Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Κυκλοφορεί "Η ΓΝΩΜΗ"

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ από την 2η σελίδα της ΓΝΩΜΗΣ

Όλοι οι παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που έτυχε να βρεθούν στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής για την προεκλογική συγκέντρωση του δημαρχονομάρχη, αναφέρθηκαν ως οι παράγοντες που με την παρουσία τους, μπορεί να κρίνουν τις εκλογές ή να βοηθήσουν την εκλογή του συγκεκριμένου υποψηφίου. Με πρώην και υπηρεσιακούς παράγοντες κάποιου Υπουργείου δεν μπορεί να κερδηθούν οι εκλογές. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει ο υποψήφιος και όσο νωρίτερα το καταλάβει, τόσο καλύτερα γι’ αυτόν.

Γιατί στην Άρτα, οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν πρόκειται να επηρεάσουν κανέναν απολύτως, γιατί απλά δεν γνωρίζουν κανέναν, αλλά ούτε και κανένας πολίτης μπορεί να τους ζητήσει την γνώμη. Τέλος πάντων. Κινήσεις που δείχνουν έλλειψη ψυχραιμίας και αυτό είναι το στοιχείο που θα κρίνει τις εκλογές.

@@@@@

Και να φανταστεί κανένας ότι ούτε ο πρωθυπουργός Γιώργος, με τα όσα είπε τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορεί να βοηθήσει το δημαρχονομάρχη. Και με την ευκαιρία. Ποιος να του είπε του πρωθυπουργού ΓΑΠ, να βγει να κάνει την διακαναλική συνέντευξη και να πει όλες αυτές τις αηδίες. Είναι σα να ήθελε (μπορεί και να το ήθελε) να πει στους πολίτες «μην ψηφίζετε τους υποψηφίους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ».

Τέλος πάντων, ο πρωθυπουργός Γιώργος έχει τους δικούς του κώδικες, εμείς στην Άρτα αναζητώντας το καλύτερο μέλλον του τόπου μας, καθόλου δεν θα μας απασχολήσει το τι είπε ο Γιώργος και έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε τον καλύτερο εκ των υποψηφίων, ώστε να φτάσουμε κάποτε η πόλη που ζούμε να μην μας πληγώνει, η πόλη που ζούμε, να μην είναι ένα ακόμη πρόβλημα, όπως αυτά που αντιμετωπίζουμε με τις επιλογές του πρωθυπουργού Γιώργου.

@@@@@

Δηλαδή επειδή το ΠΑΣΟΚ στο γειτονικό Δήμο Ζηρού, έκανε επιλογή ήττας, θα πρέπει αυτή την μαλακία να την χρεωθεί κάποιος, για να μπορεί να κυκλοφορεί άνετα και χωρίς πρόβλημα αυτός που ηγείται της επιλογής ήττας; Απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα δίνει ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης και θα πει πως το ΠΑΣΟΚ, αφού δεν είχε σ’ αυτό το Δήμο, την ηγετική προσωπικότητα να πάει με όρους νίκης στις εκλογές, έπρεπε να επιλέξει εκπροσώπηση από πρόσωπο κοινής αποδοχής, από μια κοινωνική προσωπικότητα, η οποία θα μπορούσε να κάνει την διαφορά.

Και αν ο νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου και με την ιδιότητα του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου, του ΠΑΣΟΚ είχε αναφέρει σ’ όσους έλαβαν την απόφαση ήττας, όλα τα παραπάνω τότε ο μόνος που δεν μπορεί να έχει ευθύνη είναι αυτός και ας μιλάνε για την σοβαρότητα των εκλογών και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, όσοι γράφουν τις ανακοινώσεις του κομματικού υποψηφίου δημάρχου Κώστα Βογιατζή.

@@@@@

Χαρακτηριστική είναι η απουσία του βουλευτή Δημήτρη Τσιρώνη, απ’ την προεκλογική προσπάθεια που κάνουν και ο Γιάννης Παπαλέξης για το Δήμο Αρταίων, αλλά και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βαγγέλης Αργύρης. Θα πείτε είναι η εξεταστική επιτροπή για το Βατοπαίδι, στην οποία είναι πρόεδρος, αλλά βρε αδερφέ, μπορεί να βρεθεί κι ένα Σαββατοκύριακο στην Άρτα, να επικοινωνήσει με τους πολίτες, να δείξει το ενδιαφέρον του και για το Δήμο και για την Περιφέρεια.
Μπορεί ο ίδιος να πει ότι κάνει αυτό που πρέπει με τον τρόπο του, αλλά εμείς δεν το γνωρίζουμε και καταγράφουμε αυτό που ο απλός πολίτης συζητάει. Και που η συζήτηση η οποία γίνεται σήμερα, μπορεί να γίνει επιλογή αύριο, αγαπητέ κύριε βουλευτή.

@@@@@

Γέμισε ηπειρώτες ο τεράστιος κινηματογράφος ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ στην Αθήνα, για την ομιλία του υποψηφίου περιφερειάρχη Ηπείρου Βαγγέλη Αργύρη. Το δείχνουν και οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «Γ», αλλά μας το είπε και φίλος της στήλης που βρέθηκε στην συγκέντρωση αυτή και η άποψή του είναι πάντα χρήσιμη. Διαπίστωσε, μας είπε, πως κινητοποιούνται όλοι οι ηπειρώτες, που σε άλλες περιπτώσεις έδειχναν ή απογοητευμένοι ή αδιάφοροι. Σκοπεύουν να βρεθούν στην Ήπειρο την ερχόμενη Κυριακή, για να δώσουν το παρόν, στην μεγάλη μάχη που θα κρίνει το μέλλον της Ηπείρου.

Βεβαίως κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Αργύρης στην μακρά του πορεία στα κοινά, έχει κάνει πολλούς απόδημους ηπειρώτες φίλους, μιας και όποτε του ζητήθηκε βρέθηκε δίπλα τους σε μικρά ή μεγάλα προβλήματα, σε εκδηλώσεις και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανένας.

@@@@@

Τα χάλασε ο καιρός στον εορτασμό της εθνικής επετείου. Την μία έδειχνε πως θα βρέξει, την άλλη το αντίθετο, η παρέλαση έγινε, αλλά τα πρόβλημα που προέκυψε αφορούσε τους υποψηφίους, οι οποίοι δεν είχαν την δυνατότητα να δουν κόσμο, να μιλήσουν, να μοιράσουν προεκλογικό υλικό και έτσι έχασαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επικοινωνία.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρης και αυτό αποτελούσε είδηση. Οι περισσότεροι έλεγαν ότι έπρεπε να φύγει αμέσως, γιατί όσο έμενε κακό θα προέκυπτε. Ωστόσο ο άνθρωπος είχε και έχει φίλους στην Άρτα. Την περασμένη Τετάρτη που έφτασε στην πόλη μας, ο βουλευτής Δημήτρης Τσιρώνης και ο πρόεδρος των Εφοριακών Υπαλλήλων Κώστας Μπάσιος, του έκαναν το τραπέζι με φρέσκο και καλό ψάρι και ακολούθως ήπιαν ένα ποτό στο ΚΑΠΙΤΑΛ, για να φύγει ο κυβερνητικός παράγοντας και την επόμενη ημέρα να είναι φρέσκος στην παρέλαση, όπου εκπροσωπούσε την κυβέρνηση. Τελικά έφυγε για την Αθήνα και έπαψαν οι ανησυχίες όλων όσων έλεγαν ότι πρέπει να φύγει….

@@@@@

Μεθοδικά και απλά κινείται σ΄ αυτές τις εκλογές, ο υποψήφιος του συνδυασμού «κοντά στο δημότη» Αντώνης Σιώζος. Μπήκε στην διαδικασία των εκλογών, για να προσφέρει ότι μπορεί στον τόπο μας και σ’ αυτή την βάση κάνει τις συζητήσεις, αυτό το διάστημα των εκλογών. Διαθέτει επιχειρήματα για να στηρίξει την επιλογή του και πάνω απ’ όλα βάζει την προσφορά στον τόπο. Με μακρά πορεία ως γεωπόνος και πετυχημένος επιχειρηματίας, ο Αντώνης Σιώζος, είναι απ’ τους υποψηφίους, που η παρουσία του δεν μπορεί παρά να συζητηθεί. Επιθυμεί τον ήρεμο διάλογο και την συζήτηση με αποτελέσματα, όχι μεγάλα λόγια, ωραιοποιημένες καταστάσεις και άλλα τερτίπια, που χρησιμοποιούν κάποιοι υποψήφιοι για να εντυπωσιάσουν και από κεί και μετά τίποτα. Είναι σίγουρο πως η πορεία του και η παρουσία του θα πείσουν τους συμπολίτες μας, για να τον στηρίξουν.

@@@@@

Με το βλέμμα στραμμένο στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών, είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης και οι συνεργάτες του, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η μάχη θα κριθεί στις επαναληπτικές εκλογές. Υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία, μιας και τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους, αναφέρουν ότι όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος, στην ουσιαστική αναμέτρηση των εκλογών, θα είναι δεύτερος.

Τα μηνύματα που έχει ο Γιάννης Παπαλέξης και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί η εκλογή την δεύτερη Κυριακή, μιας και είναι πολλοί αυτοί, που την πρώτη Κυριακή, έχουν κάποιον λόγο να στηρίξουν κάποιον απ’ τους μικρούς συνδυασμούς, όπως άλλωστε συμβαίνει σ’ όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά την δεύτερη Κυριακή, επιθυμούν να επιλέξουν το δήμαρχο, ο οποίος θα έχει την δυνατότητα να διοικήσει σωστά το Δήμο και φυσικά, η συντριπτική πλειοψηφία εκτιμάει ότι αυτός είναι ο Γιάννης Παπαλέξης.

Δείχνουν και είναι λογικές οι εκτιμήσεις του επιτελείου του Γιάννη Παπαλέξη, μιας και οι δυνατότητες και η δυναμική που έχει ο συνδυασμός του, σ’ αυτό το αποτέλεσμα θα οδηγήσουν. Γι’ αυτό άλλωστε και οι περισσότεροι εκ των συνεργατών του, κάνουν πολιτική δεύτερης Κυριακής, την στιγμή που η επικοινωνία με την συντριπτική πλειοψηφία έχει ολοκληρωθεί.

@@@@@

Στην Άρτα βρέθηκε προχθές ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και περιόδευσε στην αγορά της πόλης, όπου είχε την δυνατότητα να συζητήσει με τους πολίτες και να τους γνωρίσει από κοντά. Οι εντυπώσεις όλων όσων είχαν την δυνατότητα να συζητήσουν μαζί του, είχαν την καλύτερη άποψη στην συνέχεια και έλεγαν πως ο Καχριμάνης με την παρουσία του δίπλα στον πολίτη, πείθει.
Σημαντική επίσης ήταν η συνάντηση που έκανε στο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ με τους επιχειρηματίες της Άρτας, στους οποίους επεσήμανε ότι σε κάθε προσπάθειά τους θα είναι δίπλα τους, μιας και θεωρεί πως η επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι ταυτόσημη με την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Έδειξε χαρακτήρα....

Προσπαθήσαμε στην κεντρική πλατεία, την ημέρα της Εθνικής Επετείου, να μιλήσουμε στο δημαρχονομάρχη, όχι γιατί κάτι θα ζητούσαμε απ’ αυτόν, αλλά στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής θέλαμε να ζητήσουμε τις απαντήσεις του, για ένα σημαντικό θέμα της πόλης, έρευνα η οποία θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες.
Όχι μόνο δεν δέχτηκε να μιλήσει, αλλά οι κινήσεις του έδειχναν πανικό και έλλειψη ψυχραιμίας, όπως και σε προηγούμενα φύλλα έχουμε γράψει. Έκανε πως δεν μας είδε και επιτάχυνε το βήμα του, λες και θα αντιμετώπιζε πρόβλημα, αν απαντούσε ότι δεν επιθυμεί να είναι στην έρευνα που κάνει η «Γ».
Τι να πούμε… Δεκάδες συμπολίτες μας είδαν την σκηνή και οι περισσότεροι, εκτός ενός, μας είπαν ότι η στάση του ήταν απαράδεκτη. Αλλά θα λέγαμε ότι δεν φταίει αυτός για την συμπεριφορά του, αλλά εμείς, που είπαμε να καταθέσει κάποιες απόψεις για την ισότιμη προβολή των απόψεων σε σημαντικά ζητήματα.

Καλά κρατεί η αντιπαράθεση Ιωάννου - Βογιατζή για το Δήμο Ζηρού

Πανικός στην Φιλιππιάδα, ανάμεσα στους ΠΑΣΟΚους που έχουν τα προβλήματά τους. Στο στόχαστρο μπήκε ο νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, τον οποίο οι κομματικοί της νομιμότητας τον κατηγορούν, ότι στηρίζει τον συνδυασμό του Γιώργου Ζυγούρη, τον οποίο τυχαίνει να είχε σύμβουλο στη Νομαρχία Πρέβεζας.
Αυτός απ’ την πλευρά του εξέδωσε ανακοίνωση και προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε τάξη και απ’ την άλλη η απάντηση του κομματικού υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Βογιατζή, αφήνει πολλά υπονοούμενα και δείχνει ως υπεύθυνο της κακής κατάστασης που δημιουργήθηκε το νομάρχη Βασίλη Ιωάννου.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Βασίλης Ιωάννου, για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Δήμο Ζηρού, αναφέρει: «Για όσα συμβαίνουν στο Δήμο Ζηρού, είχα έγκαιρα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.Λυπάμαι που δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις και εισηγήσεις μου, γιατί πολλά θα είχαν αποφευχθεί. Σε κάθε περίπτωση και επειδή όλοι γνωριζόμαστε, θα συνιστούσα σε μερικούς ¨κομματικούς πατριώτες¨, της περιοχής να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αφήσουν τους πολίτες να κρίνουν πρόσωπα και συμπεριφορές».
Κι ενώ ο Βασίλης Ιωάννου κάνει μια πολιτική εκτίμηση των πραγμάτων για την κατάσταση που οδηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ στην Φιλιππιάδα και τη Λάκκα Σουλίου, η απάντηση που εξέδωσε ο κομματικός υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Βογιατζής, φαίνεται να αναζητεί άλλους υπευθύνους, για την δική του κακή προεκλογική πορεία και την άρνηση που εισέπραξε απ’ τους πολίτες να τον στηρίξουν.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κώστα Βογιατζή αναφέρει: «Η σημασία των εκλογών της 7ης Νοέμβρη απαιτεί την ανυπόκριτη συστράτευση όλων των Δημοκρατικών πολιτών.Την ώρα της μάχης για την αλλαγή στον Δήμο Ζηρού, δεν ωφελούν τα ‘’παράπονα’’ και οι υπεκφυγές για ‘’επερχόμενους κινδύνους’’ και ‘’εισηγήσεις που δεν εισακούστηκαν’’, όταν μάλιστα προέρχονται από στελέχη που ο Δημοκρατικός Λαός ανυπόκριτα στήριξε.Σχόλια για ‘’κομματικούς πατριώτες’’ – σε όποιους και αν αναφέρονται – δεν βοηθούν στην ενότητα των πολιτών.Οι Δημοκρατικοί πολίτες γνωρίζουν τα γεγονότα και έχουν ήδη κρίνει πρόσωπα, στρατηγικές και πολιτικές συμπεριφορές.Η Δημιουργική Πορεία υπηρέτησε πάντα και θα συνεχίσει να υπηρετεί την ενότητα των πολιτών και όχι των κάθε λογής παραγοντίσκων.Όσοι προσπάθησαν να σύρουν την Δημοκρατική Παράταξη σε λανθασμένες επιλογές έχουν ήδη εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Η ‘’Δημιουργική Πορεία’’ είναι η ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ απάντηση στα συσσωρευμένα προβλήματα, στις συντηρητικές επιλογές, στην ανάγκη να σχεδιάσουμε με σοβαρότητα, ευαισθησία και επιστημονικό τρόπο τις δράσεις μας και να τις υλοποιήσουμε με δύναμη και αποφασιστικότητα.Οι δημοκρατικοί πολίτες, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, θα δώσουμε μαζί την απάντησή μας στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη».

Απάντησε σε όλους και σε όλα


Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Πλήθυναν τον τελευταίο καιρό οι διαδόσεις και οι φήμες, που είχαν ως στόχο τον υποψήφιο δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων και νυν δήμαρχο Αγνάντων Χρήστο Χασιάκο. Και τι δεν έλεγαν κάποιοι ευφυείς πολιτικάντηδες, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την πορεία που κάνει στο Δήμο κεντρικών Τζουμέρκων ο Χρήστος Χασιάκος.
Ότι ο Δήμος Αγνάντων, που είναι τώρα δήμαρχος είναι υπερχρεωμένος, ότι έχει σκοπό να μεταφέρει την έδρα του νέου Δήμου, από το Βουργαρέλι, που είναι με το νόμο η έδρα του νέου Δήμου, σε άλλο μέρος, ότι επιθυμεί να γίνει το φράγμα Αγίου Νικολάου και άλλα πολλά, για τα οποία από καιρό έχει πάρει δημόσια και ξεκάθαρη θέση ο Χρήστος Χασιάκος και κανένας δεν προέβαλλε την παραμικρή εντύπωση.
Για το Δήμο Αγνάντων, επεσήμανε ότι όχι μόνο δεν είναι χρεωμένος, αλλά με τους πόρους που είχε έγινε σημαντικό έργο το οποίο εκτιμάται απ’ τους πολίτες, η πλειοψηφία των οποίων ζητάει να συνεχίσει την ίδια πορεία, έτσι ώστε σ’ όλο το εύρος του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, να υπάρξει η ίδια εικόνα, να γίνουν και τα έργα που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν γίνει.
Για το θέμα της έδρας ο υποψήφιος δήμαρχος θύμισε σ’ όλους το αυτονόητο. Ότι δηλαδή η έδρα του νέου Δήμου ορίστηκε με νόμο του Κράτους και δεν αλλάζει. Το γνωρίζουν αυτό και όσοι διαδίδουν το αντίθετο, αλλά το λένε, με την ελπίδα ότι μπορεί να ξεγελάσουν κάποιον αφελή, που πλέον δεν μπορεί να γίνει γιατί όλοι έχουν πληροφορηθεί την αλήθεια κατά τον πιο επίσημο τρόπο.
Αστεία και τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν για το Φράγμα Αγίου Νικολάου. Ο Χρήστος Χασιάκος ήταν κατηγορηματικός. Το θέμα έχει κλείσει και δεν υπάρχει περίπτωση να συζητηθεί εκ νέου ούτε να ληφθεί κάποια αντίθετη απόφαση. Άλλωστε ο ίδιος υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με επίκεντρο τον Άραχθο, για να σημειώσει ότι ήδη έχουν αναπτυχθεί τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να ενισχυθούν.
Το ψέμα έχει μικρά πόδια, έλεγαν οι παλιότεροι κι εδώ αυτή η ρήση έχει την αξία της. Είπαν και τι δεν είπαν οι αντίπαλοι του Χρήστου Χασιάκου. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να φέρουν πιο κοντά τους απλούς πολίτες στον καταξιωμένο δήμαρχο Χρήστο Χασιάκο.

Συζήτησε με όλους τους πολίτες και αισιοδοξεί…


Ο κύκλος της επικοινωνίας με τους πολίτες σε όλο το εύρος του Δήμου Ζηρού, κλείνει για τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Σφρίνζτερη, του συνδυασμού του υποψηφίου δημάρχου Γιώργου Ζυγούρη. Και ο ίδιος δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος απ’ την ανταπόκριση που βρήκε σ’ αυτή του την προσπάθεια, αφού θεωρεί ότι οι πολίτες απ’ όλα τα διαμερίσματα εκτιμούν την προσπάθεια που γίνεται και θέλουν να στηρίζουν τον ανεξάρτητο συνδυασμό, για να δώσει νέα πνοή στην όλη προσπάθεια που γίνεται.
Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με επάρκεια επιχειρημάτων, για την προσπάθεια αυτή, έπεισε τους πολίτες, αφού είχε τα στοιχεία και τα επιχειρήματα, για να το κάνει αυτό.
Το βασικό στοιχείο της προσπάθειάς του, όπως το ανέλυσε στους πολίτες, αναλύει σήμερα στην «Γ» για να επισημάνει: «Αποφάσισα να στρατευτώ στην προσπάθεια του ανεξάρτητου υποψηφίου δημάρχου Γιώργου Ζυγούρη, θεωρώντας ότι ο ανεξάρτητος συνδυασμός του οποίου ηγείται, έχει τα χαρακτηριστικά που προανέφερα. Όπως ακριβώς είναι και το όνομά του: «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ». Στο πλαίσιο αυτού του συνδυασμού, όλοι οι πολίτες έχουν άποψη και η άποψη του κάθε πολίτη, έχει την ίδια αξία, γιατί δεν υπάρχουν από πίσω κόμματα και παρατάξεις, οι οποίες θα προσμετρούν κατά τα δικά τους μέτρα και σταθμά, την άποψη των πολιτών. Αλλάζουμε εποχή. Στο νέο Δήμο Ζηρού, όλοι οι πολίτες καλούμαστε να κάνουμε την δική μας υπέρβαση. ΝΑ ασχοληθούμε με τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα. Να καταθέσουμε την αγωνία μας, για το μέλλον των παιδιών μας. Να συμμετέχουμε σε κάθε διαδικασία που μας αφορά και σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για το καλύτερο μέλλον όλων μας. Γι’ αυτό και με την επικοινωνία μας αυτή, σας καλώ, να λειτουργήσουμε ως υπεύθυνοι πολίτες και να κάνουμε πράξη τα οράματά μας».

Καθημερινότητα και Ποιότητα Ζωής Στον Δήμο Αρταίων


Του ΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Στους νέους διευρυμένους δήμους οι δυνατότητες δράσεων σε θέματα καθημερινότητας πολλαπλασιάζονται ειδικά στη διαχείριση πράσινων πολιτικών οι οποίες θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες και στη κοινωνία. Επίσης οι δράσεις αυτές μακροπρόθεσμα μπορούν να έχουν και οικονομικά οφέλη για τους δήμους τα οποία θα μπορούν να διοχετευθούν πάλι στη κοινωνία και έτσι να ξεκινήσει ένας κύκλος , που επιτέλους θα βελτιώνει τη ζωή των πολιτών και θα τους κάνει να αντιμετωπίζουν τη δημοτική αρχή όχι με τη δυσπιστία που υπάρχει σήμερα και το αίσθημα του αναγκαίου, αλλά με τη διάθεση της συμμετοχής και του εθελοντισμού.
Επειδή όμως η γενικολογία είναι αυτή που κάνει τους πολίτες να είναι δύσπιστοι και αρνητικοί απέναντι σε κάθε ενέργεια, θα ήθελα να εκφράσω μερικές σκέψεις μου, που πιστεύω εκφράζουν μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας και περισσότερο των νέων ανθρώπων , που θα μπορούν αμέσως να γίνουν πράξη με τη νέα δημοτική αρχή, έτσι ώστε να υπάρξει αντιστροφή του κλίματος.
Αρχίζοντας από τη πόλη της Άρτας πιστεύω ότι οι νέοι υπεύθυνοι θα ξεκινήσουν από μια αρκετά καλή αφετηρία μια και βασικά προβλήματα υποδομής όπως βιολογικός καθαρισμός, αποχέτευση, ΧΥΤΑ, διαχείριση σκουπιδιών, ανακύκλωση έχουν λυθεί ή βρίσκονται σε καλό δρόμο και απομένουν πλέον οι δράσεις εκείνες που θα κάνουν τις υποδομές αυτές να γίνουν κτήμα της κοινωνίας και να συμβάλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας, που τελικά είναι και ο πραγματικός σκοπός τους.
Μια πρώτη δράση είναι η συνειδητοποίηση από τους πολίτες της συμμετοχής. Αυτό μπορεί να γίνει με τη παιδεία και μπορεί να αρχίσει από τις σχολικές βαθμίδες πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια , αλλά και με τη συμμετοχή των τμημάτων των ΤΕΙ. Επίσης με μικρά σποτάκια στη τηλεόραση και το ράδιο, αλλά και με έξυπνες αφίσες, να γίνει συνείδηση στον πολίτη ότι η συμμετοχή δεν είναι μία παραπάνω υποχρέωση, αλλά η ενέργεια εκείνη που έχει αποτέλεσμα για τον κάθε ένα Θα επιμείνω στην άμεση επαφή του δήμου με τις εκπαιδευτικές βαθμίδες γιατί τα παιδία είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές προς τους μεγάλους, αλλά και ο μοχλός πίεσης προς αυτούς να συνειδητοποιήσουν ότι η συμμετοχή είναι μια ευχάριστη υποχρέωση.
Ένα παράδειγμα θα αναφέρω την ανακύκλωση που βλέπουμε τους κάδους της ανακύκλωσης άδειους ενώ τους απλούς γεμάτους. Τι συμβαίνει; συμβαίνει ότι οι πολίτες δεν έχουν αρκετά αντιληφθεί ότι ο απλός αυτός διαχωρισμός των σκουπιδιών θα έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής με την προστασία του περιβάλλοντος , όμως και ότι οι ΧΥΤΑ δεν μπορούν να απορροφήσουν όλο τον όγκο σκουπιδιών και κάθε είδος σκουπιδιών, όπως επίσης ότι υπάρχει οικονομικό όφελος του Δήμου, που όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι θα επιστρέψει με άμεσο τρόπο σ’ αυτούς. Ένα άλλο μελανό σημείο είναι ότι οι κάδοι ανακύκλωσης δεν έχουν τοποθετηθεί σε όλη την έκταση του δήμου με αποτέλεσμα οι δημότες πχ της πάνω πόλης να νοιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και έτσι να δημιουργείται το αίσθημα του διαχωρισμού και έτσι να γεννιέται ο αρνητισμός και η αντίδραση.
Πρέπει τέτοιες δράσεις να ξεκινούν από τη περιφέρεια και σιγά σιγά να φτάνουν στο κέντρο, ώστε οι πολίτες να νοιώθουν ότι κάτι ξεκινά από το σπίτι τους από τη γειτονιά τους και μετά να αφορά το σύνολο.
Φυσικά στον τομέα της ανακύκλωσης πρέπει να γίνουν πολλά στον διευρυμένο πλέον Δήμο.
Μια νέα μορφή ανακύκλωσης θα ήταν η διαχείριση των κλαδεμάτων και των αποβλήτων των κτηνοτροφικών μονάδων. Ο νέος Δήμος γίνεται από σχεδόν καθαρά αστικός σε αστικός – αγροτοκτηνοτροφικός. Με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων και του ΤΕΙ πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και ο νέος Δήμος και κατ’ επέκταση και οι άλλοι Δήμοι να γίνουν η πρωτοπορία στην Ήπειρο.
Μεγάλη πρόκληση για τον Καλλικρατικό Δήμο της Άρτας θα είναι η ενοποίηση των διαφόρων διαμερισμάτων και κοινοτήτων, η σύνδεση μεταξύ των και η οικιστική ανάπτυξη.
Μέχρι τώρα ο Άραχθος αντί να ενώνει τις διάφορες κοινότητες της Άρτας τις χώριζε σε μικρές οντότητες σχεδόν απομονωμένες με μικρή δυνατότητα ανάπτυξης. Η νέα πραγματικότητα δίνει τη μοναδική ευκαιρία σε εύλογο χρονικό στάδιο να ενώσει τις περιοχές αυτές, να δώσει μια ενιαία φιλοσοφία στην ανάπτυξη και να απελευθερώσει τους πολίτες από την καθαρά αστική οπτική και πρακτική .
Η ήπια οικιστική ανάπτυξη με φιλική προς τον πολίτη κατοικία και η άνετη και ευχάριστη διαμονή μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Η αξιοποίηση της χιλιοειπωμένης παραποτάμιας έκτασης πρέπει επιτέλους να γίνει πραγματικότητα και σύντομα να αποδοθεί σε χρήση των πολιτών, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των. Είναι απαράδεκτο να μην ορχούν παιδότοποι έστω και πιο πρόχειροι στην αρχή για να βρίσκει διέξοδο η νεολαία πέρα από τις επιρροές της αστικοποίησης.
Μια άλλη πρόκληση είναι η σύνδεση της επίπεδης σε μεγάλο βαθμό έκτασης του Δήμου με ποδηλατοδρόμους. Χωρίς μεγάλες δαπάνες και ανάγκη μεγάλων έργων μπορεί να γίνει άμεση απόδοση στους πολίτες τόσο στους νέους, όσο και στις μεγαλύτερους η δυνατότητα κυκλοφορίας με το ποδήλατο, ώστε και η διάθεση και η άσκηση να βοηθήσει στην ευχάριστη διαμονή.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι συγκριτικό πλεονέκτημα μιας κοινωνίας να ζει κοντά στη φύση και η καθημερινότητα να βιώνεται πάνω στην αρμονική λειτουργία φύσης - ανθρώπου.
Δεν χρειάζονται τεράστιες προσπάθειες και μεγάλα ποσά για να γίνει ευχάριστη η ζωή των πολιτών σε ένα Δήμο που βρίσκεται στην καρδιά ενός κάμπου και πάνω σε ημιορεινό περιβάλλον. Άλλη φιλοσοφία και δημιουργικό πνεύμα χρειάζεται.
Από την ημιορεινή ζώνη μέχρι τη θάλασσα του Αμβρακικού ένας Δήμος μοναδικός , με πολύ καλό κλίμα, με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης είναι πρόκληση για κάθε έναν από εμάς και ειδικά για τους νέους να βάλουν τις φρέσκες ιδέες τους και τη θέλησή τους, πέρα από τη μιζέρια που ταλανίζει τη περιοχή μας, ώστε να δώσει νέα προοπτική στον τόπο που αγαπάμε και ζούμε. Σαν νέοι άνθρωποι θέλουμε να μας δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουμε να ζούμε εδώ μια και το θέλουμε πάρα πολύ, αφού υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες και ευνοϊκές συνθήκες. Επίσης σαν νέοι άνθρωποι δεν ήμαστε μόνο λόγια αλλά διαθέτουμε τη θέληση να συμβάλλουμε με τις δικές μας δυνάμεις και να ωθήσουμε τη κοινωνία της Άρτας να μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας μένοντας σε ένα τόπο φιλικό στον άνθρωπο και με μια δημοτική αρχή η οποία θα βρίσκεται κοντά στον δημότη, ο οποίος θα έχει τη σιγουριά ότι οι αρχές της περιοχής του βρίσκονται για να κάνουν τη ζωή του πιο άνετη , πιο ευχάριστη και όχι για να τον δυναστεύουν..

ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ: Έχουμε την πρόταση για τους μετανάστες


Ευαισθητοποιήθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης για το πρόβλημα των μεταναστών

Σ’ όλη την Άρτα, συζητήθηκε το μεγάλο θέμα της παρουσίας και διαμονής στην πόλη μας και τα γύρω χωριά, των οικονομικών μεταναστών και ο προβληματισμός όλων αφορά το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που καθημερινά δημιουργούνται όλο και περισσότερα.
Ιδιαίτερη ευαισθησία έδειξε ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, ο οποίος σε επικοινωνία που είχε με την «Γ», ξεκαθάρισε ότι ο συνδυασμός του έχει πρόταση για τους οικονομικούς μετανάστες, όπως επίσης και ο ίδιος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος για το θέμα αυτό, μιας και έχει ασχοληθεί στο παρελθόν και καθημερινά δέχεται μηνύματα απ’ τους πολίτες, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα που δημιουργούνται.
«Αντιλαμβάνομαι την εξαθλίωση των οικονομικών μεταναστών, που βρέθηκαν στην Άρτα για ένα μεροκάματο και δεν το βρίσκουν», είπε ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης και συνέχισε: «Πολλά χρόνια τώρα έρχονται στην πόλη μας οι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, δημιουργώντας πολλά προβλήματα και όπως είναι φυσικό τα προβλήματα κάθε ημέρα πολλαπλασιάζονται. Τα προβλήματα τώρα δείχνουν δυσεπίλυτα, αφού δεν αντιμετωπίστηκαν με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα απ’ την αρχή, απ’ όταν ήρθαν οι πρώτοι οικονομικοί μετανάστες και όλα έδειχναν ότι θα τους ακολουθήσουν και άλλοι».
Γνώστης του προβλήματος ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, επισημαίνει την άθλια κατάσταση που δημιουργήθηκε γύρω απ’ το ιστορικό γεφύρι και η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος θα είναι προτεραιότητα για τη νέα δημοτική αρχή.
Περισσότερο ευαισθητοποιημένος όμως εμφανίζεται ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας. «Δεν μπορεί να βρίσκονται ανυπεράσπιστοι συμπολίτες μας που θέλουν να κάνουν κάποια εργασία στα κτήματά τους ή να βρίσκονται στο έλεος των αναγκών των οικονομικών μεταναστών, περιουσίες που οι συμπολίτες μας με κόπο διατηρούν».
Το μέγεθος του προβλήματος αναδεικνύει ο υποψήφιος δήμαρχος τονίζοντας: «Παλιότερα είχα εκφράσει τον προβληματισμό μου, για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο κάθε συμπολίτης μας, που διατηρεί ένα σπίτι ή μια αποθήκη στο κτήμα του και αυτό το καταλαμβάνουν οι μετανάστες. Αν σ’ αυτό το κατειλημμένο οίκημα συμβεί κάτι, τότε πως θα αποδείξει ο ιδιοκτήτης ότι το σπίτι ήταν κατειλημμένο και δεν είχε εγκαταστήσει αυτός τους μετανάστες εκεί, για να τους έχει στην δουλειά του;»
Με τον χαρακτηριστικότερο τρόπο αναδεικνύει το πρόβλημα ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης και επισημαίνει πως τον ίδιο τον αφορά η προστασία των συμπολιτών μας, που έτσι κι αλλιώς πρέπει και να εργαστούν στα κτήματά τους και η προστασία των περιουσιών τους, που τώρα είναι στην τύχη της και αφημένη στις διαθέσεις των οικονομικών μεταναστών, των οποίων τα προβλήματα και οι άθλιες συνθήκες που ζουν, δεν τον αφήνουν αδιάφορο.
Στην συνέχεια των δηλώσεών του προς την «Γ» ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης κάνει αναφορά στην πρότασή του και τις άμεσες πρωτοβουλίες, που ως δήμαρχος θα αναλάβει.
«Άμεση συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, ώστε σε κάθε περίπτωση που οι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα, να βρεθούμε δίπλα τους και φυσικά ιδιαίτερη ευαισθησία για τον πολίτη και την περιουσία του», επισημαίνει ο υποψήφιος δήμαρχος και εξηγεί πως «γνωρίζουμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά με καλή διάθεση και παρεμβάσεις και για το πρόβλημα αυτό, θα βρούμε τον τρόπο να αντιμετωπίζουμε τα άμεσα προβλήματα».
Συνολικότερα για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, επεσήμανε πως ο ίδιος είναι αποφασισμένος, την επόμενη ημέρα των εκλογών να αναλάβει πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με όλους τους μαζικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και τους πολίτες που δείχνουν την ευαισθησία τους για το μεγάλο αυτό πρόβλημα.
Καταλήγοντας ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, τόνισε με έμφαση πως και με τα προβλήματα των μεταναστών θα ασχοληθεί, αλλά και τα προβλήματα των πολιτών, θα είναι σε πρώτο πλάνο.

Έχουν βγει ήδη τα συμπεράσματα

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Πέντε ημέρες για την καθοριστική εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και οι πολίτες του διευρυμένου Δήμου Αρταίων, έχουν ήδη καταλήξει στα συμπεράσματά τους και φυσικά για όποιους αναλύουν τα πράγματα, τα πρώτα συμπεράσματα έχουν ήδη βγει.
Ιδιαίτερα αποδυναμωμένος ο εκλεκτός της ΝΔ Γιώργος Παπαβασιλείου, μιας και μετά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του ανεξάρτητου συνδυασμού του Χρήστου Παπάζογλου, οι πολίτες που ανήκουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρήκαν διέξοδο σ’ αυτό τον συνδυασμό που τον αποτελούν στελέχη του κόμματος, αλλά και ανεξάρτητες προσωπικότητες, που δίνουν το στίγμα της αυτοδιοικητικής πορείας του ανεξάρτητου συνδυασμού.
Δεν είναι λίγοι αυτοί, που μιλούν για σημαντικό πρόβλημα στον «επίσημο» συνδυασμό της ΝΔ, το οποίο καθιστά τον αγώνα αμφίρροπο, χωρίς κανένας να γνωρίζει τι μπορεί να προκύψει την Κυριακή το βράδυ.
Απ’ την άλλη πλευρά, ο συνδυασμός του Γιάννη Παπαλέξη, που έχει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ουσιαστική στήριξη στελεχών της κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης, δείχνει να μην αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα. Αντίθετα η συσπείρωση των πολιτών στον συνδυασμό, φαίνεται να είναι ουσιαστική και να μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα.
Προβλήματα που κάποιοι πήγαν να εμφανίσουν σε σχέση με την στάση αυτοδιοικητικών παραγόντων, δεν υπάρχουν και όπως πληροφορούμαστε άνθρωποι της σημερινής δημοτικής αρχής, είναι δίπλα στην προσπάθεια που κάνει ο Γιάννης Παπαλέξης και οι συνεργάτες του.
Οι πορείες των δυό συνδυασμών, έχουν ακριβώς τα αντίθετα χαρακτηριστικά. Στον πρώτο, μέρα με την ημέρα τα προβλήματα αναδεικνύονται και είναι καθοριστικά για να κρίνουν το αποτέλεσμα, ενώ στον δεύτερο τα προβλήματα έχουν μηδενιστεί και οι όποιες αντιρρήσεις μπορεί να προέκυψαν στην προεκλογική περίοδο, να έχουν συζητηθεί και να έχουν ξεπεραστεί.
Γενικά θα λέγαμε ότι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, οι πολίτες έχουν γνώση της κατάστασης που επικρατεί και η γνώση αυτή μπορεί να οδηγήσει, όσους δεν έχουν αποφασίσει και στην εξαγωγή καλύτερων συμπερασμάτων, για να είναι καλύτερο και το μέλλον της πόλης μας και του νέου Δήμου συνολικά.

Η παράταξή μας έδωσε ένα έντιμο προεκλογικό αγώνα

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Εμείς νοιαζόμαστε ακόμη και για τον ένα κάτοικο που μπορεί να μένει σε ένα χωριό, για τον κτηνοτρόφο που αγωνίζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες σε μια απομακρυσμένη περιοχή

«Εμείς για ό, τι υποσχόμαστε, για ό, τι δεσμευόμαστε έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε», επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Γ» λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος και για το νομό Άρτας, διαπιστώνει ότι πως «οι προτάσεις που κατέθεσε η «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη» δίνει λύσεις σε υπάρχοντα ζητήματα και προοπτικές για την ανάπτυξη του νομού και της Ηπείρου στο σύνολό της».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Γ» ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ακολουθεί:


Φτάσαμε στην τελική ευθεία. Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Τι κλίμα εισπράττετε από την Άρτα….
Οι πολίτες της Άρτας, όπως πιστεύω διαπιστώνετε και σεις, έχουν διαμορφώσει σαφή γνώμη ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη» δίνει λύσεις σε υπάρχοντα ζητήματα και προοπτικές για την ανάπτυξη του νομού και της Ηπείρου στο σύνολό της. Η παράταξή μας έδωσε ένα έντιμο προεκλογικό αγώνα, βασισμένο στα πραγματικά προβλήματα του τόπου μας και απέφυγε να εμπλακεί στην παραπολιτική και τη λασπολογία. Αυτό ήταν άλλων γνώρισμα.

Πάντα όμως υπάρχει το ερώτημα: Γιατί εσείς και όχι κάποιος από τους άλλους υποψηφίους;
Εμείς για ό, τι υποσχόμαστε, για ό, τι δεσμευόμαστε έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε. Μπορούμε να βρούμε λύσεις και να ασκήσουμε πιέσεις. Μπορούμε και έχουμε να παρουσιάσουμε έργα σε όλους τους τομείς. Παρεμβάσεις για την κοινωνική μέριμνα, για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Πιστεύουμε στην Αυτοδιοίκηση και δεν την ανακαλύψαμε πρόσκαιρα και ευκαιριακά. Δεν κάνουμε υπερφίαλους σχεδιασμούς και αντί συγκεκριμένων δράσεων να προβάλλουμε ανέφικτα οράματα.

Από τις επισκέψεις και περιοδείες σας στο νομό Άρτας, τι σας έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση;
Να σας πω κατ΄ αρχή, ότι για λόγους αρχής, έχω επισκεφτεί όλα τα χωριά του Νομού και δεν περιορίστηκα μόνο στις έδρες των δήμων και τα κεφαλοχώρια. Εμείς νοιαζόμαστε ακόμη και για τον ένα κάτοικο που μπορεί να μένει σε ένα χωριό, για τον κτηνοτρόφο που αγωνίζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες σε μια απομακρυσμένη περιοχή. Αυτούς τους ανθρώπους τους τιμάμε και θα μεριμνούμε ώστε να έχουν τις ίδιες υποδομές που έχουν σε άλλα μέρη, σε άλλες περιοχές. Να μπορούν και αυτοί να ζουν άξια. Να νοιώθουν ότι κάποιος τους σκέφτεται, ότι δεν τους εγκαταλείψαμε στην τύχη τους. Δεν μπορώ να μην επισημάνω, τη μεγάλη ικανοποίηση με την οποία μας δέχθηκαν σε πόλη και χωριά, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν σε τομείς, που έπρεπε ήδη να έχουν αντιμετωπιστεί στον αγροτικό τομέα, στις υποδομές των ΤΕΙ, στον Αμβρακικό. Δεν μπορούμε να μιλάμε για επώνυμα τοπικά προϊόντα, χωρίς να έχουμε πρώτα εξασφαλίσει τις υποδομές που χρειάζονται. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τα πορτοκάλια της Άρτας και την ίδια ώρα να μη μπορούν οι παραγωγοί να ποτίσουν τα χωράφια τους. Δεν μπορεί μέλημά μας να είναι μόνο οι αποζημιώσεις και όχι η μετατροπή των αγροτών σε σύγχρονους επιχειρηματίες. Και με την ευκαιρία πρέπει να επισημάνω ότι είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά της Πολιτείας, έναντι των γεωργών του Νεοχωρίου, στους οποίους δεν καταβάλει τις αποζημιώσεις που τους έχει υποσχεθεί και τις οποίες δικαιούνται.

Τι μπορούν να περιμένουν άμεσα από εσάς οι κάτοικοι της Άρτας, αναλαμβάνοντας καθήκοντα αιρετού Περιφερειάρχη;
Θα κινηθούμε προς τρεις κατευθύνσεις: Στις άμεσες παρεμβάσεις, στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και στις πιέσεις προς την Πολιτεία για την επίλυση χρονιζόντων ζητημάτων.
Στις άμεσες παρεμβάσεις εντάσσονται η αδειοδότηση των κτηνοτροφικών – πτηνοτροφικών μονάδων, στο πρότυπο που ήδη έχουμε στο Ν. Ιωαννίνων ώστε να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός τους. Η λήψη μέτρων για τη βελτίωση των υποδομών των καλλιεργητών, η επίσπευση των διαδικασιών για τις επιδοτήσεις τους, η ίδρυση γραφείου για τη διευκόλυνση των επενδυτών, η προώθηση έργων για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, όπου χρειάζεται, η ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης με τα Τρίκαλα. Στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό περιλαμβάνονται δράσεις, όπως η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η προώθηση της καινοτομίας, η ανάδειξη των μνημείων, η τόνωση του τουρισμού. η απομάκρυνση των δεξαμενών πετρελαίου από τον Αμβρακικό. Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται οι αναλήψεις πρωτοβουλιών για την επίλυση των προβλημάτων με τις απαλλοτριώσεις της Ιόνιας Οδού, για την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΙ, η επέκταση του νοσοκομείου, η εκβάθυνση του Αμβρακικού, η τουριστική ανάπτυξη.


Στην προεκλογική σας εκστρατεία αναφέρεστε συχνά στις «ανοιχτές πόρτες» κλπ. Τι εννοείτε;

Η παράταξή μας, όπως φάνηκε σε όλη την προεκλογική περίοδο, δεν όξυνε το πολιτικό κλίμα, απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε και να το λέμε αλλά και να το εφαρμόζουμε. Τονίζουμε ότι το γραφείο μας θα είναι ανοικτό κάθε μέρα, κάθε ώρα, για όλους τους πολίτες, ώστε να τους ακούμε, αλλά και να δίνουμε λύσεις όπου χρειάζεται χωρίς να εξετάζουμε τι κόμμα είναι, από ποιο βουλευτικό γραφείο προέρχονται, σε ποια κοινωνική τάξη ανήκει. Και αυτό δεν είναι προεκλογική υπόσχεση. Το εφαρμόζουμε καθημερινά. Και όταν λέμε δεν στηριζόμαστε σε μηχανισμούς, το εννοούμε μετά λόγου γνώσεως και φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσουμε είτε φορείς, είτε συνεταιρισμούς, είτε συλλόγους σαν οχήματα προσωπικής ανέλιξης και πολιτικής επιβίωσης. Αυτό μπορεί να το καταλάβουν καλύτερα, όσοι βρίσκονται υπό πίεση, ακόμη και σήμερα. Η δική μας δέσμευση, είναι ότι με την εκλογή μας, αυτά σβήνουν, ανασαίνουν όσοι υποφέρουν από τέτοιες παλαιοκομματικές πρακτικές.

Τις τελευταίες ημέρες οι περιφερειακές εκλογές πήραν ένα πιο έντονο πολιτικό κλίμα. Θα ήθελα το σχόλιό σας
Δεν αφορά εμάς, δεν αφορά την Ήπειρο. Άλλωστε τον τελευταίο μήνα «παρήλασαν» από την Ήπειρο, τόσοι υπουργοί, που αμφιβάλλω ότι θα μας επισκεφτούν τα επόμενα τρία χρόνια. Μόνο που δεν ήλθαν για λύσεις σε τοπικά θέματα, αλλά για στήριξη του κ. Αργύρη, για προφανείς λόγους. Οι Αρτινοί είναι περήφανοι πολίτες και αλίμονο αν περίμεναν από υπουργούς και από στελέχη κομμάτων για τους υποδείξουν τι πρέπει να ψηφίσουν για το συμφέρον τους. Στις 7 Νοεμβρίου αποφασίζουμε για αιρετό περιφερειάρχη και για δημάρχους και όχι για κυβέρνηση. Και εν πάσει περιπτώσει, κανένα δίλημμα δεν είναι ικανό να οδηγήσει τους Ηπειρώτες να ψηφίσουν για τα επόμενα χρόνια, ένα πρόσωπο που δεν μπορεί να σταθεί μόνο του προεκλογικά, που δεν μπόρεσε επί χρόνια να προωθήσει ζητήματα του τόπου μας και ο οποίος ούτε καν πιστεύει στο θεσμό, αλλά και στη νίκη του, καθώς διαφορετικά άλλωστε θάχε παραιτηθεί από βουλευτής.

Το μνημόνιο θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα;
Στις περιοδείες, στην πόλη και στα χωριά, διαπίστωσα ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο, ο προβληματισμός είναι μεγάλος, η αβεβαιότητα του επιχειρηματικού κόσμου καθολική, η ακρίβεια και η ανεργία παντού φουντώνει. Κανένας δεν μπορεί να τα παραβλέψει αυτά και κανένας δεν μπορεί να προδικάσει τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Την Κυριακή δεν εκλέγουμε κυβέρνηση, αλλά περιφερειακές αρχές. Εμείς ζητάμε ψήφο ευθύνης, ψήφο αυτοδιοικητική, ψήφο για το αύριο του τόπου μας.

Η Άρτα μπορεί να ελπίζει ;
Η Άρτα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Έχει δυνατότητες παραγωγής επώνυμων αγροτικών, κτηνοτροφικών προϊόντων, αλιευμάτων. Άρχισαν ήδη να αναπτύσσονται καινοτόμες δραστηριότητες. Υπάρχουν επίσης μεγάλα περιθώρια στον τουρισμό. Αν όλα αυτά αναδειχτούν, αν εξαλείψουμε παθογένειες και υστερήσεις, αν δώσουμε τις υποδομές που απαιτούνται, τότε η ανάπτυξη της θα είναι ταχεία. Η παράταξή μας, στηρίζεται στο μεράκι, την αγάπη και τη δημιουργικότητα των Αρτινών και θα καταθέσει την ψυχή της, με τον Αντιπεριφερειάρχη Κ. Παππά και τους άξιους συμβούλους μας, για μια Άρτα, στην οποία να μπορείς να παράγεις, να επιχειρείς, να ζεις, εν τέλει άξια.

Μακριά τα χέρια από τη ΔΩΔΩΝΗ

Αδιαχώρητο στο cine ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, όπου πραγματοποιήθηκε η ομιλία του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΡΓΥΡΗ

Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΡΤΙΝΟΥ

Μακριά τα χέρια από τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», προειδοποίησε τον παριστάμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Βαγγέλης Αργύρης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους απόδημους Ηπειρώτες της Αττικής.Μια ομιλία που τα είχε όλα: όραμα, προοπτική, σχεδιασμό, δυναμισμό, θέληση και πολυπληθές ακροατήριο.
Εκατοντάδες απόδημοι Ηπειρώτες έσπευσαν ν΄ακούσουν το πρόγραμμα του κ. Αργύρη, επικεφαλής του συνδυασμού «Ήπειρος, τόπος να ζεις», που φιλοδοξεί ν΄αλλάξει σελίδα και προοπτική για όλη την περιοχή.Και διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους πως θα είναι το πρώτο μέλημά του να κάνει την Ήπειρο ισχυρή και δυνατή, πλούσια και ακμαία ώστε πολλά από τα ξενιτεμένα παιδιά της ν΄αρπάξουν την ευκαιρία και να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες, εκεί όπου είναι η θέση τους, τα σπίτια τους, η πολιτιστική κληρονομιά τους, η άλλη μισή καρδιά τους.Και είναι αποφασισμένος να το κάνει πάση θυσία, ακόμη κι αν χρειαστεί να συγκρουστεί με την κεντρική εξουσία και τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ. Ντόμπρος και ξεκάθαρος, χωρίς να μασάει τα λόγια του έθεσε κόκκινη γραμμή σ΄αυτούς που θ΄αποπειραθούν να βάλλουν χέρι στη σημαντική για τους Ηπειρώτες γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», την οποία, όπως είπε, είναι γι΄αυτούς ότι η Ακρόπολη για τον ελληνισμό.
Προειδοποιώντας και τον υπουργό-κουμπάρο του πως σε πιθανή απόπειρα, αντίθετη προς το συμφέρον των Ηπειρωτών, θα τον βρει απέναντί του.Ο κ. Αργύρης είπε πως θα μεταφέρει στην Περιφέρεια την εμπειρία του που απέκτησε από την πολύχρονη παρουσία του στη Βουλή και την κεντρική εξουσία. Με μοναδικό στόχο να την καταστήσει πρότυπο, υπόδειγμα και για τις υπόλοιπες.Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου κατέταξε τη σπουδαία θέση που κατέχει μεταξύ Ανατολής και Δύσης, το παρθένο περιβάλλον, το πλούσιο υδάτινο δυναμικό, τα αθάνατα μνημεία, την πολιτιστική κληρονομιά, τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, την παιδεία με τα δύο πανεπιστήμια που διαθέτει, το έμπειρο επιστημονικό δυναμικό, το σύγχρονο οδικό δίκτυο, τα ποιοτικά προϊόντα, τις υποδομές σε μεταφορές, ενέργεια και επικοινωνίες, τις ευοίωνες προοπτικές για την πράσινη οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, την εργασία. Και βέβαια ο άνθρωπος, αυτός ο φιλότιμος, φιλόξενος και δραστήριος Ηπειρώτης, ο οποίος όπου επιχειρεί, δημιουργεί.Πάνω απ΄ όλα αυτά και αυτούς θα σκύψουν με επιμονή και υπομονή, θέληση και δυναμισμό ο κ. Αργύρης και οι συνεργάτες του προκειμένου να δώσουν νέα πνοή στην Ήπειρο. Μια περιοχή με αξιόλογα στοιχεία και προοπτική πράσινης ανάπτυξης, επενδύσεων, προσέλκυσης κεφαλαίων και τουριστών, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Μια περιοχή ξεχωριστή, από τις καλύτερες της Ελλάδας, σπάνιας ομορφιάς που απλόχερα της χάρισε η φύση. Μια περιοχή που διαθέτει τα απαράμιλλα Ζαγοροχώρια, τη Δωδώνη, το Σούλι, τη Ζίτσα, τα Τζουμέρκα, την Πίνδο, τη Μουργκάνα, τη Νικόπολη, την Πάργα, την Παμβώτιδα και τα ποτάμια της, τη βυζαντινή Άρτα, τον Αμβρακικό.Μια περιοχή με διαχρονικό και σύγχρονο πλούτο, με αστείρευτες πηγές ευημερίας, με παραγωγή προϊόντων ποιότητας. Μια περιοχή όπου συναντώνται η ιστορία και ο πολιτισμός, η υγιεινή διατροφή, η παιδεία, η δημιουργία.
Πλεονεκτήματα ανεκτίμητα, τα οποία με την κατάλληλη αντιμετώπιση θα στηρίξουν την Ήπειρο ν΄αλλάξει όψη και σελίδα.Με επίκεντρο την Ηπειρώτισσα και τον Ηπειρώτη και με οδηγό τη διαφάνεια ο κ. Αργύρης κατέθεσε το πρόγραμμά του στην κρίση των συμπατριωτών. Ένα πρόγραμμα που στόχο έχει την αλλαγή πορείας της Ηπείρου, προς όφελος όλων των κατοίκων της.Τα προβλήματα πολλά και διαχρονικά. Αλλά οι Ηπειρώτες στα δύσκολα φαίνονται. Με γνώση και εμπειρία, αλλά προπαντός με την αστείρευτη αγάπη για την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες, ο κ. Αργύρης και οι συνεργάτες του είναι αποφασισμένοι να κάνουν το όραμα πραγματικότητα και την Ήπειρο τόπο να ζεις. Το ευχόμαστε από καρδιάς.Το πέρας της ομιλίας του κ. Αργύρη καλύφτηκε με παρατεταμένα χειροκροτήματα από τους ένθερμους πατριώτες που την παρακολούθησαν, καθώς και αξιωματούχοι της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον πρόεδρο της βουλής Φ. Πετσάλνικο, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ο υπουργός κ. Κ. Σκανδαλίδης, οι υφυπουργοί Μιλένα Αποστολάκη, Γ. Κουτσούκος, Μ. Τιμοσίδης, οι βουλευτές Ήπείρου του ΠΑΣΟΚ Μ. Παντούλας, Θ. Οικονόμου, Β. Παπαχρήστος, Δ. Τσιρώνης, Π. Στασινός, Χρ. Κατσούρας, καθώς και οι Τόνια Αντωνίου, Ανδρ. Τριανταφυλλόπουλος, Ν. Σαλαγιάννης, ο νομάρχης Πρεβέζας . Β. Ιωάννου, ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ηλ. Λιακόπουλος, ο πρόεδρος και μέλη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, υποψήφιοι συμβούλοι, κομματικά στελέχη και βεβαίως πολλοί, πάρα πολλοί απόδημοι που γέμισαν ασφυκτικά τη μεγάλη αίθουσα του κινηματογράφου «Κεραμεικός» της Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκε η ομιλία.

Στο Νοσοκομείο και το ΚΑΑΚΥ ΑΜΕΑ ο Χρήστος Παπάζογλου

Στις 25/10/2010 το βράδυ ο Χρήστος Παπάζογλου μαζί με υποψήφιους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους του παρευρέθη στον Ι.Ν Αγίου Δημητρίου Γραμμενίτσας όπου εκεί τελέστηκε απογευματινή Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τις Εργατικές Κατοικίες όπου και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής. Ο Υποψήφιος Δήμαρχος τόνισε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους σε κάθε ανάγκη τους.Στις 10:00πμ σήμερα στις 26-10-2010 ο Χρήστος Παπάζογλου και υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι επισκέφθηκαν το ΚΑΑΚΥ ΑμεΑ που βρίσκεται στην οδό Ζάρρα. Έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο κο Φλούδα και τους συνεργάτες του και συνομίλησαν επί μακρόν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εν λόγω ίδρυμα, που έχουν σχέση με την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής που σχετίζονται με την μη παράδοση κτιριακών εγκαταστάσεων από τον εργολάβο, την ανακατασκευή πισίνας αποθεραπείας και την αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.Ο κος Παπάζογλου υποσχέθηκε ότι θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης για την επίλυση των προβλημάτων τόσο του ιδρύματος όσο και των ατόμων με αναπηρία που ως γνωστόν εκπροσωπεί ο κος Φλούδας ως Πρόεδρος του αναπηρικού κινήματος.Εν συνεχεία επισκέφθηκαν το ΓΝ Άρτας και συνομίλησαν με στελέχη, εργαζομένους, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τέλος ο κος Παπάζογλου ανακοίνωσε το πρόγραμμα Υγείας του συνδυασμού.Το πρόβλημα της ελλιπούς υγειονομικής περίθαλψης θα είναι υπαρκτό στο νέο δήμο. Ακούμε τα προβλήματα των δημοτών, ανταποκρινόμαστε άμεσα με την εφαρμογή ρεαλιστικών λύσεων. Καταθέτουμε ολοκληρωμένη πρόταση για την υγεία.
* Δημιουργούμε 3 Δημοτικά πολυιατρεία. Ένα στην πόλη της Άρτας, ένα στη βόρεια πλευρά του δήμου και ένα στη νότια πλευρά.
* Τα πολυιατρεία θα είναι στελεχωμένα με παθολόγο, καρδιολόγο, παιδίατρο, ιατρό γενικής ιατρικής.
* Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό θα απασχολούνται με προγραμματικές συμβάσεις.
* Το διοικητικό προσωπικό θα προκύψει από μετατάξεις και εσωτερικές μετακινήσεις στα πλαίσια του ενιαίου δήμου.
* Τα Πολυιατρεία θα διαθέτουν σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
* Μια στελεχωμένη κινητή ιατρική μονάδα, με ειδικό εξοπλισμένο όχημα, θα κινείται, βάση μηνιαίου προγράμματος, σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και τα χωριά για να προσφέρει, σε ανάλογη κλίμακα, τις ίδιες υπηρεσίες με τα Πολυιατρεία .
* Λειτουργία φωνητικής πύλης για να κλείνουν οι δημότες τα ιατρικά ραντεβού στα πολυιατρεία. Ο δημότης με ένα τηλεφώνημα ή χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Δήμου, θα μπορεί να κλείνει ραντεβού.
* Ο δημότης αποκτά την προσωπική ηλεκτρονική κάρτα υγείας, με προδιαγραφές προστασίας του ιατρικού απορρήτου. Εκεί θα καταγράφεται το πλήρες ιστορικό του ασφαλισμένου ή του ασθενή και θα υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για τα ιατρικά προσωπικά δεδομένα του δημότη από το γιατρό. Καθοριστική θα είναι η δυνατότητα επιστημονικής διασύνδεσης με το ΓΝΑρτας.
* Τα πολυιατρεία θα στεγαστούν σε υπάρχοντα δημοτικά και δημόσια κτίρια.
* Ο Δήμος θα συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας. Η θεσμική εκχώρηση αρμοδιοτήτων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους δήμους το επιτρέπει.
* Το κόστος, για την κάλυψη των μισθολογικών αναγκών του ανθρώπινου δυναμικού, γιατρών και νοσηλευτών, για το κάθε Πολυιατρείο ανέρχεται σε ετήσια βάση σε 150.000€
Οι πόροι θα αντληθούν από :
α) Εθνικούς πόρους, β) το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, γ) το ΕΣΠΑ, δ) τα ΠΕΠ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», ε) κοινοτικούς πόρους (προγράμματα PROGRESS, INTERREG και URBACT), στ) τον προϋπολογισμό του Δήμου.
* Το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ δε σταματά. Το χρειάζεται η περιοχή μας. Ο ανήμπορος ηλικιωμένος δημότης και τα ΑμεΑ θα έχουν κατ’ οίκον διοικητική υποστήριξη από το Δήμο. Ο Δήμος θα του πηγαίνει εκεί ότι πιστοποιητικό ή παραστατικό χρειάζεται.
* Στα ΚΑΠΗ αναπτύσσονται δημιουργικές δραστηριότητες για τους ηλικιωμένους, ψυχαγωγικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις.
* Δημιουργούμε Μητρώο ΑμεΑ και Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ. Κατασκευάζουμε πρότυπη παιδική χαρά για τα παιδιά με αναπηρία, για να σταματήσει ο αποκλεισμός τους.
* Δημιουργούμε στην Άρτα Γραφείο Παροχής Συμβουλευτικών και Υποστηρικτικών υπηρεσιών για κοινωνικά θέματα. Θα παρέχεται ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη στην οικογένεια, στα προβλήματα του γάμου, στο παιδί.

Η στρατηγική ανάπτυξης της νέας δημοτικής αρχής

Στους Κωστακιούς μίλησε ο Γιάννης Παπαλέξης

Στους Κωστακιούς μίλησε την Τετάρτη το βράδυ ο Γιάννης Παπαλέξης, υποψήφιος Δήμαρχος του συνδυασμού «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ». Μπροστά σε ένα πολυπληθές και ενθουσιώδες ακροατήριο ανέλυσε τις προτάσεις και τις θέσεις του για τα ζητήματα του νέου Δήμου και τα ειδικότερα τοπικά προβλήματα και τόνισε την απόφασή του παλέψει με πάθος για την αντιμετώπισή τους και μεταξύ των άλλων ανέφερε και τα εξής:
«Έχουμε εντάξει την εδαφική και την οικονομική ποικιλία των διαφορετικών περιοχών που απαρτίζουν το νέο Δήμο Αρταίων σε μια στρατηγική ανάπτυξης που στοχεύει στην παραμονή των παιδιών μας στον τόπο τους και δίνει δημιουργική διέξοδο στις επαγγελματικές και κοινωνικές αναζητήσεις των νέων. Με το Πρόγραμμά μας αξιοποιούμε τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες που μας προσφέρει ο «Καλλικράτης» και στην πρώτη θητεία μας, τα πρώτα 3,5 χρόνια, βάζουμε τις βάσεις και οργανώνουμε τις παρεμβάσεις μας για τη δυναμική ενοποίηση και ομογενοποίηση του Δήμου μας. Δώστε μας τη δυνατότητα να αναλάβουμε τις τύχες του νέου Δήμου για μια νέα δημιουργική περίοδο που θα αξιοποιεί και θα επεκτείνει τα μέχρι τώρα σημαντικά και αξιοζήλευτα επιτεύγματα των σημερινών Δημοτικών Αρχών. Με στενή συνεργασία με τους τοπικούς συμβούλους που θα εκλέξετε, ανεξάρτητα από παράταξη, εγγυόμαστε την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων καθαριότητας, ύδρευσης κλπ. που τυχόν θα προκύπτουν. Εγώ και οι συνεργάτες μου σας είμαστε γνωστοί. Ζούμε και δραστηριοποιούμαστε κοινωνικά και επαγγελματικά από μικροί εδώ, μαζί σας, δίπλα σας. Και έτσι θα είμαστε και αύριο».
Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Γιάννης Παπαλέξης είχε την ευκαιρία να εξηγήσει τη λειτουργία διατάξεων του νόμου «Καλλικράτης» και να αναπτύξει τις προτάσεις του για το αποχετευτικό, λέγοντας ότι εξετάζεται η δυνατότητα σύνδεσης με το βιολογικό καθαρισμό της Άρτας, καθώς και την προοπτική του Τ.Ε.Ι., για το οποίο είπε ότι είμαστε αποφασισμένοι να το στηρίξουμε, να το ενδυναμώσουμε και να το αξιοποιήσουμε ως μοχλό βιωσιμότητας και ανάπτυξης του Δήμου. Επίσης δεσμεύθηκε για μεγιστοποίησης της απορρόφησης πόρων του Ε.Σ.Π.Α. με στόχο τη στήριξη των ανέργων, των αναξιοπαθούντων και όσων έπληξαν τα μέτρα του Μνημονίου.
Και ο Γιάννης Παπαλέξης έκλεισε την εκδήλωση εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο συνδυασμός του «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» θα είναι πρώτος στις 7 Νοέμβρη και ο σίγουρος νικητής στις επαναληπτικές μετά από μια βδομάδα.
Προηγουμένως ο Γιάννης Παπαλέξης παραβρέθηκε και χαιρέτησε την συγκέντρωση φίλων του Γιάννη Σεντελέ, υποψήφιου δημάρχου Δυτικών Τζουμέρκων.
Το πρωί της 28 Οκτωβρίου 2010 συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «ΌΧΙ».
Το βράδυ κλιμάκιο του συνδυασμού «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» συνέχισε τις εξορμήσεις του με επισκέψεις στο Γλυκόριζο, στις Εργατικές κατοικίες και στην Ελεούσα.

Το πρόγραμμα για την Καμπή

Απευθυνόμενος στο ενθουσιώδες ακροατήριο ο Γιάννης Παπαλέξης, ανέπτυξε πτυχές του προγράμματός του και ιδιαίτερα το κομμάτι που αφορά τον σημερινό Δήμο Ξηροβουνίου. Ζήτησε την συμπαράσταση και την συμμετοχή όλων για την υλοποίησή του με στόχο την αναμόρφωση των υποδομών και την εξυπηρέτηση των δημοτών .
Ιδιαίτερα στάθηκε:
* στη δημιουργία κόμβου και παράκαμψη Αμμοτόπου για την άμεση σύνδεση της Ιόνιας οδού με τα Δυτικά Τζουμέρκα.
*στην επιτάχυνση διαδικασιών και εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την κατασκευή της Ιόνιας οδού.
*στην τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη της Λίμνης Πουρναρίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Νοτιοδυτικών Τζουμέρκων.
* στον επανέλεγχο επέκτασης της λατομικής ζώνης του Τ.Δ. Καμπής και Αμμοτόπου, λόγω της σοβαρής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής.
* βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων με παρεμβάσεις, όπως η σύνδεση των χωριών με αστική συγκοινωνία.
* εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και επιτάχυνση των κατασκευών και των μελετών
* κατασκευή βιολογικού καθαρισμού σε όλους τους οικισμούς.
Υποσχέθηκε τακτική επικοινωνία με τους τοπικούς συμβούλους για καλύτερο συντονισμό και καλύτερη αποτελεσματικότητα και αφού διαβεβαίωσε ότι ο συνδυασμός είναι ο σίγουρος νικητής των εκλογών, ο Γιάννης Παπαλέξης τόνισε: Το πρόγραμμά μας διαμορφώνει τις συνθήκες αξιοποίησης του παραγωγικού δυναμικού της περιοχής και εγγυάται τη γρήγορη ενοποίηση του νέου Δήμου και τη δυναμική ανάπτυξή του.

Τους μάγκωσαν για «χρωματισμένα χαρτονομίσματα»

Συνελήφθησαν προχθές στην Άρτα τρία άτομα, δύο Νιγηριανοί κι ένας απ’ το Καμερούν οι οποίοι αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν με «χρωματισμένα χαρτονομίσματα» αστυνομικούς που παρουσιάστηκαν ως υποψήφια θύματα. Οι δράστες είχαν επισκεφθεί ξανά στο παρελθόν την πόλη της Άρτας σε μια πρώτη απόπειρα αναζήτησης υποψήφιων θυμάτων, αλλά η τωρινή επίσκεψη έλαχε να είναι και η τελευταία τους.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας και της Ο.Π.Κ.Ε./ΑΔ Άρτας σε συνεργασία με αστυνομικούς του 1ου Τμήματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατά τις απογευματινές ώρες της 26-10-2010, συνέλαβαν στη Φιλοθέη Άρτας τρία άτομα, δύο υπηκόους Νιγηρίας και έναν υπήκοο Καμερούν.
Οι προαναφερόμενοι συνελήφθησαν μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, του Τμήματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, διότι προσπάθησαν να εξαπατήσουν αστυνομικούς με τη μέθοδο αποχρωματισμού μαύρων χαρτονομισμάτων. Συγκεκριμένα παρουσίασαν στους αστυνομικούς δεσμίδες φύλλων χάρτου χρώματος μαύρου τα οποία ήταν επιμελώς τυλιγμένα με αλουμινόχαρτο και ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται για γνήσια χαρτονομίσματα που είχαν χρωματίσει μαύρα για να μπορέσουν να τα εξάγουν από την Αφρική, αποφεύγοντας το φορολογικό έλεγχο.
Προς απόδειξη αυτού, πραγματοποίησαν επίδειξη αποχρωματισμού κάποιων εξ’ αυτών με τη χρήση δήθεν ειδικών υγρών, κατά την οποία αντικατέστησαν τεχνηέντως αυτά με γνήσια χαρτονομίσματα. Κατόπιν ζήτησαν το χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ ώστε με χρήση κάθε χαρτονομίσματος να αποχρωματίσουν διπλάσιο χρηματικό ποσό. Να σημειωθεί ότι σε βάρος του ενός από τους δράστες εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για ληστείες. Η έρευνα συνεχίζεται για τυχόν συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες παράνομες πράξεις.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν το μεσημέρι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας. Απ’ ότι έγινε γνωστό από την Αστυνομία στην Άρτα δεν υπάρχουν θύματα, οι δράστες όμως έχουν εξαπατήσει Έλληνες σε άλλες πόλεις από τους οποίους απέσπασαν με τον παραπάνω τρόπο από 50.000 έως και 500.000 Ευρώ.

Ξανά αποχή οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πρέβεζας

Με αποχή από τα μαθήματά τους οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πρέβεζας διεκδικούν την βελτίωση των εγκαταστάσεων του σχολείου τους το οποίο φέτος, συμπλήρωσε 80 χρόνια ζωής. Τα παιδιά προχώρησαν στην απόφαση αυτή, μετά από γενική συνέλευση και έχοντας στο πλευρό και τον διευθυντή τους κ.Διαμάντη, τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της Πρέβεζας, για να θέσουν υπόψη του αντιδημάρχου Σπύρου Φωκά και του προέδρου της σχολικής επιτροπής Χρήστου Λαϊνά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
«Το σχολείο χρειάζεται ριζική αναπαλαίωση και σίγουρα επιπλέον χώρους», υπογραμμίζει ο κ.Διαμάντης, μιλώντας για απαρχαιωμένες ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις και γυμναστήριο που βάζει νερά. Οι εκπρόσωποι του Δήμου διαβεβαίωσαν μαθητές και εκπαιδευτικούς ότι η αγωνία για την βελτίωση των εγκαταστάσεων του σχολείου είναι και δική τους, προαναγγέλλοντας νέα συνάντηση με τον Δήμαρχο Μιλτιάδη Κλάπα, προκειμένου να καθοριστούν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες που μπορούν άμεσα να γίνουν.

Άρχισε σεμινάριο Braille στην Άρτα

Σεμινάριο εκμάθησης της γραφής Braille υλοποιείται στην Άρτα, στο γραφείο της Ένωσης Τυφλών που βρίσκεται στις Εργατικές Κατοικίες Ελεούσας. Το σεμινάριο διοργανώνει η Περιφερειακή Ένωση Βορειοδυτικής Ελλάδας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και απευθύνεται σε βλέποντες – κυρίως εκπαιδευτικούς που θέλουν να ενταχθούν σε προγράμματα ειδικής αγωγής – και σε μη βλέποντες.
Το σεμινάριο είναι διάρκειας 50 ωρών με επιπλέον 8ώρες για τους φιλόλογους και υπεύθυνη σε τοπικό επίπεδο είναι η κυρία Γλυκερία Παππά. Το σεμινάριο ξεκίνησε μόλις πριν από λίγες μέρες και έχουν δημιουργηθεί τρία 10μελή τμήματα, από βλέποντες και μη βλέποντες. Το παρακολουθούν αυτή τη στιγμή 28 άτομα εκ των οποίων οι πέντε είναι τυφλοί και οι υπόλοιποι βλέποντες.
Το σεμινάριο άρχισε να υλοποιείται πέρυσι τον Οκτώβριο στα Γιάννενα με μεγάλη συμμετοχή. «Επειδή υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον κι εδώ στην Άρτα, ήταν πολλοί Αρτινοί στα Γιάννενα, είπαμε να δημιουργηθεί κι εδώ τμήμα» ανέφερε η κυρία Παππά. Ο τυφλός μπορεί μ’ αυτό το σύστημα να διαβάζει ψηλαφώντας τις στιγμές με το δάχτυλο, δηλαδή ανάγνωση με την αφή.
Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων». Ωστόσο από τα 56 μέλη που είναι εγγεγραμμένα στην Άρτα μόνο πέντε (μη βλέποντες) συμμετέχουν στο σεμινάριο κι αυτό γιατί υπάρχει η δυσκολία και το κόστος της μετακίνησης όπως εξηγεί η κυρία Παππά. «Κάποιος που είναι στα ορεινά της Άρτας δεν μπορεί να ‘ρθει με το λεωφορείο, να πληρώσει ΤΑΧΙ να τον φέρει στα ΚΤΕΛ και να πάρει ΤΑΧΙ να ‘ρθει εδώ.
Είναι μεγάλο το κόστος και γι’ αυτό το λόγο δεν συμμετέχουν. Μας το έχουν πει ήδη τα μέλη μας. Γι’ αυτό και περιμένουμε να υπάρξει κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα ούτως ώστε να γλιτώσουν τα έξοδα μετακίνησης κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι 50 και 55 ετών που θέλουν να μάθουν για να μπορούν να εξυπηρετούνται. Ε, δεν τους δίνεται η δυνατότητα, δεν έχουν την οικονομική άνεση για να μπορούν να παρακολουθήσουν». «Για τα άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο σύλλογο και δεν παρακολουθούν πιστεύω ότι είναι λίγο διστακτικοί. Δεν ακολουθούν όλοι τη δια βίου μάθηση.
Αν δουν καλά αποτελέσματα – που θα δουν – από τους προηγούμενους πιστεύω ότι θα πάρουν θάρρος κι εκείνοι και θα ενδιαφερθούν γιατί η μεγαλύτερη βοήθεια είναι γι’ αυτούς» τόνισε η Σοφία Μαλαμή, εκπαιδεύτρια στο σεμινάριο. Το Γραφείο Άρτας της Ένωσης Τυφλών βρίσκεται στις εργατικές κατοικίες Ελεούσας, απέναντι απ’ τον Άγιο Βασίλειο.
Το γραφείο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9π.μ. ως τις 12.μ.μ. Τηλ. 2681035158 και FAX 35090. Μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου το σεμινάριο θα έχει ολοκληρωθεί και οι εκπαιδευόμενοι θα δώσουν εξετάσεις για την πιστοποίηση. Το σεμινάριο αναμένεται να επαναληφθεί τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου με νέους ενδιαφερόμενους που θα θελήσουν να το παρακολουθήσουν.

Οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες εγκυμονούν ακόμα χειρότερες ημέρες

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του υποψήφιου περιφερειάρχης ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στην εφημερίδα “ΑΥΓΗ”

Τις επιπτώσεις του "Καλλικράτη" στις κοινωνικές δαπάνες επισημαίνει ο Γ. Παπαδημητρίου, υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου με την κίνηση "ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο" ("Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Ορμητήριο για την Ήπειρο") σε συνέντευξή του στην "Αυγή". Παράλληλα, σημειώνει την απολίτικη ατζέντα προσπαθούν να επιβάλουν οι υποψήφιοι που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και θίγει το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου στην Θεσπρωτία. Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο Γ. Παπαδημητρίου στο ζήτημα της προστασίας του υδάτινου πλούτου της Ηπείρου, την πιο πλούσιας σε νερό Περιφέρειας της Ελλάδας.

Πώς εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία στην Ήπειρο;
Οι επικεφαλής των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. προσπαθούν να επιβάλουν μια απολίτικη ατζέντα και να εμφανιστούν ως οι ικανότεροι διαχειριστές προβλημάτων. Είτε πρόκειται για τους τίτλους των παρατάξεών τους, όπως ο τουριστικού τύπου «Ήπειρος, τόπος να ζεις» ή ο στερούμενος κάθε έμπρακτης επιβεβαίωσης «Αξιοβίωτη ανάπτυξη» είτε για την επιμονή σε έργα και μελέτες είτε για τη ρητορεία για «καλάθια ποιοτικών ηπειρωτικών προϊόντων» και για ντόπιες ράτσες προβάτων, ο στόχος είναι η εξαφάνιση κάθε αναφοράς σε κοινωνικές συγκρούσεις και αντιτιθέμενα συμφέροντα για το μέλλον της Ηπείρου.Αυτό βέβαια συμβαδίζει με μια σφοδρή σύγκρουση «επί του προσωπικού», που τροφοδοτήθηκε από δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για δραστηριότητες του επικεφαλής της παράταξης της Ν.Δ. ασυμβίβαστες με την ιδιότητά του ως νομάρχη. Πάντως, παρά το κλίμα πόλωσης, και οι δύο παρατάξεις φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα συσπείρωσης.

Και η αριστερά;
Αν εξαιρέσει κανείς τη νεόκοπη συμμαχία Δημοκρατικής Αριστεράς - Πρασίνων, που προσπαθεί να περιορίσει τη σημασία του Μνημονίου, και εμείς και οι άλλες δύο παρατάξεις της αριστεράς (του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αναδεικνύουμε τον κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα αυτών των εκλογών, των πρώτων μετά από την επιβολή του Μνημονίου. Το ζήτημα είναι, αν αυτή η επιλογή σημαίνει εγκατάλειψη κάθε προγραμματικού λόγου για την Περιφέρεια ή αν, όπως κάνουμε στο «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», χρειάζεται να μιλήσουμε συγκεκριμένα και να επεξεργαστούμε, αν όχι ακόμη ένα πλήρες πρότυπο τουλάχιστον εναλλακτικές όψεις κοινωνικής οργάνωσης και ανάπτυξης, σε αλληλεπίδραση με τα κινήματα ενεργών πολιτών και τις επεξεργασίες τους.


Συμμερίζονται οι πολίτες της Ηπείρου την έμφαση στην απόκρουση του Μνημονίου;
Η ορθότητα αυτής της επιλογής και της ανάγκης μιας κεντρικής μάχης ενάντια στο Μνημόνιο και ενάντια στις πολιτικές σε βάρος των εργαζόμενων και υπέρ του κεφαλαίου επιβεβαιώνεται καθημερινά στις περιοδείες μας, τόσο από την οργή και την απόγνωση των πολιτών όσο και από την εικόνα αποσύνθεσης που εμφανίζουν η Αυτοδιοίκηση και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας. Διαλυμένες δημόσιες υπηρεσίες, κοινωνικές δομές και φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, πληθώρα συνταξιοδοτήσεων, απλήρωτοι συμβασιούχοι για πολλούς μήνες, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ραγδαία αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας. Η εφαρμογή του "Καλλικράτη" και οι προβλεπόμενες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες εγκυμονούν ακόμα χειρότερες μέρες. Αν δεν αντιδράσουμε, ο Μεσαίωνας είναι πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε.

Πέρα από το Μνημόνιο, υπάρχει μια ατζέντα προβλημάτων της Ηπείρου που αναδεικνύετε και ποιό είναι το περιεχόμενό της;
Από το άδηλο μέλλον της κρατικοσυνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» μέχρι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και από τα μέτωπα της εκπαίδευσης μέχρι την κατασκευή του νοσοκομείου Πρέβεζας με ΣΔΙΤ, η αντίθεση ανάμεσα στα συλλογικά, δημόσια αγαθά και την ιδιωτική κερδοσκοπία διαπερνά σαν κόκκινο νήμα όλα τα κρίσιμα προβλήματα της Ηπείρου. Για μας ένα πολύ κρίσιμο θέμα είναι η προστασία του υδάτινου πλούτου της Περιφέρειας, της πιο βροχερής, αλλά και πιο πλούσιας σε νερό της Ελλάδας.Στο πρόσφατο παρελθόν δώσαμε σκληρούς αγώνες για την αποτροπή των καταστροφικών φραγμάτων στα ποτάμια μας και κυρίως στον Άραχθο, σήμερα χρειάζεται να στρέψουμε την προσοχή μας στη λεηλασία του υπόγειου υδάτινου πλούτου. Ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις εμφιάλωσης τα δύο-τρία τελευταία χρόνια έχουν δεκαπλασιάσει (!) τις αντλούμενες ποσότητες έναντι ευτελούς πάντοτε αντιτίμου, τα δημόσια δίκτυα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, που τροφοδοτούνται από τους ίδιους υδροφόρους ορίζοντες, εμφανίζουν προβλήματα το καλοκαίρι και το τοπικό σύστημα εξουσίας σχεδιάζει μεγαλεπήβολα τεχνικά έργα μεταφοράς νερού από μακριά.Κρίσιμα θέματα είναι ακόμη η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου και η ανάπτυξη δημόσιων συγκοινωνιακών μέσων σταθερής τροχιάς, η οριακή κατάσταση των οικοσυστημάτων του Αμβρακικού και της Παμβώτιδας, η ερήμωση των ορεινών περιοχών και πολλά ακόμη.

Πολλή συζήτηση έχει γίνει τελευταία για τον αγωγό φυσικού αερίου και για τη διέλευσή του από την Πέρδικα Θεσπρωτίας. Ποια είναι η θέση σας;
Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι το φυσικό αέριο θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Ηπείρου, η πραγματικότητα είναι ότι η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας προβλέπει ένα διεθνοποιημένο δίκτυο με τράνζιτ διέλευση του αερίου. Η χωροθέτηση του αγωγού και κυρίως του εργοστασίου συμπίεσης, με τους κινδύνους του, δίπλα στον οικισμό της Πέρδικας, στην καρδιά της ζώνης τουριστικής ανάπτυξης της Θεσπρωτίας, όπως την χαρακτηρίζει και το Χωροταξικό Σχέδιο της Ηπείρου, συνιστά άσκοπη θυσία μιας ολόκληρης περιοχής στον βωμό του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.Αξίζει να θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ αθέτησε την προεκλογική του δέσμευση για αποφυγή της συγκεκριμένης ζώνης και αναζήτηση εναλλακτικής λύσης έξω από αυτή. Εμείς θα στηρίξουμε και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου και έξω από αυτό τις κόκκινες γραμμές των κατοίκων της Πέρδικας.

Συνάντηση Καχριμάνη – Παππά με επιχειρηματίες της Άρτας

Στην αγορά της Άρτας περιόδευσαν χθες ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Παππάς και οι υποψήφιοι σύμβουλοι. Το απόγευμα στο «Βυζαντινό» συναντήθηκαν με τους επιχειρηματίες του Νομού, με τους οποίους συζήτησαν τα προβλήματά τους, άκουσαν τις προτάσεις τους και παρουσίασαν τις βασικές προγραμματικές θέσεις της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου». Κεντρικός άξονας της πολιτικής που θα ακολουθήσει η αιρετή διοίκηση της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, όπως τόνισαν οι κ. κ. Αλεξ. Καχριμάνης και Κ. Παππάς, είναι η παροχή βοήθειας προς κάθε επιχειρηματία που θέλει να επενδύσει στον τόπο μας. «Είμαστε κοντά στους ανθρώπους του επιχειρείν, του μόχθου και της εργασίας. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη που ξεκίνησε από τον Ν. Ιωαννίνων, να επεκταθεί ισόρροπα στο Νομό Άρτας και σε όλη την Ήπειρο», τόνισε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, που πρόσθεσε ότι για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κατ΄ επέκταση της δημιουργίας θέσεων εργασίας, στην Αιρετή Περιφέρεια θα δημιουργηθεί ειδικό γραφείο προώθησης των επενδυτικών σχεδίων. «Μπροστά στον κοινό σκοπό μας, που είναι η ανάπτυξη του τόπου μας, δεν χωρούν διαχωρισμοί, δεν μπορεί να λειτουργήσουν λογικές μηχανισμών. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Βοηθάμε στην υλοποίησή του κάθε υγιές επιχειρηματικό σχέδιο, στηρίζουμε με υποδομές τις υπάρχουσες επιχειρήσεις, προωθούμε τις καινοτόμες δράσεις», υπογράμμισε ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης.

Κ. Παππάς: Πρόγραμμαισόρροπης ανάπτυξης γιατην Άρτα

Νωρίτερα κατά την περιοδεία τους στην αγορά της πόλης, οι κ.κ. Καχριμάνης, Παππάς και οι σύμβουλοι, συνομίλησαν με εμπόρους και κατοίκους, οι οποίοι τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δυνατότητα που τους δίνεται να έχουν συχνή μεταξύ τους επικοινωνία, αλλά και τους παρέθεσαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική οικονομία, που πλήττεται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση των τελευταίων μηνών.
Ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Παππάς, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι η αγωνία του κόσμου και ιδιαίτερα του εμπορικού κόσμου είναι δικαιολογημένη: «Ο νομός μας- ανέφερε μεταξύ άλλων - για χρόνια, και παρά τις προσπάθειες που έγιναν σε τοπικό επίπεδο, ήταν παραμελημένος. Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου δίνεται η δυνατότητα στον Αρτινό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του, να επιλέξει παράταξη και ανθρώπους που έχουν εμπειρία, γνώσεις και προπάντων ρεαλιστικό πρόγραμμα, ώστε η Άρτα να καλύψει το χαμένο έδαφος, να βγει από την αφάνεια, να πετύχει την ισόρροπη ανάπτυξη. Η παράταξή μας, δεν υπόσχεται απλά, αλλά έχει αποδείξει ότι μπορεί να σχεδιάζει και να πραγματοποιεί έργα αλλά και να δίνει άμεσες λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και των επαγγελματικών κλάδων».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΑΧΘΟΥ

Το απόγευμα οι κ. κ. Αλ. Καχριμάνης, Κ. Παππάς και οι υποψήφιοι σύμβουλοι, επισκέφτηκαν διαδοχικά τα δημοτικά διαμερίσματα Αγία Παρασκευή Ανθότοπο, Ακροποταμιά, Παχυκάλαμο του Δ.Αράχθου και το βράδυ μίλησαν σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Νεοχώρι.
Ο κ. Κ. Παππάς μεταξύ άλλων ανέφερε: ”Είμαστε γνώστες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή του Δήμου Αράχθου. Στο πλαίσιο του προγράμματός μας, θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
Ο καθαρισμός του αποστραγγιστικού δικτύου.
Η ανανέωση της δεκαετούς σύμβασης του αλιευτικού συνεταιρισμού Κόφτρα-Παλαιομπούκα.
Η Αξιοποίηση της περιοχής Πλατανάκι για την κατασκευή ιχθυοδίβαρου, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας για εκατό οικογένειες με ταυτόχρονη κατασκευή αναχώματος για την προστασία των όμορων καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Ένταξη στο Ευρωπαίκό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ του έργου '' Κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού» σε Νεοχώρι και Κομπότι όπως και η καταβολή των αποζημιώσεων του προγράμματος ΠΣΕΑ για τις αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών που καθυστερεί να καταβάλλει ο ΕΛΓΑ.
Από την πλευρά του ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα προβλήματα της κτηνοτροφίας που αφορούν την περιοχή, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη εκσυγχρονισμού των μονάδων, ώστε οι κτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν την παραγωγή τους και παράλληλα να καταστούν σύγχρονοι επιχειρηματίες. Εκτενή αναφορά έκανε και στα προβλήματα του Αμβρακικού, τονίζοντας ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των δεξαμενών πετρελαίου, ενώ παρουσίασε και τις βασικές προτάσεις της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης» για τη στήριξη των αλιέων.

Ο κ. Καχριμάνης λειτούργησε περισσότερο ως κομματάρχης παρά ως νομάρχης

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ: Για εμάς το σχέδιο ανάπτυξης της Ηπείρου στηρίζεται στην αναγκαιότητα για ποιότητα και ταυτότητα παντού

Την τελευταία πενταετία, ο κ. Καχριμάνης λειτούργησε περισσότερο ως κομματάρχης παρά ως νομάρχης, δηλώνει ο υποψήφιος για την περιφέρεια Ηπείρου Β. Αργύρης στην εφημερίδα "Ημερησία".
«Στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές δεν κρίνεται η θητεία κανενός. Κρίνεται ο νέος θεσμός της εκλεγμένης Περιφερειακής Διοίκησης και το γεγονός ότι από 1η Ιανουαρίου παίρνουμε την τύχη της Ηπείρου στα χέρια μας.Βέβαια, τα δείγματα γραφής του κ. Καχριμάνη ως νομάρχη είναι ενδεικτικά για το πώς αντιλαμβάνεται συνολικά τους θεσμούς κάθε μορφής», επισημαίνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης, ο οποίος βάζει τις διαχωριστικές γραμμές, ανάμεσα στις επιλογές του συνδυασμού του και αυτές του αντιπάλου του Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Ενδιαφέρουσα η συνέντευξη, το κείμενο της οποίας ακολουθεί:


Πώς τοποθετείστε για ζητήματα, που αφορούν τα έργα και τις ημέρες του συνυποψήφιού σας για την Περιφέρεια Ηπείρου, κ. Α. Καχριμάνη, ως νομάρχη Ιωαννίνων;
Στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές δεν κρίνεται η θητεία κανενός. Κρίνεται ο νέος θεσμός της εκλεγμένης Περιφερειακής Διοίκησης και το γεγονός ότι από 1η Ιανουαρίου παίρνουμε την τύχη της Ηπείρου στα χέρια μας.Βέβαια, τα δείγματα γραφής του κ. Καχριμάνη ως νομάρχη είναι ενδεικτικά για το πώς αντιλαμβάνεται συνολικά τους θεσμούς κάθε μορφής. Πελατειακή λογική, συγκεντρωτισμός συσκότισης και εξυπηρέτησης στόχων ξένων προς το αξίωμα, μικρο-διευθετήσεις, προτεραιότητα στο κόμμα και όχι στην περιοχή και γενικά δράση με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας». Ταυτόχρονα την τελευταία 5-ετία, ο κ. Καχριμάνης λειτούργησε περισσότερο ως κομματάρχης παρά ως νομάρχης. Υπερασπίστηκε κάθε ενέργεια που εμποδίζει την ανάπτυξη της περιοχής και συνέβαλε σε σειρά στρεβλώσεων και αυταρχικών αποφάσεων που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στις 7 Νοεμβρίου τα πράγματα αλλάζουν. Ο νέος θεσμός της εκλεγμένης Περιφέρειας απαιτεί, βάση νόμου, συλλογικότητα, διαφάνεια, σεβασμό στους θεσμούς και την άποψη των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και αξιοκρατία. Και βέβαια απαιτεί πάνω από όλα Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Ηπείρου. Εμείς το παρουσιάσαμε με σαφήνεια και τεκμηριωμένες λύσεις. Ο κ. Καχριμάνης απλά εξακολουθεί και πολιτεύεται με το «κατόπιν ενεργειών μου», αλλά η εποχή των Μαυρογυαλούρων έχει παρέλθει.

Ποια είναι η θέση σας για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη; Θα συμφωνούσατε με μία ενδεχόμενη πώλησή της από την ΑΤΕ, ιδιαίτερα εάν αυτή επιβληθεί από την τρόικα, στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας και της πώλησης συμμετοχών της σε επιχειρήσεις του μη χρηματοοικονομικού τομέα;
Νομίζω πως είμαι από αυτούς που διαχρονικά είμαι απόλυτα συνεπής στη θέση που εκφράζω για το θέμα της Δωδώνης. Η Δωδώνη είναι δημιούργημα του κόπου των Ηπειρωτών παραγωγών και των συλλογικών εκφράσεών τους.Με την απόλυτη στήριξη της εκλεγμένης Περιφερειακής Διοίκησης θα συνεχίσει να έχει τον ρόλο αυτό. Ηταν, είναι και θα παραμείνει Ηπειρωτική Γαλακτοβιομηχανία και ανήκει στις παραγωγικές-κτηνοτροφικές δυνάμεις του τόπου μας.Αυτός είναι και ο λόγος που έχω πει στο παρελθόν πως η Δωδώνη είναι για την Ηπειρο, ότι είναι η Ακρόπολη για την Αθήνα και την Ελλάδα. Εμείς, ως νέα Περιφερειακή Διοίκηση, αυτό το εγγυόμαστε και έχουμε δεσμευτεί γι’ αυτό απέναντι στους πολίτες. Ο κ. Καχριμάνης, αφού κατά τη διάρκεια της θητείας του άσκησε αφόρητες πιέσεις στις οργανώσεις που ήλεγχε η Ν.Δ. στην Ηπειρο, να πουλήσουν τη συμμετοχή τους στην ΑΤΕ, σήμερα αρχίζει να «ψελλίζει» πώς μπορεί να μείνει η Δωδώνη σε ηπειρώτικα χέρια. Στερνή μου γνώση...

Πού πιστεύετε ότι πρέπει να επικεντρωθεί η ανάπτυξη της Ηπείρου, όπως αυτή εξάγεται από τις προγραμματικές θέσεις σας;
Για εμάς το σχέδιο Ανάπτυξης της Ηπείρου στηρίζεται στην αναγκαιότητα για ποιότητα και ταυτότητα παντού. Στην παραγωγή, στην επιχειρηματικότητα, στη γνώση, στο κοινωνικό κράτος, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό και τον πολιτισμό, στις συνθήκες εργασίας, στη διατήρηση του φυσικού πλούτου, στις υποδομές.Η Ηπειρος δεν είναι μόνο τοπωνύμια. Είναι παραγωγή, σύγχρονος πλούτος, πηγές ευημερίας. Είναι συνεταιρισμός, γίνεται εμπορικός δρόμος και επώνυμο προϊόν, αναδεικνύεται τουριστικός πόλος, μετατρέπεται σε παραγωγική δύναμη. Συναντώνται η ιστορία, ο πολιτισμός, η διατροφή, η παραγωγή, ο ολοκληρωτικός αναπτυξιακός ιστός. Ολα αυτά είναι η δική μας ταυτότητα. Και σε όλα αυτά προσδίδουμε ποιότητα και αξία μέσα από συγκεκριμένες δομές και πρωτοβουλίες που έχουμε σχεδιάσει. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο χρηματο-οικονομικά, σχέδιο ανάπτυξης της Ηπείρου ισόρροπα και συντονισμένα από μία νέα, σύγχρονη και αποτελεσματική διοικητική δομή της αιρετής περιφέρειας, που πρώτο στόχο της θα έχει την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Γ. ΖΥΓΟΥΡΗΣ: Άλυτα τα προβλήματα της καθημερινότητας

Αναδεικνύει το πρόγραμμά του με επιτυχία, ο υποψήφιος δήμαρχος Ζηρού Γιώργος Ζυγούρης

Ζητήματα απλής καθημερινότητας αναδεικνύουν ως μείζονα οι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών του δήμου Ζηρού στις συζητήσεις τους με τον υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Ζυγούρη.
Εν έτει 2010 δυστυχώς υπάρχουν ακόμη άλυτα προβλήματα υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και οδοποιίας. «Πράγματα για τα οποία δεν απαιτούνταν κανένας χρονοβόρος σχεδιασμός και ιδιαίτερα αυξημένος προϋπολογισμός» όπως σχολίασε ο κ. Ζυγούρης. «Τα περισσότερα απ' αυτά τα αιτήματα ικανοποιούνται στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας των τελών και από τις πάγιες χρηματοδοτήσεις των δήμων όπως είναι η ΣΑΤΑ.
Κάποια άλλα είναι δυνατό να ικανοποιηθούν με αξιοποίηση των μηχανημάτων του δήμου και με πολύ μικρό κόστος. Σωστός προγραμματισμός δεν υπάρχει και συχνή επαφή των διοικούντων του δήμου με τους δημότες ώστε κάθε μικροπρόβλημα τέτοιας φύσεως να αντιμετωπίζεται πριν λάβει διαστάσεις» είναι η άποψη του κ. Ζυγούρη.
Ο νέος υποψήφιος δήμαρχος Ζηρού δεσμεύεται στις συζητήσεις του με τους κατοίκους των χωριών, ότι δεν θα καταφύγει ποτέ στην παλαιοπολιτική και ψηφοθηρική μέθοδο των πρόχειρων ασφαλτοστρώσεων, ηλεκτροδοτήσεων και υδροδοτήσεων δυο-τρεις μήνες πριν τις εκλογές. «Αυτά αποτελούν παρεμβάσεις συντήρησης και είναι υποχρέωση μιας δημοτικής αρχής να τα παρέχει ετησίως» τονίζει. «Υπάρχουν βέβαια και πιο απαιτητικές περιπτώσεις ,ιδίως στον τομέα της οδοποιίας, όπως είναι η σύνδεση Θεσπρωτικού- Φιλιππιάδας ή οι συνδέσεις με την Εγνατία και την Ιόνια Οδό για τις οποίες μια ικανή δημοτική αρχή μπορεί να δουλέψει και να πετύχει κατόπιν συνεχών πιέσεων προς την αιρετή περιφέρεια και τα υπουργεία. Αξιοποιώντας τις γνώσεις νέων επιστημόνων της πάνω στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την εμπειρία ανθρώπων της από άλλα έργα υποδομής. Για 'μας αυτά τα έργα είναι πρόκληση στον τομέα της οδοποιίας και έχουμε τη δυνατότητα να τα δρομολογήσουμε. Τα υπόλοιπα απαιτούν απλή, καλή διαχείριση τελών και εσόδων» κατέληξε ο κ. Ζυγούρης σε σχετική συζήτησή του στα χωριά της Λάκας Σουλίου.
Μετά τις συζητήσεις του στα καφενεία με τους ηλικιωμένους κατοίκους των χωριών, την Τετάρτη το βράδυ, παραμονή αργίας, ο υποψήφιος δήμαρχος Ζηρού πήρε μέρος σε πάρτυ νεολαίας που διοργάνωσε η «Συνεργασία Πολιτών» στο Θεσπρωτικό. Η προσέλευση των νέων ήταν παραπάνω από αναμενόμενη και το κλίμα που δημιουργήθηκε έντονα ενθουσιώδες. «Οι νέοι του Θεσπρωτικού ψηφίζουν νέο για δήμαρχο» ήταν το αυτοσχέδιο σύνθημα της βραδιάς.
Ο κ. Ζυγούρης ευχαρίστησε έναν- έναν τους νεολαίους της περιοχής για την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του και τους ζήτησε να διατηρήσουν την ίδια επαφή και μετά τις εκλογές. Από τις συζητήσεις μαζί τους διέκρινε το ενδιαφέρον τους για γρήγορη ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων ώστε να τους παρέχεται γρήγορη πρόσβαση στα χωριά τους από τις γύρω πόλεις όπου εργάζονται αρκετοί. Κάποιο άλλοι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών θεωρούν τους νέους οδικούς άξονες ως την σημαντικότερη υποδομή για την βελτίωση του επιπέδου ζωής τους στην επαρχία ενώ ζήτησαν από τον κ. Ζυγούρη να μεριμνήσει και για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων του δήμου ώστε να μην εγκαταλειφτεί ο πρωτογενής τομέας. Είχαν μάλιστα να αναφέρουν το χαρακτηριστικό παράδειγμα χωριού χωρίς ανεργία. Το χωριό Ανάβρα Μαγνησίας που έγινε πρότυπο ανάπτυξης χάρη στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων και μάλιστα με κύρια απασχόληση των κατοίκων, την κτηνοτροφία.
Ο κ. Ζυγούρης χάρηκε ιδιαίτερα για το παράδειγμα που του έφεραν οι νέοι της περιοχής και τους ανέλυσε και το δικό του σχέδιο βασισμένο στην αξιοποίηση των ίδιων ακριβώς πόρων επειδή έχει τη γνώση και τη δυνατότητα να επεξεργαστεί ευρωπαϊκά προγράμματα.