Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Με συμμετοχή επιστημόνων απ’ όλη την Ελλάδα αρχίζει ημερίδα στις Πηγές


Έτοιμη η προμελέτη ανακατασκευής της Γέφυρας Κοράκου. Ηχηρά ονόματα στην Οργανωτική και Τιμητική Επιτροπή από ολόκληρη την Ελλάδα. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και του χρυσού Ολυμπιονίκη ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΤΑΜΠΑΚΟΥ. Ο Καθηγητής-Συγγραφέας Σπύρος Μαντάς από τον Πύργο Ηλείας, η Κρυσταλλία Μαντζανά της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Τρικάλων, και η Κεφαλλονίτισσα Ευγενία Μαγουλά Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, θα είναι οι βασικοί εισηγητές της επιστημονικής ημερίδας που θα γίνει στις Πηγές Άρτας στις 23 Αυγούστου για την ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου. Προς την τελική ευθεία βαδίζει η όλη υπόθεση της αναστήλωσης, αλλά και ανακατασκευής τόσο της Γέφυρας Κοράκου, όσο της Κούλιας που βρίσκονται στον Αχελώο και στα όρια των Νομών Άρτας και Καρδίτσας. Για το σκοπό αυτό την Δευτέρα 23 Αυγούστου, στο χωριό Πηγές της Άρτας, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη Επιστημονική Ημερίδα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα τις εισηγήσεις θα κάνουν οι: Σπύρος Μαντάς, καθηγητής, Πρόεδρος ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ γνωστός από το συγγραφικό του έργο για τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου. Ο Πελοποννήσιος (Ηλεία) Σπύρος Μαντάς από το 1982, σχεδόν αποκλειστικά, ασχολείται με τη μελέτη των πέτρινων γεφυριών της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου (Πίνδου), αλλά και τους μαστόρους της. Θέμα της εισήγησής του θα είναι η «Γέφυρα Κοράκου: Πέρασμα μνήμης». Επόμενοι εισηγητές θα είναι, οι εμπνευστές της όλης προσπάθειας Μενέλαος Παπαδημητρίου, δικηγόρος –συγγραφέας από Αργιθέα Καρδίτσας και Κώστας Γραμμένος Καθηγητής ΚΠΕ Μουζακίου Καρδίτσας. Θα αναφερθούν στη «Γέφυρα Κοράκου: Ιστορική αναδρομή στο χώρο και το χρόνο». Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει η Διευθύντρια της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Τρικάλων Κα Κρυσταλλία Μαντζανά, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Βυζαντινά μνημεία του χώρου και η σημασία τους». Ακολούθως η Κα Ευγενία Μαγουλά, από την Κεφαλονιά, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, θα αναφερθεί στο θέμα «Η Γέφυρα Κοράκου μέσα από την Γλώσσα και την Παράδοση». Έτοιμη η προμελέτη της ανακατασκευής
Κλείνοντας την 1η ενότητα της ημερίδας ο εκπαιδευτικός ΚΠΕ Μακρινίτσας Γιώργος Γκράσσος θα αναφερθεί στο θέμα «Πέτρινα Γεφύρια της Ελλάδας. Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης». Στη Δεύτερη ενότητα θα γίνει η παρουσίαση «της Τεχνικής και Οικονομικής προμελέτης ανακατασκευής της Γέφυρας Κοράκου και αναστήλωσης της Κούλιας» από τους μελετητές-εισηγητές Κώστα Κωτή, Πολ. Μηχανικό και την Αναστασία Διον.Κωτή, τοπογράφο Μηχανικό, από το Ανθηρό Καρδίτσας. Στο τρίτο μέρος αυτής της ημερίδας θα υπάρξουν από τους παρευρισκόμενους τοποθετήσεις και προτάσεις, ενώ αυτή η επιστημονική ημερίδα θα κλείσει με τα συμπεράσματα και την συνολική ωφελιμότητα αυτής της προσπάθειας. Στην οργανωτική εκτός των άλλων είναι και η Αντινομάρχης Ιωαννίνων-Δικηγόρος Μαρία Τσολάκη. Χαιρετισμούς θα κάνουν οι Νομάρχες Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή στήριξε την όλη προσπάθεια καθώς και ο Νομάρχης Άρτας Γιώργος Παπαβασιλείου.
Δημοσθένης Ταμπάκος στην Επιτροπή
Την «τιμητική επιτροπή» συγκροτούν 18 πρόσωπα, ανάμεσα στους οποίους είναι οι Μητροπολίτες Περιστερίου Αττικής κ. Χρυσόστομος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλος, Άρτης κ. Ιγνάτιος. Στην ίδια επιτροπή είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος, με καταγωγή από την Δρακότρυπα Καρδίτσας και η Αικατερίνη Καμηλάκη ως Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης συμμετέχουν οι καθηγητές του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου Ελισάβετ Βιτζηλαίου από τη Νάξο, Γιώργος Μιχάλτσος και Δημήτρης Κουτσογιάννης από την Μεσούντα Άρτας. Παρόντες σ’ αυτή την επιτροπή είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτριος Γούσιος, ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Νικόλαος Λιανός, οι καθηγητές ΤΕΙ Λάρισας, Στέργιος Βέργος από τα Γρεβενά, Δ/ντής παραρτήματος ΤΕΙ Καρδίτσας και Παναγιώτης Γούλας από τα Ελληνικά Αργιθέας Καρδίτσας, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: