Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Κυκλοφορεί Η ΓΝΩΜΗ

Άλλα Λόγια απ' την 2η σελίδα της "ΓΝΩΜΗΣ"

Ραγδαίες οι εξελίξεις για την Ψαραγορά της Άρτας και η είδηση ότι θα κριθεί ως μνημείο το συγκεκριμένο κτίριο, ικανοποίησε πάρα πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα είχαν αγανακτήσει με τα σχέδια της δημοτικής αρχής, που ήθελαν το συγκεκριμένο κτίριο, να παραδίδεται σε ιδιωτική εταιρεία για εκμετάλλευση.

Υπάρχει και η κίνηση των πολιτών της πόλης, που με πανό τους διαδηλώνουν ότι δεν χρειάζεται , η πόλη μας, αλλά μαγαζιά, αλλά χώρους για να παίζουν τα παιδιά, που πλέον στην κεντρική πλατεία δεν υπάρχουν…

Φαίνεται δεν έχει περάσει απ’ την πλατεία ο δήμαρχος, για να δει τα παιδάκια, που δεν μπορούν ούτε να παίξουν, ούτε να κινηθούν, αφού η πλατεία είναι γεμάτη καθίσματα και τα παιδιά, μπορεί να ενοχλούν και τους καταστηματάρχες…

*****

Στην Βλαχέρνα, έγινε πολύ καλό Πανηγύρι και φυσικά δεν έλειψαν οι παράγοντες ( και υποψήφιοι) του τόπου μας, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να χαιρετήσουν πολύ κόσμο και φυσικά να κλείσουν το μάτι για τις επικείμενες εκλογές…

Βεβαίως το συγκρότημα «ΛΑΛΗΤΑΔΕΣ» που κάλυψε την βραδιά ήταν… όλα τα λεφτά, στην αυθεντική παραδοσιακή μουσική. Έχει δίκαιο ο φίλος μου ο Χρήστος που τους διαφημίζει τόσο πολύ..

Και του χρόνου...

*****

Δεν τον βλέπω ζωηρό, τις τελευταίες ημέρες, τον φίλο μου τον Βασίλη… Κουβέντα για τον Πάνο… Λέτε να έχει κάποια πληροφορία και να το γυρίζει σιγά σιγά, για να είναι και κομματικά νομιμόφρων;

*****

Το ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα, αποφάσισε να μην συνεχίσει την συνεργασία με τον ΣΥΝ και να προχωρήσει αυτόνομο στις εκλογές του Νοεμβρίου, αναζητώντας για υποψήφιο δήμαρχο έναν εκ των κ.κ. Νίτσα και Μπαϊλη.

Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Μιλτιάδης Κλάπας, συνεχίζει την προσπάθειά του και απ’ ότι δηλώνει θα είναι και πάλι υποψήφιος, οπότε η αντιπαράθεση λαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα πράγματα θα είναι συναρπαστικά…

Ας αναμείνουμε εξελίξεις…

*****

Στην Φιλιππιάδα, ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Ζυγούρης, συνεχίζει την προσπάθειά του και πολλοί είναι αυτοί που τον βλέπουν ιδιαίτερα αισιόδοξο. Κινείται σ’ όλο το Δήμο Ζηρού και βρίσκει ανταπόκριση απ’ όσους συζητάει και τους ζητάει την στήριξη για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Κινητικότητα και απ’ το νυν δήμαρχο Φιλιππιάδας Δημήτρη Γιολδάση, ο οποίος με την γνωστή διακριτικότητά του, κάνει παρεμβάσεις και συζητάει με τους πολίτες και των δήμων που συνενώθηκαν με το Δήμο Φιλιππιάδας.

Έχει και το αβαντάζ του έργου που έχει επιτελέσει στο Δήμο, οπότε και οι κάτοικοι των άλλων Δήμων και της κοινότητας Κρανιάς, επιθυμούν να δουν να γίνεται το ίδιο έργο και στα δικά τους μέρη…

*****

Καλό το κόλπο του νομάρχη Γιώργου Παπαβασιλείου… Προσπαθεί από τώρα να δείξει ότι θα είναι καλύτερος δήμαρχος απ’ το νυν δήμαρχο Πάνο Οικονομίδη και άρχισε να βρίσκει τρόπους, για να δείχνει τον καλό…

Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάποιες αντιπαραθέσεις μεταξύ δημοτικής αρχής και καταστηματαρχών, που είναι και δευτερεύουσες και εκδίδει ανακοινώσεις, για να πείσει ότι εις βάρος των καταστηματαρχών κινείται ο κακός δήμαρχος και ο καλός νομάρχης, όταν γίνει δήμαρχος, δεν θα δημιουργεί τέτοια προβλήματα…

Μάλλον αρχίζει στραβά την όποια παρέμβαση θέλει να κάνει στα του Δήμου Άρτας… Γιατί αν δεν τον συγκινεί το πρόβλημα της πλατείας και από τώρα αφήνει να εννοηθεί ότι αν βγει δήμαρχος, θα αφεθούν όλα στην τύχη τους, γιατί να τον ψηφίσουν οι πολίτες που ασφυκτιούν με όσα συμβαίνουν σ’ αυτόν τον τόπο;

Ας το ξανασκεφτεί το όλο θέμα, γιατί αρχίζει στραβά και αυτό δεν συγχωρείται….

*****

Μετά το ταξίδι στις Βρυξέλλες θα ασχοληθεί με τις δημοτικές εκλογές, ο πρόεδρος της ΚΩΣΤΗΛΑΤΑΣ Γιάννης Παπαγιάννης, που όπως είναι γνωστό, έχει ήδη κάνει γνωστό το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος δήμαρχος κεντρικών Τζουμέρκων, με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Η «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ» αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες, με χορευτικό και μουσικούς και την ερχόμενη Τρίτη, θα γίνει δεκτή από τους Έλληνες ευρωβουλευτές και θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ελληνικά φαγητά και ποτέ.

Τα ξέρει αυτά τα κόλπα ο Γιάννης Παπαγιάννης και είναι σίγουρο πως όλη η αποστολή θα επιστρέψει με τις καλύτερες εντυπώσεις…

*****
Ο πρώην περιφερειακός διευθυντής της Ελληνικής Αστυνομίας Χρ. Γαλήκας, θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη και ήδη βρίσκεται στα χωριά του νέου Δήμου, όπου κάνει τις επαφές του με τους πολίτες και τους παράγοντες της περιοχής.

Αγαπητός στα χωριά του νέου δήμου ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας, στοχεύει σε ανεξάρτητη πορεία και είναι ίσως αυτό που χρειάζεται ο συγκεκριμένος Δήμος.

*****

Υποψήφια για την στήριξη από πλευράς ΝΔ για την θέση του αντιπεριφερειάρχη, είναι και επισήμως η πρώην αντινομάρχης και πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βασιλική Βαγγέλη, η οποία σε δηλώσεις που έκανε θεωρεί πως θα έχει την στήριξη του κόμματός της και έχει λόγο που ισχυρίζεται κάτι τέτοιο…

Πρώτη νομαρχιακή σύμβουλος, σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, έχει την αποδοχή των πολιτών και θεωρεί πως, γι’ αυτή της την προσφορά, το κόμμα θα πρέπει να την ανταμείψει.

Το λογικό είναι αυτό… Όπως ακριβώς το ισχυρίζεται η πρώην αντινομάρχης, αλλά στην εποχή που ζούμε, το μόνο που δύσκολα βρίσκει κανένας είναι η λογική στα κόμματα, με ότι αυτό συνεπάγεται…

*****

Τον επαναφέρουν στην επικαιρότητα χωρίς να το θέλει… Ο λόγος για το νομάρχη Πρέβεζας Βασίλη Ιωάννου, τον οποίο η Δημοτική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, τον προτείνει για υποψήφιο δήμαρχο στο νέο Δήμο Πρέβεζας, αν και αυτός έχει δηλώσει από πολύ καιρό πριν πως δεν έχει πρόθεση να ασχοληθεί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όμως η αναζήτηση καλών λύσεων, μπορεί να οδηγεί και σε τέτοιες προτάσεις…

*****

Υπήρχαν κάποιες πληροφορίες που ήθελαν τον γραμματέα και πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, να μην αποδέχεται την ετεροπρόταση που έγινε για να είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης και να το ανακοινώσει αυτό με επίσημη ανακοίνωση, η οποία μέχρι τώρα δεν έγινε…

Εμείς το λέγαμε αρχής εξ αρχής… Την καλοβλέπει και την τρίτη θέση, μέχρι να έρθει και η τέταρτη…

Για να μην ξεχνάμε όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που κατέρχεται στην αυτοδιοίκηση ως υποψήφιος… Είχε κατέλθει και το 2006 και ας μην αναφέρουμε τον αριθμό των σταυρών που συγκέντρωσε, μήπως και θεωρηθούμε προβοκάτορες…

*****

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η ηλεκτρονική δημοσκόπηση που κάνει το νέο (και πολύ καλό) site “monoplio.gr”. Πολλά ονόματα… παίζουν και καθημερινά αλλάζει η σειρά προτίμησης των πολιτών που επιλέγουν και αυτόν τον τρόπο να εκφραστούν. Και φυσικά όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο ενδιαφέρον θα παρουσιάζει.

Μια βραδιά στο «Τηνιακό»

Την απάντηση στην οικονομική κρίση, έδωσαν με το ουζερί που διατηρούν στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας στην Αθήνα, οι αδερφοί Χουλιάρα από τα Λεπιανά Άρτας. Εκατοντάδες νέοι άνθρωποι απ’ το μεσημέρι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες κατακλύζουν την πλατεία μπροστά στο ουζερί και δημιουργούν αδιαχώρητο, δημιουργώντας μια καταπληκτική ατμόσφαιρα και καλή διάθεση.
Οι αδερφοί Χουλιάρα, δεν θέλουν τις υπέρογκες τιμές και προτίμησαν χαμηλές, χαμηλότατες τιμές και με την μεγάλη κατανάλωση να έρθει το κέρδος… Έτσι η μεγάλη μπύρα τιμάται 1,60 ευρώ, ενώ η μεγάλη ποικιλία μόνο 2 ευρώ. Τρώνε καλά οι πελάτες, απολαμβάνουν παγωμένη μπύρα και ουζάκι και περνούν τις βραδιές τους ευχάριστα.
Βρεθήκαμε εκεί και διαπιστώσαμε ότι εκεί γίνεται καθημερινά λαϊκό προσκύνημα, με τους αδερφούς Χουλιάρα, να είναι πάνω κατά πάνω στην δουλειά και να εξυπηρετούν τους πάντες κατά τον καλύτερο τρόπο.
Το προτείνουμε για όσους βρεθούν στην Αθήνα… Αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη. Βρίσκεται στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας 52 και Ασημάκη Φωτήλα. Λίγο πιο πάνω απ’ το Πεδίον του Άρεως.

Η αντιπαράθεση για τη νομιμότητα των καταστήματων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Η αντιπαράθεση νομάρχη και δημάρχου, για το ρόλο που μπορεί να παίξει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στους ελέγχους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, έχει ενδιαφέρον, όχι για το τι λέει η μία πλευρά και το τι απαντάει η άλλη. Αυτό είναι το δευτερεύον…
Το πρωτεύον είναι ότι και οι δύο φορείς ή καλύτερα και οι δύο παράγοντες του τόπου μας, νομάρχης και δήμαρχος, δεν εννοούν να ασχοληθούν με την ουσία του θέματος που είναι η νομιμότητα της λειτουργίας των εν λόγω καταστημάτων και τους λόγους που οδήγησαν στην απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει η κεντρική πλατεία.
Και φυσικά η αντιπαράθεση αυτή από μόνη της, απομακρύνει απ’ το ενδιαφέρον το ουσιαστικό πρόβλημα και επιχειρεί να καταστήσει τους πολίτες παρατηρητές σε μια «κόντρα» άνευ ουσίας.
Αν πραγματικά έχουν ενδιαφέρον για την λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα πρέπει να συνεργαστούν με τις αρμοδιότητες που έχει ο φορέας που εκπροσωπεί ο κάθε φορέας και να δώσουν λύση.
Επειδή όμως με την ουσία του προβλήματος δεν έχουν την διάθεση να ασχοληθούν, είναι σίγουρο πως το επόμενο διάστημα, θα έχουμε να παρακολουθούμε τέτοιες αντιπαραθέσεις, οι οποίες θα απασχολούν τους πολίτες μόνο για πλάκα!

Έχει καταλήξει στα πρώτα συμπεράσματα

Έχει καταλήξει στα πρώτα συμπεράσματά της, η υποψήφια δήμαρχος Όλγα Γεροβασίλη, για το πώς θα πρέπει να κινηθεί το επόμενο διάστημα, στα όρια του νέου Δήμου Άρτας και να οργανώσει τον εκλογικό της αγώνα, με την ίδια αποτελεσματικότητα που είχε στις εκλογές του 2006, που λίγες ψήφοι έλειψαν, για να είναι στον δεύτερο γύρο, με ότι αυτό μπορεί να σήμαινε.
Οι πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει με παράγοντες και πολίτες όλων των Δήμων που αποτελούν το νέο Δήμο Άρτας, είναι καλές και προσθέτουν στην αισιοδοξία που πρέπει να έχει η όλη προσπάθεια. Πολίτες με άποψη για το μέλλον του νέου Δήμου προσεγγίζουν την κα Γεροβασίλη, ζητώντας να συνεχιστεί η αυτοδιοικητική προσπάθεια, την οποία θεωρούν ως τη μοναδική απάντηση, στα αδιέξοδα που μέχρι τώρα έχουν δημιουργηθεί και στην Άρτα, αλλά και στους υπόλοιπους Δήμους, που συνενώνονται.
Από κει και μετά αρχίζει και η στρατηγική των εκλογών, που σε πρώτη φάση έχει να κάνει με την ουσιαστική στελέχωση του ψηφοδελτίου και επί πλέον την κατάρτιση προγράμματος, το οποίο θα απαντάει σε όλα τα προβλήματα και θα δίνει την αναπτυξιακή διέξοδο στην περιοχή.
Άρα λοιπόν η προσπάθεια της Όλγας Γεροβασίλη, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Καθημερινά περισσότερες οι αντιδράσεις…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Μπορεί κάποιοι, τελούντες σε διατεταγμένη υπηρεσία να έχουν βρει έξω και να διαδίδουν πως το κομματικό χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, για τις επικείμενες εκλογές στο Δήμο Άρτας το έχει λάβει ο νυν δήμαρχος Πάνος Οικονομίδης, αλλά με την συμπλήρωση των πληροφοριών, αναιρούν την ίδια την διαδικασία που έχει επιλέξει το ΠΑΣΟΚ, σε κεντρικό επίπεδο, για να κάνει την σωστή επιλογή.

Μπορεί να άρχισε ή εντός των ημερών να αρχίσει η διαδικασία μέτρησης των προθέσεων των πολιτών της Άρτας, για τον καταλληλότερο υποψήφιο δήμαρχο, στο νέο Δήμο Άρτας. Σ’ αυτή την μέτρηση θα τεθούν στην κρίση αυτών που θα ερωτηθούν δυό ονόματα. Του νυν δημάρχου Πάνου Οικονομίδη και του υποψήφιου βουλευτή Γιάννη Παπαλέξη.
Απ’ αυτό το γεγονός και μόνο, βγαίνει ένα πρώτο συμπέρασμα που αναιρεί τα όσα, οι έχοντες ανειλημμένη υπηρεσία, διαδίδουν. Ότι η περίπτωση του νυν δημάρχου Πάνου Οικονομίδη, που είναι εν ενεργεία δήμαρχος, είναι πρωτόγνωρη, για τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ. Εν ενεργεία δήμαρχος, που διαλαλεί με κάθε ευκαιρία ότι είναι πετυχημένος και επιθυμεί να συνεχίσει το έργο του, μπαίνει σε κρίση απ’ το ίδιο του το κόμμα. Γιατί αν και όσοι αποφάσισαν την διεξαγωγή μέτρησης, είχαν την ίδια άποψη, θα έλεγαν «έχουμε δήμαρχο και μάλιστα πετυχημένο και πάμε μ’ αυτόν στις εκλογές». Κατά το ποδοσφαιρικό «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει».
Εδώ όμως, με την σύμφωνη γνώμη και των βουλευτών του νομού και των κομματικών εκπροσώπων, ελήφθη η απόφαση, πριν την όποια επιλογή, να έχουν ως σύμβουλο και την πρόθεση των πολιτών.
Άρα σε πρώτη φάση ο νυν δήμαρχος Πάνος Οικονομίδης, όσο να διαλαλεί ότι είναι πετυχημένος, βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Κρίνεται και μάλιστα σε διαδικασία δημοσκόπησης, για την οποία κανείς δεν γνωρίζει τι αποτέλεσμα θα βγει και τις απόψεις που θα καταθέσει ο απλός και ανυποψίαστος πολίτης. Αν βέβαια κρίνουμε απ’ την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το τι λέει ο κόσμος στα καφενεία, μάλλον η δημοσκόπηση, δεν θα είναι και τόσο ευχάριστη για τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του.
Όλος αυτός ο μεγάλος πρόλογος, για την ουσία του θέματος, που είναι απλή: Όσο κι αν διαδίδεται από συγκεκριμένους κύκλους, ότι ο νυν δήμαρχος Πάνος Οικονομίδης, έχει εξασφαλίσει το κομματικό χρίσμα, καθημερινά οι αντιδράσεις, για την εκ νέου υποψηφιότητά του είναι πάρα πολλές.
Οπότε δεν μένει παρά να αναμένουμε και τις κομματικές αποφάσεις…

Έτοιμος ο Μιχάλης Ευσταθίου


Όλα τα χωριά του νέου δήμου Άρτας έχει επισκεφτεί μέχρι τώρα ο επικεφαλής του συνδυασμού «Άρτα για όλους μας» Μιχάλης Ευσταθίου και απ’ ότι μας είπε η κατάρτιση του συνδυασμού του προχωράει παράλληλα με την καταγραφή των προβλημάτων και την συγκρότηση του προγράμματος του συνδυασμού του. Απ’ όσα καταλάβαμε στην συζήτηση που είχαμε μαζί του, δείχνει περισσότερο αισιόδοξος απ’ την προηγούμενη φορά, μιας και πλέον είχε πολύ χρόνο στην διάθεσή του, οπότε είχε την δυνατότητα να κάνει σοβαρές συζητήσεις, οι οποίες οδήγησαν και σε συμφωνία με πολλούς συμπολίτες μας να στηρίξουν την προσπάθεια που ξεκίνησε ο υποψήφιος δήμαρχος. Μαχητικός ο Μιχάλης, έχει περισσότερη αισιοδοξία, γιατί πλέον γνωρίζει πόσο δύσκολο, αλλά και πόσο εύκολο είναι να επικοινωνείς με τους πολίτες ως ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Δήμου Πρέβεζας;

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Με τρεις Δήμους ο νομός Πρέβεζας, μπαίνει στην μάχη για την ανάπτυξη με τους νέους όρους που θέτει ο Καλλικράτης, που φυσικά από μόνοι τους δεν φτάνουν, για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Περισσότερη σημασία έχουν οι επιλογές που θα γίνουν και οι άνθρωποι στους οποίους θα ανατεθεί ο συντονισμός της νέας προσπάθειας, που ως μόνο δεδομένο έχει την αναγκαιότητα σκληρής και συλλογικής δουλειάς. Πόσο θα τα καταφέρουν λοιπόν οι νέοι αιρετοί που θα εκλεγούν τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Το ζήτημα απασχολεί πολλούς και το πρώτο ερώτημα αφορά στους Δήμου Πρέβεζας και Πάργας, όπου οι υποψηφιότητες είναι πολλές και οι αντιπαραθέσεις έντονες. Ειδικά στην Πρέβεζα που όλα δείχνουν ότι αλλάζει εποχή, μιας και ο πετυχημένος, κατά γενική ομολογία, δήμαρχος Μιλτιάδης Κλάπας, δεν θα στηριχτεί απ’ το ΠΑΣΟΚ, οπότε μπορεί να λιγοστεύουν και οι πιθανότητες εκλογής του.
Τι θα ακολουθήσει; Αυτοί που αποφασίζουν σήμερα μπορούν να εγγυηθούν ότι θα πάμε στο καλύτερο ή επιθυμούν την αλλαγή σελίδας, για να επιβεβαιώσουν τον κομματικό τους πατριωτισμός και εκτός αυτού δεν υπολογίζουν καν το μέλλον του νέου Δήμου, που όπως προαναφέρουμε θα απαιτήσει συντονισμένες και σκληρές προσπάθειες.
Δεν επιθυμούμε να μπούμε στην ονοματολογία και τους τρόπους με τους οποίους από δω και στο εξής θα κινηθούν οι κομματικοί αξιωματούχοι, αλλά ως πρακτική η πρόταξη του κομματικού συμφέροντος, δεν μπορεί να είναι ο καλύτερος σύμβουλος, αλλά ούτε και να πείσει τους πολίτες για το ότι έτσι υπηρετείται το συμφέρον του τόπου.
Για την Πρέβεζα, το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό και σαν τέτοιο θα πρέπει να το δουν όσοι λαμβάνουν αποφάσεις και αυτόν τον καιρό είναι σε θέσεις ευθύνης.
Αν μόνο το κομματικό συμφέρον καθοδηγήσει τις όποιες αποφάσεις, τότε μπορεί να περιμένουμε και τα χειρότερα και οι εξαγγελίες για το καλύτερο μέλλον, με βάση και τα όσα προβλέπει ο Καλλικράτης, να είναι κενές περιεχομένου.
Είναι ώρες ευθύνης, αυτές που περνούμε και σαν τέτοιες, έχουν χρέος και τις δουν και οι κομματικοί επιτετραμένοι…

Δημιουργούν εντυπώσεις, δεν ασχολούνται με την ουσία


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ για την ρύπανση του Αράχθου και του Αμβρακικού απ’ την διαρροή μαζούτ στην ΕΣΠΕΡΙΔΑ Το δρόμο των εντυπώσεων επέλεξαν κάποιοι, για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την διαρροή μαζούτ στον Άραχθο, τονίζει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ», επικεφαλής της οποίας είναι η κα Όλγα Γεροβασίλη. Με την ανακοίνωσή της η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ζητάει «την ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων της περιοχής που υφίστανται τις επιπτώσεις του προβλήματος και οι οποίοι θα σηκώσουν το μεγαλύτερο φορτίο σε περίπτωση οικολογικής υποβάθμισης, πολύ δε περισσότερο σε περίπτωση καταστροφής, στην λεκάνη του Αράχθου και στον Αμβρακικό κόλπο». Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης είναι το ακόλουθο: «Η διαρροή μαζούτ από τις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου χυμοποίησης « ΕΣΠΕΡΙΣ» σε αρδευτικό κανάλι στο Ιμαρέτ και στον ποταμό Άραχθο χτύπησε δυνατά το καμπανάκι συναγερμού, όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της ρύπανσης από ανεξέλεγκτες δραστηριότητες όχι μόνο στον Άραχθο, αλλά και στον ευρύτερο χώρο του Αμβρακικού κόλπου. Τα φώτα της δημοσιότητας από όλη την Ελλάδα στράφηκαν στην Άρτα και δυστυχώς για κάποιους, που τοποθετούν την πολιτική πάνω από τον πολίτη, ήταν μια ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το γεγονός για να προβληθούν και να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά ένα πρόβλημα ρύπανσης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, προσπαθώντας έτσι να εξαργυρώσουν την αυτονόητη ενασχόλησή τους με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Η «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» πιστή στα όσα έχει συναποφασίσει με τον Αρτινό λαό, επέλεξε τον δρόμο της ουσίας και όχι των εντυπώσεων. Έτσι μακριά από κάμερες και δημοσιότητα η παράταξή μας συνομίλησε με τους κατάλληλους ανθρώπους ώστε να διαμορφώσει άποψη για το μέγεθος του προβλήματος και για τους τρόπους αντιμετώπισής του. Γι’ αυτό τον λόγο και με πλήρη επίγνωση των ευθυνών που ο καθένας μας έχει απέναντι στην περιφρούρηση και προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας αλλά και της περιουσίας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της πεδιάδας και του Αμβρακικού κόλπου, η «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» καταθέτει τις παρακάτω προτάσεις, ελπίζοντας ότι θα γίνουν αντικείμενο σοβαρής συζήτησης και αφετηρία για την λήψη, επιτέλους, των κατάλληλων μέτρων:...(διαβάστε περισσότερα) 1. Άμεση απομάκρυνση του μαζούτ που υπάρχει ακόμη μέσα στη δεξαμενή αποθήκευσης του εργοστασίου και στα φρεάτια και τις τάφρους εντός και εκτός του χώρου του εργοστασίου. 2. Απομάκρυνση της ποσότητας του μαζούτ που έχει διαρρεύσει από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου εντός παράπλευρων αρδευτικών και στραγγιστικών αυλακιών. Επίσης απομάκρυνση του μαζούτ από την κοίτη του Αράχθου. Η λύση της επικάλυψής του με πλαστικά καλύμματα θεωρούμε πως εγκυμονεί κινδύνους για ρύπανση της παρακείμενης περιοχής και του ποταμού στο άμεσο μέλλον. 3. Έλεγχος των ποιοτικών χαρακτηριστικών των νερών και των εδαφών για να διαπιστωθεί ο βαθμός του προβλήματος. 4. Σύσταση ομάδας εξειδικευμένων επιστημόνων με αξιοποίηση του δυναμικού της Περιφέρειας, της Νομαρχίας, των Δήμων, του Φορέα Αμβρακικού ή/και εξωτερικών συνεργατών που θα καταγράψει και θα εκτελέσει επιτόπιες έρευνες σε όλο το μήκος του ποταμού σε αντίστοιχες βιομηχανικές μονάδες, ή σε οποιουδήποτε είδους εκμεταλλεύσεις, είτε αυτές βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη είτε λειτουργούν, ώστε να προληφθούν κι άλλες αντίστοιχες καταστάσεις. Φυσικά θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει η ομάδα να δράσει ελεύθερα και να επιτελέσει τους απαραίτητους ελέγχους, χωρίς άνωθεν εντολές και χαριστικές παρεμβάσεις, ώστε να μπορέσει να παράγει έργο και να αξιολογήσει τις πιθανές εστίες ρύπανσης, προτείνοντας και μέτρα προστασίας. 5. Τέλος και ίσως και πιο σημαντικό ζήτημα αποτελεί η ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων της περιοχής που υφίστανται τις επιπτώσεις του προβλήματος και οι οποίοι θα σηκώσουν το μεγαλύτερο φορτίο σε περίπτωση οικολογικής υποβάθμισης, πολύ δε περισσότερο σε περίπτωση καταστροφής, στην λεκάνη του Αράχθου και στον Αμβρακικό κόλπο. Ας μη ξεχνάμε την ύπαρξη δεξαμενών πετρελαίου στην Αμφιλοχία. Ο ίδιος ο όρος «Αυτοδιοίκηση» εμπεριέχει την έννοια της «αυτοδιαχείρισης» και ως εκ τούτου θεωρούμε πως λύση στα πολλαπλά προβλήματα της καθημερινότητας αποτελεί η συμμετοχή των πολιτών-δημοτών στην διαμόρφωση προτάσεων, στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση των προτεινόμενων λύσεων. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ομάδες ενεργών πολιτών που διαθέτουν και γνώση και διάθεση να συνεργαστούν για την επίτευξη του κοινού στόχου. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την ευημερία και την ανάπτυξη της περιοχής, σε αγαστή συνεργασία ανθρώπων και φύσης. Είμαστε όλοι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ακεραιότητά της, όπως έκαναν και όσοι έζησαν πριν από εμάς σ’ αυτό τον τόπο. Καλούμε λοιπόν όλους τους πολίτες που συναισθάνονται την κρισιμότητα των καιρών, να συμπορευτούν σε μια συμμετοχική αυτοδιαχείριση της κοινής μας πορείας, αφήνοντας στην άκρη πρακτικές του παρελθόντος, που η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει καθημερινά πόσο αδιέξοδες και καταστροφικές είναι. Κατά τη γνώμη της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ» δεν μπορούμε να αφήσουμε τους εαυτούς μας, την ποιότητα της ζωής μας και το μέλλον μας στα χέρια διοικούντων μικρής εμβέλειας, άρα στα χέρια της θεάς Τύχης. Έχει έλθει πλέον η ώρα που τα προβλήματα πρέπει να προλαμβάνονται και αν τελικά προκύπτουν πρέπει να αντιμετωπίζονται μεθοδικά και συνολικά, όχι να διεκπεραιώνονται αποσπασματικά υπό το καθεστώς κοινωνικής ή μικροπολιτικής ή (το συνηθέστερο) τηλεοπτικής πίεσης. Η διαχείριση των καθημερινών μας ζητημάτων πρέπει να γίνεται από υπεύθυνους ανθρώπους που κεντράρουν στην ουσία και όχι στους εαυτούς τους. Γιατί ο τόπος μας αξίζει το καλύτερο και τους καλύτερους.

Ενδιαφέρον για τα φ/β απ’ τους αγρότες της Άρτας

Αρκετά μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που άρχισε να εκδηλώνεται και στην Άρτα από αγρότες, για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Οι αγρότες βλέπουν σε μια τέτοια επένδυση, μια καλή ευκαιρία για την ενίσχυση του εισοδήματός τους σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν.
Οι ρυθμίσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι εδώ και λίγες εβδομάδες νόμος του κράτους, εξέλιξη η οποία ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών σε επενδυτικά προγράμματα για κατασκευή μικρών φωτοβολταϊκών (μέχρι 100MW) σε εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας. Ημερίδα ενημέρωσης για τις διαδικασίες υποδοχής αιτημάτων αγροτών από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, διοργάνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ την Πέμπτη 1η Ιουλίου στην Αθήνα.
Ήδη αρκετοί αγρότες της Άρτας προσέρχονται στα γραφεία της Ένωσης ζητώντας πληροφορίες για τις διαδικασίες των αιτήσεων, οι οποίες έχουν ξεκινήσει. Η υποβολή αιτήσεων είναι μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου. Στο Νομό Άρτας οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η Ένωση, είναι περίπου 2.500. Όμως μέσα σ’ αυτούς είναι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι εξαιρούνται απ’ το νόμο.

Η πρόοδος του ΚΤΕΛ συμβαδίζει με την πρόοδο της Άρτας


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του προέδρου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Νομού Άρτας ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ στην "ΓΝΩΜΗ" Μια ομάδα νέων ανθρώπων, με διάθεση για σκληρή δουλειά, έχει αναλάβει πλέον την ηγεσία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ νομού Άρτας. Επικεφαλής της, ο νέος πρόεδρος της εταιρείας Γιάννης Κουμπούρας, ο οποίος μιλάει σήμερα στην «Γ» και καταθέτει τις προτάσεις του, για το μέλλον της εταιρείας, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι η όποια πορεία αναβάθμισης του ΚΤΕΛ Άρτας, είναι συνυφασμένη με την πρόοδο του τόπου μας και την ανάπτυξή του. Συνεργάτες στην προσπάθειά του αυτή, είναι ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Στασινός και τα μέλη Αλέξανδρος Σιαπλαούρας, Νίκος Γεωργατζής και Παναγιώτης Χάρος. Σημειώνει πως σ’ αυτή την φάση προέχει η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, μιας και σήμερα υπάρχουν σύγχρονες απαιτήσεις, τις οποίες το ΚΤΕΛ πρέπει να παρακολουθεί και να λειτουργεί με βάση αυτές. Βεβαίως και η οικονομική κρίση, είναι ένα στοιχείο που απασχολεί την συζήτησή μας, με το πρόεδρο του ΚΤΕΛ Γιάννη Κουμπούρα, να λέει πως τα προβλήματα είναι πολλά, γιατί και το επιβατικό κοινό μειώθηκε, ενώ τα έξοδα πολλαπλασιάστηκαν. Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί: -Πως προέκυψε η νέα διοίκηση του ΚΤΕΛ Άρτας και με ποιους στόχους; -Η νέα διοίκηση του ΚΤΕΛ Άρτας, προέκυψε απ’ τις εκλογές που έγιναν πριν δέκα πέντε περίπου ημέρες και την αποτελούμε νέοι άνθρωποι, που όλοι μαζί έχουμε ένα στόχο. Να εργαστούμε σκληρά για την αναβάθμιση του ΚΤΕΛ Άρτας, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είμαστε όλοι νέοι άνθρωποι και συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε σωστά, για να κάνουμε κάτι καλό, μιας και τα πράγματα συνολικά, κάθε ημέρα που περνάει πάνε απ’ το κακό στο χειρότερο. Ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες παρεμβάσεις και αισιοδοξούμε ότι κάτι καλό θα προκύψει, απ’ τις προσπάθειες που κάνουμε. Είναι δύσκολη η περίοδος και αυτό το γεγονός βάζει σε μας περισσότερες ευθύνες, αλλά είμαστε αισιόδοξοι. -Η οικονομική κρίση πόσο έχει επηρεάσει το ΚΤΕΛ Άρτας; -Το επηρέασε και πολύ μάλιστα. Μειώθηκαν κατά πολύ τα έσοδα γιατί πλέον ο κόσμος δεν μετακινείται και αυξήθηκαν τα έξοδα, όπως τα πετρέλαια, τα διόδια, η συντήρηση των αυτοκινήτων και πολλά άλλα. Και πρέπει μέσα αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον το ΚΤΕΛ Άρτας και να επιβιώσει, αλλά και να αναβαθμιστεί. Για μας το πρόβλημα γίνεται πιο σύνθετο, αν λάβει κανένας υπ’ όψιν του ότι ο νομός μας, έχει ιδιομορφία και τα δρομολόγια, είναι προς λίγες κατευθύνσεις. Όπως γνωρίζετε τα δρομολόγια μας, είναι προς τα ορεινά χωριά, που τα περισσότερα ερημώνουν, με αποτέλεσμα όλα τα δρομολόγια που κάνουμε να είναι με παθητικό, αλλά πρέπει να γίνουν. Υπάρχουν βέβαια και οι γραμμές προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα που έχουν ενδιαφέρον, αλλά αυτές δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του ΚΤΕΛ. Θα πρέπει να σημειώσω ότι είμαστε πολύ κοντά σε τρεις νομούς, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Γιάννενα και αυτό καθιστά την κατάσταση περισσότερο δύσκολη. Βεβαίως καλούμαστε σ’ αυτές τις συνθήκες να επιβιώσουμε και να κάνουμε την εταιρεία βιώσιμη και με προοπτική. -Πως βλέπετε την προοπτική του ΚΤΕΛ; -Να σας πως ευθύς εξ αρχής, ότι η πρόοδος του ΚΤΕΛ Άρτας, πάει μαζί με την συνολικότερη ανάπτυξη της Άρτας. Όσο ο τόπος μας δεν αναπτύσσεται, τόσο περισσότερα προβλήματα, θα έχει και η εταιρεία μας. Αν δεν υπάρχουν φοιτητές στο ΤΕΙ, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς μετακινούνται με το ΚΤΕΛ, αν δεν υπάρχει στρατός στο ΚΕΥΓ, τότε τι μπορεί να περιμένουμε εμείς… Θα είμαστε δίπλα σ’ όλους τους παράγοντες της Άρτας, στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, γιατί γνωρίζουμε ότι απ’ αυτές τις προσπάθειες εξαρτάται και το δικό μας μέλλον. Να γίνουν και νέα τμήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου, να παραμείνει το ΚΕΥΓ και ότι άλλο αφορά την ανάπτυξη, είναι αυτά που μας απασχολούν κι εμάς. Ως νέα διοίκηση του ΚΤΕΛ Άρτας, όλα τα μέλη του ΔΣ, θα προσπαθήσουμε να έχουμε συναντήσεις με όλους τους παράγοντες του νομού μας και φυσικά να δηλώσουμε αυτό που σας είπα και προηγουμένως, ότι δηλαδή είμαστε δίπλα τους, υποστηρικτές κάθε προσπάθειας που είναι για το καλό του τόπου μας. -Η υποδομή του ΚΤΕΛ Άρτας, είναι καλή… -Η υποδομή είναι πολύ καλή και κάθε ημέρα γίνεται καλύτερη. Να σας πως ότι η μεγάλη πλειοψηφία των οδηγών είναι νέα παιδιά, τα οποία φροντίζουν για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και γνωρίζουν πολύ καλά τις σύγχρονες απαιτήσεις του επιβατικού κοινού. Ο στόλος του ΚΤΕΛ Άρτας είναι 69 λεωφορεία, εκ των οποίων το 80% είναι της τελευταίας πενταετίας και δέκα μπήκαν σε κυκλοφορία το 2009. Είναι όλα σύγχρονα λεωφορεία και όπως όλοι οι επιβάτες αναγνωρίζουν κάνουν τα ταξίδια πολύ ευχάριστα και ξεκούραστα. Αυτό μας λένε οι επιβάτες. Βεβαίως θα φροντίσουμε και τα παλιά λεωφορεία να αντικατασταθούν, για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχουμε λοιπόν και πολύ καλά λεωφορεία και οδηγούς με σύγχρονη νοοτροπία και θεωρώ, πως κάθε ημέρα τα πράγματα θα γίνονται καλύτερα. Επί πλέον έχουμε και το Τουριστικό Γραφείο με πέντε υπερσύγχρονα λεωφορεία εκ των οποίων το ένα διώροφο και ένα μικρό, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Οι φορείς της περιοχής και όλοι οι πολίτες μας προτιμούν, γιατί γνωρίζουν ότι είναι πίσω το ΚΤΕΛ και υπάρχει ασφάλεια και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προκύψει κανένα πρόβλημα. Ευχαριστούμε λοιπόν όσους μας προτιμούν και να θεωρούν σίγουρο πως και το Τουριστικό Γραφείο κάθε μέρα που περνάει θα γίνεται καλύτερο… -Καλά τα της υποδομής που μας αναφέρατε, αλλά υπάρχει και ο σταθμός που δεν παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα… -Βεβαίως και δεν παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα, ο σταθμός του ΚΤΕΛ. Και είναι το πρώτο αίτημα, που ως νέα διοίκηση θα παλέψουμε. Θα απευθυνθούμε εκ νέου σ’ όλους τους παράγοντες της πόλης, για να ξαναφέρουμε στην επικαιρότητα το αίτημα να κατασκευαστεί νέος σταθμός για το ΚΤΕΛ Άρτας, ένας σταθμός που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες και θα δίνει την δυνατότητα στο ΚΤΕΛ να έχει κάποιους χώρους για εκμετάλλευση, ώστε και από κει να προκύπτουν κάποια έσοδα. Θεωρούμε πως ο νέος σταθμός, δεν πρέπει να απέχει πολύ απ’ τον ιστό της πόλης, για να μπορούν να τον φτάνουν οι φτωχοί άνθρωποι που είναι και η πλειοψηφία των πελατών της εταιρείας μας. Υπάρχουν προτάσεις, για τους χώρους που μπορεί να γίνει ο σταθμός του ΚΤΕΛ και φυσικά υπάρχει και η πρόταση να παραχωρηθεί κάποιος χώρος δίπλα στον υπάρχοντα σταθμό και να γίνει εκεί. Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά και είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει καλή συνεργασία και αποτελεσματικότητα, αφού όλοι γνωρίζουν ότι το ΚΤΕΛ Άρτας, είναι μια μεγάλη εταιρεία, με τεράστια κοινωνική προσφορά, την οποία όλοι αναγνωρίζουν. Πολύ σύντομα θα κάνουμε τις παρεμβάσεις μας και για όλες τις εξελίξεις, θα κρατούμε ενημερωμένο το επιβατικό κοινό και τους πολίτες της περιοχής μας. Όμως θέλουμε την συμπαράσταση των παραγόντων του τόπου μας, γιατί το θέμα του σταθμού του ΚΤΕΛ, δεν είναι θέμα του ΚΤΕΛ μόνο, αλλά όλης της περιοχής. -Κλείνοντας αυτή την συζήτηση, θα θέλαμε να μας πείτε αν αισιοδοξείτε για το μέλλον της εταιρείας σας; -Αν δεν είμαστε, η νέα ομάδα της διοίκησης του ΚΤΕΛ Άρτας, αισιόδοξοι για την επιτυχία μας, δεν θα είχαμε κάνει αυτή την προσπάθεια. Αισιοδοξούμε, γνωρίζοντας ότι μας έχουν ανατεθεί πολλές ευθύνες.

Συντονισμός των προσπαθειών όλων…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Ένα πανό στην Ψαραγορά της Άρτας αναγράφει: «Μας πνίξατε στα μαγαζιά – Φτιάξτε χώρους να παίξουν τα παιδιά – Όχι στο ξεπούλημα των Ψαροπλειών» και είναι ένα μήνυμα το οποίο λαμβάνουν καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι κινούνται σ’ αυτό το χώρο και αποτελεί αφορμή για συζητήσεις, οι οποίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρέπει όλοι να κινητοποιηθούν για να σωθεί ο χώρος αυτό, να γίνει μνημείο και ένας χώρος διαφορετικός, ας πούμε η αντίθεση σε σχέση με την παρακείμενη πλατεία, που αποτελεί την… ζούγκλα των τραπεζοκαθισμάτων.

Διαπιστώνουμε ότι πολλοί είναι αυτοί που από διαφορετικές αφετηρίες κινούνται κατά της απόφαση της δημοτικής αρχής, να παραδώσει σε ιδιωτική εταιρεία την Ψαραγορά και φυσικά το ζητούμενο είναι το πώς θα συντονιστούν όλοι αυτοί που ζητούν την σωτηρία της παλιάς Ψαραγοράς, ώστε οι όποιες κινήσεις γίνονται να είναι πιο αποτελεσματικές και στην τελική ανάλυση να αναγκάσουν την δημοτική αρχή να μην προχωρήσει σε καμία κίνηση, ώστε τα κτίρια αυτά, με την ιστορία που έχουν, αλλά και την σημασία για την λειτουργία της πόλης, να παραδοθούν στις επόμενες γενιές ως μνημείο.
Η κίνηση του αρτινού αρχιτέκτονα Γιώργου Ζιώβα, έφερε προς στιγμήν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Φαίνεται πως η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων έχει πειστεί για την ιστορική αξία των συγκεκριμένων κτιρίων και προχωράει τις διαδικασίες που έχουν αναφερθεί και στο προηγούμενο φύλλο της «Γ». Αποτελεσματική η κίνηση, την ακολουθούν και την στηρίζουν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι επαινούν τον Γιώργο Ζιώβα, για την κίνηση που έκανε.
Πρέπει όμως άμεσα να κινητοποιηθούν και άλλοι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα ενισχύσουν την όλη προσπάθεια.
Και πρωτίστως πρέπει να κινητοποιηθούν οι δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες πρέπει να αναδείξουν την εξέλιξη και να απαιτήσουν απ’ την δημοτική αρχή να σεβαστεί την απόφαση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και να λειτουργήσει από δω και στο εξής με βάση και αυτή την εξέλιξη.
Οι όποιες παρεμβάσεις, πρέπει να γίνουν ΤΩΡΑ. Γιατί δεν υπάρχει χρόνος αναμονής και είναι μοναδική η ευκαιρία να σωθούν αυτά τα κτίρια.
Ας μην περιμένουν λοιπόν.

Προχωρούν οι διαδικασίες για την αναγνώριση της Ψαραγοράς ως μνημείο

Προχωρούν οι διαδικασίες για την αναγνώριση των κτιρίων της παλιάς Ψαραγοράς ως διατηρητέων κτιρίων, μετά την κοινοποίηση των σχετικών εγγράφων στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Οι πληροφορίες της «Γ» αναφέρουν ότι η ενημέρωση που έχουν οι αρμόδιοι παράγοντες τους οδηγεί στην απόφαση να προχωρήσει η διαδικασία αναγνώρισης, παρά τα εμπόδια που είναι προκύψουν, ειδικά απ’ την δημοτική αρχή, που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να απομακρυνθεί από την απόφασή της, να το παραχωρήσει ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα το εκμεταλλευτεί για τα επόμενα τριάντα χρόνια, με ελάχιστα έσοδα για τον Δήμο.
Οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής, δεν περίμεναν την εξέλιξη αυτή και όταν έφτασε το έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων με το οποίο έγινε γνωστή η απόφαση για να κριθούν διατηρητέα τα κτίρια αυτά. Προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με κάποιους παράγοντες για να παρέμβουν ώστε μην ληφθεί η απόφαση αυτή και να προχωρήσει η διαδικασία, την οποία προβλέπει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τα πράγματα δείχνουν ότι η διαδικασία που δρομολογήθηκε, δεν μπορεί να ανασταλεί, μιας και η διαδικασία αυτή έχει και την πλήρη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

Αντιδράσεις

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις, για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πλέον μπροστά στα κτίρια αυτά έχει τοποθετηθεί πανό με το οποίο εικονίζεται στην φωτογραφία και δείχνει την αγανάκτηση των πολιτών, οι οποίοι θυμίζουν ότι η δημοτική αρχή έχει πνίξει την πλατεία στα μαγαζιά και δεν υπάρχει χώρος να παίξουν τα παιδιά.
Οι πολίτες που βλέπουν κι αυτοί την εικόνα και δείχνουν την συμφωνία τους, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Γ», εντός των ημερών αναμένονται και αντιδράσεις απ’ τις δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την απόφαση αυτή.
Εκτιμάται ότι και η κινητικότητα των πολιτών, ο διάλογος που έχει ξεκινήσει για το θέμα αυτό, θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα λειτουργήσουν υπέρ της πόλης.

Δυστυχώς παλεύουν μόνοι τους!

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Υπό άλλες συνθήκες και εννοούμε υπό συνθήκες μη κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ, με τον τρόπο που κυριαρχεί και εκμηδενίζει αντιδράσεις, ακυρώνει κινητοποιήσεις βάζοντας τον λαό στην άκρη, το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ, θα ήταν μείζον και θα αποτελούσε αιτία πανηπειρωτικής κινητοποίησης.

Όλοι θυμούνται τις απόπειρες που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την ιδιωτικοποίηση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας και τις αντιδράσεις που προέκυψαν, για να ακυρώσουν έτσι και τις όποιες σκέψεις των τότε κυβερνώντων.
Και τυχαίνει σ’ εκείνες τις κινητοποιήσεις να πρωτοστατούσαν άνθρωποι οι οποίοι σήμερα ανήκουν στην κυβέρνηση και φυσικά ο λόγος τους, για την μία ή την άλλη πρόταση, να έχει ιδιαίτερη σημασία. Μιλάμε για όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές, που τότε ήταν στην αντιπολίτευση και το στόμα τους έλεγε πολλά για τον κοινωνικό χαρακτήρα που έχει η εν λόγω βιομηχανία και άλλα πολλά, τα οποία εκείνη την εποχή, είχαν καταντήσει ιδιαίτερα κουραστικά.
Τώρα τίποτα απολύτως! Λες και έπαθαν αμνησία, προσπαθούν με κάποιες ανακοινώσεις, που είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» να πουν ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΩΔΩΝΗ, νομίζοντας ότι έτσι θα κερδίσουν τις εντυπώσεις και θα έχουν αυτές τις ανακοινώσεις στα χέρια τους, για να πουν μετά στους πολίτες, ότι τότε είχαν αντιδράσει, αλλά δεν εισακούστηκαν. Βεβαίως από τώρα θα πρέπει κάποιος να τους υπενθυμίσει, ότι στην πολιτική διαδικασία υπάρχει και η έννοια της παραίτησης, ως έσχατο μέσο πίεσης, για να προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Ψιλά γράμματα γι’ αυτούς.
Κι έμειναν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, να κινητοποιούνται ΜΟΝΟΙ τους εντελώς, χωρίς την στήριξη κανενός. Ούτε κι αυτών που έχουν χρέος να κάνουν αντιπολίτευση και αν θέλετε να εκμεταλλευτούν και πολιτικά αυτή την κατάσταση.
-Θα τα καταφέρουν οι κτηνοτρόφοι μόνοι τους;
Η απάντηση, που με βάση την λογική μπορεί να δοθεί είναι αρνητική. Γιατί πλέον, έχουμε διαπιστώσει ότι η παρούσα (ΑΝΑΛΓΗΤΗ) κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι θέλει να νοικοκυρέψει το κράτος, δεν νοιάζεται καθόλου, για τις αντιδράσεις των πολιτών και εν προκειμένω των κτηνοτρόφων.
Και η συνεταιριστική βιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ θα αποτελεί μια ανάμνηση ως προς την λειτουργία της και ένα μνημείο κυβερνητικής αναλγησίας, για να θυμούμαστε όλοι την εποχή Γιώργου.

Δεν θέλουν ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ

Συγκέντρωση σήμερα παραγωγών έξω από τη «ΔΩΔΩΝΗ» και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ηπείρου, όπου θα επιδώσουν και σχετικό ψήφισμα

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη να συναντηθούν με τη Διοίκηση της ΑΤΕ οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη». Να σημειώσουμε ότι το Σάββατο το μεσημέρι κτηνοτρόφοι και από τους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές αλλά και βουλευτές συγκεντρώθηκαν στην γαλακτοβιομηχανία διαμαρτυρόμενοι για το μέλλον της επιχείρησης που βαδίζει προς ιδιωτικοποίηση.
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Τζίμας παρουσίασε την κατάσταση μετά τις αποκαλύψεις του διοικητή της ΑΤΕ κ. Πανταλάκη, για το ιδιοκτησιακό μέλλον της επιχείρησης. Μεταξύ των ομιλητών οι βουλευτές Πρέβεζας και Ιωαννίνων της ΝΔ Δημήτρης Τσουμάνης και Σταύρος Καλογιάννης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος. Κυρίαρχη θέση των συνδικαλιστών «να βγουν μπροστά» οι παραγωγοί και να διαφυλαχθεί ο πραγματικά συνεταιριστικός χαρακτήρας της επιχείρησης.
Να θυμίσουμε ότι τη «βόμβα» αυτή εκτόξευσε ο διοικητής της ΑΤΕ κ. Θεόδωρος Πανταλάκης και από τότε σήμανε συναγερμός στην Ήπειρο. Η δήλωση για την πρόθεση πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας έγινε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον διοικητή της ΑΤΕ, την οποία είχε ζητήσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη μείωση της τιμής του αγελαδινού γάλακτος, από 45 λεπτά το κιλό σε 39 λεπτά, στην οποία προέβηκε η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας "Δωδώνη". Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του συλλόγου αγελαδοτρόφων Άρτας και Πρέβεζας κ.Θεόδωρος Χάιδος.

«Κεραυνός
εν αιθρία»

Ανοικτό κάλεσμα προς όλους τους Ηπειρώτες να συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση έξω από την Ηπειρωτική Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Άρτας Πρέβεζας και μέλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Θεόδωρος Χάιδος, μιλώντας στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας.
Η απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας ήταν «κεραυνός εν αιθρία», σημείωσε ο κ Χάιδος και τόνισε ότι «για την περιοχή της Ηπείρου η «Δωδώνη» είναι κάτι περισσότερο από μια απλή γαλακτοβιομηχανία, δεδομένου ότι δίνει και τον τόνο για το ύψος των τιμών με τις οποίες αγοράζεται το γάλα από τους κτηνοτρόφους» και ξεκαθάρισε ότι ο κτηνοτροφικός κόσμος θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του ώστε να κρατήσει τη «ΔΩΔΩΝΗ» συνεταιριστική.
Η συγκέντρωση της Πέμπτης είναι σημαντική, είπε ο κ. Χάιδος και οι παραγωγοί θα συγκεντρωθούν έξω από τη «ΔΩΔΩΝΗ» και θα πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ηπείρου, όπου θα επιδώσουν και σχετικό ψήφισμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, κυρίαρχη θέση των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων είναι «να βγουν μπροστά» οι παραγωγοί και να διαφυλαχθεί ο πραγματικά συνεταιριστικός χαρακτήρας της επιχείρησης.

…Και του χρόνου με υγεία!!!

Πετυχημένο και ποιοτικό το 28ο Διεθνές Χωροδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας το οποίο απόλαυσαν από την Πέμπτη έως την Κυριακή οι Πρεβεζιάνοι.
Τέσσερις ιδιαίτερα ποιοτικές βραδιές, που χαρακτηρίστηκαν από εξαιρετικές ερμηνείες και επιλεγμένο χορωδιακό τραγούδι, απόλαυσαν από την Πέμπτη έως την Κυριακή πολλοί φιλόμουσοι Πρεβεζάνοι , και όχι μόνο, που παρακολούθησαν το 28ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ, την καλλιτεχνική επιμέλεια του οποίου είχε η χορωδία «Αρμονία».
Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Κηποθέατρο Πρέβεζας, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλης , στο Κάστρο του Παντοκράτορα, στο Αρχαίο Ωδείο αλλά και στο 16ο Διεθνή Διαγωνισμό Θρησκευτικής Μουσικής συμμετείχαν 15 χορωδίες από τον Καναδά μέχρι την Αργεντινή και την Κίνα και από εκεί μέχρι τα βάθη της Ασιατικής Ρωσίας. Η τελετή λήξης των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ στο Αρχαίο Ωδείο της Νικόπολης, όπου και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 16ου Διεθνή Διαγωνισμού Θρησκευτικής Μουσικής.
Ο Πρόεδρος της Χορωδίας Αρμονία κ. Απόστολος Αντωνίου ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η επιτυχία των εκδηλώσεων ήταν για εμάς ένα στοίχημα, ένα στοίχημα για τους εαυτούς μας, ένα στοίχημα με την ιστορία αυτού του Φεστιβάλ γιατί καυχόμαστε μέχρι στιγμής, ότι είναι το μοναδικό διαγωνιστικό φεστιβάλ της Ελλάδας.
Ένα φεστιβάλ που έχει καθιερωθεί εδώ και 28 χρόνια και μέσα σε αυτά τα 28 χρόνια, εδραιώθηκε σαν ένα από τα καλά χορωδιακά φεστιβάλ της Ευρώπης. Αυτές οι συναντήσεις πολιτισμού λειτουργούν ως γέφυρα επικοινωνίας και ανάπτυξης δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών, ενώ προβάλλουν το ποιοτικό τραγούδι, που αναμφισβήτητα, είναι στοιχείο πολιτισμού, τόνισε ο κος Αντωνίου.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Νομάρχη Πρέβεζας κ. Βασίλη Ιωάννου για την συνεχή στήριξη του θεσμού, τον Δήμαρχο Πρέβεζας κ.Μιλτιάδη Κλάπα για την υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης.
Για το σημαντικό έργο που προσφέρει η χορωδία αρμονία μίλησε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας, ενώ η αντινομάρχης κ. Μαρία Ζέρβα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τέτοιες εκδηλώσεις τιμούν την πόλη και τον πολιτισμό.

Στοχεύουν… τις μπάφες

Επιστολή προς τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού απέστειλε η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου, ζητώντας να ενεργήσει λαμβάνοντας άμεσα μέτρα προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων. Η επιστολή την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μενέλαος Τσιώλης και έχει κοινοποιηθεί στις Διευθύνσεις: Γεωργικής Ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδας και Ηπείρου, καθώς και στα ΜΜΕ, αναφέρει:
«Στο πλαίσιο μέτρων προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων και λόγω της κάθετης μείωσης των κεφαλοειδών στον Αμβρακικό κόλπο, παρακαλούμε όπως ενεργήσετε για την αναστολή των αδειών λειτουργίας των δύο αλιευτικών εργαλείων τύπου Νταλιάνι που βρίσκονται ένα στη θέση Πούντα ακριβώς στο στόμιο του Αμβρακικού στο Άκτιο και το άλλο στο τέλος του διαύλου στη Λασκάρα. Τα παραπάνω αλιευτικά εργαλεία στοχεύουν τις μπάφες (αυγωμένους κεφάλους), ένα είδος που είναι υπό εξαφάνιση στον Αμβρακικό και τις λιμνοθάλασσες και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας».

Κάντε κάτι για την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Καθημερινά όλο και περισσότερο ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας συζητούν το μεγάλο θέμα της τύχης της θρυλικής ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ και το μεγάλο, για την πόλη, ζήτημα που δεν έχει την ομάδα σύμβολο, με καθοριστικό ρόλο για την κοινωνική διαδικασία, όπως πολλοί παραδέχονται.

«Κάτι πρέπει να γίνει» λένε όλοι, αφού πρώτα σημειώνουν πως είναι απαράδεκτη η στάση του προέδρου της Πάνου Οικονομίδη, ο οποίος με τους χειρισμούς του την έφερε μέχρι εδώ που την έφερε και πλέον ούτε που ασχολείται, με κίνδυνο να μην μπορεί η ιστορική ομάδα να λάβει μέρος ακόμα και στο τοπικό πρωτάθλημα.
Η πρόταση που απ’ την «Γ» είχε κατατεθεί να αναλάβουν την τύχη της ομάδας παλιοί και καταξιωμένοι ποδοσφαιριστές της, αυτοί που με στερήσεις τίμησαν την φανέλα της, όλο και περισσότερο βρίσκει ανταπόκριση. Μαθαίνουμε ότι έχουν γίνει ήδη κάποιες συζητήσεις και οι οποίες με τον καιρό θα προχωρήσουν.
Όμως χρειάζεται η αρχή. Απλά και χωρίς υπερβολές. Μια πρώτη συζήτηση με τον πρόεδρό της Πάνο Οικονομίδη, απ’ τον οποίο πρέπει να ζητηθεί να απαντήσει για το τι σκοπεύει να κάνει. Αν επιθυμεί να συνεχίσει την ενασχόλησή του με την ομάδα ή αν και ο ίδιος επιθυμεί να βρεθεί μια διάδοχη κατάσταση, η οποία με την κοινωνική αποδοχή που θα συναντήσει, θα βάλει τις πρώτες βάσεις, για να μπορεί η ιστορική «μαύρη θύελλα» να ξαναβρεί το δρόμο της και να συγκινεί, όπως και πιο παλιά τους νέους, να δείχνει τον δρόμο της ενασχόλησης με τον αθλητισμό και όλους τους πολίτες, τους οποίους θα επιβραβεύει με στιγμές χαράς, για την καλή πορεία της, για την προσφορά στον τόπο μας.
Όμως υπάρχει ένα ζήτημα. Κάποιοι εκ των ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας, θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Να κινηθούν άμεσα και με αποτελεσματικότητα και να συντονιστούν και σε μικρό διάστημα, η πρωτοβουλία τους να αποκτήσει δημοσιότητα και να έρθουν κοντά στην προσπάθεια που γίνεται, όσο περισσότεροι συμπολίτες μας και να υπάρξει ελπίδα για την τύχη της ομάδας μας.
Και φυσικά θα πρέπει όσοι ευαισθητοποιούνται για την κατάντια που έφτασε η ιστορική ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους και αυτούς που την οδήγησαν μέχρι εδώ και πλέον κάνουν σα να μη συμβαίνει τίποτα απολύτως.

Η Εβελίνα Παπούλια άφησε το άρωμά της!

Ευχάριστο και πετυχημένο πέρασμα από την Άρτα της Εβελίνας Παπούλια και του Αλέξανδρου Ρήγα με την παράσταση «Αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο… έχει πάρει πολύ κόσμο στο λαιμό του». Η Εβελίνα εντυπωσίασε και μετά την παράσταση, αυτή τη φορά με την ανθρωπιά της… θαμώνες και προσωπικό στο εστιατόριο «ΑΡΤΙΝΟΝ»!!!
Μεγάλη επιτυχία είχε η παράσταση «Αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο… έχει πάρει πολύ κόσμο στο λαιμό του» που δόθηκε στο θέατρο Κάστρου στις 27 Ιουνίου από το θεατρικό σχήμα της Εβελίνας Παπούλια και του Αλέξανδρου Ρήγα. Πολλοί συμπολίτες μας απόλαυσαν αυτή την κωμωδία των Αλέξανδρου Ρήγα – Δημήτρη Αποστόλου εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα «Ο Αλχημιστής» του Πάολο Κοέλιο και από ένα πολύ όμορφο μπουλβαρ του ’80, το "It Had to Be You".
Ήταν μία κωμωδία που διερωτάται μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο καθένας μας με τη θέλησή του. Ποια είναι τα όρια της θέλησης, του πείσματος, του αναπάντεχου, του αλλοπρόσαλλου. Πόσο απέχει το ταλέντο από την τρέλα; Πόσο κοντά ...βρίσκεται, άραγε, το σύμπαν για να μπορέσει να μας βοηθήσει;
Μετά την παράσταση οι συντελεστές καταχειροκροτήθηκαν, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την όμορφη βραδιά στο Κάστρο της πόλης, το οποίο ήταν γεμάτο από θεατές. Σημειώνουμε εδώ ότι η παράσταση αυτή ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις του Δήμου Αρταίων για την απελευθέρωση της πόλης.
Στη συνέχεια η Εβελίνα Παπούλια και ο Αλέξανδρος Ρήγας δείπνησαν στο εστιατόριο «ΑΡΤΙΝΟΝ», όπου όπως πληροφορηθήκαμε εντυπωσίασαν με την απλότητά τους, θαμώνες και προσωπικό του κέντρου. Μάλιστα η Εβελίνα, «έκλεψε» και εκεί με την ανθρωπιά της την παράσταση, αφού ευχαρίστησε με χειραψία τον καθένα προσωπικά, όλο το προσωπικό του εστιατορίου για την άψογη περιποίηση που έτυχε, αλλά και τους παρευρισκόμενους θαμώνες…

Ρωσική πρωτοπορία στην Αμφιλοχία

Μια επιλογή από το διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Psarokokalo» του περασμένου Φεβρουαρίου στην Αθήνα, θα φιλοξενηθεί στον κήπο του Ιδρύματος Μάργαρη στην Αμφιλοχία στις 16, 17, 23 και 24 Ιουλίου. Οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να περιηγηθούν στην έκθεση «Πειράματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας στον κινηματογράφο» του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη που θα λειτουργεί στους εσωτερικούς χώρους του ιδρύματος από τις 16-25/7.
Το εικαστικό μέρος της διοργάνωσης στο Ίδρυμα Μάργαρη παρουσιάζει τους πειραματισμούς των δημιουργών της Ρωσικής Πρωτοπορίας με την κινούμενη εικόνα μέσα από ταινίες της δεκαετίας του ’20. Η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Μαρία Τσαντσάνογλου υπογραμμίζει ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, το ενδιαφέρον αυτό συνεχίζεται με τις θεωρίες του Καζιμίρ Μαλέβιτς για τον κινηματογράφο, την κινηματογραφική δραστηριότητα του Αλεξάντρ Ρότσενκο και της Βαρβάρα Στεπάνοβα, που κυμάνθηκε από το γραφιστικό σχεδιασμό κινηματογραφικών περιοδικών στο σχεδιασμό κοστουμιών και σκηνικών και στο σχεδιασμό τίτλων αρχής και τέλους, το σχεδιασμό από την Αλεξάντρα Έξτερ των κοστουμιών και των σκηνικών για μια από τις πρώτες ταινίες επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία του κινηματογράφου, της Αελίτας του Ιακώβ Προταζάνοφ κλ.π.»
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo διοργανώνεται κάθε Φεβρουάριο στην Αθήνα με στόχο την προβολή, την ανάπτυξη, την έρευνα και την πρόοδο της κινηματογραφικής τέχνης και πρακτικής με έμφαση στη μικρού μήκους ταινία νέων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο. Το Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει προβολές επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο (μυθοπλασίας, κινούμενο σχέδιο, ντοκιμαντέρ και πειραματικές ταινίες). Οι περισσότερες ταινίες έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (Καννών, Βενετίας, Βερολίνου, Σάντανς, Κλερμόντ Φεράντ κ.α) και προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Πληροφορίες: Ίδρυμα Μάργαρη, Αμφιλοχία.
Ημερομηνίες προβολών ταινιών μικρού μήκους: 16-17/7 και 23-24/7.
Διάρκεια έκθεσης «Πειράματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας στον Κινηματογράφο» (16-25/7).

Αύξησαν το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΑΝΑΜ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Ιουλίου στα γραφεία της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. ΟΤΑ στην Πρέβεζα, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρίας για τη διαχειριστική περίοδο 01/01/2009 -31/12/2009, παρουσία των δύο Νομαρχών Άρτας Γ. Παπαβασιλείου και Πρέβεζας Β. Ιωάννου. Εκ των μετόχων στη Συνέλευση παραβρέθηκαν η Κα Δελλή, εκπρόσωπος της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας και αντιπρόεδρος της ΕΤΑΝΑΜ, οι Δήμαρχοι: Πρέβεζας κος Κλάπας, Άρτας κος Οικονομίδης, Φιλιππιάδας κος Γιολδάσης, Ζαλόγγου κος Μικρούλης, Αμβρακικού κος Σιώζιος, εκπρόσωποι των Δήμων Θεσπρωτικού, Λούρου, Ανακτορίου, Αράχθου, καθώς και εκπρόσωποι της ΤΕΔΚ Άρτας και Πρέβεζας, του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Ηπείρου, του Ταμείου παρακαταθηκών και Δανείων, των ΕΑΣ ( Άρτας , Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας), εκπρόσωποι Επιμελητηρίων κ.α.
Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου από το Γραφείο του Νομάρχη Άρτας και προέδρου της ΕΤΑΝΑΜ, πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο κ. Παπαβασιλείου αναφέρθηκε σε μία σειρά θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας αλλά και της προοπτικής της εταιρίας εν όψει των νέων δεδομένων που προκύπτουν από τον προγραμματισμό και την υλοποίηση Ευρωπαϊκών και Εθνικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και όπου μεταξύ των άλλων εγκρίθηκε ομόφωνα και η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 200.000,00€.
Ειδικότερα ο πρόεδρος μετά και την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και την αναδιοργάνωση της Εταιρίας γενικότερα, τόνισε την αποτελεσματικότητα της ως προς την υλοποίηση και την ολοκλήρωση των προγραμμάτων που η ίδια διαχειρίζεται, στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ευρύτερης περιοχής. Πέρα από την ολοκλήρωση και την υλοποίηση των προγραμμάτων της Γ΄ Προγραμματικής περιόδου η Διοίκηση της Εταιρείας έθεσε τις βάσεις για τη μελλοντική της ανάπτυξη μέσα από τις χρηματοδοτικές δυνατότητες τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013. Καθοριστική σημασία στην ανάπτυξη της Περιφέρειας είχαν τα αγροτικά Προγράμματα (ΟΠΑΑΧ, Leader+ ) που υλοποιήθηκαν κατά τις προηγούμενες Προγραμματικές Περιόδους, τα οποία ενίσχυσαν και στήριξαν μειονεκτικές αγροτικές περιοχές, έβαλαν τις βάσεις για τη δημιουργία παραγωγικών δομών, συγκράτησαν πληθυσμούς και εξασφάλισαν την αειφόρο ανάπτυξη με σεβασμό στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον.
«Σήμερα, ενόψει υλοποίησης των προγραμμάτων της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013, φιλοδοξούμε ότι η ΕΤΑΝΑΜ θα παίξει καθοριστικό ρόλο αξιοποιώντας ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο, με άρτια καταρτισμένα στελέχη τα οποία απέκτησαν εξειδικευμένη εμπειρία διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, ικανά να συμβάλλουν αποφασιστικά στην υλοποίησή τους» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Σε ότι αφορά την ένταξη της Εταιρείας στην νέα προγραμματική περίοδο (2007-2013) και την εξασφάλιση των προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκρίθηκαν :
•το Τοπικό Πρόγραμμα «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER» του προγράμματος “Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ)” για τους νομούς Άρτας και Πρέβεζας, η Δημόσια Δαπάνη του οποίου ανέρχεται στις 6.250.000€.
•το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013 «Αειφόρος Ανάπτυξη Αλιευτικών Περιοχών», που υποβλήθηκε από την ΕΤΑΝΑΜ και για τους τρεις (3) νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας (η Δημόσια Δαπάνη του υποβληθέντος Σχεδίου ανέρχεται στις 7.496.500 €). Ανάλογα υπήρξε άμεση ανταπόκριση και στις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας με την υποβολή 15 προτάσεων συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000€. Ο πρόεδρος, εξήρε το μέχρι τώρα έργο της Εταιρίας και τόνισε τη μεγάλη της προσφορά για την περιοχή και τους κατοίκους. Ευχαρίστησε τον Διευθύνοντα Συμβούλο κ. Παναγιώτη Τσούτση και τον Διευθυντή κ. Γεώργιο Άρμπυρο για τις συνολικές τους προσπάθειες, οι οποίοι παρά τις όποιες δυσκολίες συνεισφέρουν τα μέγιστα στην Εταιρία. Τόνισε δε τη συμμετοχή και τη στήριξη που καταβάλλει το προσωπικό της ΕΤΑΝΑΜ στην όλη προσπάθεια προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και το έργο της εταιρίας στο ακέραιο.
Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο πρόεδρος ευχαρίστησε ξεχωριστά ένα-ένα τα μέλη του Δ.Σ. για τη συνεργασία που είχαν όλο αυτό το διάστημα και με τις ενέργειές τους βοήθησαν σημαντικά στην αναδιοργάνωση και τη βελτίωση της συνολικής εικόνας της εταιρείας. Δεν παρέλειψε τέλος να υπογραμμίσει τη συμβολή όλων μετόχων στη γενικότερη προσπάθεια που αυτοί καταβάλλουν. Ο Νομάρχης Πρέβεζας, με τη σειρά του, ευχαρίστησε και αυτός τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης για την ενεργή παρουσία τους έως σήμερα. Συμφώνησε με τα όσα ελέγχθηκαν από τον πρόεδρο και υπογράμμισε πως όλοι οι στόχοι επετεύχθησαν τόνισε όμως πως οι προσπάθειες πρέπει να συνεχισθούν έχοντας την υποστήριξη όλων.
Αναφέρθηκε πως εν όψει της νέας Προγραμματικής περιόδου κρίνεται απαραίτητη η αξιοποίηση της Εταιρίας για την ανάπτυξη της περιοχής, προκείμενου να διευρυνθεί το πεδίο των δραστηριοτήτων της θεωρώντας ότι μέσα από σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, μιας και αυτό εξυπηρετεί τους στόχους που έχουν τεθεί από το Υπουργείο στα πλαίσια της περιφερειακής ανάπτυξης. Προέτρεψε τους μετόχους, έχοντας στα χέρια τους ένα πολύτιμο εργαλείο με μεγάλη εμπειρία, να αξιοποιήσουν την Εταιρία και να στηρίξουν την όλη προσπάθεια. Κλείνοντας ο Νομάρχης Πρέβεζας τόνισε ότι η ΕΤΑΝΑΜ έχει ένα ισχυρό παρελθόν αλλά και ένα βέβαιο μέλλον.

ΜΙΚΗΣ: Δεν μ’ άφηνε η Χωροφυλακή…


Αξέχαστη και μαγική βραδιά με τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη. Έγινε η επίσημη ανακήρυξή του ως επίτιμος Δημότης Πέτα. Δημήτρης Μπάσης, Καλλιόπη Βέττα και Λίνα Ορφανού με την ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» επί 2,5 ώρες ερμήνευαν κλασικά τραγούδια του Περίπου 1.200 άτομα παρακολούθησαν χθες βράδυ τη μεγάλη συναυλία της λαϊκής ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» με τον Δημήτρη Μπάση, την Καλλιόπη Βέττα και τη Λίνα Ορφανού στο χοροθέατρο «Νταμάρι», με την οποία κορυφώθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Πέτα για τα Φιλελλήνια. Λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας, έγινε η επίσημη ανακήρυξη του Μίκη Θεοδωράκη ως επιτίμου δημότη του Δήμου Πέτα. Με απόφασή του στις 14-1-2010, το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πέτα, ομόφωνα ανακήρυξε επίτιμο δημότη του Δήμου Πέτα τον Μίκη Θεοδωράκη, για την πολιτιστική του προσφορά στον τόπο. Την απόφαση διάβασε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πέτα Στάθης Κακαριάρης ενώ την αναμνηστική πλακέτα της ανακήρυξης ως επίτιμου δημότη του Μ. Θεοδωράκη απ’ το Δήμο Πέτα, παρέλαβε από το Δήμαρχο Πέτα Θεόδωρο Μουσαβερέ, ο εκπρόσωπος της λαϊκής ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης». Ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω της ηλικίας του, που καθιστά δύσκολες τις μετακινήσεις του, έστειλε όμως μία συγκινητική επιστολή η οποία διαβάστηκε απ’ τον πρόεδρο του Δ.Σ. Πέτα. Από τις πιο μεγάλες στιγμές για το Δήμο Πέτα, χαρακτήρισε τη χθεσινή βραδιά ο Δήμαρχος Πέτα Θεόδωρος Μουσαβερές στο σύντομο χαιρετισμό. "Απόψε ανακηρύττουμε επίτιμο δημότη έναν μεγάλο Έλληνα, έναν μεγάλο πατριώτη, τον Μίκη Θεοδωράκη. Τον ευχαριστούμε μέσα απ’ την ψυχή μας για ό,τι έκανε, για ό,τι προσέφερε σ’ αυτή την πατρίδα, τον ευχαριστούμε μέσα απ’ την ψυχή μας γιατί είναι ένα κομμάτι της" τόνισε ο Δήμαρχος. Στον πανέμορφο χώρο του χοροθεάτρου «Νταμάρι» ακολούθησε η συναυλία με παλιά κλασικά τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες: «Η γειτονιά των Αγγέλων», «Φαίδρα», «Πού πέταξε το αγόρι μου», «Ανατολή σε λέγανε», «Μάνα μου και Παναγιά», «Γωνιά Γωνιά», «Όταν σφίγγουν το χέρι», «Δραπετσώνα», «Λίγο ακόμα», «Θα σημάνουν οι καμπάνες», «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις», που σιγοτραγούδησε το κοινό, είναι μερικά από τα τραγούδια που ακούστηκαν από τις εξαίσιες φωνές των καλλιτεχνών, σε μουσική Μ. Θεοδωράκη, σε ένα πρόγραμμα που κράτησε περίπου 2,5 ώρες και έκλεισε με τον πασίγνωστο «Ζορμπά». Αγαπημένες μελωδίες του Μ. Θεοδωράκη, της μουσικής αυτής ιδιοφυίας που άλλαξε το τοπίο της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας, όπου βρίσκουν έκφραση η ποίηση, η φιλοσοφία, η πολιτική και κοινωνική ευαισθησία, η μαχητικότητα, οι ευτυχίες, οι δυστυχίες και ο πόνος της ζωής. Στην επιστολή που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε: «Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Η συναυλία αυτή μου θυμίζει μια αξέχαστη βραδιά που πέρασα στα 1966 στο τότε χωριό σας και τώρα Δήμο Πέτα. Ήμουν Βουλευτής και το κόμμα μου, η ΕΔΑ, είχε διοργανώσει για το απόγευμα πολιτική συγκέντρωση, στην οποία θα ήμουν ομιλητής. Μαζεύτηκαν πολλές εκατοντάδες φλογεροί οπαδοί και με περίμεναν. Όμως εγώ δεν ερχόμουν… Καθυστερούσα καθώς στη διαδρομή μου από την Κέρκυρα με αυτοκίνητο, συναντούσα συνεχώς εμπόδια από την Χωροφυλακή στην Ηγουμενίτσα, στην Πρέβεζα και στην Άρτα κι έτσι φτάσαμε τελικά στις 12 τα μεσάνυχτα στο Πέτα, όπου μας είχαν προλάβει καμιά κατοσταριά χωροφύλακες με επί κεφαλής έναν συνταγματάρχη. Οι λίγοι υπομονετικοί που με περίμεναν, τρομοκρατημένοι χώθηκαν στο καφενείο, ενώ εγώ φώναζα δυνατά για να με ακούσουν – απευθυνόμενος στον συνταγματάρχη – λόγια διαμαρτυρίας και οργής όπως «Δεν ντρέπεστε να ‘ρχεστε τα μεσάνυχτα να τρομοκρατείτε τους οπαδούς μας; Είναι ή δεν είναι ελεύθεροι πολίτες; Σας παρακαλώ φύγετε αμέσως, διαφορετικά θα σας καταγγείλω αύριο στη Βουλή…». Χάρηκαν πολύ οι λιγοστοί Εδαΐτες του Πέτα και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα. Μπήκα κι εγώ στο μαγαζί κι έκανα στη μία τη νύχτα και μέσα σε ατμόσφαιρα μεγάλου ενθουσιασμού την πιο πρωτότυπη ομιλία της ζωής μου περικυκλωμένος από τους χωροφύλακες που δεν πίστευαν στα μάτια τους για όσα έβλεπαν και άκουγαν. Αυτή η εικόνα έμεινε χαραγμένη στον νου μου για το ηρωικό Πέτα και χαίρομαι γιατί με την συναυλία της Ορχήστρας που έχει το όνομά μου και μέσα από τα τραγούδια μου νοιώθω ότι παίρνω την τελική μου «εκδίκηση» πάνω στις μαύρες δυνάμεις που καταδυνάστευαν το λαό μας, αποδεικνύοντας ότι το δίκιο και η ομορφιά πάντοτε θριαμβεύουν. Είναι κι αυτό ένα μικρό ιστορικό δίδαγμα, το ότι η αγάπη για την Πατρίδα που φλόγιζε τις καρδιές μας – και που σήμερα μας είναι τόσο αναγκαία – είναι το μοναδικό όπλο για να προχωρεί ένας λαός προς την ελευθερία, την πρόοδο και την ευημερία. Σας χαιρετώ όλες και όλους με μεγάλη εκτίμηση και αγάπη. Γεια σας. Μίκης».

Ανοιχτό Γράμμα: Προς Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Άρτας

Σύντροφοι, κάπου εκεί τον Δεκέμβριο του ‘08 είχατε μια αντιπαράθεση με την Περιφέρεια Ηπείρου, σ’ ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής (Βούλιανα - Σκαμνιά 5.481,434 στρεμμάτων), που δηλώθηκε ως περιουσία της στο Κτηματολόγιο από την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία Ηλιοβουνίων.
Εκείνο τον μήνα η Περιφέρεια Ηπείρου απάντησε (δημοσιεύθηκε Παρασκευή 19.12.08), σε σχετική ανακοίνωσή σας και… παρατηρούσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«…Η μεγάλη απορία, που έχει δημιουργηθεί στους κατοίκους της Ηπείρου, είναι για το πώς έγινε και με ποιες συνθήκες, τρόπους και ανοχές, περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, βρέθηκε μέσω του Κτηματολογίου να αναφέρεται ως περιουσία της Μονής, με τις σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί από το 1999 μέχρι τις εκλογές του 2004;…»
Μετά από αυτή την τυπική τότε απάντηση της Περιφέρειας, θέλω να σας κάνω ένα απλό ερώτημα: Μπορείτε να μας ενημερώσετε γι αυτή την υπόθεση δημόσια, τι ακριβώς τότε συνέβη και ίσως να συμβαίνει και σήμερα και όχι μόνο, σ’ ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ιεράς Μονής Ηλία Ηλιοβουνίων; Μόνο αυτή η προαναφερόμενη δημόσια έκταση των 5.481,434 στρεμμάτων δηλώθηκε ως περιουσία της στο κτηματολόγιο;
Σύντροφοι. Θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα την όποια απάντησή σας. Γιατί όπως φαίνεται είναι σε πλήρη, ή κάποια γνώση σας το όλο θέμα. Θα αναρωτηθείτε γιατί βγαίνει τώρα αυτή η υπόθεση; Απλά γιατί Τ Ω Ρ Α κάτι συμβαίνει σ’ αυτή την ευρύτερη περιοχή και πρέπει να μάθουμε πριν είναι πολύ αργά…
Ευχαριστώ για την προσοχή σας. Με πραγματικούς συντροφικούς χαιρετισμούς

ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ
kontogiorgosn@gmail.com


Υ.Γ: Φυσικά έχουμε κάποια στοιχεία τα οποία απλά θέλουμε να τα επιβεβαιώσουμε πριν αυτά θα δουν το φως της δημοσιότητας…

Ο UCC κτύπησε το περασμένο Σάββατο στην Αμφιλοχία;

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ

"PA KOSOVE DHE CAMERI NUK KA SHQIPERI! KOSOVA E PAVARUR!" Το

σύνθημα αυτό μεταφραζόμενο γράφει: «ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ ΚΑΙ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΒΑΝΙΑ»…


Άλλες προεκτάσεις δίνει το defencenet.gr για την εγκληματική πράξη που έγινε πριν από λίγες μέρες έξω από την Αμφιλοχία και στη περιοχή Ρίβιο. Το κείμενο που ακολουθεί, ήδη έχει αναρτηθεί στις διάφορες ιστοσελίδες και αυτές τις τελευταίες ημέρες έχει δει το φως της δημοσιότητας στις έντυπες αθηναϊκές εφημερίδες. Επίσης σημειώνουμε εδώ ότι UCC σημαίνει «Απελευθερωτικός Στρατός Τσαμουριάς».
Γράφει το defencenet.gr: "Ανησυχία στις αρχές για "κτύπημα πέρα από το κοινό ποινικό δίκαιο", πιο απλά μήπως έχουμε κίνηση παραστρατιωτικής ομάδας στο "τυφλό" κτύπημα της Αμφιλοχίας με δραστηριοποίηση πυρήνα του UCC ("Απελευθερωτικού Στρατού της Τσαμουριάς") εκφράζεται από το μακελειό που στοίχισε τον τραυματισμό τριών ατόμων σε εστιατόριο στην εθνική οδό Αντιρρίου- Ιωαννίνων το βράδυ του Σαββάτου.
Το είδος του κτυπήματος (μπήκαν αιφνιδιαστικά και άρχισαν να πολυβολούν το πλήθος), η εμφάνισή τους (μαύρες στολές) και τα κίνητρα που δεν είναι ευκρινή έχουν οδηγήσει τις αρχές να προχωρούν σε έρευνες πέρα από το κοινό έγκλημα.
Γύρω στα 200 άτομα –όλοι επιβάτες τριών υπεραστικών λεωφορείων από την Αλβανία- βρίσκονταν μέσα στο εστιατόριο το βράδυ του Σαββάτου, όταν ξαφνικά εισέβαλαν από την πίσω πόρτα του καταστήματος τέσσερις μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι και άρχισαν να πυροβολούν να κτυπάνε στα "τυφλά" με αυτόματα ΑΚ-47 Καλάσνικοφ!
Από τα πυρά τους τραυματίσθηκε στο λαιμό μια 66χρονη γυναίκα που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ένας 28χρονος και ένα παιδί μόλις 15 χρόνων τραυματίσθηκαν ελαφρά στα πόδια. Οι ένοπλοι διέφυγαν και από την πίσω πόρτα χωρίς να ζητήσουν χρήματα ή κάτι άλλο και εξαφανίστηκαν μέσα στον πανικό που επικράτησε, τρέχοντας στα σκοτεινά χωράφια γύρω από το κατάστημα που είναι γεμάτα δέντρα! Η ΕΥΠ ήδη ασχολείται με το θέμα.
Πριν μερικές ημέρες μετά το τριήμερο φεστιβάλ του αλβανικού κόμματος PDU οργανώθηκε πορεία με πούλμαν και αυτοκίνητα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου είχε στηθεί εξέδρα για την εκδήλωση για... «θύματα της ελληνικής γενοκτονίας»! Ο αρχηγός του κόμματος Σ.Ιντρίζι σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα δήλωσε ότι «ορκίζεται στους τάφους των θυμάτων ότι η «Τσαμουριά» είναι δική μας και πολύ σύντομα θα επιστρέψουμε στην «Τσαμουριά» μας...».
Ακόμη πιο γλαφυρός ήταν ο άλλος βουλευτής του κόμματος. ο Ντασαμίρ Ταχίρι, που δήλωσε στους συγκεντρωμένους: «Αδέλφια, σας υπόσχομαι ότι έπειτα από έναν χρόνο εμείς όλοι μαζί θα γιορτάσουμε στην Ηγουμενίτσα όπως οι πρόγονοί μας?». Οι ακραίοι αυτοί Αλβανοί εθνικιστές παρουσίασαν και συγκεκριμένο κατάλογο «απαιτήσεων» προς την Ελλάδα:
«Την αναγνώριση γενοκτονίας εις βάρος των τσάμηδων, αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων, ανέγερση μνημείων στην «Τσαμουριά» στη μνήμη των θυμάτων, επιστροφή περιουσιών και δικαίωμα επιστροφής των «Τσάμηδων» και αναγνώριση? μειονοτικών δικαιωμάτων στους ορθόδοξους τσάμηδες που έχουν απομείνει στα εδάφη τους στην Ελλάδα».
Τα όσα δηλώνει και απαιτεί το PDU ή το άλλο κόμμα, το PDI και η Οργάνωση «Τσαμουριά» που θεωρούν ως κομμάτι του αλβανικού εθνικού κορμού, όχι μόνο τη Βόρειο Ηπειρο αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής Ηπείρου μέχρι την Πρέβεζα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν γραφικά, αν και υπενθυμίζεται ότι ουδέποτε η αλβανική πολιτική ηγεσία, τουλάχιστον από το 1992 και μετά, δεν αποκήρυξε τον αλυτρωτισμό εις βάρος της Ελλάδας με όχημα το «τσάμικο». Ενα ακόμη στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η δρομολογημένη κατάργηση των θεωρήσεων για τους Αλβανούς πολίτες που ταξιδεύουν στις χώρες Σένγκεν,κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες κινήσεις των ακραίων Αλβανών εθνικιστών σε ελληνικό έδαφος."

Προς την τελική ευθεία η αναστήλωση της Γέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ


Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ

Η ΕΤ-1 βρίσκεται στην περιοχή Αργιθέας Καρδίτσας και Πηγών Άρτας, και ετοιμάζει ντοκυμαντέρ αφιερωμένο στην προσπάθεια αναστήλωσης και ανάδειξης της θρυλικής γέφυρας που υπήρξε θύμα του εμφυλίου πολέμου
Πραγματοποιήθηκε με πολλή μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 3 Ιουλίου 2010 στην κεντρική πλατεία των Πηγών, η τελευταία από τις τέσσερεις προγραμματισμένες συσκέψεις των αρμοδίων φορέων των Νομών Καρδίτσας και Άρτας με σκοπό τον καθορισμό των λεπτομερειών της Επιστημονικής Ημερίδας που θα διοργανωθεί το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου στις Πηγές Άρτας με θέμα την εξέταση της δυνατότητας υλοποίησης της πρότασης – πρωτοβουλίας των Μενέλαου Παπαδημητρίου και Κώστα Γραμμένου για αναστήλωση της θρυλικής γέφυρας Κοράκου επί του Αχελώου και της Κούλιας καθώς και τη διάσωση της γέφυρας Κουτσοκαμάρας. Παράλληλα συζητήθηκαν τρόποι ανάδειξης και αξιοποίησης όλων των ιστορικών θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της περιοχής. Η σύσκεψη αποτέλεσε τη συνέχεια των τριών προηγουμένων Διανομαρχιακών συναντήσεων που διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και θέμα το ίδιο αντικείμενο, η πρώτη στις 28 Μαρτίου 2010 στη γέφυρα Κοράκου η δεύτερη στις Πηγές Άρτας στις 8 Μαΐου 2010 και η τρίτη στο Ανθηρό Καρδίτσας στις 5 Ιουνίου 2010. Συντονισμός Το γενικό συντονισμό της σύσκεψης είχε ο εμπνευστής του εγχειρήματος δικηγόρος και συγγραφέας Μενέλαος Παπαδημητρίου με προεδρεύοντα το μέλος της Αδελφότητας Πηγιωτών Νίκο Μπαλά. Παραβρέθηκαν ο Εκπρόσωπος του Νομάρχη Καρδίτσας Κώστας Φωτάκης, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Άρτας νομαρχιακός σύμβουλος Κώστας Πατήλας ο Δήμαρχος Αργιθέας Χρήστος Καναβός ο δήμαρχος Τετραφυλίας Μιχάλης Γκούζιας, ο Αντιδήμαρχοι Τετραφυλίας Κώστας Μπούκας, και Νίκος Γεωργαλής η πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τετραφυλίας Τζένη Ταπρατζή οι Νομαρχιακοί σύμβουλοι Νομαρχίας Καρδίτσας Ερμιόνη Βασιλού-Γραμμένου και Νίκος Τσουβέλας, ο εκπρόσωπος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου Κώστας Γραμμένος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας Βασίλης Κοίλιας ο πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας Λάμπρος Φώτος, το μέλος της Οργανωτικής Eπιτροπής Νίκος Ζήσης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Βορείου Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη Βασίλης Τσούμαρης και το μέλος Ιωάννα Νασιώκα, ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πετρωτού Καρδίτσας Βασίλης Παπαϊωάννου ο οποίος εκπροσωπούσε και το Σύλλογο Πετρωτού, ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πηγών Γιάννης Βλάχος, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχειρήσεως του Δήμου Τετραφυλίας Πέτρος Γώγος καθώς και κάτοικοι των Δημοτικών διαμερισμάτων Πηγών και Πετρωτού. Όλοι οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν με ουσιαστικές παρατηρήσεις και εισηγήσεις, συζητήθηκαν τα διαδικαστικά θέματα και οι λεπτομέρειες, διευθετήθηκαν οι τρόποι συνδυασμού των εκδηλώσεων του Σέλτσου με τις εργασίες της ημερίδας, προσδιορίστηκαν οι οικονομικές απαιτήσεις σύμφωνα με τα ποσά χρηματοδότησης από τους φορείς και τις χορηγίες, καθορίστηκαν το πλήρες πρόγραμμα οι εισηγητές και ομιλητές της Ημερίδας, έγινε καταμερισμός εργασιών σε αρμόδιες επιτροπές, οριστικοποιήθηκαν οι αποφάσεις και δρομολογήθηκαν οι διεργασίες για την υλοποίηση της ημερίδας. Τη σύσκεψη κάλυψε και τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΤ-1 το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται στην περιοχή Αργιθέας Καρδίτσας και Πηγών Άρτας, επεξεργαζόμενο ντοκυμαντέρ αφιερωμένο στην προσπάθεια αναστήλωσης και ανάδειξης της θρυλικής γέφυρας Κοράκου και της Κούλιας καθώς και της διάσωσης της γέφυρας Κουτσοκαμάρας. Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν των παρευρισκομένων. Ημερίδα στις 23 Αυγούστου Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η εν λόγω ημερίδα να υλοποιηθεί στις 23 Αυγούστου 2010 ημέρα κατά την οποία εορτάζει η Ιερά Μονή Σέλτσου, και να λάβει χώρα στις Πηγές αμέσως μετά το πέρας των εκδηλώσεων στο χώρο της Μονής. Στις εκδηλώσεις της Μονής Σέλτσου και στην Επιστημονική Ημερίδα θα προσκληθούν ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , οι Αρχηγοί των εν Βουλή Πολιτικών Κομμάτων, ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ και ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, οι αρμόδιοι Υπουργοί καθώς και πολιτικοί , θρησκευτικοί και εκπαιδευτικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής, καθηγητές Πανεπιστημίων, δημοσιογράφοι Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας τοπικής και Πανελλήνιας εμβέλειας κ.ά. Οι εργασίες της Οργανωτικής Επιτροπής είναι συνεχείς και σε καθημερινή σχεδόν βάση, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τη συμπαράσταση του κόσμου που έχει αγκαλιάσει με θέρμη την εν λόγω προσπάθεια γεννά προσδοκίες για την επιτυχία της εν λόγω Ημερίδας.

«Τούρκοι και ξεπούλημα νησιών στο Ιόνιο»… Νο 2

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ

Από τον σημερινό τίτλο απουσιάζει, όχι σκόπιμα, η λέξη «Πετρέλαια…» την οποία είχαμε επιπλέον στον αντίστοιχο τίτλο της προηγούμενης έκδοσης. Σ’ εκείνη την έκδοση που δεν είχε στεγνώσει ακόμα το μελάνι της (Πέμπτη 01.07), υπόγραφα τόσο το αφιέρωμα «Οι Τούρκοι… στη πλάτη της Χώρας», όσο και ένα από τα θέματα της «Γνώμης» που είχε τον τίτλο: «Στο σφυρί ο Βούβαλος;».

Δεν είχε στεγνώσει το μελάνι… όταν με έκπληξη, αφ’ ενός την ίδια μέρα είδαμε ένα άρθρο από την Κύρα Αδάμ στην «Ελευθεροτυπία» με τίτλο «Μικρά αλλά δύσκολα…», και αφ’ ετέρου το Σαββατοκύριακο (3-4.07) στην αθηναϊκή εβδομαδιαία εφημερίδα «Αποκαλύψεις», είδαμε το «αποκλειστικό», όπως το παρουσιάζει θέμα με τίτλο: «Στο σφυρί 60 νησιά», το οποίο υπογράφει η Μελίνα Πολατίδου.
Φυσικά κάποιοι από τους αναγνώστες της «ΓΝΩΜΗΣ» εκείνης την ημέρας θα είχαν προσέξει και το αντίστοιχο σχόλιο του υπογράφοντος στην ίδια έκδοση με τον τίτλο «Πετρέλαια, Τούρκοι και ξεπούλημα νησιών στο ΙΟΝΙΟ», το οποίο ξεκινούσε με την αναφορά ότι ήταν «…πολύ περίεργη η προηγούμενη εβδομάδα…».
Έτσι, στη στήλη «Εκτάκτως ερριμμένα», η Κύρα Αδάμ, ξεκινάει το κείμενό της στην «Ε» της ίδιας ημέρας για τους Τούρκους στο Ιόνιο ως εξής: «Όνομα και πράγμα» σήμερα η στήλη, με διάφορα «ερριμμένα από τον χώρο της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής μας. Στο Ιόνιο, στις 26 Ιουνίου, ξεκίνησαν σε δύο περιοχές τουρκοαλαβανική αεροναυτική άσκηση και άσκηση έρευνας και διάσωσης….». Στη συνέχεια του κειμένου της η γνωστή δημοσιογράφος αποκαλύπτει πως «…Ο κλαυσίγελως αρχίζει από εδώ και πέρα. Η ελληνική φρεγάτα που εξυπηρετεί τις ανάγκες μας στο Ιόνιο βρίσκεται εκτός ενεργείας, ενδεχομένως στην Κέρκυρα. Έτσι η παρακολούθηση της τουρκοαλβανικής άσκησης έχει ανατεθεί σε… ξύλινο (κατά το ήμισυ) παλαιό ναρκαλιευτικό σκάφος, το οποίο βεβαίως κινείται με ταχύτητα χελώνας!...
Θυμίζουμε ότι εκείνες τις ημέρες στο Ιόνιο, την αρμάδα (Task Group) του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, την συγκροτούσαν 4 φρεγάτες, ένα πετρελαιοφόρο και ένα υποβρύχιο, το πιο σύγχρονο του τουρκικού στόλου… Έτσι καταλαβαίνει κανείς το πόσο σοβαρά λάβαμε υπόψη αυτή την τουρκική αρμάδα που αλώνιζε από Δυρράχιο μέχρι τα νότια της Κρήτης. Θα κλείσουμε αυτό το θέμα, με την τελευταία παράγραφο από το κείμενο της Κύρα Αδάμ: «…Όλα τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται «μικρά» και «ατάκτως ερριμμένα», αλλά αυτά όταν συνδεθούν αποτελούν το παζλ μιας εξωτερικής πολιτικής που παρουσιάζει εδώ και πολλά χρόνια «αρνητικό ισοζύγιο».
Συνδεθούν; Και να μην θέλεις να τα συνδέσεις, από μόνα τους πολλές φορές συνδέονται. Όπως κάναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας. Ας δούμε λοιπόν τη δεύτερη περίπτωση για τα νησιά που βγαίνουν στο «σφυρί». Γράφαμε λοιπόν στην προηγούμενη έκδοση και αναρωτιόμασταν για τον «Βούβαλο» του Αμβρακικού, όπου δυο μέρες αργότερα, έρχεται το «αποκλειστικό» στην εφημερίδα «Αποκαλύψεις» και μαζί με όλους τους άλλους και εμάς μας επιβεβαιώνει.
Έτσι και παρά τις διαψεύσεις (καθυστερημένες) του κυβερνητικού εκπροσώπου την Παρασκευή 25.06, η Μελίνα Πολατίδου το Σαββατοκύριακο 3-4.07 στο 4σέλιδο κείμενό της τα 18 νησιά που αναφέραμε εμείς στο θέμα μας, αυτή τα ανεβάζει στα… 60 σε Αιγαίο και Ιόνιο με… ευλογίες του ΔΝΤ που βγαίνουν στο σφυρί. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και πάλι ο «Βούβαλος» του Αμβρακικού!
Υπογραμμίζει στο κείμενό της με το γενικό τίτλο «ΝΗΣΙΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ» ότι «… Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, περίπου 50-60 μικρά και μεγαλύτερα νησάκια σε Ιόνιο και Αιγαίο θα μπορούσαν να αλλάξουν χέρια, αφού ανήκουν σε ιδιώτες, είναι ξεκάθαρα από πολεοδομίες, αρχαιολογίες, δασικές υπηρεσίες, ενώ η οικονομική κρίση τα έχει κάνει πολύ φθηνότερα απ’ ότι στο παρελθόν…»
«…Ανήκουν σε ιδιώτες…», υπογραμμίζει κι’ αυτό το κείμενο της Μελίνας Πολατίδου που έρχεται να επιβεβαιώσει, ή να συμφωνήσει με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο. Το ερώτημά μας και σήμερα είναι για τον «Βούβαλο». Σε ποιόν άραγε ιδιώτη ανήκει; Όπου και να ρωτήσαμε, όπου και να απευθυνθήκαμε κανείς με σιγουριά δεν μας λέει ότι αυτό το νησί του Αμβρακικού ανήκει στον τάδε, ή στον δείνα. Ένα μικρό προς το παρόν προβληματάκι, αλλά που θα πάει θα το… ψάξουμε περισσότερο.
Γιατί τα γράψαμε όλα αυτά; Φυσικά όχι για να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά επειδή το τρίπτυχο: Πετρέλαια – Τούρκοι – Νησιά Ιουνίου, έχουν σύνδεση, πάλι κατά την ταπεινή μας γνώμη και σίγουρα αποτελούν το πάζλ μιας «αρνητικής κατάστασης» και στην περιοχή μας. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να είμαστε μόνο… αιθεροβάμονες !!! Όσο αφορά τον «Βούβαλο», αυτόν ελπίζουμε τουλάχιστον να τον πιάσουμε από τα κέρατα…

kontogiorgosn@gmail.com

Το ξέρουμε ότι υπάρχεις

Της ΔΩΡΑΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑ
ΕΚπαιδευτικού

Είναι γεγονός ότι έχουν μονοπωλήσει τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον μας- και λογικό- τα οικονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά μέτρα. Πέραν από τις συνέπειες που έχει για τον καθένα μας, για τους πολιτικούς ή και για το πολιτικό σύστημα αυτή η πραγματικότητα, έχουμε να γευόμαστε και τα αποτελέσματα των υπαρξιακών αγωνιών των ανερχόμενων κομματικών αστέρων, οι οποίοι λόγω του αντικειμένου τους νιώθουν παραγκωνισμένοι και απόντες από την επικαιρότητα, οπότε αρχίζουν τα πυροτεχνήματα διεκδικώντας μια θέση στο πάνθεον της δημοσιότητας.

Έτσι, η δυνάμει «Ελληνίδα Σεγκολέν» ασφυκτιώντας στη μοναξιά του αχανούς, νεόδμητου υπουργείου της «χτυπά» όλο και συχνότερα τελευταία στο όνομα του κοσμογονικού έργου που έχει αναλάβει στο χώρο της εκπαίδευσης.
Κυριολεκτικά και χωρίς να υπερβάλλω, ό,τι του κατεβαίνει καθενός που είναι διαφορετικό από το υπάρχον, ενθουσιάζει την υπουργό, το υιοθετεί ως καινοτόμο και το δρομολογεί, ανεξάρτητα της χρησιμότητας, της ορθότητας, της ρεαλιστικότητας, της ωφελιμότητας και τελικά της αποτελεσματικότητάς του για μια εκπαίδευση που πολλά έχει υποφέρει από τις προσωπικές εμπνεύσεις και πολιτικές στρατηγικές των υπουργών που την υπηρετούν την τελευταία εικοσαετία και βάλε.
Επιλεκτικά τελευταία σοδειά του είδους ήταν το τελευταίο διάστημα: α) το σχέδιο αυτοαξιολόγησης που έφτασε στις σχολικές μονάδες, β)το Νέο Σχολείο, γ) οι διαδραστικοί πίνακες, δ) οι Μέντορες των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών, ε) η ανατροπή του υφιστάμενου διοικητικού σχήματος και των εσωτερικών διαδικασιών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση…
Το καθένα από τα παραπάνω αποτελεί και ξεχωριστό ζήτημα ανάλυσης και «διαβούλευσης», ωστόσο θα ασχοληθούμε σήμερα με ένα από αυτά, χωρίς να μας διαφεύγει η σημαντικότητα των υπόλοιπων για μελλοντική ενασχόληση. Καταρχήν και για να εξηγούμαστε, με τη θεώρηση που προκύπτει από μια προσωπική υιοθέτηση διαλεκτικής αντίληψης, δεν συνηθίζω να απορρίπτω ή να αποδέχομαι κάτι άκριτα, ως ακατάλληλο ή ως θετικό χωρίς να ερμηνεύω τις πτυχές του.
Το Νέο Σχολείο: είναι γεγονός, ότι ως αλλαγή και αν λάβουμε υπόψη τις εκπαιδευτικές λειτουργίες που οφείλει να υπηρετεί ο θεσμικός οργανισμός «σχολείο», ο σχεδιασμός του Νέου Σχολείου είναι προς θετική κατεύθυνση, αλλά εκτιμούμε ότι ήρθε στο προσκήνιο «αβασάνιστα», πρόχειρα και στη λογική τού «λίγο απ’ όλα». Δεν θα σταθώ στις συνεχώς επικαλούμενες ελλειμματικές υλικοτεχνικές υποδομές, που βέβαια είναι υπαρκτές, αλλά όχι απαγορευτικές για το εγχείρημα και τούτο γιατί, αν περιμέναμε την τελειότητα των υποδομών ούτε το σχολείο στη σημερινή, συμβατική του μορφή θα έπρεπε να λειτουργεί. Εξάλλου κανένας τομέας ιδιωτικός ή δημόσιος, κοινωνικός ή θεσμοθετημένος δεν πληροί ούτε δύναται να διεκδικήσει την τελειότητα.
Το Νέο Σχολείο ευαγγελίζεται να απαλλάξει τον οικογενειακό προϋπολογισμό από εξωσχολικές δραστηριότητες που εντάσσονται πλέον στο πρόγραμμά του (ξένες γλώσσες, μουσική, εικαστικά, πληροφορική, χορός…) και αυτό είναι θετικό, αρκεί να υποστηριχτεί από αντίστοιχους διορισμούς, από επιμορφώσεις, συγκεκριμένες και ουσιαστικές στα παιδαγωγικά και τη διδακτική και φυσικά από οικονομική επάρκεια των λειτουργικών αναγκών που προκύπτουν από τα επιχειρούμενα δεδομένα.
Όμως, όσοι υπηρετούμε στην εκπαίδευση, γνωρίζουμε για περικοπές διορισμών και θα είναι όχι απλά άστοχο, αλλά και επίφοβο να επιφορτιστούν μη ειδικευμένοι εκπαιδευτικοί με αντικείμενα που δεν «κατέχουν». Εξάλλου πρέπει να ξεπεραστεί η αντίληψη που ήθελε τον εκπαιδευτικό της Α/θμιας ως περίπτερο γνώσεων που μας εξυπηρετεί σε όλα. Επιπλέον, την τρέχουσα χρονιά όλοι είμαστε μάρτυρες δραστικών περικοπών στις επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών, που έχουν καταστήσει ήδη, είδος πολυτελείας υλικά καθημερινής χρήσης και αναγκαιότητας.
Και αν υποθέσουμε ότι τα προβλήματα αυτά, που δεν είναι και τα μόνα, ξεπερνιούνται, η εισαγωγή ξένης γλώσσας στις Α΄και Β΄τάξεις του Δημοτικού, δηλαδή στα παιδιά που επιχειρούν να μάθουν τους κώδικες και τη χρήση της δικής τους γλώσσας, πού «κολλάει»; Ποιες έρευνες το υποστηρίζουν και πού αυτό εφαρμόζεται; Σε ανάλογη ερώτησή μας σε υπεύθυνα για τις διαδικασίες αυτές πρόσωπα, αλλά και στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται ως πεδίο εφαρμογής το Κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα. Για όνομα του Θεού και το εννοώ. Το παραπάνω εκπαιδευτικό σύστημα, και εδώ για λόγους και μόνο αξιοπιστίας θα μου επιτρέψετε να επικαλεστώ μεταπτυχιακές, πρόσφατες και συνεχιζόμενες περί των Επιστημών της Αγωγής προσωπικές σπουδές, έχει καταγραφεί και καταχωριστεί ως ένα εντατικοποιημένο, εξετασιοκεντρικό και ξεπερασμένο σύστημα που διέπεται από τις αρχές του επιθεωρητισμού και της κοινωνικής αποτελεσματικότητας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στη διαμορφούμενη προσωπικότητα των μαθητών. Πουθενά στη σχετική βιβλιογραφία δεν αναφέρεται ως θετικό παράδειγμα το εν λόγω σύστημα. Εκεί θα το πάμε τώρα, κ. υπουργέ; Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Η λατρεία σας στην αγγλική γλώσσα είναι δηλωμένη και δικαίωμά σας, αλλά όχι σε βάρος της απρόσκοπτης μαθησιακής πορείας των παιδιών. Φρενάρετε λίγο την τεχνοκεντρική σας αντίληψη και δώστε το απαιτούμενο βάρος σε διαδικασίες που οδηγούν σε διανοητική χειραφέτηση και όχι σε κουρασμένα μυαλά. Έχουμε τέτοια πολλά,… καλή ώρα.

ΥΓ1: Σε εκείνα τα παρατηρητήρια τιμών της κ. Κατσέλη, ακόμη να φτάσουν οι διόπτρες;
ΥΓ2: Οι παλαιότερες γενιές βίωσαν το «κατοχικό σύνδρομο». Οι τρέχουσες και μελλοντικές γενιές θα έχουν την εμπειρία του «μνημονιακού συνδρόμου».
ΥΓ3: Γιατί γκρινιάζει και ζορίζεται ο εθνοπατέρας του ΛΑΟΣ για το μνημόνιο; Δεν το ψήφισε ή του το είχαν μεταφράσει λάθος και τώρα το κατάλαβε;
ΥΓ5: Αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τη λύση για οικονομική διέξοδο και συγχρόνως για απαλλαγή από το μνημόνιο, γιατί δεν την προτείνει στην Κυβέρνηση; Εκτιμώ ότι η δεδομένη ευγένεια του Πρωθυπουργού θα του το αναγνώριζε και θα του πίστωνε την πατρότητα της σωτηρίας μας. Δηλαδή, πρέπει να εκλεγεί αυτός για να σωθούμε; Κι αν δεν βγει; Κι αν μέχρι τότε το ξεχάσει;
ΥΓ 4: Ο Φώτης Κουβέλης, δεν κάνει – από παλιά και όχι συγκυριακά τώρα- χρήση του προνομίου που σχετίζεται με την παραχώρηση υπηρεσιακού αυτοκινήτου λόγω της ιδιότητας του βουλευτή. Τυχαίο;… δε νομίζω.