Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Κυκλοφόρηση "Η ΓΝΩΜΗ"

Άλλα λόγια… από την 2η σελίδα της ΓΝΩΜΗΣ

Θα υπάρξει πρόβλημα. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Άρτας, σε καμία περίπτωση δεν αισθάνονται και τόσο καλά να βλέπουν τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας, να έχουν μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο του υποψηφίου δημάρχου Άρτας Γιώργου Παπαβασιλείου. Ήδη η Όλγα Γεροβασίλη έκανε την πρώτη ανακοίνωση, η οποία έθεσε το θέμα, με μια σκληρή ανακοίνωση. Θα ακολουθήσουν και άλλοι απ’ ότι μαθαίνουμε και η ιστορία αυτή θα έχει ενδιαφέρον. Εκτός και αν ο νομάρχης και υποψήφιος δήμαρχος προσέξει και κρατήσει τα προσχήματα…

*****

Η πληροφορία της στήλης για την προσπάθεια συγκρότησης συνδυασμού για το Δήμο Άρτας, από στελέχη της ΝΔ που διαφωνούν με την επιλογή του νομάρχη Γιώργου Παπαβασιλείου, ως κομματικού υποψηφίου, επαληθεύεται. Τα στελέχη της ΝΔ που είχαν μπει στην διαδικασία επιλογής υποψηφίου δημάρχου και θεωρούν ότι η απόφαση δεν είναι σωστή, έχουν πάρει τους δρόμους και το μόνο που κάνουν είναι να… στολίζουν το νομάρχη με πολλά και ενδιαφέροντα κοσμητικά επίθετα, για να αποδείξουν ότι δεν πρέπει να στηριχτεί στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Διαβάζω στο site monoplio.gr του καλού μου φίλου και μαχητικού δημοσιογράφου Γιώργου Απ., τι ισχυρίζονται στις συζητήσεις που κάνουν και με πιο motto θα πάνε στις εκλογές: «Δεν ανέχονται ως άνθρωποι της προσφοράς να εκπροσωπούνται από άτομα που εγγράφoνται στο δημοτολόγιο του Δήμου Αρταίων τις τελευταίες μέρες αφού πρώτα εξασφάλισαν το χρίσμα του υποψηφίου από την Ν.Δ. Απλά δεν μπορούν να διανοηθούν πως ένα μεγάλο κόμμα είναι δυνατόν να ενστερνίζεται τακτικές του πάλαι ποτέ μοντέλου των Σοβιέτ και να επιβάλλει στις τοπικές κοινωνίες άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το αρτινό περιβάλλον».

Δημιουργείται κλίμα εις βάρος του εκλεκτού της ΝΔ, το οποίο όπως όλα δείχνουν εμποδίζει και κάποια στελέχη του κόμματος, να δηλώσουν με άνεση ότι θα είναι στο ψηφοδέλτιο του νομάρχη και έτσι εξηγείται το γεγονός ότι πολλές ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας, δεν ανακοινώθηκε κανένα όνομα υποψηφίου δημοτικού συμβούλου.

*****

Στους Μελισσουργούς ανήμερα δεκαπενταύγουστο βρέθηκαν όλοι οι πολιτευόμενοι της ευρύτερης περιοχής κι εκεί ο καθένας, ανάλογα με τις κινήσεις μπορούσε να βγάλει συμπεράσματα. Ήταν εκεί οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Βαγγέλης Αργύρης και Αλέξανδρος Καχριμάνης (ήρθε με κάποια καθυστέρηση είναι η αλήθεια) και ακόμη ι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης και Παύλος Στασινός, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Μπόβολος, ο αμανένων το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Παπαλέξης και πολλοί άλλοι.

Οι συζητήσεις περισσότερο στάθηκαν το τι θα γίνει στο Δήμο Άρτας και πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Γιάννης Παπαλέξης έτυχε τεράστιας αποδοχής, πράγμα που πολλοί απ’ τους παριστάμενους εξέλαβαν και ως το μήνυμα των πολιτών, το οποίο πρέπει να φτάσει και σε όσους αποφασίζουν για τα χρίσματα και όλα τα άλλα συνεπακόλουθα.

Είχε και τα απρόβλεπτα ο παραδοσιακός εορτασμός της Παναγίας στους Μελισσουργούς, με τους πολλούς πολιτικούς που παραβρέθηκαν εκεί. Κατά την συνήθεια των Μελισσουργιωτών, έπρεπε να παρασχεθεί φιλοξενία και για το λόγο αυτό, ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Νικολάου, φρόντισε να δημιουργηθεί ένα τραπέζι μπροστά, για να καθίσουν, όσοι προαναφέρονται. Μόλις το είδε αυτό ο πρόεδρος της κοινότητας και συνεργάτης του, άρχισαν να μαζεύουν τα τραπέζια, λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί ένα τραπέζι για τους πολιτικούς, οι οποίοι βολεύτηκαν σε τραπέζια φίλων τους και πέρασε η βραδιά.

Το θέμα είχε και συνέχεια, καθώς την επόμενη ημέρα συνεδρίασε το Κοινοτικό Συμβούλιο, όπου ο πρώην πρόεδρος Γιάννης Νικολάου, έθεσε το θέμα και η απόφαση που ελήφθη, με ψήφους τέσσερις – τρεις ήταν ότι δεν ήταν η αντιμετώπιση των επισκεπτών η καλύτερη, μιας και οι Μελισσουργιώτες φημίζονται για την φιλοξενία, προς τους επισκέπτες του χωριού τους. Τέλος πάντων…

*****

Δεκαπενταύγουστος στην Άρτα και η απόλυτη ερημιά, είναι το γεγονός. Στο ιστορικό γεφύρι που βρεθήκαμε και στα γύρω καφέ, είδαμε αρκετούς επισκέπτες, οι οποίοι είχαν να κάνουν κάποια σχόλια για την πόλη μας. Ακούσαμε κάποιους να συζητούν για το πώς η πόλη είναι κατακλυσμένη από σκουπίδια, όπως επίσης και για την άθλια εικόνα που παρουσιάζει ο περιβάλλων το ιστορικό γεφύρι χώρος. Εμείς επιμένουμε για την καθαριότητα στην πόλη, γιατί καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων και αγανάκτησης των συμπολιτών μας. Η δημοτική αρχή, ούτε που ν΄ ακούσει για τα προβλήματα αυτά.

Όμως δεν είναι μόνο ο χώρος δίπλα στο ιστορικό γεφύρι. Απ’ το Στρατόπεδο Παπακώστα και προς Αγίους Αναργύρους πηγαίνοντας δεξιά, η περιοχή ανήκει στο Δήμο Αρταίων και απ’ ότι μας λέει μόνιμος κάτοικος, το απορριμματοφόρο περνάει μία φορά την εβδομάδα. Αντιλαμβάνεται ο καθένας το δράμα που περνάνε οι κάτοικοι, με τον καύσωνα των ημερών και τα σκουπίδια να βρίσκονται στους κάδους για πέντε και έξι μέρες. Τα παράπονα των κατοίκων, προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έπεσαν στο κενό. Ο ίδιος βέβαια, θα τους ζητήσει λίγο καιρό την ψήφο τους, για να συνεχίσει το έργο του.

*****

Ο κ. Νικόλαος Ράπτης είναι ο νέος διευθυντής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Άρτας και πρέπει να σημειώσουμε ότι για την επιλογή αυτή, οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ έκαναν διπλή υπέρβαση. Η πρώτη ότι ο νέος διευθυντής είναι ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Άρτας της ΝΔ και η δεύτερη ότι μαζί με άλλους συναδέλφους του, στελέχη του ΠΑΣΟΚ οι περισσότεροι, έχει κάποια μπλεξίματα με την Δικαιοσύνη, για την γνωστή υπόθεση των ιδιωτικών σχολών, που μοίραζαν πτυχία με εικοσάρια. Γνωστό είναι επίσης, ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα αυτό είναι ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση και τους έχει στερηθεί το δικαίωμα εξόδου από την χώρα.

*****


Κι άλλη μια ποιοτική εκδήλωση απ’ το Δήμο Πέτα, για το φετινό καλοκαίρι, στο ΝΤΑΜΑΡΙ. Την ερχόμενη Πέμπτη 26 Αυγούστου διοργανωένεται συναυλία με τον Μάριο Φραγκούλη, ο οποίος θα ερμηνεύσει έργα του Μάνου Χατζιδάκι και του Νέου Κύματος. Η τιμή εισόδου είναι 15 ευρώ και ανεπιφύλακτα την προτείνουμε, γιατί τέτοιες εκδηλώσεις δεν χάνονται.

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι και φέτος ο Δήμος Πέτα, με τις ποιοτικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε στο ΝΤΑΜΑΡΙ, έκανε την διαφορά. Όλες οι εκδηλώσεις, με την ορχήστρα ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, την συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, την συναυλία Μικρούτσικου – Θηβαίου και τώρα με τον Μάριο Φραγκούλη, ανέβασε την ποιότητα, όπως επίσης και με την θεατρική παράσταση ΙΠΠΕΙΣ. Και του χρόνου καλύτερα.

*****

Συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους να είναι υποψήφιοι για το Περιφερειακό Συμβούλιο, είχε ο υποψήφιος της ΝΔ Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην προσπάθεια που κάνει να στελεχώσει το ψηφοδέλτιό του σ’ όλους τους νομούς της Ηπείρου. Εκεί βρέθηκαν η Μαρία Πλακιά, ο Δημήτρης Σκανδάλης, ο Σάκης Δίβαρης και ο Χρήστος Τσιρογιάννης, οι οποίοι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι, ενώ αν και απών υποψήφιος δήλωσε και ο κ. Βασίλης Ψαθάς.

Ενδιαφέρον όμως έχει και η πληροφορία ότι με το ψηφοδέλτιο του κ. Καχριμάνη θα κατέλθει υποψήφια η κα Μαριάνα Παπαχρήστου, η οποία όπως είναι γνωστό ήταν υποψήφια βουλευτής του ΛΑΟΣ στο νομό Άρτας και αυτό μπορεί να παραπέμπει σε συνεργασία ΛΑΟΣ – ΝΔ στην Περιφέρεια Ηπείρου. Για να δούμε…

*****

Ρεκόρ κι αυτό! Να ενδιαφέρονται για το κομματικό χρίσμα του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Τζουμέρκων, έξι στελέχη του κόμματος και στο τέλος να παραιτηθούν τα πέντε. Σε δόσεις βέβαια. Πρώτα απέσυραν το ενδιαφέρον τους οι κ.κ. Παπαγιάννης και Φώτης, ακολούθησαν οι κ.κ. Τσίπρας και Χατζηγιάννης, για να κάνει το ίδιο τελευταίος, αυτός που τελευταίος μπήκε στην διαδικασία του κόμματος, ο κ. Σιόντης.
Και δια των παραιτήσεων, έμεινε μόνη της η Σταυρούλα Καραβασίλη, η οποία, πρέπει να σημειωθεί ότι έχει μεγάλη ανηφόρα μπροστά της, αν σκεφτεί κανένας πόσο δύσκολο είναι να συγκροτήσεις ψηφοδέλτιο στο συγκεκριμένο Δήμο.
Κουράγιο Σταυρούλα και βέβαια να εύχεσαι να μην σ’ αφήσουν μόνη σου, αυτοί που αποφάσισαν να είναι υποψήφια…


Με το συνδυασμό του νομάρχη


Ρωτήσαμε τον πρώην δήμαρχο Βλαχέρνας Νίκο Κέφη, για το τι θα κάνει στις επικείμενες δημοτικές εκλογές και η απάντησή του, έχει και το στοιχείο της διπλωματίας. «Συζητάω με τους πολίτες του Δήμου Βλαχέρνας και ιδιαίτερα με τους συγχωριανούς μου του Κορφοβουνίου, για το τι πρέπει να κάνω», μας είπε, για να συμπληρώσει: «Και αν υπάρχει περίπτωση να εκλεγώ με κάποιον συνδυασμό για να τους εκπροσωπήσω θα είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος».
Κι αν κανένας αναλύσει τα πρέπει και τα θέλω απ’ την μια των κατοίκων και απ’ την άλλη του πρώην δημάρχου, με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται στο συμπέρασμα ότι θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του κόμματος, αυτόν δηλαδή του δημαρχονομάρχη (δανεισμένη η έκφραση απ’ το ΚΕΝΤΡΙ) Γιώργου Παπαβασιλείου.
Καλή επιτυχία Νίκο.

Σταυρούλα Καραβασίλη στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στα Τζουμέρκα


Έξι ήταν οι μνηστήρες του κομματικούς χρίσματος του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και στην διαβούλευση που έγινε, οι πέντε αποχώρησαν, για να απομείνει η κα Σταυρούλα Καραβασίλη, η οποία έλαβε και το κομματικό χρίσμα. Αυτό αναφέρεται και σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή εκλογών της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Άρτας και αναφέρει:

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη διαβούλευση μεταξύ των αιτούντων υποψηφίων στις διαδικασίες ανάδειξης του Υποψηφίου Δημάρχου για τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, η Τοπική Επιτροπή Διαβούλευσης για την Ανάδειξη Υποψηφίων Δημάρχων Νομού Άρτας του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει το συνδυασμό της Υποψηφίας Δημάρχου Σταυρούλας Καραβασίλη για τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων».


Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ενδιαφερόμενοι για το χρίσμα, που στην πορεία αποχώρησαν ήταν οι κ.κ. Φώτης, Παπαγιάννης, Τσίπρας, Χατζηγιάννης και Σιόντης.

Με το νομάρχη ο Μ. Ευσταθίου


Την ώρα που ανακοινωνόταν η συγκρότηση του συνδυασμού των στελεχών της ΝΔ (βλέπε σελίδα 8) ένας άλλος ανεξάρτητος συνδυασμός που είχε ανακοινωθεί ότι θα μετέχει στις εκλογές του Νοεμβρίου οδεύει προς την διάλυση, μιας και ο επικεφαλής του φαρμακοποιός Μιχάλης Ευσταθίου, θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον επίσημο συνδυασμό της ΝΔ, του νομάρχη Γιώργου Παπαβασιλείου.
Όπως μας είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις εξελίξεις, τις τελευταίες ημέρες έγιναν πολλές συζητήσεις και προφανώς η συμφωνία επήλθε επί τη βάσει κάποιων υποσχέσεων για τα αξιώματα στο νέο Δήμο.
Βεβαίως η απόφαση αυτή του κ. Ευσταθίου, δημιουργεί έντονο προβληματισμό σε όσους είχαν αποφασίσει να στηρίξουν την προσπάθειά του ως ανεξάρτητου υποψήφιου δημάρχου.

Ο ΟΤΕ στην Άρτα έχει ξευτιλίσει το Εθνικό Σύμβολο


Αυτή η φωτογραφία είναι από το κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ στην Άρτα και αποτυπώθηκε στις 15.08.10 απογευματινές ώρες. Δείχνει ξεκάθαρα το πόσο οι υπεύθυνοι αυτού του οργανισμού σέβονται το εθνικό μας σύμβολο. Φαίνεται ότι τώρα που κόπηκαν τα επιδόματα, κανείς δεν ενδιαφέρεται να κάνει την αλλαγή και να περισώσει την όποια εθνική αξιοπρέπεια που μας έχει μείνει. Από μόνη της η φωτογραφία δείχνει τον ωχαδελφισμό και την απαξίωση του τοπικού ΟΤΕ στη σημαία. Καιρό τώρα και καθημερινά εκατοντάδες πολίτες που συχνάζουν στην κεντρική πλατεία την βλέπουν να είναι κουρελιασμένη κι έτσι να ανεμίζει… θυμίζοντάς μας την κατάρρευση της Πατρίδας; Αν αυτό επιθυμούν σίγουρα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Οι τοπικοί συνδικαλιστές αυτού του οργανισμού και ο καθ’ ύλη αρμόδιος Διευθυντής είναι ικανοποιημένοι από αυτό το θέαμα; Αν ναι ΝΤΡΟΠΗ τους.

Ν.Κ.

Που είναι τα νέα πρόσωπα;

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ


Οι πληροφορίες για τους συμπολίτες μας που θα δοκιμαστούν στην μάχη των δημοτικών εκλογών, αναφέρουν ότι στους περισσότερους συνδυασμούς είναι τα ίδια πρόσωπα, αυτά δηλαδή που μονοπωλούν τις αυτοδιοικητικές εξελίξεις, πάνω από είκοσι, ακόμη και τριάντα χρόνια. Σ’ αυτούς τουλάχιστον μαθαίνουμε ότι γίνονται προτάσεις από κάποιους επικεφαλής συνδυασμών, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι, για το πώς θα συμπληρώσουν τον μαγικό αριθμό των 180 υποψηφίων που απαιτούνται.
Μια πρώτη απογοήτευση δίνουν αυτές οι πληροφορίες, μιας και την εποχή του Καλλικράτη, όλοι την είχαμε συνδυάσει με την ανανέωση στην αυτοδιοίκηση και με την είσοδο στις διαδικασίες αυτές, νέων προσώπων, με φρέσκιες ιδέες και διάθεση για δουλειά. Πολύ μακριά απ’ όσα η αυτοδιοίκηση έχει να παρουσιάσει μέχρι τώρα, με όσα είδαμε και όσα δεν είδαμε, αλλά πολλοί συμπολίτες μας υποψιάζονται ότι έγιναν και δεν έγιναν ευρύτερα γνωστά.
Για παράδειγμα αν ένας συνδυασμός θέλει να σηματοδοτήσει την πρόθεσή του, να συνεχίσει το έργο του αειμνήστου δημάρχου Κώστα Βάγια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανακαλυφτούν άνθρωποι, οι οποίοι προ εικοσαετίας είχαν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι και τότε πραγματικά είχαν την διάθεση να εργαστούν, εργάστηκαν και άφησαν πίσω τους κάποιο έργο.
Όμως σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούνται κάποιοι και επιμένουν, ότι με τέτοιες, ως αρχικές επιλογές, θα μπορέσουν να εμπνεύσουν τον ενεργό πολίτη του σήμερα, που εκείνη την εποχή μπορεί να ήταν στο δημοτικό σχολείο και να μην θυμάται τίποτα από τα τότε δρώμενα.
Ας αναζητηθεί λοιπόν σ’ αυτή την επιλογή η ανανέωση. Ούτε που να το συζητάει κανένας. Κι αυτό γιατί όπως έγιναν οι επιλογές, όπως ανακοινώθηκαν κάποιες υποψηφιότητες, δεν έφεραν το νέο, που θα ενέπνεε το νέο πολίτη, να μπει στην διαδικασία των εκλογών, άρα να μπει στην διαδικασία της προσφοράς για την πόλη και τον πολίτη.
Πάμε λοιπόν προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μ’ ένα αρνητικό δείγμα κατ’ αρχήν. Ότι δεν μπορεί να ελκύσουν νέους ανθρώπους, αυτοί που δήλωσαν υποψήφιοι και κινούνται για την κατάρτιση των συνδυασμών τους. Κι αν αυτό συνεχίσει να φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα και εν πάση περιπτώσει, η επόμενη μέρα με τους νέους Δήμους, στην εποχή του Καλλικράτη, δεν θα έχουν διαφορετική εικόνα απ’ αυτή που είχαν οι Δήμοι στην εποχή του Καποδίστρια.

Αλόγιστες δαπάνες στης ακρίβειας τον καιρό

Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΡΤΙΝΟΥ


Απ΄ό,τι διαπιστώνουμε υπάρχουν κάποιες νομαρχίες, δήμοι και ενώσεις δήμων και κοινοτήτων που δείχνουν να μην έχουν ακούσει τίποτα για την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και τους κατοίκους της.Το γεγονός επιβεβαιώνεται από τις αλόγιστες και απλόχερες οικονομικές επιχορηγήσεις που προσφέρουν, σε ημετέρους συνήθως, για την τέλεση συνεδρίων, σεμιναρίων, εκθέσεων, βιβλιοπαρουσιάσεων, μουσικών εκδηλώσεων και θεατρικών παραστάσεων, εκδόσεων, ακόμη και γυφτοπανηγυριών.
Την ίδια στιγμή που οι ίδιοι είναι καταχρεωμένοι σε εργολάβους, προμηθευτές, τράπεζες και υπαλλήλους τους που παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, εξαναγκάζοντάς τους να κατεβάζουν ρολά διαμαρτυρίας σε δήμους, κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών και σε άλλες δημοτικές επιχειρήσεις.Το κακό διογκώνεται και χειροτερεύει τελευταία εξαιτίας του «Καλλικράτη», που μας έρχεται οσονούπω, εκ του γεγονότος της κατάργησης αρκετών νομαρχιών και δήμων. Πολλοί λοιπόν από τους σημερινούς νομαρχιακούς και δημοτικούς άρχοντες που δεν πρόκειται να ξαναδούν αξιώματα και αρχοντηλίκια, κάνουν τα πάντα προκειμένου ν΄αφήσουν. καμένη γη πίσω τους.
Μοιράζουν χρήματα που δεν υπάρχουν, βολεύουν ημέτερους, δημοπρατούν έργα, τεμαχισμένα ή μη για ευνόητους λόγους, χωρίς να υπάρχουν εγκρίσεις και, φυσικά, κονδύλια. Έργα που θα έπρεπε να γίνουν απ΄τους ίδιους, μερικοί εκ των οποίων κατέχουν για περισσότερες της μιας τετραετίας αυτοδιοικητικούς θώκους. Και όλα αυτά με απώτερο σκοπό να ευνοήσουν ημέτερες καταστάσεις, αλλά, και το κυριότερο, να δεσμεύσουν τους διαδόχους τους. Επί του τελευταίου μάλιστα υπήρξαν και δημόσιες καταγγελίες οι οποίες και προκάλεσαν την επέμβαση της δικαιοσύνης.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά νομαρχία και τοπική ένωση δήμων και κοινοτήτων της ημετέρας Ηπείρου χρηματοδότησαν την έκδοση βιβλίου τοπικού άρχοντα. Κάτι που έχει ξαναγίνει. Παραβλέποντας το γεγονός πως στις ακρίβειας τον καιρό αυτό αποτελεί μέγιστη πρόκληση προς τους δοκιμαζόμενους πολίτες, αλλά και αγνοώντας το θυμοσοφικό πως η γυναίκα του καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να το δείχνει.
Επί τη ευκαιρία ας μας απαντήσει ο χρηματοδοτηθείς δήμαρχος: πόσα ήταν τα ποσά επιχορήγησης που έλαβε για την έκδοση των δύο πονημάτων του, πόσο κόστισε η έκδοσή τους και πόσα ήταν τα ποσά που εισέπραξε το ίδρυμα στο οποίο εκχώρησε τα δικαιώματά του;Οι γενικότερες διαπιστώσεις του παρόντος κειμένου και οι επισημάνσεις μας αυτές έχουν επιβεβαιωθεί και διαπιστωθεί από ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, από παραπομπές και καταδίκες, από ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές, από οικονομικές υπηρεσίες, από ορκωτούς λογιστές. Εκατοντάδες βαρβάτες περιπτώσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος και περιουσιών, απάτες, καταχρήσεις, εκνομίες, παραβάσεις και υπερβάσεις, ατασθαλίες και σκάνδαλα από τα οποία ωφέλησαν και ωφελήθηκαν από παντοειδείς πράξεις και παραλείψεις κι όμως έμειναν και παραμένουν ατιμώρητες.
Αλήθεια πόσες από τις δημόσιες καταγγελίες και αποδεδειγμένες παρανομίες τελεσιδίκησαν, πόσα χρόνια έκαναν και πόσοι τελικά τιμωρήθηκαν, εκδιώχτηκαν, πλήρωσαν ή επέστρεψαν τα τεράστια ποσά που καταχράστηκαν; Η απάντηση είναι λίγο πολύ γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ: λίγοι, πολλοί λίγοι και μάλιστα όχι στο βαθμό που θα έπρεπε. Βλέπετε κόρακας κοράκου.Και ποιος θα μας σώσει από την κόπρο του Αυγεία; Βέβαια όχι αυτοί που εξέθρεψαν αυτές τις ζοφερές καταστάσεις. Και σίγουρα όχι ο «Καλλικράτης».
Κι αυτό αποδεικνύεται από την κάθοδο κορυφαίων πολιτικών στις προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη νέων αξιωματούχων στην τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Υποψηφίων κομμάτων, η πλειονότητα των οποίων ουδεμία σχέση έχει με την αποστολή και το έργο των τοπικών δημοτικών αρχόντων. Και το μόνο που επιδιώκουν δεν είναι παρά η πολιτικοποίηση, κομματικοποίηση και η χειραγωγία της ντόπιας κοινωνίας, προς όφελος των ιδίων βεβαίως και των αφεντάδων τους. Όσο για τα ικανά και υπερκομματικά στελέχη που υπήρξαν έως σήμερα και ανιδιοτελώς πρόσφεραν στον τόπο και τους συμπολίτες τους, τους αποστρατεύουν εκόντες άκοντες.
Τους χθόνιους σκοπούς άλλωστε της κεντρικής εξουσίας επιβεβαίωσε και ο εκτρωματικός τρόπος συγκρότησης των νέων δήμων. Μη χειρότερα δηλαδή, αν και κάτι τέτοιο δεν προοιωνίζεται, γιατί έχουν να δουν και άλλα, χειρότερα τα μάτια μας. Ιδιαίτερα αυτά των μικρών χωριών και διαμερισμάτων και πρωτίστως τα απομακρυσμένα και παραμεθόρια που θα γνωρίσουν περισσότερη εγκατάλειψη και ερήμωση, αφού κανένας ποια δεν θα ενδιαφέρεται γι΄ αυτά, παρά μόνο για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου και οι ψήφοι δηλαδή. Δυστυχώς.

Έσπασαν του γεφυριού τα πέτρινα χρόνια…

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ

Το μονότοξο αρχοντογέφυρο… του Αχελώου και όλων των Βαλκανίων. Το μονότοξο αρχοντογέφυρο του Αγίου Βησσαρίωνα ετοιμάζεται να ξαναπάρει τη θέση του στην ιστορία ως μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς. Το μονότοξο αρχοντογέφυρο της ζώσης παράδοσης και των συμβολισμών που μέχρι σήμερα κουβαλά, αισθάνεται πλέον ότι πολύ σύντομα θα γίνει ίσως και το απόλυτο μνημείο της εθνικής μας συμφιλίωσης.
Η Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010 θα είναι μια σημαδιακή ημέρα. Όλα δείχνουν ότι αυτή την ημέρα εκεί στις Πηγές, ευαίσθητοι άνθρωποι και επιστήμονες απ΄όλη την Ελλάδα θα διατρανώσουν την θέλησή τους για την ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου. Μια θέληση που πηγάζει από τα βάθη της ιστορίας και είναι ισάξια εκείνης όπου στα 1515, οι τότε άνθρωποι με επικεφαλής τον Άγιο Βησσαρίωνα, τότε Δεσπότη Λάρισας, αποφάσιζαν να τιθασεύσουν τον μυθικό, αλλά και πραγματικά άγριο Αχελώο. Είναι σίγουρο ότι αυτή την ημέρα της 23ης Αυγούστου… θα σταματήσουν τα 60χρονα δάκρυα του Αγίου Βησσαρίωνα..
Όλα είναι έτοιμα. Όλα δείχνουν ότι το μονότοξο αρχοντογέφυρο πολύ σύντομα θα στέκει περήφανο, αγέρωχο, εντυπωσιακό στη θέση του και θα θυμίζει στις επόμενες γενιές ότι οι άνθρωποι όταν ομονοούν δημιουργούν και τα έργα τους γράφουν ιστορία. Και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά γιατί στους τελευταίους δύο μήνες παρατηρήσαμε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση απλών ανθρώπων σ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, οι οποίοι ηλεκτρονικά διαδήλωσαν την θέλησή τους για την ανακατασκευή του θρύλου.
Άνθρωποι που δεν γνώριζαν και ούτε ήξεραν καν που ήταν κτισμένη αυτή η γέφυρα, όχι μόνο απαίτησαν, αλλά και συμμετείχαν με τον δικό τους τρόπο ο καθένας, στο να διαμορφωθεί η απαραίτητη λαϊκή στήριξη γι’ αυτή την προσπάθεια. Εκατοντάδες μπλοκερς όχι μόνο στην Χώρα μας, αλλά και ελληνόγραφα του εξωτερικού διατράνωσαν με μια πρωτόγνωρη ιντερνετική απαίτηση αυτή την ανακατασκευή.
Είμαι υποχρεωμένος επίσης σ’ αυτό το σημείο να σταθώ με ειδική αναφορά στα μπλοκς των Ποντίων. Όχι γιατί τα υπόλοιπα δεν βοήθησαν αρκετά. Κάθε άλλο. Ήταν όλα με εντυπωσιακές αναφορές και μαχητικές αναρτήσεις. Από Αλεξανδρούπολη μέχρι Κρήτη, από Κέρκυρα μέχρι Ρόδο και Κύπρο, δημιούργησαν το αναγκαίο κλίμα που είναι αναγκαίο γι αυτή την προσπάθεια. Όμως, παρατηρήσαμε μια ιδιαίτερη δυναμική από τις Ποντιακές ιστοσελίδες. Μια δυναμική όπου οι Πόντιοι κυριολεκτικά με την γνωστή τους ευαισθησία, αλλά και οι άλλοι ευαίσθητοι απλοί έλληνες, κατάφεραν να σπάσουν του γεφυριού τα πέτρινα χρόνια της σιωπής.
Μάλιστα από ένα μόνο Facebook, εκείνο του πολιτιστικού συλλόγου του Κιλκίς «Ακρίτες Επταλόφου», τα 2.213 μέλη αυτής της ομάδας με καθολικότητα εκφράσθηκαν υπέρ της ανακατασκευής του ιστορικού γεφυριού και προωθούσαν διάφορα μηνύματα με e-mail. Πρωτοπόρος αυτής της ποντιακής και όχι μόνο κίνησης, ο Δημήτρης Τσαβδαρίδης, ο οποίος απ ότι παρακολουθήσαμε καθημερινά οργάνωνε την όλη αυτή κινηματικότητα με αναρτήσεις και με φίλους του δημοσιογράφους για την μεγαλύτερη δυνατή προβολή.
Απομένει τώρα από την Οργανωτική Επιτροπή να αξιοποιήσει αυτή την ανεπάντεχα πάρα πολύ μεγάλη δημοσιότητα που έχει δοθεί στο θέμα. Αυτή η επιτροπή έχει πλέον στα ατού της την λαϊκή στήριξη που εκδηλώθηκε κι έτσι από την επομένη της 23ης Αυγούστου είναι υποχρεωμένη να την αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Πράγματι από την επόμενη ημέρα τα πράγματα θα είναι δύσκολα αλλά και καθοριστικά…

kontogiorgosn@gmail.com

Έχουμε πόλεμο

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΚΑΡΑΝΗ

Τέτοιο πολιτικό πυρετό είχε καιρό να δει η περιοχή. Οι εκλογές τελικά δρουν σαν το καλύτερο αντισυλληπτικό της δραματικής κατάστασης που περνά τόσο η Ελλάδα όσο και η περιοχή που ζούμε. Οι υποψήφιοι και οι κομματικοί αιρετοί υποστηρικτές δεν άφησαν πανηγύρι για πανηγύρι και εκδήλωση για εκδήλωση. Αυτοί δε που έχουν και το επικοινωνιακό μέρος μαζί τους, λόγω της τρέχουσας θητείας τους, έχουν δώσει πραγματικά ρέστα. Όπου έργο και φωτογραφία, όπου μηχάνημα και κόρδωμα. Τα Δελτία Τύπου των εραστών των δημοτικών θώκων στην περιφέρεια αν τα μαζέψεις φτιάχνεις τόμο Εγκυκλοπαίδειας τουλάχιστον 1000 σελίδων.
Ζούμε στον παλμό του μεγαλύτερου πανηγυριού στην χώρα. Η χώρα βέβαια μπορεί να καίγεται αλλά εμείς λουζόμαστε και παρφουμαριζόμαστε. Τα καφενεία στα δημοτικά διαμερίσματα που τώρα θα γίνουν πόλη (ποιος την χάρη τους) έχουν γίνει τα πιο πολυσύχναστα στέκια. Μοιράζονται καφέδες, ουζάκι, τσιπουράκι, ουισκάκι με μεζέ υποσχέσεις. Τώρα δε, που είναι και πολλοί οι υποψήφιοι οι μεζέδες κυριαρχούν στο τραπέζι. Το ερώτημα είναι ποιος έχει το δικαίωμα να δίνει υποσχέσεις και με ποιο δικαίωμα δίνουν υποσχέσεις. Η παρουσίαση του προγράμματος ενός συνδυασμού είναι ένας τόμος υποσχέσεων και δυστυχώς τα μικρά γράμματα που θα έπρεπε να υπάρχουν με τα αντίτιμα των υποσχέσεων αυτών, δεν υπάρχουν.
Οι νέοι στο πολιτικό παιχνίδι ίσως και να δικαιολογούνται αλλά αυτοί οι οποίοι θήτευσαν από οποιαδήποτε θέση στην διοίκηση του τόπου τούτου, καλό θα είναι μαζί με τα προγράμματά τους να βάζουν επισυναπτόμενες τις υπογραφές και τα «ΝΑΙ» τους στα τρανταχτά θέματα ημερήσιας διάταξης που πάρθηκαν μέσα στα αιρετά συμβούλια όπου θήτευσαν. Να βάζουν και τις ουδετερότητές τους γιατί και αυτές δεν πιάνονται σίγουρα για «ΟΧΙ». Να βάζουν και το συγνώμη τους ως αντιπολίτευση για τον μη ικανό έλεγχο στην οποιαδήποτε εξουσία.
Είναι τραγικό πάντως να βλέπεις ως υποψήφιος, νέος ή παλιός στον χώρο, τον τόπο σου να έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο καφενείο ανέργων, άεργων και τεμπελχανάδων και εσύ να μιλάς για πρόοδο και ανάπτυξη. Τι άραγε να σπείρεις σε έναν τόπο που η γη έχει γίνει ξηρή; Για ποια ανάπτυξη μιλάς όταν η ανεργία έχει πάρει τον ανήφορο και δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να φθάσει το ύψος του Έβερεστ; Για ποια νέα μέτωπα εκσυγχρονισμού όταν η δευτερογενής σου παραγωγή έχει συρρικνωθεί με τις ευλογίες των ελληνικών κυβερνήσεων; Για ποιον πολιτισμό; Αυτός που βρίσκεται σε ύπνο βαθύ και κανά μήνα το Καλοκαίρι έρχεται μετά πληρωμής να σου θυμίσει ότι είσαι άνθρωπος; Για ποια έργα ανάσας; Αυτά που καλομάθαμε και τα δίνουμε όσο-όσο σε ιδιώτες αποδεικνύοντας ότι είμαστε άχρηστοι να διαχειριστούμε τη γη και την κληρονομιά μας;
Αν η Δημοκρατία θέλει μία φορά αλήθεια για να υπάρξει, ο πρώτος βαθμός της, η Αυτοδιοικητική, θέλει αλήθεια δέκα φορές. Αντί για γελάκια και χειραψίες ειδικά αυτό το διάστημα, οι υποψήφιοι –επικεφαλής και σύμβουλοι- έχουν υποχρέωση εφόσον θέλουν εκλεγούν να πουν τι ΔΕΝ θα γίνει σε αυτόν τον τόπο στους πολίτες που τους τιμούν μόνο και μόνο ακούγοντάς τους. Οι υποσχέσεις και τα ΘΑ ανήκουν σε μία Ελλάδα κατάμαυρων χρόνων. Όσοι δε, έχουν θέση, γνωριμίες, πλάτες, κόμματα και προϋπηρεσία αυτοδιοικητική, να μην θεωρούν ότι είναι από τα αβαντάζ τους. Είναι σαν να παραδέχονται ότι για την κατάντια αυτού του τόπου έβαλαν και αυτοί το χεράκι τους.
Το προεκλογικό πανηγυράκι έχει αρχίσει να φουντώνει. Όλοι θέλουν να σύρουν τον χορό λες και δεν πάμε για πόλεμο αλλά για βόλεμα. Όμως έχουμε πόλεμο στην χώρα και όσο μακριά στον χάρτη να πέφτει η περιοχή μας τα βόλια έχουν αυτή την φορά μεγάλο βεληνεκές. Αντί λοιπόν να πιάνεστε στο χορό, πιάστε τουλάχιστον μία Αλήθεια και πείτε την ως υποχρεούστε.
katerinagarani@yahoo.com

Σκέψεις και συμπεράσματα από μια ανάγνωση

Της ΔΩΡΑΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑ
Εκπαιδευτικού


Πολλές φορές, διαβάζοντας ένα κείμενο, στέκεσαι σε κάποιες έννοιες ή προτάσεις, που δεν διεκδικούν το βασικό πυρήνα του κειμένου, ωστόσο αποτελούν, για έναν διεισδυτικό αναγνώστη το «κλειδί» κατανόησης και ερμηνείας της βαθύτερης νοοτροπίας του γράφοντος.

Θέλω να πω ότι στις μέρες μας, λίγο πολύ, τα συνήθη λεκτικά «κλισέ» είναι γνωστά και αναγνωρίσιμα και υιοθετούνται από τη συντριπτική πλειονότητα αυτών που εκφέρουν (προφορικά ή γραπτά) δημόσιο λόγο. Έχουμε φτάσει πια, λέξεις ευήκοες για το πλατύ κοινό να χρησιμοποιούνται από όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς –ανεξάρτητα από τη σημασία τους- και να καταλήγουμε συχνά να διαβάζουμε ή να ακούμε αυτό που αποκαλείται κοινώς «ξύλινη γλώσσα». Ως εκ τούτου, αυτό που -δασκαλίστικα θα το πω- λέμε κεντρική ιδέα ενός κειμένου να είναι όμοια ή συναφής σε πολλά γραπτά.
Το γεγονός αυτό πραγματικά δε βοηθάει τον αποδέκτη ενός μηνύματος να κατανοήσει ή να αντιληφθεί με μια ανάγνωση ή ένα άκουσμα την πρόθεση ή και τη νοοτροπία του λέγοντος ή γράφοντος και να παγιδεύεται σε μεγαλοστομίες και λεκτικά «χαϊδέματα».
Αφορμή για το σημερινό άρθρο, αποτέλεσε η ανάγνωση της συνέντευξης του Φώτη Κουβέλη, στο προηγούμενο φύλλο της παρούσας εφημερίδας (6/8/10). Βέβαια, ο πολιτικός λόγος του Φώτη Κουβέλη δεν μπορεί να συγκαταλεγεί στα τρέχοντα πολιτικά «ποιήματα», μιας και είναι γενικότερα αποδεκτό –από φίλους ή μη- η ιδιαίτερη ποιότητα πολιτικής έκφρασης που διαθέτει. Ωστόσο, επειδή το σύγχρονο πολιτικό κατεστημένο μάς έχει μετατρέψει από υποψιασμένους σε καχύποπτους, προσωπικά έψαξα πολύ το κείμενο για να αναζητήσω στοιχεία που αποκαλύπτουν κάτι διαφορετικό, που το θεωρώ απαραίτητο για έναν καινούριο πολιτικό φορέα.
Δε διεκδικώ την ιδιότητα και το προνόμιο της πολιτικής αναλύτριας ούτε έχω τη ματαιοδοξία της παντογνώστριας και της πανέξυπνης. Και σε καμία περίπτωση δε χρεώνομαι την πρόθεση του προπαγανδιστή για ένα άτομο που η πολιτική αυτάρκεια και το ήθος, δε τη χρειάζεται.
Εκθέτω τις σκέψεις με την ιδιότητα του μέσου πολίτη, που οφείλει να ερμηνεύει και να αποκωδικοποιεί τον πολιτικό λόγο και όχι να τον αποδέχεται άκριτα.
Έτσι λοιπόν και μέσα από αυτή την οπτική, στέκομαι σε κάποια σημεία της συνέντευξης που για μένα αποτελούν στοιχεία θετικής υπέρβασης των πολιτικών και κομματικών κατεστημένων.
Πρώτο σημείο και σημαντικό η αποστροφή στο δογματισμό και την αυταρχική κομματική εξουσία. Ουσιαστικά δηλαδή, εδώ φαίνεται η διάθεση για ένα νέο τρόπο πολιτικής ανάπτυξης ενός φορέα, που δεν απαιτεί «προσκύνημα» σε κομματικά θέσφατα και πανίσχυρους κομματάρχες, σε κατευθυνόμενες διαδικασίες, σε «χαρτάκια» με εκλεκτούς υποψήφιους, σε αντιλήψεις ντε φάκτο απαράβατες και απαραβίαστες, αλλά σε έναν πολιτικό οργανισμό, που δρα και αναδιαρθρώνεται συγχρόνως, μέσα στο καμίνι της πολιτικής πραγματικότητας.
Γίνεται λόγος για την «Αριστερά της ευθύνης», που μας απομακρύνει από το μοντέλο μιας αριστεράς αλαλάζουσας και αναποτελεσματικής. Και είμαι υπεύθυνος σημαίνει κρίνω, επικρίνω, εγκρίνω, απορρίπτω και μέσα από πολιτική ζύμωση, προτείνω και παίρνω σαφή θέση στα εκάστοτε πολιτικά δρώμενα.
Όχι μόνο σημαντική, αλλά και ανατρεπτική για χρόνια κομματικά νοσήματα η αντίληψη, που απορρίπτει την κομματική καταγραφή σε εκλογικές διαδικασίες, που δε γίνονται γι’ αυτό το σκοπό. Δηλαδή, δεν «κατεβάζω», υποψήφιους στην αυτοδιοίκηση μόνο για να καταγράψω το ποσοστό. Πόσες φορές δεν έχουμε παγιδευτεί σε αυτή τη λογική (;) και πόσες φορές η ψήφος μας σε ικανά πρόσωπα δεν έχει μεταφραστεί τεχνηέντως και σκοπίμως ως ψήφος στο κόμμα που έχρισε τον υποψήφιο; Έτσι αναβαθμίζεται ο ρόλος των εκλογών για Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες παύουν να αποτελούν πρόβα για τις εθνικές εκλογές.
Η ειλικρινής παραδοχή ότι το πολιτικό σύστημα αποσυντίθεται, αποτελεί όχι μόνο δείγμα γενναίας αυτοκριτικής, αλλά και υπέρβαση της αυταρέσκειας και του βολέματος που διασφαλίζει στους/στις σύγχρονους πολιτικούς η υφιστάμενη κομματική πραγματικότητα, που κοντολογίς στηρίζεται στη λογική «κρατήστε μου γερά και στέρεα τη σκάλα, στην οποία είμαι ανεβασμένος, για να σας επιτρέπω να είστε οι βαστάζοι μου».
Και βέβαια η απόδοση της μέγιστης σημασίας στην ενότητα των αριστερών δυνάμεων, μιας και ο ρόλος, το όραμα αλλά και η πολιτική λογική της αριστεράς είναι να ενώνει το λαό και όχι να τον διαιρεί. Να ενώνει το λαό για να διασφαλίζεται η δύναμή του, για να αφυπνίζεται από το τέλμα της πολικής απογοήτευσης και του αδιέξοδου, να υπερβεί την πίκρα που έχει κάθε προδομένος, να απεξαρτηθεί από κομματικούς μεσσίες, να μπορεί να ελπίζει, να μπορεί να ονειρεύεται, ώστε να έχει λόγο να συνεισφέρει, να αγωνίζεται, να συνδιαμορφώνει, και να συνδημιουργεί.

Νέος συνδυασμός από γνωστά στελέχη της ΝΔ Άρτας


Φιλοδοξεί να εξασφαλίσει την ενότητα και την πρόοδο της τοπικής μας κοινωνίας σε ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές για τον τόπο μας


Με σκοπό να αποτελέσουν την μοναδική διέξοδο για την δημιουργία ενός υγιούς και αναπτυσσόμενου Δήμου, συμφώνησαν στην συγκρότηση ανεξάρτητου συνδυασμού, στελέχη που προέρχονται από τη ΝΔ και από προχθές που εξέδωσαν την ανακοίνωσή τους, αποτελούν έναν πόλο συσπείρωσης των πολιτών του νέου Δήμου Άρτας. Την πρώτη επίσημη ανακοίνωση, υπογράφουν ο μηχανικός και νομαρχιακός σύμβουλος Χρήστος Παπάζογλου (φωτογραφία) και ο δικηγόρος και πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Δημήτρης Σκανδάλης και επισημαίνουν ότι με τις συζητήσεις που προηγήθηκαν, έχει ολοκληρωθεί ο προβληματισμός για το γενικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα προχωρήσει ο συνδυασμός. Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης είναι το ακόλουθο: «Η κίνησή μας έχοντας ήδη την παρότρυνση των συμπολιτών μας, έχει ως σκοπό να εξασφαλίσει την ενότητα και την πρόοδο της τοπικής μας κοινωνίας σε ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές για τον τόπο μας. Δεν ήρθαμε να προσθέσουμε απλά μία ακόμα επιλογή στην δημοκρατική διαδικασία των εκλογών, αλλά να αποτελέσουμε τη μοναδική διέξοδο για την δημιουργία ενός υγιούς και αναπτυσσόμενου δήμου. Η κίνηση αυτή ξεκινά τώρα από ντόπιους ανθρώπους, επιστήμονες, συνδικαλιστές, ελεύθερους επαγγελματίες, με κοινωνική παρουσία και πολιτική δράση, που έχουν συμμετάσχει στην αυτοδιοίκηση, γνώστες των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας που στη δεδομένη χρονική στιγμή χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε να αυτοδιοικείται με κύριους εκφραστές νέους ανθρώπους. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους, τους επιστήμονες, τους συνδικαλιστές, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους ανέργους αλλά και κάθε άλλη αυτοδιοικητική προσπάθεια σε ανοικτό δημοκρατικό διάλογο με μοναδικό στόχο την έξοδο της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής από τη χρόνια απομόνωση. Ήδη έχει ολοκληρωθεί δια μέσω της κοινωνικής ζύμωσης και του προβληματισμού όλο εκείνο το απαιτούμενο γενικό πλαίσιο, βάσει του οποίου φιλοδοξούμε να προχωρήσουμε για το δήμο μας. Εντός της επόμενης εβδομάδας θα ακολουθήσει και η επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού μας».

Μεγάλη αποδοχή και αισιοδοξία..


Σε ουσιαστικά συμπεράσματα, έχει καταλήξει ο Γ. Παπαλέξης με την επικοινωνία που έχει με τους πολίτες

Μεγάλη αποδοχή βρίσκει η απόφαση του μηχανικού Γιάννη Παπαλέξη, να είναι υποψήφιος δήμαρχος Άρτας, στο νέο Καλλικράτειο Δήμο, όπου πολλά θα κριθούν για την ανάπτυξη του τόπου μας και την σωστή οργάνωση της νέας αυτοδιοικητικής μονάδας. Σ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, αλλά και στην πόλη η υποψηφιότητα του Γιάννη Παπαλέξη προβάλει ως η μοναδική αξιόπιστη πρόταση και δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες που θεωρούν μεγάλο πρόβλημα, την καθυστέρηση των διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, ώστε να έχει και την στήριξη του κομματικού φορέα, για να προχωρήσει με μεγαλύτερη άνεση την προσπάθεια που ξεκίνησε και στην πορεία έχει δίπλα της πάρα πολλούς συμπολίτες μας, απ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, αλλά και από πολλούς κομματικούς χώρους, μιας και η αναγκαιότητα για αλλαγή στα δημοτικά μας πράγματα, με αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει η «Γ» και είναι διασταυρωμένες από πολλές πλευρές σ’ όλες τις δημοσκοπήσεις που έγιναν για το Δήμο Άρτας, ανεξάρτητα απ’ το ποιος τις είχε παραγγείλει ο Γιάννης Παπαλέξης, είναι πάντα μπροστά και μάλιστα πολλές μονάδες απ’ όσους μετρήθηκαν. Χαρακτηριστικό είναι το αποτέλεσμα της μέτρηση που έκανε η ΝΔ για τους πιθανούς υποψήφιους, όπου στην κατηγορία των θετικών γνωμών προηγείται με 47%, έναντι 42% του νομάρχη Άρτας Γιώργου Παπαβασιλείου, που είναι και επίσημα ο εκλεκτός της ΝΔ.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μέτρηση που έγινε στις αρχές Αυγούστου σ’ όλο το εύρος του Δήμου Άρτας, προηγείται και του εσωκομματικού του αντιπάλου, με χαρακτηριστική διαφορά, αλλά και του επίσημου υποψηφίου της ΝΔ. Τις εν λόγω πληροφορίες έχουν και οι παράγοντες της Ιπποκράτους, οι οποίοι θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις, οπότε πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η στήριξη του κυβερνητικού κόμματος θα δοθεί σ’ αυτόν.

Εν αναμονή


Ο ίδιος στις ερωτήσεις που δέχεται από πολλούς συμπολίτες μας, για το αν έλαβε την κομματική στήριξη και το τι πρόκειται να γίνει, δηλώνει πως είναι στην αναμονή των αποφάσεων, χωρίς βέβαια η αναμονή να τον δεσμεύει να μην επικοινωνεί με τους πολίτες.
Παραδέχεται και ο ίδιος ότι στις επισκέψεις που έκανε στην πλειοψηφία των χωριών του Δήμου Άρτας, το τελευταίο διάστημα, δέχεται τις προτροπές των πολιτών να προχωρήσει τις κινήσεις του, για να είναι έτοιμος, για τον ουσιαστικό αγώνα που το επόμενο διάστημα θα αρχίσει.

Μεγάλη προσφορά…


Απ’ την άλλη πλευρά πολλοί είναι οι παράγοντες του νέου Δήμου, που έχουν ήδη δηλώσει συμπόρευση με τον Γιάννη Παπαλέξη. Παράγοντες όπως πρώην δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη τοπικών συμβουλίων, με κάθε ευκαιρία δηλώνουν ότι θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο, με στόχο να σηματοδοτήσουν μια νέα πορεία και για την πόλη, που την έχει ιδιαίτερη ανάγκη, αλλά και για τα δημοτικά διαμερίσματα, τις πρώην κοινότητες, που τα προβλήματά τους, θέλουν συνολική αξιολόγηση και ιεράρχηση.
Νέοι επιστήμονες και νέοι επαγγελματίες, είναι μια κατηγορία συμπολιτών μας, που έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του, προσφέροντας την φρεσκάδα και την διάθεση για δουλειά, που απαιτεί η αυτοδιοίκηση, υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν. Η πληροφορία που έχουμε αναφέρει ότι νέοι άνθρωποι, που μέχρι τώρα απέστρεφαν το πρόσωπό τους από τα κοινά, έχουν συναντηθεί με τον Γιάννη Παπαλέξη και συζήτησαν για την συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο του νέου Δήμου, προτάσσοντας την προσφορά και τίποτα άλλο. Μια λειτουργία εντελώς διαφορετική, σε σχέση με τις πρακτικές που μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει, με τις κομματικές οργανώσεις να συγκροτούν τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια και την συμμετοχή κάποιων παραγόντων, να έχει σαν προϋπόθεση την στήριξη από κάποιο πολιτικό γραφείο. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα και σε πολλές περιπτώσεις, προς αποφυγήν, μιας και άνθρωποι έχοντας ως εφόδιο την στήριξη κάποιου πολιτικού γραφείου και μόνο, αναδεικνυόμενοι σε θώκους της αυτοδιοίκησης, μόνο αρνητικό απολογισμό μπορούσαν να έχουν.

Ουσιαστικός διάλογος

Η μέχρι τώρα προσπάθεια του Γιάννη Παπαλέξη, ανέδειξε μια ιδιαίτερη πτυχή της αυτοδιοίκησης, την οποία οι πάντες μέχρι τώρα ήθελαν να είναι κρυμμένη, γιατί, προφανώς δεν βόλευε. Στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει με τους πολίτες ο Γ. Παπαλέξης, έκανε ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα και αναδείχτηκαν ουσιαστικές προτάσεις, οι οποίες μέχρι τώρα από κανέναν δεν είχαν αξιοποιηθεί, ούτε καν είχαν αξιολογηθεί.
Με βάση αυτή την εμπειρία απ’ τον ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες προχωράει στην σύνταξη του προγράμματός του, το οποίο αρχικά θα απαντάει στην μεγάλη πρόκληση που λέγεται Καλλικράτης, για το πώς δηλαδή θα οργανωθεί και θα πορευτεί ο νέος Δήμος, που πολλοί το θεωρούν δύσκολο εγχείρημα. Ο ίδιος πιστεύει ότι με προϋπόθεση την συμμετοχή όλων των συνεργατών και πολιτών, η οργάνωση και ουσιαστική λειτουργία του νέου Δήμου είναι εφικτή, όπως επίσης εφικτή είναι και η αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου, σ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, όπως επίσης και τους συνοικισμούς, που κάποιοι μέχρι τώρα θεωρούσαν πως δεν υπάρχουν. Στις συζητήσεις που έγιναν και σ’ αυτές (τις περισσότερες δηλαδή) που θα ακολουθήσουν δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στις απόψεις των συμπολιτών μας, που έχουν πρόταση απ’ το πιο απλό έως το πιο σύνθετο θέμα, που αφορά στην οργάνωση και λειτουργία του νέου Δήμου. Επιθυμεί να κατέβει στους πολίτες με συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα αυτό και το πρόγραμμά του, θα είναι δέσμευση σ’ ότι αφορά και τα χρονικά όρια της οργάνωσης που απαιτείται.

Τα προβλήματα


Ένα χρόνο πριν, στις βουλευτικές εκλογές, ως υποψήφιος βουλευτής ο Γιάννης Παπαλέξης, είχε περιοδεύσει σ’ όλα τα χωριά του νέου Δήμου και είχε ουσιαστικές συζητήσεις με τους πολίτες και για τα συνολικά θέματα της ανάπτυξης της περιοχής, αλλά και συγκεκριμένα για προβλήματα της καθημερινότητας, στα οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα.
Στα χωριά οι συζητήσεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και ο κ. Παπαλέξης παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενημερωμένος, με προτάσεις που προέκυψαν από συζητήσεις, πάλι με πολίτες, σε άλλο χρόνο βέβαια. Και επισημαίνει ότι το πρόγραμμά του, θα περιέχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και για τα προβλήματα της καθημερινότητας, μιας και όπως λέει αυτά τα προβλήματα, με ουσιαστικό σχεδιασμό και καθημερινή δουλειά, εύκολα αντιμετωπίζονται, αν αυτός που θα λάβει την στήριξη των πολιτών είναι αποφασισμένος να δουλέψει και να τιμήσει την ψήφο των πολιτών. Έτσι σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του Γ. Παπαλέξη, από πολύ πριν οι κάτοικοι και της πόλης θα γνωρίζουν, με κάθε λεπτομέρεια ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα δείξουν την αλλαγή στην πόλη και τα χωριά και θα εμπνεύσουν την αισιοδοξία στους πολίτες.

Η κομματική πορεία…

Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπου αναμένονται και οι αποφάσεις των κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, για την στήριξη του υποψηφίου δημάρχου, δεν πρέπει να παραλειφθεί η αναφορά στην κομματική πορεία του Γιάννη Παπαλέξη, πάνω από δυό δεκαετίες υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ από διάφορες θέσεις ευθύνης, όπου η προσφορά του αναγνωρίστηκε.
Ως γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Άρτας, έχει στον απολογισμό του ουσιαστικές και καινοτόμες παρεμβάσεις, οι οποίοι εκτιμήθηκαν απ’ την ηγεσία, για να ακολουθήσει η απόφαση για την συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 2007 και του 2009. Σε επίπεδο ηγεσίας, απολαμβάνει ιδιαίτερη εκτίμηση. Το βεβαιώνουν οι πάντες και δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, γιατί δεν υπήρχαν πολλοί νομοί στην χώρα μας, που την εποχή εκείνη, το ΠΑΣΟΚ να παρουσίαζε την καλή εικόνα που παρουσίαζε στην Άρτα. Αυτή η κομματική καταξίωση, είναι ένα ακόμη στοιχείο, που οδηγεί τα μέλη της επιτροπής εκλογών του ΠΑΣΟΚ, να είναι μια ανάσα απ’ την απόφαση να στηρίξουν την υποψηφιότητά του και φυσικά να κερδίσει τις εκλογές.

Αναβιώνουν την οικογενειοκρατία, τα «φέουδα» και το νεποτισμό


Ανακοίνωση του δημάρχου Κομποτίου Στάθη Γιαννούλη για την απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Ν. ΣΚΟΥΦΑ Με αιχμές περί ευνοιοκρατίας, από πλευράς ΝΔ, κόμμα στο οποίο ανήκει, ο δήμαρχος Κομποτίου Στάθης Γιαννούλης, έκανε και επίσημα γνωστή την απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος στο νέο Δήμο Ν. Σκουφά. Οι αιχμές περισσότερο αφορούν στον βουλευτή της ΝΔ Άρτας Κώστα Παπασιώζο, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη, παρενέβη για να δοθεί το χρίσμα στο νυν δήμαρχο Αράχθου Γιάννη Κόκλα, με τον οποίο συνδέονται με στενή συγγένεια. Ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση του δημάρχου Κομποτίου Στάθη Γιαννούλη δημοσιεύεται ολόκληρη και ακολουθεί: «Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις από μέρους της Ν.Δ. για την στήριξη που παρέχει στους υποψηφίους για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και ιδιαίτερα γι’ αυτή του Καλλικράτειου Δήμου «ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ» αισθάνομαι την ανάγκη να γνωστοποιήσω τα παρακάτω: Υπηρέτησα και υπηρετώ τα τελευταία οκτώ χρόνια τον θεσμό της Tοπικής Αυτοδιοίκησης από τη θέση του Δημάρχου Κομποτίου, εκλεγμένος με συντριπτική πλειοψηφία και τις δύο φορές, με τη στήριξη τόσο του κόμματος της Ν.Δ , όσο και με την αγαστή συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων που συμμετείχαν ενεργά στους συνδυασμούς μου. Δυστυχώς η παράταξη της Ν.Δ, από την οποία προέρχομαι, με τις επιλογές της μετατράπηκε σε μοχλό προώθησης προσωπικών συμφερόντων, αναβιώνοντας την οικογενειοκρατία, τα «φέουδα», τον νεποτισμό και αγνοώντας παράλληλα τη βάση της, τους απλούς ψηφοφόρους της. Πιστεύω ακράδαντα ότι η παράταξη δεν έπρεπε καν να κινήσει διαδικασίες επιλογής και «χρισμάτων», όπως έγινε μόνο για το Δήμο «ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ». Στις μικρές μας κοινωνίες δεν μπορεί κανένα κόμμα να είναι καθοριστικό κριτήριο για τις τοπικές εκλογές. Πέρα από τη φυσιολογική πικρία που αισθάνομαι, δηλώνω ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με τέτοιες συμπεριφορές και με συμφέροντα που απειλούν την τύχη και το μέλλον της κοινωνίας μας. Αποστρέφω το πρόσωπό μου από καταδικασμένες και αναχρονιστικές πρακτικές και αρνούμαι να συμπορευτώ με αποφάσεις που προσβάλλουν την αυτοδιοίκηση, την πολιτική και εν τέλει τη νοημοσύνη των συνδημοτών μας. Μάλλον οι τοπικές κοινωνίες του Δήμου «ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ» είναι ανώριμες να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους, σε αντίθεση με τους ορεινούς Δήμους του Νομού μας! Καλώ όλους τους δημότες να ενώσουν μαζί μου φωνή διαμαρτυρίας, να αντισταθούν και να καταδικάσουν κάθε προσπάθεια επιβολής των θελήσεων των λίγων. Καλώ όλους τους δημότες, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, όπως λειτουργήσαμε τα χρόνια αυτά, να στρατευτούν στην κοινή προσπάθεια που ξεκινήσαμε για μια ακηδεμόνευτη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια Αυτοδιοίκηση που θα προωθεί, χωρίς αποκλεισμούς τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του τόπου μας, θα δημιουργεί ίσες ευκαιρίες συμμετοχής και προσφοράς σε όλους και θα λειτουργεί με διαφάνεια, σοβαρότητα και πάνω απ’ όλα έξω και μακράν των μικροκομματικών αγκυλώσεων και σκοπιμοτήτων. Αισθάνομαι απελευθερωμένος και πλήρως ανεξάρτητος και δηλώνω αποφασισμένος, απευθύνοντας προσκλητήριο ενότητας προς όλες τις υγιείς δυνάμεις του Δήμου μας για μια νέα πορεία προς τα μπροστά που θα δημιουργεί ένα δήμο βιώσιμο και ανταγωνιστικό, ένα δήμο στην υπηρεσία των συνδημοτών μας.. Καλούμε όλους τους δημότες στις μέρες που απόμειναν, να ενεργοποιηθούν, να εργαστούν μαζί μας . Να κινητοποιηθούν για μεγαλύτερη ενημέρωση των δημοτών, να γυρίσουν τις πλάτες τους στις προεκλογικές υποσχέσεις. Μαζί μπορούμε να κάνουμε αυτό που όλοι ελπίζουμε: Έναν Δήμο που θα διασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες για μας και τα παιδιά μας. Έναν Δήμο που αξίζουμε και δικαιούμαστε».

Μια αντιπαράθεση με ενδιαφέρον…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η «κόντρα Κόκλα – Γιαννούλη για το Δήμο Ν. Σκουφά, μιας και στην αντιπαράθεση αυτή έχει περιπλεχθεί περιέργως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ανάμεσα σε δυό στελέχη, ίδιας κοινωνικής και αυτοδιοικητικής δυναμικής επέλεξε το ένα να χρήσει υποψήφιο και τον άλλον να τον… χρήσει αντάρτη, την ίδια στιγμή που στους άλλους δυό δήμους του νομού Άρτας, ακολούθησε άλλη γραμμή, για να αποφασίσει πως όποιος απ’ τους ενδιαφερόμενους και να προχωρήσει, θα είναι καλό για το κόμμα.

Στον εν λόγω Δήμο, γιατί να μην είχε ληφθεί ανάλογη απόφαση. Την απάντηση μπορεί να δώσει ο κ. Μιχαλολιάκος και ο απεσταλμένος του στην Ήπειρο κ. Σιαμόπουλος. Δεν μπορεί πάντως να την δώσει κανένας σοβαρός αναλυτής, απ’ όποια πλευρά κι αν ψάξει το θέμα.
Ίσως απάντηση μπορεί να δοθεί μέσα απ’ τις γραμμές της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο νυν δήμαρχος Κομποτίου Στάθης Γιαννούλης και αναφέρει: «Δυστυχώς η παράταξη της Ν.Δ, από την οποία προέρχομαι, με τις επιλογές της μετατράπηκε σε μοχλό προώθησης προσωπικών συμφερόντων, αναβιώνοντας την οικογενειοκρατία, τα «φέουδα», τον νεποτισμό και αγνοώντας παράλληλα τη βάση της, τους απλούς ψηφοφόρους της.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η παράταξη δεν έπρεπε καν να κινήσει διαδικασίες επιλογής και «χρισμάτων», όπως έγινε μόνο για το Δήμο ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ».
Νομιμοποιείται να κάνει λόγο για οικογενειοκρατία ο Στάθης Γιαννούλης, γιατί προβάλει ως επιχείρημα το αυτονόητο. Αυτό που απ’ την πρώτη στιγμή σχολίασε και η «Γ». Γιατί δηλαδή σ’ ένα μικρό Δήμο, να υπάρχει η σπουδή να δοθεί το κομματικό χρίσμα και στον διπλανό Δήμο, με τα ίδια χαρακτηριστικά και τις ίδιες προθέσεις των αυτοδιοικητικών, η απόφαση της ΝΔ να είναι διαφορετική. Να αφήνει, όπως είπε ο κ. Σιαμόπουλος, τις τοπικές κοινωνίες, να λάβουν την τελική απόφαση;
Είναι μεγάλο το θέμα που ανέκυψε και φυσικά η εξέλιξη αυτής της αντιπαράθεσης, δεν θα είναι μόνο καλό πεδίο, για δημοσιογραφικό σχολιασμό. Θα είναι πρώτα πεδίο πολιτικής και ουσιαστικής ανάλυσης, αφού στην προκειμένη περίπτωση, ο έχων το χρίσμα, κατά τα άλλα αγαπητός φίλος Γιάννης Κόκλας, είναι γνωστό πως είναι συγγενής του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Παπασιώζου, στον οποίο θα φτάσει και ο τελικός λογαριασμός.

Εγγυάται την ανάπτυξη…


Καταλυτική η παρουσία και στην 11η Συνδιάσκεψη στα Λεπιανά, του δημάρχου Αγνάντων Χρήστου Χασιάκου, ο οποίος με τις παρεμβάσεις του, αλλά και το έργο του πείθει ότι αυτός μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη, που όλοι επιζητούν για τα Τζουμέρκα. Χωρίς υπερβολές και διάθεση αντιπαράθεσης, αν και βρισκόμαστε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, κατέθεσε τις προτάσεις του, με βάση τα όσα έγιναν στο Δήμο του, όλα τα προηγούμενα χρόνια και έπεισε τους παριστάμενους, ότι με την παρουσία του, υπό τις νέες καλλικρατικές συνθήκες, θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε και θα μπορούν οι κάτοικοι των Τζουμέρκων, οι καταγόμενοι απ’ αυτά, αλλά και όσοι τα αγαπούν, να περιμένουν καλύτερες ημέρες και να δούν να γίνονται πράξη, όσα σήμερα συζητούνται και φαντάζουν ουτοπικά, όπως συνέβαινε και με τις προηγούμενες συναντήσεις, που είχαν προταθεί ριζοσπαστικές προτάσεις. Ήταν η ευκαιρία να συζητηθεί, περισσότερο στα πηγαδάκια, το μέλλον του Δήμου, αλλά και κάποιοι να προβλέψουν τις εξελίξεις. Έτσι δεν ήταν λίγοι αυτοί που έλεγαν ότι οι εκλογές είναι κερδισμένες γι’ αυτόν και επί πλέον ότι το ποσοστό που θα καταγράψει σ’ αυτές τις εκλογές, θα είναι πολύ υψηλό. Βεβαίως αν οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευτούν, ο Χρήστος Χασιάκος, θα είναι ίσως απ’ τους ελάχιστους δημάρχους όλης της χώρας, που με άνεση και χωρίς προβλήματα θα είναι νικητής των εκλογών για τέταρτη συνεχόμενη τετραετία.

Έκλεισε ένας κύκλος προσπαθειών


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 11η Συνδιάσκεψη Πολιτιστικών Συλλόγων και Αδελφοτήτων του Δήμου Αγνάντων, στα ΛΕΠΙΑΝΑ


Μια πορεία 11 χρόνων διέγραψε ο θεσμός των Συνδιασκέψεων των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Αγνάντων και η τελευταία συνάντηση με την μορφή που προϋπήρχε πραγματοποιήθηκε στα Λεπιανά, όπου πριν 11 χρόνια είχε πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση.
Με ενδιαφέροντα θέμα στην ατζέντα της συζήτησης και ικανοποιητική συμμετοχή, η τελευταία συνδιάσκεψη, χαρακτηρίστηκε και απ’ την ποιότητα των εισηγήσεων, αλλά και την ικανοποιητική συμμετοχή των εκπροσώπων των συλλόγων, που για μία ακόμη φορά εξέφρασαν την αγωνία τους, για το μέλλον των Τζουμέρκων και εντονότερη αγωνία, για την περιφρούρηση και την συνέχιση των έργων που ξεκίνησαν και τώρα παρουσιάζουν κάποια στασιμότητα. Ο αγροτουρισμός στα Τζουμέρκα, ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης, εισηγητής του οποίου ήταν ο καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου Χρήστος Παπαβασιλείου. Με πάρα πολλά στοιχεία, αλλά και παραδείγματα απ’ την διεθνή εμπειρία ο καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αγροτουρισμός αποτελεί την προοπτική για την ανάπτυξη των Τζουμέρκων, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνου ν σχεδιασμένα βήματα και δεν θα προκύψει ένα μοντέλο προχειρότητας, το οποίο είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Ο εισηγητής πρότεινε την ουσιαστική συνεργασία όλων των μαζικών φορέων των Τζουμέρκων και ο ίδιος έθεσε τον εαυτό του στην διάθεση αυτών που θα προσπαθήσουν στην κατεύθυνση αυτή, σημειώνοντας ότι στην ίδια κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει και το ΤΕΙ Ηπείρου στο σύνολό του. Ιδιαίτερα χρήσιμη η εισήγηση του κ. Παπαβασιλείου, η «Γ» θα φροντίσει να την παρουσιάσει αναλυτικά, θέλοντας να συμβάλει στον ουσιαστικό διάλογο για το θέμα αυτό. Η αρχαιολόγος Μαρία Γαλάνη ανέλυσε το δεύτερο θέμα της συζήτησης που αφορούσε στην θρησκευτική περιήγηση και την αξιοποίηση και προβολή των πολλών θρησκευτικών μνημείων που υπάρχουν σ’ όλα τα χωριά των Τζουμέρκων. Υπάρχουν άπειρες δυνατότητες στην κατεύθυνση αυτή επεσήμανε η αρχαιολόγος, αλλά για να γίνει κι αυτό πράξη, χρειάζεται η σωστή και ουσιαστική συνεργασία όλων των φορέων της περιοχής. Η εισηγήτρια έκανε ξεχωριστή αναφορά στο κάθε μνημείο και τα προβλήματα που παρουσιάζονται, ζητώντας άμεσα να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Έχουν γίνει βήματα ανάπτυξης του αγροτουρισμού στο Δήμο Αγνάντων, επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αγνάντων Χρήστος Χασιάκος, αλλά κι αυτός στάθηκε στην αναγκαιότητα ουσιαστικής συνεργασίας, σημειώνοντας ότι με τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στα Τζουμέρκα, η σωστή συνεργασία θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διαλόγου, με την συμμετοχή όλων των μαζικών φορέων και των πολιτών. Στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται με τον Καλλικράτη αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης, ο οποίος πρότεινε η συνδιάσκεψη απ’ την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να πραγματοποιείται με την συμμετοχή όλων των φορέων του νέου Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Πρότεινε χαρακτηριστικά η επόμενη συνδιάσκεψη να πραγματοποιηθεί στους Μελισσουργούς και η μεθεπόμενη στα Θεοδώριανα, που είναι δυό ιστορικές κοινότητες, οι οποίες ανήκουν στο νέο Δήμο.

Σχεδιάστηκαν σημαντικές παρεμβάσεις…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ


Ύστερα από 11 χρόνια, οι άνθρωποι που σκέφτηκαν ότι κάθε καλοκαίρι, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και αδελφότητες που κινούνται στο χώρο του Δήμου Αγνάντων και αγωνιούν για το μέλλον των Τζουμέρκων, πρέπει να συζητούν την προοπτική του τόπου τους, μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι, αφού με την συνάντηση που έγινε το περασμένο Σάββατο στα Λεπιανά, έκλεισε ο κύκλος των συναντήσεων αυτών, με την μορφή που μέχρι τώρα είχαν.

Οι νέες συνθήκες στην αυτοδιοίκηση και η δημιουργία του νέου μεγάλου Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, απαιτεί ευρύτερες συνεργασίες και συναντήσεις και απ’ ότι διαφάνηκε με τη νέα μορφή θα προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία.
Ωστόσο δεν πρέπει να μην καταγραφούν τα θετικά στοιχεία που είχαν αυτές οι συναντήσεις, εκ των οποίων ο προβληματισμός παρήγαγε χρήσιμες προτάσεις, οι οποίες σ’ εκείνη την χρονική συγκυρία θεωρήθηκαν ουτοπικές, η Τζουμερκιώτικη επιμονή όμως, τις έκανε ρεαλιστικές και πλέον έχουν υλοποιηθεί, με δυναμική να προχωρήσουν, αν βέβαια σ’ αυτή την αγωνία των Τζουμερκιωτών, τείνουν ευήκοον ους, οι κρατούντες και οι κυβερνητικοί παράγοντες.
Πριν δέκα χρόνια ήταν, που σε ανάλογη συνάντηση, ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπαγεωργίου είχε προτείνει την δημιουργία Φορέα Διαχείρτισης Τζουμέρκων, κατά τα πρότυπα άλλων περιοχών της χώρας μας. Κάποιοι τότε το θεώρησαν την ουτοπία, η οποία θα… γιάτρευε την έλλειψη ενδιαφέροντος για την περιοχή, την στιγμή που άλλες περιοχές της χώρας μας έκαναν άλματα στην ανάπτυξη.
Πριν τρία χρόνια, ο ίδιος παράγοντας, με καταγωγή απ’ το χώρο που πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση, ανακοίνωσε την δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Τζουμέρκων, όπως επίσης και του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, με πολλές δυνατότητες παρέμβασης για την ανάπτυξη.
Δεν ήταν η δικαίωση της ουτοπίας, αλλά η πίστη στην αναγκαιότητα ανάπτυξης των Τζουμέρκων, η οποία έφερε το αποτέλεσμα.
Και το σημαντικό στοιχείο αυτής της υπόθεσης. Οι έντεκα συνδιασκέψεις που έγιναν στα όρια του Δήμου Αγνάντων, άνοιξαν τον δρόμο για την ανάπτυξη. Έφεραν αποτελέσματα.
Θα σεβαστούν τα αποτελέσματα αυτά, οι άνθρωποι που σήμερα διαχειρίζονται την τύχη της προσπάθειας, όπως έχουν χρέος να κάνουν;
Είναι ένα θέμα, που εκ των πραγμάτων θα τεθεί στην επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων των Τζουμερκιώτικων Φορέων και αυτή η συζήτηση θα οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα…

Το παραγλέντισαν στην Άνω Σκαφιδωτή!!!

Γλέντι τρικούβερτο με μεγάλη επιτυχία σημείωσε και φέτος στην Άνω Σκαφιδωτή η δημοτική βραδιά με τίτλο «αντάμωμα» στο χωριό μας παρά την έλλειψη βενζίνης και το ΔΝΤ, όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα του χωριού.
«Η πλατεία γέμισε, όλοι διασκεδάσαμε με το μουσικό πρόγραμμα με κλαρίνο τον Θανάση Χαλιλόπουλο, κιθάρα τον Κώστα Σαγάνη και τραγούδι τον Νίκο Βλαχοδήμο και Μαρίτσα Βλαχοδήμου. Μεγάλη ήταν φέτος και η συμμέτοχη της νεολαίας.
Με την παρουσία τους μας τίμησαν, ο Βουλευτής ΝΔ Νομού Πρεβέζης Τσουμάνης , οι Αντινομάρχες Κώστας Δημήτριος , Βέργος Θεόδωρος , ο Πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Μπακόλλας Ευάγγελος , ο Δήμαρχος Φαναρίου Αντώνης Νάστας , ο Αντιδήμαρχος Τριάντης Διονύσης και ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Σμπόνιας. Ευχές έστειλε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Παπαχρήστου Βαγγέλης και ο Νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου.

Οι μαθητές του «Φάρου των Τζουμέρκων» ξανασυναντήθηκαν


Δημιουργούν φορέα ώστε να μελετηθεί επιστημονικά η ιστορική, η κοινωνιολογική και η πολιτισμική πλευρά του «φαινομένου Γυμνασίου Αγνάντων»

Παλιοί μαθητές και συμμαθητές, μια φορά το χρόνο, το έχουν καθιερώσει στα Άγναντα να συναντιούνται «σε μια μυσταγωγία που ξυπνά μνήμες, παλιές θύμησες» οι οποίες όμως όπως φαίνεται δεν έχουν ξεθωριάσει από το χρόνο. Έτσι και φέτος στις 7 Αυγούστου στη πλατεία του Πανοράματος και κάτω από τα δασιά πλατάνια έκαναν το καθιερωμένο αντάμωμα, το οποίο «…δεν έχει μόνο συναισθηματική αξία αλλά και κοινωνική διάσταση». Εκεί λοιπόν βρέθηκαν μαθητές και καθηγητές όλων των ηλικιών για να κάνουν ένα «…ταξίδι στο χρόνο, στο παρελθόν» το οποίο τους διαμόρφωσε και τους καθόρισε. Η ετήσια αυτή συνάντηση ξεκίνησε με αναφορές από την Οργανωτική Επιτροπή. Στη συνέχεια πήραν τον λόγο πολλοί και αναφέρθηκαν σε πολλά θέματα και ακολούθως συμφώνησαν για την διαμόρφωση ενός φορέα τον οποίο θα αποτελούν και θα τον υπηρετούν όσοι φοίτησαν ή αποφοίτησαν από το ιστορικό Γυμνάσιο Αγνάντων. Στους σκοπούς του φορέα ειπώθηκε ότι πρέπει να είναι η συντήρηση και η αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου του Γυμνασίου, ο οποίος θα αναλάβει να το συντηρεί και να το αξιοποιεί. Στους στόχους είναι εκεί να δημιουργηθεί βιβλιοθήκη των Τζουμέρκων, όπου θα φιλοξενεί οτιδήποτε αφορά τα Τζουμέρκα, σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή. Όπως τονίστηκε το κτίριο του Γυμνασίου πρέπει να κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο και μάλιστα κτίριο νεότερης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Στο όραμα που έχουν είναι ότι το Γυμνάσιο Αγνάντων μπορεί να αποτελέσει κέντρο ιστορικής, πνευματικής και πολιτιστικής αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων. Μάλιστα τονίστηκε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ταξινομηθεί και να αξιοποιηθεί το αρχειακό υλικό που υπάρχει και σε επόμενο στάδιο προβλέπουν να γίνει συστηματική μελέτη αυτού του αρχείου. Έτσι πιστεύουν ότι η ίδρυση και η λειτουργία του φορέα «…θα απελευθερώσει σχολάζουσες κοινωνικές δυνάμεις, επιστημονικό δυναμικό, ανθρώπινο δυναμικό, που θα συμβάλει στην ανάδειξη του χώρου και στη βαθύτερη μελέτη της ιστορίας του Γυμνασίου και, έμμεσα, της ιδιαιτερότητας της Τζουμερκιώτικης κοινωνίας». Ως τέταρτος στόχος αυτού του φορέα είναι «…να διοργανώνονται δραστηριότητες που θα συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση της κοινωνικής αυτογνωσίας και στη μεταλαμπάδευση της αγάπης για τη γενέθλια γη στους νεότερους…». Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για συμμαθητές και καθηγητές που έφυγαν από τη ζωή. Παράλληλα στις διάφορες τοποθετήσεις αυτών που πήραν τον λόγο δεν υπήρξαν ουσιαστικές αντίθετες γνώμες κι έτσι, ομόφωνα αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί ο φορέας. Ακολούθησε πλούσιο γεύμα αλλά και χορός κάτω από τον ίσκιο των πλατάνων του «Πανοράματος», αλλά και συζητήσεις με αναμνήσεις και όχι μόνο από τους πάρα πολλούς παρευρισκόμενους…

Μικρή αναδρομή στο χρόν
ο


Σκεφθήκαμε να κάνουμε μια αναδρομή στο χρόνο. Σκεφθήκαμε να αναφερθούμε στο «Φάρο των Τζουμέρκων» που ήταν το Γυμνάσιο Αγνάντων. Όμως μια τέτοια πλοήγηση δεν είναι των δυνατοτήτων μας και ούτε είναι του παρόντος αφιερώματος. Ίσως με την βοήθεια φίλων να κάνουμε σε κάποια άλλη έκδοση αυτό το ειδικό αφιέρωμα για το Γυμνάσιο Αγνάντων.
Σήμερα αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο χρόνο με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου «ΤΑ ΑΓΝΑΝΤΑ», ότι το χωριό «… ήταν από παλιά το πνευματικό κέντρο της περιοχής των Τζουμέρκων. Σ' αυτό συνετέλεσαν τα Σχολεία που λειτουργούσαν από πολύ παλιά. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας τύπος υποτυπώδους σχολείου, το "Κοινό Σχολείο" λειτούργησε στο χωριό από το 1779 και μέχρι το τέλος της 10ετίας του 1860. Προφορικές πληροφορίες λένε ότι ο Παπά-Δημήτρης Λιόντος δίδασκε σ' αυτό το Σχολείο μέχρι το 1834 που φονεύτηκε από Τούρκο. Αργότερα και μέχρι το 1868 δίδαξε στο ίδιο Σχολείο ο γιος του, ο Παπα-Θανάσης Λιόντος. Από τότε και μέχρι το 1882 λειτούργησε 4θέσιο Ελληνο-αλληλοδιδακτικό Σχολείο. Μετά το 1882 τα 'Αγναντα ως έδρα Επαρχίας και Δήμου ευνοήθηκε εκπαιδευτικώς. Ήταν άλλωστε και έδρα του Συμβουλίου Επιθεωρήσεως των Σχολείων της Επαρχίας Τζουμέρκων, ενός δηλ. συλλογικού οργάνου επιθεωρήσεως. Από τότε ιδρύθηκαν και λειτούργησαν στα 'Aγναντα χωριστά Δημοτικά Σχολεία Αρρένων και Θηλέων, καθώς και Ελληνικό Σχολείο (Σχολαρχείο), που το 1929 έγινε Ημιγυμνάσιο και το 1939 πλήρες Γυμνάσιο. Η εξέλιξη του Γυμνασίου αυτού από πλευράς μαθητικού δυναμικού ήταν ταχύτατη. Στη 10ετία 1960 και μέχρι τις αρχές της 10ετίας του 1970, οι μαθητές του προσέγγιζαν τους 500. Τα πάμπτωχα Τζουμερκιωτόπουλα διψούσαν για μάθηση. Το Γυμνάσιο Αγνάντων τους "άνοιξε τα φτερά" και διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς. Σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί Γυμνάσιο και Λύκειο. Απότοκος αυτής της πνευματικής καλλιέργειας είναι η ενασχόληση πολλών με τη συγγραφή Βιβλίων με περιεχόμενα σχετικά με το χωριό μας και της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων, αλλά και άλλων επιστημονικών συγγραμμάτων και λογοτεχνικών βιβλίων. Ο αείμνηστος Στέφανος Μ. Φίλος, Εκπαιδευτικός-Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης, έγραψε το βιβλίο "ΑΓΝΑΝΤΑ ΑΡΤΑΣ" με περιεχόμενο "Ιστορική αναδρομή-Εσωτερική συγκρότηση και κοινωνική δομή του χωριού-Λαογραφική παράδοση-Γενεαλογικά δέντρα", το βιβλίο "ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΟΧΩΡΙΑ" και το βιβλίο "ΜΝΗΜΕΣ Τζουμερκιωτών Γιατρών & Οδοντιάτρων". Στοιχεία για τα κείμενα αυτής της ιστοσελίδας είναι απ' το βιβλίο "'Αγναντα 'Αρτας". Ο Χρήστος Ε. Παπακίτσος, Ηλεκτρονικός - Ραδιοηλεκτρολόγος Φυσ. Τμήματος Παν. Αθηνών - Καθηγητής ΑΤΕΙ, έγραψε πλήθος βιβλίων Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρολογίας για τα Τεχν. Επαγ. Λύκεια, για το Ευγενίδειο Ίδρυμα και για Φοιτητές Ηλεκτρονικής. Μερικά από τα βιβλία του είναι: Διάδοσις Ηλεκτρομαγνητικών Κυμάτων, Έγχρωμη Τηλεόραση, Στοιχεία Ραδιοηλεκτρολογίας, Ραδιοφωνία, Θέματα Ηλεκτρισμού και Ραδιοηλεκτρισμού, Ανάλυσις Γραμμικών Κυκλωμάτων, Μαθήματα Ηλεκτρολογίας κ.ά. Ο Μιχάλης Χάρος, Φιλόλογος-τ. Λυκειάρχης, έγραψε το Βιβλίο "ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΙΚΟΙ Δημοτικοί Αντίλαλοι". Το βιβλίο είναι έκδοση του Δήμου Αγνάντων. Ο Χρήστος Αρ. Παπακίτσος, Εκπαιδευτικός-Διευθυντικό στέλεχος ΟΤΕ, έγραψε το βιβλίο "Από την Τζουμερκιώτικη Λαλιά στη Λαϊκή μας Παράδοση". Μερικά από τα κείμενα αυτής της ιστοσελίδας έχουν γραφεί από τον ίδιο. Το βιβλίο είναι έκδοση του Δήμου Αγνάντων. Η Αγγελική Ζολώτα, Καθηγήτρια Φιλόλογος, έγραψε Σχολικά βοηθήματα και λογοτεχνικά βιβλία. Μερικά από τα λογοτεχνικά της βιβλία είναι: Τυλιγμένα στην ομίχλη, Ο δρόμος μας περνούσε από τα Σχολεία, Αποχαιρετισμός, Στον ίσκιο της ελιάς, Θα σου πω μια ιστορία, Λιλάκι μου, πού πάς, Όταν έχασα το δρόμο των Σχολείων. Ο Χρήστος Γ. Φίλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχει πλούσιο συγγραφικό έργο στον τομέα των Θετικών Επιστημών. Μερικά από τα συγγράμματά του είναι: Διαφορικές Εξισώσεις, Ολοκληρωτικές Εξισώσεις, Εξισώσεις Διαφορών, Συνεχή και Διακριτά Μοντέλα κ.ά. Ο Γεώργιος Χαρ. Πολύζος, Μαθηματικός, μόνιμος πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, συγγράφει Σχολικά βιβλία Μαθηματικών Λυκείου. Οι Χάρις Ε. Ζάχος, Εκπαιδευτικός και ο Χρίστος Αρ. Τούμπουρος, Δικηγόρος, έγραψαν το βιβλίο "ΑΓΝΑΝΤΙΤΙΚΑ ΛΙΧΝΙΣΜΑΤΑ". Το βιβλίο είναι έκδοση του Δήμου Αγνάντων. Ο Χρίστος Αρ. Τούμπουρος, Δικηγόρος, έγραψε το βιβλίο "Το Γυμνάσιο Αγνάντων, πνευματικός φάρος των Τζουμέρκων". Το βιβλίο είναι έκδοση του Δήμου Αγνάντων. Ο Βαγγέλης Γ. Φίλος, Πολιτικός Μηχανικός, το 1989 εξέδωσε την ποιητική συλλογή "Μηδενική ακολουθία". Εξέδωσε επίσης τρία βιβλία (Ενθαλπία, Αλιάνθη, Θεάλια) με ποιήματα και πεζά, ενώ κείμενά του φιλοξενήθηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά. Στο χωριό μας έχει την έδρα της η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων, η οποία κατ' έτος εκδίδει τα "Τζουμερκιώτικα Χρονικά", με Λαογραφικά, Ιστορικά, και Πολιτισμικά περιεχόμενα. Η Ι.Λ.Ε.Τ. έχει οργανώσει σε αίθουσα Δημοτικού κτιρίου στα 'Aγναντα Λαογραφικό Μουσείο».

Bραδιά αφιερωμένη στο Γ. Καλπούζο


Η σημερινή βραδιά είναι αφιερωμένη στον Γιάννη Καλπούζο και στο μυθιστόρημα του «Ιμαρέτ, Στη σκιά του ρολογιού» το οποίο κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών 2009 (ΕΚΕΒΙ), διοργανώνει ο Δήμος Αρταίων στον χώρο του Τζαμιού του Φαΐκ Πασά στο Μαράτι Άρτας. Στο πρώτο μέρος της βραδιάς θα ερμηνευτούν γνωστά και άγνωστα τραγούδια (ηπειρώτικα, μικρασιάτικα, τούρκικα κ.λπ.), τα οποία παίζονταν στα Καφέ Αμάν πριν από το 1880 και αναφέρονται στο βιβλίο, καθώς και άλλα ακούσματα της εποχής. Μεταξύ των τραγουδιών θα αναγνωστούν αποσπάσματα από το μυθιστόρημα, παραδοσιακά δίστιχα και χαρακτηριστικές ρήσεις των ηρώων, ενώ θα προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από την παλιά Άρτα. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με γνωστά ηπειρώτικα τραγούδια, μικρασιάτικα και ηπειρώτικα με επιρροές από μικρασιάτικα ακούσματα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Το ηπειρώτικο συγκρότημα Λαλητάδες και η Ροδή Τομουρτζούκγκιουλ Οι ηθοποιοί Λίνα Εξάρχου και Λεωνίδας Χρυσομάλλης Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος Τόπος: Τζαμί Φαΐκ Πασά, Μαράτι, δρόμος Άρτα-Γραμμενίτσα Χρόνος: 20 Αυγούστου 2010 Ώρα έναρξης: 9:00 μ.μ. Είσοδος: Ελεύθερη Στον ίδιο χώρο θα διατίθεται το βιβλίο καθώς επίσης και η έκδοση που περιλαμβάνει cd με τα τραγούδια του πρώτου μέρους της βραδιάς, τα οποία ηχογραφήθηκαν στη μουσική σκηνή Χαμάμ σε αντίστοιχη εκδήλωση στην Αθήνα.

Μεγάλη τιμή για μένα αυτή η εκδήλωση


Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, είπε για την σημερινή εκδήλωση: «Είναι μεγάλη τιμή η εκδήλωση αυτή που διοργανώνει ο Δήμος της Άρτας με τη συμβολή της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Δεν θα κάνουμε παρουσίαση του βιβλίου εδώ, δεν θα κουράσουμε τους Αρτινούς. Κάναμε παρουσίαση του βιβλίου, η πρώτη που έγινε στις 21 Νοέμβρη του 2008, μια εβδομάδα μετά που κυκλοφόρησε το Ιμαρέτ. Εδώ θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που θα είναι συνδυασμός λόγου και μουσικής. Δυο ηθοποιοί θα διαβάζουν μικρά αποσπάσματα απ’ το βιβλίο. Ενδιάμεσα θα υπάρχουν τραγούδια τα οποία υπήρχαν πριν απ’ το 1880 που παίζονταν στα καφέ Αμάν, ηπειρώτικα τραγούδια, μικρασιάτικα τραγούδια, τούρκικα τραγούδια, ηπειρώτικα τραγούδια με μικρασιάτικες επιρροές. Θα είναι μαζί μας το συγκρότημα Λαλητάδες, η Ροδή Τομουρτζούκγκιουλ, μια ελληνίδα πολίτισσα η οποία θα μας πει τα τούρκικα τραγούδια και δυο ηθοποιοί, ο Λεωνίδας Χρυσομάλλης και η Λίνα Εξάρχου και πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα ψυχαγωγικό και θα συνεχίσουμε από ένα σημείο και μετά μόνο με τραγούδια».

Ο Δήμος περιμένει Γερουλάνο για Μουσείο και ΞΕΝΙΑ


Έτοιμο σχεδόν για τα εγκαίνια, που αναμένονται οσονούπω, είναι το βυζαντινό μουσείο της Παρηγορήτριας. Τα εγκαίνια των δύο μουσείων της Άρτας, αρχαιολογικό και βυζαντινό, θα κάνει, όπως έχει ανακοινωθεί, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος, η άφιξη του οποίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το Δήμο Αρταίων, εν αναμονή της παραχώρησης του ΞΕΝΙΑ. Μουσείο και κάστρο αποτέλεσαν σημεία αναφοράς του Δημάρχου Άρτας Πάνου Οικονομίδη και της προϊσταμένης της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αφέντρας Μουτζάλη κατά τις σημερινές δηλώσεις τους με αφορμή την κατεδάφιση των κτισμάτων γύρω απ’ τη Παρηγορήτρια. Ο Δήμαρχος Άρτας Πάνος Οικονομίδης δήλωσε: «Έχω επισκεφθεί πολλές φορές το βυζαντινό μουσείο. Υπήρχαν κάποιες ζημιές στα πλεξιγκλάς τα οποία θα αντικατασταθούν. Βοηθάμε στην αποκατάσταση τζαμιών και οι σιδερένιες πόρτες να χρωματιστούν και να ολοκληρωθούν γιατί υπήρχαν κάποια κενά από μεταφορές των ογκωδέστατων - όπως θα δείτε - ευρημάτων και μετά να συνεννοηθούμε με την κυρία Μουτζάλη για την ολοκλήρωση του βυζαντινού μουσείου στο χώρο των κελιών όπως προβλέπεται απ’ τον αρχικό σχεδιασμό. Όλα αυτά εν αναμονή του υπουργού και βέβαια την παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ που την αναμένουμε με πολύ μεγάλη επιθυμία για να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο εκκρεμεί 17 χρόνια τώρα, ίσως και παραπάνω. Νομίζω και εκεί οι υπηρεσίες θα επέμβουν ταχέως και ν’ αποκαταστήσουν τον περιβάλλοντα χώρο – ο κ. Τρομπούκης είναι πάντα προ των πυλών σ’ αυτού του είδους τις παρεμβάσεις – και να το καταστήσουμε επισκέψιμο μέσα στη σαιζόν για τον πολίτη της Άρτας απελευθερώνοντας και την ισόγειο σάλα, αφαιρώντας ό,τι είχε δημιουργηθεί για το ΚΕΠ Πολιτισμού το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ. Ευτυχώς δεν υπάρχουν ζημιές στα βασικά στοιχεία της σάλας. Βέβαια το διώροφο κτίριο έχουμε πει ότι θα μείνει γι’ αργότερα ν’ αποφασιστεί πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημά του». Η κυρία Μουτζάλη είπε: «Το Βυζαντινό Μουσείο αυτή τη στιγμή γίνεται σε συνεργασία της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων επειδή το ‘χαν ξεκινήσει εκείνοι και της δικής μας Εφορείας, της 18ης. Είναι ουσιαστικά ένα μουσείο γλυπτού διακόσμου. Πρόκειται δηλαδή για αρχιτεκτονικά γλυπτά της ευρύτερης περιοχής που ξεκινάνε απ’ την παλαιοχριστιανική περίοδο, έχουμε μερικά των μέσων χρόνων και μερικά του ύστερου Βυζαντίου, δηλ. των χρόνων του Δεσποτάτου που είναι είτε καθαρά υστεροβυζαντινά είτε με επιδράσεις δυτικές. Έχει τελειώσει και οσονούπω περιμένουμε να εγκαινιαστεί κι αυτό όταν θα εγκαινιαστεί και το Αρχαιολογικό. Μάλιστα έχουμε ήδη στο μαραγκό μια καινούργια πόρτα για την Παρηγορήτισσα και κάποιες επισκευές που θα κάνουμε και στα κελιά για να έχει καλύτερη μορφή ο χώρος».

Κατεδαφίστηκαν τα κτίσματα πίσω απ’ την Παρηγορήτισσα


Με την κατεδάφιση των παλιών κτισμάτων επί της οδού Τζουμέρκων η οποία ξεκίνησε χθες και συνεχίστηκε σήμερα, ολοκληρώνεται η τελευταία πράξη μετά το πέρας της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων των συγκεκριμένων κτισμάτων για την ανάδειξη του μνημείου της Παρηγορήτισσας. Μια προσπάθεια η οποία ήταν αρκετά χρονοβόρα – κράτησε περίπου τέσσερα χρόνια – και η οποία θα ολοκληρωθεί με την ανάπλαση της περιοχής αυτής που απελευθερώνεται.

Ο Δήμος Άρτας θα συνεργαστεί με τη 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις παρεμβάσεις που θ’ αποφασιστούν για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου. Εκεί προβλέπεται να δημιουργηθεί κάποιο πάρκο με δεντροφύτευση κλπ. ώστε να υπάρχει μια συνέχεια του υπάρχοντος χώρου μπροστά απ’ την Παρηγορήτισσα με το χώρο που δημιουργείται και ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος.

Το χώρο της Παρηγορήτριας επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Άρτας Πάνος Οικονομίδης με τον αντιδήμαρχο Γρ. Τρομπούκη. "Ήταν επιβεβλημένο να γίνει (η απαλλοτρίωση) γιατί ο ναός πρέπει να είναι ελεύθερος πανταχόθεν" τόνισε ο κ. Οικονομίδης σημειώνοντας ότι απομένει και η απαλλοτρίωση του τελευταίου κομματιού, της τελευταίας κατοικίας στη δεξιά άνω γωνία (στο πίσω μέρος). «Και εκεί ο ιδιοκτήτης θέλει να μας διευκολύνει, το δέχεται δηλαδή, απλώς πρέπει να βρούμε τα χρήματα γιατί είναι αρκετά» είπε ο κ. Οικονομίδης ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε: "Μετά από επίμονες προσπάθειες των υπηρεσιών ολοκληρώθηκαν τα διαδικαστικά προβλήματα με την έννοια ότι αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. Έτσι με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ενισχύσαμε τις οικονομικές παραμέτρους με περίπου 80.000 Ευρώ από πλευράς του ταμείου του Δήμου για να προχωρήσουμε σ’ αυτή την απελευθέρωση του ιδιωτικού χώρου του μνημείου της Παρηγορήτριας. Μια υποχρέωση που είχαμε αναλάβει και η οποία ήταν επιβεβλημένη να έχει συμβεί από πολλά χρόνια. Ευτυχώς αυτή η προσπάθεια κατέληξε θετικά κι έτσι ενισχύουμε την παρουσία του μνημείου και την ολοκλήρωση του περιβάλλοντος χώρου με ενέργειες που θ’ ακολουθήσουν και οι οποίες θα έχουμε την δυνατότητα να στρωθεί αρχικά με 3 Α το κομμάτι αυτό, ν’ αναδειχθεί το μνημείο πολύ πιο εύκολα για τους περιπατητές και τους επισκέπτες αλλά ακόμα και για τους πολίτες της Άρτας. Και στη συνέχεια με την επίσκεψη και του Υπουργού που αναμένεται να δούμε τι άλλο μπορούμε να προσφέρουμε". Στην πίσω πλευρά του χώρου θα δημιουργηθούν και κάποιες θέσεις στάθμευσης (4-5) έτσι ώστε να διευκολύνεται η προσβασιμότητα στο μνημείο. «Θα είναι καθαρά θέσεις για το μνημείο και θα ελέγχονται απ’ τους ίδιους τους φύλακες του μουσείου ο θέσεις αυτές για να μπορούν να έρχονται επισκέπτες» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Άρτας Γρηγόρης Τρομπούκης. Όπως είπε, ήδη έχει εξασφαλιστεί η άδεια απ’ τον προϊσταμένη της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κυρία Μουτζάλη για να γκρεμιστεί και ο μαντρότοιχος που ένωνε την Παρηγορήτισσα με τα παλιά αυτά κτίσματα και ν' αποτελέσει έναν ενιαίο χώρο.

Ενώ σημείωσε «έχουμε ζητήσει την άδεια πάλι απ’ την κυρία Μουτζάλη και θα κάνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την Τεχνική Υπηρεσία για το πώς θα γίνει και θα το εγκρίνουν και από την πλευρά της Αρχαιολογίας. Της έχω ζητήσει να γίνει μία είσοδος και απ’ αυτή την πλευρά, να γίνουν κάποιες θέσεις στάθμευσης στο χώρο αυτό που είναι πίσω, 4-5 θέσεις, όσες μπορούν να είναι, έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο το μνημείο που είναι ακριβώς δίπλα μας, το μουσείο και να διαμορφωθεί και όλη η περιοχή αυτή».
"Μ’ αυτές τις εργασίες αναδεικνύεται με πολύ καλύτερο τρόπο η ίδια η Παρηγορήτισσα", τόνισε σε δηλώσεις της και η προϊσταμένη της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αφέντρα Μουτζάλη, την οποία επισκέφθηκαν το πρωί στο γραφείο της ο Δήμαρχος κ. Οικονομίδης με τον αντιδήμαρχο κ. Τρομπούκη. Η κυρία Μουτζάλη δήλωσε συγκεκριμένα: «Αυτό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο το ανέλαβε ο Δήμος Αρταίων και παρά το γεγονός ότι είναι ένα δύσκολο θέμα γιατί έχει να κάνει με απαλλοτριώσεις, με ιδιοκτησιακά καθεστώτα που είναι πάντοτε χρονοβόρα, πάντοτε προκύπτουν προβλήματα πέρα απ’ το οικονομικό, σήμερα είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να πούμε ότι αυτό το κομμάτι τελειώνει και εκείνο που θα ωφεληθεί τελικά είναι το μνημείο της Παρηγορήτισσας. Εγώ αισθάνομαι ευτυχής όταν γίνονται πράγματα που εξυπηρετούν τα μνημεία μας, που είναι εθνικός μας πλούτος». Σχετικά με τα σχέδια αξιοποίησης του χώρου που απελευθερώνεται η κυρία Μουτζάλη τόνισε: «Εγώ επιθυμώ να το δω τώρα μετά την κατεδάφιση και μετά να τα πούμε. Να υλοποιηθεί, να το δούμε, να το χαρούμε και μετά αρχίζουν τα σχέδια, αρχίζουν κάποιες προτάσεις. Δηλαδή είσαι στη διαδικασία που προσπαθείς να δεις τι είναι το καλύτερο, κατεβάζεις ιδέες. Ό,τι είναι πραγματικά το καλύτερο θα γίνει προς όφελος του μνημείου». Η κυρία Μουτζάλη δίνει μεγάλη σημασία στη συνεργασία, γεγονός το οποίο τονίζει σε κάθε ευκαιρία. "Ναι, γιατί ζούμε σε μια χώρα δυστυχώς που ως νεοέλληνες δεν έχουμε καλή συνείδηση πολιτών" τόνισε. "Θέματα πολιτισμού και θέματα που αφορούν το σύνολο δεν γίνονται με το να κουνάνε οι μισοί το δάχτυλο στους άλλους μισούς. Γίνονται μόνο με συνεργασία. Και πρέπει , δηλ. είναι αυτό που το λένε και οι αρχές οι επιστημονικές και της αναστήλωσης κ.τ.λ. να υπάρχει κοινωνική αποδοχή αλλά να μη σου κάνει ο καθηγητής τον βυζαντινολόγο ούτε ο αρχαιολόγος να σου κάνει τον αστροφυσικό. Να υπάρχουν οι διακριτοί ρόλοι και να ‘χουμε συνείδηση πολίτη. Αυτό είναι μία από τις βασικότερες αιτίες πολλών νεοελληνικών προβλημάτων. Χαίρομαι όμως που η Παρηγορήτισσα σιγά-σιγά αποκτάει το ενδιαφέρον που της αξίζει. Είναι ένα μνημείο βέβαια το οποίο το αγαπούν και οι κάτοικοι της Άρτας και έχω να σας πω ότι έχει πάρα πολύ αυξανόμενη επισκεψιμότητα όχι μόνο από ντόπιους αλλά και από ξένους. Αυτό οφείλεται στο ενδιαφέρον που προκαλεί το ίδιο το μνημείο. Τον Ιούλιο οι επισκέπτες ήταν 1.400».

Συνεχίζονται οι Γιορτές Σέλτσου 2010


Ο Δήμαρχος Μιχάλης Γκούζιας και το Δημοτικό Συμβούλιο Τετραφυλίας διοργανώνουν τις εκδηλώσεις «Σέλτσος 2010» που ξεκίνησαν από το Σάββατο 7 έως και θα τελειώσουν την Δευτέρα 23 Αυγούστου. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο: Σάββατο 7 Αυγούστου στις 20:00: Εκδήλωση - συζήτηση στο Δ.Δ. Καστανιάς, με θέματα: "Παχυσαρκία - Σακχαρώδης διαβήτης", Κραββαρίτη Μαρία – Ενδοκρινολόγος. "Μελιταίος Πυρετός", Μαρέτης Σωτήρης - Παθολόγος, Πρόεδρος Ιατρικής Εταιρείας Ν. Άρτας. "Οστεοπόρωση, μια ύπουλη νόσος", Τυμπανίδου Μαρία - Ρευματολόγος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ν. Άρτας. Συντονίζει ο Β. Koίλιας καρδιολόγος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα μέχρι σήμερα οι εκδηλώσεις είχαν ως ακολούθως. Δευτέρα 9 Αυγούστου 20:30: Θεατρική παράσταση: «Απίστευτα Ζευγάρια» πέντε (5) μονόπρακτες κωμωδίες ελλήνων και ξένων συγγραφέων σε σκηνοθεσία Αριστείδη Λαυρέντζου από τη θεατρική ομάδα Μηλιανών στο Δ.Δ. Αστροχωρίου. Τρίτη 10 Αυγούστου 20:00: Θεατρική παράσταση: «Απίστευτα Ζευγάρια» στο Δ.Δ. Ελάτης Παρασκευή 20 Αυγούστου 20:00: Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Βασιλιάς των Ηπειρωτών Πύρρος», με ομιλητή τον κ. Γεώργιο Λεκάκη, Συγγραφέα - Λαογράφο και Δημοσιογράφο στο Μοναστήρι της Παναγίας στο Δ.Δ. Μεγαλόχαρης. Προλογίζει ο Γρηγόρης Νικηφ. Κοσσυβάκης, Δικηγόρος – Συγγραφέας Κυριακή 22 Αυγούστου 19:30: Αγώνας Θυσίας «Σέλτσος 2010» - Ανώμαλος Δρόμος, 20:30: Βράβευση αθλητών δρόμου θυσίας «Σέλτσος 2010», 21:00: Θεατρική παράσταση «Απίστευτα ζευγάρια», 22:30: Λαμπαδηδρομία από μαθητές των σχολείων του Δήμου. Δευτέρα 23 Αυγούστου 07:45: Θεία Λειτουργία, 09:30: Άφιξη επισήμων, 10:00 Επιμνημόσυνη δέηση, 10:15: Κατάθεση στεφάνων, 10:30: Εθνικός ύμνος, 10:35: Ομιλία Δημάρχου, 10:40: Πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Κώστα Κωσταβασίλη, Φιλόλογο, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 10:55: «Σουλιώτισσες» από τον χοροχώρο (Μελίνα Τάτση, Σωτήρη Σαρλής), 12:15: Ημερίδα για την αναστήλωση της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας.

Ακραίο εθνικιστικό κλίμα στην Αλβανία...

Ενώ παραδόθηκε στις αρχές και προφυλακίστηκε χθες ο εικοσάχρονος Αλβανός που κατηγορείται ως δράστης της δολοφονίας του ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα γιατί μίλησε ελληνικά, νέα στοιχεία που έρχονται στο φως δείχνουν ότι το έγκλημα ήρθε ως φυσικό επακόλουθο του εθνικιστικού κλίματος που εξαπλώνεται στην αλβανική κοινωνία, ιδιαίτερα στη νεολαία, με έντονα ανθελληνικά χαρακτηριστικά. Οπως έγινε γνωστό, παραμονές του τραγικού γεγονότος στην αστυνομία της Χειμάρρας είχαν κατατεθεί τρεις τουλάχιστον καταγγελίες από ομογενείς ότι δέχονται απειλές γιατί κάνουν χρήση της ελληνικής γλώσσας, ενώ ο δράστης, Ιλιρ Μούκα, από τον Αυλώνα, πριν από την αποτρόπαια πράξη του, είχε εμπλακεί και σε άλλον καυγά για τον ίδιο λόγο με ελληνικής καταγωγής Χειμαρριώτες!
Εχει ενδιαφέρον η αντίδραση της αλβανικής πλευράς για τη δολοφονία, με τον πρωθυπουργό κ. Σαλί Μπερίσα να κάνει λόγο για πράξη «ακραίου και τυφλού φανατισμού», υπογραμμίζοντας πως «είναι πολύ βαρύ να μιλά κανείς στη γλώσσα που επιθυμεί και να του συμβεί κάτι τέτοιο», και να δέχεται τα πυρά μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ που επιχείρησαν να υποβιβάσουν το γεγονός σε απλού αστυνομικού χαρακτήρα συμβάν.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταδίκασε το έγκλημα το οποίο απέδωσε, χωρίς να διακρίνει σε αυτό εθνοτικές πτυχές, στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που κυριαρχεί στη χώρα κατηγορώντας την κυβέρνηση του κ. Μπερίσα ότι έχει παραδώσει την Αλβανία στα χέρια εγκληματιών. Οι εφημερίδες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί στο σύνολό τους σχεδόν δεν αποδέχτηκαν τις καταγγελίες της ομογένειας αλλά και μαρτυρίες αυτοπτών ότι πρόκειται για έγκλημα με εθνοτικά κίνητρα και επιχείρησαν συμψηφισμούς του τύπου «αυτό που έγινε ωχριά με αυτά που κάνουν οι Ελληνες στους μετανάστες μας», ενώ αποκρουστικά σχόλια κατέκλυσαν την blogόσφαιρα τα οποία ανακήρυσσαν σε ήρωα του έθνους τον δράστη και αξίωναν την εκδίωξη των Ελλήνων από τη Χειμάρρα!

Διαμαρτυρία

Στα χωριά της Χειμάρρας επικρατούσε χθες ηρεμία, με την ηγεσία της μειονότητας να προσπαθεί να διαχειριστεί ψύχραιμα την υπόθεση που συντάραξε την ομογένεια.
Χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας και με πρωτοβουλία του Κόμματος Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι μειονοτικοί δημόσιοι υπάλληλοι προχώρησαν σε δίωρη στάση εργασίας, ενώ το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της Χειμάρρας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τον δολοφονηθέντα ομογενή και τα κέντρα διασκέδασης λειτούργησαν χωρίς μουσική. Εν αναμονή του πορίσματος της αστυνομίας, ο πατέρας του δράστη δήλωσε πως η πράξη του γιου του δεν είχε εθνικιστικά κίνητρα και πως το έγκλημα ήταν προϊόν διαπληκτισμού για τροχαίο ζήτημα. Οι άλλοι εφτά Αλβανοί που συνελήφθησαν παραπέμπονται για συνέργεια στο έγκλημα.


Επιστολή της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Βορειοηπειρωτικού Αγώνα στον Γιώργο Παπανδρέου

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
κ. Γεώργιο Παπανδρέου
Εξοτότατε κ. Πρόεδρε
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΘΕΜΑ: Για το ζήτημα των Τσάμηδων και τον Αλβανικό εθνικισμό


1. Η Ιστορία και η πραγματικότητα
Οι πρόσφατες εθνικιστικές κινήσεις στην Αλβανία για το ζήτημα των Τσάμηδων- «εορτασμός της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Τσάμηδων από την Ελλάδα», «4ο Φεστιβάλ Τραγουδιού και χορού για την «Τσαμουριά» με επίσημο υποστηρικτή τη σύζυγο του Αλβανού πρωθυπουργού και το υπουργείο Πολιτισμού- έφεραν ξανά στην επικαιρότητα ένα θέμα το οποίο απασχολεί τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Να θυμίσουμε ότι οι εθνικιστές Αλβανοί που βάζουν το ζήτημα ως θέμα αποζημίωσης, επιστροφής των περιουσιών και απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας, είναι οι απόγονοι των Τσάμηδων που συνεργάστηκαν με τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής και συγκρότησαν την το «Αλβανικό Σύστημα Πολιτικής Διοικήσεως» με 14 Τάγματα έχοντας ως κύριο στόχο τους την εξολόθρευση του ελληνικού πληθυσμού στην περιοχή της Ηπείρου. Τραγικό αποτέλεσμα, ο θάνατος πολλών Ελλήνων, η πυρπόληση 25.000 σπιτιών, η ερήμωση 243 χωριών, η δημιουργία 100.000 Ελλήνων προσφύγων. Ενέργειες για τις οποίες καταδικάστηκαν και μάλιστα πολλούς εξ' αυτών με την ποινή του θανάτου.
Είναι οι απόγονοι αυτών που ακόμη και ο Ενβέρ Χότζα τους αντιμετώπισε με πολύ μεγάλη δυσπιστία, αφού θεωρήθηκαν συνεργάτες του φασισμού και γι΄ αυτό ένα μεγάλο μέρος τους μετακινήθηκε προς το Δυρράχιο, στο Φίερι και την Αυλώνα και όχι στα σύνορα με την Ελλάδα.
Μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία το θέμα των Τσάμηδων επανήλθε στην επικαιρότητα, με αποκορύφωμα την ανακήρυξη (1994), μετά από ομόφωνη απόφαση της αλβανικής βουλής, της 27ης Ιουνίου ως «ημέρα Γενοκτονίας των Τσάμηδων». Επίσης, οι Τσάμηδες έχουν ιδρύσει τον «Σύνδεσμο της Τσαμουριάς» μιά 100μελή «βουλή», ο οποίος έγινε μέλος της «οργάνωσης υπο-αντιπροσωπευμένων λαών» του ΟΗΕ το 1995, ενώ διατείνονται ότι διαθέτουν τον απελευθερωτικό στρατό της Τσαμουριάς (UCC- Ushtria Nacionalclirimtare e Chameria) «με σκοπό την απελευθέρωση των εδαφών που τους ανήκουν».


2. Η σημερινή κατάσταση και η ανάγκη για πολιτική έναντι της αλβανικής προπαγάνδας
Είναι γεγονός ότι το ζήτημα των Τσάμηδων αποτελεί για την αλβανική πλευρά θέμα που ξεπερνά τις εσωτερικές του διαστάσεις και συνδέεται άμεσα με την εξωτερική πολιτική. Η στάση των κατά καιρούς Αλβανικών κυβερνήσεων οι οποίες θέτουν το ζήτημα στην ελληνική πλευρά θεωρώντας ότι υφίστανται και στις διαστάσεις του, απόδοση περιουσιών και ιθαγένειας, αποζημιώσεις και επιστροφή των Τσάμηδων στην Ελλάδα, δεν αποτελεί απλώς διαχείριση ενός θέματος για λόγους εσωτερικής συνοχής, την περίοδο μάλιστα που είναι στο προσκήνιο το μέλλον των αλβανικών πληθυσμών στα Βαλκάνια.
Οι (άκομψες) κινήσεις επαναφοράς του ζητήματος ως κυρίαρχο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ακόμη και από την πλευρά του Αλβανού προέδρου της Δημοκρατίας (Δεκέμβριος 2004 και Νοέμβριος 2005) υποδηλώνει ότι η αλβανική πλευρά συντηρεί το θέμα ως κεντρική συνιστώσα της εξωτερικής της πολιτικής, αλλά και ως σύμβολο ενότητας της πολιτικής και της κοινωνίας. Η πρώτη μάλιστα τις περισσότερες φορές συνηγορεί σε κινήσεις της δεύτερης ακόμη και εάν αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στις διμερείς σχέσεις στις οποίες πρακτικά στηρίζεται η Αλβανία (ελληνικές επενδύσεις). Το εθνικιστικό κλίμα που διαπνέει σε αρκετές περιπτώσεις την αλβανική πολιτική και κοινωνία το οποίο από την μεν πρώτη εκφράζεται με τα γνωστά επιχειρήματα περί «σεβασμού των δικαιωμάτων των Τσάμηδων», από τη δε δεύτερη με πιο δυναμικές κινήσεις (διεκδίκηση εδαφών μέχρι την Πρέβεζα, εκτύπωση χαρτών, κλ.π) αποτελεί μία πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Η Επιτροπή διαμαρτύρεται για τη συνεχιζόμενη από την αλβανική πλευρά εθνικιστική πολιτική για το ζήτημα των Τσάμηδων και καλεί τις δυνάμεις εντός και εκτός Βουλής και Κομμάτων στην Αλβανία και να δουν το μέλλον στην περιοχή έξω από αντιπαραθέσεις και εθνικιστικές επιδιώξεις. Ταυτόχρονα καλεί την Ελληνική κυβέρνηση και τα Κόμματα να απαντήσουν συνολικά για το θέμα, χωρίς να επιτρέπουν σε επίσημους και ανεπίσημους φορείς της Αλβανίας να κάνουν προπαγάνδα, διασύροντας την Ελλάδα στο εξωτερικό. Παράλληλα καλεί την Ελλάδα να στηρίξει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, η οποία ενώ θα έπρεπε να έχει την βοήθειά της, διώκεται ξανά και μπαίνει στο ίδιο επίπεδο με την εθνικιστική επιδίωξη της Αλβανίας που σχετίζεται με τους Τσάμηδες.


Με Τιμή
Ιερέας Κοσμάς Καραβέλλας
Πρόεδρος

Κοινοποίηση:
Βουλή των Ελλήνων
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης