Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ "Η ΓΝΩΜΗ"

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ απ' την2η σελίδα της ΓΝΩΜΗΣ

Το διάβασα ανήμερα της επετείου της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, 3η Σεπτέμβρη και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για τα αρχικά του κινήματος, που συνθέτουν το ΠΑΣΟΚ. Ιδού: Πατέρα Αναπαύσου Συνεχίζω Ολοκληρωτική Καταστροφή. Δεν είναι χαριτωμένο;

*****

Κανένας ηπειρώτης βουλευτής στη νέα κυβέρνηση, που προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό της περασμένης Δευτέρας και αυτό είναι ένα θέμα που όλοι το συζητούν και φυσικά δεν το θεωρούν και την καλύτερη εξέλιξη για την περιφέρειά μας, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να έχει τον δικό της άνθρωπο στην κυβέρνηση και με δεδομένο ότι στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, συμμετείχαν στην κυβέρνηση τρεις ηπειρώτες βουλευτές.

Θα θυμάστε βέβαια κάποια δημοσιεύματα των αθηναϊκών εφημερίδων, που έφεραν ως σίγουρους να είναι στην κυβέρνηση και τον εξ Άρτης Δημήτρη Τσιρώνη και τον εκ Πρεβέζης Βαγγέλη Παπαχρήστο και τον εξ Ιωαννίνων Θανάση Οικονόμου. Τι να πούμε ότι δεν είχαν καλές πληροφορίες οι δημοσιογράφοι ή τα δημοσιεύματα απλώς αποτελούσαν αβάντες προς τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Όπως και νάχει το πράγμα, το αποτέλεσμα μετράει….

*****

Την Δευτέρα θα ανακοινώσει τα ονόματα των υποψηφίων του συνδυασμού του, ο υποψήφιος δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης και εξ όσων γνωρίζουμε έχει να ανακοινώσει σημαντικούς παράγοντες της περιοχής και νέους ανθρώπους, το κοινό χαρακτηριστικό των οποίων είναι η αγωνία για το αύριο του τόπου μας και η διάθεση για δουλειά. Η παρουσίαση θα γίνει σε κέντρο στο γεφύρι της Άρτας και απ’ την παρουσίαση και μετά θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε και να σχολιάσουμε.

*****

Το διάβασα σε blog της περιοχής μας και αν είναι αλήθεια, θ’ αποδειχτεί κόλαφος για το νομάρχη και υποψήφιο δήμαρχο. Για να κάνει μεταδημότευση στο Δήμο Αρταίων, λέει, του ζητήθηκε α δηλώσει μόνιμη κατοικία και αρχικά δήλωσε το ξενοδοχείο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ, όπου τέσσερα χρόνια τώρα διαμένει. Του απάντησαν ότι αυτό δεν είναι δυνατόν, άρα έπρεπε να δηλώσει διεύθυνση στην Άρτα και επέλεξε να δηλώσει την διεύθυνση Βλαχούτση 4-6, όπου στεγάζεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Αν είναι δυνατόν δηλαδή; Τέσσερα χρόνια στην Άρτα, εκλεγμένος νομάρχης και υποψήφιος δήμαρχος να δηλώνει διεύθυνση κατοικίας του, την διεύθυνση της Νομαρχίας. Αυτά βλέπει ο πολίτης και διαμορφώνει άποψη. Λέει δηλαδή, ότι δεν μπορεί κατά τον τρόπο αυτό, να υποτιμάται η νοημοσύνη του, απ’ αυτόν που του ζητάει την ψήφου του.

*****

Μπορεί κάποιους να βολεύει να διαδίδουν ότι ο μηχανικός Χρήστος Παπάζογλου, που ανακοίνωσε ότι είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, δεν μπορεί να κάνει συνδυασμό. Όμως τους βολεύει για λίγες ημέρες και φυσικά την επόμενη της ανακοίνωσης του συνδυασμού, δεν θα έχουν τι να πουν…

Αν δε επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μας, για την συμμετοχή σημαντικών παραγόντων της περιοχής, απ’ όλα τα σημεία του νέου Δήμου, τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα γι’ αυτούς που διαδίδουν τις πληροφορίες, που μπορεί να βολεύουν πρόσκαιρα.

Έχουμε γράψει ότι με τον εν λόγω συνδυασμό υποψήφιος θα είναι ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αποτόρης και να συμπληρώσουμε σήμερα ότι μεταξύ των υποψηφίων θα είναι και ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Άρτας της ΝΔ Βαγγέλης Καψάλης.

*****

Ανοίγει το παιχνίδι στην γειτονική Φιλιππιάδα και σ’ όλα τα σημεία του Δήμου Ζηρού, μιας και ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Ζυγούρης, αρχίζει να έχει πολλά θετικά στοιχεία στον απολογισμό του απ’ την επικοινωνία με τους πολίτες και φυσικά απ’ την όλη του παρουσία όλο αυτό το διάστημα.

Μαθαίνουμε ότι στον συνδυασμό του μετέχουν σημαντικά στελέχη απ’ όλα τα κόμματα και όταν γίνει η επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων, θα υπάρχουν πολλά σχόλια να κάνουμε και θα καταδείξουν την σημασία της όλης προσπάθεια.

Όπως και νάχει το πράγμα πάντως, μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, η οποία απολαμβάνει τεράστιας αποδοχής είναι σίγουρο πως θα φέρει και το καλύτερο αποτέλεσμα.

*****

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το πότε θα ανακοινώσει και νέα ονόματα υποψηφίων ο νομάρχης και υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Παπαβασιλείου. Συζητάει μαθαίνουμε με πολλούς παράγοντες του χώρου, αλλά δεν βρίσκει ανταπόκριση. Κάποιοι απαντούν με την πρώτη όχι και κάποιοι θέλουν λίγες ημέρες, για να πουν κι αυτοί τελικά όχι.

Σε αντίθεση με το ψηφοδέλτιο του μηχανικού Χρήστου Παπάζογλου, που ο ίδιος εισπράττει θετικές απαντήσεις από σημαντικά στελέχη του χώρου, αν και αυτά δέχονται πιέσεις να μην μπουν στο ψηφοδέλτιο, με την ελπίδα ότι δεν θα κατέβει στις εκλογές.

Εξελίξεις λοιπόν, οι οποίες είναι ενδιαφέρουσες και φυσικά ότι είναι να γίνει, θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο και από την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε πολλά να πούμε…

*****

Έχει συμπαραστάτη στον προεκλογικό αγώνα που ξεκίνησε ο συνάδελφος Γιώργος Αποτόρης. Σημαίνον πρόσωπο της πολιτικής ζωής της περιοχής μας, ο παράγοντας που τον στηρίζει, ο οποίος το έχει δηλώσει κιόλας και ήδη μαζεύει και σταυρούς για το νέο δημοσιογράφο. Θα τον δείτε τον Γιώργο με ρεκόρ σταυρών προτίμησης και θα τρίβετε τα μάτια σας…

*****

Καθυστερεί χαρακτηριστικά ο υποψήφιος περιφερειάρχης της ΝΔ Αλέξανδρος Καχριμάνης, για να ορίσει τον υποψήφιο αντιπεριεφερειάρχη για το νομό Άρτας, ενώ στους άλλους νομούς, ήδη τους έχει ορίσει και αυτοί κάνουν την δουλειά τους. Μάθαμε ότι το ψάχνει πολύ για να μην υπάρξουν προβλήματα.

Μόνο που με την καθυστέρηση, υπάρχουν τα προβλήματα, αφού κανένας δεν παίρνει πάνω του την υπόθεση του συνδυασμού και κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για λογαριασμό του, την στιγμή που και ελάχιστοι, δύο ή τρεις υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν λάβει την συγκατάθεση να είναι υποψήφιοι.

Μάθαμε ότι ο κ. Καχριμάνης, θα επιλέξει τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη, διά την απόρριψης. Και ήδη έχει απορρίψει τέσσερις εκ των ενδιαφερομένων να είναι υποψήφιοι για την θέση αυτή. Είναι οι Μιχάλης Νικολάου, Τέλης Μπακόλας, Βασιλική Βαγγέλη και Γιώργος Σιώζος. Για να μείνει ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παππάς.

Και καλά θα μείνει ο Κώστας Παππάς, αυτοί που απερρίφθησαν, υπάρχει περίπτωση να είναι στον συνδυασμό του ή στην τελική ανάλυση να στηρίξουν τον συνδυασμό, με νέα πρόσωπα, που θέλει να κάνει ο κ. καχριμάνης;

Ένα σίγουρο όνομα όμως στον συνδυασμό, έκλεισε πριν λίγες ημέρες, παρά το μπέρδεμα που έγινε στο ραντεβού. Είναι ο δικηγόρος Διομήδης Τσιμπερλένιος. Καλή επιτυχία…

*****

Διευκρίνιση. Η συνέντευξη του νυν υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη (σελίδα 23), είχε παραχωρηθεί πριν τον ανασχηματισμό, με την ευκαιρία της επετείου της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, στις 3 Σεπτέμβρη 1974. Αν και μεσολάβησε ο ανασχηματισμός, δεν χάνει την αξία της. Έχει θα λέγαμε περισσότερη σημασία.

*****

Δύο δημοτικοί σύμβουλοι και μάλιστα από τους πιο δραστήριους του συνδυασμού εγκατέλειψαν τον δήμαρχο Φιλιππιάδας Δημήτρη Γιολδάση και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μετά την ανεξαρτητοποίησή τους, θα κινηθούν προς τον συνδυασμό του ανεξάρτητου υποψηφίου Γιώργου Ζυγούρη.

Οι επιστολές ανεξαρτητοποίησης κατατέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, περιγράφουν αναλυτικά τους λόγους της απόφασης και αποτυπώνουν το ρευστό τοπίο στο Δήμο Ζηρού.

«Τα πήρε!» ο φίλος Μπάμπης Αρτινός περιμένοντας να αρχίσει η παράσταση στο θέατρο της Σκούπας, την στιγμή που η υπεύθυνη περίμενε μια ώρα περίπου να καταφτάσει ο νομάρχης και υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Παπαβασιλείου, που και σ’ αυτή την κοινότητα επιθυμεί να λάβει ψήφους. Τα έγραψε ο Μπάμπης (διαβάστε στην σελίδα 7), αλλά εμείς πρέπει να προσθέσουμε κάτι ακόμη:
-Αν περιμένει, απ’ αυτούς που περίμεναν να λάβει ψήφο, είναι γελασμένος.
Όμως είναι η βιασύνη να προλάβει τους πάντες και αν τους προλαβαίνει με τον τρόπο αυτό, τότε είναι σίγουρο, πως δεν θα μετράει ψήφους και στήριξη, αλλά απώλειες.

Με στελέχη της κοινωνίας

Βρίσκεται εν όψει των αποφάσεών της για την παρουσίαση του συνδυασμού της η υποψήφια δήμαρχος Όλγα Γεροβασίλη. Χαρακτηριστικό των επιλογών που έχει κάνει μέχρι σήμερα, είναι να έχει δίπλα της, περισσότερο τα στελέχη της κοινωνίας, ανεξάρτητα από την κομματική ένταξη και λιγότερο κομματικά στελέχη, τα οποία έτσι κι αλλιώς στηρίζουν την προσπάθεια που κάνει.
Απ’ τις πληροφορίες που έχουμε, όλο το προηγούμενο διάστημα έχει πείσει σημαντικούς παράγοντες, οι οποίοι και κάνουν τον αγώνα τους, με πρώτο μέλημα την ανάδειξη των προβλημάτων και την προβολή των λύσεων, που ο συνδυασμός προτείνει.
Με ιδιαίτερο χάρισμα στην επικοινωνία η Όλγα Γεροβασίλη, μπορεί και πείθει και κανένας δεν αποκλείει την καλύτερη πορεία, απ’ αυτή των εκλογών του 2006, που θεωρήθηκε έκπληξη.

Ευχάριστος πονοκέφαλος…


Πολύς κόσμος στην οδό Γ. Μάτσου, όπου και το πολιτικό γραφείο του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη. Απ’ όλα τα χωριά του νομού καταφτάνουν καθημερινά και εκτός της συμπαράστασης που δηλώνουν στον συνδυασμό, δηλώνουν και το ενδιαφέρον τους να είναι μέσα στο ψηφοδέλτιο και να δώσουν την μάχη για τη νίκη του συνδυασμού. Οι ενδιαφερόμενοι να είναι υποψήφιοι δημοτικοί ή τοπικοί σύμβουλοι είναι πάρα πολλοί και αυτό δίνει στον Γιάννη Παπαλέξη, το δικαίωμα και την υποχρέωση να δημιουργήσει την καλύτερη ομάδα και εκτός της δικής του παρουσίας να πείσει από τώρα ότι με καλούς και καταξιωμένους συνεργάτες να κάνει το κάτι παραπάνω. Απ’ την άλλη πλευρά, έμφαση δίνει ο υποψήφιος δήμαρχος και στον προεκλογικό του λόγο, όπως επίσης και στο πρόγραμμα του συνδυασμού, που θα περιγράψει και την παρούσα κατάσταση, αλλά και τις λύσεις που ο ίδιος θα προτείνει. Εν αναμονή λοιπόν και την Δευτέρα το μεσημέρι, θα έχουμε και τα πρώτα στοιχεία για την όλη προσπάθειά του.

Και το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Θ. Μουσαβερέ


«Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Άρτας στηρίζει τον μοναδικό Ενωτικό Δημοκρατικό Συνδυασμό στον Δήμο Νικ. Σκουφά με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Θεόδωρο Μουσαβερέ». Με αυτή την ανακοίνωση ο υποψήφιος δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Θόδωρος Μουσαβερές, έλαβε και την στήριξη απ’ το ΠΑΣΟΚ Άρτας, μετά την παρόμοια ανακοίνωση που είχε εκδώσει και η Νομαρχιακή Επιτροπή Άρτας του ΣΥΝΑΣΠΙΜΟΥ. Μαζεύει στηρίξεις από κόμματα ο Θ. Μουσαβερές και απ’ ότι λένε όσοι γνωρίζουν, εκτός των ανακοινώσεων, μαζεύει και την στήριξη σημαντικών παραγόντων της περιοχής και αυτό, όπως και να το κάνουμε είναι θετικό.

Υποψήφιος με τον Στάθη Γιαννούλη


Υποψήφιος με τον συνδυασμό του δημάρχου Κομποτίου Στάθη Γιαννούλη, ο φίλος της στήλης και δυναμικός παράγοντας της περιοχής μας Βαγγέλης Μπουτέτσιος, δηλώνει αισιόδοξος και για την δική του εκλογή, αλλά και για την επικράτηση του συνδυασμού ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, που ανήκει. Δίπλα στον Στάθη Γιαννούλη, όλα τα τελευταία χρόνια, ο κ. Μπουτέτσιος, έχει συνεισφέρει στην προσπάθεια για αναβάθμιση του Δήμου Κομποτίου, πράγμα, που επιθυμεί και τώρα να κάνει, στο νέο διευρυμένο Δήμο Ν. Σκουφά. Παράγοντας στην ομάδα του Κομποτίου, απ’ την δεκαετία του ’80, ευτύχησε να την δει να κατακτάει πρωταθλήματα και να κάνει αξιοπρεπή πορεία και σε μεγαλύτερες κατηγορίες, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να ενισχύσει την προσπάθεια του χωριού του. Και σε άλλες θέσεις ευθύνης δοκιμάστηκε ο Βαγγέλης Μπουτέτσιος, έχοντας πάντα θετικό απολογισμό να κάνει. Η πρόκληση του νέου και μεγαλύτερου Δήμου, είναι γι’ αυτόν μεγάλη και ήδη έχει ξεκινήσει τον αγώνα του, θα φέρει και το καλό αποτέλεσμα. Και η στήλη το ίδιο εύχεται.

Αναγνώριση απ’ τα Χανιά


Μπορεί στην Άρτα, κάποιοι να μεμψιμοιρούν και να μην αναγνωρίζουν το τι έκανε για τον τόπο μας, ο πρώην υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου, όμως το ίδιο δεν συμβαίνει παντού. Η αναγνώριση της ευαισθησίας και της προσφοράς του συμπατριώτη μας πρώην υφυπουργού, αυτή την φορά έρχεται απ’ τα Χανιά, όπου η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων, απέστειλε επιστολή προς την πρώην υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλουκαι κάνει λόγο για την εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας σε σχέση με την λειτουργία της κλινικής της, για να καταλήξει επισημαίνοντας πως «πεθαίνουν παιδιά στην μονάδα μου». Από το 1998, σημειώνει, έχουν γίνει τεράστιες και συνεχείς προσπάθειες λειτουργίας του Νεογνολογικού Τμήματος και «τελικά το έτος 2008 τέθηκε σε λειτουργία μετά από προσωπική παρέμβαση του τότε υφυπουργού Υγείας κ. Παπαγεωργίου. Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που το επίσημο κράτος έσκυψε πάνω στο πρόβλημα». Δε νομίζουμε ότι πέραν του αποσπάσματος που δημοσιεύσαμε, χρειάζονται περισσότερα λόγια, για να αναγνωριστεί η ευαισθησία και η προσφορά του πρώην υφυπουργού Υγείας Γιώργου Παπαγεωργίου.

Δηλώσεις που θυμίζουν πολλά…


Καιρό είχαμε να συναντήσουμε τον πρώην πρόεδρο της ΝΟΔΕ Άρτας της ΝΔ Τάσο Καρατζένη και η συζήτηση πάντα μαζί του, έχει τα ενδιαφέροντά της. Οι επικείμενες εκλογές το θέμα μας και φυσικά ο εκλεκτός της ΝΔ στην Άρτα, ο νομάρχης Γιώργος Παπαβασιλείου, τον οποίο ήταν εκ των πρώτων παραγόντων στην πόλη, που τον στήριξε, όταν ήρθε εδώ ως υποψήφιος νομάρχης και τώρα έλαβε το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου από τη ΝΔ. Λέει λοιπόν ότι ο κ. Παπαβασιλείου, το 2006 δεν ήταν η πρώτη επιλογή της ΝΔ για το χρίσμα του υποψηφίου, αλλά έλαβε το χρίσμα, μιας και δυό άλλοι παράγοντες του χώρου, είχαν φροντίσει από πριν να αρνηθούν να είναι υποψήφιοι. Γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα ο πρώην πρόεδρος και εξ όσων εμείς γνωρίζουμε μπορούμε να τα επιβεβαιώσουμε. Όμως δεν μένει εκεί ο κ. Καρατζένης. Θυμάται και την ημέρα που νίκησε και εκλέχτηκε νομάρχης, που δήλωνε ότι μόνος του κέρδισε τις εκλογές, υποτιμώντας όλα τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, που αγωνίστηκαν γι’ αυτή τη νίκη και που τώρα θα ξανακαλέσει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Και τότε η ΝΟΔΕ Άρτας, είχε αναγκαστεί να βγάλει ανακοίνωση, για να θυμίζει στον τότε εκλεγμένο νομάρχη, ότι δεν εκλέχτηκε μόνος του, αλλά με την βοήθεια των μελών και στελεχών της ΝΔ Άρτας. Θυμάται κι άλλα ο πρώην πρόεδρος. Την ημέρα των εκλογών του 2009, που ηττήθηκε η ΝΔ και ο νυν εκλεκτός του κόμματος του κ. Σαμαρά, δήλωνε πως ηττήθηκε μια ανάλγητη κυβέρνηση. Και η ερώτησή μας προς τον πρώην πρόεδρο της ΝΟΔΕ Άρτας Τάσο Καρατζένη, γιατί όλη αυτή η ιστορία. Για να γνωρίζουν οι πολίτες, πως επιχειρεί να τους χρησιμοποιεί ανάλογα με τις περιστάσεις. Όπως τώρα που θέλει να εκλεγεί δήμαρχος. Καλές οι παρατηρήσεις του πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ Άρτας της ΝΔ Τάσου Καρατζένη, μπορούν οι πολίτες να τις αξιολογήσουν.

Πρωτόγνωρη η αποδοχή…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Είναι πραγματικά πρωτόγνωρη η αποδοχή που γνώρισε η υποψηφιότητα του Γιάννη Παπαλέξη, για το Δήμο Αρταίων και φυσικά πρωτόγνωρο είναι και το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας, απ’ όλο το εύρος του νέου Δήμου, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια που ξεκίνησε και έχει ως βασικό της στόχο την σωστή λειτουργία του νέου Δήμου και μέσα απ’ αυτή, την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν, αλλά και την δημιουργία των υποδομών που απαιτεί το μέλλον.
Η αισιοδοξία που υπάρχει, δεν αφορά μόνον τον εκλογικό συνδυασμό του κ. Παπαλέξη. Πρωτίστως αφορά την κοινωνία, η οποία με αυτή την αισιοδοξία αντιμετωπίζει την συγκεκριμένη υποψηφιότητα, καθόλου τυχαία όμως.
Σε μια πόλη που η έννοια της αυτοδιοίκησης είχε υποχωρήσει και οι παράγοντες του Δήμου, υπήρχαν κατ’ όνομα στο Δήμο, για να ασχολούνται με τα λιγότερο σοβαρό θέματα και τα προβλήματα να υπάρχουν και να πολλαπλασιάζονται, μια υποψηφιότητα με καθαρή την πρόταση της δουλειάς και της συνεχούς προσπάθειας για το μέλλον, είναι από μόνη της αισιόδοξη και δημιουργεί καλύτερους όρους, για τον πολίτη που αγωνιά για το μέλλον του.
Σε αντίθεση με τα όσα μέχρι τώρα έχουμε δει και έχουμε δει πολλά, η πρόταση του Γιάννη Παπαλέξη, περιέχει το μήνυμα της αισιοδοξίας, τεκμηριωμένο με την πρόθεση της συνεχούς προσπάθειας και με την διάθεση των ανθρώπων που τον πλαισιώνουν. Αυτό δημιουργεί την δυναμική και απαντάει σε προτάσεις που μέχρι τώρα έχουν ακουστεί και δείχνουν μόνο την προσωπική αγωνία για την κατάληψη μιας καρέκλας στο δημαρχείο και από κει και μετά τίποτα.
Απαντάει με σύγχρονους όρους σε όσους θεωρούν ότι η επίκληση του κομματικού χρίσματος ή τους αξιώματος που σήμερα κατέχουν, μπορεί να δημιουργήσει δυναμική, παραθέτοντας το απλό αλλά ουσιαστικό ερώτημα:
-Γιατί τα προηγούμενα χρόνια, δεν κάνατε πράξη, αυτά που τώρα προβάλλετε ως προεκλογικό λόγο, ο οποίος θα απαντήσει και στα προβλήματα του τόπου και της εποχής.
Απλά είναι τα πράγματα. Η νέα πρόταση του Γιάννη Παπαλέξη, απ’ την αρχή έπεισε τους πολίτες και αυτοί με την σειρά τους δημιούργησαν την δυναμική που ήθελε ο εκλογικός συνδυασμός του.

Θα συνεχίσουμε με νέο όραμα και αιδιοδοξία

Ανανέωση της εμπιστοσύνης με στόχο την ισχυροποίηση του δήμου Πρέβεζας ζητά ο υποψήφιος δήμαρχος με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μπαίλης.
Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος, ο κ. Μπαίλης προχώρησε στην πρώτη δήλωσή του με την οποία απευθύνεται στους κατοίκους του νέου δήμου Πρέβεζας και ζητά την στήριξή τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Στην δήλωση ο κ. Μπαίλης αναφέρει:
«Είναι γεγονός ότι οι εκλογές αυτές διεξάγονται στην πιο δύσκολη Οικονομική Κρίση που διέρχεται η Χώρα . Η Νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση - Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» αποτελεί πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι η ευκαιρία και πρέπει να αξιοποιηθεί , ώστε να βγει ο τόπος μας από τη δύσκολη συγκυρία .
Το έργο που έγινε στο Δήμο Λούρου μαρτυρεί και φανερώνει ότι φανήκαμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης των πολιτών . Στην νέα προσπάθεια ζητάμε ανανέωση της εμπιστοσύνης όλων των Δημοτών του Διευρυμένου Δήμου Πρέβεζας , για να συνεχίσουμε με Νέο Όραμα και Αισιοδοξία.
Για ένα Δήμο Ισχυρό , Αποτελεσματικό , Παραγωγικό και Ανταγωνιστικό , που θα δίνει λύσεις στα μικρά καθημερινά αλλά και στα μεγάλα προβλήματα του τόπου .
Για ένα Δήμο που θα υπερβαίνει την λογική της διαχείρισης και θα χαράσσει τις δικές του πολιτικές με την ενεργό συμμετοχή του Δημότη .
Όλες οι αποφάσεις του Νέου Δήμου Πρέβεζας , θα στηρίζονται στις Αρχές της Διαφάνειας , της Αξιοκρατίας , της Δικαιοσύνης και της Νομιμότητας .
Στόχος μας , η Ισόρροπη Βιώσιμη Ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου , με σεβασμό στον Άνθρωπο και στο Περιβάλλον .
Καλούμε λοιπόν όλους τους Πολίτες , όλες τις Κοινωνικές και Πολιτικές δυνάμεις του τόπου σε ενεργοποίηση και συμμετοχική δράση , προκειμένου ο Δήμος μας να μπει σε μια Νέα Προοπτική Ανάπτυξης , που θα προσφέρει στους πολίτες της Πρέβεζας , του Λούρου και του Ζαλόγγου υπηρεσίες και ποιότητα ζωής αντίστοιχες των προσδοκιών τους.
Συνεχίζουμε τον Αγώνα για έναν Καλύτερο και Ανθρώπινο Δήμο Πρέβεζας».

Μια υποψηφιότητα που έχει ενδιαφέρον

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Ζηρού με κοινωνική αφετηρία, ο μηχανικός Γιώργος Ζυγούρης, δείχνει ημέρα με την ημέρα, ότι μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, χωρίς την κομματική ένταση και χωρίς προαποφασισμένα, μπορεί να ελκύει τους πολίτες και αυτοί με την σειρά τους να έχουν το δικαίωμα να ελπίζουν σ’ ένα καλύτερο μέλλον και την λειτουργία της αυτοδιοίκησης, με τους όρους που απαιτούνται, άρα να ελπίζουν και το καλύτερο για κάθε σημείο του Δήμου.
Νέος επιστήμονας, με άποψη για την αυτοδιοίκηση, αλλά και με εμπειρία απ’ αυτήν μιας και έχει εργαστεί και στην Περιφέρεια Ηπείρου και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας, δείχνει να έχει όραμα για το νέο Δήμο, ο οποίος μετά την συνένωση και την λειτουργία του, υπό τους όρους που βάζει ο Καλλικράτης και είναι ουσιαστικοί για την ανάπτυξη τέτοιων περιοχών.
Κινείται χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς την αναζήτηση της κομματικής ταυτότητας αυτών που θα στελεχώσουν τον συνδυασμό του, γιατί θεωρεί ότι όλοι οι πολίτες χωρίς διαχωριστικές γραμμές και χωρίς αντιπαραθέσεις μπορούν να κάνουν το καλύτερο.
Μαθαίνουμε ότι νέοι επιστήμονες απ’ όλα τα σημεία και τα χωριά του νέου Δήμου, θα στελεχώσουν τον συνδυασμό του και ο ίδιος με την σειρά του, είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει τον προβληματισμό τους και την αγωνία τους, για το καλύτερο αύριο του τόπου μας.
Αν και κάποιοι επιχειρούν να υποτιμήσουν το ανεξάρτητο και αναγκαίο της προσπάθειας που ξεκίνησε, δεν έφεραν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Βλέπουν οι πολίτες ότι οι κομματικές αντιπαραθέσεις και οι εντάσεις, που ειδικά στον Δήμο Φιλιππιάδας ανθούν, δεν έφεραν μέχρι σήμερα κάποιο θετικό αποτέλεσμα και πλέον επιλέγουν νέους ανθρώπους με όραμα και διάθεση για δουλειά, για να προχωρήσουν και αφήνουν πίσω τους τις εντάσεις και τις άσκοπες αντιπαραθέσεις.
Ο μηχανικός Γιώργος Ζυγούρης, ως υποψήφιος δήμαρχος Ζηρού, από πολύ καιρό πριν έχει δώσει το στίγμα του της δύσκολης, αλλά χρήσιμης ανεξάρτητης πορείας και ήδη έχει εισπράξει την θετική άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών.
Μένει να κινηθεί περισσότερο, από δω και στο εξής στον διάλογο και την επικοινωνία με τους πολίτες και είναι σίγουρο πως θα δικαιωθεί.

Δήμος από θάλασσα μέχρι αλπική ζώνη…

Του ΝΙΚΟΥ  ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ

Άρχισε και επίσημα η αυτοδιοικητική προεκλογική περίοδο. Ένα δίμηνο όπου οι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες θα προσπαθήσουν να μας πείσουν… για το καλό μας. Το ζητούμενο είναι οι υποψήφιοι τι είδους προγράμματα έχουν; Γιατί κακά τα ψέματα, αυτές οι πρώτες με το νέο καθεστώς εκλογές, δεν είναι όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
Ως παράδειγμα θα αναφερθούμε στον Δήμο Αρταίων. Λίγο-πολύ οι υποψήφιοι Δήμαρχοι πριν τον «Καλλικράτη», είχαν κατά νου τι ήθελαν να κάνουν, γνώριζαν τα γενικά προβλήματα γιατί τα ζούσαν και ειδικότερα είχαν ξεκαθαρίσει τις όποιες προτεραιότητες. Το ερώτημα τώρα είναι ότι ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος γνωρίζει τα προβλήματα του διευρυμένου Δήμου που ξεκινάει από τον Αμβρακικό και φθάνει (Γέφυρα Πλάκας) στα Τζουμέρκα;
Ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος γνωρίζει οικονομικά τι θα αντιμετωπίσει; Ποια οικονομική πολιτική θα ακολουθήσει; Θα αυξήσει ή θα μειώσει τα έσοδα; Θα γίνουν επαίτες προς την κυβέρνηση, ή θα βάλουν καινούργιους δημοτικούς φόρους; Στο ίδιο παράδειγμα: Δημοσιεύθηκε ότι ο σημερινός Δήμος Αρταίων είναι χρεωμένος 1.717.893 ευρώ. Οι Δήμοι που συνενώθηκαν, Αμβρακικού, Βλαχερνών, Ξηροβουνίου και Φιλοθέης δεν χρωστούν ούτε ένα ευρώ. Να ένα καλό ερώτημα.
Το χρέος αυτό -μικρό είναι αλήθεια σε σχέση με άλλους Δήμους της Χώρας- θα «φορτωθεί» αύριο και στους νέους δημότες; Ή νέος Δήμαρχος που θα εκλεγεί θα πει ότι «είμαι καινούργια οντότητα και δεν αναγνωρίζω το χρέος»; Η κεντρική κυβέρνηση μιλάει για περικοπές δαπανών. Ο νέος Δήμαρχος Αρταίων που θα προκύψει από τις εκλογές πώς θα αντιμετωπίσει οικονομικά αυτό το εύρος του Δήμου που ξεκινά από τη θάλασσα και φτάνει μέχρι την αλπική ζώνη; Και μάλιστα σε δύσκολους οικονομικά καιρούς;
Είναι βασικά ερωτήματα που στριφογυρίζουν στο μυαλό του κάθε καλοπροαίρετου δημότη, αλλά ταυτόχρονα και πολίτη αυτής της περιφέρειας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομικό κέλυφος. Ότι όλα είναι μια φούσκα και ότι η όλη ιστορία θα εμφανίσει το ξεγύμνωμα. Μάλιστα για να αιτιολογήσουν αυτή την άποψη υποστηρίζουν το γεγονός ότι πρωτοκλασάτα στελέχη του κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι στις περιφέρειες, όχι γιατί φοβούνταν την «είσπραξη» της δυσαρέσκειας των πολιτών, αλλά γιατί η όλη ιστορία από νομικής πλευράς είναι μετέωρη…
Στη Γερμανία ως παράδειγμα η οποία έχει παράδοση στην τοπική και περιφερειακή Διοίκηση. Τα πάντα λειτουργούν μέσα από αυτές τις αυτοδιοικητικές οντότητες και μόνο τα θέματα εθνικής πολιτικής και άμυνας είναι στα τραπέζια των συζητήσεων της κεντρικής Διοίκησης. Οι Ομόσπονδες περιφέρειες-κρατίδια είναι αυτόνομες και ισχυρές.
Βέβαια, σ’ αυτό το οργανωμένο κράτος υπάρχει παράδοση στις τοπικές δημοκρατίες, η οποία στηρίζεται στους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι ασκούν τα δικαιώματά τους με τοπικά δημοψηφίσματα και πολλούς άλλους τρόπους, απόλυτα δεσμευτικούς για τα εκλεγμένα αυτοδιοικητικά όργανα.
Στην Ελλάδα το πείραμα της αποκεντρωμένης τοπικής αυτοδιοίκησης τώρα ξεκινάει. Κι απ’ ότι φαίνεται το νομικό περίγραμμα είναι θολό, είναι μάλλον ασαφές και σίγουρα στα πρώτα βήματα θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, τα οποία ευχόμαστε να μην αποτελέσουν δυναμίτη στα θεμέλια της αναγκαίας αυτής περιφερειακής Δημοκρατίας. Άλλωστε η Ευρωπαϊκή Ένωση από την εποχή της συγκρότησής της «αναγνωρίζει καλύτερα τις ισχυρές περιφέρειες, παρά τα ισχυρά έθνη κράτη».


kontogiorgosn@gmail.com

Η κυρία Λίνα Μενδώνη

Του ΣΤΑΘΗ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

Ότι θα διαβάσετε παρακάτω δεν είναι φήμες, συκοφαντίες ή πληροφορίες από άλλους. Είναι πράγματα που έζησα προσωπικά και με έκαναν να καταλάβω, από την καλή και από την ανάποδη, τι σημαίνει εξουσία, τοπική και κεντρική. Τα βάλαμε με την εξουσία, σε τόσο “βαθύ” επίπεδο, που ορισμένοι δεν μπορούν να μας το συγχωρήσουν με τίποτα αυτό! Αποφάσεις που παίρνονται νύχτα χωρίς φεγγάρι, συναλλαγές τουλάχιστον “περίεργες”, άνθρωποι που δρουν στο προσκήνιο αλλά κυρίως στο παρασκήνιο, βρέθηκαν στο δρόμο μας.
Πιστεύοντας ότι κάναμε το σωστό για την ιστορία της Άρτας, βάλαμε τα στήθη μας μπροστά, ώστε να αποτρέψουμε την “επαίσχυντη” παραχώρηση του ιστορικού κέντρου της πόλης σε ιδιώτη- εργολάβο για 25 χρόνια με το “γελοίο” ποσόν των 30.000 ευρώ το χρόνο (!!!) Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (6/9/10) δεν είναι γνωστό αν θα γίνει η εργολαβία στα ψαροπλιά στις 13/9/10. Εμείς όλο το καλοκαίρι τρέχαμε και δεν φτάναμε, ώστε να αποτρέψουμε την δημοπρασία, παρόλα τα προσκόμματα που μας έβαζε συνεχώς η τοπική και κεντρική εξουσία. Διαβάζω στα διάφορα Αρτινά blogs δημοψηφίσματα για το τι θέλει ο κόσμος να γίνουν τα ψαροπλιά.
Ωραίες πρωτοβουλίες με την προυπόθεση, ότι δεν θα παραχωρηθούν τα κτήρια της ψαραγοράς με την πλατεία τους σε εργολάβο για 25 χρόνια στις 13/9/10.
Όταν τον Ιούνιο η αρχιτεκτονική- ιστορική μελέτη Ζιώβα πήρε θετική εισήγηση για χαρακτηρισμό διατηρητέου μνημείου, κάποιοι στην περιφερειακή οδό της Άρτας, έβγαλαν αφρούς και πήραν αμέσως τηλέφωνο τον περιβόητο Πανταζή για να αλλάξει την εισήγηση. Αυτός, αφού εκδιώχθη κλωτσηδόν, για 4 μήνες από την υπηρεσία του, λόγω κακοδιοίκησης, υπάκουσε και παρακράτησε την μελέτη- Ζιώβα, η οποία είχε διαβιβαστικό 22/6/10 και δεν έχει φτάσει στην Αθήνα ακόμα(!!!) Ο αριθμός πρωτοκόλου της μελέτης ήταν 16/25.
Τι έκανε λοιπόν ο Πανταζής; Σε συννενόηση με την γ.γ. Υπ. Πολ. κυρία Μενδώνη και με την περιφερειακή οδό της Άρτας, άλλαξε την εισήγηση και έστειλε άλλη, τον Δεκαπενταύγουστο που δεν λειτουργεί τίποτε με αριθμό πρωτοκόλου 2004. Έτσι εξηγείται γιατί μετέθεσε ο Δήμαρχος την εργολαβία για τις 13/9/10, ακριβώς 2 μήνες πριν τις 14/11/10, ώστε να μπορεί να την υπογράψει, αφού ο νόμος απαγορεύει οποιαδήποτε υπογραφή 2 μήνες πριν τις εκλογές. Την Παρασκευή 20/8/10 δεχόμαστε ένα τηλέφωνο, ότι η κυρία Μενδώνη ενδιαφέρεται και πιέζει να μπει το θέμα το θέμα της ψαραγοράς της Άρτας στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων στις 26/8/10.
Παράλληλα η συνέντευξη τύπου για τα ψαροπλιά που δώσαμε στον Art- tv κόβεται (!!!) με “άνωθεν” παρεμβάσεις. Τότε καταλαβαίνουμε ότι έχουν βάλει “λυτούς και δεμένους” για να κάνουν την εργολαβία τους. Η κυρία Μενδώνη πιέζει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων και για τις 2/9/10. Μέχρι το μεσημέρι το θέμα ήταν στο internet στην ημερήσια διάταξη. Βέβαια από την Ερμού 17 δεν είχαν πάρει καμία εισήγηση και κανέναν φάκελο, με δικές μας προσπάθειες κυρίως. Την Παρασκευή 3/9/10, πήρα ο ίδιος τηλέφωνο την Προϊσταμένη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων στις 1:25 στο τηλ. 2103233495 και διαμαρτυρήθηκα γιατί παραμένει αναρτημένο το θέμα της ψαραγοράς της Άρτας στο internet.
Αυτή ανερυθρίαστα μου είπε, ότι ενδιαφέρεται έντονα η κυρία Μενδώνη, γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, παρότι εκκρεμούν θέματα από τα περασμένα Χριστούγεννα(!!!)
Καταλάβατε τώρα τι γίνεται; Το τρίγωνο Δημαρχείο- Πανταζής- Μενδώνη, παλεύει “λυσσαλέα” να κάνει την εργολαβία παραχώρησης του ιστορικού κέντρου της Άρτας. Η Μενδώνη διαφημίζεται στην πόλη, ως “φίλη” του Δημάρχου κ.τ.λ. κ.τ.λ.
Να τους χαίρεται ο Γιώργος Παπανδρέου αυτούς τους “αδιάφθορους” γενικούς γραμματείς που έβαλε στα Υπουργεία. Είναι σίγουρο, ότι θα τον “τρέχουν” κι αυτόν μια ώρα αρχύτερα.



ΥΓ1 Μόλις πριν 10 μέρες η “Ελυθεροτυπία” “έκραζε” την Μενδώνη για αποχαρακτηρισμό διατηρητέου της Θεσσαλονίκης.
ΥΓ2 Αφού το 2003 Δήμαρχος- Μενδώνη υπέγραψαν την περιβόητη προγραμματική σύμβαση για το Ξενία γιατί δεν την εφαρμόζουν; Πάλι “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”; Πάλι ατελείωτη καροϊδία των “υπηκόων”; Ευτυχώς τους κατάλαβε το ΠΑΣΟΚ και όλοι οι Αρτινοί!

Περίμεναν το νομάρχη ν’ αρχίσει η παράσταση!

Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΡΤΙΝΟΥ

Της κακομοίρας έγινε στις 11 Αυγούστου στο Παλαιοχώρι Σκούπας Άρτας πριν από τη θεατρική παράσταση αναβίωσης του τζουμερκιώτικου γάμου. Αφορμή γι΄ αυτό στάθηκε η καθυστέρηση έναρξης της εκδήλωσης πάνω από μια ώρα, γιατί δεν είχε προσέλθει ο κορυφαίος προσκεκλημένος των οικοδεσποτών, νομάρχης Άρτας κ. Γ. Παπαβασιλείου.
Εκνευρισμένοι από την αναμονή οι θεατές «μπιζάριζαν» συνεχώς και απαιτούσαν το ξεκίνημα της εκδήλωσης, αλλά εις μάτην. Απευθυνόμενοι προς την οικοδέσποινα κ. Ρίτα Μυστακοπούλου ζητώντας εξηγήσεις, έλαβαν την απάντηση πως τυχόν έναρξη χωρίς την παρουσία του νομάρχη θα ήταν προσβολή προς το πρόσωπό του. Δεν βρήκε όμως τίποτα να πει για την προσβολή όλων των θεατών από τον κ. νομάρχη και τους οικοδεσπότες, οι οποίοι έφεραν ακέραιη την ευθύνη για την ταλαιπωρία των παρευρισκομένων, αγνοώντας το γεγονός πως αυτοί υπήρξαν κάτοικοι αγροκτηνοτροφικής περιοχής και η πρωινή έγερσή τους γίνεται από τα «άγρια» χαράματα και οι υπόλοιποι έπρεπε να ταξιδέψουν χιλιόμετρα και μάλιστα σε κάκιστους και άκρως επικίνδυνους δρόμους.
Δεν εξήγησε επίσης η κ. Μυστακοπούλου προς τι η προσβολή: προς τον… προσβάλοντα όλους μας νομάρχη ή προς τα 2.500 ευρώ που επιχορηγήθηκαν από τον επίσημο προσκεκλημένο τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν την εκδήλωση; Και δεν ήταν τα μόνα, αφού υπήρξαν και άλλοι χορηγοί.
Κι ενώ η αγανάκτηση των παρευρισκομένων κορυφώνονταν και το «μπιζάρισμα» γινόταν εντονότερο, εδεήθη να εμφανιστεί ο κ. νομάρχης με την κουστωδία του, χωρίς να τον χειροκροτήσει ουδείς. Και γιατί άλλωστε; Σαν να μην έφταναν οι χαιρετούρες, οι ασπασμοί και οι φωτογραφίσεις, απευθυνόμενος προς τον υπογράφοντα, ο κ. νομάρχης,… διέταξε! Έιιι, φωτογράφε, βγάλε μας μια ακόμα φωτογραφία. Μόνο το… ψιτ απουσίαζε από το επιτακτικό κάλεσμά του. Και βέβαια η ηθελημένη άγνοιά του ως προς το λειτούργημα του δημοσιογράφου που ασκώ. Του το υπενθύμισα βεβαίως και με… θυμήθηκε. Προσωρινά όμως, γιατί δεν συγκαταλέγομαι στον αυλόγυρό του, ούτε σ΄εκείνους και δυστυχώς είναι αρκετοί, που τον προβάλλουν υπέρ του δέοντος. Σε αντίθεση με τον γράφοντα ο οποίος όσες φορές χρειάστηκε ν΄ασχοληθεί με το αξίωμά του και τις πράξεις του υπήρξε πάντα αυστηρός κριτής στα πεπραγμένα του.
Βεβαίως δεν είναι υποχρεωμένος ο κ. νομάρχης να γνωρίζει τους πάντες, αν και θα έπρεπε όσον αφορά τους δημοσιογράφους, ειδικά την αφεντομουτσουνάρα μου που κατοικεί στην… εσπερία. Το αξίωμα όμως που κατέχει και βεβαίως η ευγένεια σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουν το… έιι, φωτογράφε.
Συγχαρητήρια κ. νομάρχα και με τις ευχές μας και δήμαρχος. Αλλά πώς θα το κατορθώσετε όταν αντιμετωπίζετε τοιουτοτρόπως τους εν δυνάμει ψηφοφόρους σας, οι οποίοι σας έδειξαν, και αντιληφθήκατε, τις διαθέσεις τους. Σε τέτοιο βαθμό που βροντοφώναξαν πως δεν θέλουν ν΄ακούσουν την αναγγελία επωνύμων παρευρισκομένων, ως είθισται, λέγοντας πως «τους είδαμε». Άλλωστε… μικρός ο κόσμος.
Μπορεί να το επιδιώκετε διερχόμενος όλα τα μέσα που διαθέτετε, κάνοντας τον προσωπικό σας αγώνα από τη θέση του νομάρχη, με χρήματα και στελέχη της νομαρχίας, όπως σας καταλογίζει η επικεφαλής της «Δημοτικής Αλλαγής» και υποψήφια δήμαρχος Άρτας κ. Όλγα Γεροβασίλη (Εφημερίδα «Η Γνώμη», Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010) και σας ζήτησε να παραιτηθείτε από το αξίωμα του νομάρχη (Εφημερίδα «Νέος Παρατηρητής», Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010), για να μη βαφτίζετε το νόμιμο και… ηθικό, ίδιον της παράταξης που εκπροσωπείτε.
Εξηγήστε όμως σε όλους τους κατοίκους του νομού Άρτας και ιδιαίτερα στους υποψήφιους δημότες σας, πώς είναι δυνατόν να διαθέτετε 2.500 ευρώ στη Σκούπα όταν η οικονομία της πατρίδας μας αιμορραγεί και οι πολίτες της βιώνουν δύσκολα με σκληρή λιτότητα και ανεργία. Κι αν δίνετε τόσα πολλά στη Σκούπα, πόσα θα δώσετε, αν δώσετε, σε άλλες πιο σπουδαίες εκδηλώσεις και πολυαριθμότερες σε κατοίκους κωμοπόλεις και καταξιωμένους συλλόγους;
Και ένα τελευταίο: Έχετε χρήματα για τη Σκούπα, την κάθε Σκούπα και δεν έχετε ένα ευτελές μικροποσό να γεμίσετε με ασφαλτοτάπητα ένα φορτηγό και συνεργείο της νομαρχίας να προβεί σε αποκαταστάσεις οδικών δικτύων που μοιάζουν βομβαρδισμένα, γεμάτα λακκούβες και παγίδες που εγκυμονούν κινδύνους για διερχόμενους οδηγούς και οχήματα, όπως ο δρόμος Βουργαρελίου-Κυψέλης; Ή μήπως περιμένετε να το πράξετε την τελευταία στιγμή πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου για να δείξετε… έργο και να εισπράξετε ψήφους;
Ξεχνάτε βέβαια πως οι ψηφοφόροι δεν τρώνε πλέον κουτόχορτο και «βοσκούν» πλέον και εκτός μαντριών, γεγονός που το απέδειξαν με τις αποδοκιμασίες στη Σκούπα. Επιτέλους!

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μέθοδο επεξεργασίας των απορριμμάτων

Με σταθερά και προσεκτικά βήματα και ακολουθώντας πιστά τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η Γ.Γ.Π.Η. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα προχωρούν οι διαδικασίες χωροθέτησης του εργοστασίου επεξεργασίας των αστικών στερεών αποβλήτων και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην Ήπειρο, όπως τονίζεται σε δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το απόγευμα της Τετάρτης 1/9/10 στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη της λαμβάνοντας υπόψη τις επισημάνσεις που προέκυψαν από τη διαβούλευση για το τεύχος της μελέτης, κατέθεσαν τις δικές τους παρατηρήσεις-συμπεράσματα τις οποίες θα αποστείλουν στον ανάδοχο μελετητή για να τις συμπεριλάβει στο πρώτο παραδοτέο της μελέτης που σύμφωνα με τη σύμβαση αφορά την «Ανάλυση και εξέταση των διαθέσιμων τεχνολογιών επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων(ΑΣΑ) για την Περιφέρεια Ηπείρου». Να σημειωθεί ότι δύο μέρες πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής είχε πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, συνάντηση στο ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου, παρουσία της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας και με τη συμμετοχή ομάδας καθηγητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επικεφαλής τον πρύτανη Τρ. Αλμπάνη, όπου οι μελετητές παρουσίασαν τη σχετική μελέτη και ακολούθησε διάλογος τα συμπεράσματα του οποίου υπήρξαν πολύ σημαντικά.
Η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα εκείνης της συνάντησης και έχοντας ως γνώμονα μια λύση η οποία θα είναι οικονομικά βιώσιμη, κοινωνικά αποδεκτή και φιλική προς το περιβάλλον κατά τη συνεδρίαση της την Τετάρτη, αποφάσισε τα εξής:
•Να επεξεργαστεί ένα όγδοο σενάριο το οποίο θα βασίζεται σε ένα μικτό σύστημα αερόβιας επεξεργασίας για τα σύμμεικτα απορρίμματα και αναερόβιας χώνευσης για τα οργανικά προδιαλεγμένα.
•Να υπάρχει στη μελέτη πιο σαφής και αναλυτική αιτιολόγηση της βαθμολογίας σε κάθε κριτήριο αξιολόγησης των διαφόρων σεναρίων επεξεργασίας των απορριμμάτων.
•Να υπάρξει μια αποτύπωση του προγραμματισμού των περιβαλλοντικών υποδομών που σχεδιάζουν οι όμορες Περιφέρειες ώστε να εξετασθεί αν στα επόμενα χρόνια μπορεί να υπάρξει συντονισμός κάποιων δράσεων και ενεργειών, όπως π.χ. κοινή ενεργειακή αξιοποίηση του RDF
•Να αποτυπωθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία όσον αφορά στην υλοποίηση προγραμμάτων διαλογής του οργανικού στην πηγή και να τεκμηριωθεί με βάση αυτά τα στοιχεία η δυνατότητα επίτευξης των στόχων που προβλέπονται στην παρούσα μελέτη για την Ήπειρο.
«Από όλα τα μέλη της επιτροπής αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα, η μεθοδικότητα και η αξιοπιστία των διαδικασιών που ακολουθούνται έως τώρα και εκφράστηκε η πεποίθηση πως το κλίμα ομοφωνίας και συνεργασίας που χαρακτηρίζει τις έως τώρα συνεδριάσεις να συνεχιστεί προκειμένου να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων» τονίζει το δελτίο τύπου της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένες οι προτάσεις μας για την Άρτα


Ήταν απ’ τους πρώτους που δήλωσε παρών στο προσκλητήριο του υποψήφιου περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη και είναι πλέον υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, για το νομό Άρτας ενώ ο αγώνας του, έχει τα χαρακτηριστικά της αισιοδοξίας.
Ο λόγος για τον οικονομολόγο Βασίλη Ψαθά, γνωστό στέλεχος της ΝΔ στην περιοχή μας, ο οποίος ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, θεωρεί μεγάλη πρόκληση το νέο θεσμό της περιφέρειας, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η συμμετοχή του σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση, έχει φόντο την προσφορά στον τόπο μας.
Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, όλο το προηγούμενο διάστημα κινήθηκε στα όρια του νομού και μέσα στην πόλη και η πρώτη εκτίμησή του, για το αποτέλεσμα είναι θετική, μιας και οι πολίτες έχουν, εν πολλοίς καταλήξει ότι στην Περιφέρεια Ηπείρου, πρέπει να εκλεγεί ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, με σκοπό να λάβει η Ήπειρος την θέση που της αξίζει.
Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης ψαθάς, μιλάει σήμερα στην «Γ» και καταθέτει σημαντικές απόψεις.



-Γιατί επιλέξατε την Περιφέρεια να είστε υποψήφιος
-Όπως και σε άλλες δηλώσεις μου έχω τονίσει, ο θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, είναι πρόκληση προσφοράς στον τόπο μας και υπ’ αυτή την έννοια, έχοντας ως βασικό μου σκοπό την προσφορά στον τόπο μας, απάντησα θετικά στην πρόκληση του υποψήφιου περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, να είμαι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος και απ’ την πρώτη του νέου έτους να εργαστώ για να υλοποιήσουμε όσα έχει ανάγκη ο τόπος μας και όσα απ’ τον προεκλογικό διάλογο προκύψουν.

-Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, θεωρείτε πως έχει την δυνατότητα να κάνει πράξη το όραμα, για την Ήπειρο της ανάπτυξης και της προόδου;
-Είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Άλλωστε και για το λόγο αυτό συνεργάζομαι και είμαι υποψήφιος. Είναι ένας άνθρωπος με τεράστια εμπειρία στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση και απ’ τους πρώτους αιρετούς που απάντησαν θετικά στην πρόκληση της νέας περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Να υπενθυμίσω πως κατά την διάρκεια της παρουσίας μου στην Περιφέρεια Ηπείρου, ως συνεργάτης του πρώην περιφερειάρχη Δημήτρη Πανοζάχου, είχα συνεργαστεί άψογα με τον υποψήφιο περιφερειάρχη. Είδα την μεθοδικότητά του, αλλά και την διάθεση για προσφορά, στο διάστημα που είναι νομάρχης Ιωαννίνων και πρέπει να σας πω πως έχει κάνει σημαντικές τομές και τα Γιάννενα, με την δική του παρουσία έχουν πάρει το δρόμο της ανάπτυξης. Είναι άνθρωπος τολμηρός και διορατικός, χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο περιφερειάρχης, αν θέλουμε να δούμε όλη την Ήπειρο, να κάνει βήματα προόδου.

-Η δική σας παρουσία στον συνδυασμό αυτό, τι μπορεί να σηματοδοτήσει;
-Θα πρέπει να πω ότι με όσα παραπάνω είπα, παρουσίασα μια προσωπικότητα με διάθεση για δουλειά και όραμα για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Ηπείρου. Που σημαίνει ότι αυτό είναι και το δικό μου όραμα. Μπήκα στον συνδυασμό ως υποψήφιος και είμαι αποφασισμένος να εργαστώ σκληρά, για να τρέξουμε στην περιφέρειά μας, σημαντικά προγράμματα, τα οποία στο νομό μας είναι αναγκαία. Διαπιστώνουμε κι εμείς ότι ο νομός μας έχει μείνει πίσω και θα πρέπει με την παρουσία μας στην Περιφέρεια Ηπείρου, να συμβάλλουμε, να αποκτήσουν όλοι οι νομοί κοινό βηματισμό και να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα.

-Πως βλέπετε την ανάπτυξη της Ηπείρου;
-Ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια με τον πρώην γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρη Πανοζάχο, του οποίου είχα την τιμή να είμαι συνεργάτης. Θα θυμάστε ότι απορροφήθηκαν σημαντικά κονδύλια και η προσπάθεια αυτή έβγαλε την Ήπειρο, από τις τελευταίες θέσεις που ήταν. Είναι καταγεγραμμένα τα προβλήματα και οι προτάσεις μας και θα έχουμε την δυνατότητα, να τις εμπλουτίσουμε απ’ τον διάλογο που θα κάνουμε σ’ όλο το νομό. Εκείνο πάντως που πρέπει να τονίσω είναι ότι υπάρχει σχέδιο και θα υλοποιηθεί. Ειδικά για το νομό μας πρέπει να τονίσω ότι υπάρχουν άπειρες δυνατότητες να αναπτυχθεί, αρκεί να εργαστούμε σκληρά και να μην αφήσουμε τίποτα στην τύχη του.

-Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
-Προτεραιότητα του συνδυασμού μας είναι η προστασία και αξιοποίηση του Αμβρακικού Κόλπου, που είναι πηγή πλούτου, είναι η ουσιαστική ανάπτυξη των Τζουμέρκων, που τα τελευταία χρόνια, για να ακριβολογώ τα πέντε προηγούμενα χρόνια, έγιναν σημαντικά βήματα (πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ, Φορέας Διαχείρισης Τζουμέρκων κλπ), είναι ο πρωτογενής τομέας, που θεωρώ πως έχει εγκαταλειφτεί και φυσικά η ανάπτυξη της πόλης, που πρέπει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί και τα αποτελέσματα τα βλέπουν όλοι. Θα θέλαμε πολλή ώρα να αναλύσουμε το πρόγραμμά μας, για το νομό Άρτας, αλλά ως προτεραιότητες θεωρώ αυτά που σας είπα και η πρόκληση για την αντιμετώπιση προβλημάτων που υπάρχουν, όπως επίσης και να δημιουργήσουμε υποδομές. Είμαι αισιόδοξος και θεωρώ πως αυτή η αισιοδοξία, είναι απαραίτητο στοιχείο στην πορεία μας.

-Ως νέος άνθρωπος, θα έχετε στο μυαλό σας και κάποιες προτάσεις για τους νέους του νομού μας…
-Είναι η βασική μου αγωνία, η ολοκληρωμένη και χρήσιμη πρόταση για τους νέους της περιοχής μας, που αντιμετωπίζουν πλείστα όσα προβλήματα, με σημαντικότερο αυτό της ανεργίας. Θα πρέπει να επεξεργαστούμε συγκεκριμένες προτάσεις, για την εργασία των νέων, για την δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και για την δημιουργική τους παρουσία στην περιοχή. Ένα μεγάλο ζήτημα, που ως νέα περιφερειακή αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι η αναβάθμιση του ΤΕΙ Ηπείρου, με πρώτο βήμα την λειτουργία των νέων τμημάτων, που για λόγους ανεξήγητους η υπουργός Παιδείας, έκοψε και στέρησε απ’ το ίδρυμα και την περιοχή μας, ένα βασικό μοχλό ανάπτυξης. Θα απαιτήσουμε την ίδρυση των νέων τμημάτων και θα συνεργαστούμε πλήρως και μες την διοίκηση του ιδρύματος, για να προκύψουν σημαντικές κινήσεις, οι οποίες θα φέρουν το αποτέλεσμα που όλοι ζητούν.

-Μια πτυχή της δράσης σας, θα πρέπει να είναι ο πολιτισμός… Επ’ αυτού έχετε προτάσεις;
-Σαφώς και έχουμε και δεν μπορεί να νοηθεί περιφερειακή αυτοδιοίκηση, η οποία δεν θα δώσει την έμφαση που απαιτείται στον πολιτισμό. Ο νομός μας είναι γεμάτος μνημεία και αυτά από μόνα τους είναι πολιτισμός. Πρώτος στόχος μας πρέπει να είναι η ανάδειξη και προβολή των μνημείων μας, τα οποία μέχρι τώρα δεν έτυχαν της προσοχής που έπρεπε και γενικά σ’ αυτό τον τομέα, έχουμε μείνει πίσω. Είναι λοιπόν προτεραιότητά μας ο πολιτισμός και θα εργαστούμε σκληρά.

«Να αναδειχθεί η Ήπειρος σε έναν τόπο που αξίζει να ζεις»


«Δεν μπορώ να κρύψω ούτε ποιος είμαι, γιατί έχω μια διαδρομή, ούτε σε ποιόν ιδεολογικό χώρο ανήκω. Αλλά να ξέρετε ότι άφησα την κεντρική πολιτική σκηνή και θέλησα να υπηρετήσω εξ ολοκλήρου την περιοχή μου γιατί εκτιμώ ότι το οφείλω. Το οφείλω γιατί μου έδωσε ένα μικρό κεφάλαιο όταν πρωτοξεκίνησα, είτε στους συνεταιρισμούς, είτε στη συνέχεια στην ΠΑΣΕΓΕΣ, στα συνδικάτα τα ευρωπαϊκά, μετά στη Βουλή και στην κυβέρνηση και τέλος ως αντιπρόεδρο της Βουλής»

Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου και ώρα περίπου 7.30 μ.μ. ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ευάγγελος Αργύρης βρέθηκε στην Άρτα στα πλαίσια των επαφών του με τους συνεργάτες του για τον συντονισμό της προεκλογικής περιόδου. Με αφορμή αυτή την επίσκεψη ο υποψήφιος περιφερειάρχης έδωσε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα και μεταξύ άλλων τόνισε και υπογράμμισε ότι: «Δεν θέλω να είμαι μια καλή ΠΑΣΟΚική υποψηφιότητα, αλλά μια καλή Ηπειρωτική». Παράλληλα τόνισε ότι άφησε την κεντρική πολιτική (ως αντιπρόεδρος της Βουλής), γατί θέλησε να προσφέρει στην Ήπειρο, στην οποία οφείλει από την εμπιστοσύνη που του έδειξε στα πρώτα βήματα και το κεφάλαιο εμπιστοσύνης που του παρείχε μέχρι σήμερα.
Χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη», ως την μεγάλη δυνατότητα για την περιοχή να φτάσει στη θέση που της αξίζει και στην οποία δεν βρέθηκε ως σήμερα για συγκεκριμένους κατά την άποψή του λόγους, τους οποίους ανέλυσε στην αρχή της εισήγησής του λέγοντας: «Πήρα την απόφαση να θέσω υποψηφιότητα για πρώτος περιφερειάρχης αιρετός στην Ήπειρο, γιατί πιστεύω ότι ο «Καλλικράτης» δίνει μια δυνατότητα μεγάλη για την ίδια την Ήπειρο, στους κατοίκους της. Βαρέθηκα και διεκδικώντας αλλά και συμμετέχοντας να ακούω πάντα ότι η Ήπειρος είναι τελευταία, η Ήπειρος είναι φτωχή… Κι όχι ότι δεν είναι τελευταία ή προτελευταία, αλλά δεν μου αρέσει αυτή η λέξη φτώχια. Εγώ θεωρώ ότι η Ήπειρος είναι μια πλούσια περιοχή. Έχει πολλές αρετές, έχει ένα δυναμικό πολύ μεγάλο. Αδικήθηκε από το μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης που είχε όλη η χώρα μας. Την περίοδο εκείνη, ό,τι υπήρχε μετανάστευσε από την Ήπειρο και είτε πήγε στα αστικά κέντρα είτε στο εξωτερικό. Με αποτέλεσμα και όταν ακόμη ξεκίνησε να γίνεται κάτι, σε αυτή την περιοχή δεν υπήρχε το δυναμικό, δεν υπήρχαν οι δυνατότητες για να διεκδικήσουν. Είχαν μείνει εδώ μόνο οι ηλικιωμένοι και τα εγγόνια τους. Δεν υπήρχε δηλαδή ανθρώπινο δυναμικό. Υπήρξαν πολλές μεταβολές και εμείς είχαμε μια υστέρηση στο να μπορέσουμε να καλύψουμε τους οικονομικούς δείκτες άλλων περιοχών. Ιδιαίτερα μετά την είσοδο στην ΕΕ όπου οι οικονομικοί δείκτες επηρεαζόταν από τα χρήματα και της εισροές της Ευρώπης όπως και για τον αγροτικό τομέα, εμείς παρά το γεγονός ότι είμαστε σε μια αγροτική περιοχή, ο πληθυσμός ο οποίος ήταν μεγαλύτερος σε άλλες αγροτικές περιοχές, π.χ. όπως η Θεσσαλία, πολλαπλασίαζε την οικονομική δυνατότητα σε άλλες περιοχές. Εκτιμώ όμως ότι και η συντηρητικότητα που χαρακτηρίζει τους Ηπειρώτες, δηλαδή ότι δεν ήμασταν γκρινιάρηδες, την ευγένεια δηλαδή τη δική μας, πολλοί την εκλάμβαναν ως αδυναμία». Με την ανάπτυξη των υποδομών θα κερδίσουμε Ωστόσο στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο ίδιος, «Οι παρέμβασης που υπήρξαν οι δικές μας, για την έξοδο της Ηπείρου από την απομόνωση, οδήγησαν στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, όπως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, την Εγνατία οδό, αλλά αυτές οι υποδομές αρχικά πετούσαν έξω την Άρτα. Ήταν δηλαδή σαν να φαινόταν απομονωμένη από τους άλλους νομούς της Ηπείρου, ενώ είναι το ίδιο όμορφη και σε ότι αφορά τον ορεινό της όγκο που όμως δεν αναπτύχθηκε όπως τα Ζαγόρια, παρά το γεγονός ότι δεν υστερεί καθόλου σε φυσική ομορφιά και εναλλακτικότητα. Οπότε με το σχεδιασμό και της Ιόνιας οδού, αλλά και με την ανάπτυξη όλων των υποδομών της η Άρτα αλλά και η Ήπειρος θα κερδίσει τη θέση που της ανήκει σήμερα». Σχετικά με την κατεύθυνση αυτής της ανάπτυξης ο ίδιος μετέφερε την άποψη ότι θα πρέπει να αφορά στη γνώση και την καινοτομία και αυτό θα περάσει μέσα από την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, και ακολούθως στον τομέα της Υγείας, γιατί αποτελεί βασική παράμετρο για την ανάπτυξη σε επίπεδο Τουρισμού και Πολιτισμού. Ο κ. Αργύρης τόνισε ότι οι διάφορες μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι η επισκεψιμότητα μιας περιοχής σχετίζεται άμεσα με το επίπεδο παρεχόμενης υγείας, και ότι αποτελεί βασικό κριτήριο το επίπεδο παροχής υγείας, στον προγραμματισμό διακοπών, από πλευράς των τουριστών παγκοσμίως. Ενώ σχετικά με την δυνατότητα ανάδειξης της Ηπείρου σε τουριστικό προορισμό ο ίδιος είπε: «Δεν νομίζω να υπάρχουν σε άλλη περιοχή της χώρας ή του εξωτερικού σε τόσο μικρή έκταση τόσα πολλά μνημεία, τα οποία θα πρέπει να τα αναδείξουμε. Και η υγεία συνδυαστικά δένει με αυτό που λέμε τουρισμό και ίσως να έχει μεγαλύτερη σημασία από τα μνημεία αυτά καθ’ αυτά, αν δούμε ότι τα υψηλά εισοδήματα που θα αφήσουν και ό,τι περισσότερο γίνεται σε μια περιοχή, είναι μεγαλύτερων ηλικιών και το πρώτο πράγμα που στατιστικά ζητούν για την περιοχή που θα επιλέξουν είναι η παρεχόμενη υγεία». Όχι δρόμοι φυγής οι μεγάλοι οδικοί άξονες Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Ευάγγελος Αργύρης αναφέρθηκε στους μεγάλους οδικούς άξονες και τις υποδομές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ήπειρο αναφερόμενος και στην υπό κατασκευή Ιόνια οδό, λέγοντας: «Ο μεγάλος στόχος είναι για την Ήπειρο αυτές οι υποδομές να μην λειτουργήσουν ως δρόμοι φυγής αλλά να αφήσουν ότι περισσότερο γίνεται στην περιοχή ως ανάπτυξη αυτής. «Όταν ήρθε ο κ. Μαγκριώτης εδώ και όταν κάναμε μια σχετική σύσκεψη στην Αθήνα, το πρώτο που προβάλαμε ήταν ποια θα είναι η σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα. Είναι πρώτης προτεραιότητας το πώς θα σύνδεση η Ιόνια μια περιοχή για να μπορεί να φτάσει εκεί ο επισκέπτης εύκολα». -Σε ό,τι δε αφορά την αγροτική ανάπτυξη ο κ. Αργύρης, μίλησε για ανάπτυξη όχι Αγροτικού τομέα, αλλά Αγροτοτροφικού. Ποιοτικά προϊόντα παντού στην Ήπειρο. «Να ξεχάσουμε την αγροτική περιοχή την παραδοσιακή έννοια, και να μιλάμε πλέον για αγροτοτροφικό τομέα. Να μιλάμε για τρόφιμα, ποιοτικά και επώνυμα», είπε χαρακτηριστικά. -«Δεν μπορώ να κρύψω ούτε ποιος είμαι, γιατί έχω μια διαδρομή, ούτε σε ποιόν ιδεολογικό χώρο ανήκω. Αλλά να ξέρετε ότι άφησα την κεντρική πολιτική σκηνή και θέλησα να υπηρετήσω εξ ολοκλήρου την περιοχή μου γιατί εκτιμώ ότι το οφείλω. Το οφείλω γιατί μου έδωσε ένα μικρό κεφάλαιο όταν πρωτοξεκίνησα, είτε στους συνεταιρισμούς, είτε στη συνέχεια στην ΠΑΣΕΓΕΣ, στα συνδικάτα τα ευρωπαϊκά, μετά στη Βουλή και στην κυβέρνηση και τέλος ως αντιπρόεδρο της Βουλής. Εγώ λοιπόν θεωρώ ότι αυτό το κεφάλαιο το πήρα από δω, από την περιοχή μου, από την εμπιστοσύνη που μου έδιναν οι Ηπειρώτες. Οφείλω λοιπόν αυτό να το επιστρέψω σε έναν κύκλο που κάνει η ζωή και στην πολιτική και αρχίζω τον δρόμο της επιστροφής. Παρότι 25 χρόνια είμαι στο κεντρικό πολιτικό σύστημα, δεν έφυγα ποτέ από τα Γιάννενα όπου μόνιμα ζω με την οικογένειά μου. Δεν επιδιώκω να είμαι μια καλή ΠΑΣΟΚική επιλογή. Λίγο πολύ τις εξετάσεις μου μέσα στο ΠΑΣΟΚ τις έχω δώσει. Γι’ αυτό και μου έδωσαν και την εντολή να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας. Είναι αποτέλεσμα αυτής της εμπιστοσύνης. Εμένα η φιλοδοξία μου είναι να γίνω μια καλή Ηπειρωτική υποψηφιότητα. Και γι’ αυτό το κάλεσμα που απευθύνω σήμερα δεν είναι γιατί βλέπω σήμερα εδώ την ηγετική νομαρχιακή ομάδα, το κάνω και θα το κάνω και με τις άλλες νομαρχιακές ομάδες και θα ζητήσω συναντήσεις και με τους άλλους χώρους. Θέλω να υπάρχουν μέσα στο ψηφοδέλτιο αυτό με το οποίο θα διεκδικήσουμε την εντολή του ηπειρωτικού λαού, όλες οι δυνάμεις. Να μην υπάρχουν αποκλεισμοί, να μετέχουν όλες οι φωνές, είτε αυτό εκφράζεται από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, είτε εκφράζεται από κοινωνικές ομάδες είτε από προσωπικότητες.

Για την επιλογή Μπόβολου -

«Αν επέλεγα εγώ, θα επέλεγα τον Κώστα Μπόβολο. Αλλά επειδή υπάρχουν διαδικασίες θα τις ακολουθήσουμε θα το συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε. Όμως σας λέω, αν τον επέλεγα εγώ θα επέλεγα τον Κ. Μπόβολο. Η απόφαση που έχουμε πάρει και την οποία επικυρώσαμε και χθες, είναι πρώτα να φτιάξουμε το περιφερειακό ψηφοδέλτιο και μετά να αποφασίσουμε τον αντιπεριφερειάρχη, έτσι ώστε τα πρόσωπα που θα ηγηθούν σε κάθε νομό της προσπάθειας να έχουν και την συναίνεση όλων και για να υπάρχει χημεία και για την επόμενη μέρα. Γιατί αν δεν υπάρχει χημεία για την επόμενη μέρα καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε πρόβλημα.
Πρέπει δηλαδή η ομάδα να έχει μια συναντίληψη. Οπότε σας είπα τη βούλησή μου, όμως δεν είμαστε ακόμα στο στάδιο της ανακοίνωσης», είπε ο ίδιος όταν ρωτήθηκε σχετικά με την επιλογή του επικεφαλή της νομαρχιακής παράταξης, Κ. Μπόβολου, ως αντιπεριφερειάρχη, ενώ για τα κριτήρια των υποψηφιοτήτων που θα επιλεγούν, είπε ότι θα αφορούν σε ηλικιακά, επαγγελματικά, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, γεωγραφικός χώρος» -Σχετικά με τον τρόπο που θα επιλέξει να κινηθεί προεκλογικά ο κ. Αργύρης απάντησε ότι σίγουρα θα επισκεφθεί καθέναν από τους 18 Δήμους της Ηπείρου ξεχωριστά και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και ομιλίες με τους κατοίκους του και ακολούθως θα κάνει και τέσσερις συγκεντρώσεις – ομιλίες στις πρωτεύουσες των νομών, οι οποίες θα είναι θεματικές.

Αισιόδοξη η πρώτη δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Γ. Παπαλέξη


«Να έρθουν οι κοινωνίες και οι πολίτες πιο κοντά», προτείνει


«Να έρθουν οι κοινωνίες και οι πολίτες πιο κοντά», επισημαίνει στην πρώτη δήλωση που έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, μετά και την επίσημη ανακοίνωσης της απόφασης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την υποψηφιότητά του.
Στην πρώτη ανακοίνωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος κάνει εκτενή αναφορά στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο Δήμο Αρταίων και τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί ο ίδιος και οι συνεργάτες του. Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης του κ. Παπαλέξη είναι το ακόλουθο: «Η ώρα των αποφάσεων της κοινωνίας έχει φθάσει. Από τον Ιούνιο που ανακοινώθηκε η απόφασή μου, να είμαι υποψήφιος δήμαρχος στον Καλλικράτειο Δήμο Αρταίων μέχρι και σήμερα, παγιώθηκε εντονότερα η αντίληψη της ανάγκης να έρθουν οι κοινωνίες και οι πολίτες πιο κοντά, ξεπερνώντας τις διαφορές και όσα στο παρελθόν τους χώριζαν. Τα μηνύματα που έρχονται είναι ελπιδοφόρα, δημιουργούν αίσθηση για μια καλύτερη τοπική κοινωνία, έναν καλύτερο Δήμο Αρταίων. Έχω επισημάνει ότι ο Δήμος Αρταίων, ως Καλλικράτειος Δήμος, είναι μια επένδυση για το μέλλον της περιοχής και όρος για την ανάπτυξη της. Η ευθύνη είναι μεγάλη, όπως επίσης και οι προοπτικές. Αυτό όμως σημαίνει ότι κλείνει και ο κύκλος του μέχρι σήμερα μοντέλου της Αυτοδιοίκησης. Ο Νόμος του Καλλικράτη δημιουργεί τομές, τις οποίες οι υπάρχοντες οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης φαίνονται αδύναμοι να παρακολουθήσουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και οι άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με την Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να προσαρμοστούν και να μείνουν στο περιθώριο. Αντιθέτως, οφείλουν να κάνουν την δική τους υπέρβαση και να αγωνιστούν με το ίδιο σθένος και το ίδιο πάθος, για μια διευρυμένη κοινωνία, από αυτήν που μέχρι σήμερα είχαν ασχοληθεί. Και σε αυτήν την κατάσταση περισσεύουν στ’ αλήθεια οι προσπάθειες μισαλλοδοξίας, αντιπαραθέσεων άνευ ουσίας και προσωπικών αντεγκλήσεων. Σε εμάς δεν έχουν πέραση τέτοιου είδους τακτικές. Μπορούμε και κυκλοφορούμε στην Άρτα φανερά, στο φως του ηλίου, χωρίς να φοβόμαστε τίποτε, με καθαρό κούτελο. Είμαστε μέλη αυτής της κοινωνίας, ζούμε σε αυτήν και αγωνιούμε για το καλύτερο για αυτήν. Δεν θέλουμε την κοινωνία αυτή να την χωρίσουμε, δεν θέλουμε να διχάσουμε τους πολίτες. Γι’αυτό και μέχρι σήμερα, προχωρήσαμε με βήματα τολμηρά, αλλά και σεβόμενοι τις προσδοκίες και τους όρους συμπεριφοράς της κοινωνίας. Δεν προκαλούμε αντιπάλους, δεν αντιπαρερχόμαστε σε προσωπικό επίπεδο, έχουμε καθαρές πολιτικές απόψεις για τις οποίες ζητάμε να κριθούμε. Γι’αυτό και η κοινωνία αμέσως έσπευσε να μας επικροτήσει. Έστω κι αν η παρουσία μας στεναχωρεί πολλούς, θα συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα της εγκράτειας και του πολιτικού πολιτισμού να πορευόμαστε. Είναι ευχάριστο το μήνυμα, ότι ο μεγάλος πολιτικός φορέας του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας αυτά τα κοινωνικά μηνύματα έσπευσε να ταυτιστεί μαζί τους και γι’αυτό πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του δημοτικού συνδυασμού. Θέλω να κάνω γνωστό, ότι όσον αφορά την δική μου πλευρά, το ΠΑΣΟΚ δεν επηρεάστηκε καθόλου στην επιλογή του. Δεν υπήρξε καμία μεθόδευση, δεν υπήρξε καμία παρέμβαση εμού και του περιβάλλοντός μου, αντιθέτως δε ζήτησα ισότιμη και διαφανή αντιμετώπιση, γεγονός το οποίο και έγινε δεκτό. Δύο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, είναι η ώρα της κοινωνίας. Σε αυτήν απευθυνόμαστε και ζητάμε να εκτιμήσει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον… Σύντομα θα προχωρήσουμε στην ανακοίνωση των προσώπων που θα αποτελέσουν την ψυχή του συνδυασμού μας και του πολιτικού προγράμματός μας, το οποίο ζητάμε οι πολίτες του Δήμου να αξιολογήσουν, να το συμπληρώσουν και να το υποστηρίξουν. Εύχομαι σε όλους τους συνυποψηφίους συνδυασμούς να έχουν μια καλή, έντιμη και αξιοπρεπή παρουσία και ελπίζω να πρυτανεύσει ο διάλογος, η αισιοδοξία και πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου μας».

Νέοι άνθρωποι οι υποψήφιοι του συνδυασμού του Γιάννη Παπαλέξη

Την Δευτέρα το μεσημέρι θα ανακοινώσεις τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, ο οποίος παράλληλα θα κάνει γνωστό και το όνομα του συνδυασμού του, όπως επίσης και την ιδρυτική διακήρυξη. Μια εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί σε κέντρο της Γέφυρας Άρτας και θα σηματοδοτήσει και τυπικά την έναρξη του προεκλογικού αγώνα του υποψηφίου δημάρχου. Πολλοί απ’ τους υποψηφίους, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι μπαίνουν σε εκλογική διαδικασία για πρώτη φορά, ενώ έχουν να καταδείξουν πλούσια βιογραφικά και σημαντικές παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέοι άνθρωποι που θα καλύψουν τις θέσεις του ψηφοδελτίου, είναι η μεγάλη πλειοψηφία και είναι σίγουρο πως με την παρουσία τους σηματοδοτούν, την ανανέωση και στον θεσμό της αυτοδιοίκησης. Θα παρουσιαστούν επίσης και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι απ’ τους πρώην Δήμους, που με την απόφασή του αυτή ο επικεφαλής του συνδυασμού, θέλει να καταδείξει την ευαισθησία του, για τους Δήμους που συνενώθηκαν.

Γνωρίζει την κατάσταση και έχει πρόταση

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Ουσιαστική η προσέγγιση της κατάστασης που επικρατεί και στο νυν Δήμο Αρταίων, αλλά και στους άλλους Δήμους, που θα αποτελέσουν το νέο Καλλικρατικό Δήμο Αρταίων, από τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Παπαλέξη, στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, με την οποία έγινε γνωστή η στήριξη και υποψηφιότητάς του από το κυβερνητικό κόμμα.
Που σημαίνει ότι πολύ καιρό πριν είχε ασχοληθεί, επί της ουσίας με το τι επικρατεί και στην Άρτα και τους άλλους Δήμους, έχοντας την κατάλληλη πρόταση για το νέο που έρχεται και πρέπει ο κάθε νέος αιρετός να είναι έτοιμος να το διαχειριστεί και με βάση την σωστή διαχείριση, να προκύψει το αποτέλεσμα που όλοι οι πολίτες επιθυμούν.
Η πρόταση που σε λίγες γραμμές καταθέτει ο κ. Παπαλέξης, είναι το αποτέλεσμα της επικοινωνίας που είχε με τους πολίτες και μέχρι σήμερα οδηγήθηκε στις πρώτες εκτιμήσεις και προτάσεις.
Σημειώνει χαρακτηριστικά για τη νέα εποχή στην αυτοδιοίκηση ο Γιάννης Παπαλέξης:«Ο Νόμος του Καλλικράτη δημιουργεί τομές, τις οποίες οι υπάρχοντες οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης φαίνονται αδύναμοι να παρακολουθήσουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και οι άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με την Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να προσαρμοστούν και να μείνουν στο περιθώριο. Αντιθέτως, οφείλουν να κάνουν την δική τους υπέρβαση και να αγωνιστούν με το ίδιο σθένος και το ίδιο πάθος, για μια διευρυμένη κοινωνία, από αυτήν που μέχρι σήμερα είχαν ασχοληθεί».
Αυτή είναι και η ουσία του πράγματος και με βάση την ουσιαστική άποψη για την αυτοδιοίκηση, είναι σίγουρο πως μπορεί να βρεθεί η λύση στα προβλήματα και η δημιουργία των υποδομών για την ανάπτυξη, που πρέπει να είναι και ο βασικός ρόλος της αυτοδιοίκησης.
Με εμπειρία και στο Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας ο Γιάννης Παπαλέξης, ήταν σίγουρο πως θα είχε επεξεργαστεί τις κατάλληλες προτάσεις για να τις καταθέσει στους πολίτες και στην συνέχεια να γίνουν αντικείμενο διαλόγου ανάμεσα σ’ αυτούς.
Με τον τρόπο αυτό, κάνει την πιο ουσιαστική εμφάνιση στην τοπική κοινή γνώμη και είναι σίγουρο πως η εκτίμηση δεν θα αργήσει να έρθει.

Μια υποψηφιότητα που μπορεί να αποτελέσει ΤΟ παράδειγμα


Ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Ζηρού ΓΙΩΡΓΟΣΖΥΓΟΥΡΗΣ έχει το προβάδισμα

«Η δική μας υποψηφιότητα κινείται πέρα και έξω από τις όποιες κομματικές επιλογές .
Όσοι μετέχουν στην κίνηση μας είχαν πλήρη γνώση των πιέσεων που πιθανόν θα δεχόταν.
Είναι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε καθημερινά σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, άνθρωποι από όλα τα πολιτικά κόμματα μέλη η όχι αυτών
Διαπιστώνουμε ότι δεν μπορεί να είμαστε αντίπαλοι αλλά μόνον με την κοινή μας προσπάθεια θα πετύχουμε το καλύτερο».
Πολύ καιρό πριν ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Ζυγούρης είχε ξεκαθαρίσει τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της προσπάθειας που ξεκίνησε να είναι υποψήφιος δήμαρχος και σε δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, με τα παραπάνω λόγια περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της προσπάθειάς του.
Και είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, σε μια εποχή που κυριαρχεί το κομματικό χρίσμα ή στήριξη της υποψηφιότητας του ενός ή του άλλου υποψηφίου να βλέπεις το ξεχωριστό, να το αναλύεις και να ελπίζεις ότι τέτοιες ξεχωριστές προσπάθειες, μπορεί να έχουν ελπίδα και να ανοίξουν νέους δρόμους στην αυτοδιοίκηση.
Ο μηχανικός Γιώργος Ζυγούρης, έκανε ένα ξεχωριστό ξεκίνημα λοιπόν, το οποίο στα όρια του νέου Δήμου Ζηρού, όχι μόνο στην Φιλιππιάδα, αλλά και στην Λάκκα και στο Ανώγειο και στη ν Κρανιά βρήκε ανταπόκριση και πολίτες με άποψη, πρόθυμους να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του και να γίνουν και οι ίδιοι πρεσβευτές μιας άλλης αντίληψης, αυτής δηλαδή που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση.
Ο ίδιος έχει εξηγήσει το σκεπτικό της προσπάθειας επισημαίνοντας: «Με σεβασμό στον ρόλο ,στις διαδικασίες και στις τελικές επιλογές των κομμάτων θεωρούμε ,όπως άλλωστε καταδεικνύουν και οι σχετικές έρευνες ,ότι οι ανεξάρτητες- υπερκομματικές υποψηφιότητες για την Αυτοδιοίκηση θα τύχουν της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των πολιτών Για αυτό άλλωστε τον λόγο έγκαιρα, χωρίς να αναμένουμε τις κομματικές διαδικασίες και επιλογές ανακοινώσαμε την υποψηφιότητα μας».
Δυό μήνες, περίπου μετά τις πρώτες δηλώσεις που έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος Ζηρού Γιώργος Ζυγούρης, μπορεί με μεγάλη ικανοποίηση να κάνει τον πρώτο απολογισμό του, όπως ακριβώς τον περιγράφουμε παραπάνω. Στην πορεία βρέθηκαν δεκάδες πολίτες, οι οποίοι συμφώνησαν και σήμερα μπορούν να θεωρούνται ένας αξιόμαχος συνδυασμός, που έχει άποψη και προσέγγιση στην κατάσταση που επικρατεί και το πώς θα πορευτεί στην συνέχεια.
Η άποψη του υποψηφίου δημάρχου είναι χαρακτηριστική: «Είναι βέβαιο ότι η παρούσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από δυο κυρίαρχα στοιχεία, αφενός την εφαρμογή του Νόμου Καλλικράτη και αφετέρου την πολιτικοοικονομική κρίση που βιώνουμε. Η νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αφορά μια σειρά διοικητικών αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με σημαντικότερη την μείωση του αριθμού φορέων .Η Αυτοδιοίκηση είναι ο κατ' εξοχήν χώρος των συγκλίσεων και συναινέσεων και οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες είναι αυτές οι οποίες μπορούν και εξεγείρουν ενεργούς πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους να δώσουν απάντηση στην σημερινή πολιτική κρίση».
Έχουμε λοιπόν να παρατηρήσουμε μια προσπάθεια, η οποία έχει και με άποψη, τα χαρακτηριστικά της ανεξάρτητης υποψηφιότητας, η οποία στην εποχή που ζούμε και με τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν, αποτελεί την λύση. Ίσως αποτελεί την μοναδική λύση και ίσως αποτελέσει καθοριστικό παράδειγμα και για την επόμενη αυτοδιοοικητική εκλογική αναμέτρηση.
Αφού όλα δείχνουν ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Ζηρού Γιώργος Ζυγούρης θα πάει πολύ καλά.

Εμείς οι Ηπειρώτες μπορούμε να πετύχουμε


Δήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Βαγγέλη Αργύρη, μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του

Στην δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, εμείς οι Ηπειρώτες μπορούμε να πετύχουμε, επεσήμανε στην πρώτη δήλωση που έκανε μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Βαγγέλης Αργύρης. Στην δήλωσή του ο κ Αργύρης, επισημαίνει και τους άξονες με βάση τους οποίους μπορεί να κινηθεί η νέα αιρετή Περιφέρεια, για να δούμε την ανάπτυξη, όπως όλοι οι Ηπειρώτες την αναμένουν. Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης του κ. Αργύρη είναι το ακόλουθο: «Ηπειρώτισσες , Ηπειρώτες, Με γνωρίζετε και σας γνωρίζω.Πορευόμαστε μαζί πολλά χρόνια.Με τιμήσατε και με τιμάτε σταθερά με την εμπιστοσύνη σας δίνοντάς μου τη δύναμη να συνεχίζω ένα δύσκολο και συναρπαστικό ταξίδι.Με τη δική σας δύναμη πέρασα πολλούς κάβους στο συνεταιρισμό, στη Βουλή, στην Κυβέρνηση, προσπαθώντας να αφήνω παντού ένα δημιουργικό αποτύπωμα.Έχω την περηφάνια να πιστεύω ότι στάθηκα απέναντί σας τίμιος και αληθινός για να μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω:Το δυσκολότερο χρέος, το δυσκολότερο έργο σε όλη μου τη διαδρομή είναι αυτό που επωμίζομαι σήμερα.Να σηκώσουμε την Ήπειρό μας πιο ψηλά. Να χτίσουμε για αυτήν ένα ασφαλές και ελπιδοφόρο μέλλον. Να την καταστήσουμε για όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά, τόπο που αξίζει να ζεις.Το όραμα αυτό θέλω να μοιραστώ μαζί σας.Δεν σας κρύβω ότι την απόφασή μου να αφοσιωθώ εξ ολοκλήρου στον τόπο μας, την πήρα εδώ και καιρό. Και ήρθε να συναντήσει αυτή την απόφαση η μεγάλη αλλαγή που συντελείται στη χώρα με τον «Καλλικράτη» που δίνει τη δυνατότητα να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και να αποφασίζουμε εμείς και μόνο εμείς για τον τόπο μας. Να δημιουργήσουμε, επιτέλους, την Ελλάδα των ιστορικών της Περιφερειών. Και είναι μεγάλη χαρά για μένα που μου εμπιστεύθηκε αυτή την ευθύνη ο Γιώργος Παπανδρέου. Την αναλαμβάνω σαν έτοιμος από καιρό με απόλυτη συναίσθηση αλλά και πίστη ότι μαζί θα τα βγάλουμε πέρα.

-Θέλουμε μία Ήπειρο που μπορεί να ζήσει όλα τα παιδιά της και άλλα τόσα, σε συνθήκες ατομικής και συλλογικής ευημερίας.
-Θέλουμε μία Ήπειρο που να επιστρέφουν σε αυτή και ‘όχι να φεύγουν οι Ηπειρώτες, που να βρίσκουν ορίζοντα , προοπτική και σίγουρο αύριο τα παιδιά μας.

-Θέλουμε μία Ήπειρο ξανά στην πρωτοπορία των γραμμάτων, των τεχνών, της δημιουργίας, της παραγωγής, της καλής ζωής.

-Θέλουμε μία Ήπειρο που ανακτά το ιστορικό της ανάστημα και διεκδικεί το μερίδιο που της αναλογεί στην εθνική προσπάθεια.

-Θέλουμε μία Ήπειρο που παράγει κοινωνικό πλούτο και τον μοιράζει δίκαια και ισόρροπα σε όλες τις περιοχές.
-Να κάνουμε την Άρτα και την Πρέβεζα προπύργιο της πράσινης ανάπτυξης, του ολοκληρωμένου παραγωγικού ιστού.

-Να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες υποδομές που καθιστούν τη Θεσπρωτία όχι μόνο πύλη προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, αλλά και πρότυπο διαμετακομιστικό και επικοινωνιακό κέντρο.

-Να καταστήσουμε τα Γιάννενα πραγματική Μητρόπολη των Ηπειρωτών αντάξια της ιστορίας , του πολιτισμού και των ανθρώπων της.


Σύνθημά μας , οδηγός μας, σήμα κατατεθέν της προσπάθειά μας, Ταυτότητα και Ποιότητα Παντού. Στην παραγωγή, στη γνώση, στο κοινωνικό κράτος, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό και τον πολιτισμό, στις συνθήκες εργασίας. Στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, όπως πάντα, εμείς οι Ηπειρώτες μπορούμε να πετύχουμε. Είναι στο DNA μας η προσφορά στην πατρίδα, η δημιουργικότητα και η πρωτοπορία στην εξέλιξη των πραγμάτων.Σήμερα ξεκινάμε την πορεία για τη συγκρότηση μίας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας δυνάμεων. Καλούμε να συστρατευτούν μαζί μας δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις με θέληση και όρεξη για δουλειά. Καλούμε να ενισχύσουν το συνδυασμό μας δυνάμεις που δημιουργούν γέφυρες ανάμεσα σε ότι αποτελεσματικό και δημιουργικό έχει να επιδείξει η περιοχή μας στη διαδρομή του χρόνου και σε ότι ελπιδοφόρο υπάρχει για το αύριο. Καλούμε να ενταχθούν στις τάξεις μας δυνάμεις που εκφράζουν την παράδοση, την καταξίωση, την καινοτομία, τη φρεσκάδα που έχει ανάγκη ο τόπος. Καλούμε κάθε Ηπειρώτισσα και κάθε Ηπειρώτη, από την Άρτα, τα Γιάννενα, τη Θεσπρωτία, την Πρέβεζα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, να ενωθούμε σε κοινούς στόχους. Μπορούμε και Αξίζουμε το Καλύτερο».

Κάθε λίγο και λιγάκι!

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

-Δηλαδή αν τους 180 περίπου υποψηφίους που απαιτεί ένας εκλογικός συνδυασμός για το Δήμο Αρταίων, ο δημαρχονομάρχης Γιώργος Παπαβασιλείου αποφασίσει να τους παρουσιάζει πότε είκοσι, πότε έναν και πότε τρεις, τότε οι δημοσιογράφοι της Άρτας, θα πρέπει να έχουν καθημερινά στασίδι, δίπλα στην Ψαραγορά, όπου και το εκλογικό κέντρο του κ. Παπαβασιλείου;
-Για να μην χάσουν την είδηση ή για να έχουν την χαρά της επιτυχίας της προσπάθειας, του ανθρώπου που ανακάλυψε με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, ότι πρέπει να είναι κοντά στον δημότη;
-Για να μεταδώσουν ένα γραμμένο κείμενο, το οποίο μπορούσε χωρίς πολλές παράτες, να έχει φτάσει πολύ νωρίτερα στο γραφείο τους;
Αυτά και άλλα παράδοξα μπορούν να συμβούν στην εποχή, που ο υποψήφιος δήμαρχος βλέπει καθημερινά να χάνει και τους τελευταίους υποστηρικτές του και βρίσκει κάποιους να του κάνουν αβάντες, χωρίς ουσία.

Παρουσίασε και τον Μιχάλη Ευσταθίου


Μια ακόμη εκδήλωση υψηλών προσδοκιών και ελάχιστων αποτελεσμάτων

Ο Μιχάλης Ευσταθίου έκανε αναφορά στην συνένωση των δυνάμεων, του δικού του συνδυασμού (των προηγούμενων εκλογών φυσικά) «Άρτας για όλους μας» με τον συνδυασμό του δημαρχονομάρχη Γιώργου Παπαβασιλείου «κοντά στον δημότη», ενώ την ίδια στιγμή ο υποψήφιος δήμαρχος Αρταίων Γιώργος Παπαβασιλείου, προσπαθούσε να μιλήσει για ενότητα και για την προσχώρηση του κ. Ευσταθίου, με μπερδεμένες πολλές φορές τις αναφορές.
Την μια για την συνένωση των δυό παρατάξεων και την άλλη για τον ίδιο τον υποψήφιο που είναι στέλεχος με αυτοδιοικητική εμπειρία, την οποία δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει. Απ’ την πλευρά του ο Μιχάλης Ευσταθίου, έκανε την υπέρβαση σημειώνοντας: «Η συνεργασία των δύο παρατάξεων, “Κοντά στον πολίτη” και “Άρτα για όλους μας” είναι κατ’ αρχάς μια συνεργασία προγραμματική, και στην συνέχεια μια συνεργασία ανθρώπων που επιθυμούν να προσφέρουν». Για να καταλήξει υπεραμυνόμενος της συνεργασίας των δυό παρατάξεων: «Η δικιά μας παράταξη είναι εδώ για να το εγγυηθεί αυτό», θέλοντας να δώσει έμφαση στην ουσιαστική παρέμβαση που θα έχει στα πράγματα, αλλά και για να δικαιολογήσει την προσχώρηση στον συνδυασμό του κ. Παπαβασιλείου, αφού πριν είχε σημειώσει ότι «ο κύριος Παπαβασιλείου είναι από τους ανθρώπους που ξέρουν να ακούν και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να ακούει τις φωνές των πολιτών και μετά τις εκλογές». Μια ακόμη… παράσταση, υψηλών προσδοκιών αλλά ελάχιστων αποτελεσμάτων ήταν η συνέντευξη τύπου της περασμένης Παρασκευής, η οποία έληξε πολύ σύντομα, μιας και όσοι καλούνται κάθε λίγο και λιγάκι να ακούσουν τις ανακοινώσεις του δημαρχονομάρχη, έχουν εξαντλήσει τις ερωτήσεις που είχαν να κάνουν και το ενδιαφέρον των… παρατρεχάμενων, έδειξε να εξαντλείται. Σ’ ότι αφορά την προσχώρηση του κ. Ευσταθίου ο κ. Παπαβασιλείου είπε μεταξύ άλλων: «Ο Μιχ. Ευσταθίου δεν είναι απλώς ένα στέλεχος μιας παράταξης που συγκέντρωσε ένα ποσοστό της τάξης του 10%. Είναι ένας αυτοδιοικητικός εν ενεργεία, είναι δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αρταίων με μια προϋπηρεσία σ’ αυτό που λέγεται δημοτικά. Εκτιμώ ότι η εμπειρία του, η θέλησή του και η αγνότητά των προθέσεών του θα δώσει περαιτέρω κίνητρο σ’ αυτό που ξεκινήσαμε. Θέλω λοιπόν να τον καλωσορίσω σ’ αυτή την προσπάθεια και να πω ότι ο Μιχάλης όπως κι όλα τα παιδιά ισότιμα, ισάξια, μαζί θα δώσουμε τη μάχη. Θα δώσουνε τη μάχη και θα κερδίσουμε».

Ακαρπία σε ακτινίδια, ελιές και εσπεριδοειδή

Στο θέμα της ακαρπίας επανέρχεται με δελτίο τύπου ο Δήμαρχος Κομποτίου Ευστάθιος Γιαννούλης ο οποίος τονίζει την άμεση ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των συνδημοτών του αγροτών μέσω νέου προγράμματος ΠΣΕΑ καθώς και της άμεσης καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων από το πρόγραμμα ΠΣΕΑ του Α’ Τριμήνου 2008. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται, η φετινή παραγωγή ακτινιδίων είναι μειωμένη κατά 70%, των εσπεριδοειδών κατά 80%-90% και των ελαιών κατά 50% -60% στο Νομό Άρτας. Η ανακοίνωση του κ. Γιαννούλη αναφέρει: «Κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο η παραγωγή των δυναμικών καλλιεργειών της περιοχής μας, ήτοι εσπεριδοειδών, ελαιών και ακτινιδίων σημείωσαν σημαντική μείωση.
Ειδικότερα ο ήπιος φετινός χειμώνας προκάλεσε την άκαιρη άνθηση των εσπεριδοειδών μέσα στο χειμώνα με αποτέλεσμα την μειωμένη έως παντελή έλλειψη της κανονικής ανθοφορίας των την άνοιξη. Επίσης οι δυνατοί άνεμοι που επικράτησαν την άνοιξη (τέλη Μαΐου) επέδρασαν προσθετικά στην ήδη μειωμένη παραγωγή (ακαρπία) των ελαιοκαλλιεργειών και ακτινιδιοκαλλιεργειών με αποτέλεσμα τη σημαντική απώλεια της σοδειάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν. Α. Άρτας και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας (ΕΑΣΑΦ) η φετινή παραγωγή ακτινιδίων είναι μειωμένη κατά 70%, των εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια) κατά 80%-90% και των ελαιών κατά 50% -60% στο Νομό Άρτας.
Είναι ολοφάνερο πως το αγροτικό εισόδημα των συνδημοτών μας έχει μειωθεί αρκετά αφενός μεν από την ακαρπία των καλλιεργειών της περιοχής μας, αφετέρου δε από την σημαντική καθυστέρηση καταβολής στους δικαιούχους του προγράμματος ΠΣΕΑ Α’ Τριμήνου 2008 της οικονομικής ενίσχυσης και της συμπληρωματικής της (για την απώλεια παραγωγής και την ανασύσταση των εσπεριδοκαλλιεργειών). Για όλους τους παραπάνω λόγους καθίσταται άμεση ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των συνδημοτών μας αγροτών μέσω νέου προγράμματος ΠΣΕΑ καθώς και η άμεση καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων από το πρόγραμμα ΠΣΕΑ του Α’ Τριμήνου 2008».

Θετική ανταπόκριση για μείωση μισθωμάτων

Θετικά ανταποκρίθηκαν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στην Άρτα, στην πρόσκληση-πρόταση για μείωση των μισθωμάτων των δημοσίων κτιρίων. Στην Άρτα υπάρχουν κάπου 34 μισθώσεις του Δημοσίου αφού νοικιάζει κτίρια: η ΕΛ.ΑΣ για τους Αστυνομικούς Σταθμούς, το Υπουργείο Πολιτισμού, η Στατιστική Υπηρεσία, Υπηρεσίες της Περιφέρειας, του Υπουργείου Οικονομικών, Ειρηνοδικεία, Τελωνείο, ασφαλιστικοί φορείς κ.ά. για τα οποία δαπανώνται τεράστια ποσά το χρόνο.
Από τις 34 περίπου μισθώσεις κτιρίων από δημόσιες υπηρεσίες στην Άρτα, στις 30 έγινε δεκτό το αίτημα από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους δέχτηκαν να υπογράψουν τροποποιητική σύμβαση με το Δημόσιο μειώνοντας το ύψος του ενοικίου για φέτος ή παγώνοντας το για τα επόμενα τρία χρόνια. Ως γνωστόν με επιστολή του στις κτηματικές υπηρεσίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ζητήσει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 20% τα ενοίκια των κτιρίων των δημόσιων υπηρεσιών τονίζοντας ότι «σχεδόν όλα τα μισθωτήρια συμβόλαια των κτιρίων του δημοσίου τομέα, προβλέπουν τιμές δυσανάλογες με αυτές της αγοράς».
Για αυτό το λόγο ζητείται η μείωση των δαπανών κατά 20% μέσα στο 2010 ενώ οι νέες συμβάσεις θα πρέπει να προβλέπουν τις ίδιες τιμές για τουλάχιστον τρία χρόνια χωρίς ανατιμήσεις. Η παραπάνω κίνηση επιβάλλεται για την πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Επίσης η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας, ελλείψει διοικητηρίου, μισθώνει κτίρια για τη στέγαση των Υπηρεσιών της. Στην περίπτωση της Νομαρχίας έγινε δεκτό το αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων από τους ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων, κυρίως, κτιρίων όπου στεγάζονται Υπηρεσίες όπως η Δ/νση Πολεοδομίας, η Δ/νση Γεωργίας κλπ. και το θέμα βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι ιδιοκτήτες που είτε αρνούνται να προβούν σε μείωση των ενοικίων είτε απέφυγαν να δώσουν απάντηση.
Το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων έθεσε υπό τη μορφή ερώτησης στο τελευταίο Ν.Σ. Άρτας ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιώργος Τσιανάκας με αφορμή όπως είπε, έγγραφο που έχει έρθει απ’ το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης για να γίνει διαπραγμάτευση των μισθίων των οικημάτων που έχει μισθωμένα η Ν.Α. Άρτας. Ο κ. Τσιανάκας ζήτησε να πληροφορηθεί τι ενέργειες έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Η προσπάθεια γίνεται και άλλοι ιδιοκτήτες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για μείωση του ενοικίου, άλλοι όχι, είπε ο Νομάρχης Άρτας Γιώργος Παπαβασιλείου τονίζοντας: «είναι θέμα το οποίο αφορά την ευαισθησία του πολίτη, του ιδιοκτήτη ο οποίος πιστεύω ότι κι αυτός θέλει να βοηθήσει μια προσπάθεια εθνική για εξοικονόμηση πόρων. Δεν ανταποκρίθηκαν όλοι. Υπάρχει ένας αριθμός ιδιοκτητών οι οποίοι ανταποκρίθηκαν, έγινε μείωση και παλεύουμε τους άλλους. Δεν είναι ένα πράγμα το οποίο του επιβάλλεται με το έτσι θέλω.
Είναι στη διακριτική του βούληση (του ιδιοκτήτη) να πει θέλω ή δεν θέλω. Άρα λοιπόν εμείς δεν θ’ αναλάβουμε το ρόλο του διαιτητού μεταξύ υποχρεώσεων και θέσεων κι απόψεων που εκφράζει μια πολιτική κυβερνητική μ’ έναν ιδιοκτήτη που έχεις κάνει συμφωνητικό. Προσπαθούμε να εναρμονίσουμε την πολιτική μας στα πλαίσια της προσπάθειας για να υπάρχει μείωση των δαπανών των ενοικίων». Ενημέρωση για το θέμα έκανε ο προϊστάμενος ΔΟΥ Ν.Α. Άρτας Κων/νος Τσεκούρας ο οποίος τόνισε ότι, αν και δεν έχει ακριβή στοιχεία, ωστόσο είναι σίγουρο ότι αρκετοί ιδιοκτήτες δέχτηκαν τη μείωση ή πάγωμα των ενοικίων, κυρίως των μεγαλύτερων κτιρίων που νοικιάζει η Νομαρχία για τη στέγαση των διαφόρων υπηρεσιών της. "Πιστεύω ότι ήμασταν από τις πρώτες Νομαρχίες που ασχοληθήκαμε αφού όταν έπεσε στην αντίληψή μας το έγγραφο εμείς κάναμε τις ενέργειες. Η Δ/νση Πολεοδομίας, η Δ/νση Τεχνικών, η Δ/νση Γεωργίας, το κεντρικό κατάστημα δέχτηκαν. Κάποια άλλα δεν δέχτηκαν. Κάποιοι δεν απάντησαν καθόλου. Μας αγνόησαν" είπε ο κ. Τσεκούρας.

Η μεταποίηση σε ημερίδα από το Επιμελητήριο Άρτας

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Μεταποίηση στις νέες συνθήκες" ενισχύονται έργα επένδυσης από 50.000 - 400.000 €.

Σε ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Άρτας σε συνεργασία με τον ΕΦΔ Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ηπείρου & Ιονίων Νήσων, την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες». Ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο Βασίλης Αϊβαλής, διπλωματούχος μηχανολόγος-μηχανικός, υπεύθυνος Ενέργειας και Μεταποίησης στη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος το οποίο αφορά υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών που δρουν υποστηρικτικά σε αυτές. Επίσης σε νέες και υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στον μετασχηματισμό της μεταποιητικής παραγωγικής βάσης της Ελληνικής Οικονομίας προς νέα ή διαφοροποιημένα προϊόντα και μεταποιητικές υπηρεσίες καθώς και την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, ως βασικής επιλογής για την παραγωγική αναβάθμιση της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ποιότητα, περιβαλλοντική ευαισθησία, και ενσωμάτωση γνώσης και καινοτομίας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί δαπάνες για την διαμόρφωση κτιρίων και χώρων, προμήθεια μηχανημάτων εξοπλισμού και λογισμικού (Δαπάνες ΑΠΕ μόνο για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις), αγορά τεχνογνωσίας, δαπάνες πρόσληψης και απασχόλησης πρόσθετου προσωπικού - εργαζομένων σε μειονεκτική θέση και άλλες δαπάνες. Στο πλαίσιο του προγράμματος "Μεταποίηση στις νέες συνθήκες" ενισχύονται έργα επένδυσης από 50.000 - 400.000 €. Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης (επιχορήγηση) του προγράμματος για το Νομό Άρτας είναι 45%. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι έως 30/9/2010.

Μεταβατική η περίοδος του μνημονίου


Η 36η επέτειος από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται αναπόφευκτα με την εφαρμογή από το κυβερνών κόμμα μιας εντυπωσιακά σκληρής οικονομικής πολιτικής. Παλιό στέλεχος της παράταξης, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης υποστηρίζει με σθένος ότι αυτό «δεν αλλάζει» τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και αποδίδει τις επιλογές της Ιπποκράτους στο «χρέος προς την πατρίδα». Σχολιάζοντας το λεγόμενο «4ο δρόμο», τον οποίο οραματίζεται με πρόσφατες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, κάνει λόγο για «μια νέα σύνθεση ιδιωτικού και δημόσιου, μια νέα σύνθεση κράτους και αγοράς που θα δώσει τη δυνατότητα η παραγωγή του πλούτου στη χώρα να γίνεται με καθαρούς κανόνες, μέσα σε συνθήκες διαφάνειας και η δίκαιη κατανομή της ευημερίας να γίνεται επίσης με καθαρούς κανόνες». Ο ίδιος, αναφερόμενος στο εσωτερικό του κόμματος, εκφράζει δυσαρέσκεια για «πρακτικές που βάζουν την ατομική επιδίωξη πάνω από τη συλλογική υπόθεση» Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Κώστα Σκανδαλίδη, με την ευκαιρία των 36ων «γενεθλίων» του κυβερνώντος κόμματος:

-Τι σηματοδοτούν τα εφετινά γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, εν μέσω μιας ομολογουμένως πρωτόγνωρης οικονομικής αλλά και πολιτικής κρίσης;
Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βρεθεί σε ένα σταυροδρόμι μιας πολύ δύσκολης πορείας. Παρέλαβε μία χώρα χρεοκοπημένη και υπό κατάρρευση. Και πρέπει να την κάνει να σηκωθεί και να ξεκινήσει ξανά. Αυτό είναι ένα χρέος προς την πατρίδα, και ως εκ τούτου ο,τιδήποτε υποχωρεί απέναντι στην εκπλήρωση αυτού του χρέους. Γιατί, σύμφωνα με τον ιδρυτή του, το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε στις 3 Σεπτέμβρη του 1974 για να υπηρετήσει το λαό και την πατρίδα. Νομίζω ότι είναι μια περίοδος πραγματικά όπως την περιγράψατε, που απαιτεί ένα αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ που βάζει τη χώρα σε νέο ιστορικό κύκλο, αλλάζοντας το ίδιο. Και αυτό, όντας στην κυβέρνηση, είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Και το εγχείρημα που ανέλαβε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είναι πάρα πολύ μεγάλο.

-Παρατηρώντας τη σημερινή ασκούμενη πολιτική, δεν δικαιούται κανείς να μιλάει για «ταφόπλακα» στη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ με την ευρύτερη έννοια ενός σοσιαλιστικού κόμματος;
Δεν υπάρχει «ταφόπλακα» στη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να υπάρξει. Το Μνημόνιο είναι μια περίοδος μεταβατική. Μια αναγκαστική προσαρμογή που έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Οι πολιτικές του σαφώς καθορίζονται από τις αγορές και την παγκόσμια δομή της οικονομίας, όμως, είναι ένα βήμα που πρέπει να γίνει για να μπορεί η χώρα να σταθεί στα πόδια της, να αποτινάξει οριστικά την εξάρτηση. Κι εδώ είναι η σύγχρονη εκδοχή του αγώνα για την ανεξαρτησία στον οποίο αναφερόταν η 3η Σεπτέμβρη, που είναι και η προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη άσκηση της λαϊκής κυριαρχίας. Αυτό πιστεύω είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλοι οι φίλοι και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ να ενστερνιστούν. Δεν έχει αλλάξει η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, δεν θέλει δηλαδή να γίνει ένα δεξιό κόμμα. Οι επιλογές του καταντούν μονόδρομο σε μια φάση, αλλά έχει όλη τη δυνατότητα να αναζητήσει εκείνους τους εναλλακτικούς δρόμους, ώστε να βγει η χώρα από το «τούνελ» και ο λαός να επιστρέψει στην ευημερία.

-Μια που μιλήσατε για «δρόμους». Είναι εφικτός ο λεγόμενος «4ος δρόμος» τον οποίο επικαλείται ο πρωθυπουργός;
Ο κ. Παπανδρέου, προφανώς, θέλει να τον διαχωρίσει από τον λεγόμενο «3ο δρόμο»: ήταν ένας δρόμος κατά τον οποίο τα σοσιαλιστικά κόμματα της νότιας Ευρώπης, για παράδειγμα, ουσιαστικά στηρίχθηκαν πάνω στη δημιουργία μεσαίων στρωμάτων, σε σχέση με το κράτος. Αυτή η περίοδος έχει τελειώσει. Το κράτος δεν μπορεί πια από μόνο του να φτιάξει μια παραγωγική βάση χωρίς την ενίσχυση από τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτός ο «δρόμος» που περιγράφει ο κ. Παπανδρέου είναι μια νέα σύνθεση ιδιωτικού και δημόσιου, μια νέα σύνθεση κράτους και αγοράς που θα δώσει τη δυνατότητα η παραγωγή του πλούτου στη χώρα να γίνεται με καθαρούς κανόνες, μέσα σε συνθήκες διαφάνειας και η δίκαιη κατανομή της ευημερίας να γίνεται επίσης με καθαρούς κανόνες. Το «χτύπημα» της παραοικονομίας και της αισχροκέρδειας και όλων αυτών των παθογενειών του πελατειακού κράτους θα σημάνει μια καινούρια ανάταση της χώρας. Αυτό, φαντάζομαι, και αυτό πιστεύω, ότι σηματοδοτεί αυτό που ονομάζει ο κ. Παπανδρέου «4ος δρόμο».

-Ήδη, στείλατε ένα μήνυμα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν αλλάζει η φυσιογνωμία του κόμματος. Τι διαμηνύετε στους συναδέλφους σας στην παράταξη;
Όλοι είναι στρατευμένοι στην κοινή υπόθεση. Και, ειλικρινά, πολλές φορές με στεναχωρεί το γεγονός ότι βλέπω πρακτικές που βάζουν την ατομική επιδίωξη πάνω από τη συλλογική υπόθεση. Και αυτό για τις μέρες μας δεν είναι σωστό. Θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Θα πρέπει λοιπόν να δώσουμε όλοι τη μάχη, ο καθένας εκεί που μπορεί, με τις δυνάμεις του, για να δώσουμε απάντηση συλλογική για τη χώρα. Τα ατομικά δεδομένα και τα ατομικά συμφέροντα έχουν περισσέψει.

-Τι λείπει από το σημερινό ΠΑΣΟΚ;

Πολλά πράγματα λείπουν, μπορεί όμως να τα αποκτήσει. Το ΠΑΣΟΚ πάντοτε φτιαχνόταν και μέσα από την άσκηση της εξουσίας, από τις μεγάλες τομές που κάνει στο κράτος και παντού. Αυτοί οι μήνες που προηγήθηκαν είναι διδακτικοί για εκείνο, διότι προσπάθησε να βάλει ανατροπές και θεσμικές αλλαγές, πρωτόγνωρες για τον τόπο, σε μια περίοδο δύσκολη οικονομικά. Που σημαίνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είναι προσανατολισμένοι στο να αλλάξουν τις δομές, για να αλλάξουν την πορεία συνολικά της χώρας και της κατανομής του πλούτου, άρα να δώσουν μια προοπτική στην προοδευτική πρόταση. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί συμπορεύεται με τη μάχη που γίνεται στην Ευρώπη, με τη μάχη που γίνεται σε όλο τον κόσμο, σε μια -αν θέλετ-ε αντιπαράθεση, υποκίνηση μιας εξέγερσης απέναντι στην οικονομική ορθοδοξία που σήμερα κυριαρχείται από τους κερδοσκόπους και από αυτούς που ουσιαστικά υποτάσσουν τους λαούς και τις οικονομίες.

-Τα εφετινά γενέθλια του ΠΑΣΟΚ τοποθετούνται χρονικά στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
.

Νομίζω ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχουν ένα πάρα πολύ σημαντικό χαρακτήρα. Πρώτον, διότι είμαστε στην επαύριο της θεσμοθέτησης μιας νέας μεταρρύθμισης στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Δεύτερον, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της χώρας με ένα κρατικοδίαιτο και κεντρικό, συγκεντρωτικό μηχανισμό συμφερόντων, αλλά πρέπει να διαχυθεί η εξουσία στην περιφέρεια και νομίζω ότι η Ελλάδα των περιφερειών μέσα από τη δημιουργία των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων, και η Ελλάδα των ισχυρών δήμων της τοπικής ανάπτυξης θα δώσει στους δήμους και τις περιφέρειες τη δυνατότητα να μην καθοδηγείται η πορεία και η ζωή του τόπου από μια σύμπλευση πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, αλλά να διαχέεται στην κοινωνία με ένα τρόπο προοδευτικό για το συμφέρον των πολλών και όχι των ολίγων.