Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Κυκλοφορεί "Η ΓΝΩΜΗ"

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ απ΄ την 2η σελίδα της "Γ"

Το γνωρίζει το σπορ των εκλογών ο Σωτήρης Βασιλάκης και ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος για το νομό Άρτας, αν και βρισκόμαστε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, μπορεί να έχει κάνει τα δικά του ρεκόρ. Μπορεί να έχει επικοινωνήσει με τους πολίτες απ’ όλα τα χωριά του νομού και να γνωρίζει πόσοι εξ αυτών έχουν «δώσει το λόγο τους» σε άλλον υποψήφιο και πόσοι είναι… δεμένοι και δεν πρόκειται να φύγουν σε καμία περίπτωση…
Βεβαίως και βρίσκει ανταπόκριση στην όποια συζήτηση κάνει, μιας και είναι γνωστός για την δράση του στην Άρτα, για τις πολύ καλές σχέσεις που έχει με όλους τους πολίτες, αφού όποιος τον χρειαστεί τον βρίσκει δίπλα του, συμπαραστάτη σε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα.
Είναι αυτό που όλοι λένε: «Ο δικός μας άνθρωπος».

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», έλεγαν οι αρχαίοι και είχαν απόλυτο δίκαιο, αν κρίνει κανένας από κάποιες παρατεταμένες αντιδράσεις, με τις εξελίξεις εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών. Καλό είναι παρακολουθείς την θλίψη και να βγάζεις συμπεράσματα. Αλλά οι παραφρονούντες σήμερον, αύριο μπορεί να είναι δίπλα σ’ αυτούς για τους οποίους σήμερα υπερβάλλουν, οπότε και τότε όλα θα είναι καλά και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Το «έργο» έχει ξαναπαιχτεί, εμείς το έχουμε δει και πλέον είμαστε σε θέση για να προβλέπουμε και το σενάριο, που είναι βγαλμένο απ’ την ζωή και την πρακτική των παραγόντων που παραφρονούν, λόγω της θλίψης τους. Δεν πειράζει όμως… Κάποιοι τους σκέφτονται και θα τους ανταμείψουν σε μικρό χρονικό διάστημα από τώρα… Είναι σίγουρο!

*****

«Θα έχει τυχερό ο Παπαβασιλείου να γίνει δήμαρχος», έλεγε σε δημότη, παράγοντας της δημοτικής αρχής, που δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, μιας και ήταν και ο ίδιος εν εξ αυτών που επιθυμεί να συνεχίσει το έργο της η παρούσα δημοτική αρχή.

Δεν τον ρώτησε ο άτυχος δημότης, αν ο Παπαβασιλείου, δεν θα είχε τύχη να γίνει δήμαρχος, αν ήταν υποψήφιος ο δήμαρχος Πάνος και αυτός… εξαπτέρυγο, όπως μέχρι τώρα. Αλλά τι να πούμε… Είναι γλυκιά η καρέκλα και κανένας δεν την αποχωρίζεται τόσο εύκολα, όπως θα ήθελαν κάποιοι άλλοι. Και η τελευταία πράξη… αντίστασης, είναι να εκθειάζεται, αυτός που μέχρι χθες ήταν επικίνδυνος για την πόλη…

ΝΤΡΟΠΗ; Είναι λέξη άγνωστη γι’ αυτούς, που νομίζουν ότι ακόμη μπορούν να ξεγελούν τους πολίτες…

*****

Ο μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος Άρτας Κώστας Παππάς είναι ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης για τον συνδυασμό του Αλέξανδρου Καχριμάνη στο νομό Άρτας. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο υποψήφιος περιφερειάρχης, σε συνάντηση που είχε με τους υποψηφίους του συνδυασμού του, στο γνωστό κέντρο της Παντάνασσας και φυσικά υπήρξαν και οι αντιδράσεις, μιας και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούσαν να χειροκροτήσουν με πάθος την συγκεκριμένη απόφαση.

Και οι παράπλευρες απώλειες τώρα. Μαθαίνουμε ότι δεν προτίθενται να είναι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι οι Μιχάλης Νικολάου, Τέλης Μπακόλας, Γιώργος Σιώζος και βασιλική Βαγγέλη. Οπότε την ανάγκη ποιώντας φιλοτιμία, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, μπορεί να κάνει λόγο για ανανέωση και νέα πρόσωπα που μπορεί να αναδειχτούν σε πρωταγωνιστές των εκλογών.

*****

Η είδηση ότι εθεάθη «ο αρχηγός των ατάκτων» της ΝΔ Άρτας, να κυκλοφοράει σε κεντρικό δρόμο, παλιό αντάρτικο τραγούδι, το οποίο είχε προσαρμόσει στην σημερινή πραγματικότητα, ελέγχεται. Ωστόσο επιμένει ο πληροφοριοδότης μου, να μου λέει και το πώς είχε παραφράσει το γνωστό αντάρτικο τραγούδι. Έλεγε λοιπόν: «Μαύρα ΝΤΟΡΑΚΙΑ με νύχια γαμψά / πέσανε πάνω στα παιδιά του ΣΑΜΑΡΑ / Άγρια κράζουν για αίμα διψούν / Τον ΑΠΟΤΟΡΩΦ στην κρεμάλα να δούν».

Πρέπει να έχει ενοχλήσει πολύ το αντάρτικο του «αρχηγού των ατάκτων» και γι’ αυτό να συμβαίνουν όλα αυτά και ο καθένας να λέει ότι θέλει. Μέχρι να παραφράζουν και τα παλιά αντάρτικα τραγούδια, για να περιγράψουν την κατάσταση που ζουν… Κουράγιο σύντροφε…

*****

Επιμένει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης να συναντάται με τους συνεργάτες, υποψήφιους και όποιους άλλους στο στέκι της Παντάνασσας, που έχει την σημειολογική αναφορά του. Εκεί γιορτάστηκε η νίκη του Αντώνη Σαμαρά και είχαν βρεθεί τότε εκεί, όλα τα επίλεκτα στελέχη. Μπορεί να συμβολίζει και τη νέα νίκη που επιθυμεί ο υποψήφιος περιφερειάρχης.

Πάντως υπάρχουν εκκρεμότητες στον συνδυασμό του Αλ. Καχριμάνη για το νομό Άρτας. Ο αντινομάρχης Αντώνης Γαλάνης, δεν ξεκαθάρισε ακόμη αν θα είναι υποψήφιος, όπως ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μιχάλης Νικολάου, ο οποίος επρόκειτο χθες το απόγευμα, να δώσει την οριστική απάντηση.

Δεν μπορεί όμως κανένας να κρύψει το γεγονός, ότι με τις επιλογές του κ. Καχριμάνη μπαίνουν νέα πρόσωπα στο προσκήνιο και αυτό αρχικά κρίνεται ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός.

*****

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να ανακοινώσει, το ψηφοδέλτιό του, ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης. Μαθαίνουμε ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν διακριθεί στους χώρους που κινούνται και μπορούν να προσφέρουν στο νέο Δήμο, που θα έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης δυσκολεύεται στην επιλογή, λόγω της υπερπροσφοράς που υπάρχει. Κάποιοι πρέπει να μείνουν έξω απ’ τον συνδυασμό και αυτό το κάνει με κρύα καρδιά.

Και αυτοί που μένουν έξω απ’ τον συνδυασμό ως υποψήφιοι, παραμένουν και βοηθούν, ασχολούμενοι με άλλα σημαντικά ζητήματα που έχει η προεκλογική περίοδος και πρέπει να διεκπεραιωθούν. Νέοι άνθρωποι, εργάζονται χωρίς να απαιτούν τίποτα. Είναι ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο δεν μπορεί κανένας να παραβλέψει, μιας και δίνει επί πλέον δυναμική στον ίδιο τον συνδυασμό.

*****

Μπορεί να είναι η νέα δεοντολογία… Τόσες ημέρες πέρασαν από τότε που ανακοινώθηκε και επίσημα η υποψηφιότητα του Γιάννη Παπαλέξη και το ε νημερωτικό site του Δήμου Αρταίων, δεν έχει κάνει ούτε μια αναφορά, στις δηλώσεις του, την διακήρυξη που έκανε για τον συνδυασμό του και την δράση του συνολικά. Κάποια εξήγηση θα υπάρχει….

*****

Όπως θα διαβάσετε στην 6η σελίδα στο άρθρο του ΣΤΑΘΗ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ, ο αγώνας για την σωτηρία της Ψαραγοράς έφερε αποτέλεσμα και το ιστορικό κέντρο της πόλης, δεν θα χάσει το τελευταίο στοιχείο της ταυτότητά του. Για την απερχόμενη δημοτική αρχή, η εξέλιξη αυτή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, μιας και πλέον αυτό που οι πολίτες έλεγαν, ότι δεν πρέπει να καταστραφεί αυτό το σημείο της πόλης, δικαιώθηκε απ’ το κράτος. Έτσι ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του, φεύγουν με μια ήττα. Η οποία αφορούσε στο μέλλον της πόλης. Ας λειτουργήσει τουλάχιστον αυτή η εξέλιξη και διδακτικά για την υπόλοιπη θητεία της δημοτικής αρχής.

*****

Υποψήφιος με τον συνδυασμό της Όλγας Γεροβασίλη, ο συνεργάτης της «Γ» Στάθης Μπαρτζώκας και απ’ την στήλη αξίζει η ιδιαίτερη αναφορά. Είναι ο άνθρωπος που μπαίνει μπροστά σε αγώνες όταν πρόκειται για τα μεγάλα θέματα της πόλης και δεν έχει μάθει να κάνει πίσω με τίποτα. Και στην περίπτωση της κινητοποίησης για την Ψαραγορά, έδειξε το πάθος του και την αγάπη του για την πόλη. Είναι σίγουρο πως απ’ τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει, γιατί η αγωνία του για το καλό της πόλης είναι καθημερινή. Καλή επιτυχία Στάθη.

*****

Αυτό κι αν δεν είναι είδηση. Ο νομάρχης και υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Παπαβασιλείου, επιθυμεί να γίνουν κάποιες συγκεντρώσει σε σπίτια, να μαζευτούν αρκετοί συμπολίτες μας να τον γνωρίζουν από κοντά και να στηρίξουν την προσπάθειά του.

Σαν σκέψη καλή, αλλά σκέφτηκε, μήπως η γνωριμία και η επίδειξη αλαζονείας, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και αυτοί που θα τον γνωρίσουν θ’ αρχίσουν να παίρνουν τις αποστάσεις τους… Ας το ξανασκεφτεί…


*****

«Κοντά στο δημότη», είναι το όνομα του συνδυασμού του υποψηφίου δημάρχου Γιώργου Παπαβασιλείου, όπως βλέπετε στην φωτογραφία και συμπολίτης μας με παρατηρητικότητα, εντόπισε το λάθος και μας το είπε. Το σωστό μας είπε είναι «κοντά ΣΤΟΝ δημότη» και απορούσε πως είναι δυνατόν τόσοι υπάλληλοι εκεί στη Νομαρχία και τόσοι συνεργάτες που έχει ο νομάρχης, να μην έχουν εντοπίσει το λάθος και να προβάλλεται το λάθος όνομα, κατά την προεκλογική περίοδο.
Να δείχνει άραγε κι αυτό, ότι όλα πάνε στραβά σ’ αυτόν τον συνδυασμό, όπως άλλωστε στραβά πάει και η ανακοίνωση των ονομάτων του συνδυασμού, που κόλλησε στον μαγικό αριθμό των είκοσι υποψηφίων και αναζητούνται και έτεροι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, να ανακληθούν εκ της… αποστρατείας, για να φέρουν την ανανέωση στο Δήμο.
Θα δείξει τις επόμενες ημέρες…

Προβληματίζει η εικόνα της πόλης…

Για την νοοτροπία των πολιτών σε σχέση με την καθαριότητα της πόλης, έκανε λόγο στις τελευταίες του δηλώσεις, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σωτήρης Χρηστούλης και ως ένα μέρος, τα όσα είπε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γιατί για το θέμα αυτό καθοριστικό ρόλο παίζει η νοοτροπία και η συνείδηση του πολίτη. Δεν μπορεί να πετάνε στους κάδους ογκώδη αντικείμενα, τα οποία δεν μπορεί να παραλάβει το απορριμματοφόρο, όπως και πολλά άλλα που ανέφερε.
Όμως θα μας επιτρέψει ο κ. αντιδήμαρχος. Δεν μπορεί να φταίει η συνείδηση του πολίτη, που την περασμένη Κυριακή στο κέντρο της πόλης, όπου πέρασε το απορριμματοφόρο, τα μισά σκουπίδια παρέλαβε και τα άλλα μισά ήταν σκορπισμένα στο πλακόστρωτο, με αποτέλεσμα να περνάς και να σε πιάνει η μπόχα. Δεν μπορεί να φταίει ο πολίτης, που οι μισοί πεζόδρομοι, όπου βρίσκονται οι κάδοι δηλαδή, έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, μιας και τα υπολείμματα των κάδων που δεν μπαίνουν στο απορριμματοφόρο μένουν εκεί και δημιουργείται μεγάλο μια άθλια εικόνα.
Όλοι διαπιστώνουν ότι το καλοκαίρι η μεταφορά των σκουπιδιών είναι η αιτία που οι πεζόδρομοι είναι μαύροι απ’ τα υπολείμματα των σκουπιδιών και αυτό με την σειρά του δηλώνει το μέγεθος της αδιαφορίας των αρμοδίων της δημοτικής αρχής.
Όμως και τώρα μπορεί να γίνει κάτι, μιας και τα σημεία που βρίσκονται οι κάδοι, σ’ όλη την πόλη, είναι εστίες μολύνσεως.

Η εμποροπανήγυρη και οι έμποροι…

Αντί για την όποια επικοινωνία με τους εμπόρους της Άρτας, που στενάζουν απ’ την οικονομική κρίση, η δημοτική αρχή άρχισε μια σημαντική προσπάθεια, για την προβολή της διοργάνωσης της εμποροπανήγυρης και της αποτελεσματικότητας, με την οποία χειρίζεται το όλο θέμα η δημοτική αρχή.
Μεγάλο αφιέρωμα, για την άψογη διοργάνωση φιλοξενήθηκε την περασμένη εβδομάδα στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, όπου επ’ αρκετή ώρα μιλούσε για την διοργάνωση και την αναγκαιότητά της ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Πάνος Καραγιώργος και παρουσίασε την προσπάθεια αυτή, ως ευεργετική για την πόλη και τον Δήμο.
Την ίδια ώρα ο Εμπορικός Σύλλογος έκανε γνωστή την δική του απάντηση, στην επιμονή για την διοργάνωση της εμποροπανήγυρης και οι έμποροι της πόλης μας, έχουν κάθε δικαίωμα να είναι οργισμένοι, γιατί κανένας δεν έχει την διάθεση να τους ακούσει και προ παντός ο Δήμος, που θα μπορούσε να τους συμπαρασταθεί, με απλές κινήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Παράλληλα και ο συνδυασμός της Όλγας Γεροβασίλη και ο συνδυασμός του Χρήστου Παπάζογλου εξέδωσαν ανακοινώσεις, στις οποίες εκφράζουν την αντίθεσή τους με την διοργάνωση της εμποροπανήγυρης.
Τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπάζογλου: «Αποτελεί μία παρωχημένη εκδήλωση με αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, που πρέπει να μετεξελιχθεί σε κάτι νέο και δημιουργικό που θα συμβαδίζει με τις ανάγκες των καιρών που ζούμε. Με ιδιαίτερη πραγματικά χαρά είδα μέσα στα όσα οι εκπρόσωποι του εμπορικού συλλόγου ανέφεραν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, να υπάρχουν προτάσεις ουσίας για το τι πρέπει να γίνει».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία αναφέρεται στα όσα συζητήθηκαν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να καταλήξει: «η πρόταση που τότε διατυπώσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, βρίσκεται σε αρμονία με τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας. Η «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» θα είναι πάντα στο πλευρό των δίκαιων διεκδικήσεων κάθε κοινωνικής και επαγγελματικής τάξης του Δήμου μας».

Πλαισιώθηκε με σημαντικά στελέχη…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ


Σημαντικά στελέχη απ’ την Άρτα και τα χωριά του νέου Δήμου, είναι δίπλα στον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Παπαλέξη και στους κόλπους του συνδυασμού του υπάρχει αισιοδοξία για τη νίκη στις δημοτικές εκλογές.
Επί πλέον ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, με σωστές κινήσεις και επιλογές, έχει καταφέρει να έχει την πλήρη συνεννόηση με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία είναι σε καθημερινή επαφή μαζί του και αποφασισμένα να κινηθούν με αποτελεσματικότητα για να κερδηθούν οι εκλογές. Φαίνεται πως και οι τριβές που δημιουργήθηκαν, στους κόλπους της παράταξης του νυν δημάρχου Πάνου Οικονομίδη, καθημερινά να απαλείφονται και να δημιουργείται το κατάλληλο κλίμα. Να φεύγει απ’ την μέση δηλαδή, ένα «αγκάθι» που λεγόταν οι σχέσεις του υποψηφίου δημάρχου με την απερχόμενη δημοτική αρχή.
Δείχνουν οι κινήσεις του υποψηφίου δημάρχου και κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Ο ίδιος αναμένοντας την κομματική στήριξη του ΠΑΣΟΚ, είχε εργαστεί και είχε επικοινωνήσει με τους πολίτες, αλλά η όποια καθυστέρηση στην συμφωνία για κοινή πορεία, αναβαλλόταν για να γίνει με την επίσημη ανακοίνωση της στήριξης από τον κυβερνόν κόμμα. Και πλέον τα πράγματα μπαίνουν σε σειρά, για να υπάρξει την επόμενη εβδομάδα, η ανακοίνωση των υποψηφίων, που θα δημιουργήσει την πρώτη σοβαρή αίσθηση και θα λειτουργήσει υπέρ της υποψηφιότητας του Γιάννη Παπαλέξη.
Δεν βιάζεται να κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού και σε κάθε περίπτωση οι όποιες ανακοινώσεις προτίθεται να κάνει, μόνο τις εντυπώσεις δεν θα προκαλούν, αλλά θα μπαίνουν στην ουσία και της προσπάθειας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη και τα χωριά του νέου Δήμου.
Ο ίδιος ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, μπορεί να δηλώνει αισιόδοξος, γιατί αυτό το κλίμα δημιουργούν οι πολίτες, οι οποίοι με κάθε τρόπο μεταφέρουν μηνύματα και αξιοποιούν το σημαντικότερο της υπόθεσης. Αυτό της αλλαγής που χρειάζεται ο νέος Δήμος και σε πρόσωπα και σε νοοτροπία. Και περισσότερο σε νοοτροπία, για να φανεί η διαφορά και να προκύψει η αισιοδοξία στην καθημερινότητα του πολίτη.
Όλα αυτά φαίνονται σήμερα να παίρνουν τον δρόμο τους και υπ’ αυτή την έννοια πολλά είναι αυτά που μπορεί να περιμένει ο καθένας απ’ την παρουσία του συνδυασμού.
Όμως μένει να ανακοινωθούν και οι συνεργάτες του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη, για να γίνουν περισσότερα και πιο ουσιαστικά σχόλια.

Οι ανεξάρτητοι και οι προσχωρήσεις

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Είναι ένα μεγάλο θέμα οι ανεξαρτητοποιήσεις των δυό δημοτικών συμβούλων (Κ. Ευαγγέλου, Κ. Σιντόρης) του συνδυασμού του Δημήτρη Γιολδάση και συζητείται ευρέως, σ’ όλο το νέο Δήμο Ζηρού, μιας και την ανεξαρτητοποίησή τους ακολούθησε η προσχώρησή τους στον ανεξάρτητο συνδυασμό του μηχανικού Γιώργου Ζυγούρη.
Και ως μεγάλο θέμα, έχει και τα παρεπόμενα ερωτήματα:
-Όταν ήταν δημοτικοί σύμβουλοι και απολάμβαναν αξιώματα με μηνιαίο μισθό, δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα για την πολιτική που οι ίδιοι υλοποιούσαν, σε συνεργασία με το δήμαρχο;
-Ή μήπως ο δήμαρχος πήρε «τον κακό το δρόμο», όταν αυτοί δεν ήταν αντιδήμαρχοι;
Τα ερωτήματα, δεν θα απαντηθούν απ’ τους δυό παράγοντες του Δήμου Φιλιππιάδας, γιατί στην εποχή των εντυπώσεων, απαντήσεις με το στίγμα της αυτοκριτικής δεν δίνονται.
Ωστόσο είναι προκλητικό να μετατρέπεται σε πολιτική μια προσωπική πικρία, που αν μιλήσει ανοιχτά και ο δήμαρχος Φιλιππιάδας Δημήτρης Γιολδάσης, θα δώσει περισσότερες πτυχές της προσωπικής αντιπαράθεσης, που δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική, που δεν έχει καμία σχέση με την αυτοδιοίκηση και αυτό πύο ζητούν οι πολίτες.
Θα λέγαμε ότι και η προσχώρησή τους στον ανεξάρτητο συνδυασμό του Γιώργου Ζυγούρη (προσπάθεια την οποία επαίνεσε η «Γ») δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το σοβαρό πολιτικό γεγονός για την προεκλογική διαδικασία και συζήτηση για το νέο Δήμο Ζηρού, οπότε από κανέναν δεν μπορεί να προβληθεί ως τέτοιο.
Αντίθετα. Ο προβληματισμός που αναδείχτηκε αφορά το πόσο μπορεί η είδηση της προχώρησης στον ανεξάρτητο συνδυασμό, να μεταφέρει και στο εσωτερικό αυτού, την παθογένεια που δημιουργήθηκε και στον συνδυασμό του νυν δημάρχου Δημήτρη Γιολδάση.
Και όσοι υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή, δεν έχουν άδικο. Γιατί ένας ανεξάρτητος συνδυασμός, το μόνο που δεν έχει ανάγκη είναι το παραγοντιλίκι και το παρασκήνιο, που θα βλέπει μόνο στην προσωπική προβολή και τίποτα άλλο. Δεν βλέπει την ουσία της αυτοδιοίκησης, όπως επιχειρεί να κάνει και το κάνει ο ανεξάρτητος συνδυασμός του μηχανικού Γιώργου Ζυγούρη.

Σαμαρικοί VS «Σαμαρικών»

Του Ν. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ

Σήμερα θα ασχοληθούμε για λίγο με την «μάχη» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο και ιδιαίτερα στον Δήμο Αρταίων. Φυσικά αυτή η κατάσταση ήταν αναμενόμενη από την στιγμή που ανακοινώθηκαν οι δύο συνδυασμοί του χώρου που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους, στις αναμενόμενες δημοτικές εκλογές. Όπως είναι γνωστό ο ένας συνδυασμός έχει κομματική ταυτότητα και ο άλλος βρίσκεται στα όρια της «ανταρσίας».
Έτσι και εντελώς τυχαία την Τρίτη μπήκα στην ιστοσελίδα «Μονοπλιό Άρτας» όπου διάβασα το παρακάτω σχόλιο το οποίο αυτούσιο αναδημοσιεύομαι. Το σχόλιο μου δημιούργησε εντύπωση γιατί σ’ αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ότι η μάχη που έχει ξεκινήσει «δείχνει» να εξελίσσεται σε «πόλεμο», ανάμεσα σε ορίτζιναλ Σαμαρικούς από την μια και ιμιτασιόν Σαμαρικούς από την άλλη. Μάλιστα αυτό επιβεβαιώνεται και από τα πολλά σχόλια τα οποία οι διάφορες επισκέπτες της ιστοσελίδας καταθέτουν, με αφορμή το κεντρικό «κεντρικό κείμενο», το οποίο φαίνεται να είναι ένα κείμενο περισσότερο ενημερωτικό… παρ’ όλα αυτά η ανάρτησή του λες και έχει δώσει το έναυσμα ενός άτυπου «ηλεκτρονικού πολέμου».
Το κείμενο λοιπόν που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.monoplio.gr με τίτλο «Απορίες εύλογες…» έχει ως εξής:
«Η μάχη των εκλογών για τον Δήμο Αρταίων ξεκίνησε τουλάχιστον για την Νέα Δημοκρατία με πολύ περίεργες καταστάσεις και όρους… Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα τους δημιουργούνται εύλογες απορίες οι οποίες θέλουν κάποια απάντηση, ή σε τελική ανάλυση κάποια στοιχειώδη εξήγηση. Παράδειγμα, ο υποψήφιος Δήμαρχος του κόμματος και Νομάρχης κ. Γιώργος Παπαβασιλείου που σήμερα εκφράζεται υπέρ του Σαμαρά, πληροφορηθήκαμε ότι για τις εσωκομματικές εκλογές, ήταν υπεύθυνος της διακίνησης των ψηφοδελτίων σε επίπεδο Νομού της Κας Ντόρας Μπακογιάννη και μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες ο σάκος των ψηφοδελτίων του είχε σταλεί από τον κ. Θάνο Κούβελο.
Αν αυτή η πληροφορία είναι αληθινή πως είναι δυνατόν σήμερα, ο ίδιος και οι πέριξ αυτού να διατείνονται ότι εκπροσωπούν τον Αρχηγό της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά; Ενώ αντίθετα ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του κ. Σαμαρά για τον Νομό Άρτας, στις εσωκομματικές πάντα εκλογές, Γιώργος Αποτόρης, να έχει ανακοινώσει ήδη την υποψηφιότητά του ως Δημοτικός Σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο του κ. Χρήστου Παπάζογλου; Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του ανεξάρτητου ψηφοδελτίου «Μαζί και Αύριο» υποψήφιος Δήμαρχος Χρήστος Παπάζογλου και ο εκ των πρωτοπόρων αυτής της κίνησης Σπύρος Γιαννάκος, όχι μόνο στήριξαν ανοιχτά την εκλογή Σαμαρά, αλλά ο κ. Παπάζογλου μαθαίνουμε ότι ήταν μάλιστα και συμμαθητής της γυναίκας του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας…»
Αυτό λοιπόν είναι το κείμενο το οποίο ξεσήκωσε θύελλα ηλεκτρονικού διαλόγου ανάμεσα στους νεοδημοκράτες από το βράδυ της Δευτέρας και επίσης να προκαλέσει, ύστερα από ένα 24ωρο, «υπεύθυνη δήλωση» της ιδιοκτήτριας Χριστίνας Νάκου για την ταυτότητα του monoplio.gr, λόγω ακριβώς της πολεμικής εικόνας που παρουσιάζουν τα σχόλια των επισκεπτών. Σχόλια που κανείς δεν περίμενε και από ότι όλα δείχνουν το ρήγμα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι αρχικά φαίνονταν.
Φυσικά σε εμάς δεν πέφτει κανένας λόγος να σταθούμε στη μία ή την άλλη όχθη. Απλώς καταγράφουμε αυτή την πραγματικότητα και περιμένουμε να δούμε τη συνέχεια που αν πιστέψουμε τα όσα γράφονται από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας… θα σκάσουν βόμβες. Μιλάνε για πεμπτοφαλαγγίτες και άλλα τινά που όταν δουν το φως της δημοσιότητας, λένε ότι θα γελάσει ο κάθε πικραμένος…
«Κράμερ εναντίον Κράμερ», ή ορθόδοξοι Σαμαρικοί εναντίον… διαμαρτυρομένων Σαμαρικών. Αυτή είναι η σημερινή εικόνα τοπικά στη Νέα Δημοκρατία !!!
kontogiorgosn@gmail.com

Μήπως υπάρχει περιθώριο συνεννόησης ΤΩΡΑ;

Είναι πολλοί οι παράγοντες του νέου Δήμου Ν. Σκουφά, που βλέπουν με σοβαρότητα τις δημοτικές εκλογές σ’ αυτόν τον Δήμο και κάνουν κάποιες σημαντικές σκέψεις, οι οποίες και μέσω της «Γ» μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτερου προβληματισμού και να προκύψει κάτι θετικό.
Παρατηρούν ότι ο κομματικός υποψήφιος της ΝΔ Γιάννης Κόκλας, κάνει τον προσωπικό του αγώνα, με άλλες δυνατότητες και εκμεταλλευόμενος την κομματική ένταξη κάποιων, να θεωρεί ότι έχει το πάνω χέρι σ’ αυτές τις εκλογές.
Απ’ την άλλη πλευρά σημαντική είναι η προσπάθεια που κάνει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Στάθης Γιαννούλης, ο οποίος έχει δυναμική, πείθει για τις προθέσεις του, αλλά συναντάει τις γνωστές δυσκολίες της κομματικής νομιμότητας, πέραν των ορίων του νυν Δήμου Κομποτίου, που η ΝΔ τον στηρίζει και με δυναμική μάλιστα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον υποψήφιο που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, το νυν δήμαρχο Πέτα Θόδωρο Μουσαβερέ, που ξεκίνησε έναν σημαντικό αγώνα, αλλά καθημερινά βλέπει τα εσωτερικά και παλιά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ και στο Πέτα και στο Κομπότι και το Νεοχώρι, να αναδεικνύονται ως κυρίαρχα και η προσπάθειά του, να μην αποκτάει την δυναμική που θα έπρεπε, ώστε να είναι μέσα στις εξελίξεις.
Απ’ αυτές τις διαπιστώσεις λοιπόν αρχίζουν οι πρώτοι προβληματισμοί. Λένε κάποιοι σημαντικοί παράγοντες του νέου Δήμου, ότι είναι εφικτή η συνεννόηση του Στάθη Γιαννούλη και του Θόδωρου Μουσαβερέ και η δημιουργία ενός ισχυρού πόλου, ο οποίος θα παίξει στις εκλογές με άνεση, δημιουργώντας πλειοψηφικό ρεύμα και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις, για το καλύτερο μέλλον του Δήμου. Λένε επίσης ότι είναι πολύ εύκολο «να τα βρουν» οι δυό άνδρες, μιας και δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, δεν έχουν τίποτα που να βγαίνει διαφορετικά, απ’ αυτό που στην αρχή της προσπάθειάς τους, έχουν διακηρύξει.
Είναι μια πρόταση, που μπορεί να συζητηθεί και που θα εκτιμηθεί απ’ τους πολίτες του νέου Δήμου, οι οποίοι φτάνουν να κάνουν λόγο γι’ αυτή την συνεργασία, μετά τα όσα είδαν στην προεκλογική διεργασία και που ήταν πάρα πολλά. Είδαν δηλαδή, σημαντικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συμπαρατάσσονται με τον κομματικό υποψήφιο της ΝΔ και να δηλώνουν πως δεν έχει μέλλον κανένας άλλος συνδυασμός. Να προσπαθούν να δημιουργούν την αίσθηση της υπεροχής και να βασίζεται και σε τέτοιες συμφωνίες, που υπό άλλες συνθήκες, δεν θα είχαν καμία θέση, στην προεκλογική συζήτηση..
Υπάρχει λοιπόν μια σοβαρή πρόταση, που συζητούν οι πολίτες. Θα την αξιοποιήσουν οι (τώρα) υποψήφιοι δήμαρχοι;

Εργολαβίες, χρίσματα και άλλες ιστορίες

Του ΣΤΑΘΗ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

Το άρθρο γράφεται στις 14/9/10. Μόλις τελείωσε η κουβέντα κάποιων με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο. Τα ψαροπλιά της Άρτας σώθηκαν, από την εργολαβική βία και το γκρέμισμά τους που πρότεινε ο υπεύθυνος των Νεωτέρων Μνημείων της Ηπείρου σε συννενόηση με τους αρμόδιους της Άρτας, κύριος... Πανταζής.
Κάποιοι αμετανόητοι στην πόλη, που εκδιώχθησαν πρόσφατα από κάθε αρμόδια θέση, χάνοντας το περιβόητο χρίσμα, προαναγγέλουν εργολαβίες για τις 20/10/10 (!!!) “Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη” λέει ο κόσμος, αλλά εδώ πια έχουμε να κάνουμε με κάτι άλλο...
Αν άκουγαν τι έλεγαν οι Αρτινοί στην εκδήλωση- συζήτηση για τα ψαροπλιά στις 10/9/10, δεν θα ήξεραν που να κρυφτούν. Τίποτε από αυτά δεν γράφεται, οπότε καταλαβαίνετε... Τέτοια απαξίωση δεν την θέλει κανείς.
Όταν οι πέντε υποψήφιοι Δήμαρχοι της Άρτας, είναι αντίθετοι με την πώληση των ψαροπλιών, είναι δυνατόν ο απερχόμενος Δήμαρχος να ορίζει εργολαβία στις 20/10/10, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές; Τέτοιο θράσος πια και τέτοιες συμπεριφορές εναντίον της πόλης;
Κάποια κυρία Στεφανοπούλου, εισηγήτρια του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, την ξέρουν οι αρμόδιοι; Γιατί δεν της απαντάνε στο μακροσκελέστατο κείμενο που τους έστειλε στο οποίο προτείνει τα ψαροπλιά, ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο της Άρτας; Μήπως γιατί τους χαλάει την εργολαβία στις 20/10/10;
Αφού ξέρουν, ότι αν της απαντήσουν, θα μπει το θέμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Ν εωτέρων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ.) και τα κτήρια θα κριθούν διατηρητέα! Αν ξέρετε εσείς μία, εμείς ξέρουμε δέκα υπεύθυνους του Πολιτισμού που δεν είναι “εύκολοι” στο πίτσι- πίτσι. Δεν είναι όλοι και όλα ίσιωμα, όπως λέμε στην Άρτα!
Σκέφτομαι να βγάλω στο μέλλον ένα βιβλίο με τίτλο “Η σωτηρία των ψαροπλιών” και να δημοσιεύσω όλες τις επιστολές που έχω στα χέρια μου, ένθεν κακείθεν. Είμαι σίγουρος πως πολλοί πνευματικοί και σκεπτόμενοι Αρτινοί θα φρίξουν, με αυτό που πήγε να γίνει στην πόλη τους μέσα στο Δεκαπενταύγουστο.
Μελέτες κακοποιήθηκαν, υπηρεσιακά έγγραφα αλλοιώθηκαν, αριθμοί πρωτοκόλου άλλαξαν νύχτα χωρίς φεγγάρι, συνεντεύξεις τύπου κόπηκαν με “άνωθεν” παρεμβάσεις, ποιο άλλο “έγκλημα” έπρεπε να γίνει, ώστε να κάνουν ανενόχλητοι την εργολαβία τους στις 28/8/10;
Όσοι “κλαίνε” τώρα για τα χρίσματα και “απειλούν” με αποκαλύψεις, μήπως πρέπει πρώτα να μας πουν, τι έγγραφα τους έδειξαν εκεί που πήγαν και τι τους είπαν; Αν έκαναν την κατάλληλη στροφή στην «εμμονή» τους με την εργολαβία, μήπως τώρα είχαν και το χρίσμα; Όταν είσαι τόσο αντίθετος με τη λαική θέληση τότε και δεύτερος θα βγεις στα γκάλοπ και το χρίσμα θα χάσεις. Δεν είναι αυτοί πιο “πονηροί” από όλους.
Σήμερα με το internet μαθαίνεις τα πάντα την ώρα που γίνονται. Ίσως κάποιοι θα πρέπει να “εντρυφήσουν” καλύτερα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που λέει και ο Πρωθυπουργός.
“Όταν δεν μπορούν να σε αντιμετωπίσουν σε λένε ψυχοπαθή και γραφικό” έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις. Τώρα που ισχύει το “δρυός πεσούσης πας ανδρός ξυλεύεται” ανοίγουν πολλά στόματα, που πριν ήταν δεσμευμένα. Αν ισχύει το 1/10 των όσων μαθαίνουμε, τότε το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η Άρτα είχε μπλέξει άσχημα. Πολύ άσχημα...

Συγκροτείται και στην Άρτα η «Δημοκρατική Αριστερά»


Πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ, η επίσημη πρώτη παρουσίαση στην Άρτα, του νέου πολιτικού φορέα που φέρει τον τίτλο «Δημοκρατική Αριστερά». Η παρουσίαση συνοδεύτηκε με συνέντευξη τύπου και ακολούθησε ανοιχτή σύσκεψη πολιτών που θ' αποτελέσουν τον πρώτο πυρήνα για τη συγκρότηση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη στην Άρτα.
Με θεμελιώδεις αρχές τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, τον αριστερό ευρωπαϊσμό, τη μεταρρυθμιστική στρατηγική και την οικολογική εγρήγορση, ]η «Δημοκρατική Αριστερά» συγκροτείται και τοπικά ενώ θα πραγματοποιήσει το 1ο Συνέδριό της γύρω στο Φλεβάρη. Την εισήγηση έκανε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Γεράσιμος Γεωργάτος ο οποίος αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά του νέου φορέα αλλά και στα επόμενα βήματα για την προώθησή του. Τοπικά το κόμμα εκπροσώπησαν στο πάνελ, ο Μιχάλης Κατής και ο Άγγελος Μητσαράς.
Όπως τόνισε ο κ. Γεωργάτος, τη «Δημοκρατική Αριστερά» συγκροτούν άνθρωποι οποίοι προέρχονται είτε από το Συνασπισμό, στη λεγόμενη Ανανεωτική πτέρυγα, είτε ήταν ανένταχτοι ή που είχαν αποστασιοποιηθεί και δεν ήθελαν να συμμετέχουν πλέον στην πολιτική ζωή. «Βλέπουμε δηλ. έναν κόσμο ο οποίος αγκαλιάζει το νέο εγχείρημα και θέλει να δώσει μια νέα ώθηση, να δείξει κάτι διαφορετικό στην πολιτική ζωή του τόπου» είπε ο κ. Γεωργάτος. Υπογράμμισε ότι η «Δημοκρατική Αριστερά» έρχεται να καλύψει «ένα σοβαρό κενό που υπάρχει στα αριστερά του πολιτικού φάσματος» για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους της αποχώρησης από το ΣΥΝ.
"Φύγαμε από το ΣΥΝ γιατί όλη αυτή η ιστορία που είχε γίνει με το ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλέον ασύμβατη με τις ιδέες μας και τις αντιλήψεις μας. Παρακολουθήσαμε εκεί πέρα μία διελκυστίνδα κι έναν ανταγωνισμό μεταξύ συνιστωσών, αέναες συγκρούσεις μεταξύ του κ. Αλαβάνου και του κ. Τσίπρα οι οποίες συνεχίζονται και τώρα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και οι οποίες δεν καταλήγουν πουθενά παρά σε διενέξεις προσώπων που πολύ λίγη σχέση έχουν με τα προβλήματα του λαού και του τόπου.
Διαπιστώσαμε επίσης – κι αυτό έδωσε μεγάλη ώθηση στο εγχείρημά μας – ότι υπάρχει ένα πολιτικό κενό. Από τη μία πλευρά η σοσιαλδημοκρατία και στην Ευρώπη αλλά και εδώ το ΠΑΣΟΚ σαφώς έχει μεταλλαχθεί και έχει μετακινηθεί σε συντηρητικότερες θέσεις. Από την Αριστερά υπάρχει το ΚΚΕ το οποίο βρίσκεται στον συνηθισμένο απομονωτισμό του και ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι παραπαίουν σε αντιθέσεις μεταξύ ηγετικών προσώπων.
Υπάρχει λοιπόν ένα σοβαρό κενό στα αριστερά του πολιτικού φάσματος κι αυτό το κενό θέλουμε εμείς να το καλύψουμε ως δημοκρατική αριστερά, για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Και αυτή η δυνατότητα φαίνεται ότι υπάρχει. Υπάρχει μία διάθεση αλλαγής του πολιτικού τοπίου κι αυτό το παρατηρούμε να γίνεται και στην κεντροδεξιά και νομίζουμε ότι θα συμβεί και στην κεντροαριστερά". "Προγραμματικές συγκλίσεις, φερέγγυα πρόσωπα" είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν τις συνεργασίες της "Δημοκρατικής Αριστεράς" στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
"Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η στρατηγική σύγκλιση με τους Οικολόγους Πράσινους και όπου αυτό είναι εφικτό το πραγματοποιούμε" είπε ο κ. Γεωργάτος. "Η Δημοκρατική Αριστερά έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά" τόνισε όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα σύμπλευσης με το κυβερνών κόμμα υπογραμμίζοντας: "Είναι πλέον καιρός να υπερβούμε τα πρόσωπα. Χρειάζονται προγραμματικές συγκλίσεις. Εάν το ΠΑΣΟΚ δεχθεί στοιχεία σοβαρά του προγράμματός μας μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις. Εάν δεν δεχθεί προφανώς, θα είμαστε σε πορεία απόκλισης”.

Δεν υπάρχει δογματισμός σε αυτά. Όλα εξαρτώνται απ’ το πρόγραμμα, τις αρχές και το τι υλοποιούμε. Με τα σημερινά δεδομένα στο κεντρικό τουλάχιστον επίπεδο η πολιτική που ακολουθεί αυτή τη στιγμή ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία πολιτική με την οποία διαφωνήσαμε και φύγαμε. Αν αυτή η πολιτική δεν αλλάξει δεν μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις κεντρικά πολιτικά. Σε τοπικό αυτοδιοικητικό επίπεδο προφανώς μπορούν να υπάρξουν συμφωνίες σύμφωνα με το πρόγραμμα και με τα φερέγγυα πρόσωπα. Έχουμε υποστηρίξει σε διάφορες περιοχές ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να προέρχονται κι απ’ το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να προέρχονται απ’ τους Οικολόγους. Ή ακόμα κι αν υπάρχει κάποιος αξιόλογος άνθρωπος και συμφωνηθεί κάτι το οποίο δεν θα ‘ναι μόνο μνημόνιο-αντιμνημόνιο, μπορεί να είναι και άνθρωπος απ’ το χώρο των παλιών μας συντρόφων, του ΣΥΝ».

Να φέρουμε τους νέους στο προσκήνιο


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ / ΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Νέος και μαχητικός στην πολιτική σκηνή της Άρτας ο Ντίνος Παπαδημητρίου, που τον συναντάμε σ’ αυτή την φάση υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τον συνδυασμό του νομάρχη Γιώργου Παπαβασιλείου και ήδη έχει αρχίσει την επικοινωνία του με τους πολίτες, οι οποίοι θα τον στηρίξουν σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία.
Μέλος της ΟΝΝΕΔ, αλλά και της Νομαρχιακής Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ Άρτας, ο Ντίνος Παπαδημητρίου, έχει αντιληφθεί την πολιτική διαδικασία, διά της προσφοράς και αυτός, όπως θα μας πει, είναι ο λόγος που δέχτηκε να μπει σ’ αυτή την εκλογική μάχη και να πορευτεί με αισιοδοξία, αλλά και να συμβάλει στην προσπάθεια που κάνει ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Παπαβασιλείου, αλλά και το κόμμα της ΝΔ που στηρίζει αυτή την υποψηφιότητα.
Ερωτώμενος για τον μέχρι τώρα απολογισμό της επικοινωνίας με τους συμπολίτες μας στο νέο Δήμο Αρταίων ο Ντίνος Παπαδημητρίου, δηλώνει ευθύς εξ αρχής ιδιαίτερα ικανοποιημένος και για την αποδοχή που συναντάει ο συνδυασμός, αλλά και ο ίδιος.
Οικονομολόγος στο επάγγελμα ο Ντίνος Παπαδημητρίου, με μεταπτυχιακές σπουδές έχει την δυνατότητα να στηρίξει το νέο θεσμό της αυτοδιοίκησης και φυσικά έχει άμεση επικοινωνία με τη νεολαία της περιοχής μας, μιας και είναι εργαστηριακός συνεργάτης του ΤΕΙ Ηπείρου.
Η συζήτηση που είχαμε μαζί του ακολουθεί και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


-Πως αποφάσισες να είσαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;
-Η διάθεσή μου για προσφορά στην πόλη που γεννήθηκα και ζω, είναι ο πρώτος λόγος που έλαβα την απόφαση να είμαι υποψήφιος με τον συνδυασμό του νομάρχη Γ. Παπαβασιλείου, μιας και ο συγκεκριμένος συνδυασμός στηρίζεται και απ’ το κόμμα που ανήκω τη ΝΔ. Επί πλέον διαπιστώνω ότι πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας και τα νέα δημοτικά διαμερίσματα, οπότε η δυναμική των νέων ανθρώπων, μπορεί να θεωρηθεί και η απάντηση, αλλά και η προοπτική για τον τόπο μας. Τέλος διαπίστωσα ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Παπαβασιλείου, έχει διάθεση να αγωνιστεί για όλα τα προβλήματα και θεωρώ ότι με βάση αυτή την διάθεση θα πορευτούμε και θα φέρουμε τα αποτελέσματα που ζητούμε.

-Ως νέος άνθρωπος περισσότερο θα απευθύνεσαι στους νέους του Δήμου μας και φυσικά θα έχεις τα πρώτα συμπεράσματα απ’ την επικοινωνία αυτή.
-Να σας πω ότι ένας απ’ τους λόγους που οδηγήθηκα στην απόφαση να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος είναι και το ότι επιθυμώ να περάσω το μήνυμα να ασχοληθούν οι νέοι με την πολιτική, γιατί διαπιστώνουμε ότι σήμερα το πολιτικό σύστημα, τους έχει αναγκάσει να γυρίσουν την πλάτη στην πολιτική. Και φυσικά τα πρώτα μηνύματα που έχω είναι ότι αν στην πολιτική διαδικασία μπουν νέοι άνθρωποι και οι υπόλοιποι δείχνουν να θέλουν ν’ ασχοληθούν και να λειτουργήσουν συλλογικά. Η αυτοδιοίκηση άλλωστε είναι ένας χώρος που προσφέρεται για να ασχοληθούν οι νέοι και με την δυναμική που έχουν να φέρουν και τα αποτελέσματα που όλοι οι συμπολίτες μας επιθυμούν.

-Ωστόσο και τα προβλήματα των νέων είναι πολλά…
-Το διαπιστώνω καθημερινά και θεωρώ ότι τα προβλήματα των νέων, είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα ως νέα δημοτική αρχή, που θα είμαστε από την πρώτη του νέου έτους. Το πρόβλημα της ανεργίας, αν πανελλαδικά είναι το μεγάλο πρόβλημα για τους νέους, στην Άρτα είναι περισσότερο έντονο, γεγονός που αναγκάζει τους περισσότερους να φεύγουν και να πηγαίνουν σε μεγάλα αστικά κέντρα να αναζητήσουν την τύχη τους. Ποτέ καμία δημοτική αρχή, δεν έσκυψε σ’ αυτό το πρόβλημα και φυσικά ποτέ μέχρι τώρα κανένας συνδυασμός δεν είχε συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, την στιγμή που όλοι οι νέοι έχουν χρήσιμες προτάσεις και κάποτε πρέπει να αξιοποιηθούν. Σ’ όλη την προεκλογική περίοδο, θα συζητήσω με όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες για το πρόβλημα της ανεργίας και είμαι σίγουρος ότι στην πορεία θα μπορώ να καταθέσω εφικτές προτάσεις, τις οποίες θα υλοποιήσουμε ως νέα δημοτική αρχή. Ακόμα πρέπει να αναφερθώ και σ’ άλλα προβλήματα, όπως του πολιτισμού και των επιλογών που έχουν οι νέοι στην πόλη μας και τα χωριά του Δήμου, τις οικολογικές αναζητήσεις και την ευαισθησία τους για το περιβάλλον και πολλά άλλα.

-Και τα υπόλοιπα προβλήματα του Δήμου;
-Είναι πολλά, αλλά θα πρέπει να σας πω την άποψή μου γι’ αυτά. Τα προβλήματα που υπάρχουν και δεν αντιμετωπίστηκαν απ’ την παρούσα δημοτική αρχή με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, θα πρέπει να τα κάνουμε ευκαιρία, ιδιαίτερα για τους νέους. Ευκαιρία να ασχοληθούν όλοι και να έχουν στην συνέχεια την ικανοποίηση της προσφοράς στον τόπο. Ως τέτοια προβλήματα, που έλκουν τους νέους ν’ ασχοληθούν με τα κοινά, θα έλεγα ότι είναι το Κάστρο και το ΞΕΝΙΑ που παραμένουν εγκαταλελειμμένα, το Τουριστικό Περίπτερο που έχει καταντήσει χώρος διακίνησης ναρκωτικών, το παραποτάμιο πάρκο δίπλα στο ΚΤΕΛ που ήταν πανέμορφο και εγκαταλείφτηκε και πολλά άλλα. Είναι προβλήματα, τα οποία όλοι συζητούμε και απορούμε γιατί και η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει κάνει ούτε μία παρέμβαση. Και ας μην ξεχνάμε και τα προβλήματα των Δήμων που ενώθηκαν με το Δήμο Αρταίων, για τα οποία ο συνδυασμός μας έχει πρόγραμμα άμεσα υλοποιήσιμο.

-Εκτός των τοπικών προβλημάτων, υπάρχουν και συνολικότερα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση…
-Είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στην δύσκολη περίοδο που περνάμε, λόγω της οικονομικής κρίσης, πρέπει να είναι σωστά στελεχωμένοι, να έχουν τους ειδικούς και στην διοίκηση και στις υπηρεσίες τους, ώστε να μπορούν να αξιοποιούν πόρους υπέρ των πολιτών. Πιο απλά να μπορούν να αξιοποιούν προγράμματα που υπάρχουν και δίνουν λύσεις σε πολλά προβλήματα. Εμείς ως δημοτική αρχή θα δώσουμε έμφαση σ’ αυτόν τον τομέα αξιοποιώντας και την μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία που έχει ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Παπαβασιλείου, που στον τομέα αυτόν έχει να δείξει αποτελέσματα. Το γνωρίζουν όλοι και οι συμπολίτες μας που θα κληθούν να ψηφίσουν του το αναγνωρίζουν. Πρέπει να πούμε κάποια πράγματα ίσως και λιγότερα απ’ αυτά που μπορούμε να κάνουμε και θα τα κάνουμε, για να μην απογοητεύσουμε τους πολίτες. Άλλωστε οι τζάμπα υποσχέσεις, είναι αυτές που καταστρέφουν την πολιτική, σ’ όλες της τις διεργασίες.

-Πολλοί κρίνουν πολύ αυστηρά το νομάρχη και επικεφαλής του συνδυασμού στον οποίο ανήκεις;
-Διαφωνώ στο πολλοί. Λίγοι είναι αυτοί. Αλλά και αυτοί οι λίγοι κακώς τον κρίνουν πολύ αυστηρά, γιατί ως νομάρχης έχει δείξει δείγματα γραφής. Και εργατικός είναι και μαχητικός είναι, που νομίζω πως αυτά πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά ενός αιρετού της αυτοδιοίκησης. Εργάστηκε για όλα τα προβλήματα του νομού μας και έχει να επιδείξει έργο. Ήταν καθημερινά κοντά στους τους πολίτες και δεν λειτούργησε με κομματικό κριτήριο. Ας μην ξεχνάμε ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα.Νομίζω ότι έχει τα χαρακτηριστικά του δημάρχου, που πρέπει να έχουμε, ιδιαίτερα και μετά τον Καλλικράτη.

Όμως υπάρχουν και οι αντάρτες του κόμματός σας;
-Δεν μ’ αρέσει ο όρος αντάρτης. Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσουμε τον όρο ανεξάρτητος συνδυασμός. Όλοι οι πολίτες δικαιούνται να έχουν τις απόψεις τους και να τις εκφράζουν και όλοι προσπαθούν να λειτουργήσουν υπέρ του καλού του τόπου μας. Δεν νομίζω επί πλέον ότι τώρα είναι σκόπιμο να έχουμε τέτοιες αντιπαραθέσεις. Σ’ αυτή την περίοδο τα προβλήματα των συμπολιτών μας και του τόπου μας, είναι αυτά που περισσότερο πρέπει να μας απασχολήσουν.

Οι υποψήφιοι του συνδυασμού της ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

Τα ονόματα των υποψηφίων

Βίτσιου Αλίκη, Δήμος Βλαχερνών
Γιολδάσης Βασίλης, Δήμος Αρταίων
Γραμματικού Ευαγγελή, Δήμος Ξηροβουνίου
Δέτσικα Μαρία, Δήμος Αρταίων
Ζήση Μιράντα, Δήμος Φιλοθέης
Καλτσής Ευάγγελος, Δήμος Βλαχερνών
Καραμούτσος Φίλιππος, Δήμος Ξηροβουνίου
Καραμπίκας Ηλίας, Δήμος Αρταίων
Κεφάλας Γρηγόριος, Δήμος Αρταίων
Κλούρας Ιωάννης, Δήμος Αρταίων
Κοντός Γεώργιος Δήμος Ξηροβουνίου
Κουρτέσας Νικόλαος, Δήμος Αρταίων
Λάμπρης Βασίλειος, Δήμος Ξηροβουνίου
Μητσαράς Άγγελος, Δήμος Αρταίων
Μπαλάσκας Βασίλης, Δήμος Αρταίων
Μπαρτζώκας Ευστάθιος, Δήμος Αρταίων
Μπασδέκης Δημήτριος, Δήμος Αρταίων
Μυτικιώτης Περικλής, Δήμος Αμβρακικού
Νάτσικα Αγλαΐα, Δήμος Αρταίων
Ντάλλας Σωτήριος, Δήμος Αρταίων
Ντόκορος Ευάγγελος, Δήμος Αμβρακικού
Ξυλογιάννης Χριστόφορος, Δήμος Φιλοθέης
Πανέλης Νικόλαος, Δήμος Αμβρακικού
Παπαβασιλείου Τάκης, Δήμος Αρταίων
Παππάς Κωνσναντίνος, Δήμος Αρταίων,
Παππάς Νίκος, Δήμος Αρταίων
Πέταλης Παναγιώτης, Δήμος Αρταίων
Πετανίτης Παναγιώτης, Δήμος Αρταίων,
Πολύζου – Κουρνούτου Βένη, Δήμος Αρταίων
Πουλιάνος Σπύρος, Δήμος Φιλοθέης
Πρέντζας Ιωάννης, Δήμος Αρταίων
Προκαθουμένου Μαγδαληνή, Δήμος Αμβρακικού
Σιαπέρας Ιωάννης, Δήμος Αρταίων
Σκορδής Κωνσταντίνος, Δήμος Αρταίων
Σπέντζα Γεωργία, Δήμος Βλαχέρνας
Στούπας Θανάσης, Δήμος Ξηροβουνίου
Τατσιόπουλος Γρηγόρης, Δήμος Αρταίων
Ευαγγέλου – Τσίκου Σπυριδούλα, Δήμος Αρταίων
Φώτου Αναστάσιος, Δήμος Αμβρακικού
Χουλιάρα Δώρα, Δήμος Αρταίων

Προϋποθέσεις νίκης από την Όλγα Γεροβασίλη

Σαράντα ονόματα υποψηφίων δημτοικών συμβούλων, που δημιουργούν την προοπτική νίκης, ανακοίνωσε προχθές το βράδυ η υποψήφια δήμαρχος Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συλλόγου Μακρυγιάννης, με την συμμετοχή πολλών συμπολιτών μας και φυσικά των υποψηφίων του συνδυασμού.

Το σύνθημα, για τις εκλογές έδωσε η υποψήφια δήμαρχος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία επεσήμανε: Τέσσερα χρόνια πριν σ’ αυτή την ίδια αίθουσα ο Χρήστος Καλαβρούζος μας κατέθεσε το τεράστιο ταλέντο και την ψυχή του και μας μίλησε για την κοινωνία μέσα απ’ το συγκλονιστικό μονόλογο του Μακρυγιάννη. Πολλοί από εμάς που βρισκόμαστε εδώ απόψε, ήταν παρόντες και τότε και το θυμούνται. Με χαρά διαπιστώνω πως απόψε όχι μόνο είμαστε ξανά όλοι εδώ αλλά ότι γίναμε και περισσότεροι. Αποφασίσαμε, η σημερινή μας εκδήλωση να γίνει ξανά στην ίδια αίθουσα για συμβολικούς και για ουσιαστικούς λόγους. Γιατί με τους καινούριους ανθρώπους που διαλέξανε να συμπορευτούμε στην αυτοδιοικητική διαδρομή της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ», και από σήμερα είναι ζωντανό κομμάτι της, έχουμε το ίδιο βασικό χαρακτηριστικό, το μοναδικό απαραίτητο γνώρισμα όσων ασχολούνται με τα κοινά. Είναι άνθρωποι που κεντράρουν «εις το «εμείς» και όχι εις το «εγώ». Αυτή η ρήση του Μακρυγιάννη, η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και όχι του ατομικού κέρδους, αποτελεί για μας την ουσία της αυτοδιοίκησης».

Επικέντρωσε στο εμείς η υποψήφια δήμαρχος Όλγα Γεροβασίλη και έδωσε το αυτοδιοικητικό στίγμα του συνδυασμού της, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Μ’ αυτή την αρχή πολιτευόμαστε χρόνια τώρα και ασφαλώς πάνω σ’ αυτή χτίζουμε και τη φετινή μας προεκλογική μάχη. Γι’ αυτό και αυτόν τον αγώνα διαλέγουμε να τον κάνουμε ουσιαστικό και όχι με επικοινωνιακά τρικ. Διαλέγουμε να τον κάνουμε με την κοινωνία και όχι με τους μηχανισμούς των συμφερόντων και τα κομματικά χρίσματα. Ασφαλώς όχι επειδή παραγνωρίζουμε πως τα κόμματα και οι συλλογικότητες είναι βασικό και αναντικατάστατο κομμάτι της πολιτικής ζωής, όχι επειδή δε σεβόμαστε το ρόλο τους. Αυτός όμως ο ρόλος πρέπει να είναι διακριτός από την δημοτική αρχή, την δημοτική εξουσία και γενικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια αυτοδιοίκηση της οποίας την ουσιαστική αυτονομία οφείλουμε και να αναγνωρίζουμε και να διασφαλίζουμε και να περιφρουρούμε. Και αυτό η δική μας παράταξη, όσο και να προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο, το έχει κάνει πράξη».

Αναφέρθηκε ακόμη και στους άλλους συνδυασμούς για να καταδείξει την διαφορά και επεσήμανε: «Βλέπουμε τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στην περιοχή μας, πρώτα να περιμένουν το χρίσμα και την κομματική πριμοδότηση, να διαγκωνίζονται σκληρά γι’ αυτά και στη συνέχεια, άλλοι αφού τα εξασφαλίσουν και άλλοι επειδή δεν τα εξασφάλισαν, να προσπαθούν «κουτοπόνηρα» να χαρακτηρισθούν «ανεξάρτητοι» και «άνθρωποι της αυτοδιοίκησης». Δεν μπορούν να μας πείσουν, γιατί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μέσα από τους κομματικούς τους σωλήνες διαχειρίστηκαν θέσεις ευθύνης τα τελευταία χρόνια. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που, στο βαθμό που τους αναλογεί, απέδειξαν την ανικανότητά τους να αποτρέψουν τη σημερινή πολιτική, οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση. Δεν αντιστάθηκαν στο να αποτελέσει το σχέδιο «Καλλικράτης» κομμάτι της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Και σήμερα υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και προσπαθούν να «κλέψουν» ακόμα μια φορά την ψήφο της τοπικής κοινωνίας, φορώντας το μανδύα του «αυτοδιοικητικού» και «ανεξάρτητου».

Βλέπει τα αποτελέσματα της προσπάθειάς της

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Σημαντικοί οι παράγοντες του νέου Δήμου Αρταίων, που συμπαρατάχθηκαν με την υποψήφια δήμαρχο Όλγα Γεροβασίλη, η οποία τώρα, όπως και σε προηγούμενο άρθρο της «Γ» είχαμε τονίσει, απολαμβάνει τους καρπούς της σκληρής δουλειάς, που έκανε σε κάθε χωριό όλο το καλοκαίρι. Μια δουλειά που είχε την προσωπική της σφραγίδα και φυσικά η ίδια είχε και την τελική επιλογή.
Δεν είναι τυχαίο, ένας συνδυασμός που δεν πάει στις δημοτικές εκλογές με όπλο την κομματική στήριξη ή το κομματικό χρίσμα, να πείθει με την πρότασή του και να έχει μαζί του σημαντικά στελέχη της κοινωνίας, ανεξάρτητα απ’ το κόμμα που ανήκουν. Και επί πλέον τα στελέχη αυτά μπαίνουν στην εκλογική μάχη, με δυνατότητες. Έχουν κόσμο που τον επηρεάζουν και αυτοί θα μετατραπούν σε υποστηρικτές, της αυτοδιοικητικής προσπάθειας που ξεκίνησε η γιατρός Όλγα Γεροβασίλη.
Με δεδομένο αυτό, αλλά και με την γοητεία που η ίδια ασκεί στους πολίτες, μέσω της πρότασης που καταθέτει, η προσπάθεια που άρχισε, την καθιστά πρωταγωνιστή των εξελίξεων, με δυνατότητα να κάνει, με καλύτερους όρους αυτό που στις δημοτικές εκλογές του 2006 έκανε.
Η ίδια δεν δείχνει, με αυτές τις προϋποθέσεις να έχουν «πάρει τα μυαλά της αέρα», αλλά με σεμνότητα και μεθοδικότητα επιμένει να επικοινωνεί με τους πολίτες, να συντονίζει και την προσπάθεια των συνεργατών της και να κάνει όσα οι αντίπαλοί της τώρα μπορεί να ξεκινήσουν και είναι αμφίβολο, αν και από θέμα χρόνου, θα τα καταφέρουν με την ίδια αποτελεσματικότητα.
Έτσι λοιπόν με τα παραπάνω δεδομένα έχουμε να παρατηρήσουμε και σ’ αυτές τις εκλογές, την παρουσία ενός (στην ουσία) ανεξάρτητου συνδυασμού, ο οποίος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, αν κρίνουμε και απ’ το τι κάνουν οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι.
Είναι ένα στοίχημα, που στις τάξεις του συνδυασμού ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗ της Όλγας Γεροβασίλη, υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα κερδηθεί. Απομένει να επιβεβαιώνουν αυτή την αισιοδοξία τους, καθημερινά στην πράξη και στην ίδια την κοινωνία, που απ’ την επόμενη εβδομάδα και μετά θα δέχεται πολλά μηνύματα και θα πρέπει να τα αξιολογήσει.

Με ανοιχτές πόρτες και πρόγραμμα οκταετίας


Το όνομα του συνδυασμού και την διακήρυξη παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ: Γέφυρα στο μέλλον

Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του, την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στο «Μέλαθρον» στον ευρύτερο χώρο του ιστορικού γεφυριού ο δημοτικός συνδυασμός «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ», παρουσίασε το όνομα, το λογότυπο και την διακήρυξή του.
Την παρουσίαση έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής Γιάννης Παπαλέξης και ο εκπρόσωπος Τύπου του συνδυασμού «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ», δικηγόρος Γιάννης Καϊντάσης, ενώ στον χώρο παραβρέθηκαν φίλοι και μέλη του συνδυασμού, αλλά το παρόν έδωσε μεταξύ των άλλων ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Άρτας Δημήτρης Τάτσης και ο γραμματέας Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Δήμου Αρταίων Βασίλης Γέμος. Στην παρουσίαση ο εκπρόσωπος Τύπου του συνδυασμού Γιάννης Καϊντάσης ανέφερε ότι η πρώτη αυτή συνάντηση, δεν θα περιλαμβάνει ανακοινώσεις ονομάτων υποψηφίων συμβούλων, καθώς η απόφαση του συνδυασμού και του ιδίου ήταν για λόγους ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων του συνδυασμού, να υπάρξει επόμενη ανακοίνωση με 50 περίπου ονόματα που θα ανακοινωθούν στον ίδιο χρόνο. Υπογράμμισε δε ότι ήδη λειτουργεί ιστοσελίδα στην διεύθυνση www.gefyrastomellon.gr, όπου μπορούν όλοι να την επισκεφθούν για να ενημερωθούν για τον συνδυασμό. Στην συνέχεια ο κ. Παπαλέξης αφού πήρε τον λόγο και πριν την παρουσίαση του ονόματος του συνδυασμού και του προγράμματος σημείωσε ότι στα μέσα της άλλης εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ,ενώ μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, θα υπάρξει δεύτερη και τελευταία ανακοίνωση ονομάτων, κυρίως των τοπικών συμβούλων, έτσι ώστε το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού να έχει ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα από την τελική προθεσμία κατάθεσης.

Η σημασία του ονόματος

Για το όνομα «Γέφυρα στο Μέλλον» ο κ. Παπαλέξης αποκάλυψε ότι προέκυψε από έναν διαγωνισμό ιδεών μεταξύ συνεργατών και φίλων και τελικά «νονά του είναι η Κατερίνα Μάγγου, η οποία θα είναι και υποψήφια με το συνδυασμό» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε σχετικά με το νόημα και τους λόγους για τους οποίους υιοθετήθηκε το συγκεκριμένο όνομα: «Η Γέφυρα στο μέλλον είναι το όνομα του συνδυασμού μας. Η επιλογή του δεν είναι τυχαία... Η Άρτα χαρακτηρίζεται από το γεφύρι των μαστόρων και των μαθητάδων της... Στον άγριο τόπο μας, όπου τα ποτάμια και οι χείμαρροι χωρίζουν τα χωριά μας, από τα βουνά μέχρι τον κάμπο, άξιοι μάστορες τιθάσευσαν το τοπίο και ένωσαν τα μέρη μας φτιάχνοντας γεφύρια. Γέφυρες, από υλικά του τόπου μας... Γερά και δυνατά! Πέτρα, χώμα, νερό... Γέφυρες που ενώνουν ανθρώπους, πολιτικές και οικονομίες. Κάνουν μια μεγάλη αυτοδιοίκηση. Που ανοίγουν δρόμους σε ιδέες και προοπτικές. Μέχρι σήμερα πολλά ήταν τα ποτάμια που κάποιοι είχαν επιλέξει να μας χωρίζουν. Πρέπει να κάνουμε μια γέφυρα, όλα αυτά να τα ενώσουμε. Να γίνουμε ένα, να γίνουμε καλύτεροι. Χρησιμοποιώντας τα καλύτερα υλικά του τόπου μας, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό του, θέλουμε να είμαστε η γέφυρα που θα οδηγήσει το νέο Δήμο Άρτας σε ένα καλύτερο μέλλον Για τους πολίτες, Για τα χωριά μας, Για τον Δήμο μας, Για όλο το Νομό και την Ήπειρο»

Ψηφιακός Δήμος
και Ιστοσελίδα

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της ιστοσελίδας του συνδυασμού www.gefyrastomellon.gr . Ο κ. Παπαλέξης, αναφερόμενος στην ιστοσελίδα ανακοίνωσε ότι αποτελεί εξαιρετική δουλειά της μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Βάσως Αμπελογιάννη, η οποία εργάζεται στο Νοσοκομείο Άρτας και θα είναι υποψήφια με τον συνδυασμό και του συζύγου της Σπύρου Λύκα τους οποίους και ευχαρίστησε δημοσίως.
Ως προς τη λειτουργία της σελίδας, ο κ. Παπαλέξης επεσήμανε ότι αποτελεί έναν χώρο στον οποίο θα τίθενται όλες οι προτάσεις για τη συγκρότηση του προγράμματος του συνδυασμού σε διαβούλευση, ενώ αντίστοιχα με αυτό τον τρόπο θα λειτουργήσει και αύριο συνδυασμός, λέγοντας: «Ψηφιακός Δήμος σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε νέα λογική στη λειτουργία του Δήμου. Δεν είμαστε παντογνώστες και η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να λειτουργεί με τον κανόνα αποφασίζω και διατάζω. Ανοιχτές πόρτες για όλους Όλες οι αποφάσεις θα τίθενται σε δημόσια διαβούλευση από τον συνδυασμό και το Δημοτικό Συμβούλιο θα έρχεται να επιβεβαιώνει και να ψηφίζει αυτό που θέλει η κοινωνία. Όλοι θα μπορούν να έχουν άποψη για ότι θα αφορά τις αποφάσεις για το μέλλον του νέου Δήμου. Όλοι χωρίς κανέναν αποκλεισμό», είπε ο ίδιος ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Καϊντάσης, πρόσθεσε ότι «Οι πόρτες του γραφείου του κ. Παπαλέξη είναι πάντα ανοιχτές για όλους, ανεξάρτητα που κατοικούν και σε ποιο κομματικό χώρο ανήκουν. Από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργεί και το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού στην πλατεία Κιλκίς, ενώ σήμερα ως τέτοιο λειτουργεί το επαγγελματικό γραφείο του κ. Παπαλέξη που βρίσκεται επί της Γ. Μάτσου πάνω από το Κτηματολόγιο».

Πρώτα θα
φτιάξουμε το Δήμο…

Κλείνοντας την παρουσίαση ο Γιάννης Παπαλέξης ανέφερε ότι σε επόμενη παρουσίαση θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα του συνδυασμού το οποίο διαμορφώνεται σε βάθος χρόνου οκταετίας, με δεδομένο ότι η πρώτη θητεία των Καλλικράτειων Δημοτικών Συμβουλίων θα είναι 3,5 χρόνια, οπότε και θα γίνουν οι πρώτες εκλογές που θα συμπίπτουν στο εξής με τις Εθνικές και οι επόμενες θητείες θα είναι πενταετίας, ενώ η πρώτη θητεία θα έχει να αντιμετωπίσει περισσότερο προβλήματα οργανωτικά και διοικητικά, καθώς όπως σημείωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «πρέπει πρώτα να φτιάξουμε τον Δήμο».


Η διακήρυξη θέσεων


Ο κ. Παπαλέξης αναφέρθηκε στα γενικά σημεία της διακήρυξης, αναφέροντας:
Παρουσιάζουμε σήμερα την διακήρυξη θέσεων του Συνδυασμού «Γέφυρα στο Μέλλον». Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε την ομάδα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων μας… Στην διακήρυξη αναφερόμαστε στο μωσαϊκό των τοπικών κοινωνιών, που δημιουργήθηκε με το νόμο Καλλικράτη, το οποίο αποκτά ενότητα μέσα από την συστράτευση, την σύμπνοια και την συνεργασία. «Είναι το σήμερα η εποχή που πέφτουν οι διαφορές και οι ανταγωνισμοί που μέχρι σήμερα μας χώριζαν και καλούμαστε όλοι να ενωθούμε, με πνεύμα ευθύνης για τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται. Ο νόμος Καλλικράτης είναι μια τομή στην δημόσια διοίκηση!» Έχω αναφερθεί και στους λόγους για τους οποίους αποφάσισα να είμαι επικεφαλής υποψήφιου δημοτικού συνδυασμού. Από καιρό είχα διαμορφώσει την πεποίθηση ότι οι ισχυροί Δήμοι, είναι μια ιδανική δυνατότητα για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μας, όπου μέσα από μια διευρυμένη αυτοδιοίκηση θα μπορούσαν να αναδειχθούν υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις, προσωπικότητες και ευκαιρίες για συνεργασία με ανταπόκριση. Με το μήνυμα «η ισχύς εν τη ενώσει» μπορεί σε επίπεδο αυτοδιοίκησης να κλείσει οριστικά και ένα κεφάλαιο μικροανταγωνισμών, που είχαν αναπτυχθεί σε επίπεδο των εν ισχύ μοντέλων αυτοδιοίκησης, οι οποίοι μόνο τεχνητοί ήταν και εξυπηρετούσαν κυρίως μικροπολιτικά συμφέροντα.Η αλλαγή που έρχεται όμως δεν θα είναι χωρίς προβλήματα, αντιθέτως η πρώτη θητεία θα έχει να κάνει με την αντιμετώπιση μιας πραγματικότητας που ορίζεται ως μεταβατική κατάσταση της δημιουργίας των νέων δεδομένων για την λειτουργία του Δήμου μας. Ζητήματα οργανωτικά και λειτουργικά θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα…Τα προβλήματα αυτά «δεν θα μονοπωλήσουν την δουλειά μας» «ο Δήμος Αρταίων, του Αράχθου, του πλούσιου κάμπου, του επιβλητικού Αμβρακικού κόλπου και του Ξηροβουνίου είναι κάτι που αξίζει να δώσει κανείς τον καλύτερο εαυτό του». Η περιοχή προσφέρει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και επιδίωξη μας, δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση έργων και υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και η υλοποίηση νέων στόχων με προοπτική την ουσιαστική ανάπτυξη όλης της περιοχής μας σε όλους τους τομείς. Επισημαίνουμε και την ανάγκη ο νέος Δήμος Αρταίων να λειτουργήσει σε επίπεδο συνεργασίας με τους υπόλοιπους Καλλικράτειους Δήμους. «Πρέπει να τελειώσει η εποχή όπου η Άρτα έπνιγε τους γύρω της. Ο Καλλικράτης είναι τέλος εποχής για πολλές συμπεριφορές και πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό από όλους» «είναι η αρχή μιας νέας πραγματικότητας, η οποία πρέπει να διαμορφωθεί με αρχές και ηθικές αξίες, που να εκφράζουν τον ηπειρωτικό λαό και την περιοχή μας». Με τις αξίες αυτές πορεύονται και τα πρόσωπα του συνδυασμού μας «δημότες από όλους τους πολιτικούς χώρους, όλοι πρόσωπα με διάθεση για προσφορά, που αναδεικνύονται από την ίδια την κοινωνία στην οποία συμμετέχουν». Τέλος απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους αρτινούς να συμμετέχουν ως συνεργάτες στην μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε, θεωρώντας ότι είναι μια καλή ευκαιρία για τον τόπο να αναδείξει δυναμική και πρόσωπα δημιουργικά και χρήσιμα».

Άγρια Δύση στη Φιλιππιάδα

Συνολικά οι Αστυνομικές αρχές κατέγραψαν τρεις πυροβολισμούς, από το προαύλιο του μαγαζιού με στόχο το εσωτερικό του για 800 ευρώ

Θορυβημένοι είναι οι κάτοικοι της παλιάς Φιλιππιάδας, από το άγριο ντουφεκίδι που έπεσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης 9 Σεπτεμβρίου σε ψησταριά της περιοχής, όταν για οικονομικούς λόγους, ημεδαπός άνοιξε πυρ, εναντίον του ιδιοκτήτη με καραμπίνα, ενώ το κατάστημα βρίσκονταν σε λειτουργία. Το γεγονός, προβλημάτισε και συζητήθηκε έντονα στην περιοχή, καθώς το συμβάν, για όσους ήταν παρόντες, θύμιζε σκηνή από κινηματογραφική ταινία.
Αναλυτικότερα στις 12:45 μετά τα μεσάνυχτα, ημεδαπός πήγε σε ταβέρνα – ψησταριά, στην περιοχή παλιάς Φιλιππιάδας, όπου είχε διαπληκτισμό με τον επίσης ημεδαπό ιδιοκτήτη και την αλλοδαπή σύζυγό του. Στη διάρκεια του διαπληκτισμού τους, η σύζυγος του ιδιοκτήτη πήγε στο υπόγειο του καταστήματος και πήρε μια καραμπίνα άδεια από φυσίγγια, ώστε να τη χρησιμοποιήσει για εκφοβισμό και να δώσει τέλος στον άγριο καυγά που είχε ξεσπάσει. Εκείνη αφοπλίστηκε από θαμώνες του μαγαζιού και το εγχείρημα της είχε μόνο προσωρινό αποτέλεσμα, αφού ο ημεδαπός έφυγε από το κατάστημα, αλλά ο καυγάς δεν έληξε εκεί, καθώς εκείνος πήγε στο σπίτι του και πήρε τη δική του καραμπίνα με την οποία επέστρεψε στην ψησταριά και άρχισε να πυροβολεί.
Συνολικά οι Αστυνομικές αρχές κατέγραψαν τρεις πυροβολισμούς, από το προαύλιο του μαγαζιού με στόχο το εσωτερικό του, όπου εκτός των δυο με τους οποίους είχε διαφορές βρίσκονταν και πελάτες. Οι τζαμαρίες έσπασαν, αλλά ήταν μάλλον αυτές που προστάτεψαν όσους βρίσκονταν μέσα. Μετά τους πυροβολισμούς ο ημεδαπός πέταξε την καραμπίνα και τράπηκε σε φυγή, οπότε και αναζητούνταν. Από τις τοπικές αστυνομικές αρχές που έσπευσαν στο σημείο (Αστυνομικό Τμήμα Φιλιππιάδας), κατασχέθηκαν οι δυο καραμπίνες και συνελήφθηκε η γυναίκα, η οποία επρόκειτο κα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρέβεζας, από το Α.Τ Φιλιππιάδας, που διενεργεί την προανάκριση του συμβάντος.

Οικονομικοί οι λόγοι

Στο μεταξύ σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι λόγοι της συμπλοκής ήταν οικονομικοί. Το στοιχείο αυτό, ομολογουμένως σόκαρε ακόμη περισσότερο την τοπική κοινωνία. Πόσο μάλλον, όταν, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές το ποσό για το οποίο γίνονταν ο καυγάς, αναφέρονταν σε περίπου 800 ευρώ.
Ωστόσο, η σύζυγος, αργά το ίδιο βράδυ, βρέθηκε στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Άρτας, όπου οδηγήθηκε μετά τη σύλληψη της από αστυνομικούς του τμήματος Φιλιππιάδας και της παρασχέθηκε ιατρική φροντίδα στα τραύματα τα οποία είχε από τον διαπληκτισμό. Το ίδιο και ο ιδιοκτήτης της ψησταριάς.

Αναλαμβάνει ο δεύτερος μειοδότης για Αμβρακία-Άκτιο

Ως θετική για την πορεία υλοποίησης του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία χαρακτηρίζουν στελέχη του υπουργείου υποδομών τη λύση της σύμβασης με την εταιρεία «Μηχανική» , αφού όπως αναφέρουν έχουν ήδη προχωρήσει οι απαραίτητες ενέργειες για να αναλάβει το έργο ο δεύτερος μειοδότης , έτσι ακριβώς όπως προβλέπει ο νόμος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να επιβεβαιώνεται η λαϊκή ρήση «κάθε εμπόδιο για καλό», αφού οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι με την εξέλιξη αυτή δεν θα χαθεί χρόνος, αντίθετα όλες οι εργολαβίες θα προχωρήσουν ταυτόχρονα.
Η κατασκευή του άξονα χωρίζεται σε 4 τμήματα, εκ των οποίων τα τρία τα κατασκευάζει ο όμιλος Μαρούλη (ΑΕΓΕΚ, Ιόνιος κλπ). Η τέταρτη εργολαβία είχε ανατεθεί στην εταιρεία Μηχανική η οποία αιτήθηκε τη διάλυση της σύμβασης που είχε υπογράψει μόλις πριν λίγους μήνες. Να υπενθυμίσουμε ότι ο οδικός άξονας Aκτιο-Αμβρακία θα κατασκευασθεί με σύγχρονες προδιαγραφές και θα έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και αμφίπλευρο διαχωριστικό στηθαίο New Jersey.
Το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Δυτική Ελλάδα, αφού είναι κάθετος άξονας στην υπό κατασκευή Ιόνια Οδό την οποία και θα συνδέσει με το αεροδρόμιο του Ακτίου, την πόλη της Πρέβεζας τα δυτικά παράλια και τα νησιά του Ιονίου, αξιοποιώντας πλήρως το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης του Ακτίου.

ΗΠΕΙΡΟΣ: Απέραντο αρχαιολογικό μνημείο

Την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου μέσα από την Unesco έθεσε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα στον εκπρόσωπο της στη Μέση Ανατολή, Γιώργο Παπαγιάννη κατά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια. «Η Ήπειρος είναι ένα απέραντο αρχαιολογικό μνημείο και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Παπαγιάννης ως Ηπειρώτης είπε η κα Γεωργακοπούλου, επισημαίνοντας ότι είναι αδικία να μην συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco ούτε ένα μνημείο από την Ήπειρο, ενώ δεσμεύτηκαν στην συνέχεια και οι δύο να προωθήσουν το θέμα από κοινού.
Να σημειωθεί ότι οι τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO για πολιτιστικούς ή περιβαλλοντολογικούς λόγους φτάνουν τις 904. Θεωρούνται μοναδικές στον κόσμο και έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για τον πλανήτη. Το να συμπεριληφθεί μια τοποθεσία στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα σημαντικό προνόμιο, κυρίως οικονομικό, αφού σημαίνει μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, αλλά και χρηματική ενίσχυση για την προφύλαξη και διατήρηση του μνημείου.

Εκλέχθηκε ο Γεράσιμος Λιώλης

Στο 15μελές πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων εξελέγη ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας Γεράσιμος Λιώλης. Το πρώτο εκλογικό συνέδριο του φορέα πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Λάρισα, ενώ συμμετείχαν 238 σύνεδροι κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα.
Πρόεδρος ορίστηκε ο Δημήτρης Καμπούρης από την Χαλκιδική ο οποίος θα συντονίσει τις εργασίες της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων έως ότου προχωρήσει η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα. Αυτό θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις 23 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα με την ευκαιρία του προγραμματισμένου συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας κατά της πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη».

Ανεξαρτοποιήθηκαν Σιντόρης και Ευαγγέλου

Επιστολές ανεξαρτητοποίησης κατέθεσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Φιλιππιάδας κ.κ Ευαγγέλλου και Σιντόρης σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του γειτονικού δήμου, όπου περιγράφουν τους λόγους της απόφασης τους, εκγαταλείποντας έτσι τον συνδυασμό της πλειοψηφίας Ο κ. Ευαγγέλου στην επιστολή του επισημαίνει ότι στην τετραετή πορεία η οποία ολοκληρώνεται δεν πετύχαμε τους στόχους που θέσαμε, τις υποσχέσεις για ανάπτυξη και τις προσδοκίες που δημιουργήσαμε στους συνδημότες.
Ο ίδιος σημειώνει ότι καθ' όλη την διάρκεια υπήρχαν δυστυχώς προβλήματα, όχι προσωπικά αλλά θεσμικά και ότι η στοιχειώδης αυτοδιοικητική μου εντιμότητα δεν μου επιτρέπουν να συμμετέχω άλλο στην δημοτική ομάδα του κ. Γιολδάση». Σκληρή είναι και η κριτική που δέχεται ο κ. Γιολδάσης και από τον κ.Σιντόρη, χαρακτηρίζοντας τη λειτουργία του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου δημαρχοκεντρική, και ότι υπήρξε παντελής έλλειψη ενημέρωσης στους δημοτικούς συμβούλους για τα τεκταινόμενα, ενώ προσθέτει ότι «στον τομέα των μελετών δεν ετοιμάστηκε καμία μελέτη για να διεκδικήσουμε ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ ούτε σε άλλες πηγές χρηματοδότησης”. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ.κ Ευαγγέλου και Σιντόρης μετά την ανεξαρτητοποίησή τους, θα κινηθούν σε άλλο συνδυασμό εν όψει των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η περίπτωση τα συνεργασίας του δημάρχου Αγνάντων Χρήστου Χασιάκου, που επάξια εκπροσωπεί τους συνδημότες του τα τελευταία δώδεκα χρόνια και του σημαντ


Από καιρό έχει συμφωνηθεί η συνεργασία του Δημοτικού Συμβούλου Αθαμανίας Δημήτρη Κανή και του νυν δημάρχου Αγνάντων και υποψηφίου δημάρχου κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστου Χασιάκου και αυτό ως γεγονός ισχυροποίησης του συνδυασμού του κ. Χασιάκου μπορεί να χαρακτηριστεί, μιας και η αποδοχή του πρώην αντιδημάρχου Αθαμανίας, στα χωριά του πρώην δήμου Αθαμανίας, είναι δεδομένη και μάλιστα αυτό το διάστημα διευρύνεται. Ο πρώην αντιδήμαρχος Αθαμανίας και πρώην πρόεδρος της κοινότητας Αθαμανίου Δημήτρης Κανής, με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σαν ενεργός πολίτης της κοινωνίας φιλοδοξούσα α υπηρετήσω τον τόπο όπου μόνιμα ζω και δημιουργώ, ως δήμαρχος Αθαμανίας και τώρα του νέου Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Πέρασαν δυό χρόνια από τότε που συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε και αργά αργά άρχισε να δημιουργείται ο ιστός ενός ψηφοδελτίου, από σαράντα περίπου άτομα και η κίνησή μας γνώρισε την αποδοχή των κατοίκων του Δήμου Αθαμανίας. Όμως με την αλλαγή της νομοθεσίας και την ψήφιση του Καλλικράτη, τα πράγματα άλλαξαν κι εμείς αναγκαστήκαμε να επαναπροσδιορίσουμε την στάση μας. Με γνωρίζουν όλοι οι συνδημότες μου πολύ καλά και γνωρίζουν ότι δεν πολιτεύομαι για να ζήσω, ούτε για να αναρριχηθώ, ούτε για την καρέκλα. Αποτελώ κι εγώ ένα ενεργό πολίτη των Τζουμέρκων και η αγωνία μου αφορά το καλύτερο μέλλον του τόπου που ζω. Έτσι καταλήξαμε όλοι στο συμπέρασμα, ότι η πορεία μας πρέπει να ταυτιστεί με τον καταξιωμένο δήμαρχο Αγνάντων και πρόεδρο της ΤΕΔΚ Ν. Άρτας Χρήστο Χασιάκο. Με βάση όσα έχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν θεωρούμε ότι συμφωνούμε και με την πορεία του στην αυτοδιοίκηση και με την διάθεσή του να συνεχίσει να εργάζεται με πάθος για τα Τζουμέρκα. Γιατί έτσι μπορεί να αναπτυχθεί η αυτοδιοίκηση στους περιφερειακούς Δήμους, οι οποίοι θέλουν τους πολίτες ενεργούς και όχι τα κομματικά χρίσματα». Σε ανάλογο ύφος και με δεδομένη την διάθεση της συνεργασίας και η δήλωση που έκανε για το ίδιο θέμα και ο υποψήφιος δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, ο οποίος επεσήμανε: «Η απόφαση του Δημήτρη Κανή και των συνεργατών του να συστρατευτούμε σε κοινή πορεία δράσης στις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, δίνει ελπίδα και προοπτική νίκης του συνδυασμού μας. Θα εργαστούμε όλοι μαζί, να κάνουμε πράξη τις προσδοκίες των δημοτών των Κεντρικών Τζουμέρκων». Συνεργασία με σημασία… Η συνεργασία του δημάρχου Αγνάντων Χρήστου Χασιάκου και του πρώην αντιδημάρχου και δημοτικού συμβούλου Αθαμανίας Δημήτρη Κανή, σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις, για τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων. Απ’ την πλευρά του ο Δημήτρης Κανής, έχοντας την διάθεση για προσφορά στα Τζουμέρκα, όπου ζει και εργάζεται, τυχαίνει να έχει την πλήρη αποδοχή των κατοίκων του πρώην Δήμου Αθαμανίας και υπ’ αυτή την έννοια έχει να συνεισφέρει στον συνδυασμό του Χρήστου Χασιάκου σε δυό τομείς. Και στον εκλογικό, αλλά και σ’ αυτόν που χρειάζεται μετά. Στην δουλειά, για να λειτουργήσει σύμφωνα με τις νέες συνθήκες, ο νέος και μεγάλος σε έκταση Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων. Είναι μια συμφωνία, η οποία ανοίγει νέους δρόμους στην αυτοδιοίκηση των κεντρικών Τζουμέρκων και φυσικά είναι επ’ ωφελεία του νέου Δήμου και των δημοτών του.

Οι συνεργασίες των πολιτών είναι η λύση

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Η περίπτωση τα συνεργασίας του δημάρχου Αγνάντων Χρήστου Χασιάκου, που επάξια εκπροσωπεί τους συνδημότες του τα τελευταία δώδεκα χρόνια και του σημαντικού στελέχους του Δήμου Αθαμανίας Δημήτρη Κανή, στη νέα προσπάθεια για το νέο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, μάλλον δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες, στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με τον Καλλικράτη και φυσικά για να απαντήσουν στις ανάγκες που το νέο θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί.
Αν δεν υπήρχε η συνεργασία αυτή, που στην ουσία αποτελεί σύνθεση απόψεων, τι θα παρατηρούσαμε σ’ αυτόν τον αχανή Δήμο, στον Δήμο που καλύπτει σε έκταση το μεγαλύτερο μέρος του νομού Άρτας, σε αντίθεση βέβαια με τον πληθυσμό και από μόνος του ο προσδιορισμός δημιουργεί ένα επί πλέον πρόβλημα;
Θα είχαμε μία γεωγραφική αντιπαράθεση, όχι για το ποιος είναι ο ικανός να διοικήσει αυτόν τον Δήμο και να εμπνεύσει την συνεργασία ανάμεσα στους πολλούς πολίτες που θα στελεχώσουν τον συνδυασμό, αλλά από το που κατάγεται ο καθένας και γιατί πρέπει ο δήμαρχος να είναι απ’ την μια ή την άλλη πλευρά του νέου Δήμου.
Και φυσικά αυτή η άγονη και άσκοπη αντιπαράθεση δεν θα οδηγούσε πουθενά. Δεν θα εκλεγόταν ο καλύτερος και αν εκλεγόταν απ’ την μια ή την άλλη πλευρά του Δήμου ο νέος δήμαρχος, αυτοί που θα τον στήριζαν με μόνο επιχείρημα αυτό, θα ήταν ικανοποιημένοι για τους πρώτους μήνες της νέας θητείας της δημοτικής αρχής.
Η σύνθεση λοιπόν, είναι το αναγκαίο βήμα στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, στους νέους Δήμους που δημιουργήθηκαν. Η σύνθεση των απόψεων και σε καμία περίπτωση η αντιπαράθεση για το χωριό καταγωγής του ικανού να διοικήσει το Δήμο και να δημιουργήσει α’ αυτόν , όσα η εποχή μας απαιτεί.
Είναι η περίπτωση του Χρήστου Χασιάκου, που επιμένει στον αγώνα για την ανάπτυξη και την προκοπή των Τζουμέρκων ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Γιατί και στον τομέα του διαλόγου και της σύνθεσης των απόψεων τα κατάφερε και προχωράει στις δημοτικές εκλογές και μ’ αυτό το αβαντάζ. Όχι με να την αναζήτηση και την επιβολή ανθρώπων στο ψηφοδέλτιό του, οι οποίοι μόνο για τον αριθμό θα βρίσκονται εκεί.
Ενδιαφέρουσα λοιπόν η προσπάθεια και πρέπει όλοι απ’ αυτή να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Επιτέλους αναγνωρίσθηκε η θυσία του Κ. Κατέρου


Έγιναν την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010 στο ΔΔ Κεραματών Δήμου Αρταίων, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα ανθυπασπιστή Α’ Μοίρας Καταδρομών Κων/νου Κατέρου του Γεωργίου που έπεσε μαχόμενος στην Κύπρο την 21η-22α Ιουλίου 1974, σε ηλικία 21 ετών. 36 χρόνια μετά, με την πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων φιλοτεχνήθηκε η προτομή του ήρωα και οργανώθηκε η σεμνή αυτή τελετή των αποκαλυπτηρίων στο προαύλιο του ιερού ναού της Αγίας Τριάδας Κεραματών. Εκεί τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, για ν' ακολουθήσουν αποκαλυπτήρια προτομής, ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων, απονομή τιμητικών πλακετών, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο Δήμαρχος Αρταίων Πάνος Οικονομίδης μαζί με τον εκπρόσωπο του αρχηγού ΓΕΣ υποδιοικητή 8ης μεραρχίας συνταγματάρχη Σπυρίδωνα Γκίζα. Μάλιστα ο κ. Οικονομίδης είπε ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα εισηγηθεί να δοθεί το όνομα του Κων/νου Κατέρου σε δρόμο της πόλης της Άρτας. Ακολούθησε ομιλία από τον πρόεδρο του Πολεμικού Συλλόγου «Κομάντος 74» Παναγιώτη Αφάλη, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Δήμαρχο Αρταίων κ. Οικονομίδη, το Δ.Σ. και όλους όσους εργάστηκαν για να γίνει αυτή η τελετή τόνισε μεταξύ άλλων: "Ο Κώστας δεν ήταν επώνυμος. Έγινε επώνυμος με τη θυσία του και τον ηρωισμό του. Ήταν ένας νέος, απλός, ανώνυμος, ένας φλογερός νέος με οράματα και ιδανικά. Μπροστά στην υπέρμετρη αγάπη του για την πατρίδα δεν υπολόγισε τη ζωή του ο λεβέντης της Ηπείρου, ο αετός της Α’ Μοίρας Καταδρομών γι’ αυτό μπήκε στην Αθανασία". Παρόντες στην τελετή ήταν εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, εκπρόσωποι του Συνδέσμου «Κομάντος 74», εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικοί βουλευτές και φορείς, συγγενείς και συμπολεμιστές του πεσόντα ήρωα από τους γύρω νομούς, κάτοικοι του ΔΔ και των γύρω χωριών. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους: Δήμαρχο Αρταίων Παν. Οικονομίδη, εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΣ υποδιοικητή 8ης μεραρχίας συνταγματάρχη Σπ. Γκίζα, Νομάρχη Άρτας Γ. Παπαβασιλείου, πρόεδρο Τ.Σ. Κεραματών Κων/νο Τζουβάρα. Για την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ν. Άρτας από τον συνταγματάρχη ε.α. Αλέξανδρο Παναγή. Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων στεφάνι κατέθεσε ο πρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Νομού Πρέβεζας υποστράτηγος ε.α. Πέτρος Αρταβάνης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας. Για τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Νομού Άρτας ο πρόεδρος Γεώργιος Καπέλης, Λοχαγός ε.α. Για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οικογενειών Πεσόντων αεροπόρων ο εκπρόσωπος του Νομού Ιωαννίνων αδελφός του πεσόντα αεροπόρου επισμηναγού Γκέλη Παντελή. Για το Διοικητή της Α’ Μοίρας Καταδρομών 1974 Ταξίαρχο ε.α. Παπαμελετίου Γεώργιο ο πολεμικός αντιπρόσωπος Ν. Ιωαννίνων Ράπτης Αριστείδης. Για τους πεσόντες 29 Καταδρομείς η αδελφή του ήρωα Μονιά Αιμίλιου από την Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας, Κωνσταντίνα Μονιά. Για τον Πολεμικό Σύλλογο «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74» ο πολεμικός αντιπρόσωπος νομού Άρτας Καλαμπόκης Λάμπρος. Για την οικογένεια ο ανιψιός του ήρωα καταδρομέας Κώστας Κατέρος. Μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν των προσκεκλημένων.

Γεροβασίλη - Παπάζογλου στηρίζουν τους εμπόρους

Με αφορμή τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας για την κρίση που μαστίζει τον εμπορικό κόσμο της Άρτας και τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η Εμποροπανήγυρη με τη σημερινή της μορφή, η παράταξη του Δήμου Αρταίων «Δημοτική αλλαγή» της Κας Όλγας Γεροβασίλη δηλώνει ότι θα είναι "και αυτή την φορά συμπαραστάτης στους αγώνες του Συλλόγου". Συγκεκριμένα σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου της «Δημοτικής αλλαγής» τονίζονται τα εξής: «Είναι γνωστό ότι ο εμπορικός κόσμος είναι από τους πρώτους που εισπράττει τις άμεσες συνέπειες της οικονομικής κρίσης και η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας κινδυνεύει να δεχτεί καίριο πλήγμα, που θα προκαλέσει φαινόμενο-ντόμινο και θα συμπαρασύρει μεγάλο μέρος συμπολιτών μας.
Γι’ αυτόν τον λόγο θέσαμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Ιουλίου και εισηγηθήκαμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη μετατροπή της Εμποροπανήγυρης, από τη σημερινή της μορφή σε πόλο ανάπτυξης και όχι αφαίμαξης της τοπικής οικονομίας. Στο συγκεκριμένο Συμβούλιο η Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση. Για λόγους που δεν γνωρίζουμε το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας. Πρέπει να επισημανθεί ότι η πρόταση που τότε διατυπώσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, βρίσκεται σε αρμονία με τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας. Η «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» θα είναι πάντα στο πλευρό των δίκαιων διεκδικήσεων κάθε κοινωνικής και επαγγελματικής τάξης του Δήμου μας».

Στήριξη στα δίκαια αιτήματα του εμπορικού συλλόγου

Παράλληλα «Θα είμαστε συνοδοιπόροι στα δίκαια αιτήματα του εμπορικού μας συλλόγου», τονίζει ο Χρήστος Παπάζογλου σε ανακοίνωσή του όπου αναφέρει: «Με αφορμή τη συνέντευξη τύπου του Εμπορικού Συλλόγου της Άρτας, τις επίσημες θέσεις αλλά και τις προτάσεις που το προεδρείο εξέφρασε, αισθάνομαι την ανάγκη κι εγώ ο ίδιος από τη μεριά μου να δηλώσω πως οφείλουμε ο καθένας από το πόστο του να συνταχθούμε και να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο τα δίκαια αιτήματα του εμπορικού κόσμου της περιοχής μας.
Τα τελευταία χρόνια όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες του δύσκολου δρόμου που βρίσκεται το ενεργό και παραγωγικό αυτό κομμάτι της κοινωνίας που τόσα έχει προσφέρει και που αποτελεί μέρος της ραχοκοκαλιάς της τοπικής οικονομίας. Με δεδομένη την τεράστια οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, οι έμποροι είναι που πρώτοι ένιωσαν της επιπτώσεις της. Παρόλα αυτά είμαι σε θέση να γνωρίζω πω η πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων της Άρτας έχει προστατεύσει και τους εργαζόμενους που απασχολεί αλλά και την ποιότητα των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών που προσφέρει έστω και με δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος.
Η εμποροπανήγυρη που επί σειρά δεκαετιών πραγματοποιείται στην πόλη της Άρτας έχει υπό την μορφή που γνωρίζουμε κλείσει το κύκλο προσφοράς της. Για άλλους λόγους και ανάγκες δημιουργήθηκε στο παρελθόν, λόγοι που έχουν πλέον εκλείψει. Σήμερα αποτελεί μία παρωχημένη εκδήλωση με αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, που πρέπει να μετεξελιχθεί σε κάτι νέο και δημιουργικό που θα συμβαδίζει με τις ανάγκες των καιρών που ζούμε. Με ιδιαίτερη πραγματικά χαρά είδα μέσα στα όσα οι εκπρόσωποι του εμπορικού συλλόγου ανέφεραν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, να υπάρχουν προτάσεις ουσίας για το τι πρέπει να γίνει.
Συνήθως στον τόπο μας παραμένουμε στην καταγγελία και στη διαμαρτυρία. Ο εμπορικός κόσμος της περιοχής μας, οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας, έκαναν για μία ακόμη φορά την υπέρβαση, τόλμησαν και πρότειναν. Για εμάς οι θέσεις τους αποτελούν επιταγή. Συμπορεύονται με τα όσα σαν συνδυασμός σκεπτόμαστε για το μέλλον της πόλης και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που και άλλοι πολίτες βρίσκονται στο δρόμο αυτό. Θα είμαστε συνοδοιπόροι στα δίκαια αιτήματα του εμπορικού μας συλλόγου. Αύριο δεσμευόμαστε πως θα είμαστε εμείς που θα δώσουμε τις ριζικές λύσεις που ζητούν ως επαγγελματική ομάδα που πλήττεται.
Για το λόγο αυτό οι προτάσεις τους όπως επισήμως έχουν καταγραφεί έχουν ήδη ενσωματωθεί στο πρόγραμμα του συνδυασμού αφού η αυτοδιοίκηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις επαγγελματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων της. Αγαπητοί συμπολίτες έμποροι της περιοχής χωρίς καμία υστερόβουλη πρόθεση που μπορεί να γεννά η 7η Νοεμβρίου, είμαστε ολόψυχα στο πλευρό σας και στη διάθεσή σας για κάθε διεκδικητική κίνηση που σαν σκοπό θα έχει το συμφέρον το δικό σας και κατ’ επέκταση της υπόλοιπης κοινωνικής σύνθεσης».

«Ήπειρος, τόπος να ζεις»


Το όνομα και τις αρχές τουσυνδυασμού του παρουσίασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βαγγέλης Αργύρης

«Ήπειρος, τόπος να ζεις»! Αυτό είναι το όνομα της παράταξης στην οποία ηγείται ο Βαγγέλης Αργύρης και σε αυτό περιέχονται τα στοιχεία της ποιότητας και της ταυτότητας που θέλει να δώσει στην περιοχή. Ο κ. Αργύρης ανακοίνωσε το όνομα του συνδυασμού, το έμβλημά του όπου απεικονίζει την Ήπειρο των ανοιχτών οριζόντων, ενώ έδωσε στην δημοσιότητα το πόθεν έσχες και την πλήρη ανάλυση των περιουσιακών του στοιχείων, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία κίνηση που αποσκοπεί στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Τα ψηφοδέλτια στους τέσσερις νομούς είναι έτοιμα σε ποσοστά 90% και τα ονόματα θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών. Το όνομα και το σήμα της παράταξης ανακοινώθηκαν στην συνάντηση του κ. Αργύρη με τους δημοσιογράφους, με έναν τρόπο λιτό, που όπως ο ίδιος τόνισε, αποτυπώνει την θέλησή του να διεξαχθεί η προεκλογική περίοδος με απόλυτο σεβασμό στους πολίτες και με την οικονομία συγκυρία που διέρχεται η πατρίδα μας. «Πιστεύουμε απόλυτα σε αυτό που λέει ο λαός μας, ότι μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις και οι εικόνες του τόπου μας αποδεικνύουν τις άπειρες δυνατότητες της Ηπείρου για ανάπτυξη, δημιουργία και πρόοδο. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή η δέσμευσή μας. Πιστεύουμε ότι η Ήπειρος μπορεί με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη της αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης, να αλλάξει σελίδα και να πάει μπροστά με όραμα, με πρόταση και ρεαλισμό. Με θέληση, δουλειά και διαφάνεια» τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης. Ταυτότητα και Ποιότητα. Αυτές ήταν οι λέξεις στις οποίες επικέντρωσε ο κ. Αργύρης, τονίζοντας ότι σε αυτές θα επικεντρωθεί και το πρόγραμμά του. Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της λογοδοσίας ο επικεφαλής του συνδυασμού δημοσιοποίησε το σύνολο τόσο των περιουσιακών του στοιχείων όσο και της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανόμενης και της δήλωσης πόθεν έσχες, που έχει καταττεθεί στα αρμόδια όργανα της Βουλής. Η ενέργεια αυτή, σημείωσε, αποτελεί υποχρέωση όλων όσων διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών μας, για να μπορέσουμε να χτίσουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και να δώσουμε την πραγματική αξία και ουσία της πολιτικής ως διαδικασίας έμπνευσης, δημιουργίας και προσφοράς. «Πρέπει όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν πως μπαίνουν και πως βγαίνουν από την πολιτική όσοι διεκδικούν την ψήφο τους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε δε ότι θέλει να δώσει ποιότητα και στον προεκλογικό αγώνα διευκρινίζοντας ότι θα κάνει κριτική σε πολιτικές θέσεις και απόψεις και θα καταθέσει προτάσεις. Καθ' οδόν προς τις εκλογές θα συγκρουστούν δύο πολιτικές, υπογράμμισε. Αναφερόμενος στον αντίπαλό του, Νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκο Καχριμάνη, είπε ότι πρόκειται για έναν εργατικό άνθρωπο, όμως διαφωνεί κάθετα με τα πιστεύω του και τα οράματά του. «Έχει βάλει χαμηλά τον πήχη ενώ ακολουθεί πελατειακό μοντέλο διοίκησης»,σημείωσε. Αναφερόμενος τέλος στο ψηφοδέλτιο, είπε ότι είναι έτοιμο σε ποσοστό 90%, αντιπροσωπεύει όλες τις κοινωνικές ομάδες και τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στον Καλλικράτη και υπάρχει μεγάλη συμμετοχή νέων.

Ψαροπλιά των πολιτών και όχι των ιδιωτών

Την ηχηρή τους απάντηση στα σχέδια της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει τα Ψαροπλιά και την πλατεία τους στα ιδιωτικά συμφέροντα έδωσαν οι πολίτες της Άρτας την περασμένη Παρασκευή. Εκατοντάδες ήταν οι Αρτινοί πολίτες που έλαβαν μέρος στην ανοιχτή συζήτηση την οποία οργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Άρτας για την Ψαραγορά την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη το βράδυ στην ομώνυμη πλατεία. Η εκδήλωση της Παρασκευής είναι η δυναμική συνέχεια της δράσης των πολιτών που ξεκίνησαν από τον προηγούμενο Απρίλη τη μάχη τους και έφεραν στο φως το μεγάλο παιχνίδι που παίζεται στα γραφεία και τις υπηρεσίες του κράτους για την παράδοση μιας κεντρικής και ιστορικής πλατείας στην ιδιωτική κερδοσκοπία.
Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας ενέκρινε τον περασμένο Απρίλη μελέτη με την οποία δημοπρατείται η παραχώρηση της Ψαραγοράς και της πλατείας της σε ιδιώτες. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο ανάδοχος θα ανεγείρει έναν επιπλέον όροφο πάνω στα ήδη υπάρχοντα παραδοσιακά καταστήματα και θα διαμορφώσει ένα χώρο 1060 τετραγωνικών μέτρων σύμφωνα με τα συμφέροντά του, καθώς του παρέχεται το δικαίωμα εκμετάλλευσής του για 25 χρόνια, καταβάλλοντας στο δήμο το ευτελές ποσό των 30.000 Ευρώ το χρόνο. Την αντίθεσή της στη μελέτη και στα σχέδια του δημάρχου εξέφρασε η παράταξη της Όλγας Γεροβασίλη, ενώ η παράταξη του Γιώργου Κοτσαρίδα αποχώρησε από τη συνεδρίαση, διατυπώνοντας την άρνησή της να λάβει μέρος στη συζήτηση ενός σοβαρού θέματος χωρίς περιθώρια χρόνου για τη μελέτη του φακέλου και τη διαμόρφωση σοβαρής και υπεύθυνης γνώμης.
Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση των πολιτών. Η οποία εκφράστηκε με δημοσιεύματα στον τύπο, με συγκεντρώσεις, συνεντεύξεις, με προσφυγή στην περιφέρεια Ηπείρου για ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με ανοιχτή επιστολή προς το δήμαρχο Αρταίων και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, με συγκέντρωση υπογραφών, με παρεμβάσεις στις υπηρεσίες κλπ. Ο Αρτινός μηχανικός και πολεοδόμος Γιώργος Ζιώβας συνέταξε μελέτη καταθέτοντας την πρόταση να κηρυχθούν τα Ψαροπλιά και η πλατεία νεότερο διατηρητέο μνημείο, πρόταση που υιοθετήθηκε και διαβιβάστηκε από την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και τεχνικών Έργων Ηπείρου προς τη Δ/νση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το σημείο αυτό και ύστερα ξεκίνησε ένα νοσηρό παρασκήνιο από τους ενδιαφερόμενους παράγοντες, με κύριο στόχο να απορριφθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η πρόταση, να αποχαρακτηριστεί ο χώρος και να διεξαχθεί κανονικά η δημοπρασία, η οποία αναβλήθηκε δύο φορές ίσαμε τώρα.
Τα στοιχεία αυτά, τα οποία έγιναν στο σύνολό τους γνωστά στη συγκέντρωση της Παρασκευής από τα μέλη της επιτροπής Αλέξανδρο Κολοβό και Στάθη Μπαρτζώκα, αποκάλυψαν πλήρως τις προθέσεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής και ενίσχυσαν το μέτωπο των πολιτών για τη σωτηρία και την ανάδειξη της Ψαραγοράς.
Καλεσμένοι στην εκδήλωση ήταν από τα Γιάννενα η Άλεξ Μπέγκα και ο Κώστας Λούκας, οι οποίοι μετέχουν στο κίνημα για τη σωτηρία των δημόσιων και δημοτικών χώρων της πόλης τους και αγωνίστηκαν μαζί με άλλους πολίτες των Ιωαννίνων εναντίον της κατεδάφισης του Ξενία και της παραχώρησής του σε ιδιώτες.
Τόσο η Άλεξ Μπέγκα και ο Κώστας Λούκας, όσο και οι άλλοι ομιλητές επισήμαναν την απαρχή μιας μόνιμης δικτύωσης των κινημάτων αντίστασης της Ηπείρου στο μοντέλο διαχείρισης των πόλεων. Συγκεκριμένα, η Άλεξ Μπέγκα, Αρχιτέκτων και μέλος της ΕΑΠ Ιωαννίνων, επισήμανε ότι η περίπτωση της παραχώρηση της Ψαραγοράς και του περιβάλλοντος χώρου της σε ιδιώτη και η μετατροπή της, εν συνεχεία, σε «πολυτελές» εμπορικό σύμπλεγμα με επιπλέον όροφο και ιδιωτική εκμετάλλευση της πλατείας ενέχει τριών ειδών ενστάσεις: ένσταση στην ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου χώρου, ένσταση στην επέμβαση σε προϋπάρχον κτίριο που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη μορφολογία του, ένσταση στην αλλοίωση της πολεοδομικής φυσιογνωμίας από τον τραυματισμό του συγκεκριμένου χώρου της πόλης, όπου συναρθρώνονται κοινωνική και λαϊκή δραστηριότητα, ιστορική μνήμη, ψυχαγωγία, πολιτισμός, τουρισμός, στοιχεία που τον έχουν καταστήσει αληθινό σημείο αναφοράς των πολιτών.
Η αρχή του κακού είναι η – αποτυχημένη στην πράξη – πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που υποτίθεται ότι ασκείται προς όφελος της ανάπτυξης. Η πολιτική αυτή πατάει στέρεα στο τεράστιο έλλειμμα μιας ολοκληρωμένης πολεοδομικής προοπτικής για την αναμόρφωση των πόλεων, η οποία θα έχει ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Ο Κώστας Λούκας, Γεωτεχνικός, μέλος της ΕΑΠ Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στο ιστορικό σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων χώρων και των δημοτικών επιχειρήσεων. Οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων χώρων, κυρίως των κεντρικών πλατειών και των δημοτικών επιχειρήσεων «ψυχαγωγίας», ξεκίνησαν από τη δεκαετία του ’80. Οι δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι, όσοι βέβαια έχουν απομείνει, είναι παντού μόνιμα υποβαθμισμένοι, όπως άλλωστε και οι δημοτικές επιχειρήσεις (ψυχαγωγίας), οι οποίες σταδιακά απαξιώνονται με την κακοδιαχείριση και την ένταξή τους στα ρουσφετολογικά παιγνίδια εξουσίας.
Το κεφάλαιο, εκμεταλλευόμενο μια κυβερνητική πολιτική που μειώνει τις επιχορηγήσεις προς την αυτοδιοίκηση, διεκδικεί τα φιλέτα των πόλεων, δηλαδή τους χώρους που θα του αποδώσουν άμεσα κέρδη. Προς την κατεύθυνση, μάλιστα, αυτή αξιοποιεί τα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα και αδιαφορεί, φυσικά, για τα ποικίλα προβλήματα που δημιουργούνται με τη συγκέντρωση επιχειρήσεων, κυρίως εμπορικών καταστημάτων που τους ενδιαφέρουν, στο κέντρο των πόλεων.
Το δικό τους παρών έδωσαν στην εκδήλωση οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Παπάζογλου, οι οποίοι δήλωσαν πως βρίσκονται στο πλευρό των πολιτών και αντιτάσσονται σε κάθε σχέδιο παραχώρησης των Ψαροπλιών στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Κυρίαρχο στοιχείο όλων των παρεμβάσεων και των τοποθετήσεων ήταν η έντονη διαφωνία με τις επιλογές της δημοτικής αρχής και η πρόταση να μην παραχωρηθεί σε ιδιώτες και να μη χάσει η Ψαραγορά τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Από την πλευρά των νέων ζητήθηκε πιο συγκεκριμένο και πιο δυναμικό πρόγραμμα δράσεων για να παραμείνει ο χώρος της Ψαραγοράς μια εστία αντίστασης στην υπερφόρτωση των πλατειών και των κεντρικών δρόμων με τραπεζοκαθίσματα και κακόγουστους ήχους.
Εκατοντάδες νέοι υπέγραψαν το ψήφισμα των πολιτών για την ανακήρυξη του χώρου σε διατηρητέο νεότερο μνημείο. Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας με μεγαλύτερη συμμετοχή νέων, κυρίως, ανθρώπων, στην περίπτωση που απορριφθεί η συγκεκριμένη πρόταση και προχωρήσει η δημοτική αρχή στη δημοπράτηση του έργου. Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο, υποστήριξε ο Στάθης Μπαρτζώκας, καλώντας του Αρτινούς πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Στέρησαν στην τοπική κοινωνία το δικαίωμα να εκφραστεί


ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ: Με την αρνητική τους ψήφο οι κ.κ. Νάστος, Κοσμάς, Γόγολος και Λάκκας νομιμοποίησαν την επιλογή του Νομάρχη και υποψηφίου Δημάρχου, ρίχνοντας νερό στο μύλο του κ. Παπαβασιλείου

Με δελτίο τύπου ο Δήμαρχος Ξηροβουνίου κ. Κωνσταντίνος Κοσμάς που είδε το φως της δημοσιότητας καταγγέλλει δημόσια την κατάσταση που δρομολογείται με τα λατομεία στη περιοχή του Δήμου του. Μάλιστα εκτός των άλλων διατυπώνει και το γεγονός ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Νάστος, Κοσμάς, Γόγολος και ο κος Λάκκας απ’ την παράταξη του κου Τσιάπαλη καταψήφισαν τη λαϊκή συνέλευση.
Το πλήρες κείμενο του Δελτίου τύπου του Δημάρχου κ. Κοσμά έχει ως εξής: «Ως Δήμαρχος του Δήμου Ξηροβουνίου και ως άνθρωπος που ζω στην περιοχή και την πονάω, οφείλω να ανακοινώσω δημόσια την κατάσταση που δρομολογείται σε μια περιοχή του Δήμου μας, στη θέση «Αλαφόστερα» του Τ.Δ. Καμπής. Εκεί υπήρχε και λειτουργούσε λατομείο, ιδιοκτησίας Πανούτσου, το οποίο σήμερα εκμεταλλεύεται η εταιρεία Lafarge. Καθώς οι λατομικοί χώροι, από τη φύση τους, δημιουργούν σειρά οχλήσεων στις γύρω περιοχές η λειτουργία του ασφαλώς και επιβάρυνε την περιοχή της Καμπής. Η αναγκαιότητα ύπαρξης του όμως από την άλλη εξομάλυνε το όποιο πρόβλημα. Εδώ και δύο περίπου χρόνια, σε άμεση γειτνίαση με το παραπάνω λατομείο, η εταιρεία «ΛΕΦΑΣ – ΒΕΣΑΥ» λειτουργεί καινούριο λατομείο. Από τις υπεργομώσεις των εκρηκτικών που χρησιμοποιούνται και πολλά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και η γεώτρηση του Κατσικοπόδαρου από 120 m3/hr έπεσε στα 15 m3/hr. Και σα να μη φτάνει αυτό, η Νομαρχία Άρτας πρότεινε να γίνουν νταμάρι ακόμα 600 στρέμματα δίπλα στα δύο υπάρχοντα. Σε μια περιοχή βοσκοτόπων απ’ όπου ζουν δεκάδες οικογένειες από την Παντάνασσα, την Καμπή, τα Αμπέλια και τον Αμμότοπο του Δήμου Ξηροβουνίου, το Γυμνότοπο και το Δρυόφυτο του Δήμου Φιλππιάδας. Εκεί βόσκουν σήμερα χιλιάδες αιγοπρόβατα και αγελάδες ελευθέρας βοσκής. Και η Νομαρχία, που κλείνει λατομεία σ’ όλον τον υπόλοιπο Νομό (στο Βουργαρέλι, στην Άγναντα, στο Στρογγυλόκαμπο, στο Γρίμποβο) φαίνεται να έχει διαλέξει για την Αλαφόστερα το ρόλο του μεγάλου νταμαριού του Νομού. Αδιαφορώντας για το γεγονός πως εκεί βγάζουν το ψωμί τους δεκάδες οικογένειες, πως μέσα στο χώρο υπάρχει αγροτική αποθήκη του κου Βασίλη Γκαρτζώνη που θα υποχρεωθεί σε μεταφορά, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η τεράστια εκμετάλλευση σε όλους τους οικισμούς της περιοχής, αδιαφορώντας για το γεγονός πως η τοπική κοινωνία δεν πήρε θέση, δεν εξέφρασε τη γνώμη της γι’ αυτό. Ποτέ δε ζητήθηκε από το Δήμο Ξηροβουνίου η γνώμη του για τον παραπάνω σχεδιασμό της Νομαρχίας. Ως Δήμαρχος, μόλις κατάλαβα τα σχέδια της Νομαρχίας για την περιοχή μας, και με την παρότρυνση πολλών κατοίκων των θιγόμενων περιοχών, προσπάθησα να συγκαλέσω λαϊκή συνέλευση, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, για να ενημερώσω τους συντοπίτες μου για όλα τα παραπάνω και να αφήσω να μιλήσει η τοπική κοινωνία. Αυτό μου επιβάλλει η δημοκρατική μου συνείδηση, έτσι καταλαβαίνω σ’ όλη μου τη ζωή πως πρέπει να λειτουργούν οι οργανωμένες κοινωνίες. Γι’ αυτό και επεδίωξα να φέρω το θέμα σύγκλησης λαϊκής συνέλευσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Αυγούστου. Εκεί όμως οι σύμβουλοι της παράταξής μου κ.κ. Νάστος, Κοσμάς, Γόγολος και ο κος Λάκκας απ’ την παράταξη του κου Τσιάπαλη καταψήφισαν τη λαϊκή συνέλευση. Στερώντας μ’ αυτόν τον τρόπο απ’ την τοπική μας κοινωνία να ακουστεί η φωνή της. Με την αρνητική τους ψήφο νομιμοποίησαν την επιλογή του, ρίχνοντας νερό στο μύλο του κου Νομάρχη, υποψήφιου Δήμαρχου και για το Δήμο μας σήμερα, που ενώ απομάκρυνε απ’ το Δήμο Ξηροβουνίου το ΒΙ.ΠΑ., παρόλο που είχε αξιολογηθεί ως πρώτη επιλογή, επέλεξε το Δήμο μας για νταμάρι του Νομού Άρτας. Γιατί άραγε; Μήπως η αναζήτηση υποψηφίων για το νέο Δήμο Αρταίων απ’ την πλευρά του Νομάρχη συναντήθηκε με τη διάθεση των παραπάνω δημοτικών συμβούλων; Όλοι μας σ’ αυτή τη ζωή κρινόμαστε από τις πράξεις μας. Και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη της επιλογής, της στάσης και της δημόσιας παρουσίας του. Για όσο καιρό ακόμη έχω την ευθύνη απέναντι στους συντοπίτες μου δεν θα επιτρέψω σε κανένα να χρησιμοποιεί τον Δήμο Ξηροβουνίου για πολιτικά, οικονομικά ή άλλα προσωπικά οφέλη. Κάνω έκκληση προς όλους, βουλευτές, περιφερειάρχη, αυτοδιοικητικούς ανθρώπους, υπηρεσίες να σταθούν δίπλα στους κατοίκους και να μην επιτρέψουν να μετατραπεί μια παραγωγική και με αναπτυξιακές δυνατότητες περιοχή σε κρανίου τόπο».

Προετοιμασίες για την Εμποροπανήγυρη Άρτας

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι ρυθμοί προετοιμασίας της Εμποροπανήγυρης της Άρτας η οποία θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου, όπου ήδη προχωρούν οι εργασίες για το στήσιμο των ξύλινων παραπηγμάτων που θα φιλοξενήσουν τους ενδιαφερόμενους μικροπωλητές και εμπόρους με την πραμάτεια τους. Τα εγκαίνια της Εμποροπανήγυρης θα πραγματοποιηθούν στις 26 Σεπτεμβρίου και η διάρκειά της θα είναι μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.
Η τελετή των εγκαινίων θα περιλαμβάνει και φέτος τη ρίψη βεγγαλικών καθώς και άλλες εκδηλώσεις που θα δίνουν τον εορταστικό τόνο. «Η τελετή των εγκαινίων θα είναι μια τελετή που βεβαίως θα έχει τον παραδοσιακό χαρακτήρα, όχι με πράγματα μεγάλα αλλά εν πάση περιπτώσει θα έχει έναν εορταστικό χαρακτήρα» ανέφερε ο Παναγιώτης Καραγιώργος, πρόεδρος της Α.Δ.Α.Ε. Ο.Τ.Α., της Δημοτικής Επιχείρησης που έχει την ευθύνη διοργάνωσης της Εμποροπανήγυρης. «Όλα υπό τη σκέψη ότι είναι μια χρονιά στην οποία ο κόσμος βιώνει δύσκολες οικονομικές καταστάσεις και πρέπει να αποφευχθούν οι ακρότητες και οι προκλήσεις. Βεβαίως θα υπάρχουν εκδηλώσεις που θα δίνουν τον εορταστικό χαρακτήρα της εμποροπανήγυρης, γιατί εκτός από τον εμπορικό χαρακτήρα η εμποροπανήγυρη έχει και την έννοια της διασκέδασης με το Λούνα Παρκ που θα υπάρχει εκεί κλπ.» τόνισε ο κ. Καραγιώργος.
Αναφορικά με το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου για αναβολή της Εμποροπανήγυρης φέτος λόγω της κρίσης που μαστίζει τον εμπορικό κόσμο ο κ. Καραγιώργος τόνισε: «Όταν υπάρχουν προβλήματα αυτά υπάρχουν και για όλο τον κόσμο. Έτσι λοιπόν και στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε πιθανώς ο Εμπορικός Σύλλογος να έχει κι αυτός τα δίκια του όμως απ’ την άλλη μεριά η πρόταση για την αναβολή φέτος της Εμποροπανήγυρης νομίζω ότι προσκρούει στον παραδοσιακό και θεσμικό χαρακτήρα αυτής και σε καμία περίπτωση ένας θεσμός δεν μπορεί να αναβληθεί για τον άλφα ή βήτα λόγο.
Η Εμποροπανήγυρη της Άρτας όπως γνωρίζετε υφίσταται και λειτουργεί για πάρα πολλά χρόνια, είναι μία από τις καλύτερες που γίνονται στην Ελλάδα για να μην πω η καλύτερη κι αυτό το γνωρίζει όλος ο κόσμος οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι την διακόπτουμε φέτος, μετά από τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια λόγω κάποιου άλλου προβλήματος πιθανόν ξαναδιακόπτεται, μετά από άλλα δυο χρόνια ξαναδιακόπτεται με αποτέλεσμα στην ουσία ν’ αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την κατάργησή του θεσμού». Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου έγινε η δημοπρασία για την ενοικίαση των περιπτέρων της φετινής Εμποροπανήγυρης. Οι τιμές ενοικίασης παρέμειναν σταθερές. Η εκτίμηση του κ. Καραγιώργου είναι ότι, όπως και τα άλλα χρόνια. θα υπάρξει πληρότητα και φέτος και θα διατεθεί το σύνολό των παραγκών καθότι η ζήτηση είναι μεγάλη.