με τον τρόπο που γίνεται, αποπροσανατολίζει και εξυπηρετεί μόνο τα γνωστά συμφέροντα που οδήγησαν το Πολιτικό Σύστημα στην πλήρη απαξίωση και την Ελληνική Κοινωνία και τους Πολίτες στην απόγνωση.
Σήμερα, αποφασίζω, μετά από πολλή σκέψη και με την αίσθηση ότι η Πατρίδα μας χρειάζεται όλους τους Πολίτες, να δηλώσω πως συστρατεύομαι στην προσπάθεια της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», με μοναδικό κίνητρο το καθήκον απέναντι στην πατρίδα.
Χωρίς να πιστεύω σε Μεσσίες και Σωτήρες, με πλήρη επίγνωση των προβλημάτων και της αγωνίας των Ελλήνων (η οποία ασφαλώς διακατέχει κι εμένα) θεωρώ πως η έξοδος από την κρίση, η οποία δεν είναι κατά βάση οικονομική αλλά κρίση Κοινωνική, κρίση ήθους, κρίση Πολιτισμού και Αισθητικής, δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και δυνάμεων που, αφού έχουν συμφωνήσει και αποδεχτεί τις δικές τους ευθύνες, φιλοδοξούν, απαλλαγμένοι από συμπλέγματα και στερεότυπα του παρελθόντος να συμβάλλουν στην δημιουργία, επιτέλους μιας περιόδου ακμής για τον τόπο μας.
Τα κατεστημένα κόμματα, ιδιαίτερα αυτά της εξουσίας, δυστυχώς, για όλους μας αποδείχτηκαν ανεπαρκή. Τα προβλήματα που διογκώθηκαν υπέρμετρα απαιτούν λύσεις που περνάνε υποχρεωτικά μέσα από τομές, ρήξεις και σαρωτικές αλλαγές που μόνον μια συμμαχία πολιτών από το μεγαλύτερο μέρος του δημοκρατικού φάσματος – κεντροδεξιών, φιλελεύθερων, κεντροαριστερών, μπορούν να υλοποιήσουν.
Με πόνο ψυχής παρακολουθώ, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, την παράταξη που υπηρέτησα ευσυνείδητα και πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των συμπατριωτών μου, να παραπαίει και να απογοητεύει τους Έλληνες που την στήριξαν, την ανέδειξαν και στης έδωσαν την δύναμή της.
Η Νέα Δημοκρατία από την ίδρυσή της, είτε ως Κυβέρνηση, είτε ως Αντιπολίτευση, πολιτεύτηκε με σύνεση και υπευθυνότητα, χωρίς λαϊκισμούς. Η παρουσία της στην πολιτική ζωή σφραγίστηκε με τις μεγάλες στρατηγικές επιλογές της Χώρας που επιβεβαιώθηκαν από τα γεγονότα. Δυστυχώς σήμερα, κατέληξε Κόμμα διαμαρτυρίας.
Οι καιροί αλλάζουν, αλλά κάποιοι, δυστυχώς, επιμένουν να παραμένουν προσηλωμένοι σε μεθόδους που μας οδήγησαν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.
Οι λύσεις δεν είναι δυνατόν να προέλθουν απ’ αυτούς που εξακολουθούν να καλλιεργούν διαχωριστικές γραμμές και στερεότυπα του ξεπερασμένου παρελθόντος.
Σε όλη την διαδρομή μου προσπάθησα με συνέπεια και υπευθυνότητα, χωρίς υπερβολές, να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των συμπατριωτών μου.
Και αισθάνομαι υπερήφανος γι’ αυτό.
Πιθανόν να υπήρξαν και από μέρους μου λάθη. Όμως από παντού αναγνωρίζεται πως αγωνίστηκα με πάθος για να βελτιώσω το επίπεδο διαβίωσης των συμπατριωτών αλλά και την εικόνα του τόπου μας και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Έτσι πιστεύω ότι έβαλα ένα λιθαράκι, μικρό ή μεγάλο, αυτό θα μας το πει ο αντικειμενικός παρατηρητής του μέλλοντος.
Η πολιτική μου αφετηρία και οι καταβολές μου, οδηγούσαν και οδηγούν τις πράξεις μου. Είναι η ώρα όλοι, Πολίτες και Πολιτικοί, να παρατηρήσουμε με προσοχή τον καθρέφτη μας και να αλλάξουμε».

Η Δημοκρατική Αριστερά και οι πρόσφατες εκλογές για την Τ.Α.

Του ΣΤΑΘΗ ΜΠΑΛΙΑ*

Οι πρόσφατες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξαν για άλλη μια φορά η αφορμή να αναδειχθούν τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα δημοκρατίας που αντιμετωπίζει ο τόπος: κομματισμός, μετριοκρατία, υποτίμηση των θεσμών, επιβολή των μικροσυμφερόντων και της λαφυραγώγησης του κράτους και, εν τέλει, απαξίωση κάθε έννοιας του δημόσιου καλού. Θα έλεγα και κάθε έννοιας δημοκρατικού πατριωτισμού. Οι εκλογές αυτές έδωσαν αντίθετα στα πολιτικά κόμματα την ευκαιρία είτε να ξιφουλκήσουν στα ζητήματα γενικής πολιτικής, είτε να κατακτήσουν τα «κάστρα με το μέλι», είτε να καταγράψουν τις δυνάμεις τους, έχοντας σαν κύριο αν όχι αποκλειστικό μέλημά τους τη νίκη επί των αντιπάλων και την επιβεβαίωσή τους στο χρηματιστήριο των –αλίμονο, πόσο απαξιωμένων !- πολιτικών αξιών της χώρας.
Έτσι, οι φύλαρχοι των κομμάτων εξουσίας καταμετρούν σήμερα τα κέρδη τους, ενώ άλλοι προσπαθούν να πείσουν το ποίμνιο ότι δεν βαδίζουν προς τον γκρεμό αλλά προς τη σωτηρία. Ταυτόχρονα, το λεγόμενο πολιτικό σύστημα ανέδειξε τις παραδοσιακές του παθογένειες από τις οποίες πάσχει η ελληνική δημοκρατία εδώ και πολλά χρόνια και οι οποίες δεν αφήνουν τις υγιείς δυνάμεις της χώρας να προτάξουν μια άλλη πολιτική, πιο δίκαιη και πιο δημοκρατική για τη χώρα και τους πολίτες, κυρίως για τους φτωχούς πολίτες που είναι περιθωριοποιημένοι και δεν έχουν ουσιαστικά λόγο ούτε για τα πολιτικά πράγματα ούτε για την ίδια τη ζωή τους. Η μετατροπή από την κυβέρνηση των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εκλογές για τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα δεν έδωσε ώθηση στα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία απλώς παρεκάμφθη χάριν των δεύτερων, αλλά και δεν έλυσαν κανένα από τα μεγάλα πολιτικά –και κοινωνικά- προβλήματα της χώρας, τα οποία παραπέμφθηκαν σε ένα άδηλο και αβέβαιο μέλλον.
Όμως, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Διότι έφεραν στην επιφάνεια και μια άλλη πολιτική, μια έστω αχνή ελπίδα για αλλαγή στην πορεία των πολιτικών μας πραγμάτων, την οποία ενσάρκωσε το νεοσύστατο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Η εκλογή του κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και του κ. Καμίνη στην Αθήνα, οι οποίες ήταν επιλογές της Δημοκρατικής Αριστεράς με πρωτοβουλία του Προέδρου της Φ. Κουβέλη εκφράζουν την ελπίδα ότι υπάρχουν στην κοινωνία μας δυνάμεις υγιείς που σκέπτονται με όρους δημοκρατίας και αληθινής φιλοπατρίας. Δηλαδή, που σκέπτονται για το συμφέρον του τόπου και των απλών πολιτών με βάση τις αρχές της ισοπολιτείας και του κοινωνικού κράτους δικαίου, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη δικαιοσύνη και στην ισότητα. Και προπαντός με σεβασμό στην κρίση και την ελευθερία του πολίτη, ο οποίος καλείται να πάρει τη ζωή στα χέρια του συμμετέχοντας στα κοινά και κάνοντας επιλογές με βάση το καλώς νοούμενο συμφέρον του που είναι ταυτόσημο με το συμφέρον της δημοκρατίας και της χώρας.
Οι πρόσφατες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξαν ότι ο τόπος έχει ανάγκη από πολιτικές δυνάμεις που έρχονται σε ρήξη με τις παραδοσιακές πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα όχι μόνο μπροστά στην πτώχευση, αλλά και στην αποδυνάμωση της δημοκρατίας και των αξιών της. Κυρίως όμως την οδήγησαν στη υπόσκαψη του κοινωνικού ιστού, στη διάλυση της συνοχής και στην υπονόμευση της αλληλεγγύης, πράγμα που είναι ακόμα χειρότερο.
Γιατί η ενότητα και η συνοχή της κοινωνίας είναι προϋπόθεση για τη δημοκρατία, για το κοινωνικό κράτος και για την αλληλεγγύη των πολιτών της. Η πολιτική που προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά είναι ακριβώς μια πολιτική εθνικής συνεννόησης, δημοκρατικής ευθύνης, κοινωνικής αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και εντέλει αναζωογόνησης της ίδιας της δημοκρατίας. Η ενίσχυση των δυνάμεων που εκπροσωπεί η Δημοκρατική Αριστερά θα σημάνει όχι τόσο τη δικαίωση της επιλογής για την ίδρυση ενός νέου κόμματος, αλλά την ελπίδα για μια αριστερά σύγχρονη, δημοκρατική και αληθινά πατριωτική.

*Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών

Η εσωστρέφεια υποσκάπτει τα θεμέλια της Πανηπειρωτικής

Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΡΤΙΝΟΥ

Το διχαστικό ενδοπαραταξιακό κλίμα που επικρατεί στην πλειοψηφούσα παράταξη Πανηπειρώτικη Ενωτική Ανεξάρτητη Κίνηση (Π.Ε.Α.Κ.) από την εκλογή των νέων μελών της διοίκησης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ), εδώ και επτά μήνες, θέτει σε κίνδυνο την πορεία, ακόμη και την ύπαρξη της κορυφαίας οργάνωσης της ηπειρώτικης αποδημίας.
Η εσωστρέφεια, οι αντιπαραθέσεις, οι αντεγκλήσεις και η διαμάχη που εκπορεύονται από τη διεκδίκηση της προεδρίας και άλλων θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία της Συνομοσπονδίας και στην προσπάθεια ορισμένων μελών να παραγάγουν έργο. Γεγονός που επισημάνθηκε με ανακοίνωση-καταγγελία της Ηπειρώτικης Συσπείρωσης, στην προσπάθειά της να ενημερώσει τις αδελφότητες και τους απανταχού απόδημους για το αρνητικό κλίμα που σοβεί στην ΠΣΕ.
Εξαιτίας αυτών των φαινομένων που παρατηρούνται μεταξύ των 16 συμβούλων που εξέλεξε η Π.Ε.Α.Κ., μέλη της που κατέχουν θέσεις στη διοίκηση δεν εμφανίζονται ούτε στις συγκλήσεις του προεδρείου, ούτε στην ολομέλεια του σώματος, προκαλώντας τοιουτοτρόπως δυσχέρειες στην απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία της Συνομοσπονδίας. Αλλά και όσοι εμφανίζονται το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν προσκόμματα στην παραγωγή έργου και τη συμμετοχή τους σ΄ αυτό και βεβαίως ν΄ αναδεικνύουν την εσωστρέφεια που τρώει σαν σαράκι την παράταξη της Π.Ε.Α.Κ. και υποσκάπτει τα θεμέλια της Πανηπειρωτικής.
Σαράκι που μεταφράζεται σε πλήρη αδιαφορία για την κατιούσα που έχει πάρει η Συνομοσπονδία, με την εσαεί απουσία τους, με τη μη συμμετοχή στον προγραμματισμό και την ανυπαρξία τους στα οικονομικά. Αγιάτρευτο τραύμα τα οικονομικά, αφού το ταμείο είναι μείον, οι υποχρεώσεις «τρέχουν» και η διοίκηση αδυνατεί ν΄ ανταπεξέλθει σ΄ αυτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το παρόν και το μέλλον της ΠΣΕ. Και οι τρέχουσες υποχρεώσεις είναι πολλές: κοινόχρηστα, εφορία, ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, καθαρίστρια, υπαλληλικό προσωπικό, λειτουργικά έξοδα γραφείου, έντυπα, στεφάνια, τηλεγραφήματα, κ.λπ. Και φως στο βάθος του τούνελ δεν φαίνεται.
Αναρωτήθηκαν άραγε οι υπεύθυνοι, και υπόλογοι, αυτής της κατάστασης που οδηγούν το καράβι που λέγεται Πανηπειρωτική; Δεν βλέπουν πως η Ομοσπονδία μας, ένα ιστορικό σωματείο που αριθμεί 75 και πλέον έτη ζωής, κινδυνεύει να υποπέσει στην ανυποληψία και την απαξίωση, απειλούμενη με λουκέτο εξαιτίας της στάσης τους; Ή να σκεφτούμε πως ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτούλη τους και όχι για τους χιλιάδες απόδημους Ηπειρώτες που διαβιούν ανά την Ελλάδα και την αλλοδαπή και στους οποίους η Πανηπειρωτική πρόσφερε και προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες τόσο στον πολιτισμικό όσο και στον κοινωνικό τομέα; Ή να υποθέσουμε πως στην περίπτωσή τους ισχύει το… μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσει;
Κι επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει, καλό είναι να συνευρεθούν και τα 16 μέλη που συγκροτούν την παράταξη της Π.Ε.Α.Κ., ν΄αναλάβει έκαστο τις ευθύνες που του αναλογούν και να δώσουν άμεση λύση στο τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας της Πανηπειρωτικής που οι ίδιοι δημιούργησαν. Και ας έχουν κατά νου πως το «μαζί και χώρια» ή το «από δω πάμε εμείς, απ΄ εκεί πάνε οι άλλοι» δεν έχει θετικό αποτέλεσμα. Όσο για τη λύση που θα δώσουν, αυτή θα πρέπει να σηματοδοτεί την πορεία της Συνομοσπονδίας από δω και πέρα.
Στο χέρι τους είναι να μην αμαυρώσουν το όνομά τους, αλλά ούτε και να ζημιώσουν την Πανηπειρωτική και την αποδημία. Γιατί η Πανηπειρωτική είναι ιδέα, πάνω από κόμματα, παρατάξεις και ιδιοτελείς επιδιώξεις. Και βέβαια πρέπει να ζήσει, για το κοινό συμφέρον όλων των Ηπειρωτών, και θα ζήσει κόντρα στις αντίθετες βλέψεις ή βλακείες ορισμένων. Και θα ζήσει είτε με τους ίδιους είτε με κάποιους άλλους.
Και κάτι τελευταίο: κάνω έκκληση στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, αδελφοτήτων και ηπειρώτικων συλλόγων, απ΄όπου εκπορεύονται τα μέλη τα οποία διοικούν την Ομοσπονδία μας, να επέμβουν δυναμικά και ν΄απαιτήσουν από τους εμπλεκόμενους να άρουν άμεσα το πρόβλημα που τους ταλανίζει και που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διοίκηση της Πανηπειρωτικής. Αφού βέβαια πρώτα συνειδητοποιήσουν πως το δικό τους πρόβλημα δεν μπορεί να γίνεται και πρόβλημα της Συνομοσπονδίας. Και στο κάτω -κατω, αν δεν μπορούν να το λύσουν ας πάνε στα σπίτια τους, αν και στην υπόθεση της Πανηπειρώτικης αποδημίας δεν περισσεύει κανένας. Άλλωστε θα πρέπει να γνωρίζουν πότε πληρώνεται ο χρόνος της αποχώρησης, που πρέπει να γίνεται με το κεφάλι ψηλά. Κι ας πάψουν να πιστεύουν πως μετά απ΄ αυτούς θα υπάρξει… χάος. Ουδείς αναντικατάστατος.

Για σένα

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΚΑΡΑΝΗ

Το ανεξήγητο ξέρεις ποιο είναι, αγαπητέ αναγνώστη; Ότι έχεις ακόμα κουράγιο και κάθεσαι να διαβάσεις τις αρλούμπες που γράφουμε εμείς οι γραφιάδες, ότι κάθεσαι ακόμα και παρακολουθείς δελτία ειδήσεων και εκπομπές πολιτικού ενδιαφέροντος και να ακούς δηλώσεις τοπικών και εθνικών «σωτήρων».
Πραγματικά το στομάχι σου πρέπει να είναι σιδερένιο αλλά και οι ψυχικές σου αντοχές τεράστιες. Σαν να σε βλέπω να κρατάς την εφημερίδα και με προσοχή μεγάλη να διαβάζεις τις λέξεις που ξεδιπλώνονται μπροστά σου. Όμως για κάνε μία παύση και σκέψου αυτά που εσύ έχεις να πεις δημόσια και ποτέ κανείς δεν σου έδωσε το δικαίωμα να πεις.
Αλήθεια μίλησες ποτέ για αυτά που κρατάς κόμπο στο λαιμό σου; Για την πρώην πατρίδα σου με το όνομα Ελλάδα έχεις κάτι να πεις; Πώς σου φαίνεται που έχει μετακομίσει σε χρεόγραφα ευρωπαϊκών τραπεζών και εσύ εδώ σαν τον ενοικιαστή σε ξένη ιδιοκτησία πληρώνεις αντίτιμο για την διαμονή σου; Αλήθεια, αγαπητέ μου αναγνώστη, πώς κρατιέσαι και δεν έχεις πιάσει από τον λαιμό έναν από αυτούς που σου πουλάνε ακόμα φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες;
Από την άλλη θα μου πεις ότι τόσα χρόνια δούλεψες, έκανες οικογένεια, έφτιαξες το σπίτι σου έχεις και τρία παιδιά. Δύσκολα να τα βάλεις αυτά στην άκρη και να ζητήσεις εξηγήσεις για την κατάντια της πατρίδας σου. Όμως για ξανασκέψου το. Πατρίδα δεν είναι όλα αυτά για τα οποία κάνεις πίσω και κάθεσαι στα αβγά σου; Νομίζεις αλήθεια ότι μπήκαν ενέχυρο γη, ποτάμια, θάλασσα και κτίρια; Κάνεις λάθος. Ενέχυρο έβαλαν εσένα, τον κόπο σου, την δουλειά σου, το σπίτι σου, τα παιδιά σου τα ίδια. Το σύνορο το έφεραν μέχρι την ψυχή σου και τώρα κάνουν έφοδο ξεπουλήματος και σε αυτή.
Συνεχίζεις να διαβάζεις τις σκέψεις μου αλλά πραγματικά ήρθε ο καιρός να μην διαβάζεις εσύ εμάς αλλά εμείς εσένα. Ξέρεις πόσο εξεφτιλιστικό είναι να σπαταλούμε χιλιάδες λέξεις για κάτι τύπους που θα έπρεπε να το έχουμε βουλώσει προ πολλού ενώ κανονικά θα έπρεπε να γράφουμε την δική σου ιστορία, αγαπητέ αναγνώστη;
Για σένα βιοπαλαιστή, για σένα αγρότη, για σένα οικοδόμε, για σένα εργάτη, για σένα φοιτητή, για σένα νοικοκυρά, για σένα άνεργε, για σένα Έλληνα, που κλείστηκες στο καβούκι σου γιατί άλλο δεν αντέχεις. Αλλά πρέπει να μάθεις το μυστικό που εντέχνως το κρύβουν όλοι αυτοί που σε βομβαρδίζουν μέσω Τύπου και μέσω διαδικτύου: Το κόλπο ήταν να σε κλείσουν στο καβούκι σου.
Να σου πασάρουν και δύο -τρεις πολιτικούς που τάχα μου πάνε κόντρα στην επέλαση που σου γίνεται για να πιστέψεις ότι αυτοί ίσως κάτι θα κάνουν, να σε σέρνουν όλοι τους σε εκλογές ως ψηφοφόρο χτυπώντας άτιμα την αχίλλειο πτέρνα σου που λέγεται ελπίδα, ενώ εσύ θα μένεις ήσυχος και ακίνδυνος σε τέσσερις τοίχους περιμένοντας αυτό το κάτι που ποτέ δεν θα έρθει.
Ξέρω ότι θεωρείς ότι οι δυνάμεις σου είναι μικρές μπροστά στα κομματικά τέρατα και στον συρφετό τους. Ξέρω ότι νομίζεις ότι θα σε λιώσουν αν τολμήσεις να κάνεις ένα βήμα πέρα από την γραμμή τους. Ξέρω ότι ίσως να φοβάσαι ότι θα χάσεις και την ελάχιστη σιγουριά που σου έχει απομείνει ακόμη. Μάθε όμως ότι η πλειοψηφία σαν εσένα είμαστε και τα ίδια νιώθουμε. Ζούμε στην σιωπή και περιμένουμε να μιλήσει ο διπλανός μας. Και έτσι σωπαίνουμε όλοι μας, ενώ οι άνανδροι του πολιτικού συστήματος σουλατσάρουν καμαρωτά μπροστά στα μάτια μας χωρίς ίχνος τσίπας.
Μέχρι αυτή εδώ την στιγμή έχεις διαβάσει περίπου 470 λέξεις και ακόμα σκέφτεσαι για ποιο λόγο έχει γραφτεί αυτή η επιστολή προς εσένα, αγαπητέ αναγνώστη.
Την έγραψα γιατί κι εγώ κουράγια άλλα δεν έχω και σωπαίνω στην γωνία της ζωής τιμωρημένη από τους καινούργιους ναζιστές που έχουν κάνει εισβολή σε ό,τι με έκανε να το λέω πατρίδα. Γιατί κι εγώ περιμένω τον διπλανό μου να μιλήσει ή τον παραδίπλα να πιάσει έναν από τον λαιμό από αυτά τα καθάρματα που μας έκαναν μέτοικους στον ίδιο μας τον τόπο.
Να πάρουμε πίσω τα όνειρα, τον ιδρώτα μας, τις αγωνίες μας, τις δημιουργίες μας, δεν γίνεται. Τελείωσε αυτό το κεφάλαιο και ας μην έχουμε το θάρρος να το λέμε στον εαυτό μας. Ίσως όμως προλάβω αντί να γράφω για όλα αυτά που μας έφεραν ως εδώ, αντί να φτιάχνω προτάσεις για αυτούς που την εξουσία και μόνο αυτή έχουν ως πατρίδα, να γράψω αυτά που θα πεις εσύ, αγαπητέ αναγνώστη. Αυτή είναι εν τέλει και η υπέρτατη τιμή κάθε ξιπασμένου γραφιά. Να γράφει για αυτούς που αξίζει να μιλούν. Να γράφει για σένα.

katerinagarani@gmail.com

Έλυσε και το Κυπριακό, παρακάμπτοντας τ' αγκάθια του σχεδίου Ανάν

Του ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗ
www.styx.gr


Άναυδος έμεινα, κι ακόμα περισσότερο οι Τούρκοι, καθώς άκουσα το..."αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της έως τον Ιούνιο, διαφορετικά θα υπάρξουν ουσιαστικές επιπτώσεις στην ενταξιακή της διαδικασία". Το έστειλε απέναντι- ναι μα Δι' - ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μιλώντας στο κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ο ασυγκράτητος από τον εθνικό του ενθουσιασμό υπΕξ, ο οποίος συμμετέχει και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα, έκανε λόγο και για άμεση απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και ζήτησε την διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στα τέλη Ιουνίου ή το φθινόπωρο του 2011, μετά τις εκλογές στην Τουρκία στις αρχές Ιουνίου, (γιατί αλλιώς αλοίμονό τους).
Τα επόμενα βήματα για τη λύση του Κυπριακού, όπως διαμορφώνονται μετά και τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με τον γ.γ. του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία ο αμεταχώρητος στο μόρφωμα της διζωνικής Δημήτρης Χριστόφιας, στην Αθήνα.

Συμμόρφωση ή επιπτώσεις

Ο Δ. Δρούτσας προειδοποίησε ότι η «φάρσα θεάτρου», από την Τουρκία, θα πρέπει να σταματήσει και όπως είπε "εφόσον επιθυμεί να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της".
Μάλιστα προειδοποίησε ότι αν τα ζητήματα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου και των άλλων υποχρεώσεων της Τουρκίας δεν έχουν επιλυθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2011, τότε η Τουρκία διατρέχει τον κίνδυνο να δει την ενταξιακή της πορεία να παγώνει.
Ο Δ. Δρούτσας, αναφερόμνεος στο Κυπριακό εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι από την Τουρκία επαναλαμβάνεται η θέση περί δύο κρατών και δύο λαών στην Κύπρο, σε μια διαδικασία υπό τον ΟΗΕ, η οποία ήδη γνωρίζει προβλήματα για την προοπτική επίτευξη λύσης.
Ο Υπουργός Εξωτερικών πρότεινε τη διεξαγωγή Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στα τέλη Ιουνίου ή το φθινόπωρο του 2011, μετά τις εκλογές στην

φίλη σύμμαχο και γείτονα χώρα, με στόχο να υοθετηθεί "πολιτική διακήρυξη", η οποία θα καθορίζει ένα «νέο οδικό χάρτη» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με σαφή χρονοδιαγράμματα και ημερομηνίες στόχους, στα οποία θα καθορίζονται επακριβώς ποιές είναι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας και σε τι χρονικά όρια θα πρέπει να εκπληρωθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα, σε αυτή τη Σύνοδο θα πρέπει να συζητηθεί και το θέμα της ημερομηνίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις διαδικασίες επικύρωσης μιας τέτοιας απόφασης σε κράτη μέλη της ΕΕ και την Τουρκία.

Σημείωση: Η αυστηρή φρασεολογία είναι της ΝΕΤ και των ΑΠΕ/ΜΠΕ- τα σχόλια δικά μου και δικά σας.
Ρεπορτάζ: Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, "έγκυρων διπλωματικών τουρκικών κύκλων", αναφέρουν ότι οι δηλώσεις Δρούτσα έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία έχει συγκαλέσει απανωτές συσκέψεις τρέμοντας μπας και πραγματοποιήσει ο Δρούτσας τις απειλές του. Ο Νταβούτογλου μάλιστα, είπε πως "έχω χάσει τον ύπνο μου".
Άλλες πληροφορίες ανέφεραν πάντως, ότι μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, μπορεί να του έχει περάσει το εθνικό μένος του Δρούτσα, και να έχει βάλει το σπαθί στο θηκάρι, ή και να έχει ξεχάσει τις απειλές του.
Οπότε ο Νταβούτογλου γύρισε από το άλλο πλευρό και αποκοιμήθηκε σαν πουλάκι.

Στο απροχώρητο έφτασε η κατάσταση στο Νοσοκομείο Άρτας!



Οι ειδικευόμενοι και το νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν επίσχεση εργασίας, τα χειρουργεία δεν λειτουργούν και καμία απάντηση δεν δίνεται για το τι πρόκειται να γίνει

Δεν μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Άρτας, το τελευταίο διάστημα. Δεν λειτουργεί τίποτα. Και το χειρότερο στο επίμονο ερώτημα, γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού για το τι πρόκειται να γίνει, κανένας δεν μπορεί να δώσει μια πειστική απάντηση.
Η διοίκηση του Νοσοκομείου, μοιάζει παραπαίουσα, κάνοντας αναφορά σε αόριστες πληροφορίες, που τάχα έχει απ’ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες όμως την επόμενη ημέρα διαψεύδονται και αρχίζουν οι όποιες συζητήσεις, βασισμένες σε άλλες πληροφορίες.
Κυριολεκτικά αλαλούμ, με τους πάντες να είναι σε ένταση και φυσικά, τελικός αποδέκτης της όλης κατάστασης, να είναι ο ασθενής που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του, όπως επίσης και οι συνοδοί των ασθενών, που τα νεύρα τους φτάνουν στα όριά τους και είναι πυκνά τα φαινόμενα έντονων διαξιφισμών, συνοδών και ιατρών ή συνοδών και νοσηλευτικού προσωπικού.
Γνωστό είναι ότι περισσότερο από ένα μήνα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας οι ειδικευόμενοι γιατροί, οι οποίοι είναι απλήρωτοι και όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπό τους, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι, αλλά το ότι κανένας δεν είναι σε θέση να τους διαβεβαιώσει το αν θα πληρωθούν και πότε. Η ίδια κατάσταση και με το νοσηλευτικό προσωπικό, που δεν έχει πληρωθεί υπερωρίες και δεδουλευμένα πολλών μηνών πριν και δεν γνωρίζουν, αν θα πληρωθούν και πότε.
Οι διαδοχικές αποφάσεις για επίσχεση εργασίας, έχουν απορυθμίσει κάθε λειτουργία του Νοσοκομείου, με χαρακτηριστικότερο το πρόβλημα των χειρουργείων. Δεν μπορούν να γίνουν ούτε τα προγραμματισμένα χειρουργεία, μας έλεγε χειρουργός του Νοσοκομείου, ο οποίος έχοντας μεγάλη εμπειρία στην λειτουργία Νοσοκομείων, επεσήμανε ακόμη ότι είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που συναντάει τέτοια εικόνα σε Νοσοκομείο. Διευκρίνισε ότι δεν είναι μόνο το Νοσοκομείο της Άρτας σ’ αυτή την κατάσταση, αλλά όλα τα Νοσοκομεία της χώρας. Κατέληξε δε σημειώνοντας πως αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί για μικρό διάστημα ακόμη, τότε όσες προσπάθειες κι αν γίνουν, τίποτα δεν θα μπορεί να διορθωθεί.
Στις συζητήσεις που κάνουν οι γιατροί, για το μέλλον του Νοσοκομείου, κοινός τόπος είναι η απαισιοδοξία. Δεν βλέπουν ότι και σε τοπικό επίπεδο μπορεί να γίνει κάποια προσπάθεια, να διορθωθούν κάποια πράγματα, ώστε να αποκατασταθεί κάπως η λειτουργία και να αντιμετωπίζονται κάποια περιστατικά, τα οποία γι’ αυτούς είναι αδιανόητο να μένουν έτσι.
Απ’ την πλευρά της η διοίκηση του Νοσοκομείου, δεν έχει απαντήσει ακόμη για το τι πρόκειται να γίνει και το διαρκές μότο του διοικητή Γιώργου Λάμπρου, όπως μας είπαν είναι «θα δούμε». Κι εκεί τελειώνουν όλα.

Τα προβλήματα που έρχονται είναι περισσότερα

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Τραγική η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Άρτας, όπως συμφωνούν γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, αλλά και οι πολίτες που αναγκάζονται να βρεθούν εκεί, είτε ως ασθενείς, είτε ως συνοδοί ασθενών.
Μόνο που κανένας δεν σκέφτεται ότι έρχονται τα χειρότερα, αν λάβει κανένας υπ’ όψιν του τις καθημερινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανακοινώσεις αισιοδοξίας, που πρέπει να δίνουν, αλλά μοιάζουν με… τρομοκρατικές προκηρύξεις. Θα σταματήσει η άλφα παροχή υπηρεσίας σε ασθενείς, θα ακολουθήσει η βήτα και ούτω καθεξής. Σα να λέει στους πολίτες μην περιμένετε τίποτα απ’ το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά στραφείτε σε καμιά ιδιωτική κλινική, αν θέλετε να δείτε την υγειά σας. Εντελώς κυνικά και χωρίς να υπολογίζει ότι υπάρχουν φτωχοί πολίτες, που ούτε να σκεφτούν δεν μπορούν την ιδιωτική κλινική.
Όλα αυτά για την τάχα επίδειξη πατριωτισμού και για να υπηρετήσουμε την πατρίδα, να βγει απ’ το χρέος με τις θυσίες, ακόμη και στην υγεία του φουκαρά, που δεν έχει να πληρώσει και είναι καταδικασμένος να πεθάνει.
Για τους έχοντες και κατέχοντες (το θυμηθήκαμε κι αυτό…) ούτε κουβέντα. Καμία περικοπή, καμία θυσία, όλα καλά και θα γίνου ν καλύτερα.
Με αυτή την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τι μπορούμε να περιμένουμε, για το καλύτερο μέλλον ενός μικρού Νοσοκομείου, όπως της Άρτας, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία έκανε αλματώδη βήματα και έλυσε πολλά προβλήματα.
Τίποτα απολύτως και φυσικά και η όποια αναφορά σε προσπάθειες που πρέπει να γίνουν σε τοπικό επίπεδο, γίνεται, γιατί δεν μπορεί να γίνει κι αλλιώς. Με τις όποιες κοινωνικές παρεμβάσεις θα υπάρξουν λύσεις σε μικρά και καθημερινά προβλήματα, τα οποία δεν πρέπει να υπάρχουν και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο και με την καλή διάθεση.
Περιμένοντας λοιπόν τα χειρότερα μπορούμε να απαιτήσουμε κάποιες παρεμβάσεις και να μην έρθει το χειρότερο, χωρίς την στοιχειώδη αντίσταση, χωρίς την στοιχειώδη προσπάθεια, που πρέπει να είναι καθημερινή.
Γι’ αυτό λοιπόν είναι επιβεβλημένη η κοινή προσπάθεια, η συνεργασία όλων των τοπικών παραγόντων και φυσικά των βουλευτών μας, που δεν πρέπει να δείχνουν πως δεν έχουν αντιληφθεί το τι συμβαίνει σήμερα στο Νοσοκομείο.

Στην γωνία ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, θα οδηγηθεί σε παραίτηση;


Απολογισμό ευθυνών, που του καταλογίζονται από πολλά μέλη της ΝΟΔΕ της ΝΔ, αλλά και φίλους του κόμματος, εκλήθη να κάνει και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Άρτας Στάθης Νάνος, ο οποίος όμως ακολούθησε την… κουτοπόνηρη τακτική της μεταφοράς των ευθυνών, σε μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν προέβαλλαν τις θέσεις του. Άφησε και την προβοκάτσια να υπάρχει, σημειώνοντας ότι τα μέσα δεν τον προέβαλαν, γιατί δεν είχε χρήματα να πληρώσει. Είπε όμως κάτι που τον εκθέτει και το καταγράφουμε:
-Μόνο το site monoplio.gr, προβάλλει τις απόψεις του και εκεί θα καταθέσει και κάποιες σαν απολογισμό των πεπραγμένων του στην προεκλογική περίοδο.
Και καλά τα άλλα μέσα, δεν τον προβάλουν, ούτε προέβαλαν τις απόψεις του κατά την προεκλογική περίοδο. Στο συγκεκριμένο site, που διατείνεται πως προβάλει τις απόψεις του, ποιες δηλώσεις του και ποιες εκκλήσεις δημοσιεύτηκαν, ώστε να δικαιολογεί, την μομφή που κάνει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, για να καλύψει την δική του ανεπάρκεια.
Το ψάξαμε το θέμα. Σ΄ όλη την προεκλογική περίοδο, που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έπρεπε να δώσει τα πάντα για στηρίξει τους υποψηφίους του, ο Νάνος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Άρτας, δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση και δεν δημοσιεύτηκε και στο αγαπημένο του site καμία απολύτως δήλωση.
Τα πράγματα για τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ, που είναι στο στόχαστρο και εκλεγμένων και μη εκλεγμένων υποψηφίων του κόμματος, γίνονται πιο δύσκολα, μιας και ο αφορισμός του, για τα κακά μέσα ενημέρωσης που δεν τον προέβαλαν, δεν πιάνει.
Θα πρέπει να αναζητήσει αλλού τα επιχειρήματα, για να αποδείξει ότι ήταν παρών στην προεκλογική περίοδο και εν πάση περιπτώσει, προσπάθησε κάτι να κάνει. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να τα βρει, αφού η προεκλογική του δραστηριότητα εξαντλήθηκε μακριά απ’ το κέντρο της Άρτας, όπου μάλλον είχε περισσότερα ενδιαφέροντα.

Και τώρα ο Στύλιος στο στόχαστρο!


Το αποτέλεσμα δεν σχολιάστηκε, αλλά βρέθηκε ο στόχος του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Παπασιώζου

Για να γίνει εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα το βράδυ η ΝΟΔΕ Άρτας της ΝΔ, αλλά η συζήτηση πήγε αλλού, μιας και κυριάρχησαν οι προβληματισμοί του βουλευτή του κόμματος Κ. Παπασιώζου, για το αν ο εσωκομματικός του αντίπαλος Γιώργος Στύλιος είναι με τον Σαμαρά ή συνομιλεί μυστικά με την Ντόρα Μπακογιάννη και το περιβάλλον της.
Κατέθεσε τις πληροφορίες του ότι τον είδαν κάποιοι (τον αντίπαλο υποψήφιο βουλευτή Γιώργο Στύλιο, για να μην ξεχνιόμαστε) να συνομιλεί με τον σύζυγο της Ντόρας Μπακογιάννη κ. Κούβελο και αυτό τον οδήγησε στο συμπέρασμα, ότι δεν έχει καθαρή στάση απέναντι στο κόμμα και άρα πρέπει η παρουσία του και η συμμετοχή του σε όποιες διαδικασίες να ελεγχθεί.
Ένας ακόμη λόγος που κατά τον κ. Παπασιώζο, ο υποψήφιος βουλευτής Γιώργος Στύλιος, έχει αμφιλεγόμενη πορεία, είναι ότι όπως είπε δεν έχει σεβαστεί τους θεσμούς. Την μια, είπε, ζητούσε να μετρηθεί για υποψήφιος δήμαρχος, την άλλη για αντιπεριφερειάρχης και την επόμενη για βουλευτής. Τις επιλογές του υποψηφίου βουλευτή χαρακτήρισε επιπόλαιες και ότι δεν βοηθούν το κόμμα, που μπορεί άμεσα να πάει σε εκλογές, σύμφωνα με τις πληροφορίες του.
Αυτή η αφορμή τον οδήγησε σε σκέψεις, για το πώς μπορεί να είναι το ψηφοδέλτιο του κόμματος σ’ αυτές τις εκλογές, σημειώνοντας ότι σ’ αυτό μπορεί να μετέχει ο αποτυχών υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Παπαβασιλείου, γιατί ως υποψήφιος έλαβε ένα πολύ καλό ποσοστό (αυτή μπορεί να ήταν η μοναδική του σκέψη για το αποτέλεσμα των εκλογών). Αναφέρθηκε και στους υπόλοιπους που μπορούν να είναι υποψήφιοι, λέγοντας πως πρέπει να είναι υποψήφιος ο γιατρός Βαγγέλης Παπαδημητρίου, που κόπηκε στις προηγούμενες εκλογές την τελευταία στιγμή, να αναζητηθεί και μια γυναίκα και να πάει το κόμμα στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν.
Δεν του υπενθύμισε κανένας απ’ τους παριστάμενους που τον άκουγαν με προσοχή, ότι η συγκρότηση του ψηφοδελτίου του κόμματος, για κάθε νομό είναι αποκλειστικό προνόμιο του προέδρου του κόμματος και ο βουλευτής, μέσα και στην δική του ανασφάλεια της επανεκλογής, τώρα που έρχονται άσχημα μηνύματα, συνέχισε να… συγκροτεί το ψηφοδέλτιο, αφήνοντας απ’ έξω τον υποψήφιο βουλευτή Γιώργο Στύλιο, για τον οποίο είπε πως ήταν υποψήφιος δυό ή τρεις φορές και δεν έκανε τίποτα.
Αφού ο βουλευτής κατέθεσε τις ανησυχίες του για την δική του πολιτική επιβίωση και αφού αυτές τις ανησυχίες τις βάφτισε ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, η σεμνή τελετή της απολογιστικής συνεδρίασης της ΝΟΔΕ Άρτας της ΝΔ, έλαβε τέλος.
Να σημειώσουμε ότι τα κεντρικά πρόσωπα των εκλογών, είτε απέτυχαν, είτε πέτυχαν στις εκλογές, δεν έδωσαν το παρόν. Απόντες από την συνεδρίαση, όπου εκλήθησαν να καταθέσουν τις απόψεις τους ήταν οι υποψήφιοι με το κομματικό χρίσμα Γιώργος Παπαβασιλείου και Γιάννης Κόκλας, ο εκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Κώστας Παππάς και φυσικά ο υποψήφιος βουλευτής Γιώργος Στύλιος.

Πολιτική επιβίωση διά των ύβρεων!

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Παλιά μου τέχνη κόσκινο για τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Παπασιώζο, η οποία όμως κάθε φορά μπορεί να μην είναι αποτελεσματική, όπως ήταν παλιότερα και ωφελήθηκε ο ίδιος. Θα διαπίστωσε ότι δεν είναι όλες οι εποχές οι ίδιες. Το παράδειγμα της ήττας του συζύγου της αδερφής του Γιάννη Κόκλα, έπρεπε ήδη να τον έχει οδηγήσει στο πρώτο συμπέρασμα, ότι δηλαδή, δεν μπορεί να είναι πάντα ο ρυθμιστής του παιχνιδιού η ύβρις κατά του αντιπάλου, για να αποδειχτεί ότι αφού ο υβριζόμενος δεν είναι καλός, καλός θα αποδειχτεί ο υβρίζων.
Έφυγε από την μέση ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Παπαγεωργίου, ο οποίος έδωσε το παρόν στην ιδρυτική συγκέντρωση του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάνη και πλέον ο εσωκομματικός αντίπαλος είναι ο Γιώργος Στύλιος που είναι και ο τρίτος υποψήφιος βουλευτής, σε σταυρούς προτίμησης. Από τώρα μέχρι να πάμε στις εκλογές, για τον βουλευτή αυτός θα είναι ο στόχος. Κάθε πολιτική του εκτίμηση, θα αρχίζει και θα τελειώνει σε αυτόν.
Καλή ευκαιρία, σ’ αυτή την χρονική συγκυρία, όπου υπάρχει ένταση και αμφισβήτηση για την αναγκαιότητα της ίδρυσης του κόμματος από την Ντόρα, να εκμεταλλεύεται τάχα πληροφορίες, που φέρνουν τον αντίπαλό του, να συνομιλεί με την Ντόρα, άρα να μην είναι τόσο πιστός στο κόμμα και τον Σαμαρά, όσο ο ίδιος δηλώνει. Και με βάση την πληροφορία αυτή, που μπορεί να είναι κατασκευασμένη και από τον ίδιο, επιθυμεί να στρέψει εναντίον του αντιπάλου του, όσους αφελείς δίνουν βάση στα λεγόμενα του βουλευτή και δεν τα ψάχνουν πάρα πέρα. Άρα και νέο εφήμερο πολιτικό κέρδος.
Όμως μπορεί να χαρακτηριστεί υπεύθυνη συμπεριφορά βουλευτή αυτή; Σε καμία περίπτωση, αν κρίνουμε και απ’ την ευκαιρία που έλαβε για να εξαπολύσει μύδρους κατά του εσωκομματικού του αντιπάλου. Τον κάλεσε η ΝΟΔΕ να κάνουν απολογισμό και ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, που μόνο σ’ αυτό το θέμα δεν αναφέρθηκε ο βουλευτής.
Αν αναφερόταν στο θέμα του απολογισμού, θα έπεφταν στο τραπέζι και οι δικές του ευθύνες, οπότε βρήκε τρόπο να ξεφύγει, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό κρύβονται οι ευθύνες του και μπορεί να προχωράει, στην πολιτική του διαδρομή, χωρίς προβλήματα.
Και φυσικά δεν βρέθηκε κανένας παράγοντας του κόμματος αυτού, ούτε ο πρόεδρος Στάθης Νάνος, να του υπενθυμίσει ότι άλλο είναι το θέμα της συζήτησης και επί πλέον σ’ αυτή την φάση δεν ενδιαφέρουν οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις, αλλά το πώς μπορεί να βγεί το κόμμα πιο ισχυρό και να έχει παρουσία στην κοινωνία.
Με αρχή λοιπόν τη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ, ας περιμένουμε και άλλα, πολλά ακόμη, να ακούσουμε απ’ το στόμα του βουλευτή Κ. Παπασιώζου, για τον υποψήφιο βουλευτή Γιώργο Στύλιο.

Περί Πετρογέφυρων…


Αύριο στην Αθήνα ο Σπύρος Μαντάς και οι συνεργάτες του οργανώνουν την Δ΄ Επιστημονική ημερίδα για την Γέφυρα ΑΡΤΑΣ, ΚΟΡΑΚΟΥ και άλλων 3 που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο

Το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ. οργανώνει επιστημονική ημερίδα το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και από ώρα 10.30 μέχρι 15.00 και κάνει ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει τη Δ΄ Επιστημονική Συνάντηση Περί Πετρογέφυρων "ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ" και "4 ΑΚΟΜΗ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ" στις Αίθουσες Λόγου και Τέχνης στη ΣΤΟΑ του ΒΙΒΛΙΟΥ Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα.
Ανάμεσα σ' αυτά είναι και η ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα θα εκδοθεί ψήφισμα για την ανακατασκευή της. Παράλληλα στο χώρο της ημερίδας θα υπάρχει και έκθεση με το υλικό τεκμηρίωσης για την ανακατασκευή αυτής της θρυλικής γέφυρας του Αχελώου.
Έτσι με τη συνεργασία των: Αρχείου Γεφυριών Ηπειρώτικων (Α.Γ.Η.) Αρχείου Γεφυριών Πελοπονήσσου (Α.Γ.Π.) κυκλοφόρησε ήδη η πρόσκληση την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος Σπύρος Mαντάς και ο Γραμματέας Θοδωρής Xαμάκος, καθώς και το πρόγραμμα της όλης εκδήλωσης το οποίο έχει ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΛΟΓΟΥ
10:30 - 11:00 Χαιρετισμοί
- ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΡΜΟΠΟΥΛΟΣ, καθηγητής ΕΜΠ
- ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΝΤΑΣ, Πρόεδρος ΚΕΜΕΠΕΓ
Α΄ ΜΕΡΟΣ
ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ AΡΤΑΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
11:00 - 11:20 ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΠΑΛΟΔΗΜΟΣ, καθηγητής ΕΜΠ
Έλεγχος της συμπεριφοράς στο χρόνο της παλαιάς
γέφυρας της Άρτας
11:20 - 11:40 ΘΩΜΑΣ ΦΩΤΣΗΣ, Χημικός μηχανικός
Η αρχαία φάση της γέφυρας της Άρτας και η εξέλιξή της
στη σημερινή μορφή
11:40 - 12:00 ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΝΤΑΣ, Εκπαιδευτικός
«Του γιοφυριού της Άρτας» ...τραγουδώντας το θρύλο
12:00 - 12:30 ΠΡΟΒΟΛΗ VIDEO
6 ελληνικές παραλλαγές - 1 ουγγρικό παράλληλο
Πολύτσανη Πωγωνίου, Αιανή Κοζάνης,
Ιερισσός Χαλκιδικής, Άμπλιανη Ευρυτανίας,
Μπρόσνερο Χανίων, Πυλί Κω,
Mezӧseg Τρανσυλβανίας.
12:30 - 13:00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Β΄ ΜΕΡΟΣ
4 ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ

13:00 - 13:20 ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΑΜΑΚΟΣ, Οικονομολόγος
Το γεφύρι του «Δομοκού» στον Ερύμανθο ποταμό
13:20 - 13:40 ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΕΤΡΟΝΩΤΗΣ,
Αρχιτέκτων - καθ. Παν/μίου
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΤΑΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ-ΦΡΕΝΤΖΟΥ, Αρχιτέκτων
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΕΝΤΖΟΣ, Πολιτικός μηχανικός
Το γεφύρι της Μαυροζούμαινας στην Άνω Μεσσηνία
Ένα ιδιόμορφο σε χρήση 24 αιώνων ποτάμιο
τρισκελές ζεύγμα
13:40 - 14:00 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΜΖΙΑΣ, Εκπαιδευτικός
ΘΕΩΝΗ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ, Εκπαιδευτικός
Τα γεφύρια του Αλαή-μπέη στην Αιτωλοακαρνανία
14:00 - 14:20 ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Δικηγόρος
Το γεφύρι του Κοράκου στον Αχελώο
434 χρόνια επικοινωνώντας τη Θεσσαλία με την Ήπειρο
(Αργιθέα Καρδίτσας - Ραδοβύζια Άρτας)
14:20 - 14:30 ΨΗΦΙΣΜΑ
για την ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ του Γεφυριού του ΚΟΡΑΚΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΙΤΣΙΝΗΣ, Δικηγόρος

Γ΄ ΜΕΡΟΣ
10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΜΕΠΕΓ

14:30 - 14:40 ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΑΜΑΚΟΣ, Γ. Γραμματέας ΚΕΜΕΠΕΓ
Το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών
Ιστορικό - Δραστηριότητα - Προοπτικές
14:40 - 15:00 Συζήτηση με μέλη και φίλους
Τοποθετήσεις - Ερωτήσεις - Προτάσεις
Παρουσίαση Προγράμματος:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, Αντιπρόεδρος ΚΕΜΕΠΕΓ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ
ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ

• Γραμματοσήμων του ΓΙΑΝΝΗ ΕΡΜΟΠΟΥΛΟΥ,
Καθηγητή ΕΜΠ
• Καρτ-ποστάλ του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΕΡΙΔΗ,
Πολιτικού μηχανικού
• Ζωγραφικής του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΜΕΛΛΙΔΗ, Ζωγράφου
• Γκραβούρας του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΡΕΜΥΔΗ, Πολιτικού μηχανικού
• Φωτογραφίας του ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΟΥΛΟΥ, Εκπαιδευτικού

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΡΑΚΟΥ
Έκθεση υλικού τεκμηρίωσης

Το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Ήταν το καλοκαίρι του 1984, που κάπως τυχαία, με τον φωτογράφο – κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα και τον αδερφό του σκηνοθέτη Νικηφόρο Γκανιάτσα, είχαμε την πληροφορία, από δύτη, ότι το Γεφύρι της Άρτας δεν στηρίζεται σ’ όλες τις βάσεις του και η μία εξ αυτών βρίσκεται στον αέρα. Τότε λοιπόν επιμελήθηκα το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που φιλοξενήθηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», για να αναδείξει την ευαισθησία της αείμνηστης υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, η οποία με απόφαση που υπογράφηκε αυθημερόν, έδιδε στις υπηρεσίες της Νομαρχίας Άρτας, ένα τεράστιο πόσο, αποκαταστάθηκε με αυτό το πρόβλημα και σήμερα το επιβλητικό μνημείο παραμένει όρθιο, χωρίς όμως να αναγνωρίζει κανένας ότι το ενδιαφέρον των τοπικών παραγόντων γι’ αυτό είναι αντάξιο της ιστορίας του και της σημειολογίας του.
Ήταν η αφορμή για να δείξει την ευαισθησία του για το συγκεκριμένο γεφύρι, που θα ήταν η αρχή, ο καθηγητής και δημοσιογράφος Σπύρος Μαντάς. Επικοινώνησε αμέσως μαζί μου και την επόμενη ημέρα άρχισε μια σειρά ρεπορτάζ, το πρώτο εκ των οποίων παρουσιάστηκε στο καλό περιοδικό της εποχής «4 ΤΡΟΧΟΙ». Ένα ρεπορτάζ με πολλά στοιχεία που κι αυτό έδειχνε, ΑΠΟ ΤΟΤΕ, την αναγκαιότητα να στρέψουν οι παράγοντες και οι φορείς της Άρτας, το ενδιαφέρον τους για το μοναδικό μνημείο.
Ε… εκείνο το ρεπορτάζ, για την σωτηρία του ιστορικού γεφυριού της Άρτας, με την παρουσία του Σπύρου Μαντά στην πόλη μας, θα πρέπει να θεωρείται η μαγιά για την δημιουργία του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών. Ο δημοσιογράφος αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του στην έρευνα της ιστορίας των Πέτρινων Γεφυριών της Ηπείρου αρχικά, της Ελλάδας Ολόκληρης στην συνέχεια και των Βαλκανίων ακολούθως.
Το αρχείο του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, που αύριο στην Στοά του Βιβλίου, διοργανώνει στην σπουδαία εκδήλωση με γενικό τίτλο «Περί Πετρογέφυρων – Το γεφύρι της Άρτας και 4 ακόμη πετρογέφυρα», είναι ένας πολύτιμος θησαυρός για την περιοχή μας και οι άνθρωποι που το οργάνωσαν πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους φορείς της Άρτας, για την προβολή και ανάδειξη του ιστορικού γεφυριού της Άρτας.
Και η θλιβερή συγκυρία. Η εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, γίνεται για να προβληθεί το ιστορικό γεφύρι της Άρτας και η ιστορία του, την ίδια στιγμή που αυτό πνίγεται απ’ την αδιαφορία των τοπικών παραγόντων, μιας και σήμερα έχει μετατραπεί σε «γκέτο» διαμονής οικονομικών μεταναστών, όπως παρουσιάζεται και σε ρεπορτάζ της διπλανής σελίδας.
Δεν γνωρίζουμε πόσοι παράγοντες της περιοχής μας θα ευαισθητοποιηθούν να βρεθούν αύριο στην Αθήνα, αλλά η «Γ» θα είναι εκεί και θα μεταφέρει το μήνυμα της σημαντικής αυτής εκδήλωσης.

Η Βουλγάρικη παροικία της Γέφυρας


Περί τους 1000, είναι οι Βούλγαροι οικονομικοί μετανάστες που έφτασαν στην Άρτα, το τελευταίο δεκαήμερο, αλλά όπως μας έλεγε ένας εξ αυτών που εγκαταστάθηκαν σε πρόχειρες παράγκες, δίπλα στο ιστορικό γεφύρι και στο χώρο των αποθηκών της ΕΑΣΑΦ, μεροκάματο δεν έχουν βρει ακόμα και υπολογίζουν να κάνουν Χριστούγεννα δίπλα στο ποτάμι, χωρίς να έχουν κάτι να φάνε.
Κάτι σαν καταυλισμός προσφύγων μοιάζει το πάρκο πίσω απ’ το ιστορικό γεφύρι, την στιγμή που αυτός ο χώρος θα έπρεπε να είναι ο χώρος υποδοχής επισκεπτών του μνημείου.
Ένας εκ των μεταναστών που συναντήσαμε στο χώρο αυτό, γνώριζε καλά ελληνικά, μιας και ήταν η τρίτη χρονιά που έρχεται. Υπολογίζει να βρίσκονται στους γύρω χώρους της γέφυρας περί τους χίλιους βούλγαρους μετανάστες, οι οποίοι πάνω από δέκα πέντε ημέρες αναζητούν ένα μεροκάματο και δεν το έκαναν. Ελπίδα τους είναι να αρχίσει η συγκομιδή του μανταρινιού, για να κάνουν κανένα μεροκάματο, ενώ θεωρούν κυριότερη αιτία που αυτοί δεν παίρνουν μεροκάματο τους αφγανούς και τους πακιστανούς, οι οποίοι παίρνουν λιγότερα χρήματα, αλλά δεν κάνουν καλή δουλειά.
Κάτι άφησε να εννοηθεί ότι με τους αφγανούς και τους πακιστανούς υπάρχουν «κόντρες», άποψη που είναι λογική κατά ένα μέρος, μιας και η αναζήτηση του μεροκάματου, είναι «ο θάνατός σου, η ζωή μου».
Όπως και νάχει και η βουλγάρικη παροικία της Γέφυρας, αν δεν εξασφαλίσει το μεροκάματο, τι θα κάνει; Στο ερώτημα δεν μπορεί να απαντήσει κανένας, μιας και δηλώνουν πως δεν έχουν που αλλού να πάνε και έχουν προγραμματίσει να μείνουν για τους επόμενους δύο μήνες στην περιοχή μας.
Παράγκες σαν κι αυτές της φωτογραφίας, εκτός απ’ το πάρκο του γεφυριού, έχουν στηθεί και σ’ άλλα σημεία της περιοχής της γέφυρας και που φυσικά τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά και ενοχλούν τους κατοίκους που μένουν σ’ αυτή την περιοχή.

«Γκέτο» οικονομικών μεταναστών το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας



4.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης και η τοπική κοινωνία αδιαφορεί – Η δημοτική αρχή τους αφήνει δίπλα στα σκουπίδια προκαλώντας την ιστορία του μοναδικού μνημείου

Η αγανάκτηση κάποιου συμπολίτη μας, δυό χρόνια πριν το είχε οδηγήσει σε μια προχωρημένη κίνηση: Τοποθέτησε στην μία είσοδο του ιστορικού γεφυριού πινακίδα στην οποία έγραφε: «μην περνάτε από εδώ, γιατί εδώ χέζουν αφγανοί και πακιστανοί». Η κατάσταση και τότε ήταν άθλια, γιατί και τότε ο περιβάλλον το ιστορικό γεφύρι χώρος, είχε μετατραπεί σε «γκέτο» οικονομικών μεταναστών, περισσότερων αφγανών και λιγότερων πακιστανών. Άνθρωποι που αναγκαστικά θα έμεναν εκεί, γιατί δεν είχαν ούτε μεροκάματο να πάρουν και να ορίσουν την ζωή τους αλλιώς, ούτε και ελπίδα να πάνε σε κάποια άλλη πόλη, να αναζητήσουν καλύτερη τύχη.
Οι φωνές διαμαρτυρίας όσων κινούνταν στο χώρο του ιστορικού γεφυριού, ήταν επαναλαμβανόμενες. Όμως δεν είχαν αποδέκτη. Νομάρχης και δήμαρχος, εκείνη την εποχή, περί άλλων τύρβαζαν και φυσικά δεν είχαν διάθεση να χαλάσουν την ηρεμία τους με τους άθλιους της γέφυρας και των γύρω περιοχών. Όπως έκαναν και με τα αλλεπάλληλα και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «Γ», που δεν άφησε ούτε μια ημέρα που να παρακολουθεί το θέμα και να προειδοποιεί ότι τα πράγματα γίνονται μέρα με την ημέρα χειρότερα και η κατάσταση, σε μικρό διάστημα από τότε θα είναι ανεξέλεγκτη.
Σήμερα η εκτίμηση εκείνη επιβεβαιώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, στην Άρτα βρίσκονται σήμερα περίπου 3.500 έως τέσσερις χιλιάδες αφγανοί και πακιστανοί, εκ των οποίων το συντριπτικό ποσοστό μένει στους δρόμους, στην περιοχή γύρω από το ιστορικό γεφύρι και τα χωριά του νομού μας. Η εκτίμηση που έχει η Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, είναι ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλες αφίξεις, με νεότερη εκτίμηση ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα.
Η εξήγηση για την αναμονή αφίξεων και άλλων οικονομικών μεταναστών, αναφέρει ότι στα στέκια των συγκεκριμένων μεταναστών στην Αθήνα υπάρχει η πληροφορία, ότι στην Άρτα, λόγω της συγκομιδής πορτοκαλιών, υπάρχουν μεροκάματα και όλοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να βρεθούν εδώ. Και όταν φτάσουν, δύσκολα, πολύ δύσκολα θα φύγουν και θα προστεθούν κι αυτοί στις στρατιές των εξαθλιωμένων που καθημερινά συναντούμε στο κέντρο της πόλης και την περιοχή της Γέφυρας.
Το ανησυχητικό της υπόθεσης. Σύμφωνα πάντα με την εκτίμηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης, η παραβατικότητα και η μικροεγκληματικότητα των συγκεκριμένων μεταναστών, ενώ ήταν μηδενική, κάθε ημέρα όλο και περισσότερο αυξάνεται. Και περιστατικά με κλοπές έχουν καταγραφεί (αναμενόμενα θα έλεγε κανένας, αφού δεν έχουν να φάνε) και περιστατικά κλοπών και απόπειρας βιασμού και πολλά άλλα. Όσο πληθαίνουν βέβαια οι παροικούντες την Άρτα μετανάστες, τόσο θα πληθαίνουν και τα περιστατικά αυτά, με προοπτική να φτάσει η κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη.
Και η άλλη παράμετρος της ιστορίας. Ανάστατοι είναι όσοι έχουν κτήματα και σπίτια στην περιοχή της Γέφυρας και λείψουν κάποιες ημέρες απ’ αυτά. Επιστρέφοντας θα βρεθούν μπροστά σε απρόσκλητους επισκέπτες, οι οποίοι καταλαμβάνουν σπίτια αποθήκες και όποιον άλλον χώρο βρουν και δηλώνουν ότι το κάνουν αυτό γιατί δεν έχουν που να πάνε να περάσουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα και επί πλέον, δεν έχουν να φάνε, να συντηρηθούν και να ζήσουν.
Τι μπορεί να γίνει κανένας δεν ξέρει. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας, με τους οποίους έτυχε να συνομιλήσουμε λένε απλά: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του».

Πως φτάσαμε στην ανεξέλεγκτη κατάσταση

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Έξι ολόκληρα χρόνια πέρασαν απ’ την ημέρα που έκαναν την εμφάνισή τους στην Άρτα, οι πρώτοι έγχρωμοι οικονομικοί μετανάστες και κανένας δεν περίμενε πως η αρχική τους προσωρινή διαμονή στην Άρτα, για τις ανάγκες της συγκομιδής πορτοκαλιού, θα γινόταν μόνιμη και παράλληλα θα δημιουργούνταν ένα τεράστιο και δυσεπίλυτο κοινωνικό πρόβλημα.
Έξι χρόνια… φαγούρας για τους τοπικούς παράγοντες. Όλοι, λες και υπήρχε συμφωνία, έκαναν πως δεν έβλεπαν το μικρό αρχικά πρόβλημα, το οποίο έμελε να διογκωθεί και να φτάσει στο σημείο που περιγράφει το ρεπορτάζ της «Γ». Λες και όλοι οι τοπικοί παράγοντες είχαν κάνει μια περίεργη συμφωνία να αφήσουν το πρόβλημα να διογκωθεί να γίνει ανεξέλεγκτο. Μόνο με τέτοια περίεργη λογική μπορεί να ερμηνεύσει κανένας την πλήρη αδιαφορία.
Και σήμερα τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο. Μόνο που αδιαφορούντες παράγοντες, έλαβαν απάντηση (και γι’ αυτή την αδιαφορία) απ’ τους πολίτες και κυρίως οι νέοι αιρετοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να αναλάβουν άμεσες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες, για το πρόβλημα, γιατί δεν μπορούν αυτοί με νωπή την εντολή των πολιτών, να ακολουθήσουν την τακτική και τις επιλογές των προκατόχων τους.
Και δεν πρόκειται να ζητηθεί τίποτα το περίεργο ή εξοντωτικό απ’ τους νέους άρχοντες του τόπου. Μια πρώτη συζήτηση και προσέγγιση του προβλήματος, απ’ την οποία θα προκύψει και η δυνατότητα παρεμβάσεων, μικρών ή μεγάλων. Μια πλήρης καταγραφή της εικόνας και η αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων που όλο και μεγαλώνουν.
Έτοιμες λύσεις για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα δεν υπάρχουν. Υπάρχει η εμπειρία άλλων πόλεων, που αδιαφόρησαν στην αρχή για το πρόβλημα, τότε που παρουσιάστηκε και στην συνέχεια το είδαν να διογκώνεται, με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορούν να κάνουν κάτι. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Όλα αφέθηκαν στην τύχη τους. Το παράδειγμα της Πάτρας είναι χαρακτηριστικό.
Και φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις μικρών πόλεων, όπου οι παράγοντες έδρασαν άμεσα, συνεννοήθηκαν με τους οικονομικούς μετανάστες και τα πράγματα εξελίχτηκαν καλύτερα.
Είμαστε λοιπόν, στο «και πέντε» για να υπάρξει ελπίδα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Θα αναλάβουν τις ευθύνες τους οι παράγοντες του τόπου μας ή θα αφήσουν την κατάσταση στην τύχη της;

Ερώτηση Νίκου Τσούκαλη για την διάθεση των ακτινιδίων


Ερώτηση προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης, σχετικά με την διάθεση των ελληνικών ακτινιδίων. Ακολουθεί η ερώτηση:
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Άρτας, ορίστηκε ως ημερομηνία συγκομιδής των ακτινιδίων εμπορικής περιόδου 2010-2011 η 12η Οκτωβρίου 2010.
Παρόλο όμως που η συγκομιδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τα ελληνικά ακτινίδια δεν έχουν ακόμα φθάσει στα ράφια των πολυεθνικών εταιρειών λιανικού εμπορίου, τα οποία εξακολουθούν να πωλούν μόνο ακτινίδια Ν. Ζηλανδίας αντί τιμών 2,99-3,19 ευρώ το κιλό.
Η απουσία ελληνικών ακτινιδίων από το λιανικό εμπόριο τη στιγμή που οι τιμές των παραγωγών διακυμάνθηκαν φέτος από 0,40-0,52 ευρώ/κιλό, τιμές ιδιαίτερα συμφέρουσες για τον καταναλωτή, εγείρει ερωτήματα.
Η πρακτική των πολυεθνικών εταιρειών αποβαίνει τελικά εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών οι οποίοι πασχίζουν για να διαθέσουν τους 80.000 τόνους της φετινής παραγωγής, αλλά και των καταναλωτών οι οποίοι πληρώνουν περισσότερα για λιγότερο ποιοτικά φρούτα καθώς η συγκομιδή των ακτινιδίων Ν. Ζηλανδίας πραγματοποιείται μέχρι το Μάιο.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να ενισχύσετε την άμεση διάθεση των ελληνικών ακτινιδίων στη χώρα μας, καταπολεμώντας πρακτικές καρτέλ των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης;
- Με ποιους τρόπους προωθείτε τα ελληνικά ακτινίδια στο εξωτερικό- τόσο στην ΕΕ όσο και ευρύτερα; Θεωρείτε επιτυχημένη την έως σήμερα πολιτική προώθησης των ελληνικών εξαγωγών ακτινιδίων;

ΑΛΜΠΑΝΗΣ: Έχουμε μόλις επτά φύλακες στη διάθεσή μας



Παράνομοι θηρευτές σκοτώνουν αγριόπαπιες, αλλά και βαλτοπάπιες, οι οποίες είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος

Οργιάζουν η λαθροθηρία και η λαθραλιεία στον Αμβρακικό Κόλπο. Είδη προς εξαφάνιση πέφτουν θύματα ασυνείδητων, ενώ ιδιαίτερη είναι η όχληση για αργυροπελεκάνους και άλλα σπάνια πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στους καλαμιώνες του Αμβρακικού.
Τους φόβους τους για αύξηση των κρουσμάτων λαθροθηρίας και λαθραλιείας εξέφρασαν χθες σε εκδήλωση που έγινε στην Αρτα, τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού.
«Με μόλις επτά φύλακες στη διάθεσή μας δεν μπορούμε να ελέγξουμε και φυσικά να προστατεύσουμε μια τεράστια περιοχή, το μήκος της οποίας ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα», είπε στην εφημερίδα «Εθνος» ο πρόεδρος του φορέα, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και καθηγητής Χημείας στο ίδιο πανεπιστήμιο, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.Σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη, οι ίδιοι οι λαθραλιείες είναι και λαθροθήρες.
Βγαίνουν στον Αμβρακικό με βάρκες χωρίς φώτα, χωρίς άδεια από το λιμεναρχείο Πρέβεζας και ψαρεύουν σε σημεία κοντά στους καλαμιώνες για να μη γίνονται ορατοί από τους παράκτιους αλιείς των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας και της Αρτας.
Ωστόσο εκείνες οι περιοχές είναι χαρακτηρισμένες υδροβιότοποι και αποικίες σπάνιων πουλιών που ενοχλούνται από τον θόρυβο των μηχανών και τους πυροβολισμούς.«Θέλουμε συμμάχους τους φορείς όλων των παράκτιων περιοχών.Τους καλέσαμε να εντείνουν κι αυτοί με τη σειρά τους τις συστάσεις, να αυστηροποιήσουν τα μέτρα φύλαξης των παράκτιων περιοχών, να κινητοποιούνται σε κάθε περιστατικό παρανομίας.
Πρέπει οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και η αγροφυλακή να συνεργάζονται αρμονικά και να είναι σε διαρκή επαφή μαζί μας για το καλό όλων μας», μας είπε ο κ. Αλμπάνης. Οι λαθροθήρες κυνηγούν αγριόπαπιες και βαλτόπαπιες και επιλέγουν να κινούνται στον Βάλτο Ροδιάς και στις παρυφές της ομώνυμης λιμνοθάλασσας, καθώς και σε μια μεγάλη έκταση με καλαμιώνες, βόρεια της λιμνοθάλασσας, στον κάτω ρου του ποταμού Λούρου.
Στόχος των λαθροθηρών είναι η συλλογή μεγάλου αριθμού από πάπιες με σκοπό την πώλησή τους σε ταβέρνες και καταστήματα. Οι βαλτόπαπιες είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος και στον Αμβρακικό Κόλπο διατηρείται ένας από τους μεγαλύτερους αναπαραγόμενους πληθυσμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκεί επίσης διαβιούν αρκετές πρασινοκέφαλες, αλλά και πολλές σαρσέλες πάπιες.

Μέτρα για να μη μειωθεί και άλλο ο πληθυσμός των αγριοπελεκάνων

Την ανησυχία της για τα αλλεπάλληλα κρούσματα λαθροθηρίας, που έχουν ως αποτέλεσμα να εξαφανίζονται και σπάνια, προστατευόμενα είδη, έχει κατά καιρούς επισημάνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Ειδικά για τους αργυροπελεκάνους τα μέλη της Ορνιθολογικής αναφέρουν ότι ο πληθυσμός των αργυροπελεκάνων έχει μειωθεί στο μισό τον τελευταίο χρόνο και ζητά από τον Φορέα Διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και από τοπικούς φορείς να πάρουν μέτρα, ώστε να μη μειωθεί κι άλλο η μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων στα Καμάκια της λιμνοθάλασσας Λογαρούς, όπου τον τελευταίο χρόνο έχουν απομείνει μόνο 75 ζευγάρια από 150 που καταμετρήθηκαν πέρσι.
Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας. Η είσοδός του είναι στο στενό πέρασμα μεταξύ του Ακτίου (από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας) και της Πρέβεζας, ενώ δέχεται τα νερά από τους ποταμούς Λούρο και Αραχθο.

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ: Θα τιμήσω την εμπιστοσύνη σας


Με μήνυμά του ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Βασιλάκης, ευχαριστεί όλους όσους τον τίμησαν με την ψήφο τους και διαβεβαιώνει ότι θα τιμήσει αυτή την εμπιστοσύνη «έχοντας πάντα ως σταθερό γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας».
Το πλήρες κείμενο του μηνύματος του κ. Βασιλάκη έχει ως εξής: «Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μας που στήριξαν την παράταξη «Ήπειρος τόπος να ζεις» με επικεφαλής τον Βαγγέλη Αργύρη. Κάτω από δύσκολες συνθήκες κάναμε έναν έντιμο και αξιοπρεπή πολιτικό αγώνα, το αποτέλεσμα του οποίου συνιστά για μας επιτυχία, παρά τη δύσκολη πολιτική συγκυρία για τον συνδυασμό μας, ως απόρροια της γενικής πολιτικής σκηνής.
Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους. Θέλω επίσης να τους διαβεβαιώσω ότι θα τιμήσω την εμπιστοσύνη τους έχοντας πάντα ως σταθερό γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας».

Με μήνυμά του ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Βασιλάκης, ευχαριστεί όλους όσους τον τίμησαν με την ψήφο τους και διαβεβαιώνει ότι θα τιμήσει αυτή την εμπιστοσύνη «έχοντας πάντα ως σταθερό γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας».
Το πλήρες κείμενο του μηνύματος του κ. Βασιλάκη έχει ως εξής: «Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μας που στήριξαν την παράταξη «Ήπειρος τόπος να ζεις» με επικεφαλής τον Βαγγέλη Αργύρη. Κάτω από δύσκολες συνθήκες κάναμε έναν έντιμο και αξιοπρεπή πολιτικό αγώνα, το αποτέλεσμα του οποίου συνιστά για μας επιτυχία, παρά τη δύσκολη πολιτική συγκυρία για τον συνδυασμό μας, ως απόρροια της γενικής πολιτικής σκηνής.
Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους. Θέλω επίσης να τους διαβεβαιώσω ότι θα τιμήσω την εμπιστοσύνη τους έχοντας πάντα ως σταθερό γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας».

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ: Θα τιμήσω την εμπιστοσύνη σας

Με μήνυμά του ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Βασιλάκης, ευχαριστεί όλους όσους τον τίμησαν με την ψήφο τους και διαβεβαιώνει ότι θα τιμήσει αυτή την εμπιστοσύνη «έχοντας πάντα ως σταθερό γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας».
Το πλήρες κείμενο του μηνύματος του κ. Βασιλάκη έχει ως εξής: «Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μας που στήριξαν την παράταξη «Ήπειρος τόπος να ζεις» με επικεφαλής τον Βαγγέλη Αργύρη. Κάτω από δύσκολες συνθήκες κάναμε έναν έντιμο και αξιοπρεπή πολιτικό αγώνα, το αποτέλεσμα του οποίου συνιστά για μας επιτυχία, παρά τη δύσκολη πολιτική συγκυρία για τον συνδυασμό μας, ως απόρροια της γενικής πολιτικής σκηνής.
Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους. Θέλω επίσης να τους διαβεβαιώσω ότι θα τιμήσω την εμπιστοσύνη τους έχοντας πάντα ως σταθερό γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας».

Στην ανεργία 50 συμβασιούχοι του ΥΠΠΟΤ σε Άρτα - Πρεβεζα

Την πόρτα της εξόδου είδαν πάνω από 50 συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού οι συμβάσεις των οποίων έληξαν τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των συμβασιούχων ΥΠΠΟΤ Άρτας & Πρέβεζας Άρη Βάσιο συνολικά στη ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας απομακρύνθηκαν 50 με 60 άτομα, κυρίως συντηρητές και φύλακες των αρχαιοτήτων. Απ’ αυτούς, οι 20 εργάζονταν με την τροπολογία Σαμαρά, όταν δηλ. είχαν παραιτηθεί από τα θετικά ασφαλιστικά μέτρα και οι υπόλοιποι ήταν ωρομίσθιοι.
Οι συμβάσεις όλων αυτών έληξαν στις 31 Οκτωβρίου 2010. Στην Άρτα οι περισσότεροι από τους παραπάνω συμβασιούχους απασχολούνταν στο μουσείο. Δηλαδή το φυλακτικό προσωπικό του μουσείου της Άρτας αποτελούνταν από τους παραπάνω συμβασιούχους, οι οποίοι δεν προσφέρουν πλέον τις υπηρεσίες τους ενώ υπάρχουν ακόμα και οι απασχολούμενοι απ’ το STAGE των οποίων όμως οι συμβάσεις λήγουν και αυτών στο τέλος του μήνα. «Η φύλαξη στο Μουσείου της Άρτας και της Πρέβεζας αντίστοιχα γίνεται συνεχώς πιο δύσκολη γιατί απομακρύνθηκε αρκετό προσωπικό» τόνισε ο κ. Βάσιος ενώ σημείωσε το παράδοξο ότι οι παραπάνω συμβασιούχοι δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την απασχόλησή τους σε καμιά άλλη υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού λόγω της ισχύος του 24μήνου.
Ο Σύλλογος Συμβασιούχων ΥΠΠΟΤ αγωνίζεται εδώ και καιρό για την άρση του 24μήνου αλλά καμία σημαντική πρόοδος δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα ως προς το αίτημα αυτό. «Εάν δεν υπάρξει μια γενναία απόφαση να εγκριθούν αρκετές θέσεις φυλάκων και όλων των εργαζομένων στο μουσείο της Άρτας θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα και το πρόβλημα θα ενταθεί ακόμα περισσότερο όσο δεν επιλύεται ο περιορισμός του 24μήνου» τόνισε ο πρόεδρος των Συμβασιούχων στην Αρχαιολογία Άρτας & Πρέβεζας.

ΣΤΑΣΙΝΟΣ: Γιατί απαιτείται 12μηνη προϋπηρεσία;


Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κατέθεσε ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Παύλος Στασινός θέτοντας το θέμα της προϋπηρεσίας που απαιτείται για να διοριστεί ένας εκπαιδευτικός με αναπηρία 67%. Στην ερώτησή του αναφέρει: Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 10 του ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71 Α΄/19.5.2010) ορίζεται ότι μέχρι τη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π., με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καθορίζεται, με βάση τις υφιστάμενες εκπαιδευτικές ανάγκες, ο αριθμός των διοριζόμενων εκπαιδευτικών ειδικών κατηγοριών ανά σχολικό έτος και κατά κλάδο και ειδικότητα.
Οι κατηγορίες αυτές περιλαμβάνουν: α) γονείς περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν, που έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού, β) εκπαιδευτικοί με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον συμπληρώνουν τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού, γ) εκπαιδευτικοί γονείς τέκνων με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας 67% και άνω, που συμπληρώνουν τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού και δ) ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που εμπίπτουν στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν. 3194/2003.
Είναι σαφές ότι η σχετική διάταξη είναι αντισυνταγματική και έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας και διακρίσεων.
Ερωτάται η κα. Υπουργός
α) Για ποιο λόγο θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση η δωδεκάμηνη προϋπηρεσία στους εκπαιδευτικούς με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας 67% και άνω, ενώ ορθά δεν απαιτείται αντίστοιχα για την κατηγορία των γονέων περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν;

Η ιστορία του ποδοσφαίρου ήταν πάντοτε βουτηγμένη στη βία

Βιβλιοπαρουσίαση: ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ

Η ιστορία του ποδοσφαίρου ήταν πάντοτε βουτηγμένη στη βία. Η πρώτη αναφορά σε αγώνα ποδοσφαίρου πηγάζει από ένα πολεμικό περιστατικό. Το έτος 1000, οι Βρετανοί υποτίθεται πώς γιόρτασαν τη νίκη τους επί του Δανού εισβολέα οπλαρχηγού αποχωρίζοντας το κεφάλι του από το σώμα και χρησιμοποιώντας το ως μπάλα…
Το 1100 η πρώτη Τρίτη της Σαρακοστής εορταζόταν σε ολόκληρη την Αγγλία με μαζικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες, κατά τους οποίους ολόκληρες πόλεις αναμετρούνταν μεταξύ τους. Πεντακόσιοι παίκτες από κάθε πλευρά. Ένα γήπεδο που θα μπορούσε να έχει μήκος πολλών μέτρων. Και αγώνες που διαρκούσαν όλη την ημέρα, χωρίς συγκεκριμένους κανόνες. Το άθλημα έγινε γνωστό ως «ποδόσφαιρο του όχλου» και το χάος που ακολουθούσε αυτούς τους ημι-οργανωμένους καβγάδες οδηγούσε σε τόσους πολλούς τραυματισμούς, σπασμένα κόκκαλα, ακόμη και θανάτους , ώστε το 1314 ο Εδουάρδος Β΄ εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγορευόταν το ποδόσφαιρο. Και άλλες απαγορεύσεις εκδόθηκαν στη συνέχεια από τον Εδουάρδο Γ΄, τον Ριχάρδο Β΄ και τον Ερρίκο Δ΄. Αυτοί οι βασιλείς δεν είχαν ενοχληθεί μόνον από τη βία αυτού του αθλήματος , ανησυχούσαν επειδή η υπερβολική «ενασχόληση με το ποδόσφαιρο» είχε περιορίσει τον χρόνο που πριν αφιερωνόταν σε εξάσκηση στην τοξοβολία και το βασίλειο δεν θα ήταν ετοιμοπόλεμο σε περίπτωση ξένης εισβολής.
Με την ανάπτυξη των πυροβόλων όπλων, η τοξοβολία έπαυσε να αποτελεί απαιτούμενη δεξιότητα των στρατιωτών και προς τα τέλη του 17ου αιώνα ο Κάρολος Β΄ ενεθάρρυνε ενεργά το ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένοι κανόνες εισήχθησαν το 1801 και , όπως γνωρίζει ο κάθε μαθητής, ο Ναπολέων ηττήθηκε έπειτα από μιάμιση δεκαετία «στα γήπεδα του Ίτον» (Ο Δούκας Γουέλινγκτον, ο οποίος ήταν απόφοιτος του πανεπιστημίου Ίτον, γνώριζε ότι το ποδόσφαιρο έχει ελάχιστη σχέση με τον πόλεμο, όμως λέγοντας την παραπάνω φράση υπονοούσε ότι οι Γάλλοι είχαν ηττηθεί όχι από ανώτερη στρατηγική , καλύτερη τακτική ή αγνότερο πατριωτισμό, αλλά από τη ψυχραιμία , την αντοχή και την επιμονή για την τελειότητα και την επιτυχία του αντικειμενικού σκοπού , τα οποία μάθαιναν οι Βρετανοί αξιωματικοί στα γήπεδα των αθλημάτων, καθώς τα σπορ είχαν αρχίσει να γίνονται η πιο σημαντική δραστηριότητα στη ζωή του Άγγλου τζέντλεμαν) . Μετά το 1863, όταν συντάχθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ οι κανόνες του σύγχρονου ποδοσφαίρου , το άθλημα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Από τότε έχει εξελιχθεί στο πιο δημοφιλές και ευρύτερα διαδεδομένο άθλημα στην ιστορία του ανθρώπου.
(Απόσπασμα από το βιβλίο «Το κόκκινο σημειωματάριο» του Πολ Όστερ Εκδόσεις Ζαχαρόπουλος)

«Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» βρίσκονται στην ΜΟΣΧΑ


Ο γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός επιχειρηματίας και πετυχημένος εκδότης βιβλίων Άγγελος Σιδεράτος πήγε στη ρωσική πρωτεύουσα ένα από τα καλύτερα του έργα- την ταινία μακράς διαρκείας «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού».
Ευρισκόμενος την προηγούμενη εβδομάδα στη Μόσχα ο Άγγελος Σιδεράτος σε συνέντευξή στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" διηγήθηκε για τα αισθήματα και τις διαθέσεις που είχε πριν έρθει στη Ρωσία.
Τα δελφινάκια του Αμβρακικού είναι μια δραματική, ηθογραφική, αλλά και ρομαντική ελληνική ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο παιδικό μυθιστόρημα του Ντίνου Δημόπουλου.

Το σενάριο

Περίοδος του Μεσοπολέμου. Σε κάποιο παραθαλάσσιο χωριουδάκι, στον κόλπο του Αμβρακικού, δύο παιδιά, ο Πέτρος (οκτώ χρόνων) και η Ανθούλα (επτά) περνάνε τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Με τον αυθορμητισμό και την αθωότητα της τρυφερής ηλικίας τους, ανακαλύπτουν σιγά-σιγά το θαύμα του κόσμου που τα περιβάλλει.
Ώσπου, στο πρόσωπο ενός άλλου παιδιού, απόβλητου από την κοινωνία (και τη ζωή) επειδή έχει φυματίωση, γνωρίζουν τη σκληρότητα των "μεγάλων" που δεν συγχωρούν εύκολα τη διαφορά ή την εξαίρεση, και αποφασίζουν να αντισταθούν.
Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος
Παραγωγή: Ελληνικό
Κέντρο Κινηματογράφου
Άγγελος Σιδεράτος
Σενάριο: Ντίνος Δημόπουλος
Πρωταγωνιστές:
Χρήστος Ζορμπάς
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
Αλέξανδρος Ρήγας
Σταύρος Ντογιάκος (Πέτρος)
Κωνσταντίνα Αλευρά
(Ανθούλα)
Σπύρος Πανταζής (Πάνος)
Νικήτας Χρόνης
Πρώτη προβολή 1993
Μουσική Χρήστος Λεοντής
Διάρκεια 98 λεπτά
Γλώσσα Ελληνικά

Τον διακεκριμένο σκιτσογράφο Αλή Ντίνο Μπέη θα τιμήσει ο Δήμος της Πρέβεζας

Τον διακεκριμένο σκιτσογράφο Αλή Ντίνο θα τιμήσει ο Δήμος της Πρέβεζας διοργανώνοντας εκδήλωση το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 19.30 μ.μ στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης.Αφορμή για την εκδήλωση αυτή αποτελεί η απόφαση της κόρης του αείμνηστου Αλή Ντίνο, κ.Σαφέτ Ντίνο Μαυρομάτη να δωρίσει στον Δήμο 8 σκίτσα του πατέρα της στα οποία αποτυπώνονται χαρακτήρες Πρεβεζάνων της εποχής του Μεσοπολέμου καθώς και μια φωτογραφία των σκιτσογράφων της ίδιας περιόδου.
Το πρόγραμμα της βραδυάς περιλαμβάνει:
-Χαιρετισμό του Δημάρχου Πρέβεζας Μιλτιάδη-Ηλία Κλάπα
-Χαιρετισμό της κόρης του Αλή Ντίνο , Σαφέτ Ντίνο-Μαυρομάτη
-Χαιρετισμό των σκιτσογράφων Γιάννη Καλαϊτζή, Ηλία Μακρή(πρόεδρο Ενωσης Ελλήνων Σκιτσογράφων) και Soloup.
-Ομιλία από την Αν.Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μαρίνας Βρέλλη με θέμα: «Ο Αλή Ντίνο και τα Πρεβεζάνικα έργα του»
Τα έργα του σκιτσογράφου θα εκτεθούν σε ξεχωριστό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης η οποία θα στεγαστεί στο κτίριο Αθανασιάδη(πρ.Ξενοδοχείο Πατίκου) μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης που υλοποιεί ο Δήμος.Οι εργασίες βρίσκονται στην φάση της ολοκλήρωσης ενώ η Δημοτική Πινακοθήκη, θα φιλοξενήσει έργα Πρεβεζάνων ζωγράφων, πίνακες που κατά καιρούς έχουν δωρηθεί στον Δήμο ή άλλους που θα αγοραστούν στην πορεία. Επίσης σε ειδικό θεματικό χώρο θα εκτεθεί φωτογραφικό αρχειακό από την Απελευθέρωση της Πρέβεζας.Η Δημοτική Πινακοθήκη θα ανοίξει τις πύλες της επίσημα για το κοινό στις αρχές Δεκεμβρίου ενώ θα λάβει το όνομα του μεγάλου Ελληνα ζωγράφου Γιάννη Μόραλη ο οποίος έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Πρέβεζα.

Ποιός είναι ο Αλή Ντίνο

Ο Αλή Ντίνο (Μπέη) ή " Dino" όπως υπέγραφε τα σχέδιά του, είναι μια ξεχωριστή φιγούρα του Μεσοπολέμου. Σκιτσογράφος με καταγωγή Αλβανική και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, κατάφερε με ένα ιδιαίτερα λιτό σχέδιο, να κερδίσει όχι μόνο τους αναγνώστες της εποχής αλλά και την αγάπη όσων τον συνάντησαν. Ήταν κοσμοπολίτης κι ευγενής στις επιλογές του. Έτσι η ίδια του η ζωή, απαντάει ακόμα και σήμερα στην διάχυτη συμπάθεια όσων των «διάβαζαν» ή τον γνώριζαν, παρά την καταγωγή και το θρήσκευμα. (¨Έχουν σωθεί αρκετές εγκωμιαστικές αφηγήσεις συγχρόνων και νεώτερών του). Γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1891 μέσα σε μια οικογένεια αξιωματούχων της τουρκοκρατίας. Παππούς του ήταν ο Αμπιντίν Ντίνο πασάς που διετέλεσε Βαλής του αρχιπελάγους (διοικητής του Αιγαίου) επί Αβδουλή Χαμίτ. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Σορβόννη. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα , προσπάθησε να εφαρμόσει «επιτυχώς» την επιστήμη του, μιας κι εκλέχθηκε δυο φορές βουλευτής Πρέβεζας με το προοδευτικό κόμμα του Παπαναστασίου (6 Δεκεμβρίου1915 -30 Ιουνίου 1917). Όμως η υγιής «διαστροφή» του ταλέντου, τον έκανε κάποια στιγμή ν αναρωτιέται «...τι κάμω, άμα μέσα στο ιερό περιβόλι, όπως το λένε, και γω ο ίδιος δεν ξέρω τι χρειάζομαι». Έ, μετά από τέτοια πολιτική αυτοκριτική, κατάντησε... σκιτσογράφος.
Δούλεψε σε αρκετά έντυπα, στον «Σατανά», στο «Φλιτ», στον «Φανό των Συντακτών», στον «Ελεύθερο Τύπο» του Καβαφάκη και κυρίως στην «Πρωία» όπου εργαζόταν μέχρι το απρόσμενο, πρόωρο τέλος του το 1938. Συμμετείχε ενεργά στους κύκλους των σκιτσογράφων της εποχής. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της «Ένωσης Σκιτσογράφων» όπου διετέλεσε και πρόεδρος όπως επίσης και ταμίας της «Ένωσης Σωματείων Εικαστικών Τεχνών». Ήταν περισσότερο εκλεκτικός και λιγότερο παραγωγικός στη δουλειά του. Το στιλ του αν και χιουμοριστικό, δεν χρησιμοποιούσε τα εργαλεία της καρικατούρας . Επέλεγε ένα λιτό σκίτσο που πατούσε στις «ρεαλιστικές» γραμμές των εικονιζόμενων, αφήνοντας όμως μέσα από την περιγραφή και την στάση τους, να διαφεύγει μια περιπαικτική γελοιογραφική ειρωνεία. Του άρεσε να «κοιτάζει» μέσα από το σχέδιο, παγώνοντας τον χρόνο σε στιγμές, τονίζοντας ρόλους και κοινωνικές συμπεριφορές. Φαίνεται ότι τον ενδιέφερε περισσότερο ο «χαρακτήρας» των ανθρώπων παρά οι άνθρωποι μέσα στο εφήμερο πολιτικό γεγονός. Πράγμα που έκανε τη δουλειά του να είναι λιγότερο «πολιτική γελοιογραφία» και περισσότερο γελοιογραφική ηθογραφία. (Έχουν σωθεί αρκετά τέτοια σκίτσα με περιγραφές «Τσάμηδων» και Πρεβεζάνων όπως και επώνυμα πρόσωπα της «καλής κοινωνίας» των Αθηνών).
Η λιτότητα του σχεδίου του, έκαναν δικαιολογημένα τον Κώστα Μητρόπουλο να τον θεωρήσει «προάγγελο» της νεότερης γελοιογραφίας και «ανανεωτή » του γελοιογραφικού σχεδίου.
Σήμερα έχουν σωθεί ελάχιστα κομμάτια της δουλειάς του. Κάποια τέτοια αναδημοσίευσαν ο Δημήτρης Σαπρανίδης και ο Γήσης στα βιβλία τους. Όμως πραγματικό θησαυρό, αποτελεί η συλλογή της κόρης του Σαφέτ. Η αγάπη για τη δουλειά του πατέρα της κα η συνεργασία της με το δήμο Πρέβεζας, κατέληξαν το 1993 σε έναν πολύτιμο τόμο με σχεδόν το σύνολο των σωζόμενων έργων του. Αδημοσίευτα οικογενειακά σχέδια, εικονογραφήσεις, γελοιογραφίες και πρόχειρα σκίτσα σημειωματάριων μαζί με σχόλια και μνήμες ανθρώπων που τον γνώρισαν, το υλικό αυτό αποτελεί σήμερα την βιβλιογραφική κιβωτό του Αλή Ντίνο.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΤΑΣ: Διαδικτυακή πύλη στη διάθεση των επιχειρήσεων

Το Επιμελητήριο Άρτας ενημερώνει τις επιχειρήσεις- μέλη του, ότι μέσω της διαδυκτιακής πύλης “Agora” (http://www.agora.mfa.gr/ ), έχουν τη δυνατότητα της έγκυρης και άμεσης ενημέρωσης για τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις καθώς και της αναζήτησης και εύρεσης πληροφοριών, ανάλογα με το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρουν, όπως και ανάλογα με την χώρα ενδιαφέροντός τους.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της διοίκησης του Επιμελητηρίου Άρτας αναφέρονται: «Στην «Αgora» καταχωρούνται, σε καθημερινή βάση, από τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών, που λειτουργούν σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου, μεταξύ άλλων:
-Εμπορικές, οικονομικές, επενδυτικές κ. α. ειδήσεις.
-Ζητήσεις ξένων επιχειρήσεων για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως και για συνεργασία με εταιρείες της χώρας μας.
-Προκηρύξεις διαγωνισμών ξένων χωρών για προμήθειες και έργα.
-Στοιχεία για ελληνικές επιχειρηματικές αποστολές, διεθνείς εκθέσεις, συνέδρια κ.α. εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο εξωτερικό.
-Σημαντικές για τους Έλληνες εξαγωγείς, πληροφορίες.
Επιπλέον, στην πύλη δημοσιεύονται:
-«Οδηγοί Επιχειρείν» (Doing Businesss in……).
-Ετήσιες εκθέσεις των Γραφείων ΟΕΥ για την πορεία της οικονομίας των χωρών αρμοδιότητάς τους και την εξέλιξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών μας.
-Πληροφορίες για το νομικό, δασμό-φορολογικό και εισαγωγικό καθεστώς.
-Μελέτες για επιλεγμένους κλάδους και έρευνες αγοράς για προϊόντα και υπηρεσίες.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Υπηρεσία του Επιμελητηρίου Άρτας- Γραφείο Υποστήριξης Επιχειρήσεων Ν. Άρτας-Αρμόδιος- κος Χρήστος Κολοβός».

38 χρόνια για την περυσινή ληστεία στην Εμπορική Τράπεζα

Μετά από έξη (6) συνεδριάσεις το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πρέβεζας τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης, επέβαλε ποινή κάθειρξης 38 ετών στον δράστη της ληστείας που συνέβηκε πέρυσι το Καλοκαίρι στην Εμπορική Τράπεζα Άρτας κατά την εξέλιξη της οποίας και στην προσπάθεια ο δράστης να διαφύγει και να ελευθερώσει τον ήδη συλληφθέντα συνεργό του από αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Άρτας από αμέλεια τραυμάτισε θανάσιμα τον συνεργό του, αποπειράθηκε να σκοτώσει δύο αστυνομικούς τους οποίους πυροβόλησε και τραυμάτισε όπως και τον ταμία της Εμπορικής Τράπεζας που καταδίωξε αυτούς.
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής των δύο αστυνομικών Δημήτριος Λαμπράκης ερωτηθείς έκαμε λόγο για μια δίκαια απόφαση διακεκριμένων δικαστών και ενόρκων και συμπλήρωσε: «Οι Αστυνομικοί κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πολλές φορές μιλούν με τον θάνατο και οι δυνατότητες που ο νόμος τους δίδει, αλλά και η υπηρεσία τους για να προστατεύσουν τους πολίτες και να προστατευθούν και οι ίδιοι είναι μετρημένες και ας τους βοηθήσει ο Θεός».

Κρατάει χρόνια αυτή η αδιαφορία

Του ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΤΣΗ

Αυτό που συμβαίνει στην Πλατανούσα Ιωαννίνων, σε απόσταση κεντρικού δρόμου μόλις 220 μέτρων, είναι από τα πλέον ακατανόητα. Δυο νομαρχίες, αυτές των Ιωαννίνων και της Άρτας, δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να δώσουν λύση σε ένα βασικό πρόβλημα που υφίσταται εδώ και… 50 χρόνια!
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο τμήμα, του μοναδικού δρόμου που συνδέει την Άρτα με τα Βόρεια Τζουμέρκα και τα Κατσανοχώρια, από την κεντρική πλατεία της Πλατανούσας έως τα όρια του συνοικισμού του Μαχαλά, έκτασης την οποία καταγράφουμε παραπάνω. Και αυτό επειδή στο σημείο αυτό από τη μια πλευρά του υπάρχουν απόκρημνοι βράχοι και από την άλλη επικίνδυνος γκρεμός. Επιβαρυντικό του προβλήματος ο ελικοειδής δρόμος, αποτρεπτικός της ορατότητας των οδηγών, που θα μπορούσαν να εκτιμήσουν και ν΄αποφύγουν τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν διαβαίνοντες το τμήμα αυτό.
Η διέλευση κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες εγκυμονεί απρόβλεπτους κινδύνους για οχήματα και οδηγούς, αφού η διασταύρωση κατά τη διέλευση του τμήματος αυτού είναι ανεπίτρεπτη, ειδικά όταν πρόκειται να τον διαβούν τον ίδιο χρόνο βαρέα οχήματα, όπως λεωφορεία, φορτηγά και ρυμουλκά μετά ρυμουλκημένων. Πλέον επικίνδυνες είναι οι διασταυρώσεις τις νυχτερινές ώρες, κατά τις οποίες το πισωγύρισμα οχημάτων, προς διευκόλυνσης διέλευσης έτερου αυτοκινήτου καθίσταται αδύνατος και επικίνδυνος εξαιτίας μη ορατότητας.. Με κατάληξη τη διανυκτέρευση εν ακινησία οχημάτων και οδηγών στη θέση που τυχαίνει να διασταυρωθούν, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση. Ας δοξάζουμε την υπερκείμενη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η σκέπη της οποίας τους προστατεύει.
Κι εν τούτοις, όλα αυτά τα χρόνια καμία νομαρχία δεν έδωσε λύση. Ούτε καν την πιο απλή: την τοποθέτηση δύο σηματοδοτών (φαναριών) ανά κατεύθυνση!Αν και οι δυο νομαρχίες έκαναν κάποιες προσπάθειες βελτίωσης της όλης διαδρομής, της σημαντικής και μοναδικής αυτής επαρχιακής οδού, αυτές σταμάτησαν από μεν της πλευράς της Αρτινής στο τέρμα του συνοικισμού Μαχαλά, της δε Ιωαννίνων στην πλατεία Πλατανούσας.
Στο τμήμα όμως από την Πέτρα «Κολιάκη» έως την κεντρική πλατεία της Πλατανούσας, δηλαδή στο πιο επικίνδυνο τμήμα, δεν έγινε τίποτα!Γιατί άραγε; Δεν τα βρίσκουν σε ποια νομαρχία ανήκει το τμήμα αυτό, αποφεύγουν να επωμισθούν το κόστος, αδιαφορούν παντελώς ή να υποθέσουμε πως δεν μπορούν να μοιράσουν… «δυο γαϊδουριών» άχυρο;Κι επειδή ο ένας νομάρχης μας τελείωσε, αφού έγινε, με τη βούληση των συμπολιτών του… κλητήρας, οι ελπίδες των Πλατανουσιωτών εναπόκεινται πλέον στον δεύτερο, ο οποίος από τη θέση του περιφερειάρχη στην οποία αναδείχτηκε πρόσφατα, η ευθύνη για τη λύση του προβλήματος βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο. Οψόμεθα!