Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Πετρέλαια, Τούρκοι και «ξεπούλημα» νησιών… στο ΙΟΝΙΟ!!!

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙ¨ΩΡΓΟΥ

Πολύ περίεργη η προηγούμενη εβδομάδα… Και δεν αναφερόμαστε στην οικονομία και στην εντατική που έχει μπει η Χώρα… Με αφορμή αυτή την γενική οικονομική κατάσταση, στη γειτονιά μας, στο Ιόνιο, υπήρξαν παράξενα εκ πρώτης όψεως φαινόμενα, τα οποία ειδησεογραφικά τα καλύπτει και αποκαλύπτει η σημερινή έκδοση της «Γ».

ΠΡΩΤΟ: Ξεκινάμε με την καλή είδηση αυτής της εβδομάδας και αναφερόμαστε, επιτέλους, στο γεγονός της ε π ι τ ά χ υ ν σ η ς των διαδικασιών για την δημιουργία δημόσιου φορέα που θα αναλάβει να οργανώσει το πλαίσιο για την έρευνα εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μάλιστα ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μανιάτης σε σχετικές δηλώσεις του, μίλησε για την επανέναρξη των σχετικών ερευνών στη περιοχή Νεγράδων Καλπακίου στο Νομό Ιωαννίνων, η οποία το 2002 σταμάτησε ανεξήγητα και με συνοπτικές διαδικασίες… Η αίσθηση τότε ήταν ότι κάτι βρέθηκε.
Την ίδια μέρα για το ίδιο θέμα, σε άρθρο του Τάσου Παπά στην Ελευθεροτυπία, γίνεται αναφορά για την θαλάσσια περιοχή από το Κατάκωλο μέχρι βόρεια της Κέρκυρας και από τον Αμβρακικό και Πατραϊκό κόλπο έως τη λίμνη Τριχωνίδα και τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού. Αυτό σημαίνει ότι οι έρευνες που θα αρχίσουν αφορούν όλο το Ιόνιο Πέλαγος…
ΔΕΥΤΕΡΟ: Αυτή την εβδομάδα (συμπτωματικά;) επίσης, είχαμε την «ιστορική έξοδο» της αρμάδας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Ιόνιο (!!!) όπου από την Κυριακή το πρωΐ, ξεκίνησε μία μεγάλη ανθυποβρυχιακή άσκηση πέντε φρεγατών και τουλάχιστον ενός υποβρυχίου (το πιο σύγχρονο του τουρκικού στόλου) με χρήση πυρών, από τα δυτικά της Κεφαλονιάς, μέχρι τα δυτικά της Κρήτης.
Η δραστηριότητα αυτή του τουρκικού στόλου εκδηλώνεται για πρώτη φορά στην περιοχή, την οποία ούτε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχαν επισκεφθεί λόγω της παρουσίας τότε του Αγγλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο είχε υπό τον έλεγχο του τα Επτάνησα. Σημειώνουμε εδώ ότι όπως διαβάσετε στο σχετικό σημερινό «ΑΦΙΕΡΩΜΑ» της εφημερίδας, οι Τούρκοι… και στο Ιόνιο αρνήθηκαν όπως καθαρά φαίνεται από τα ΝΟΤΑΜ που δημοσιεύουμε, γι’ άλλη μια φορά τα 10 ναυτ. μίλια…
ΤΡΙΤΟ: Τέλος, αυτή την προηγούμενη εβδομάδα, (Παρασκευή πρωΐ, πάλι εντελώς συμπτωματικά;), η ηλεκτρονική έκδοση της Βρετανικής εφημερίδας Guardian, προκαλεί ελληνική και διεθνή αναστάτωση με την είδηση ότι πωλούνται νησιά στο Ιόνιο…!!! Ανάμεσα σ’ αυτά είναι το νησί Ναυσικά που είναι κοντά στην Ιθάκη, επίσης το νησί Βούβαλος που είναι στον Αμβρακικό, νησί αγνώστου ονόματος που βρίσκεται ανάμεσα Ιθάκης Κεφαλονιάς, ανώνυμο νησί στον κόλπο Αστακού, το νησί Πίστρος, που είναι επίσης στο σύμπλεγμα των Εχινάδων κοντά στον Σκορπιό, ανώνυμο νησί 235 στρ. που είναι στο ίδιο σύμπλεγμα, το νησί Αρκούδι που είναι ανάμεσα Λευκάδας Ιθάκης και το αντίστοιχο νησί Λυγιά 50 μέτρα από την Ιθάκη… (Διαβάστε σχετικά «ΤΟ ΘΕΜΑ» στη σημερινή μας έκδοση).
Παρ’ ότι υπήρξε μια καθυστερημένη διάψευση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η λίστα των προαναφερόμενων νησιών, μαζί με τα υπόλοιπα συνεχίζει να είναι αναρτημένη στην Καναδική ιστοσελίδα Private Islands . « Τα ελληνικά νησιά θεωρούνται το απόλυτο σύμβολο κοινωνικής θέσης αλλά στην πραγματικότητα είναι προσιτά ως προς την τιμή τους καθώς κοστίζουν λιγότερο από την αγορά ενός σαλέ στο Άσπεν του Κολοράντο (ΗΠΑ) αναφέρει η προαναφερόμενη ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε πωλήσεις νησιών σε όλο τον κόσμο. Σημειώστε: Το 2003 με νέο νόμο, έπαψε να ισχύει η μέχρι τότε ισχύουσα νομοθεσία η οποία ήταν ιδιαίτερα αυστηρή και απαγόρευε πλήρως την πώληση νησιών σε ξένους ιδιοκτήτες.
Τα τρία αυτά γεγονότα (…επαναλαμβάνουμε είναι συμπτωματικά;), κατά την δική μας ταπεινή γνώμη σημάδευσαν κατά τρόπο περίεργο την ελληνική επικαιρότητα την προηγούμενη εβδομάδα. Τόσο, το πολύ αργοπορημένο ξύπνημα της Πολιτείας για τα πετρέλαια στην περιοχή, όσο και η παρουσία της Τουρκικής αρμάδας που δεν δέχθηκε τα 10 ν.μ., όσο και το πωλητήριο των νησιών, μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην συνδέονται, όμως εμείς θα μείνουμε στη πρόσφατη (του μηνός που μας φεύγει) δήλωση του ΥΠΕΘΑ Β. Βενιζέλου που τόνισε στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου ότι: «Έχουμε νέα δεδομένα στο Ιόνιο, τα οποία δεν μπορούμε να αγνοούμε»… Καλημέρα σας !!!
Υ.Γ.: Όταν κλείσαμε το σχόλιο χθες μεσημέρι, μάθαμε την έξοδο του Τουρκικού «Τσεσμέ» στο Β.Αιγαίο να κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οχτώ μίλια νότια των ακτών της Θράκης… Πάλι σύμπτωση; Ελάτε τώρα, τρέχει πολύ η φαντασία σας…
kontogiorgosn@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: