Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Κυκλοφορεί "Η ΓΝΩΜΗ"

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ από την 2η σελίδα της ΓΝΩΜΗΣ

Η καλύτερη προεκλογική δήλωση, η οποία είχε και το αποτέλεσμά της. Είπε λοιπόν ο υποψήφιος δήμαρχος που εξελέγη κιόλας: «Με γνωρίζετε ότι είμαι παλαβός αλλά κι εσείς δεν πάτε πίσω. Αλλά είμαι έντιμος παλαβός και παλαβός για τον τόπο μου. Γι’ αυτό θα με ψηφίσετε αντί να πάτε να ψηφίσετε κάποιον που υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια…»
Η δήλωση ανήκει στον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Βουνάτσο, ο οποίος ως ανεξάρτητος υποψήφιος εξελέγη δήμαρχος Μυτιλήνης και με πολύ καλό ποσοστό μάλιστα.
Είπε την αλήθεια και θα έχει την δυνατότητα, με την αλήθεια πάντα μπροστά, θα μπορεί να έχει κάποια αποτελέσματα.

*****

Τελείωσαν οι εκλογές και κάποιοι βιάζονται να πουν «καλό ταξίδι». Αστεία πράγματα… Μπορεί ο άνθρωπος να αποφασίσει να μείνει στην πόλη (ποια πόλη, λίγο έξω σε πολυτελές ξενοδοχείο, για να ακριβολογούμε) και να αγωνιστεί για το καλό του τόπου μας. Ακόμη δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει και αυτό εντείνει την αγωνία κάποιων, που ήθελαν να είναι στα έδρανα του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, για να προσφέρουν με τον δημιουργικό τους λόγο στο καλύτερο μέλλον της πόλης.

Δέκα χρόνια έμεινε στην Άρτα ο άνθρωπος (πάψε υποβολέα γνωρίζω πολύ καλά τι γράφω) μπορεί να έχει έναν θετικό απολογισμό και να πάψει να ασχολείται με αυτούς που δεν τον τίμησαν να εκλεγεί δήμαρχος Αρταίων και να συνεχίσει το έργο όλων των δημάρχων που πέρασαν μέχρι τώρα.

Υποβολέα για να μαθαίνεις. Έμεινε τέσσερα χρόνια, τα τελευταία που γνωρίζεις κι εσύ, αλλά προ δεκαετιών, είχε μείνει άλλα έξι χρόνια, ως μαθητής του τότε Γυμνασίου. Για να μαθαίνουν και οι νεότεροι.

*****

Πάνε εκείνοι οι τσαμπουκάδες που γνωρίζατε. Σεμνά και ταπεινά και την περισυλλογή εμφανή, μιας και κάποια στιγμή και ο αλαζόν, μπορεί να σκεφτεί, να πει «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα». Έτσι κινείται χωρίς τον θόρυβο που έκανε πριν και με ελάχιστους να τον συνοδεύουν, κλαίγοντας τον πόνο τους.

Δεν βλέπω βέβαια δίπλα του τους «συνήθεις ύποπτους». Λέτε να βαρέθηκαν τις πολλές βόλτες και σκέφτηκαν πως είναι καιρός να ηρεμήσουν; Όλα είναι πιθανά.

*****

Ο αμετανόητος δεξιός, έβγαλε άλλα κόλπα τώρα στις συζητήσεις που γίνονται στα καφενεία και φυσικά περισσότερο χρόνο τρώνε οι συζητήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα. Έχει αγωνία για το τι θα κάνει ο συνονόματός του. Και που θες να ξέρουμε εμείς βρε αδερφέ, εσείς είστε τα απολιθώματα της Δεξιάς, εσείς πρέπει να έχετε το άγχος, για τον άνθρωπο που έχασε την θέση του.

Μιλάω για τον πρώην πρόεδρο της ΝΟΔΕ Άρτας, που τώρα τελευταία έχει περισσότερες (πάντα είχε βέβαια) αγωνίες για την τύχη του κόμματός του. Προσπάθησε φίλε μου, κάτι θα βρείς… Σου έχω εμπιστοσύνη.

*****

Πρέπει να το ομολογήσουμε. Πήγαν χαμένα τόσα όνειρα… Τόσες θέσεις που είχαν μοιραστεί και τόσες αγωνίες για το καλύτερο, μέσω των συγκεκριμένων θέσεων,, μέλλον. Για τίνος το μέλλον, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο. Θα πάνε όλα απ’ το κακό στο χειρότερο, αν μιλήσουμε με ονόματα, για τις θέσεις που είχαν ταχτεί και πλέον έκαναν φτερά…

θα έχει τώρα το πρόβλημα και αυτό είναι παρήγορο. Το πρόβλημα θα το έχει αυτ΄πος που εκλέχτηκες δήμαρχος και πρέπει να μοιράσει πολλά αξιώματα, να προσλάβει συνεργάτες, να τρέξει και να κάνει πολλά ακόμη. Έτσι από την μια είναι και καλό που δεν εκλέχτηκε ο άνθρωπος. Άντε να βάλεις τόσους νοματαίους σε σειρά… δύσκολο δεν είναι;

*****
Ο Βασίλης Γέμος εξελέγη στο συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Άρτας και ετοιμάζεται να γίνει πρόεδρος, αφού, όπως λέει συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό σταυρών προτίμησης. Ρε τον Βασίλη… Στενός συνεργάτης του Γιάννη, που μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν ακατάλληλος για το αξίωμα αυτό και σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να αμφισβητηθεί ο δήμαρχος Πάνος…

Όμως είναι κάτι περιπτώσεις που τα πάντα συγχωρούνται. Μία εξ αυτών είναι να είσαι κομματικός. Οπότε λες πως αυτή είναι η απόφαση του κόμματος, αυτή στηρίζω, άρα συγχωρούνται όλες οι προηγούμενες μακακίες. Κι ο Βασίλης είναι σ’ αυτή την κατηγορία. Των κομματικών, που δεν μπορούν ούτε πρέπει να κάνουν αλλιώς. Μπράβο Βασίλη!

*****

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας θυμίζει ότι στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανατροπών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά. Οι ανατροπές γίνονται με συμμετοχή και αγώνα, με αφοσίωση στο συλλογικό, με την πίστη σε κάτι που μπορεί να φαίνεται άπιαστο και με απομάκρυνση από το δρόμο της ιδιώτευσης.Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας θυμίζει επίσης ότι το σύνθημα του τότε παραμένει, με κάποιον τρόπο, ζητούμενο σήμερα: Θέλουμε ψωμί για όλους, παιδεία που παράγει κοινωνικό πολιτισμό και ενεργούς πολίτες, ελευθερία που δεν περιορίζεται από την δημοσιονομική αναγκαιότητα. Κοιτάζοντας στο Πολυτεχνείο, βλέπουμε πιο καθαρά τον ορίζοντα και πιο ζωντανή την ελπίδα».

Το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, για την προχθεσινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, έχει την σημασία του και δείχνει δρόμο για τη νέα πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Το δημοσιεύουμε ολόκληρο, καθώς πιστεύουμε πως πρέπει να περάσει παντού.

*****

Στεναχώρια στην ομάδα του απερχόμενου. Δεν κατάφεραν να στηρίξουν με αποτελεσματικότητα το δημαρχονομάρχη, που έχασε τις εκλογές και μαζί μ’ αυτόν έχασε και ο απερχόμενος το «στοίχημα» που είχε βάλει, για να μην γίνει δήμαρχος Αρταίων ο Γιάννης Παπαλέξης.

Το μήνυμα όμως φαίνεται να το έλαβε ο νέος δήμαρχος, ο οποίος στην πρώτη ομιλία του, μετά την επίσημη ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, που επεσήμανε με έμφαση πως όσοι δεν σεβάστηκαν τον αρτινό πολίτη και λειτούργησαν εις βάρος του τόπου μας.

Ας ελπίσουμε πως οι πραγματικοί αποδέκτες το έλαβαν το μήνυμα και να γνωρίζουν πως πρέπει να δράσουν από δω και στο εξής, για να μην αποτελούν και στόχο των πολιτών που τόσο καιρό προκαλούσαν.

*****

Για ελάχιστους σταυρούς δεν εξελέγη στο Δημοτικό Συμβούλιο Ν. ΣΚΟΥΦΑ, ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Τσόγκας. Έμεινε όμως με την ικανοποίηση ότι ο αγώνας που έκανε δίπλα στο νέο δήμαρχο Στάθη Γιαννούλη, ήταν νικηφόρος και επί πλέον ότι συνέβαλε και ο ίδιος να σπάσει το ανίκητο της οικογενειοκρατίας, που ταλαιπωρούσε το Δήμο Αράχθου, πολλά χρόνια τώρα, όπως μας είπε. Θα παρακολουθεί, μας είπε ακόμη, όλες τις εξελίξεις στο νέο Δήμο Ν. ΣΚΟΥΦΑ και οι παρεμβάσεις του θα είναι συχνές και αιχμηρές όπως συνηθίζει να κάνει πάντα.

*****

Ως αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θέλουν να παρουσιάσουν κάποιοι τις συζητήσεις που γίνονται στην Πρέβεζα για τον συνδυασμό του Βαγγέλη Αργύρη, αλλά οι περισσότεροι κάνουν λόγο για «μαχαίρια που βγήκαν» και έχουμε να δούμε τις επόμενες ημέρες και πολλά θύματα. Στο στόχαστρο των πολιτών, που δεν θέλουν να ξεχάσουν την βαριά ήττα του ΠΑΣΟΚ στο γειτονικό νομό, ο νομάρχης Βασίλης Ιωάννου, ο οποίος ηγήθηκε παρασκηνιακών κινήσεων, όπως λένε, γιατί ο Αργύρης δεν του έκανε όλα τα χατίρια, όταν κατήρτισε τον συνδυασμό του και δεν περιέλαβε αυτούς που υπέδειξε για να αποτελούν την συνέχεια του παρόντος Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Θα έχει πολλά επεισόδια το σήριαλ που ξεκίνησε και ίσως πληροφορούμενοι τις απόψεις της μιας και της άλλης πλευράς, να μάθουμε περισσότερα. Εκείνο όμως που τώρα μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι ο απερχόμενος νομάρχης έδειχνε να έχει καλό μέλλον στο ΠΑΣΟΚ και το γειτονικό νομό, που όμως τώρα δεν είναι τόσο ευκρινές.

*****

Έχει ενδιαφέρον το ρεπορτάζ για το πώς έφτασε να εκλεγεί δήμαρχος ο Γιάννης Παπαλέξης, που δημοσιεύεται σήμερα στην 8η σελίδα της «Γ». Πολλά στοιχεία κατατίθενται και υπάρχουν πολλά περισσότερα, τα οποία θα έχουμε το χρόνο μπροστά μας να παρουσιάσουμε, αφού είναι σίγουρο πως θα έχουμε και άλλες απόψεις, που θα μάθουμε, για να καταγράψουμε. Όχι για να μην είναι όλα περασμένα, ξεχασμένα…


Ο μοναδικός με το χρίσμα της ΝΔ

Μπορεί να εκλέχτηκαν δήμαρχοι σ’ όλη την Ήπειρο που ν’ ανήκουν στη ΝΔ, αλλά υποψήφιος που είχε το κομματικό χρίσμα και εκλέχτηκε είναι μόνο ο δήμαρχος Ζηρού και νυν δήμαρχος Φιλιππιάδας Δημήτρης Γιολδάσης, ο οποίος παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, εξελέγη χωρίς δυσκολία και το τελικό του ποσοστό ξεπέρασε τι 55%.
Απλά και μεθοδικά αγωνίστηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Γιολδάσης, έχοντας δίπλα του πολλούς νέους ανθρώπους, με σκοπό να φέρει το νέο που απαιτεί ο Καλλικράτης και ο νέος Δήμος Ζηρού.
Ο ίδιος δεν απάντησε σε προκλήσεις, ούτε μπήκε στον κόπο να κάνει πράγματα, τα οποία οι αντίπαλοί του τον προκαλούσαν να κάνει.
Με απλότητα και μεθοδικότητα, έφερε το αποτέλεσμα και κάτι κράτησε για τη ΝΔ.

Δεν εξελέγη αλλά…


Δεν εξελέγη αυτή την φορά ο νομαρχιακός σύμβουλος Σωτήρης Βασιλάκης, που όπως είναι γνωστό ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Βαγγέλη Αργύρη.
Έκανε όμως τον καλύτερο εκλογικό αγώνα. Με καλή διάθεση, με χιούμορ και χωρίς πρόθεση αντιπαράθεσης με κανέναν, μίλησε και εκατοντάδες συμπολίτες μας, απ’ τους περισσότερους έλαβε σταυρό προτίμησης, αλλά και από πολλούς έλαβε «αλλοίμονο»!
Τα κρατάει όλα τα στοιχεία και είναι προς αξιοποίησιν.

Σκέψεις και για επόμενες εκλογές…

Νέοι άνθρωποι, η πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού του Αλέξανδρου Καχριμάνη στην Άρτα, έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους, να κάνουν και άλλες σκέψεις για τα επόμενα βήματά τους στην πολιτική.
Νέοι άνθρωποι, οι οποίοι μπήκαν στην εκλογική διαδικασία χωρίς να έχουν την επίσημη στήριξη κάποιου πολιτικού γραφείου ή κάποιων παραγόντων του τόπου μας, έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν σκέψεις και για το μέλλον σε μια εποχή που το κόμμα της αντιπολίτευσης, παρουσιάζει έλλειψη σε πολιτικό προσωπικό και όπως και να έχουν τα πράγματα θα αναζητήσει νέους υποψήφιους, για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση όποτε κι αν γίνει αυτή.
Για να δούμε λοιπόν, ποιοι θα είναι οι τυχεροί;

Ρεκόρ με μήνυμα για την πολιτική


Ρεκόρ σταυρών προτίμησης έχει στον απολογισμό του, ο συμπατριώτης μας Θανάσης Ντερέκας, που κατήλθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου και η εκτίμηση που απολαμβάνει απ’ τους συνδημότες του, εκπέμπει πολλά μηνύματα για την πολιτική και κομματική λειτουργία κάποιων παραγόντων της αυτοδιοίκησης.
Να θυμίσουμε την ιστορία. Απ’ τις αρχές του περασμένου έτους είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να λάβει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ για να είναι υποψήφιος δήμαρχος, μιας και μέχρι τότε ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου και είχε διατελέσει για πολλά χρόνια αντιδήμαρχος. Και άλλοι οι ενδιαφερόμενοι, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε άλλον υποψήφιο και όπως ήταν αναμενόμενο ή μάλλον όπως έχουμε μάθει εμείς εδώ στην Άρτα, θα έπρεπε να δούμε τον κ. Ντερέκα ή να ηγείται ή να ακολουθεί κάποιο αντάρτικο ψηφοδέλτιο, για να κάνει την ζημιά σ’ αυτόν που του πήρε το κομματικό χρίσμα. Έκανε όμως το αντίθετο. Δήλωσε πρώτος ότι θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και άρχισε τον αγώνα του, ενισχύοντας παράλληλα και τον αγώνα του υποψηφίου τον οποίο στήριζε το κόμμα του.
Όπως ο ίδιος μας είπε το έκανε αυτό, γιατί ήθελε να εκλεγεί ο υποψήφιος που στήριξε το κόμμα του και να υπάρξει μια προοπτική για το νέο Δήμο Μοσχάτου Ταύρου, αλλά και για να δείξει ότι κάποτε όλοι πρέπει να σέβονται και να υπηρετούν συλλογικές αποφάσεις, άσχετα αν σε κάποιο στοιχείο σε δυσαρεστούν προσωπικά.
Η επιλογή του επιβραβεύτηκε και απ’ το εκλογικό σώμα, που τον εξέλεξε πρώτον των πρώτων. Να σημειωθεί ότι ο δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης, δεν έχει ούτε το 30% του αριθμού σταυρών που έχει ο Θανάσης Ντερέκας.
Συγχαρητήρια και για την επιλογή και για την εκλογή.

Δουλειά από σήμερα. Αλλιώς…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Από σήμερα πρέπει να αρχίσει την δουλειά η νέα δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, γιατί τα προβλήματα στην πόλη και τα χωριά, τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν και τις επόμενες ημέρες μπορεί να καταντήσουν αδιόρθωτα και ανεπίλυτα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η πόλη βρωμάει! Δεν μπορείς να περάσεις σε κανένα δρόμο… Τα σκουπίδια είναι σωροί και όπου επιχειρείται να συγκεντρωθούν τα μισά βρίσκονται μέσα στο δρόμο. Η εικόνα δεν αφορά μόνο το κέντρο, που κινούνται οι πάντες και μπορούν να σχολιάζουν την κατάσταση. Στην υπόλοιπη πόλη τα πράγματα είναι χειρότερα. Μέρες ολόκληρες κάνει το απορριμματοφόρο να περάσει και οι πολίτες έχουν αγανακτήσει.
Ο σχεδιασμός δράσης των ενοποιημένων υπηρεσιών καθαριότητας του νέου Δήμου Αρταίων, πρέπει να γίνει από τώρα. Γιατί δεν μπορεί να περιμένει ο νέος δήμαρχος να αναλάβει τα καθήκοντά του και μετά να δει τι μπορεί τι να κάνει. Ενημέρωση από τώρα και εκπόνηση σχεδίου τώρα, ώστε την 1η του νέου έτους, η δουλειά να γίνεται με σχέδιο, το οποίο θα δώσει και τα πρώτα δείγματα αποτελεσματικότητας της νέας δημοτικής αρχής.
Το κυκλοφοριακό ενώ ήταν το μείζον πρόβλημα, τώρα έχει φτάσει στο κόκκινο. Δεν υπάρχει περίπτωση να κυκολοφορήσει αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης, ενώ δε μένει χώρος για να κινηθούν και οι πεζοί.
Η συνεννόηση της νέας δημοτικής αρχής με όλους τους αρμόδιους φορείς, ειδικά με την Τροχαία, τους φορείς των ιδιοκτητών μέσων μαζικής μεταφοράς και όλων των υπόλοιπων εμπλεκομένων, πρέπει να φέρει ένα σχέδιο για τις πρώτες ημέρες, που μπορούν να γίνουν αλλαγές, οι οποίες θα φανούν στους πολίτες.
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει η τριτοκοσμική εικόνα με τα κολωνάκια στους πεζόδρομους και αυτό να θεωρείται παρέμβαση για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Τώρα δε που τα περισσότερα είναι σπασμένα, ούτε στο Μπαγκλαντές, δεν μπορείς να δεις τέτοιες εικόνες.
Πολλά είναι τα προβλήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν και να δείξει η νέα δημοτική αρχή, την καλή της πρόθεση να τα αντιμετωπίσει ουσιαστικά και όχι με ημίμετρα.
Άρα λοιπόν ο νέος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, στις σαράντα ημέρες που απομένουν μέχρι να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του, θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος, ώστε να λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα. Αυτό περιμένει ο κάθε πολίτης.

Δεν πάει άλλο με τους μετανάστες…


Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Δεν πάει άλλο με τους οικονομικούς μετανάστες, επεσήμανε σε χτεσινές δηλώσεις του ο αστυνομικός διευθυντής Άρτας Γιώργος Ντοκουμές, λαμβάνοντας αφορμή απ’ το τελευταίο περιστατικό που είχαμε στην Άρτα, με αφγανό οικονομικό μετανάστη, ο οποίος παρασύρθηκε απ’ τα ορμητικά νερά του Αράχθου και παρα λίγο να πνιγεί. Ένα περιστατικό που μπορεί να επαναληφθεί, αν δεν ληφθούν μέτρα και δεν υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση των οικονομικών μεταναστών, για τους κινδύνους που εγκυμονεί το ποτάμι, στο οποίο συχνά βρίσκονται είτε για να πλυθούν, είτε για να πάρουν νερό, είτε για ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανένας.
Το περιστατικό αποτελεί αφορμή, για μία ακόμη έκκληση, μιας και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, «δεν πάει άλλο», όπως χαρακτηριστικά είπε ο αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Ντοκουμές. Έδωσε κι ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο πρέπει να προβληματίσει τους πάντες. Στην περιοχή μας, σ’ όλα τα σημεία της πόλης και σ’ όλα τα χωριά ζουν σήμερα, κάτω από άθλιες συνθήκες 3.500 έως 4.000 οικονομικοί μετανάστες Αφγανοί οι περισσότεροι και οι υπόλοιποι Πακιστανοί.
Και το ακόμη σημαντικότερο στοιχείο. Στην αρχή, τον πρώτο και τον δεύτερο χρόνο που βρέθηκαν στην Άρτα, ήταν ήρεμοι και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργούσαν προβλήματα, δεν έδειχναν παραβατικότητα. Από πέρυσι όμως η παραβατικότητα και η μικροεγκληματικότητα, έχουν αυξηθεί κατά πολύ και καθημερινά οι αστυνομικοί θα πρέπει να κινητοποιούνται για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που δημιουργούν.
Σ’ όλα αυτά αν προστεθεί και το γεγονός ότι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, διαμένουν στα χωράφια και τους δρόμους και δεν έχουν να φάνε, τότε ο καθένας θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η παραβατικότητα που παρουσιάζεται σήμερα, θα είναι διπλάσια και τα προβλήματα πολλά.
Το μήνυμα έστειλε χθες με τις δηλώσεις του ο Αστυνομικός Διευθυντής Γιώργος Ντοκουμές και έρχεται να προστεθεί στις διαδοχικές εκκλήσεις που κάνει η «Γ» προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι κοινωνικοί φορείς, οι παράγοντες του τόπου και οι πολίτες για να δούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Να κατατεθούν προτάσεις, γιατί το πρόβλημα είναι μεγάλο, όσο κι αν μέχρι σήμερα οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, που είναι οι πρώτοι αρμόδιοι να ασχοληθούν με το θέμα, δεν το είχαν δει ή αδιαφόρησαν να ασχοληθούν.
Η «Γ» επέμενε και επιμένει: Τα πράγματα είναι δύσκολα. Σε λίγο καιρό κανένας δεν θα μπορεί να κάνει κάτι και η Άρτα, θα γίνει κάτι σαν την Πάτρα και τότε άντε να τρέχουν οι πάντες.

Απ’ την… απαγόρευση στο Δημαρχείο!


Η πορεία του Γιάννη Παπαλέξη μέχρι τις εκλογές

Ήταν ένα χειμωνιάτικο μεσημέρι, κοντά στα περασμένη Χριστούγεννα, που στην παρέα έπεσε η ιδέα να ασχοληθεί ο Γιάννης Παπαλέξης, με την αυτοδιοίκηση, αφού προερχόταν από μι άτυχη γι’ αυτόν εκλογική αναμέτρηση, όπου δεν κατόρθωσε να εκλεγεί βουλευτής.
Στον ίδιο άρεσε η ιδέα και βρήκε γοητευτικό το χώρο της αυτοδιοίκησης, για να ασχοληθεί και να προσφέρει στον τόπο, μιας και είναι γνωστό και δεδηλωμένο ότι αγαπάει τον τόπο που γεννήθηκε και επέλεξε να ζήσει, ασχολούμενος με τα κοινά, είτε ως δημοτικός σύμβουλος, είτε ως νομαρχιακός σύμβουλος, είτε ως γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ, είτε σε διάφορους άλλους χώρους, όπου έχει να παρουσιάσει πετυχημένες θητείες.
Όμως υπήρχε το κόμμα! Έπρεπε η όποια απόφαση και διάθεση να επικυρωθεί απ’ αυτό, για να μπορέσει να προχωρήσει η όποια προσπάθεια. Έτσι ο ίδιος δεν επέτρεπε σ’ όσους του επέμεναν να βγει ανοιχτά προς τα έξω και να κάνει επίσημα γνωστή την πρόθεσή του να διεκδικήσει το Δήμο. Μάλιστα σε κάποια στιγμή, σε νεότερη συνάντηση της παρέας, εκδηλωτικός εις εκ των συνδαιτυμόνων, φώναξε στο καφενείο «Παπαλέξης δήμαρχος» και εισέπραξε την οργή του τότε υποψηφίου και σήμερα δημάρχου, γιατί υπήρχε περίπτωση η κομματική νομενκλατούρα, να βρεθεί απέναντί του και να προκύψουν προβλήματα.
Δεν άργησε ο καιρός, που οι στενοί του φίλοι, άρχισαν σε συζητήσεις που γινόταν στην πλατεία και είχαν ως επίκεντρο την πόλη και το Δήμο, να κάνουν αναφορά στο όνομα του Γιάννη Παπαλέξη και να δηλώνουν ότι είναι η καλύτερη λύση για το νέο Δήμο Αρταίων και φυσικά για την πόλη, που ως τότε (και τώρα χειρότερα βέβαια) ασφυκτιούσε απ’ τα πολλά προβλήματα.
Η κομματική νομενκλατούρα, λειτούργησε κάπως σαν την χούντα. Πως είχε απαγορεύσει τα τραγούδια του Μίκη και δεν επιτρεπόταν να ακουστούν σε δημόσιους χώρους, έτσι συνέβαινε με το όνομα του Γιάννη Παπαλέξη. Απαγορευόταν απ’ τα «στελέχη της πλάκας», γιατί χάλαγε η κομματική ενότητα και το κόμμα, έπρεπε να λειτουργήσει με τις αρχές της σιωπής, γιατί έτσι τους βόλευε και έτσι θα δικαιολογούσαν στην κοινωνία, την ύπαρξή τους.
Εκλεγμένος σήμερα, με τον συνδυασμό του Γιάννη Παπαλέξη, τότε ήταν κάθετος. Δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για τις… διασπαστικές κινήσεις του πρώην υποψηφίου βουλευτή του ίδιου κόμματος. Σε συζήτηση δεν που έγινε με την παρουσία πολλών συμπολιτών μας, που κι αυτοί εξέφραζαν αγωνία για το μέλλον του τόπου, ο ίδιος κόμπαζε ότι κατέθεσε ενωτική πρόταση, για να… σώσει το κόμμα και η πρόταση έλεγε δήμαρχος Οικονομίδης, περιφερειάρχης Αργύρης. Και δεν δεχόταν κουβέντα για άλλο πρόσωπο, που θα του χάλαγε την δική του κομματική ησυχία.
Πέρασε ο καιρός, το όνομα του Γιάννη Παπαλέξη ακουγόταν όλο και πιο πολύ, για να φτάσουμε στις δημοσκοπήσεις, που ήθελε το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ανακοινώσει την στήριξη σε υποψήφιο δήμαρχο. Η απαγόρευση της πλατείας, όπως την είχε επιβάλει η κομματική νομενκλατούρα ίσχυε και όποιος αναφερόταν στο όνομα Παπαλέξης, έκανε ζημιά στο κόμμα.
Όλα αυτά υπό τις ευλογίες του βουλευτή Τσιρώνη, ο οποίος σε συζητήσεις που έκανε στην Άρτα, δήλωνε πως είναι ανεπαρκής για δήμαρχος ο Παπαλέξης, αναζητώντας προφανώς τον καλύτερο στο πρόσωπο του χοντρού γραμματέως, που όμως του ξέφυγε και στην κομματική διαδικασία έθεσε υποψηφιότητα για να λάβει το χρίσμα του υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη.
Απ’ το γραφείο του βουλευτή έβγαιναν κάθε μέρα και διαφορετικές προβοκάτσιες, προκειμένου να μην ακουστεί το όνομα του Γιάννη Παπαλέξη. Τι ανεπαρκή τον χαρακτήριζαν, τι ότι κάνει προσπάθεια να χαλάσει την ηρεμία του κόμματος. Και πολλά άλλα, για τα οποία δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία διάψευση, μιας και τα ακούσαμε με τα ίδια μας τα αυτιά.
Το αποκορύφωμα της προβοκάτσιας ήρθε με την ολοκλήρωση της δημοσκόπησης που έκανε το ΠΑΣΟΚ και φυσικά με σαρωτική πλειοψηφία, ανεδείκνυε ως τον πιο αποδεκτό υποψήφιο τον Γιάννη Παπαλέξη. Για να μην περάσει κι αυτό το μήνυμα, ο χοντρός γραμματέας έλαβε εντολή και εξέδωσε ανακοίνωση, για να υποστηρίξει ένα ψεύδος. Ότι δηλαδή δεν έγινε δημοσκόπηση απ’ το ΠΑΣΟΚ και άλλες τέτοιες αηδίες.
Με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης να γίνονται όλο και περισσότερο γνωστά και με την αποδοχή της κοινωνίας στο πρόσωπο του Γιάννη Παπαλέξη, αίρεται η απαγόρευση της πλατείας. Τα ισχυρά κομματικά στελέχη, βλέποντας ότι η κοινωνία αποδέχεται τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Παπαλέξη, άρχισαν να λειτουργούν σαν τους χουντίσαντες. Ενώ οι ίδιοι απαγόρευαν να ακούγονται τα τραγούδια του Μίκη, κατά την διάρκεια της χούντας, όταν έγινε η μεταπολίτευση, τα τραγουδούσαν περισσότερο δυνατά απ’ όλους, για να κρύψουν το ένοχο παρελθόν τους.
Η πλατεία εκείνη την εποχή είχε τις πλάκες της… Οι παράγοντες της πλάκας, ήθελαν και το… δούλεμά τους. Να τους λες ότι ο Παπαλέξης είναι άχρηστος και να τα βάζουν μαζί σου, γιατί τάχα πας να κάνεις κακό στο κόμμα και όλα αυτά που λένε σε κάθε δύσκολη περίπτωση οι κομματικοί υπάλληλοι.
Η συνέχεια γνωστή… συνωστισμός για να λάβουν μια θέση στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου δημάρχου, που έλαβε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, όχι με βάση τους κομματικούς υπολογισμούς, αλλά με βάση την πρόταση της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράστηκε στην δημοσκόπηση που έγινε. Έτσι άρχισε να γίνεται νόμιμος ο Παπαλέξης στα στέκια των κομματικών παραγόντων (σ.σ. ο Θεός να τους κάνει) και αρχίζει μια προσωπική πορεία, για να κερδίσει τις εκλογές και να είναι ο πρώτος δήμαρχος του Καλλικράτειου Δήμου Αρταίων.
Αν όμως ο Γιάννης Παπαλέξης θεωρούσε ότι έχει την στήριξη του κόμματος και ότι θα μπει σ’ έναν αγώνα προσπαθώντας να αξιοποιήσει και το κομματικό δυναμικό, είχε κάνει λάθος. Στο γραφείο του απερχόμενου δημάρχου Πάνου Οικονομίδη, οι συσκέψεις διαδεχόταν η μια την άλλη. «Όρκο τιμής» έδωσε το στενό περιβάλλον του Πάνου, όχι να μην στηρίξει την υποψηφιότητα Παπαλέξη, αλλά και με κάθε τρόπο να την… πολεμήσει. Που δεν τα κατάφεραν βέβαια και ο «όρκος τιμής» ξεχάστηκε, γιατί όσο κι αν προσπάθησαν, η προτροπή τους δεν περνούσε πουθενά.
Τι τράβηξε ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, να κάνει μια συζήτηση μαζί τους και να βρεθεί ένας να είναι στο ψηφοδέλτιο, ο ίδιος το ξέρει και είναι σίγουρο πως πολλά θα έχει διδαχτεί απ’ τις συζητήσεις που έκανε. Με τον καιρό, ίσως και ο ίδιος θελήσει να μιλήσει γι’ αυτή την εμπειρία, η οποία ωστόσο θα είναι άκρως διδακτική για την πορεία του ως δήμαρχος.
Όμως η πορεία τον δικαίωσε και ο ίδιος θα πρέπει να έχει βγάλει τα καλύτερα συμπεράσματα, για το που στηρίχτηκε. Απ’ όσο εμείς τουλάχιστον γνωρίζουμε, θεωρούμε σίγουρο ότι η κοινωνία, ο απλός πολίτης πίστεψε στον Γιάννη Παπαλέξη και επέβαλε την εκλογή του. Τα του κόμματος και της στήριξης, θα αποτελέσουν αφορμή για προβληματισμό και διάλογο και είναι πολλοί αυτοί που έχουν να πουν πολλά. Και θα τα πουν…

Είχε την στήριξη της κοινωνίας…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ


Απ’ την στήριξη των απλών πολιτών, της κοινωνίας δηλαδή, που σε κάποια στιγμή αποφάσισε να τεθεί απέναντι στα μικροπολιτικά παιχνίδια των πολιτικών γραφείων και των κομματικών υπαλλήλων, ήρθε η νίκη του Γιάννη Παπαλέξη στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Το κομματικό κατεστημένο, με πλαστικό χαμόγελο βρέθηκε την περασμένη Κυριακή έξω απ’ τα γραφεία του νέου δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη και ο ευτραφής παράγοντας, μάλιστα δεχόταν συγχαρητήρια για τη νίκη, νομίζοντας ότι μπορεί με το χαμόγελο και την παρουσία στο εκλογικό κέντρο, μπορεί να κρύψει το παιχνίδι που στήθηκε και είχε ως στόχο τον υποψήφιο δήμαρχο, που η ηγεσία του κόμματος στήριζε στις εκλογές.
Απλοί άνθρωποι, που ένοιωσαν την αγωνία του υποψηφίου δημάρχου και το μέγεθος της προσπάθειας που έκανε έχοντας την στήριξη ελάχιστων συμπολιτών μας, ένοιωθαν αηδία να βλέπουν τον βουλευτή Δημήτρη Τσιρώνη, με τις δηλώσεις του να προσπαθεί να δείξει πως αυτός ήταν ο στυλοβάτης του αγώνα που έγινε. Όλοι βέβαια γνώριζαν και τις προηγούμενες συζητήσεις που έκανε και προσπαθούσε να πείσει τους πάντες ότι ο εκλεγμένος (τώρα) δήμαρχος είναι ανεπαρκής. Κάποιοι εξ αυτών τον παρότρυναν να φύγει κιόλας, λέγοντας ότι και με την παρουσία του κακό μπορεί να κάνει. Κάποιοι άλλοι το είπαν κατά τον πιο επίσημο τρόπο, στην κομματική σύναξη που έγινε στο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας.
Αν αυτό το κάνει αρχή του ο νέος δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, είναι σίγουρο πως θα έχει και την μεγαλύτερη δυναμική στγο νέο του αξίωμα και τη νέα του προσπάθεια που ξεκίνησε ήδη. Θα απαλλαγεί απ’ την κομματική κηδεμονία, θα κοιτάξει τους ικανούς συμπολίτες μας και θα έχει περισσότερα να προσφέρει.
Το είπε άλλωστε και ο ίδιος στην πρώτη του δημόσια ομιλία, ως δήμαρχος πλέον. Όλοι οι ικανοί, έχουν θέση στο Δημαρχείο, είπε χαρακτηριστικά.
Και απ’ την στιγμή που ένας δήμαρχος έχει δίπλα του την κοινωνία και έχει τον ίδιο βηματισμό μαζί της, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Ούτε ως φάρσα δεν θέλουν να θυμούνται


Η πορεία του Στάθη Γιαννούλη μέχρι τις εκλογές

Πριν μπούμε ουσιαστικά στην προεκλογική περίοδο, συναντήσαμε στην πλατεία τον εκλεγέντα δήμαρχο Ν. Σκουφά Στάθη Γιαννούλη και τον αποτυχόντα Γιάννη Κόκλα, που σε στιγμές ευφορίας έκαναν δηλώσεις προχωρημένες. Ότι θα πηγαίνουν μαζί στις προεκλογικές εξορμήσεις, ο καθένας θα λέει τα δικά του, οι πολίτες θα ακούνε κι έτσι δεν θα κουράζονται να βρίσκονται σε διαφορετικές συγκεντρώσεις και συζητήσεις.
Ως ιδέα ήταν πολύ προχωρημένη, αλλά όταν ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις, ο πρώτος να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος και ο δεύτερος χρισμένος απ’ τη ΝΔ και οι δυό, ούτε ως φάρσα δεν ήθελαν να ακούσουν την ιδέα αυτή.
Τα πράγματα έγιναν πολύ σκληρά. Απ’ την μεριά του ο δήμαρχος Αράχθου Γιάννης , με το χρίσμα της ΝΔ και με στενό συγγενή τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Παπασιώζο, ένοιωθε έντονο το άγχος να εκλεγεί, γιατί με την όποια αποτυχία του, οι πολιτικές συνέπειες θα ήταν πολλές.
Απ’ την άλλη μεριά ο δήμαρχος Κομποτίου Στάθης Γιαννούλης, γνώριζε απ’ την αρχή ότι η ανεξάρτητη υποψηφιότητα σ’ έναν τέτοιο Δήμο και με μεγάλο το διακύβευμα, ήταν δύσκολη υπόθεση και απαιτούσε σκληρή προσπάθεια για να έχει το αποτέλεσμα, που έφερε την Κυριακή το βράδυ και είναι πλέον δήμαρχος του νέου Δήμου Ν. ΣΚΟΥΦΑ.
Η προσπάθεια του Στάθη Γιαννούλη, απ’ την αρχή έδειξε ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία πρώτα συναντήσαμε στον τρόπο και το περιεχόμενο της επικοινωνίας με πολίτες και παράγοντες, για την συγκρότηση του συνδυασμού.
Πολίτες που πίστεψαν στην ανεξάρτητη προσπάθεια και δεν μπήκαν στον συνδυασμό, γιατί μπορεί να είχαν την όποια υπόσχεση για την επόμενη ημέρα. Άλλωστε καλύτερα όλων, γνώριζε ο υποψήφιος δήμαρχος Στάθης Γιαννούλης, ότι στην παρούσα συγκυρία δεν είχε την δυνατότητα της υπόσχεσης, γιατί ούτε κόμμα είχε πίσω του, ούτε κυβέρνηση, ούτε μεγαλόσχημους παράγοντες που θα εγγυόνταν την όποια υπόσχεση.
Δύσκολη η απόφαση και η έξυπνη κίνηση, έγινε την κατάλληλη στιγμή. Πήρε την απόφαση να πάει μπροστά με νέα παιδιά, με φρέσκιες ιδέες, με διάθεση για δουλειά και ότι άλλο απαιτεί το εγχείρημα της ανεξάρτητης υποψηφιότητας.
Σε αντίθεση με τον έτερο δήμαρχο και υποψήφιο για τον διευρυμένο Δήμο Ν. ΣΚΟΥΦΑ Γιάννη Κόκλα. Που θεώρησε ότι με ηχηρές μεταγραφές παραγόντων απ’ τον αντίπαλο πολιτικό χώρο, θα κάνει την διαφορά. Εισήλθαν στον συνδυασμό του Γιάννη Κόκλα, οι παράγοντες της δημοτικής αρχής του Πέτα, που τέσσερα χρόνια πριν είχαν ηττηθεί στις εκλογές, αλλά δεν έκαναν τίποτα απολύτως. Ούτε στο ελάχιστο βοήθησαν τον συνδυασμό και το αποτέλεσμα αυτό καταμαρτυρεί.
Ο Στάθης Γιαννούλης, για να φτάσει στη νίκη την περασμένη Κυριακή, πέρασε «δια πυρός και σιδήρου». Αντιμετώπισε προκλήσεις. Αντιμετώπισε την υποτιθέμενη «κομματική οργή, που κάποιοι περιέφεραν, για να εμποδίσουν τους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθειά τους. Το κόμμα βλέπετε, παίζει ακόμη καθοριστικό ρόλο. Και αυτό οι αντίπαλοί του, το είχαν ως προμετωπίδα στον εκλογικό τους αγώνα.
Όμως δεν διέβλεπαν ότι απ’ την ένταση που δημιουργούσαν, άφηνα ελεύθερο χώρο, για να δράσει την καθοριστική εβδομάδα, ανάμεσα στις δυό εκλογικές αναμετρήσεις, ο Στάθης Γιαννούλης. Αυτό και έγινε.
Όταν οι ψηφοφόροι του συνδυασμού του δημάρχου Πέτα Θόδωρου Μουσαβερέ, που ήταν ο τρίτος της πρώτης Κυριακής εκλήθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα «και τώρα με ποιόν», με χαρακτηριστική άνεση απαντούσαν πως θα πρέπει να στηριχτεί ο ανεξάρτητος συνδυασμός του Στάθη Γιαννούλη.
Μια άτυχη δήλωση του βουλευτή Κώστα Παπασιώζου, που την επομένη της πρώτης Κυριακής, προφανώς για να στηρίξει την υποψηφιότητα του συγγενή του, αναφέρθηκε σε παρασκήνιο για την δημιουργία του Δήμου Ν. ΣΚΟΥΦΑ, έδωσε χώρο στον δήμαρχο Πέτα Θόδωρο Μουσαβερέ, που είχε καθοριστικό λόγο και ρόλο για την δεύτερη Κυριακή, να βάλει τα πράγματα στην θέση τους και να πει αλήθειες. Οι οποίες άνοιξαν και δρόμους.
Έτσι λοιπόν, οι ψηφοφόροι που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ είχαν κάθε λόγο να στηρίξουν Γιαννούλη, γιατί η συνολική του πρόταση ήταν πιο κοντά σ’ αυτούς, απ’ ότι η κομματική πρόταση του εκλεκτού της ΝΔ. Οι καταγόμενοι απ’ το Πέτα, σ’ όποιον χώρο κι αν ανήκαν, έβλεπαν πιο κοντά το Στάθη Γιαννούλη, μιας και δεν έβλεπαν με καλό μάτι να υπαχθούν στο Νεοχώρι.
Έτσι συγκεντρώθηκε το ποσοστό του δεύτερου γύρου και ο Στάθης Γιαννούλης είναι ο πρώτος δήμαρχος του Δήμου Ν. Σκουφά και είναι ο μόνος απ’ τους δημάρχους του νομού μας, που εκλέγεται σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
Ως δήμαρχος πλέον έχει την δυνατότητα να δράσει ΜΟΝΟ αυτοδιοικητικά. Δεν έχει εξαρτήσεις. Δεν στηρίζει την επιτυχία του σε κανένα κόμμα, αλλά στους απλούς πολίτες, στους οποίους με κάθε ευκαιρία θα πρέπει να αναφέρεται.
Θα έχει έτσι την δυνατότητα να ενώσει και τον ιδιόμορφο αυτό Δήμο, του οποίου η δημιουργία συνοδεύτηκε από διάφορους χαρακτηρισμούς και να παρουσιάσει έργο, στην πρώτη θητεία, ώστε να ελπίζει και ο ίδιος και οι πολίτες στο καλύτερο μέλλον.
Έκανε πάντως ο Στάθης Γιαννούλης, μια ηρωική προσπάθεια, η οποία και δικαιώθηκε.

Η νίκη οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ


Η νίκη του Στάθη Γιαννούλη, είναι ίσως η χαρακτηριστικότερη που μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα και να δημιουργήσει τους κώδικες της επιτυχίας, για όποιον πολιτικό σε όποιο κόμμα και αν ανήκει.
Συμπέρασμα πρώτο: Η αποδοχή του κόσμου, δεν είναι άπαξ διά παντός. Καθημερινά ο πολιτικός ελέγχεται, κρίνεται και επιδοκιμάζεται ή αποδοκιμάζεται. Κορυφαίες πολιτικές επιλογές, οδηγούν σε πιο γρήγορα και ασφαλή συμπεράσματα τους πολίτες, οι οποίοι με τα αντανακλαστικά τους απαντούν.
Εν προκειμένω λοιπόν. Ο πρώτος τη τάξει στη ΝΔ στο νομό μας, ο βουλευτής Κώστας Παπασιώζος, πως αποδέχτηκε στο μικρότερο Δήμο του νομού, να είναι απαραίτητο το κομματικό χρίσμα και στους άλλους δυό Δήμους, το ίδιο σημαντικοί κι αυτοί, το κόμμα του, να μην έχει επίσημη εκπροσώπηση.
Η βάση της απόφασης να έχει κομματικό χρίσμα ο υποψήφιος της ΝΔ στο Δήμο Ν. ΣΚΟΥΦΑ, είναι η συγγενική σχέση του βουλευτή με τον Γιάννη Κόκλα, ο οποίος τον διαδέχτηκε στον δημαρχιακό θώκο, όταν εξελέγη βουλευτής.
Με την απόφασή του αυτή, πρέπει να γνώριζε και το ρίσκο που αναλάμβανε, μιας και οι πολιτικές ευθύνες, σ’ αυτόν θα ξαναγυρίσουν, αφού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να ληφθεί αυτή η απόφαση.
Τώρα τα πράγματα και το εκλογικό αποτέλεσμα δεν τον δικαιώνουν και ο καθένας, υπό όποια οπτική κι αν αναλύσει το γεγονός, στον πρώτο που θα επιρρίψει ευθύνες, είναι ο βουλευτής, που πλέον δεν θα μπορεί να μιλάει γενικά και αόριστα, με την καταγγελία ως πρόσοψη της πολιτικής ανυπαρξίας.
Οι χειρισμοί των πολιτικών σε τόσο σημαντικά και σύνθετα θέματα, είναι αυτοί που τους καταξιώνουν ή τους απαξιώνουν. Και απ’ την στιγμή που στον συγκεκριμένο Δήμο, η ΝΔ Άρτας, με πρώτο τον βουλευτή της Κώστα Παπασιώζο, δεν μπόρεσε να κάνει υπερβάσεις, τώρα θα πρέπει να υποστεί και τις συνέπειες.
Να το πούμε πιο απλά. Πως θα στηρίξουν την κεντρική άποψη του κόμματος, ο βουλευτής και οι παράγοντες της ΝΔ Άρτας, για την ολική επαναφορά του κόμματος στα πολιτικά δρώμενα; Με τους δυό επίσημους υποψηφίους της ΝΔ να χάνουν;
Ας τα συζητήσουν καλύτερα και οι ίδιοι στις όποιες κομματικές διαδικασίες δρομολογήσουν και στην τελική οι πολίτες θα κρίνουν εκ νέου.

Ξεπέρασε όλες τις… τρικλοποδιές!


Η πορεία του Δημήτρη Γαλλίκα μέχρι τις εκλογές

Ξεπέρασε με τον καλύτερο τρόπο, όλες τις… τρικλοποδιές που του έβαλαν σ’ όλη την προεκλογική περίοδο, ο δήμαρχος του νέου Δήμου Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Δημήτρης Γαλλίκας. Είναι ένας απ’ τους πιο γνωστούς στρατηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας, που άφησε την αντιτρομοκρατική, για να υπηρετήσεις τους συμπολίτες του στα Ραδοβύζια, με τα πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα, για τα οποία όμως αισιοδοξεί ότι θα βρεθεί η λύση, η οποία θα προέρχεται από την συνεργασία με τους πολίτες και όσους αγωνιούν για την πρόοδο και την προκοπή του ξεχωριστού κομματικού του νομού Άρτας, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια έμεινε πολύ πίσω.
Εγκαταστάθηκε στο χωριό του τα Μηλιανά και έλαβε την απόφαση να είναι υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Τετραφυλλίας, πριν ακόμη προκύψει ο Καλλικράτης και συνενωθεί ο εν λόγω Δήμος, με το Δήμο Ηρακλείας και το Δήμο Γ. Καραϊσκάκη. Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν άλλαξε τα σχέδιά του και έχοντας μια καλή υποδομή στο Δήμο Τετραφυλλίας, η επικοινωνία του με τους πολίτες των άλλων Δήμων, ήταν γι’ αυτόν και πρόκληση, αλλά και ουσιαστική.
Συζήτησε μαζί τους ειλικρινά και είδε παράγοντες του χώρου να τον ακολουθούν και να δείχνουν ότι εμπιστεύονται την τύχη του νέου Δήμου σ’ έναν άνθρωπο που στην πορεία του ως ανώτερο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας, είχε μόνο επιτυχίες να παρουσιάσει. Επιτυχίες οι οποίες προέκυψαν μετά από σκληρή και αποτελεσματική δουλειά.
Το ίδιο θέλει να επαναλάβει και τώρα με την ενασχόλησή του με τα αγαπημένα του Ραδοβύζια, για τα οποία πάντα έλεγε πως έχουν άπειρες δυνατότητες ανάπτυξης, τις οποίες όμως κανένας δεν προέβαλε για να φτάσει σ’ ένα ικανοποιητικό σημείο, ώστε με τις δυνατότητες που δίνει ο Καλλικράτης να γίνει το επόμενο βήμα.
Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι και με δεδομένη την υστέρηση των τελευταίων χρόνων, μπορούν να γίνουν άμεσα και σημαντικά βήματα, για τα οποία κανένας δεν έκανε λόγο.
Ανεξάρτητος και χωρίς να έχει την ανάγκη της όποιας κομματικής στήριξης, ο Δημήτρης Γαλλίκας κατήλθε στις δημοτικές εκλογές, ως πραγματικά ανεξάρτητος και στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν πάρα πολλοί παράγοντες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων και συγκροτήθηκε ένα ψηφοδέλτιο το οποίο απ’ την αρχή έδειχνε ότι μπορεί να είναι αυτό που θα κερδίσει τις εκλογές.
Παράλληλα οι αντίπαλοί του είχαν προβλήματα στην συγκρότηση του συνδυασμού τους και ενώ αρχικά είχαν δηλώσει πρόθεση να είναι πέντε οι υποψήφιοι δήμαρχοι, στην τελική ευθεία κατέληξαν τρεις υποψήφιοι. Ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Νίκος Βασιλάκης εγκατέλειψε πρώτος, δηλώνοντας ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του και μη δείχνοντας κάποιον υποψήφιο, τον οποίο μπορούσε να στηρίξει. Το Νίκο Βασιλάκη, ακολούθησε ο έτερος υποψήφιος, με καταγωγή κι αυτός απ’ τον πρώην Δήμο Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, προφανώς, γιατί συνάντησε δυσκολίες στην συγκρότηση του ψηφοδελτίου του.
Την απόφαση του νεαρού υποψήφιου, που έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αθήνα, ακολούθησε ένα άθλιο παρασκήνιο, το οποίο είχε ως στόχο το Δημήτρη Γαλλίκα, αλλά ο τελευταίος το αντιμετώπισε με τη ψυχραιμία που τον χαρακτηρίζει και την μεθοδικότητα που οι καιροί απαιτούσαν.
Έλεγαν λοιπόν κάποιοι ότι ο υποψήφιος και τώρα δήμαρχος Δημήτρης Γαλλίκας, ανάγκασε τον συνάδελφό του σε παραίτηση, υπονοώντας ότι μπορούσε να το πράξει αυτό, γιατί ως παλιός αστυνομικός μπορούσε να παίξει ρόλο σε βάρος των επιχειρήσεων του παραιτηθέντος υποψήφιου στην Αθήνα. Μια σαχλαμάρα, η οποία δεν έπιασε τόπο και φυσικά, οι πολίτες του νέου Δήμου επείσθησαν ότι ο δήμαρχός του, άλλα έχει ως στόχους και σε καμία περίπτωση τις επιχειρήσεις του παραιτηθέντος υποψηφίου, απ’ τις οποίες μπορούσε να προκύψει συναλλαγή.
Το παρασκήνιο αυτό, λειτούργησε θα λέγαμε, ευεργετικά για τον Δημήτρη Γαλλίκα, μιας και ο τελευταίος κάτοικος του νέου Δήμου, αντελήφθη το ποιόν και την τακτική όσων ήθελαν να τον πλήξουν για να χάσει τις εκλογές.
Η προεκλογική προσπάθεια ήταν πολύ καλύτερη από κείνο το σημείο και μετά, μιας και ο υποψήφιος δήμαρχος έβλεπε τους πολίτες να τον πλαισιώνουν και να δηλώνουν στήριξη στην προσπάθειά του, χωρίς κανένας να τους το ζητήσει. Το κλίμα είχε γίνει πολύ καλό και τα πράγματα άλλαζαν μέρα με την ημέρα.
Σ’ αυτή την καμπή της προεκλογικής περιόδου, ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Γαλλίκας, είχε την δυνατότητα να ασχοληθεί περισσότερο με τα του νέου Δήμου και την πρόταση που ο ίδιος έφερε για την περιοχή του νομού, η οποία δεν στερείται τίποτα, αλλά δεν έχει κάνει βήματα ανάπτυξης.
Αχελώος, Σέλτσο και πολλά άλλα σημεία είναι αυτά που απασχόλησαν την προεκλογική περίοδο και η πρόταση του υποψηφίου έπρεπε να πείσει, αφήνοντας πίσω τον ερασιτεχνισμό του βασικού του αντιπάλου, που είχε επαναπαυτεί στην κομματική στήριξη και την παρέμβαση των κυβερνητικών βουλευτών που ήθελαν τον αντίπαλό του να εκλεγεί δήμαρχος, για να έχει και την κομματική αναφορά η προσπάθεια για το καλύτερο μέλλον των Ραδοβυζίων.
Τέλος πάντων. Δεν ήταν δυνατόν να ανακοπεί μια καλή πορεία, όπως δείχνει και το αποτέλεσμα και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έμειναν με την στήριξη στο χέρι και χωρίς να μπορούν να δείξουν ότι ασχολήθηκαν με το πώς μπορεί να πάει αυτός ο ευλογημένος τόπος μπροστά.
Ο Δημήτρης Γαλλίκας είναι ο νέος δήμαρχος στην πιο όμορφη, αλλά σήμερα μειονεκτική περιοχή του νομού μας.

Όταν το ενδιαφέρον είναι μπροστά…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ


Η περίπτωση του υποψηφίου δημάρχου του Δήμου Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Δημήτρη Γαλλίκα, στην όποια ανάλυση για την αυτοδιοίκηση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πως μπορεί ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει δεδηλωμένη την αγάπη του και την αγωνία του για τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε και θέλει με τους καλύτερους όρους να τον υπηρετήσει και απ’ την μειονεκτική θέση που βρίσκεται σήμερα να μετατραπεί σε τόπο προοπτικής και για ολόκληρη την περιοχή και για τους κατοίκους της.
Δεν επιθυμούσε την όποια κομματική στήριξη, μιας και θεώρησε ότι σε μια προσπάθεια για την πρόοδο και την προκοπή ενός τόσου μικρού Δήμου, δεν είχε θέση η κομματική αντιπαράθεση και η καταγραφή στους πίνακες των αποτελεσμάτων με το ένα ή το άλλο χρώμα.
Μπορεί η επιλογή να φάνταζε δύσκολη στην αρχή, αλλά όποιος παρακολούθησε την πορεία του συνδυασμού του μέχρι σήμερα, θα συμφωνήσει μαζί μας ότι δικαιώθηκε απόλυτα και μάλιστα ξεκινάει ο νέος δήμαρχος Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Δημήτρης Γαλλίκας, χωρίς προβλήματα και αντιπαραθέσεις με τους πολίτες στο πλευρό του για να γίνει το καλύτερο, για να μπορέσει αυτός οε ευλογημένο τόπος να πάρει την θέση που του αξίζει.
Μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα έφερε κόσμο μαζί της, σε αντίθεση με τις υποστηριζόμενες, που για να παίξει το ένα ή το άλλο παιχνίδι ο κάθε βουλευτής του νομού, ήθελαν να καθοδηγήσουν τους πολίτες στην δική τους επιλογή.
Μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, που βρήκε στον δρόμο της και… τρικλοποδιές, τις οποίες σκέφτηκαν να βάλουν όσοι έβλεπαν ότι αυτή η προσπάθεια να προχωράει, τον υποψήφιο δήμαρχο Δημήτρη Γαλλίκα. Όμως για τους πολίτες που πραγματικά επιθυμούσαν η περιοχή τους να αλλάξει σελίδα, οι τρικλοποδιές και τα προβλήματα, τους ένωσαν ακόμη περισσότερο και έφεραν το αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε.
Ίσως η προσπάθεια που ξεκίνησε σ’ αυτό τον ορεινό και μειονεκτικό Δήμου, απ’ τον Δημήτρη Γαλλίκα αποτελέσει το παράδειγμα και για άλλες περιπτώσεις τέτοιων περιοχών και Δήμων, ώστε η αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει με όρους αυτοδιοίκησης και όχι κομματικής εξάρτησης, όπως συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Ο Δημήτρης Γαλλίκας, ως ο πρώτος δήμαρχος του νέου Δήμου Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποδείξει ότι έχει την δυνατότητα να πετύχει.

Οι δέκα πέντε ψήφοι έφεραν το αποτέλεσμα


Η πορεία του Μαρίνου Γαρνέλη μέχρι τις εκλογές

Τα πάνω κάτω, γύρισαν στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών, όταν στο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα προστέθηκε ένα εκλογικό τμήμα, το οποίο έφερε απ’ την τρίτη θέση στην δεύτερη τον Μαρίνο Γαρνέλη, που ηγήθηκε ενός ανεξάρτητου συνδυασμού.
Μέχρι εκείνη την ώρα, η Σταυρούλα Καραβασίλη, η υποψήφια που στήριξε το ΠΑΣΟΚ, προετοίμαζε τα πλάνα της για την δεύτερη Κυριακή των εκλογών, όπου θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τον δήμαρχο Αγνάντων Χρήστο Χασιάκο.
Με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, άλλαξε η ροή των πραγμάτων για την δεύτερη Κυριακή των εκλογών, που θα γινόταν με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, άσχετα αν και στην Δικαιοσύνη, η υποψήφια δήμαρχος το αμφισβήτησε.
Ο συνδυασμός του Μαρίνου Γαρνέλη, που εισήλθε στον δεύτερο γύρο των εκλογών, δεν είχε συγκεκριμένη κομματική αναφορά, αν και του συντηρητικού χώρου οι περισσότεροι υποψήφιοι και με τέτοιες προτάσεις ο προεκλογικός διάλογος, άρχισε να ενώνει όσους είχαν λόγους να είναι απέναντι στον πετυχημένο μέχρι τώρα δήμαρχο Αγνάντων Χρήστο Χασιάκο.
Μπορεί και κορυφαία ονόματα του ΠΑΣΟΚ, να συνέβαλαν στην επικράτηση του στρατηγού εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας Μαρίνου Γαρνέλη στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων. Και λέμε μπορεί, γιατί οι πληροφορίες αυτό αναφέρουν και κάπως έτσι μπορεί να εξηγηθεί και το αποτέλεσμα, που βασίζεται στις ψήφους των πολιτών όλων των κομμάτων πλέον.
Ως νέος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας βρέθηκε διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βουργαρελίου, ο Μαρίνος Γαρνέλης και έμελε αυτόν τον τόπο να τον αγαπήσει, να περάσει εκεί τα περισσότερα χρόνια της θητείας του και η κατάληξή του, να είναι στο τιμόνι του νέου Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.
Πάνω από δέκα πέντε χρόνια στο Αστυνομικό Τμήμα Βουργαρελίου ο Μαρίνος Γαρνέλης, έγινε ένα μ’ αυτούς και γνωρίζει κατά τον καλύτερο τρόπο τους πάντες, τα προβλήματά τους και τις αγωνίες του.
Στην πορεία του στην Ελληνική Αστυνομία, αν ανέλαβε θέσεις και στην Άρτα και την Κεφαλονιά και τα Γιάννενα, ο Μαρίνος Γαρνέλης είχε πάντα ως σημείο αναφοράς τα Τζουμέρκα, που με κάθε ευκαιρία εκεί διέμενε ασχολούμενος και με τα προβλήματα του τόπου και αγωνιζόμενος να βρει τις λύσεις.
Πριν δυό χρόνια περίπου αποστρατεύτηκε από την Αστυνομία και επέλεξε να διαμένει στο Βουργαρέλι, απ’ όπου κατάγεται και η σύζυγός του, αν και η καταγωγή του είναι από την Κρήτη. Με την απόφασή του να διαμείνει στο Βουργαρέλι, ήταν πολλοί εκείνοι, που με την ανακοίνωση του Καλλικράτη, τον προέτρεψαν να ασχοληθεί με το νέο Δήμο και τελικά πείστηκε.
Η προεκλογική πορεία και ανεβοκατεβάσματα. Απ’ την μια οι καλές προθέσεις κάποιων να ακολουθήσουν την προσπάθειά του, απ’ την άλλη οι προσπάθειες αυτοδιοικητικών, όπως η Σταυρούλα Καραβασίλη που στηρίχτηκε απ’ το ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χρήστος Χασιάκος, απαιτούσαν σκληρή δουλειά και ουσιαστική επικοινωνία για τον υποψήφιο δήμαρχο Μαρίνο Γαρνέλη. Ο ίδιος έφτασε και στο πιο απομακρυσμένο σημείο του νέου Δήμου, συνομίλησε και με τον τελευταίο κάτοικο του νομού. Άκουσε τα προβλήματα και ενέπνευσε εμπιστοσύνη, για ένα θέμα που το γνωρίζει καλά και μπορεί να εμπνέει εμπιστοσύνη. Έδωσε μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια των χωριών, θέμα το οποίο απασχολεί όσους μένουν μόνιμα στα χωριά των Τζουμέρκων και έχουν μεγάλο πρόβλημα με κλοπές και όλα όσα καθημερινά συζητούνται.
Έδειξε το προφίλ του απλού ανθρώπου, που θα είναι δίπλα σ’ όποιον έχει πρόβλημα. Έδειξε τον άνθρωπο που είναι ένας απ’ τους πολλούς, με διάθεση και χρόνο, ως συνταξιούχος να ασχοληθεί με το κάθε θέμα και να λειτουργήσει στην αυτοδιοίκηση με νέο μοντέλο, το οποίο ο ίδιος όπως είπε θα κατοχυρώσει στην περιοχή μας.
Ιδιαίτερα φιλόδοξο το σχέδιο του νέου δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνου Γαρνέλη, είναι στο χέρι του να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει και να συνδέσει το όνομά του με την ανάπτυξη των Τζουμέρκων, μια υπόθεση την οποία βρίσκει σε καλό δρόμο, γιατί θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα, αρχίζοντας απ’ την δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Τζουμέρκων, ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια όποιου έχει την διάθεση να ασχοληθεί και να φέρει την καινοτομία, βασισμένη στην προστασία του φυσικού κάλλους που είναι και η κληρονομιά των Τζουμερκιωτών.
Θα αποτελέσει μεγάλο στοίχημα για το δήμαρχο κεντρικών Τζουμέρκων, η πρόσκληση που έχει μπροστά του και η συνέχιση της προσπάθειας που ξεκίνησε απ’ όλους τους παράγοντες του χώρου και έγιναν τα βήματα για τα οποία κάναμε αναφορά παραπάνω.
Όμως αυτό θα απαιτήσει την συνεργασία όλων, χωρίς υπεροψίες και υπερβολές, που στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση.
Θα χρειαστεί βεβαίως και η συνεισφορά σ’ αυτό το εγχείρημα όλων των παραγόντων των Τζουμέρκων, που μπορεί να έτυχε σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση να μην είναι στο πλευρό του νέου δημάρχου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εγκαταλείψει το ενδιαφέρον τους για τα χωριά τους και στερούνται των δυνατοτήτων παρεμβάσεων.
Αυτά θα πρέπει να έχει κατά νου ο νέος δήμαρχος, γιατί η υπόθεση της ανάπτυξης των Τζουμέρκων, δεν είναι το δικό του στοίχημα, είναι το στοίχημα της Άρτας, είναι το στοίχημα της Ηπείρου ολόκληρης.

Τα Τζουμέρκα είναι από μόνα τους πρόκληση

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ


Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, ένας Κρητικός με ιδιαίτερο πάθος, όμως για τα Τζουμέρκα, μιας κι εκεί έχει ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του και όπως απεδείχθη έγινε ένα με τους κατοίκους και τους καταγόμενους απ’ τα χωριά των Τζουμέρκων, που αποτελούν το νέο Δήμο.
Όμως έχει μπροστά του μια πρόκληση, που είναι τα ίδια τα Τζουμέρκα. Σ’ όλους τους τόνους έχει τονιστεί και προεκλογικά, αλλά και με κάθε ευκαιρία, ότι τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να είναι τα χρόνια των Τζουμέρκων, που με γοργούς ρυθμούς, πρέπει να αξιοποιήσουν την όποια ευκαιρία, να αξιοποιήσουν προγράμματα και να δούμε σε κάποια στιγμή, να αποτελούν τον σημαντικότερο τουριστικό προορισμό, με ανάλογες ευκαιρίες για όσους διαμένουν και κρατούν στην ζωή μας τα χωριά και γι’ αυτούς που μπορεί να τα επιλέξουν, απογοητευμένοι απ’ την ζωή στα αστικά κέντρα.
Το μήνυμα αυτό δηλώνει ότι έχει λάβει ο νέος δήμαρχος, ο οποίος και στις προεκλογικές συζητήσεις το έχει αναλύσει, αλλά θα πρέπει τα άμεσα βήματα, οι άμεσες παρεμβάσεις να πείσουν.
Έχει την δυνατότητα να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις, μιας και όπως δηλώνει ο ίδιος εξελέγη χωρίς κομματικές και άλλες εξαρτήσεις, που μπορεί άλλοι αιρετοί να έχουν και να μην μπορούν είτε να κινητοποιηθούν περισσότερο, είτε να μην κάνουν παρεμβάσεις, για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα και πολλά άλλα, τα οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε δει στην αυτοδιοίκηση.
Συμπερασματικά θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι το πιο ευαίσθητο σημείο του νομού μας, σ’ αυτή την χρονική συγκυρία είναι τα Τζουμέρκα, που δεν πρέπει να χάσουν καμία ευκαιρία, γιατί πολλές έχασαν μέχρι τώρα.
Αν αυτή η προσπάθεια συνοδευτεί και με την καθημερινή παρουσία δίπλα στον πολίτη, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και θα υπάρχει η διάθεση της συνεργασίας, άρα και η αισιοδοξία για το καλύτερο μέλλον.

Μείζον πολιτικό πρόβλημα για τη ΝΔ Άρτας

Στο επίκεντρο της κριτικής, οι επιλογές και οι προτάσεις του βουλευτή Κ. Παπασιώζου

«Χαστούκι» για όσους έλαβαν αποφάσεις πριν τις δημοτικές εκλογές για το νομό Άρτας, αποτελούν τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και σε καμία περίπτωση η εκλογή Καχριμάνη, που συνοδεύτηκε από καλή παρουσία και στο νομό Άρτας, δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιστάθμισμα στην μεγάλη ήττα που υπέστη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομό μας.
Δεν ήθελαν, λίγο πριν το καλοκαίρι οι παράγοντες του κόμματος και τοπικό και σε επίπεδο ηγεσίας, να ακούσουν απόψεις και προτάσεις, που θα ήταν καλύτερες και δεν θα δημιουργούσαν τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν.
Ήταν πολλοί αυτοί που στο εσωτερικό της ΝΔ, με κάθε ευκαιρία επεσήμαναν προς τον εκπρόσωπο της γραμματείας αυτοδιοίκησης του κόμματος, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κερδηθούν οι εκλογές με το νομάρχη Γιώργο Παπαβασιλείου υποψήφιο, όπως επίσης ότι δεν ήταν αναγκαίο να προκύψει κομματική στήριξη στον μικρό νέο Δήμο Ν. Σκουφά.
Κι όμως έτσι έγιναν τα πράγματα. Ο κ. Παπαβασιλείου, έλαβε το κομματικό χρίσμα, βάζοντας την ίδια στιγμή απέναντί του όλα τα στελέχη του κόμματος, που λίγο καιρό πριν είχαν δώσει την μάχη για την επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά στην Άρτα.
Καθοριστικό ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη έπαιξε ο βουλευτής του νομού Κώστας Παπασιώζος, ο οποίος για όλα τα ενδεχόμενα ρωτήθηκε και οι απαντήσεις που έδωσε ήταν αυτές που βάρυναν στην τελική επιλογή.
Η ήττα του Γιώργου Παπαβασιλείου στην Άρτα, με τον τρόπο που ήρθε, αλλά και η ήττα του συγγενή του βουλευτή Γιάννη Κόκλα στο Δήμο Ν. Σκουφά, δείχνουν αυτό που όλοι είχαν επισημάνει απ’ την περίοδο που γινόταν οι συζητήσεις για την επιλογή των υποψηφίων που θα έχουν την στήριξη του κόμματος της αντιπολίτευσης. Έλεγαν τότε χαρακτηριστικά, ότι δεν μπορεί να ενώσει το κόμμα της ΝΔ, με τον συσχετισμό που έχει η ηγεσία του ένας άνθρωπος που λίγο καιρό πριν είχε τεθεί μετωπικά απέναντι στην σημερινή ηγεσία της ΝΔ και που επί πλέον έχει μια πορεία, η οποία κάθε άλλο ενέπνεε εμπιστοσύνη γιατί κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η αλαζονεία και η υπεροψία.
Στην δεύτερη περίπτωση, για το χρίσμα στον Γιάννη Κόκλα δηλαδή, οι πάντες έλεγαν ότι δεν μπορεί κανένας να ανεχτεί την οικογενειοκρατία, όπου δίνεται το κομματικό χρίσμα σ’ ένα πολύ μικρό Δήμο, μόνο και μόνο χάριν της συγγενικής σχέσης με τον βουλευτή.
Το αποτέλεσμα ήρθε, δεν είναι καθόλου καλό για τη ΝΔ και όπως είναι λογικό σε κεντρικό επίπεδο, ο απολογισμός θα ζητηθεί απ’ τον βουλευτή, ο οποίος έκανε και τις περισσότερες εισηγήσεις, για το πώς το κόμμα θα πάει στις εκλογές. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΟ

Σε πολιτικά γραφεία που δεν στήριξαν την εκλογή του Γ. Παπαβασιλείου, προσπαθούν να αποδώσουν την αιτία της ήττας στο Δήμο Αρταίων, κάποιοι «αναλυτές», οι οποίοι είχαν προεξοφλήσει, την περασμένη εβδομάδα, μεγάλη νίκη.
Και πως ήταν δυνατόν κάποια πολιτικά γραφεία να είναι δίπλα στον εκλεκτό του κόμματος, την στιγμή που ο ίδιος ο υποψήφιος, σ’ όλη του την παρουσία στην Άρτα, δεν έκανε άλλο απ’ το να υποτιμάει τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου και με την δύναμη που είχε, κατά περίπτωση, να προσπαθεί να μειώνει την όποια προσπάθεια έκαναν και το όποιο αποτέλεσμα έφερνε.
Μήπως λοιπόν, οι «αναλυτές» που θέλουν να υπερασπιστούν την «ενότητα» της ΝΔ, θα έπρεπε πρώτα να δουν την πορεία και την παρουσία στην Άρτα του νομάρχη και ακολούθως να προβούν σε «αναλύσεις» για τα αίτια της ήττας;

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: «Η νίκη μας, είναι νίκη της Ηπείρου»

Ο πρώτος εκλεγμένος Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, το μεσημέρι της Δευτέρας βρέθηκε στην Άρτα και έκανε την παρακάτω δήλωση στα Μέσα Επικοινωνίας:
"Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Ηπειρώτες για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, για την τιμή που έκαναν στην παράταξή μας να την αναδείξουν με μεγάλη διαφορά ως την πρώτη αιρετή διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου. Η νίκη της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης», είναι νίκη της Ηπείρου.
Υπόσχεσή μας: Να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών. Απαράβατη αρχή: Η αιρετή Περιφέρεια θα έχει ανοικτές τις πόρτες της, θα είναι συμπαραστάτης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών.
Με τη συνεργασία των πολιτών, όλων των Φορέων, των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των πολιτικών δυνάμεων, των Απόδημων, ξεκινάμε άμεσα τον προγραμματισμό μας για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων και την προώθηση των μεγάλων παρεμβάσεων που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Βασικοί μας συνεργάτες θα είναι οι αιρετοί της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Θέλω να συγχαρώ τις νέες δημοτικές αρχές και όλους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους που εξελέγησαν, γνωρίζοντάς τους ότι από την 1η Ιανουαρίου, η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου θα είναι δίπλα τους για τη βελτίωση των υποδομών, για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των Δήμων, για την προώθηση των αναπτυξιακών τους δυνατοτήτων.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους Αντιπεριφερειάρχες, τους περιφερειακούς συμβούλους, τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους για το ήθος και την ευπρέπεια με την οποία διεξήγαγαν τον προεκλογικό αγώνα και τη συμβολή τους στη νίκη της παράταξής μας.
Επίσης ευχαριστώ ιδιαίτερα τους εθελοντές, τους νέους και τις νέες που έδωσαν τη δική τους μάχη για την προώθηση του προγράμματός μας, καθώς επίσης και τους εκλογικούς μας αντιπροσώπους που βοήθησαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.
Από σήμερα ξεκινάμε την δύσκολη προσπάθεια της οργάνωσης της αιρετής Περιφέρειας, βάζουμε μπροστά το πρόγραμμά μας για την ενιαία, ισόρροπα ανεπτυγμένη, Αξιοβίωτη Ήπειρο.


ΑΡΓΥΡΗΣ: Δεσμεύομαι για μια Ήπειρο ισχυρή

Όλους τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους το συνδυασμό ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ και όλους τους συνεργάτες του που δώσανε μαζί έναν καθαρό πολιτικό αγώνα με όραμα και στόχο την ανάπτυξη και την πρόοδο της Ηπείρου ευχαριστεί ο επικεφαλής της Παράταξης κ. Βαγγέλης Αργύρης .
Η εντολή και η εμπιστοσύνη τους μας δεσμεύει προσθέτει , ενώ παράλληλα συγχαίρει την πλειοψηφούσα παράταξη για τη νίκη της, ευχόμενος καλή επιτυχία στο έργο της. Δέσμευσή μου συνεχίζει ο κος Αργύρης ο αγώνας για μία Ήπειρο ισχυρή. Για υπεράσπιση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της δημιουργίας.
Η προάσπιση του προγράμματός μας και των δεσμεύσεων που λάβαμε θα είναι συνεχής και αδιαπραγμάτευτη. Τις επόμενες ημέρες, μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του συνδυασμού μας, θα έχουμε τη δυνατότητα να αποτιμήσουμε σε βάθος το αποτέλεσμα και το μήνυμα των πολιτών, καταλήγει στο μήνυμά του ο επικεφαλής της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ».

Συγκλονιστικό το νέο βιβλίο του Αρτινού συγγραφέα

ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΟΥΤΑ: «ΜΙΑ ΧΑΡΑΜΑΔΑ ΦΩΣ»

Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΡΤΙΝΟΥ

Δεν είναι καθόλου τυχαίος ή υπερβολικός ο τίτλος της παρούσης βιβλιοπαρουσίασης. Πηγάζει μέσα από τη σκληρή, αδυσώπητη πραγματικότητα που έζησαν εκατοντάδες ελληνόπουλα που οδηγήθηκαν από τις κοινωνικές ανάγκες μιας δύσκολης εποχής στις δεκάδες παιδοπόλεις που λειτούργησαν τότε ανά την επικράτεια.
Πηγάζει επίσης μέσα από τις φρεσκοτυπωμένες σελίδες του νέου, συγκλονιστικού μυθιστορήματος του καταξιωμένου Αρτινού συγγραφέα Βαγγέλη Κούτα, που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο των μεγάλων επιτυχιών «Ψυχογιός».

Πηγάζει βεβαίως και από την επισήμανση που έγινε, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του συγκεκριμένου πονήματος, από τον καλό συνάδελφο, συμπατριώτη, συγγραφέα και διευθυντή της εφημερίδας «Η Βραδυνή» Γιώργο Παπασωτηρίου. Ο οποίος κατά τη διάρκεια της μεστής, εμπεριστατωμένης και διεισδυτικής ανάλυσης-παρουσίασης του μυθιστορήματος είπε πως η σωματική και ψυχική κακοποίηση ενός μικρού παιδιού στο χώρο που πραγματοποιήθηκε, ενός χώρου που υποτίθεται πως παρείχε άσυλο, ασφάλεια, μάθηση και ικανοποιητική διαβίωση, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά ως βιασμός στον παράδεισο. Γιατί μικροί παράδεισοι θα έπρεπε να ήταν οι παιδοπόλεις και όχι κολαστήρια, όπου διαφέντευαν κάθε είδους αποβράσματα της κοινωνίας.
«Βιασμός στον παράδεισο» θα ήταν ίσως ο καλύτερος τίτλος. Δεν είναι όμως, και πολύ σωστά, αφού ο συγγραφέας δεν στάθηκε πάνω από το αποτρόπαιο γεγονός. Κι έκανε καλά αφού βιασμούς, κακοποιήσεις, απάνθρωπους σωφρονισμούς, ακόμα και δολοφονίες που πραγματοποιήθηκαν σε «χώρους ιερούς», έχουν γραφεί πάρα πολλά. Όπως πολλά γράφτηκαν και για τον αισχρό ρόλο που έπαιξαν πολιτικοί και πολιτική της εποχής εκείνης, Εκκλησία, διευθυντές, παιδαγωγοί και ψυχολόγοι «ασελγώντας» παντοιοτρόπως στα άμοιρα σώματα και τις αγνές ψυχές εκατοντάδων παιδιών. Τα περισσότερα απογαλακτισθέντα βιαίως από τις αγκαλιές των μανάδων τους, των φυλακισμένων και εκτοπισθέντων γονιών τους. Των δολοφονημένων ή εκπατρισθέντων από τους «νικητές» του εμφύλιου σπαραγμού. Παιδιά τα οποία ποτέ δεν γύρισαν και δεν γνώρισαν τους δικούς τους και τα μέρη τους, επειδή αρκετά πουλήθηκαν σε πλούσιους άκληρους «θετούς» γονείς απανταχού της γης και ιδιαίτερα σε αμερικανούς. Πολλά από τα οποία όχι μόνο δεν ευτύχησαν κοντά τους, αλλά έγιναν και αντικείμενα εκμετάλλευσης, καταναγκασμού, εκπόρνευσης, όπως και οι πολύφερνες νύφες που καραβιές-καραβιές έφταναν στη «χώρα του παραδείσου», που όμως δεν ήταν παρά μια επίγεια κόλαση.
Το υπέροχο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Κούτα δεν ακολουθεί την πεπατημένη παρόμοιων περιστάσεων και γραφών. Στέκεται πέραν από πολιτικές και κοινωνικές ανισότητες, αντεκδικήσεις, κατηγορίες, φανατισμούς. Αν και υπεράνω όλων κατορθώνει και μπαίνει βαθιά μέσα στην ψυχή και το μυαλό του ήρωα του πότε ως αφηγητής, πότε ως παρατηρητής, πότε ως εξομολογητής και το σπουδαιότερο ως έμπειρος ψυχολόγος. Και κατορθώνει περίφημα να δείξει παραστατικότατα όλες τις πτυχές της πολυτάραχης ζωής και τις εμπειρίες του ήρωά του. Τόσο καλά όπως δεν το κατάφεραν όλοι όσοι ασχολήθηκαν μαζί του για να τον «γιατρέψουν». Και πώς να το καταφέρουν αφού οι περισσότεροι εξ αυτών ζούσαν στον κόσμο τους και έβλεπαν αφ΄υψηλού ή έστω στερεότυπα επιστημονικά τον κάθε προβληματισμένο και προβληματικό χαρακτήρα που έχρηζε βοήθειας. Για να υπενθυμίσω το καθιερωμένο στην περίπτωση πως αρκετοί απ΄αυτούς είναι οι πρώτοι που χρειάζονται γιατρό.
Ευαίσθητος και ρομαντικός, ερωτευμένος με τους ανθρώπους και τη φύση, ιδιαίτερα του περιβάλλοντος στο οποίο μεγάλωσε και δεσμεύτηκε εφ΄όρου ζωής μαζί του, ο συγγραφέας μας δίνει ένα σπουδαίο πόνημα, ένα ψυχογράφημα με γλώσσα στρωτή και αφηγηματική δεινότητα που παραπέμπει και θυμίζει ιστορίες, περιγραφές και εικόνες που μας κληροδότησαν γίγαντες της παγκόσμιας μυθιστορηματικής γραφής, όπως ο δικός μας Καρκαβίτσας (Λόγια της πλώρης) και ο αλλοεθνής Χεμινγουέη (Ο γέρος και η θάλασσα).
Ολοζώντανες εικόνες όπως της έζησαν από τα μικράτα τους τόσο ο συγγραφέας όσο και ο ήρωάς του. Που βίωσε αξέχαστες περιπέτειες κοντά στον φωτοδότη οδηγό των πλοίων, στον απομακρυσμένο φάρο όπου γεννήθηκε ο μικρός πρωταγωνιστής, πρωταγνάντεψε τη γαλήνια θάλασσα, ένιωσε την ορμή της να ξεσπάει σε βράχια και αμμουδερές ακτές, γεύτηκε την αλμύρα της, απόλαυσε τη δροσιά της και κοντά της έπαιξε ατέλειωτες ώρες και ημέρες κατά τα πρώτα χρόνια της αθώας και ανέμελης ζωής του, πριν τα οικογενειακά και κοινωνικά μολυβένια σύννεφα πέσουν βαριά πάνω του.
Τα οποία όμως δεν άργησαν να φανούν, μαζί με τα δύσκολα, Αυτά που ξεκινούν από το μίσος και την κακία των ανθρώπων, τις αγάπες και τους παράνομους έρωτες, την απελπισία, την κακομοιριά, τη σκλαβιά του χώρου, της οικογένειας, της ζωής. Την ασχήμια της ψυχής και του σώματος. Την αδυσώπητη μικροκοινωνία της επαρχίας, την καθημερινή προσβολή, την ταπείνωση. Όλα αυτά που μπορεί ν΄αντέχουν, να υπομένουν και να πληρώνουν οι μεγαλύτεροι, θέλοντας και μη, αλλά που δεν μπορούν να βαστάξουν οι αθώες παιδικές ψυχές.
Όπως δεν μπορούν να βαστάξουν τον αναγκαστικό εγκλεισμό, το βίαιο απογαλακτισμό από την οικογένεια, τη «στρατιωτική ζωή» των ιδρυμάτων, το βιασμό της ψυχής και του σώματος. Πληγές βαθιές, πληγές αγιάτρευτες που σημαδεύουν και συνοδεύουν σε κάθε τους βήμα όλους τους λαβωμένους. Χαραγμένες βαθιά στη μνήμη έρχονται σε ύπνο και ξύπνιο να ταράξουν κάθε σκέψη, κίνηση, πράξη. Πληγές που όσο κι αν θέλεις να ξεχάσεις, αυτές παραμένουν άρρηκτα δεμένες μαζί σου.
Αυτές τις τραγικές επιπτώσεις περιγράφει και ο συγγραφέας στο μυθιστόρημά του ψυχαναλύοντας με ευαισθησία, συμπάθεια και ενδιαφέρον τον ήρωά του. Και μας αποκαλύπτει τους προβληματισμούς, τις ενδόμυχες σκέψεις, τις επιθυμίες, τις φοβίες και τις χαρές του. Και όλα αυτά χωρίς ίχνος σκληρότητας στη γραφή, αλλά μόνο σε ορισμένες πράξεις που βίωσε.
Και μας δίνει ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, σκληρό στην πραγματικότητα, αλλά δοσμένο με πολύ ευαισθησία, σεβασμό, αγάπη, γλαφυρότητα. Γιατί στόχος του συγγραφέα είναι, και τον πετυχαίνει περίτρανα, να καταδείξει όλα όσα συνοδεύουν παρόμοιες καταστάσεις στον μετέπειτα χρόνο. Και μας τα δείχνει στο πρώτο μέρος του βιβλίου με την εκπληκτική αφηγηματική δεινότητα που διαθέτει, όταν ο ήρωας του είναι παιδί και στο δεύτερο μέρος βάζοντας τον ήρωα του στη θέση του σε μια παρορμητική εξομολόγηση. Κάτι που γίνεται αφορμή εκεί που ζούσε στο απόλυτο σκοτάδι να δει επιτέλους μια χαραμάδα φως. Ήταν η ηλιαχτίδα που αντανακλούσε η αγάπη, που τελικά ένιωσε να τον αγγίζει, στα πρόσωπα δύο ανθρώπων που στάθηκαν με ανιδιοτελή φιλία και στοργή δίπλα του. Και ήταν τόσο δυνατή η ηλιαχτίδα που γέμισε με δάκρυα το πρόσωπό του και την καρδιά του με ελπίδα.
Για το περιεχόμενο, τη σύλληψη, τη γραφή, την απόδοση και το αποτέλεσμα του βιβλίου μίλησαν διεξοδικά κατά την παρουσίασή του, που έγινε στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» της Αθήνας, οι συγγραφείς Σωτήρης Δημητρίου, Γιώργος Παπασωτηρίου και Γιώργος Σταματόπουλος. Αποσπάσματα του μυθιστορήματος ανέγνωσε η ηθοποιός Ελευθερία Γεροφωκά.
Ακολούθησε διάλογος με παρατηρήσεις και κριτική από παρευρισκόμενους. Έλαβαν μέρος εκφράζοντας τις απόψεις τους επί του περιεχομένου οι συγγραφείς Βασίλης Γκουρογιάννης και Βάντα Κουτσοκώστα, καθώς και ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης. Τον τελευταίο λόγο είχε ο συγγραφέας Βαγγέλης Κούτας, ο οποίος με συγκίνηση αλλά και αστείρευτο χιούμορ ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την υποδοχή που επιφύλαξαν στον ίδιο και το νέο βιβλίο του και κατέστησε σαφές για άλλη μια φορά πως παραμένει αθεράπευτα ερωτευμένος με τη γενέθλια γη, τη Βίγλα Άρτας.
Αγαπητέ Βαγγέλη σε ευχαριστούμε όχι μόνο για το υπέροχο μυθιστόρημά σου που μας έδωσες, αλλά και γιατί αποδεικνύεις, μαζί με μια άλλη σειρά συμπατριωτών μας, πως το συγγραφικό πνεύμα ανθίζει και καρπίζει πλέον και στον κάμπο και όχι μόνο στα ψηλά βουνά και κάνει περήφανους όλους εμάς που προερχόμαστε απ΄αυτόν. Καλοτάξιδο.

Ένας χρόνος απ’ τον θάνατο του Στράτου Στασινού


Συμπληρώθηκε κιόλας ένας χρόνος απ’ τον θάνατο του αρτινού σκηνοθέτη και φίλου Στράτου Στασινού. Έφυγε στις 10 Νοεμβρίου του 2009 χτυπημένος απ’ την επάρατο νόσο, την οποία, όπως όλοι είχαν να λένε, αντιμετώπισε με περίσσεια ψυχραιμίας και πάντα με την αγωνία του για την τέχνη, αλλά και για τον τόπο μας, την Άρτα.
Όλοι τον θυμούνται, να βρίσκεται συχνά στην Άρτα, να προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να προβληθεί ο τόπος που γεννήθηκε και αγάπησε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα , η απόφασή του να γυρίσει την τελευταία του βραβευμένη ταινία «πέρα από τη Λίμνη», στην Άρτα και πιο συγκεκριμένα στην Λίμνη Πουρναρίου και τους γύρω απ’ αυτοί χώρους, που είναι μοναδικής ομορφιάς.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του σκηνοθέτη Στράτου Στασινού η «Γ» σήμερα κάνει μία ιδιαίτερη αναφορά στην τελευταία του ταινία «πέρα από τη Λίμνη».
Ο Στράτος Στασινός γεννήθηκε στη Γραμμενίτσα της Άρτας το 1945 και σπούδασε κινούμενο σχέδιο και κινηματογράφο στο Παρίσι. Υπήρξε δημιουργός ταινιών κινουμένου σχεδίου αλλά και πολλών ντοκιμαντέρ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση καθώς και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κινουμένου Σχεδίου (CARTOON).
Στην Ελλάδα, δίδαξε τεχνικές κινουμένου σχεδίου στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με περιοδικά ως εικονογράφος. Το 1979 πήρε το Α’ βραβείο στη Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας που έγινε στην Αθήνα. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κινουμένου Σχεδίου (CARTOON). Οι ταινίες του Στράτου Στασινού έχουν προβληθεί σε πολλές διεθνείς εκδηλώσεις και έχουν τιμηθεί με διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η «ΕΛΕΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» για τον Στράτο Στασινό

Ταινία στα 62; Γιατί όχι; Αλλωστε οι παλιότερες πολυβραβευμένες ταινίες του Στράτου Στασινού μάς «ταξίδεψαν»: «Του κολυμπητή» (1985) ήταν το πρώτο animation με κούκλες στην Ελλάδα, βασισμένο σε ένα δημοτικό τραγούδι. Και η «Ηπειρος» (1995), το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που βρήκε διανομή στις αίθουσες μετά 30 χρόνια.
Και να που τώρα επιστρέφει και πάλι στην πανέμορφη Ηπειρο, τη γενέτειρά του, με ένα παραμύθι -σπάνιο είδος στο ελληνικό σινεμά: Στο «Πέρα από τη λίμνη» ένας νεαρός άντρας (Στάθης Ματζώρος) ξελογιάζεται από μια νεράιδα (Αννα Δημητρίεβιτς) - στην πραγματικότητα το άλτερ έγκο της αρραβωνιαστικιάς του.
Οχι, δεν άργησε να κάνει ταινία λόγω των αντίξοων συνθηκών της ελληνικής πραγματικότητας. «Σ' όλη μου τη ζωή αναζητούσα διαφορετικά ενδιαφέροντα στο χώρο της δημιουργίας. Σκίτσαρα, ζωγράφιζα, έκανα κινούμενα σχέδια, γύριζα ντοκιμαντέρ. Δεν το 'χα σκεφτεί καν, μέχρι που μου ήρθε η ιδέα να γυρίσω τον "Ερωτόκριτο" σε μια μεγάλου μήκους με κούκλες. Όμως θεωρήθηκε πολύ φιλόδοξο εγχείρημα από το ΕΚΚ».
Εχοντας κάνει περί τα 45 ντοκιμαντέρ, ο Στρ. Στασινός κάποια στιγμή αποφάσισε τελικά να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στη μυθοπλασία. «Ενιωσα την ανάγκη να διηγηθώ μια δική μου ιστορία και γράφοντας ανακάλυψα στον εαυτό μου μια δυνατότητα γραφής που δεν πίστευα ότι έχω. Ηξερα ότι είναι ένα ρίσκο, αλλά πάντα ενδίδω στην πρόκληση».
Η ταινία, μια ανεξάρτητη παραγωγή με γυρίσματα στη Θεσπρωτία, την Πρέβεζα, την Αρτα και σε δύο λίμνες της περιοχής, τελικά βρήκε παραγωγό, τον Κ. Μωριάτη, και συμπαραγωγό, την ΕΡΤ, και, ω του θαύματος, δεν συνάντησε ιδιαίτερα προβλήματα παραγωγής. «Το να κάνεις μια ταινία βέβαια είναι από μόνο του ένα μεγάλο μάθημα -έστω κι αν το δει κανείς ως πάθημα».
Στα γυρίσματα συνέβησαν διάφορα ευτράπελα. Οπως το ότι στην ερωτική σκηνή της ταινίας με την πανέμορφη Σέρβα Αννα Δημητρίεβιτς ο πρωταγωνιστής τραυματίστηκε, με αποτέλεσμα η υπόλοιπη... μισή ερωτική σκηνή να γυριστεί ένα μήνα μετά.
Αλήθεια, δεν φοβήθηκε την δυσπιστία που μπορεί να συναντούσε λόγω ηλικίας;
«Οχι. Ούτε την αντιμετώπισα. Ηθελα να κάνω το κέφι μου. Πάντα πίστευα ότι αξίζει, ακόμα και στα 90 μου, να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Αισθάνομαι πως αυτό με ανανεώνει».
Ωστόσο, έσπευσε να παραιτηθεί, λόγω ηλικίας, από τη διεκδίκηση του βραβείου πρωτοεμφανιζόμενου στα φετινά κρατικά. Κι ας τον ανακοίνωσαν ως υποψήφιο, από λάθος, στην τελετή. «Θα αισθανόμουν ντροπή αν το λάμβανα. Αυτό είναι ένα βραβείο για νέους, για να τους βοηθήσει να συνεχίσουν. Εγώ αν συνεχίσω θα το καταφέρω με τα κότσια που έχω».

«Πέρα Από Τη Λίμνη», η τελευταία ταινία του Στράτου Στασινού

Η Ιστορία
Ο μύθος της ταινίας εξερευνά τη σχέση ανάμεσα σε δύο κόσμους, που βρίσκονται τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά ο ένας από τον άλλον: τον κόσμο της πραγματικότητας και τον κόσμο του υπερφυσικού, της φαντασίας.
Η σχέση αυτή προσωποποιείται μέσα από τους δύο διαφορετικούς αλλά ταυτόχρονα συμπληρωματικούς χαρακτήρες, της Μαρίας και της άγνωστης γυναίκας του δάσους.
Η πρώτη εκπροσωπεί τον πολιτισμό και τις συμβάσεις του, ενώ η δεύτερη τη φύση και την πρωτόγονη ελευθερία της.
Tις δύο διαφορετικές γυναίκες υποδύεται η ίδια ηθοποιός, άλλοτε ως μια συνηθισμένη και υποταγμένη κοπέλα του χωριού, και άλλοτε ως ένα αγρίμι αλλά και νεράιδα του δάσους.

Σύνοψη
Ο Θάνος ζει μια συμβατική ζωή με την οικογένειά του σε κάποιο παραλίμνιο χωριό της Ηπείρου. Είναι αρραβωνιασμένος με τη Μαρία και δουλεύει με τον πατέρα του, το Βάιο.
Μια μυστηριώδης χορεύτρια με πέπλα, ένα βράδυ της αποκριάς στο καφενείο του χωριού, θα ταράξει τα νερά της καθημερινότητάς του.
Η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει για τον Θάνο την αφορμή για να αποπειραθεί να συλλάβει τη γυναικεία φύση.
Η γυναίκα της αποκριάς θα τον πάει στην «γυναίκα της άλλης όχθης», το ξωτικό της περιοχής.
Η περιπέτειά του συμπίπτει χρονικά με τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Oι φήμες γι’ αερικά και στοιχειά από το παρελθόν, οι οποίες βασίζονται σε προκαταλήψεις των κατοίκων του χωριού, οργιάζουν.
Η εξερεύνησή του θα τον απομακρύνει από τις συνήθεις δραστηριότητές του, κάτι που θα προκαλέσει την περιέργεια στην αρχή και την αντίδραση στη συνέχεια τόσο του στενού οικογενειακού όσο και του ευρύτερου κύκλου του.
Μόνος σταθερός σύμμαχός του είναι η Βάβω, η γιαγιά του, η οποία κυριολεκτικά και μεταφορικά αποτελεί το σύνορο ανάμεσα στους δύο κόσμους: τον πραγματικό και τον υπερφυσικό.
Η κορύφωση σ' αυτό το γαϊτανάκι των συναισθηματικών συγκρούσεων και την αντιπαράθεση των δύο κόσμων θα έρθει την ημέρα του Πάσχα.
Ο Θάνος, δέσμιος των επιλογών του, θ' ακολουθήσει το δρόμο του μέχρι τέλους.
Η κατανόηση της γυναικείας φύσης και η αναζήτηση της «ιδανικής γυναίκας» θα αποβεί γι’αυτόν μοιραία.

Πέρα Από Τη Λίμνη
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Στράτος Στασινός
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ηλίας Κωνσταντακόπουλος
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Σκηνικά: Νατάσσα Παπαστεργίου
Κοστούμια: Έλενα Γιαννίτσα
Ήχος: Νίκος Παπαδημητρίου,
Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης,
Μακιγιάζ – Κομμώσεις: Ιωάννα Συμεωνίδη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτης Φαφούτης
Διεύθυνση Παραγωγής: Παναγιώτης Καραμπίνης
Εκτέλεση Παραγωγής: Κωσταντίνος Μωριάτης

Παραδίδεται το νέο τμήμα της παράκαμψης Άρτας

Η παράκαμψη της Άρτας, η οποία αποτελεί τμήμα της Ιόνιας Οδού και συγκεκριμένα το τμήμα Άγιος Δημήτριος- Σελλάδες θα δοθεί στην κυκλοφορία σε δύο εβδομάδες. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της σήμανσης και του ηλεκτροφωτισμού για την ολοκλήρωση του ισόπεδου κυκλικού κόμβου στο ύψος του Αγίου Δημητρίου Πέτα και σε δυο εβδομάδες θα δοθεί στην κυκλοφορία, συνδέοντας παράλληλα και αποδίδοντας σε χρήση το νέο τμήμα της Ιόνιας Οδού από Άγιο Δημήτριο Πέτα μέχρι Σελλάδες.
Με τη λειτουργία του κόμβου θα υπάρξει μεγάλη αποσυμφόρηση στην υπάρχουσα Εθνική Οδό, και ειδικά στην κίνηση των βαρέων οχημάτων που πλέον θα παρακάμπτουν τον δρόμο που περνά στην κυριολεξία μέσα από την πόλη της Άρτας. Ο ισόπεδος κόμβος θα είναι προσωρινός μέχρι να γίνει ο ανισόπεδος κόμβος που είναι υπό κατασκευή και θα παραδοθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το Πάσχα του 2011.

Η λαθροθηρία έχει φτάσει στο απροχώρητο


Σήμερα συζητούν με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα

Ως εξαιρετικά επείγον μιας και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο αντιμετωπίζει την λαθροθηρία ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και καλεί εσπευσμένα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπουργεία να συζητήσουν για την ανεξέλεγκτη μάστιγα της λαθροθηρίας. Έτσι έκανε Πρόσκληση σε συνάντηση με θέμα: «Η αντιμετώπιση της λαθροθηρίας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού».
Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού έχει ως εξής: «Σας προσκαλούμε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 13:00 μ.μ.. στο ξενοδοχείο Arta Palace, στην Άρτα, σε μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας και στη συνέχεια ανοιχτής συζήτησης, σχετικά με:
• την παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης σχετικά με τα κρούσματα λαθροθηρίας που παρατηρούνται στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού
• τα προβλήματα και οι αντιξοότητες που εμποδίζουν την εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου του Εθνικού Πάρκου (ΚΥΑ 11989/08)
• την εξεύρεση τρόπων αποτελεσματικής αντιμετώπισης της λαθροθηρίας εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού,
• προτάσεις για τη ρύθμιση της θήρας μετά την 20η Μαρτίου 2011, ημερομηνία που λήγει η καθολική απαγόρευση της δραστηριότητας
Λόγω του ότι τα ανωτέρω θέματα είναι μείζονος σημασίας τόσο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της ορνιθοπανίδας του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού όσο και γενικότερα της αειφορικής διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου (συμπεριλαμβανομένης της ορθής θηραματοπονικής διαχείρισης της περιοχής), πιστεύουμε ότι η παρουσία σας στη συνάντηση θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και εποικοδομητική. Προσδοκώντας σε μια αρμονική συνεργασία». Την πρόσκληση υπογράφει ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού Αλμπάνης Αθ. Τριαντάφυλλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΖΩΗ ΠΑΤΙΝΙ από την ΑΘΟΑ το Σαββατοκύριακο

Αυτό το σαββατοκύριακο η ΑΘΟΑ παρουσιάζει μια παράσταση στην οποία κυριαρχεί η μουσική και ο χορός. Έχει τίτλο ΖΩΗ ΠΑΤΙΝΙ και θέμα τις περιπέτειες ενός ανθρωπάκου που δουλεύει χαμάλης σε ένα θέατρο, που ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρεμιέρα.
Ο συρφετός των καλλιτεχνών και η αόρατη εξουσία κάνουν την ζωή του ήρωα μας δύσκολη, αλλά η δικαίωση δεν θα αργήσει να φανεί γι αυτόν, με το πρόσωπο του έρωτα και της επιτυχίας. Συμμετέχουν ηθοποιοί της ομάδας και χορευτές του χοροχώρου.
Σενάριο Σωτήρης Σαρλής, χορογραφία Μελίνα Τάτση, σκηνικά Χρήστος Παππάς, φωτισμοί Λεωνίδας Σπαής. Σάββατο 20/11 ώρα 9.00 μμ. και Κυριακή 21/11 ώρα 7.00 μμ. Τηλέφωνο θεάτρου 2681027700. Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά.

24 υποτροφίες σε Ηπειρώτες από το κληροδότημα «ΑΦΩΝ ΖΩΣΙΜΑ»

Προκήρυξη διαγωνισμού σε βάρος των εσόδων του κληροδοτήματος «ΑΦΩΝ ΖΩΣΙΜΑ» για την χορήγηση εικοσιτεσσάρων (24) υποτροφιών εσωτερικού για το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 με την ακόλουθη κατανομή:
-Τέσσερεις (4) υποτροφίες σε μαθητές ή μαθήτριες των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) και των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων και Κόνιτσας με βαθμό απολυτηρίου Γ τάξης Γυμνασίου ή αποδεικτικού σπουδών προηγούμενης τάξης «άριστα» ή «πολύ καλά».
- Τέσσερεις (4) υποτροφίες σε φοιτητές ή φοιτήτριες Ανωτάτης Εκπ/σης Τεχνολογικού Τομέα, οι οποίοι κατάγονται από την Ήπειρο και έχουν βαθμό απολυτηρίου από τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «άριστα» ή «πολύ καλά».
- Δεκαέξι (16) υποτροφίες σε φοιτητές ή φοιτήτριες Ανωτάτης Εκπ/σης Πανεπιστημιακού Τομέα, οι οποίοι κατάγονται από την Ήπειρο και έχουν βαθμό απολυτηρίου από τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «άριστα» ή «πολύ καλά».
Σε περίπτωση ισοβαθμίας της 2ης και 3ης κατηγορίας των διαγωνιζομένων, θα προηγηθούν στον πίνακα επιτυχόντων οι έχοντες βαθμό απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «άριστα» και θα ακολουθήσουν οι έχοντες βαθμό «πολύ καλά». Σε περιπτώσεις δε που υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι με βαθμό «άριστα» ή «πολύ καλά», θα διενεργείται δημόσια κλήρωση. Ο διαγωνισμός θα γίνει στην Αθήνα στις 2 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 08.00 σε κτήριο που θα οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και από Εξεταστική Επιτροπή.
Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Δ/νση Διοικητικού, Τμήμα Διαχ/σης και Μισθ/σίας, Γραφείο Κληροδοτημάτων (αρ. γραφείου 2045 2ος όροφος), το αργότερο είκοσι (20) ημέρες πριν από την ημέρα που έχει οριστεί για τη διενέργεια του διαγωνισμού, δηλ. μέχρι και τις 12 Ιανουαρίου 2011 και να αναφέρουν υποχρεωτικά, το ΕΠΑ.Λ ή την ΕΠΑ.Σ ή τη Σχολή και το Τμήμα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που φοιτούν, τη δέσμη στην οποία ανήκαν ή την κατεύθυνση σπουδών και το αντίστοιχα εξεταζόμενο μάθημα, την ξένη γλώσσα στην οποία επιθυμούν να εξεταστούν, τη διεύθυνση κατοικίας τους και το τηλέφωνο.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Το αποτέλεσμα το περιμέναμε

«Αναμενόμενο» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών για το Δήμο Νικολάου Σκουφά ο νέος δήμαρχος Ευστάθιος Γιαννούλης, καθώς όπως ανέφερε: «Από την πρώτη μέρα που ανοιχτήκαμε στον κόσμο διαπιστώσαμε ότι η εμπιστοσύνη που δείχνανε οι πολίτες στο πρόσωπό μου και συνολικά στους ανθρώπους που στελέχωναν το συνδυασμό μου υπήρχε και μεγάλωνε ολοένα. Έτσι φτάσαμε στο τέλος να έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους ψηφοφόρους και το αποτέλεσμα το περιμέναμε. Θέλω να μεταφέρω ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, από μένα και από όλους τους συμμετέχοντες στο συνδυασμό μου, προς όλους τους δημότες του Δήμου Νικολάου Σκουφά που μας τίμησαν με την ψήφο τους και όχι μόνο σε αυτούς αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία».

ΓΑΡΝΕΛΗΣ: Θα συνεργαστώ με όλους τους νυν Δημάρχους

Ο νέος δήμαρχος Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης έκανε λόγο για δύσκολη αλλά έντιμη μάχη και δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με όλους τους νυν δημάρχους και αυτοδιοικητικούς της περιοχής για ένα καλύτερο αύριο.
Συγκεκριμένα ο κ. Γαρνέλης δήλωσε: «ήταν μια δύσκολη μάχη, μια έντιμη μάχη και ο λαός αβίαστα αποφάσισε. Έχουμε κερδίσει αλλά όχι εμείς έχει κερδίσει ο Τζουμερκιώτικός λαός. Εγώ από την πρώτη στιγμή είπα σε όλους και στους υποψηφίους των άλλων συνδυασμών ότι δεν έχω τίποτε απολύτως μαζί τους. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ καλά στελέχη και θα βοηθήσουν από τη θέση την οποία θα βρίσκονται για να προχωρήσουμε το Δήμο μας εκεί που πρέπει να τον προχωρήσουμε.
Αυτό είναι το όραμα και το δικό μου, πιστεύω ότι είναι και το δικό τους. Θα έχουμε μια συνεργασία άριστη και όλα θα πάνε πάρα πολύ καλά. Θα το δείτε. Είναι μια δύσκολη εποχή βέβαια, από πλευράς οικονομικών δυσκολιών είναι δυσκολότατη, αλλά νομίζω ότι όταν υπάρχει θέληση, εντιμότητα όλων και στήριξη του λαού, όλα θα πάνε τέλεια».
Σχετικά με το αν θα υπάρξουν κινήσεις προετοιμασίας το αμέσως επόμενο διάστημα ο κ. Γαρνέλης ανέφερε ότι θα υπάρξει προετοιμασία ξεκινώντας από συναντήσεις με τους νυν δημάρχους και όπως ανέφερε: «Θα συναντηθώ με τους φίλους δημάρχους όποτε αυτοί με καλέσουν άλλωστε είναι όλοι φίλοι μου και σιγά – σιγά μέχρι την 1η του Ιανουαρίου, όταν θα μπούμε στο χορό που λέει και ο λαός θα αρχίσουμε να δουλεύουμε με βήματα προσεχτικά και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ: Η πορεία μας θα είναι αναπτυξιακή με επίκεντρο τον άνθρωπο


Στο Δήμο Ζηρού οι επαναληπτικές εκλογές ολοκληρώθηκαν χωρίς απρόοπτα και ο συνδυασμός του νυν Δημάρχου Φιλιππιάδας κ. Δημήτρη Γιολδάση , ήταν αυτός που επικράτησε έναντι του κ. Γιώργου Ζυγούρη. Ο συνδυασμός «Δήμος για τον πολίτη» υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ πρώτευσε με 5.325 ψήφους και ποσοστό 55,24% έναντι 4.314 ψήφων και ποσοστό 44,76% του ανεξάρτητου κ. Γιώργου Ζυγούρη (η μεταξύ τους διαφορά είναι 10, 48%).
Ο πρώτος συνδυασμός βγάζει 16 έδρες, ο δεύτερος 8, δύο έδρες πάνε στο συνδυασμό του κ. Βογιατζή υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ και μία στον κ. Πέτρο Τσεκούρα, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η αποχή στο Δήμο Ζηρού άγγιξε το 50%.
Ο κ. Δημήτρης Γιολδάσης δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Και ευχαρίστησε όλους όσοι των στήριξαν. Μίλησε για πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα και δεσμεύθηκε ότι η πορεία του δήμου θα είναι αναπτυξιακή με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Ο κ. Ζυγούρης σε μήνυμα του σημείωσε ότι «οι δημότες του δήμου Ζηρού μας έταξαν στην αντιπολίτευση. Είναι απολύτως σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία και θα φροντίσουμε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους.
Παράλληλα συνεχάρη τον κ. Γιολδάση για την επανεκλογή του, καθώς και όλους όσοι αποτελούν τη σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε με γνώμονα το συμφέρον του τόπου. Αρωγοί της δημοτικής αρχής, όπου απαιτείται, αλλά και αυστηροί κριτές της με συνεχή έλεγχο της λειτουργίας της, τόνισε ο κ. Ζυγούρης.

ΠΑΡΓΑ: Για 28 μόλις ψηφοδέλτια άλλαξε ο Δήμος

Αλλαγή σκυτάλης είχαμε στο Δήμο Πάργας όπου ο Αθανάσιος Λιόλιος που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ κέρδισε με ποσοστό 50,16% τον νυν δήμαρχο Φαναρίου κ. Αντώνη Νάστα που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ και έλαβε ποσοστό 49,84%.
Πριν το αποτέλεσμα η βραδιά των εκλογών στο Δήμο Πάργας είχε εξελιχθεί σε θρίλερ μέχρι και την καταμέτρηση των τελευταίων ψήφων και όπως φαίνεται η δικαιοσύνη θα είναι αυτή που θα αποφανθεί για τον τελικό νικητή, αφού η διαφορά είναι μόλις 28 ψηφοδέλτια.
Η τελική καταμέτρηση έδωσε 4.456 ψήφους στον κ. Λιόλιο και 4.428 ψήφους στον κ. Νάστα. Ο πρώτος συνδυασμός βγάζει 16 έδρες, ο δεύτερος 10 και μία έδρα πηγαίνει στον κ. Γάκη Σωτήριο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή συσπείρωση».
Ο κ. Θανάσης Λιόλιος δηλώνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και ευχαριστεί τους πολίτες των δήμων Φαναρίου και Πάργας που δώσανε την ευκαιρία να αλλάξει σελίδα ο δήμος.
Ανοιχτά αμφισβητεί ο Δήμαρχος Φαναρίου Αντώνης Νάστας και η παράταξη «Δημοτική Ενωτική πορεία» , το αποτέλεσμα στο νέο Δήμο Πάργας όπως αυτό ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Νομαρχία Πρέβεζας.
Πάντως από την πλευρά των στελεχών της «Δημοτικής Ενωτικής πορείας» γίνονταν προσπάθεια αντιπαραβολής των αποτελεσμάτων που δόθηκαν από τους δικαστικούς αντιπροσώπους προς τη Νομαρχία σε σχέση με το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από τη Νομαρχία.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΪΛΗΣ: Ο λαός μας έδωσε εντολή παραγωγής έργου

Τα ονόματα των εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων Πρέβεζας

Τη δέσμευση για σκληρή δουλειά και ισότιμη μεταχείριση μεταξύ πόλης και δημοτικών διαμερισμάτων έδωσε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης απευθυνόμενος λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στους δημότες οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το εκλογικό του κέντρο.
«Εμείς θεωρούμε την εντολή που μας έδωσε ο λαός ως εντολή παραγωγής έργου» τόνισε ο κ.Μπαϊλης απευθύνοντας πρόσκληση συνεργασίας προς τους συνυποψήφιους του κ.Στέργιο Γιαννάκη, Γιάννη Ρέντζο και Γιώργο Νίτσα οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο εκλογικό του κέντρο, προκειμένου να τον συγχαρούν.
Τις ευχές τους στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Πρέβεζας εξέφρασαν εξάλλου ο βουλευτής Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο νομάρχης Βασίλης Ιωάννου και ο νυν δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται από το συνδυασμό του κ. Μπαΐλη για την εκλογική περιφέρεια Πρέβεζας είναι οι Κοσμάς Κορωναίος, Τριβλής Δημήτριος, Ροπόκης Ευάγγελος, Λαζάρου Χριστίνα, Αναγνώστου Νικόλαος, Κουτρούμπας Βασίλειος, Αυδίκος Δημήτριος, Φραγκούλης Γεώργιος, Καζάκου Παρθενία, Καστιπανέλης Δημήτριος, Αντωνίου Μαρία και Βαρτελάτου Στυλιανή. Από την εκλογική περιφέρεια Ζαλόγγου εκλέγονται οι Πιπιλίδης Λάζαρος και Μπαρτζώκας Παντελής και από την εκλογική περιφέρεια Λούρου οι Κακιούζης Χαράλαμπος και Παπαχρήστος Λάζαρος.
Από το συνδυασμό του κ. Γιαννάκη για την εκλογική περιφέρεια Πρέβεζας εκλέγονται ο κ. Στέργιος Γιαννάκης ως επικεφαλής και οι κ. Σαραμπασίνας Παύλος και Τσαγκάρης Γιώργος. Από την εκλογική περιφέρεια Ζαλόγγου οι Κατέρης Κων/νος και Ζέκιος Δημήτριος και από την εκλογική περιφέρεια Λούρου οι Τσούτσης Χρήστος και Τάγγας Απόστολος.
Ακόμη το νέο δημοτικό συμβούλιο συμπληρώνεται από δύο έδρες της Λαϊκής συσπείρωσης μία στην Πρέβεζα και μία στο Λούρο, τη μία εκ των δύο θα πάρει ο επικεφαλής κ. Βαγγέλης Τσοβίλης και από μια έδρα καταλαμβάνουν οι επικεφαλής Γιώργος Νίτσας και Γιάννης Ρέντζος.