Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Αλόγιστες δαπάνες στης ακρίβειας τον καιρό

Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΡΤΙΝΟΥ


Απ΄ό,τι διαπιστώνουμε υπάρχουν κάποιες νομαρχίες, δήμοι και ενώσεις δήμων και κοινοτήτων που δείχνουν να μην έχουν ακούσει τίποτα για την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και τους κατοίκους της.Το γεγονός επιβεβαιώνεται από τις αλόγιστες και απλόχερες οικονομικές επιχορηγήσεις που προσφέρουν, σε ημετέρους συνήθως, για την τέλεση συνεδρίων, σεμιναρίων, εκθέσεων, βιβλιοπαρουσιάσεων, μουσικών εκδηλώσεων και θεατρικών παραστάσεων, εκδόσεων, ακόμη και γυφτοπανηγυριών.
Την ίδια στιγμή που οι ίδιοι είναι καταχρεωμένοι σε εργολάβους, προμηθευτές, τράπεζες και υπαλλήλους τους που παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, εξαναγκάζοντάς τους να κατεβάζουν ρολά διαμαρτυρίας σε δήμους, κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών και σε άλλες δημοτικές επιχειρήσεις.Το κακό διογκώνεται και χειροτερεύει τελευταία εξαιτίας του «Καλλικράτη», που μας έρχεται οσονούπω, εκ του γεγονότος της κατάργησης αρκετών νομαρχιών και δήμων. Πολλοί λοιπόν από τους σημερινούς νομαρχιακούς και δημοτικούς άρχοντες που δεν πρόκειται να ξαναδούν αξιώματα και αρχοντηλίκια, κάνουν τα πάντα προκειμένου ν΄αφήσουν. καμένη γη πίσω τους.
Μοιράζουν χρήματα που δεν υπάρχουν, βολεύουν ημέτερους, δημοπρατούν έργα, τεμαχισμένα ή μη για ευνόητους λόγους, χωρίς να υπάρχουν εγκρίσεις και, φυσικά, κονδύλια. Έργα που θα έπρεπε να γίνουν απ΄τους ίδιους, μερικοί εκ των οποίων κατέχουν για περισσότερες της μιας τετραετίας αυτοδιοικητικούς θώκους. Και όλα αυτά με απώτερο σκοπό να ευνοήσουν ημέτερες καταστάσεις, αλλά, και το κυριότερο, να δεσμεύσουν τους διαδόχους τους. Επί του τελευταίου μάλιστα υπήρξαν και δημόσιες καταγγελίες οι οποίες και προκάλεσαν την επέμβαση της δικαιοσύνης.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά νομαρχία και τοπική ένωση δήμων και κοινοτήτων της ημετέρας Ηπείρου χρηματοδότησαν την έκδοση βιβλίου τοπικού άρχοντα. Κάτι που έχει ξαναγίνει. Παραβλέποντας το γεγονός πως στις ακρίβειας τον καιρό αυτό αποτελεί μέγιστη πρόκληση προς τους δοκιμαζόμενους πολίτες, αλλά και αγνοώντας το θυμοσοφικό πως η γυναίκα του καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να το δείχνει.
Επί τη ευκαιρία ας μας απαντήσει ο χρηματοδοτηθείς δήμαρχος: πόσα ήταν τα ποσά επιχορήγησης που έλαβε για την έκδοση των δύο πονημάτων του, πόσο κόστισε η έκδοσή τους και πόσα ήταν τα ποσά που εισέπραξε το ίδρυμα στο οποίο εκχώρησε τα δικαιώματά του;Οι γενικότερες διαπιστώσεις του παρόντος κειμένου και οι επισημάνσεις μας αυτές έχουν επιβεβαιωθεί και διαπιστωθεί από ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, από παραπομπές και καταδίκες, από ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές, από οικονομικές υπηρεσίες, από ορκωτούς λογιστές. Εκατοντάδες βαρβάτες περιπτώσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος και περιουσιών, απάτες, καταχρήσεις, εκνομίες, παραβάσεις και υπερβάσεις, ατασθαλίες και σκάνδαλα από τα οποία ωφέλησαν και ωφελήθηκαν από παντοειδείς πράξεις και παραλείψεις κι όμως έμειναν και παραμένουν ατιμώρητες.
Αλήθεια πόσες από τις δημόσιες καταγγελίες και αποδεδειγμένες παρανομίες τελεσιδίκησαν, πόσα χρόνια έκαναν και πόσοι τελικά τιμωρήθηκαν, εκδιώχτηκαν, πλήρωσαν ή επέστρεψαν τα τεράστια ποσά που καταχράστηκαν; Η απάντηση είναι λίγο πολύ γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ: λίγοι, πολλοί λίγοι και μάλιστα όχι στο βαθμό που θα έπρεπε. Βλέπετε κόρακας κοράκου.Και ποιος θα μας σώσει από την κόπρο του Αυγεία; Βέβαια όχι αυτοί που εξέθρεψαν αυτές τις ζοφερές καταστάσεις. Και σίγουρα όχι ο «Καλλικράτης».
Κι αυτό αποδεικνύεται από την κάθοδο κορυφαίων πολιτικών στις προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη νέων αξιωματούχων στην τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Υποψηφίων κομμάτων, η πλειονότητα των οποίων ουδεμία σχέση έχει με την αποστολή και το έργο των τοπικών δημοτικών αρχόντων. Και το μόνο που επιδιώκουν δεν είναι παρά η πολιτικοποίηση, κομματικοποίηση και η χειραγωγία της ντόπιας κοινωνίας, προς όφελος των ιδίων βεβαίως και των αφεντάδων τους. Όσο για τα ικανά και υπερκομματικά στελέχη που υπήρξαν έως σήμερα και ανιδιοτελώς πρόσφεραν στον τόπο και τους συμπολίτες τους, τους αποστρατεύουν εκόντες άκοντες.
Τους χθόνιους σκοπούς άλλωστε της κεντρικής εξουσίας επιβεβαίωσε και ο εκτρωματικός τρόπος συγκρότησης των νέων δήμων. Μη χειρότερα δηλαδή, αν και κάτι τέτοιο δεν προοιωνίζεται, γιατί έχουν να δουν και άλλα, χειρότερα τα μάτια μας. Ιδιαίτερα αυτά των μικρών χωριών και διαμερισμάτων και πρωτίστως τα απομακρυσμένα και παραμεθόρια που θα γνωρίσουν περισσότερη εγκατάλειψη και ερήμωση, αφού κανένας ποια δεν θα ενδιαφέρεται γι΄ αυτά, παρά μόνο για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου και οι ψήφοι δηλαδή. Δυστυχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: