Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ "Η ΓΝΩΜΗ"

Κυκλοφορεί "Η ΓΝΩΜΗ"

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ από την 2η σελίδα της "Γ"

Δεκάδες μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της «Γ», αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας. «Δεν δικαιούνται να το εγκαταλείψουν στην τύχη του» είναι η κοινή συνισταμένη των μηνυμάτων. Επί πλέον γίνεται αναφορά και στην προσπάθεια που κάνει η εφημερίδα μας. «Ποιος θα σας το αναγνωρίσει;» αναρωτιέται αναγνώστης, ο οποίος δηλώνει πως τα στοιχεία του είναι στην διάθεση της εφημερίδας.

Σημασία έχει ότι γίνεται προσπάθεια, υπάρχει το θέμα στην επικαιρότητα, το συζητούν πολλοί και στην Άρτα και μακριά απ’ αυτή, οπότε υπάρχει ελπίδα να γίνει κάτι, να δουν και οι παράγοντες του τόπου μας, την ευθύνη απέναντι στο Παγκόσμιο Μνημείο, που είναι τοπ γεφύρι της Άρτας.

Και καλά θα κάνει ο νέος δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, να μην ξεχάσει την ευαισθησία που έχει εκδηλώσει για το ιστορικό γεφύρι και τα όσα είπε σε συναντήσεις που είχε στην Αθήνα να γίνουν πράξη.

*****

Βρεθήκαμε στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο και η συζήτηση με τον ΤΑΞΙτζή ξεκινάει απ’ τον τόπο καταγωγής, τα χάλια της Αθήνας και το πόσο καλά είναι στην επαρχία. Λέγοντας Άρτα, θυμήθηκε ότι υπηρέτησε για οχτώ μήνες την θητεία του στο ΚΕΥΓ και είχε αναμνήσεις. «Τι φοβερός χώρος, ήταν το Τουριστικό Περίπτερο, πάνω απ’ το στρατόπεδο», μας είπε, για να ρωτήσει στην συνέχεια : «Πως πάει λειτουργεί και τώρα, όπως και τότε;»

Τι να απαντήσουμε; Ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή το έκλεισε, για να μετατραπεί σε χώρο εμπορίου και χρήσης ναρκωτικών, όπου το πανέμορφο προαύλιό του, είναι γεμάτο σύνεργα για την χρήση των ναρκωτικών και ότι μόλις σουρουπώσει, δεν μπορεί να περάσει από κει άνθρωπος, γιατί αν δεν έχει συγκεκριμένη αποστολή κινδυνεύει;

Τι να πούμε στον άνθρωπο… Να τον αφήσουμε με τις καλές αναμνήσεις του και να μείνουμε εμείς εδώ, να θυμούμαστε τις φοβερές επιλογές που έκανε η δημοτική αρχή που απέρχεται; Θλίψη προκαλούν και οι θύμησες, αλλά τι να κάνουμε. Επαναφέροντας στην επικαιρότητα, τις αρνητικές επιλογές των προηγούμενων, μπορεί να λειτουργήσουν θετικά στις επιλογές που θα κάνουν οι νέοι δημοτικοί μας άρχονες.

*****

Εμείς δεν μάθαμε τίποτα για τις επιλογές που θα κάνει ο νέος δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης και ποιους θα τοποθετήσει αντιδημάρχους, πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου και ποιους θα επιλέξει για συνεργάτες. Και επιμένει ο νέος δήμαρχος να μην λέει τίποτα για τις αποφάσεις που θα λάβει, μιας και γνωρίζει την κρισιμότητα των αποφάσεων αυτών και πόσο αυτές θα επηρεάσουν το μέλλον του τόπου. Οι πληροφορίες και οι προφητείες κάποιων, μπορεί να πέσουν και μέσα, μιας και με τις πιθανότητες που παίζουν, μπορεί να πετύχουν ένα από τα πέντε πρόσωπα που αναφέρουν. Αλλά αυτά, είναι για να γίνεται κουβέντα και τίποτα άλλο. Εκείνο που προέχει είναι να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν και στην λύση των προβλημάτων που πρέπει να είναι μπροστά απ’ τις εικασίες και τις ονοματολογίες.

*****

Αναβλήθηκε η Νομαρχιακή Συνέλευση της ΝΔ Άρτας, για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ήταν, όπως μάθαμε μια επιλογή του προέδρου του κόμματος, να αναβληθούν οι συζητήσεις, που μπορούν να δημιουργήσουν εντάσεις, ώστε τον επόμενο μήνα και με το νέο έτος, να γίνει σε ευρείες διαδικασίες ο απολογισμός για το τι έφταιξε στις εκλογές και χάθηκαν οι περισσότεροι Δήμοι.

Καλού κακού όμως, ο δημαρχονομάρχης είχε προετοιμαστεί. Μετά την συνάντηση που έκανε στο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ με όλους τους υποψηφίους του συνδυασμού του, είχε συνάντηση και στο γραφείο του με κάποιους εκ των πρωτοκλασάτων του συνδυασμού του. Για να γίνει η αντεπίθεση στη Νομαρχιακή Συνέλευση.

Η αντεπίθεση θα αφορά την στάση του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο. Που το κόμμα δεν βοήθησε τον συνδυασμό και έτσι χάθηκαν οι εκλογές. Βεβαίως ούτε κουβέντα, για την πορεία του εκλεκτού του κόμματος, που και ο ίδιος εκ των προτέρων γνώριζε ότι η απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος, από μόνη της δίχασε το κόμμα και δημιούργησε αντιδράσεις. Κι αν είναι κάπου που φταίει το κόμμα και αυτοί που έκαναν τις τελικές επιλογές, είναι στην απόφαση να είναι ο συγκεκριμένος υποψήφιος δήμαρχος, απόφαση η οποία απ’ την αρχή έδειξε ότι η ΝΔ οδηγείται σε επιλογή ήττας.

Όλα τα υπόλοιπα που συζητούνται και θα ακουστούν στη Νομαρχιακή Συνέλευση, όποτε κι αν γίνει αυτή, είναι δικαιολογίες, που κανέναν σοβαρό πολίτη δεν μπορούν να πείσουν.

*****

Κι αφού περί ΝΔ ο λόγος, με την προγραμματιζόμενη Νομαρχιακή Συνέλευση, δεν μπορεί να λείψει απ’ την στήλη ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Στάθης Νάνος. Βάλλεται από παντού. Απ’ την πλευρά του δημαρχονομάρχη λέγεται ότι το κόμμα δεν στήριξε την συγκεκριμένη υποψηφιότητα και έχει ευθύνες. Ποιος εκπροσωπεί το κόμμα και έπρεπε να το κινητοποιήσει; Φυσικά η πρόεδρος της ΝΟΔΕ, για τον οποίο λένε ότι είχε αλλού το μυαλό του.

Όσοι δεν κινήθηκαν με βάση την επιλογή του κόμματος και διαφώνησαν ανοιχτά, αλλά είχαν καλή πορεία στις εκλογές και άρα αναγνώριση από την κοινωνία, τον κατηγορούν ότι λειτούργησε υπέρ των κομματικών επιλογών αγνοώντας τα πάντα. Και είναι πολλά αυτά που δεν έπρεπε να αγνοήσει.

Που να βρει την άκρη ο πρόεδρος; Μάλλον δημιουργείται βαρύ κλίμα για τον πρόεδρο, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του.

*****

Οι Αστυνομικοί Σταθμοί Αγίου Σπυρίδωνα, Ανέζας, Άνω Καλεντίνης, Κομποτίου, Πέτα, Νεοχωρίου, Ροδαυγής, Σκουληκαριάς, Αγνάντων και Ανεμορράχης, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας, καταργούνται σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αντίδραση καμία. Ίσως γιατί οι εκπρόσωποί μας, θεωρούν αναγκαιότητα την κατάργηση των συγκεκριμένων σταθμών και δεν έχουν πληροφορηθεί ότι σ’ όλα τα χωριά του νομού μας κυριαρχεί ο φόβος, για κλοπές, επιθέσεις σε ανήμπορους γερόντους και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανένας. Περνάε οι αποφάσεις, έτσι στο ντούκου και ουδείς παράγων, έστω και της αντιπολίτευσης, για την τιμή των όπλων και μόνο, να κάνει μια δήλωση που να καταδικάζει την απόφαση αυτή και να προβληματίζεται για την αστυνόμευση των χωριών μας, για τα οποία κατά τα άλλα όλοι ενδιαφέρονται.

*****

Και πάλι στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα ο αντιπρόεδρος της Βουλής βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Λευκωσία, για να πάρει μέρος στο προγραμματικό συνέδριο του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ, που έγινε παρουσία του επίτιμου προέδρου του Βάσσου Λυσσαρίδη. Εκπροσώπησε το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση και η ομιλία που έκανε ήταν ουσιαστική , δίνοντας το στίγμα και της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΕΔΕΚ.

*****

Ανοίγει αύριο το ΙΚΕΑ στα Γιάννενα και η πρώτη θετική είδηση είναι ότι σ’ αυτό θα απασχοληθούν περί τα 200 άτομα απ’ την περιφέρεια Ηπείρου. Καλό αυτό, όπως καλό είναι για τους καταναλωτές, το ότι θα μπορούν να βρουν έπιπλα και ότι άλλο αυτό πουλάει σε πολύ καλές τιμές, όπως όλοι γνωρίζουν. Και τώρα τα δύσκολα: Πόσα καταστήματα σ’ όλη την Ήπειρο, θα οδηγήσει σε κλείσιμο η λειτουργία του κολοσσού που λέγεται ΙΚΕΑ; Εκατοντάδες, μας είπε φίλος που ασχολείται μ’ αυτά. Και απ’ αυτά τα καταστήματα που θα κλείσουν, πόσοι νέοι άνεργοι θα προκύψουν; Διπλάσιοι είναι η απάντηση. Έτσι δηλαδή για να λέμε και τα καλά και τα κακά.

*****

Διαδικτυακή δημοσκόπηση έκανε την περασμένη Τετάρτη το «fimotro.blogspot.com» με αφορμή την απεργία των δημοσιογράφων και ερώτηση για το τηλεοπτικό δίδυμο που θα έλειπε στους πολίτες, με την απεργία, αναφέροντας τους αστέρες της τηλεόρασης που κάθε βράδυ ή πρωί… τρομοκρατούν τους πολίτες. Τρέμη – Πρετεντέρης, Χατζηνικολάου – Τράγκας, Καμπουράκης – Οικονομέας κλπ. Η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών δήλωσε ΚΑΝΕΝΑΣ. Αν αυτή η πλειοψηφία λειτουργούσε έτσι καθημερινά, είναι σίγουρο πως θα είχαμε και άλλο επίπεδο στα δελτία ειδήσεων που βλέπουμε και μπορεί να γινόταν απόπειρες για αξιοπρεπή τηλεόραση.

Δικαίως αγανακτεί ο νυν δήμαρχος Κομποτίου και εκλεγείς δήμαρχος Ν. Σκουφά Στάθης Γιαννούλης, με όσα λέγονται για την λειτουργία του ΧΥΤΑ και το ενδεχόμενο να μεταφερθούν εκεί ποσότητες σκουπιδιών απ’ το νομό Ιωαννίνων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Απορριμάτων Στάθης Γιαννούλης, επιμένει ότι όσοι κάνουν καταγγελίες ή διαδίδουν πληροφορίες για τόσο σοβαρά θέματα, θα πρέπει πρώτα να έχουν πληροφορηθεί και την άποψη του Συνδέσμου Αποκομιδής Απορριμμάτων, ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση.
Σωστή η παρότρυνση του Στάθη Γιαννούλη, θα πρέπει να την λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους οι καταγγέλλοντες, που επιμένουν σε πληροφορίες, οι οποίες δεν στέκουν.
Κι επί πλέον δεν έχουν το δικαίωμα να δημιουργούν σύγχυση, πάνω σ’ έναν τόσο σοβαρό θέμα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και το περιβάλλον.

Πρέπει να γίνει πιό παραγωγική η ελληνική οικονομία

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική περί τα οικονομικά εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στα Γιάννινα, με πρωτοβουλία της κεντρικής διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς.
Στο Grand Serai – Ξενία συναντήθηκαν μέτοχοι και Ηπειρώτες επιχειρηματίες, προς τους οποίους κορυφαία στελέχη της Πειραιώς, με την ευκαιρία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ανέλυσαν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την Ευρωζώνη, καθώς και τις πολιτικές που υλοποιεί το Ίδρυμα στο νέο περιβάλλον, με γνώμονα τα συμφέροντα των μετόχων της, των πελατών της και της εθνικής οικονομίας.
Κύριος ομιλητής στην χθεσινοβραδινή εκδήλωση ήταν ο καθηγητής (πρώην Υπουργός) κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, οικονομικός Σύμβουλος της Τράπεζας, ο οποίος στην μεστή ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε τον αναντικατάστατο ρόλο του ευρώ, για την σταθερότητα και την αντοχή των ευρωπαϊκών οικονομιών και απέρριψε κατηγορηματικά τα κακόβουλα σενάρια εγκατάλειψης του κοινού νομίσματος, τα οποία μόνο κακό προκαλούν.
Ακόμη περιέγραψε με ανησυχία τις ανισορροπίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, στα εμπορικά ελλείμματα και πλεονάσματα των χωρών του Νότου και του Βορρά αντίστοιχα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μιας παραγωγικής στροφής της ελληνικής οικονομίας, με περισσότερες επενδύσεις, μεγαλύτερη εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Αναπληρωτής CEO του Ομίλου κ. Στ. Λεκκάκος, παρουσίασε το μακρο-οικονομικό περιβάλλον στην χώρα μας και την πολιτική των ελληνικών τραπεζών στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Τόνισε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις σταδιακής επανάκαμψης της εμπιστοσύνης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας στη συνέχεια και αυτό φαίνεται τόσο από την αντιστροφή της διαρροής καταθέσεων προς το εξωτερικό, όσο και από την σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.
Ο κ. Λεκκάκος τέλος περιέγραψε την αναπτυξιακή πολιτική του Ομίλου Πειραιώς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην χρηματοδότηση σημαντικών επενδύσεων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας, κυρίως σε καινοτόμους τομείς όπως για παράδειγμα οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας κ.λ.π.
Εκ μέρους της τράπεζας ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χρ. Αντωνιάδης, παρουσίασε αρχικά τις τελευταίες εξελίξεις στην αναδιοργάνωση του Ομίλου και τους κανόνες τραπεζικού δανεισμού στο νέο περιβάλλον, για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την μείωση των επισφαλειών.

Διαφορετικές συγκεντρώσεις και στην Άρτα

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Άντε πάλι να μιλήσουμε για την κατάντια των συνδικαλιστικών μας φορέων και στην μικρή Άρτα, όπου έτσι κι αλλιώς η συνεννόηση των εργαζομένων, θα έπρεπε να είναι δεδομένη, μιας και τα προβλήματα που υπάρχουν και αυτά που έρχονται μόνο με την ενότητα του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Άλλη συγκέντρωση το ΠΑΜΕ, με το Εργατικό Κέντρο, του οποίου την πλειοψηφία της διοίκησης έχει το ΚΚΕ, άλλη συγκέντρωση η ΑΔΕΔΥ, που την πλειοψηφία έχει το ΠΑΣΟΚ, άσχετα αν ο πρόεδρος ανήκει στον ΣΥΝ. Ζητάει να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας, λες και τον εργασιακό μεσαίωνα, δεν τον έφερε το κόμμα στο οποίο ανήκουν και ψηφίζουν.
Με τις ιδιοτροπίες της η κάθε παράταξη και φυσικά με κομματική γραμμή, για το τι πρέπει να κάνουν και πώς να το κάνουν. Ο λεγόμενος κυβερνητικός συνδικαλισμός, που χωρίζει (όπως λειτουργούσε πάντα) αντί να ενώνει τους εργαζόμενους, δείχνει να κυριαρχεί στην Άρτα και φυσικά να απομακρύνει τους εργαζόμενους απ’ τους κοινωνικούς αγώνες.
«Τελευταία φορά που πήγα σε συγκέντρωση» μας έλεγε συμπολίτης μας, ο οποίος λίγες ημέρες πριν έκανε λόγο για την αναγκαιότητα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, αφού άλλος τρόπος αντίστασης στην λαίλαπα των κυβερνητικών μέτρων δεν υπάρχει. Κι όμως απογοητεύτηκε απ’ το θέατρο του παραλόγου, που είχε ως πρωταγωνιστές τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές.
Πόσοι άλλοι εργαζόμενοι, θα ένοιωσαν την ίδια απογοήτευση με το θέαμα που παρουσιάζουν οι δυό ξεχωριστές κινητοποιήσεις; Εκατοντάδες είναι η απάντηση, η οποία όμως ουδόλως προβληματίζει όσους αποφασίζουν να λειτουργήσουν έτσι και να σχεδιάσουν την αντιπαλότητα των εργαζομένων, άρα την επιβίωση των κυβερνητικών παραγόντων, που με χαρακτηριστική άνεση προτείνουν και ψηφίζουν τον εργασιακό μεσαίωνα.
Η πρόταση είναι σαφής και την καταθέτουν οι πάντες. Οι λίγοι όμως κυβερνητικοί συνδικαλιστές έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν κόντρα στην πρόταση που κάνουν όλοι και να έχουν μερικούς ακόμη εργαζόμενους πίσω τους για να τους νομιμοποιούν.
Και φυσικά τα νομοσχέδια που θα ακολουθήσουν, θα είναι πιο βαριά για τον εργαζόμενο, που «δεν έχει στον ήλιο μοίρα».
Ας τους χαιρόμαστε λοιπόν τους συνδικαλιστές μας και τοπικά. Ας τους επιτρέψουμε, να σχεδιάζουν πως θα περάσουν τα πιο αντιλαϊκά μέτρα. Και να τους ανεχόμαστε κιόλας, όταν δηλώνουν ότι κάνουν αγώνα υπέρ των εργαζομένων. Ντροπή!

Διαγραφή Παπαχρήστου: O Παπανδρέου ο μικρός… έκοψε ένα δάχτυλο

Διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ και ο βουλευτής Πρεβέζης του κόμματος Βαγγέλης Παπαχρήστος η επιλογή του να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις αλλαγές στα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ.
Το νομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας υπερψηφίστηκε επί της αρχής με τις 156 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
H φράση «έκοψε ένα δάχτυλο» , είναι μεταφορική, έχει ωστόσο την ιστορία της: Την είχε χρησιμοποιήσει ο Θεόδωρος Πάγκαλος, πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αποφάσιζε να τον απομακρύνει από την κυβέρνησή του. «Ο Σημίτης έκοψε ένα από τα δάχτυλά του», είχε πει τότε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, θέλοντας να θυμίσει ότι υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ανόδου του Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία και την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Και, παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες τους, ο πληθωρικός Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε πολιτικός σύμμαχος του θεωρητικού του «εκσυγχρονισμού».
Σε μια αντίστοιχη θέση βρέθηκε απόψε ο Γιώργος Παπανδρέου, έστω κι αν ο βουλευτής Πρέβεζας Βαγγέλης Παπαχρήστος δεν έχει το πολιτικό εκτόπισμα του Θεόδωρου Πάγκαλου. Είδε τον Πρωθυπουργό να τον διαγράφει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επειδή καταψήφισε επί της αρχής του το πολυνομοσχέδιο για ΔΕΚΟ, εργασιακά και φορολογία, παρόλο που στο παρελθόν υπήρξε ένας εκ των πλέον ένθερμων υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου.
Στη δύσκολη μάχη του 2007 μάλιστα, απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Βαγγέλης Παπαχρήστος είχε ρόλο “επιλοχία” των βουλευτών του ΠαΣοΚ που στάθηκαν στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, με το ΠαΣοΚ στην Κυβέρνηση, ο Βαγγέλης Παπαχρήστος εκτοπίστηκε από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να βρεθεί “απέναντι”. Και η αποψινή στάση του σε ένα κρίσιμο για την Κυβέρνηση νομοσχέδιο, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Γιώργο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να τον διαγράψει.


www.statesmen.gr

Τώρα αλλάζουν πολλά στην Πρέβεζα

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Αλλάζουν οι όροι στο πολιτικό παιχνίδι στο γειτονικό νομό Πρέβεζας. Η διαγραφή του βουλευτή Βαγγέλη Παπαχρήστου, ανοίγει νέους δρόμους, αλλά για ποιους; Για τον απερχόμενο νομάρχη Βασίλη Ιωάννου, που είναι ένα σημαντικό στέλεχος του χώρου στο νομό; Για τον επιλαχόντα βουλευτή Περικλή Βασιλάκη, που παρά τις πολλές ασχολίες του και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στην διαιτησία, δεν λείπει απ’ την Πρέβεζα και τους πολίτες της.
Ο νομάρχης Βασίλης Ιωάννου, φαίνεται να είναι στο στόχαστρο μερίδας στελεχών του ΠΑΣΟΚ, για τις επιλογές που έκανε κατά την προεκλογική περίοδο και για να λέμε την αλήθεια, του χρεώνουν πάρα πολλά.
-Θα μπορέσει να ξεπεράσει τα εμπόδια που βάζει η έντονη φημολογία και οι αντιπαραθέσεις;
-Υπάρχει ο χρόνος, για να γυρίσει το αρνητικό κλίμα, που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα;
Τα ερωτήματα αυτά, φαίνεται πως εξετάζει και ο νομάρχης με τους συνεργάτες του, αλλά είναι πολύ νωρίς και οι ίδιοι να καταλήξουν σε συμπεράσματα.
Απ’ την άλλη πλευρά ο υποψήφιος των προηγούμενων εκλογών Περικλής Βασιλάκης, δείχνει σ’ αυτή την φάση, στην βάση του ΠΑΣΟΚ ως ο άνθρωπος της ηγεσίας, που δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση, άρα μπορεί να μετατρέψει αυτή την εικόνα, σε διαδικασία προσέγγισης στελεχών και μελών του κόμματος, για να κάνει την δική του υπέρβαση, άρα και την επικράτηση σε επικείμενες εκλογές, όπως κι αν γίνουν αυτές. Με σταυρό ή λίστα. Γιατί αν γίνουν με λίστα, η παπανδρεϊκή νοοτροπία, δεν θα επιτρέψει την είσοδο σ’ αυτή του διαγραφέντος βουλευτή.
Υπάρχει και η τρίτη περίπτωση: Να προκύψει νέο στέλεχος του χώρου, που να έχει κοινωνική αποδοχή και να προχωρήσει, χωρίς προβλήματα. Υπάρχουν ονόματα που ακούγονται, αλλά και πάλι είναι πολύ νωρίς να προκύψουν αποφάσεις, άρα και η όποια ανάλυση γίνει, δεν θα στηρίζεται πουθενά.
Ωστόσο αυτό που απ’ την αρχή υποστηρίζουμε, είναι ότι τα πράγματα σ’ ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ στο νομό Πρέβεζας, αλλάζουν και ανοίγει ο δρόμος για νέα πρόσωπα.
Αν αυτά δικαιώσουν όσους τα επιλέξουν, είναι μια άλλη ιστορία. Μια ιστορία, που πρώτα απ’ όλους πρέπει να απασχολήσει τους πολίτες, για να μην βρεθούν με ανάθεμα άλλη μια φορά, όπως πολλές φορές μέχρι τώρα έχει γίνει στο νομό Πρέβεζας.

Θέλει αρετή και τόλμη η… διαγραφή


«Κι αν την πολιτική δεν μπορείς να την κάνεις όπως θες, τουλάχιστον μην την εξευτελίζεις» ήταν η απάντηση του Βαγγέλη Παπαχρήστου, παραφράζοντας στίχο του Κ.Π.Καβάφη

Την άμεση αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, προκάλεσε η απόφαση του βουλευτή Πρεβέζης του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Παπαχρήστου, να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στις Δ.Ε.Κ.Ο. και τα εργασιακά.
Γιος του αγωνιστή της Αριστεράς Καλλίμαχου Παπαχρήστου, ο Βαγγέλης Παπαχρήστος υπήρξε από τους νεότερους κρατούμενους της Χούντας, σε ηλικία μόλις 18 ετών πέρασε από δίκη στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων στις 9 Ιουλίου 1974, για...συμμετοχή στην οργάνωση "Άρης Βελουχιώτης" και βασανίστηκε.
Μέλος του ΚΚΕ και αργότερα μέλος της Κ.Ε. του κόμματος του Περισσού, αποχώρησε το 1989 διαφωνώντας με την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου. Στη συνέχεια μετεπήδησε στο ΠΑΣΟΚ και ήταν επί χρόνια σύμβουλος και συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου κατά την διάρκεια της θητείας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τον Μάρτιο του 2004 εκλέχτηκε βουλευτής Πρέβεζας με το ΠΑΣΟΚ.

Ήταν στενός συνεργάτης του ΓΑΠ

Από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού την πρώτη διετία της εκλογής του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν ο βουλευτής Πρεβέζης, Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο οποίος και διεγράφη από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα είχαν στενές σχέσεις από την περίοδο που ο πρωθυπουργός ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Μετά το 2004, ο Γ. Παπανδρέου του είχε αναθέσει κρίσιμους ρόλους ενώ από ένα σημείο και μετά δεν τον αξιοποίησε ξανά. Το γεγονός αυτό, είχε οδηγήσει τον βουλευτή να εκφράζεται κατά καιρούς με πικρία.
Στην διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Β. Παπαχρήστος είχε χαρακτηρίσει «άδικο» το νομοσχέδιο, επικρίνοντας μάλιστα τους αρμόδιους υπουργούς, Οικονομικών και Εργασίας, ότι «δίνουν την ευκαιρία, να αρθεί και η τελευταία άγκυρα που προστάτευε τους μισθούς από την κάθοδο».

Δέχονταν συγχαρητήρια

Συγχαρητήρια δεχόταν ο Βαγγέλης Παπαχρήστος για την απόφασή του να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. Βουλευτές από όλες τις παρατάξεις του έλεγαν «μπράβο» αλλά αυτοί που τον… αποθέωσαν περισσότερο ήταν οι συνάδελφοί του στο ΠΑΣΟΚ.
Βλέπετε, στο πρόσωπό του έβλεπαν αυτό που ίσως να ήθελαν να πράξουν και οι ίδιοι αλλά τελικά δεν είχαν τη δύναμη. Όπως είναι γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας ανέγνωσε επιστολή του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου που ανέφερε: «Ο βουλευτής Ευάγγελος Παπαχρήστος τίθεται εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ».
Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 186 βουλευτές. «Ναι» ψήφισαν 156 βουλευτές, ενώ «όχι» ψήφισαν 130 βουλευτές.

Και η φωτογραφία τι θα γίνει;

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Ποιος δεν θυμάται εκείνη την φωτογραφία που ο βουλευτής (πρώην ΠΑΣΟΚ) Πρέβεζας Βαγγέλης Παπαχρήστος εικονιζόταν με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, να χορεύουν ζεϊμπέκικο;
Η φωτογραφία είχε ανασυρθεί απ’ το αρχείο του τότε υποψήφιου βουλευτή Βαγγέλη Παπαχρήστου, για να ενισχύσει την πληροφορία που διαδιδόταν, τότε, από χωριό σε χωριό και από στέκι σε στέκι, ότι δηλαδή ο υποψήφιος βουλευτής και ο υποψήφιος πρωθυπουργός είναι «κολλητοί», άρα κάτι καλό θα προκύψει την επόμενη των εκλογών και το μυαλό του καθενός πήγαινε σε πιθανή υπουργοποίηση του βουλευτή, που αυτόματα σήμαινε και καλή προοπτική για το γειτονικό νομό Πρέβεζας.
Την ιστορία αυτή θυμηθήκαμε, με την απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η οποία έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον εκ Πρεβέζης βουλευτή Βαγγέλη Παπαχρήστο.
Και κάποιοι απλοϊκά ερμήνευσαν την απόφασή του να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον εργασιακό μεσαίωνα, σημειώνοντας ότι ο εκ Πρεβέζης βουλευτής, αφού είδε και αποείδε να μην γίνεται τίποτα, είπε να κάνει ηρωική έξοδο και να δει την πολιτική του προοπτική σε άλλους χώρους.
Όμως η δήλωση του ίδιου, σε άλλα παραπέμπει: «Κι αν την πολιτική δεν μπορείς να την κάνεις όπως θες, τουλάχιστον μην την εξευτελίζεις», είπε και παραπέμπει, πλέον αλλού τις αναζητήσεις του και τις επιλογές του. Ότι δηλαδή απ’ την στιγμή που τάχτηκε υπέρ του Γ. Παπανδρέου, είχε ταυτιστεί και με αυτά που προεκλογικά έλεγε και πλέον πράττει τα ακριβώς αντίθετα.
Έδειξε πρέπει να επισημάνουμε την αποφασιστικότητα που πρέπει, για να υπερασπιστεί το αυτονόητο. Όσα δηλαδή το κυβερνητικό κόμμα, είχε εξαγγείλει προεκλογικά σε σχέση με τους εργαζόμενους, τους οποίους τώρα θεωρεί τα «εύκολα θύματα».
Ποια θα είναι η προοπτική του Βαγγέλη Παπαχρήστου από δω και στο εξής;
Υποψιαζόμαστε ότι θα αναζητήσει την πολιτική φιλία του έτερου της (τότε) παρέας των αναζητήσεων. Του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά Νίκου Κοτζιά, τα άρθρα του οποίου διαβάζετε τακτικά στην «Γ» και περιέχουν ουσιαστική πρόταση για την πολιτική μας ζωή.
Βαγγέλης Παπαχρήστος και Νίκος Κοτζιάς, έχοντες ως πολιτική αφετηρία το ΚΚΕ, είχαν συμπορευτεί με τον Γιώργο Παπανδρέου, την εποχή που ο ίδιος ζητούσε να κάνει την δική του πολιτική υπέρβαση. Ο πρώτος έφυγε σχετικά νωρίς.
Τον ακολουθεί τώρα και ο εκ Πρεβέζης βουλευτής;

Πάμε για καφέ στα Τρίκαλα;


Επιτέλους: Άρτα - Τρίκαλα μόνο 2 ώρες...!!! Ανάσα για τους οδηγούς που κινούνται από Τρίκαλα προς Άρτα και το αντίστροφο προσφέρει η σήραγγα Γκρόπας, η οποία δόθηκε από την περασμένη Τετάρτη στην κυκλοφορία

Με την αποπεράτωσή της τα Τρίκαλα ήδη απέχουν μόνο δύο ώρες από την Άρτα και η ασφαλτοστρωμένη διαδρομή γίνεται μέσα σ΄ ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον.
Όπως είναι φυσικό θα βελτιωθεί σημαντικά η κυκλοφορία μεταξύ των δύο νομών και θα ενισχυθεί η τουριστική κίνηση των γειτονικών περιοχών. Οι οδηγοί θα απαλλαγούν οριστικά από το τωρινό πέρασμα της Γκρόπας, ιδιαίτερα το χειμώνα, ένα σημείο που είναι αδιάβατο και γενικά εξαιρετικά δύσβατο και επικίνδυνο.
Στον δρόμο που θα συνδέει τα Τρίκαλα με την Άρτα έχουν κατασκευαστεί ακόμη έξι σήραγγες: Δύο στη Μεσοχώρα κι από μία σε Παχτούρι, Αετό, Φράγμα και Αγία Κυριακή.
Η σήραγγα είναι μήκους 1.500 μέτρων και ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 27 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τα συνοδευτικά έργα πρόσβασης η επένδυση ξεπερνά τα 35 εκατομμύρια ευρώ.
Με τη σήραγγα αυτή παρακάμπτεται ο Αυχένας Γκρόπας που παρουσιάζει έντονα προβλήματα καταπτώσεων και η κυκλοφορία συχνά διακόπτεται τους χειμερινούς μήνες λόγω των χιονοπτώσεων.
Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου παρουσία του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη.

Νομάρχης Τρικάλων: Θετική εξέλιξη

Πριν μια εβδομάδα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή, δηλαδή την υπογραφή της σύμβασης για τον ηλεκτροφωτισμό της σήραγγας ο νομάρχης Τρικάλων, κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, λέγοντας πως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη. Επίσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, «ιδιαίτερα το κλιμάκιο της Καρδίτσας που σε συνεργασία μαζί μας και με την ΔΕΗ φτάσαμε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι αρχίζει ο ηλεκτροφωτισμός της σήραγγας της Γκρόπας».
Όπως είπε «ελπίζουμε ότι από την επόμενη εβδομάδα, καλώς εχόντων των πραγμάτων η διέλευση των οχημάτων να γίνεται μέσω της σήραγγας, παρακάμπτοντας τον αυχένα της Γκρόπας. Εξοικονομώντας χρόνο για τους οδηγούς, αλλά και περισσότερη ασφάλεια στην κίνηση τους προς τα ορεινά του Νομού μας». Ενώ, στάθηκε στην ανάγκη να γίνουν περισσότερα έργα για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, στην ευρύτερη περιοχή. «Αλλά, η διέλευση της Γκρόπας ήταν πιστεύω το σοβαρότερο πρόβλημα στον ορεινό όγκο», πρόσθεσε.

"Συντήρηση χωρίς πόρους, δεν γίνεται"

Ωστόσο, ο Νομάρχης Τρικάλων, μιλώντας, χθες, στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που υπάρχει με την συντήρηση του οδικού δικτύου από τότε που πέρασε στην αρμοδιότητα των Δήμων και της Νομαρχίας, σημειώνοντας πως «είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητοι πόροι».
Ο κ. Βλαχογιάννης εξέφρασε για ακόμα μια φορά την αντίθεση, τόσο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), όσο και της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) στην παραχώρηση, μεγάλων έργων από την κεντρική εξουσία, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα που χρειάζονται για την συντήρηση τους.
«Η Περιφέρεια παραχώρησε, μονομερώς στους Δήμους και στις Νομαρχίες την αρμοδιότητα για την συντήρηση των δρόμων, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό, εφόσον δεν εξασφαλίστηκαν τα απαιτούμενα χρήματα», τόνισε και πρόσθεσε «για παράδειγμα, μόνο η φύλαξη των σηράγγων στοιχίζει, πάνω από 300.000 ευρώ. Μακάρι να δοθούν οι πόροι, διότι είναι δύσκολο να συντηρηθούν έργα, αμιγώς κρατικά, χωρίς χρήματα».

Κι αυτός ο δρόμος έχει την δική του ιστορία…

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ

Σήμερα και ύστερα από 35 χρόνια δικαιώνονται 4 άνθρωποι: ΒΑΔΙΒΟΥΛΗΣ Δημήτρης, ΒΑΡΣΑΚΗΣ Κώστας, ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ Νίκος και ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γιώργος
Ο δρόμος που σήμερα είναι μια πραγματικότητα και δίνεται στην κυκλοφορία, έχει μια ιστορία πίσω περίπου 35 χρόνων. Αυτή η ιστορία ξεκινά από πολύ μακριά. Ήταν η 4η Φεβρουαρίου του 1976, όταν οι 4 προαναφερόμενοι, ξεκινούσαν με τα πόδια, από την Άρτα για να φτάσουν στην Αθήνα, ως εκπρόσωποι των αντίστοιχων τότε κομματικών νεολαιών, μεταφέροντας υπόμνημα με πάνω από 5.000 υπογραφές στο τότε πρωθυπουργό της Χώρας Κωνσταντίνο Καραμανλή για την ανάγκη της οδικής σύνδεσης Άρτας Τρικάλων.
Αυτή η πορεία («Ίναχου» είχε ονομαστεί), δημιούργησε πρωτόγνωρη αίσθηση σε όλη την Ελλάδα και για 15 περίπου μέρες ήταν πρωτοσέλιδη στον τότε ελληνικό τύπο, ο οποίος κάλυπτε καθημερινά την όλη εξέλιξη της. Στόχος της πορείας ήταν να γίνει γνωστό το πρόβλημα και να συγκινήσει την τότε κυβέρνηση και σίγουρα το τότε πολιτικό σύστημα.
Κάτι που έγινε κατορθωτό, αφού σ’ εκείνο το 15νθήμερο είχε δημιουργηθεί μια ανεπανάληπτη πανελλήνια κινητοποίηση, διαφόρων επαγγελματικών και εργατικών οργανώσεων, κοινωνικών ομάδων και περισσότερο απλών πολιτών, οι οποίοι καθημερινά και αυθόρμητα συμπαραστέκονταν στους 4 πεζοπόρους στο δύσκολο ταξίδι τους, μέχρι αυτοί να φτάσουν στην Αθήνα.
Ήταν τέτοια η συμπαράσταση των εκατοντάδων-χιλιάδων πολιτών όπου στη διαδρομή τους οι πεζοπόροι, αισθάνονταν έντονα ότι δεν ήταν μόνοι, ότι η ελληνική κοινωνία όχι απλώς τους συμπαραστέκονταν, αλλά και πάσχιζε μαζί τους για το δίκαιο αίτημα της κατασκευής αυτού του δρόμου.
Εκείνος λοιπόν ο δεκαπενθήμερος κυριολεκτικά ξεσηκωμός ήταν ο ουσιαστικός θεμέλιος λίθος για να γίνει σήμερα και ύστερα από 35 χρόνια πραγματικότητα η σύνδεση της Άρτας με τα Τρίκαλα. Όταν οι 4 αγωνιστές έμπαιναν στην Αθήνα, εκείνο το μεσημέρι της 20ης Φεβρουαρίου 1976, η πλατεία Καραϊσκάκη και οι γύρω δρόμοι είχαν κατακλυστεί από χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι με το σύνθημα «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος» τους υποδέχονταν, ως έκφραση ενός διαφορετικού αγώνα.
Οι 4 αγωνιστές εκπροσωπούσαν τότε τις αντίστοιχες νεολαίες ΟΝΝΕΔ, ΕΔΗΝ, Ν.ΠΑΣΟΚ και ΚΝΕ… καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι ο αγώνας για την κατασκευή αυτού του δρόμου ήταν υπερκομματικός και σίγουρα ήταν πρωτόγνωρος για την τότε εποχή, αλλά και για την σημερινή... που ψάχνει να βρει τρόπους επικοινωνίας και τρόπους συνεννόησης.

Χαμόγελα από την Άρτα για το «Χαμόγελο του παιδιού»

Στην Άρτα έχει γίνει ήδη το δίκτυο εθελοντών με μεγάλο ενδιαφέρον. Στο «Χαμόγελο του παιδιού» λειτουργεί η εθνική γραμμή S.O.S. (1056) για τα παιδιά, που οποιοσδήποτε μπορεί να καλέσει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο χωρίς χρέωση ή ακόμα και από καρτοτηλέφωνο χωρίς κάρτα

Η Άρτα άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της στο «Χαμόγελο του παιδιού» το οποίο επισκέφθηκε την πόλη για δεύτερη χρονιά φέτος τα Χριστούγεννα. Το χριστουγεννιάτικο παζάρι απ’ το «Χαμόγελο του παιδιού» ξεκίνησε το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου και συνεχίζεται έως και την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στην αίθουσα «Σκουφάς» από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ.
Η προσέλευση του κοινού την πρώτη μέρα ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Δεκάδες επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι ενημερώθηκαν για τους σκοπούς και τις δράσεις του Οργανισμού πανελλαδικά και ενίσχυσαν το έργο του αγοράζοντας από τα είδη που εκτίθονταν προς πώληση όπως χριστουγεννιάτικες κάρτες, σχολικά και λευκά είδη και άλλα στέλνοντας μηνύματα ζωής & αγάπης στα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια. Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών των παιδιών που διαμένουν στο σπίτι του Συλλόγου στην Κέρκυρα.
Αυτή τη στιγμή το «Χαμόγελο του παιδιού» λειτουργεί δέκα σπίτια τα οποία φιλοξενούν 280 παιδιά. Το τελευταίο σπίτι εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Αγρίνιο. Ο Ιορδάνης Τσομπανάκης, συντονιστής του σπιτιού του Συλλόγου στην Κέρκυρα ανέφερε: «Η αιτία που είμαστε στην Άρτα είναι κάποιοι πολύ καλοί φίλοι και εθελοντές. Έγινε ο πρώτος πυρήνας την περσινή χρονιά, κάναμε το χριστουγεννιάτικό μας παζάρι στην αίθουσα του «Μακρυγιάννη», είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, ο κόσμος ανταποκρίθηκε πάρα πολύ κι έτσι φυσικό είναι εφόσον και οι εθελοντές αυξήθηκαν στον αριθμό στην Άρτα και οι χορηγοί μας είναι ηθικό χρέος πάνω απ’ όλα να είμαστε κοντά τους όσο μπορούμε πιο συχνά.
Κάνουμε για δεύτερη φορά χριστουγεννιάτικο παζάρι, αυτή τη φορά στην αίθουσα «Σκουφάς» με μεγάλη επιτυχία. Η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη και θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε όλους από τα βάθη της καρδιάς μας». Μαθητές από το 2ο και το 3ο δημοτικό σχολείο Άρτας καθώς και απ’ το δημοτικό σχολείο Ελεούσας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δασκάλων τους έφτιαξαν διάφορες δημιουργίες τις οποίες διέθεσαν για την ενίσχυση του έργου του «Χαμόγελου του παιδιού».
Στο «Χαμόγελο του παιδιού» λειτουργεί η εθνική γραμμή S.O.S. (1056) για τα παιδιά, που οποιοσδήποτε μπορεί να καλέσει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο χωρίς χρέωση ή ακόμα και από καρτοτηλέφωνο χωρίς κάρτα. «Το δίκτυο που προσπαθούμε να κάνουμε σε όλη την Ελλάδα πλέον όπως και στην Άρτα εξαπλώνεται» ανέφερε ο κ. Τσομπανάκης. «Στο Αγρίνιο πριν λίγο καιρό κάναμε τα εγκαίνια ενός νέου σπιτιού. Μας έγινε δωρεά ακινήτου οπότε έχουμε ήδη και το δέκατο σπίτι του Συλλόγου στο Αγρίνιο.

Δίκτυο
εθελοντών
στην Άρτα

Στην Άρτα έχει γίνει ήδη το δίκτυο εθελοντών με μεγάλο ενδιαφέρον, έχουμε ήδη επιληφθεί θέματα παιδιών και καταγγελίες που έχουν αναφερθεί στη γραμμή 1056». Απ’ την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα το «Χαμόγελο του παιδιού» δέχτηκε δύο καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών από την Άρτα. Η μία μάλιστα έγινε μόλις πριν λίγες μέρες και αφορά στην κακοποίηση ενός 5χρονου παιδιού.
Απ’ ότι είπε ο κ. Τσομπανάκης η καταγγελία προωθείται ήδη ενώ σημείωσε: «Μας ενημέρωσε Εισαγγελέας αν μπορούμε να δεχτούμε ένα κακοποιημένο παιδί 5 ετών το οποίο είναι εδώ από την περιοχή και εμείς στην Κέρκυρα απαντήσαμε ναι γιατί είχαμε χώρο διαθέσιμο για να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε άλλο ένα παιδί. Περιμένουμε την απόφαση Εισαγγελέα εάν θα το πάρουμε τελικά το παιδί να το φιλοξενήσουμε εμείς».
Ο στόχος για την Άρτα είναι να μεγαλώσει το δίκτυο των εθελοντών. Ο κ. Τσομπανάκης τόνισε: «Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε κάποιο γραφείο ή κάποιο σπίτι γιατί σπίτι άνοιξε στο Αγρίνιο που είναι πολύ κοντά. Μακάρι να ‘χαμε την πολυτέλεια ν’ ανοίγαμε σπίτια σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος. Χρειάζονται. Υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται φιλοξενία. Είναι κοντά στις χίλιες εισαγγελικές παραγγελίες που εκκρεμούν και τα παιδιά αυτά ακόμα είναι στο κακοποιητικό περιβάλλον που ζουν. Είναι φοβερό, εκεί πέρα όμως πρέπει να οργανωθεί πάρα πολύ το κράτος και η πολιτεία ώστε να μας βοηθήσει».

Η προσπάθεια για το παιδί, έχει σημασία

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Μέρες που είναι η προσπάθεια, που έγινε και στην Άρτα, για το «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», είναι χωρίς άλλη ερμηνεία αξιέπαινη. Σε εποχές οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, τέτοιες προσπάθειες, τέτοιες πρωτοβουλίες, είναι αυτές που αποτελούν είδηση και όλα τα’ άλλα, που πρέπει να συζητήσει η τοπική κοινωνία, μπορούν να έρθουν και σε δεύτερη μοίρα.
Στην εποχή που η κρίση των μεγάλων, έχει ευθεία αντανάκλαση στην ζωή του παιδιού και τα παιδιά που έχουν ανάγκη από χαμόγελο πληθαίνουν τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι, εκτός της ουσιαστικής προσφοράς που έχει στα παιδιά, δίνουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν και οι άνθρωποι. Να νοιώσουν την ικανοποίηση της προσφοράς, να νοιώσουν ότι αυτές τις ημέρες πρέπει να προσφέρουν, εκεί που η ανάγκη είναι πιο έντονη και ακόμη περισσότερο εμφανής. Στα παιδιά, που δύσκολα μπορούν να ερμηνεύσουν, γιατί κάποια εξ αυτών να βρίσκονται στην πιο δύσκολη θέση και τα υπόλοιπα δίπλα τους, να είναι σε πολύ καλή κατάσταση, να μην τους λείπει τίποτα, όπως θα λέγαμε πολύ απλά.
Γνωρίζουμε τους ανθρώπους, που πήραν την πρωτοβουλία για το «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», οι οποίοι όμως σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να… εξαργυρώσουν κοινωνικά ή επικοινωνιακά την προσπάθεια που κάνουν, όπως θα συνέβαινε σε άλλες περιπτώσεις. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, η προσπάθεια αποκτάει ιδιαίτερη αξία και είναι παράδειγμα προς μίμησιν. Και δεν πρέπει να σταματήσει εκεί. Η μεγαλύτερη αξία της, για όποιον επιθυμεί να συνεισφέρει, θα είναι και το επόμενο διάστημα, που με αφορμή και το δεύτερο παζάρι που διοργανώθηκε, μπορεί να μετατρέψει την Άρτα σ’ έναν απ’ τους σημαντικούς σταθμούς της οργάνωσης ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, στην χώρα μας.
Έχουμε την αίσθηση, ότι αν λάβουν σοβαρά το μήνυμα και την αξία της προσπάθειας, κάποιοι συμπολίτες μας, θα μπορέσει και η Άρτα, να αποτελέσει το παράδειγμα της σύγχρονης προσπάθειας για τον άνθρωπο και ειδικότερα για το παιδί.
Αξίζει τον κόπο και είμαστε σίγουροι, ότι η Άρτα μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό σταθμό στο μεγάλο ταξίδι που κάνει το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ και αυτό θα αποτελέσει την ικανοποίηση όλων μας.

Ότι δεν έγινε τότε, βρίσκουμε τώρα μπροστά μας!


Οι αποφάσεις που δεν ελήφθησαν για το ΤΕΙ Ηπείρου, την ώρα που έπρεπε και η κακή του μοίρα τώρα

Το 2005, είχε προκύψει πολύ έντονη η ανάγκη για μια ουσιαστική συζήτηση σε σχέση με την πορεία και την προοπτική του ΤΕΙ Ηπείρου, που έτσι κι αλλιώς είναι άρρηκτα δεμένη και με την πορεία και προοπτική της περιφέρειας Ηπείρου. Ήταν τότε που η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, είχε προτείνει και είχε γίνει νόμος του κράτους, η βάση του 10, για την εισαγωγή στα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια φυσικά.
Ο διάλογος που είχε γίνει τότε, με αφορμή το θέμα αυτό, έπρεπε να είναι ουσιαστικός και να ανοίξει δρόμους για την σταθερή πορεία του ΤΕΙ Ηπείρου, αν και επιβαλλόταν να υπάρξουν και θυσίες και γίνουν και κάποια βήματα πίσω, αλλά με γνώμονα πάντα το μακροπρόθεσμο όφελος του ιδρύματος και της περιοχής μας. Όμως αντί να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, ανέδειξε παθογένεια στην όποια αναζήτηση του καλύτερου, που έχουν και οι παράγοντες της τοπικής κοινωνίας, αλλά και οι παράγοντες της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Και σήμερα πάλι, που τα πράγματα οδηγούνται σ’ έναν διάλογο, που θα λάβει οριστικές αποφάσεις, τις ίδιες τάσεις θα δούμε να διαμορφώνονται, την ίδια τακτική να ακολουθούν οι παράγοντες και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το πάθημα του χθες, όπου μια σημαντική πρόταση που έκανε και τότε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Γρηγόρης Γκίκας λοιδορήθηκε, επιχειρείται να επαναληφτεί και σήμερα. Και τώρα ο πρόεδρος του ΤΕΙ Γρηγόρης Γκίκας, με το θάρρος της γνώμης του, καταθέτει μια ουσιαστική πρόταση, η οποία δεν έχει φόντο τον λαϊκισμό, όπως με άλλες αναλύσεις συμβαίνει.
Θα επιχειρήσουμε να υπενθυμίσουμε τις τακτικές και τις επιλογές εκείνης της εποχής, με την ελπίδα, ότι κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, όσοι πρέπει να έχουν λόγο σ’ αυτή την αναζήτηση, δεν θα επιλέξουν τον ίδιο δρόμο, αλλά θα δουν τα πράγματα με περισσότερη σοβαρότητα, αν θέλουν να μείνει κάτι στον τόπο και το ΤΕΙ Ηπείρου να έχει προοπτική.
Οι παράγοντες της τοπικής κοινωνίας, εκείνη την εποχή έβλεπαν το πρόβλημα του ΤΕΙ μόνο ως αριθμούς. Με μπακαλίστικους λογαριασμούς, προσπαθούσαν να δώσουν λύση σ’ ένα πρόβλημα της εποχής, που είναι η τεχνολογική εκπαίδευση, ως μοχλός ανάπτυξης της περιφέρειας. Μπακαλίστικα έλεγαν. Τόσοι σπουδαστές, χωρίς την βάση του 10. Τόσα εστιατόρια, τόσα σουβλατζίδικα, τόσες καφετέριες, τόσα χοροπηδάδικα, τόσοι εργαζόμενοι σ’ αυτά, άρα πάμε καλά, η Άρτα ή η Πρέβεζα έχει ανάπτυξη, οπότε καλό είναι να ζητήσουμε κι άλλο κανένα τμηματάκι, αδιαφορώντας αν αυτό μπορεί να είναι επιλογή του υποψηφίου σπουδαστή. Πετυχημένη η προσέγγιση που είχε κάνει τότε συνεργάτης της εφημερίδας «Η ΠΡΩΙΝΗ», που είχε χαρακτηρίσει τις αντιδράσεις για την βάση του 10, όχι ως παρέμβαση και αγώνα για την επιβίωση και την προοπτική του ΤΕΙ και των ΤΕΙ της ελληνικής περιφέρειας, αλλά ως «μάχη της καφετέριας και του σουβλατζίδικου».
Ποιος δεν θυμάται κάποιες δηλώσεις αυτοδιοικητικών και άλλων εκπροσώπων μαζικών φορέων και της περιοχής μας, που μόνο με αριθμούς ασχολούνταν και ούτε που είχαν υπολογίσει την προοπτική, την βιωσιμότητα του ιδρύματος. Ψιλά γράμματα αυτά, που αν κανένας επιχειρούσε να τα αναλύσει, έπρεπε να πει και αλήθειες, οι οποίες όμως δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τις λαϊκίστικες επιλογές των τοπικών παραγόντων.
Αυτό έγινε τότε απ’ τους παράγοντες της τοπικής κοινωνίας και σήμερα, με περισσότερη ψυχραιμία πρέπει να αναλυθεί αν ήταν σωστή η επιλογή του τότε και πως σήμερα, οι επιλογές που θα γίνουν και τα αιτήματα που θα τεθούν, θα είναι σε σωστή κατεύθυνση, έτσι ώστε όλοι μαζί, να διασφαλίσουν και την προοπτική του ιδρύματος, αλλά και την όποια ανάπτυξη της περιοχής.
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν τότε, για να απαντήσουν στην πρόταση που είχε κατατεθεί και οι ακαδημαϊκοί παράγοντες. Όχι σε πρώτο πλάνο το ίδρυμα και η προοπτική του, η οποία δείχνει να χάνεται πλέον, αλλά το πώς ο ένας καθηγητής και ο άλλος βοηθός, θα κρατήσουν τις θέσεις τους και ΠΡΟ ΠΑΝΤΟΣ, πως θα συνεχίσουν να κινούνται τα προγράμματα, τα οποία κανένας δεν βάζει σε εξέλιξη για την «ψυχή της μάνας του». Τι κι αν το Τμήμα Αλιείας στην Ηγουμενίτσα, όπως και άλλα στην Άρτα, δεν έχουν κανέναν σπουδαστή ή έναν δύο το πολύ. Να μείνουν δέκα καθηγητές και ας μην μείνει τίποτα. Να μπουν σε δρόμο τα προγράμματα και από κει και πέρα ας κρίνουν άλλοι. Γι’ αυτό φτάσαμε στο σημείο, να περιλαμβάνεται το ΤΕΙ Ηπείρου, στην λίστα των ιδρυμάτων, που σπαταλούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για προγράμματα κι ας μην έχουν σπουδαστές.
Να θυμίσουμε ότι και τότε η πρόταση του προέδρου έκανε λόγο για συνένωση των τμημάτων, ώστε αυτά να γίνουν πιο ελκυστικά και να καλύπτουν τις θέσεις που προγραμματίζουν και σε τελική ανάλυση, να λειτουργήσουν σωστά, να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση που όλοι επιζητούν.
Όμως όπως όλοι λένε, «αν δεν τσακίσεις αυγά, ομελέτα δεν κάνεις». Οι παράγοντες της ακαδημαϊκής κοινότητας όμως ήθελαν «ομελέτα, χωρίς να τσακίσουν αυγά». Διαφώνησαν τότε και τα πράγματα έμειναν όπως είχαν. Τμήματα και τμηματάκια, αλλά χωρίς σπουδαστές. Για να έρθει η νέα υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, να καταργήσει την βάση του 10, αλλά και πάλι το ΤΕΙ Ηπείρου, σε ότι αφορά την προσέλκυση σπουδαστών, να βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος και κανένας να μην μπορεί να πει κάτι για το μέλλον του, με σιγουριά.
Τα λάθη που έγιναν είναι καταγεγραμμένα. Τα υπενθυμίσαμε με τον καλύτερο τρόπο. Είναι σίγουρο πως όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με το θέμα ουσιαστικά, θα πρέπει να μην κάνει τις ίδιες επιλογές.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρης Γκίκας και σ’ αυτή την φάση κάνει την καλή αρχή. Κάνει προτάσεις ουσίας. Έρχεται και σε ρήξη με τους παράγοντες, που βλέπουν το ΤΕΙ Ηπείρου και την προοπτική του, με τον τρόπο που παραπάνω περιγράφουμε. Θα τον ακολουθήσουν άλλοι παράγοντες της τοπικής κοινωνίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας;

Υπάρχει μια ακόμη ευκαιρία για την Άρτα

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Αυτές τις ημέρες συζητείται η νέα διάρθρωση των ΤΕΙ της Περιφέρειας και στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης έγινε και η πρόταση του προέδρου του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρη Γκίκα. Υπάρχουν τμήματα διάσπαρτα, σε διάφορες πόλεις και κοντά στην Άρτα, που μπορούν να ενταχτούν στο ΤΕΙ Ηπείρου και να λειτουργήσουν και αυτά τα τμήματα καλύτερα και φυσικά και το ΤΕΙ Ηπείρου, να έχει στην διάθεσή του σχολές ολοκληρωμένες, οι οποίες με τον έναν ή τον άλλον θα βοηθήσουν στην ανάπτυξή του και την καλύτερη προοπτική για τον τόπο μας.
Ως τέτοια παραδείγματα μπορούμε να αναφέρουμε τις διάσπαρτες σχολές του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που έτσι κι αλλιώς εκεί που βρίσκονται δεν έχουν καμία προοπτική. Ένα τμήμα πληροφορικής, με διαφορετικό αντικείμενο απ’ αυτό του τμήματος του ΤΕΙ Ηπείρου, που έχει έδρα την Λευκάδα, αντιμετωπίζει πλείστα όσα προβλήματα λειτουργίας και η μόνη του διέξοδος είναι να μεταφερθεί στην Άρτα και να ενσωματωθεί στην ανάλογη σχολή που προτείνεται να δημιουργηθεί με αυτό το αντικείμενο. Το ίδιο συμβαίνει και με το τμήμα μουσικής τεχνολογίας, που άνετα μπορεί να ενσωματωθεί στην ανάλογη σχολή του ΤΕΙ Ηπείρου, που διαθέτει το πολύ καλό τμήμα Λαϊκής και παραδοσιακής Μουσικής.
Αν κανένας αναζητήσει λύσεις στο πλαίσιο της συνένωσης των τμημάτων των ΤΕι της περιφέρειας, η Άρτα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, λόγω της καλής υποδομής που διαθέτει. Έχει τα αναγκαία κτίρια, την στιγμή που σε άλλες πόλεις τα τμήματα των ΤΕΙ στεγάζονται σε νοικιασμένα κτίρια, τα οποία δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις και φυσικά δεν δείχνουν εικόνα, ενός σύγχρονου τεχνολογικού ιδρύματος. Υπάρχει και η τεράστια εμπειρία, που έχουν οι άνθρωποι του ΤΕΙ Ηπείρου, την οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας.
Κοντολογίς. Υπάρχουν προτάσεις και δυνατότητες να γίνει το ΤΕΙ Ηπείρου, ένα απ’ ατ καλύτερα ΤΕΙ της χώρας, τώρα που δίνεται αυτή η δυνατότητα, με την λογική της ουσιαστικής συγκρότησης των ιδρυμάτων και όχι της δημιουργίας τμημάτων και σχολών, για να καλύψουν αιτήματα πόλεων, που παλιότερα έβλεπαν την μία ή την άλλη σχολή ως υποδομή ανάπτυξης της πόλης ή της περιοχής.
Αυτό αν συνειδητοποιήσουν και οι παράγοντες της τοπικής κοινωνίας και οι παράγοντες της ακαδημαϊκής κοινότητας, τότε σε μικρό διάστημα από τώρα θα μπορούμε να μιλάμε με καλύτερους όρους.

Εκδήλωση για τα 16 χρόνια της Ν.Α. Πρέβεζας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας, τη Δευτέρα 13-12 και ήταν αφιερωμένη στα 16 χρόνια του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των ανθρώπων που την υπηρέτησαν. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου συμμετείχαν, εκτός του Νομάρχη κου Βασίλη Ιωάννου και του Βουλευτή και πρώην Νομάρχη κου Δημήτρη Τσουμάνη, η συντριπτική πλειοψηφία των Νομαρχιακών Συμβούλων των 16 χρόνων.
Την ΕΝΑΕ εκπροσώπησε το μέλος του Δ.Σ. και Νομάρχη Τρικάλων κος Ηλίας Βλαχογιάννης, αφού ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κος Δημήτρης Δράκος την τελευταία στιγμή, λόγω εκτάκτων αναγκών, δεν μπόρεσε να απουσιάσει από τον νομό του.Σε μια ζεστή και ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και σε απλούς Νομαρχιακούς Συμβούλους να εκφράσουν τις απόψεις των για το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και την προσφορά τους και να καταθέσουν τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στα Νομαρχιακά Συμβούλια.
Ο Νομάρχης Πρέβεζας κος Βασίλης Ιωάννου στην εισαγωγική ομιλία του αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του θεσμού από τον ιδρυτικό νόμο 2218/94 μέχρι την μετεξέλιξή του σε Αιρετή Περιφέρεια, με το νόμο 3852/2010, αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν όλοι οι αιρετοί του 2ου βαθμού Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας παράλληλα ότι παρά τις όποιες αντιξοότητες η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συνέβαλε τα μέγιστα στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, αποτελώντας έναν καταξιωμένο θεσμό στην συνείδηση των πολιτών.
Ο κος Ιωάννου ευχαρίστησε όλους τους Νομαρχιακούς Συμβούλους για το υψηλό επίπεδο ευθύνης και συνεργασίας, ενώ χαρακτήρισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πρέβεζας ένα πολιτικό εργαστήρι προβληματισμού και διαλόγου, ένα όργανο διεκδίκησης για όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που αφορούσαν το νομό.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κος Ιωάννου δεν παρέλειψε να ευχηθεί στους νέους αιρετούς εκπροσώπους του νομού και της Περιφέρειας Ηπείρου, καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο τους, ελπίζοντας όπως τόνισε, η αιρετή Περιφέρεια να μην αντιμετωπιστεί από το Αθηνοκεντρικό κράτος, όπως και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Μετά τους χαιρετισμούς και τις τοποθετήσεις, ακολούθησαν οι απονομές αναμνηστικών δώρων και πλακετών στους Νομάρχες και τους Νομαρχιακούς Συμβούλους, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του νομού η ΛΓ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων, η χορωδία Αρμονία, και η Μονάδα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ Πρέβεζας.

Στο 25% καλπάζει η ανεργία στην Άρτα

Σοκ προκαλεί η δήλωση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Άρτας Κώστα Παπαϊωάννου ότι η ανεργία στην Άρτα ξεπερνά το 25%. «Αυτή τη στιγμή το ποσοστό ανεργίας στην Άρτα δεν κάνω καμιά κουβέντα ότι μπορεί να είναι παρακάτω από 25%, είναι πολύ παραπάνω» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου. Επίσης έκανε λόγο για νέους ανέργους που θα προκύψουν με το κλείσιμο και νέων επιχειρήσεων στην Άρτα.
Εξελίξεις που δυστυχώς κατά τις πληροφορίες του προέδρου του ΕΚΑ, πρόκειται να επισυμβούν μέσα στον τρέχοντα μήνα του Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010 οι εργαζόμενοι γνωστής αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ στην πόλη της Άρτας διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων τριών μηνών (Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2010).
Τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους εξέφρασε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Άρτας Κώστας Παπαϊωάννου ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες κοντά τους, στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι έξω από το χώρο του Σούπερ Μάρκετ, στην πλατεία Κιλκίς. Οι εργαζόμενοι ζητούν να πληρωθούν για τους μήνες που τους χρωστούν και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Σε περίπτωση δηλαδή που αλλάξει χέρια η εταιρία, να παραμείνουν στη δουλειά για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Στο συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ δουλεύουν 20 εργαζόμενοι, οι περισσότερες γυναίκες, ηλικίας από 29 έως 56 χρονών.

20 εκ. ευρώ στους Δήμους για έργα αστικής ανάπτυξης από το ΕΣΠΑ

Άλλο ένα ισχυρό χρηματοδοτικό «εργαλείο» αποκτούν οι δήμοι των πρωτευουσών των τεσσάρων Νομών της Ηπείρου για έργα και δράσεις που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, θα ενισχύουν τη φυσιογνωμία των πόλεων και θα στηρίζουν την αναπτυξιακή προσπάθεια της κάθε περιοχής.
Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου όπου επισημαίνεται συγκεκριμέρνα ότι η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα υπέγραψε την πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Ε.Π. «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου» και στον τομέα «Ολοκληρωμένα Σχέδια για την Αστική Ανάπτυξη και Αγροτική Αναγέννηση».
Η πρόσκληση, συνολικής δημόσιας δαπάνης 19.800.000,00€, απευθύνεται στους Δήμους, Αρταίων, Ηγουμενίτσας, Ιωαννιτών και Πρέβεζας που από τη Δευτέρα 13/12/10 μπορούν να υποβάλουν προτάσεις έργων για «Ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις ευρείας κλίμακας» προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 6 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Ειδικότερα, οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα αφορούν επιλεγμένες περιοχές παρέμβασης, οι οποίες περιλαμβάνονται σε εγκεκριμένα Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης (Ο.Σ.Α.Α.) και θα περιλαμβάνουν τις εξής κατηγορίες δράσεων:
• Κατασκευές και αναπλάσεις πεζοδρόμων
• Κατασκευή νέων και ανάπλαση υφιστάμενων πλατειών
• Δημιουργία, βελτίωση και επέκταση παιδικών χαρών
• Δημιουργία ή/και ανάπλαση χώρων πρασίνου, αναψυχής και πραγματοποίησης εκδηλώσεων
• Ανάπλαση, αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση χώρων και κτιρίων
• Δημιουργία ή/και βελτίωση χώρων στάθμευσης
• Διαμόρφωση χώρων και δημιουργία υποδομών για δραστηριότητες αναψυχής και πραγματοποίηση εκδηλώσεων
• Κατασκευή – βελτίωση υποδομών (κατασκευή – ανακατασκευή δρόμων, βελτίωση – επέκταση δικτύων αντιπλημμυρικής προστασίας, φωτισμοί κ.λ.π.) σε περιοχές ανάπλασης.
Επίσης, οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να συμβάλλουν στους ειδικούς στόχους του Άξονα Προτεραιότητας οι οποίοι είναι: η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και η συνέχιση της εφαρμογής ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την αστική και αγροτική αναγέννηση.

Ο Ν. Τσιαμτσίκας και οι Blues Report ζωντανά, στο πολύπαθο Πέραμα


Στη μουσική σκηνή «ΣΙΝΕ στιγμές» στη Λεωφόρο Ειρήνης 144

Ο Νίκος Τσιαμτσίκας και οι Blues Report είναι μια ανερχόμενη Rhythm n' Blues μπάντα που τον τελευταίο χρόνο μόνο μετρά πάνω από 15 επιτυχημένες εμφανίσεις στα πιο ιστορικά και φημισμένα club της Αθήνας, ενώ συμμετέχει και σε μουσικά φεστιβάλ της περιφέρειας, όπως η Ευρωπαϊκή γιορτή της Μουσικής στην Πρέβεζα, τη Φιλλιπιάδα , το καλοκαιρινό φεστιβάλ στην Τήνο ακόμη και σε εκδηλώσεις του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων με “Chicago music nights” κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης στο Θησείο.
Η μπάντα με σεβασμό στην ιστορία του μπλουζ του Σικάγο, αποδίδει όσο πιο πιστά γίνεται, και με πάθος πρωτόγνωρο, πασίγνωστα κομμάτια όπως: "Sweet home Chicago", "Messing with the kid", "I just wanna make love to you", "Aint no sunshine" , Dust my Broom και δεκάδες άλλα, μεγάλων αμερικανών συνθετών της Blues όπως οι Wllie Dixon, Buddy guy, Muddy waters, Billy Boy Arnold, Mat guitar Merphy, Robert Johnson και πολλών άλλων.
Τη μαγεία του μπλουζ πλαισιώνει μια ομάδα μουσικών έμπειρων με τη δική τους ιστορία ο καθένας στο χώρο, όπως ο Τάσος "The beast" Δημητριάδης στα ντραμς, o Γιάννης "Handsome" Σαμμαράς στο μπάσο, ο Γιάννης "Fabulus" Παχίδης στη φυσαρμόνικα , οι Παύλος "J.Warbird" Ξένος και Δημήτρης "Mr man" Μαθέας στις ηλεκτρικές κιθάρες και ο Μάριος Χριστόπουλος στο Σαξόφωνο και το φλάουτο.
Δυνατό ηλεκτρικό Blues με Soul συναίσθημα που ταρακουνά το κοινό. Δεν λείπουν οι reggae και top rock n roll απόπειρες, καθώς το μπλουζ είναι η μεγάλη μαμά της μουσικής.
Για τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο, η υπόσχεση είναι για μια μοναδική ροκ βραδιά με δυνατή ηλεκτρική κιθάρα και χορευτικές τρίλιες από το μελωδικό σαξόφωνο. Η νύχτα θα σας μεταφέρει στην καρδιά του Σικάγο, θα σας κάνει να ξεχάσετε για λίγο την κρίση ….
Είσοδος ελεύθερη

Νέες δημιουργίες από την Ηρώ…


Γι’ άλλη μια χρονιά η κα Μπακαγιάννη παρουσιάζει από σήμερα και μέχρι την Κυριακή δείγματα από τις χειροποίητες δημιουργίες της σε μεταλλικές κατασκευές και ζωγραφική στο χώρο του allure café επί της οδού Καραϊσκάκη 9 (πλατεία Κακκαβά)

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Ηρώ Μπακαγιάννη διοργανώνει από σήμερα και μέχρι την Κυριακή την έκθεσή της, αυτή την φορά στην καφετέρια allure café, με δημιουργίες της από μεταλλικές κατασκευές, αλλά και με πίνακες ζωγραφικής. Στο χώρο της καφετέριας ο οποίος ήδη έχει μετατραπεί ως ένα είδος art café, υπάρχει η δυνατότητα σε οποιονδήποτε να θαυμάσει, αλλά και να χαρίσει σε αγαπημένα του πρόσωπα διάφορα αξεσουάρ, χρηστικά αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα από την πλούσια συλλογή με τις χειροποίητες δημιουργίες της Ηρώ Μπακαγιάννη.
Σίγουρα όσοι επισκεφθούν την έκθεση -και δεν θα είναι λίγοι κρίνοντας από τις προηγούμενες αντίστοιχες εκθέσεις της- θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της και να αφεθούν στη βοήθειά της στο να επιλέξουν το χειροποίητο αντικείμενο που σίγουρα θα κάνει τον παραλήπτη του να αισθανθεί μοναδικός…
Για τις ανάγκες αυτού του ρεπορτάζ, επισκεφθήκαμε την δημιουργό στο εργαστήριό της και μείναμε έκπληκτοι από μια μαγευτική περιπλάνηση η οποία ήταν γεμάτη χρώμα, φαντασία και θετική διάθεση, σ’ ένα χώρο φιλικό και πολύ ζεστό. Τα όμορφα και πάσης φύσεως κοσμήματα, αλλά και οι άλλες κατασκευές που υπάρχουν στο χώρο του εργαστηρίου (Μακρυγιάννη 22), έδιναν μια ιδιαίτερη αίσθηση που σίγουρα προκαλούν με την καλαισθησία τους, αλλά και πολλές φορές με την μοναδικότητά τους.
Εικαστικό σημαίνει και απεικονιστικό, δηλαδή φτιάχνω ομοίωμα, παριστάνω με εικόνα. Η λέξη «εικάζω» στην αρχαία ελληνική γλώσσα είχε ακριβώς αυτή τη σημασία. Όπως για παράδειγμα, εικαστικές τέχνες λέγονται οι τέχνες που απεικονίζουν το ωραίο στο χώρο, γλυπτική, ζωγραφική και αρχιτεκτονική. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι και η οποιαδήποτε άλλη δημιουργία, όπως ως παράδειγμα αυτών της Ηρώ Μπακαγιάννη, να αποκλείονται από αυτή την έκφραση.
Είναι σίγουρο ότι πολλά χρόνια η δημιουργός, εκπλήσσει ευχάριστα τους φίλους της και όχι μόνο. Αποτέλεσμα αυτής της πολύχρονης παρουσίας της, στις χειροποίητες καλλιτεχνικές της εκφράσεις. Πιστοποιεί πέρα από κάθε αμφιβολία ότι έχει γίνει αποδεκτή από την μικρή μας κοινωνία και μπορούμε να ισχυριστούμε ότι κάθε χρόνο επιφυλάσσει και καινούργιες εκπλήξεις.
Έτσι και αυτό το τριήμερο, με την απόλαυση του καφέ ή του ποτού, φίλες και φίλοι της δημιουργού, αλλά και διάφοροι επισκέπτες, θα αφήσουν την φαντασία τους να καλπάσει, ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία χειροποίητων χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων.

Ν. Κ.

Ο Αστέρας έχασε άδικα το ντέρμπι του ομίλου με 1-0

Τελικά, όσο δηλώνουν οι άνθρωποι του Ολύμπου Κέρκυρας πως δεν είναι στόχος τους το πρωτάθλημα κι η άνοδος στη Γ΄ εθνική, τόσο η κερκυραϊκή ομάδα κάνει συνεχή βήματα προς τον τίτλο. Μάλιστα, την Κυριακή «άλωσε» στην Άρτα και επικράτησε με 1-0 του Αστέρα Ρόκκα στο ντέρμπι της ημέρας.
Και μπορεί στο πρώτο ημίωρο του αγώνα, οι γηπεδούχοι να ήταν ανώτεροι, φτάνοντας μάλιστα 1-2 φορές με αξιώσεις μπροστά στην εστία του Αβραμιώτη, όμως οι φιλοξενούμενοι του Γιάννη Γκαμπέτα «χτύπησαν» την κατάλληλη στιγμή.
Συγκεκριμένα, στο τελευταίο λεπτό του πρώτου μέρους, ο Φάνης Φούκης απέφυγε όποιον βρήκε μπροστά του, «έσπασε» τη μπάλα στον επερχόμενο Σπύρο Γραμμένο, και ο αρχηγός δυνατό σουτ άνοιξε το σκορ.
Στην επανάληψη, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά, το κρύο άλλωστε είχε κάνει έντονα την εμφάνιση του, με τους παίκτες του Γκαμπέτα να ελέγχουν το ρυθμό του ματς, να διατηρούν σχετικά άνετα το υπέρ τους σκορ και να φτάνουν στην πολύ μεγάλη νίκη, που τους κράτησε για ακόμα μια αγωνιστική στην κορυφή του 5ου ομίλου.
Αστέρας Ρ.: Ντεκούλης, Ζίγγερης (84' Κατσαρός), Καραθανάσης, Κακκάβας, Σιαφάκας (73 Παπαγιάννης), Χούσος, Τσιφλίδης, Τάτσης, Δάρδας, Λαζαρίδης, Ευταξίας.
Όλυμπος: Αβραμιώτης, Κλιντής, Γκολόσης, Βασιλάκης, Παππάς, Πάγκαλης, Γραμμένος, Τενεδιός (72' Μωραϊτης), Φούκης (85' Γεροχρήστος), Κατερίνης, Τσεβανέδης (62' Πουλημένος).
Διαιτητής: Tίκας (Καρδίτσας). Βοηθοί: Βαφειάδης (Καρδίτσας), Μανάσης (Τρικάλων)
ΜΑΝΟΣ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ


Γεύθηκε την χαρά της νίκης ο ΕΘΝΙΚΟΣ

Καλύτερος σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού ο Εθνικός Φιλιππιάδας πήρε την νίκη την Κυριακή απέναντι στον Τύρναβο Λάρισας με 1-0 με ένα γκολ που πέτυχε ο Κώστας Δημουλιάς στο 53’ με δυνατό σουτ στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του Καραναστάση.
Ο Εθνικός είχε την υπεροχή και κατοχή μπάλας στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και πήρε δικαία την νίκη απέναντι σε μια ομαδα που ήρθε στην Φιλιππιάδα με μοναδικό στόχο να πάρει τον βαθμό της ισοπαλίας και προσπάθησε με αντεπιθέσεις να πέτυχει κάποιο γκολ.
Ο Εθνικός σήμερα γεύτηκε την χαρά της νίκης μετά από 8 παιχνίδια αφού η τελευταία του νίκη στο πρωτάθλημα ήταν την 4η αγωνιστική όταν είχε κερδίσει την Αναγέννηση Γιαννιτσών με 2-1.
Στο κυριακάτικο παιχνίδι ο Εθνικός πέρα από την νίκη και τους τρεις πολύτιμους βαθμούς έδειξε και πάλι ότι έχει πρόβλημα στο γκολ και η απουσία του Βραζιλιάνου Φλορένσιο ήταν αισθητή.
Άριστη η διαιτησία του κ. Μπλούμα και των βοηθών του Δουδούμη και Διαμάντη.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ: Σταυράκης, Πάνου, Μπαρκώσης, Παλιάγκας, Λέντζος, Κόλλινς, Λάππας (74΄ Μπαλάφας Κ.) , Ντέτσικας, Δημουλιάς (87΄ Μπαλάφας Δ.Α.), Μπασιούκας (59΄ Γατσέλος), Μπούρμπος.
ΤΥΡΝΑΒΟΣ: Καραναστάσης, Γρηγορίου, Σιάτρας, Κούβελας (67΄ Αλεξίου), Μάγγος Κ., Σκούπρας Β., Κλάζογλου, Σκούπρας Κ. (80΄ Κωστούλας), Μάγγος Αθ., Αντωνόπουλος (56΄ Χριστοδούλου), Κράββαρης.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΙΟΣ


Ο ΠΑΣ Πρέβεζα ακόμα ψάχνει την νίκη

Το γκολ που πέτυχε με προβολή στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου ο Χρήστος Χρήστου, που και την περασμένη Κυριακή ήταν από τους διακριθέντες της ομάδας του, όπως και στο παιχνίδι της προπερασμένης Κυριακής στα Ρόκκα, δεν ήταν αρκετό για να χαρίσει την νίκη στον ΠΑΣ Πρέβεζα που έμεινε για τέταρτη αγωνιστική μακριά από τη νίκη.
Ο ΠΑΣ στο πρώτο ημίχρονο δεν είχε πολύ καλή απόδοση αλλά στο δεύτερο ημίχρονο και με την επίτευξη του γρήγορου γκολ από τον Χρήστου ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση του και είχε πολλές χαμένες ευκαιρίες για να πάρει την νίκη, και σίγουρα το τελικό 1-1 τον αδικεί.
Η Α.Ε. Μεσολογγίου ισοφάρισε στο 68΄ λεπτό με τον Μαντζανά και έφυγε σήμερα από την Πρέβεζα με έναν πολύτιμο βαθμό.
Διαιτητής του παιχνιδιού ήταν ο κ. Τσέτσιλας της ΕΠΣ Γρεβενών.
ΠΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑ: Λιάσκος Α., Μπούκουρας (90′ Χόϊκας), Μάρκος, Φλέγγας Γ., Δήμας Θ., Δήμας Δ. (46′ Ναστούλης), Νίκου (68′ Παναγόπουλος), Χρήστου, Καντίου, Μηλιώνης, Μπρούβας.
Α.Ε. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Ζέρβας, Καρανίκας, Μπαρμπαρούσης, Ζαχαράκης, Ψηλός, Πασπαλιάρης (54′ Βλαχάκης), Τσάμης, Παραγιουδάκης (82′ Φλωρόπουλος), Αγγέλης, Μαντζάνας, Πλακίδας.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΙΟΣ

Η «Α» έχασε με 3-1 στη ΓΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Πρώτη ήττα στο πρωτάθλημα για τους Άνδρες μας, στο Αγρίνιο χάσαμε από την Γ.Ε. Αγρινίου με 3-1 σετ και ταυτόχρονα την 1η θέση στον όμιλο. Χειρότερη εμφάνιση δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε, τίποτα δεν λειτούργησε σωστά και στα δύο πρώτα σετ δεν μπήκαμε ποτέ στο παιχνίδι, παρά τις πολλές αλλαγές του προπονητή. Τα δύο πρώτα σετ χάσαμε εύκολα 25-17, 25-16.
Στο 3ο σετ η είσοδος του Αγγέλη και η αλλαγή ρόλου στον Πλακιά άλλαξε την εικόνα μας, γίναμε υποφερτά καλύτεροι, με μόνο στοιχείο το μπλοκ να λειτουργεί καλά και μετά από μάχη το κερδίσαμε 24-26.
Στο 4ο ξεκινήσαμε εντυπωσιακά 1-6 με συνεχόμενα μπλοκ, όμως χωρίς συνέχεια, αφού ακολούθησαν 5 χαμένα σερβίς και το σετ πήγαινε πόντο-πόντο πάντα μπροστά η ομάδα μας. Μάλιστα στο 12-14 υπέρ μας η 2η διαιτητής κ. Τσικριτέα καθαρό μπλοκ του Ναζόπουλου στον Υφαντή με την μπάλα να είναι ένα μέτρο τουλάχιστον μέσα το έδωσε άουτ, και αντί για 12-15 το σκορ έγινε αμέσως 14-14 με κίτρινη κάρτα στον Αγγέλη για διαμαρτυρία. Η Γ.Ε.Α. κατάφερε τελικά να γυρίσει το σετ και να το κατακτήσει με 25-21 και ταυτόχρονα την νίκη με 3-1 σετ.
Έπαιξαν οι Ναζόπουλος, Πλακιάς, Μπαρκούζος, Δημητριάδης, Μπέλος, Ντέντε με λίμπερο τον Λιανό αρχική εξάδα και αλλαγές οι Κωστανίκος, Τσήνα.
Αποστόλης Πορτοβάρας: «Δίκαια χάσαμε στο Αγρίνιο από την Γ.Ε.Α., αφού η εικόνα της ομάδος μου ήταν πολύ κακή ίσως η χειρότερη την φετινή χρονιά. Τίποτα δεν λειτούργησε σωστά και θέλουμε αυτό το παιχνίδι γρήγορα να το ξεχάσουμε, αφού δεν χάσαμε τίποτα και είμαστε μέσα στο στόχο μας. Όμως πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας, να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας, να δουλέψουμε περισσότερο γιατί στην 2η φάση που θα αναδείξει τον πρωταθλητή οφείλουμε να είμαστε σοβαροί και προσηλωμένοι σε αυτό που κάνουμε μέσα στο γήπεδο".

Διακρίσεις στην Κολύμβηση για την ΔΟΞΑ

Με επιτυχία ξεκίνησε την αγωνιστική περίοδο 2010-2011 το αγωνιστικό και προαγωνιστικό τμήμα κολύμβησης του Α.Ο. ΔΟΞΑ ΑΡΤΑΣ. Στο 18ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ που διοργάνωσε η Ν.Ε. Πατρών το Σαββατοκύριακο 11 & 12 Δεκεμβρίου 2010, oι κολυμβητές μας κέρδισαν 3 Χρυσά (Μάνθα Έλλη στα 100m και 200m πεταλούδα στην κατηγορία ΚΡ-Α και Βάσσος Νεκτάριος στα 100m ύπτιο στην κατηγορία ΠΠ-Β), 6 ασημένια (Ψυλλιάς Φίλιππος στα 400m ελεύθερο στην Κατηγορία ΠΑΙΔ. ,Βάσσος Νεκτάριος στα 50m ελεύθερο στην κατηγορία ΠΠ-Β, Καρύδη Ιωάννα στα 100m πεταλούδα & 200m μικτή ατομική στην κατηγορία ΚΡ12, Γαλήνα Αλεξάνδρα στα 200m πρόσθιο στην κατηγορία ΚΡ12 και Ψυλλιάς Αλέξανδρος στα 100m ελεύθερο στην κατηγορία ΑΓ120 και 2 Χάλκινα μετάλλια (Καρύδη Ιωάννα στα 400m μικτή ατομική στην κατηγορία ΚΡ12 και Ψυλλιάς Αλέξανδρος στα 200m ελεύθερο στην κατηγορία ΑΓ12). Οι κολυμβητές Μάνθα Έλλη στα 50m ελεύθερο και 200m πεταλούδα, Αναστασίου Λουϊ – Αλέξανδρος στα 100m πεταλούδα, Βάσσος Νεκτάριος στα 100m ύπτιο και Καρύδη Ιωάννα στα 400m μικτή ατομική, εξασφάλισαν με τις επιδόσεις τους στα παραπάνω αγωνίσματα τη συμμετοχή τους στο Χειμερινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που θα γίνει τον Φεβρουάριο στη Θεσ/νίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί κολυμβητές του αγωνιστικού μας τμήματος έφθασαν πολύ κοντά στους απαιτούμενους χρόνους ορίων και εκτιμάται ότι με σωστή, καθημερινή προπόνηση θα μπορέσουν να τους πετύχουν μέχρι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ελπίζουμε η Νέα Δημοτική Αρχή να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία και να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά αυτά να συμμετέχουν και να ανταγωνιστούν επάξια τους κολυμβητές των άλλων ομάδων, κρατώντας το κολυμβητήριο ανοικτό.


Κείμενο - Φωτογραφίες: Σπύρος Ι. Μαντάς

Αλβανία! Μεσημέρι Αυγούστου, κι εμείς τρέχαμε στον κάμπο της Δρόπολης. Κοντά Χάσκοβο, πριν το Αργυρόκαστρο, στρίψαμε δεξιά. Περάσαμε κάτω απ’ το Λιμπόχο-βο, αλλάξαμε στον Σωχακό όχθη και μετά τα χαμόσπιτα της Σούχας βγήκαμε σε ξέ-φωτο. Για λίγο όμως, αφού το τοπίο γρήγορα άρχιζε να αγριεύει, να ψηλώνουν τα βουνά και να κλείνουνε. Μπαίναμε στα στενά, στη λεγόμενη Γκρίκα της Σέλτσας…

Για άλλη μια φορά -σε δύο προηγούμενες αποτύχαμε- είχαμε βάλει προορισμό μας ένα χωριό της Ζαγοριάς. Πηγαίναμε Λιμάρ, που οι χάρτες δεν το καταδέχονται. Θέ-λαμε -ήταν ο στόχος μας- να βρούμε εκεί και να μελετήσουμε ένα παλιό, μεγάλο πε-τρογέφυρο -οι πληροφορίες μιλούσαν για εντυπωσιακή κατασκευή. Το είχε χτίσει, λένε, ο Αλή πασάς τις μέρες της παντοδυναμίας του. Μα η περιοχή της Ζαγοριάς, α-νάμεσα Αργυρόκαστρο και Πρεμετή, και δύσκολη και απομονωμένη και απρόβλεπτη ήταν.
Προχωρούσαμε πια, μάλλον κάναμε ελιγμούς, σ’ έναν δρόμο λες ακροβάτη! Στο φρύδι του γκρεμού, πότε τούτος χαμήλωνε, έσμιγε με το ποτάμι, και πότε έφευγε προς τα πάνω σχεδόν κάθετα -αδύνατον τα βολευτούν σε τέτοια ..γκρίκα και ο δρόμος και ο Σωχακός. Πέρασαν έτσι δύο ώρες πριν το τοπίο, επιτέλους, πάρει και πάλι να χαλαρώνει. Ανεβήκαμε Νταμπόρι, αφήσαμε δεξιά τη Γορίτσα, κι ύστερα απ’ την Πανιοπούλα, αντικρίσαμε στα πόδια της Νεμέρτσικας την Πολύτσανη…

Είναι το τελευταίο ελληνικό χωριό, στο κέντρο μιας μακρόστενης κοιλάδας που νότιά της -δεξιά- φιλοξενεί το Πωγώνι και βόρεια -αριστερά μας- τα χωριά της Ζαγοριάς. Τα τελευταία παρουσιάζονται αλβανόφωνα αλλά πάντα χριστιανικά. Κατά τα άλλα, το κλειστό του χώρου διαμόρφωσε στο χρόνο μία ανθρωπογεωγραφική ενότητα με κοινά χαρακτηριστικά και βέβαια κοινή μοίρα.
Εδώ, στην Πολύτσανη, θα διανυκτερεύαμε. Δεν γινόταν αλλιώς. Λειψή μέρα -είχαμε πια την εμπειρία- δεν αρκούσε για να φτάσουμε Λιμάρ. Πολύ νωρίς το πρωί θα πη-γαίναμε με το αυτοκίνητο στη Χοστέβα -υπήρχε ως εκεί δρόμος- κι ύστερα, αναγκα-στικά, θα χρησιμοποιούσαμε ζώα. Για τα τελευταία θα ’χε φροντίσει ο Παναγιώτης ο Πετσάνης, γνωστός μας από τότε που περιοδεύαμε Πωγώνι.
Όλο το απόγευμα το περάσαμε στο καφενείο του Σιώρη. Το βράδυ μαζεύτηκε αρκετός κόσμος -πολλοί εργάτες απ’ τ’ Αργυρόκαστρο που διόρθωναν το δρόμο και μέναν στο χωριό. Βαρύς καπνός, δυνατό τσίπουρο, αυξημένη και η περιέργεια, έστω κι αν δεν εκδηλωνόταν φανερά. Πάντως με τον Βασίλη προσπαθήσαμε να ενταχθούμε στο περιβάλλον και μάλλον τα καταφέραμε. Μας ανησυχούσε όμως η βροχή -αυγουστιάτικη βροχή- που έξω είχε αρχίσει να πέφτει δυνατή…

Για ύπνο, αργά, μας οδήγησαν σ’ ένα τσιμεντένιο, άχαρο κτίριο, από κείνα που λες επίτηδες χτίστηκαν τα δύσκολα χρόνια στο κέντρο κάθε χωριού -για να ξορκίζει η εξουσία την ομορφιά που πάντα τη φοβίζει. Στα διπλανά δωμάτια, ήδη, κοιμόντουσαν οι εργάτες -τους …ακούγαμε! Ρίξαμε στα κρεβάτια τους υπνόσακους -ευτυχώς τους είχαμε μαζί μας- και ξαπλώσαμε. Ύστερα, τραβώντας πάνω απ’ το κεφάλι το πανί που παρίστανε την κουρτίνα, κοιτάξαμε έξω. Τα παράθυρα δεν είχαν τζάμια, είχε όμως ο ουρανός αστέρια, πάρα πολλά, αμέτρητα. Ένα, δύο, τρία, τέσ…

Από πολύ νωρίς μας ξύπνησαν μπουλντόζες, μαρσαρίσματα φορτηγών, φωνές -ετοιμάζονταν οι εργάτες! Βγήκαμε στο μπαλκόνι και ρίξαμε ο ένας στον άλλον νερό. Μόλις είχε αρχίσει να χαράζει, μα ο Παναγιώτης περίμενε κιόλας στο αυτοκίνητο. Ξεκινήσαμε με φώτα…
Οδηγούσαμε αργά, προσεκτικά, αποφεύγοντας τις μεγάλες πέτρες που προεξείχαν. Πάνω μας το βουνό -οροσειρά που από Νεμέρτσκα άλλαζε σε Ντεμπέλι- καθυστε-ρούσε τον ήλιο. Κάναμε το γύρο μιας τεχνητής λίμνης -για πότισμα- και φτάσαμε σε μικρό φαράγγι. Ήταν ακριβώς η πηγή τού Ζαγκόρι, του ποταμιού που διασχίζει τη Ζαγοριά και που πάνω του έχουν χτιστεί τέσσερα πέτρινα γεφύρια. Τα τρία τα είχαμε ήδη καταγράψει σε προηγούμενα ταξίδια μας, ψάχναμε το τέταρτο. Σε λίγο φτάναμε στη Σέπερη, θα φεύγαμε για Νίβανη…
Νίβανη, Κόντσικα, Βυθούκι, Χοστέβα -στους πρόποδες του Ντεμπέλι! Ντέρανη, Το-πόβα, Λίαρη, Ζέη -στους πρόποδες του Τσαγιούπι, απέναντι! Κι ανάμεσα στα φτωχά χωριά, χαμηλά, ο Ζαγκόρι να ψάχνει, να ελίσσεται, να αναζητεί δρόμους και περά-σματα φτιάχνοντας κοίτη.
Στα πάνω σπίτια της Χοστέβας, εκεί που τέλειωνε το χωριό, είδαμε τον Πύρρο και τον Σίμο να μας περιμένουν. Δίπλα τους, δυο μουλάρια κι ένας γάιδαρος. Σταματούσε εδώ ο δρόμος, θα συνεχίζαμε πια με ζώα. Συστάσεις, ερωτήματα, οδηγίες -χρειαζόμαστε 4 ώρες για Λιμάρ. Ο ένας ανέβηκε στη ...Ρούσα, ο άλλος στη Γκιόσα, ο τρίτος στο γάιδαρο το Ζήκο!

Και η πομπή σχηματίστηκε. Μπροστά πήγαινε ο Σίμο, πεζός, να κατευθύνει τα ζώα πότε σφυρίζοντας, πότε φωνάζοντας με νόημα. Πίσω εμείς, καβάλα, να προσπαθούμε -τουλάχιστον στα πρώτα χιλιόμετρα- να ισορροπήσουμε πάνω στα σαμάρια. Και πα-ραπίσω ο Πύρρο, επίσης πεζός, αλλά αυτός, επιπλέον, φορτωμένος με όσα φωτογρα-φικά δεν χώρεσαν στα μουλάρια. Σιγά-σιγά συντονιζόμαστε, αποκτούσαμε ρυθμό που κρατούσαν τα κουδούνια και οι ανάσες των ζώων…
Για να φτάσουμε στον επόμενο μικρό οικισμό της Δοσνίτσας, κάναμε μία ώρα. Πε-ράσαμε απ’ έξω, πάνω απ’ τα σπίτια της. Μάλιστα για να κόψουμε δρόμο τολμήσαμε να διασχίσουμε την επικίνδυνη σάρα που μόλις πριν ένα μήνα έχει κατρακυλήσει απ’ το βουνό! Με τρομερό βουητό -θυμούνται στην περιοχή- οι πέτρες φτάσαν μέχρι την άκρη του χωριού! Για όσο διάστημα χρειάστηκε, κατεβήκαμε απ’ τα ζώα και, προσε-κτικά, με τις οδηγίες του Σίμο και του Πύρρο, περάσαμε απέναντι…
Και συνεχίσαμε. Πηγαίναμε πότε δεξιά-αριστερά ακολουθώντας τις πτυχές του βου-νού, πότε πάνω-κάτω ανεβοκατεβαίνοντας λαγκαδιές και λάκκους. Όταν σταματού-σαμε, πίναμε νερό από πηγές που μόνο ο Σίμο ήξερε, ή τρώγαμε ψωμί και τυρί που ο Πύρρο είχε προνοήσει να βάλει στον ντορβά του. Άλλοτε πάλι ξεχνιόμαστε χαζεύο-ντας το Τσαγιούπι που, τεράστιο, κόντρα στον αυγουστιάτικο ήλιο, γαλάζωνε και ά-χνιζε. Όλα αυτά μέχρι που τέλειωσε και το μονοπάτι. Γιατί από κει και πέρα όλη μας η προσοχή επικεντρώθηκε στο να αποφεύγουμε τα σκίντα και τα πουρνάρια που σκά-λωναν στα πανταλόνια και μας γδέρνανε. Κάποτε φτάσαμε -είχαν περάσει άλλες δύο ώρες- στο Μαλέσοβο...

Μπορούσαμε τώρα χαμηλά να δούμε το Λιμάρ. Παραξενευόμαστε που θέλαμε ακόμη μία ώρα για να φτάσουμε. Όμως πρώτα έπρεπε να κάνουμε κύκλο, να δρασκελίσουμε κάποιο ύψωμα, κι ύστερα να κατηφορίσουμε…
Περάσαμε μέσα απ’ το Μαλέσοβο. Φτωχά αλλά πέτρινα δεξιά-αριστερά τα σπίτια του, έσφυζαν μέχρι πριν μερικά χρόνια από ζωή. Ήταν το κεφαλοχώρι της περιφέρειας. Τώρα -μας λένε- όλοι οι κάτοικοι έχουν φύγει και δουλεύουν στη Ελλάδα…
Δεν είχαμε βγει ένα τέταρτο απ’ το χωριό, όταν φτάσαμε και προσπεράσαμε τον ..Ζίπο Κόρο που πήγαινε Καλιάσα, πέρα απ’ το Λιμάρ, πέρα ακόμα κι απ’ το ποτάμι όπου ήταν το γεφύρι μας. Μοναδικός σήμερα κάτοικός της -πριν είχε 30 οικογένειες- γέρασε εκεί ασχολούμενος με τα μελίσσια του. Ρώτησε όλο περιέργεια για τον προορισμό μας, κι όταν έμαθε, γελώντας πονηρά, ..απείλησε:
-Θέλω κι εγώ πέντε λίρες! Αλλιώς θα σας ακολουθώ..!
Καβάλα στο άλογο και με την καραμπίνα στον ώμο πιο γέρικη από τον ίδιο, όσο α-πομακρυνόμαστε, τόσο επαναλάμβανε πιο δυνατά:
-Ντόνα έδε ούνε πέσε λίρα! Πεντρίσε ντο τ’ γιου ντιεκ..!

Στο Λιμάρ μπήκαμε μεσημέρι. Και σήμανε πραγματικός συναγερμός! Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι -είχε πάνω από 50 άτομα- βγήκαν στο δρόμο για να μας χαιρετήσουν. Η πε-ριέργεια φούντωνε κι απ’ τις δυο μεριές, μόνο που εμείς -προσποιητά- τη συγκρατού-σαμε, ενώ αυτοί -πιο ελεύθεροι- την εκδήλωναν φωναχτά. Κατευθυνθήκαμε στο σπίτι τού Γιώργο Τόδε…
Ήταν ο πρόεδρος του χωριού. Μας υποδέχτηκε ο ίδιος, η γυναίκα του η Φρόσω, τα παιδιά του Κλωντιάν και Κλιέμε, οι νύφες, τα εγγόνια του. Στη σάλα του σπιτιού -ένα τραπέζι στη μέση, γύρω-γύρω κρεβάτια- μας κέρασαν καφέδες, τσίπουρο, αναψυκτι-κά. Και μας άφησαν να φύγουμε -βιαζόμαστε- όταν τους υποσχεθήκαμε πως θα γυ-ρίζαμε για φαγητό!

Να κατεβούμε στο ποτάμι, στο γεφύρι που ψάχναμε, ήθελε ακόμη μία ολόκληρη ώρα. Αγχωθήκαμε. Είμαστε τόσο κουρασμένοι κι ο ήλιος έκαιγε. Όμως…
Όταν βγήκαμε απ’ το χωριό, μπήκαμε σ’ έναν στενό πέτρινο δρόμο που, με πολλά γυρίσματα, αμέτρητα ζικ-ζακ, άρχισε να μας κατεβάζει στην ποταμιά. Ήταν πολύ α-πότομος -πιο επώδυνος κι απ’ ανηφόρα- γι’ αυτό και γαντζωνόμαστε κυριολεκτικά στα σαμάρια να μη φύγουμε μπροστά. Κάτι ήξεραν που το Ζήκο, το γάιδαρο, δεν μας άφησαν να τον πάρουμε κοντά -θα ’ταν αδύνατο να επιστρέψει πάνω. Όσο για τον ήλιο, αυτός, όσο κατεβαίναμε, τόσο γινόταν ανυπόφορος. Βγάλαμε τα πουκάμισα και σκεπάσαμε τα κεφάλια…

Με τα πολλά..! Ναι, άξιζε τον κόπο! Μόλις το αντικρίσαμε από μακριά, συμφωνήσαμε όλοι με επιφωνήματα! Το γεφύρι του Καλιά, τεράστιο, επιβλητικό, θριάμβευε πάνω απ’ το χάσμα του Ζαγκόρι, πέρα απ’ την ανθρώπινη λογική, μπροστά απ’ το σκούρο του Γκολίκου..!
Για ώρα χαζεύαμε: το ένα και μοναδικό του τόξο, βραχοθεμελιωμένο, να εκτινάσσεται μεσοούρανα για να συμφιλιώσει τις όχθες∙ το καλντερίμι, με ρυθμό, να εκμεταλ-λεύεται την ευκαιρία για να σε περάσει απέναντι, να συνεχίσεις το ταξίδι∙ στα αρι-στερά ένα παράθυρο πάντα σε επιφυλακή, για να εξασφαλίζει και να ελαφραίνει∙ και, το κυριότερο, ανύποπτο αποκάτω το ποτάμι να συνεχίζει τη ροή του αδιαμαρτύρητα!
Το γεφύρι το ’χε φτιάξει ο Αλή πασάς όταν κυβερνούσε στα Γιάννενα. Εξασφάλισε έτσι απρόσκοπτη συγκοινωνία με την κεντρική Αλβανία, τούτη τη φορά μέσω Πωγω-νίου και Ζαγοριάς. Αφού διάβαιναν το γεφύρι, τα καραβάνια έμπαιναν στα στενά της Κλεισούρας, κι από κει μπορούσαν να συνεχίσουν είτε αριστερά προς Τεπελένι, είτε δεξιά προς Μπεράτι. Η διαδρομή υπήρξε πολυσύχναστη, γι’ αυτό, όταν ο Αλή δώρισε το γεφύρι -και το δρόμο που ανεβάζει στο Λιμάρ- στον έμπιστό του Χασάν Δερβίση, ο τελευταίος βάζοντας διόδια κυριολεκτικά θησαύρισε.

Ο Παναγιώτης μέσα στην κοίτη, ο Βασίλης πάνω στο τόξο, τέντωναν την κορδέλα, μετρούσαν και φώναζαν: ύψος 16.30, άνοιγμα καμάρας 20.20, μήκος διαδρόμου 31.70, πλάτος 2.75, ωφέλιμο πλάτος 2.20, αρκάδες…
Και τότε..! Μια δυνατή τουφεκιά, δυο, τρεις, αντιλάλησαν στη ρεματιά! Ξαφνιαστή-καμε! Από ψηλά, κατά Γκολίκου πλαγιά, ο Ζίπο Κόρο, πάνω στ’ άλογο, τον βλέπαμε να κουνά την καραμπίνα του και να απειλεί! Ο Πύρρο, από κοντά κι ο Σίμο, άρχισαν να χειρονομούν, να βλαστημάνε..! Κι ο Ζίπο:
-Ντόνα έδε ούνε πέσε λίρα..!

«Σκοτώθηκαν πολλοί Έλληνες εδώ! Το μέτωπο ήταν πάνω, στο Κέσινεκ. Κάθε μέρα κατεβάζαν σκοτωμένους και τραυματίες και από το Κέσινεκ και απ’ το Γκολίκου! Γέμισε ο τόπος τάφους! Το στρατηγείο τους το ’χαν μέσα στο χωριό. Ένας Θεμιστο-κλής Γεωργιάδης, έτσι τον λέγανε, στρατηγός, έμενε στην εκκλησιά. Μείνανε οι Έλ-ληνες στο Λιμάρ 6 μήνες. Το 1941 αυτά…».
Είχαμε επιστρέψει στο χωριό και τρώγαμε στο σπίτι του Γιώργο Τόδε. Ο ίδιος θυμό-ταν ιστορίες παλιές, απ’ τον πόλεμο, που μας μετέφραζε ο Βασίλης. Όρθια η γυναίκα του, μαζί κι οι νύφες, πηγαινοέρχονταν στην κουζίνα, φέρνοντας μεγάλες μερίδες κα-τσίκι με πατάτες, σαλάτες, κρασί! Γύρω στο τραπέζι, αλλά και πάνω στα κρεβάτια, καθόμαστε δεκατέσσερα άτομα!
«…Κάποια στιγμή κόπηκε ο ανεφοδιασμός τους -συνέχιζε ο κυρ-Γιώργος! Δεν έρχο-νταν προμήθειες. Άρχισαν να πεινάνε οι στρατιώτες. Δόθηκε τότε διαταγή να πάμε απ’ το χωριό. Τους πηγαίναμε γίδια, αρνιά, τυρί, και μας δίδανε κάτι χαρτάκια με υ-πογραφή. Όταν ήρθαν πάλι τα τρόφιμα, αποκαταστάθηκε ο εφοδιασμός, μας τα επέ-στρεψαν όλα. Μας δώσανε και χρήματα. Ένας που κράτησε το χαρτί, τώρα που πέσαν τα σύνορα, το πήγε στο προξενείο και του δώσανε βίζα. Πάει κι έρχεται Ελλάδα όποτε θέλει. Τσάνι Ντόρθι τον λένε, γέρος σήμερα μένει στην Κλεισούρα…».
Είχαμε πια χορτάσει. Ήταν και η κούραση που δεν επέτρεπε μπουκιά παραπάνω. Η κυρά-Φρόσω όμως συνέχιζε να πηγαινοέρχεται στην κουζίνα, όλοι οι Τόδε να τρώνε με πιρούνια και με χέρια! Ο Παναγιώτης κατάλαβε, ήξερε. Πρέπει να τελειώσει όλο το σφαχτό -έκανε νόημα- αλλιώς θα είναι προσβολή..!
-Σντρούαζ.., πρότεινε το ποτήρι του ο κυρ-Γιώργος.

Στην είσοδο του σπιτιού σε λίγο, κάτω απ’ το χαγιάτι με τα καλαμπόκια, στριμωχνό-μαστε όλοι μαζί για να χωρέσουμε στη φωτογραφία. Η αναμνηστική περιείχε και ..καλάσνικοφ! Τα είχε τραβήξει βιαστικά, αποκάτω απ’ το κρεβάτι, ο Κλιέμε, να τα φορέσουν τιμητικά οι καλεσμένοι!
Ύστερα ανεβήκαμε στα ζώα. Ευχές, φιλιά, και …άιντε! Του Βασίλη τα πόδια, δεξιά κι αριστερά απ’ το Ζήκο, σέρνονταν στο χώμα. Θέλησα να αποθανατίσω τη σκηνή. Έβγαλα απ’ την τσάντα τη φωτογραφική, μα …βρέθηκα κάτω απ’ το μουλάρι! Οι άλλοι γέλασαν -πιο πολύ ο Βασίλης.
-Σήκω, μας περιμένουν αύριο καινούργια πετρογέφυρα…

ΘΑΝΟΣ ΑΣΚΗΤΗΣ: Το σχολείο ακόμα στην Ελλάδα παραμένει κουφό


Το θέμα αποτέλεσε μαγνήτη για το κοινό, όπως και το όνομα του προσκεκλημένου Δρ Θάνου Ασκητή, Νευρολόγου-Ψυχιάτρου, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην βουλευτή, προέδρου Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο Κων/νος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας.
Οι έφηβοι στη χώρα μας ξεκινούν σήμερα τη σεξουαλική τους ζωή στα 16 με 17 χρόνια, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα απ' ότι ήταν πριν από μια εικοσαετία. Υπάρχει μια τάση καθόδου και ο κ. Ασκητής εκτιμά ότι την προσεχή δεκαετία θα φτάσουμε απ’ τα 13 με 14 χρόνια έναρξης της πρώτης φοράς και στα δύο φύλα. "Η Ψυχική και Σεξουαλική Υγεία της Εφηβείας προς την Ενήλικη Ζωή" ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Ασκητή ο οποίος τόνισε:
«Οι γονείς πράγματι φοβούνται. Και φοβούνται γιατί τόσο η ίδια η κοινωνία όσο και οι έφηβοι απελευθερώνονται μέσα από άλλα μέσα πληροφόρησης όπως είναι το Ίντερνετ. Οι νέοι άνθρωποι πιο πολύ αναζητούν απ’ το Ίντερνετ ή απ’ τα περιοδικά, από φίλους ή απ’ τα ΜΜΕ πληροφορίες για το σεξ κι όταν οι ίδιοι οι γονείς σήμερα αγνοούν ή φοβούνται ή αρνούνται τη σεξουαλικότητα των παιδιών τους καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα.

Τα παιδιά 12 χρονών πρέπει
να ξέρουν τα πάντα γύρω
από το σεξ

Οι έφηβοι με τη συμπεριφορά τους προκαλούν και τους γονείς τους διότι σήμερα δεν μπορείς να κλείσεις έναν έφηβο όπως παλιά στο σπίτι και να του οδηγήσεις τη ζωή όπως εσύ πιστεύεις παραδοσιακά, αφού σήμερα ιδίως στους εφήβους από 14 χρονών σχεδόν ανοίγουν το δικαίωμα όχι της σεξουαλικής επαφής, της σεξουαλικής αναζήτησης».
Σε ερώτηση από πού θα πρέπει να ενημερώνονται οι έφηβοι για το σεξ ο κ. Ασκητής είπε «κατ’ αρχήν απ’ το σχολειό. Το σχολείο ακόμα στην Ελλάδα παραμένει κουφό. Πιστεύουμε σήμερα ότι τα παιδιά 12 χρονών πρέπει να ξέρουν τα πάντα γύρω από το σεξ. Βέβαια όταν λέμε σεξ δυστυχώς το μυαλό μας πηγαίνει στην πράξη και εκεί είναι και οι γονείς φοβισμένοι.
Αυτό είναι λάθος. Όταν λέμε σεξ εννοούμε την ταυτότητα του φύλου, την ωρίμανσή του, την αναζήτηση της δικής του εξέλιξης, να γνωρίζει αύριο μεγαλώνοντας στην εφηβεία τι θα βρει μπροστά του και ασφαλώς να συνδέσει αυτή τη ζωή με τον γονιό του γιατί ο πραγματικός σύμμαχος, όχι ο φίλος, είναι ο γονιός ο οποίος όσο πιο πολύ με το σχολείο καταλαβαίνει, επικοινωνεί και δρα τόσο ο έφηβος και το σύστημα θα είναι κερδισμένοι.
Έτσι λοιπόν σήμερα δυστυχώς ο έφηβος, ένα παιδί 13-14 χρονών βλέπει στην τηλεόραση όλα τα προκλητικά, ανατρεπτικά και κυρίως σεξιστικά στοιχεία που η ελληνική κοινωνία προβάλει πλουσιοπάροχα και από την άλλη το σκοτάδι του ελληνικού σχολειού διαφυλάττει τα ήθη και τα έθιμα μ’ έναν τρόπο τραγικό αφού η σεξουαλικότητα εξακολουθεί να είναι υπόθεση θρησκείας και όχι υπόθεση κοινωνίας».

Ακολούθησε ομιλία από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ρόκκα με θέμα "Οι Βιολογικοί Παράγοντες και τα Προβλήματα του Εφήβου προς την Ενήλικη Ζωή". Τα οργανικά προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν στους ενήλικες και να επηρεάσουν τη σεξουαλικότητά τους προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στύσης, είναι προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η χοληστερίνη, το κάπνισμα κλπ.
Στην εποχή μας, ανέφερε ο κ. Ρόκκας, τα προβλήματα στύσης έχουν ιατρικές λύσεις κατάλληλες και αποτελεσματικές. Ωστόσο, σύμφωνα με τις στατιστικές, από τους 100 άντρες που πάσχουν μόνο οι 30 έρχονται στο γιατρό να ζητήσουν βοήθεια. «Οι 70 ακόμα παρόλη τη μεγάλη επικοινωνία που γίνεται από τα media και απ’ όλους για το θέμα της σεξουαλικότητας δεν έχουν έρθει ακόμα. Ακόμα υπάρχουν ταμπού.
Αλλά παρόλα αυτά σιγά-σιγά με πολλή δουλειά νομίζω ότι αυτό το ταμπού συνέχεια υποχωρεί και όλο και περισσότεροι άντρες έρχονται και ζητάνε βοήθεια και μάλιστα έρχονται με τις συντρόφους τους που αυτό είναι ακόμα πιο θετικό» τόνισε ο ομιλητής.

Άρχισε την λειτουργία της η Δημοτική Πινακοθήκη


Κυψέλη πολιτισμού αλλά και κόσμημα για το νέο διευρυμένο Δήμο της Άρτας αποτελεί η Δημοτική Πινακοθήκη «Γιάννης Μόραλης» η οποία εγκαινιάστηκε την προηγούμενη Δευτέρα απ’ το Δήμαρχο Αρταίων και πρόεδρο του Δ.Σ. της Πινακοθήκης Παναγιώτη Οικονομίδη, συνεπικουρούμενος απ΄το νέο Δήμαρχο Άρτας Γιάννη Παπαλέξη.
Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό απ’ το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Άρτας Ιγνάτιο. «Με τα εγκαίνια της Πινακοθήκης μας ολοκληρώνεται ένας δημιουργικός κύκλος της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής και εμένα προσωπικά» ανέφερε ο κ. Οικονομίδης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια η οποία ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, με διάχυτα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης.
Ο κ. Οικονομίδης κάλεσε τον νεοεκλεγμένο Δήμαρχο Άρτας Γιάννη Παπαλέξη να κόψουν μαζί την κορδέλα των εγκαινίων. «Για να σας παραδώσουμε και τυπικά πλέον της ουσιαστικής παράδοσης στις 31/12 ένα έργο που πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να δώσει η νέα Δημοτική Αρχή στο σύνολό της μια μέγιστη σημασία και να το λειτουργήσει με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους.
Νομίζω ότι είστε σε θέση να το καταφέρετε, έχετε τη δυνατότητα να το αντιμετωπίστε και σ’ ότι χρειαστείτε εμείς θα ‘μαστε δίπλα σας» είπε ο κ. Οικονομίδης απευθυνόμενος προς τον διάδοχό του στο Δήμο. Παράλληλα με τα εγκαίνια της Πινακοθήκης, την ίδια μέρα και ώρα πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Απόστολου Τσιρογιάννη με τίτλο «Αιγαίο – Λαύριο – Μοναστηράκι».
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή ως τις 3 Ιανουαρίου. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Νομάρχης Άρτας Γιώργος Παπαβασιλείου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Άρτας Κώστας Παππάς, ο Δήμαρχος Κομποτίου Στάθης Γιαννούλης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Άρτας Γιώργος Λάμπρος, επικεφαλής αυτοδιοικητικών παρατάξεων, δημοτικοί, νομαρχιακοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και φορείς της πόλης.
Επιστολή έστειλε ο Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος που λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσε παραβρεθεί στα εγκαίνια, στην οποία εξέφραζε τα συγχαρητήριά του και ευχόταν καλή συνέχεια. Μηνύματα έστειλαν επίσης οι βουλευτές του Νομού Δημήτρης Τσρώνης, Παύλος Στασινός και Κώστας Παπασιώζος που οι υποχρεώσεις τους στη Βουλή δεν τους επέτρεψαν να παραστούν, καθώς και ο Πρεσβευτής της Μπρατισλάβα, Νίκος Δανέλλος ο οποίος χαρακτήριζε εξαιρετική την πρωτοβουλία, καταπληκτική την ιδέα και πολύ όμορφο το κτίριο της Πινακοθήκης. Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε περιήγηση στους χώρους της Πινακοθήκης ενώ υπήρχε και μπουφές για τους προσκεκλημένους.
ΦΩΤΟ: monoplio.gr