Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Έσπασαν του γεφυριού τα πέτρινα χρόνια…

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ

Το μονότοξο αρχοντογέφυρο… του Αχελώου και όλων των Βαλκανίων. Το μονότοξο αρχοντογέφυρο του Αγίου Βησσαρίωνα ετοιμάζεται να ξαναπάρει τη θέση του στην ιστορία ως μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς. Το μονότοξο αρχοντογέφυρο της ζώσης παράδοσης και των συμβολισμών που μέχρι σήμερα κουβαλά, αισθάνεται πλέον ότι πολύ σύντομα θα γίνει ίσως και το απόλυτο μνημείο της εθνικής μας συμφιλίωσης.
Η Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010 θα είναι μια σημαδιακή ημέρα. Όλα δείχνουν ότι αυτή την ημέρα εκεί στις Πηγές, ευαίσθητοι άνθρωποι και επιστήμονες απ΄όλη την Ελλάδα θα διατρανώσουν την θέλησή τους για την ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου. Μια θέληση που πηγάζει από τα βάθη της ιστορίας και είναι ισάξια εκείνης όπου στα 1515, οι τότε άνθρωποι με επικεφαλής τον Άγιο Βησσαρίωνα, τότε Δεσπότη Λάρισας, αποφάσιζαν να τιθασεύσουν τον μυθικό, αλλά και πραγματικά άγριο Αχελώο. Είναι σίγουρο ότι αυτή την ημέρα της 23ης Αυγούστου… θα σταματήσουν τα 60χρονα δάκρυα του Αγίου Βησσαρίωνα..
Όλα είναι έτοιμα. Όλα δείχνουν ότι το μονότοξο αρχοντογέφυρο πολύ σύντομα θα στέκει περήφανο, αγέρωχο, εντυπωσιακό στη θέση του και θα θυμίζει στις επόμενες γενιές ότι οι άνθρωποι όταν ομονοούν δημιουργούν και τα έργα τους γράφουν ιστορία. Και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά γιατί στους τελευταίους δύο μήνες παρατηρήσαμε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση απλών ανθρώπων σ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, οι οποίοι ηλεκτρονικά διαδήλωσαν την θέλησή τους για την ανακατασκευή του θρύλου.
Άνθρωποι που δεν γνώριζαν και ούτε ήξεραν καν που ήταν κτισμένη αυτή η γέφυρα, όχι μόνο απαίτησαν, αλλά και συμμετείχαν με τον δικό τους τρόπο ο καθένας, στο να διαμορφωθεί η απαραίτητη λαϊκή στήριξη γι’ αυτή την προσπάθεια. Εκατοντάδες μπλοκερς όχι μόνο στην Χώρα μας, αλλά και ελληνόγραφα του εξωτερικού διατράνωσαν με μια πρωτόγνωρη ιντερνετική απαίτηση αυτή την ανακατασκευή.
Είμαι υποχρεωμένος επίσης σ’ αυτό το σημείο να σταθώ με ειδική αναφορά στα μπλοκς των Ποντίων. Όχι γιατί τα υπόλοιπα δεν βοήθησαν αρκετά. Κάθε άλλο. Ήταν όλα με εντυπωσιακές αναφορές και μαχητικές αναρτήσεις. Από Αλεξανδρούπολη μέχρι Κρήτη, από Κέρκυρα μέχρι Ρόδο και Κύπρο, δημιούργησαν το αναγκαίο κλίμα που είναι αναγκαίο γι αυτή την προσπάθεια. Όμως, παρατηρήσαμε μια ιδιαίτερη δυναμική από τις Ποντιακές ιστοσελίδες. Μια δυναμική όπου οι Πόντιοι κυριολεκτικά με την γνωστή τους ευαισθησία, αλλά και οι άλλοι ευαίσθητοι απλοί έλληνες, κατάφεραν να σπάσουν του γεφυριού τα πέτρινα χρόνια της σιωπής.
Μάλιστα από ένα μόνο Facebook, εκείνο του πολιτιστικού συλλόγου του Κιλκίς «Ακρίτες Επταλόφου», τα 2.213 μέλη αυτής της ομάδας με καθολικότητα εκφράσθηκαν υπέρ της ανακατασκευής του ιστορικού γεφυριού και προωθούσαν διάφορα μηνύματα με e-mail. Πρωτοπόρος αυτής της ποντιακής και όχι μόνο κίνησης, ο Δημήτρης Τσαβδαρίδης, ο οποίος απ ότι παρακολουθήσαμε καθημερινά οργάνωνε την όλη αυτή κινηματικότητα με αναρτήσεις και με φίλους του δημοσιογράφους για την μεγαλύτερη δυνατή προβολή.
Απομένει τώρα από την Οργανωτική Επιτροπή να αξιοποιήσει αυτή την ανεπάντεχα πάρα πολύ μεγάλη δημοσιότητα που έχει δοθεί στο θέμα. Αυτή η επιτροπή έχει πλέον στα ατού της την λαϊκή στήριξη που εκδηλώθηκε κι έτσι από την επομένη της 23ης Αυγούστου είναι υποχρεωμένη να την αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Πράγματι από την επόμενη ημέρα τα πράγματα θα είναι δύσκολα αλλά και καθοριστικά…

kontogiorgosn@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: