Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Bραδιά αφιερωμένη στο Γ. Καλπούζο


Η σημερινή βραδιά είναι αφιερωμένη στον Γιάννη Καλπούζο και στο μυθιστόρημα του «Ιμαρέτ, Στη σκιά του ρολογιού» το οποίο κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών 2009 (ΕΚΕΒΙ), διοργανώνει ο Δήμος Αρταίων στον χώρο του Τζαμιού του Φαΐκ Πασά στο Μαράτι Άρτας. Στο πρώτο μέρος της βραδιάς θα ερμηνευτούν γνωστά και άγνωστα τραγούδια (ηπειρώτικα, μικρασιάτικα, τούρκικα κ.λπ.), τα οποία παίζονταν στα Καφέ Αμάν πριν από το 1880 και αναφέρονται στο βιβλίο, καθώς και άλλα ακούσματα της εποχής. Μεταξύ των τραγουδιών θα αναγνωστούν αποσπάσματα από το μυθιστόρημα, παραδοσιακά δίστιχα και χαρακτηριστικές ρήσεις των ηρώων, ενώ θα προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από την παλιά Άρτα. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με γνωστά ηπειρώτικα τραγούδια, μικρασιάτικα και ηπειρώτικα με επιρροές από μικρασιάτικα ακούσματα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Το ηπειρώτικο συγκρότημα Λαλητάδες και η Ροδή Τομουρτζούκγκιουλ Οι ηθοποιοί Λίνα Εξάρχου και Λεωνίδας Χρυσομάλλης Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος Τόπος: Τζαμί Φαΐκ Πασά, Μαράτι, δρόμος Άρτα-Γραμμενίτσα Χρόνος: 20 Αυγούστου 2010 Ώρα έναρξης: 9:00 μ.μ. Είσοδος: Ελεύθερη Στον ίδιο χώρο θα διατίθεται το βιβλίο καθώς επίσης και η έκδοση που περιλαμβάνει cd με τα τραγούδια του πρώτου μέρους της βραδιάς, τα οποία ηχογραφήθηκαν στη μουσική σκηνή Χαμάμ σε αντίστοιχη εκδήλωση στην Αθήνα.

Μεγάλη τιμή για μένα αυτή η εκδήλωση


Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, είπε για την σημερινή εκδήλωση: «Είναι μεγάλη τιμή η εκδήλωση αυτή που διοργανώνει ο Δήμος της Άρτας με τη συμβολή της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Δεν θα κάνουμε παρουσίαση του βιβλίου εδώ, δεν θα κουράσουμε τους Αρτινούς. Κάναμε παρουσίαση του βιβλίου, η πρώτη που έγινε στις 21 Νοέμβρη του 2008, μια εβδομάδα μετά που κυκλοφόρησε το Ιμαρέτ. Εδώ θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που θα είναι συνδυασμός λόγου και μουσικής. Δυο ηθοποιοί θα διαβάζουν μικρά αποσπάσματα απ’ το βιβλίο. Ενδιάμεσα θα υπάρχουν τραγούδια τα οποία υπήρχαν πριν απ’ το 1880 που παίζονταν στα καφέ Αμάν, ηπειρώτικα τραγούδια, μικρασιάτικα τραγούδια, τούρκικα τραγούδια, ηπειρώτικα τραγούδια με μικρασιάτικες επιρροές. Θα είναι μαζί μας το συγκρότημα Λαλητάδες, η Ροδή Τομουρτζούκγκιουλ, μια ελληνίδα πολίτισσα η οποία θα μας πει τα τούρκικα τραγούδια και δυο ηθοποιοί, ο Λεωνίδας Χρυσομάλλης και η Λίνα Εξάρχου και πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα ψυχαγωγικό και θα συνεχίσουμε από ένα σημείο και μετά μόνο με τραγούδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: