Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Κυκλοφορεί "Η ΓΝΩΜΗ"

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ από την 2η σελίδα της ΓΝΩΜΗΣ


Παραμονή Πρωτοχρονιάς, στην καθιερωμένη βόλτα στην οδό Σκουφά, συνάντησα φίλο καταστηματάρχη, που έχει τις ατάκες του, για να μου πει την καλύτερη ότι τον ενημέρωσα ότι ο φίλος του βουλευτής κυκλοφορεί στην Αγορά της πόλης…

-Με μουστάκι ή περούκα, με ρώτησε για να με αφήσει άναυδο. Και φυσικά με τον απλό αυτό τρόπο, περιγράφει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές, που έρχονται στην εκλογική τους περιφέρεια χρονιάρες μέρες. Ποιος τους έχει την όρεξη, λένε οι περισσότεροι, να τους ακούει και αν τύχει και καμιά σοβαρή συζήτηση, ν’ ακούει ένα κάρο μακακίες… Δυστυχώς εκεί φτάσαμε… Οι εκπρόσωποί μας, να έχουν τον φόβο των πολιτών και να τους περιγράφουν κάποιοι, πως πρέπει να κυκλοφορούν ή με μουστάκι ή με περούκα.

*****

Σα ν’ άρχισαν τα όργανα στον συνδυασμό του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, μιας και πολλές απ’ τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί, με φόντο την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των νομών της Ηπείρου, δεν έγιναν πράξη και την «μερίδα του λέοντος» σ’ ότι αφορά τα αξιώματα που ο ίδιος έπρεπε να κατανείμει, τα πήραν όλα οι γιαννιώτες. Τζάμπα κι εμείς ελπίσαμε ότι πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα είναι αρτινός ισοβαρής του περιφερειάρχη. Τζάμπα πιστέψαμε και άλλες υποσχέσεις, τις οποίες είδαμε να μην γίνονται πράξη.

Όμως υπάρχει και μία θετική εξέλιξη. Μέλος της οικονομικής επιτροπής, η οποία αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην λειτουργία του νέου θεσμού, είναι ο εξ Άρτης Βασίλης Ψαθάς, ο οποίος για να μην ξεχνιόμαστε, είναι και στενός φίλος του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη. Καλή επιτυχία Βασίλη.

*****

Ουδόλως άγγιξαν τη ΝΔ Άρτας τα περί «ντιντήδων», «κομψευόμενων» και άλλων κατηγοριών στελεχών της ΝΔ, που ανέφερε στο τελευταίο άρθρο του, ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης. Κι αυτό γιατί, όπως μου εξήγησε άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στη ΝΔ, για να υπάρχουν κατηγορίες στελεχών, θα πρέπει να υπάρχουν στελέχη και για να μην ξεχνιόμαστε στη ΝΔ Άρτας, στελέχη δεν υπάρχουν. Ξέμεινε, τελών υπό αναστολή μέχρι τη Νομαρχιακή Συνέλευση, ο πρόεδρος του κόμματος Στάθης Νάνος, ο οποίος δεν κάνει και τίποτα. Βρίσκεται έτσι, για να θεωρούν κάποιοι στην Αθήνα, ότι και στην Άρτα το κόμμα εκπροσωπείται.

Η Νομαρχιακή Συνέλευση βεβαίως ακολουθεί και θα έχει το ενδιαφέρον της. Γιατί θ’ ακούσουμε καημούς, πόνους και άλλα ψυχεδελικά, που ακολουθούν τις μεγάλες ήττες. Αγωνιώ, να δω πως θα υποδεχτούν τα μέλη του κόμματος, τον μεγάλο ηττημένο των δημοτικών εκλογών. Γιατί γι’ αυτούς που τον στήριξαν, όλα τα γνωρίζουμε. Κρατούν απόσταση ασφαλείας, μιας και πλέον γνωρίζουν ποιος οδήγησε την παράταξή τους στην ήττα.

*****

Δεν προέκυψαν ούτε εντάσεις, ούτε αντιπαραθέσεις, στην κατανομή των αξιωμάτων, στην δημοτική ομάδα του δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη. Ο ίδιος ο δήμαρχος το προηγούμενο διάστημα είχε κάνει συζητήσεις με όλους τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και κατέληξε στο συγκεκριμένο σχήμα, σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν όλοι συνεργάτες του και όλοι να προσφέρουν στο μεγάλο στοίχημα του ίδιου και της πόλης. Ν’ αλλάξουν όλα. Γιατί είναι πολλά που πρέπει να αλλάξουν, άσχετα αν οι ημέρες των τελετών παράδοσης και παραλαβής των Δήμων, έδωσαν αφορμή και για υπερβολές σε σχόλια και δηλώσεις.

Περίπου σαν τον «ογκόλιθο» της πολιτικής ζωής της περιοχής μας, παρουσίασε ο νυν δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, τον απερχόμενο Πάνο Οικονομίδη, σε ανάλογη τελετή. Και αφού αδερφέ Γιάννη ο απερχόμενος Πάνος είναι έτσι όπως τον περιέγραψες, τότε τι… φαγώθηκες ένα χρόνο τώρα, να γίνεις δήμαρχος. Όχι γιατί καλές είναι οι αβρότητες, αλλά να μην ξεφεύγουμε κιόλας και γεμίσουμε τύψεις, για το πώς έφυγε απ’ το Δήμο, ο κορυφαίος της πολιτικής ζωής του τόπου μας…

*****

Με την ευκαιρία πάρτε και κανένα περιοδικό «celebrity». Θα αποζημιωθείτε… Η Όλγα Φαρμάκη, που κάποτε ήταν σπουδάστρια στην Άρτα, ποζάρει σε αποκαλυπτικές φωτογραφίες λανσάροντας τα νέα γυναικεία εσώρουχα γνωστής εταιρείας. Κι αυτό γιατί όλα χρειάζονται.

*****

Πάλι τα ίδια, δηλώσεις επί δηλώσεων οι εκπρόσωποί μας και άντε να τους παρακολουθήσεις. Δηλώσεις στο Γεφύρι της Άρτας, μετά τον αγιασμό των υδάτων… Δηλώσεις από την Γέφυρα Τζαρή, όπου η τελετή για τον αγιασμό των υδάτων, γίνεται με καθυστέρηση, για να προλάβουν οι εκπρόσωποί μας… Δηλώσεις και από την Κορωνησία, για να πιάσουν και το κομμάτι της πεδιάδας.

Τόσες και τόσες δηλώσεις, όλο και κάτι θα μείνει, μπορεί να ισχυριστεί κανένας. Όλες στο ίδιο μοτίβο. Στην Άρτα, για την κρίση που θα τη… νικήσουμε! Στην Γέφυρα Τζαρή, αυταρέσκεια για τον αγώνα που έγινε και δεν έγινε το φράγμα Αγίου Νικολάου… δεν βαρέθηκαν τόσα χρόνια τα ίδια, τόση ανάγκη για επιβεβαίωση πιά… Στην Κορωνησία για την προστασία του περιβάλλοντος.

Άντε και τα λένε… Μένει τίποτα για τον πολίτη, είναι το απλοϊκό ερώτημα. Και η απάντηση σαφέστατη: Τίποτα απολύτως. Απλά είναι καλή η δημοσιότητα και επιλέγεται, συνήθως, απ’ όσους δεν έχουν να παρουσιάσουν έργο και να μιλήσει αυτό, αντί γι’ αυτούς, αλλά τι να κάνουμε, είμαστε πάντες υποχρεωμένοι να τους ακούμε, αλλά έχουμε πάντα το δικαίωμα να τους σχολιάζουμε…

Παρασυρμένος απ’ την τελετή του Αγιασμού των υδάτων και την κατάδυση του τιμίου σταυρού, ο βουλευτής Δημήτρης Τσιρώνης, έκανε την δική του δήλωση: «Θα κάνουμε βουτιά στο μέλλον», είπε με έμφαση κι εμείς τον παρακαλούμε όταν αποφασίσει να μας ειδοποιήσει να είμαστε εκεί, να καταγράψουμε το γεγονός!

*****

Δεν είναι και το καλύτερο, εκεί που ακούς στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, τα νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, γιατί αυτό επέλεξες, να σου μπαίνει σφήνα ο Παλιοκώστας, ο Αδάμας, ο Ηρακλής και οι άλλοι σχολιαστές του ΡΑΔΙΟ ΑΡΤΑ. Μας είπαν πολλοί αναγνώστες να κάνουμε μια έκκληση στον ιδιοκτήτη του σταθμού, να μην παρεμποδίζει τους άλλους σταθμούς, μιας και υπάρχουν συμπολίτες μας, που ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να ακούνε ΚΑΙ άλλους σταθμούς, αφού είναι επιλογή τους. Ελπίζουμε η έκκληση αυτή, να ληφθεί όπως έχει και χωρίς καμία παρερμηνεία, γιατί, το διαπιστώσαμε κι εμείς. Είναι πολύ εκνευριστικό να ακούς κάτι που σε ενδιαφέρει και χωρίς να το θέλεις, να μπαίνει… σφήνα άλλος σταθμός. Εν προκειμένω οι παρεμβολές γίνονται σε κρατικό σταθμό, που όσοι το διοικούν, θα πρέπει σε κάποια στιγμή, να λάβουν τα μέτρα τους.

*****

Σε άλλη σελίδα σχολίων της «Γ» καταγράφουμε είδηση από την Πάτρα, όπου ο νέος δήμαρχος Γιάννης Δημαράς και οι εννιά αντιδήμαρχοι, τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων τους, ακολούθησαν τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, για να διαπιστώσουν, πως γίνει η καθαριότητα στην πόλη και να καταγράψουν τα προβλήματα που υπάρχουν. Μια έξυπνη και καλή κίνηση, που δίνει σ’ όλους τους αρμόδιους να διαπιστώσουν, ιδίοις όμασι, τα προβλήματα που υπάρχουν και να εισηγηθούν τις καλύτερες λύσεις. Ας την έχουν υπ’ όψιν τους και οι δικοί μας αιρετοί, μήπως και αξιοποιήσουν την ιδέα.

*****

Γραφεία στην οδό Μακρυγιάννη, θα έχει τις επόμενες ημέρες η οργάνωση Άρτας του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ». Το κόμμα οργανώνεται και στην Άρτα και εντός των ημερών θα δοθούν στην δημοσιότητα τα ονόματα των στελεχών, που θα αποτελούν την προσωρινή επιτροπή του κόμματος. Για να δούμε, θα έχουμε και εκπλήξεις.

*****

Και μια γυναίκα πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Ο λόγος για την κα Δώρα Παπαϊωάννου – Ιατρού, που εξελέγη πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, του νέου διευρυμένου Δήμου Ζηρού. Η πρόταση έγινε από τον δήμαρχο Δημήτρη Γιολδάση και έγινε αποδεκτή απ’ τον συνδυασμό του. Χρειάζεται και η παρουσία γυναικών στην θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, μιας και κανένας δεν είπε πως η θέση αυτή είναι αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών.

Τιμολόγιο για στρίνγκ!


Απίστευτο και όμως αληθινό. Ακόμα και ο λογιστής που το ανακάλυψε, στην αρχή νόμιζε ότι του έκαναν ... φάρσα. Ανάμεσα στα τιμολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Γρεβενών, βρέθηκε και ένα «ροζ». Το τιμολόγιο αυτό ανέγραφε επάνω το ποσό των 3.088 ευρώ, χρήματα με τα οποία είχαν αγοραστεί… γυναικεία και ανδρικά εσώρουχα, αλλά και πιτζάμες! Οι εργαζόμενοι όμως, αλλά και οι διοικούντες δεν ταράχτηκαν με την… ανακάλυψη αυτή, καθώς το θεωρούσαν φυσιολογικό. Αντί για γαλότσες και φόρμες για την ώρα της υπηρεσίας, αγόραζαν εσώρουχα για τις βραδινές ώρες! Το τιμολόγιο και τα στοιχεία που συλλέχτηκαν βρίσκονται στα χέρια του ΣΔΟΕ για περαιτέρω έρευνα.
Μέχρι στιγμής την «πλήρωσε» ο γενικός διευθυντής της... επιχείρησης, ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Το σκάνδαλο πάντως φαίνεται πως αγγίζει τα… 5 εκατ. ευρώ!

Καλύτερα να τα κλείσουν. Γιατί...


Η πληροφορία που είχαμε ανέφερε ότι στα ουρητήρια που βρίσκονται κάτω από την πλατεία Σκουφά, μπροστά στην Παρηγορήτισσα, γίνεται διακίνηση ναρκωτικών από πακιστανούς και αφγανούς και πραγματικά αρχικά μας φάνηκε πολύ τραβηγμένη, για να την πιστέψουμε, αλλά η πρόκληση τους συνομιλητής μας, ήταν ικανή να μας πείσει για μια βόλτα στο σημείο αυτό και καλού κακού, είχαμε μαζί μας και την φωτογραφική μηχανή. Μπαίνοντας στην είσοδο, είδαμε τρεις πακιστανούς, οι οποίοι πραγματικά θορυβήθηκαν με επίσκεψή μας και έδειξαν ταραγμένοι, αλλά ακολούθως έδειχναν να κινούνται απειλητικά εναντίον μας.
Φυσικά που καιρός για ηρωισμούς… Ευτυχώς το αυτοκίνητο ήταν απέξω και φύγαμε γρήγορα - γρήγορα, αλλά τα συμπεράσματα είναι δεδομένα. Ο εγκαταλειμμένος χώρος των δημοτικών ουρητηρίων, είναι… ιδανικός για να κάνουν τις παλιοδουλειές τους εκεί, οι πακιστανοί και οι αφγανοί, για τον οποίων την εγκληματικότητα ήδη έχουμε κάνει αναφορές και οι πάντες γνωρίζουν τους κινδύνους.
Όμως δίπλα υπάρχουν δύο σχολεία, καφετέριες και η κίνηση ειδικά νέων ανθρώπων, είναι μεγάλη, οπότε ο καθένας μπορεί να πέσει στην παγίδα των οικονομικών μεταναστών, που μη έχοντας άλλη δουλειά το έριξαν στο εμπόριο ναρκωτικών.
Οι γονείς των μαθητών που πηγαίνουν στα σχολεία που είναι απέναντι είναι αναστατωμένοι, όπως και όσοι έχουν τα σπίτια τους εκεί κοντά. Έχουν διαμαρτυρηθεί, αλλά κανένας δεν έδειξε ευαίσθητος να ασχοληθεί με ένα τόσο σοβαρό θέμα, εκτός του ότι η κατάσταση των ουρητηρίων είναι άθλια και η μπόχα κυριαρχεί.

Γιατί δεν τα κλείνουν;

Σε συζητήσεις που κάναμε οι πάντες προβάλλουν το απλό ερώτημα:
-Στην σημερινή εποχή έχουν λόγο ύπαρξης τα δημόσια ουρητήρια στο συγκεκριμένο σημείο;
Κατά την γνώμη πολλών τα δημοτικά ουρητήρια, στην σημερινή εποχή, δεν είναι αναγκαία, όπως την εποχή που κατασκευάστηκαν και πραγματικά ήταν αναγκαία. Αυτό αποδεικνύεται και απ’ το ότι τα επισκέπτονται μόνο όσοι έχουν κάποια βρομοδουλειά να κάνουν και φυσικά να δημιουργήσουν προβλήματα.
Θα πρέπει λοιπόν και η δημοτική αρχή, να δει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και να πράξουν ανάλογα. Πριν εκεί δημιουργηθεί κάποιο σημαντικό πρόβλημα και τότε δεν θα έχουν τι να πουν.

Η συνεργασία είναι επιβεβλημένη…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Με όρεξη ξεκίνησαν τη νέα χρονιά, οι νέοι αιρετοί της αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων και άλλοι παράγοντες της αυτοδιοίκησης και είναι δικαιολογημένη αυτή η όρεξη, μιας και ο καθένας που μπαίνει στην διαδικασία των δημοτικών εκλογών, εκλέγεται και λαμβάνει μία θέση στην ιεραρχία της αυτοδιοίκησης, θέλει να συνδέσει το όνομά του, με την προσφορά σε κάποιον τομέα και αυτή η σύνδεση αν αποτελέσει, ίσως και αφετηρία για κάτι άλλο, που μπορεί ο καθένας να σκέφτεται.
Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι κάθε τέσσερα χρόνια, τέτοιες ημέρες στα δημαρχεία όλη της χώρας, ο ίδιος ενθουσιασμός κυριαρχεί, για να φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας και την θέση της όρεξης και του ενθουσιασμού, να έχει καταλάβει η απαισιοδοξία, η απογοήτευση και φυσικά, τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα, των πρώτων ημερών, να είναι, στην κατάληξη, λόγια για το πώς δεν έγινε τίποτα και φυσικά, για το ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα.
Από τώρα λοιπόν, πρέπει να απαντηθεί απ’ όλους τους αιρετούς του νομού μας, το ερώτημα, πως ο ενθουσιασμός και η όρεξη για δουλειά θα παραμείνουν σε πρώτο πλάνο και δεν θα έχουμε σε λίγο καιρό να παρατηρούμε φαινόμενα απογοήτευσης, τα οποία είναι και η γενεσιουργός αιτία των εσωτερικών αντιπαραθέσεων, ανάμεσα στα μέλη της μιας ή της άλλη δημοτικής ομάδας.
Εξ ίσου σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί και να καταχωρηθεί στην συνείδηση όσων θέλουν να λειτουργήσουν μακριά απ’ την μέχρι τώρα εμπειρία, αλλά με κυρίαρχο τον στόχο της προσφοράς. Η καταγραφή στόχων και απολογισμών, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε όσα έχουν υπολογιστεί ότι θα γίνουν, όταν βρίσκονται τακτοποιημένα, τότε δεν παραμονεύει ούτε ο κίνδυνος της απογοήτευσης, ούτε ο κίνδυνος της παραίτησης απ’ την διαδικασία της προσφορά.
Και φυσικά σ’ αυτή την διαδικασία, η οποία εν τοις πράγμασι ταυτίζεται με την αναζήτηση της προσφοράς, καθοριστικό ρόλο πρέπει να έχουν οι επικεφαλής των δημοτικών ομάδων, οι οποίοι δεν πρέπει να πλειοδοτούν σε έργα που θα γίνουν, αλλά να
βλέπουν την πραγματικότητα και με βάση αυτή, να προκύπτουν και οι όποιες εξαγγελίες τους.
Πιο απλά. Είναι προτιμότερο να εξαγγείλεις λιγότερα και να κάνεις πράξη περισσότερα, παρά να πεις πολλά, να εξαγγείλεις τα πάντα και στην συνέχεια να μην μπορείς να κάνεις τίποτα και να αντιμετωπίζεις την οργή του κάθε πολίτη, όπως πρόσφατα στην Άρτα, την είδαμε να εκδηλώνεται.
Κοντολογίς. Όσο εμφανής, είναι σ’ αυτή την φάση η όρεξη για δουλειά και ο ενθουσιασμός, τόσο απλά, μπορεί να περάσουμε στην απέναντι όχθη, που είναι η απογοήτευση και η παραίτηση. Και τότε το πρόβλημα, δεν θα το έχει ο κάθε επικεφαλής δημοτικής ομάδας, ο κάθε δήμαρχος ή αντιδήμαρχος, αλλά η κάθε πόλη, που έχει προβλήματα, τα οποία πρέπει να λυθούν.

Συνοδηγοί στα απορριμματοφόρα

Συνοδηγοί στα απορριμματοφόρα του Δήμου Πατρέων ήταν χθες ο νέος δήμαρχος Γιάννης Δημαράς με τους εννέα αντιδημάρχους και τους συνεργάτες του, ενώ μάζευαν και τα σκουπίδια από τους κάδους.
Κατά τη διάρκεια των δρομολογίων, οι αντιδήμαρχοι κατέγραφαν τα προβλήματα που συναντούσαν, καθώς και τα αιτήματα των πολιτών για τις βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν.
«Από τα γραφεία πολλές φορές δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε για τόσο σοβαρά θέματα όπως είναι η καθαριότητα μιας πόλης. Τώρα, όμως, μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται και να διορθώσουμε τα λάθη που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια. Αυτόν τον τρόπο πρέπει να ακολουθούμε», δήλωσε στο «ΕΘΝΟΣ» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας της Πάτρας Γιώργος Σιγαλός.

Κάτι αρχίζει να δείχνει με την καθαριότητα στο κέντρο

Κάτι αρχίζει να δείχνει στο κέντρο της πόλης με την καθαριότητα. Τις δυό προηγούμενες ημέρες φάνηκε να κινείται η υπηρεσία καθαριότητας, μετά τις επίμονες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του αντιδημάρχου Θόδωρου Γκούβα. Το κέντρο της πόλης, ας πούμε την ημέρα των Θεοφανείων ήταν καθαρό και η εικόνα έκανε αίσθηση και σε πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι σχολιάσαν την εικόνα.
Βεβαίως τα προβλήματα με την υπηρεσία καθαριότητας είναι πολλά, αλλά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θόδωρος Γκούβας, θεωρεί ότι θα τα καταφέρει και θα φέρει τα αποτελέσματα, αξιοποιώντας και τις υπηρεσίες καθαριότητας των άλλων δήμων, που συνενώθηκαν με το Δήμο Αρταίων.

Μαίνεται η μάχη στην πλατεία!

Ο χορός των καταγγελιών μεταξύ ιδιοκτητών κέντρων διασκέδασης και ιδιοκτητών καφέ στην πλατεία της Άρτας, συνεχίζεται με αμείωτο το ενδιαφέρον, όπως ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Οι πρώτοι συνεχίζουν με επώνυμες καταγγελίες, για την λειτουργία των καφέ ως κέντρα διασκέδασης, με μουσική πέραν του ωραρίου και πολλά άλλα, η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να μοιράζει κλήσεις και τα «κάστανα απ’ την φωτιά» θα κληθεί να βγάλει η νέα δημοτική αρχή, η οποία είναι και αποδέκτης των κλήσεων που μοιράζει η Αστυνομία, για επιβολή διοικητικών μέτρων που είναι το κλείσιμο των καφέ για δέκα ή περισσότερες ημέρες.
Παράλληλα οι καταγγελίες, αγγίζουν και τη νομιμότητα των καφέ της πλατείας, αφού όλοι διαπιστώνουν ότι υπάρχουν προβλήματα και φυσικά όλοι εκνευρίζονται και αγανακτούν για την κατάσταση που επικρατεί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Γ» για την κατάσταση που δημιουργήθηκε αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και ο αστυνομικός διευθυντής Άρτας Γιώργος Ντοκουμές, ο οποίος είναι αποδέκτης πολλών καταγγελιών, όχι μόνο απ’ τους ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, αλλά και από πολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι ιδιοκτήτες των καφέ και καφενείων, που βρέθηκαν στο στόχαστρο των ιδιοκτητών κέντρων διασκέδασης, πέρασαν κι αυτοί στην αντεπίθεση ετοιμάζοντας καταγγελίες για την λειτουργία των κέντρων διασκέδασης που θεωρούν ότι μπορεί να έχουν κάποια προβλήματα..
Εκτιμώντας την κατάσταση που δημιουργήθηκε ανακύπτει ένα ερώτημα:
-Πως μπορεί κάποιος να βρει το δίκαιό του, σε τέτοια περίπτωση και πως είναι δυνατόν να λειτουργήσουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις αρμονικά, χωρίς να γίνονται οι καταγγελίες που προαναφέρουμε;
Την απάντηση θα κληθούν να δώσουν οι αρμόδιοι παράγοντες και κυρίως η νέα δημοτική αρχή. Όμως για να είναι αποτελεσματική, ένα «όπλο» έχει στα χέρια της. Την σωστή εφαρμογή των νόμων που υπάρχουν. Διαφορετικά, το πρόβλημα θα ανακυκλώνεται και το κόστος θα το εισπράττει η δημοτική αρχή.

Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ΤΩΡΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Μία εβδομάδα μετά το εκτενές ρεπορτάζ της «Γ» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απ’ την παραμονή των οικονομικών μεταναστών στην περιοχή μας και την αγωνία τους, εκφράζουν μόνο οι απλοί πολίτες. Από παράγοντες και όσους ήταν αποδέκτες των μηνυμάτων του ρεπορτάζ, καμία αντίδραση, ούτε κάποια πληροφορία για πρωτοβουλία αντιμετώπισης του προβλήματος, έστω και στο «και πέντε» όπως χαρακτηριστικά σημειώσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας.
Παράγοντας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας, με τον οποίο συνομιλήσαμε επ’ αρκετόν, μας επεσήμανε τους μεγάλους κινδύνους που καθημερινά προκύπτουν, για να καταλήξει στην εκτίμηση, ότι η Αστυνομία από μόνη της ότι κι αν κάνει, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική, αν δεν έχει δίπλα της την κοινωνία, αν δεν έχει τους παράγοντες του τόπου, να αναλάβουν μια συνολική προσπάθεια, για το όλο θέμα.
Θα αναμέναμε κάποιες πρωτοβουλίες και απ’ την νέα δημοτική αρχή κι ας μην ανέλαβε ακόμη, θα λέγαμε ότι θα έπρεπε να τις είχε προετοιμάσει, το προηγούμενο διάστημα, μιας και για την ευρύτερη περιοχή αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, η πρόκληση για να δείξει στην πράξη την ευαισθησία της.
Θα αναμέναμε κάποιες πρωτοβουλίες από πολίτες, οι οποίοι έδειξαν στο παρελθόν πως θέλουν να ασχοληθούν με το όλο θέμα, αλλά απ’ ότι φάνηκε μόνο επιφανειακά. Με κάποιες… ρουκέτες περί των δικαιωμάτων των μεταναστών και άλλα τέτοια τετριμμένα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν βοήθησαν στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.
Πάμε λοιπόν για νέες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος συνολικά, μιας και η κατάσταση έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα και απαιτεί την κινητοποίηση των πάντων.
Δεν είναι το θέμα των οικονομικών μεταναστών απ’ αυτά που παίρνουν αναβολή ή απ’ αυτά που δίνεται η λεγόμενη «πίστωση χρόνου», μιας και δεν υπάρχει αύριο, αφού όλοι συμφωνούν ότι το εν λόγω θέμα, θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί «χθες».
Γι’ αυτό λοιπόν προκύπτει η αναγκαιότητα και της νέας έκκλησης προς την δημοτική αρχή, η οποία δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει για το επόμενο διάστημα, ένα τόσο σοβαρό θέμα, μιας και αυτή την αναβλητικότητα και της προηγούμενης δημοτικής αρχής πληρώνουμε τώρα.
Σ’ αυτή την προσπάθεια, είναι αυτονόητο, πως η νέα δημοτική αρχή, θα πρέπει να έχει δίπλα της όλους τους κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι πρέπει να ξεφύγουν απ’ τις τυπικότητες της φιλανθρωπίας ή και του οίκτου και να αναζητήσουν την πολιτική και κοινωνική διάσταση του πράγματος, για να φτάσουν σε προτάσεις ουσίας και να φανεί ότι τα πολλά προβλήματα, που όλοι διαπιστώνουμε καθημερινά, μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Διαφορετικά, ας περιμένουμε μαζί με την δημοτική αρχή, τα χειρότερα.

Η Δίκη του Μάξιμου Γραικού

Ένα σημαντικό βιβλίο του Κ.Α. Τσιλιγιάννη

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ

Κάποιες γιορτές του 1985 είχε πέσει στα χέρια μου, ένα τεύχος από τα κλασικά εικονογραφημένα, που αποτύπωνε το βιβλίο του Νικολάϊ Γκογκόλ «Τάρας Μπούλμπα». Τον ήρωα τον είδα αργότερα επί της τηλεοπτικής οθόνης, σε δυο εκδοχές: η πρώτη, χολυγουντιανή με τον Γιουλ Μπρύνερ πρωταγωνιστή, στο ρόλο του Κοζάκου πρωταγωνιστή, η δεύτερη, μια ρωσική (ή ουκρανική) του 2009… Πέρυσι, εντελώς τυχαία διάβασα και το βιβλίο! Μέχρι τότε είχα σχηματίσει μια εικόνα για τον ήρωα του Γκογκόλ, αντίστοιχη με αυτήν του «Καπετάν Μιχάλη» του Καζαντζάκη. Αγέρωχος, ανεξάρτητος, με βαθειά πίστη και αδιαφορία μπροστά στον θάνατο… Το βιβλίο όμως περιέγραφε κάτι εντελώς διαφορετικό: την σκοτεινή εποχή της Ρωσίας τον 16ο αιώνα.
Οι Κοζάκοι, αν και κατοικούσαν στα όρια της σημερινής Ουκρανίας, ήταν ένας λαός άγριος, σκοτεινός, με χαμηλά ένστικτα. Η πίστη τους στην Ρωσική Ορθοδοξία, ήταν τυφλή, σκληρή, σχεδόν υπήκοη στα ειδωλολατρικά πρότυπα της σλάβικης εποχής, που προηγήθηκε του εκχριστιανισμού των Ρώσων. Ο Θάνατος, ο εξευτελισμός, οι ακρότητες ήταν μια καθημερινότητα. Μπορεί το βιβλίο να λατρεύτηκε από τον μικροαστισμό της Αγίας Πετρούπολης στα πρώτα μισά του 19ου αιώνα, αλλά αυτό οφειλόταν αμιγώς στην έκφραση ελευθερίας που είχε ο Κοζάκικος Τρόπος ζωής: γλεντάμε μέχρι αναισθησίας στον καιρό της ειρήνης, πολεμάμε μέχρι θανάτου στον καιρό του πολέμου…
Δεν έχει καμιά σχέση ο Καπετάν Μιχάλης με τον Τάρας Μπούλμπα… Ο πρώτος ανέπνεε στο φως της Ελλάδας, ο δεύτερος ανέπνεε από την μισαλλοδοξία της βαρβαρότητας.
Προχθές, τέλειωσα την ανάγνωση ενός άλλου βιβλίου: Την Δίκη του Μαξίμου Γραικού, με συγγραφέα τον Κ.Α. Τσιλιγιάννη, το οποίο ευγενώς ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας προσέφερε ως δώρο στα μέλη του. Ένα βιβλίο, που περιγράφει με ιδιαίτερα εκφραστικό τρόπο, την μάχη του φωτός με το σκοτάδι και για ποιόν λόγο ο Αθωνίτης Μοναχός, ο οποίος επισκέφθηκε την Ρωσία «επ’αμοιβή και για σύντομο χρονικό διάστημα», κρατήθηκε εκεί και αφού πέθανε φυλακισμένος, αναγνωρίστηκε ως όσιος και Άγιος όχι μόνο από τον Ρωσικό Λαό, αλλά και από την Ρωσική Λογοτεχνία και Φιλοσοφία.
Γιατί ο Μάξιμος Γραικός, ο Τριβώλης, Λακεδαιμόνιος μεν αλλά εξ Άρτης έφτασε στην Ρωσία και αμέσως έσπευσε να μεταλαμπαδεύσει το φως της Γνώσης που είχε λάβει στα Πανεπιστήμια της Ιταλίας, την Χριστιανική Αγάπη που είχε καλλιεργήσει στην Ι.Μ. Βατοπεδίου του Αγίου Όρους και τον Σεβασμό στον Άνθρωπο και την Ελευθερία, προϊόν της μεγάλης Μόρφωσης των Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων που είχε. Απέναντί του είχε το απόλυτο σκοτάδι: αμόρφωτους ιεράρχες, έναν παραδόπιστο κλήρο, έναν μοναστικό βίο ακολασίας, μια εξουσία αδυσώπητη και στο τέλος έναν λαό έρμαιο όλων των ανωτέρω… Ο Χριστιανισμός περισσότερο έμοιαζε με τυραννία, ως ένα μέσο επιβολής στον ρωσικό λαό, παρά ως μια κατάσταση ενδιάθετης πίστης.
Στον Τάρας Μπούλμπα το βλέπουμε αυτό! Οι άρχοντες πωλούσαν τις εκκλησίες για χάνια, αλλαξοπιστούσαν ανάλογα με τα χρήματα που λάμβαναν, σκότωναν και ατίμαζαν ασύστολα. Τέλος καλούσαν τους πιστούς να πεθάνουν … για την Αγία Ρωσική Εκκλησία!!!
Φυσικό ήταν ο Μάξιμος να μην γίνει αρεστός. Τα συμφέροντα ήταν πολλά και οι συγκρίσεις που έκανε ήταν επικίνδυνες. Συνέκρινε το Φως της Ιταλικής Αναγέννησης και την Δημοκρατία των Συνόδων της Αθωνικής Πολιτείας με τον απόλυτο δεσποτισμό της Ρωσίας, ηγεμονικό και εκκλησιαστικό… Και γι’αυτό δυσφορούσε, χωρίς να κρύβει την αγανάκτησή του.
Επέλεξαν λοιπόν να μην τον αφήσουν να φύγει από την Ρωσία και να τον εξοντώσουν. Όχι σκοτώνοντάς τον, επειδή φοβόντουσαν μήπως μαρτυρήσει στην πίστη του Λαού, αλλά στήνοντας μια παρωδία – δίκης. Ο Κ. Α. Τσιλιγιάννης παρακολουθεί το κατηγορητήριο λέξη προς λέξη και το ξεσκεπάζει… Όμως το αποτέλεσμα ήταν ο Μάξιμος Γραικός να καταδικαστεί και αντί να επιστρέψει στην γλυκειά του πατρίδα, να πεθάνει μόνος σε κάποια σκοτεινή φυλακή της Ρωσίας.
Είναι σημαντικό το γεγονός όμως ότι δεν ξεχάστηκε. Όχι μόνο από τον Ρωσικό Λαό, αλλά και από την Ρωσική Φιλοσοφία, η οποία αναγνώρισε την λογοτεχνική του παρέμβαση στην εξέλιξη της σλαυωνικής γλώσσας και τον εμπλουτισμό της με έννοιες και όρους άγνωστες μέχρι τότε, στην σκοτεινή εποχή του Ρωσικού Μεσαίωνα. Γρήγορα ανεδείχθη σε άγιο του Λαού και όσιο των Γραμμάτων. Ένας λογοτεχνικός φάρος… Η μόνη που αντιστάθηκε ήταν η Ρωσική Εκκλησία, που τελικά τον αναγνώρισε ως Άγιο, δυο εβδομάδες μετά την ανακήρυξή του από το Πατριαρχείο της Κων/πολης το 1988, μετά από αίτηση του Κ.Α. Τσιλιγιάννη.
Στην σημερινή εποχή, όπου η Ρωσία, ξαναβρίσκει τις ρίζες της, είναι σημαντική αυτή η αναφορά του Κ.Α. Τσιλιγιάννη και μας βοηθάει να κατανοήσουμε και την μεγάλη σχέση που έχει η χώρα μας με την υπερδύναμη. Σήμερα αν η Ρωσική Λογοτεχνία και Επιστήμη είναι λαμπρύνουσα στην οικουμένη, έχει σαφείς αναφορές στον 16ο αιώνα, η πρώτη αναλαμπή της οποίας ήταν η πρόσκληση και η μετάβαση του Αθωνίτη Μοναχού στην Ρωσία, η σκληρή εργασία που έκανε και οι ουσιαστικές παρεμβάσεις του στον τότε Ρωσικό δεσποτισμό…
Η Δίκη του Μάξιμου Γραικού είναι ένα βιβλίο, που θα βοηθήσει πολλούς να κατανοήσουν την μεγάλη προσωπικότητά του και για ποιόν λόγο, η Άρτα μεγαλύνεται ως γενέθλιος Τόπος του. Επίσης οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κ.Α. Τσιλιγιάννη, τον άνθρωπο που έβγαλε από το σκότος της αμνημοσύνης τον μεγάλο αυτό Άγιο, που πάλεψε για την αναγνώρισή του, με σπουδαιότερη επιτυχία του την μετακομιδή των οστών του Μάξιμου Γραικού στην πόλη μας, το έτος 1997. Ας ελπίσουμε ότι ΑΜΕΣΑ η πόλη μας και ο δήμος της, θα αναγνωρίσει όπως πρέπει αυτήν την σημαντική προσφορά του και θα τον ανταμείψει, επειδή προσέθεσε έναν μεγάλο άνθρωπο στον κατάλογο των ηρώων της.
Γιατί, αν μη τι άλλο, είναι σε αυτές τις ημέρες από τους τελευταίους από μια σειρά επιστημόνων – ερευνητών που μπόρεσαν κοπιωδώς να αναδείξουν την ιστορία του τόπου μας με τον καλύτερο τρόπο.

Επί τέλους. Αρχίσαμε να σοβαρευόμαστε σ’ αυτή τη χώρα

Του ΚΩΣΤΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ. μηχανικού

Επιτέλους αρχίσαμε να σοβαρευόμαστε και σε αυτή τη χώρα. Λίγο από ανάγκη ,λίγο από φόβο αρχίσαμε να προβληματιζόμαστε για ζητήματα απλά καθημερινά που όμως κοστίζουν ακριβά. Αναφέρομαι στο πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης των σχολικών βιβλίων. Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει από πολύ παλαιά ίσως από τότε που θεσπίστηκε η δωρεάν χορήγηση των βιβλίων. Κάθε φορά που έφτανε το τέλος της σχολικής χρονιάς έβλεπα τις αυλές των σχολικών μονάδων και τους κοντινούς δρόμους στα σχολεία γεμάτα από σχισμένα βιβλία και απορούσα πως και γιατί οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τα ζητήματα της παιδείας δεν είχαν προβληματιστεί με το θέμα αυτό που κατά τη γνώμη μου προσβάλλει την κουλτούρα μας και το σεβασμό στη γνώση.
Άκουγα και ακούω ακόμα και σήμερα κόμματα, συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς , καθηγητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πρυτάνεις των πανεπιστημίων μας για αύξηση κονδυλίων για την παιδεία , κανένα όμως και ποτέ δεν άκουσα για ορθολογική χρήση των διατιθεμένων κονδυλίων και το χειρότερο, αυτό δυστυχώς γίνεται και σήμερα, που θα έπρεπε η οικονομική κρίση να συνετίσει ακόμα περισσότερο τους πνευματικούς ταγούς , δεν τους άκουσα να επιζητούν τον έλεγχο ή να αγωνιούν πως θα αξιοποιήσουν αποδοτικότερα και αποτελεσματικότερα τα διατιθέμενα κονδύλια . Αντίθετα φτάνουν σε σημείο να θεωρούν τον έλεγχο προσβολή στο αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου και την αυτονομία του ,όταν μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς δεν έκαναν κάτι για την πρακτική κατοχύρωση των ισχυρισμών τους.
Θυμηθείτε την περίπτωση του κ. Μεταξόπουλου που επί των ημερών του είχε εξαφανιστεί ακόμα και η δωρεά του μισθού του τότε πρωθυπουργού μαζί με εκατοντάδες άλλων εκατομμυρίων . Αυτοί που θα έπρεπε να αναζητούν και να επιδιώκουν τον έλεγχο όχι μόνο ως μέτρο εξασφάλισης της διαφάνειας αλλά και ως μέτρο εκπαίδευσης των φοιτητών τους τον αποτρέπουν και κάνουν ότι μπορούν για να γίνεται ο έλεγχος από τους ίδιους που διαχειρίζονται τα διάφορα κονδύλια.
πανέρχομαι στο θέμα της επαναχρησιμοποίησης των σχολικών βιβλίων για να κάνω μερικές προτάσεις για τους αρμόδιους. Κατ αρχήν υπουργείο, εκπαιδευτικοί, ινστιτούτα παιδαγωγικά και συνδικαλιστικοί φορείς του χώρου θα πρέπει να αναρωτηθούν και να προβληματιστούν γιατί αυτό το μίσος των παιδιών για τα σχολεία και τα βιβλία;
Ποιοι ευθύνονται γιατί τα σχολεία μας έφτασαν να θεωρούνται καταναγκαστικά έργα από τα παιδιά μας; Γιατί τα ελληνόπουλα μισούν τόσο πολύ τα σχολεία και τα σχολικά βιβλία; Το δεύτερο που θα ήθελα να προτείνω για να είναι επαναχρησιμοποιήσιμα τα σχολικά βιβλία θα πρέπει να διαχωριστούν τα τετράδια εργασιών και ασκήσεων από τα κυρίως βιβλία και τρίτον επειδή πιστεύω ότι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν τα σχολικά βιβλία τουλάχιστον για τρεις χρονιές θα πρέπει στην πρώτη σελίδα να είναι χώροι για διαδοχική χρέωση των βιβλίων και όλα τα σχολικά βιβλία εκτός από τα συνεχιζόμενα ( αν υπάρχουν)να παραδίδονται στο τέλος της χρονιάς.
Να χρεώνονται δε αν η φθορά τους δεν είναι φυσιολογική και να υπάρχουν αντίστοιχα κίνητρα καλής χρήσης . Έτσι θα αρχίσουμε να κάνουμε πολίτες υπεύθυνους που θα σέβονται τα πράγματα ιδιαίτερα δε αυτά που τους χαρίζονται και χρήσιμους ιδιαίτερα σήμερα στην εποχή της απαξίωσης και της ήσσονος προσπάθειας.

Σκληρή δουλειά που πρέπει να φανεί…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Έξι οι αντιδήμαρχοι στο Δήμο Αρταίων άρχισαν να ενημερώνονται σε πρώτη φάση και φυσικά άμεσα θα προσπαθήσουν να δείξουν την διαφορά και να φανεί το έργο τους, με αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων.
Δυό όμως αντιδήμαρχοι, θα χρειαστεί να υπερβάλουν εαυτόν, για να μπορέσουν πολύ άμεσα να φανεί η δουλειά τους, πράγμα άλλωστε που με έμφαση ζητούν όλοι οι συμπολίτες μας.
Ο αντιδήμαρχος Θόδωρος Γκούβας που είναι αρμόδιος για την καθαριότητα στο νέο διευρυμένο Δήμο, έχει ήδη πιάσει στα χέρια του την «καυτή πατάτα». Δεν ξέρει από πού ν’ αρχίσει και που να τελειώσει. Με την υπηρεσία καθαριότητας να είναι υπό διάλυσιν και κανένας να μην γνωρίζει ποιος εργάζεται την μια ημέρα και ποιος την άλλη, με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί (και εξ αιτίας αυτής της κατάστασης) να απαιτούν άμεσα λύση, πώς να γνωρίζει από πού ν’ αρχίσει και που να καταλήξει. Η απαίτηση των πολιτών όμως δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Η πόλη πρέπει να καθαρίσει, δέσμευση άλλωστε που επανέλαβε πολλές φορές ο δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης.
Την Τρίτη ημέρα της παρουσίας του στην θέση αυτή κατάφερε και κίνησε την υπηρεσία καθαριότητας κάπως καλά. Όμως προσπαθεί και είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα κινήσει την εν λόγω υπηρεσία και άμεσα θα φανεί το αποτέλεσμα, αρκεί βέβαια να έχει την συμπαράσταση όλου του δημοτικού συμβουλίου και των πολιτών πρώτα απ’ όλα.
Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Νικολάου, αρμόδιος για το διοικητικό και οικονομικό του νέου Δήμου. Κι αυτός με «καυτή πατάτα» στα χέρια του, μιας και πρέπει να κινήσει τις υπηρεσίες πέντε δήμων, ώστε να καταστούν μια αποτελεσματική και ουσιαστική στην δράση της υπηρεσίας, ώστε να λειτουργήσει υπέρ του πολίτη. Είναι σωστός ο συλλογισμός του δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη, που θέλει την υπηρεσία του Δήμου να λειτουργεί σωστά, ώστε να έχουν αποτέλεσμα και οι όποιες άλλες παρεμβάσεις. Με εμπειρία και ικανότητα στην διοίκηση ο αντιδήμαρχος Γιάννης Νικολάου, έχει τάξει στόχο της παρουσίας του στο Δήμο Αρταίων, την σωστή λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και πρέπει να τα καταφέρει.
Βεβαίως ιδιαίτερα δύσκολα τα καθήκοντα και των άλλων τεσσάρων αντιδημάρχων, αλλά η όποια παρέμβαση και ο όποιος σχεδιασμός γίνει, δεν απαιτούν την άμεση υλοποίηση, όπως οι δυό τομείς που παραπάνω προαναφέρουμε.
Πρέπει να πετύχουν όλοι οι αντιδήμαρχοι και στο σύνολό της, η δημοτική αρχή. Οι πολίτες θα στηρίξουν την όποια προσπάθεια, αν δουν τα πρώτα δείγματα γραφής να είναι θετικά.

Το νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου


Η πρώτη, πανηγυρική συνεδρίαση του Δ.Σ. ξεκίνησε με τις καθιερωμένες ευχές του Δημάρχου, της προεδρεύουσας του Δ.Σ. και των αρχηγών της αντιπολίτευσης

Έγινε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. στο Δημαρχείο, η εκλογή του πρώτου προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου του «Καλλικράτειου» Δήμου Άρτας.
Πρόεδρος του Δ.Σ. Άρτας εκλέχθηκε ο Θωμάς Τσιρογιάννης από την παράταξη του Γ. Παπαλέξη με 31 ψήφους και 2 λευκά, αντιπρόεδρος ο Κώστας Τράμπας από την παράταξη του Γ. Παπαβασιλείου με 32 ψήφους και 1 λευκό και γραμματέας η Σπυριδούλα Τσίκου – Ευαγγέλου από την παράταξη της Όλ. Γεροβασίλη με 30 ψήφους και 3 λευκά.

ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αποφάσεις με ευρύτερη συναίνεση

Ο Θ. Τσιρογιάννης τόνισε ότι επιδίωξή του θα είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται στο Δ.Σ. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημοτικούς συμβούλους για την εκλογή μου και την ανάδειξη στη θέση του προέδρου του νέου πλέον Καλλικράτειου Δήμου Αρταίων.
Από τη θέση του προέδρου θα εργαστώ όσο μπορώ και με όλες τις δυνάμεις μου ώστε το νέο Δ.Σ. να αποφασίζει με όσο το δυνατό ευρύτερη συναίνεση και οι αποφάσεις να λαμβάνονται μετά από δημοκρατική διαδικασία και διάλογο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία θα αντιμετωπίζουμε ως ενιαίος πλέον Καλλικράτειος Δήμος Αρταίων.
Θα προσπαθήσω όλα τα θέματα ημερήσιας διάταξης τα οποία θα συζητούνται στο Δ.Σ. να τυχαίνουν την ευρύτερη συναίνεση, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν πλήρη ενημέρωση πριν τη συζήτηση στο Δ.Σ. των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ώστε με τον τρόπο αυτό να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα η επεξεργασία των θεμάτων, οι προτάσεις οι οποίες θα έρχονται στο Δ.Σ. να είναι ολοκληρωμένες και μέσα από τη σύνθεση των απόψεων των προτάσεων αυτών να μπορούμε να διατηρούμε το Δ.Σ. με όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση για τις αποφάσεις τις οποίες πρέπει να λαμβάνουμε για την ανάπτυξη πλέον του νέου Καλλικράτειου Δήμου Αρταίων».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΑΜΠΑΣ: Θα βοηθήσουμε γιατί έρχεται δύσκολη χρονιά

Ο Κ. Τράμπας δήλωσε: «Ως φύσει αισιόδοξος άνθρωπος θεωρώ ότι όλοι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι κι εμείς απ΄την πλευρά μας ως αντιπολίτευση πλέον θα συνηγορήσουμε και θα ενεργήσουμε τέτοιες πράξεις ώστε να βοηθήσουμε τον Δήμαρχο διότι πραγματικά πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά που έρχεται.
Όσον αφορά την εκλογή είμαι πολύ συγκινημένος και είναι πάρα – πάρα πολύ τιμητικό να λαμβάνεις το σύνολο των ψήφων για τη θέση του αντιπροέδρου. Αν μη τι άλλο αυτό που μπορώ να φανταστώ είναι ότι αυτή η 12ετής πορεία τουλάχιστον στα κοινά δεν πήγε στράφι, ότι εκτιμήθηκαν κάποια πράγματα.
Είναι μια πρόκληση οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με τον «Καλλικράτη» και θεωρώ όλοι θα προσπαθήσουμε και τελικά θα τα καταφέρουμε. Ας είμαστε λίγο αισιόδοξοι, ας μην έχουμε τα κεφάλια σκυμμένα. Θα παν όλα καλά».

ΣΠ. ΤΣΙΚΟΥ: Θα είμαι θετική στα θετικά

Η Σπ. Τσίκου – Ευαγγέλου ανέφερε: «Υπόσχομαι ότι θα είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου αλλά και σαν αντιπολίτευση θα είμαι θετική στα θετικά και αντίθετη στα αρνητικά. Θα εξαρτηθεί βέβαια από το τι θα κάνει ο Δήμος, η Δημοτική Αρχήν αν θα υποστηρίξει τις πολιτικές της κυβέρνησης ή θα υποστηρίξει τα προβλήματα του Αρτινού λαού ο οποίος τους ψήφισε.
Εγώ θα είμαι απέναντί τους και με τα μάτια μου ανοιχτά. Ανά πάσα στιγμή θα κάνουμε έλεγχο και σωστή αντιπολίτευση. Όχι στείρα, σωστή για το καλό όλων των Αρτινών».
Στη συνέχεια εκλέχθηκαν τα μέλη των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής. Στην Οικονομική Επιτροπή εκλέγονται 8 μέλη, 5 από την πλειοψηφία και 3 από την μειοψηφία καθώς και 5 αναπληρωματικά 3 από την πλειοψηφία και 2 από την μειοψηφία.
Για την Οικονομική Επιτροπή τακτικά μέλη εκλέγονται από την πλευρά της πλειοψηφίας ο Χρήστος Γιώτης, ο Φίλιππος Παπάς, η Κατερίνα Μάγγου, ο Γρηγόρης Βλάρας και ο Γιάννης Νικολάου και από την μειοψηφία η Αναστασία Σίμου – Τάσιου, ο Κων/νος Πατήλας και η Όλγα Γεροβασίλη. Αναπληρωματικά μέλη της ίδιας Επιτροπής εκλέγονται από την πλειοψηφία ο Κων/νος Παπαμιχαήλ, η Μαρία Νάκα και ο Δημήτρης Κέφης και από την μειοψηφία ο Μιχάλης Κοτσαρίνης και ο Κώστας Παπαϊωάννου.
Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τακτικά μέλη εκλέγονται από την πλειοψηφία ο Ιωάννης Κοτσαρίνης, ο Αναστάσιος Τσαμπάς, ο Περικλής Γαλήνας, ο Ευάγγελος Σκανδάλης και ο Ευάγγελος Τσώλας. Από την μειοψηφία ο Μιχάλης Κοτσαρίνης, ο Αλέξανδρος Μάνος και ο Νικόλαος Κέφης. Αναπληρωματικά μέλη αναδείχτηκαν ο Θεόδωρος Γκούβας, ο Γιώργος Γκόκας και ο Φώτιος Φώτης από την πλειοψηφία, ο Παναγιώτης Γόγολος και ο Κων/νος Παπαϊωάννου από την μειοψηφία.
Η πρώτη, πανηγυρική συνεδρίαση του Δ.Σ. ξεκίνησε με τις καθιερωμένες ευχές του Δημάρχου, της προεδρεύουσας του Δ.Σ. και των αρχηγών της αντιπολίτευσης. Η προεδρεύουσα σύμβουλος Βικτωρία Βασιλάκη-Μητρογιώργου ευχήθηκε καλή και αποδοτική θητεία ενώ στο σύντομο καλωσόρισμά της τόνισε: «Αφετηρία όλων μας είναι το συμφέρον του τόπου μας και των πολιτών.
Δεν υπάρχουν οι απέναντι. Απέναντι έχουμε τα προβλήματα του τόπου μας και καλούμαστε να τα επιλύσουμε. Ο Δήμος μας διευρύνθηκε. Η ευθύνη μας είναι μεγαλύτερη. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Νέες δομές του «Καλλιλκράτη» με πολύπλευρες διαστάσεις. Θέλει σοβαρότητα, συντονισμένη προσπάθεια και πολλή δουλειά. Όχι μικρότητες και εγωισμούς.
Ο Αρτινός λαός μας επέλεξε όλους μας προς τιμή μας και καλούμαστε σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα να συνεδριάσουμε, ν’ ανταλλάξουμε απόψεις, να εκφράσουμε τη γνώμη μας και να πάρουμε αποφάσεις πολύ σοβαρές για τον τόπο μας και με πλήρη διαφάνεια να τις υλοποιήσουμε. Είμαι σίγουρη ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».
Η κυρία Βασιλάκη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το απερχόμενο Δ.Σ. με τον Δήμαρχο Πάνο Οικονομίδη τονίζοντας ότι «εκτιμούμε και σεβόμαστε την προσφορά τους και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε το δύσκολο αυτό έργο της Τ.Α. Τους θέλουμε συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας».
Ο Δήμαρχος Άρτας επικεφαλής της παράταξης «Γέφυρα στο Μέλλον» Γιάννης Παπαλέξης ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους και τόνισε: "Θεωρώ ότι δεν είναι η εποχή για πάρα πολύ μεγάλες κουβέντες ούτε για πολύ μεγάλες κόντρες. Η πολιτική αντιπαράθεση είναι θεμιτή και την επιζητούμε. Εκείνο που θέλουμε να αποφύγουμε όμως είναι τις περιττές κουβέντες και τις αντιπολιτεύσεις έτσι για να γίνεται.
Το λέω αυτό γιατί και εγώ κάποτε όταν ήμουν αντιπολίτευση θεωρούσα ότι ό,τι έλεγε ο Δήμαρχος έπρεπε να πω το αντίθετο γιατί έκανα αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση δυστυχώς τουλάχιστον στη σημερινή εποχή δεν είναι έτσι και τουλάχιστον όλοι το αποδεχόμαστε αυτό. Θα γίνει ο διάλογος, θα γίνουν οι κόντρες σε πολιτικό επίπεδο, όχι σε προσωπικό». Αύριο Δευτέρα ο κ. Παπαλέξης θα ανακοινώσει και τους έξι Αντιδημάρχους.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοντά στο δημότη» Γιώργος Παπαβασιλείου τόνισε: «Η δικιά μας στάση θα ‘ναι υπεύθυνη κι όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα Δήμο λειτουργικό, χρήσιμο για τους πολίτες, ένα Δήμο που θ’ αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας άμεσα, ένα Δήμο ο οποίος θα έχει κοινωνικό πρόσωπο».
Εκ μέρους της «Δημοτικής αλλαγής» η επικεφαλής Όλγα Γεροβασίλη τόνισε: «Δεν κάναμε ποτέ στείρα αντιπολίτευση. Την ίδια τακτική θα εξακολουθήσουμε να έχουμε και σ’ αυτή τη θητεία». Υπογράμμισε ότι το εγχείρημα του «Καλλικράτη» έγινε βεβιασμένα κι ανοργάνωτα.
«Πιστεύω ειδικά για την συμπολίτευση ότι θα δυσκολευτεί μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια του τι πρόκειται να γίνει» είπε η κυρία Γεροβασίλη αναφέροντας ένα παράδειγμα. «Ένας κάτοικος από άλλο δήμο του νομού μας θέλει να εκδώσει οικοδομική άδεια, πού θα πάει αύριο το πρωί, άγνωστο», είπε, επισημαίνοντας ότι «μεταβιβάστηκαν αρμοδιότητες σε αντίστοιχους δήμους οι οποίοι δήμοι δεν έχουν αντίστοιχες υπηρεσίες».
Επεσήμανε δε και μια ακόμα δυσκολία την οποία πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσει κυρίως η συμπολίτευση, τονίζοντας: «Μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές στιγμές θα πρέπει κανένας να αποφασίσει τίνος το συμφέρον θα υπηρετήσει, κυβερνητικές επιταγές, κυβερνητικές εντολές ή συμφέροντα των δημοτών οι οποίοι πραγματικά σήμερα βρίσκονται στην αδύναμη θέση; Εύχομαι καλή θητεία κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι κι εμείς θα είμαστε εδώ με στάση ευθύνης».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί και αύριο» Χρήστος Παπάζογλου επεσήμανε ότι «για να μην είναι στείρα η αντιπολίτευση θα πρέπει να είναι και η συμπολίτευση παραγωγική που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία στη δημιουργία αποτελέσματος, στη δημιουργία έργου». Πρότεινε δε στη Δημ. Αρχή, προτού να έρχονται τα θέματα του Δ.Σ. να υπάρχει μια σύμπνοια με την αντιπολίτευση «γιατί μόνο έτσι ο κόσμος δεν θα μας αποδοκιμάζει» όπως είπε.
Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ο επικεφαλής Κώστας Παπαϊωάννου τόνισε πως «τα προβλήματα δύσκολα θα ξεπεραστούν αν δεν αναπτυχθούν αγώνες τέτοιοι που να δίνουν προοπτική στον εργαζόμενο» και ότι «η Λ.Σ. θα είναι δίπλα στον Αρτινό λαό». Υπογράμμισε την ανάγκη ανασύνταξης του λαϊκού κινήματος για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών κι ευχήθηκε καλή χρονιά τονίζοντας ότι «με αγώνες θα προχωρήσουμε από δω και μπρος».
Μετά τις δημαιρεσίες έγινε ξεχωριστή συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Άρτας για την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου. Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Άρτας εκλέχθηκε ο Βασίλης Γέμος και αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Σπάκας.

Ουσιαστική συνεργασία με το Ε. Μ. Πολυτεχνείο


Ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης συναντήθηκε με τον καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Καλιαμπάκο

Την ουσιαστική συνεργασία του Δήμου Αρταίων με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, εγκαινίασε η συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη, στο γραφείο του στο Δημαρχείο, ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης με τον καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκο.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ που έλκει την καταγωγή του απ’ την περιοχή μας και βρέθηκε στα Γιάννενα τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας που ο ίδιος έκανε για την μετακίνηση νέων στα χωριά της Ηπείρου, είχε εκδηλώσει την επιθυμία του να ασχοληθεί με την περιοχή και πιο συγκεκριμένα με το Δήμο Αρταίων, γεγονός που θεώρησε ιδιαίτερα σημαντικό ο δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες προς το πρόσωπό του, εκ μέρους όλης της δημοτικής αρχής.
Στην συνάντηση που είχαν οι δυό άνδρες αποφασίστηκε να προχωρήσουν απ’ την πλευρά του καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Καλιαμπάκου, σε συνεργασία με τους μεταπτυχιακούς σπουδαστές οι μελέτες για τρία σημαντικά θέματα που αποτελούν προτεραιότητες για τη νέα δημοτική αρχή. Οι μελέτες αφορούν:
-Τον περιβάλλοντα χώρο του ιστορικού Γεφυριού της Άρτας, θέμα που έχει συζητήσει προ καιρού ο δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης. Η μελέτη δεν θα αφορά μόνο το χώρο δίπλα στο γεφύρι, αλλά ολόκληρη την κοίτη του Αράχθου, στα όρια της πόλης.
-Τον περιβάλλοντα χώρο της Λίμνης Πουρναρίου, όπου μπορούν να αναπτυχθούν μορφές αγροτουρισμού, θέμα το οποίο από πολύ καιρό πριν είχε αναλυθεί και είχαν ζητηθεί παρεμβάσεις απ’ την δημοτική αρχή.
-Τον χώρο απ’ την Σαλαώρα ως της Κορωνησία, που μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα, σε σχέση και με το αίτημα της ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή.
Όπως επεσήμανε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Δημήτρης Καλιαμπάκος, η υλοποίηση των μελετών αυτών, μπορεί να χρηματοδοτηθεί απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορούν να γίνουν ουσιαστικά πράγματα.
Ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης απ’ την πλευρά του, χαρακτήρισε πολύ ουσιαστική και χρήσιμη την συνάντηση που είχε με τον καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκο, σημειώνοντας ότι περισσότερο ουσιαστική είναι η συνεργασία που ξεκινάει ο Δήμος Αρταίων με το Εθνικό Μτεσόβειο Πολυτεχνείο. Θεώρησε ιδιαίτερα χρήσιμο το ενδιαφέρον του καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκου, για τον οποίο είπε πως δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τον τόπο του και θα αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμος, όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες πόλεις της χώρας μας, όπου η συνεργασία του με τους Δήμου έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα.
Ο δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, επεσήμανε ακόμη ότι η επικοινωνία του με τον καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Καλιαμπάκο, θα είναι συνεχής και δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλες δράσεις, οι οποίες θα αποδειχτούν χρήσιμες για την περιοχή μας.

Αξιοποίησε το ενδιαφέρον του καθηγητή

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Στο προηγούμενο φύλλο της «Γ» είχαμε παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, για την τάση των νέων να επιτρέψουν στα χωριά και ιδιαίτερα στα ορεινά χωριά της χώρας μας, όπως και της Ηπείρου και φυσικά παρουσίασε και το πώς πρέπει να είναι έτοιμες οι περιοχές αυτές να υποδεχτούν τους νέους, άρα να υποδεχτούν και τους όρους ανάπτυξης των χωριών και των περιοχών. Η έρευνα και τα αποτελέσματά της, ήταν λογικό να συγκινήσουν τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης και να αξιοποιήσουν το ενδιαφέρον που δείχνει ο καθηγητής για την ανάπτυξη των χωριών μας και ιδιαίτερα των Τζουμέρκων, απ’ όπου (Μελισσουργούς για την ακρίβεια) έλκει και ο ίδιος την καταγωγή του.
Κατά την παραμονή του στην Άρτα, ο καθηγητής Δημήτρης Καλιαμπάκος, είχε την πρώτη πρόσκληση για συνεργασία απ’ το Δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη, που την απεδέχθη και στην ουσία εγκαινιάστηκε η συνεργασία του Δήμου Αρταίων με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, μια συνεργασία η οποία αναμένεται να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη για το Δήμο Αρταίων, όπου η νέα δημοτική αρχή, δεν έχει βάλει ως μοναδικό στόχο την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, που με αυτά ασχολείται έντονα τις ημέρες αυτές, αλλά και την δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης, μία εκ των οποίων είναι να προχωρήσει σε μελέτες, οι οποίες θα είναι έτοιμες προς χρηματοδότηση για την κατασκευή σημαντικών έργων, για τα οποία μέχρι τώρα μόνο ως οράματα μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις.
Δεν υπάρχει περίπτωση να δείχνει κάποιος ενδιαφέρον για τον τόπο μας, για το Δήμο Αρταίων και να μην το αξιοποιήσουμε, είπε στους στενούς συνεργάτες του ο δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, ο οποίος με την φράση του αυτή σηματοδότησε τη νέα εποχή για το Δήμο Αρταίων, που μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, χωρίς κατ’ ανάγκην να απαιτούνται πολλά χρήματα και να πέσει και η δημοτική αρχή στην επικίνδυνη άποψη, ότι δεν υπάρχουν λεφτά, άρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα, όπως οι απαισιόδοξοι ισχυρίζονται σ’ αυτή την φάση.
Η άποψη αυτή του νέου δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη, σημαίνει απλά ότι ο ίδιος εκτός της παραπάνω συνεργασίας, που άρχισε με την συνάντηση που περιγράφει το ρεπορτάζ, θα προκύψουν και άλλες εξ ίσου σημαντικές οι οποίες μπορούν να περιλάβουν άλλα θέματα, όπως κοινωνικά, πολιτιστικά και ότι άλλο αφορά στην δράση της αυτοδιοίκησης.
Κρατούμε την διάθεση αξιοποίησης για λογαριασμό του Δήμου Αρταίων σημαντικών παραγόντων και αναμένουμε το χρόνο να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα και τους τρόπους με τους οποίους θα αξιοποιηθούν.

Κίνα άρχισαν να «ταξιδεύουν» τα ελληνικά ακτινίδια

Άναψε το «πράσινο φως» για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στην μακρινή Κίνα μετά την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας των δύο χωρών και την υπογραφή του σχετικού σχεδίου νόμου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μετά από πολύμηνες προσπάθειες, ικανοποιήθηκαν οι αυξημένες απαιτήσεις της Κίνας για την υγειονομική κατάσταση των ελληνικών ακτινιδίων, ενώ σε πρόσφατη επίσκεψη Κινεζικής αντιπροσωπείας η ελληνική πλευρά έδωσε κάθε απαιτούμενο εχέγγυο για την ασφάλεια και την ποιότητα του ελληνικού προϊόντος.
Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει στόχο την εξασφάλιση των φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων που ορίζονται στο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, τη λήψη μέτρων σχετικά με την πρόληψη και την ολοκληρωμένη διαχείρισης παθογόνων καραντίνας, ώστε να αποφεύγεται η εμφάνισή τους στους οπωρώνες ακτινιδίων και στα συσκευαστήρια, τον έλεγχο από το υπουργείο στα φορτία καρπών ακτινιδίων που προορίζονται για εξαγωγή και την καταχώρηση σε μητρώο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και μεταχείρισης ακτινιδίων που προορίζονται για εξαγωγή καθώς και τα στοιχεία σήμανσης κάθε συσκευασίας.

Καταργείται η παρακράτηση του 3%

Μποναμάς» στους αγρότες από τον ΕΛΓA

Ανάσα για τους αγρότες αποτελεί η κατάργηση της παρακράτησης 3% (για τη φυτική παραγωγή) και 0,5% (για το ζωικό κεφάλαιο) στις αγορές αγροτικών προϊόντων από τους αγρότες του ειδικού κατ’ αποκοπή καθεστώτος Φ.Π.Α. από την 1η Ιανουαρίου.
Επίσης, καταργείται και η απόδοση του 3% της αξίας των πωλήσεων αγροτικών προϊόντων που αποδίδουν στην αρμόδια ΔΟΥ, οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος.
Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, από την 1η Ιανουαρίου οι συνεταιρισμοί, οι έμποροι και οι λοιποί επιτηδευματίες που αγοράζουν αγροτικά προϊόντα από αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. οφείλουν να μην παρακρατούν την προβλεπόμενη από το άρθρο 5α του νόμου 1790/88 εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ (3% για τη φυτική παραγωγή και 0,5% για το ζωικό κεφάλαιο) και να αποδίδουν στους παραγωγούς το σύνολο της αξίας που αναγράφεται στο τιμολόγιο αγοράς, υπό την προϋπόθεση ότι το σχετικό παραστατικό μεταφοράς ή παράδοσης του αγροτικού προϊόντος έχει εκδοθεί μετά την 1.1.2011.
Οι αγρότες που διαθέτουν άδεια πώλησης των προϊόντων τους στις λαϊκές αγορές από την αρχή του νέου έτους δεν υποχρεούνται στην καταβολή της εισφοράς υπέρ του ΕΛΓΑ για τη χορήγηση της σχετικής άδειας.
Όλοι οι αγρότες της χώρας, ανεξάρτητα από τη φορολογική τους μεταχείριση ή τον τρόπο διάθεσης των προϊόντων τους, από το έτος 2011 και στο εξής θα καταβάλλουν την εισφορά τους απευθείας στον ΕΛΓΑ, σε λογαριασμό που τηρείται στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος για το σκοπό αυτό. Η καταβολή θα γίνεται είτε τοις μετρητοίς είτε με εκχώρηση απαιτήσεών τους από το δημόσιο, όπως η επιστροφή Φ.Π.Α. η ενιαία ενίσχυση, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κ.λ.π.
Τέλος, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας/ εκτροφής έχει ήδη ορισθεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ/Β’/1966/21.12.2010) και θα αρχίσουν να υποβάλλονται σταδιακά εντός των προσεχών ημερών, αρχής γενομένης με τις δηλώσεις που δεν παρουσιάζουν μεταβολές σε σχέση με τις δηλώσεις για την ενιαία ενίσχυση που υποβλήθηκαν το 2010.

Τρισάγιο για τους αδικοχαμένους αστυνομικούς

Μνήμες από την πιο εφιαλτική παραμονή Πρωτοχρονιάς της ζωής τους ξύπνησαν για τα μέλη των οικογενειών των δύο αστυνομικών Κωνσταντίνου Βλαχοπάνου και Δημήτρη Κώτση, που σκοτώθηκαν πριν από πέντε ακριβώς χρόνια, από τον Ρώσο κακοποιό Μαξίμ Ζελίν κατά τη μεταγωγή του από τα Ιωάννινα στις φυλακές της Λάρισας.
Στο σημείο, όπου οι δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από τις σφαίρες που έριξε εναντίον τους ο Ρώσος κακοποιός, τελέστηκε χθες το πρωί το καθιερωμένο ετήσιο τρισάγιο, παρουσία της ηγεσίας της αστυνομίας από την Ήπειρο και τα Ιωάννινα, εκπροσώπων των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων από τα Ιωάννινα και τα Τρίκαλα και φυσικά δεκάδων συγγενών των δύο αδικοχαμένων αστυνομικών.
Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, όμως οι πληγές που άνοιξαν οι σφαίρες από το όπλο του Ρώσου δραπέτη και δολοφόνου στις οικογένειές των δύο θυμάτων, δύσκολα θα κλείσουν. Η Πολιτεία αλλά και το αστυνομικό σώμα, όπως επίσης οι συνάδελφοι των δύο αδικοχαμένων, στάθηκαν στο πλευρό των οικογενειών, όμως σε τέτοιες περιπτώσεις, εκείνο που σκέφτονται τα μέλη των οικογενειών δεν είναι τίποτε άλλο από το να είχαν κοντά τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Στο τρισάγιο παρέστησαν ο αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου, ταξίαρχος Κ. Σκαλτσάς και ο αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων, επίσης ταξίαρχος Ν. Βάντζος, όπως και δεκάδες αστυνομικοί από τα Ιωάννινα και τα Τρίκαλα. Λίγα λουλούδια στο μνημείο που έστησε με δαπάνες της η ΕΑΥΝΙ, άφησαν οι συγγενείς των θυμάτων και εκπρόσωποι της αστυνομίας και των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Ο πόνος είναι ανείπωτος για τις οικογένειες των δύο θυμάτων, που περιμένουν τη δικαίωσή τους, έστω και μετά από χρόνια, στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπου έχουν προσφύγει ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, όσο ψηλά κι αν αυτοί εντοπίζονται.
Ο αδελφός του Κων. Βλαχοπάνου, Δημήτρης τόνισε, ότι αποδείχτηκε η χαλαρότητα με την οποία γινόταν οι μεταγωγές των κρατουμένων, χωρίς να πληρούνται οι όροι και οι κανόνες, ωστόσο δεν παρέλειψε να πει, ότι υπήρξαν και στιγμιαία ανθρώπινα λάθη που επηρέασαν την κατάληξη των γεγονότων.«Η υπηρεσία αντιμετώπιζε τις μεταγωγές ως υποθέσεις ρουτίνας και με μία πρωτοφανή χαλαρότητα. Δεν αποκλείεται και κάποιο ανθρώπινο λάθος, να επηρέασε και να φτάσαμε σε αυτήν την κατάληψη.
Η Πολιτεία στάθηκε στο πλευρό των οικογενειών, όπως και οι συνάδελφοί τους, που συμπαρίστανται ακόμη με μεγάλη αγάπη. Δεν υπάρχει καμία σκιά στο Σώμα και τους συναδέλφους, γιατί σκέφτονται κι αυτοί, ότι θα μπορούσαν να είναι στη θέση των δύο ανθρώπων μας», σημείωσε ο κ. Βλαχοπάνος.

Επιτέλους την άλλη εβδομάδα στη κυκλοφορία το τμήμα Σελλάδες- Πέτα

Την ερχόμενη εβδομάδα, καιρού επιτρέποντος, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες που υπολείπονται για να δοθεί στην κυκλοφορία και το δεύτερο τμήμα της παράκαμψης Άρτας-Φιλιππιάδας από τον κόμβο Αγίου Δημητρίου Πέτα μέχρι και το τέλος της, στις Σελλάδες.
Επίσης, μέχρι το Πάσχα αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως ο ανισόπεδος κόμβος στο Πέτα και ως τότε η κυκλοφορία θα διεξάγεται προσωρινά με τη σύνδεση στον κυκλικό κόμβο.Αυτός είναι ο στόχος του υπουργείου Υποδομών και της επιβλέπουσας υπηρεσίας, της ΕΥΔΕ-ΜΕΔΕ.
Έτσι θα προστεθούν, έστω και ως δημόσιο έργο, άλλα 8 χιλιόμετρα Ιόνιας οδού, μέχρι να παραδοθούν τμήματα από τη σύμβαση παραχώρησης.

Για λόγους ασφαλείας δεν δόθηκε νωρίτερα

Η καθυστέρηση στην απόδοση του τμήματος στην κυκλοφορία (επρόκειτο να γίνει το Νοέμβριο) οφείλονταν, όπως ενημερωθήκαμε από την επιβλέπουσα υπηρεσία στην μη ολοκλήρωση όλων των παρεμβάσεων για να είναι ασφαλής ο αυτοκινητόδρομος τόσο στον προσωρινό κόμβο στο Πέτα, όσο και στην έξοδο και είσοδο στην εθνική οδό, στους Σελλάδες.
Αν και βούληση του υπουργείου ήταν να δοθεί πριν τις γιορτές το τμήμα στην κυκλοφορία, αυτό δεν κατέστη δυνατό για τους παραπάνω λόγους.Για την συνολική καθυστέρηση και της προσωρινής σύνδεσης και της οριστικής, κατέθεσαν ερώτηση, πρόσφατα, οι βουλευτές της Ν.Δ Στ. Καλογιάννης, Κ. Παπασιώζος και Δ. Τσουμάνης.

Έργο με παρελθόν και προβλήματα

Το τμήμα αυτό της παράκαμψης Άρτας-Φιλιππιάδας, ως δημόσιο έργο και κομμάτι της Ιόνιας οδού που είναι εκτός σύμβασης παραχώρησης, έχει μήκος 8 χιλιόμετρα και είναι έτοιμο εδώ και 1,5 χρόνο, όμως η εμπλοκή με τον κόμβο στον Άγιο Δημήτριο Πέτα, στο σημείο δηλαδή που τελειώνει το προηγούμενο τμήμα από το στρατόπεδο Φιλιππιάδας μήκους 15 χιλιομέτρων, δεν επέτρεψε να δοθεί νωρίτερα στην κυκλοφορία.
Ως γνωστόν, το πρώτο τμήμα των 15 χιλιομέτρων ( η κατασκευή του είχε αρχίσει το 1998) έχει δοθεί στην κυκλοφορία από το 2003. Μειονέκτημα του ο ισόπεδος κόμβος στην Καμπή και το γεγονός ότι στην αρχή δεν είναι αυτοκινητόδρομος, αλλά δρόμος διπλής κατεύθυνσης, χωρίς νησίδα.
Το δεύτερο τμήμα πέρασε από πολλές ...περιπέτειες χρηματοδότησης (από το 2002 μέχρι το 2005 το Νοέμβριο) μέχρι να αναλάβει την κατασκευή η εταιρεία ΕΛΤΕΡ το 2005 και αυτές οφείλονταν στο κόμβο Αγίου Δημητρίου και τις προσφυγές που κατατέθηκαν στο ΣτΕ.

Ο κόμβος η βασική αιτία

Η αρχική πρόβλεψη για μη ανισόπεδο κόμβο ήταν η αιτία που προκάλεσε όλη την αναστάτωση και την καθυστέρηση. Τη μια η Ιόνια ήταν υπερυψωμένη και την άλλη ο δρόμος Άρτα-Τρίκαλα, μέχρι που κατέληξαν στη λύση να υπερυψωθεί η Ιόνια με γέφυρα που κατασκευάζεται και από κάτω να περνά ο δρόμος Άρτα-Καρδίτσα.
Αυτό το έργο εκτελείται, αλλά προσωρινά για να δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα, κατασκευάστηκε κυκλικός ισόπεδος κόμβος στον οποίο υπολείπονται ελάχιστες παρεμβάσεις από τον ανάδοχο για να είναι ασφαλής.

Μιας μέρας εργασίες

Σύμφωνα με την επιβλέπουσα υπηρεσία μια μέρα δουλειάς αρκεί για να ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες (σήμανση, διαγραμμίσεις κλπ) στον προσωρινό κόμβο. Παρέμβαση υπολείπεται και θα γίνει ταυτόχρονα και στο τέλος της παράκαμψης στους Σελλάδες.
Εκεί τοποθετούνται και φανάρια για την έξοδο και είσοδο στην εθνική οδό Άρτας-Αντιρρίου.Όλες αυτές οι εργασίες απαιτούν ελάχιστο χρόνο και καλό καιρό και από τη Δευτέρα που η ανάδοχος επιστρέφει στο έργο μετά τις διακοπές λόγω εορτών, αναμένεται να τις ολοκληρώσει για να δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα των 8 χιλιομέτρων που θα κάνει ευκολότερη και ασφαλέστερη την κίνηση των οδηγών.Το Πάσχα ο ανισόπεδος κόμβος

Εκτιμάται ότι η οριστική λύση με τον ανισόπεδο κόμβο θα δοθεί μέχρι το Πάσχα, δηλαδή να ολοκληρωθεί η γέφυρα επί της Ιόνιας οδού ( η οποία θα έχει μεγαλύτερο πλάτος αφού πάνω σε αυτή θα λειτουργήσουν διόδια από τον παραχωρησιούχο της Ιόνιας οδού) και οι παράπλευροι δρόμοι για είσοδο και έξοδο.
Ουσιαστικά η καθυστέρηση για την παράδοση πλήρους του έργου ξεπερνά τον ένα χρόνο, αφού το χρονοδιάγραμμα ήταν για τα τέλος του 2009.Καθυστέρησε και η προσωρινή σύνδεση με τον κυκλικό κόμβο, αλλά τώρα όλα σχεδόν είναι έτοιμα για να δοθεί και στα 23 χιλιόμετρα η παράκαμψη και να συντομεύσει και η διαδρομή για τους Ηπειρώτες προς και από Αθήνα, όπως έγινε με την παράκαμψη Αγρινίου και αναμένοντας άλλα τμήματα της Ιόνιας...

Γέφυρα ΓΚΟΛΦΑΡΙ: Μπορεί να γίνει σε 6 μήνες


...«Οι μαθητές που φοιτούν στο Γυμνάσιο – Λύκειο Βουλγαρελίου του Νομού Άρτας μετακινούνται προς και από αυτό με κίνδυνο της ζωής τους, μέσω ακατάλληλων δρόμων»...

Μέσα σε έξι μήνες μπορεί να γίνει γέφυρα στο Γκολφάρι . Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Μυροφύλλου κ. Γιώργο Ράπτη εφόσον το έργο δημοπρατηθεί με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος
Σε διάστημα μόλις έξι μηνών μπορεί να κατασκευαστεί νέα γέφυρα στο Γκολφάρι που κατέρρευσε τον περασμένο Νοέμβριο λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και της ορμής των νερών του Αχελώου.
Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο της κοινότητας Μυροφύλλου (εικονίζεται στη 2η φωτο) ο οποίος θα παραμείνει από 1 Ιανουαρίου πρόεδρος της τοπικής κοινότητας στο διευρυμένο δήμο Πύλης κ. Γιώργο Ράπτη, τρεις μηχανικοί εξειδικευμένοι στην κατασκευή γεφυρών, επισκέφθηκαν κατόπιν πρόσκλησής του, το σημείο όπου κατέρρευσε η γέφυρα στο Γκολφάρι και συνέταξαν προμελέτη, σύμφωνα με την οποία σε διάστημα μόλις έξι μηνών μπορεί να αποπερατωθεί μία νέα, σύγχρονη και ασφαλή γέφυρα που θα συνδέει την περιοχή, το Νομό Τρικάλων και τη Θεσσαλία, με το Νομό Άρτας και την Περιφέρεια Ηπείρου.
Ο κ. Ράπτης έθεσε τη συγκεκριμένη προμελέτη, υπόψη του υφυπουργού Υποδομών κ. Γιώργου Μαγκριώτη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην τελετή εγκαινίων της σήραγγας Γκρόπας. Ζήτησε το συγκεκριμένο έργο να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου του, με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος προκειμένου να εκταμιευθούν άμεσα τα κονδύλια και να κατασκευαστεί το έργο μέχρι το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού.
Ο κ. Ράπτης υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας έργο μιας και η κοινότητα Μυροφύλλου, παραμένει απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι εναλλακτικές συνδέσεις μέσω των οποίων διεξάγονται σήμερα οι συγκοινωνίες, είναι δυσπρόσιτες και επικίνδυνες για την ασφάλεια των διερχόμενων.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Μυροφύλλου ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Οι μαθητές που φοιτούν στο Γυμνάσιο – Λύκειο Βουλγαρελίου του Νομού Άρτας μετακινούνται προς και από αυτό με κίνδυνο της ζωής τους, μέσω ακατάλληλων δρόμων».
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι καθημερινά, πριν τα αυτοκίνητα που τους μεταφέρουν στο σχολείο, προπορεύεται μηχάνημα της κοινότητας Μυροφύλλου για τον καθαρισμό του οδοστρώματος από βράχους και χώματα που πέφτουν σ’ αυτό σχεδόν σε καθημερινή βάση!

«Ο Γιώργος είναι αναρχικός γιατί διαλύει το κράτος!»


«Ήξερε ο Ανδρέας ότι ο γιος του θα ολοκληρώσει την καταστροφή που ξεκίνησε ο ίδιος», λέει χαρακτηριστικά για το Γιώργο Παπανδρέου ο Τζίμης Πανούσης. Όσο για τον Αντώνη Σαμαρά; «Νομίζω ότι είναι χειρότερος από το Γιωργάκη». Σε συνέντευξη στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», με το γνωστό απολαυστικό τρόπο του, περνά από «κόσκινο» τους πολιτικούς αρχηγούς.
Για το Γιώργο Παπανδρέου...
«Ο Γιωργάκης είναι το όνειδος της δυναστείας των Παπανδρεϊδών. Να το τονίσω αυτό: Ο πατέρας του ο ίδιος δεν του είχε καμία εμπιστοσύνη. Τον είχε στην ξεφτίλα. Τον πίεζε η γυναίκα του, η Μάργκαρετ, η μάνα του Γιωργάκη, να τον βάλει στη δουλειά με τα χίλια ζόρια, επειδή ξενοκοιτούσε και για να μην έχει κρεβατομουρμούρα αναγκαζόταν να βάλει τον γιο του στη δουλειά. Αλλά ήξερε ο Ανδρέας ότι ο γιος του θα ολοκληρώσει την καταστροφή που ξεκίνησε ο ίδιος».
Για τον Αντώνη Σαμαρά...
«Δεν θα έχει τα φόντα, και γι’ αυτό θα κυβερνήσει. Αυτούς από μικρούς τους ετοιμάζουν να κυβερνήσουν. Και ταυτόχρονα όταν τους βγάζουν τις αμυγδαλές γίνεται αφαίρεση του φιλότιμου, της τσίπας».
Για το Γιώργο Καρατζαφέρη...
«Νομίζω ότι ο εξωτικός ΛΑΟΣ δεν έχει θέση στη χώρα. Αυτός ο Καρατζαφέρης, όπως τον λέω εγώ, είναι ένας τύραννος προηγούμενης εποχής».
Για την Αλέκα Παπαρήγα...
«Εγώ είμαι φαν της Αλέκας. Για τελείως διαφορετικούς λόγους, καθόλου ιδεολογικούς (...) είναι θρησκευτικού χαρακτήρα και αυτό είναι το στοιχείο που μου αρέσει στην Παπαρήγα. Είναι η Τσιτσιολίνα».
Για τον Αλέξη Τσίπρα...
«Είναι κορμοράνος. Έχει και αυτός μεταλλαχτεί από το μαγικό ραβδάκι της αρσενικής Κίρκης, του Κίρκου. Αυτοί οι κορμοράνοι είναι περίεργοι. Είναι πάντα το βαθύ κράτος.»

Κυκλοφόρησε το νέο “ΔΙΑΒΑΖΩ”

Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου (τεύχος Ιανουαρίου 2011, Νο 514, σελίδες: 96, τιμή: 6,00 €)

Το πρώτο Διαβάζω μιας δύσκολης και καθοριστικής χρονιάς μόλις κυκλοφόρησε. Ευχόμαστε να είναι μια καλή και δημιουργική χρονιά για το χώρο του βιβλίου και ελπίζουμε για καλύτερες μέρες.

Συζήτηση: Τι διαβάζουν τα παιδιά των δωματίων;
Η Ιωάννα, η Μαριαλένα και ο Ιωάννης, μαθητές της πέμπτης δημοτικού, μιλούν με το δάσκαλό τους για τα βιβλία, τους ήρωες, τις ιστορίες, τις εικόνες, και εξηγούν γιατί το διάβασμα έχει γίνει τόσο δύσκολη υπόθεση γι’ αυτά.

Αφιέρωμα: Γιατί αρέσει η παραλογοτεχνία;
Εδώ και χρόνια η παραλογοτεχνία έχει το δικό της κοινό. Τι είναι αυτό που την καθιστά γοητευτική και τι αναζητά ο αναγνώστης σε αυτήν; Ο Κώστας Μαυρουδής, η Ρέα Γαλανάκη, ο Γιώργος Ξενάριος και ο Γιώργος Δαρδανός δίνουν τη δική τους εκδοχή.

Ρεπορτάζ
Ύστερα από κυοφορία πολλών ετών, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε το πλαίσιο μιας εθνικής πολιτικής για το βιβλίο που περιλαμβάνει ορισμένες σημαντικές προτάσεις, εστιασμένες σε 4 άξονες: παιδί, νέοι δημιουργοί, ψηφιοποίηση και νέες τεχνολογίες, προβολή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό.

Συνέντευξη – «Ο Καβάφης είναι η ποιητική έκφανση της ιερότητας»
Ο μεταφραστής του Καβάφη Ευάγγελος Σαχπέρογλου μιλάει στην Αντιγόνη Κατσαδήμα για τις προκαταλήψεις, τις ιδέες, τις αγάπες που ακολουθεί κάθε μεταφραστής, για το πού στηρίζεται για τις δικές του μεταφράσεις, ποιες είναι οι αντιρρήσεις που κατά καιρούς έχει συναντήσει από ακαδημαϊκούς και για την έκδοση The Collected Poems σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.

Κριτικές παρουσιάσεις
Ο Αλέξης Ζήρας μιλάει για την Κλαίτη Σωτηριάδου (Μπονζάι), ο Γιώργος Ξενάριος για τον Μισέλ Φάις (Πορφυρά γέλια), ο Γιώργος Περαντωνάκης για την Ιωάννα Καρυστιάνη (Τα σακιά), ο Φίλιππος Φιλίππου για την Αγαθή Δημητρούκα (Πουλάμε τη ζωή, χρεώνουμε το θάνατο), η Αντιγόνη Κατσαδήμα για την Έρση Σωτηροπούλου (Η φάρσα).

Βιβλιοθήκες
Ο Νάσος Χριστογιαννόπουλος μας μεταφέρει στο βιβλιοπωλείο «Δεύτερο χέρι» που βρίσκεται στο κέντρο των Βρυξελλών. Ένα βιβλιοπωλείο με άριστη οργάνωση, με κατάταξη των τίτλων ανά θεματικές, με εκδόσεις στα γερμανικά, στα ιταλικά, στα ρωσικά, ακόμα και στα ελληνικά. Ένα βιβλιοπωλείο που μας ωθεί να εκτιμήσουμε τα μεταχειρισμένα βιβλία και να αναλογιστούμε όσους δεν μπορούν να αποκτήσουν ούτε αυτά.
Στο τεύχος ακόμα θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, ως αναγνώστης, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, comics, ο περιοδεύων, κριτικογραφία, ευπώλητα, βιβλιοπαρουσιάσεις.

Η Πανηπειρωτική παρουσιάζει τη νέα ταινία του Νίκου Τζίμα

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, παρουσιάζει στους απόδημους Ηπειρώτες τη νέα ταινία του Ηπειρώτη σκηνοθέτη Νίκου Τζίμα «Το πέταγμα του Κύκνου», μια ταινία που γυρίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της, στην Ήπειρο.Ο Ηπειρώτης σκηνοθέτης Νίκος Τζίμας μετά τις ταινίες «Ο άνθρωπος με τα Γαρύφαλλο» « Ο Αστραπόγιαννος» « Τα χρόνια της θύελλας» « Ο Τάφος των εραστών», κ.α., επιστέφει με μια διεθνή συμπαραγωγή γεμάτη δράση και με ένα εντυπωσιακό καστ Ελλήνων και ξένων ηθοποιών
.Το «Πέταγμα του Κύκνου» είναι το πέταγμα της ψυχής στην ελευθερία, στην ομορφιά, στη μαγεία της φύσης και του έρωτα.Είναι μια αναφορά σε ότι χάνουμε, στη δίνη του σύγχρονου τρόπου ζωής, κάπου ανάμεσα στις συμπληγάδες της καριέρας και της οικονομικής επιτυχίας.Η ταινία που θα ανέβει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου σε 70 αθηναϊκούς κινηματογράφους και θα έχει «Επίσημη Πρώτη» την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ», προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους Ηπειρώτες της Αθήνας από την Πανηπειρωτική, την Κυριακή 16 Ιανουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι, στο κινηματογράφο «ΟΠΕΡΑ» Ακαδημίας και Ιπποκράτους γωνία. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και χωρίς προσκλήσεις.

«Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες»

Ευκαιρία για μια βόλτα στο γειτονικό Αγρίνιο

Φιλοξενεί και παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σήμερα και αύτιο στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αγρινίου

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου φιλοξενεί και παρουσιάζει σήμερα και αύριο 7 και 8 Ιανουαρίου 2011,στις 9.15 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου το έργο «Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες» μια σπονδυλωτή παράσταση, βασισμένη στις ιστορίες τεσσάρων δημοτικών τραγουδιών (Της σκοτωμένης, Η μάνα η φόνισσα, Τα αγαπημένα αδέρφια και η κακή γυναίκα, Η γυναίκα βοσκός) και σε στίχους από ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη.
Οι παραλογές είναι αφηγηματικά δημοτικά τραγούδια με πανελλήνια διάδοση, που συγγενεύουν με τα ακριτικά. Περιγράφουν συνήθως κοινωνικά περιστατικά με έντονη δραματικότητα, συμπύκνωση της δράσης, γρήγορο ρυθμό και άλματα στην περιγραφή. Οι παραλογές ονομάζονται αλλιώς επύλλια και απαντώνται σ' όλους τους λαούς με το όνομα μπαλάντες.
Κοινό θέμα των 4 παραλογών της παράστασης, είναι ένα έγκλημα που γίνεται μέσα σε μια οικογένεια που μέχρι εκείνη τη στιγμή έμοιαζε να λειτουργεί φυσιολογικά. Ως αφορμή για την επιλογή τους, στάθηκε η γνωριμία του θιάσου με έναν άνθρωπο που δεν περνούσε από το μυαλό μας πως μπορεί να είχε καταδικαστεί σε ισόβια, έχοντας σκοτώσει έναν συγγενή του.
Τα κενά όσον αφορά στα κίνητρα και τις συνθήκες που οδήγησαν αυτόν τον άνθρωπο σε κάτι τόσο ακραίο, μας θύμισαν τα αναπάντητα μεταφυσικά ερωτήματα του Τάσου Λειβαδίτη. Έχουν χρησιμοποιηθεί στίχοι από τα έργα Μικρό βιβλίο για μεγάλα όνειρα, Νυχτερινός επισκέπτης, Σκοτεινή πράξη, Ο διάβολος με το κηροπήγιο, Βιολί για μονόχειρα, Ανακάλυψη, Βιολέτες για μια εποχή.
Η ιδέα της σκηνοθεσίας προέκυψε από το συνδυασμό της αφηγηματικής παράδοσης των δημοτικών τραγουδιών και ενός είδους λαϊκών θεαμάτων της μεταγενέστερης αρχαιότητας και των πρώτων χριστιανικών αιώνων, όπου ένα ή δύο πρόσωπα (υποκριτές) παρίσταναν αποσπάσματα παλαιότερων έργων και τραγωδιών. Από τους πέντε ηθοποιούς, οι δύο αφηγούνται την ιστορία της κάθε παραλογής και οι τρεις άλλοι είναι τα δραματικά πρόσωπα των ιστοριών. Μόλις οι καταστάσεις φτάσουν σε αδιέξοδο και δεν μπορούν να κατανοήσουν τι τους συμβαίνει και να εξηγήσουν παράδοξες συμπεριφορές και πράξεις, μιλάνε χρησιμοποιώντας αποκλειστικά στίχους του Τάσου Λειβαδίτη. Οι ‘Παραλογές’ είναι Συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2010 και της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris, και παρουσιάστηκε τον Ιούνιο στους χώρους της Πειραιώς 260
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά-κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα-Ράνια Υφαντίδου
Επιμέλεια κίνησης-χορογραφία: Ξένια Θεμελή
Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας
Video: Κατερίνα Αποστολίδου
Μουσική διδασκαλία: Κίκα Γεωργίου
Παίζουν: Κίκα Γεωργίου, Άννα Ελεφάντη, Χριστίνα Μαξούρη, Αναστασία Μποζοπούλου, Βασιλική Σαραντοπούλου.
Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού, Κατερίνα Καμπίτη, Χρήστος Αγγελόπουλος

ΕΓΡΑΨΑΝ:

•Έχουμε να δούμε τέτοιο ενδιαφέρον εγχείρημα από τη ‘Νύχτα του τράγου’.
Ιλειάνα Δημάδη, Αθηνόραμα

•Μη τη χάσετε με τίποτε. Συγκινήθηκα βαθιά. Το Ελληνικό Φεστιβάλ που ενέταξε την παράσταση αυτή στο πρόγραμμά του, πρέπει να είναι υπερήφανο.
Γιώργος Σαρηγιάννης, ΤΑ ΝΕΑ

•Ο Γιάννης Καλαβριανός κατάφερε να συνδυάσει αριστοτεχνικά αυτά τα δύο είδη που εκ πρώτης όψεως φαίνονται τόσο αταίριαστα.
Λουίζα Αρκουμανέα ΤΟ ΒΗΜΑ

•Η δουλειά των Sforaris έχει μια ποιότητα που δεν περνά απαρατήρητη, εμπλουτίζοντας το σκηνικό μας λεξιλόγιο με νέες εικόνες. Ενδιαφέρουσα κατάθεση, επιταγή για το μέλλον.
Γρηγόρης Ιωαννίδης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

•Άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο Φεστιβάλ. Το νέο αίμα!
Αστερόπη Λαζαρίδου, ΤΟ ΒΗΜΑ

•Παραλογές με Λειβαδίτη για θεατές που τα έχουν δει όλα.
Όλγα Σελλά, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

•Ο τρόπος που συνέδεσε τις παραλογές με τη σύγχρονη ποίηση ήταν ευφυής. Μια εφευρετική , ενδιαφέρουσα, ολοκληρωμένη παράσταση.
ΠΟΝΤΙΚΙ ART

Eπιστρέφουν κάθε χρόνο στα Γιάννενα

Εβραίοι στις ΗΠΑ με την Ελλάδα μέσα τους - Οι «Ρωμανιώτες» χόρευαν ηπειρώτικα, ενώ το ούζο δεν έλειπε ποτέ από τις γιορτές…

Είναι ένα από τα πολλά μυστικά του Μανχάταν. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στο νότιο τμήμα του υπάρχει μια ελληνική ρωμανιώτικη συναγωγή, η μοναδική στο δυτικό ημισφαίριο, που ιδρύθηκε το 1927.
Η Kehila Kedosha Janina χτίστηκε από Γιαννιώτες που μετέβησαν στη Νέα Υόρκη με το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα των αρχών του 20ού αιώνα. Ήταν από τους ελάχιστους Εβραίους που είχαν ενσωματωθεί για αιώνες στην τοπική κοινωνία και μετοίκησαν στις ΗΠΑ μόνο για οικονομικούς λόγους και όχι διότι υφίσταντο διωγμούς.
Την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία τους μας διηγήθηκε η «ψυχή» της συναγωγής, η Σεφαραδίτισσα Μάρσια Χαντάντ Οικονομόπουλος, ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο πρωινό του Δεκεμβρίου στην Broome Street, παρέα με τον καθηγητή του Queens College Νίκο Αλεξίου, που έχει κάνει ειδική μελέτη στο θέμα.
«Μερικοί πιστεύουν ότι το Έλληνας και το Εβραίος δεν χωρούν στην ίδια λέξη. Η ρωμανιώτικη συναγωγή που άντεξε στον χρόνο και συσπείρωσε την κοινότητα των ανθρώπων αυτών στην Αμερική δίνει μέχρι σήμερα τη δική της σταθερή απάντηση.
Είμαστε λαοί της διασποράς που συμπορευτήκαμε, αλληλοεπηρεαστήκαμε, συνυπήρξαμε και βιώσαμε πλάι πλάι όλα τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Και τη μετανάστευση μαζί την περάσαμε», λέει η Μάρσια προσφέροντάς μας –τι άλλο;– ελληνικό καφέ.
Πριν ξεκινήσουμε, ένα σύντομο μάθημα Ιστορίας: «Οι Ελληνες Εβραίοι μετοίκησαν στην Ελλάδα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έφτιαξαν τις κοινότητές τους σε διάφορες περιοχές, από τα Γιάννενα και τη Χαλκίδα μέχρι τον Βόλο και τη Βέροια, οι οποίες θεωρούνται οι αρχαιότερες εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης.
Όταν τα ελληνικά εδάφη πέρασαν στα χέρια των Ρωμαίων, τότε επικράτησε και το όνομα “Ρωμανιώτες” για τα μέλη των κοινοτήτων αυτών, έτσι ώστε να μπορούν να τους διακρίνουν από εκείνους που εγκαταστάθηκαν σε άλλα μέρη της Ευρώπης.
Οι Ρωμανιώτες μιλούσαν ελληνικά, είχαν υιοθετήσει τα τοπικά ήθη και έθιμα, κρατώντας διαφορετική μόνο τη θρησκεία τους. Ακόμα και στη λειτουργία, όμως, ακούγονταν απαγγελίες ποιημάτων και ψαλμών στα ελληνικά. Ηταν πάντα ενσωματωμένοι στις τοπικές κοινωνίες, με τα ίδια δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι πολίτες, με ελληνική συνείδηση και εβραϊκό θρήσκευμα.
Μονάχα στη βυζαντινή αυτοκρατορία απαγορευόταν να καβαλικέψουν άλογα, επειδή αυτή η πράξη εθεωρείτο δείγμα ισχύος, ενώ ορισμένοι αυτοκράτορες πέρασαν κάποιους σκληρούς νόμους εναντίον τους, που όμως δεν κράτησαν πολύ. Μπορούσαν να έχουν στην κατοχή τους γη και να ασκούν ελεύθερα όποιο επάγγελμα ήθελαν».
Τα πρώτα 1.800 χρόνια της ιστορίας του εβραϊκού ελληνισμού είναι αποκλειστικά για την παρουσία των Ρωμανιωτών. Μετά το 1492, με τους διωγμούς εναντίον των Πορτογάλων και των Ισπανών Εβραίων, κατέφθασαν στην υπό οθωμανική κατοχή Ελλάδα περίπου 20.000 Σεφαραδίτες, υπερκεράζοντας σε αριθμό τους Ρωμανιώτες.
Η Μάρσια Χαντάντ μας εξηγεί: «Εγκαταστάθηκαν κατά κύριο λόγο στη Θεσσαλονίκη, μιλούσαν λαντίνο (μια ισπανοϊουδαϊκή διάλεκτο) και αντιμετώπισαν με περιέργεια και συχνά με εχθρότητα τους εξελληνισμένους Εβραίους, για τους οποίους συχνά πίστευαν ότι είχαν απολέσει την εβραϊκή ταυτότητα. Τους αποκαλούσαν μάλιστα “Γκρέκος”.
Οι Σεφαραδίτες ήρθαν με έναν αέρα κοσμοπολιτισμού. Έφεραν τους ραββίνους τους και τις εμπορικές τους διασυνδέσεις με όλους τους εβραϊκούς θυλάκους της Μεσογείου, αντιμετωπίζοντας τους Ρωμανιώτες ως υποδεέστερους. Στην πορεία, ήρθαν και ορισμένες οικογένειες Εσκενάζι Εβραίων, δηλαδή με καταγωγή τη Γερμανία ή την κεντρική Ευρώπη, πάντα με το δέλεαρ ότι θα μπορούσαν να έχουν τη δική τους γη στην Ελλάδα και να μην υφίστανται διωγμούς ούτε να ζουν σε γκέτο όπως συνέβαινε σε άλλες χώρες».
Σε μια σειρά από ιστορικές περιστάσεις οι Ρωμανιώτες και οι Σεφαραδίτες είχαν εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση. «Οι Τούρκοι εκχώρησαν εμπορικά προνόμια στους Σεφαραδίτες και όχι στους Ρωμανιώτες, τους οποίους θεωρούσαν Ελληνες, δηλαδή κατακτημένους. Οταν λ.χ. οι Ελληνες κήρυξαν την Επανάσταση το 1821, οι Ρωμανιώτες τάχθηκαν με το πλευρό τους, ενώ κάποιοι Σεφαραδίτες ένιωθαν ότι ταυτίζονταν περισσότερο με τους Οθωμανούς, οι οποίοι τους προστάτευσαν από τους διωγμούς του 15ου αιώνα.
Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, 13.500 Σεφαραδίτες και Ρωμανιώτες πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων, με ήρωα τον Μορδοχάι Φριζή. Πριν από το 1940 ζούσαν στην Ελλάδα 78.500 Εβραίοι, εκ των οποίων 67.000 χάθηκαν στα κρεματόρια. Η εξόντωση ένωσε τις δύο εβραϊκές κοινότητες.
Απέμειναν τόσο λίγοι που δεν είχε νόημα να αισθάνονται ότι έχουν διαφορετική καταγωγή. Σήμερα υπολογίζονται στις 5.000. Δυστυχώς, ακόμα και η ιστορία του Ολοκαυτώματος έχει γραφτεί αναφορικά με τις απώλειες που υπέστησαν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και η Ρωσία, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα. Ακόμα και σήμερα, πολλοί Εβραίοι άλλων εθνικοτήτων ξαφνιάζονται στο άκουσμα ότι υπήρχαν εδώ και αιώνες Ελληνες Εβραίοι που εξολοθρεύτηκαν στο Αουσβιτς και σε άλλα στρατόπεδα».

Κάθε χρόνο επιστρέφουν στα Γιάννενα

Η συναγωγή Kehila Kedosha Janina ιδρύθηκε το 1927 από Εβραίους που μετανάστευσαν στην Αμερική μαζί με τους Ελληνες. Τα μέλη της, με καταγωγή τα Ιωάννινα, ανήκαν στο τεράστιο μεταναστευτικό κύμα που έφερε εκατομμύρια Ευρωπαίους στις ΗΠΑ, από το 1900 μέχρι και το 1924. Αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον όχι γιατί διώκονταν, αλλά διότι δεν τα έβγαζαν πέρα οικονομικά.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, υπολογίζεται ότι μετανάστευσαν οι 2.000 από τους 4.000 Εβραίους των Ιωαννίνων. Οπως και οι Ελληνες, ζούσαν σε μια αγροτική οικονομία με μεγάλες στερήσεις, ανασφάλεια και κακουχίες. Εκτός από τους Γιαννιώτες, ήρθαν στις ΗΠΑ και άλλοι Εβραίοι κυρίως με καταγωγή από περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας, που δεν είχαν ακόμα ενσωματωθεί στο ελληνικό κράτος.
«Και πάλι υπήρχαν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους Ρωμανιώτες και τους Σεφαραδίτες, όταν εγκαθίσταντο στις νέες πατρίδες» μας λέει η Μάρσια Χαντάντ Οικονομόπουλος. «Οι πρώτοι δήλωναν Ελληνες, κρατούσαν τη γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα, τα φαγητά και τη μουσική. Συνήθως είχαν ταπεινά επαγγέλματα. Οι δεύτεροι δήλωναν Σεφαραδίτες, μιλούσαν λαντίνο και αφομοιώθηκαν γρήγορα στις χώρες όπου κατέληξαν. Εχοντας καλύτερες διασυνδέσεις και αστική καταγωγή, κέρδιζαν αμέσως μια θέση στη μεσαία τάξη.
Οι Ρωμανιώτες της Νέας Υόρκης εγκαταστάθηκαν στο νότιο τμήμα του Μανχάταν μαζί με άλλους Εβραίους και Ελληνες. Εκεί ήρθαν σε επαφή με ομόθρησκους από άλλα μέρη. Ενώ θα μπορούσαν να προσεύχονται σε κάποια από τις δεκάδες συναγωγές που είχαν ιδρύσει οι Εσκενάζι και οι Σεφαραδίτες, προτίμησαν να οικοδομήσουν τη δική τους, ώστε να ακολουθούν το δικό τους τελετουργικό που είχε και την ελληνική γλώσσα.

Χόρευαν ηπειρώτικα

»Οι περισσότεροι καταπιάστηκαν με τα υφάσματα και έφτιαχναν γυναικεία ενδύματα και εσώρουχα. Οι πρώτες γενιές μιλούσαν αποκλειστικά ελληνικά στα σπίτια τους, κάτι που τους απομόνωνε από τους υπόλοιπους Εβραίους, οι οποίοι δεν τους αναγνώριζαν ως δικούς τους. Στις συνεστιάσεις χόρευαν ηπειρώτικους σκοπούς και έτρωγαν ελληνικά εδέσματα.
Το ούζο δεν έλειπε ποτέ από τις γιορτές, ούτε καν τις θρησκευτικές. Συνήθιζαν να παντρεύονται μεταξύ τους και σπάνια συγγένευαν με Εβραίους άλλων εθνικοτήτων. Με τους Ελληνες είχαν εξαιρετικές σχέσεις και υπάρχουν φωτογραφίες όπου σε εβραϊκές συνεστιάσεις του 1937 παρευρίσκονται και συνεορτάζουν με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Αθηναγόρα».
Οι Ρωμανιώτες, όπως και οι Ελληνες, κράτησαν την ελληνική τους συνείδηση στην καινούρια τους ζωή. Μέσα σε μερικές δεκαετίες διασκορπίστηκαν σε ολόκληρη την Αμερική, αλλά σε πολλές περιπτώσεις διατηρούν ακόμα λέξεις, συνήθειες και κυρίως τη μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα.
Κάθε χρόνο η συναγωγή διοργανώνει ταξίδι-προσκύνημα στα Γιάννενα και πολλοί απόγονοι των πρώτων Ρωμανιωτών επιστρέφουν να γνωρίσουν τις ρίζες τους με μεγάλη συγκίνηση. Άλλωστε τα επίθετά τους παραμένουν τα ίδια και βρίσκουν συχνά ορισμένους συγγενείς ή και τοποθεσίες για τις οποίες τους μιλούσαν οι παππούδες τους.
Η Kehila Kedosha Janina, αν και μικροσκοπική, θεωρείται ένα από τα αρχιτεκτονικά ορόσημα της Νέας Υόρκης (New York Landmark). Η πρόσοψή της συντηρήθηκε το 2004. Στο εσωτερικό της υπάρχει γυναικωνίτης που έχει μετατραπεί σε μικρό μουσείο με παραδοσιακές γιαννιώτικες φορεσιές, αντικείμενα, φωτογραφίες και βιβλία.
Κατά καιρούς διοργανώνονται μαθήματα ελληνικής μαγειρικής, τοπικών χορών, μουσικής κ.ά. Η διεύθυνσή της είναι 280, Broome Street.

Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2011

Στον Γιώργο Μανακανάτα


Μνήμες σωρό μαζώχτηκαν
πα’ στο προσκέφαλό σου
κι αντίς για μοιρολόισμα
ετούτο το εγκώμιο
γλυκόπικρα σου ψέλνουν:

Καλότυχοι όσοι σε γνώρισαν
και δίκια σ’ αγαπήσαν
μα απ’ όλους πιο καλότυχοι
αυτοί που εσύ αγάπησες
τι κι απ’ το ν’ αγαπιέσαι Γιώργο μου
το ν’ αγαπάς είναι το πιο σπουδαίο
αφού αν αγαπάς από καρδιάς
πλούτο ψυχής καρπώνεσαι
κ’ ευεργετείς μ’ αυτόν και αλλουνούς
που απαντάς στους κύκλους.
Πολυαγαπημένε μας Γιώργο
Με το μαντάτο του φευγιού σου
πολλά αγιόμυρα μουσκεύοντας
τα κρόσσια των φωτοπηγών
νότισαν από κοντά τα πανιασμένα μάγουλα
με ψυχόμυρα καταδικά σου
αφού ο μυρόπικρος πήδακας
διάσπασε τη δέση των κόμπων
και των δαγκωμένων χειλιών
και ξέσπασε σε βουβό κλάμα
που ξεκρίνοντάς το αποκρυπτογραφούσες
και γραδάριζες μέσ’ απ’ αυτό
τη διασταυρωμένη απ’ όλους
τους συγγενικούς, τους κοινωνικούς
και πολιτικούς χώρους καταξίωσή σου.
Και είναι στ’ αλήθεια σπάνιο
το να έχεις την εκτίμηση
όλων – και ιδιαίτερα των πολιτικών –
των ανθρώπινων χώρων.
Κι ο πρώτος απ’ αυτούς τους χώρους
είναι ο Δήμος της Άρτας
στον οποίο πολλές μελέτες
και εργασίες σου τις πρόσφερες
δίχως καμιά αμοιβή.

Υπάρχουν στ’ αλήθεια κάπιοι άνθρωποι
που στο γλυκό τους βλέμμα
καθρεφτίζεται ανάγλυφη
η ομορφάδα της ψυχής τους
και που μαζί με τον καλοσυνάτο λόγο
και τ’ αφκιασίδωτο χαμόγελο
κερδίζουν το συνάνθρωπο
γι’ αυτό και γίνονται – σαν φέυγουν –
μελαγχολική νοσταλγία
κι αποζητούμενη θύμηση
αλλά αφήνουν και κάποια χνάρια
στο δρόμο της ομορφιάς
της αλληλεγγύης, της δημιουργίας
και της πολυπόθητης αρμονίας.

Σ’ αυτούς τους λίγους ξεχωριστούς
ανθρώπους ανήκες κ’ εσύ
αγαπημένε μας Γιώργο
αδιαφορώντας για τους έτερους λίγους
που στο πέρασμά τους
γιομίζουν με χυμούς κλεμμένης χαράς
τους ξεπάτωτους πίθους
των πελώριων κενών τους.
Γι’ αυτό και με τον εσωτερικό σου πλούτο
σαρκωμένο στην καθημερινότητά σου
λογαριαζόσουνα δίκαια
σαν ποιοτικός άθρωπος.

Έτσι, όποια φορά τύχαινε
στις άγριες νύχτες του χειμώνα
η σαρκωμένη και ξεκορμισμένη
συνείδηση να σ’ επισκέφτεται
για απολογισμό – όπως κάνει
σ’ όλους μας – και να ρωτάει
αμείλικτα «τι την έκανες τη
ζωή σου;» της θύμιζες αραδιάζοντας
τα «καλούδια» της πορείας σου, πετυχαίνοντας
εύλογα κι ανάλογα
το καμάρωμα και το χαμόγελό της.

Όλα αυτά σημαίνουν κοντολογίς
Γιώργο μου ότι δεν έχει σημασία
πόσα αφήνει ο καθένας πίσω του
αλλά τι αφήνει!...
Κ’ εσύ μας άφησες την αισθητική
της αρχιτεκτονικής σου, αποτυπωμένη
στους δρόμους της Άρτας μας
και την ομορφιά της ψυχής σου
ζωγραφισμένη στις Μνήμες
όσων γνώρισες κι αγάπησες
εικόνες που δείχνουν τον ένα δρόμο
του κάλλους, της αγάπης
της δημιουργίας και της αρμονίας.
Και σε τέτιες μοναδικές στιγμές
περισυλλογής μπορείς και μελετάς
βαθιά το θάνατο κι από κοντά
ξεκρίνεις για τα καλά ποια είναι
η αθανασία του ανθρώπου.

Να και γιατί η αύρα σου θα μας
δροσίζει το νου τις ώρες της
μελαγχολικής νοσταλγίας
που θα την προκαλεί η απουσία σου.
Να ακόμη και γιατί ο διαμαντένιος
αδερφικός μας φίλος
και Σαμαρείτης Γιατρός Δημήτρης Αλεξίου,
που σου συμπαραστάθηκε σαν αδερφός,
είχε απόλυτα δίκιο όταν σε χαρακτήρισε
σαν «ευπατρίδη της ευγένειας και της ποιότητας»,
αλήθεια βιωμένη απ’ όλους μας.

Για μένα ειδικότερα, ακριβέ
μας Γιώργο, κάθε φορά που θ’
αποζητάω τα εφηβικά μας χρόνια
θα ενεργοποιώ την ακαπίστρωτη
κι αθάνατη φαντασιακή
Μνήμη και με δυο χαυδωσιές
του νου θα σεργιανάω στην
ανέμελη νιότη μας και θα σ’
ανευρίσκουμε, μαζί με τον αδερφό
σου το Γιάννη, εκεί στα πεζούλια
του Βαρδακουλά, στο πέτρινο
Σκολειό, στο Γυμναστήριο,
στ’ αυλάκια, στο Γήπεδο, στο
Μαράτι, στα τσιμέντα, στη Σαλα,
στη Σκουφά, στο Γιοφύρι και
πιο κει στα περβόλια με τις
αμέτρητες εσπερίδες νύφες,
και θάναι μαζί κι ο άλλος ο
Γιώργος μας, πούφυγε πρώτος...

Κι όλα τούτα αδερφικέ φίλε,
επειδή η άγια Μνήμη πούναι
προνόμιο και μεγαλείο του
αθρώπου, με τη μοναδική
και μαγική της δύναμη
μεριάζει και προσπερνάει
και το Θάνατο και το Χρόνο,
αφού αυτοί λειτουργούν με
τις στιγμές τους κ’ εκείνη
με τους αιώνες της.
Να γιατί η Μνήμη είναι εκείνη
που αθανατίζει και τη Ζωή
και το Χρόνο και το Θάνατο!

Όλοι οι δικοί σου Γιώργο μου
είναι εύλογα απαρηγόρητοι.
Η γυναίκα σου Ρένα, που οι δυο
σας, κατά κοινή ομολογία, βρήκατε
ο ένας στον άλλο το άλλο μισό του,
είναι συντριμμένη.
Τα παιδιά σας, ο Πάνος κι ο Αχιλλέας,
τ’ αδέρφια σου, ο Γιάννης, η Τούλα,
ο Βύρωνας, η Μερόπη, ο Τάκης,
η Βασιλικούλα, η Μαρίτσα κι όλοι οι
άλλοι συγγενείς σου είναι βαθιά
θλιμμένοι απ’ το φευγιό σου.
Ταυτόχρονα όμως είναι και εξαιρετικά
περήφανοι για σένα και γι’
αυτό θα ζεις νοερά για πάντα
μαζί τους, γιατί ήσουνα έντιμος, υπεύθυνος,
ευαίσθητος, δημιουργός, γενναιόδωρος.
Όσο για μένανε, σ’ ακουμπάω,
αντάμα με τους άλλους αγαπημένους
μου, στα λιβάδια του κρανιόκαστρου,
εκεί που δεν κάνουν κουμάντο
οι φόβοι, οι μεταφυσικές
και τα «επέκεινα», αλλά εκεί
που διαφεντεύουν οι ανώλεθρες
Μνήμες, τα ανύπνωτα όνειρα
και οι αείζωες Ομορφιές και Αξίες.

Ώρα σου καλή στο ταξίδι σου
στους κήπους της καυκαλοεκκλησιάς
και καλό και ταχτικό αντάμωμα
στις ώρες των αναθυμιών,
των ονείρων και των τραγουδιών.
Ώρα σου καλή

Νίκος Ρίγγας

Κ. Κούνεβα: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο»


Ένας χρόνος απ’ την δολοφονική επίθεση ενατίον της

Χωρίς αναφορές στον Τύπο, χωρίς πορείες και συγκεντρώσεις, έκλεισαν δύο χρόνια στις 22 Δεκέμβρη απ’ την επίθεση με καυστικό οξύ στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Ίσως, γιατί «βρισκόμαστε σε πόλεμο», όπως σημείωσε η συνδικαλίστρια μιλώντας στο tvxs. Ή ίσως, γιατί «είναι πάρα πολλοί αυτοί που αγωνίζονται σαν και μένα», όπως ανέφερε απεκδυόμενη το ρόλο του μοναδικού συμβόλου. Η συζήτηση με την Κωνσταντίνα ελάχιστα περιστράφηκε γύρω απ’ την κατάστασή της, παρόλο που αυτή παραμένει επισφαλής. Η υγεία της εξακολουθεί να είναι ευάλωτη: γι’ ακόμα δύο χρόνια πρέπει να κάνει εγχειρήσεις. Οι δράστες της επίθεσης κυκλοφορούν ελεύθεροι και η αναζήτησή τους συνεχίζεται: πρόσφατα ο φάκελος για την επίθεση εναντίον της συνενώθηκε με το φάκελο της ξεχωριστής έρευνας για τις εργασιακές συνθήκες στις εταιρείες καθαρισμού. Μαζί με τη μητέρα και το γιο της μένει σε σπίτι που της παραχώρησε το κράτος, όμως το μέλλον της διαγράφεται αβέβαιο, καθώς η σύνταξή της δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί. Όταν συμβεί αυτό, ίσως να πάρει 400 ευρώ για την αναπηρία και το ανήλικο παιδί της. Ο τρόπος που το σχολιάζει είναι λιτός: «Η πολιτεία πρέπει να ρυθμίσει νόμους για να προστατεύει τους συνδικαλιστές των πρωτοβάθμιων σωματείων», αναφέρει ως πρόεδρος, σήμερα, του σωματείου της ΠΕΚΟΠ.


Οι εργασιακές συνθήκες, η συμπεριφορά των εργοδοτών, η επικείμενη φτώχεια κι η επερχόμενη αντίδραση του κόσμου είναι αυτά που κάνουν χείμαρρο το λόγο της. Βασική έννοια στη σκέψη της, η αλληλεγγύη. «Στο νοσοκομείο», λέει, «πιο πολύ με βοήθησε η αλληλεγγύη της κοινωνίας. Γι’ αυτό άντεξα –και χάρη στους γιατρούς που υπήρχαν γύρω μου και τους νοσηλευτές. Μου μίλαγαν για τη συμπαράσταση του κόσμου, αλλά ως υποστήριξη προς εμένα δεν το κατάλαβα, μέχρι λίγους μήνες αργότερα, όταν κατάφερα να ζήσω. Άκουγα, όμως, κι έλεγα μέσα μου ότι είναι πολύ καλό αυτό, για εκείνους που το κάνουν εκεί έξω. Στην αρχή, χαιρόμουν μόνο για εκείνους: που συναντιόνταν με αλληλεγγύη και γνωρίζονταν μεταξύ τους. Που είχε μαζευτεί ένα πλήθος ανθρώπων που έχουν τα ίδια προβλήματα και δεν φοβούνται να εκφραστούν. Χαιρόμουν που το κύμα είχε ξεκινήσει».

Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και η ανάγκη να «εκπαιδεύσουμε τους εργοδότες»
Στη σημερινή ζωή στις πόλεις, η Κωνσταντίνα διακρίνει έλλειψη αλληλεγγύης. Αυτή εντείνεται, όπως αναφέρει, από τη φτώχεια την οποία προκαλεί η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. «Χρειαστήκαμε 100 χρόνια για να αποκτήσουμε αυτά τα δικαιώματα κι ελάχιστα για να τα καταστρέψουν», σημειώνει επισημαίνοντας την κωλυσιεργία του κράτους ιδιαίτερα στην προστασία των μεταναστών εργατών: «Είναι πολύ λίγοι αυτοί που δεν δουλεύουν, αλλά ακόμη λιγότεροι αυτοί που έχουν ένσημα. Αν, όμως, ένας μετανάστης εργαζόμενος κάνει μια υπεύθυνη δήλωση ότι ‘από τότε δουλεύω εκεί και δεν μου κολλάνε ένσημα’, δεν παίρνουν με τίποτα αυτή τη δήλωση να ελέγξουν τον εργοδότη. Μια τέτοια κίνηση θα είχε διπλό όφελος, καθώς θα αύξανε και τις εισφορές στα ταμεία».
Οι εργοδότες, σημειώνει η Κωνσταντίνα, προκαλούν μίσος και θυμό με τις πράξεις τους. Θεωρητικά, το κίνητρό τους δεν θα έπρεπε να είναι εγωιστικό -θα 'πρεπε να σκέφτονται το κοινωνικό όφελος- ενώ σωστό θα ήταν να έχουν μεγαλύτερη εκπαίδευση και εμπειρία από το μέσο πολίτη. Ωστόσο, εκείνοι ξεκινούν την επιχείρηση χωρίς να γνωρίζουν τη νομοθεσία και χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς τους. «Καμιά φορά σκέφτομαι ότι πρέπει να εκπαιδεύσουν τους εργοδότες, όπως εκπαιδεύουν εμάς για να προστατεύουμε τον εαυτό μας στην εργασία», λέει γελώντας.

«Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις σημαίνει ότι ‘δεν παραδίνομαι’»
«Είμαστε σε κατάσταση πολέμου. Τώρα τι ονομασία θα έχει ο πόλεμος θα μας το πει η ιστορία. Δεν είναι κρίση αυτό, προσπαθούν να μας καταστρέψουν», προσθέτει αμέσως μετά, υπογραμμίζοντας πως η ίδια υποστηρίζει τις διαδηλώσεις: «Εύχομαι να συμμετέχει περισσότερος κόσμος, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν παραδίνομαι. Θέλω να φτιάξω τη ζωή μου και δεν θα μου πει κανείς άλλος πώς να ζω [...] Όταν πήγα στις διαδηλώσεις την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ. στις 15 Δεκεμβρίου) συνάντησα πολλές μητέρες με τα παιδιά τους. Και πόνεσα, όταν είδα πόσα δακρυγόνα είχε, γιατί ήταν μια ειρηνική διαδήλωση. Παρόλο που ήμουνα πολύ μακριά και τα μύρισα πολύ λίγο, με έτσουζαν συνέχεια για μιάμιση μέρα. Φαντάζεστε πόσο καταστροφικό είναι για την υγεία των παιδιών; Δεν μπορούν να καταλάβουν πως δεν χρειάζονται δακρυγόνα;»
Στις διαδηλώσεις, η Κωνσταντίνα αποκηρύσσει τις καταστροφές: «Αφού εμείς τα έχουμε δημιουργήσει, γιατί να τα καταστρέψουμε; Πονάω απ’ την καταστροφή που επικρατεί, και έξω και μέσα στους ανθρώπους. Είναι σαν να κάνεις ένα παιδάκι, να του δίνεις παιδεία και μόρφωση, να το παραδίδεις στην κοινωνία και να βλέπεις μετά ότι δεν είναι το παιδί σου. Εσύ του έμαθες άλλα πράγματα και αυτό άλλα κάνει. Νιώθω σαν να μου καταστρέφουν το παιδί. Γιατί, τα λεφτά αυτά είναι από εμάς, τους εργαζόμενους. Δεν πρέπει να δίνουμε δύο φορές χρήματα για το ίδιο πράγμα».

Αστυνομία και πολιτικοί
Για τις ενέργειες της αστυνομίας η θέση της Κωνσταντίνας είναι σαφής: «Αν θεωρήσουμε ότι η αστυνομία είναι μια υπηρεσία που προστατεύει τον πολίτη, κάτι δεν πάει καλά με το σκεπτικό, καθώς επιτίθεται εναντίον του. Το οποίο σημαίνει ότι η αστυνομία κάποιο συμφέρον εξυπηρετεί, ενώ το γεγονός της επίθεσης είναι απόδειξη αδυναμίας. Από την άλλη, ο αστυνομικός είναι εργαζόμενος. Και ο μισθός του κόβεται, και αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα με όλους... Όμως δεν είναι εύκολο να πας να σκοτώσεις άνθρωπο, να πας να σηκώσεις χέρι σε έναν άνθρωπο που περνάει ειρηνικά δίπλα σου. Και προσπαθώ να καταλάβω πώς ακριβώς αισθάνονται... Είναι μια επιλογή δικιά τους, βέβαια, λόγω της φτώχειας, της έλλειψης παιδείας σε κάποιους. Αν και, απ’ όσο καταλαβαίνω, κάποιοι από αυτούς έχουν πτυχία και επειδή στον ιδιωτικό τομέα δεν ήταν ποτέ ασφαλής η δουλειά τους, έφυγαν λέγοντας ‘τουλάχιστον να έχω τα ένσημα, να έχω τη σύνταξη’».
Στη δική της περίπτωση, πάντως, καταγγέλλει ότι η αστυνομία άργησε πολύ να ασχοληθεί. «Την πρώτη εβδομάδα υπήρχε πολύ λίγο ενδιαφέρον. Το θεωρούσαν οικογενειακό πρόβλημα και δεν ασχολήθηκαν. Αλλά και να είναι οικογενειακό, η αστυνομία είναι για όλες τις περιπτώσεις. Και αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουν τη δουλειά τους».
Εξίσου επικριτική είναι με τους πολιτικούς, σχολιάζοντας τις προτάσεις που της έγιναν για συμμετοχή σε ψηφοδέλτια, όσο ήταν ακόμη στο νοσοκομείο: «Αφού με έβλεπαν. Εγώ δεν μπορούσα τότε να μιλήσω. Έστω ότι με ψήφιζαν κάπου, πώς θα με βοηθούσαν; Να αντέξω τον πόνο και τα προβλήματα υγείας μου; Αδύνατον».

«Να είμαστε όλοι σύμβολο για τα παιδιά μας»
«Το πρώτο που θέλω είναι να γίνω καλά και να τελειώσω τις θεραπείες, για να διορθώσω αυτά που μου έκαναν» απαντά η Κωνσταντίνα Κούνεβα όταν τι ρωτάω τι σκέπτεται για το μέλλον. «Προσπαθώ αυτό να μην επηρεάζει πάρα πολύ τον γιο μου. Και από εκεί και πέρα, όπου μπορώ να βοηθήσω, να το κάνω. Τώρα, μπορεί να περιμένετε περισσότερα από μένα, όμως η κατάστασή μου δεν μου επιτρέπει ακόμη πολλά [...] Εξάλλου, δεν είμαι μόνο εγώ. Πάρα πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται και προσπαθούν αυτά που προσπαθήσαμε με το σωματείο. Και όλοι πρέπει να είμαστε ένα σύμβολο για τα παιδιά μας».

Υστερόγραφο
«Αυτό, αν μπορείς, να το βάλεις κάπου!» μου λέει χαμογελώντας η Κωνσταντίνα λίγο πριν απ’ το τέλος της συνέντευξης. Αναφέρεται σ’ ένα κομμάτι της συνομιλίας μας σχετικά με την άδεια μητρότητας, που δεν αρκεί για να μεγαλώσει σωστά ένα βρέφος. «Όταν ήρθα στην Ελλάδα κι έμαθα ότι η γυναίκα δυο-τρεις μήνες μετά τη γέννα πρέπει να πάει να δουλέψει, νόμιζα ότι με κοροϊδεύουν. Μεγαλύτερη βία από αυτή δεν υπάρχει για μια μητέρα. Το παιδί χρειάζεται δύο-τρία χρόνια να κάτσει με τη μητέρα του, για να είναι υγιές, να μάθει να μιλάει, να σκέφτεται, να τρώει, να ντύνεται. Η αρκούδα, που είναι ζώο, κάθεται με το παιδί της ένα χρόνο. Κι εμείς με το ζόρι βάζουμε τη μητέρα να παρατήσει το παιδί της...» προσθέτει και κλείνει τη συνομιλία μας με μια ευχή για το νέο έτος: «Να καταλάβουν όλοι ότι "κοινός νους" είναι η "απουσία του εγώ": η ένωση της αρετής, της συμπόνοιας και της καλοσύνης που πηγάζουν από την αγάπη».

Συνέντευξη στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΤΙΔΗ
αναδημοσιίευση απ’ το www.tvxs.gr

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ανέλαβε ο Χρήστος Μπαϊλης


Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης –παραλαβής του Δήμου της Πρέβεζας από τον Μιλτιάδη Κλάπα στο νέο Δήμαρχο Χρήστο Μπαϊλη.
Ο κ.Μπαϊλης πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του έφτασε χθες στο Δημαρχείο λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Εκεί τον καλωσόρισε ο απερχόμενος Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας ο οποίος τόνισε ότι η εποχή είναι ιδιαίτερα δύσκολη δεδομένων των οικονομικών συνθηκών.
«Μέσα σε αυτές τις δυσκολίες σας εύχομαι να δημιουργήσετε ένα σπουδαίο εργο το οποίο θα τιμά εσάς αλλά και ολόκληρη την πόλη» τόνισε ο κ.Κλάπας ζητώντας από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει τις προσπάθειες του νέου Δημάρχου.
Ο νέος Δήμαρχος Πρέβεζας παίρνοντας τον λόγο υποσχέθηκε απευθυνόμενος προς τον απερχόμενο Δήμαρχο ότι θα συνεχίσει ότι καλό και θετικό έχει δημιουργηθεί στον Δήμο.«Σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε σαν χώρα θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τα καταφέρουμε» τόνισε ο κ.Μπαϊλης ζητώντας την συναίνεση και την συνεργασία ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επεσήμανε δε ότι η διαφάνεια , η νομιμότητα και η δικαιοσύνη θα αποτελέσουν τους τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους θα βασιστεί το έργο της νέας Δημοτικής Αρχής.Με τις υπογραφές του πρωτοκόλλου παράδοσης-παραλαβής ο κ.Μπαϊλης εγκαταστάθηκε και επίσημα στο Δημαρχιακό Κατάστημα της Πρέβεζας.