Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Κυκλοφορεί Η ΓΝΩΜΗ

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

ΚΟΥΙΖ: Ποιος υποψήφιος δήμαρχος φέρεται να έχει υιοθετήσει την Καραμανλική ρήση: «Δεν ήρθα… Με φέρατε…» Θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στις επικείμενες εκλογές και φαίνεται πως με λίγη τύχη, θα είναι και δήμαρχος. Όποιος και νάναι πάντως και στις εκλογές χρειάζεται το χιούμορ, το οποίο ο Γιωργάκης και το μνημόνιό του, πολύ μας έχουν στερήσει…

*****

Κλείνει το ψηφοδέλτιο του Βαγγέλη Αργύρη, για την Περιφέρεια Ηπείρου. Στην Άρτα, ο συνδυασμός του θα έχει ευπρόσωπη παρουσία, με στελέχη που εκτός των κομματικών ψήφων, μπορούν να φέρουν και από άλλα κόμματα και να κάνουν την διαφορά. Είναι όλοι παράγοντες με αξιοπρέπεια, πολιτεύτηκαν με επάρκεια και δείχνουν να φέρνουν μαζί τους, πολύ κόσμο, που υπό άλλες συνθήκες, μπορούσε να είναι και απέναντί τους.

Στον αντίποδα, στο Καχριμανικό ψηφοδέλτιο δηλαδή, ακόμη ψάχνονται. Η σκέψη να βρεθούν πρώτα οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και ακολούθως ο επικεφαλής, ο αντιπεριφερειάρχης δηλαδή, δεν φαίνεται να είναι και η καλύτερη. Γιατί κανένας δεν πρόκειται να δηλώσει υποψήφιος, μιας και όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν ως πρώτη αγωνία την θέση του αντιπεριφερειάρχη και αν αυτό δεν γίνει τότε μπορεί να σκεφτούν την υποψηφιότητα για την θέση του περιφερειακού συμβούλου.

Για να λέμε όμως την αλήθεια, υπάρχει και ένας σίγουρος, που με τόλμη και αφού παραμέρισε τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες, δήλωσε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος και ήδη έχει ξεκινήσει την προσπάθειά του. Ο λόγος για τον Βασίλη Ψαθά, που απ’ την πρώτη στιγμή δήλωσε στον υποψήφιο περιφερειάρχη, ότι είναι κι αυτός υποψήφιος. Αν βέβαια την ίδια σκέψη και κίνηση είχαν κάνει και οι άλλοι παράγοντες, τότε τα πράγματα θα ήταν πιο απλά…

*****

Απουσίες απ’ την τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Απόντες ο νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Παπάζογλου, όπως επίσης και η Βασιλική Βαγγέλη, η οποία, πρέπει να σημειωθεί ότι έδωσε το παρόν στην παρουσίαση του ανεξάρτητου συνδυασμού του κ. Παπάζογλου, το περασμένο Σάββατο.

Η απουσία των δυό νομαρχιακών συμβούλων, δεν εμπόδισε το νομάρχη και υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Παπαβασιλείου, να κάνει και στην συνεδρίαση του ΝΣ τις προεκλογικές του ανακοινώσεις. Έκλεισε το εκλογικό του κέντρο, απέναντι απ’ την Ψαραγορά και από κει θα δοθεί η εκλογική μάχη.

Και ο υποψιασμένος νομαρχιακός σύμβουλος, που μιλήσαμε, την είπε την διαπίστωσή του: «Καλά κλείνει εκλογικό κέντρο, υποψηφίους πότε θα κλείσει;» Για να λέμε την αλήθεια υπάρχει, σ’ αυτόν τον τομέα ένα τεχνικό πρόβλημα, αλλά ο δημαρχονομάρχης ελπίζει να το λύσει με την… ανανέωση. Θα επαναφέρει εκ της αποστρατείας χρήσιμα(!) στελέχη της αυτοδιοίκησης και θα κάνει την μεγάλη έκπληξη.

Χωρίς έναν παλαίμαχο, που ήθελε να είναι με τον εκλεκτό του κόμματος, αλλά δεν θα είναι γιατί δεν ήλθε η βοήθεια που περίμενε. Απώλεια; Θα δείξει…

*****

Καθημερινές οι συζητήσεις και οι επαφές των στελεχών του συνδυασμού «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ» με συμπολίτες μας, μιας και η μεγάλη αγωνία είναι το πώς θα στελεχωθεί ο συνδυασμός. Εδώ που τα λέμε, η συγκέντρωση σ’ έναν συνδυασμό εκατόν εβδομήντα ανθρώπων, δεν είναι και εύκολο πράγματα. Οι πρωταγωνιστές της προσπάθειας λένε ότι έχουν κάνει τις κατάλληλες κινήσεις και άμεσα θα ανακοινώσουν τα πρώτα ονόματα. Για να δούμε, πότε θα το κάνουν αυτό.

Πάντως η εκτίμηση πολλών, είναι ότι βρίσκουν συνομιλητές στην μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος, που ούτε να ακούσουν δεν θέλουν για την υποψηφιότητα του Γ. Παπαβασιλείου. Και αυτό ας θεωρηθεί η καλή αφετηρία.

*****

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα εκλογικά κέντρα. Ο νομάρχης Γ. Παπαβασιλείου, έκλεισε το ακίνητο απέναντι απ’ την Ψαραγορά, το κτίριο δηλαδή που στις περασμένες βουλευτικές εκλογές είναι νοικιάσει το ΠΑΣΟΚ. Ο Χρήστος Παπάζογλου, έκλεισε στην οδό Φιλελλήνων, απέναντι απ’ την πιάτσα ΤΑΞΙ και οι υπόλοιποι ψάνχουν.

Για την κεντρική πλατεία προσανατολίζονται οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και βρέθηκαν σε κάποια στιγμή να αναζητούν το ίδιο κτίριο, ενώ οι άλλοι υποψήφιοι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν.

Τα ενοίκια ωστόσο, είναι ακριβά και μάλλον οι ιδιοκτήτες τους, θα πρέπει όταν ζητούν κάποια ποσά να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους και την οικονομική κρίση, που δεν μπορεί να είναι σύμμαχός τους.

*****

Έλεγαν ότι προσχωρήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, στο Δήμο Ν. ΣΚΟΥΦΑ, έχει ο δήμαρχος Αράχθου Γιάννης Κόκλας και μάλιστα ανέφεραν και κάποια ονόματα. Όμως τώρα λένε ότι προσχωρήσεις στελεχών της ΝΔ μπορεί να έχει και ο δήμαρχος Πέτα Θόδωρος Μουσαβερές, ο οποίος δείχνει ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη και κάτι παραπάνω. Να κερδίσει τις εκλογές.

Το παλεύει το θέμα με μεθοδικότητα και την συνεργασία στελεχών της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας και όλα δείχνουν ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο. Θα βρει τον τρόπο να κάνει και το κάτι παραπάνω και όλα τότε θα δείχνουν πολύ καλύτερα.

*****

Δεν επιθυμεί να ακολουθήσει τον δρόμο της παραπληροφόρησης δηλώνει ο νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, ο οποίο φρόντισε νωρίς να απαλλαγεί απ’ τις εκλογικές σκοτούρες και πλέον με ψυχραιμία και άνεση χρόνου, παρακολουθεί τις εξελίξεις. Όμως κάποιοι επιμένουν να μην τον αφήνουν ήσυχο και να θέλουν να τον μπλέκουν σε διάφορα σενάρια, τα οποία θα πρέπει να απαντήσει. Έτσι τα αποσπάσματα της συνέντευξής τους που δημοσιεύονται σήμερα στην σελίδα 9 δίνουν τις απαιτούμενες απαντήσεις.

*****

Την ξέρει καλά την δουλειά ο Σωτήρης Βασιλάκης, που είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Βαγγέλη Αργύρη. Ήδη έχει κάνει τους υπολογισμούς του και σε κάθε χωριό του νομού έχει τους δικούς του ανθρώπους, οι οποίοι μαζεύουν σταυρούς και του δίνουν όλο και περισσότερη αισιοδοξία.

Η αναζήτηση του σταυρού, αρχίζει απ’ το κλασσικό: «Μην δώσεις πουθενά τον λόγο σου» που σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί και ο λόγος και ο σταυρός προτίμησης σε αυτόν. Κι έτσι μ’ αυτόν τον συνθηματικό τρόπο, όλα πάνε καλά.

*****

Η αγανάκτηση των πολιτών, για την πόλη που βρωμάει και κανένας δεν δίνει σημασία, είναι εμφανής, ωστόσο αναγνώστης με χιούμορ τηλεφώνησε στην «Γ» και μας είπε: «Θα ήθελα να καταγγείλω την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια σ’ όλους τους δρόμους, αλλά τι να πω τώρα, που ο Σωτήρης είναι στεναχωρημένος για το κομματικό χρίσμα του δημάρχου Πάνου. Εδώ δεν σκεφτόταν την καθαριότητα τον καλό καιρό, θα την σκεφτεί τώρα…». Τα είπε όλα ο αναγνώστης, εμείς τι άλλο να πούμε…

Με την ευκαιρία στο παραποτάμιο πάρκο, υπήρχαν κάποια όμορφα δενδράκι, τα οποία δεν υπάρχουν πλέον, γιατί κανένας δεν φρόντισε να ποτιστούν, αν και ο Δήμος είχε προμηθευτεί και ειδικό σύστημα ποτίσματος. Το οποίο σύστημα δεν λειτούργησε ποτέ και η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα είναι ανατριχιαστική. Αλλά είπαμε… Εδώ το χρίσμα είναι το θέμα των ημερών, εμείς για τα ξεραμένα δένδρα θα μιλάμε…

*****

Είναι η εποχή των εκπλήξεων. Όσοι ασχολούνται με τους συνδυασμούς ή είναι δίπλα σε υποψήφιους δημάρχους, έχουν ένα κοινό μότο: «Εντός των ημερών θα έχουμε εκπλήξεις». Το έλεγε και το ξαναείπε ο νομάρχης και υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Παπαβασιλείου, αλλά στην πρώτη ανακοίνωση υποψηφίων που έκανε, είχαμε εκπλήξεις, αλλά αρνητικές. Γιατί το ψηφοδέλτιο που συγκροτεί, χωρίς άλλο παραπέμπει σε ήττα…

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σημείωμα του συνταξιούχου ΑΜΕΑ Νίκου Δημητρίου, στην διπλανή σελίδα, για το ΚΑΑΚΥ ΑΜΕΑ, την λειτουργία του και την στάση κάποιων παραγόντων του τόπου μας. Και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί βιώνει το πρόβλημά του και βρήκε ανταπόκριση στο κέντρο αποκατάστασης, όταν το χρειάστηκε και επί πλέον παρακολούθησε τις προσπάθειες που έγιναν και τις αναγνωρίζει κατά τον πιο επίσημο τρόπο.
Σε αντίθεση με κάποιους τοπικούς παράγοντες, που κάνουν προσπάθεια να μας πείσουν ότι ντε και καλά το κέντρο έγινε από μόνο του, χωρίς να προσπαθήσει κανένας, χωρίς να κάνει παρεμβάσεις κανένας.
Όταν όμως οι συγκεκριμένοι παράγοντες, κάνουν όσα κάνουν, θα πρέπει να αναλογιστούν αν μπορούν να κοροϊδέψουν, τους ανάπηρους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν τα κατάφεραν.

Στην 5η σελίδα της «Γ» υπάρχει μια πρόταση για την αναζήτηση νέου προσώπου στο Δήμο Ζηρού, μιας και απ’ την λεγόμενη δημοκρατική παράταξη καθημερινά, εμφανίζεται και ένας υποψήφιος, ο οποίος δηλώνει ότι μπορεί να συγκροτήσει συνδυασμό και να κερδίσει τις εκλογές, αφού βλέπει ότι ο επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Βογιατζής δεν μπορεί να κινηθεί με άνεση και να συγκροτήσει μαχητικό ψηφοδέλτιο.
Το νέο πρόσωπο, μας έλεγαν κάποιοι παράγοντες που συζητήσαμε το ενδεχόμενο αυτό, μπορεί με άνεση να βρεθεί και να λειτουργήσει ενωτικά, αν επιθυμούν να γίνει κάτι και να έχουν ελπίδα να κερδίσουν τις εκλογές.
Αν όμως επιμένουν ο καθένας απ’ το δικό του μετερίζι, το σίγουρο είναι πως θα πάνε για να χάσουν τις εκλογές και θα κάνουν τον αγώνα του νυν δημάρχου Δημήτρη Γιολδάση, πιο άνετο και χαλαρό.
Ποιος ξέρει, μπορεί να θέλουν κι αυτό…

Υποψήφιος ο Ντίνος Παπαδημητρίου

Απ’ τα ονόματα που ανακοίνωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αρταίων Γιώργος Παπαβασιλείου, θα μας επιτραπεί να ξεχωρίσουμε ένα. Του οικονομολόγου Ντίνου Παπαδημητρίου, που είναι νέος, ούτε τριάντα χρόνων και με άποψη για την πολιτική και την αυτοδιοίκηση, αλλά και καλή πορεία στην ΟΝΝΕΔ, όπου και μετέχει ακόμη.
Δραστήριος με κοινωνική αποδοχή, ιδιαίτερα στη νεολαία, άρχισε ήδη να κινείται και να διαβλέπει την εκτίμηση πολλών συμπολιτών μας, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι πρόκειται για μια καλή υποψηφιότητα, η οποία θα φέρει κόσμο στον συνδυασμό του Γ. Παπαβασιλείου, που τον έχει ανάγκη κιόλας.

Βρωμάει ο τόπος κι αυτοί ψάχνουν τα κομματικά χρίσματα!

Τα σημεία, όπου βρίσκονται οι κάδοι απορριμμάτων, σ’ όλη την Άρτα, αποτελούν εστίες μόλυνσης. Όπως φορτώνουν τον κάδο στο απορριμματοφόρο, ότι πέφτει έξω μένει εκεί, με αποτέλεσμα οι πεζόδρομοι να έχουν μαυρίσει και όποιος περνάει από κει τον παίρνει η μπόχα.
Την κατάσταση, μας ζήτησε να σχολιάσουμε αναγνώστης, ο οποίος τηλεφώνησε στην «Γ» και για να λέμε την αλήθεια, του είπαμε ότι ο δήμαρχος Πάνος και οι συνεργάτες του, δεν μπορούν να ασχοληθούν τώρα με τα θέματα αυτά, γιατί είναι απασχολημένοι μα τα του κομματικού χρίσματος.
Όμως ήρθε η ανακοίνωση, που ο ίδιος ο δήμαρχος Πάνος αναφέρεται στα κομματικά χρίσματα, η οποία έχει ενδιαφέρον τέλος, μιας και αναφέρει: «Πέραν αυτού, ως υπεύθυνη δημοτική Αρχή συνεχίζουμε τη δουλειά μας...»
Ασχοληθείτε λοιπόν με την δουλειά σας κύριε δήμαρχε. Καθαρίστε την πόλη, που έχει γίνει συνώνυμη με την βρώμικη πόλη και είναι αυτό το στοιχείο που καταθέτουν όσοι ξένοι την επισκέπτονται και ειδικά όσοι, αυτές τις ημέρες έρχονται, για να βρουν χώρο που θα διαμείνουν τα παιδιά τους, τα οποία έχουν εισαχθεί σε τμήματα του ΤΕΙ Άρτας.
Τι πάει να πει «συνεχίζουμε τη δουλειά μας...», όταν δουλειά δεν γίνεται και τα προβλήματα πνίγουν την πόλη μας;

Με σωστές κινήσεις αναμένει το αποτέλεσμα


Πολύ καλά προχωράει η προσπάθεια του υποψηφίου δημάρχου Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Δημήτρη Γαλλίκα, όπως μας έλεγε χθες φίλος που γνωρίζει καλά πρόσωπα και πράγματα στα συγκεκριμένα χωριά. Η στελέχωση του συνδυασμού, εντός των ημερών ολοκληρώνεται και όπως μάθαμε, μετέχουν σ’ αυτό εκπρόσωποι απ’ όλα τα χωριά, με πολλές δυνατότητες συγκέντρωσης σταυρών προτίμησης και με μεγαλύτερη την δυνατότητα να φέρουν κόσμο στον συνδυασμό. Ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Γαλλίκας, άνθρωπος χαμηλών τόνων, έχει το χάρισμα της ειλικρινούς επικοινωνίας με τους πολίτες και πρέπει να σημειώσουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, η επικοινωνία έφερε σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία όλοι διαπιστώνουν σήμερα. Εντός των ημερών, ο υποψήφιος δήμαρχος θα κάνει και επίσημες ανακοινώσεις οπότε θα έχουμε την δυνατότητα να τις σχολιάσουμε.

Υποτίμησε, μια φορά ακόμη, τον εαυτό του!

Η ανακοίνωση του απερχόμενου δημάρχου Πάνου Οικονομίδη, πριν την επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, για τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Παπαλέξη, ήταν η τελευταία –ελπίζουμε- πρόκληση προς τους πολίτες, αλλά και η τελευταία πράξη του δράματος, με το οποίο ο ίδιος επέλεξε να υποτιμήσει τη νοημοσύνη των πολιτών, αλλά και τον εαυτό του. Κάποιοι φαίνεται, τον συμβούλευσαν ότι με… λεονταρισμούς μπορεί να εκβιάσει την ηγεσία του κόμματος, το οποίο τον ανέδειξε, αλλά η προτροπή τους βρήκε ως στόχο να πλήξει μόνο τον απερχόμενο δήμαρχο Πάνο…
Και δεν σεβάστηκε ούτε τα αυτονόητα. Εξέδωσε ανακοίνωση απ’ το Δημαρχείο. Το συγκεκριμένο έγγραφο, αποτελεί έγγραφο του Δήμου, που αναφέρει «Ελληνική Δημοκρατία / Δήμος Άρτας κλπ κλπ». Και η ανακοίνωση αυτή δεν είχε ως αντικείμενο κάποια προσπάθεια του Δήμου, αλλά αποτελούσε παρέμβαση στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Μια ανακοίνωση, η οποία μπορούσε να έχει ως επικεφαλίδα το «Πάνος Οικονομίδης / Δήμαρχος Άρτας».
Όσοι έχουν δει την ανακοίνωση αυτή, ακόμα και στενοί του φίλοι, έχουν εξοργιστεί, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να προκαλεί την κοινή γνώμη, κατά τον τρόπο αυτό. Και προσέθεταν ότι με αυτή την ανακοίνωση, έχασε το δικαίωμα της αξιοπρεπούς αποχώρησης, με βάση τα όσα σε παλαιότερη ανακοίνωσή του είχε υποσχεθεί. Ότι δηλαδή θα σεβαστεί την απόφαση του κόμματος και ανάλογα θα πράξει.
Θα μπορούσε με βάση αυτή την ανακοίνωση, να αποχωρήσει αξιοπρεπώς και να μην αντιμετωπίζει, εκτός των άλλων και την οργή, ακόμη και των πιο φανατικών υποστηρικτών του.

Περί ΚΑΑΚΥ ΑΜΕΑ ο λόγος

Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Συνταξιούχου ΑΜΕΑ

Είμαι κι εγώ ένας απ’ αυτούς που δέχτηκα τις υπηρεσίες από το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ΑΜΕΑ.
Μετά από μια πολύ σοβαρή περιπέτεια της υγείας μου, επισκέφτηκα το κέντρο που είναι απαραίτητο και αναγκαίο για το νομό μας. Επί τη ευκαιρία να ευχαριστήσω το προσωπικό, επιστήμονες και μη, για την ευγενή συμπεριφορά τους και την άψογη βοήθεια που μου πρόσφεραν.
Είδα όμως μια άνευ λόγου και αιτίας επίθεση, από το σημερινό πρόεδρο και τους πολιτικούς μας. Τι φταίει άραγε; Μήπως η κατά ΠΑΣΟΚ εξαγγελία της τιμητικής θέσης του προέδρου με διαφανή κριτήρια και προσόντα.
Αυτό το κόσμημα όμως έγινε με την βοήθεια πολλών ανθρώπων με καίριες θέσεις και ολοκληρώθηκε από τον Γιώργο Παπαγεωργίου, που ξέρω πόσο σκληρά εργάστηκε και το παρέδωσε στον Αρτινό Λαό. Μήπως επειδή την είσοδο κοσμεί πλακέτα που αναγράφει το όνομά του;
Μακάρι κύριοι να βρεθεί κάποιος άλλος πολιτικός από την Άρτα να αφήσει ένα έργο τόσο πολύτιμο και χρήσιμο για την αποκατάσταση της υγείας των ΑΜΕΑ.
Όσο για την πισίνα που έγινε τόσος λόγος, ξέρω πολύ καλά ότι όσες γίνονται σήμερα γίνονται με αυτές τις προδιαγραφές διότι ο θεραπευόμενος θα μπαίνει μέσα με ανυψωτήρα ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ και θα δέχεται την βοήθεια από τον συνοδό ή θεραπευτή περιμετρικά. Βυθιζόμενες πισίνες είναι μόνο στα σπίτια και τα ξενοδοχεία.
Επ’ ευκαιρία. Τι έγινε το ΤΑΞΙ που δόθηκε δωρεάν από το κράτος για τις ανάγκες των αναπήρων στο νομό μας; Μήπως θα μπορούσαν αυτοί που αρέσκονται να εμφανίζονται στα ΜΜΕ να πληροφορήσουν τους ανάπηρους αρτινούς, πότε θα το έχουν για την δωρεάν μετακίνησή τους;

Ψάξτε νέο πρόσωπο ΤΩΡΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Η κατάσταση στο Δήμο Ζηρού, είναι ακριβώς όπως σε προηγούμενο σημείωμα της στήλης περιγράψαμε. Η παθογένεια των αντιπαραθέσεων της Φιλιππιάδας, έχει μεταφερθεί σ’ όλος το εύρος του νέου Δήμου και αποτέλεσμα αυτής της παθογένειας είναι οι πολλές υποψηφιότητες ειδικά στην δημοκρατική παράταξη, οι οποίοι θεωρούν ότι ΟΛΟΙ μπορούν να κερδίσουν το νυν δήμαρχο Δημήτρη Γιολδάση.
Έξι υποψήφιοι λοιπόν απ’ την μια πλευρά, για να αντιμετωπίσουν το νυν δήμαρχο, ο οποίος είχε τα προβλήματά του, αλλά πλέον αυτά δεν δείχνουν ότι θα τον απασχολήσουν και θα του δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα, με την κατάσταση που δημιουργήθηκε. ΄
Και γιατί έξι υποψήφιοι, θα ρωτήσει ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης, για να λάβει την απάντηση, ότι κανένα απ’ τα πρόσωπα που προτάθηκαν ή αυτόπροτάθηκαν, δεν μπορεί να πείσει για την επάρκειά του, δεν μπορεί να πείσει ότι είναι ο ισχυρός παράγοντας, ο οποίος στην όποια πρωτοβουλία αναλάβει, θα πείσει και άλλους παράγοντες να τον ακολουθήσουν και να δημιουργήσουν, μια κατάσταση, η οποία από τώρα θα δείχνει ότι μπορεί να είναι νικηφόρα.
Είμαστε στις αρχές Σεπτεμβρίου και όσο κι αν φαίνεται τολμηρή η πρόταση, είναι υλοποιήσιμη. Και αυτή, την ύστατη στιγμή, μπορούν να συνεννοηθούν οι παράγοντες του δημοκρατικού χώρου, να αφήσουν πίσω τις πρωτοβουλίες, που μέχρι τώρα έχουν γίνει γνωστές και εξ αρχής κρίνονται θνησιγενείς και να αναζητήσουν το ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, που μπορεί να ενώσει, άρα και να… χτυπήσει τις εκλογές.
Γνωρίζοντας το χώρο και τον τρόπο που κινούνται οι κάθε λογής παράγοντες στο Δήμο Ζηρού, θεωρούμε σίγουρο πως το ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ υπάρχει και επί πλέον μπορεί να κινητοποιήσει τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις και οργίζονται με όσα συμβαίνουν, με τα ίδια πρόσωπα, να μην μπορεί ο ένας να θεωρήσει τον άλλον ικανό για κάτι και από κει να προκύπτει το φαινόμενο των πολλών συνδυασμών, οι οποίοι στην τελική ανάλυση οδηγούν στην απαξίωση της όποια προσπάθειας για τις εκλογές.
Επιμένουμε λοιπόν. Αν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να δουν σοβαρά την υπόθεση των δημοτικών εκλογών, πρέπει σ’ αυτή την κατεύθυνση να λειτουργήσουν και όποια άλλη προσέγγιση να την θεωρήσουν άκαιρη και χωρίς προοπτική.

Κι’ όμως υπάρχει άρνηση συμμετοχής στα ψηφοδέλτια

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ

Τώρα της φαντασίας μου είναι;… της πραγματικότητας είναι; Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να καταλάβω. Γεγονός πάντως είναι ότι κάποιοι δειλά στην αρχή, απροκάλυπτα στη συνέχεια ξαναγυρίζουν στα κομματικά μαντριά λες κι εκεί υπάρχει… το μέλι, λες κι εκεί υπάρχει «το δια ταύτα…» Ναι. Εκεί που έβριζαν το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα τους εκφραστές αυτού του συστήματος, νάσου και… πετιόνται από πολιτικόν γραφείον εις πολιτικόν γραφείον, ώστε να πάρουν τις σχετικές ευλογίες και τα ανάλογα «χρίσματα», ως υποψήφιοι δημοτικοί, ή περιφερειακοί σύμβουλοι.
Ξεκαθάρισα από την αρχή, ότι ίσως όλο αυτό το σκηνικό να είναι της φαντασίας μου και η όλη αυτή η κατάσταση που τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον έχει πέσει στην αντίληψή μας. Ίσως να παίζεται ένα παιγνιδάκι σαν την γάτα με το ποντίκι. Όμως όπως και να έχουν τα πράγματα το γεγονός καταγράφεται δειλά στην αρχή, αλλά με μεγαλύτερη συχνότητα στη συνέχεια. Δηλαδή με λίγα λόγια… πάπαρα, η όλη ιστορία της γενικής απαξίωσης του συστήματος και του γυρίσματος της πλάτης. Οι μηχανισμοί άρχισαν ξανά να δουλεύουν…
Τώρα θα σας γελάσω, αν αυτή η κατάσταση είναι γενικευμένη, ή είναι μεμονωμένη δεν γνωρίζω. Δηλαδή αν οι ίδιοι άνθρωποι που προσπαθούν να ξανακάνουν τον κύκλο… της αμαρτίας και των υποσχέσεων, έχουν και την αποδοχή της ευρύτερης κοινωνίας, η οποία δείχνει να είναι αποστασιοποιημένη μέχρι στιγμής από την όλη βαβούρα… Είναι να γελάει κανείς βλέποντας αυτή την «κυοφορούμενη» επανάκαμψη των «παραγόντων» στο επίκεντρο της καθημερινότητάς μας.
Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Νομίζουν ότι έχουμε, εμείς το πόπολο, ξεπεράσει το σχετικό σύνδρομο, το ξαναπαίζουν σπουδαίοι λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Είναι να γελάς. Τα ίδια πρόσωπα χρόνια τώρα, με τις ίδιες κινήσεις ψάχνουν τα θύματα για να επιβιώσουν πολιτικά; Οικονομικά; Κοινωνικά;
Ότι και να ψάχνουν ένα είναι σίγουρο ότι οι ημέρες αυτές είναι πονηρές, είναι περίεργες και γενικά είναι μέρες που ένα θυμωμένο, αν όχι αγριεμένο θηρίο, τους βλέπει με μάτια γεμάτα αν όχι με μίσος, τουλάχιστον με παράπονο για την κακομεταχείριση που του επιφύλαξαν όλα αυτά τα χρόνια. Το θηρίο το ταπείνωσαν με την αλαζονεία τους, την ασυνέπειά τους και την αλλοπρόσαλλη πολιτική τους.
Το ερώτημα είναι αν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα υπάρξει η αντίδραση. Χλωμό το βλέπω σε γενικές γραμμές. Όμως υπάρχει μια πρώτη «καταγεγραμμένη πλέον» αντίδραση. Είναι αυτή που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι της συγκρότησης των δημοτικών και περιφερειακών ψηφοδελτίων. Αυτή η αντίδραση εκφράζεται ΕΝΤΟΝΑ στην μη συμμετοχή πολιτών σ’ αυτά τα ψηφοδέλτια. Ως παράδειγμα θα πούμε την ανακοίνωση των 19 μόνο υποψηφίων του συνδυασμού του κ. Παπαβασιλείου, ο οποίος θα χρειαστεί άλλους 161 για να συμπληρώσει το… σύνομο ψηφοδέλτιό του.
Τα ίδια προβλήματα φανταζόμαστε αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι στους διάφορους Δήμους, αλλά και τις Περιφέρειες της Χώρας. Αυτή η γενικευμένη όπως διαπιστώνεται σε πρώτη ανάγνωση άρνηση των πολιτών να ενταχθούν στα κομματικά ψηφοδέλτια δείχνει ξεκάθαρα ότι το …παλιό πόπολο «κάτι σκέπτεται». Έτσι εκείνα τα κομματόσκυλα που σήκωσαν πάλι κεφαλάκι και γυροφέρνουν τα υποψήφια θύματά τους, εισπράττουν μια πρώτη εικόνα, μια πραγματικότητα. Ότι δηλαδή το ξαναγύρισμα των κομματικών στα «μαντριά»… δεν έχει όπως παλιά εκείνη την αίγλη του «κυρίαρχου» παράγοντα…!!!

kontogiorgosn@gmail.com

Τον Γιάννη Παπαλέξη θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στην Άρτα


Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση της στήριξης υποψηφιότητας από το ΠΑΣΟΚ,του μηχανικού Γιάννη Παπαλέξη, για το Δήμο Αρταίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Γ», η επιτροπή εκλογών του κινήματος έχει ήδη λάβει την απόφαση και την λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων, την έχει αποστείλει στον πρωθυπουργό για να ανακοινωθούν επίσημα. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έχει δεκτή η απόφαση της επιτροπής εκλογών για την στήριξη της υποψηφιότητας του μηχανικού Γιάννη Παπαλέξη, μιας και ήταν εκπεφρασμένη η άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών του νέου Δήμου Άρτας, για αλλαγή στο Δήμο και την ενασχόληση μ’ αυτόν νέων ανθρώπων, που θα εγγυηθούν μια διαφορετική πορεία. Ο κ. Παπαλέξης, δεν προέβη σε καμία δήλωση, μιας και σε όσους ζήτησαν να κάνει δηλώσεις, επεσήμανε ότι θα αναμένει την επίσημη ανακοίνωση, για να κάνει δηλώσεις και να προχωρήσει και σε άλλες ανακοινώσεις, όπως η παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης του συνδυασμού του και των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων. Απ’ την άλλη πλευρά, ο απερχόμενος δήμαρχος Πάνος Οικον ομίδης, ενημερώθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Γ» και απ’ τον πρόεδρο της επιτροπής εκλογών Θανάση Τσούρα και από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Σωκράτη Ξυνίδη, για τα αποτελέσματα της μέτρησης που πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Άρτας. Η μέτρηση δείχνει να προηγείται κατά πολύ ο Γιάννης Παπαλέξης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην μέτρηση του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Παπαλέξης προηγείται και του επίσημου υποψηφίου της ΝΔ Γιώργου Παπαβασιλείου, γεγονός που έκανε πιο άνετη την δουλειά της επιτροπής, η οποία κατέληξε στην συγκεκριμένη απόφαση.

Θετικό κλίμα


Η πληροφορία ότι ο Γιάννης Παπαλέξης κατέρχεται υποψήφιος με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ήταν η αφορμή να επικοινωνήσουν μαζί του, δεκάδες συμπολίτες μας και να δηλώσουν όχι μόνο την στήριξη της προσπάθειάς του, αλλά και την διάθεση να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο. Πολλοί λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι για το ψηφοδέλτιο του κ. Παπαλέξη και αυτό το γεγονός θα αποτελέσει ένα ευχάριστο πονοκέφαλο για τον ίδιο.
Ωστόσο ο ίδιος το προηγούμενο διάστημα έχει κάνει την δική του προεργασία για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου του και όπως έλεγε σε συνεργάτες του, όλοι οι υποψήφιοι είναι νέοι και άφθαρτοι. Δεν επιθυμεί δηλαδή να καταφύγει σε παλιές συνταγές με παράγοντες οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί και έχουν κριθεί απ’ την τοπική κοινωνία. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θέλησε να διαρρεύσει ονόματα, μιας και όπως έλεγε αυτό θα γίνει με την επίσημη ανακοίνωση του συνδυασμού.

«Δεν είναι πείραμα η Αυτοδιοίκηση»


Τα ονόματα των 19 πρώτων υποψηφίων του συνδυασμού του Γιώργου Παπαβασιλείου



«Ξεκινήσαμε πρώτοι και θα τερματίσουμε πρώτοι» τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αρταίων Γιώργος Παπαβασιλείου παρουσιάζοντας τους πρώτους 19 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του «Κοντά στο δημότη», σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο «Μολώνης» στη Γέφυρα Άρτας.
Στην παρουσίαση ήταν παρόντες οι 15 από τους 19 υποψήφιους, αφού τέσσερις απ’ αυτούς απουσίαζαν λόγω υπηρεσιακών αναγκών ή προσωπικών εκκρεμοτήτων όπως είπε ο κ. Παπαβασιλείου, ο οποίος ανέφερε ότι στην επόμενη συνάντηση με τους δημοσιογράφους που κατά τις πληροφορίες θα γίνει την Παρασκευή στο εκλογικό του κέντρο, θα επιφυλάσσει εκπλήξεις. Ανακοινώνοντας μέρος της σύνθεσης του ψηφοδελτίου ο κ. Παπαβασιλείου μίλησε για «ανανέωση που γίνεται σε βάθος, που εκφράζει επιστημονικά και επαγγελματικά όλο το φάσμα των ανθρώπων που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο» ενώ τόνισε «έχω εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μου κι έχω δώσει δείγματα γραφής ότι δεν είμαι απ’ αυτούς που μονοπωλώ ανθρώπους κι αξιώματα. Δίνω ευκαιρίες σε όλους, όλοι είναι χρήσιμοι, όλοι έχουν θέση και ρόλο στη νέα αυτοδιοίκηση διότι όλοι τους υπηρετούν ένα και μόνο καθήκον, ένα και μόνο συμφέρον: τον πολίτη και τίποτα άλλο». Όπως τόνισε ο κ. Παπαβασιλείου «το ψηφοδέλτιο στελεχώνουν άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον τόπο. Άνθρωποι που δεν ανήκουν σε τζάκια που αναδείχθηκαν. Άνθρωποι που μπορεί να είναι ταπεινοί στην καταγωγή αλλά είναι υπερήφανοι για την καταγωγή τους. Άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν να πάει ο τόπος μπροστά. Να ξεπεράσουμε αν θέλετε πικρίες και αδυναμίες του παρελθόντος. Και στέκονται με παρρησία γιατί ακούν τη φωνή της κοινωνίας. Ο κ. Παπαβασιλείου τόνισε μεταξύ άλλων στην εισαγωγή του: «Δεν είναι πείραμα η Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι καπρίτσιο ούτε έκφραση αντίδρασης γιατί κάτι διαφορετικά εμείς έχουμε στο μυαλό μας. Είναι μια υπεύθυνη πράξη από ανθρώπους που έχουν διοικήσει, έχουν υπηρετήσει την κοινωνία και τον τόπο, που μπορούν πράγματι να δώσουν λύση. Από αυτούς που ήταν χθες κοντά στον πολίτη για να είναι και αύριο. Απ’ αυτούς που βρέθηκαν κοντά του όλες τις μέρες. Που δώσανε λύσεις σε προβλήματα. Που τόλμησαν και συγκρούστηκαν με συμφέροντα. Είμαστε λοιπόν εδώ γιατί μπορούμε και μας θέλει ο κόσμος. Δεν είμαστε έκφραση κάποιων συγκεκριμένων γραφείων. Δεν είμαστε αν θέλετε η στήριξη του παρασκηνίου. Είμαστε το προσκήνιο. Είμαστε διαφανείς. Με πρόγραμμα, με θέσεις και με παρουσία. Και θα κριθούμε για το έργο μας την επόμενη τετραετία. Σήμερα δεν κρίνεται ο Νομάρχης σαν Νομάρχης. Κρίνεται το σύνολο της παρουσίας και των αυτοδιοικητικών που πλαισιώνουν το Νομάρχη στη νέα προσπάθεια αλλά πιο πολύ απ’ όλα κρίνεται η αξιοπιστία, η θέληση και η βούληση να υπηρετήσει έναν τόπο με συνέπεια και με όραμα κι αυτό θα κάνουμε. Και είμαι σίγουρος θα γίνει γιατί έχω δίπλα μου άξιους συνεργάτες που πιστεύουν σ’ αυτή την προσπάθεια, σ’ αυτή τη δύναμη που αναδείχτηκε μέσα απ’ την κοινωνία με διαφανείς διαδικασίες τις οποίες αποδεχτήκαμε. Άρα λοιπόν είμαστε δυνατοί και ξεκινάμε δυνατά. Ξεκινήσαμε πρώτοι και θα τερματίσουμε πρώτοι. Και στις 7 του Νοέμβρη θ’ αλλάξει σελίδα ο τόπος και ο απλός πολίτης θα είναι συμμέτοχος στην προσπάθεια που κάνουμε».

Οι 19 υποψήφιοι

1. ΓΕΩΡΓΙΟΥ- ΒΑΖΟΥΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΥΠ. ΔΕΗ-ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔ. ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

2. ΓΚΟΥΒΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΥΠ. Δ/ΝΣΗΣ ΔΑΣΩΝ

3. ΚΑΣΣΕΛΟΥΡΗ ΣΟΦΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

4. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

5. ΚΕΦΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

6. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΣΥΝΤ. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ

7. ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΤΕΛ

8. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΟΥΦΑΣ

9. ΛΙΟΝΤΟΥ-ΜΠΑΝΤΑΛΟΥΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΣΥΝΤ. ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ

10. ΛΩΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

11. ΜΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΙΑΤΡΟΣ

12. ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ. ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ

13. ΜΠΑΝΤΑΛΟΥΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ

14. ΜΠΑΡΤΣΟΥΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΠΡΟΙΣΤ.-ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

15. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΤΙΝΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

16. ΠΑΠΠΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

17. ΠΑΤΗΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δ.Ο.Υ. ΑΡΤΑΣ

18. ΤΡΑΜΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

19. ΧΡΟΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Δεν έκανε αίσθηση η παρουσίαση

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

19 ονόματα υποψηφίων ανακοίνωσε ο νομάρχης και υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Παπαβασιλείου και κατά γενική ομολογία, δεν έκανε ούτε αίσθηση, ούτε με την παρουσίαση των συγκεκριμένων προσώπων δημιούργησε την εντύπωση ότι κάτι νέο δημιουργείται, άρα αναγκαίο για την καλύτερη πορεία του τόπου μας.
Παλιοί του συνεργάτες, δοκιμασμένοι στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας, οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων, έχουν κριθεί ως μη έχοντες την τόλμη να δημιουργήσουν το νέο και να βάλουν τις ιδέες για ριζοσπαστικές προτάσεις, οι οποίες την εποχή που ζούμε, είναι εκ των ων ουκ άνευ, για την καλύτερη πορεία της Άρτας. Και οι υπόλοιποι; Ανακληθέντες εκ της αποστρατείας στην ενεργό δράση κάποιοι, δεν μπορούν να έχουν τον βηματισμό της ανανέωσης που απαιτεί η εποχή και κάποιοι άλλοι που δοκιμάστηκαν ξανά σε ανάλογες διαδικασίες, αλλά δεν κατάφεραν να συγκινήσουν τους πολίτες.
Έτσι κι αλλιώς, η παρουσίαση των συγκεκριμένων υποψηφίων, αναδεικνύει το πρόβλημα της στελέχωσης του συνδυασμού του υποψηφίου δημάρχου Αρταίων Γιώργου Παπαβασιλείου κι αυτό γιατί είναι δεδομένο πως το εσωκομματικό πρόβλημα της ΝΔ Άρτας, εικονίζεται στην παρουσίαση του συνδυασμού του.
Τα πολιτικά γραφεία δεν φάνηκαν καθόλου πρόθυμα να στηρίξουν παράγοντες στους οποίους απευθύνθηκε και τα ονόματά τους απουσίαζαν από την παρουσίαση που έγινε προχθές. Γιατί πολλές ημέρες πριν, κάποιοι που δέχτηκαν την πρόταση του κ. Παπαβασιλείου, έκαναν κάποιες συζητήσεις και δεν είδαν μόνο την αδιαφορία για στήριξη του κ. Παπαβασιλείου, αλλά πρέπει να διαπίστωσαν ότι οι συγκεκριμένοι πολιτικοί παράγοντες επιθυμούν να χάσει και να χάσει με χαρακτηριστικό τρόπο.
Αν και στην παρουσίαση της πρώτης ομάδας υποψηφίων δημοτικών συμβούλων ο κ. Παπαβασιλείου είπε πως ξεκίνησε πρώτος και θα τερματίσει πρώτος, μάλλον δεν το πίστευε και ο ίδιος, αφού αλλιώς είχε συνηθίσει, όταν πριν τέσσερα χρόνια, παρουσίαζε, κατά ομάδες, το ψηφοδέλτιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Τότε που όλοι.. έτρεχαν για να κλείσουν θέση, για να έχουν το άλλοθι, της… δολιοφθοράς που θα έκαναν στον έτερο κομματικό υποψήφιο στο Δήμο Αρταίων.
Ήρθε λοιπόν η ίδια η ζωή, να… παίξει το ίδιο έργο, αυτή την φορά με βαλλόμενο, αυτόν που ήταν σε θέση θεατή και μάλλον διασκέδαζε το… κόλπο που τότε είχε στηθεί, εις βάρος του έτερου κομματικού υποψηφίου.
Και υπό αυτές τις συνθήκες η ομάδα που θα παρουσιάζει, μάλλον δεν θα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επικείμενες εκλογές.

«Μαζί και αύριο» λένε Παπάζογλου, Σκανδάλης και Γιαννάκος


ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ στην ίδρυση του νέου ανεξάρτητου συνδυασμού και τι ζητάει στις εκλογές

Και εγένετο ανεξάρτητος συνδυασμός για το Δήμο Αρταίων, επίσημα και με ανακοινώσεις στην πλατεία Σκουφά το περασμένο Σάββατο, απ’ τον επικεφαλής του συνδυασμού μηχανικό Χρήστο Παπάζογλου και τους άλλους δυό εκπροσώπους του, τον δικηγόρο Δημήτρη Σκανδάλη και τον πρώην δήμαρχο Φιλοθέης Σπύρο Γιαννάκο. Ένας συνδυασμός που έχει ως αφετηρία την απόφαση της ηγεσίας της ΝΔ να στηρίξει ως υποψήφιο δήμαρχο Άρτας το νομάρχη Γιώργο Παπαβασιλείου, απόφαση με την οποία διαφώνησαν πολλά στελέχη του κόμματος τοπικά, τα οποία αναμένεται να στελεχώσουν τον συνδυασμό και να δημιουργήσουν το αντίπαλο δέος, στην υποψηφιότητα Παπαβασιλείου και στην τελική να αποδείξουν σ’ όσους έλαβαν την απόφαση αυτή έκαναν λάθος. Αυτή είναι η ουσία του πράγματος, η οποία δεν μπορεί να περιληφθεί στην ιδρυτική ανακοίνωση, αλλά πρέπει να καταγραφεί. Έτσι λοιπόν η συγκεκριμένη προσπάθεια άρχισε την ημέρα που ανακοινώθηκε και επίσημα η απόφαση να είναι υποψήφιος ο Γ. Παπαβασιλείου. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις, με στελέχη, κυρίως αυτά που στις εσωκομματικές εκλογές είχαν στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά για την προεδρία του κόμματος και ήταν, τότε, απέναντι στο νομάρχη που ήταν φανατικός υποστηρικτής της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη. Η ιδέα άρχισε να ωριμάζει, μιας και ήταν δεκάδες τα στελέχη της ΝΔ Άρτας και των χωριών του νέου Δήμου φυσικά, που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να είναι δήμαρχος Αρταίων ο νυν νομάρχης Γιώργος Παπαβασιλείου. Στις συναντήσεις που έκαναν προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή και με τα πολιτικά γραφεία του χώρου, που κι αυτά δεν βλέπουν με καλό μάτι την υποψηφιότητα Παπαβασιλείου. Και απ’ αυτά έλαβαν κάποιες διαβεβαιώσεις, για στήριξη της προσπάθειας, οπότε τα πράγματα έφτασαν στο διά ταύτα. Που σημαίνει ότι έπρεπε να αποφασιστεί και ο υποψήφιος δήμαρχος, που έπαιζε ανάμεσα στον μηχανικό Χρήστο Παπάζογλου και το δικηγόρο Δημήτρη Σκανδάλη, για να αποφασιστεί τελικά να είναι υποψήφιος ο πρώτος, ο οποίος αναλαμβάνει και το βαρύ φορτίο της στελέχωσης του συνδυασμού και πολλές άλλες διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να εξελιχτούν άμεσα.

Η παρουσίαση

Η παρουσία του συνδυασμού «Μαζί και αύριο» έγινε το περασμένο Σάββατο στην πλατεία Σκουφά, κάτω από την Παρηγορήτισσα και φυσικά οι εκπρόσωποι του ανεξάρτητου συνδυασμού δεν αναφέρθηκαν στο ιστορικό της απόφαση για την ίδρυση του συνδυασμού, αλλά στους στόχους του, που όμως παρέλειψαν να σημειώσουν ότι στην ουσία πρώτος στόχος είναι ο συνδυασμός.
Απ’ την παρουσία κάποιων στελεχών βγαίνουν κάποια συμπεράσματα για το που θα κινηθεί και το πώς θα πορευτεί. Ήταν λοιπόν εκεί ο πρώην υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Άρτας Γιώργος Παπαδημητρίου και η νομαρχιακή σύμβουλος και πρώην αντινομάρχης Βασιλική Βαγγέλη. Δυό παρουσίες, που μπορεί να προσδίδουν μια μεγάλη δημοτικότητα στον συνδυασμό, άσχετα αν οι ίδιοι είναι υποψήφιοι ή όχι. Επίσης το παρόν έδωσαν κάποια στελέχη της ΝΟΔΕ Άρτας της ΝΔ, που κι αυτές οι παρουσίες στέλνουν ένα μήνυμα και προς την ηγεσία του κόμματος, αλλά και προς την κοινωνία. Με την επίσημη παρουσία, αρχίζει μια νέα περίοδος στα δημοτικά μας πράγματα, η οποία έχει ενδιαφέρον από πολλές πλευρές και όσους επιθυμούν να αναλύουν τα γεγονότα, θα τους οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Τι επισημαίνει στην ιδρυτική ανακοίνωση ο υποψήφιος δήμαρχος


Σε άλλο μήκος κύματος η πρώτη ανακοίνωση του υποψηφίου δημάρχου Χρήστου Παπάζογλου, ο οποίος επεσήμανε παρουσιάζοντας τον συνδυασμό του: «Θα ήθελα να διευκρινίσω πως η κάθοδος του συνδυασμού όλων μας, με την ονομασία «Μαζί και αύριο» δεν αποτελεί μία προσωπική πρωτοβουλία, ούτε ένα εγχείρημα που γεννήθηκε από την προκήρυξη ή την ευκαιρία των εκλογών. Αποτελούμε μια ανοιχτή ομάδα, ένα σύνολο πολιτών από όλες τις περιοχές του δήμου με κοινούς προβληματισμούς, αλλά και κοινή λογική που εκπορεύεται από την θέληση για προσφορά στον τόπο μας και μόνο».
Βεβαίως αν δεν ήταν μπροστά μας οι εκλογές συνδυασμός δεν θα υπήρχε. Άλλωστε γιατί δεν δημιουργήθηκε δυό μήνες πριν τις εκλογές. Και φυσικά αν η απόφαση της Νδ δεν ήταν αυτή που είναι ούτε και πάλι θα υπήρχε συνδυασμό. Τέλος πάντων, η αναφορά του υποψηφίου δημάρχου έχει το ενδιαφέρον της αφού σε άλλο σημείο καταγράφει μια άλλη διάσταση λειτουργία και επισημαίνει ο υποψήφιος δήμαρχος παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του συνδυασμού, για να επισημάνει: «Δεν είμαστε οι «κορυφαίοι» πολίτες του Δήμου όπως κάποιοι άλλοι επιθυμούν να βλέπουν την ενασχόλησή τους με τα κοινά, είμαστε όλοι απλοί πολίτες με επάγγελμα, πολίτες που ο καθένας έχει δώσει από την μεριά του τις δικές του εξετάσεις στο στίβο της βιοπάλης, της πραγματικής εργασίας και της προσφοράς στην κοινωνία. Και αυτό είναι το ένα και μοναδικό κριτήριο που θέτουμε στο κάλεσμα που σήμερα κάνουμε σε όλους ανεξαιρέτως τους συνδημότες μας που επιθυμούν να στελεχώσουν τις τάξεις του συνδυασμού, είτε ως υποψήφιοι, είτε ως στελεχιακό δυναμικό, χωράτε όλοι σ’ αυτή την προσπάθεια γιατί είναι ία προσπάθεια για όλους και για όλες». Ακολουθεί η επισήμανση των δημοκρατικών διαδικασιών που προηγήθηκαν, για να επισημάνει ο υποψήφιος δήμαρχος:«Είμαστε ίσως ο μοναδικός συνδυασμός που ακόμη και την επιλογή του επικεφαλής την πράξαμε μέσα από διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες και αυτό είναι το μήνυμα και το στίγμα για το πώς θα πορευτούμε και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και κατά την διάρκεια της διοίκησης του Δήμου, όπως θέλουμε να πιστεύουμε». Καταλήγοντας στην πρώτη επίσημη ανακοίνωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Παπάζογλου επισημαίνει πως τα χαρακτηριστικά της νέας προσπάθειας είναι «δουλειά, δουλειά και σύνεση».

Σε πολύ δύσκολη θέση η ΝΔ Άρτας

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Τελικά στο νέο Δήμο Άρτας, ποιο στέλεχος του κόμματος έμεινε να υποστηρίξει την απόφαση του κόμματος για να δοθεί το κομματικά χρίσμα στο νομάρχη Γιώργο Παπαβασιλείου;
Αναζητώντας κάποια στελέχη με σημαίνουσα παρουσία στην Άρτα, δεν μπορέσαμε να βρούμε κανένα, πλην των στενών συνεργατών του νομάρχη, που έτσι κι αλλιώς θα ήταν μαζί του, αλλά εν τη ευρεία έννοια, δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι εκπροσωπούν τη ΝΔ. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πάνω χέρι το έχουν στελέχη που είχαν στηρίξει Σαμαρά στην εσωκομματική διαδικασία και ήταν σε πλήρη αντίθεση με τον τώρα εκλεκτό του κόμματος.
Κάπου στο βάθος, αυτό που ενώνει όσους στηρίξουν ή θα στηρίζουν τον ανεξάρτητο συνδυασμό του Χρήστου Παπάζογλου, μπορεί να είναι και η αναφορά στον αγώνα που έγινε στην Άρτα, για την επικράτηση (και σε τοπικό επίπεδο) του νυν προέδρου του κόμματος.
Το ερώτημα λοιπόν είναι σαφές:
-Υπό αυτές τις συνθήκες τι μπορεί να περιμένει η ΝΔ στο νέο Δήμο Άρτας;
Το ερώτημα αυτό, όπου κι αν έχει τεθεί, απάντηση δεν δίνεται, μιας και οι περισσότεροι, μέλη και στελέχη του κόμματος, περιμένουν την απάντηση να την δώσουν με πραγματικά στοιχεία, με την ψήφο τους δηλαδή.
Αυτή είναι η κατάσταση και αν προχωρήσει ο συλλογισμός, μπορεί να τεθεί ένα ερώτημα ακόμη:
-Μπορεί στην παρούσα φάση η ΝΔ και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, να κάνει κάτι τώρα;
Αδύνατον, είναι η λογική απάντηση, οπότε όσοι έλαβαν την απόφαση για την στήριξη του νομάρχη στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, θα πρέπει να περιμένουν το λογαριασμό το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, μαζί με το αποτέλεσμα των εκλογών.
Καμιά φορά, περισσότερο από κάθε άλλο πληρώνονται οι λάθος επιλογές και η έλλειψη σεβασμού στην άποψη των πολιτών και εν προκειμένω των στελεχών κάθε κόμματος.
Και η συνέχεια τώρα. Όσα στελέχη της ΝΔ δουν και θα το διαπιστώνουν κάθε ημέρα ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα διαφορετικό, ότι η επιλογή ήττας δεν τους βολεύει έχουν την δυνατότητα ή να καλυφτούν πίσω απ’ το νέο ανεξάρτητο συνδυασμό του Χρ. Παπάζογλου ή να επιλέξουν άλλους συνδυασμούς, έχοντας να προβάλλουν την άποψη ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν μια επιλογή ήττας.

Ιταλικά «χρώματα και γεύσεις»

Με «χρώματα και γεύσεις» από την Ιταλική πόλη Mondragone έχει πλημμυρίσει η πόλη της Πρέβεζας από τις 29 Αυγούστου και θα συνεχιστεί έως την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου. Ο χώρος της Δημοτικής Αγοράς Πρέβεζας θα φιλοξενήσει έργα σύγχρονης τέχνης δημιουργών της γειτονικής χώρας, ενώ στην πόλη θα βρεθεί και ο Δήμαρχος του Mondragone Gennami Achille. Ο Δήμαρχος της Ιταλικής πόλης ευχαριστεί εξαρχής τις αρχές της Πρέβεζας που επέτρεψαν την πραγματοποίηση αυτής της πολύτιμης (όπως αναφέρει) πολιτιστικής πρωτοβουλίας.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η μοναδική πιθανότητα να καλυτερεύσουμε την πόλη μας μα κυρίως για να μορφοποιήσουμε την προσωπικότητα και την επίγνωση των νέων μας είναι η ανάκτηση όλων των μορφών έκφρασης της τέχνης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» συνεχίζει ο κ.Achille υπογραμμίζοντας ότι ο πολιτισμός ισούται με την ελευθερία σε κάθε είδους κοινωνία. Η ξεχωριστή αυτή έκθεση ζωγραφικής φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει «στιγμιότυπα» από την μαγευτική ομορφιά της Ιταλίας έτσι όπως τα αποτύπωσαν με το πινέλο τους Ιταλοί δημιουργοί.
Έτσι με ένα ποτήρι εκλεκτό κρασί και μοτσαρέλα παρασκευασμένη από βουβαλίσιο γάλα , υποδέχτηκε το κοινό η αντιπροσωπεία από την Ιταλική πόλη Mondragone η οποία με επικεφαλής το Δήμαρχο Gennani Achile, βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Πρέβεζα παρουσιάζοντας την έκθεση του ζωγράφου Claoudio di Lorenzo.
Η έκθεση σύγχρονης τέχνης του Ιταλού καλλιτέχνη φτάνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα κι όπως τονίζουν οι διοργανωτές «αποτελεί ένα γεγονός για την αποκατάσταση και την ενίσχυση της καλλιτεχνικής μορφής της ανθρώπινης έκφρασης και πολιτιστικής κληρονομιάς της Καμπανίας». Πρεβεζάνοι και Ιταλοί που διαμένουν στην πόλη μας έγιναν ο «συνδετικός κρίκος» με το Mondragone, μια πόλη με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.
Τον Ιταλό δήμαρχο καλωσόρισε ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας Χαράλαμπος Τζούλης, ο οποίος του μετέφερε τους χαιρετισμούς και το καλωσόρισμα του Δημάρχου κ. Μιλτιάδη Κλάπα, ενώ οι δύο τους υπογράμμισαν ότι η έκθεση αυτή μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας πολύτιμης και δημιουργικής συνεργασίας. Η έκθεση φιλοξενείται στον Πολυχώρο της Δημοτικής Αγοράς και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται πρωί και απόγευμα.

Κάποιοι ζητούν τον θάνατο του Αμβρακικού

Νέα δολιοφθορά στον εξοπλισμό του καταγγέλλει ο φορέας Διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου. Κατά το προηγούμενο διάστημα, τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα και πέντε εργαστήρια συμμετείχαν σε έρευνα για την ρύπανση τοποθετώντας παθητικούς δειγματολήπτες στις μεγάλες λιμνοθάλασσες που βρίσκονται στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, όπου δραστηριοποιούνται οι μεγάλοι αλιευτικοί συνεταιρισμοί.
Πριν από ένα περίπου μήνα εξαφανίστηκαν δύο από τους τρεις δειγματολήπτες και τα εργαστήρια τοποθέτησαν νέους οι οποίοι βρέθηκαν επίσης κατεστραμμένοι. «Αυτή τη φορά, επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες για εσκεμμένη δολιοφθορά, καθώς ο ένας από τους δύο δειγματολήπτες που βρέθηκαν ήταν κατεστραμμένος και έλλειπαν τα όργανα από το εσωτερικό του» τονίζουν οι άνθρωποι του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού οι οποίοι για μια ακόμη φορά, προειδοποιούν τους δράστες της δολιοφθοράς για τους κινδύνους που διατρέχουν εάν έρθουν σε επαφή -χωρίς προφυλάξεις- με τα εσωτερικά στοιχεία των συσκευών αυτών.
«Η εικόνα αυτή περιγράφει πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, με τους άμεσους χρήστες να επαναπαύονται στην συνέχιση της υποβάθμισης οικολογικής κατάστασης του υδατικού και χερσαίου περιβάλλοντος, των αλιευμάτων και θηραμάτων» αναφέρει ο Φορέας, διαπιστώνοντας ότι οι κανόνες και οι περιορισμοί που ισχύουν στην προστατευόμενη περιοχή δεν είναι αποδεκτοί από κάποιους.

Δίδυμα και αριστούχα

Ενώ ο Γιώργος Λάμπρου, μαθητής του 2ου Λυκείου Πρέβεζας έσπασε όλα τα ρεκόρ και συγκέντρωσε 19.569 μόρια!!!

Μεθοδικό διάβασμα, σωστός προγραμματισμός και πίστη για την επίτευξη του στόχου είναι το κλειδί της επιτυχίας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, όπως παραδέχονται και φέτος οι αριστούχοι. Οι επιτυχόντες της Πρέβεζας ανέρχονται σε δεκάδες, ενώ είχαμε και πολύ καλά αποτελέσματα σε μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων. Μεταξύ των αριστούχων που διακρίθηκαν είναι και τα δίδυμα ο Θεόδωρος και η Μαριλένα Κωτσαντή, μαθητές του 1ου Λυκείου. Τα 19.830 μόρια των Πανελλαδικών Εξετάσεων που συγκέντρωσε ο Θεόδωρος ήταν απλά το εισιτήριο για την εισαγωγή του , και μάλιστα δεύτερος, στην Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ που τόσο επιθυμούσε.
«Όποιος πετυχαίνει νιώθει δικαιωμένος» μας είπε ο Θεόδωρος Κωτσαντής , τονίζοντας ότι δεν είναι εύκολο και χρειάζεται να έχεις πρόγραμμα τόσο στο σχολείο, όσο και στο διάβασμα για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μεγάλη είναι και η επιτυχία της Μαριλένας Κωτσαντή, η οποία με 19.691 μόρια εισάγεται στη σχολή προτίμησης της, την Οδοντιατρική Αθηνών. Η ίδια σημειώνει ότι γενικά υπήρξε δυσκολία ειδικά φέτος, αλλά όταν έχεις στόχο μπορείς να τα καταφέρεις».

Έσπασε τα ρεκόρ

Όχι μόνο κατάφερε να εισαχθεί στο τμήμα Οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας , αλλά έσπασε όλα τα ρεκόρ καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση. Ο λόγος για τον Λάμπρου Γιώργο, μαθητή του 2ου Λυκείου Πρέβεζας που συγκέντρωσε 19.569 μόρια. Σύμφωνα με τον Γιώργο το εύκολο ή το δύσκολο έχει σχέση να κάνει με την προσπάθεια. Ευχαρίστησε τους καθηγητές του για την καθοδήγηση αλλά και τους γονείς του για την υποστήριξη.
Τόνισε ότι η επιτυχία είναι για όλους εξίσου σημαντική, ανεξάρτητα αν πετύχεις στην 1η επιλογή σου. Η ζωή δεν χάνεται, οι πανελλαδικές είναι μόνο ένας αγώνας και αξίζει να προσπαθείς υπογράμμισε και ευχήθηκε δε, να αλλάξει σύντομα το σύστημα των πανελλαδικών. Τα πολλά μόρια εξάλλου έφεραν πρώτο στο Φυσικό τμήμα της Πάτρας τον Άδωνη Πόποτα από το 1ο Λύκειο Πρέβεζας. Ο Άδωνης σημειώνει ότι οι μαθητές θα πρέπει να διαβάζουν συστηματικά και να μην αφήνουν κενά και τότε όλα θα πάνε καλά.

Εισήχθησαν 50
μαθητές από
τα ΕΠΑΛ και το ΤΕΕ

Αλλάζει με αισιοδοξία και χαμόγελο των μαθητών από τα ΕΠΑΛ και το ΤΕΕ της Πρέβεζας , που εισήχθησαν φέτος σε ΤΕΙ σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Πενήντα μαθητές από τα ΕΠΑΛ και το ΤΕΕ του Νομού μας κατάφεραν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μαζί με τους πέντε υποψήφιους παρελθόντων χρόνων θα ξεκινήσουν τον αγώνα της εκπαίδευσης για να κατακτήσουν μετέπειτα τα όνειρα τους και τη ζωή τους. Να σημειωθεί ότι φέτος όλοι οι επιτυχόντες στα Τα.Ε.Ι. Θα εισαχθούν στο Α΄ εξάμηνο και οι εγγραφές των επιτυχόντων θα γίνουν από 13 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2010.
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα οριστεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Ολυμπιακός Άρτας –Αθλητική Ιστορία-1950-1960

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ

«Το 1942, στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, οι παίκτες της Δυναμό Κιέβου τόλμησαν να κερδίσουν την ομάδα του Χίτλερ. Καθώς είχαν προειδοποιηθεί ότι αν νικούσαν θα εκτελούνταν αμέσως., ξεκίνησαν αποφασισμένοι να χάσουν. Δεν ήταν δύσκολο : φοβόντουσαν και πεινούσαν. Στο τέλος, όμως, νίκησε η ανάγκη για αξιοπρέπεια. Μόλις τελείωσε ο αγώνας, μεταφέρθηκαν στην άκρη μιας πλαγιάς και τουφεκίστηκαν, φορώντας ακόμη τις φανέλες της ομάδας τους…..»

Εδουάρδο Γκαλεάνο

Το βιβλίο αυτό είναι μια ευχάριστη περιήγηση στο μαγικό κόσμο του Αρτινού ποδοσφαίρου. Είναι για όσους αγαπούν και το ποδόσφαιρο και τα βιβλία. Πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο. Ο γνωστός τραπεζικός - αθλητικογράφος Κώστας Μπανιάς «σερφάρει» στην ιστορία του Ολυμπιακού Άρτας. Είναι αναμνήσεις της χρυσής εποχής της δεκαετίας του 50 και του 60, με τον Ολυμπιακό Άρτας , τον Αετό Άρτας και τον Παναμβρακικό. Οι αναμνήσεις ξανάρχονται στο μυαλό μας. Το στάδιο της Άρτας γεμάτο σώματα και φωνές, τα συνθήματα και τα επιφωνήματα ,να αναδύονται από τη μια άκρη του πλήθους ως την άλλη ….
Η μπάλα είναι η στρογγυλή θεά. Η μπάλα είναι το κοινό όπλο δύο ομάδων μιας ποδοσφαιρικής μάχης. Έχουν περάσει αιώνες από τότε που ήταν φτιαγμένη από την ουροδόχο κύστη ενός χοίρου και που τη φούσκωναν με το στόμα….
Δεν υπάρχει θρησκεία η οποία να μην μπορεί να επικαλεσθεί κάποιο θαύμα. Και το ποδόσφαιρο έχει τα δικά του. Θαύματα μεταφορικά, απίστευτα γκολ. Φάσεις που τις έφτιαξαν θεοί. Τα γήπεδα κάθε Κυριακή μετατρέπονται σε ναούς όπου οι οπαδοί «λατρεύουν» μικρούς θεούς… Η μάγισσα μπάλα πιάνει στα δίχτυα της τα όλα τα παιδιά και δεν τα αφήνει ποτέ να μεγαλώσουν, τα σκλαβώνει για πάντα και τα κάνει να νομίζουν πως ο κόσμος γεννήθηκε στρογγυλός για να μοιάζει στην μπάλα τη…. θεά, που πάντοτε ασπρόμαυρη θα παραμείνει στις καρδιές των παλαιών, εκεί που λες χτυπάει η καρδιά του κόσμου κι ας λένε πώς πάλλεται στις Βρυξέλλες, στη Γουώλ Στριτ και στο Δ.Ν.Τ…..
Η μνήμη δίνει στο ποδόσφαιρο τα μυθικά του χαρακτηριστικά. Η μνήμη των φάσεων και των γκολ που κράτησαν στην πραγματικότητα μερικά δευτερόλεπτα, όμως πέρασαν από στόμα σε στόμα και αποτυπώθηκαν στη συλλογική ευαισθησία των Αρτινών φιλάθλων ως τεκμήρια μιας πραγματικότητας που είναι κάτι παραπάνω από την … πραγματική πραγματικότητα της κάθε μέρας που περνάει.
Όσοι πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρο αρχίζει και τελειώνει με τα σφυρίγματα του διαιτητή κι ότι το παν είναι η δεξιότητα των παικτών και η ευγενής άμιλλα που αναπτύσσουν, απλώς δεν καταλαβαίνουν τίποτε από ποδόσφαιρο.
Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας είναι ένα θέαμα, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, και ως θέαμα μαγεύει τον θεατή από οποιαδήποτε τάξη, κοινωνική ομάδα, επάγγελμα ή μόρφωση κι αν προέρχεται. Το θέαμα περικλείει όλα εκείνα τα στοιχεία που γοητεύουν τον φίλαθλο-οπαδό, τον φανατίζουν, τον συγκινούν, τον θλίβουν και τον κάνουν να ξεδιπλώνει ακόμη και ακραίες πολλές φορές, πτυχές του εαυτού του.
Ο Κώστας Μπανιάς έκανε ένα φωτογραφικό ταξίδι επιστροφής στην ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού Άρτας και τους πρωταγωνιστές της (παράγοντες, ποδοσφαιριστές, αθλητές, προπονητές κ.α.).
Δεν είναι συγγραφή ιστορίας, γιατί ήταν πέρα από τις δυνάμεις του.
Είναι όμως μια προσφορά τιμής σε όλους όσοι σαν ποδοσφαιριστές, παράγοντες και φίλαθλοι, πρόσφεραν τότε.
«Ο Ολυμπιακός σαν κατεβαίνει σύσσωμος
να αγωνιστεί , να παλέψει, να νικήσει , να διακριθεί-
στους φιλάθλους να χαρίσει νίκη, δόξα και τιμή.
Έχει τέρμα Γιάννη τον λεβέντη Κολοβό
άμυνα γρανίτη με Πάνο(Ραβανό), Λάμπρο το Γαλήνα…..

……………………….
Ο Γιάννης (Τζαχρήστας) μαζί με τον Γιωργάκη (Παπαποστόλου)
όλους τους τριπλάρουν, τον πανικό σκορπούν
τα δίχτυα του Παπαρούνη τα διατρυπούν….
Ω, ω,ω,ω,ω ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ Ω,ω,ω,ω,ω Μεγάλε και Τρανέ…»

Ο Ολυμπιακός Άρτας των: Ν. Μαστρογιάννη, Μ. Γκιζέλη, Ν. Ζάχο, Χ. Κολιό, Λ. Γαλήνα, Κ. Κουφό, Ν. Παπαγιάννη, Β. Ματσούκα, Π. Ραβανό, Γ. Τζαχρήστα, Χ. Βαίτση, Κ. Παπαγιάννη, Γ. Τράμπα,Θ.Παπαγιάννη, Χ. Κούτσικο, Γ. Κλάρα, Γ. Τσαμπά, Κ. Τζαχρήστα, Θ. Γκορόγια, Γ. Πετανίτη, Γ. Παπαποστόλου, Γ. Κολοβό, Χ. Παπαγιάννη, Κ. Μπουραντά, Α. Πλάκα, Λ. Κωστή, Ε. Νικολάου, Κ. Ρίζο, Β. Μιμηγιάννη κ.α.
Στην προσπάθεια του να παρουσιάσει πληρέστερη εικόνα του Ολυμπιακού Άρτας, συμβουλεύτηκε ο Κώστας Μπανιάς όλο ,σχεδόν, το έντυπο και φωτογραφικό αρχειακό υλικό , που, ευτυχώς, διασώζεται στην πόλη μας και ζήτησε πληροφορίες από παράγοντες και πρωταγωνιστές της αγαπημένης αυτής Αρτινής Ομάδας.
Πολλοί από τους παράγοντες και τους παίκτες του Ολυμπιακού Άρτας έχουν κλείσει το βιολογικό τους κύκλο, ας είναι λοιπόν οι γραμμές αυτές ένα φτωχό πνευματικό μνημόσυνο.
Οι ποδοσφαιριστές στις φωτογραφίες δείχνουν σαν να υπάρχουν σε ένα διαρκές παρόν που σφραγίζει την αιωνιότητα.
Οι φωτογραφίες του Κώστα Μπανιά σε προκαλούν να τις ακουμπήσεις με το δάχτυλο, όπως το πορτρέτο της Μόνα Λίζα. Αυτή η αίσθηση της αμεσότητας και ταυτοχρόνως της ρομαντικής απόστασης είναι που συνιστούν τη γοητεία τους.
Ο Κώστας Μπανιάς έχει το ταλέντο να γράφει για το ποδόσφαιρο και τον τοπικό αθλητισμό διαφορετικά απ’ ό,τι συνηθίζεται.
Ως σχολιαστής και αθλητικογράφος, ως «φιγούρα», καθιερώθηκε στο χώρο.
Ο Κώστας είναι «ζωγράφος». Περιγράφει το ποδόσφαιρο με τρόπο εικαστικό και έτσι κερδίζει πολύ πιο εύκολα τον αναγνώστη και τον τηλεθεατή, ο οποίος θα ήθελε και κάτι άλλο εκτός από τα τετριμμένα «ηρωϊκά» και «καταπελτώδη» που χρησιμοποιούν πολλοί εκ των ημιμαθών της αθλητικογραφίας.
Ο Κώστας Μπανιάς είναι σεμνός, ταπεινός, ικανός, φιλόπονος, παραγωγικός, ευαίσθητος, καλόκαρδος Ανιδιοτελής κομμουνιστής, «γαύρος» μέχρι τα μπούνια.
Ο Κώστας οικοδομεί ένα ολόκληρο ποδοσφαιρικό και όχι μόνο αρτινό σύμπαν, στηρίζει τους αρτινούς αθλητές και ποδοσφαιριστές , εμψυχώνει τα παιδιά και τους νέους, τους «αγκυρώνει» στην ποδοσφαιρική ζωή, τους δίνει χώρο να ονειρεύονται.
Ο Κώστας μας δίνει την εικόνα ενός ανθρώπου ιερατικά αφιερωμένο σε ότι έχει επιλέξει ως καθήκον και τη βεβαιότητα ότι όλα μπορεί να είναι εφικτά. Ότι κάνει το κάνει με εντιμότητα, ευθύνη, σκληρή δουλειά και αδιάλειπτη αγάπη.
Κάνει ένα καθημερινό αγώνα και εφαρμόζει στη ζωή αυτά που λέει.
Συμμετέχει στα κοινά, αφιερώνει αρκετό χρόνο στο κόμμα, στους συλλόγους, σε κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών κ.α., έστω και αν αυτό συνεπάγεται κάποια προσωπική οικονομική ή άλλη ζημιά. Είναι ενεργός πολίτης και διεκδικεί τα δικαιώματά του.
Προσπαθεί να μας αφυπνίσει από την κατάσταση διανοητικής νάρκης στην οποία μας οδήγησαν οι τοπικοί ταγοί…..
Το βιβλίο - λεύκωμα του Κώστα Μπανιά αποτελεί ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα που δεν απευθύνεται μόνο στους ποδοσφαιρόφιλους, αλλά και σε όλη την Αρτινή κοινωνία.
Το βιβλίο αυτό είναι βιβλίο… ενός ημιχρόνου!! Το διαβάζεις, δηλαδή, χωρίς διακοπή. Σε τραβάει, είναι γρήγορο, δημοσιογραφικό.
Καταπληκτική είναι η δουλειά του εκδότη Βασίλη Καραγιάννη.
Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο, οι μεγαλύτεροι θυμούνται και οι μικρότεροι μαθαίνουν, για εκείνους τους μεγάλους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού Άρτας ,που αφιερώθηκαν με πάθος στο άθλημα που αγάπησαν. Δεν απέκτησαν πλούτη. Άλλωστε, εκείνες τις εποχές το ποδόσφαιρο δεν πρόσφερε μεγάλες οικονομικές απολαβές. Κατέκτησαν όμως μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του αθλήματος και της πόλης , στέλνοντας στις νεότερες γενιές ένα ισχυρό μήνυμα: αγαπήστε και αφιερωθείτε με πάθος στο ποδόσφαιρο. Δώστε τον καλύτερο εαυτό σας στους τομείς που θα αφιερωθείτε. Κι αν δεν κερδίσετε μεγάλες υλικές απολαβές , υπάρχει κάτι πολυτιμότερο που θα σας ανταμείψει. Η αναγνώριση της Ιστορίας….
Ο Κώστας Μπανιάς με τα άρθρα του, την αθλητική τηλεοπτική του εκπομπή και τα βιβλία του μας έχει ανοίξει όσα παράθυρα μπορούσε στο όνειρο.
Ευχαριστούμε, Κώστα.

Θα παραχωρηθεί το στρατόπεδο Παπακώστα;

Στην επικαιροποίηση της υπ’ αριθμ. 401/07 απόφασής του που αφορά στην αποδέσμευση και απόδοση του στρατοπέδου Παπακώστα προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας τη Δευτέρα 30/8. Την επικαιροποιημένη απόφαση θα υποβάλει ο Δήμαρχος Άρτας Πάνος Οικονομίδης στον υπουργό Άμυνας για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του θέματος. Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος ανέφερε: «Επισκεπτόμενος πρόσφατα, πριν 15-20 μέρες τον υπουργό Άμυνας τον κ. Βενιζέλο μετά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Στασινό τον οποίο ευχαριστώ και δημοσίως συζητήσαμε το θέμα παραχώρησης του στρατοπέδου Παπακώστα.
Εκεί λοιπόν ο υπουργός μας ζήτησε, αφού κατανόησε το πρόβλημα και εν τη ουσία το έκανε αποδεκτό, να επικαιροποιήσουμε την απόφαση που είχαμε πάρει στο παρελθόν και έτσι φέρνουμε σήμερα για να πάρουμε αυτή την επικαιροποιημένη απόφαση η οποία, αντιγράφοντας την πρώτη απόφασή μας, λέει: «Ζητάμε την αποδέσμευση της έκτασης του στρατοπέδου Παπακώστα Άρτας και την απόδοσή της στο Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών) για λογαριασμό κατά κυριότητα του Δήμου Αρταίων.
Έως ότου βρεθεί εναλλακτικός χώρος για η δημιουργία πεδίου βολής, το πεδίο βολής θα λειτουργεί στον υφιστάμενο χώρο με όλους τους κανόνες ασφαλείας που απαιτούνται. Η παραχώρηση της έκτασης δέον να συνοδεύεται με το σύνολο των κτιριακών της εγκαταστάσεων. Παράλληλα θα συνεχίζεται η αναζήτηση του χώρου πεδίου βολής».

Τροποποίηση σχεδίου
πόλεως στο ΔΔ Κωστακιών

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας έκανε αποδεκτές τις αιτήσεις κατοίκων για τροποποίηση σχεδίου πόλεως στο Δ.Δ. Κωστακιών. Άμεσα αποδεκτές έγιναν οι αιτήσεις οι οποίες ήταν σύμφωνες με τις υποδείξεις – παρατηρήσεις των εισηγήσεων της ΤΥΔ και της Επιτροπής Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Το Δ.Σ. έκανε επίσης δεκτές άλλες τρεις προτάσεις τροποποιήσεων με την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες θα εναρμονιστούν με τις υποδείξεις της επιτροπής.
Για δύο περιπτώσεις τροποποιήσεων που σύμφωνα με την επιτροπή οι προτάσεις δεν δικαιολογούνται από κάποια κοινή ανάγκη, το Δ.Σ. μετά από πρόταση του Δημάρχου Πάνου Οικονομίδη, υιοθέτησε την πρόταση του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Μιχάλη Ευσταθίου να γίνουν και αυτές αποδεκτές, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν βελτιώσεις με την πρόταση της επιτροπής, συνεννοούμενοι οι ιδιοκτήτες με τους μηχανικούς τους. Η απόφαση του Δ.Σ. είναι γνωμοδοτική.

Σήμερα η «Φλόγα της αγάπης» στην Άρτα

Τη «Φλόγα της αγάπης» θα υποδεχθεί σήμερα η Άρτα. Η Φλόγα θα διέλθει από την πόλη μας την Παρασκευή στο πλαίσιο της 8ης Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών. Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών θα υποδεχθεί τη Φλόγα στην είσοδο της πόλης, στις 19:45. Στην συνέχεια οι λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τη Φλόγα στην πλατεία Αγίου Δημητρίου όπου θα γίνει η τελετή Αφής στην πόλη μας.
Την ίδια ημέρα και ώρα 09:00 θα πραγματοποιηθεί Αιμοδοσία στο χώρο του Σ.Ε.Σ. Σε ανακοίνωση – κάλεσμα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Άρτας, που υπογράφεται από τον Πρόεδρό του Κώστα Πανέτα και τον Γ.Γ Γρηγόρη Τατσιόπουλο, για την 8η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία αναφέρονται τα εξής: «Για 8η συνεχή χρονιά η "Φλόγα της Αγάπης" περιδιαβαίνει ολόκληρη τη χώρα, μεταλαμπαδεύοντας σε κάθε γωνιά το μήνυμα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, την αγάπη για το συνάνθρωπο και την αλληλεγγύη σε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη. Αφετηρία ήταν ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας στην οδό Πειραιώς στο Γκάζι, το Σάββατο 7 Αυγούστου 2010, όπου άναψε η "Φλόγα της Αγάπης" για να την παραλάβει ως πρώτος Λαμπαδηδρόμος ο διεθνής καλαθοσφαιριστής και αθλητικογράφος, Γιώργος Λιμνιάτης.
Κατόπιν τη μετέφερε με συνοδεία Ναυτοπροσκόπων στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, για να ανάψει το βωμό σε μια συγκινητική εκδήλωση με συμμετοχή εκπροσωπούν των Ομοσπονδιών θαλασσαιμικών Ελλάδος και Κύπρου, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, του Δ.Σ. της Τεχνόπολις, εκπροσώπων Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών από όλη την Ελλάδα και άλλων τοπικών παραγόντων. Ο σκοπός της Λαμπαδηδρομίας ως θεσμού εξ αρχής ήταν να συμπαρασύρει όσο περισσότερο κόσμο βρει στο διάβα της και να στρέψει το ενδιαφέρον του κοινού στην Εθελοντική Αιμοδοσία.
Η σημασία της Λαμπαδηδρομίας είναι δεδομένη, καθώς είναι ένας θεσμός που δύναται να φέρει το μήνυμα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας σε ένα ευρύτερο κοινό. Άλλο ένα δεδομένο είναι πως τα αποτελέσματα της Λαμπαδηδρομίας αναφορικά με το εθελοντικά προσφερόμενο Αίμα θα είναι πάντα αντάξια και ανάλογα της σημασίας και της σοβαρότητας με την οποία την αντιμετωπίζουμε, ο καθένας στο τόπο του και όλοι μαζί συνολικά».

Στη πλ. Σκουφά σήμερα και αύριο το Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή

Με το σύνθημα «Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση – Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής» πραγματοποιείται το 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Σκουφά στην Άρτα. Οι εκδηλώσεις του διημέρου, αρχίζουν στις 8:30 μ.μ. και περιλαμβάνουν αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη, μουσική από μαθητικά συγκροτήματα, Rock πρόγραμμα με τον Θ. Φώτη, αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, Θέατρο Σκιών, ομιλία για τις εκλογές στην Τοπική Διοίκηση από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου και μέλος της Ε.Π. της Β.Δ. Ελλάδας του ΚΚΕ Κώστα Κωτσαντή και λαϊκό γλέντι.
Σε ανακοίνωση – κάλεσμα της ΚΝΕ Άρτας αναφέρονται τα εξής: «Ξεκινάει η μεγάλη γιορτή της νεολαίας, των παιδιών της εργατικής τάξης, της νεολαίας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Μέσα από τις εκατοντάδες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα η ΚΝΕ προβάλλει πλατιά στη νεολαία την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Συζητάμε με τους χιλιάδες νέους που συναντηθήκαμε μαζί στις απεργίες και τους αγώνες, τους νέους που υποφέρουν από την καπιταλιστική κρίση και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, με τους νέους που προβληματίζονται. Συζητάμε για τις αιτίες που γέννησαν την καπιταλιστική κρίση, προβάλουμε το δικό μας δρόμο διεξόδου.
Γιατί λύση υπάρχει! Η κρίση είναι το πιο χαρακτηριστικό δημιούργημα του καπιταλισμού, που δείχνει με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τα ιστορικά όρια αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Η λύση βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής, στον άλλο δρόμο ανάπτυξης που έχει συμφέρον η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία να βαδίσουν, έρχεται μέσα από το νέο που γεννά η πάλη για μια νέα κοινωνία, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Σήμερα, που η επίθεση στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των παιδιών της είναι ολοκληρωτική και ολομέτωπη, που οι νεανικές συνειδήσεις βομβαρδίζονται με κηρύγματα υποταγής στο νέο μεσαίωνα, που οι δίκαιοι αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας συκοφαντούνται και το ΚΚΕ είναι στο στόχαστρο, μια είναι η απάντηση, ένας είναι ο δρόμος για εμάς.
Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής! Γιατί στην εργατική τάξη, στη νέα γενιά, δεν ταιριάζουν η μοιρολατρία, ο συμβιβασμός, η απογοήτευση. Γιατί ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος! Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο!».

Αυξημένο 7,3% το ποσοστό επιτυχίας των Αρτινών μαθητών

Αυξημένο κατά 7,3% είναι φέτος το ποσοστό επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών από τα σχολεία του Νομού Άρτας. Σύμφωνα με το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας Νικόλαο Ράπτη, πέρσι συνολικά στο Νομό μας το ποσοστό επιτυχίας ήταν 69,9% και φέτος ανέβηκε στο 77,20%. Στην Άρτα, ο αριθμός των επιτυχόντων ανέρχεται στους 544, εκ των οποίων οι 465 εισάγονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με το 90% και οι 79 με το 10%.
Ο κ. Ράπτης δηλώνει αισιόδοξος για ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στις 13 Σεπτεμβρίου, παρά τα προβλήματα κενών θέσεων που δημιουργεί το κύμα φυγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση λόγω αιτήσεων συνταξιοδότησης από πλευράς εκπαιδευτικών. Στη Δ/νση της Άρτας έχουν υποβληθεί 52 αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Τα περισσότερα κενά υπάρχουν στην ειδικότητα των φιλολόγων ενώ τα υπόλοιπα, σύμφωνα με τον κ. Ράπτη, μπορούν να τακτοποιηθούν με εσωτερική διευθέτηση.
Ωστόσο η διαβεβαίωση της υπουργού Παιδείας ότι έχουν εξασφαλιστεί ικανές πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών, κάνει τον κ. Ράπτη να αισιοδοξεί ότι πολύ γρήγορα θα γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις για την κάλυψη αυτών των κενών. Η έναρξη των σχολείων θα γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου με τον καθιερωμένο αγιασμό ενώ την ίδια μέρα θα γίνει και η διανομή των βιβλίων από τα οποία έχει παραληφθεί ήδη το 76% της παραγγελθείσας ποσότητας.

Συγχαρητήρια Δημάρχου

Ο Δήμαρχος Άρτας Πάνος Οικονομίδης μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Συγχαρητήρια στα παιδιά μας που και εφέτος έδωσαν με επιτυχία τη μάχη των εξετάσεων. Μια επιτυχία σημαντική που επιτεύχθηκε με πολυετείς αγώνες και θυσίες από παιδιά και γονείς. Παράλληλα θέλω να αναφερθώ και στα παιδιά που ατύχησαν. Οι Πανελλαδικές είναι διαγωνισμός για την κατάληψη θέσεων, δεν είναι εξέταση για αξιολόγηση γνώσεων. Πέραν αυτού δε χάθηκε ο κόσμος καθώς η είσοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αποτελεί πανάκεια. Εξάλλου, όσοι το επιθυμούν και εφόσον το επιθυμούν πραγματικά, έχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες για να πετύχουν το στόχο τους. Και πάλι εύχομαι συγχαρητήρια, καλή πρόοδο και δύναμη και υγεία σε όλα τα παιδιά…».

Πρόσκληση σε συγκέντρωση

Τους δημοκρατικούς πολίτες της περιοχής μας καλεί σε συγκέντρωση η Πρωτοβουλία για την Συγκρότηση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του ξενοδοχείου ΚΡΟΝΟΣ. Απ’ την κεντρική επιτροπή του κόμματος θα παραβρεθεί ο καθηγητής Γεράσιμος Γεωργάτος, ο οποίος πριν την συγκέντρωση θα παραχωρήσει συνέντευξη στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, την οποία έχουμε την αίσθηση ότι θα πλαισιώσουν οι πολίτες της Άρτας

Οι αντιμνημονιακοί του ΠΑΣΟΚ συγκροτούνται

Κινητικότητα, που ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί έως ποιο σημείο μπορεί να φτάσει, καταγράφεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς ένα κομμάτι του διαφωνεί πλήρως με τις επιλογές της κυβέρνησης. Κομβικό σημείο αποτελεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ανήμερα της ίδρυσής του, στις 3 Σεπτεμβρίου, εκεί όπου αναμένεται να κατατεθεί από περίπου 50 μέλη του κείμενο με το οποίο θα εκδηλώνεται η διαφωνία με την πολιτική που ακολουθείται, ενδεχομένως και η αποχώρησή τους από το ΠΑΣΟΚ.
Οι εξελίξεις αυτές συνδυάζονται με τις κινήσεις που γίνονται ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεδομένου ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε κοινή υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής.
Το πρόσωπο που προκρίνεται ως το καταλληλότερο για να εκφράσει το "αντιμνημονιακό μέτωπο" είναι ο γνωστός εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος σε επικοινωνία που είχε με την "Αυγή" της Κυριακής διευκρίνισε ότι έως τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να προβεί σε καμία ενέργεια. Θα περιμένει, όπως είπε, τις κινήσεις και τις ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων που θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου και μετά θα μιλήσει.
Πάντως στελέχη που έχουν συγκροτήσει την κίνηση "Δημοκρατική Συνεννόηση" πραγματοποιούν την Τετάρτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εκδήλωση με ομιλητές τον Κώστα Βεργόπουλο, τον Αλέξη Μητρόπουλο, τον ανεξάρτητο βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σπύρο Παπασπύρο και τον πανεπιστημιακό Νότη Μαριά, ενώ τη συζήτηση, που έχει θέμα "Καλλικράτης - Μνημόνιο - Πολιτικές Εξελίξεις", θα συντονίσει ο Βαγγέλης Χωραφάς.
Τις προσεχείς ημέρες θα κυκλοφορήσει η διακήρυξη της "Δημοκρατικής Συνεννόησης", η οποία θα συνοδεύεται από περίπου 300 υπογραφές. Να σημειωθεί ότι κεντρικό ρόλο στις κινήσεις που γίνονται παίζουν πρόσωπα όπως ο Βασίλης Οικονόμου, ο πρώην βουλευτής Λευτέρης Τζιόλας, ο εκδότης του περιοδικού Monthly Review Βαγγέλης Χωραφάς, ο οικονομολόγος Κώστας Μελάς, ο πρώην γ.γ. Αθλητισμού Νίκος Έξαρχος, ο δικηγόρος Άρης Κωσταντάκης, καθώς και η ομάδα του περιοδικού "Νέος Αγωνιστής" (Αριστομένης Συγγελάκης, Βασίλης Αποστόλου κ.ά.).

Μεγάλη θλίψη στη Κηδεία του Σμηναγού


Κηδεύτηκε το περασμένο Σάββατο στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Άρτα, ο αδικοχαμένος σμηναγός Αναστάσιος Μπαλατσούκας, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη σύγκρουση των δύο F-16 στον αέρα, το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Αυγούστου.
Εκατοντάδες συμπολίτες, συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι του συνόδευσαν τον άτυχο 33χρονο στην τελευταία του κατοικία ενώ στη γειτονιά που έμενε η οικογένεια επικράτησε θρήνος. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Μπεγλίτης, ενώ στεφάνια κατατέθηκαν στην σορό του, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου κ.α.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου κατέληξε και ο σμηναγός Ιωσήφ Αναστασάκης, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στην ίδια σύγκρουση. Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, παρατείνεται κατά δύο ημέρες το διακλαδικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.


Ενός λεπτού σιγή

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αρτινού σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας Αναστάσιου Μπαλατσούκα ο οποίος έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, όταν το αεροσκάφος του συγκρούστηκε με άλλο κατά τη διάρκεια άσκησης στην Κρήτη, κράτησαν τα μέλη τόσο του Δημοτικού όσο και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Άρτας πριν την έναρξη των συνεδριάσεών τους το βράδυ της Δευτέρας, ύστερα από πρόταση του Δημάρχου Άρτας Πάνου Οικονομίδη και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Ν.Σ. Άρτας Κώστα Μπόβολου αντίστοιχα.
«Θα ήθελα εκ μέρους του Σώματος και όλης της τοπικής κοινωνίας να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή για το θάνατο του παλικαριού, του Τάσου του Μπαλατσούκα, που έπεσε στο καθήκον για την πατρίδα στην προσπάθειά του να γίνει καλύτερος απ’ το γνωστό ατύχημα που συνέβη προ ημερών» είπε ο Δήμαρχος κ. Οικονομίδης στην έναρξη του Δ.Σ. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, εκτός από την τήρηση ενός λεπτού σιγής, αποδέχτηκε ομόφωνα την πρόταση του Νομάρχη Γιώργου Παπαβασιλείου για την έγκριση ενός συμβολικού ποσού που θα διατεθεί ως συνδρομή για την ανέγερση μνημείου στη μνήμη του Αν. Μπαλατσούκα. «Ήταν αετός, εμείς τον θεωρούμε ήρωα. Δεν του πρέπουν κλάματα, του πρέπει τιμή και ευγνωμοσύνη και πρέπει να τη δείξουμε» τόνισε ο Νομάρχης.

Η μαγεία της παλιάς φωτογραφίας...


Το filoiko.blogspot. com ένωσε τους Φιλιππιαδιώτες που γέμισαν ασφυκτικά την κεντρική πλατεία της πόλης

Η αρχή έγινε, με την διάθεση να προβληθεί η ιστορία της Φιλιππιάδας, μέσα από την συγκέντρωση και προβολή των φωτογραφιών μιας άλλης εποχής, τότε που τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Η συγκέντρωση των φωτογραφιών, έγινε μια ελκυστική υπόθεση πολλών Φιλιππιαδιωτών και το filoiko.blogspot. com, δεν είναι πλέον του διαχειριστή του Μιλτιάδη Ζήκου, αλλά όλων των κατοίκων της περιοχής, που περνούν συντροφιά μ’ αυτό πολλές ώρες και αναπολούν ωραίες στιγμές της άλλης εποχής.
Όμως ο διαχειριστής του blog Μιλτιάδης Ζήκος, δεν έμεινε με την ικανοποίηση της αποδοχής που είχε μέχρι τότε η Φιλιππιάδα. Έκανε, την κατάλληλη στιγμή ένα βήμα πιο μπροστά. Την προσπάθεια που έγινε αποδεκτή την έκανε περισσότερο κοινωνική και την μετέφερε απ’ τον άψυχο υπολογιστή στην κεντρική πλατεία της πόλης και ζήτησε απ’ όλους τους συμπολίτες του, να θυμηθούν την δεκαετία του ’50 μέσα από τις φωτογραφίες που είχε συγκεντρώσει. Έφτιαξε και το σκηνικό ανάλογο και η πλατεία της Φιλιππιάδας, γέμισε τόσο ασφυκτικά, που κανένας δεν περίμενε. Η εκδήλωση ήταν μοναδική και το filoiko.blogspot. com, κάνοντας τον απολογισμό του σημειώνει: «Κατάμεστη ήταν η κεντρική πλατεία της Φιλιππιάδας την Τετάρτη 25 του μηνός για την βραδιά που διοργάνωσε το blog μας με τίτλο ΑΠΟΨΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. Αρκετός κόσμος είχε ερθει από νωρίς να πιάσει θέση και οι 300 καρέκλες που τοποθετήσαμε στο κέντρο της πλατείας δεν φτάσαν και παρα πολλοί παρακολούθησαν όρθιοι την εκδήλωση». Ήταν έτσι τα πράγματα και ο διαχειριστής του blog, μάλλον λίγα έγραψε. Ωστόσο η αναφορά του έχει την σημασία της.

Τι έγινε


Αξίζει να δούμε την περιγραφή της εκδήλωσης απ’ το ίδιο το blog, που γράφει: «Στην εκδήλωση παραυρέθηκε ο Δήμαρχος Φιλιππιάδας Δημήτρης Γιολδάσης. Χαιρέτησε στην αρχή η γνωστή συμπατριωτισά μας δημοσιογράφος Κατερίνα Κωλέτση
Εκ μέρους της διοργάνωσης ο διαχειριστής του blog Μιλτιάδης Ζήκος αφου ευχαρίστησε τον κόσμο για την μεγάλη συμμετοχή αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα παρουσία του filoiko στα δρώμενα της Φιλιππιάδας και περισσότερο βέβαια στο θέμα με τις παλιές φωτογραφίες. Ακολούθως ο νεαρός Θέμης Αυγέρης διάβασε τον Tουριστικό Οδηγό 2020 που έχει γράψει ο Βησσαρίωνας Γιωρσπύρος ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κείμενα που έχει φιλοξενήσει το blog. Και περάσαμε μετά στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης Η πλατεία σώπασε, σβήσαν όλα τα μαγαζιά τα φώτα και τον ήχο. Με τα μάτια όλων στραμμένα στην τεράστια οθόνη και την ειδικά επιλεγμένη μουσική ξεκίνησε το όμορφο νοσταλγικό ταξίδι. Ταξιδέψαμε στο παρελθόν μέσα από υπέροχες ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Θυμηθήκαμε, πρόσωπα και γωνιές αυτής της πόλης. Αρκετές και οι εκπλήξεις ανάμεσα στην προβολή των φωτογραφιών όπως -το ηλεκτρόφωνο από το ΧΡΥΣΟ ΠΕΤΑΛΟ που τοποθέτησε στην εξέδρα ο Κώστας Ευαγγέλου (Βετζίνας) -το κοριτσάκι που έριξε το κέρμα στο ηλεκτρόφωνο -ο Βασίλης Κοτσαρίνης και ο Κώστας Νάστος στην ίδια πόζα με το ηλεκτρόφωνο μετά από 45 χρόνια. -ο Στέργιος ο Μάστακας που κατέβηκε από μια παλιά φωτογραφία για να παίξει ζωντανά με το ακορντεόν του όπως και ο Θανάσης Σιαφάκας με την φυσαρμόνικα και ο Μιλτιαδης Ζήκος με την κιθάρα του. Και βέβαια όλοι αναφέρθηκαν στον πρωτότυπο τρόπο που διαλέξαμε με τα μεγαφωνα πάνω στο τρακτέρ το μεσημέρι στους δρόμους της Φιλιππιάδας.Φορτίστηκε από συναίσθημα αρκετά η ατμόσφαιρα ο κόσμος συγκινήθηκε και το εισπράξαμε μετά που μας έσφιγγε το χέρι και μας ευχαριστούσε για αυτό που κάναμε. Η εκδήλωση ξεπέρασε τις δύο ώρες.Οι φωτογραφίες είναι προσφορά του Παναγιώτη Δημητρίου».

Η προσφορά ενώνει…


Που να φανταστείς, πριν μερικές δεκαετίες, ΟΛΗ την Φιλιππιάδα ενωμένη, να παρακολουθεί μια εκδήλωση, η οποία είχε πολλά να θυμίσει, αλλά και να αναδείξει, ως κυρίαρχη στην λειτουργία μιας πόλης, την διάθεση για προσφορά.
Ο καλός φίλος Μιλτιάδης Ζήκος, τα κατάφερε. Πολύ καλά μάλιστα. Εργάστηκε με υπομονή και επιμονή, συγκέντρωσε φωτογραφίες, με ιστορία για την πόλη και οικογενειακή αξία για τους πολίτες και σε μια βραδιά, έφερε τους πάντες στα χρόνια της δεκαετίας του ’50, όπου η ζωή ήταν εντελώς διαφορετική και οι συνθήκες περίεργες. Ανέδειξε την καλή πλευρά εκείνης της εποχής και έδειξε, με κατανοητό τρόπο, ότι σε μια μικρή πόλη, με απλές, αλλά σημαντικές κινήσεις, μπορείς να ενώσεις και να δημιουργήσεις το διαφορετικό, να οδηγήσεις τον πολίτη, μακριά απ’ την μίζερη καθημερινότητα, η οποία τον καταδυναστεύει. Ο Μίλτος, με την προσπάθειά του έγραψε ιστορία. Και είμαστε σίγουροι πως θα συνεχίσει να γράφει η ιστορία, όπως άλλωστε είπε και ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια του filoiko.blogspot. com θα συνεχιστεί. Μπράβο Μίλτο…

Για την πικρή επέτειο του Κων/νου Βάγια

Της ΡΗΝΟΥΛΑΣ ΤΟΔΟΥΛΟΥ

Αθήνα, 31 Αυγούστου 2010

Πολυαγαπημένε Δήμαρχε,
Αγαπημένε μου φίλε Κώστα,

Έτσι όπως σε είχα δει ακίνητο πριν ένα χρόνο κι ενώ εγώ είχα πάρα πολλά για να σου πω – και άλλοι πολλοί θα είχαν – σίγουρα όλη η πόλη – πιστεύω. Έτσι είσαι συνέχεια στο νου μου.
Πολλές φορές, όπως κονταροχτυπιόσουν, χωρίς σταματημό, μου θύμιζες τον Διγενή.
Η προσωπικότητά σου ήλιος στο Αρτινό στερέωμα. Ένας εσύ για όλους εμάς τους Αρτινούς νοιαζόσουν.
Ευλογημένοι οι πόθοι σου και οι σκέψεις σου κι ας σε ταλάνευαν μερόνυχτα τα σχέδια για να χτιστούν «τα τείχη» που ήταν ακόμα από τους άθλιους «Μαυριτανούς» ερείπια… ξεχασμένα.
Ποθούσες να φτιάξεις την Αμβρακεία έτσι όπως θα έπρεπε να είναι, πανέμορφη, πολιτισμένη. Πάλεψες να αποκτήσει η ιστορία μας φωνή. Ο πόθος για το όνειρό σου ήταν πάντα ήλιοι και φεγγάρια, τα φώτα για τους δρόμους των παιδιών του κόσμου όλου.
-Ναι η πόλη πρέπει ξανά να λάμψει, είχες πει. Και να χτιστεί εξ αρχής.
Την έσκαψες συνθέμελα. Έχτιζες και πάλι έχτιζες. Σήκωνες μόνος σου όλες τις πέτρες μία προς μία χωρίς έπαρση με Μακρυγιαννέικη αυταπάρνηση.
Την ίδια στιγμή ο αναίτιος πόλεμος μαινόταν εμπρός και πίσω, ενώ οι ευθύνες σου ήταν τεράστιες για να χτιστούν τα τείχη. Κι εσύ έστεκες συνέχεια στις πολεμίστρες. Πώς άντεξες τόσα πολλά; Και ήσουν πάντα στητός και όρθιος;
Μα πόσο μοιάζεις με τον Διγενή!
Όλοι οι πολεμιστές γενναίοι αλλά μόνον εσύ ήσουν από το ξημέρωμα με το σπαθί στις ντάπιες. Έλαμπες από χαρά όταν έδειξες τον ήλιο που ανέτειλε στην πόλη.
Δεν παρακλείνω από όσα έκανες ούτε ίντσα και είναι λίγα όσα λέω, επειδή ήμουν εκεί. Με νου που έβλεπε τα πριν και τα μετά.
Η πόλη έλαμψε και αυτό έφερε τους Δωριείς ξανά.
Ναι εσύ μας είχες φέρει όλους πίσω, έναν-έναν.
Σου το είχα πει και το είχες ασπαστεί.
Και τώρα ποιος θα μας ξαναφέρει; Έχουμε σκορπιστεί και έχουμε απομείνει λίγοι.
Τώρα ο ουρανός είναι ακίνητος.
Η μπάλα μετέωρη ενώ περίμενε την πάσα, θρυμματίστηκε στη γη.
Πάγωσαν τα αρώματα στα περιβόλια,
έρευσαν σάπια τα αγαθά.
Οι σερβιτόροι μαρμάρωσαν με τα κεράσματα στο χέρι.
Πάγωσε η δύνη της ζωής.
Βουβάθηκαν τα πλήθη.
Ξέρουν πως δεν θάσαι πια ανάμεσά τους.
Πληγώθηκε η πόλη όλη. Πικρό το ψωμί για μας.
Τίποτα δεν είναι όπως πριν.
Να κοίτα ενώ ο ουρανός μας είχε χρώμα χρυσαφί, πέτρωσε και πήρε όλος ο τόπος την μορφή σου.
Μα εσύ με «του Ακρίτα τ’ άλογο και το κοντάρι τ’ Άγι-Γιωργιού θα ταξιδεύεις στα χρόνια».
Αλλ΄ όμως με τις ευχές των αγαπημένων σου για μουσική συνοδεία θα ταξιδεύεις και στο πλάι σου πάντα με τις μορφές των Δωριαίων που θα σε παραστέκουν αιώνια, έτσι θα ταξιδεύεις κι όλο θα ταξιδεύεις.
Πρέπει να σου πω – αν και θα το έχεις δει – πως ήλθαν τα Αρτινόπουλα να σε επισκεφθούν.
Ήταν στης Ορθοδοξίας όπως ξέρεις, την ημέρα με το μεγάλο πένθος. Τότε εσύ συνήθιζες να στέκεσαι όρθιος στην άκρη του δρόμου με τους αγαπημένους σου πάντα πλάι σου, να παίρνεις και να δίνεις τις ευχές. Μοίραζες γενναιόδωρα την αγάπη σου.
Στιγμές ανείπωτης και ανεπανάληπτης κοινωνικής ομορφιάς.
Τέτοιες μέρες έδινες το ραντεβού σου με το λαό για ευχές.
Τους είχα πει πως «το έθιμο για όλους αυτή την μέρα το καλεί αντί για άλλη προσφορά δάφνες να κρατούν».
Τότε μου είπαν «μόνο αυτό το λίγο; Για ένα Δήμαρχο τρανό;»
«Τίποτα ποτέ δεν ζήτησε» τους απάντησα. «Μόνο έδωσε. Μόνο προσφορές έκανε. Τίποτα δεν θέλησε για τον εαυτό του. Ο πόθος του ήταν να ανθίζει ο τόπος».
«Και μας οι προσφορές ποιες θάναι;
Πες μας εσύ που έζησες στην εποχή του».
«Τίποτα δεν θάναι αρκετό και ισάξιο με τις δικές του αιώνιες για όλους προσφορές.
Μακάρι να είναι ο φανός σας και το όραμά σας.
Μακάρι να βρείτε τον καλύτερο για να τον βάλετε στα πόστα, αυτό νομίζω θα τον ευχαριστούσε».
«Χωρίς προσφορά σ’ αυτόν που έσωσε τον τόπο; Δεν θάναι αποστροφή στο έργο του;».
«Τότε να κάνετε ότι πει η καρδιά σας και κείνος θα πάρει το μήνυμά σας».
Τ’ ακούς αυτά Δήμαρχε; Είναι αληθινά. Οι εμβολιασμοί στα δεντράκια έχουν πιάσει. Πέτυχε η κυκλοφορία των πάτριων χυμών. Θα αρχίσει η ανθοφορία και τα μικρά θα δώσουν τους καρπούς που περιμένεις. Η ιστορία δεν πέθανε.
Οι Δωριείς σου θάρχονται συχνά. Δεν θα χαθούνε…
Αγαπημένε μου δήμαρχε.
Όσο θα υπάρχουν Δωριείς αν και απών εσύ, θα τους φέρνεις.
Σαν τον Ελ Σιντ…


Ρηνούλα Τόδουλου

Το ΝΤΑΜΑΡΙ διέσωσε τον πολιτισμό...

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Το ΝΤΑΜΑΡΙ του Δήμου Πέτα, αποδεικνύεται, χρόνο με το χρόνο ότι είναι ο χώρος που μπορεί να δημιουργήσει τα πολιτιστικά γεγονότα και επί πλέον, να στείλει το μήνυμα στους πολίτες, ότι μπορούν να προκύψουν ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και να μην είναι αναγκασμένος κανένας, να αποδέχεται τα πολιτιστικά υποπροϊόντα, που με χαρακτηριστική άνεση κάποιοι επιλέγουν για να πουν στην συνέχεια ότι κάτι έκαναν.
Βεβαίως πρέπει να υπάρχει και η διάθεση των ανθρώπων, να μπουν στην διαδικασία της αναζήτησης του πολιτιστικού προϊόντος, να κουραστούν για να πετύχουν και να νοιώσουν στην συνέχεια, την ικανοποίηση της αποδοχής του πολίτη, που και το φετινό καλοκαίρι για το δήμο Πέτα και το Δήμαρχο Θόδωρο Μουσαβερέ είναι δεδομένη.
Σημαντικός ο απολογισμός. Καταγράφουμε τις εκδηλώσεις με τίτλους. Συναυλία της ορχήστρας ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ με Μπάση, Βέτα και ανάδειξη του Μίκη ως επίτιμου δημότη Πέτα. Συναυλία Θανάση Παπακωσνταντίνου, με υψηλή ποιότητα. Συναυλία Θάνου Μικρούτσικου - Χρήστου Θηβαίου, για την οποία δεν χρειάζονται ειδικές συστάσεις. Και η τελευταία με τον Μάριο Φραγκούλη, ο οποίος κυριολεκτικά μάγεψε. Να μην παραλειφτεί και η σπουδαία θεατρική παράσταση «ΙΠΠΕΙΣ» του Αριστοφάνη.
Όλα αυτά απ’ το Δήμο Πέτα και στον υπόλοιπο νομό, οι αφίσες για τα κλαρίνα και τα σκυλάδικα, κατέκλεισαν τους δρόμους, δημιουργώντας και δυσφορία και προβληματισμό. Κι όλα αυτά απέναντι στον μητροπολιτικό Δήμο, που οι εκδηλώσεις «ΑΠΕΙΡΟΣ ΓΗ» φέτος έγιναν για να γίνουν.
Ο χώρος αυτός πραγματικά αποτελεί κίνητρο για την δημιουργία εκδηλώσεων. Και κακώς δεν τον αξιοποίησαν και άλλοι φορείς της περιοχής μας, να μπουν στην διαδικασία αναζήτησης και είναι σίγουρο πως θα έφερναν το καλύτερο αποτέλεσμα, την στιγμή που απ’ το Δήμο Πέτα, είναι δεδομένη η απόφαση να δοθεί σε όποιον φορέα της ευρύτερης περιοχής αποφασίσει να συνεισφέρει στον πολιτισμό και να δώσει στους πολίτες το διαφορετικό.
Τώρα που ο Δήμος Πέτα κλείνει τον κύκλο και εντάσσεται στον μεγαλύτερο Δήμο Ν. Σκουφά, είναι σίγουρο πως για την ευρύτερη περιοχή αφήνει μια τεραστία παρακαταθήκη, η οποία ας θεωρηθεί και πρόκληση για τον πολιτισμό. Το χώρο, όπου μπορούν να διοργανωθούν ποιοτικές εκδηλώσεις, με ποιότητα.
Και φυσικά, χωρίς υπερβολή, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να σημειώσουμε ότι όλη αυτή η δουλειά, είναι προσωπική υπόθεση και αποτέλεσμα του δημάρχου Θόδωρου Μουσαβερέ.

Όπου φύγει… φύγει οι εκπαιδευτικοί στην Άρτα

Τα εκπαιδευτικά κενά που θα προκύψουν από τον αριθμό-ρεκόρ των εκπαιδευτικών που βγαίνουν στη σύνταξη είναι το μεγαλύτερο αγκάθι για τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας. 52 αιτήσεις για συνταξιοδότηση έχουν υποβάλει εκπαιδευτικοί της Β/θμας Εκπαίδευσης Άρτας ενώ στην Α/θμια Εκπαίδευση Άρτας, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Λεωνίδα Γκόρο. Ο αριθμός των δασκάλων και νηπιαγωγών που έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης είναι πενταπλάσιος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ.
Φέτος επίσης ήταν και η χρονιά με τους λιγότερους διορισμούς εκπαιδευτικών. "Η χρονιά φέτος είναι απ’ τις πιο δύσκολες των τελευταίων δεκαετιών κι αυτό οφείλεται και στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα αλλά και στην αθρόα συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών που για φέτος έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αφού έχουν φτάσει στον αριθμό 50 ενώ τα άλλα χρόνια είχαμε συνταξιοδοτήσεις του αριθμού 10 των δασκάλων και 4-5 νηπιαγωγών συνήθως κάθε σχολική χρονιά" ανέφερε ο κ. Γκόρος. "Εμείς απ’ την πλευρά μας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να λειτουργήσουν τα σχολεία και φέτος χωρίς προβλήματα.
Ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες συσκέψεις με την περιφέρεια στα Γιάννενα αλλά και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στην Αθήνα την προηγούμενη Δευτέρα. Έχουμε τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και από το υπουργείο Παιδείας ότι αυτές τις μέρες θα δώσουν τις αναγκαίες πιστώσεις προκειμένου 8.000 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί και άλλοι τόσοι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να έρθουν προκειμένου να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα σχολεία" τόνισε ο προϊστάμενος της Α/θμιας Εκπαίδευσης. Για τα βιβλία ανέφερε ότι έχει έρθει το 85%, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί στο 5ο και στο 8ο δημοτικό σχολείο. Ήδη από χθες οι προϊστάμενοι και οι Δ/ντές των πολυθέσιων σχολείων τα παραλαμβάνουν και θα είναι έτοιμα να διατεθούν στους μαθητές την πρώτη μέρα κιόλας της έναρξης των σχολείων.
Για αποχή των υπαλλήλων των ΟΤΑ α΄ βαθμού από κάθε εκλογική διαδικασία στις 7 Νοεμβρίου προειδοποιεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ το Υπουργείο Εσωτερικών εάν το Υπουργείο δεν φροντίσει έγκαιρα για τον καθορισμό εκλογικής αποζημίωσης στους εμπλεκόμενους δημοτικούς υπαλλήλους. Σε έγγραφο που εστάλη στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση, με κοινοποίηση στον Υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Ντόλιο, στο Γ.Γ. Δημήτρη Στεφάνου και στη Γενική Δ/νση Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δ/νση Οργάν. & Λειτουργίας Ο.Τ.Α, Τμήμα Προσωπικού Ο.Τ.Α., το οποίο υπογράφει εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο πρόεδρος Θέμης Μπαλασόπουλος και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Ιωάννης Τσούνης αναφέρονται τα εξής:
«Σας ενημερώνουμε ότι στους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α., καταβάλλονται κατ΄ αποκοπή έξοδα κίνησης λόγω των συχνών μετακινήσεών τους, σύμφωνα με την τελευταία κοινή Υπουργική Απόφαση (αριθμ.:2/95080/0022/29-12-2008), Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Β΄-ΑΡΙΘΜ.ΦΥΛΛΟΥ 2684/31-12-2008).
Στην πορεία, με το άρθρο 9, παρ. 4 του Ν.3345/2005 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ.ΦΥΛΛΟΥ 138/16-6-2005) στα ανωτέρω κατ΄ αποκοπή έξοδα κίνησης ενσωματώθηκε η εκλογική αποζημίωση που ελάμβαναν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά την διενέργεια των Εθνικών Εκλογών, των Ευρωεκλογών και των Εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού. Το 2010 με την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας τα κατ’ αποκοπή έξοδα κίνησης που ανέρχονταν σε 365,00 ευρώ μειώθηκαν κατά 20%, ήτοι, σήμερα καταβάλλονται 292,00 ευρώ.
Επειδή στις 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 θα διενεργηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και στους Δήμους, σας κάνουμε γνωστό ότι θα πρέπει να καταβληθεί στους εμπλεκόμενους Δημοτικούς Υπαλλήλους για την ανάδειξη των ανωτέρω αιρετών εκλογική αποζημίωση, καθόσον όπως γνωρίζετε είναι οι μόνοι που απασχολούνται για την προετοιμασία, την διεξαγωγή και την μεταφορά των αποτελεσμάτων.
Κύριε Υπουργέ, αν δεν φροντίσετε έγκαιρα για τον καθορισμό αποζημίωσης, σας κάνουμε γνωστό ότι οι υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού θα απέχουν από κάθε διαδικασία. Δεν είναι δυνατόν να καταβάλλεται εκλογική αποζημίωση σε εργαζόμενους σ΄ άλλες υπηρεσίες που δεν απασχολούνται καθόλου στη διαδικασία των εκλογών και σ΄ αυτούς που απασχολούνται πραγματικά να μην καταβάλλεται εκλογική αποζημίωση».