Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ "Η ΓΝΩΜΗ"

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ απ' την 2η σελίδα της ΓΝΩΜΗΣ

Σύμπτωση κι αυτή! Την περασμένη Δευτέρα είχαμε την επέτειο της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας απ’ την Σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου. Την επέτειο της ίδρυσης της ΝΔ, τριάντα έξι χρόνια πριν και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των ζώων, που για φέτος δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στα αδέσποτα. Καταγράφουμε την σύμπτωση και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

*****

Συναντήσεις επί συναντήσεων στην ΝΟΔΕ Άρτας της ΝΔ. Ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλαφάτης προσπάθησε να φέρει την ενότητα, αλλά ματαιοπονούσε, μαζί με τον δημαρχονομάρχη, που στην συνάντηση που έγινε στα γραφεία της πλατείας Μονοπωλίου, παρουσιάστηκε με πεσμένο ηθικό, εκλιπαρώντας για την ενότητα του κόμματος και την αναγκαιότητα να μην χαθεί ο Δήμος Αρταίων, που είναι σημαντικός για τη ΝΔ.

Όλα αυτά βέβαια, έρχονται ως συνέχεια των παλιότερων δηλώσεων, του δημαρχονομάρχη, που περιερχόταν τα χωριά και δήλωνε πως ακόμη ψάχνει αντίπαλο και θεωρούσε ότι οι εκλογές του 2010 θα γίνουν, όπως έγιναν οι εκλογές του 2006, που δεν κατάλαβε τι έγινε και πως βγήκε νομάρχης. Τότε δηλαδή που δεν τον γνώριζαν οι πολίτες του νομού Άρτας και τον εμπιστεύτηκαν…

Η έμφαση δόθηκε στην υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της ΝΟΔΕ Άρτας της ΝΔ Βαγγέλη Καψάλη, που κατεβαίνει ως υποψήφιος με τον ανεξάρτητο συνδυασμό του Χρήστου Παπάζογλου και του ζητήθηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Κι εκεί έγινε μ ια κουβέντα για τα παντελόνια και αν κάποιοι τα φορούν ΜΟΝΟ για να μην κρυώνουν. Ενδιαφέρουσα η συζήτηση για τα παντελόνια, αλλά δεν θα μας απασχολήσει τώρα. Θα την βρει μπροστά του ο δημαρχονομάρχης, στις επόμενες συναντήσεις που θα έχει με τους πολίτες.

ΝΑ μην κάνουμε λόγο για την προχωρημένη πρόταση του αντιπροέδρου της ΝΟΔΕ Βαγγέλη Καψάλη, σύμφωνα με την οποία ζήτησε να παραιτηθεί ο δημαρχονομάρχης, για να αφήσει τους νεοδημοκράτες της Άρτας να ομονοήσουν και να κερδίσουν τις δημοτικές εκλογές. Βεβαίως τέτοια πρόταση, ούτε που υπάρχει περίπτωση να την συζητήσει κανένας, οπότε θα έχουμε και νέα επεισόδια.

*****

Τα όσα περιγράψαμε για το επεισόδιο του δημαρχονομάρχη με τον αγροτοσυνδικαλιστή Κώστα Τσόγκα, δεν χωρούν καμία αμφιβολία. Γιατί στο επεισόδιο ήταν παρόντες πολλοί. Όσο κι αν προσπαθήσουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, το συγκεκριμένο επεισόδιο θα τον συνοδεύει και θα δείχνει την αντίληψη που έχει για πολίτες και παράγοντες, όταν διαφωνούν μαζί του. Και σε κάθε δημόσια συνάντηση που θα βρίσκεται, θα γίνεται αναφορά σ’ αυτή την συμπεριφορά και θα εισπράττει το ανάλογο κόστος. Απλά είναι τα πράγματα.

*****

Έκανε αίσθηση και δημιούργησε προβληματισμό η απουσία του απερχόμενου δημάρχου Πάνου Οικονομίδη, απ’ την τελετή εγκαινίων του εκλογικού κέντρου του υποψήφιου περιφερειάρχη Βαγγέλη Αργύρη, την περασμένη Παρασκευή στην κεντρική πλατεία της Άρτας. Γνωστοί του και φίλοι, απ’ την κοινοβουλευτική του παρουσία συζήτησαν αυτή την απουσία και απάντηση για τα αίτιά της δεν μπορούσαν να δώσουν…

Και καπάκι, τρεις ημέρες αργότερα, έρχεται η επίσκεψη που έκανε ο εκλεκτός της ΝΔ Αλέξανδρος Καχριμάνης στο Δημαρχείο, όπου οι φιλοφρονήσεις περίσσεψαν και μάλιστα, με τα μέσα που διαθέτει, ο απερχόμενος δήμαρχος φρόντισε να δώσει ιδιαίτερη δημοσιότητα σ’ αυτή την συνάντηση.

Μην φανταστείτε τίποτα περίεργο. Απλά ο απερχόμενος μπορεί να έχει κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια στον πρώην αντιδήμαρχο και νυν «αξιοβίωτο» Γιάννη Παπαγιάννη και να την εξέφρασε κατά τον τρόπο αυτό.

*****

Την ίδια ώρα, κάποιοι που υπερασπίζονται το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του, προσπαθώντας να κάνουν και λογοδημιουργίες, δεν μπορούν να υπερασπιστούν αυτές τις επιλογές, μιας και στην άλλη εκλογική μάχη, υπερασπίζονται την ιδεολογική καθαρότητα του υποψηφίου περιφερειάρχη και καλά κάνουν. Γιατί ο απερχόμενος, μόνο που δεν είπε ότι η… σωτηρία της Ηπείρου ακούει στο όνομα Αλέξανδρος Καχριμάνης, λόγω της πείρας που έχει στην αυτοδιοίκηση.

Απλά είναι τα πράγματα. Ξεκαθαρίζουν οι επιλογές προς την εκλογική μάχη της Πε4ριφέρειας Ηπείρου, για να ξεκαθαρίσουν και στο Δήμο Αρταίων, ώστε να εξελιχτεί το… κόλπο χωρίς προβλήματα στις λεπτομέρειες. Μόνο που τον απερχόμενο τον έχουν καταλάβει οι πάντες και δεν τον ακολουθούν, οπότε τζάμπα θα παιδεύεται. Γιατί τον ακολούθησαν την μια, τον ακολούθησαν την άλλη, αποτέλεσμα δεν είδαν. Σιγά μην τον ακολουθήσουν τώρα στον κατήφορο που έχει επιλέξει.

*****

Υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα των ρούχων, που καμιά φορά σκίζονται. Ανάλογα με την παλαιότητα δηλαδή, την ποιότητα του ενδύματος ή και την ποιότητα της ραφής. Για παράδειγμα ενός θύματος του υποψηφίου που έχει χάσει την ψυχραιμία του, η ποιότητα του ρούχου ήταν καλή και δεν είχαμε απώλειες. Στην περίπτωση αυτού, που πήγε να υπερασπιστεί τον παραπαίοντα υποψήφιο δήμαρχο, ο γιατρός Γιώργος Παπαδημητρίου δεν έκανε επίθεση. Τον τράβηξε λίγο απ’ το πουκάμισο και σκίστηκε η ραφή. Το περιστατικό πρέπει να αποδοθεί στην ποιότητα του ενδύματος. Τα άλλα είναι τα υπόλοιπα.

Αυτό καθ’ αυτό όμως το περιστατικό έχει την αξία του. Ο γιατρός κάνει αγώνα για τον ανεξάρτητο συνδυασμό στο Δήμο Αρταίων και έχει την επιρροή του στο κόμμα. Οπότε το περασμένο Σάββατο δέχτηκε λεκτική επίθεση, γιατί είναι ενάντια στο δημαρχονομάρχη, του οποίου τις εντολές εκτελεί. Το τι είπε δεν έχει σημασία, μιας και η διατεταγμένη υπηρεσία είναι γνωστή. Η συνέχεια έχει ενδιαφέρον. Ο γιατρός ζήτησε προστασία απ’ την Αστυνομία κι εκεί έλαβε πληροφορίες, για άλλα μπερδέματα, οπότε θα χαθεί από την διατεταγμένη υπηρεσία…

Το ηθικόν δίδαγμα. Όταν όσοι σε υποστηρίζουν βρίζουν τους αντιπάλους σου, κατά τα δικά σου πρότυπα, έχει χαθεί η ψυχραιμία και το αποτέλεσμα αναμένεται «μαύρο». Αναμενόμενο άλλωστε….

*****

Τι θα γίνει τελικά με τον συνδυασμό του δημαρχονομάρχη Γιώργου Παπαβασιλείου. Αντί να προστίθενται υποψήφιοι, αφαιρούνται; Μάθαμε ότι και άλλη υποψήφια, που είχε ανακοινωθεί απ’ τις πρώτες και είχε ξεκινήσει δυναμικά τον προεκλογικό της αγώνα, τα… παράτησε και άφησε τον αλαζόνα να ψάχνει και να μην βρίσκει υποψηφίους. Λέγεται μάλιστα ότι η συγκεκριμένη υποψήφια δημοτική σύμβουλος είχε την στήριξη παλιού πολιτικού γραφείου, που σημαίνει ότι και ο πρώην βουλευτής θα την … κάνει σιγά σιγά και θα τον αφήσει μόνο του.

Πως είναι όμως δυνατόν, ένας υποψήφιος να δηλώνει ότι έχει παράσταση νίκης, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, να έχει ανακοινώσει ΜΟΝΟ τους τριάντα απ’ τους πενήντα υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους (καλά για τα τοπικά συμβούλια, ούτε κουβέντα) και να αποχωρούν μέχρι τώρα δυό υποψήφιες; Μήπως εμείς τα βλέπουμε περίεργα τα πράγματα ή πραγματικά είναι;

Γιατί αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, θα γίνουν πράξη τα όσα έλεγε για τον συνδυασμό του ανεξάρτητου υποψήφιου δημάρχου Χρήστου Παπάζογλου. Θυμάστε που έλεγε ότι θα αποσυρθεί, γιατί δεν μπορεί να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο.

Και δεν φτάνει αυτό… Ποιος τον πιάνει μετά τον «αρχηγό των ατάκτων» Γιώργο Αποτόρη; Τι έχει να πει το στόμα του;

Αλλά υπάρχει και η άλλη λύση… Ο απερχόμενος Πάνος, δηλώνει όπου βρεθεί και όπου σταθεί ότι θα εκλεγεί δήμαρχος ο Παπαβασιλείου, Μήπως μπορεί να ενισχύσει με κάποιους υποψήφιους τον συνδυασμό. Όλο και κάτι θα υπάρχει….

*****

Η φαρμακοποιός Δώρα Παπαϊωάννου – Ιατρού, είναι το νέο πρόσωπο του συνδυασμού του υποψηφίου δημάρχου Ζηρού Δημήτρη Γιολδάση. Με μακρά ενασχόληση στα κοινά και σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοή η υποψήφια δημοτική σύμβουλος, έρχεται να προσθέσει ιδέες και διάθεση για προσφορά στον εν λόγω συνδυασμό και απ’ όσα πληροφορούμαστε απολαμβάνει της εκτίμησης των συμπολιτών της, άρα θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η εκλογή της. Μια καλή κίνηση του υποψηφίου δημάρχου Δημήτρη Γιολδάση, η οποία και συζητείται στην Φιλιππιάδα.

*****

Πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ στην Άρτα, για να μπορέσουν να συνεννοηθούν, αν θα στηρίξουν το δημαρχονομάρχη Γιώργο Παπαβασιλείου; Για να ξέρουμε πότε, θα έχουμε και την επόμενη αποχώρηση απ’ τον ήδη ανακοινωθέντα συνδυασμό, που θέλει να λέει ότι θα πάρει και τις εκλογές. Αυτές οι συναντήσεις της ΝΕ της ΝΔ μονοπωλούν το ενδιαφέρον, γι’ αυτό κι εμείς θέλουμε κι άλλες…

*****

Μιχάλης Κατραχούρας και Βασίλης Βέργος. Δυό πρώην δήμαρχο στην γειτονική Φιλιππιάδα, ποτέ δεν βρέθηκαν σε κοινό στόχο, τώρα όμως συνέβη και αυτό. Κάτι τους ενώνει. Τους ενώνει ο συνδυασμός του Γιάννη Παπαλέξη, για τον οποίο θέλοντας και μη και με τις δυνάμεις που έχουν θα παλέψουν και οι δυό. Ο πρώτος έχει στον εν λόγω συνδυασμό τον αδερφό της συζύγου του, τον δικηγόρο Θωμά Τσιρογιάννη υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και ο δεύτερος έχει επίσης υποψήφιος δημοτικό σύμβουλο τον σύζυγο της κόρης του Θόδωρο Γκούβα.
Είναι κι αυτό ένα στοίχημα, για τους δυό πρώην δημάρχους και μπορεί να αφορά το ποιος θα είναι ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος.

*****

Με το δικό του τρόπο…

Με τον δικό του τρόπο, αποφάσισε να προβάλλει την υποψηφιότητά του ο «αρχηγός των ατάκτων» Γκιόργκι Αποτόρωφ, στο site monoplio.gr. κεντρικό σύνθημα: «Μην τραβάτε ζόρι. Ψηφίστε Αποτόρη».
Αυτά βλέπει ο δημαρχονομάρχης και του στέλνει αυτόν απ’ την Αθήνα, να πουν δυό κουβέντες, μήπως και ξεχάσει τα άτακτά του και γυρίσει στον ίσιο δρόμο, αυτόν δηλαδή που επέλεξε ο Μιχαλολιάκος, με τον οποίο συνεννοούνταν προεκλογικά για την επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά και αποφάσισε να στηρίξει τον εκπρόσωπο της Ντόρας.
Αλλά εκεί… Επιμένει και σε καμία περίπτωση δεν κάνει πίσω. Και δηλώνει ότι θα βγει και πρώτος σύμβουλος.

Ευαισθησία και για τον αθλητισμό…


Και την μεγάλη του αγάπη τον αθλητισμό, θέλει να υπηρετήσει μέσα απ’ την συμμετοχή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ» Γιώργος Παπαμιχαήλ. Με άποψη αλλά και ευαισθησία για την άθληση των νέων, που διαπιστώνει πως σήμερα δεν έχουν που να παίξουν μπάλα, να τρέξουν έχει συζητήσει με τον υποψήφιο δήμαρχο Χρήστο Παπάζογλου τα θέματα αυτά και όπως λέει βρήκε ανταπόκριση στις ανησυχίες του και έναν άνθρωπο έτοιμο να αγωνιστεί για τα ζητήματα του αθλητισμού.
Παλιός ποδοσφαιριστής της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ και για χρόνια παράγοντας της ομάδας ο Γιώργος Παπαμιχαήλ, θεωρεί ότι και η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει λόγο στην ανησυχία των φιλάθλων για την πορεία της ιστορικής μας ομάδας και δηλώνει αποφασισμένος να κάνει παρεμβάσεις και για τα θέματα αυτά.
Κατά τα λοιπά, ο Γιώργος Παπαμιχαήλ, έχει αναφορές και στον χώρο του συνδικαλισμού, ως υπάλληλος του ΟΤΕ και φυσικά έχει την εμπειρία για την ουσιαστική ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση.

Σεμνός και με αποδοχή….


Κεντρικό πρόσωπο στην προχθεσινή εκδήλωση των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου του Βαγγέλη Αργύρη, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Μπόβολος, τον οποίο παρουσίασε με κολακευτικά σχόλια ο υποψήφιος περιφερειάρχης. Επελέγη, είπε απ’ όλους τους υποψηφίους, μιας και αναγνωρίστηκε η παρουσία του στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας και είναι ένας νέος άνθρωπος με φρέσκιες ιδέες και διάθεση για δουλειά, άρα ιδιαίτερα χρήσιμος στην προσπάθεια που αρχίζει για να γίνει η Ήπειρος «ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ».
Πραγματικά ο Κώστας Μπόβολος, αποτέλεσε για τον συνδυασμό του Βαγγέλη Αργύρη την επιλογή που δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα και είχε την αποδοχή όλων των υποψηφίων, πολλοί εκ των οποίων τον γνωρίζουν απ’ την θητεία του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, όπου έκανε αντιπολίτευση ουσίας και όχι εντυπώσεων, αν και με τις υπερβολές του νομάρχη μπορούσε να κάνει και αντιπολίτευση εντυπώσεων. Το απέφυγε… Έκανε προτάσεις και πλέον βλέπει ότι πολλές εξ αυτών, να είναι και η άποψη των πολιτών, οι οποίοι πλέον στρατεύονται στη νέα προσπάθεια.
Ο Κώστας Μπόβολος στην εκδήλωση είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς συμπολίτες μας και όπως ήταν αναμενόμενο έλαβε τα μηνύματα αισιοδοξίας για την επικράτηση του συνδυασμού που εκπροσωπεί, γεγονός που τον κάνει να είναι όλο και περισσότερο κοντά στους πολίτες.
Στην φωτογραφία τον βλέπουμε στο εκλογικό κέντρο, λίγο πριν την εκδήλωση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Βαγγέλη Αργύρη.

Η μικρότερη υποψήφια


Η Αγγελική – Γεωργία Κολιούλη , φοιτήτρια Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι η μικρότερη υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αρταίων και κατέρχεται με τον συνδυασμό «κοντά στο δημότη» του υποψηφίου δημάρχου Γιώργου Παπαβασιλείου. Κόρη του καθηγητή μαθηματικών Δημήτρη Κολιούλη, μπήκε από μικρή στο παιχνίδι της αυτοδιοίκησης, όχι για να υπηρετήσει κάποιον προσωπικό στόχο, αλλά γιατί όπως μας είπε η αυτοδιοίκηση, όπως διαμορφώθηκε τώρα, είναι ένας ελκυστικός χώρος προσφοράς, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, που αποστρέφονται αυτές τις διαδικασίες και σε κάποιες περιπτώσεις, δεν έχουν την δυνατότητα αλλά και την ικανοποίηση της προσφοράς.
Γνωστή στην Άρτα η Αγγελική – Γεωργία Κολιούλη, έχει τον δικό της κύκλο ανθρώπων, φίλους και φίλες, με τους οποίους έχει συζητήσει και διαπιστώνει ότι οι νέοι άνθρωποι, ίσως αυτοί που ψηφίζουν για πρώτη φορά, θέλουν να εκφραστούν από ένα συνομήλικό τους, για να μπορούν να συζητούν άνετα, να εκφράζουν την άποψή τους, αλλά και να περιμένουν κάτι να γίνει.
Και αυτός θα πρέπει να είναι και θα είναι ο ρόλος της νεαρής υποψήφιας Αγγελική Κολιούλη.

Οι περιοδείες δίνουν το στίγμα…


Περιοδείες στα δημοτικά διαμερίσματα του νέου Δήμου Αρταίων έχει αρχίσει ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης και σ’ αυτές τον συνοδεύει πάντα μεγάλος αριθμός υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, που κι αυτοί με την σειρά τους δημιουργούν ξεχωριστό κλίμα, στην υποδοχή που απολαμβάνει ο υποψήφιος δήμαρχος.
Απλός και με διάθεση να ακούσει τον πολίτη, να σταθεί στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το χωριό ή κάποιοι κάτοικοι αυτού, ο Γιάννης Παπαλέξης, με την παρουσία του, δημιουργεί το διαφορετικό στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε.
Σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται πολίτης με αλαζονεία, αφού το σύνθημα του υποψηφίου δημάρχου, είναι ότι σ’ αυτόν τον αγώνα που ξεκίνησε, δεν περισσεύει κανένας και το σημαντικότερο είναι ότι η άποψη του καθενός είναι χρήσιμη, την στιγμή που η αναζήτηση του καλύτερου αύριο για το νέο Δήμο Αρταίων, δεν μπορεί να είναι υπόθεση μερικών, τάχα, ειδικών.
Η έμφαση που δίνει ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης στον διάλογο και η απόφασή του, να είναι πραγματικά δίπλα στον πολίτη, είναι τα στοιχεία που καθημερινά οδηγούν μαζί τους εκατοντάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι δηλώνουν ότι με την παρουσία του συγκεκριμένου συνδυασμού, βλέπουν κάποια πράγματα να αλλάζουν.
Όσοι περνάνε οι ημέρες και οι περιοδείες του συνδυασμού και του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη, θα είναι πιο συχνές και οι συζητήσεις για το μέλλον της πόλης περισσότερο ουσιαστικές, τα πράγματα θα είναι πολύ καλά και φυσικά μέρα με την ημέρα η αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα θα αυξάνεται.

Με τις κομματικές συναντήσεις χάνουν

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Όσο η ηγεσία της ΝΔ επιλέγει τις διαδοχικές συναντήσεις στελεχών και παραγόντων του κόμματος, για να μπορέσουν να αποτρέψουν σημαντικά στελέχη να βρίσκονται στον συνδυασμό του ανεξάρτητου υποψήφιου δημάρχου Χρήστου Παπάζογλου, τόσο θα χάνουν και σε επίπεδο προβολής της κομματικής υποψηφιότητας, αλλά και σε επίπεδο διατήρησης κάποιες επικοινωνίας, με την ελπίδα ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.
Η συνάντηση που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο με την παρουσία του πρώην υπουργό Σταύρου Καλαφάτη, του βουλευτή Άρτας Κώστα Παπασιώζου, του πολιτευτή Γιώργου Στύλιου, του υπεύθυνου αυτοδιοίκησης Δημήτρη Σιαμόπουλου και άλλων στελεχών του κόμματος και όπως βγήκε προς τα έξω, έδειξε προς τους πολίτες το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κομματικός συνδυασμός, την στιγμή που αντί στην λίστα των υποψηφίων να προστίθενται ονόματα, αφαιρούνται, όπως έγινε με την περίπτωση της νεαρής δικηγόρου, η οποία τα… βρόντηξε διαπιστώνοντας περίεργες συμπεριφορές.
Και όσο η συζήτηση αυτή τραβάει, δεν αποδεικνύει τίποτα άλλο απ’ το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δημαρχονομάρχης, στην προσπάθειά του να κάνει έναν αξιοπρεπή συνδυασμό, αν και τον αγώνα για το ψηφοδέλτιο τον ξεκίνησε πρώτος, αφού πρώτος έλαβε το κομματικό χρίσμα.
Η προεκλογική πορεία του κομματικού υποψήφιου της ΝΔ, δείχνει την λάθος επιλογή που έγινε σε κεντρικό επίπεδο, μιας και όταν κάποιοι κομματικοί παράγοντες έλαβαν την απόφαση να στηρίξουν τον συγκεκριμένο υποψήφιο υποτίμησαν την άποψη των πολιτών και δεν θέλησαν να σκεφτούν τις αντιδράσεις που θα δημιουργηθούν. Τις περίμεναν πιο χαλαρές και με τάσεις εκτόνωσης. Συνέβη το αντίθετο. Όχι μόνο δεν εκτονώθηκαν, αλλά δημιουργήθηκε ένας ανεξάρτητος συνδυασμός με δυναμική, που προχωράει.
Και ακολουθεί, άλλο πιο καθοριστικό λάθος. Καθημερινά διαψεύδονται και στα όσα λένε. Έχουν… φαγωθεί να διαδίδουν, ότι δεν θα συμπληρωθεί ο αριθμός των υποψηφίων και καθημερινά διαψεύδονται με την προσθήκη στον συνδυασμό σημαντικών παραγόντων της περιοχής μας.
Όμως πάντα, ενός κακού μύρια έπονται. Το ένα λάθος ακολουθείτο άλλο και όλα αυτά μαζί, κάνουν τους πολίτες να αποστρέφονται τις επιλογές της ΝΔ, να αποστρέφονται στον συνδυασμό του δημαρχονομάρχη και να στρέφονται σε άλλες λύσεις.
Για να έρθει το αποτέλεσμα των εκλογών, να δείξει στους κομματικούς παράγοντες, ότι γι’ αυτούς εύκολο ήταν να διαλύσουν την παράταξη. Όπως και το έκαναν. Το δύσκολο θα είναι μετά να την ξαναενώσουν. Που μάλλον δεν θα το καταφέρουν.

Η στρατηγική δεν έρχεται απ’ το πουθενά!

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Διαβάσαμε με μεγάλη προσοχή την διακήρυξη του συνδυασμού του δημάρχου Φιλιππιάδας και υποψηφίου για το νέο Δήμο Ζηρού και αρχικά θεωρήσαμε ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος κατέρχεται στην αυτοδιοίκηση για πρώτη φορά και επί πλέον με τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που κατέθεσε, θεωρήσαμε ότι η αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός, όπου μπορείς να λες ότι θέλεις και να μην απολογείσαι για τίποτα.
Κατά καιρούς έχουμε επισημάνει σε σημειώματα της στήλης, ότι ο Δημήτρης Γιολδάσης, ως δήμαρχος Φιλιππιάδας έχει να παρουσιάσει έργο και να επιδείξει αποτελεσματικότητα, αναφέροντας και τα ποσοστά απορρόφησης κονδυλίων, που είναι σημαντικά.
Όμως αυτή την αποτελεσματικότητα, με την διακήρυξη των αρχών του συνδυασμού του, ο ίδιος την αναιρεί με την παρουσίαση των αξόνων της νέας του στρατηγικής. Κάνει λόγο για «σύγκρουση με την αδιαφορία». Και θα ρωτήσει ο κάθε πολίτης:
-Δεν είχε συγκρουστεί με την αδιαφορία, τόσα χρόνια που είναι δήμαρχος Φιλιππιάδας και το ίδιο το έργο του, δεν επιβεβαιώνει την αρχή του αυτή;
Κάνει λόγο και για πολλά άλλα. Αυτά που θα κάνει και έχουν τον χαρακτήρα του «ΘΑ», τα οποία εν πολλοίς ακυρώνουν τον χαρακτήρα της δικής του πορείας και της δικής του προσπάθειας.
Γενικά η προεκλογική πορεία του υποψηφίου δημάρχου Ζηρού, έχει τα χαρακτηριστικά της αναζήτησης άλλοθι και δείχνει αδυναμία να αντιδράσει στις προκλήσεις των αντιπάλων του, που φαίνεται να αποτελούν κίνδυνο για την δική του επικράτηση και άρα οι όποιες κινήσεις γίνονται, θα κατοχυρώνουν αυτή την αγωνία, την στιγμή που ως εν ενεργεία δήμαρχος θα έπρεπε να έχει κατοχυρώσει την αισιοδοξία και την σιγουριά για τη νίκη.
Όμως αυτή η επιλογή, μπορεί να δηλώνει και την πραγματικότητα. Να νοιώθει πραγματικά ο δήμαρχος Φιλιππιάδας Δημήτρης Γιολδάσης, ότι απειλείται η κυριαρχία του και να προσπαθεί με τον τρόπο αυτό, να ανταγωνιστεί το νέο που έχει δημιουργηθεί και είναι ο συνδυασμός του ανεξάρτητου υποψήφιου γιώργου Ζυγούρη.
Άρα η εκλογική διαδικασία στο Δήμο Ζηρού, αποτκάει τα χαρακτηριστικά του ντέρμπι με το νυν δήμαρχο να «μπαίνει μουδιασμένος στο γήπεδο».

Έμφαση στον αθλητισμό


Παλιός ποδοσφαιριστής και σήμερα ιδιοκτήτης παιδότοπου ο Δημήτρης Θόδης, υποψήφιος με τον συνδυασμό του Γιάννη Παπαλέξη, για το τοπικό συμβούλιο Άρτας. Ως ποδοσφαιριστής υπήρξε παράδειγμα. Έφτασε να αγωνίζεται στον ΗΡΑΚΛΗ, στην μεγάλη επαγγελματική κατηγορία και η αγάπη του για τον αθλητισμό είναι δεδομένη.
Ίσως η παρουσία του στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, έχει συμβολική και σημειολογική παρουσία. Να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για τον αθλητισμό, τις υποδομές και να μπορέσει να προτρέψει τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και όχι με όσα επικίνδυνα προτρέπει η σύγχρονη ζωή.
Προπονητής UEFA, σήμερα ο Δημήτρης Θόδης, έχει την δυνατότητα να είναι κοντά στη νεολαία και αυτή την δυνατότητα χρησιμοποιεί για να πείσει ότι πρέπει να στηριχτεί η προσπάθεια του Γιάννη Παπαλέξη, για να αλλάξουν πολλά στην πόλη και φυσικά να δοθεί έμφαση και στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Η αποδοχή που συναντάει στην επικοινωνία που έχει με τους πολίτες είναι σημαντική και προεξοφλεί, ότι θα είναι στα έδρανα του νέου θεσμού του τοπικού συμβουλίου, για να συνεισφέρει στην αλλαγή της πόλης μας.

Στήριξη στους αγρότες της περιοχής


Γεωπόνος στην Διεύθυνση Γεωργίας Άρτας, για κάποιες δεκαετίες ο Θόδωρος Νάστος, είναι υποψήφιος στο συνδυασμό «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» και η προσωπική του φιλοδοξία, είναι μέσα απ’ το νέο Δήμο Αρταίων, να σταθεί δίπλα στον αγρότη της Άρτας, που έχει πολλά προβλήματα και κανένας δεν ασχολείται ουσιαστικά με αυτά, αλλά αντίθετα κάθε προεκλογική περίοδο, εκφράζει το δήθεν ενδιαφέρον του, για να του αποσπάσει την ψήφο και από κει και μετά, τίποτα.
Γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα των αγροτών και παραγωγών της Άρτας και είχε το θάρρος να διαφωνήσει δημόσια με επιλογές που ήταν εις βάρος των αγροτών. Θεωρεί ότι ο Δήμος Αρταίων, πρέπει να έχει έντονη την παρουσία του στην πεδιάδα και οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι να σταθούν δίπλα στον παραγωγό, ώστε και η πεδιάδα μας, να αποκτήσει και πάλι την αίγλη που της ανήκει.
Μπήκε δυναμικά στον προεκλογικό αγώνα. Με την παρουσία του, αλλά και την μέχρι τώρα προσφορά του, πείθει και θα έχει την επόμενη των εκλογών την ευθύνη να κάνει όσα λέει για τον αγρότη της Άρτας.

Με άποψη για την αυτοδιοίκηση


Πολλά χρόνια πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηροβουνίου και φυσικά δημοτικός σύμβουλος του ίδιου Δήμου, από τότε που δημιουργήθηκαν οι Καποδιστριακοί Δήμοι, ο δικηγόρος Γιώργος Γκόκας, συμμετέχει στον συνδυασμό του Γιάννη Παπαλέξη και είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αρταίων.
Η εμπειρία του στην αυτοδιοίκηση είναι μεγάλη, άρα ιδιαίτερα χρήσιμη για την προσπάθεια που ξεκίνησε ο Γιάννης Παπαλέξης, για την ουσιαστική λειτουργία του νέου Δήμου Αρταίων.
Ο ίδιος γνωρίζει και απ’ την επαγγελματική του πορεία τους πολίτες, οι οποίοι τον εμπιστεύονται και θεωρείται σίγουρο πως θα είναι ένας εκ των νέων δημοτικών συμβούλων του Δήμου Αρταίων, για να στηρίξει και αυτός με την σειρά του, την μεγάλη προσπάθεια που θ’ αρχίσει μετά τις εκλογές και τη νικηφόρα πορεία του Γιάννη Παπαλέξη.

Νέο παιδί με επαγγελματική δραστηριότητα!


Σπάνιο σήμερα να βρεις νέο παιδί, με επαγγελματική δραστηριότητα, την οποία δεν απέκτησε με το «μπάρμπα στην Κορώνη», αλλά με σκληρή δουλειά. Χειριστής σκαπτικών μηχανημάτων, μπουλντόζας για να ακριβολογούμε ο Παναγιώτης Σπάκας, είναι ένα παιδί που με την εργατικότητά του, την μεθοδικότητά του, αλλά και την παρουσία του δημιουργεί απ’ την πρώτη στιγμή την καλή εντύπωση σε όποιον απευθύνεται.
Υποψήφιος για το Τοπικό Συμβούλιο Άρτας, με τον συνδυασμό του Γιάννη Παπαλέξη, μπήκε σ’ αυτή την διαδικασία, γιατί θεωρεί ότι με την εργατικότητα και την διάθεση για προσφορά, όλα μπορούν να αλλάξουν και να γίνουν καλύτερα. Έχει και το προσωπικό του παράδειγμα. Δούλεψε από μικρός στις μπουλντόζες και τα άλλα μηχανήματα έργων και είδε τους κόπους του να δικαιώνονται, την ίδια στιγμή που άλλοι συνομήλικοί του, μπορεί να σκέπτονται τι θα κάνουν όταν μεγαλώσουν!
Αξίζει να μπουν στην αυτοδιοίκηση τέτοια παιδιά, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν το παράδειγμα και για την ευρύτερη ενασχόληση των νέων με τα κοινά.
Θα είναι στο νέο θεσμό του Τοπικού Συμβουλίου Άρτας και θα μας δικαιώσει.

Ο Σωτήρης πάντα μπροστά…


Συμφωνείτε δεν συμφωνείτε ο Σωτήρης Βασιλάκης απολαμβάνει της εκτίμησης των απλών πολιτών και αυτό επιβεβαιώθηκε στην εκδήλωση των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» του Βαγγέλη Αργύρη, την περασμένη Παρασκευή στην Άρτα.
Είχε μια συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, που τον γνωρίζει από παλιά, αλλά η συζήτηση που έγινε μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, έκανε την συζήτηση να έχει… ανοιχτή την πόρτα μπας και προκύψει κάποια κοινωνική αδικία και αυτή θα πρέπει να αποκατασταθεί.
Τα γνωρίζει τα προβλήματα ο Σωτήρης Βασιλάκης και γνωρίζει επίσης ότι τα αγροτικά προβλήματα είναι αυτά που κυριαρχούν. Έτσι λοιπόν, με την πρώτη ευκαιρία, θα πάει στον Σκανδαλίδη και ότι θέμα υπάρχει θα προσπαθήσει να το λύσει. Γιατί το να είσαι σε μια θέση, χωρίς την δυνατότητα να ανοίξεις πόρτες, δεν έχει αξία, λέει ο Σωτήρης Βασιλάκης.
Και πλέον έχει πολλές δυνατότητες να ανοίξουν οι πόρτες.

Απ’ τον Καλόβατο με προοπτική


Μαχητής στην ζωή, με επικοινωνιακή δυνατότητα, αλλά και με προτάσεις για την Κάμπο, όπου έζησε και μεγάλωσε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» του Γιάννη Παπαλέξη, Παναγιώτης Τσαντήλας, έχει την δυνατότητα να παίξει καθοριστικό ρόλο στο Δήμο Αρταίων.
Η επιλογή που έκανε να είναι υποψήφιος δεν έχει καμία σχέση με την κομματική του τοποθέτηση. Έχει μία και σημαντική απόφαση. Αυτή της δυνατότητας που θα έχει να βοηθήσει τον τόπο του, τους συμπολίτες του και τους ανθρώπους του μόχθου με τους οποίους ζει και καθημερινά συζητάει προβλήματα και προοπτικές.
Ο Πάνος είναι ο άνθρωπος της πεδιάδας, έχει την δυνατότητα να παρεμβαίνει και αυτός είναι ο λόγος που οι κάτοικοι της περιοχής θα τον στηρίξουν, για να τους εκπροσωπεί και να είναι πάντα δίπλα τους.

Υ.Γ. Έχει και το φιλαράκι που κάνει αγώνα, οπότε η επιτυχία πρέπει να είναι δεδομένη.

Ο συνδυασμός μας απολαμβάνει της εκτίμησης της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών μας


Συν έντευξη της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου ΒΑΣΩΣ ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ


Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής η Βάσω Αμπελογιάννη εργάζεται στο τμήμα Πληροφορικής του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας και είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη.
Ζει στην Άρτα τα τελευταία εφτά χρόνια και όπως θα πει στην συζήτηση που ακολουθεί επέλεξε την Άρτα να ζήσει, αν και μπορούσε να καταλάβει θέση στο δημόσιο, σε άλλες πόλεις και η ίδια και ο σύζυγός της.
Μεγάλη η προσφορά της στον χώρο της εργασίας αναγνωρίζεται από πολλούς και είναι φυσικό η εμπειρία και η διάθεση για δουλειά να είναι τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας, που μπορεί να διακριθεί ανάμεσα στις άλλες.
Επιθυμεί να εργαστεί και στον τομέα της πληροφορικής στο νέο Δήμο, όπου οι ανάγκες θα είναι πολλές και οι παρεμβάσεις καθημερινές. Επιθυμεί επίσης να δραστηριοποιηθεί σ’ όλα τα θέματα που αφορούν το Δήμο, μιας και οι προκλήσεις της εποχής είναι πολλές.
Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Βάσω Αμπελογιάννη μιλάει σήμερα στην «Γ» και καταθέτει σημαντικές απόψεις.


-Πως προέκυψε η υποψηφιότητά σας στο Δήμο Αρταίων;
-Ασχολούμαι με τα κοινά από την εποχή που ήμουν φοιτήτρια. Ήμουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των φοιτητών στο Πολυτεχνείο και εκπρόσωπος των φοιτητών στο τμήμα. Απ’ όταν έλαβα το πτυχίο μου, συμμετείχα και στις διαδικασίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Πάντα πίστευα, ότι οι άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν, είτε αυτό λέγεται επαγγελματικός σύλλογος, είτε αυτό λέγεται ο τόπος που ζεις και θα μεγαλώσουν τα παιδιά σου, πρέπει να ασχολείσαι. Από τότε που ήρθα στην Άρτα και ήρθα στην πόλη μας με δική μου επιλογή και αποφάσισα ότι θα μείνω εδώ μόνιμα, θα δραστηριοποιηθώ επαγγελματικά και θα μεγαλώσω τα παιδιά μου, αποφάσισα παράλληλα ότι όπου μπορώ θα ασχοληθώ για να καλυτερέψει η πόλη και η ζωή των κατοίκων. Ειδικά στο χώρο της πληροφορικής και των επικοινωνιών που είναι το αντικείμενό μου, θεωρώ ότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές δυνατότητες ουσιαστικών παρεμβάσεων. Άλλωστε το πρόγραμμα «ψηφιακή Ελλάδα 2020», αποτελεί πρόκληση να αλλάξουμε την καθημερινότητα του πολίτη και να προχωρήσουμε σε παροχή άμεσων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αποτελεί επίσης πρόκληση ο νέος Δήμος Αρταίων, στο πλαίσιο του Καλλικράτη, μιας και η έκταση του νέου Δήμου είναι πολύ μεγάλη και θα πρέπει ο πολίτης να εξυπηρετείται χωρίς να απαιτείτε η φυσική του παρουσία. Καταλήγοντας θα πρέπει να σημειώσω ότι οι νέοι άνθρωποι με διάθεση για προσφορά θα πρέπει να ασχολούνται, να φέρουν φρέσκες ιδέες και να καταθέτουν την γνώμη τους, για το πώς θα λειτουργεί ο τόπος που ζουν.

-Και η επιλογή του συνδυασμού του Γιάννη Παπαλέξη…
-Εκτιμώ ότι ο Γιάννης Παπαλέξης, είναι νέος και θέλει να προσφέρει στον τόπο μας. Δεν έρχεται κουρασμένος σ’ αυτή την διαδικασία. Έρχεται με όρεξη για δουλειά και προέρχεται από την κοινωνία. Γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της Άρτας, όπως επίσης γνωρίζει και τις προοπτικές που έχει ο τόπος μας. Και το σημαντικότερο. Είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες και νέους ανθρώπους. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά θεώρησα ότι μπορώ να συνεργαστώ μαζί του και να συνεισφέρω στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον του τόπου μας. Όταν μπήκα στον συνδυασμό διαπίστωσα ότι και οι υπόλοιποι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, οπότε η συνεργασία θα είναι καλή και θα κάνει ο καθένας ότι καλύτερο μπορεί, για να προσφέρει απ’ την δική του θέση, έτσι ώστε ο Δήμος Αρταίων και να αναπτυχθεί και να προσφέρει προοπτικές και στις επόμενες γενιές.

-Η προεκλογική δραστηριότητα πως εξελίσσεται;
-Η καθημερινή επικοινωνία με τους πολίτες της Άρτας και των δημοτικών διαμερισμάτων, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός μας απολαμβάνει της εκτίμησης και της αποδοχής της μεγάλης πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Επί πλέον καθημερινή είναι η επικοινωνία μου, μέσα και απ’ τον ιστότοπο του συνδυασμού μας (www.gefyrastomellon.gr) και από την αντίστοιχη σελίδα στο facebook, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μηνύματα. Λαμβάνουμε καθημερινά πολλά μηνύματα, ευχές και προτάσεις των συμπολιτών μας, οι οποίοι βρίσκονται σ’ όλα τα σημεία της χώρας μας ακόμα και στο εξωτερικό. Είναι δίπλα μας, στην προσπάθεια που κάνουμε και θεωρώ ότι με κάθε τρόπο, αυτή η συμπαράσταση θα εκφραστεί και στην κάλπη.

-Έχει ενδιαφέρον η άποψή σας για τον «Ψηφιακό Δήμο». Τι ακριβώς σημαίνει και πως θα υλοποιηθεί;
-Όπως είναι γνωστό οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών έχουν πλέον σημαντικό ρόλο στην ζωή όλων των ανθρώπων, καθώς συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην βελτίωση των υπηρεσιών που παίρνουν από αυτές σαν πολίτες, όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους σαν εργαζόμενοι, αλλά και της δημιουργίας επιχειρηματικών ευκαιριών. Σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, είναι σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν πλήρως σ’ αυτό που ονομάζουμε ψηφιακό γίγνεσθαι, να ξεπεραστεί το λεγόμενο ψηφιακό χάσμα, απ’ όπου αυτό κι αν προκύπτει. Έτσι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όλους, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων να ξεπεράσουμε το φόβο για τις νέες τεχνολογίες και να αρχίσουμε να τις χρησιμοποιούμε για την εξυπηρέτηση των πραγματικών μας αναγκών. Η κοινωνία της πληροφορίας που πολύ συζητήθηκε πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης κοινωνία και όχι απλό άθροισμα, ακόμη και δεκάδων έργων πληροφορικής. Για το Δήμο Αρταίων πρωταρχικά θα πρέπει να δώσουμε ισότιμη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ελεύθερα και δωρεάν σε όλο το γεωγραφικό εύρος του νέου Δήμου. Δηλαδή να επεκταθούν τα υπάρχοντα ασύρματα δίκτυα, όχι μόνο στην Άρτα, αλλά και σ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Καλλικράτειου Δήμου, να συνενωθούν και να παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες διαδικτύου, σε όλους χωρίς αποκλεισμούς. Σε δεύτερη φάση και σε ότι αφορά τους πολίτες θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύνολο δωρεάν ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης, υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης, υπηρεσίες οδηγού πόλης, υπηρεσίες που αφορούν στην άμεση και διαφανή εξυπηρέτηση των πολιτών απ’ τις υπηρεσίες του Δήμου. Ένα σύστημα δημόσια διαβούλευσης, όχι μόνο για τα θέματα που αφορούν στο Δήμο, αλλά και για τα θέματα που αφορούν στην τοπική κοινωνία. Επίσης θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε να προβάλλουμε το πολιτιστικό απόθεμα και το φυσικό κάλος της περιοχής και να προσελκύσουμε ξανά νέους επισκέπτες στην πόλη, δίνοντας μια ανάσα στην τοπική οικονομία. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά, ειδικά σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, και στην εξοικονόμηση πόρων, μέσω της διαχείρισης ενέργειας, με χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων, στα κτιριακά συγκροτήματα του ευρύτερου Δήμου, στο δημοτικό φωτισμό, στην ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση νερού στο Δήμο, μέσω συστημάτων τηλε-ελέγχου και τηλε-εποπτείας.

-Ποια προβλήματα στην καθημερινή ζωή της πόλης, είναι κατά την γνώμη σας τα σημαντικότερα και για τα οποία πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις;
-Η καθαριότητα της πόλης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, μιας και διαμορφώνει την εικόνα της πόλης προς τα έξω. Οι παιδικές χαρές και οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι σε άσχημη κατάσταση και επί πλέον επικίνδυνες για τα παιδιά και τους νέους. Οι πλατείες θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία μεταξύ του ελεύθερου χώρου και της εμπορικής τους χρήσης. Το παραποτάμιο θα πρέπει να διαμορφωθεί, έτσι ώστε να γίνει χώρος αναψυχής και περιπάτου, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως κωπηλατοδρόμιο, ποδηλατοδρόμιο και τουλάχιστον για το πεδινό τμήμα και του ευρύτερου Δήμου, όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος και η μορφολογία το επιτρέπει να δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι, δίνοντας και ένα μερίδιο στην λύση του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος που υπάρχει στην πόλη.
Μαχητής στην ζωή, με επικοινωνιακή δυνατότητα, αλλά και με προτάσεις για την Κάμπο, όπου έζησε και μεγάλωσε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» του Γιάννη Παπαλέξη, Παναγιώτης Τσαντήλας, έχει την δυνατότητα να παίξει καθοριστικό ρόλο στο Δήμο Αρταίων.
Η επιλογή που έκανε να είναι υποψήφιος δεν έχει καμία σχέση με την κομματική του τοποθέτηση. Έχει μία και σημαντική απόφαση. Αυτή της δυνατότητας που θα έχει να βοηθήσει τον τόπο του, τους συμπολίτες του και τους ανθρώπους του μόχθου με τους οποίους ζει και καθημερινά συζητάει προβλήματα και προοπτικές.
Ο Πάνος είναι ο άνθρωπος της πεδιάδας, έχει την δυνατότητα να παρεμβαίνει και αυτός είναι ο λόγος που οι κάτοικοι της περιοχής θα τον στηρίξουν, για να τους εκπροσωπεί και να είναι πάντα δίπλα τους.

Υ.Γ. Έχει και το φιλαράκι που κάνει αγώνα, οπότε η επιτυχία πρέπει να είναι δεδομένη.

Ο συνδυασμός μας απολαμβάνει της εκτίμησης της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών μας

Συνέντευξη της υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου ΒΑΣΩΣ ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ

Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής η Βάσω Αμπελογιάννη εργάζεται στο τμήμα Πληροφορικής του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας και είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη.
Ζει στην Άρτα τα τελευταία εφτά χρόνια και όπως θα πει στην συζήτηση που ακολουθεί επέλεξε την Άρτα να ζήσει, αν και μπορούσε να καταλάβει θέση στο δημόσιο, σε άλλες πόλεις και η ίδια και ο σύζυγός της.
Μεγάλη η προσφορά της στον χώρο της εργασίας αναγνωρίζεται από πολλούς και είναι φυσικό η εμπειρία και η διάθεση για δουλειά να είναι τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας, που μπορεί να διακριθεί ανάμεσα στις άλλες.
Επιθυμεί να εργαστεί και στον τομέα της πληροφορικής στο νέο Δήμο, όπου οι ανάγκες θα είναι πολλές και οι παρεμβάσεις καθημερινές. Επιθυμεί επίσης να δραστηριοποιηθεί σ’ όλα τα θέματα που αφορούν το Δήμο, μιας και οι προκλήσεις της εποχής είναι πολλές.
Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Βάσω Αμπελογιάννη μιλάει σήμερα στην «Γ» και καταθέτει σημαντικές απόψεις.



-Πως προέκυψε η υποψηφιότητά σας στο Δήμο Αρταίων;
-Ασχολούμαι με τα κοινά από την εποχή που ήμουν φοιτήτρια. Ήμουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των φοιτητών στο Πολυτεχνείο και εκπρόσωπος των φοιτητών στο τμήμα. Απ’ όταν έλαβα το πτυχίο μου, συμμετείχα και στις διαδικασίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Πάντα πίστευα, ότι οι άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν, είτε αυτό λέγεται επαγγελματικός σύλλογος, είτε αυτό λέγεται ο τόπος που ζεις και θα μεγαλώσουν τα παιδιά σου, πρέπει να ασχολείσαι. Από τότε που ήρθα στην Άρτα και ήρθα στην πόλη μας με δική μου επιλογή και αποφάσισα ότι θα μείνω εδώ μόνιμα, θα δραστηριοποιηθώ επαγγελματικά και θα μεγαλώσω τα παιδιά μου, αποφάσισα παράλληλα ότι όπου μπορώ θα ασχοληθώ για να καλυτερέψει η πόλη και η ζωή των κατοίκων. Ειδικά στο χώρο της πληροφορικής και των επικοινωνιών που είναι το αντικείμενό μου, θεωρώ ότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές δυνατότητες ουσιαστικών παρεμβάσεων. Άλλωστε το πρόγραμμα «ψηφιακή Ελλάδα 2020», αποτελεί πρόκληση να αλλάξουμε την καθημερινότητα του πολίτη και να προχωρήσουμε σε παροχή άμεσων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αποτελεί επίσης πρόκληση ο νέος Δήμος Αρταίων, στο πλαίσιο του Καλλικράτη, μιας και η έκταση του νέου Δήμου είναι πολύ μεγάλη και θα πρέπει ο πολίτης να εξυπηρετείται χωρίς να απαιτείτε η φυσική του παρουσία. Καταλήγοντας θα πρέπει να σημειώσω ότι οι νέοι άνθρωποι με διάθεση για προσφορά θα πρέπει να ασχολούνται, να φέρουν φρέσκες ιδέες και να καταθέτουν την γνώμη τους, για το πώς θα λειτουργεί ο τόπος που ζουν.

-Και η επιλογή του συνδυασμού του Γιάννη Παπαλέξη…
-Εκτιμώ ότι ο Γιάννης Παπαλέξης, είναι νέος και θέλει να προσφέρει στον τόπο μας. Δεν έρχεται κουρασμένος σ’ αυτή την διαδικασία. Έρχεται με όρεξη για δουλειά και προέρχεται από την κοινωνία. Γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της Άρτας, όπως επίσης γνωρίζει και τις προοπτικές που έχει ο τόπος μας. Και το σημαντικότερο. Είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες και νέους ανθρώπους. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά θεώρησα ότι μπορώ να συνεργαστώ μαζί του και να συνεισφέρω στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον του τόπου μας. Όταν μπήκα στον συνδυασμό διαπίστωσα ότι και οι υπόλοιποι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, οπότε η συνεργασία θα είναι καλή και θα κάνει ο καθένας ότι καλύτερο μπορεί, για να προσφέρει απ’ την δική του θέση, έτσι ώστε ο Δήμος Αρταίων και να αναπτυχθεί και να προσφέρει προοπτικές και στις επόμενες γενιές.

-Η προεκλογική δραστηριότητα πως εξελίσσεται;
-Η καθημερινή επικοινωνία με τους πολίτες της Άρτας και των δημοτικών διαμερισμάτων, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός μας απολαμβάνει της εκτίμησης και της αποδοχής της μεγάλης πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Επί πλέον καθημερινή είναι η επικοινωνία μου, μέσα και απ’ τον ιστότοπο του συνδυασμού μας (www.gefyrastomellon.gr) και από την αντίστοιχη σελίδα στο facebook, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μηνύματα. Λαμβάνουμε καθημερινά πολλά μηνύματα, ευχές και προτάσεις των συμπολιτών μας, οι οποίοι βρίσκονται σ’ όλα τα σημεία της χώρας μας ακόμα και στο εξωτερικό. Είναι δίπλα μας, στην προσπάθεια που κάνουμε και θεωρώ ότι με κάθε τρόπο, αυτή η συμπαράσταση θα εκφραστεί και στην κάλπη.

-Έχει ενδιαφέρον η άποψή σας για τον «Ψηφιακό Δήμο». Τι ακριβώς σημαίνει και πως θα υλοποιηθεί;
-Όπως είναι γνωστό οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών έχουν πλέον σημαντικό ρόλο στην ζωή όλων των ανθρώπων, καθώς συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην βελτίωση των υπηρεσιών που παίρνουν από αυτές σαν πολίτες, όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους σαν εργαζόμενοι, αλλά και της δημιουργίας επιχειρηματικών ευκαιριών. Σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, είναι σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν πλήρως σ’ αυτό που ονομάζουμε ψηφιακό γίγνεσθαι, να ξεπεραστεί το λεγόμενο ψηφιακό χάσμα, απ’ όπου αυτό κι αν προκύπτει. Έτσι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όλους, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων να ξεπεράσουμε το φόβο για τις νέες τεχνολογίες και να αρχίσουμε να τις χρησιμοποιούμε για την εξυπηρέτηση των πραγματικών μας αναγκών. Η κοινωνία της πληροφορίας που πολύ συζητήθηκε πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης κοινωνία και όχι απλό άθροισμα, ακόμη και δεκάδων έργων πληροφορικής. Για το Δήμο Αρταίων πρωταρχικά θα πρέπει να δώσουμε ισότιμη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ελεύθερα και δωρεάν σε όλο το γεωγραφικό εύρος του νέου Δήμου. Δηλαδή να επεκταθούν τα υπάρχοντα ασύρματα δίκτυα, όχι μόνο στην Άρτα, αλλά και σ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Καλλικράτειου Δήμου, να συνενωθούν και να παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες διαδικτύου, σε όλους χωρίς αποκλεισμούς. Σε δεύτερη φάση και σε ότι αφορά τους πολίτες θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύνολο δωρεάν ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης, υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης, υπηρεσίες οδηγού πόλης, υπηρεσίες που αφορούν στην άμεση και διαφανή εξυπηρέτηση των πολιτών απ’ τις υπηρεσίες του Δήμου. Ένα σύστημα δημόσια διαβούλευσης, όχι μόνο για τα θέματα που αφορούν στο Δήμο, αλλά και για τα θέματα που αφορούν στην τοπική κοινωνία. Επίσης θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε να προβάλλουμε το πολιτιστικό απόθεμα και το φυσικό κάλος της περιοχής και να προσελκύσουμε ξανά νέους επισκέπτες στην πόλη, δίνοντας μια ανάσα στην τοπική οικονομία. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά, ειδικά σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, και στην εξοικονόμηση πόρων, μέσω της διαχείρισης ενέργειας, με χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων, στα κτιριακά συγκροτήματα του ευρύτερου Δήμου, στο δημοτικό φωτισμό, στην ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση νερού στο Δήμο, μέσω συστημάτων τηλε-ελέγχου και τηλε-εποπτείας.

-Ποια προβλήματα στην καθημερινή ζωή της πόλης, είναι κατά την γνώμη σας τα σημαντικότερα και για τα οποία πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις;
-Η καθαριότητα της πόλης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, μιας και διαμορφώνει την εικόνα της πόλης προς τα έξω. Οι παιδικές χαρές και οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι σε άσχημη κατάσταση και επί πλέον επικίνδυνες για τα παιδιά και τους νέους. Οι πλατείες θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία μεταξύ του ελεύθερου χώρου και της εμπορικής τους χρήσης. Το παραποτάμιο θα πρέπει να διαμορφωθεί, έτσι ώστε να γίνει χώρος αναψυχής και περιπάτου, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως κωπηλατοδρόμιο, ποδηλατοδρόμιο και τουλάχιστον για το πεδινό τμήμα και του ευρύτερου Δήμου, όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος και η μορφολογία το επιτρέπει να δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι, δίνοντας και ένα μερίδιο στην λύση του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος που υπάρχει στην πόλη.

ΑΡΓΥΡΗΣ: Πρέπει να κοιτάξουμε την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες στα μάτια


Έγιναν την προηγούμενη Παρασκευή τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου στην Άρτα του Βαγγέλη Αργύρη. Η ομιλία του δομημένη, έδειχνε την ύπαρξη σχεδίου, γνώσης, εμπειρίας και καταχειροκροτήθηκε από μια μεγάλη και ανέλπιστη για πολλούς συγκέντρωση των πολιτών της Άρτας.

Με μια συγκέντρωση που όπως είπε και ο Υπουργός Εργατικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης που προλόγισε τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη, δείχνει πως ο κόσμος δεν γύρισε την πλάτη στην πολιτική και τους πολιτικούς, πραγματοποίησε τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου στην Άρτα ο Βαγγέλης Αργύρης. Πριν από τους κεντρικούς ομιλητές, την συγκέντρωση χαιρέτησε ο Νομάρχης Πρέβεζας κ. Βασίλης Ιωάννου και αναφέρθηκε στο ρόλο της εκλεγμένης Περιφερειακής Διοίκησης.
Με την παρουσία βουλευτών από την Ήπειρο, αλλά και του συνόλου των στελεχών της Άρτας, ο Κώστας Σκανδαλίδης, μίλησε με θερμά λόγια για τον «φίλο του τον Βαγγέλη», τον «πεισματάρη Ηπειρώτη», για τον «Αργύρη των αγροτών».
Δεν το περίμενα, είπε ο Κ. Σκανδαλίδης, πως θα προλόγιζα τον Βαγγέλη Αργύρη, όντας εγώ υπουργός σε υπουργείο για τα θέματα του οποίο τον θεωρώ «δάσκαλό μου», και εκείνος υποψήφιος σε ένα θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον οποίο εγώ έχω δώσει μάχες».
Πριν τον Σκανδαλίδη, το λόγο πήρε ο νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, που παρουσιάζοντας τους πολιτικούς που παραβρίσκονταν στα εγκαίνια και τον Κώστα Σκανδαλίδη, έκανε λόγο για νικηφόρα πορεία του Βαγγέλη Αργύρη.
Συγκινημένος ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, πήρε το λόγο, και ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του λέγοντας «η παρουσία σας είναι μήνυμα νίκης και προοπτικής για τον τόπο μας και τη θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική για εμένα και το συνδυασμό μας. Η παρουσία σας σήμερα εδώ, στην Άρτα, αποτελεί άλλη μία ένδειξη της απόφασης των Ηπειρωτών να πάρουν την τύχη της περιοχής μας στα χέρια τους».
«Γνωριζόμαστε και πορευόμαστε μαζί πολλά χρόνια» είπε ο Βαγγέλης Αργύρης. «Μία διαδρομή συναρπαστική που είχε μέσα της όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη δημιουργία. Σε αυτή τη διαδρομή με τιμήσατε και με τιμάτε με την εμπιστοσύνη σας και, δε θα κουραστώ να το λέω, ότι με τιμάτε ακόμη περισσότερο με την κριτική σας. Σήμερα ο στόχος δεν είναι προσωπικός. Είναι συλλογικός και αφορά το μέλλον του τόπου μας. Της Ηπείρου».
Στην ομιλία του ο Βαγγέλης Αργύρης τόνισε μεταξύ άλλων:
«Θα μπούμε στη μάχη της επιτυχίας του θεσμού που δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε την τύχη της Ηπείρου στα χέρια μας ή στη μιζέρια της γκρίνιας, της αμφισβήτησης των νέων δομών και της καταλληλότητας της στιγμής που εφαρμόστηκε ο Καλλικράτης;
Θέλουμε μία Περιφέρεια κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των πολιτών ή μία Περιφέρεια πεδίο κομματικών, πελατειακών και οικογενειακών διευθετήσεων;
Εγώ προσωπικά και ο συνδυασμός μας, έχουμε κάνει συγκεκριμένες επιλογές. Επιλέγουμε να κοιτάξουμε την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες στα μάτια για να μπορέσουμε όλοι μαζί να κοιτάξουμε μπροστά. Επιλέγουμε να «ξεσηκώσουμε» κάθε Ηπειρώτη και κάθε Ηπειρώτισσα στην προσπάθεια ανάταξης και ανάπτυξης της περιοχής μας.
Επιλέγουμε να χτίσουμε ένα ασφαλές και ελπιδοφόρο μέλλον. Να καταστήσουμε τον τόπο μας, για όλους και τον καθένα ξεχωριστά, τόπο που αξίζει να ζεις. Βρισκόμαστε σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της χώρας μας. Όμως, εμείς οι Ηπειρώτες έχουμε αποδείξει ότι στα δύσκολα πάντοτε μπορούμε και δημιουργούμε».
Προσφορά
«Εμείς οι Ηπειρώτες είμαστε διαχρονικά ταυτισμένοι με την προσφορά στην Πατρίδα, τη Δημιουργικότητα και την Πρωτοπορία στην εξέλιξη των πραγμάτων» σημείωσε ο Αργύρης. «Από την 1η Ιανουαρίου τελειώνουν τα άλλοθι του «κακού» Κεντρικού Κράτους και ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις Ευθύνες μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής. Η Περιφέρεια και οι νέοι Δήμοι, είναι πια οι νέες ισχυρές αναπτυξιακές αυτοδιοικούμενες οντότητες και οφείλουν να λειτουργήσουν συλλογικά και συντονισμένα για να ανατρέψουν αγκυλώσεις και στρεβλές αντιλήψεις.
Για να ανατρέψουν νοοτροπίες που καθηλώνουν και δημιουργούν εσωστρέφεια και μιζέρια. Θέλουμε να κάνουμε την Περιφέρειά μας δυναμικό συνδιαμορφωτή της νέας αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας μας, κόμβο διακίνησης νέων ιδεών και χωνευτήρι πολιτισμών».

Για τους νομούς

«Θέλουμε να κάνουμε την Περιφέρειά μας δυναμικό συνδιαμορφωτή της νέας αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας μας, κόμβο διακίνησης νέων ιδεών και χωνευτήρι πολιτισμών.
Να κάνουμε την Άρτα και την Πρέβεζα προπύργιο της πράσινης ανάπτυξης, του ολοκληρωμένου παραγωγικού ιστού. Να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες υποδομές που καθιστούν τη Θεσπρωτία όχι μόνο πύλη προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, αλλά και πρότυπο κέντρο μεταφορών και επικοινωνιών.
Να καταστήσουμε τα Γιάννενα πραγματική Μητρόπολη των Ηπειρωτών αντάξια της ιστορίας, του πολιτισμού και των ανθρώπων της.
Να κάνουμε μια Ήπειρο, συνολικά, ξεχωριστή, που θα εμπνέει το ανθρώπινο δυναμικό της όπου και αν βρίσκεται. Που θα κινητοποιεί όλες τις υγιείς της δυνάμεις και θα καταστεί ιδανικός «τόπος να ζεις» για όλους τους Ηπειρώτες όπου και εάν βρίσκονται. Για να το πετύχουμε οδηγός μας είναι: Ποιότητα και Ταυτότητα Παντού.

Για την Άρτα

«Για κάθε περιφερειακή ενότητα αλλά και για κάθε γωνιά της Περιφέρειας επιδιώκουμε να διαδραματίσει το δικό της ρόλο σε μια συντονισμένη αναπτυξιακή δυναμική» περιγράφοντας τους στόχους του για το νομό μας.
«Η Άρτα και οι Δήμοι που απαρτίζουν την Περιφερειακή της Ενότητα έχουν μέλλον και δυναμική. Θέλουμε την Άρτα πρότυπο πράσινης ανάπτυξης και ολοκληρωμένου παραγωγικού ιστού. Πράσινη ανάπτυξη που στηρίζεται στα αγροτικά προϊόντα διατροφής, στο σπάνιο φυσικό περιβάλλον και στα μνημεία του πολιτισμού της.
Την Άρτα με τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων και του Γαβρόγου, της πεδιάδας της και του αστικού της κέντρου. Την Άρτα του Αμβρακικού, του Αράχθου, του Αχελώου και της λίμνης Πουρναρίου.
Θέλουμε την Άρτα που θα συμμετέχει με τα δικά της επώνυμα προϊόντα στο αγροδιατροφικό καλάθι των προϊόντων της Ηπείρου. Θέλουμε την Άρτα των αυθεντικών κτηνοτροφικών προϊόντων της, που μεταποιούνται στο χώρο τους και προωθούνται στην αγορά με εξασφαλισμένη ποιότητα και ταυτότητα.
Θέλουμε την Άρτα των εσπεριδοειδών και της ξεχωριστής ποιότητας ακτινιδίων.
Την Άρτα της οργανωμένης πτηνοτροφικής παραγωγής με στήριξη του δυναμικού πτηνοτροφικού της συνεταιρισμού. Την Άρτα των ψαράδων του Αμβρακικού, που ανησυχούν για τη μείωση της παραγωγής τους. που κινδυνεύει από τη ρύπανση του κόλπου.
Ο Αμβρακικός μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει ο ψαρότοπος που θα βελτιώσει το εισόδημα των κατοίκων της. Ο Αμβρακικός που θα κάνει τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής του θεματοφύλακες της προστασίας του.
Έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε με το εγκεκριμένο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ».
Θα αγωνιστούμε να αξιοποιηθούν οι πόροι αυτοί με τη φειδώ και την αποτελεσματικότητα που επιβάλει ο σεβασμός των χρημάτων του λαού στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Πρώτη επιδίωξή μας με τους πόρους αυτούς θα είναι η βελτίωση της οξυγόνωσης των νερών του κόλπου που απειλεί με παραπέρα μείωση του εισοδήματος των ντόπιων αλιέων.
Αμβρακικός, Άραχθος, Τζουμέρκα, Αχελώος. Η Άρτα μπορεί και πρέπει να στηρίξει συμπληρωματικά εισοδήματα στην ύπαιθρο μέσα από εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Αγροτουρισμό, οικολογικό, πολιτιστικό και ιαματικό τουρισμό που θα βασιστούν στο σπάνιο περιβάλλον της, τη φυσική της ομορφιά και τα διάσπαρτα σημάδια του πολιτισμού της, με έμφαση στα πολυάριθμα βυζαντινά της μνημεία.
Η πράσινη ανάπτυξη σέβεται το περιβάλλον και τους διαθέσιμους πόρους. Μπορούμε να αναπτύξουμε περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με βασική κατεύθυνση τα φωτοβολταϊκά και το γεωθερμικό της πεδίο για τη γεωργία, την παραγωγή ενέργειας από επεξεργασμένα γεωργικά και κτηνοτροφικά απόβλητα.
Αυτό το πρότυπο προωθούμε και είναι χειροπιαστό και ολοκληρωμένο. Και συνδέει όλους τους παραγωγικούς τομείς με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Έχει και άποψη και τον κόσμο μαζί του…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Η συγκέντρωση που πραγματοποίησε στην Άρτα, την περασμένη εβδομάδα, για τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου, ο συνδυασμός του υποψήφιοι περιφερειάρχη Βαγγέλη Αργύρη, έδωσε την ευκαιρία και την αφορμή για να βγάλει ο καθένας χρήσιμα συμπεράσματα.
Συμπεράσματα που αφορούν και στην εκλογική πορεία του συνδυασμού, αλλά πολύ περισσότερο στην προγραμματική άποψη του επικεφαλής του, του υποψήφιου περιφερειάρχη Βαγγέλη Αργύρη, ο οποίος με την παρουσία του στην όλη εκδήλωση, έπεισε και αυτούς που δεν τον γνώριζαν ή τύχαινε να τον ακούσουν για πρώτη φορά.
Η άποψή του και η προγραμματική του θέση, επιβεβαιώνει την θέλησή του να κάνει πράξη αυτό που αποτελεί και το όνομα του συνδυασμού. Να κάνει την ΗΠΕΙΡΟ, πραγματικά ΤΟΠΟ ΝΑ ΖΕΙΣ.
Εξήγησε με επάρκεια, το τι σημαίνει γι’ αυτόν το «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» και φυσικά δεν είναι του παρόντος να το αναλύσουμε σ’ αυτό το σημείωμα. Κι αυτό γιατί, για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, η άποψη αυτή και ταυτόχρονα η προγραμματική θέση του Βαγγέλη Αργύρη έχει τεράστια αποδοχή, όπως επίσης και η αναφορά του στην πράσινη ανάπτυξη και πως ο ίδιος και ο συνδυασμός του, την εννοούν για την Ήπειρο ειδικότερα.
Η παρουσία των συμπολιτών μας, στην εκδήλωση των εγκαινίων ήταν πρωτόγνωρη και για την εποχή, αλλά και για την συνείδηση που πολλοί πολίτες έχουν διαμορφώσει για τις συγκεντρώσεις του είδους, τις οποίες εν πολλοίς αποστρέφονται. Και φυσικά το πάθος των συγκεντρωμένων, που σε κάποια στιγμή ανάγκασε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, που χαιρέτησε την εκδήλωση, να ζητήσει να σταματήσουν τα χειροκροτήματα και οι επευφημίες, σε κάθε αποστροφή του λόγου του.
Σ’ όλα αυτά αν προστεθεί και ο κατάλογος των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων, που παρουσιάστηκαν σ’ αυτή την εκδήλωση, τα πράγματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν για το νομό Άρτας.
Φαίνεται πως ήδη ο συνδυασμός του Βαγγέλη Αργύρη έχει αποκτήσει σαφές προβάδισμα, το οποίο μέρα με την ημέρα θα διευρύνεται και ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής θα είναι ο πρώτος στην ιστορία αιρετός περιφερειάρχης Ηπείρου.

Παπαχρήστου Μαριάννα: Ποιους θα επιλέξουμε και θα εμπιστευθούμε;


Εν μέσω θερινού καύσωνα η τρόικα προσπαθεί να συμμαζεύσει τα ασυμμάζευτα τιμωρώντας δυστυχώς τους ανεύθυνους πολίτες αυτής της χώρας με τις περικοπές επιδομάτων μισθωτών και συνταξιούχων την επιβολή ΦΠΑ και έμμεσων φόρων, δοκιμάζοντας έτσι τις ελάχιστες αντοχές μας.
Μάλιστα ήρθαν να ελέγξουν τους αρμοδίους υπουργούς για τη σωστή ή όχι εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και μεταξύ άλλων να σταματήσει το ξέφρενο πάρτι που έχει στηθεί όλα αυτά τα χρόνια στα Νοσοκομεία μας από τους γνωστούς-αγνώστους μιζαδόρους που κατάφεραν με αγορές φαρμάκων και ιατρικών υλικών να δημιουργήσουν την υπέρογκη οφειλή των 840 εκ. ευρώ.
Μετά απ’ όλα αυτά και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακριτική έρευνα για το Βατοπέδι και η σκληρή λιτότητα παραμένει χωρίς καμιά ανάπτυξη και στήριξη των εμπόρων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διερωτώμαι ως πολίτης αυτής της Χώρας, αν όλοι εμείς ωριμάσαμε πολιτικά, απεγκλωβιστήκαμε από την κακή νοοτροπία του βολέματος και αναθεωρήσαμε τα μέχρι σήμερα κριτήρια επιλογής των εκπροσώπων μας στη Βουλή και στην Τ.Α.
Ποιους θα επιλέξουμε και ποιους θα εμπιστευθούμε; Ανθρώπους από «τζάκια» και τιμημένα πρωτοκλασάτα στελέχη τους; Ανθρώπους που δεν εργάσθηκαν ποτέ για να μπορούν να αντιληφθούν το σημαίνουν περικοπές μισθών, επιδομάτων και συντάξεων; Ανθρώπους που εμπλέκονται σε σκάνδαλα των ημερών μας και δεν ξέρουμε αν ποτέ καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορημένου προκειμένου να λογοδοτήσουν για την κατάντια μας; Ανθρώπους που επέλεξαν να διαβουλεύονται, να συσκέπτονται και να αποφασίζουν ερήμην μας με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον τους;
Ανθρώπους που προσπαθούν να πετάξουν τη λάσπη στο διπλανό τους γιατί έχουν το θράσος να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα και να επαναδιαπραγματεύονται με το γνωστό πελατειακό σύστημα την εξαγορά της ψήφους μας; Ή ανθρώπους που εργάζονται καθημερινά έχοντας να επιδείξουν ασφαλιστικές εισφορές και φορολογική ενημερότητα με μηδενικές προς το Δημόσιο οφειλές;
Μόνο έντιμοι και αδιάφθοροι συμπολίτες μας θα καταφέρουν με επιμονή-υπομονή και προσωπική εργασία να ανατρέψουν το σαθρό σύστημα της διαφθοράς και της κατασπατάλησης του Δημόσιου χρήματος.
Με αυτούς τους προβληματισμούς και έχοντας βιώσει πότε θετικά και πότε αρνητικά συναισθήματα για τον τρόπο άσκησης της υπέρτερης εξουσίας απονομής δικαίου, αποφάσισα συνειδητά να στηρίξω τον Αλέκο Καχριμάνη, διότι κατά πρώτο λόγο ως Νομάρχης των Ιωαννίνων, όλα αυτά τα χρόνια, έχει επιδείξει ήθος και εντιμότητα και κατά δεύτερο λόγο προσέφερε ανεκτίμητο έργο και συγκρούσθηκε με τη διαφθορά και το κατεστημένο. Βλέπετε τα εύσημα δεν αποδίδονται στους εκλεγέντες, αλλά στο έργο τους.

Εξόρμηση στις τοπικές κοινωνίες

Παναγιώτης Ψυχογιός: Μια σύγχρονη αυτοδιοίκηση με κοινωνική συμμετοχή

Τα χωριά του κάμπου περιλαμβάνει η πρώτη φάση του προγράμματος εξορμήσεων του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Παναγιώτη Ψυχογιού μαζί με τους υποψήφιους του Αυτοδιοικητικού Ριζοσπαστικού Ορμητήριου. Ήδη από την Τρίτη το απόγευμα ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου ΑΥ.ΡΙ.Ο. και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι ξεκίνησαν τις επισκέψεις τους στα χωριά Κεραμάτες, Αγία Παρασκευή, Ανθότοπο κλπ., όπου έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις απόψεις του ψηφοδελτίου τους για το μέλλον της υπαίθρου και να συζητήσουν με τους κατοίκους των χωριών τα σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με τις αγροτικές καλλιέργειες και τη διάθεση της παραγωγής.
Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα μέλη του ψηφοδελτίου το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, καθορίστηκαν οι άξονες δράσης της παράταξης και οι άμεσες προτεραιότητες για τη μαχητική και αποτελεσματική συνεργασία των υποψηφίων με τις τοπικές κοινωνίες και τους κλάδους εργαζομένων. Τόσο ο επικεφαλής της παράταξης Παναγιώτης Ψυχογιός όσο και οι υποψήφιοι σύμβουλοι γνωρίζουν καλά τις βαθιές ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας και την απροθυμία σημαντικών τμημάτων της να συμμετάσχουν στα πολιτικά δρώμενα, καθώς το πολιτικό τοπίο γίνεται εξαιρετικά θολό και αλλεπάλληλες οι επιθέσεις της πλουτοκρατίας εναντίον του εισοδήματος των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.
«Κατεβαίνουμε στο λαό χωρίς αυταπάτες», σημείωσε ο Παναγιώτης Ψυχογιός. «Οργανώνουμε τον αγώνα μας όχι μόνο κατά του μνημονίου που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και παγιδεύει τη νέα γενιά. Δίνουμε τον αγώνα μας υπέρ μιας πραγματικής εθνικής ανεξαρτησίας και υπέρ της συνεργασίας όλων των κοινωνικών δυνάμεων για την κοινωνική απελευθέρωση και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Αυτό που έχει για μας κυρίαρχη σημασία είναι μια σύγχρονη αυτοδιοίκηση με κοινωνική συμμετοχή. Οι τοπικές κοινωνίες θα μπορέσουν να ανατρέψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές μόνο όταν πάρουν οι ίδιες στα δικά τους χέρια την τύχη τους».
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα διανέμονται τα έντυπα της παράταξης, ενώ άνοιξε και ήδη λειτουργεί το εκλογικό της κέντρο στην πλατεία Κακαβά.

Ετοιμάζει εκπλήξεις η Όλγα Γεροβασίλη


Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του συνδυασμού της βρίσκεται η υποψήφια δήμαρχος Όλγα Γεροβασίλη και οι πληροφορίες απ’ τον συνδυασμό της αναφέρουν ότι σ’ αυτόν θα υπάρχουν και εκπλήξεις από σημαντικά πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη δηλώσει ότι θα πορευτούν μαζί τους και φυσικά θα καταστήσουν τον συνδυασμό πλειοψηφικό ρεύμα.
Όλο το προηγούμενο διάστημα η κα Γεροβασίλη έχει αποδείξει ότι κάνει στοχευμένες κινήσεις, οι οποίες φέρουν το θετικό αποτέλεσμα και δίδουν κύρος στον συνδυασμό της απ’ την μια και απ’ την άλλη είναι πρόσωπα που μπορούν να κινηθούν σ’ όλο το εύρος του νέου Δήμου και να πείσουν τους πολίτες για τους στόχους του αυτοδιοικητικού συνδυασμού σε σχέση με τη νέα πορεία και τις ανάγκες που θα προκύψουν.
Σ’ όλα τα χωριά του νέου Δήμου οι επισκέψεις της υποψήφιας δημάρχου και των συνεργατών τους αποτελούν το γεγονός και πρέπει να σημειωθεί ότι ο διάλογος που γίνεται παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σε καμία περίπτωση δεν έχει τα χαρακτηριστικά του πως θα πάρουν τις ψήφους.
Η υποψήφια δήμαρχος Όλγα Γεροβασίλη σε κάθε περίπτωση δεν κρύβει την αισιοδοξία της για την τελική έκβαση του αγώνα της, ωστόσο επιμένει στους συνεργάτες και τους φίλους της ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει επανάπαυση στο ότι ο συνδυασμός πάει καλά. Και αυτή και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, εντείνουν τις προσπάθειές τους να επικοινωνήσουν με όλους τους πολίτες.
Βεβαίως η συνολικότερη πολιτική κατάσταση, με την απογοήτευση που έχει καταλάβει τους πολίτες, βοηθάει το εγχείρημα της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία από καιρό έχει δηλώσει ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει άποψη και για τα συνολικότερα προβλήματα, όπως η κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας.
Τις επόμενες ημέρες στο πρόγραμμά της, η κα Γεροβασίλη έχει βάλει τις συναντήσεις με εκπροσώπους μαζικών φορέων, ώστε να έχει και την άποψή τους και επί πλέον να τους διαβεβαιώσει ότι με τη νέα δημοτική αρχή, η συνεργασία είναι δεδομένη και όλοι μαζί θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν.
Τέλος ιδιαίτερη έμφαση έδωσε το προηγούμενο διάστημα στα ζητήματα που αφορούν τους νέους της περιοχής μας, με τους οποίους έχει την δυνατότητα να συζητάει και να αφουγκράζεται τον προβληματισμό τους.

ΧΡ.ΜΠΑΪΛΗΣ: Ο Δήμος Πρέβεζας θα λειτουργήσει ενιαία

Στην παρουσίαση των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων που απαρτίζουν τον συνδυασμό «Δημοτική Συνεργασία», καθώς και τους υποψήφιους της Δημοτικής Κοινότητας Πρέβεζας προχώρησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης. Τον κ.Μπαΐλη παρουσίασε ο εκπαιδευτικός Χαράλαμπος Δράκος, ενώ την πεποίθηση για νικηφόρα πορεία της «Δημοτικής Συνεργασίας», εξέφρασε ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης του συνδυασμού «Ήπειρος Τόπος να ζεις», Κώστας Αρβανίτης.
Ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας, Χαράλαμπος Τζούλης μετέφερε χαιρετισμό του Δημάρχου Μιλτιάδη Κλάπα, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι ο κ.Μπαΐλης θα ανταποκριθεί με επιτυχία στις αυξημένες υποχρεώσεις του Καλλικρατικού Δήμου.
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας επεσήμανε ότι ο νέος Δήμος θα λειτουργήσει ενιαία και συλλογικά, παρέχοντας σε όλους τους πολίτες υψηλές υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα.«Για εμάς ο πολίτης βρίσκεται πρώτα απ’ όλα», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπαΐλης, δεσμευόμενος ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να φτάσουν τον ενιαίο Δήμο ακόμη πιο ψηλά.

Γεράσιμος Σολδάτος: Να υποστηρίξουμε ευπαθείς ομάδες

Mε σημείο αναφοράς την υποστήριξη των ηλικιωμένων πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή τα εγκαίνια του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, στο Πάρκο της Νεάπολης, στην Πρέβεζα. Τους προσκεκλημένους καλωσόρισαν οι εργαζόμενοι, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Γεράσιμος Σολδάτος και ο Δήμαρχος Μιλτιάδης Κλάπας.
Ο κ.Σολδάτος υπογράμμισε την ευθύνη που έχουμε όλοι να υποστηρίξουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, θυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Αρχή έχει αναπτύξει μια δυναμική προς την κατεύθυνση αυτή, αναβαθμίζοντας τον ρόλο του ΚΑΠΗ, υλοποιώντας το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και προσφέροντας γεύματα αγάπης.
«Η ανθρωπιά και η επίδειξη αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο απαιτούν την συνδρομή του κράτους» ανέφερε ο Δήμαρχος Πρέβεζας, σημειώνοντας ότι η Αυτοδιοίκηση ήρθε να καλύψει το κενό της πολιτείας, δημιουργώντας δομές που εξυπηρετούν εκατοντάδες συμπολίτες. Ο κ.Κλάπας ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι κι αν ακόμη τα χρήματα λείπουν ας περισσεύσει τουλάχιστον το χαμόγελο και η προσφορά προς αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Με σκηνικό την «Οδό Ονείρων»… έγιναν τα εγκαίνια


Με σκηνικό την “Οδό Ονείρων” πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της Δημοτικής Κίνησης «Δημόσιος χώρος Πρέβεζα - Λούρος – Ζάλογγο», με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Πρέβεζας Γιάννη Ρέντζο. Ο κ. Ρέντζος στην αρχή της ομιλίας του μίλησε για την οδό ονείρων, για το Μάνο Χατζηδάκη και τους μουσικούς που έβαλαν από το 1960 την πόλη-κοινωνία στα τραγούδια τους, ενώ κράτησε τη βραδιά εορταστική.
Μίλησε για τη σχέση του με την πόλη αλλά και τους ανθρώπους που ανήκουν σε άλλα κόμματα. Είπε πως το πιο «απολιτικό» θέμα είναι να μιλήσουμε για την πολιτική των μεγάλων κυρίως κομμάτων και τόνισε ότι αναλύοντας, σχετική έρευνα για την πολιτική των κομμάτων για την πόλη βλέπει κανένας ότι δεν υπάρχει πολιτική ανθρωπιάς και προσέγγισης του απλού ανθρώπου.
Χαρακτήρισε τη δική του κίνηση λευκή και κάλεσε του πολίτες που θέλουν να ψηφίσουν λευκό να μην «σπάσουν» το ψηφοδέλτιο τους, να κάνουν αυτό που λέει η καρδιά τους, αφού όμως βεβαιωθούν πως το ψηφοδέλτιό τους είναι μια λευκή αθώα δράση.
Στα εγκαίνια της Δημοτικής Κίνησης «Δημόσιος χώρος Πρέβεζα - Λούρος – Ζάλογγο» παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Πρέβεζας Γιώργος Νίτσας ο οποίος ευχήθηκε στον κ. Ρέντζο καλή επιτυχία και σημείωσε πως τους συνδέει το γεγονός, ότι και ο ίδιος προΐσταται μιας ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης που συμβολίζει μια ζωτική απεξάρτηση, από τον κομματισμό.
Η βραδιά πλαισιώθηκε μουσικά με τον Βασίλη Τζίμα στην κιθάρα και το τραγούδι και τον Ηλία Λιβιεράτο στο βιολί.

Ο Κ. Αρβανίτης υπ. Αντιπεριφερειάρχης


Την υποψηφιότητα του Χημικού - Μηχανικού Κώστα Αρβανίτη για τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας καθώς και τους 14 υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους του συνδυασμού “Ήπειρος τόπο να ζεις” για την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Βαγγέλης Αργύρης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια δυνατή ομάδα με την οποία θα δώσουν τη μάχη για να καταστήσουν την Ήπειρο τόπο να ζεις.
Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι είναι: Αναγνώστου–Αδάμη Δήμητρα, Γάτσιος Κων/νος, Γιαννουλάτος Ευάγγελος, Γκάρτζιος Χρήστος, Ζάκας Γιώργος, Ιωάννου Νικόλαος, Καζαντζίδη Φωτεινή, Λέτσος Ευάγγελος, Νάσης Δημήτρης, Παπαδόπουλος Γιάννης, Πεπόνη Ευαγγελία, Σιαφάκας Δημοσθένης, Σωτηρίου Αλεξάνδρα, Χαλικιάς Μιχάλης.
Για τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αρβανίτη ο κος Αργύρης ανέφερε ότι «αποτελεί μία σημαντική υποψηφιότητα, με σημαντική προσφορά στην τοπική κοινωνία και πολύ καλή γνώση των προβλημάτων της περιοχής αλλά και των δυνατοτήτων της». Ο 50χρονος Χημικός-Μηχανικός Κώστας Αρβανίτης, εργάστηκε στο Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ), στη Νομαρχία Πρέβεζας και στην ΕΤΑΝΑΜ. όπου διετέλεσε και διευθυντής της. Το 2007 προσλήφθηκε από τη ΜΟΔ στο Υπουργείο Οικονομίας και τον τελευταίο χρόνο, ήταν συνεργάτης του υφυπουργού Οικονομίας, με ευθύνη την παρακολούθηση θεμάτων, του ΕΣΠΑ.

«Στα χρόνια που το νερό λεγόταν… ΥΔΩΡ»

Μαθητικές εκδηλώσεις στα μουσεία Άρτας και Νικόπολης για το «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010 - Φωνές νερού μυριάδες»

Η ΛΓ΄ΕΠΚΑ Πρέβεζας – Άρτας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας, συμμετέχει στην εκστρατεία του ΥΠ.ΠΟ.Τ. «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010. Φωνές νερού μυριάδες». Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται για το τετραήμερο 7, 8, 9 & 10 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθούν στο Νέο Μουσείο Νικόπολης & Άρτας.
Ειδικότερα στο Νέο Μουσείο Νικόπολης, η δράση, με τίτλο: Νερό, Νεράκι: Η ιστορία μίας πόλης μέσα από το νερό, με κεντρική ιδέα τη σημασία του νερού για τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του, την εγκατάσταση και ανάπτυξη των οικισμών και τον τρόπο διαχείρισης του νερού, επικεντρώνεται στη ρωμαϊκή Νικόπολη. Θα τονισθεί ιδιαίτερα η σημασία του νερού για τη δημιουργία και την ανάπτυξη της πόλης, και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ρωμαϊκό υδραγωγείο, τη διανομή και χρήση του πόσιμου νερού στην πόλη.
Επίσης, θα γίνει σύνδεση με το παρόν, προκειμένου να καταδειχθεί η σημασία των πηγών του Αγ. Γεωργίου, από τις οποίες υδροδοτούνται και σήμερα η Πρέβεζα, η Άρτα και η Λευκάδα. Η δράση απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού & μαθητές Γυμνασίου.
Όσον αφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Στα χρόνια που το νερό λεγόταν…ΥΔΩΡ». Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει την αφήγηση μίας ιστορίας, που πραγματεύεται τη σημασία του νερού στην αρχαία Αμβρακία, με ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου, που υποδεικνύουν άμεσα ή έμμεσα τη χρήση του εν λόγω στοιχείου. Συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται, στα κεραμικά εργαστήρια και στα εργαστήρια κοροπλαστικής της πόλης, στις οικίες, στην πολεοδομική οργάνωση της πόλης.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Νέο Μουσείο Νικόπολης
-Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Οκτωβρίου: προγραμματίζεται για τους μαθητές να παρουσιασθεί στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Νερό, Νεράκι: Η ιστορία μίας πόλης μέσα από το νερό». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού γυμνασίου και της πρώτης τάξης του λυκείου και διαρκεί περίπου 1~11/2 ώρα. Κατά τη διάρκειά του οι μαθητές με τη βοήθεια διαδραστικής πολυμεσικής εφαρμογής θα εμπλακούν σε δραστηριότητες σχετικά με το νερό και τη παρουσία του στη Νικόπολη.
Το εκπαιδευτικό θα διεξάγεται από τις 08.30 ~ 15.00, κατόπιν ραντεβού μετά από τηλεφωνική επικοινωνία. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 40 μαθητές.
-Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Οκτωβρίου: θα γίνουν ξεναγήσεις για τους ενήλικες στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, από τις 09.00~14.00, κατά τη διάρκεια των οποίων θα παρουσιασθούν επιλεγμένα εκθέματα, που σχετίζονται με τη μεταφορά, διανομή, αποθήκευση και χρήση του νερού στη βιοτεχνική παραγωγή. Οι ξεναγήσεις θα διαρκούν 45΄.
Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
-Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Οκτωβρίου: προγραμματίζεται για τους μαθητές να παρουσιασθεί στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Στα χρόνια που το νερό λεγόταν…ΥΔΩΡ». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Κατά τη διάρκειά του οι μαθητές θα εμπλακούν σε δραστηριότητες σχετικά με το νερό και τη παρουσία του στην Αρχαία Αμβρακία. Το εκπαιδευτικό θα διεξάγεται από τις 08.30 ~ 15.00, κατόπιν ραντεβού μετά από τηλεφωνική επικοινωνία. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 30 μαθητές.
-Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Οκτωβρίου: Ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου στους μαθητές των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης, σε συλλόγους, σωματεία και ΚΑΠΗ με έμφαση στα εκθέματα που σχετίζονται με το νερό.

Το 3ο Λύκειο φιλοξένησε μαθητές

Στα πλαίσια των ανταλλαγών του προγράμματος Comenius, που αφορά συμπράξεις σχολικών ιδρυμάτων, το 3ο Γενικό Λύκειο Άρτας υποδέχθηκε και φιλοξένησε στην πόλη μας για τρεις μέρες και συγκεκριμένα από 4-6 Οκτωβρίου, 28 καθηγητές και 27 μαθητές από τα σχολεία της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας.
Το 3ο Γενικό Λύκειο Άρτας από τον Σεπτέμβριο του 2009 συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius μαζί με επτά άλλα σχολεία από πέντε χώρες. Το πρόγραμμα έχει ως θέμα εργασίας «Η γυναίκα στο χθες, στο σήμερα στο αύριο, εδώ και αλλού, στην παράδοση και τη σύγχρονη ζωή». Οι μαθητές των παραπάνω σχολείων κατά την διάρκεια της εδώ παραμονής τους φιλοξενήθηκαν από μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Καθημερινά γίνονταν στο χώρο του σχολείου εργασίες σχετικές με το θέμα του προγράμματος. Επιπλέον την πρώτη μέρα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα μνημεία της πόλης μας και τις φυσικές της ομορφιές. Τη δεύτερη μέρα επισκέφθηκαν τη Νικόπολη, το Νεκρομαντείο και την πόλη της Πάργας. Την τελευταία μέρα πήγαν στο θέατρο της Δωδώνης και αξιοθέατα της πόλης των Ιωαννίνων. Το ίδιο βράδυ ακολούθησε αποχαιρετιστήριο γεύμα με χορούς και η προσφορά σε όλους τους φιλοξενούμενους τοπικών προϊόντων ως δώρων.
Μαθητικές εκδηλώσεις στα μουσεία Άρτας και Νικόπολης για το «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010 - Φωνές νερού μυριάδες»

Η ΛΓ΄ΕΠΚΑ Πρέβεζας – Άρτας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας, συμμετέχει στην εκστρατεία του ΥΠ.ΠΟ.Τ. «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010. Φωνές νερού μυριάδες». Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται για το τετραήμερο 7, 8, 9 & 10 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθούν στο Νέο Μουσείο Νικόπολης & Άρτας.
Ειδικότερα στο Νέο Μουσείο Νικόπολης, η δράση, με τίτλο: Νερό, Νεράκι: Η ιστορία μίας πόλης μέσα από το νερό, με κεντρική ιδέα τη σημασία του νερού για τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του, την εγκατάσταση και ανάπτυξη των οικισμών και τον τρόπο διαχείρισης του νερού, επικεντρώνεται στη ρωμαϊκή Νικόπολη. Θα τονισθεί ιδιαίτερα η σημασία του νερού για τη δημιουργία και την ανάπτυξη της πόλης, και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ρωμαϊκό υδραγωγείο, τη διανομή και χρήση του πόσιμου νερού στην πόλη.
Επίσης, θα γίνει σύνδεση με το παρόν, προκειμένου να καταδειχθεί η σημασία των πηγών του Αγ. Γεωργίου, από τις οποίες υδροδοτούνται και σήμερα η Πρέβεζα, η Άρτα και η Λευκάδα. Η δράση απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού & μαθητές Γυμνασίου.
Όσον αφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Στα χρόνια που το νερό λεγόταν…ΥΔΩΡ». Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει την αφήγηση μίας ιστορίας, που πραγματεύεται τη σημασία του νερού στην αρχαία Αμβρακία, με ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου, που υποδεικνύουν άμεσα ή έμμεσα τη χρήση του εν λόγω στοιχείου. Συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται, στα κεραμικά εργαστήρια και στα εργαστήρια κοροπλαστικής της πόλης, στις οικίες, στην πολεοδομική οργάνωση της πόλης.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Νέο Μουσείο Νικόπολης
-Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Οκτωβρίου: προγραμματίζεται για τους μαθητές να παρουσιασθεί στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Νερό, Νεράκι: Η ιστορία μίας πόλης μέσα από το νερό». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού γυμνασίου και της πρώτης τάξης του λυκείου και διαρκεί περίπου 1~11/2 ώρα. Κατά τη διάρκειά του οι μαθητές με τη βοήθεια διαδραστικής πολυμεσικής εφαρμογής θα εμπλακούν σε δραστηριότητες σχετικά με το νερό και τη παρουσία του στη Νικόπολη.
Το εκπαιδευτικό θα διεξάγεται από τις 08.30 ~ 15.00, κατόπιν ραντεβού μετά από τηλεφωνική επικοινωνία. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 40 μαθητές.
-Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Οκτωβρίου: θα γίνουν ξεναγήσεις για τους ενήλικες στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, από τις 09.00~14.00, κατά τη διάρκεια των οποίων θα παρουσιασθούν επιλεγμένα εκθέματα, που σχετίζονται με τη μεταφορά, διανομή, αποθήκευση και χρήση του νερού στη βιοτεχνική παραγωγή. Οι ξεναγήσεις θα διαρκούν 45΄.
Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
-Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Οκτωβρίου: προγραμματίζεται για τους μαθητές να παρουσιασθεί στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Στα χρόνια που το νερό λεγόταν…ΥΔΩΡ». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Κατά τη διάρκειά του οι μαθητές θα εμπλακούν σε δραστηριότητες σχετικά με το νερό και τη παρουσία του στην Αρχαία Αμβρακία. Το εκπαιδευτικό θα διεξάγεται από τις 08.30 ~ 15.00, κατόπιν ραντεβού μετά από τηλεφωνική επικοινωνία. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 30 μαθητές.
-Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Οκτωβρίου: Ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου στους μαθητές των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης, σε συλλόγους, σωματεία και ΚΑΠΗ με έμφαση στα εκθέματα που σχετίζονται με το νερό.

Το 3ο Λύκειο φιλοξένησε μαθητές

Στα πλαίσια των ανταλλαγών του προγράμματος Comenius, που αφορά συμπράξεις σχολικών ιδρυμάτων, το 3ο Γενικό Λύκειο Άρτας υποδέχθηκε και φιλοξένησε στην πόλη μας για τρεις μέρες και συγκεκριμένα από 4-6 Οκτωβρίου, 28 καθηγητές και 27 μαθητές από τα σχολεία της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας.
Το 3ο Γενικό Λύκειο Άρτας από τον Σεπτέμβριο του 2009 συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius μαζί με επτά άλλα σχολεία από πέντε χώρες. Το πρόγραμμα έχει ως θέμα εργασίας «Η γυναίκα στο χθες, στο σήμερα στο αύριο, εδώ και αλλού, στην παράδοση και τη σύγχρονη ζωή». Οι μαθητές των παραπάνω σχολείων κατά την διάρκεια της εδώ παραμονής τους φιλοξενήθηκαν από μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Καθημερινά γίνονταν στο χώρο του σχολείου εργασίες σχετικές με το θέμα του προγράμματος. Επιπλέον την πρώτη μέρα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα μνημεία της πόλης μας και τις φυσικές της ομορφιές. Τη δεύτερη μέρα επισκέφθηκαν τη Νικόπολη, το Νεκρομαντείο και την πόλη της Πάργας. Την τελευταία μέρα πήγαν στο θέατρο της Δωδώνης και αξιοθέατα της πόλης των Ιωαννίνων. Το ίδιο βράδυ ακολούθησε αποχαιρετιστήριο γεύμα με χορούς και η προσφορά σε όλους τους φιλοξενούμενους τοπικών προϊόντων ως δώρων.

«Στα χρόνια που το νερό λεγόταν… ΥΔΩΡ»

Μαθητικές εκδηλώσεις στα μουσεία Άρτας και Νικόπολης για το «Περιβάλλον και Πολιτισμός
2010 - Φωνές νερού μυριάδες»

Καταλήψεις στο 4ο Λύκειο και Γυμνάσιο της πόλης

Σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές σε αρκετά σχολεία της χώρας διαμαρτυρόμενοι για την πιθανή μείωση του ανώτατου αριθμού των απουσιών. Στην Άρτα και σύμφωνα με την εικόνα που έδωσε την Τρίτη το πρωί ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νικόλαος Ράπτης, κατάληψη έγινε στο 4ο Γυμνάσιο και 4ο Λύκειο Άρτας τα οποία παρέμειναν κλειστά, επίσης στο 2ο Γυμνάσιο υπάρχουν αλυσίδες ενώ στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ υπάρχουν λουκέτα στις πόρτες αλλά δεν υπάρχουν μέσα μαθητές «ούτε κανείς για να ενημερώσει το Διευθυντή του σχολείου ποια είναι τα αιτήματα» όπως επεσήμανε ο προϊστάμενος της Β/θμιας Εκπαίδευσης.
Ο κ. Ράπτης είπε ότι φέτος τα σχολεία στελεχώθηκαν πολύ νωρίς και δεν υφίστανται λειτουργικά ή άλλα κενά και τόνισε ότι η υπόθεση των καταλήψεων ξεκίνησε από μία φήμη ότι θα μειωθεί ο αριθμός των απουσιών. Ωστόσο, όπως είπε, με χθεσινό έγγραφο του Υπουργείου γίνεται γνωστό ότι ο αριθμός των απουσιών παραμένει κανονικά στις 114 απλά δεν ισχύει η προσαύξηση 30% που ήταν πέρυσι λόγω του ιού της γρίπης Η1Ν1. «Αν λοιπόν το αίτημα των μαθητών για καταλήψεις είναι αυτό είναι πέρα για πέρα αβάσιμο» τόνισε ο κ. Ράπτης. Όπως ανέφερε τα παιδιά είναι μεν στο σχολείο αλλά δεν υπάρχει καμία φθορά ούτε σε κτίριο ούτε σε υλικό.
Ο ίδιος δήλωσε ότι θα είναι δίπλα στους μαθητές εφόσον τα αιτήματά τους είναι δίκαια και σημείωσε: «Να βοηθήσουμε όλοι μαζί για ν’ ανατάξουμε την παιδεία μας γενικότερα. Ακραίες συμπεριφορές είτε με βανδαλισμούς είτε με καταλήψεις δεν τιμούν τη δημοκρατία μας. Καλό θα είναι γονείς και μαθητές συντονισμένοι να προχωρήσουμε σε μία διαδικασία διαλόγου για να βρούμε λύσεις σε όποια προβλήματα προκύπτουν κάθε φορά».

Με Κων/νο Παππά υπ. Αντιπεριφερειάρχη


Τους υποψήφιους του συνδυασμού της «ΑΞΙΟΒΙΩΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» για την Περιφερειακή Ενότητα της Άρτας, ανακοίνωσε την Δευτέρα στα γραφεία του συνδυασμού του στην Άρτα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Υπενθυμίζουμε ότι η παράταξη στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ.
Οι τέσσερες αντιπεριφερειάρχες είναι οι εξής: Στα Γιάννενα η Τατιάνα Καλογιάννη, πολιτικός μηχανικός. Στη Θεσπρωτία ο νυν δήμαρχος Ηγουμενίτσας Θωμάς Πιτούλης, στην Άρτα ο Κώστας Παππάς τοπογράφος-μηχανικός και νυν δημοτικός σύμβουλος. Στην Πρέβεζα ο Στράτος Ιωάννου, πολιτικός μηχανικός. Απομένουν οι ανακοινώσεις των ψηφοδελτίων Θεσρπωτίας και Ιωαννίνων
Αντιπεριφερειάρχης
Kων/νος Παππάς: Τοπογράφος Μηχανικός - Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αρταίων
Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
-Βαρέλης Στάθης: Υπάλληλος Ο.Τ.Α. – Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ
-Γαλάνης Αντώνιος: Δικηγόρος – Αντινομάρχης-πρώην Δήμαρχος Δήμου Αθαμανίας
-Διβάρης Διονύσιος: Υποδιευθυντής Τράπεζας Κύπρου
-Κατέρης Ιωάννης: Υπάλληλος Ο.Τ.Α. Δήμου Ξηροβουνίου-Συνεταιριστής
-Κόνιαρη Σπυριδούλα: Καθηγήτρια Βιολογίας
-Κύρκος Χρήστος: Ιατρός – Ορθοπεδικός
-Ντανέλης Γεώργιος: Θεολόγος – Ειδικός Συνεργάτης Δήμου Αγνάντων
-Παπαγιάννης Ιωάννης (Θεοδώριανα):τ. υπάλληλος ΤΕΒΕ & Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αρταίων
-Παπαχρήστου Μαρία-Μαριάννα: Διοικητικός Υπάλληλος ΟΑΕΔ
-Πανούτσος Νικόλαος: Πολιτικός Μηχανικός
-Πλούμπης Γιάννης: Εκπαιδευτικός-Υπεύθυνος στο Κέντρο Περιβαλ/κής Εκπ/σης Αράχθου &Δημοτ. Σύμβ. Δήμου Αθαμανίας
-Ρόκομος Ζώης: Μηχανολόγος Μηχανικός στη ΔΕΗ- εκλεγμένος στην αντιπροσωπεία ΤΕΕ Ηπείρου
-Τσιρογιάννης Χρήστος: Μηχανολόγος Μηχανικός- πρώην Αναπλ. Δ/ντής στη Δ/νση Σχεδιασμού & Προγραμματισμού στη Ν.Α.Άρτας
-Τσιμπερλένιος Διομήδης: Δικηγόρος
-Τσούφης Παναγιώτης: Δάσκαλος πρ. Δημοτ.Συμβουλ. Τετραφυλίας
-Ψαθάς Βασίλειος: Οικονομολόγος

Την Δευτέρα συναντήθηκαν Δήμαρχος και Αλεξάνδρος Καχριμάνης

Την επίσκεψη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Ηπείρου της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης» Αλέξανδρου Καχριμάνη δέχθηκε την Δευτέρα το μεσημέρι στο γραφείο του ο Δήμαρχος Άρτας Παναγιώτης Οικονομίδης. Η επίσκεψη του κ. Καχριμάνη έγινε στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Άρτα ενώ τον συνόδευαν οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη και Άρτας Κώστας Παππάς.
Οι κ.κ. Οικονομίδης και Καχριμάνης αντάλλαξαν απόψεις για την Τ.Α. και για το νέο θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ενώ υποστήριξαν την άποψη ότι στο επίκεντρο της προσοχής θα πρέπει να είναι Ήπειρος ώστε με σωστούς σχεδιασμούς και με εργαλείο τον α’ βαθμό Τ.Α. να μπορέσει να αναπτυχθεί όπως της αξίζει. Ο κ. Οικονομίδης τόνισε ότι είναι μία επίσκεψη που δείχνει πολιτικό πολιτισμό. Από την πλευρά του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης είπε ότι όλοι έχουν την ίδια ανησυχία για την Ήπειρο ν’ αλλάξει προς το καλύτερο.
Στο τέλος της συνάντησης ο Δήμαρχος πρόσφερε μία ανθοδέσμη στην κυρία Καλογιάννη και αναμνηστικά με το γεφύρι της Άρτας και τον Αμβρακικό στον κ. Καχριμάνη. Ο κ. Οικονομίδης σε δηλώσεις του ανέφερε για την επίσκεψη: «Είχαμε τη χαρά σήμερα να δεχθούμε στο γραφείο μου τον υποψήφιο Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη μαζί με τους συνεργάτες του. Μια επίσκεψη που αποδεικνύει στην πράξη ότι ο πολιτικός πολιτισμός είναι σύμφυτο με την παρουσία του Αλέκου Καχριμάνη και από τον πρώτο καιρό που τον πρωτογνώρισα σε μια επίσκεψη με το Δημήτρη Τσοβόλα ως Δήμαρχο τότε Μετσόβου.
Η πορεία του στην Τ.Α. και ένα τεράστιο έργο που έχει αναδείξει, που έχει υλοποιήσει, καταδεικνύουν τις δυνατότητες του άνδρα σε μια νέα προσπάθεια ενός άλλου επιπέδου θεσμού που επιχειρεί διεκδικώντας να πάρει στα χέρια του τις τύχες της Ηπείρου μαζί με τους συνεργάτες του. Η Ήπειρος θα πρέπει να τύχει της ανάλογης προσοχής. Για μένα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Θα υπάρχει ένα Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου που όλοι μαζί και με εργαλείο τον πρώτο θεσμό της Τ.Α. που οι εμπειρίες του και η άμεση επαφή με τον κόσμο μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο στους δικούς τους σχεδιασμούς ως Περιφερειακού Συμβουλίου και στη δικιά τους προοπτική γιατί το τελικό ζητούμενο είναι η πορεία προς την ανάπτυξη αυτής της δύσμοιρης περιφέρειας που τόσο την αγαπάμε όλοι, την Ήπειρό μας ώστε κάποια στιγμή να νιώσουμε κι εμείς ότι δεν είμαστε απομονωμένοι, δεν είμαστε σε μια άκρη.

Παρόλα τα βήματα τα σοβαρά που γίνανε είναι τεράστιο έργο ακόμα που αναμένεται να επιτελέσει ο όποιος υπεύθυνα χειριστεί τις τύχες αλλά η ευθύνη και η συνευθύνη θ’ απλώνεται σε όλους. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να ‘ναι το θέμα της προσεχούς αναμέτρησης, όλοι μαζί, ανεξάρτητου αποτελέσματος για την πορεία της ανάπτυξης και την υποβοήθηση της εξέλιξης στην Ήπειρο. Αυτό πιστεύω και νομίζω ότι έτσι θα γίνει γιατί η παρουσία του Αλ. Καχριμάνη τουλάχιστον το στηρίζει σαν μήνυμα και σαν προοπτική και στην πράξη νομίζω ότι θα βρει και την ανταπόκρισή του».

Αθανασούλας: Δεν προσφύγαμε σε δανεισμό

Τον απολογισμό και τον ισολογισμό του Δήμου Αρταίων έτους 2009 ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας. Την εισήγηση του θέματος από πλευράς πλειοψηφίας έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών Γιώργος Αθανασούλας ο οποίος τόνισε πως από τα στοιχεία του απολογισμού προκύπτει ότι η Δημοτική Αρχή μέσα σε πραγματικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και χωρίς να προσφύγει σε δανεισμό όπως άλλοι Δήμοι, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, υλοποίησε σε ποσοστό 90% τον ψηφισθέντα για το έτος 2009 προϋπολογισμό.
Εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης την εισήγηση έκανε ο επικεφαλής Γιώργος Κοτσαρίδας ο οποίος είπε ότι «ο προϋπολογισμός δεν συμφωνεί με τον απολογισμό» και πως δεν εγκρίνει και δεν ψηφίζει τον απολογισμό πλην της μισθοδοσίας του προσωπικού, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο σημερινός απολογισμός αναιρεί τον προϋπολογισμό που ψηφίζουμε και αναιρεί και ματαιώνει τις προεκλογικές υποσχέσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η Δημοτική Αρχή και δεύτερον γιατί πολύ σύντομα θα φανεί, φάνηκε ήδη, η δυσκολία να πραγματοποιήσει η σημερινή ηγεσία του Δήμου ένα κεντρικό στόχο ανάπτυξης.
Με λίγα λόγια αυτός ο προϋπολογισμός φανερώνει τώρα την ύπαρξη καμίας σοβαρής στρατηγικής στον τομέα της οικονομίας, δεν επιτυγχάνει κανέναν στόχο κοινωνικής πολιτικής και δεν διαμορφώνει καμία δυναμική πορεία ανάπτυξης. Και τα στοιχεία του ισολογισμού δείχνουν ότι ο δήμος δεν πάει καλά. Δεν τον εγκρίνουμε και δεν τον ψηφίζουμε».
Παρών δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος απ’ την παράταξη της «Δημοτικής αλλαγής» Γιώργος Τσίκος τονίζοντας ότι τα επόμενα χρόνια, με την είσοδο στο ΔΝΤ και τη σφιχτή οικονομική πολιτική και γενικότερα με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση με τον «Καλλικράτη» το πρόβλημα θα γίνει ακόμα πιο έντονο και θα υπάρξουν Δήμοι που θα κλείσουν. "Δεν κινδυνολογώ.
Η άλλη Δημοτική Αρχή θα αντιμετωπίσει ακόμα δυσκολότερες καταστάσεις" τόνισε. Ο Θανάσης Βαΐτσης ψήφισε «ναι» εκτός κάποιων περιπτώσεων στο σκέλος των εξόδων που ανέφερε στην τοποθέτησή του. Ο Δήμαρχος Άρτας Πάνος Οικονομίδης ξεκίνησε με μία γενική τοποθέτηση και μέσα σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, δεδομένου ότι βάσει του κώδικα κι εν’ όψει των εκλογών της 7ης Νοέμβρη η συνεδρίαση της 4ης Οκτωβρίου ήταν η τελευταία της θητείας του παρόντος Δ.Σ. εκτός κι αν υπάρξει άκρως επείγουσα ανάγκη για έκτακτη σύγκλιση.
Ο κ. Οικονομίδης ευχαρίστησε όλες τις παρατάξεις για τη συνεργασία που είχαν και για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου ενώ αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες δούλεψε η δημοτική αρχή αυτά τα 8 χρόνια αλλά και στις οφειλές της κεντρικής διοίκησης προς το Δήμο. "Είναι πάγια η τακτική της αντιπολίτευσης να λέει τον δικό της λόγο τον πολιτικό γιατί τον οικονομικό δεν μπορεί ν’ ανατρέψει τα στοιχεία. Είναι τελείως άλλο πράγμα κι έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό αλλά εμείς έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε σωστά τους πολίτες"

ΕΓΝΑΤΙΑ: Αποχωρεί ο ανάδοχος από το Περιστέρι;

Περισσότερο αισιόδοξες από ό,τι επέτρεπε η ίδια η οικονομική και τεχνοκρατική λογική και πραγματικότητα αποδεικνύεται πως ήταν οι δεσμεύσεις του υφυπουργού Υποδομών Γ. Μαγκριώτη πριν από μερικούς μήνες κατά την επίσκεψή του στην Ήπειρο, αναφορικά με την ολοκλήρωση και παράδοση σε κυκλοφορία και του τελευταίου τμήματος της Εγνατίας Οδού στη γέφυρα Περιστερίου.Η αναφορά του τότε, ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει παραδοθεί και αυτό το τμήμα του οδικού άξονα, διαψεύστηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο της «Εγνατία Οδός Α.Ε» κ. Μουρατίδη, που σε δηλώσεις του λίγες εβδομάδες αργότερα στην «Ε» και στο ITV είχε πει, πως για να παραδοθεί και αυτό το τμήμα στην κυκλοφορία, θα πρέπει να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ασφαλείας, κάτι που δε γίνεται μέχρι στιγμής.Αυτό όμως είναι το ένα κομμάτι της επικείμενης, νέας καθυστέρησης, καθώς το δεύτερο αφορά στην αποχώρηση της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας του τμήματος από το υπό ολοκλήρωση τμήμα. Η κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ που έχει αναλάβει την υλοποίηση του εν λόγω τμήματος έδωσε εντολή και από τη Δευτέρα ξεκίνησε η αποχώρηση των συνεργείων της από την περιοχή. Η απόφαση αυτή αποχώρησης μπορεί να συνδέεται ίσως με μία γενικότερη προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων, δημιουργεί όμως διαφορετικά δεδομένα στην ολοκλήρωση του έργου.Το τμήμα αυτό σύμφωνα με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει κάποιο άλλο συμβατικό αντικείμενο και κάποια συμβατική υποχρέωση για να παραμείνει το εργοτάξιο εκεί. Αυτή όμως είναι η μία πλευρά του νομίσματος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία δεν έχει παραδώσει ακόμη κάποια συμπληρωματικά έργα που αναφέρονται στην προστασία του ποταμού, ανεξάρτητα ασφαλώς με την ασφάλεια του τμήματος του οδικού άξονα, για την οποία γίνεται λόγος. Αυτό όμως δε σημαίνει, ότι κάποιος ανάδοχος μπορεί να αποχωρεί από ένα έργο, χωρίς να έχει ολοκληρώσει το συμβατικό του αντικείμενο αφενός και χωρίς να έχει γίνει η απαιτούμενη από το νόμο και τις συμβάσεις παράδοση – παραλαβή μεταξύ του αναδόχου και της «Εγνατία Οδός ΑΕ».Μία πληροφορία που αναφέρει ότι η «Εγνατία Οδός ΑΕ» έχει ήδη κινηθεί νομικά ή πρόκειται να κινηθεί νομικά σε βάρος της κατασκευαστικής, διεκδικώντας την επιστροφή ενός χρηματικού ποσού, από τη στιγμή που το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει παραδοθεί, δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από τη διοίκηση της εταιρείας, ούτε όμως και διαψεύδεται από τα τοπικά στελέχη της.Αυτό πάντως, θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι είναι και το λιγότερο επώδυνο όσον αφορά στην κατασκευή και ολοκλήρωση του ίδιου του έργου.Ζητούμενο λοιπόν είναι εάν υπάρχει ή όχι ακόμη αντικείμενο για την ανάδοχο εταιρεία, που μένει να εκτελεστεί και σε ένα δεύτερο επίπεδο εάν τα επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας και τα έργα που προφανώς θα πρέπει να γίνουν, θα συμπεριληφθούν στην ίδια εργολαβία ή θα προκηρυχθεί κάποια νέα.Θα μπορούσε φυσικά να αποχωρήσει η ανάδοχος, αλλά να εκτελέσει το όποιο υπολειπόμενο τμήμα των εργασιών με κάποια υπεργολαβία, καλύπτοντας και την προσπάθεια μείωσης του κόστους, αλλά και τις όποιες υποχρεώσεις απορρέουν από τη σύμβαση.

Η γέφυρα πότε θα παραδοθεί;

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται στο τεχνοκρατικό και οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης της αναδόχου εταιρείας με την «Εγνατία ΑΕ». Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με το σημαντικότερο μέρος που είναι φυσικά ο χρόνος παράδοσης στην κυκλοφορία του τελευταίου τμήματος του οδικού άξονα στη γέφυρα Περιστερίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Εγνατία ΑΕ» κ. Μουρατίδη, το τμήμα δεν πρόκειται να παραδοθεί εάν προηγουμένως δεν υπάρχει η κατηγορηματική διαβεβαίωση από τους τεχνικούς, ότι πληροί τα στάνταρτς ασφαλείας. Αυτήν την περίοδο συντάσσεται η μελέτη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τα έργα που πρέπει να γίνουν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο χρόνος ο οποίος θα απαιτηθεί να γίνουν οι εργασίες αυτές δεν πρόκειται να είναι μεγάλος, ίσως μάλιστα να μπορούν να γίνονται οι εργασίες με το τμήμα να έχει παραδοθεί κανονικά στην κυκλοφορία.Το χρονικό διάστημα όμως της ολοκλήρωσης της μελέτης και στη συνέχεια της προκήρυξης για την εργολαβία που μάλλον δε μπορεί να είναι στο ίδιο συμβατικό αντικείμενο που έχει η εταιρεία ΑΚΤΩΡ, την ανάδειξη αναδόχου και την υλοποίηση του έργου, είναι σαφές, ότι όσο μικρό κι αν είναι, δε μπορεί παρά να φέρει ακόμη πιο πίσω την ημερομηνία παράδοσης του έργου. Επομένως, ο Γ. Μαγκριώτης από τα Γιάννινα πριν από μερικούς μήνες μάλλον ήταν εξαιρετικά αισιόδοξος, όταν προέβλεπε ταχεία ολοκλήρωση του έργου και παράδοση της γέφυρας Περιστερίου στις αρχές φθινοπώρου στην κυκλοφορία…