Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Κατεδαφίστηκαν τα κτίσματα πίσω απ’ την Παρηγορήτισσα


Με την κατεδάφιση των παλιών κτισμάτων επί της οδού Τζουμέρκων η οποία ξεκίνησε χθες και συνεχίστηκε σήμερα, ολοκληρώνεται η τελευταία πράξη μετά το πέρας της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων των συγκεκριμένων κτισμάτων για την ανάδειξη του μνημείου της Παρηγορήτισσας. Μια προσπάθεια η οποία ήταν αρκετά χρονοβόρα – κράτησε περίπου τέσσερα χρόνια – και η οποία θα ολοκληρωθεί με την ανάπλαση της περιοχής αυτής που απελευθερώνεται.

Ο Δήμος Άρτας θα συνεργαστεί με τη 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις παρεμβάσεις που θ’ αποφασιστούν για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου. Εκεί προβλέπεται να δημιουργηθεί κάποιο πάρκο με δεντροφύτευση κλπ. ώστε να υπάρχει μια συνέχεια του υπάρχοντος χώρου μπροστά απ’ την Παρηγορήτισσα με το χώρο που δημιουργείται και ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος.

Το χώρο της Παρηγορήτριας επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Άρτας Πάνος Οικονομίδης με τον αντιδήμαρχο Γρ. Τρομπούκη. "Ήταν επιβεβλημένο να γίνει (η απαλλοτρίωση) γιατί ο ναός πρέπει να είναι ελεύθερος πανταχόθεν" τόνισε ο κ. Οικονομίδης σημειώνοντας ότι απομένει και η απαλλοτρίωση του τελευταίου κομματιού, της τελευταίας κατοικίας στη δεξιά άνω γωνία (στο πίσω μέρος). «Και εκεί ο ιδιοκτήτης θέλει να μας διευκολύνει, το δέχεται δηλαδή, απλώς πρέπει να βρούμε τα χρήματα γιατί είναι αρκετά» είπε ο κ. Οικονομίδης ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε: "Μετά από επίμονες προσπάθειες των υπηρεσιών ολοκληρώθηκαν τα διαδικαστικά προβλήματα με την έννοια ότι αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. Έτσι με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ενισχύσαμε τις οικονομικές παραμέτρους με περίπου 80.000 Ευρώ από πλευράς του ταμείου του Δήμου για να προχωρήσουμε σ’ αυτή την απελευθέρωση του ιδιωτικού χώρου του μνημείου της Παρηγορήτριας. Μια υποχρέωση που είχαμε αναλάβει και η οποία ήταν επιβεβλημένη να έχει συμβεί από πολλά χρόνια. Ευτυχώς αυτή η προσπάθεια κατέληξε θετικά κι έτσι ενισχύουμε την παρουσία του μνημείου και την ολοκλήρωση του περιβάλλοντος χώρου με ενέργειες που θ’ ακολουθήσουν και οι οποίες θα έχουμε την δυνατότητα να στρωθεί αρχικά με 3 Α το κομμάτι αυτό, ν’ αναδειχθεί το μνημείο πολύ πιο εύκολα για τους περιπατητές και τους επισκέπτες αλλά ακόμα και για τους πολίτες της Άρτας. Και στη συνέχεια με την επίσκεψη και του Υπουργού που αναμένεται να δούμε τι άλλο μπορούμε να προσφέρουμε". Στην πίσω πλευρά του χώρου θα δημιουργηθούν και κάποιες θέσεις στάθμευσης (4-5) έτσι ώστε να διευκολύνεται η προσβασιμότητα στο μνημείο. «Θα είναι καθαρά θέσεις για το μνημείο και θα ελέγχονται απ’ τους ίδιους τους φύλακες του μουσείου ο θέσεις αυτές για να μπορούν να έρχονται επισκέπτες» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Άρτας Γρηγόρης Τρομπούκης. Όπως είπε, ήδη έχει εξασφαλιστεί η άδεια απ’ τον προϊσταμένη της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κυρία Μουτζάλη για να γκρεμιστεί και ο μαντρότοιχος που ένωνε την Παρηγορήτισσα με τα παλιά αυτά κτίσματα και ν' αποτελέσει έναν ενιαίο χώρο.

Ενώ σημείωσε «έχουμε ζητήσει την άδεια πάλι απ’ την κυρία Μουτζάλη και θα κάνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την Τεχνική Υπηρεσία για το πώς θα γίνει και θα το εγκρίνουν και από την πλευρά της Αρχαιολογίας. Της έχω ζητήσει να γίνει μία είσοδος και απ’ αυτή την πλευρά, να γίνουν κάποιες θέσεις στάθμευσης στο χώρο αυτό που είναι πίσω, 4-5 θέσεις, όσες μπορούν να είναι, έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο το μνημείο που είναι ακριβώς δίπλα μας, το μουσείο και να διαμορφωθεί και όλη η περιοχή αυτή».
"Μ’ αυτές τις εργασίες αναδεικνύεται με πολύ καλύτερο τρόπο η ίδια η Παρηγορήτισσα", τόνισε σε δηλώσεις της και η προϊσταμένη της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αφέντρα Μουτζάλη, την οποία επισκέφθηκαν το πρωί στο γραφείο της ο Δήμαρχος κ. Οικονομίδης με τον αντιδήμαρχο κ. Τρομπούκη. Η κυρία Μουτζάλη δήλωσε συγκεκριμένα: «Αυτό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο το ανέλαβε ο Δήμος Αρταίων και παρά το γεγονός ότι είναι ένα δύσκολο θέμα γιατί έχει να κάνει με απαλλοτριώσεις, με ιδιοκτησιακά καθεστώτα που είναι πάντοτε χρονοβόρα, πάντοτε προκύπτουν προβλήματα πέρα απ’ το οικονομικό, σήμερα είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να πούμε ότι αυτό το κομμάτι τελειώνει και εκείνο που θα ωφεληθεί τελικά είναι το μνημείο της Παρηγορήτισσας. Εγώ αισθάνομαι ευτυχής όταν γίνονται πράγματα που εξυπηρετούν τα μνημεία μας, που είναι εθνικός μας πλούτος». Σχετικά με τα σχέδια αξιοποίησης του χώρου που απελευθερώνεται η κυρία Μουτζάλη τόνισε: «Εγώ επιθυμώ να το δω τώρα μετά την κατεδάφιση και μετά να τα πούμε. Να υλοποιηθεί, να το δούμε, να το χαρούμε και μετά αρχίζουν τα σχέδια, αρχίζουν κάποιες προτάσεις. Δηλαδή είσαι στη διαδικασία που προσπαθείς να δεις τι είναι το καλύτερο, κατεβάζεις ιδέες. Ό,τι είναι πραγματικά το καλύτερο θα γίνει προς όφελος του μνημείου». Η κυρία Μουτζάλη δίνει μεγάλη σημασία στη συνεργασία, γεγονός το οποίο τονίζει σε κάθε ευκαιρία. "Ναι, γιατί ζούμε σε μια χώρα δυστυχώς που ως νεοέλληνες δεν έχουμε καλή συνείδηση πολιτών" τόνισε. "Θέματα πολιτισμού και θέματα που αφορούν το σύνολο δεν γίνονται με το να κουνάνε οι μισοί το δάχτυλο στους άλλους μισούς. Γίνονται μόνο με συνεργασία. Και πρέπει , δηλ. είναι αυτό που το λένε και οι αρχές οι επιστημονικές και της αναστήλωσης κ.τ.λ. να υπάρχει κοινωνική αποδοχή αλλά να μη σου κάνει ο καθηγητής τον βυζαντινολόγο ούτε ο αρχαιολόγος να σου κάνει τον αστροφυσικό. Να υπάρχουν οι διακριτοί ρόλοι και να ‘χουμε συνείδηση πολίτη. Αυτό είναι μία από τις βασικότερες αιτίες πολλών νεοελληνικών προβλημάτων. Χαίρομαι όμως που η Παρηγορήτισσα σιγά-σιγά αποκτάει το ενδιαφέρον που της αξίζει. Είναι ένα μνημείο βέβαια το οποίο το αγαπούν και οι κάτοικοι της Άρτας και έχω να σας πω ότι έχει πάρα πολύ αυξανόμενη επισκεψιμότητα όχι μόνο από ντόπιους αλλά και από ξένους. Αυτό οφείλεται στο ενδιαφέρον που προκαλεί το ίδιο το μνημείο. Τον Ιούλιο οι επισκέπτες ήταν 1.400».

Δεν υπάρχουν σχόλια: