Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Που είναι τα νέα πρόσωπα;

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ


Οι πληροφορίες για τους συμπολίτες μας που θα δοκιμαστούν στην μάχη των δημοτικών εκλογών, αναφέρουν ότι στους περισσότερους συνδυασμούς είναι τα ίδια πρόσωπα, αυτά δηλαδή που μονοπωλούν τις αυτοδιοικητικές εξελίξεις, πάνω από είκοσι, ακόμη και τριάντα χρόνια. Σ’ αυτούς τουλάχιστον μαθαίνουμε ότι γίνονται προτάσεις από κάποιους επικεφαλής συνδυασμών, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι, για το πώς θα συμπληρώσουν τον μαγικό αριθμό των 180 υποψηφίων που απαιτούνται.
Μια πρώτη απογοήτευση δίνουν αυτές οι πληροφορίες, μιας και την εποχή του Καλλικράτη, όλοι την είχαμε συνδυάσει με την ανανέωση στην αυτοδιοίκηση και με την είσοδο στις διαδικασίες αυτές, νέων προσώπων, με φρέσκιες ιδέες και διάθεση για δουλειά. Πολύ μακριά απ’ όσα η αυτοδιοίκηση έχει να παρουσιάσει μέχρι τώρα, με όσα είδαμε και όσα δεν είδαμε, αλλά πολλοί συμπολίτες μας υποψιάζονται ότι έγιναν και δεν έγιναν ευρύτερα γνωστά.
Για παράδειγμα αν ένας συνδυασμός θέλει να σηματοδοτήσει την πρόθεσή του, να συνεχίσει το έργο του αειμνήστου δημάρχου Κώστα Βάγια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανακαλυφτούν άνθρωποι, οι οποίοι προ εικοσαετίας είχαν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι και τότε πραγματικά είχαν την διάθεση να εργαστούν, εργάστηκαν και άφησαν πίσω τους κάποιο έργο.
Όμως σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούνται κάποιοι και επιμένουν, ότι με τέτοιες, ως αρχικές επιλογές, θα μπορέσουν να εμπνεύσουν τον ενεργό πολίτη του σήμερα, που εκείνη την εποχή μπορεί να ήταν στο δημοτικό σχολείο και να μην θυμάται τίποτα από τα τότε δρώμενα.
Ας αναζητηθεί λοιπόν σ’ αυτή την επιλογή η ανανέωση. Ούτε που να το συζητάει κανένας. Κι αυτό γιατί όπως έγιναν οι επιλογές, όπως ανακοινώθηκαν κάποιες υποψηφιότητες, δεν έφεραν το νέο, που θα ενέπνεε το νέο πολίτη, να μπει στην διαδικασία των εκλογών, άρα να μπει στην διαδικασία της προσφοράς για την πόλη και τον πολίτη.
Πάμε λοιπόν προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μ’ ένα αρνητικό δείγμα κατ’ αρχήν. Ότι δεν μπορεί να ελκύσουν νέους ανθρώπους, αυτοί που δήλωσαν υποψήφιοι και κινούνται για την κατάρτιση των συνδυασμών τους. Κι αν αυτό συνεχίσει να φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα και εν πάση περιπτώσει, η επόμενη μέρα με τους νέους Δήμους, στην εποχή του Καλλικράτη, δεν θα έχουν διαφορετική εικόνα απ’ αυτή που είχαν οι Δήμοι στην εποχή του Καποδίστρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: