Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Σχεδιάστηκαν σημαντικές παρεμβάσεις…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ


Ύστερα από 11 χρόνια, οι άνθρωποι που σκέφτηκαν ότι κάθε καλοκαίρι, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και αδελφότητες που κινούνται στο χώρο του Δήμου Αγνάντων και αγωνιούν για το μέλλον των Τζουμέρκων, πρέπει να συζητούν την προοπτική του τόπου τους, μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι, αφού με την συνάντηση που έγινε το περασμένο Σάββατο στα Λεπιανά, έκλεισε ο κύκλος των συναντήσεων αυτών, με την μορφή που μέχρι τώρα είχαν.

Οι νέες συνθήκες στην αυτοδιοίκηση και η δημιουργία του νέου μεγάλου Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, απαιτεί ευρύτερες συνεργασίες και συναντήσεις και απ’ ότι διαφάνηκε με τη νέα μορφή θα προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία.
Ωστόσο δεν πρέπει να μην καταγραφούν τα θετικά στοιχεία που είχαν αυτές οι συναντήσεις, εκ των οποίων ο προβληματισμός παρήγαγε χρήσιμες προτάσεις, οι οποίες σ’ εκείνη την χρονική συγκυρία θεωρήθηκαν ουτοπικές, η Τζουμερκιώτικη επιμονή όμως, τις έκανε ρεαλιστικές και πλέον έχουν υλοποιηθεί, με δυναμική να προχωρήσουν, αν βέβαια σ’ αυτή την αγωνία των Τζουμερκιωτών, τείνουν ευήκοον ους, οι κρατούντες και οι κυβερνητικοί παράγοντες.
Πριν δέκα χρόνια ήταν, που σε ανάλογη συνάντηση, ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπαγεωργίου είχε προτείνει την δημιουργία Φορέα Διαχείρτισης Τζουμέρκων, κατά τα πρότυπα άλλων περιοχών της χώρας μας. Κάποιοι τότε το θεώρησαν την ουτοπία, η οποία θα… γιάτρευε την έλλειψη ενδιαφέροντος για την περιοχή, την στιγμή που άλλες περιοχές της χώρας μας έκαναν άλματα στην ανάπτυξη.
Πριν τρία χρόνια, ο ίδιος παράγοντας, με καταγωγή απ’ το χώρο που πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση, ανακοίνωσε την δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Τζουμέρκων, όπως επίσης και του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, με πολλές δυνατότητες παρέμβασης για την ανάπτυξη.
Δεν ήταν η δικαίωση της ουτοπίας, αλλά η πίστη στην αναγκαιότητα ανάπτυξης των Τζουμέρκων, η οποία έφερε το αποτέλεσμα.
Και το σημαντικό στοιχείο αυτής της υπόθεσης. Οι έντεκα συνδιασκέψεις που έγιναν στα όρια του Δήμου Αγνάντων, άνοιξαν τον δρόμο για την ανάπτυξη. Έφεραν αποτελέσματα.
Θα σεβαστούν τα αποτελέσματα αυτά, οι άνθρωποι που σήμερα διαχειρίζονται την τύχη της προσπάθειας, όπως έχουν χρέος να κάνουν;
Είναι ένα θέμα, που εκ των πραγμάτων θα τεθεί στην επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων των Τζουμερκιώτικων Φορέων και αυτή η συζήτηση θα οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: