Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Η Δημοκρατική Αριστερά

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ


Στις 27-6-2010 συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα πάνω από 550 αντιπρόσωποι από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς και συμμετείχαν στις διεργασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Κύριος ομιλητής ήταν ο Φώτης Κουβέλης που αναφέρθηκε διεξοδικά στην διακήρυξη του νέου κόμματος

Ορίστηκε 170μελής Πανελλαδική Πολιτική επιτροπή (ΠΠΕ) που τα μέλη της είναι αντιπροσωπευτικά από όλη την Ελλάδα και η οποία θα αναλάβει να οδηγήσει το κόμμα μέχρι τέλος του2010 στο ιδρυτικό του συνέδριο
Στις αρχές Ιουλίου θα συνεδριάσει η ΠΠΕ για να ορίσει την εκτελεστική της Γραμματεία και τη συγκρότηση οργάνων, όπως γραφείο τύπου, οργανωτικό γραφείο, πολιτικό σχεδιασμό, επιτροπή επεξεργασίας θέσεων και καταστατικού κλπ.
Θα γίνουν τρεις συγκεντρώσεις Αθήνα Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Στη συγκέντρωση των Αθηνών θα παρευρεθεί και ο Λεωνίδας Κύρκος και θα δώσει στη δημοσιότητα δήλωση στήριξης του νέου φορέα
Επί πλέον η Δημοκρατική Αριστερά αρχίζει οικονομική εξόρμηση ως το τέλος του έτους με στόχο τα 300.000 ευρώ.
Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν και διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, όπως οι Γ.Παπαβασιλόπουλος, Λ.Λουλούδης, Β.Κιντή και Μ.Ματσαγγάνης, άνθρωποι με προέλευση από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γ.Πανούσης, και στελέχη από τον χώρο της οικολογίας(Γ.Σακιώτης, Θ.Δημητρακόπουλος). Οι αρχές του νέου κόμματος συνοψίζονται στο τετράπτυχο «δημοκρατικός σοσιαλισμός, αριστερός ευρωπαϊσμός, μεταρρυθμιστική στρατηγική και οικολογική εγρήγορση».
Η «Δημοκρατική Αριστερά» θέλει μια αριστερή αντιμετώπιση της κρίσης, ώστε « η επιβεβλημένη μείωση του ελλείμματος να μη φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων».Εστιάζει στην αναδιανομή, την αλληλεγγύη και τον επανακαθορισμό του προτύπου ανάπτυξης»,ενώ ξεκαθαρίζει ότι οι «οι κατευθύνσεις αυτές μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα στην Ε.Ε.».
Αυτό ήταν και το κομβικό σημείο στην κεντρική ομιλία του Φ..Κουβέλη, ο οποίος υπογράμμισε ότι η «Ελλάδα έχει τώρα περισσότερο ανάγκη από ποτέ την Ε.Ε. Όλα τα άλλα που ακούγονται είναι σενάρια ανεξέλεγκτης πορείας στον γκρεμό της πλήρους κατάρρευσης»Η φράση αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή απέναντι στο ΚΚΕ που δεν αναγνωρίζει το χρέος αλλά και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στον Αλ. Αλαβάνο και θεωρούν ότι «η έξοδος από το ευρώ δεν είναι ταμπού».

Κομματική Αυτοδιοίκηση

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΚΑΡΑΝΗ

Τα κόμματα έχουν αποτύχει περίτρανα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τους Έλληνες. Το ερώτημα που ακόμη μένει είναι ποιος ο λόγος της ύπαρξής τους ακόμη και σήμερα. Τι άλλο λάθος πρέπει να κάνουν για να επιβεβαιώσουν την άχρηστη κυριολεκτικά ύπαρξή τους; Τα κόμματα στην Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι μαγαζάκια. Υπερπολυτελείας βέβαια και καταστροφικά στο πέρασμα τους μέσα από την ζωή μας, αλλά μαγαζάκια. Και όμως ακόμα και στο τέλμα που έχουμε φθάσει αυτά τα μαγαζάκια κάνουν την δουλειά τους, όχι για μας, αλλά για αυτούς που έκαναν πάντα: Για την μειοψηφία που τα απαρτίζει και που θέλει το κομμάτι του λέοντος.

Εν όψη της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κίνησης που έχει γίνει από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, της «Επιχείρησης Καλλικράτης», όλα τα κόμματα έχουν βγει στην παγανιά για τους επίδοξους σωτήρες μας. Δηλαδή αφού μας έδωσαν την κλωτσιά να πάμε στον γκρεμό σε εθνικό και διεθνές πεδίο, επιμένουν και έχουν το θράσος να πατώσουμε εντελώς και σε τοπικό. Δηλαδή πόσο παραπάνω άθλια θα κάνουν την Ελλάδα από ό,τι την έχουν καταντήσει; Δηλαδή όταν είσαι αρεστός στο πολιτικό κόμμα που αποδεδειγμένα πούλησε την Ελλάδα μέσα σε μια νύχτα ή στο άλλο που αποδεδειγμένα την έφθασε προς πώληση, εγώ θα πρέπει να σε εμπιστευτώ; Δηλαδή όταν ανήκεις σε μία συμμορία ληστών πρέπει να είσαι και περήφανος και να σε χειροκροτούμε; Το θράσος πιστεύω περισσεύει. Και πραγματικά είναι να σε πιάνει ανατριχίλα όταν ακόμη και μετά τον όλεθρο που έφεραν την χώρα, αυτό που αναμένουμε σε τοπικό επίπεδο είναι ποιος «σωτήρας» θα μας αποτελειώσει και στις ιδιαίτερες πατρίδες μας.
Ίσως και οι Έλληνες να μην έχουν καταλάβει τι σημαίνει Αυτοδιοίκηση. Ίσως να έχουν μείνει σε αυτό που λέμε είναι κάτι που μαζεύει σκουπίδια, που βάζει σωλήνες νερού και στέλνει τα ενοίκια των τάφων. Βέβαια σε αυτό δεν φταίνε οι Έλληνες αφού και οι αυτοδιοικητικοί αιρετοί ως υπάλληλοι του κράτους δρουν και μέχρι εκεί φθάνει η φαντασία τους. Όμως η Αυτοδιοίκηση είναι μία επιχείρηση χρόνια τώρα και μετά της «Καλλικρατικές» εκλογές που έρχονται θα είναι αυτή που θα ορίζει και το μέλλον τόσο το εργασιακό, όσο και το βιοτικό. Σε αυτό το μέλλον λοιπόν το οποίο αφορά πλέον το ίδιο σου το σπίτι και όχι την έννοια της χώρας, τα κόμματα που θα είναι η μαύρη σελίδα της ιστορίας σε 50 χρόνια από σήμερα, κάνουν ακόμη παιχνίδι. Χωρίζουν από τα τώρα τα ψηφοδέλτια, κάνουν τις διαβουλεύσεις ποιο χωριό είναι μπλε και ποιο πράσινο, ποιες οικογένειες είναι πολυπληθείς και όλα αυτά που κρύβονται πίσω από χαμόγελα και χειραψίες μελλοντικών «σωτήρων».
Το ερώτημα που γεννάται είναι πώς να εμπιστευτείς κάποιον που εμπιστεύεται την πολιτική του σταδιοδρομία σε έναν χώρο που είναι βουτηγμένος μέσα στην διαφθορά, την μίζα, την λαμογιά και την εθνική απαξίωση. Γιατί αυτός να θέλει να με σώσει και πώς αποδεικνύει ότι είναι καθαρός και θέλει να προσφέρει στα κοινά; Αφού η γραμμή των κομμάτων τους είναι γνωστή σε όλους αυτός πώς θα αλλάξει γραμμή; Τι σημαίνει «να πάρουμε τις εκλογές»; Ποιος να τις πάρει; Αυτόν τον λαό τελικά τον υπολογίζει κανείς; Αυτόν τον ψηφοφόρο που αύριο δεν θα έχει να πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού του, για «ποιες εκλογές» του λέτε; Δεν είναι και καιρός για ρουσφέτια στην δραματική κατάσταση που έχει πέσει η Ελλάδα. Έχουν στενέψει και αυτά τα πολιτικά τερτίπια. Λοιπόν, γιατί κάποιος να θέλει να γίνει Δήμαρχος, Αντιπεριφερειάρχης, Περιφερειάρχης; Να προσφέρει τι και σε ποιον;
Εδώ δεν έκαναν δημοψήφισμα για το Καλλικράτης. Εδώ δεν άφησαν τουλάχιστον τους κατοίκους να αποφασίσουν πού θα προσαρτηθούν. Εδώ δεν τους άφησαν να κρατήσουν το όνομα του τόπου τους. Μπορεί το όνομα για τους «πολιτικούς» να μην λέει και πολλά, αλλά για τους Έλληνες ένα όνομα είναι η ίδια η ύπαρξή τους. Μικρές Μακεδονίες έχουν καταντήσει όλη την Ελλάδα. Πήραν το όνομα, έβαλαν τα σύνορα εκεί που τους βόλευε κομματικά μέσα σε μία νύχτα και μύτη δεν μάτωσε. Αυτοί λοιπόν που θέλουν να πάρουν το χρίσμα και μεθαύριο την ηγετική θέση στην ζωή μας σε όλα τα παραπάνω έχουν συνηγορήσει. Από την στιγμή που συμμετέχουν σε αυτό το έκτρωμα και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις ο ρόλος τους είναι συγκεκριμένος. Το ερώτημα είναι αν και ο σκοπός τους είναι συγκεκριμένος και προγραμμένος στα μέτρα, όχι των Ελλήνων, αλλά των κομμάτων τους.
katerinagarani@yahoo.com

Εσείς ποια προσφορά θα διαλέξετε;

Της ΔΩΡΑΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑ
Εκπαιδευτικού

Τίποτα πια δεν μου φαίνεται παράξενο. Τίποτα πια δεν με ξαφνιάζει. Είμαι σε κείνη την επικίνδυνη, μοιρολατρική και νωθροβλακώδη φάση που βλέπω το χρόνο να κυλάει, την παρέα των γυμναστηρίων να έχουν τη ζωή μας στα χέρια τους και να την πατσαβουριάζουν, το απέναντι δέος του καλαματιανού αρχηγού να βερμπαλίζει και οι μεγαλειώδεις εξάρσεις του να με κάνουν να γελάω, τον παλιμπαιδισμό και το τεν-τεν λουκ του πληγωμένου συνασπιστή ηγέτη να επαναλαμβάνεται μέσα από την ανακύκλωση μιας στείρας γκρίνιας, την ηγέτιδα της «παραδοσιακής» αριστεράς να κάνει προσκλητήριο ανομίας και να ψιλοαναρχίζει και λέω, αχ Σιβηρία πού είναι οι δόξες σου και… αυτά γενικώς.

Μέσα λοιπόν σ’ αυτή την μπερδεψοκατάσταση και θολούρα, άρχισαν διάφοροι αριθμοί να κάνουν παρέλαση μπρος στα βαριεστημένα μάτια μου και μου τράβηξαν το ενδιαφέρον. Τι έγινε πάλι; Τι μας προκαλεί και μας προσκαλεί να χαρούμε και να αισιοδοξούμε; Άντε λέω, πάλι άδικη και κακεντρεχής υπήρξα τόσο καιρό. Ήταν λάθος μου. Πώς δεν το σκέφτηκα; Ήταν δυνατόν μια σοσιαλιστική ή σοσιαλδημοκρατική, έστω και σοσιαλίζουσα κυβέρνηση να μας άφηνε έτσι χωρίς ένα φιλολαϊκό μέτρο, χωρίς διέξοδο; Πίνακες επί πινάκων, κατηγορίες και προσθαφαιρέσεις και εγώ να ψάχνω τι να πρωτοδιαλέξω. Μια πανδαισία προσφορών. Τι να προτιμήσω; Τα χρόνια σπουδών, την εκπαιδευτικά άδεια, το τούτο, το άλλο; Είμαι και άτυχη βλέπετε δεν είμαι βουλευτίνα να «εργαστώ» ή να «δουλεύω» γενικώς πέντε-έξι χρόνια και να έχω πλήρη σύνταξη. Τέλος πάντων όμως, έχει ο Θεός. Έξι χρόνια, δύο χρόνια, όχι όχι θα πάρω ένα πλασματικό και θα λέω πως πήρα επτά να φαίνομαι και μικρότερη. Ε ρε γλέντια, μπράβο κύριε Λοβέρδο.
Και μετά ξύπνησα! Ναι μεν ισχύουν όλα αυτά, αλλά με το αζημίωτο. Χιλιάδες ευρώ το ένα, άλλες χιλιάδες το άλλο και παρέλαση τα ανάλογα παραδείγματα. Έτσι και κάνεις μια σούμα έστω δύο μόνο περιπτώσεων κάτω από 10.000 Ευρώ δεν πέφτεις. Ε, τώρα Γιώργο το γύρισες τελείως. Τους έχοντες και κατέχοντες έβγαλες στον αφρό. Είδες για να είσαι αθλητικός τύπος; Πάλι τούμπα. Γιατί ποια μέση ελληνική δημοσιοϋπαλληλική οικογένεια, συνήθως τετραμελής, που δυσκολεύεται να επιβιώσει με τις υπάρχουσες συνθήκες θα καταφέρει να αποταμιεύσει κιόλας και μάλιστα χιλιάδες ευρώ. Μα από πού παραδειγματίζονται, πόσο σχέση έχουν με την πραγματικότητα; Με πόσα πια ζουν οι ίδιοι και δεν καταλαβαίνουν τίποτα; Ήξερα ότι η εξουσία φθείρει, αλλά εδώ αγγίζουμε το παράλογο. Εκτός αν μας θεωρούν τελείως ηλίθιους, ώστε να αποδεχτούμε ως ευνοϊκή αυτή τη ρύθμιση. Θα μου πεις πρώτη φορά είναι; Ε, όχι αυτό παραείναι.
Και ειδικά αυτά τα έτη σπουδών πόσες φορές θα πληρωθούν; Λεφτά για την παραπαιδεία μέχρι να μπεις στο πανεπιστήμιο, λεφτά όσο σπουδάζεις, κι άλλα λεφτά για τα έτη σπουδών;
Και να σου λέει και το παιδί του κομματικού σωλήνα (η Μαριλίζα ντε) πως θα σου κόψει θες δε θες το τσιγάρο. Τον πιο καλό σου φίλο, όταν είσαι φορτωμένος (και τελευταία παραείμαστε όλοι οι κοινοί θνητοί). Και να προβάλει ως ένα από τα επιχειρήματά της ότι αυτή δεν κάπνισε ποτέ. Δεν χρειάζεται να μας το πει, φαίνεται.

ΥΓ: Αλήθεια, αν κόψω τώρα το τσιγάρο, υπάρχει κίνδυνος να γίνω σαν τη Μαριλίζα;

Σκέψεις ενός φτωχού και μόνου καουμπόυ…

Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΛΥΖΟΥ
Μέλους ΣΥΡΙΖΑ

Παραφράζοντας τον Danton θα ’λεγα πως όσο κυρίαρχη ιδεολογία παραμένει «η μεγιστοποίηση του κέρδους» τότε αναπόφευκτα η πολιτική θα γίνεται νεκροθάφτης των ονείρων μας. Είναι αδιανόητο τα συμφέροντα των «πέντε αδελφών εταιριών πετρελαίου» άλλοτε να αιματοκυλούν τον πλανήτη με το παιδαριώδες πρόσχημα των ανύπαρκτων χημικών του Σαντάμ (βλέπε πόλεμο στο Ιράκ) και άλλοτε να καταστρέφουν το περιβάλλον ατιμώρητα (βλέπε BP) εγκληματώντας κατά της ζωής και της ανθρωπότητας.
Δεν μπορεί ο μισός πλανήτης να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και το ΔΝΤ να απειλεί με οικονομική κατάρρευση μια σειρά χώρες ( μη εξαιρουμένης και της δικιάς μας) τη στιγμή που κατασπαταλάται ο παγκόσμιος πλούτος σε πολεμικούς εξοπλισμούς( στο Αφγανιστάν υπάρχουν 130.000 Αμερικανοί στρατιώτες με ετήσιο κόστος 1.000.000 δολάρια ο καθένας και μάλιστα ο Ομπάμα φέτος θα στείλει επιπλέον 30.000 στρατιώτες ). Αν ο καθένας μας δε συνειδητοποιήσει την ανάγκη μιας παγκόσμιας δράσης που στόχο θα ‘χει την αλλαγή αξιών και αρχών και την στάση μας απέναντι στη Φύση και τον Άνθρωπο θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα που συντελείται κατά των επόμενων γενεών.
Δεν είναι δυνατόν να παραδιδόμαστε αμαχητί στο παγκόσμιο τοκογλυφικό τραπεζικό σύστημα και να αποδεχόμαστε μοιρολατρικά τα ταπεινωτικά και εξοντωτικά μέτρα ακολουθώντας τη λογική του πρωθυπουργού ό,τι είναι αναπόφευκτα αφού είμαστε ο αδύνατος κρίκος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπαίτιοι για τη σημερινή κατάντια είναι το σαθρό πολιτικό σύστημα και οι κυβερνήσεις που το υπηρέτησαν και το υπηρετούν. Και δεν μπορούν οι υπαίτιοι τώρα να μας εγκαλούν γιατί αντιστεκόμαστε στα κατοχικά μέτρα και αρνούμαστε να επιστρέψουμε στον εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα 124, χρόνια μετά την εξέγερση του Σικάγου. Δυστυχώς όμως ούτε η Αριστερά φαίνεται να έχει κατανοήσει την ιστορική της αποστολή και να είναι ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.
Περιχαρακωμένη και φοβική αναλώνεται σε αδιέξοδες και ανούσιες προσωπικές και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και αδυνατεί να συνθέσει απόψεις και διαφορετικότητες. Είναι ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ να δράσουμε με βάση αυτά που μας ενώνουν κι όχι αυτά που μας χωρίζουν. Είναι ανάγκη να υπάρξει μια Αριστερά ικανή να εμπνέει, να δίνει όραμα και διέξοδο. Ικανή να πείσει ότι η υποταγή δεν είναι μονόδρομος. Μια Αριστερά που με ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις θα αντιπαλέψει την ηττοπάθεια το συμβιβασμό και θα οργανώσει την αντίσταση στην πρωτοφανή επίθεση που δεχόμαστε υπερβαίνοντας πρώτα απ’ όλλα τις δικές της αδυναμίες.

ΓΙΑΤΙ;

Του ΣΤΑΘΗ ΜΠΑΤΖΩΚΑ

Γιατί κάποιοι αρμόδιοι στην Άρτα από την περασμένη Πέμπτη δεν κάθονται καλά στις καρέκλες τους;

Γιατί η λαική παροιμία “το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι” είναι πιο επίκαιρη από ποτέ;
Γιατί, όσοι πήραν τεύχη δημοπράτησης για το μεγαλεπήβολο έργο, πρέπει να τα σκίσουν ή να τα κάψουν;
Γιατί οι βουλευτές και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, εκτός των κ.κ. Κοτσαρίδα και Γεροβασίλη, δεν πήραν θέση για το ξεπούλημα στα ψαροπλιά; Ποιον φοβούνται;
Γιατί κάποιοι νομίζουν, ότι είναι πιο “πονηροί” από τους άλλους;
Γιατί κάποιοι είναι “ζαλισμένοι” τις τελευταίες μέρες; Μήπως τους ήρθε καμία κεραμίδα στο κεφάλι, από εκεί που δεν την περίμεναν;
Γιατί ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης, όταν μίλησε για τοπικές μαφίες που λυμαίνονται τους Δήμους, δεν εξαίρεσε τον Δήμο Αρταίων, που ως γνωστόν, όλα είναι όμορφα, ηθικά και αγγελικά πλασμένα;
Γιατί αυτοί που θέλουν να ποινικοποιήσουν την αντίθετη άποψη, δεν μήνυσαν τον Υπουργό μετά από τόσο φοβερές καταγγελίες;
Τώρα που έρχονται οι Δημοτικές Εκλογές 2010, πάλι στην Άρτα θα μιλάμε για Κάστρο, Ξενία, Τουριστικό και τα λοιπά; Είκοσι χρόνια το ίδιο παραμύθι;
Πάλι η Άρτα μικρό Παρίσι για 40 μέρες; Είναι τόσο χιλιοπαιγμένο και κακοπαιγμένο το έργο, που κατάντησε αηδία πια. Βαρεθήκαμε βρε παιδιά, αλλάξτε κασέτα επιτέλους (!!!)
Γιατί κάποιοι νεο Αρτινοί λένε ψαραγορά και όχι ψαροπλιά; Ντρέπονται για την καταγωγή τους μήπως;
Γιατί η Άρτα ήταν σε καλύτερη μοίρα πριν 20 χρόνια από ότι τώρα; Μήπως γιατί έκλεισαν όλες οι υποδομές της πόλης;
Γιατί η Πινακοθήκη ανοίγει παραμονές εκλογών; Τυχαίο; Δεν νομίζω....
Έχουν πίνακες, καλλιτεχνικό διευθυντή, θέμα έκθεσης ή θα φέρουν παπά να “αγιάσει” το κτήριο;
Γιατί λένε “να μου κοπεί το χέρι από ρίζα”, όταν τους ρωτάς ποιον θα ψηφίσουν στις Δημοτικές εκλογές; Τόσο ευχαριστημένοι είναι πια;
“Ες αύριον τα σπουδαία” λοιπόν.
“Είχαν γνώσιν οι φύλακες”.
Καλημέρα σας με μυστήρια φιλιά.

Πετρέλαια, Τούρκοι και «ξεπούλημα» νησιών… στο ΙΟΝΙΟ!!!

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙ¨ΩΡΓΟΥ

Πολύ περίεργη η προηγούμενη εβδομάδα… Και δεν αναφερόμαστε στην οικονομία και στην εντατική που έχει μπει η Χώρα… Με αφορμή αυτή την γενική οικονομική κατάσταση, στη γειτονιά μας, στο Ιόνιο, υπήρξαν παράξενα εκ πρώτης όψεως φαινόμενα, τα οποία ειδησεογραφικά τα καλύπτει και αποκαλύπτει η σημερινή έκδοση της «Γ».

ΠΡΩΤΟ: Ξεκινάμε με την καλή είδηση αυτής της εβδομάδας και αναφερόμαστε, επιτέλους, στο γεγονός της ε π ι τ ά χ υ ν σ η ς των διαδικασιών για την δημιουργία δημόσιου φορέα που θα αναλάβει να οργανώσει το πλαίσιο για την έρευνα εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μάλιστα ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μανιάτης σε σχετικές δηλώσεις του, μίλησε για την επανέναρξη των σχετικών ερευνών στη περιοχή Νεγράδων Καλπακίου στο Νομό Ιωαννίνων, η οποία το 2002 σταμάτησε ανεξήγητα και με συνοπτικές διαδικασίες… Η αίσθηση τότε ήταν ότι κάτι βρέθηκε.
Την ίδια μέρα για το ίδιο θέμα, σε άρθρο του Τάσου Παπά στην Ελευθεροτυπία, γίνεται αναφορά για την θαλάσσια περιοχή από το Κατάκωλο μέχρι βόρεια της Κέρκυρας και από τον Αμβρακικό και Πατραϊκό κόλπο έως τη λίμνη Τριχωνίδα και τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού. Αυτό σημαίνει ότι οι έρευνες που θα αρχίσουν αφορούν όλο το Ιόνιο Πέλαγος…
ΔΕΥΤΕΡΟ: Αυτή την εβδομάδα (συμπτωματικά;) επίσης, είχαμε την «ιστορική έξοδο» της αρμάδας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Ιόνιο (!!!) όπου από την Κυριακή το πρωΐ, ξεκίνησε μία μεγάλη ανθυποβρυχιακή άσκηση πέντε φρεγατών και τουλάχιστον ενός υποβρυχίου (το πιο σύγχρονο του τουρκικού στόλου) με χρήση πυρών, από τα δυτικά της Κεφαλονιάς, μέχρι τα δυτικά της Κρήτης.
Η δραστηριότητα αυτή του τουρκικού στόλου εκδηλώνεται για πρώτη φορά στην περιοχή, την οποία ούτε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχαν επισκεφθεί λόγω της παρουσίας τότε του Αγγλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο είχε υπό τον έλεγχο του τα Επτάνησα. Σημειώνουμε εδώ ότι όπως διαβάσετε στο σχετικό σημερινό «ΑΦΙΕΡΩΜΑ» της εφημερίδας, οι Τούρκοι… και στο Ιόνιο αρνήθηκαν όπως καθαρά φαίνεται από τα ΝΟΤΑΜ που δημοσιεύουμε, γι’ άλλη μια φορά τα 10 ναυτ. μίλια…
ΤΡΙΤΟ: Τέλος, αυτή την προηγούμενη εβδομάδα, (Παρασκευή πρωΐ, πάλι εντελώς συμπτωματικά;), η ηλεκτρονική έκδοση της Βρετανικής εφημερίδας Guardian, προκαλεί ελληνική και διεθνή αναστάτωση με την είδηση ότι πωλούνται νησιά στο Ιόνιο…!!! Ανάμεσα σ’ αυτά είναι το νησί Ναυσικά που είναι κοντά στην Ιθάκη, επίσης το νησί Βούβαλος που είναι στον Αμβρακικό, νησί αγνώστου ονόματος που βρίσκεται ανάμεσα Ιθάκης Κεφαλονιάς, ανώνυμο νησί στον κόλπο Αστακού, το νησί Πίστρος, που είναι επίσης στο σύμπλεγμα των Εχινάδων κοντά στον Σκορπιό, ανώνυμο νησί 235 στρ. που είναι στο ίδιο σύμπλεγμα, το νησί Αρκούδι που είναι ανάμεσα Λευκάδας Ιθάκης και το αντίστοιχο νησί Λυγιά 50 μέτρα από την Ιθάκη… (Διαβάστε σχετικά «ΤΟ ΘΕΜΑ» στη σημερινή μας έκδοση).
Παρ’ ότι υπήρξε μια καθυστερημένη διάψευση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η λίστα των προαναφερόμενων νησιών, μαζί με τα υπόλοιπα συνεχίζει να είναι αναρτημένη στην Καναδική ιστοσελίδα Private Islands . « Τα ελληνικά νησιά θεωρούνται το απόλυτο σύμβολο κοινωνικής θέσης αλλά στην πραγματικότητα είναι προσιτά ως προς την τιμή τους καθώς κοστίζουν λιγότερο από την αγορά ενός σαλέ στο Άσπεν του Κολοράντο (ΗΠΑ) αναφέρει η προαναφερόμενη ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε πωλήσεις νησιών σε όλο τον κόσμο. Σημειώστε: Το 2003 με νέο νόμο, έπαψε να ισχύει η μέχρι τότε ισχύουσα νομοθεσία η οποία ήταν ιδιαίτερα αυστηρή και απαγόρευε πλήρως την πώληση νησιών σε ξένους ιδιοκτήτες.
Τα τρία αυτά γεγονότα (…επαναλαμβάνουμε είναι συμπτωματικά;), κατά την δική μας ταπεινή γνώμη σημάδευσαν κατά τρόπο περίεργο την ελληνική επικαιρότητα την προηγούμενη εβδομάδα. Τόσο, το πολύ αργοπορημένο ξύπνημα της Πολιτείας για τα πετρέλαια στην περιοχή, όσο και η παρουσία της Τουρκικής αρμάδας που δεν δέχθηκε τα 10 ν.μ., όσο και το πωλητήριο των νησιών, μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην συνδέονται, όμως εμείς θα μείνουμε στη πρόσφατη (του μηνός που μας φεύγει) δήλωση του ΥΠΕΘΑ Β. Βενιζέλου που τόνισε στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου ότι: «Έχουμε νέα δεδομένα στο Ιόνιο, τα οποία δεν μπορούμε να αγνοούμε»… Καλημέρα σας !!!
Υ.Γ.: Όταν κλείσαμε το σχόλιο χθες μεσημέρι, μάθαμε την έξοδο του Τουρκικού «Τσεσμέ» στο Β.Αιγαίο να κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οχτώ μίλια νότια των ακτών της Θράκης… Πάλι σύμπτωση; Ελάτε τώρα, τρέχει πολύ η φαντασία σας…
kontogiorgosn@gmail.com

Στο σφυρί και ο «Βούβαλος» του Αμβρακικού;

Από το πρωΐ της Παρασκευής 25 Ιουνίου, το νησί αυτό του Αμβρακικού βρίσκεται και πάλι στην Ελληνική και Διεθνή επικαιρότητα. Όμως το θέμα «πωλείται» στη τιμή των 3,6 εκ. ευρώ έχει βάθος τουλάχιστον 2 χρόνων. Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νησιού;

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ

Το νησάκι του Αμβρακικού «Βούβαλος» ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες με αφορμή την ηλεκτρονική έκδοση της περασμένης Παρασκευής (25.6) στην Αγγλική εφημερίδα Guardian. Η εν λόγω έκδοση υποστήριζε πως η Ελλάδα κάνει μια «απεγνωσμένη προσπάθεια» να εξοφλήσει τα χρέη της και εξετάζει την πώληση νησιών καθώς αδυνατεί να βρει πόρους για την ανάπτυξη των υποδομών τους. Ανάμεσα στα διάφορα νησιά που αναφέρει είναι και ο Βούβαλος του Αμβρακικού.
Με την ανάρτησή της στο διαδίκτυο, η είδηση αυτή, προκάλεσε αναστάτωση στον ελληνικό ηλεκτρονικό τύπο, με χιλιάδες σχόλια από τους αναγνώστες τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, οι οποίοι κυριολεκτικά «έριξαν» το σύστημα με αποτέλεσμα κάπου εκεί το μεσημέρι να αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής διέψευσε την είδηση και ζήτησε την ανάκληση του άρθρου, με την υπογράμμιση ότι… "Ο ισχυρισμός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση εμπλέκεται στην πώληση οποιουδήποτε νησιού είναι πλήρως ανακριβής", σημειώνοντας ότι οι αγοραπωλησίες νησιών που ανήκουν σε ιδιώτες, όπως το "Ναυσικά" (σ.σ. είναι κοντά στην Ιθάκη) που αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεν αποτελεί κάτι νέο.

Κοντά στο Άκτιο

Όμως, η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι το νησί «Ναυσικά που αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεν αποτελεί κάτι νέο», πυροδότησε νέο κύμα αντιδράσεων και αναρτήσεων στο διαδίκτυο, όπου σύμφωνα με αυτές τις αναρτήσεις πληροφορούμαστε ότι η όλη ιστορία των προς πώληση νησιών δεν είναι καινούργια, αλλά έχει πίσω της μια ιστορία τουλάχιστον 2 χρόνων.
Σ’ αυτήν την όλη ιστορία είναι μπλεγμένο και το νησί «Βούβαλος» του Αμβρακικού. Μια «επίσκεψη» στο διαδίκτυο θα διαπιστώσει κανείς ότι εκατοντάδες είναι οι αναφορές για το «πωλητήριο» του Βούβαλου που έχει έκταση 127 στρεμμάτων, το οποίο καλύπτεται με ελιές και πεύκα, έχει επιβλητικούς γκρεμούς, φυσικά λιμάνια, αμμώδεις παραλίες και διασκορπισμένες λίμνες. Ενώ παράλληλα είναι βολική είναι η τοποθεσία του, αφού σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το αεροδρόμιο του Ακτίου και οι πόλεις Άρτα και Πρέβεζα. Ειδικά για το αεροδρόμιο σημειώνουμε ότι ο κάτοχος του νησιού θα μπορεί με το ιδιωτικό του αεροπλάνο άνετα να το χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του και στη συνέχεια επιβιβαζόμενος σ’ ένα ταχύπλοο σε 3-4΄θα είναι στο νησί του.
Προσπαθήσαμε να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό το νησί. Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Σιώζο και ο οποίος εκείνη την στιγμή βρίσκονταν στην Θεσσαλονίκη. Απ’ ότι καταφέραμε να πληροφορηθούμε ο Δήμος Αμβρακικού και φυσικά ο ίδιος ο Δήμαρχος δεν γνωρίζει πάρα πολλά πάνω σ’ αυτό το θέμα και μας παρέπεμψε για περισσότερες πληροφορίες στη Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, από την οποία με ειδικό σχόλιο στη σημερινή έκδοση της «Γ» ζητείται κάποια διευκρινιστική απάντηση.
Έτσι και πριν ακριβώς 2 χρόνια, η Sunday Telegraph ενισχύει την άποψη απόκτησης ενός νησιού στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «τα ελληνικά νησιά προσφέρουν απομόνωση, αμμουδιές και τουλάχιστον τέσσερις μήνες με καλό καιρό...όλοι οι πλούσιοι θέλουν να αποκτήσουν ένα νησί στα ζεστά, γαλάζια νερά της Ελλάδας.» Πως προέκυψε αυτή η μεγάλη κινητικότητα και το έντονο ενδιαφέρον για αγορές νησιών στη χώρα μας χωρίς να το πάρει κανείς είδηση; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Από το 2003 η αφετηρία…

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2.000 νησιά εκ των οποίων μόλις τα 200 κατοικούνται. Πολλά από αυτά είναι ιδιόκτητα -τα συναντούμε κυρίως στο Ιόνιο πέλαγος και λιγότερο στο Αιγαίο- και φέρουν μεγάλη ποικιλία στα χαρακτηριστικά τους. Η εκμετάλλευση τους μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν αδύνατη καθώς η ισχύουσα νομοθεσία ήταν ιδιαίτερα αυστηρή και απαγόρευε πλήρως την πώληση τους σε ξένους ιδιοκτήτες – κάτι που ,όμως, έπαψε να ισχύει το 2003. Αυτή ήταν και η αφετηρία για να δημιουργηθεί , από το πουθενά, μια ολοκαίνουρια αγοράς με «προσιτό» προϊόν αφού κατά μέσο όρο το κόστος ενός νησιού ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ! Αμέσως, μεσιτικά γραφεία σε όλο τον κόσμο αλλά και σε Αθήνα, Πειραιά, Ιωάννινα και Λάρισα επικέντρωσαν τις δραστηριότητες τους σε αυτές της νησίδες.
Η συνέχεια όπως ήταν αναμενόμενο πήρε διαστάσεις ντόμινο. Ιστοσελίδες, περιοδικά και newsletters κατέκλυζαν υποψήφιους αγοραστές και τους δελέαζαν με κάθε δυνατό μέσο: φολκλορ ( «το νησί των θεών», «το νησί του Οδυσσέα»), κουτσομπολίστικο («λίγα μίλια μακριά από τον Σκορπιό του Ωνάση»), οικολογικό («φυσικά λιμάνια», «πόσιμο νερό») κοκ Οι πιο γνωστές επενδύσεις αφορούν τη νήσο Κεφαλονήσι με έκταση 110 στρέμματα που πουλήθηκε στην κόρη του Πάμπλο Πικάσο έναντι 500.000 ευρώ το 2006 και τη νήσο Κύθρο με έκταση 756 στρεμμάτων όπου αγοράστηκε έναντι 3.000.000 ευρώ από μία Ελληνοαμερικανική εταιρία.

Ιδιοκτήτης και η Φάνη Πάλλη -Πετραλιά

Επίσης, ο εμίρης του Κατάρ, σείχης Χαμαντ μπιν Χαλίφα αλ Τανί έχει αγοράσει νησί στο Ιόνιο πέλαγος και προσδοκά την εμπορική εκμετάλλευση του με τη δημιουργία ενός υπερπολυτελούς χώρου διακοπών. Παρά την έντονη φημολογία που έκανε λόγο για τη νήσο Σκορπίδι (ιδιοκτησίας του βουλευτή Σπ. Λιβανού και του αδερφού του) παραμένει άγνωστο πιο τελικά επέλεξε. Πολλοί Έλληνες κεφαλαιούχοι , εφοπλιστές, τραπεζίτες μεταξύ των οποίων και πολιτικοί διαθέτουν μικρά νησιά, όπως και η Φάνη Πάλλη Πετραλιά (σύμφωνα με «Το Βήμα» 15/08/2009) κατέχει το 50% του νησιού Ρένες δίπλα στη Σκυροπούλα.
Έτσι και σύμφωνα με την Καναδέζικη ιστοσελίδα Private Islands, αμέτρητα νησιά σε όλη την Ελλάδα διατίθενται προς πώληση και αναζητούν τον κατάλληλο ιδιοκτήτη. Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα την έκταση, τη γεωγραφική θέση και τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του καθενός. « Τα ελληνικά νησιά θεωρούνται το απόλυτο σύμβολο κοινωνικής θέσης αλλά στην πραγματικότητα είναι προσιτά ως προς την τιμή τους καθώς κοστίζουν λιγότερο από την αγορά ενός σαλέ στο Άσπεν του Κολοράντο (ΗΠΑ), ή από ένα ρετιρέ στο Κολωνάκι, ή ενός καλού οικοπέδου στην Άπω Ανατολή» αναφέρει η προαναφερόμενη ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε πωλήσεις νησιών σε όλο τον κόσμο.
Για τους πιο καχύποπτους ωστόσο, το μείζον ζήτημα βρισκόταν και βρίσκεται αλλού. Ποιος φορέας ελέγχει και γνωρίζει πως βρέθηκαν όλα αυτά τα νησιά σε χέρια ιδιωτών και ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν νομικά κενά σε αυτές τις αγοραπωλησίες; Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο όταν σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας δε φαίνεται να υπάρχει άμεση εμπλοκή του ελληνικού κράτους όπως για παράδειγμα στην ανατολική πλευρά της Λευκάδας, όπου είναι γεμάτη από τέτοια νησιά. Το γεγονός ότι πολλά από αυτά άνηκαν στην Ιθάκη, η οποία για αιώνες υπαγόταν στο φεουδαλικό σύστημα ιδιοκτησίας των Ενετών και αργότερα των Άγγλων, καθιστά ακόμα πιο δύσκολη και χρονοβόρα την εύρεση ή μη τίτλων ιδιοκτησίας.
Τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν από την ελληνική κυβέρνηση δηλαδή για το αν οι βραχονησίδες που είναι προς πώληση ανήκουν στο ελληνικό κράτος και αυτά που γράφονται στο site είναι ψέματα. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να μάθουμε πως άλλαξαν ιδιοκτησία όλες αυτές οι βραχονησίδες και με τι τίμημα. Αλλά και στο ερώτημα αν αυτές οι βραχονησίδες θα δηλωθούν στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ όπως προσπαθούν να κάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες με τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία σήμερα?

Δημήτρη… Μας βλέπουν!

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Πριν κλείσει ένα χρόνο θητείας ως κυβερνητικός βουλευτής, ο Δημήτρης Τσιρώνης, είναι αντιμέτωπος με την σκληρή κριτική ακόμα και των ανθρώπων που τον στήριξαν…

Οι επιλογές για την δημιουργία τεσσάρων Δήμων, με την μορφή που πήραν χρεώνονται σ’ αυτόν και σ’ όλα τα χωριά που θα είναι στον τέταρτο Δήμο, οι υποστηρικτές του, τον περιμένουν με διάθεση σκληρής κριτικής. Και άλλες ανάλογες επιλογές, χρεώνονται σ’ αυτόν και δημιουργείται ένα ιδιότυπο κλίμα, αναμονής, για να εισπράξει τα αποτελέσματα.
Όσο κι αν ισχυριστεί ότι για την πρόταση να διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου αντιπεφερειάρχη, ο κομματάρχης του Δημήτρης Τάτσης, κανένας δεν θα τον πιστέψει. Για τον επί πλέον λόγο, ότι ο ίδιος στην συνεδρίαση που έγινε στην Ιπποκράτους, έκανε γνωστή την ετεροπρόταση για τον Δ. Τάτση, ζητώντας να αξιολογηθεί και αυτή. Έτσι τουλάχιστον είπε σε ενδιαφερόμενο για το χρίσμα, στέλεχος που πήρε μέρος στην εν λόγω συνεδρίαση. Βεβαίως κανένας δεν ξέχασε και τον τρόπο με τον οποίο, το ίδιο πρόσωπο, το επέβαλλε και ως γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Άρτας.
Ο ίδιος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε συζητήσεις που κάνει δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να είναι βουλευτής μα πρακτική ανάλογη των προκατόχων του, ψέγοντας κάποιους εξ αυτών, γιατί θέλησαν να επιβάλλουν υποψήφιο δήμαρχο, όπως έκανε, λέει, ο Κολιοπάνος που όρισε τον Οικονομίδη ή όπως έκανε ο Παπαγεωργίου, που όρισε ως υποψήφιο τον Κοτσαρίδα.
Δείχνουν κάτι χειρότερο, γιατί τα δυό παραδείγματα που προαναφέρουμε, δεν έχουν καμία σχέση με τις επιλογές του βουλευτή Δημήτρη Τσιρώνη. Γιατί κανένας εκ των προαναφερομένων παραγόντων, δεν ήταν εμφανής κομματάρχης των πρώην βουλευτών, όπως σήμερα είναι και το γνωρίζουν όλοι, ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Άρτας Δημήτρης Τάτσης.
Με πολύ φιλική διάθεση απευθυνόμαστε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσιρώνη, για να σημειώσουμε ότι έχει πάρει λάθος δρόμο. Και επί πλέον οι επιλογές του, κάνουν πολλούς υποστηρικτές του, να αλλάζουν δρόμο και να αναθεωρούν τις απόψεις τους για την εκπροσώπηση του νομού μας και την επιλογή του βουλευτή.
Είναι, δυστυχώς, πολλοί αυτοί που περιμένουν την ώρα και την στιγμή να τα πουν στον βουλευτή και να καταστήσουν σαφές, ότι δεν πρόκειται σε νέα εκλογική διαδικασία, να σταθούν δίπλα του. Ας δει καλοπροαίρετα την παρατήρηση αυτή, ο βουλευτής Δημήτρης Τσιρώνης και ας πράξει ανάλογα.

Έπαθε σαν τον Μαντέλη…


Δεν γνωρίζει ποιος κατέθεσε την πρόταση να είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης! Ένα πράγμα σαν αυτό που έπαθε ο εκσυγχρονιστής υπουργός Τάσος Μαντέλης, έπαθε ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Άρτας και πρόεδρος της τοπικής ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Τάτσης. Βρήκε στο ηλεκτρονικό αρχείο του ΠΑΣΟΚ (κεντρικά) πρόταση να είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης και δεν γνωρίζει ποιος την κατέθεσε. Πριν όμως πάει στην επιτροπή που θα έκρινε τις υποψηφιότητες, άρα και την δική του, δεν είχε την ευθιξία να δηλώσει ότι δεν μπορεί να μετάσχει σε μια τέτοια συνεδρίαση, αφού θα είναι και ο ίδιος κρινόμενος… Ωστόσο το… θέατρο που πήγαν να παίξουν με τον βουλευτή του Δημήτρη Τσιρώνη, δεν ήταν καθόλου καλό. Ο βουλευτής, εν μέσω της συνεδρίασης, ρώτησε τον γραμματέα, τι θα γίνει με την πρόταση που τον θέλει υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη κι εκεί πάγωσαν όλοι, χωρίς κανένας να τον ρωτήσει ευθέως: -Αποδέχεσαι την πρόταση; Αν ναι, τότε πρέπει να αποχωρήσεις από την συνεδρίαση, αν όχι να παραμείνεις και να κρίνεις τους υπόλοιπους. Βέβαια η συνεδρίαση κινήθηκε στα διαδικαστικά, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει. Ο ίδιος ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Τάτσης, σε συνεργασία με τον βουλευτή Δημήτρη Τσιρώνης, επανέλαβε την συνταγή των εσωκομματικών εκλογών, η οποία αποδείχτηκε πετυχημένη. Όμως μόνο για τα εσωκομματικά. Όπως και τότε ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του την τελευταία στιγμή και ο βουλευτής Δ. Τσιρώνης, είπε σ’ όσους είχε υποσχεθεί στήριξη, ότι πρέπει να στηρίξει Τάτση, γιατί είναι φίλος του και τον έβγαλε γραμματέα, νομίζει ότι και τώρα μπορεί να επαναληφθεί η ιστορία. Να σημειώσουμε ότι ο Δ. Τσιρώνης, είχε υποσχεθεί στον τότε υποψήφιο Γιάννη Νικολάου, ότι θα τον στηρίξει, βάζοντας και το πολιτικό στίγμα, ότι είχε στηρίξει Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές. Πριν φτάσουμε στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο γραμματέας και πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δ. Τάτσης, έκανε δηλώσεις στην τοπική τηλεόραση, ανακοινώνοντας τις υποψηφιότητες, χωρίς να κάνει την παραμικρή νύξη, για την δική του επιθυμία και πρόταση που έγινε με ηλεκτρονικό τρόπο. Το άφηνε να εκτεθούν οι υπόλοιποι διεκδικητές και να βγει αυτός την τελευταία στιγμή, ως η καλύτερη λύση, που πιθανόν, να αποτελεί και επιθυμία του υποψήφιου περιφερειάρχη Βαγγέλη Αργύρη. Κι αυτό όχι τυχαία, αν κανένας σκεφτεί ότι μεταξύ αυτών που πρότειναν τον αντιπρόεδρο της Βουλής, ως υποψήφιος περιφερειάρχη είναι και ο βουλευτής Άρτας Δημήτρης Τσιρώνης. Αντιδράσεις Χωρίς να το κάνουν επίσημα, οι υπόλοιποι διεκδικητές του χρίσματος, όπως οι κ.κ. Μπόβολος, Οικονόμου και Πετρόπουλος θεωρούν απαράδεκτη την τακτική του γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τάτση, όπως και του βουλευτή Δημήτρη Τσιρώνη, ο οποίος στην συνεδρίαση της Αθήνας, καρφώθηκε, μιας και έκανε πρώτος λόγο για την εταιροπρόταση. -Πως είναι δυνατόν να μην γνωρίζει κανένας για την συγκεκριμένη πρόταση και να γνωρίζει μόνο ο βουλευτής; Τι να απαντήσουμε τώρα, λένε όλοι: -Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Τέλος πάντων οι δυό άνδρες είναι στενοί συνεργάτες. Για να ακριβολογούμε, ο γραμματέας είναι κομματάρχης του βουλευτή. Θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα και να είναι στο απυρόβλητο, όπως με τόσες επιλογές που έκαναν μέχρι τώρα. Όμως όλοι ομολογούν, ότι αυτή η πρόκληση είναι η τελευταία και δεν θα περάσει. Θα είναι ίσως το ολέθριο σφάλμα του βουλευτή και ας θυμηθεί αυτό το κείμενο. Θα είναι το λάθος που θα πληρώσει ακριβά, γιατί έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιλογές, οι οποίες προκάλεσαν τους πολίτες. Χαρακτηριστικότερη όλων αυτή των νέων Δήμων και η δημιουργία του Δήμου Ν. Σκουφάς. Ανάλογη είναι και η δυσαρέσκεια για τις επιλογές στο Δήμο Τζουμέρκων. Είναι πολλά που δημιουργούν τριβές. Η τελευταία επιλογή όμως, είναι εξόχως προκλητική! Είναι ψέματα! Διαψεύδεται ως αποπροσανατολιστική και συκοφαντική η είδηση που αναφέρει ότι μόλις πληροφορήθηκε την υποψηφιότητα του Δ. Τάτση για το χρίσμα του αντιπεριφερειάρχη, κάποιος πιστός, έσπευσε στον Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Ιγνάτιο για να του πει πως πρέπει να είναι έτοιμος να παραιτηθεί, όταν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, αποφασίσει να γίνει ΚΑΙ μητροπολίτης. Αυτά τα λένε στα καφενεία, για να περνάνε οι παρέες καλά και καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν. Άλλωστε αν ο γραμματέας, πρόεδρος και υποψήφιος αποφασίσει να γίνει ΚΑΙ μητροπολίτης, θα επεξεργαστεί τον τρόπο με τον βουλευτή, στον οποίο παρέχει υπηρεσίες.

Ουσιαστική απάντηση στην δημοτική αρχή

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Η απόφαση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και τεχνικών Έργων Ηπείρου, είναι μια ουσιαστική απάντηση στις αποφάσεις της δημοτικής αρχής, η οποία δεν σκέφτηκε σε καμία περίπτωση την ιστορική αξία που έχει το συγκεκριμένο κτίριο, προκειμένου να παραδοθεί σε ιδιωτική εταιρεία για να αξιοποιηθεί.

Θεωρείται σίγουρο ότι η έκβαση της υπόθεσης και η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Γιώργος Ζιώβας, με την εμπεριστατωμένη μελέτη που έκανε και κατέθεσε απ’ τον Μάρτιο, θα ευαισθητοποιήσει περισσότερους συμπολίτες μας, μιας και όταν ελήφθη, εν μέσω πολλών αντιδράσεων, η απόφαση να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο κτίριο από ιδιωτική εταιρεία και τότε δεκάδες συμπολίτες μας, είχαν εκδηλώσει την αντίθεσή τους και ζητούσαν να βρεθεί τρόπος, να μην υλοποιηθεί η απόφαση αυτή.
Όπως όλα δείχνουν, μέχρι να συζητηθεί το θέμα αυτό στην υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο βλέπει θετικά την πρόταση, δεν είναι δυνατόν να γίνει καμία παρέμβαση, αλλά ούτε και να προχωρήσει η διαδικασία της σύνταξης διακήρυξης για την ενοικίαση και την αξιοποίηση από ιδιωτική εταιρεία.
Επί πλέον είναι σίγουρο πως όταν γίνουν ευρύτερα γνωστά τα ιστορικά στοιχεία που περιλαμβάνει η μελέτη που κατέθεσε ο αρτινός αρχιτέκτονας Γιώργος Ζιώβας, τότε όλοι θα πουν ότι δεν είναι δυνατόν την ιστορία της πόλης και ότι την θυμίζει, αν την θυσιάζουμε για την επίπλαστη αξιοποίηση και την ανέγερση κτιρίων, που τίποτα δεν θα προσθέσουν στο κατεστραμμένο κέντρο της πόλης μας.
Με βάση την ευρύτερη δημοσιοποίηση των ιστορικών στοιχείων, αλλά και την ανάλογη διατήρηση των κτιρίων αυτών, είναι περισσότερο από σίγουρο πως το σημείο αυτό της πόλης, θα γίνει σημείο αναφοράς και θα είναι το καύχημα των αρτινών, αλλά και παράδειγμα για άλλες πόλεις.
Στους τελευταίος μήνες της θητείας της, η παρούσα δημοτική αρχή, ας δει και κάτι θετικό για την πόλη… Ας μην τα ισοπεδώσει όλα, στο πλαίσιο της γνωστής της τακτικής της σύνταξης μελετών, που δεν υπολογίζουν τίποτα.
Ας κάνει τελικά, ένα καλό για την πόλη…

Μνημείο η Ψαραγορά Άρτας


Επίσημη πρόταση από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, στο Υπουργείο Πολιτισμού Τελικά η Ψαραγορά Άρτας, είναι ένα βήμα πριν την αναγνώριση απ’ την Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, ως μνημείο, άρα διατηρητέο κτίριο, το οποίο θα πρέπει να αναπαλαιωθεί και να μείνει έτσι, για να κάνει γνωστή την ιστορία της πόλης, που είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στις 22 Ιουνίου 2010 Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, απέστειλε προς την Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, έγγραφο με τίτλο «Χαρακτηρισμός ως Μνημείο της Ψαραγοράς – «Ψαροπουλιά» Άρτας με φάκελο ο οποίος περιέχει την συγκεκριμένη πρόταση, όπως επίσης και φωτογραφίες, με σκοπό να κάνει η υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού τις δικές της ενέργειες και άμεσα το συγκεκριμένο μνημείο, να αναγνωριστεί ως μνημείο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Γ» η εν λόγω υπηρεσία, που στεγάζεται στην οδό Ερμού 7 στην Αθήνα, είναι ενημερωμένη για την πρόταση και μάλιστα με τις μελέτες που έχουν οι άνθρωποί τους στα χέρια του, θεωρούν, ότι ανοίγει ο δρόμος για την διατήρηση πολλών σημαντικών κτιρίων σ’ όλη την χώρα. Την μελέτη, για την αναγνώριση ως μνημείου της Ψαραγοράς Άρτας, έκανε ο αρτινός αρχιτέκτονας Γιώργος Ζιώβας, ο οποίος κατέθεσε ογκώδη φάκελο με υπερεπάρκεια στοιχείων, που ανοίγουν τα χέρια της υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, να κρατήσει ζωντανή την ιστορία της Άρτας, με την διατήρηση του συγκεκριμένου κτιρίου, το οποίο θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η δημοτική αρχή έχει από καιρό αποφασίσει να παραδώσει σε ιδιώτη και να το χρησιμοποιήσει, όπως αυτός θέλει προκειμένου να βρεθούν χώροι για εκμετάλλευση. Απ’ την πλευρά της η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, την ίδια ημερομηνία κοινοποίησε το έγγραφο που έστειλε στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Δήμο Αρταίων, την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες και στον αρχιτέκτονα Γιώργο Ζιώβα, για ενημέρωση, μιας και αυτός έκανε την σχετική μελέτη και ενημερώθηκε για την σημασία των κτιρίων. Απ’ την πλευρά του ο αρχιτέκτονας Γιώργος Ζιώβας, κοινοποίησε το έγγραφο που έλαβε απ’ την Υπηρεσία νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου στην Περιφέρεια Ηπείρου, προσωπικά στο νομάρχη Άρτας Γιώργο Παπαβασιλείου, στο υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο και στην Υπηρεσία Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στην οδό Ερμού. Η κίνηση αυτή έγινε απ’ την πλευρά του κ. Ζιώβα, για να είναι οι πάντες ενημερωμένοι και να έχουν την δυνατότητα να δείξουν την ευαισθησία τους για το θέμα αυτό. Ο ίδιος μας είπε ότι διαπίστωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον και επί πλέον πως θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες.

Επικοινωνεί με τους πολίτες και πετυχαίνει



Ένας άνθρωπος σαν τον Βασίλη Ιωάννου, δεν μπορεί σ’ αυτή την ηλικία και εκ της πορείας του να αποστρατευτεί από την πολιτική. Όμως στην πολιτική, δεν είναι οι εμμονές, ο καλύτερος σύμβουλος...

Με ουσιαστική και αποτελεσματική πορεία στην αυτοδιοίκηση, έδειξε πρώτος στην ευρύτερη περιοχή, ένα αξίωμα στην πολιτική: Να ξέρεις πότε αποχωρείς από τα κοινά, με το κεφάλι ψηλά και δεν αφήνεις τους πολίτες, οι οποίοι σε εμπιστεύτηκαν, να σε διώξουν.
Ο νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, ήταν κεντρικό πρόσωπο στις συζητήσεις που γινόταν, όταν καθιερώθηκε ο θεσμός της Περιφέρειας και το όνομά του, ήταν από τα πρώτα που συζητήθηκαν να είναι ο πρώτος υποψήφιος αιρετός περιφερειάρχης Ηπείρου, αλλά πρώτα ζύγισε τα πράγματα και ακολούθως φαίνεται να έκανε την απλή σκέψη:
-Δεν είναι δυνατόν ο κάθε παράγοντας της δημόσιας ζωής, να είναι πρόθυμος για όποια θέση, χωρίς να βλέπει και τις άλλες παραμέτρους της πολιτικής διαδικασίας, όπως αυτή καθ’ αυτή η παρέμβαση που μπορεί να έχει.
Με δήλωσή του έβαλε τέλος στα σενάρια που τον ήθελαν υποψήφιο περιφερειάρχη και ακολούθως απ’ τους πολίτες, που ειδικά αυτόν τον καιρό, συζητούν και προβλέπουν… τα σενάρια τον ήθελαν υποψήφιο δήμαρχο Πρέβεζας, γιατί έχει παγιωθεί η αντίληψη, ότι ένας εν ενεργεία πολιτικός ή αυτοδιοικητικός παράγοντας, θα πρέπει σώνει και καλά, πάντα να είναι υποψήφιος κάπου. Γιατί, εκ της πάγιας πρακτικής των πολιτικών μας εκπροσώπων, δεν φεύγει κανείς, αλλά τους «φεύγουν» οι πολίτες.
Σ’ εκείνη την χρονική στιγμή, φαίνεται πως ο Βασίλης Ιωάννου, λειτούργησε με ψυχραιμία και προοπτική. Θεώρησε ότι κάποτε πρέπει να μην είναι υποψήφιος, όχι γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μη εκλογής, αλλά γιατί η επιμονή στην παρουσία του στα δρώμενα, μπορεί να ακυρώσει τα όσα μέχρι τώρα έκανε και να βγει εκ νέου στην κοινωνία και τους πολίτες ως αποτυχημένος. Το πικρό αυτό ποτήρι το έχουν πιεί πολλοί παράγοντες της δημόσιας ζωής στην περιοχή μας και ήταν ιδιαίτερα ευφυής ο Βασίλης Ιωάννου, που δεν μπήκε καν στον πειρασμό να το δοκιμάσει.
Στην συνέντευξη που παραχώρησε για να ανακοινώσει την απόφασή του να μην είναι πουθενά υποψήφιος, έκανε την πιο σπουδαία επισήμανση. «Ότι είχαν να προσφέρω, το προσέφερα και μάλιστα κατά τον καλύτερο τρόπο», είπε και βγήκε ακολούθως στους πολίτες, για να εισπράξει πολλά μπράβο, τόσα που ποτέ δεν πρόκειται να εισπράξει, αν κάποιος επιμείνει και φύγει με το κεφάλι κατεβασμένο.
Βεβαίως ένας άνθρωπος σαν τον Βασίλη Ιωάννου, δεν μπορεί σ’ αυτή την ηλικία και εκ της πορείας του να αποστρατευτεί από την πολιτική. Όμως στην πολιτική, δεν είναι οι εμμονές, ο καλύτερος σύμβουλος. Υπάρχουν και άλλοι χώροι, στους οποίους μπορεί κανένας να δοκιμάσει και σ’ αυτή την περίπτωση ο Βασίλης Ιωάννου, έχει κάθε δικαίωμα να το πράξει.
Σ’ όποια δοκιμασία κι αν μπει, θα μπει ενισχυμένος… Μιας και όσοι κληθούν να αποφασίσουν για την πάρα πέρα πορεία του, θα έχουν στην μνήμη τους, την πετυχημένη πορεία στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας και αυτή θα βαρύνει στην τελική επιλογή.

Πολλές ικανότητες

Όταν εκλέχτηκε νομάρχης Πρέβεζας στις εκλογές του 2002 ο Βασίλης Ιωάννου, άρχισε να ξεδιπλώνει πολλές απ’ τις ικανότητές του, ειδικά στην επικοινωνία, που είναι η προϋπόθεση για καλή πορεία, κάθε προσπάθειας. Επικοινωνία, γιατί ο ενημερωμένος πολίτης, είναι χρήσιμος πολίτης. Αυτό ήταν λοιπόν και το κίνητρο του νομάρχη Πρέβεζας, για κάθε του προσπάθεια.
Σε κάθε διεκδίκηση που ξεκινούσε, ο πολίτης ήταν ενημερωμένος γι’ αυτήν και ικανοποιημένος στην συνέχεια, όταν έβλεπε το αποτέλεσμα. Θεωρούσε εαυτόν συμμέτοχο σ’ αυτή την προσπάθεια κι εκεί ήταν πρόθυμος να σταθεί δίπλα και στην επόμενη, που ήταν σίγουρος ότι είχε ως στόχο το συνολικό καλό.
Όποια έργα κι αν έγιναν, πολλά για να ακριβολογούμε στις δυο θητείες του, είχαν την ουσιαστική συμπαράσταση των πολιτών, γιατί είχε φροντίσει ο ίδιος ο νομάρχης, να είναι ενημερωμένοι, με δελτία τύπου και ανακοινώσεις, που θα έφταναν και στο τελευταίο μέσο ενημέρωσης της περιοχής.
Κάποιοι έλεγαν ότι «την είχε ψωνίσει» με την δημοσιότητα, αλλά πάντα υπάρχουν πολίτες και παράγοντες που και την καλύτερη προσπάθεια, επιθυμούν να μην μηδενίσουν με μια προβοκάτσια.
Η διαρκής διαδικασία της επικοινωνίας έκανε το νομάρχη Πρέβεζας Βασίλη Ιωάννου, καλό δέκτη των μηνυμάτων της κοινωνίας, άρα με αυτά προχωρούσε και πάντα είχε τις προϋποθέσεις να οδηγεί το νομό σε καλύτερες ημέρες και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το ακόμη καλύτερο.
Λαμβάνοντας και αξιοποιώντας τα μηνύματα, έπρεπε να είναι κοντά στους πολίτες όχι μόνο στις εκδηλώσεις που κάποιοι προτιμούν για να φανούν και να δημιουργήσουν εντυπώσεις περί ενδιαφέροντος, αλλά στην καθημερινή αγωνία των ανθρώπων του μόχθου. Αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και πρέπει να έχουν συμπαραστάτη τους την αυτοδιοίκηση, μιας και η πολιτεία είναι ακόμη πολύ μακριά απ’ τον πολίτη. Πολλά χιλιόμετρα έκανε, για να είναι παρών στα έργα που γίνονται, στις επιχειρήσεις που υπάρχουν και προσφέρουν και σε κάθε καθημερινή διαδικασία.
Μια επιλογή, που τον δικαίωσε πλήρως και έδειξε το σύγχρονο πρόσωπο του ανθρώπου που ασχολείται με την αυτοδιοίκηση και βιώνει την ενασχόληση αυτή, στην ουσία της.
Αποτελούν ίσως οι παραπάνω εκτιμήσεις, την πεμπτουσία της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης και ο Βασίλης Ιωάννου, βρήκε τον τρόπο και τις έκανε πράξη.
Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε σελίδες με το έργο του, αλλά και τον τρόπο που το έκανε. Όμως περισσότερη σημασία έχουν οι ουσιαστικές επιλογές που έκανε και πως αυτές τον δικαίωσαν σε μια μεγάλη πορεία .

Με συνέπεια στην πολιτική…

Σα να γεννήθηκε ΠΑΣΟΚ, μοιάζει ο Βασίλης Ιωάννου, μιας και λίγο μετά την ίδρυσή του το υπηρετεί με συνέπεια, αλλά και με διάθεση να εκφράσει την αντίθετη άποψη, πάντα τεκμηριωμένη και χωρίς υπερβολές, οι οποίες στην πολιτική, καταλήγουν εις βάρος της ουσίας.
Φοιτητής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κατέβηκε ένα καλοκαίρι στην Πρέβεζα, να οργανώσει την πρώτη Γιορτή Νεολαίας, της εποχής εκείνης, μιας και η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, τότε δεν είχε στην Πρέβεζα νέους. Σα να ήταν προφητική εκείνη η ενασχόλησή του, μιας και κάποια χρόνια μετά βρέθηκε εκεί, διορισμένος καθηγητής, όπου άρχισε την έντονη δραστηριοποίησή του στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Πήρε πρωτοβουλίες και καταξιώθηκε ως πολιτικός στέλεχος, για να έρθει ακολούθως η αναγνώριση και να διεκδικήσει τη Νομαρχία, στην οποία έμεινε οχτώ χρόνια.
Σήμερα είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με ουσιαστικό λόγο και ρόλο στα δρώμενα, μιας και σε επίπεδο ηγεσίας είναι ιδιαίτερα γνωστός και καταξιωμένος.
Η πορεία του και στο ΠΑΣΟΚ, τον δικαιώνει και δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον και στην πολιτική να τον δούμε σε άλλο ρόλο…

Κινείται παντού, θα φέρει αποτέλεσμα…


Ιδιαίτερα απασχολημένος με τον σχολιασμό των αγώνων του μουντιάλ ο καθηγητής διαιτησίας Περικλής Βασιλάκης… Τον Βλέπουμε καθημερινά να αναλύει τους αγώνες στη ΝΕΤ, δουλειά που του παίρνει πολύ χρόνο, όμως δεν ξεχνάει και την ιδιότητα του υποψηφίου βουλευτή και με αυτή την ιδιότητα κινείται καθημερινά, σε διαδοχικές συναντήσεις, οι οποίες από τώρα δείχνουν ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Ασχολείται με προβλήματα του νομού και προσπαθεί με κάθε τρόπο, να τα μεταφέρει εκεί που θα δοθούν οι λύσεις και φυσικά με τους Πρεβεζάνους της Αθήνας, που είναι και πολλοί και αναπτύσσουν μια δυναμική. Έκανε τελευταία μια σωστή επιλογή. Δεν θέλησε να αναμιχθεί στα του Καλλικράτη και να μπει στις τοπικές διαμάχες, για το αν ο ένας Δήμος θα συνενωθεί με τον άλλον ή για τα ονόματα, όπως του νέου Δήμου Ζηρού, που αποτελούν τα ζητήματα αντιπαράθεσης και δημιουργούν αντιπαραθέσεις ανάμεσα σ’ αυτούς που έκαναν προτάσεις, ανάμεσα σ’ αυτούς που έβαλαν τον χέρι τους και έχουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Βεβαίως έχει τις απόψεις του, έχει λάβει τα μηνύματα των τοπικών κοινωνιών και έχει Βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Ωστόσο δεν είναι σωστό να ασχοληθεί και τώρα με τα θέματα αυτά, μιας και θα είναι σα να προσπαθεί να κερδίσει, μόνο απ’ τις αντιπαραθέσεις. Ο ίδιος λέει ότι υπάρχουν πολλά άλλα θέματα, για να ασχοληθεί και να κάνει παρεμβάσεις, οπότε οι αντιπαραθέσεις ας μείνουν για τους υπόλοιπους. Και δεν έχει άδικο…

Ενδιαφέρουσα η νέα προσπάθεια


Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

«Καλούμαστε με ευαισθησία , ευθύνη και ωριμότητα να κάνουμε την υπέρβαση και να συγκροτήσουμε μια σύγχρονη, δυναμική, νικηφόρα πλειοψηφία . Με πρόσωπα αυτοδύναμα, χωρίς απαραίτητα κομματικές περγαμηνές ούτε επετηρίδες, αλλά μαχόμενα και δημιουργικά μέλη της κοινωνίας». Το παραπάνω απόσπασμα, είναι από την πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Ζηρού Γιώργος Ζυγούρης και αποτελεί την εισαγωγή του σημερινού σημειώματος της «Γ», μιας και κάνει πράξη αυτό που πολλές φορές έχει προβληθεί ως αίτημα. Ανεξάρτητους υποψηφίους δημάρχους, με νέους συνεργάτες, χωρίς την κομματική ταμπέλα, να φιγουράρει, για να μπορεί να κρύψει αδυναμίες.
Νέος και με φρέσκιες απόψεις ο υποψήφιος δήμαρχος Ζηρού, επιχειρεί κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Να κάνει την υπέρβαση, σ’ έναν νέο Δήμο, που έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και να βάλει τέλος στα κομματικά πανηγύρια, που σε κάθε περίπτωση, υποκαθιστούν και υποβαθμίζουν την ουσιαστική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι πολλοί νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες της περιοχής, έχουν ήδη αποφασίσει να ακολουθήσουν αυτή την προσπάθεια και δημιουργούν μια δυναμική, την οποία, έστω κι αν βρισκόμαστε στην αρχή της προσπάθειας, κανένας δεν μπορεί να την παραβλέψει. Τα πράγματα δείχνουν ότι η δυναμική του ανεξάρτητου συνδυασμού, όλο και θα αυξάνεται, όλο και θα πλαισιώνεται από σημαντικά πρόσωπα, που με την ιδιότητα αυτή, θα έχουν πολλά να προσφέρουν στην αυτοδιοίκηση και το νέο Δήμο, που πρέπει να οργανωθεί σωστά και να λειτουργήσει με βάση τις απαιτήσεις των καιρών. Είναι βέβαιο, ότι μια τέτοια προσπάθεια από μόνη της, θα συναντήσει δυσκολίες, γιατί τα κομματικά παιχνίδια, δεν τελειώνουν εύκολα και οι αντιδράσεις που θα προκύψουν θα απαιτήσουν σωστούς χειρισμούς και η απάντηση που θα δοθεί να είναι με όρους κοινωνίας και όχι συνολικής απόρριψης. Θεωρούμε σίγουρο πως αρχίζει μια προσπάθεια, η οποία μπορεί ν α αποτελέσει στο μέλλον και παράδειγμα για την λειτουργία της αυτοδιοίκησης στην ευρύτερη περιοχή. Είναι λοιπόν ενδιαφέρουσα η προσπάθεια και γι’ αυτόν τον λόγο η «Γ» θα την παρακολουθήσει από κοντά.

Όλγα Γεροβασίλη στηρίζει ο ΣΥΝ


Ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα στηρίξει την υποψηφιότητα της γιατρού Όλγας Γεροβασίλη, εξέδωσε ο ΣΥΝ Άρτας και αναφέρει: «Οι ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για την σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά, για τους εργαζόμενους που ρίχνονται στον καιάδα, για τους νέους που οδηγούνται στην γκιλοτίνα θα αποτελέσουν ένα μαζικό λαϊκό δημοψήφισμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Στα πλαίσια των συνεδριακών αποφάσεων η Νομαρχιακή Οργάνωση του Συνασπισμού στηρίζει την παράταξη της «Δημοτικής Αλλαγής» και την υποψηφιότητα της επικεφαλής της Ολγας Γεροβασίλη στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στον διευρυμένο πλέον Δήμο Αρταίων. Ο Συνασπισμός καλεί τις λαϊκές ριζοσπαστικές αριστερές και σοσιαλιστικές δυνάμεις, καλεί τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να δώσουν νέα ορμή στην αυτοδιοικητική παράταξη. Με τη συμμετοχή τους και τη δράση τους, να την αναδείξουν, με βάση ένα επαναδιατυπωμένο πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες από την πλευρά των λαϊκών αναγκών,σε πρωταγωνιστικό παράγοντα. Η Δημοτική Αλλαγή αποτελεί ελπιδοφόρα, εναλλακτική και ρεαλιστική, πρόταση για τον διευρυμένο Δήμο Αρταίων.»

Υποψήφιος ο Γιάννης Σεντελές


Καλή αρχή έγινε στη Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, όπου ομόφωνη ήταν προχθές η απόφαση να στηριχτεί στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, ως υποψήφιος δήμαρχος ο νυν δήμαρχος Πραμάντων Γιάννης Σεντελές, που είχε αυτοπροταθεί στην εσωκομματική διαδικασία. Στην συζήτηση που έγινε παρών ήταν και ο άλλος ενδιαφερόμενος για την στήριξη του κυβερνητικού κόμματος, ο νυν πρόεδρος της Κοινότητας Ματσουκίου Άλκης Λάνταβος, ο οποίος συμφώνησε με την επιλογή του δημάρχου Πραμάντων. Ο υποψήφιος δήμαρχος γνωρίζει πολύ καλά το δύσκολο του εγχειρήματος και από τώρα αρχίζει ένα κύκλο συζητήσεων, προκειμένου να στελεχωθεί ο συνδυασμός με ικανούς παράγοντες, απ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του νέου Δήμου.

Με δυναμική κοντά στους πολίτες


Με δυναμική βρίσκεται καθημερινά κοντά στους πολίτες ο μηχανικός Γιάννης Παπαλέξης, που εδώ και πολύ καιρό έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή του, να είναι υποψήφιος δήμαρχος στο νέο Δήμο Άρτας. Δυναμική την οποία προσδίδουν στην προσπάθειά του, οι πολίτες που τον συναντούν καθημερινά και τον παροτρύνουν να είναι υποψήφιος, θεωρώντας τον, ως την μόνη λύση που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στην πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα. Ειδικά οι κάτοικοι της Άρτας, που βλέπουν την εικόνα που έχει δημιουργηθεί, θεωρούν ως επιβεβλημένη την αλλαγή της δημοτικής αρχής, προτείνοντας τον Γιάννη Παπαλέξη, με νέους συνεργάτες να κάνουν κάτι, γιατί όπως λένε «δεν πάει άλλο». Ο Γιάννης Παπαλέξης, έχει την αποδοχή των πολιτών και αυτή θα κεφαλαιοποιηθεί και με την δημοσκόπηση που προτίθεται να κάνει το ΠΑΣΟΚ για να αποφασίσει, σε ποιόν εκ των ενδιαφερόμενων θα παρέχει την πολιτική στήριξη. Η διαδικασία της δημοσκόπησης, είναι για πολλούς σημαντική και οι πάντες θεωρούν ότι και μ’ αυτή θα αναδειχτεί η επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών του νέου Δήμου, να αρχίσει η λειτουργία του, με νέα πρόσωπα, που δεν έχουν την φθορά της διοίκησης και το παρελθόν της αδιαφορίας και των λαθών. Οι εξελίξεις λοιπόν των επόμενων ημερών, θα είναι σημαντικές και φυσικά όλοι οι πολίτες θα τις παρακολουθούν.

Ψηφίζουν μελέτες, για να υπάρχουν!

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ψηφίζεται και μια μελέτη. Μελέτη για την ψαραγορά, εν μέσω αντιδράσεων, μελέτη για το γεφύρι και την γύρω περιοχή, χωρίς αντιδράσεις και με την σύμφωνη γνώμη όλης της αντιπολίτευσης.

Βεβαίως στην συζήτηση που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση και ομόφωνα αποφασίστηκε η μελέτη για έργα ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού γεφυριού, δεν έγινε η ερώτηση που αφορά στο αυτονόητο:
-Πόσες απ’ τις μελέτες που έχουν γίνει (και πληρωθεί) μέχρι τώρα έχουν υλοποιηθεί και έχει παραχθεί το ανάλογο έργο;
Η απάντηση είναι γνωστή: Καμία απολύτως, αλλά επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, οι διάφορες μελέτες, αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να δημιουργηθεί η εικονική πραγματικότητα, να δείξει η δημοτική αρχή, τόσο έργο, που δεν έκανε τα προηγούμενα εφτά χρόνια, άρα να έχει λόγο να δηλώνει ο δήμαρχος και πίσω απ’ αυτόν οι συνεργάτες του, ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί το έργο του, άρα πρέπει να είναι και πάλι οι ίδιοι άνθρωποι (αυτοί που στην συνείδηση του απλού πολίτη, είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κατάντια της πόλης) στις ίδιες θέσεις και να χαθούν, άλλα τέσσερα πολύτιμα χρόνια για την πρόοδο και προκοπή του τόπου.
Όμως υπάρχει πρόβλημα. Καλά ο δήμαρχος Πάνος Οικονομίδης είναι επιστήμονας στα επικοινωνιακά παιχνίδια και γνωρίζει πολύ καλά, ότι με την δημιουργία εντυπώσεων περί έργου, μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.
-Η αντιπολίτευση τι κάνει, ρωτούν οι απλοί πολίτες, οι οποίοι περισσότερο τα βάζουν με αυτούς που έχουν χρέος να αναδείξουν την επικοινωνιακή, άρα και αποπροσανατολιστική τακτική της δημοτικής αρχής και λιγότερο με την ίδια την δημοτική αρχή, η οποία έτσι κι αλλιώς παίζει το τελευταίο της χαρτί.
Η αντιπολίτευση, σύσσωμη ψήφισε την σύνταξη μελέτης, γνωρίζοντας ότι για τα έργα αυτά, δεν υπάρχουν τα χρήματα και ότι η σπουδή του δημάρχου είναι για να δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι η δημοτική αρχή δουλεύει και πρέπει να συνεχίσει το έργο της.
Δεν έγινε ούτε νύξη για το πώς θα κατασκευαστούν τα έργα που προβλέπονται και αν τα συγκεκριμένα έργα, βοηθούν στην αναβάθμιση της περιοχής του ιστορικού γεφυριού ή αφορούν και άλλα σημεία της πόλης, στα οποία μπορεί να υπάρχουν ακριβώς δίπλα συγκεκριμένες ιδιοκτησίες.
Ίδια η ευθύνη λοιπόν. Και η δημοτική αρχή, που κάνει επικοινωνιακά παιχνίδια και αποπροσανατολίζει τον πολίτη και της αντιπολίτευσης, που δεν αναδεικνύει αυτή την επικίνδυνη τακτική και δεν ενημερώνει τους πολίτες.
Ας αναλάβουν οι πάντες τις ευθύνες, γιατί οι πολίτες ενημερώνονται και θα απαντήσουν.

Άλλα Λόγια από την 2η σελίδα της "Γ"

Δηλαδή, αν εκλεγεί αντιπεριφερειάρχης, θα είναι και αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της τοπικής ΑΔΕΔΥ και γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος για τον γραμματέα της ΝΕ και πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, που αποκαλύφτηκε στην συνάντηση που έγινε στην Ιπποκράτους, για να κριθούν οι υποψήφιοι για χρίσματα και ότι άλλο, να είναι και κρίνων και κρινόμενος…

Υπάρχει μια σύγχυση, για το αν αυτοπροτάθηκε ως υποψήφιος για αντινομάρχης ή τον πρότεινε άλλος. Ότι και να έγινε δεν διευκρίνισε αν είναι ενδιαφερόμενος, αφήνοντας την εντύπωση, ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος και να κρίνει ο ίδιος, ως μέλος της αρμόδιας επιτροπής τον εαυτό του…

Η ιστορία επαναλαμβάνεται… Έτσι κι όταν έγιναν οι εκλογές στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, που μέχρι την τελευταία ημέρα δεν έλεγε τίποτα και κατέθεσε «στα μουλωχτά» την δική του υποψηφιότητα…

Εμείς είμαστε χαρούμενοι… Τον θέλουμε και γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ και αντιπεριφερειάρχη...

*****

Δε λέμε… Κρίμα ο άνθρωπος που έχασε την ζωή του… Όμως εκείνος ο φοβερός υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, πολύ είχε προκαλέσει… Όταν ήταν στην αντιπολίτευση, βρισκόταν κάθε ημέρα στα κανάλια, για να πει πως είναι εύκολο πράγμα η σύλληψη των τρομοκρατών και έφταιγε η τότε κυβέρνηση, που όπως έλεγε δεν έκανε τίποτα…

Και τώρα οι τρομοκράτες του την έκαναν, μέσα στο γραφείο του… Πρώτη φορά στην ιστορία, για να λάβει ένα μήνυμα, ότι δεν μπορεί με τέτοια θέματα, που χάνονται ζωές, να κάνει πολιτική εντυπώσεων…

*****

Αυτές τις ημέρες, οι πάντες θα γίνουν ειδικοί περί τις δημοσκοπήσεις… Βλέπετε και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ προσανατολίζονται σε μετρήσεις, για να λάβουν την τελική απόφαση στήριξης υποψηφίου δημάρχου, αλλά και αντιπεριφερειαρχών.

Έχουμε να ακούσουμε αναλύσεις, που δεν θα έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα… Έχουμε να ακούσουμε πληροφορίες που κι αυτές καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν θα έχουν. Γενικά θα περάσουμε καλά…

*****

Δεν εκπροσωπήθηκε τελικά η Άρτα στη νέα Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, στις εκλογές που έγιναν την περασμένη Κυριακή, στο πλαίσιο του συνεδρίου του κόμματος. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα…

Υποψήφιοι ήταν ο Νίκος Κέφης και ο Ντίνος Παπαδημητρίου, υιός του Ελευθερίου, οι οποίοι έλαβαν μικρό αριθμό σταυρών προτίμησης, που σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά ή ότι οι εν λόγω υποψήφιοι δεν εργάστηκαν όσο έπρεπε.

Δεν πειράζει, μια άλλη φορά…

*****

Στο συνέδριο, είχαμε εξελίξεις και για τους αρτινούς το πιο περιζήτητο πρόσωπο, ήταν ο κ. Σιαμόπουλος, τον οποίο όλοι αναζητούσαν, είτε για να μάθουν τι γίνεται με την διαδικασία επιλογής υποψηφίων, είτε για να προταθούν να μπουν στην μέτρηση…

Νέα πρόσωπα λοιπόν στην μέτρηση. Ο υποψήφιος βουλευτής Γιώργος Στύλιος, που είπε στο στέλεχος του κόμματος, ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος, όπως επίσης και ο Λευτέρης Παπαδημητρίου, που είπε στον κ. Σιαμόπουλο, ότι ΜΟΝΟ αυτός μπορεί να ενώσει τον χώρος της ΝΔ και να κερδίσει τις εκλογές…

Στον δε Στύλιο ζητήθηκε, να κάνει δήλωση, ότι αν μπει στην μέτρηση, δεν επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής, πράγμα που πρέπει να το σκεφτεί καλά. Και αφού το σκέφτηκε μάθαμε, πως είπε πως επιθυμεί να είναι στην μέτρηση, για να λάβει το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου.

Γιώργο, σοβαρές αποφάσεις έλαβες και δεν ξέρουμε που θα σε οδηγήσουν…

*****

Πάντως η δημοσκόπηση που θα κάνει η ΝΔ, για τον υποψήφιο δήμαρχο θα είναι σταυρόλεξο, αφού είναι τόσοι οι «μνηστήρες», που δύσκολα θα βγάζει ο καθένας συμπέρασμα…

Κρατήστε ονόματα… Γιώργος Παπαβασιλείου, Γιώργος Παπαδημητρίου, Κώστας Παππάς, Νίκος Κέφης, Χρήστος Παπάζογλου, Μιχάλης Ευσταθίου και Δημήτρης Σκανδάλης. Σ’ αυτούς προσθέστε και τους νέους που προστέθηκαν και είναι ο Λευτέρης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Στύλιος.

Μένει μια εκκρεμότητα, που αφορά στην απάντηση του Γιώργου Κοτσαρίδα, για το αν θα δεχτεί νε είναι στην μέτρηση…

Σιγά μην βγάλουν συμπέρασμα… Μπορεί όμως… Να βγάλουν το συμπέρασμα μετά τις δημοτικές εκλογές.

*****

Το διάβασα στο «ΚΕΝΤΡΙ» και είναι καλό: Ο κύριος «κομμωτήριος» τον αποκαλεί και για να είμαι ειλικρινής, δεν έχει καθόλου άδικο. Είναι σίγουρο πως κι αυτό το υποκοριστικό θα του μείνει…

*****

Δεν θέλω αντιρρήσεις… Ο νέος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Άρτας της ΝΔ, πρέπει να έχει την δυνατότητα να κάνει τις δικές του παρεμβάσεις. Αυτό έκανε και στο συνέδριο της ΝΔ στην Αθήνα, όπου πήρε μέρος. Έπρεπε να πείσει ότι πρέπει στις μετρήσεις που θα γίνουν να είναι μέσα και ο δικός του άνθρωπος, ο οποίος, όλως τυχαία μετά την παρέμβαση, εξέδωσε και την δική του ανακοίνωση…

Και αν έχουμε το δικαίωμα να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε και για την αποτελεσματικότητα του νέου προέδρου…

*****

Το έφτιαξε το σενάριο η φίλη μου η Μαρία Μπαλάφα, υποβάλλοντας ερώτηση στο νομάρχη Γιώργο Παπαβασιλείου, στην χθεσινή της συνέντευξη. Ζήτησε τις προβλέψεις για το τι θα γίνει αν στις επικείμενες εκλογές, είναι υποψήφιος ο ίδιος, ο δήμαρχος Πάνος Οικονομίδης και η Όλγα Γεροβασίλη…

Του άρεσε του νομάρχη το σενάριο, φαντάζομαι άρεσε και σ’ όσους αναφέρθηκαν σ’ αυτό, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι το συγκεκριμένο σενάριο, μπορεί να βγει αληθινό… Απλά γιατί υπάρχουν εξελίξεις, οι οποίες θα ορίσουν και το τι θα γίνει…

*****

Με όλον τον σεβασμό στην προσπάθεια που κάνει ο πρόεδρος του ΚΑΑΚΥ ΑΜΕΑ Άρτας, αλλά δεν είναι δυνατόν, να παρουσιάζει ως ανύπαρκτο το έργο που έγινε για το κτίριο αυτό. Όλοι γνωρίζουν πότε έγινε και πως έγινε. Ένα εγκαταλειμμένο γιαπί, είχε παραδώσει, ο νυν πρόεδρος, όταν παρέδωσε ως πρόεδρος, πάλι, εκείνη την εποχή.

Βεβαίως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και θα ήταν πολύ σωστό απ’ την μεριά του, όταν έχει κάτι σημαντικό να παρουσιάσει, να το παρουσιάσει και να καυχηθεί. Όχι να κάθεται και να δίνει συνεντεύξεις, για να υποβαθμίσει την προσπάθεια που έγινε.

Καλύτερα βέβαια θα ήταν την απάντηση να την έδινε ο πρώην πρόεδρος του ΚΑΑΚΥ ΑΜΕΑ Άρτας που εργάστηκε τόσα χρόνια, για να γίνει αυτό το έργο και σήμερα, αντί για ευχαριστώ, εισπράττει την άδικη κριτική.

Τέλη, καλές είναι οι συζητήσεις και η σεμνότητα, αλλά εδώ όπως βλέπεις αμφισβητούνται τα πάντα. Σε λίγο θα σου πουν ότι το παλιό Νοσοκομείο, μετατράπηκε στην σημερινή του μορφή, πριν το 2004 κι εσύ θα περιφέρεις την σεμνότητα, για να μην εκθέσεις, όσους σε εκθέτουν…

*****

Γίνονται κάποιεςμετρήσεις σε διάφορα sites τοπικού ενδιαφέροντος και βλέπουμε να πάει πολύ μπροστά ο Γιάννης Παπαλέξης. Είναι κι αυτό ένα στοιχείο που εκφράζει την κοινωνία και αυτό θα εκτιμηθεί απ’ όσους κληθούν να λάβουν αποφάσεις…

Και φυσικά όσοι ερωτηθούν από εταιρεία δημοσκοπήσεων, το ίδιο θα πουν… Οπότε, αρχίζει να διαμορφώνεται το κλίμα…

*****

Χαρά που κάνουν κάποιοι επαγγελματίες, με την επιλογή της δημοτικής αρχής, ν’ αρχίσει τώρα να κατασκευάζει τους πεζόδρομους… Μόνο μην περάσει κανένας απ’ τους αρμόδιους απ’ αυτούς τους δρόμους… Έτσι λένε…

*****

Όλα δείχνουν ότι ο δήμαρχος Κομποτίου Στάθης Γιαννούλης, που θα είναι υποψήφιος και στο νέο Δήμο Ν. Σκουφά, κάνει καλή δουλειά… Το ψηφοδέλτιο που ετοιμάζει θα είναι και μαχητικό και ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό… Μεθοδικά, άρα αποτελεσματικά…