Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ "Η ΓΝΩΜΗ"

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ από την 2η σελίδα της ΓΝΩΜΗΣ

Θέμα και στις μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες, αλλά και στην Βουλή μετά από ερώτηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, το μεγάλο θέμα των οικονομικών μεταναστών που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στην Άρτα. Και φυσικά όλα τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται είναι απ’ τα ρεπορτάζ της «Γ», που χρόνια τώρα παλεύει για το θέμα αυτό και έχει κάνει πλείστες όσες αποκαλύψεις.

Βέβαια ουδείς μπήκε στον κόπο να καταγράψει την πηγή των ειδήσεων, αλλά αυτό καθόλου δεν μας πειράζει. Με απασχολεί το πώς θα βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά και να γίνει κάτι καλό για τον τόπο μας. Και φυσικά με την μεγαλύτερη κινητοποίηση και την προβολή τω ν ευθυνών και κυβερνητικών και τοπικών παραγόντων, κάτι θετικό μπορεί να προκύψει.

*****

Τελικά δεν θ’ αφήσουν τίποτα με την φόρα που πήραν οι κυβερνητικοί παράγοντες, με δικαιολογία πάντα την περικοπή εξόδων και τα άλλα γνωστά που λένε. «Ξηλώνουν» όλες τις υπηρεσίες στια ακριτικές περιοχές. Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες κλείνουν, όπως επίσης και τα στρατόπεδα, με το ερώτημα να απαιτεί απάντηση άμεσα. «Κι αν φύγουν όλες οι υπηρεσίες από τις ακριτικές περιοχές, τι θα μείνει;» Φυσικά ποιος να απαντήσει και ποιος να σκεφτεί την αξία των ακριτικών περιοχών, μπροστά στις εντολές του πρωθυπουργού Ντομινίκ Στρος Καν, που επισκέφτηκε και την Αθήνα πρόσφατα.

Όμως εκεί στην Κόνιτσα, δεν βλέπω να ξεμπερδεύουν και τόσο εύκολα… Ο Μητροπολίτης Ανδρέας «άστραψε και βρόντηξε» μόλις πληροφορήθηκε ότι έχει ληφθεί απόφαση να κλείσει και το ιστορικό 583 Τάγμα Πεζικού. Το ίδιο και ο δήμαρχος, θα κάνουν τα πάντα λένε, μιας και η ακριτική Κόνιτσα, περισσότερο από ενισχύσεις έχει ανάγκη και όχι από περικοπές. Έχουν ενδιαφέρον οι εξελίξεις και θα τις παρακολουθήσουμε.

*****

Η πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρης Γκίκας, μπορεί να προκάλεσε την αντίδραση κάποιων, είναι όμως μια πρόταση που θα λύσει το πρόβλημα και θα οδηγήσει την συζήτηση, για το πώς το εκπαιδευτικό ίδρυμα, δεν θα πηγαίνει κάθε ημέρα απ’ το κακό στο χειρότερο. Η πρόταση καταγράφεται πλήρης σήμερα στην «Γ» και μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού και για τους πολίτες και για τους τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι δεν μπορούν να βλέπουν μόνο το πόσους φοιτητές φέρνει στην Άρτα το ΤΕΙ Ηπείρου, αλλά να βλέπουν πρώτα πως θα γίνει καλύτερο, για να έλκει τους υποψήφιους σπουδαστές.

Εμείς πάντως επιμένουμε. Το θέμα των νέων τμημάτων, πρέπει να μπει πρώτο στην όποια διεκδίκηση και να μην κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν όσοι έχουν ευθύνη έναντι του τόπου και των πολιτών και πρέπει να παρέμβουν σε κυβερνητικό επίπεδο, για να κάνουν κάτι σημαντικό. Ας ακούσουν και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν λαλίστατοι για τα θέματα αυτά.

*****

«Ο αδελφός του βουλευτή Κώστα Παπαζιώζου, Αντώνης είναι υπάλληλος της ΔΕΗ και δούλευε στην καταμέτρηση, όμως τον κέρδισε η πολιτική και απασχολείται στο πολιτικό γραφείο του αδελφού του στην Άρτα».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το ρεπορτάζ της κυριακάτικης εφημερίδας VETO, που έχει παράτιτλο «η λίστα της ντροπής» και κεντρικό τίτλο «μετέτρεψαν την Βουλή σε ΟΑΕΔ για τους ημετέρους». Και όπως είναι φυσικό ιδιαίτερη… ικανοποίηση νοιώσαμε που είδαμε σ’ αυτή την λίστα να περιέχεται και το όνομα του δικού μας «εθνοπατέρα». Αντιλαμβάνεστε πως θα νοιώθαμε αν δεν υπήρχε το όνομά του.

Και η… ικανοποίηση ολοκληρώθηκε με την καταγραφή και της… ουσιαστικής παρέμβασης του βουλευτή Πρέβεζας Βαγγέλη Παπαχρήστου, ο οποίος δεν διόρισε αδερφό, αλλά την ξαδέρφη του. Μπράβο και σ’ αυτόν.

*****

Μια εκδήλωση για το τέλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης οργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας και έχει το ενδιαφέρον της, μιας και θα είναι η ευκαιρία να γίνει αναδρομή στην ιστορία του θεσμού στο γειτονικό νομό, αλλά και να τιμηθούν οι άνθρωποι που την υπηρέτησαν και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν στην αποστολή της. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η εκδήλωση καθώς μαζί με τον κύκλο της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης των 16 χρόνων, κλείνει και η κύκλος της ιστορίας 177 χρόνων προσφοράς και πορείας της Νομαρχίας στην χώρα μας.

Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση που έκανε ο νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, για την εκδήλωση αυτή. Αναφέρει λοιπόν: «Με τη λήξη του 2010 ένας θεσμός καταξιωμένος ιστορικά και δικαιωμένος στη λαϊκή συνείδηση όπως είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μετά από 16 χρόνια, ολοκληρώνει τον κύκλο του. Μαζί με αυτόν και ο θεσμός της Νομαρχίας, μετά από 177 χρόνια προσφοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσφοράς στον Έλληνα πολίτη, παραχωρούν τη θέση τους στην Αιρετή Περιφέρεια. Θέλοντας να τιμήσουμε το έργο και τη προσφορά όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων που υπηρέτησαν το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας και αγωνίστηκαν ο καθένας με τις δικές του απόψεις για την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη του νομού, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτήν την λιτή και συμβολική εκδήλωση».

*****

Μπορεί να μην εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος, ο καλός φίλος Πάνος Τσαντήλας, η χαρά του όμως τώρα είναι μεγάλη. Η σύζυγός του Δώρα, έφερε στην ζωή την περασμένη Δευτέρα το πρωί έναν παίδαρο, υγιέστατο και χαριτωμένο. Ποιος τον έπιανε τον Πάνο… Γεμάτος χαρά, μας υποσχέθηκε τα κεράσματα και τα αναμένουμε. Πάνο και Δώρα να σας ζήσει ο διάδοχος και στον επόμενο τώρα με το καλό.

*****

Κι άλλα γεννητούρια. Κοριτσάκι περίμενε και γεννήθηκε προχθές ένας χαριτωμένο μωρό, για να κάνει τον φίλο της «Γ» και καλό συνάδελφο Νίκο Τσιαμτσίκα πανευτυχή. Είναι το δεύτερο παιδί του ζευγαριού και ευχόμαστε να είναι ευτυχισμένα και τυχερά.

*****

Την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, στι 7,30 το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» του Γιάννη Τζαμπούρα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο καφέ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Θα προλογίσει ο εκδότης Λάμπρος Κωστακιώτης, θ’ απαγγείλει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σωτήρης Σαρλής και την εκδήλωση θα συντονίσει ο φιλόλογος Περικλής Κανελλόπουλος. Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, όπως άλλωστε ενδιαφέρον είναι και το βιβλίο που εξέδωσε ο Γιάννης Τζαμπούρας.

*****

Πως και πως περιμένουν οι πολίτες που κινούνται στο κέντρο της πόλης, τις αποφάσεις της νέας δημοτικής αρχής για την πλατεία, όπου τα πάντα αφέθηκαν στην τύχη τους και ανάμεσα στους καταστηματάρχες υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για το ποιος θα κάνει την μεγαλύτερη παρανομία και ποιος θα βάλει περισσότερα νάιλον, για να καλύψει το χώρο της πλατείας, λες και τις κατασκευές τις κάνουν στο οικόπεδο του πατέρα τους.

Δεν έχουμε πληροφορίες, για το πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση ο νέος δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης. Όμως είναι σίγουρες οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, είναι εξοργισμένη με την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ιδιαίτερα τους τρεις τελευταίους μήνες, που ο Πάνος, λόγω της απόφασης του ΠΑΣΟΚ να μην τον στηρίξει να είναι υποψήφιος, έπαψε να ενδιαφέρεται για το τι γίνεται στο Δήμο. Όχι ότι πριν ενδιαφερόταν, αλλά τέλος πάντων…

*****

Μακροσκελέστατη ανάλυση για το εκλογικό αποτέλεσμα στο Δήμο Αρταίων, κάνει ο γιατρός Βασίλης Λάμπρης, ο οποίος ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ». Φυσικά η «Γ» δεν έχει την πολυτέλεια του χώρου, για να την δημοσιεύσει, ωστόσο μας έκανε εντύπωση η εισαγωγή που κάνει ο γιατρός στην ανάλυσή του και αναφέρει: ΝΟΜΟΥ ΠΕΙΘΟΥ (ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ) και όχι εγκυκλίου (Λάμπρης). Μια άλλη διάσταση στην διαδικασία ανάλυσης και των εκλογικών αποτελεσμάτων.

*****

Όλο και κάποιες εκκρεμότητες θα βρεθούν στο Δήμο Αρταίων, την ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης και οι συνεργάτες του. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αποφασίσουν και να παρέμβουν στο αν υψηλόβαθμο στέλεχος του Δήμου, πρέπει να πληρωθεί για κάποιους μήνες που είχε εγκαταλείψει τον προϊστάμενό του, για να προκαλέσει νεύρα στον απερχόμενο δήμαρχο. Το θέμα κάπου ετέθη και δεν μάθαμε την συνέχεια. Αν η υπηρεσία δηλαδή εγκρίνει την πληρωμή του.
Είναι μεγάλο το θέμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την απαιτούμενη προσοχή.

*****

Υπάρχουν τα λεφτά δηλαδή…

Η απορία είναι το αιρετού της αυτοδιοίκησης και έχει τα δίκαιά της.
-Πως είναι δυνατόν σε εποχή οικονομικής κρίσης, να διατίθενται τεράστια ποσά για την επιμόρφωση των νέων αιρετών;
Τα ποσά διατίθενται για την αμοιβή των ομιλητών, για τις ενοικιάσεις αιθουσών σε ξενοδοχεία, για τα φαγητά επιμορφωτών και αιρετών, αλλά το σημαντικότερο είναι πως για τους αιρετούς, που μένουν ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά απ’ τον χώρο που γίνεται το σεμινάριο, τους δικαιολογούν και έξοδα να μείνουν σε πολυτελές ξενοδοχείο.
Αυτά για την εποχή της οικονομικής κρίσης και τις προκλήσεις της σπατάλης. Υπάρχει και άλλο θέμα όμως. Για το πόσο αναγκαία είναι η επιμόρφωση των αιρετών, οι οποίοι αν έχουν διάθεση να ασχοληθούν και να προσφέρουν εκεί που εκλέχτηκαν, θα το κάνουν γιατί αυτό θα επιβάλει η συνείδησή τους, όχι γιατί το έμαθαν στο σεμινάριο. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή.
Και το σημαντικότερο. Το σεμινάριο στην Άρτα, έγινε χθες το πρωί στο ξενοδοχείο ΑΡΤΑ ΠΑΛΛΑΣ, από την ΕΕΤΑΑ. Αυτοί που το οργάνωσαν, δεν σκέφτηκαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών, είναι δημόσιοι υπάλληλοι, άρα για να το παρακολουθήσουν θα πρέπει να κάνουν… κοπάνα από την υπηρεσία τους;


Καλό Σαββατοκύριακο και στο επόμενο φύλλο της “Γ” θα έχουμε σημαντικές αποκαλύψεις.
Θέμα και στις μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες, αλλά και στην Βουλή μετά από ερώτηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, το μεγάλο θέμα των οικονομικών μεταναστών που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στην Άρτα. Και φυσικά όλα τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται είναι απ’ τα ρεπορτάζ της «Γ», που χρόνια τώρα παλεύει για το θέμα αυτό και έχει κάνει πλείστες όσες αποκαλύψεις.

Βέβαια ουδείς μπήκε στον κόπο να καταγράψει την πηγή των ειδήσεων, αλλά αυτό καθόλου δεν μας πειράζει. Με απασχολεί το πώς θα βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά και να γίνει κάτι καλό για τον τόπο μας. Και φυσικά με την μεγαλύτερη κινητοποίηση και την προβολή τω ν ευθυνών και κυβερνητικών και τοπικών παραγόντων, κάτι θετικό μπορεί να προκύψει.

*****

Τελικά δεν θ’ αφήσουν τίποτα με την φόρα που πήραν οι κυβερνητικοί παράγοντες, με δικαιολογία πάντα την περικοπή εξόδων και τα άλλα γνωστά που λένε. «Ξηλώνουν» όλες τις υπηρεσίες στια ακριτικές περιοχές. Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες κλείνουν, όπως επίσης και τα στρατόπεδα, με το ερώτημα να απαιτεί απάντηση άμεσα. «Κι αν φύγουν όλες οι υπηρεσίες από τις ακριτικές περιοχές, τι θα μείνει;» Φυσικά ποιος να απαντήσει και ποιος να σκεφτεί την αξία των ακριτικών περιοχών, μπροστά στις εντολές του πρωθυπουργού Ντομινίκ Στρος Καν, που επισκέφτηκε και την Αθήνα πρόσφατα.

Όμως εκεί στην Κόνιτσα, δεν βλέπω να ξεμπερδεύουν και τόσο εύκολα… Ο Μητροπολίτης Ανδρέας «άστραψε και βρόντηξε» μόλις πληροφορήθηκε ότι έχει ληφθεί απόφαση να κλείσει και το ιστορικό 583 Τάγμα Πεζικού. Το ίδιο και ο δήμαρχος, θα κάνουν τα πάντα λένε, μιας και η ακριτική Κόνιτσα, περισσότερο από ενισχύσεις έχει ανάγκη και όχι από περικοπές. Έχουν ενδιαφέρον οι εξελίξεις και θα τις παρακολουθήσουμε.

*****

Η πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρης Γκίκας, μπορεί να προκάλεσε την αντίδραση κάποιων, είναι όμως μια πρόταση που θα λύσει το πρόβλημα και θα οδηγήσει την συζήτηση, για το πώς το εκπαιδευτικό ίδρυμα, δεν θα πηγαίνει κάθε ημέρα απ’ το κακό στο χειρότερο. Η πρόταση καταγράφεται πλήρης σήμερα στην «Γ» και μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού και για τους πολίτες και για τους τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι δεν μπορούν να βλέπουν μόνο το πόσους φοιτητές φέρνει στην Άρτα το ΤΕΙ Ηπείρου, αλλά να βλέπουν πρώτα πως θα γίνει καλύτερο, για να έλκει τους υποψήφιους σπουδαστές.

Εμείς πάντως επιμένουμε. Το θέμα των νέων τμημάτων, πρέπει να μπει πρώτο στην όποια διεκδίκηση και να μην κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν όσοι έχουν ευθύνη έναντι του τόπου και των πολιτών και πρέπει να παρέμβουν σε κυβερνητικό επίπεδο, για να κάνουν κάτι σημαντικό. Ας ακούσουν και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν λαλίστατοι για τα θέματα αυτά.

*****

«Ο αδελφός του βουλευτή Κώστα Παπαζιώζου, Αντώνης είναι υπάλληλος της ΔΕΗ και δούλευε στην καταμέτρηση, όμως τον κέρδισε η πολιτική και απασχολείται στο πολιτικό γραφείο του αδελφού του στην Άρτα».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το ρεπορτάζ της κυριακάτικης εφημερίδας VETO, που έχει παράτιτλο «η λίστα της ντροπής» και κεντρικό τίτλο «μετέτρεψαν την Βουλή σε ΟΑΕΔ για τους ημετέρους». Και όπως είναι φυσικό ιδιαίτερη… ικανοποίηση νοιώσαμε που είδαμε σ’ αυτή την λίστα να περιέχεται και το όνομα του δικού μας «εθνοπατέρα». Αντιλαμβάνεστε πως θα νοιώθαμε αν δεν υπήρχε το όνομά του.

Και η… ικανοποίηση ολοκληρώθηκε με την καταγραφή και της… ουσιαστικής παρέμβασης του βουλευτή Πρέβεζας Βαγγέλη Παπαχρήστου, ο οποίος δεν διόρισε αδερφό, αλλά την ξαδέρφη του. Μπράβο και σ’ αυτόν.

*****

Μια εκδήλωση για το τέλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης οργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας και έχει το ενδιαφέρον της, μιας και θα είναι η ευκαιρία να γίνει αναδρομή στην ιστορία του θεσμού στο γειτονικό νομό, αλλά και να τιμηθούν οι άνθρωποι που την υπηρέτησαν και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν στην αποστολή της. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η εκδήλωση καθώς μαζί με τον κύκλο της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης των 16 χρόνων, κλείνει και η κύκλος της ιστορίας 177 χρόνων προσφοράς και πορείας της Νομαρχίας στην χώρα μας.

Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση που έκανε ο νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, για την εκδήλωση αυτή. Αναφέρει λοιπόν: «Με τη λήξη του 2010 ένας θεσμός καταξιωμένος ιστορικά και δικαιωμένος στη λαϊκή συνείδηση όπως είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μετά από 16 χρόνια, ολοκληρώνει τον κύκλο του. Μαζί με αυτόν και ο θεσμός της Νομαρχίας, μετά από 177 χρόνια προσφοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσφοράς στον Έλληνα πολίτη, παραχωρούν τη θέση τους στην Αιρετή Περιφέρεια. Θέλοντας να τιμήσουμε το έργο και τη προσφορά όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων που υπηρέτησαν το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας και αγωνίστηκαν ο καθένας με τις δικές του απόψεις για την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη του νομού, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτήν την λιτή και συμβολική εκδήλωση».

*****

Μπορεί να μην εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος, ο καλός φίλος Πάνος Τσαντήλας, η χαρά του όμως τώρα είναι μεγάλη. Η σύζυγός του Δώρα, έφερε στην ζωή την περασμένη Δευτέρα το πρωί έναν παίδαρο, υγιέστατο και χαριτωμένο. Ποιος τον έπιανε τον Πάνο… Γεμάτος χαρά, μας υποσχέθηκε τα κεράσματα και τα αναμένουμε. Πάνο και Δώρα να σας ζήσει ο διάδοχος και στον επόμενο τώρα με το καλό.

*****

Κι άλλα γεννητούρια. Κοριτσάκι περίμενε και γεννήθηκε προχθές ένας χαριτωμένο μωρό, για να κάνει τον φίλο της «Γ» και καλό συνάδελφο Νίκο Τσιαμτσίκα πανευτυχή. Είναι το δεύτερο παιδί του ζευγαριού και ευχόμαστε να είναι ευτυχισμένα και τυχερά.

*****

Την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, στι 7,30 το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» του Γιάννη Τζαμπούρα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο καφέ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Θα προλογίσει ο εκδότης Λάμπρος Κωστακιώτης, θ’ απαγγείλει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σωτήρης Σαρλής και την εκδήλωση θα συντονίσει ο φιλόλογος Περικλής Κανελλόπουλος. Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, όπως άλλωστε ενδιαφέρον είναι και το βιβλίο που εξέδωσε ο Γιάννης Τζαμπούρας.

*****

Πως και πως περιμένουν οι πολίτες που κινούνται στο κέντρο της πόλης, τις αποφάσεις της νέας δημοτικής αρχής για την πλατεία, όπου τα πάντα αφέθηκαν στην τύχη τους και ανάμεσα στους καταστηματάρχες υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για το ποιος θα κάνει την μεγαλύτερη παρανομία και ποιος θα βάλει περισσότερα νάιλον, για να καλύψει το χώρο της πλατείας, λες και τις κατασκευές τις κάνουν στο οικόπεδο του πατέρα τους.

Δεν έχουμε πληροφορίες, για το πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση ο νέος δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης. Όμως είναι σίγουρες οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, είναι εξοργισμένη με την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ιδιαίτερα τους τρεις τελευταίους μήνες, που ο Πάνος, λόγω της απόφασης του ΠΑΣΟΚ να μην τον στηρίξει να είναι υποψήφιος, έπαψε να ενδιαφέρεται για το τι γίνεται στο Δήμο. Όχι ότι πριν ενδιαφερόταν, αλλά τέλος πάντων…

*****

Μακροσκελέστατη ανάλυση για το εκλογικό αποτέλεσμα στο Δήμο Αρταίων, κάνει ο γιατρός Βασίλης Λάμπρης, ο οποίος ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ». Φυσικά η «Γ» δεν έχει την πολυτέλεια του χώρου, για να την δημοσιεύσει, ωστόσο μας έκανε εντύπωση η εισαγωγή που κάνει ο γιατρός στην ανάλυσή του και αναφέρει: ΝΟΜΟΥ ΠΕΙΘΟΥ (ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ) και όχι εγκυκλίου (Λάμπρης). Μια άλλη διάσταση στην διαδικασία ανάλυσης και των εκλογικών αποτελεσμάτων.

*****

Όλο και κάποιες εκκρεμότητες θα βρεθούν στο Δήμο Αρταίων, την ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης και οι συνεργάτες του. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αποφασίσουν και να παρέμβουν στο αν υψηλόβαθμο στέλεχος του Δήμου, πρέπει να πληρωθεί για κάποιους μήνες που είχε εγκαταλείψει τον προϊστάμενό του, για να προκαλέσει νεύρα στον απερχόμενο δήμαρχο. Το θέμα κάπου ετέθη και δεν μάθαμε την συνέχεια. Αν η υπηρεσία δηλαδή εγκρίνει την πληρωμή του.
Είναι μεγάλο το θέμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την απαιτούμενη προσοχή.

*****

Υπάρχουν τα λεφτά δηλαδή…

Η απορία είναι το αιρετού της αυτοδιοίκησης και έχει τα δίκαιά της.
-Πως είναι δυνατόν σε εποχή οικονομικής κρίσης, να διατίθενται τεράστια ποσά για την επιμόρφωση των νέων αιρετών;
Τα ποσά διατίθενται για την αμοιβή των ομιλητών, για τις ενοικιάσεις αιθουσών σε ξενοδοχεία, για τα φαγητά επιμορφωτών και αιρετών, αλλά το σημαντικότερο είναι πως για τους αιρετούς, που μένουν ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά απ’ τον χώρο που γίνεται το σεμινάριο, τους δικαιολογούν και έξοδα να μείνουν σε πολυτελές ξενοδοχείο.
Αυτά για την εποχή της οικονομικής κρίσης και τις προκλήσεις της σπατάλης. Υπάρχει και άλλο θέμα όμως. Για το πόσο αναγκαία είναι η επιμόρφωση των αιρετών, οι οποίοι αν έχουν διάθεση να ασχοληθούν και να προσφέρουν εκεί που εκλέχτηκαν, θα το κάνουν γιατί αυτό θα επιβάλει η συνείδησή τους, όχι γιατί το έμαθαν στο σεμινάριο. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή.
Και το σημαντικότερο. Το σεμινάριο στην Άρτα, έγινε χθες το πρωί στο ξενοδοχείο ΑΡΤΑ ΠΑΛΛΑΣ, από την ΕΕΤΑΑ. Αυτοί που το οργάνωσαν, δεν σκέφτηκαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών, είναι δημόσιοι υπάλληλοι, άρα για να το παρακολουθήσουν θα πρέπει να κάνουν… κοπάνα από την υπηρεσία τους;


Καλό Σαββατοκύριακο και στο επόμενο φύλλο της “Γ” θα έχουμε σημαντικές αποκαλύψεις.

Αυτό κι αν δεν είναι κακοήθεια…

Αυτή την φορά η… είδηση κατασκευάστηκε στα Γιάννενα και άμεσα διαδόθηκε σ’ όλη την Ήπειρο. Και πάλι στο στόχαστρο ο επιχειρηματίας Γιώργος Καψιώχας, για τον οποίο έλεγαν πως τον σκότωσαν σε ενέδρα και πολλά άλλα. Και η φαντασία του καθενός να προστίθεται στην κακοήθεια του πρώτου που διέδωσε την… είδηση, για να φτάσουμε στο τέλος να ακούμε περίεργα πράγματα, τα οποία τους μόνους που δεν τιμούν, είναι αυτοί που αποδέχονται τέτοιες κακοήθειες και τις διαδίδουν, εν είδει πληροφορίας που μόνο αυτοί γνωρίζουν.
Το περασμένο Σάββατο το πρωί δεχτήκαμε τηλεφώνημα και για να λέμε την αλήθεια, η ανησυχία, αρχικά ήταν δεδομένη. Επικοινωνήσαμε με τον επιχειρηματία Γιώργο Καψιώχα, τον οποίο βρήκαμε στην επιχείρησή του στο Αγρίνιο και με αρκετό χιούμορ και ο ίδιος αντιμετώπισε το γεγονός, για να είμαστε κι εμείς βέβαιοι ότι τίποτα απολύτως δεν συνέβη.
Στο επόμενο τηλεφώνημα που δεχτήκαμε ο συνομιλητής μας δεν δεχόταν «μύγα στο σπαθί του». Όταν του είπαμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα απολύτως, μας επέπληξε:
-Δεν ξέρεις τι σου γίνεται, είπε για να συνεχίσει:
-Αν θέλεις να σου πω που έγινε το έγκλημα και από ποιους.
Τέλος πάντων. Συχνά πυκνά, κάποιοι ευφάνταστοι συμπολίτες μας έχουν να διαδώσουν κάποια προσβλητική είδηση για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Και δεν επιλέγουν εντελώς τυχαία αυτόν. Τον βλέπουν να προοδεύει και το μίσος που τους κυριαρχεί, τους οδηγεί σε τέτοιες κακοήθειες. Αν όμως μια μικρή κοινωνία, ασχολείται με τέτοιες κακοήθειες, τότε το πρόβλημα, υπάρχει και για την ίδια την κοινωνία.
Τι άλλο να πούμε;
Κ.Γ.

Άμεση παρέμβαση για την καθαριότητα

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Την κατάντια της πόλης, όπου τα προβλήματα στην καθαριότητα είναι πρωτοφανή, κατέγραψε σε σημείωμά της η «Γ», την περασμένη εβδομάδα και αυτή η καταγραφή ήταν η αφορμή να έχουμε επικοινωνία με πολλούς συμπολίτες μας, ώστε να έχουμε και την άποψη των συμπολιτών μας.
Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, είναι η καθαριότητα, μας έλεγαν όλοι. Με απλές κινήσεις, χωρίς ιδιαίτερες σπατάλες και πολλά έξοδα, μπορεί η εικόνα της πόλης να αλλάξει, μας είπαν οι πιο προβληματισμένοι. Ενας εξ αυτών μας είπε κάτι σημαντικό, το οποίο μπορεί να μην γνωρίζουν οι πολλοί συμπολίτες μας. Η κεντρική πλατεία, οι πεζόδρομοι, αλλά και οι άλλες πλατείες της πόλης, έχουν να πλυθούν και να απολυμανθούν, απ’ το 2001, ένα χρόνο δηλαδή, πριν λήξει η θητεία του αείμνηστου δημάρχου Κώστα Βάγια. Με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την δημόσια υγεία, περισσότερο για την υγεία των μικρών παιδιών που κινούνται και παίζουν στην πλατεία.
(Τι να κάνουμε τώρα; Να ξαναμιλήσουμε για την εγκληματική αδιαφορία της απερχόμενης δημοτικής αρχής; Αυτό είναι συνείδηση των πάντων και αυτό δείχνει και το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου μήνα).
Μπορεί λοιπόν, λένε οι συμπολίτες μας που απευθύνθηκαν στην «Γ», η νέα δημοτική αρχή απ’ τις πρώτες ημέρες που θα αναλάβει τα καθήκοντά της, να δώσει την μεγαλύτερη βαρύτητα στην καθαριότητα και να μην κάνει υπολογισμούς, για το πώς θα κριθούν οι όποιες αποφάσεις της. Και σ’ αυτούς που θα βιαστούν να κρίνουν και να βγάλουν συμπεράσματα και να κρίνουν την άμεση παρέμβαση για την καθαριότητα, είναι σίγουρο πως η καλύτερη απάντηση θα τους δοθεί εκ του αποτελέσματος.
Το λένε όλοι. Έχει υποχρέωση η νέα δημοτική αρχή, να λύσει το τόσο σοβαρό πρόβλημα της καθαριότητας που κληρονόμησε από την απερχόμενη δημοτική αρχή. Με όποιο κόστος.
Κι ένας επί πλέον λόγος, που απαιτείται να δοθεί έμφαση στην καθαριότητα, είναι ότι έχουν δικαίωμα οι πολίτες να αισιοδοξούν, για την ποιότητα της ζωής τους. Για το που θα κινηθούν τα μικρά παιδιά και δεν θα αντιμετωπίζουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.
Ας σχεδιαστεί λοιπόν από τώρα η προσπάθεια και είναι σίγουρο πως όλοι θα επαινούν το νέο δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η τρομοκρατία δεν σταματά τον αγώνα λαού και της νεολαίας

Τον Νομάρχη Πρέβεζας Βασίλη Ιωάννου επισκέφτηκαν οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα super market "ΑΤΛΑΝΤΙΚ" των οποίων οι θέσεις εργασίες απειλούνται καθώς η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Σε ανακοίνωση της Νομαρχίας Πρέβεζας αναφέρεται:
Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι ήδη για τρεις μήνες ενώ είναι αβέβαιο το εργασιακό τους μέλλον. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους και ζήτησαν την συμπαράσταση του Νομάρχη στον αγώνα τους.
Μαζί τους ήταν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ο οποίος, μαζί με την Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων παρουσίασαν το σοβαρό πρόβλημα, το οποίο αφορά 60 εργαζόμενους οι οποίοι έχουν προχωρήσει ήδη σε επίσχεση εργασίας. Ζήτησαν την συμπαράσταση τόσο του Νομάρχη αλλά και της κοινής γνώμης στην αγωνία τους. Σε ποσοστό 90 % οι εργαζόμενοι στα super market αυτά είναι γυναίκες, στις οποίες η ανεργία αγγίζει το 30% στο νομό.
Ο Νομάρχης Πρέβεζας κος Βασίλης Ιωάννου, αφού συζήτησε με τους εργαζομένους, δήλωσε: «Σε ένα νομό σαν το δικό μας, σε μια πόλη με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας, όπου μια στις τρεις γυναίκες είναι άνεργη, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανεχθούμε και να μένουμε αμέτοχοι όταν 60 εργαζόμενες χάνουν τη δουλειά τους και κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Εξέφρασα την αμέριστη συμπαράσταση τόσο στις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου όσο και κυρίως στις θιγόμενες συμπατριώτισσές μας.
Απαιτούμε άμεσα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να κάνουν και αυτοί γιορτές, και από την εταιρεία, είτε η ίδια, να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας είτε αν πωληθεί, να μην υπάρχουν προβλήματα απολύσεων».

Τίμησαν και στην Άρτα τον Αλέξη


Μαθητικό συλλαλητήριο με αφορμή την επέτειο των δύο χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στην Άρτα. Περίπου στα μισά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, οι μαθητές έκαναν αποχή από τα μαθήματά τους.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε μαθητικό συλλαλητήριο το οποίο ξεκίνησε από την πλατεία Κιλκίς. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης που έφτασε μέχρι το Αστυνομικό Μέγαρο και η οποία ολοκληρώθηκε ειρηνικά.
Στην διάρκεια της διαδήλωσης οι μαθητές απέκλεισαν το δρόμο στο ύψος του Αστυνομικού μεγάρου. Νέα επίσης πορεία έγινε στις 7 το απόγευμα από την πλατεία Κιλκίς η οποία οργανώνεται από φοιτητικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία. Τέλος την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στις 7μ.μ. στην αίθουσα του «Μακρυγιάννη» με πρωτοβουλία των ίδιων συλλόγων πραγματοποιήθηκε συζήτηση και προβολή της ταινίας «Ο οργισμένος Δεκέμβρης» του Κ. Κολημένου.

Πολλές οι ευθύνες των απερχόμενων!

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Η τραγική κατάσταση των οικονομικών μεταναστών στην Άρτα, έφτασε στην Βουλή, αφού ο επικεφαλής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Φώτης Κουβέλης ευαισθητοποιήθηκε (και απ’ τα συνεχή δημοσιεύματα της «Γ» είναι αλήθεια) και κατέθεσε ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή και Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.
Τι μπορούν να απαντήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί; Κατά την γνώμη μας, τίποτα απολύτως, αλλά η ερώτηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, σ’ αυτό το σημείο έχει την ιδιαίτερη αξία της. Θα καταδείξει κατά τον καλύτερο τρόπο, την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης για την παραμονή τόσων χιλιάδων οικονομικών μεταναστών, σε μια μικρή περιοχή, η οποία δεν έχει να τους προσφέρει τίποτα και τα επακόλουθα είναι γνωστά.
Αναλογιζόμενοι πλέον και τις κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Άρτα με τους οικονομικούς μετανάστες να ζουν σε άθλιες συνθήκες, θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι κανένας δεν ασχολήθηκε. Ούτε οι παράγοντες της Περιφέρειας Ηπείρου, που πρέπει να ζουν από κοντά το πρόβλημα, ούτε οι κυβερνητικοί βουλευτές, που συνήθως είναι λαλίστατοι για όλα τα θέματα, αλλά γι’ αυτό κάνουν πως δεν κατάλαβαν τίποτα, ούτε κάποια κοινωνική υπηρεσία, που έπρεπε να την έχει απασχολήσει το όλο θέμα.
Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση. Και σ’ ότι αφορά τις ευθύνες της κυβέρνησης, όσοι την εκπροσωπούν θα βρουν το άλλοθι. Δεν μας ενημέρωσε επίσημα, θα πουν, κάποιος φορέας της περιοχής, ας πούμε ο Δήμος Αρταίων ή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτούς τα έχουμε πει, τα λένε καθημερινά και οι πολίτες που βρίσκονται απέναντί τους, αλλά δεν «ιδρώνει το αυτί τους».
Η μόνη μας ελπίδα, είναι η ευαισθησία που πρέπει να επιδείξει η νέα δημοτική αρχή, αλλά και η Περιφέρεια Ηπείρου, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να την απασχολήσει το θέμα των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών σ’ όλη την Ήπειρο.
Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Την ευθύνη που έχουν για την κατάσταση που δημιουργήθηκε οι απερχόμενοι δήμαρχος και νομάρχης, οι πολίτες την γνωρίζουν και την επιβεβαίωσαν με την ψήφο τους.

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των οικονομικών μεταναστών


Ερώτηση του επικεφαλής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Φώτη Κουβέλη στην Βουλή

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Άρτα, με την παραμονή κάτω από άθλιες συνθήκες χιλιάδων οικονομικών μεταναστών, έχει ως αντικείμενο ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη.
Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή και Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, απ’ τους οποίους ζητούνται απαντήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν για την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:
«Σήμερα στην πόλη της Άρτας, η οποία αριθμεί 30.000 περίπου κατοίκους, διαβιούν 3500 Αφγανοί και Πακιστανοί οικονομικοί μετανάστες, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν προστεθεί σ' αυτούς και περίπου 1000 Βούλγαροι, οι οποίοι καταφθάνουν κάθε χρόνο στην περιοχή για τη συγκομιδή του μανταρινιού. Η συντριπτική τους πλειοψηφία μένει στους δρόμους γύρω από το ιστορικό Γεφύρι της πόλης, αλλά και σε κοντινά στην Άρτα χωριά, κάτω από άθλιες συνθήκες, μέσα σε παραπήγματα, σε αυτοσχέδιες σκηνές, εγκαταλελειμμένες αποθήκες, χωρίς νερό και ρεύμα.Οι μετανάστες στερούνται στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης, ενώ για τη σίτισή τους είναι αναγκασμένοι, συχνά, να αναζητούν τροφή στα σκουπίδια. Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Δ/τη Άρτας "οι συνθήκες διαβίωσης και εξυπηρέτησης αυτών των ανθρώπων και ιατρικής κάλυψης και ιατρικής παρακολούθησης βρίσκονται στον αέρα. Οι περισσότεροι κοιμούνται πίσω από τους πορτοκαλεώνες σε παλιές καλύβες εγκαταλελειμμένες ή χτίζουν πρόχειρα ξυλόσπιτα με νάιλον σκεπασμένα και ζουν κάτω από αθλιότατες συνθήκες". Παράλληλα, ο δήμαρχος Άρτας έχει καταγγείλει δημόσια τη μαύρη εργασία και τη λειτουργία δικτύων διακίνησης και εκμετάλλευσης των μεταναστών.Από την αδιαφορία της πολιτείας και την έλλειψη υποδομών σε μια μικρή πόλη, η οποία δέχεται ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό οικονομικών μεταναστών, προκαλείται ανθρωπιστικό και κοινωνικό πρόβλημα, καθώς, αφενός οι κάτοικοι εκφράζουν ανησυχία για την αύξηση της παραβατικότητας - εξαιτίας των απελπιστικών συνθηκών διαβίωσης εκατοντάδων μεταναστών χωρίς τροφή και μεροκάματο - και αφετέρου, εξαιτίας της άτυπης κόντρας που σοβεί μεταξύ των παροικιών των μεταναστών για τις λίγες και περιζήτητες δουλειές.Με βάση τα προαναφερόμενα,ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
-Ποια μέτρα θα λάβουν, προκειμένου να βρεθεί άμεσα μια λύση που θα επιτρέπει, αφενός, στους μετανάστες να διαβιούν ανθρώπινα και αξιοπρεπώς στην περιοχή και, αφετέρου, θα διασφαλίζει τη βιώσιμη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας χωρίς παρενέργειες;
-Έχουν διερευνηθεί οι καταγγελίες περί μαύρης εργασίας και κυκλωμάτων διακίνησης και εκμετάλλευσης μεταναστών;
-Υπάρχει σχέδιο συντονισμού ενεργοποίησης και αξιοποίησης όλων των υποδομών και υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας της πόλης της Άρτας και τι περιλαμβάνει;»

Πρώτη προτεραιότητα το ιστορικό Γεφύρι...


Συνάντηση του νέου δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη μετον πρόεδρο του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών και τον καθηγητή ΕΜΠ Διονύση Μπαλοδήμο

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του νέου δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη, για το θέμα του ιστορικού Γεφυριού, πληροφορηθείς, τα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση που πραγματοποίησε στην Αθήνα, το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, για το Γεφύρι της Άρτας.
Το περασμένο Σάββατο συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών Σπύρο Μαντά και τον καθηγητή του ΕΜΠ Διονύση Μπαλοδήμο, στους οποίους απ’ την αρχή κατέστησε σαφές ότι αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα δημοτική αρχή το ιστορικό γεφύρι και με βάση αυτή την προτεραιότητα, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η συνεργασία του Δήμου Αρταίων και με το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών και με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, που θα πρέπει να συνεχίσει τις έρευνες για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς του γεφυριού, αλλά και για την ουσιαστική προβολή του, ώστε να αποτελεί πόλο έλξης τουριστών στην περιοχή μας, σημειώνοντας παράλληλα, ότι το μοναδικό αυτό μνημείο που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα, δεν μπορεί να είναι στην κατάσταση που περιέγραψαν οι επιστήμονες. Την ίδια εικόνα, επεσήμανε ο κ. Παπαλέξης παρατηρεί και ο ίδιος καθημερινά και αυτός είναι ο λόγος, που η ευαισθησία του είναι αυξημένη.
Να εξασφαλιστεί η βεβαιότητα ότι το μοναδικό μνημείο δεν κινδυνεύει, είναι το πρώτο βήμα, είπε ο κ. Παπαλέξης, να προκύψει μια ουσιαστική μελέτη για τον περιβάλλοντα χώρο και παράλληλα με αυτά να αρχίσει μια ουσιαστική διαδικασία προβολής του μνημείου και στην Άρτα, αλλά και στην Αθήνα, όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για το μοναδικό μνημείο.
Ο δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, προσκάλεσε στην Άρτα, τους παράγοντες του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, τον πρόεδρό του Σπύρο Μαντά, αλλά και τον καθηγητή του ΕΜΠ Διονύση Μπαλοδήμο.
Και ο κ. Μαντάς και ο κ. Μπαλοδήμος, αποδέχτηκαν την πρόσκληση του δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη και απ’ την πρώτη του έτους που θα αναλάβει τα καθήκοντά του, θα βρεθούν στην Άρτα και θα γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει να γίνουν, ο προγραμματισμός δράσης πάνω στους άξονες που ο ίδιος καθόρισε και αποδέχτηκαν οι συνομιλητές του.
Όπως επεσήμανε στην «Γ» ο πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών Σπύρος Μαντάς, μετά την συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη, αρχίζει μια νέα περίοδο στην συνεργασία του Κέντρου μελέτης Πέτρινων Γεφυριών με το Δήμο Αρταίων και είναι σίγουρο πως αυτή πολλά θετικά θα προκύψουν και για το ιστορικό γεφύρι, αλλά και για την Άρτα.

Η αρχή δείχνει αισιοδοξία

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Αλλεπάλληλες επαφές είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, ο νέος δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο οποίος αποδεικνύει ότι κάνει πράξη αυτό που είπε αμέσως μετά την εκλογή του. Ότι απ’ την επόμενη ημέρα αρχίζει η σκληρή δουλειά, γιατί τα προβλήματα του Δήμου είναι πολλά και δεν μπορούν να περιμένουν.
Απ’ τις συναντήσεις να ξεχωρίσουμε αυτή με τον αρτινό ζωγράφο Απόστολο Τσιρογιάννη, για θέματα που αφορούν στην λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης, την επόμενη ημέρα, μετά δηλαδή απ’ τα επίσημα εγκαίνια. Ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει τη νέα δημοτική αρχή, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να βάλει σε ουσιαστική βάση την συνεργασία με όσους μέχρι τώρα πάλεψαν για την δημιουργία της και φυσικά έχουν την ουσιαστική δυνατότητα παρεμβάσεων, ώστε η λειτουργία της να έχει και συνέχεια και συνέπεια.
Εξ ίσου σημαντική και η συνάντηση με τους παράγοντες του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών. Είχε την δυνατότητα να ξεκαθαρίσει ότι για τη νέα δημοτική αρχή το Γεφύρι αποτελεί προτεραιότητα, όχι στα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως παρουσιάζονται στο ρεπορτάζ που ακολυθεί.
Τι σημαίνει αυτό. Ότι για τη νέα δημοτική αρχή, τα μεγάλα θέματα που αφορούν το Δήμο, δεν είναι θέματα που θα την απασχολήσουν μετά και την ανάληψη των καθηκόντων, αλλά στο μεταβατικό διάστημα, ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του να είναι έτοιμοι, για δράση, για σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να δρομολογηθούν.
Εξωστρεφής, θα πρέπει να χαρακτηριστεί αυτή η λειτουργία του νέου δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη, άρα και χρήσιμη. Υπάρχουν στον τόπο μας, δεκάδες, για να μην πούμε εκατοντάδες παράγοντες που έχουν τον τρόπο να κάνουν πράγματα, τα οποία μέχρι τώρα δεν είχαν την δυνατότητα να κάνουν, αφού κανένας δεν τους το ζητούσε, ούτε τους κάλεσε ποτέ. Οι δυνάμεις της Άρτας, που βρίσκονται μακριά απ’ αυτή είναι πολλές. Και οι δυνατότητές τους (των εκτός συνόρων αρτινών δηλαδή) είναι απεριόριστες. Κι εδώ είναι το «στοίχημα» για την δημοτική αρχή. Να κάνει αυτό που δεν έγινε τις τελευταίες δεκαετίες. Να κινητοποιηθούν υπέρ της πατρίδας και να κάνουν πράγματα. Όλοι είναι χρήσιμοι.
Στο χέρι του δημάρχου, είναι απ’ αυτή του την επιλογή, να παρουσιάσει και άμεσα αποτελέσματα και έχουμε την αίσθηση, ότι θα το κάνει πράξη.

Η εκδίκηση Ιμαρέτ και Αράχθου


Οι βροχές φούσκωσαν τα νερά του Άραχθου και παράλληλα μεγάλες ποσότητες νερού διοχετεύτηκαν στην κοίτη του Αράχθου από την εκτόνωση του Φράγματος Πουρναρίου της ΔΕΗ.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο ποταμός, να υποσκάπτει μεγάλο μέρος του πεζόδρομου που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του γεφυριού και οδηγεί στο πάρκιν φορτηγών που τώρα έχει μετατραπεί σε καταυλισμό οικονομικών μεταναστών.
Το έδαφος είδη ήταν σαθρό άλλα το αποτελείωσε η κατάρρευση του φράγματος Ιμαρέτ που έγινε στις 30 Ιανουαρίου του 2010 αλλά κάνεις δεν ενδιαφέρθηκε τότε για την αποκατάσταση της κοίτης του ποταμού με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο σημείο να απειλείτε με κατάρρευση με απρόβλεπτες συνέπειες για το ιστορικό γεφύρι αλλά και για απώλεια ανθρώπινων ζωών
θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για εκδίκηση του «Ιμαρέτ» και του ποταμού Αραχθου
ενώ οι άσχημες καιρικές συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν θα εντείνουν το υπαρκτό ήδη πρόβλημα
Στο σημείο που απειλείται με κατάρρευση έσπευσε η τροχαία Αρτας και σε συνεργασία με άνθρωπο του Δημαρχείου, τοποθέτησαν κορδέλα αποκλεισμού για την υποτυπώδη προστασία των πεζών.
Κείμενο - Φωτο: Δ. ΠΑΠΑΡΟΥΝΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΑΜΒΡΑΖΗΣ: Όλες οι Δημοτικές Αρχές πρόσθεσαν ένα λιθαράκι


«Ήμουν 35 χρόνια ρομαντικός και εραστής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε αποχαιρετώντας το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και την ενεργό πλέον συμμετοχή του
στα δημοτικά πράγματα


Συγκίνηση προκάλεσε στα μέλη του Δημοτικού Συμβούλου Άρτας η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστα Αμβράζη, η οποία είχε χαρακτήρα αποχαιρετισμού, αφού μετά από τριανταπεντάχρονη πορεία στα κοινά, ο Κώστας Αμβράζης αποφάσισε να «αποχαιρετίσει όπλα» κατά δήλωσή του. «Αισθάνομαι δικαιωμένος για τις επιλογές μου, αλλά και περήφανος για την συνεισφορά μου» τόνισε ο Κ. Αμβράζης κάνοντας τον απολογισμό ζωής. Ευχαρίστησε όλους όσους μέσα σ’ αυτά τα 35 χρόνια συνεργάστηκε μαζί τους, Δημάρχους, μέλη Δ.Σ. και όλους τους Αρτινούς τονίζοντας ότι «όλες οι Δημοτικές Αρχές πρόσθεσαν ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται Δήμος Αρταίων».
Μάλιστα στην τοποθέτησή του ο κ. Αμβράζης υπογράμμισε ότι: «Τριάντα πέντε, ολόκληρα χρόνια, υπήρξα ρομαντικός και αθεράπευτος εραστής της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικότερα του Δήμου Αρταίων, τόσο από θέσεις ευθύνης όσο και από τα έδρανα της μειοψηφίας, χωρίς ποτέ να λοξοκοιτάξω αλλού. Κι όσο νάνε, δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο, να διακόψω αυτόν τον δεσμό.

Τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια, οι συνδημότες μας οι Αρτινοί με εμπιστεύτηκαν αταλάντευτα, βάζοντάς με πάντα υψηλά στις προτιμήσεις τους, απαιτώντας από εμένα να διαχειριστώ με συνέπεια, ήθος και τιμιότητα τις δημόσιες υποθέσεις τους. Και γι’ αυτό τους ευχαριστώ!
Τους ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά μου, για την ευκαιρία που απλόχερα μου έδωσαν, να τους εκπροσωπώ και να τους υπηρετώ. Δεν ξέρω, αν δικαίωσα τις προσδοκίες των συμπολιτών μου. Για εκείνο όμως που είμαι βέβαιος, είναι ότι όχι μόνον, προσπάθησα να είμαι πάντα αντάξιος της εμπιστοσύνης με την οποία με περιέβαλαν, αλλά και σ’ όλη την πορεία μου στα δημοτικά πράγματα της πόλης μας να κάνω πάντα ¨κατάθεση ψυχής¨.
Και ίσως-ίσως αυτή ακριβώς η αμφίδρομη σχέση, η αμοιβαία εμπιστοσύνη που ανέπτυξα με τους συμπολίτες μου όλα αυτά τα χρόνια, να είναι και η πεμπτουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους Δημάρχους με τους οποίους συνυπηρέτησαν τον Δήμο «…Αρχής γενομένης από τον αείμνηστο Νίκο Σιμεντζή. Τον αγαπητό μου Λάμπρο Ρίζο. Τον αναμορφωτή της πόλης μας αείμνηστο Κώστα Βάγια. Αλλά και τον Γιώργο Κοτσαρίδα.
Όπως και όλους και όλες τους συναδέλφους, που μέσα από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μοιραστήκαμε, την αγωνία για την πρόοδο και την προοπτική της πόλης μας. Τριάντα πέντε χρόνια, φίλες και φίλοι. Μια ολόκληρη ζωή! Δίνοντας την μάχη για το μέλλον της αγαπημένης μας Άρτας».
Ακολούθως με διάθεση αυτοκριτικής υποστήριξε ότι: «Θα ήταν ωστόσο, εγωιστικό και υπερφίαλο, αν υποστήριζα ότι σ’ αυτή την τριανταπεντάχρονη πορεία, έγιναν όλα σωστά και τέλεια ή ότι μόνον όταν είχαμε την ευθύνη της διαχείρισης εμείς, ο Δήμος και η πόλη μας προόδευαν και το αντίθετο συνέβαινε όταν δεν είχαμε και την ευθύνη. Όχι βέβαια!
Η αλήθεια είναι, ότι όλες μα όλες οι Δημοτικές Αρχές πρόσθεσαν ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται, Δήμος Αρταίων. Άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο.
Όπως θα ήταν άδικο, αν επιχειρούσα να μηδενίσω και το έργο της απερχόμενης Δημοτικής αρχής. Όλοι μαζί κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε για την πόλη μας και τους δημότες της. Θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε περισσότερα. Δεν θα διαφωνήσω!
Θα μπορούσαμε για παράδειγμα, να είχαμε αξιοποιήσει το ποτάμι και τα πλεονεκτήματά του καλύτερα και στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών πόλεων, όπου αποτελούν το μέσο που ενώνει τους Δήμους.
Θα μπορούσαμε να είχαμε αναπτύξει ένα δίκτυο παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας. Θα μπορούσαμε να είχαμε αξιοποιήσει το Κάστρο και να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Και πολλά άλλα! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθήσαμε!» Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Αμβράζης είπε: «Και αν παρ’ ελπίδα, κάποιους σ’ αυτή μου την τριακονταετή διαδρομή πίκρανα, να τους ζητήσω ταπεινά συγνώμη».

Να μην ξεχνάμε και τα νέα τμήματα

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Ιδιαίτερη αναφορά, κάνει στην πρότασή του για την αναδιάρθρωση του ΤΕΙ Ηπείρου, ο πρόεδρός του Γρηγόρης Γκίκας, στα νέα τμήματα του ιδρύματος, τα οποία είχαν εγκριθεί, είχαν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες, για ν’ αρχίσουν την λειτουργία τους απ’ το περασμένο Ακαδημαϊκό Έτος, αλλά με μία ανεξήγητη απόφαση δεν εντάχτηκαν στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων και δεν λειτούργησαν. Την απόφαση έλαβε η υπουργός Παιδείας κα Διαμαντοπούλου, η οποία δεν μπήκε καν στον κόπο να εξηγήσει στους παράγοντες του ΤΕΙ και τους παράγοντες του τόπου μας (τους ελάχιστους που ενδιαφέρθηκαν) γιατί κόβει τα νέα τμήματα απ’ την Άρτα και για την ιδιαίτερη πατρίδα της την Κοζάνη δεν κάνει κάτι ανάλογο, αλλά αντίθετα λειτούργησαν οι νέες σχολές και προγραμματίζει να ιδρύσει και άλλες.
Τώρα λοιπόν, το θέμα της λειτουργίας των νέων τμημάτων ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ, θα πρέπει να επανέλθει στην επικαιρότητα και απ’ τους τοπικούς παράγοντες να απαιτηθεί η λειτουργία των νέων τμημάτων. Θα χρειαστεί συντονισμός δράσης με κυρίαρχο ρόλο να παίζουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν γνωρίζουν το αίτημα ή δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Αυτή είναι η αποστολή τους, αυτό είναι το χρέος τους απέναντι στους πολίτες που τους εξέλεξαν και πρέπει να δουν κάτι καλό να γίνεται για τον τόπο μας.
Δεν ξέχασαν οι πολίτες της Άρτας, αλλά και η ακαδημαϊκή κοινότητα, την χαρακτηριστική αδιαφορία που επέδειξαν πέρυσι, όταν ανακοινώθηκε και επίσημα η απόφαση της υπουργού Παιδείας. Κανονικά θα έπρεπε να είναι ενημερωμένοι και να την αποτρέψουν. Δεν είχαν αυτή την δυνατότητα και αυτό χαρακτηρίζει την πολιτική τους. Δεν αντέδρασαν όμως και μετά, για να ζητήσουν την αναστολή της απόφασης και την λειτουργία των νέων τμημάτων.
Τώρα όμως το αίτημα, το επαναφέρει πολύ νωρίς η «Γ», αλλά και η πρόταση του προέδρου του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρη Γκίκα. Δεν δικαιούνται να επικαλεστούν άγνοια του θέματος ή έλλειψη χρόνου, για να κάνουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
Αυτοί λοιπόν, οι εκπρόσωποί μας, σε συνεργασία με την διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου, θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Άμεσα μάλιστα.

Η αναδιάρθρωση του ΤΕΙ Ηπείρου


Ουσιαστική η πρόταση του προέδρου του ιδρύματος Γρηγόρη Γκίκα, πρέπει να συζητηθεί και να προκύψουν παρεμβάσεις

Ουσιαστική χαρακτηρίστηκε απ’ την πλειοψηφία των παραγόντων της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ Ηπείρου, αλλά και των παραγόντων της περιφέρειας μας, η πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του ιδρύματος Γρηγόρης Γκίκας, στο πλαίσιο του διαλόγου για την αναδιάρθρωση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της χώρας μας.
Στην πρότασή του ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου καταγράφει τις αιτίες που οδήγησαν το ΤΕΙ Ηπείρου, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Μέχρι σήμερα η δημιουργία Σχολών και τμημάτων στο ΤΕΙ Ηπείρου, υπήρξε αποσπασματική, κατακερματισμένη και χωρίς σαφή προγραμματισμό και Ακαδημαϊκούς στόχους. Περισσότερο εξασφάλιζε την ανάγκη των τοπικών κοινωνιών για την ύπαρξη και λειτουργία τμημάτων, ικανοποιώντας κυρίως οικονομικές και πολιτικές ανάγκες, παρά τον σκοπό του ίδιου του ιδρύματος για ακαδημαϊκή πρόοδο και εξέλιξη».
Οδηγεί λοιπόν την αναζήτησή του στο πως θα αντιμετωπιστεί η κύρια αιτία του προβλήματος, για να τονίσει με έμφαση: «Πέρα από την οικονομική σημασία των περιφερειακών ιδρυμάτων σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ο βασικός σκοπός ενός ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του περιφερειακού ΤΕΙ είναι ερευνητικός και εκπαιδευτικός. Για τον λόγο αυτόν η ίδρυση περιφερειακών ΤΕΙ δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης. Είναι σοβαρό λάθος να αντιμετωπίζεται το ΤΕΙ ως πρωτογενές μέγεθος για την ανάπτυξη της περιοχής (να μετριέται δηλαδή μόνο το άμεσο αποτέλεσμά του – τόσοι φοιτητές, τόσοι διδάσκοντες κ.λ.π. άρα τόσα χρήματα εισρέουν στην περιοχή)».

Η σημερινή κατάσταση

Στην ίδια πρόταση ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου καταγράφει και την υπάρχουσα κατάσταση στο ίδρυμα και επισημαίνει:
«από την δημιουργία του ΤΕΙ Ηπείρου μέχρι σήμερα λειτουργούν τρείς Σχολές και ένα ανεξάρτητο τμήμα, κατακερματισμένα στις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κατ’αρχήν κάποια δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ακαδημαϊκές απαιτήσεις για τη δημιουργία ολοκληρωμένων Ακαδημαϊκών Κοινοτήτων.
Το καθεστώς του χωροταξικού χάρτη του ΤΕΙ Ηπείρου, που επικρατεί σήμερα έχει ως εξής:
Στην Άρτα υπάρχουν τμήματα τριών Σχολών:
Της ΣΤΕΓ, που περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:
Α) Φυτικής Παραγωγής
Β) Ζωϊκής Παραγωγής
Γ) Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Ανθοκομίας
Της ΣΔΟ, που περιλαμβάνει το τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Της Σχολής Μουσικής Τεχνολογίας που περιλαμβάνει το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής
Στην Πρέβεζα υπάρχουν δυο τμήματα της Σχολής ΣΔΟ
Α) Λογιστικής
Β) Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής
Στην Ηγουμενίτσα υπάρχουν τρία τμήματα, που ανήκουν σε δυο διαφορετικές σχολές
Στη ΣΔΟ, που περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:
Α) Τουριστικών Επιχειρήσεων
Β) Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο
Στην ΣΤΕΓ που περιλαμβάνει το τμήμα Ιχθυοκομίας και Αλιείας
Στα Ιωάννινα υπάρχει σήμερα μια σχολή
Η ΣΕΥΠ, που περιλαμβάνει τα εξής τμήματα
Α) Λογοθεραπείας
Β) Νοσηλευτικής
Γ) Βρεφονηπιοκομίας»

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης

Περιγράφοντας την φιλοσοφία του σχεδίου αναδιοργάνωσης, ο πρόεδρος Του ΤΕΙ Ηπείρου αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Για να αποτελέσει ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα καταλύτη για τη μακροχρόνια ανάπτυξη πρέπει να υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων, κάποιοι ελάχιστοι όροι της αποτελεσματικής λειτουργίας των ΤΕΙ, όπως για παράδειγμα α) Η συγκέντρωση στις ίδιες πόλεις των τμημάτων των Σχολών, έτσι ώστε να είναι συγγενή και κοινά τα αντικείμενα και να έχουν τις προϋποθέσεις και τους όρους για την Ακαδημαϊκή ολοκλήρωση, β) η ύπαρξη μιας κρίσιμης μάζας φοιτητών και διδασκόντων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ακαδημαϊκή κοινότητα γ) υψηλής ποιότητας κτηριακές εγκαταστάσεις, υποδομές και εξοπλισμός, δ) δημιουργία σύγχρονων Σχολών, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επαγγελματικής αγοράς και της Διεπιστημονικότητας.
Μόνο εάν εκπληρωθούν αυτές οι ελάχιστες προϋποθέσεις μπορεί το ΤΕΙ να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη μιας περιοχής, με την έννοια ότι τοποθετεί την περιοχή σε διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι τα περιφερειακά ΤΕΙ χρειάζονται εξασφάλιση από την πλευρά της Πολιτείας κάποιας σημαντικά ευνοϊκότερης μεταχείρισης, αλλά και αυξημένη χρηματοδότηση για να μπορέσουν να γίνουν ελκυστικά. Δυστυχώς στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, ιδίως σε ένα Ίδρυμα όπως είναι το ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο είναι πολυδιασπασμένο σε πολλές πόλεις και έχει αναπόφευκτα πολύ μεγαλύτερο κόστος για να μπορεί να λειτουργήσει.
Σήμερα οι ΣΤΕΓ και ΣΔΟ εμφανίζουν περιορισμένη Ακαδημαϊκή συνοχή, λόγω του κατακερματισμού των τμημάτων των Σχολών σε τρείς πόλεις, γεγονός, το οποίο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη βιωσιμότητά τους. Με τη συγκέντρωση των τμημάτων των Σχολών, τη μεταφορά και συγχώνευση τους σε ενιαίο χώρο, δηλαδή τον εξορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό εξασφαλίζεται το μίνιμουμ που απαιτείται για μια Ακαδημαϊκή Κοινότητα, των επιστημονικών επιρροών. Εξασφαλίζεται έτσι η διεπιστημονικότητα που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση παροχής υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης».

Πως πρέπει να λειτουργήσουν οι σχολές του ΤΕΙ Ηπείρου


Τι ακριβώς προβλέπει η πρόταση του προέδρου ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΚΙΚΑ

Στην Άρτα να υπάρξουν τρεις αυτόνομες σχολές
Η ΣΤΕΦ, η οποία θα περιλαμβάνει τα εξής προγράμματα σπουδών
Α) Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (μετονομασία του Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης)
Β) Ηλεκτρονικής (νέο)
Γ) Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων (νέο)
Στη σχολή θα εισάγονται 200 σπουδαστές κάθε ακαδημαϊκό έτος.
Η ΣΤΕΓ, η οποία θα περιλαμβάνει τα εξής προγράμματα σπουδών
Α) Φυτικής Παραγωγής
Β) Ζωικής Παραγωγής και Τροφίμων
Γ) Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Ανθοκομίας
Δ) Ιχθυοκομίας και Αλιείας
Στη σχολή θα εισάγονται 200 σπουδαστές κάθε ακαδημαϊκό έτος.
Η Σχολή Μουσικών Σπουδών, η οποία θα περιλαμβάνει
το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (ως έχει) με την ανάπτυξη και άλλου προγράμματος σπουδών.
Στη σχολή θα εισάγονται 120 σπουδαστές κάθε ακαδημαϊκό έτος.

Ειδικότερα για την Άρτα
Σε διεθνές επίπεδο, διαπιστώνεται ότι η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας ακολουθείται από ελάττωση του αριθμού των τμημάτων με γνωστικό αντικείμενο σχετικό με τον αγροτικό τομέα. Στην Ελλάδα, σαφώς και δεν υπάρχει τέτοια τάση, καθώς εδώ και δέκα χρόνια τα αντίστοιχα τμήματα διπλασιάζονται. Ακολουθήθηκε λοιπόν μια λανθασμένη πολιτική. Είναι γεγονός ότι η συνέχιση της τάσης αυτής περαιτέρω πρόκειται να οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση των πτυχιούχων και κατά συνέπεια και των ίδιων των τμημάτων, τα οποία και δεν θα έχουν την δυνατότητα προσέλκυσης φοιτητών.
Τα γνωστικά αντικείμενα όμως των τμημάτων που έχουν οι Σχολές του ΤΕΙ Ηπείρου δένουν με την παραγωγική διαδικασία της Περιφέρειας που εδράζονται. Η μεγαλύτερη παραγωγή χοιρινού κρέατος, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή Άρτας – Πρέβεζας. Και τα Τμήματα Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής στηρίζουν επιστημονικά την πλειοψηφία των παραγωγικών φορέων της Ηπείρου.
Από την άλλη πλευρά υφίσταται πρόβλημα προσέλκυσης σπουδαστών. Κατά συνέπεια καθίστανται αναγκαία νέα διευρυμένα γνωστικά αντικείμενα, με την εξασφάλιση της Διεπιστημονικότητας και με παράπλευρες άλλες ενέργειες, που κρίνονται άκρως απαραίτητες όπως η ανανέωση των περιεχομένων σπουδών και ο ανασχεδιασμός ειδικοτήτων, προκειμένου να συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικά και να διαδραματίζουν τον σημαντικό τους μέχρι σήμερα ρόλο της επιστημονικής στήριξης του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα της Ηπείρου.
Πέρα τούτων, τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση, θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε α) την καλύτερη αξιοποίηση του μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού των τμημάτων β) στη διεύρυνση του επιστημονικού αντικειμένου γ) στην ύπαρξη νέων ειδικοτήτων και επαγγελματικών πεδίων, γεγονός που θα βελτιώσει την ελκυστικότητα προς τους φοιτητές.
Η μεταφορά του τμήματος Ιχθυοκομίας και Αλιείας, θα συντελέσει στη συγκρότηση μεγαλύτερης και δυναμικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Αυτή η πρόταση θα καταστήσει και πιο θελκτική τη Σχολή, καθώς αφενός κανένα γνωστικό αντικείμενο του τμήματος δεν εξαφανίζεται, αλλά αντιθέτως μέσω ανανεωμένων προγραμμάτων Σπουδών μπορεί να υπάρξει μία νέα προοπτική.
Η Ήπειρος είναι μια ακριτική περιοχή με τεράστιο φυσικό πλούτο, η οποία παραμελήθηκε ιδιαιτέρως και κατατάσσεται σήμερα στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες της Ε.Ε.. Η ανώτατη εκπαίδευση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως πρωτογενές μέγεθος που τονώνει την τοπική ζήτηση, αλλά και ως προσδιοριστικός παράγοντας που διαμορφώνει το ανθρώπινο κεφάλαιο (γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες) που απαιτείται σε μια σύγχρονη οικονομία, που θέλει να επενδύσει στην γνώση και την καινοτομία.
Στα πλαίσια αυτής της συλλογιστικής, καθίσταται αναγκαία η σύσταση Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, με έδρα την Άρτα, η οποία θα απευθύνεται στην κάλυψη ενός κενού που υπάρχει στην Περιφέρεια της Ηπείρου, Σχολής για τη σύγχρονη Τεχνολογία, για την οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση.
Η νεοσύστατη ΣΤΕΦ θα αποτελείται από τρία τμήματα. Το τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, το οποίο ήδη λειτουργεί στη ΣΔΟ, το νεοσύστατο τμήμα Ηλεκτρονικής και το απαραίτητο στην ελληνική αγορά Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών και Επιστημονικών Οργάνων.
Η Ηλεκτρονική αποτελεί γνωστικό αντικείμενο με ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Αναφέρεται σε τεχνολογίες αιχμής, και εστιάζεται στις σύγχρονες ανάγκες της Περιφέρειάς μας.
Η Σχολή αυτή αποτελεί ολοκληρωμένη Ακαδημαϊκή Κοινότητα, εξασφαλίζει Διεπιστημονικότητα, επενδύει στη Γνώση και την Καινοτομία και οι αμφίδρομες επιδράσεις των γνωστικών αντικειμένων, πληροφορικής, ηλεκτρονικής και τηλεματικής δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, όπως ιατρικά και επιστημονικά όργανα. Μια τέτοια Σχολή, με αυτούς τους συγκεκριμένους στόχους, είναι σίγουρο ότι θα διασφαλίσει το ρόλο που πρέπει να πληροί ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Παράλληλα, θα θέσει τις προϋποθέσεις για την αποκέντρωση του Εκπαιδευτικού μας Συστήματος και θα συμβάλλει στην άρση των περιφερειακών ανισοτήτων, μέσω της δημιουργίας υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.

******

Στην Πρέβεζα να υπάρξει μια αυτόνομη σχολή
Η ΣΔΟ, η οποία θα περιλαμβάνει τα εξής προγράμματα σπουδών
Α) Λογιστικής (ως έχει)
Β) Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο (ως έχει)
Γ) Διοίκησης Επιχειρήσεων (Συγχώνευση των δυο τμημάτων της ΣΔΟ, Τουριστικών Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής)
Στη σχολή θα εισάγονται 200 σπουδαστές κάθε ακαδημαϊκό έτος.

Ειδικότερα στην Πρέβεζα
Ήδη υπάρχει απόφαση Γ.Σ. του ΤΕΙ Ηπείρου, που εγκρίνει τη μεταφορά της έδρας της ΣΔΟ στην Πρέβεζα, όπου λειτουργούν τα ισχυρότερα και ανταγωνιστικότερα τμήματα της Σχολής. Με τη συγχώνευση των δυο τμημάτων και τη μεταφορά στην Πρέβεζα, ισχυροποιείται περαιτέρω, ολοκληρώνεται Ακαδημαϊκά, διασφαλίζεται η Διεπιστημονικότητα και μπορεί να ανταπεξέλθει υπό καλύτερες προϋποθέσεις στην ανταγωνιστική εκπαιδευτική αγορά παροχής υπηρεσιών.

*******

Στην Ηγουμενίτσα προτείνω ως μοναδική βιώσιμη πρόταση να επιδιωχθεί η δημιουργία Σχολής Ξένων Γλωσσών και Επικοινωνίας. Στην περίπτωση αυτή προτείνω να παραμείνει το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο (ως έχει) και έναν νέο κύκλο σπουδών.
Στη σχολή θα εισάγονται 200 σπουδαστές κάθε ακαδημαϊκό έτος.

******

Στα Ιωάννινα να υπάρξει μια σχολή
Η ΣΕΥΠ, η οποία θα περιλαμβάνει τα εξής προγράμματα σπουδών
Α) Λογοθεραπείας
Β) Νοσηλευτικής
Γ) Βρεφονηπιοκομίας.
Δ) Οπτικής και Οπτομετρίας (νέο)
Στη σχολή θα εισάγονται 300 σπουδαστές κάθε ακαδημαϊκό έτος.

Γιατί να είναι στο στόχαστρο ο πρόεδρος;

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Στο στόχαστρο των παραγόντων της Θεσπρωτίας, είναι ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρης Γκίκας, ο οποίος στο πλαίσιο του διαλόγου για τη νέα πορεία των τεχνολογικών ιδρυμάτων της χώρας μας, έκανε μια τολμηρή πρόταση, που αυτή και μόνο φαίνεται να αποτελεί την διέξοδο στα τόσα αδιέξοδα που έχει να αντιμετωπίσει το εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Λέει λοιπόν ο πρόεδρος Γρηγόρης Γκίκας πολύ απλά και έχει δίκαιο ότι σε κάθε πόλη πρέπει να υπάρξουν σχολές με συναφή γνωστικά αντικείμενα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής. Και προτείνει η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, να λειτουργεί εξ ολοκλήρου στην Άρτα και το ένα τμήμα να συμπληρώνει στην λειτουργία του το άλλο. Άρα το τμήμα Ιχθυοκομίας και Αλιείας που φυτοζωεί στην Ηγουμενίτσα, θα πρέπει να λειτουργήσει στην Άρτα και να λειτουργήσει στο πλαίσιο της ΣΤΕΓ, με καλύτερες προϋποθέσεις.
Γιατί λοιπόν οι παράγοντες της Ηγουμενίτσας να έχουν στο στόχαστρο τον πρόεδρο του ΤΕΙ Γρηγόρη Γκίκα; Επειδή στην πρόταση που του ζητήθηκε να κάνει για την προοπτική του ιδρύματος λέει τα πράγματα με τα’ όνομά τους ή γιατί αυτοί οι παράγοντες, που με λαϊκίστικη τακτική, μιλούν για το καλό του τόπου τους, το οποίο δεν συμβαδίζει με την προοπτική του ΤΕΙ συνολικά, αλλά και στην πόλη της Ηγουμενίτσας, κάθε χρόνο και περισσότερο παρουσιάζεται αδύναμο, άρα δεν της προσφέρει τίποτα.
Η υπόθεση των τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου, είχε σχεδιαστεί σε λάθος βάσεις. Έπρεπε κάθε πόλη να έχει τμήματα και τα τμήματα αυτά έγιναν χωρίς μελέτη. Έτσι προέκυψε και το τμήμα Ιχθυοκομίας και Αλιείας στην Ηγουμενίτσα, το οποίο όλα τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί και δεν προσφέρει τίποτα ούτε στους σπουδαστές, ούτε στην τοπική κοινωνία, αλλά ούτε και στο ίδιο το εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Όμως το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι τι ζητάει όλη η Ήπειρος; Να υπάρχει το ΤΕΙ στην σημερινή του μορφή, καλύπτοντας αιτήματα των πόλεων και να μην έχει προοπτική ή να ανασυγκροτηθεί, να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του και να προσφέρει σε όλη την Ήπειρο. Η δεύτερη πρόταση είναι ουσιαστική και κατά την γνώμη μας ο πρόεδρος του ΤΕΙ Γρηγόρης Γκίκας, που είχε την τόλμη να πει τα πράγματα με τ’ όνομά τους, αντί να υβρίζεται από κάποιους, θα έπρεπε να είχε επαινεθεί.

Η πόλη βάζει τα καλά της… για τα Χριστούγεννα

Το γιορτινό της πρόσωπο άρχισε να δείχνει η πόλη της Άρτας εν’ όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με στόχο να δημιουργηθεί ένα εορταστικό κλίμα που θα συμβάλλει στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης στα καταστήματα αλλά κυρίως που θα συμβάλλει στην αλλαγή της ψυχολογίας των πολιτών.
Ήδη από την 1η Δεκεμβρίου το συνεργείο ηλεκτροφωτισμού του Δήμου ξεκίνησε το στολισμό των φυσικών δέντρων που υπάρχουν στην είσοδο και σε κεντρικά σημεία της πόλης, στις πλατείες, στο δημαρχείο, στο ΚΤΕΛ και αλλού.
Ο στολισμός των φυσικών δέντρων θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες και στα υπόλοιπα σημεία της πόλης καθώς και στα δημοτικά διαμερίσματα. Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει και η τοποθέτηση του χριστουγεννιάτικου (φυσικού) δέντρου στην κεντρική πλατεία καθώς και η τοποθέτηση της φάτνης.
Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος στην οδό Σκουφά, στην περιφερειακή οδό και στα υπόλοιπα κεντρικά σημεία. Ο στολισμός θα ολοκληρωθεί, καιρού επιτρέποντος, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γρηγόρης Τρομπούκης παρακαλεί τους πολίτες να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή του Δήμου για τη δημιουργία γιορτινού κλίματος συμμετέχοντας στο στολισμό όπως επίσης να προστατεύσουν το χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της πόλης.

Με εκδηλώσεις
ανάβει το δέντρο

Σήμερα το απόγευμα της Παρασκευής 10 Δεκεμβρίου στις 7:30 θα φωταγωγηθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία της Άρτας εφόσον το επιτρέψει ο καιρός. Το άναμμα του δέντρου θα συνοδευτεί από εκδήλωση με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα που ετοιμάζει ο Δήμος σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους και τα ωδεία της πόλης.
Ο αντιδήμαρχος Άρτας και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Γιώργος Αθανασούλας καλεί όλους τους Αρτινούς να τιμήσουν με την παρουσία τους αυτή την εκδήλωση τονίζοντας πως «και για τα μικρά παιδιά θα είναι μία πολύ ωραία γιορτή». Στο χώρο μπροστά απ’ την παλιά Ψαραγορά θα λειτουργήσει και φέτος παιδότοπος με τρενάκι, carousel και άλλα παιχνίδια καθώς και Ζαχαρούπολη για την ψυχαγωγία των μικρών παιδιών. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε φροντίσει ώστε στο χώρο της Ψαραγοράς να υπάρχει μια χριστουγεννιάτικη παιδική γωνιά» είπε σε δηλώσεις του ο κ. Αθανασούλας.
«Έτσι και φέτος θα λειτουργήσει σ’ αυτό το χώρο το carousel και τα τρενάκια και άλλα παιχνίδια και τα τρία σπιτάκια τα μικρά τα οποία και πέρυσι είχαν τοποθετηθεί εκεί έτσι ώστε να περάσουν ευχάριστα και χαρούμενα οι μικροί μας φίλοι σ’ αυτό το χώρο, και πάλι καιρού επιτρέποντος».
Το εισιτήριο στον Παιδότοπο θα είναι 1,50 ευρώ, όπως και πέρυσι. Ο κ. Αθανασούλας εύχεται σε όλους "χρόνια πολλά για τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων, καλή χρονιά με ευτυχία, υγεία, ειρήνη". "Ας ελπίσουμε ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι καλύτερος από πλευράς οικονομικής κατάστασης από τον φετινό" τονίζει ενώ σημειώνει ότι «ως Δημοτική Αρχή θα φροντίσουμε στα πλαίσια αυτών των οικονομικών δυνατοτήτων που έχουμε να δώσουμε την κατάλληλη χριστουγεννιάτικη εικόνα στην πόλη μας».


Σήμερα το απόγευμα της Παρασκευής 10 Δεκεμβρίου στις 7:30 θα φωταγωγηθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία της Άρτας εφόσον το επιτρέψει ο καιρός. Το άναμμα του δέντρου θα συνοδευτεί από εκδήλωση με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα που ετοιμάζει ο Δήμος σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους και τα ωδεία της πόλης.
Ο αντιδήμαρχος Άρτας και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Γιώργος Αθανασούλας καλεί όλους τους Αρτινούς να τιμήσουν με την παρουσία τους αυτή την εκδήλωση τονίζοντας πως «και για τα μικρά παιδιά θα είναι μία πολύ ωραία γιορτή». Στο χώρο μπροστά απ’ την παλιά Ψαραγορά θα λειτουργήσει και φέτος παιδότοπος με τρενάκι, carousel και άλλα παιχνίδια καθώς και Ζαχαρούπολη για την ψυχαγωγία των μικρών παιδιών. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε φροντίσει ώστε στο χώρο της Ψαραγοράς να υπάρχει μια χριστουγεννιάτικη παιδική γωνιά» είπε σε δηλώσεις του ο κ. Αθανασούλας.
«Έτσι και φέτος θα λειτουργήσει σ’ αυτό το χώρο το carousel και τα τρενάκια και άλλα παιχνίδια και τα τρία σπιτάκια τα μικρά τα οποία και πέρυσι είχαν τοποθετηθεί εκεί έτσι ώστε να περάσουν ευχάριστα και χαρούμενα οι μικροί μας φίλοι σ’ αυτό το χώρο, και πάλι καιρού επιτρέποντος».
Το εισιτήριο στον Παιδότοπο θα είναι 1,50 ευρώ, όπως και πέρυσι. Ο κ. Αθανασούλας εύχεται σε όλους "χρόνια πολλά για τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων, καλή χρονιά με ευτυχία, υγεία, ειρήνη". "Ας ελπίσουμε ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι καλύτερος από πλευράς οικονομικής κατάστασης από τον φετινό" τονίζει ενώ σημειώνει ότι «ως Δημοτική Αρχή θα φροντίσουμε στα πλαίσια αυτών των οικονομικών δυνατοτήτων που έχουμε να δώσουμε την κατάλληλη χριστουγεννιάτικη εικόνα στην πόλη μας».

ΑΡΓΥΡΗΣ: «Όχι παιχνίδια με τη ΔΩΔΩΝΗ»


«Όχι παιχνίδια με τη ΔΩΔΩΝΗ» είναι ο τίτλος ανακοίνωσης του συνδυασμού του Ε. Αργύρη «Ήπειρος Τόπος να ζεις». Στην ανακοίνωση με ημερομηνία 03/12/2010 αναφέρονται: «Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο χώρο της ΑΤΕ αλλά και την τοποθέτηση του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Φίλιππου Σαχινίδη, εχτές στη Βουλή όπου απάντησε σε ερώτηση του επικεφαλής του συνδυασμού μας και Βουλευτή Ιωαννίνων, κ. Βαγγέλη Αργύρη, θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:
•Δικαιώνεται απόλυτα η άποψή μας, με επίσημο τρόπο από τον Υφυπουργό Οικονομικών, ότι η εξαγορά της ΕΛΒΙΖ από τη θυγατρική της ΔΩΔΩΝΗΣ ήταν ζημιογόνα και επιβλαβής τόσο για την ΑΤΕ όσο και για την ίδια τη Γαλακτοβιομηχανία.
•Η πολιτική της δημιουργίας επιζήμιων καταστάσεων για τη ΔΩΔΩΝΗ εντάσσεται στα σχέδια κάποιων να απαξιώσουν μία κερδοφόρα επιχείρηση που στηρίζει την τοπική οικονομία της Ηπείρου, με στόχο να την οδηγήσουν σε πώληση.
•Θεωρούμε απαράδεκτο κάθε φαινόμενο ανακοινώσεων και διαρροών που θέτουν υπό αμφισβήτηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι τη σύγχυση και τη δημιουργία ζημιών σε μία επιχείρηση που είναι στην αγορά και επηρεάζεται άμεσα η οικονομική της πορεία από τις όποιες φήμες.
•Τα προβλήματα της ΑΤΕ δεν οφείλονται στη μόνη κερδοφόρα επιχείρηση που συμμετέχει με πλειοψηφικό κεφάλαιο. Οφείλονται σε εσκεμμένα ή μη λάθη των Διοικήσεών της και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την απομάκρυνση της ΔΩΔΩΝΗΣ από τους πραγματικούς της δημιουργούς που είναι οι κτηνοτροφικές παραγωγικές δυνάμεις της Ηπείρου.
•Δεν λέμε όχι στην απεμπλοκή της ΑΤΕ από τη ΔΩΔΩΝΗ.
•Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε ενέργειες που εξυπηρετούν τα καρτέλ του γάλακτος και δημιουργούν αρνητικό ισοζύγιο στην πραγματική παραγωγή που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η κτηνοτροφία της Ηπείρου.
•Η λύση στα προβλήματα της ΑΤΕ δεν θα γίνει με ζημιογόνες πρακτικές τύπου ΕΛΒΙΖ.
•Όπως δεσμεύτηκε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός της χώρας σε επίσκεψή του στα Γιάννενα, άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν ουσιαστικές συζητήσεις για να μπορέσει η ΔΩΔΩΝΗ να παραμείνει μία κερδοφόρα Ηπειρωτική επιχείρηση, κτήμα των κτηνοτροφικών παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας».

Άρχισε η φυλλοδιαγνωστική ανάλυση Εσπεριδοειδών και Ελιάς στην Άρτα

Η ΕΑΣ Άρτας - Φιλιππιάδας ενημερώνει τους παραγωγούς που συμμετέχουν στο Σύστημα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παραγωγής Εσπεριδοειδών και Ελιάς και επιθυμούν να πραγματοποιήσουν φυλλοδιαγνωστική ανάλυση σε ένα από τα αγροτεμάχιά τους, να πάνε φύλλα στα γραφεία της Ένωσης, για να σταλούν για ανάλυση.
Τα φύλλα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε σακούλα, μέσα στην οποία θα υπάρχουν τα στοιχεία του παραγωγού και του αγροτεμαχίου από το οποίο προέρχονται. Στα δείγματα στα οποία θα γίνει συλλογή την προηγούμενη ημέρα πρέπει να τοποθετηθούν στο ψυγείο.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην συγκέντρωση των φύλλων γιατί αποτελεί το κρίσιμο σημείο για την ορθότητα της ανάλυσης.
Συγκεκριμένα:
Εσπεριδοειδή: Η δειγματοληψία γίνεται σε φύλλα που προέκυψαν το καλοκαίρι και έχουν ηλικία 4-8 μηνών. Συλλέγονται συνολικά 60-80 φύλλα από όλο το αγρόκτημα. Τα φύλλα αυτά προέρχονται από το μέσον των ετήσιων βλαστών που δεν φέρουν καρποφορία.
Ελιές: Η δειγματοληψία γίνεται σε φύλλα που προέκυψαν το καλοκαίρι και έχουν ηλικία 4-8 μηνών. Τα φύλλα αυτά προέρχονται από το μέσον της τελευταίας βλάστησης (5-8 μηνών). Συλλέγονται συνολικά 80 – 100 φύλλα από όλο το αγρόκτημα. Τα φύλλα λαμβάνονται από δένδρα ,τα οποία βρίσκονται σε διάσπαρτα σημεία ,ώστε να καλύπτεται όλη η έκταση του κτήματος. Από κάθε δένδρο λαμβάνονται 4 φύλλα από το μέσο ύψος της κόμης και από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Οι παραλαβές των φύλλων ελιάς και εσπεριδοειδών θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 8:00 με 9:00 το πρωί και για περισσότερες πληροφορίες, οι παραγωγοί μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γεωτεχνικό Τμήμα της ΕΑΣΑΦ, στα τηλέφωνα 26810-26205 και 27229.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΠΟΚΟΓΙΑΝΝΗΣ:«Τώρα που τα σπίτια μας είναι δύσκολο να έλθουν πάλι κοντά, να έλθουν τουλάχιστον οι καρδιές μας»


Ένα βιβλίο εκδόθηκε πριν από μερικούς μήνες, με πολύ αγάπη, αλλά και πάρα πολύ μεράκι από τον Χρυσόστομο Μποκογιάννη. Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία των χωριών Τετρακώμου και Καψάλων της Άρτας. Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι καθηγητής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σίγουρα αν κρίνουμε από την όλη δομή αλλά και την θεματολογία του βιβλίου, πρέπει αυτή η έκδοση να τον απασχολούσε πάρα πολλά χρόνια.
Ο αναγνώστης, κι ας μην έχει καταγωγή από τα συγκεκριμένα χωριά, είναι σίγουρο ότι θα ταξιδεύσει μέσα από τις 250 σελίδες του και επίσης εκεί θα βρει καθημερινές εικόνες από την ζωή των κατοίκων σε μια περιοχή που τουλάχιστον εκείνη την εποχή έδειχνε κατά κάποιο τρόπο αφιλόξενη. Όπως άλλωστε όλα τα ορεινά χωριά της πατρίδας μας και ειδικότερα αυτά των Τζουμέρκων.
Η αφήγηση αυτού του βιβλίου ξεκινάει ουσιαστικά γύρω στα 1700, όταν η Μύαρη είναι ένα μικρό χωριό, με 13 μόνο οικογένειες, το οποίο εκείνη την εποχή πρέπει να ήταν συγκεντρωμένο στην πλαγιά του Αϊ Νικόλα και πλήρωνε τους Βενετούς για την προστασία του μόνο 3 ρεάλια, ενώ οι Αρτινοί ως παράδειγμα για τον ίδιο λόγο πλήρωναν 1.500 ρεάλια…
Από εκείνη την εποχή οι εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη και σίγουρα καλύπτουν όλο το φάσμα της τουρκοκρατίας, των επαναστάσεων στα Τζουμέρκα, την κοινωνική δομή… μέχρι που το χωριό μεγάλωσε και άρχισε και αυτό να συνεισφέρει, όσο μπορούσε στο να δυναμώσει το νεοελληνικό κράτος και να πετύχει την ανεξαρτησία του.
Έτσι φθάνει στη σημερινή εποχή, με πάρα πολλά στοιχεία και φωτογραφίες και καλεί τους συγχωριανούς και φίλους για… «Μια οποιαδήποτε διαδρομή μέσα στα χωριά μας, έναν περίπατο κάτω από τα έλατα και καστανιές, ένα διάλειμμα σε μια ραχούλα, ρεματιά ή τον Αχελώο, θα είναι μοναδική εμπειρία…»
Θεωρούμε σκόπιμο στο σημείο αυτό να δώσουμε τον λόγο στον συγγραφέα και να αναδημοσιεύσουμε τον πρόλογο του βιβλίου γιατί πιστεύουμε ότι έχει την δική του δύναμη να εκφράσει εκείνα τα συναισθήματα που ο ίδιος βίωσε γράφοντας το βιβλίο και προσπαθεί να τα μεταδώσει στους αναγνώστες. Γράφει λοιπόν:
«Στο χωριό μας κατοικούσαμε σκορπισμένοι σε μια μεγάλη περιοχή. Ξεκινούσε από Τυμπά Διχομοιρίου και έφτανε ως Μεσούντα, Αχελώο και Σκαρπάρι Θεοδωριάνων. Πολλοί και τότε δεν είχαμε γνωριμία.
Σήμερα, απόδημοι σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, πολλοί περισσότεροι δε γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Για το λόγο αυτό προσπάθησα μέσα στις σελίδες του βιβλίου να ξανασμίξουμε. Να θυμηθούμε την ιστορία του χωριού μας, τους ήρωές του. Να το γνωρίσουμε όπως είναι σήμερα.
Επιδίωξη μου ήταν να προβάλω τα σημαντικότερα ιστορικά στοιχεία και πρόσωπα, να αναδειχθούν αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους στους απελευθερωτικούς και αμυντικούς αγώνες της πατρίδας μας, και ήδη ξεχάστηκαν από τη μνήμη πολλών.
Τα προϋπάρχοντα βιβλία βοήθησαν αρκετά. Πολύ περισσότερο οι ηλικιωμένοι του χωριού μας. Με τη συνδρομή τους φέραμε στο φως πρόσωπα και γεγονότα που στο ξεκίνημα ήταν αδύνατο να φανταστώ.
Χωρίς υπερβολή, το γράψαμε όλοι μαζί. Ελπίζοντας να φτάσει στα χέρια όλων των Μηγεριτών, (Τετρακωμιτών και Καψαλιωτών), θέλω να αποτελέσει αφορμή να ξαναζωντανέψει η αγάπη για την όμορφη γενέτειρά μας. Παρουσιάζοντας εικόνες και στοιχεία απ’ τις ομορφιές της, θ’ αποκτήσει νέους φίλους και επισκέπτες.
Το γενεαλογικό μέρος περιέχει κι αυτό ιστορικά στοιχεία και ενδεικτικά κάποια πρόσωπα, χωρίς να σημαίνει ότι είναι τα σημαντικότερα κάθε οικογένειας. Λάθη και παραλείψεις θα υπάρχουν, ιδιαίτερα στις παλιότερες γενιές. Ο μεγάλος αριθμός οικογενειών και το χρονολογικό εύρος, από 1800 πολλές φορές, μέχρι 1950-60 περίπου, δυσκολεύουν την έρευνα.
Τα δημοτολόγια του χωριού μας καταστράφηκαν τελευταία το 1943. Ξανασυντάχθηκαν το 1953, γράφοντας όσους ζούσαν τότε και τους μετέπειτα. Μητρώα Αρρένων που διασώθηκαν έχουν πολλές ελλείψεις και λάθη. Βοήθησαν τουλάχιστον στους άνδρες να έχουμε πολλά παλιά ονόματα.
Η πρώτη σελίδα ξεκινά με γεννηθέντες το 1844. Με το πατρώνυμο που υπάρχει πηγαίνουμε και μια γενιά πριν. Το συμβόλαιο αγοράς του χωριού το 1884, δίνει αρκετά παλιά ονόματα.
Μεγαλύτερη προσοχή έδωσα στην έρευνα της καταγωγής των οικογενειών 8 του χωριού μας, που είναι σχεδόν στο σύνολό τους ξενόφερτες και στη συμμετοχή τους σε παλιότερους αγώνες. Ανασύροντας από την υπάρχουσα βιβλιογραφία, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους σε Άρτα και Αθήνα, την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Υπηρεσία Στρατιωτικών Αρχείων και τη μνήμη των ηλικιωμένων πολλά στοιχεία, νομίζω πως το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό.
Όποιος θέλει από κάθε οικογένεια μπορεί τώρα να διορθώσει και επεκτείνει το γενεαλογικό του δένδρο και στις σημερινές γενιές. Απέφυγα την αναφορά στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής Άρτας και συλλογή λαογραφικών στοιχείων. Ήθελα το βιβλίο να είναι κατά το δυνατόν μικρότερο και εύχρηστο. Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν ήδη σε πολλά βιβλία και εργασίες, γιατί είναι παρόμοια σε όλη την περιοχή.
Προτίμησα το «Μήγερη και Μηγερίτες», γιατί το περιεχόμενο αναφέρεται κυρίως στην εποχή που ήταν ένα χωριό Τετράκωμο και Κάψαλα. Οι οικογένειες επίσης είναι οι περισσότερες ίδιες και στα δύο χωριά.
Αφιερώνεται το βιβλίο, στους απανταχού Τετρακωμίτες και Καψαλιώτες και τους φίλους των χωριών μας. Ευχή μου, τώρα που τα σπίτια μας είναι δύσκολο να έλθουν πάλι κοντά, να έλθουν τουλάχιστον οι καρδιές μας».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ν.Κ.

20 χρόνια προσφοράς απ’ το Αρχείο Γεφυριών Ηπειρώτικων



Το Αρχείο Γεφυριών Ηπειρώτικων (Α.Γ.Η.) δημιουργήθηκε το 1990 από τον Σπύρο Μαντά. Το υλικό, που από το 1982 είχε αρχίσει να συλλέγεται, ταξινομείται και με-λετάται με τέτοιο τρόπο, ώστε να προβάλει ανάγλυφη, σ’ όλες της δηλαδή τις δια-στάσεις και παραμέτρους, η εικόνα των πετρογέφυρων -ιστορική, αρχιτεκτονική, κα-τασκευαστική, οικονομική, κοινωνική, λαογραφική, πολιτιστική.
Χώρος έρευνας -άρα προέλευσης του υλικού- είναι η περιοχή της Πίνδου, οριοθετη-μένη συμβατικά από τη νοητή γραμμή Αμφιλοχία - Καρπενήσι - Καρδίτσα - Τρίκαλα - Γρεβενά - Καστοριά - Φλώρινα - Ελμπασάν - Δυρράχιο. Εδώ, τα πέτρινα λα¬ϊκά γε-φύρια όχι απλά κάλυψαν ανάγκες επικοινωνίας, αλλά κυριολεκτικά μετουσιώ¬θηκαν σε έργα τέχνης. Ο όρος «ηπειρώτικος» σηματοδοτεί και γεωγραφική περιοχή και τε-χνοτροπία.
Το Αρχείο συνεργάζεται με το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών (ΚΕΜΕΠΕΓ).

Σκοποί:
√ Αναζήτηση, εντοπισμός και καταγραφή (αποτύπωση - φωτογράφηση - βιντεοσκό-πηση) όλων των πέτρινων τοξωτών γεφυριών της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου - Πίνδου.
√ Συλλογή οποιασδήποτε σχετικής με αυτά πληροφορίας, είτε με επιτόπια έρευνα (πρωτογενές υλικό), είτε με βιβλιογραφική αποδελτίωση (δημοσιευμένο υλικό).
√ Καταχώρηση, επεξεργασία και μελέτη του συλλεγμένου υλικού βάσει συγκεκριμέ-νου σχεδίου (Δομή Αρχείου: Μνήμη - Υποστήριξη - Μελέτη). Δημιουργία Μητρώου γεφυριών.
√ Συλλογή υλικού (συνεντεύξεων και φωτογραφιών) για τους δημιουργούς - μαστό-ρους.
√ Ηχογραφήσεις - βιντεοσκοπήσεις, επιτόπου, όλων των ελληνικών παραλλαγών “του γιοφυριού της Άρτας”, αλλά και των βαλκανικών παράλληλων.
√ Δημιουργία ειδικής βιβλιοθήκης: βιβλία ελληνικά και ξένα με αποκλειστικό τους αντικείμενο τα πετρογέφυρα, περιοδικά και εφημερίδες με εκτεταμένη αναφορά σε αυτά, όλα τα δημοσιεύματα για την ηπειρωτική γεφυροποιία.
√ Εκδόσεις βιβλίων και λοιπών σχετικών εντύπων. Παραγωγή ηχητικού και οπτικού υλικού (CD ήχου, CD-R, DVD/Βίντεο).
√ Συμβολή στην προστασία, προβολή και διάσωση των πέτρινων γεφυριών μέσω ευαισθητοποίησης του κοινού και αρμόδιων φορέων: οργάνωση ημερίδων, λειτουρ¬γία εκθέσεων, πραγματοποίηση διαλέξεων, αρθογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, παρεμβάσεις στον ηλεκτρονικό.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Οι τρίτεκνες οικογένειες δημιουργούν ειδική κάρτα


Ανοικτή επιστολή προς τα καταστήματα του Νομού Πρέβεζας απευθύνει ο Σύλλογος γονέων με τρία παιδιά με αίτημα την παροχή έκπτωσης στα μέλη του , ενώ ήδη με σχετική επιστολή έχει ενημερωθεί και ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας.
Η ανοικτή επιστολή την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συλλόγου κύριοι Μιχάλης Παπαμιχαήλ και Χαράλαμπρος Δράκος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη θέση των πολυμελών οικογενειών και δεν μπορούν να προασπίσουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.
Ο Σύλλογος στην προσπάθεια που καταβάλει για την οικονομική υποστήριξη τους, ζητά από τους καταστηματάρχες την παροχή έκπτωσης στα μέλη των Τρίτεκνων Οικογενειών, με ειδική κάρτα που εκδίδει ο σύλλογος.
Ο κατάλογος των καταστημάτων που επιθυμούν να δώσουν προσφορές θα ανανεώνεται με την προσθήκη νέων καταστημάτων και θα ανακοινώνεται στα μέλη μέσω του Συλλόγου ή του τύπου, ενώ η συμμετοχή της κάθε επιχείρησης θα πρέπει γίνεται γνωστή με την κατάθεση αίτησης στο γραφείο του Συλλόγου Γονέων με Τρία Παιδιά Ν. Πρέβεζας ή στο fax: 26820 24613.

Η αγιογραφία ως μια μορφή ζωγραφικής τέχνης σε ένα νέο εργαστήρι της πόλης μας



Της φιλολόγου ΕΥΣΤΑΘΙΑΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ

Η λέξη αγιογραφία ίσως είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Πολλοί την παραλληλίζουν και την ταυτίζουν με την εκκλησιαστική και μόνο πλευρά. Ωστόσο με το παρόν άρθρο θα προσπαθήσω να καταστήσω σαφές ότι πρόκειται για μια ζωγραφική τέχνη με πνευματική αναζήτηση.
Ακριβώς αυτό εμπνέει και ένας νέος χώρος με ξεχωριστή μορφή και οργάνωση που στεγάζεται στην οδό Μακρυγιάννη 24Α της πόλης μας. Ένα καινούριο εργαστήρι που εκφράζει την ιερή και λειτουργική τέχνη της αγιογραφίας. Πρόκειται για ένα διαφορετικό και εξαιρετικό μέρος, στο οποίο η τέχνη των εικόνων παίρνει μια μοναδική μορφή.
Η δουλειά, η συνέπεια, η υπευθυνότητα, η δημιουργία είναι εκείνα που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο εργαστήρι. Ο ιδιοκτήτης οργάνωσε το χώρο με εξαιρετικές βάσεις, καθώς πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις! Ο Ηλίας Λώλος, ύστερα από σπουδές στην Ιταλία στη Νομική σχολή, σαγηνεύτηκε από τη δελεαστική τέχνη της αγιογραφίας και ύστερα από αξιέπαινες προσπάθειες, καταξιώθηκε στο χώρο. Με τη βοήθεια του πατέρα του Χρήστου Λώλου, έκανε πραγματικότητα την αδήριτη ανάγκη που είχε να εξωτερικεύσει την εκπληκτική αυτή ζωγραφική τέχνη με μερικές πινελιές.
Στις φλέβες όλων των μελών της οικογένειας κυλάει καλλιτεχνικό αίμα, ξεκινώντας από τον πατέρα που κουβαλάει εμπειρία περισσότερη απ’ αυτήν των 30 χρόνων και καταλήγοντας στα 3 παιδιά, στα οποία έχει μεταγγιστεί αυτό το ταλέντο. Ο Χρήστος Λώλος μεταλαμπάδευσε τις γνώσεις και την εμπειρία του στον Ηλία, ο οποίος τώρα πια ασχολείται επαγγελματικά και με μεγάλη επιτυχία, βάζοντας στα δημιουργήματά του όλα τα παραπάνω.
Με το εργαστήρι αυτό προσωποποιείται η τέχνη της αγιογραφίας. Με υλικά και εργαλεία “ευλογημένα“, με χρώματα εύοσμα, της παραδοσιακής Βυζαντινής αγιογραφίας (χρώματα σκόνες, αυγοτέμπερα κλπ.) και με μεράκι δημιουργούνται μοναδικά έργα τέχνης που έχουν στολίσει δεκάδες εκκλησίες της περιοχής της Άρτας. Συγκεκριμένα Αθαμάνιο, Βουργαρέλι, Μηλιανά, Καλόβατος, Κορφοβούνι, Γραμμενίτσα, μπορεί κανείς να αντικρύσει κάποια δείγματα από την εξαιρετική δουλειά που πραγματοποιείται στον καινούριο αυτό χώρο με την διαφορετική μορφή τέχνης.
Στην πόλη μας λοιπόν, ένα νέο ταξίδι στο χώρο της αγιογραφίας ξεκινάει με οδηγό τον Ηλία και συνοδοιπόρους όλους εμάς που σίγουρα θα μαγευτούμε από αυτή την υπέροχη τέχνη.

ΑΙΓΙΟ: Άρχισε η «Εβδομάδα Ηπείρου»


«Εβδομάδα Ηπείρου» άρχισε την Κυριακή στο Αίγιο και θα ολοκληρωθεί στις 12 Δεκεμβρίου όπου τη διοργάνωση έχει η Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας.
Στόχος του Συλλόγου είναι η «Εβδομάδα Ηπείρου» να αποτελέσει μια μόνιμη ετήσια εκδήλωση μέσω της οποίας θα προβάλλεται το ηπειρώτικο στοιχείο σε διάφορες εκφάνσεις και μορφές του, ενώ θα αποτελεί και μια ξεχωριστή προβολή του συλλόγου και πολιτισμική παρέμβαση στην τοπική πραγματικότητα.
Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει εθελοντική αιμοδοσία, ανοιχτό μάθημα Ηπειρώτικων χορών, αφιέρωμα στους Σάββα Σιάτρα, Χρήστο Ζώτο, βραδιά θεάτρου αλλά και βράβευση αριστευσάντων μαθητών και επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με καταγωγή, από την Ήπειρο.

ΙΓΜΕ: Όλοι οι τεχνικοί «όργωσαν» την Ήπειρο


Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η περιφερειακή μονάδα Ηπείρου του ΙΓΜΕ, προκειμένου να υποδείξει τους τρόπους με τους οποίους αφενός μπορούν να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κατολισθητικά φαινόμενα που προκάλεσαν οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις και αφετέρου να θωρακιστεί η περιοχή από αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον.
Όλοι οι τεχνικοί της περιφερειακής μονάδας του ΙΓΜΕ με επικεφαλής το Διευθυντή Βαγγέλη Νικολάου, την τελευταία εβδομάδα «όργωσαν» την Ήπειρο καταγράφοντας τις πρωτοφανείς ζημιές, αναζητώντας παράλληλα και τα αίτια που τις προκάλεσαν.
«Τα φαινόμενα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και δεν μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις γιατί ακόμη και η χρήση μηχανημάτων ίσως επιδεινώσει την κατάσταση», εξηγεί ο κ,Νικολάου, υπογραμμίζοντας ότι εκείνο που προέχει είναι να βρεθούν τρόποι για την παροχέτευση των όμβριων υδάτων μακριά από τα σημεία των κατολισθήσεων. Επόμενο βήμα θα είναι η εκπόνηση μελετών που θα υποδείξουν τα «προβληματικά» σημεία, καθώς και τις περιοχές όπου κρίνεται επισφαλής η οικιστική ανάπτυξη.

Δίκαια ο Εθνικός Φιλιππιάδας 1-0 τον Τύρναβο

Καλύτερος σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού ο Εθνικός Φιλιππιάδας πήρε την νίκη σήμερα απέναντι στον Τύρναβο Λάρισας με 1-0 με ένα γκολ που πέτυχε ο Κώστας Δημουλιάς.
Ο Εθνικός είχε την υπεροχή και κατοχή μπάλας στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και πήρε δικαία την νίκη απέναντι σε μια ομαδα που ήρθε στην Φιλιππιάδα με μοναδικό στόχο να πάρει τον βαθμό της ισοπαλίας και προσπάθησε με αντεπιθέσεις να πέτυχει κάποιο γκολ.
Ο Εθνικός σήμερα γεύτηκε την χαρά της νίκης μετά από 8 παιχνίδια αφού η τελευταία του νίκη στο πρωτάθλημα ήταν την 4η αγωνιστική όταν είχε κερδίσει την Αναγέννηση Γιαννιτσών με 2-1.
Στο σημερινό παιχνίδι ο Εθνικός πέρα από την νίκη και τους τρεις πολύτιμους βαθμούς έδειξε και πάλι ότι έχει πρόβλημα στο γκολ και η απουσία του Βραζιλιάνου Φλορένσιο ήταν αισθητή.
Το γκόλ έγινε στο 53΄ όταν ο Δημουλιάς με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Καραναστάση
Άριστη η διαιτησία του κ. Μπλούμα και των βοηθών του Δουδούμη και Διαμάντη.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ: Σταυράκης, Πάνου, Μπαρκώσης, Παλιάγκας, Λέντζος, Κόλλινς, Λάππας (74΄ Μπαλάφας Κ.) , Ντέτσικας, Δημουλιάς (87΄ Μπαλάφας Δ.Α.), Μπασιούκας (59΄ Γατσέλος), Μπούρμπος.
ΤΥΡΝΑΒΟΣ: Καραναστάσης, Γρηγορίου, Σιάτρας, Κούβελας (67΄ Αλεξίου), Μάγγος Κ., Σκούπρας Β., Κλάζογλου, Σκούπρας Κ. (80΄ Κωστούλας), Μάγγος Αθ., Αντωνόπουλος (56΄ Χριστοδούλου), Κράββαρης.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΙΟΣ

Ο Αστέρας Ρόκκα 3-2 τον ΠΑΣ Πρέβεζα

Λίγο έλειψε να έχουμε τελικά "εμφράγματα" στα Ρόκκα, αφού ο φαινομενικά (λόγω του σκορ στο Α΄ μέρος, 3-1) υγιεινός περίπατος, μετατράπηκε σε θρίλερ στην επανάληψη, με την Πρέβεζα να ανασκουμπώνεται επωφελούμενη την ανεξήγητη χαλάρωση των γηπεδούχων, να μειώνει ακόμη περισσότερο το σκορ και σε πολλές περιπτώσεις να φτάνει πολύ κοντά ακόμη και στην ισοφάριση με τις απανωτές ευκαιρίες που είχε. Οι πολύ καλές επεμβάσεις του πορτιέρο Γιώργου Ντεκούλη απέτρεψαν αυτή την πιθανότητα και η ομάδα των Ρόκκα πήρε ένα σπουδαιότατο τρίποντο απέναντι σε ένα από τα "καλά ονόματα" στην κατηγορία ατενίζοντας παράλληλα με μεγάλη αισιοδοξία τη συνέχεια του πρωταθλήματος.
Τρία γκολ, ένα χαμένο πέναλτι και δυο - τρεις ακόμη πολύ καλές στιγμές είχαν οι του Αστέρα στο πρώτο ημίχρονο που, παρά το βαρύ, λασπωμένο τερέν, έπαιξαν ίσως το καλύτερο τους μέχρι τώρα ημίχρονο στο πρωτάθλημα!
Οι κυριότερες φάσεις του αγώνα:
Στο 23΄ πέναλτι για τον Αστέρα όταν σε ανατροπή του Λαζαρίδη (από τους κορυφαίους του αγώνα) μέσα στην περιοχή, εκτέλεσε ο Σιαφάκας και απέκρουσε ο τερματοφύλακας του Π.Α.Σ. Λιάσκος. Στο 29΄ γκολ για όσκαρ από τον πολύ έμπειρο και σπεσιαλίστα ποδοσφαιριστή Τάτση του Αστέρα.
Σε απ΄ ευθείας χτύπημα φάουλ από τα 35 μέτρα η μπάλα κατέληξε στο παραθυράκι της αντίπαλης εστίας. Στο 33΄ έγινε το 2-0 σε σέντρα του Τσιφλίδη και κεφαλιά του Μάλλιου από τη γωνία της μικρής περιοχής. Στο 37΄ ο Λαζαρίδης κέρδισε την κόντρα λίγο έξω από την περιοχή και, αφού προωθήθηκε, με πλασέ από το ύψος του πέναλτι "εκτέλεσε" τον τερματοφύλακα της Πρέβεζας.
Στο 44΄ πέναλτι, αυτή τη φορά για την Πρέβεζα, με τον Κακάβα να κάνει φάουλ μέσα στην περιοχή πάνω στο Νίκου. Ο Μηλιώνης εύστοχα μείωσε στο 3-1. Στο 61΄ και πάλι ο ίδιος ποδοσφαιριστής ύστερα από πάσα του Χρήστου έκανε το κοντινό πλασέ, απέκρουσε ο Ντεκούλης, αλλά η μπάλα τελικά κατέληξε στα δίχτυα. Κόκκινη κάρτα (δεύτερη κίτρινη) αντίκρισε στο 82΄ ο Νάτσης του Π.Α.Σ.
Αστέρας Ρόκκα: Ντεκούλης, Ζίγκηρης, Καραθανάσης, Κακάβας, Σιαφάκας, Χούσος (64΄Κατσαρός), Τσιφλίδης(79΄ Παπαγιάννης), Τάτσης, Μάλλιος, Λαζαρίδης (84΄ Δάρδας), Ευταξίας.
ΠΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑ: Λιάσκος Α., Χόϊκας, Μάρκος, Φλέγγας Γ., Δήμας Θ., Δήμας Δ., Νίκου (79΄ Κάντιου), Λιάσκος Ρ. (74΄ Παναγόπουλος), Χρήστου (86΄ Ναστούλης), Μηλιώνης, Νάτσης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΟΣ: Μετά το τέλος του αγώνα ο προπονητής του Αστέρα, έκανε τις παρακάτω δηλώσεις: «Ήταν μια τεράστια νίκη απέναντι σε ένα ιστορικό σωματείο όπως είναι η Πρέβεζα. Το παιχνίδι φαινόταν εύκολο στην αρχή αφού στο 30′ ήμασταν μπροστά με 3-0 και είχαμε χάσει και πέναλτι. Στο δεύτερο χαλαρώσαμε, πιστέψαμε ότι θα κερδίζαμε άνετα με αποτέλεσμα να μειώσει η Πρέβεζα και στα τελευταία λεπτά να γίνει ένα πραγματικό ντέρμπι. Το μόνο που θέλω να πω είναι να ευχαριστήσω τους παίκτες για το παιχνίδι που έχει σε αθλητικά πλαίσια και τους παράγοντες της Πρέβεζας.
Για τη δική μου ομάδα θέλω να πω ότι αν ο κόσμος της Άρτας και ο πρόεδρος θέλουν να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια με μερικές προσθήκες τον Δεκέμβριο η ομάδα μπορεί να κάνει την υπέρβαση».


Προπόνηση» έκανε η Αναγέννηση και νίκησε άνετα 3-0 την άνω Πόλη

Το 4 στα 4 πέτυχαν σήμερα οι άνδρες της Αναγέννησης νικώντας την Άνω Πόλη με 3-0 σετ, σε ένα παιχνίδι όπου ο προπονητής Αποστόλης Πορτοβάρας άφησε για 2 σετ έξω τους βασικούς και αναντικατάστατους στα προηγούμενα παιχνίδια Ντέντε, Δημητριάδη, Αγγέλη και Μπέλο. Και αυτό γιατί υποπέσανε σε παράπτωμα στην τελευταία προπόνηση και ήταν μια "σιωπηρή τιμωρία".
Με την σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης "στο μέλλον όποιος κάνει ανάλογο παράπτωμα η τιμωρία του θα είναι σκληρή και παραδειγματική για όλους". Άλλωστε υπάρχουν και κανόνες που όλοι πρέπει να σέβονται και να πειθαρχούν.
Με εξάδα τους Ναζόπουλο, Τσήνα, Κωστανίκο, Μπαρκούζο, Πλακιά, Παπαγιάννη και λίμπερο τον Λουκά η ομάδα μας δεν αντιμετώπισε δυσκολίες στο παιχνίδι και κέρδισε πολύ εύκολα, αν εξαιρέσουμε το 2ο σετ, όπου και ο ρυθμός μας έπεσε και το κερδίσανε 25-21.
Στο 1ο σετ η ομάδα μας είχε ρυθμό και εύκολα το κερδίσαμε 25-14, ενώ στο 3ο όπου οι "τιμωρημένοι" μπήκαν στην εξάδα χάθηκε η μπάλα για την Άνω Πόλη με το σετ να τελειώνει 25-07.
Αρίστη η διαιτησία του κ. Πανούτσου του συνδέσμου Άρτας.

Ανώμαλος δρόμος στο παραποτάμιο

Διεξήχθησαν σήμερα στο Παραποτάμιο πάρκο οι Σχολικοί αγώνες Γυμνασίων - Λυκείων στον Ανώμαλο δρόμο. Η συμμετοχή των παιδιών συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική και σ΄αυτό στάθηκε στις δηλώσεις του ο Προϊστάμενος του Γραφείου Γιάννης Κουτσούμπας.
"Η συμμετοχή των παιδιών είναι ικανοποιητική, συμμετείχανε 163 παιδιά σε Γυμνάσια και Λύκεια με επιδόσεις αρκετά καλές. Θέλω να ευχηθώ στους νικητές καλή επιτυχία στους τελικούς του Πανελληνίου πρωταθλήματος και ταυτόχρονα να δώσω τα συγχαρητήρια μου σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, γιατί μεγαλύτερη αξία έχει κατά την γνώμη μου η συμμετοχή από την νίκη. Και αυτό το λέω γιατί τα παιδιά σήμερα είναι μπροστά σε έναν υπολογιστή ατέλειωτες ώρες και ταυτόχρονα έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας σε όλη την Ευρώπη. Βέβαια τα παιδιά που αθλούνται σήμερα και κάνουν πρωταθλητισμό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και για μένα είναι ήρωες.
Τέλος να δώσω τα συγχαρητήρια μου και στους καθηγητές Φ.Α. για την άψογη συμπεριφορά τους".