Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ από την 2η σελίδα της "Γ"

Δεκάδες μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της «Γ», αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας. «Δεν δικαιούνται να το εγκαταλείψουν στην τύχη του» είναι η κοινή συνισταμένη των μηνυμάτων. Επί πλέον γίνεται αναφορά και στην προσπάθεια που κάνει η εφημερίδα μας. «Ποιος θα σας το αναγνωρίσει;» αναρωτιέται αναγνώστης, ο οποίος δηλώνει πως τα στοιχεία του είναι στην διάθεση της εφημερίδας.

Σημασία έχει ότι γίνεται προσπάθεια, υπάρχει το θέμα στην επικαιρότητα, το συζητούν πολλοί και στην Άρτα και μακριά απ’ αυτή, οπότε υπάρχει ελπίδα να γίνει κάτι, να δουν και οι παράγοντες του τόπου μας, την ευθύνη απέναντι στο Παγκόσμιο Μνημείο, που είναι τοπ γεφύρι της Άρτας.

Και καλά θα κάνει ο νέος δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, να μην ξεχάσει την ευαισθησία που έχει εκδηλώσει για το ιστορικό γεφύρι και τα όσα είπε σε συναντήσεις που είχε στην Αθήνα να γίνουν πράξη.

*****

Βρεθήκαμε στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο και η συζήτηση με τον ΤΑΞΙτζή ξεκινάει απ’ τον τόπο καταγωγής, τα χάλια της Αθήνας και το πόσο καλά είναι στην επαρχία. Λέγοντας Άρτα, θυμήθηκε ότι υπηρέτησε για οχτώ μήνες την θητεία του στο ΚΕΥΓ και είχε αναμνήσεις. «Τι φοβερός χώρος, ήταν το Τουριστικό Περίπτερο, πάνω απ’ το στρατόπεδο», μας είπε, για να ρωτήσει στην συνέχεια : «Πως πάει λειτουργεί και τώρα, όπως και τότε;»

Τι να απαντήσουμε; Ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή το έκλεισε, για να μετατραπεί σε χώρο εμπορίου και χρήσης ναρκωτικών, όπου το πανέμορφο προαύλιό του, είναι γεμάτο σύνεργα για την χρήση των ναρκωτικών και ότι μόλις σουρουπώσει, δεν μπορεί να περάσει από κει άνθρωπος, γιατί αν δεν έχει συγκεκριμένη αποστολή κινδυνεύει;

Τι να πούμε στον άνθρωπο… Να τον αφήσουμε με τις καλές αναμνήσεις του και να μείνουμε εμείς εδώ, να θυμούμαστε τις φοβερές επιλογές που έκανε η δημοτική αρχή που απέρχεται; Θλίψη προκαλούν και οι θύμησες, αλλά τι να κάνουμε. Επαναφέροντας στην επικαιρότητα, τις αρνητικές επιλογές των προηγούμενων, μπορεί να λειτουργήσουν θετικά στις επιλογές που θα κάνουν οι νέοι δημοτικοί μας άρχονες.

*****

Εμείς δεν μάθαμε τίποτα για τις επιλογές που θα κάνει ο νέος δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης και ποιους θα τοποθετήσει αντιδημάρχους, πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου και ποιους θα επιλέξει για συνεργάτες. Και επιμένει ο νέος δήμαρχος να μην λέει τίποτα για τις αποφάσεις που θα λάβει, μιας και γνωρίζει την κρισιμότητα των αποφάσεων αυτών και πόσο αυτές θα επηρεάσουν το μέλλον του τόπου. Οι πληροφορίες και οι προφητείες κάποιων, μπορεί να πέσουν και μέσα, μιας και με τις πιθανότητες που παίζουν, μπορεί να πετύχουν ένα από τα πέντε πρόσωπα που αναφέρουν. Αλλά αυτά, είναι για να γίνεται κουβέντα και τίποτα άλλο. Εκείνο που προέχει είναι να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν και στην λύση των προβλημάτων που πρέπει να είναι μπροστά απ’ τις εικασίες και τις ονοματολογίες.

*****

Αναβλήθηκε η Νομαρχιακή Συνέλευση της ΝΔ Άρτας, για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ήταν, όπως μάθαμε μια επιλογή του προέδρου του κόμματος, να αναβληθούν οι συζητήσεις, που μπορούν να δημιουργήσουν εντάσεις, ώστε τον επόμενο μήνα και με το νέο έτος, να γίνει σε ευρείες διαδικασίες ο απολογισμός για το τι έφταιξε στις εκλογές και χάθηκαν οι περισσότεροι Δήμοι.

Καλού κακού όμως, ο δημαρχονομάρχης είχε προετοιμαστεί. Μετά την συνάντηση που έκανε στο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ με όλους τους υποψηφίους του συνδυασμού του, είχε συνάντηση και στο γραφείο του με κάποιους εκ των πρωτοκλασάτων του συνδυασμού του. Για να γίνει η αντεπίθεση στη Νομαρχιακή Συνέλευση.

Η αντεπίθεση θα αφορά την στάση του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο. Που το κόμμα δεν βοήθησε τον συνδυασμό και έτσι χάθηκαν οι εκλογές. Βεβαίως ούτε κουβέντα, για την πορεία του εκλεκτού του κόμματος, που και ο ίδιος εκ των προτέρων γνώριζε ότι η απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος, από μόνη της δίχασε το κόμμα και δημιούργησε αντιδράσεις. Κι αν είναι κάπου που φταίει το κόμμα και αυτοί που έκαναν τις τελικές επιλογές, είναι στην απόφαση να είναι ο συγκεκριμένος υποψήφιος δήμαρχος, απόφαση η οποία απ’ την αρχή έδειξε ότι η ΝΔ οδηγείται σε επιλογή ήττας.

Όλα τα υπόλοιπα που συζητούνται και θα ακουστούν στη Νομαρχιακή Συνέλευση, όποτε κι αν γίνει αυτή, είναι δικαιολογίες, που κανέναν σοβαρό πολίτη δεν μπορούν να πείσουν.

*****

Κι αφού περί ΝΔ ο λόγος, με την προγραμματιζόμενη Νομαρχιακή Συνέλευση, δεν μπορεί να λείψει απ’ την στήλη ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Στάθης Νάνος. Βάλλεται από παντού. Απ’ την πλευρά του δημαρχονομάρχη λέγεται ότι το κόμμα δεν στήριξε την συγκεκριμένη υποψηφιότητα και έχει ευθύνες. Ποιος εκπροσωπεί το κόμμα και έπρεπε να το κινητοποιήσει; Φυσικά η πρόεδρος της ΝΟΔΕ, για τον οποίο λένε ότι είχε αλλού το μυαλό του.

Όσοι δεν κινήθηκαν με βάση την επιλογή του κόμματος και διαφώνησαν ανοιχτά, αλλά είχαν καλή πορεία στις εκλογές και άρα αναγνώριση από την κοινωνία, τον κατηγορούν ότι λειτούργησε υπέρ των κομματικών επιλογών αγνοώντας τα πάντα. Και είναι πολλά αυτά που δεν έπρεπε να αγνοήσει.

Που να βρει την άκρη ο πρόεδρος; Μάλλον δημιουργείται βαρύ κλίμα για τον πρόεδρο, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του.

*****

Οι Αστυνομικοί Σταθμοί Αγίου Σπυρίδωνα, Ανέζας, Άνω Καλεντίνης, Κομποτίου, Πέτα, Νεοχωρίου, Ροδαυγής, Σκουληκαριάς, Αγνάντων και Ανεμορράχης, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας, καταργούνται σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αντίδραση καμία. Ίσως γιατί οι εκπρόσωποί μας, θεωρούν αναγκαιότητα την κατάργηση των συγκεκριμένων σταθμών και δεν έχουν πληροφορηθεί ότι σ’ όλα τα χωριά του νομού μας κυριαρχεί ο φόβος, για κλοπές, επιθέσεις σε ανήμπορους γερόντους και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανένας. Περνάε οι αποφάσεις, έτσι στο ντούκου και ουδείς παράγων, έστω και της αντιπολίτευσης, για την τιμή των όπλων και μόνο, να κάνει μια δήλωση που να καταδικάζει την απόφαση αυτή και να προβληματίζεται για την αστυνόμευση των χωριών μας, για τα οποία κατά τα άλλα όλοι ενδιαφέρονται.

*****

Και πάλι στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα ο αντιπρόεδρος της Βουλής βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Λευκωσία, για να πάρει μέρος στο προγραμματικό συνέδριο του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ, που έγινε παρουσία του επίτιμου προέδρου του Βάσσου Λυσσαρίδη. Εκπροσώπησε το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση και η ομιλία που έκανε ήταν ουσιαστική , δίνοντας το στίγμα και της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΕΔΕΚ.

*****

Ανοίγει αύριο το ΙΚΕΑ στα Γιάννενα και η πρώτη θετική είδηση είναι ότι σ’ αυτό θα απασχοληθούν περί τα 200 άτομα απ’ την περιφέρεια Ηπείρου. Καλό αυτό, όπως καλό είναι για τους καταναλωτές, το ότι θα μπορούν να βρουν έπιπλα και ότι άλλο αυτό πουλάει σε πολύ καλές τιμές, όπως όλοι γνωρίζουν. Και τώρα τα δύσκολα: Πόσα καταστήματα σ’ όλη την Ήπειρο, θα οδηγήσει σε κλείσιμο η λειτουργία του κολοσσού που λέγεται ΙΚΕΑ; Εκατοντάδες, μας είπε φίλος που ασχολείται μ’ αυτά. Και απ’ αυτά τα καταστήματα που θα κλείσουν, πόσοι νέοι άνεργοι θα προκύψουν; Διπλάσιοι είναι η απάντηση. Έτσι δηλαδή για να λέμε και τα καλά και τα κακά.

*****

Διαδικτυακή δημοσκόπηση έκανε την περασμένη Τετάρτη το «fimotro.blogspot.com» με αφορμή την απεργία των δημοσιογράφων και ερώτηση για το τηλεοπτικό δίδυμο που θα έλειπε στους πολίτες, με την απεργία, αναφέροντας τους αστέρες της τηλεόρασης που κάθε βράδυ ή πρωί… τρομοκρατούν τους πολίτες. Τρέμη – Πρετεντέρης, Χατζηνικολάου – Τράγκας, Καμπουράκης – Οικονομέας κλπ. Η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών δήλωσε ΚΑΝΕΝΑΣ. Αν αυτή η πλειοψηφία λειτουργούσε έτσι καθημερινά, είναι σίγουρο πως θα είχαμε και άλλο επίπεδο στα δελτία ειδήσεων που βλέπουμε και μπορεί να γινόταν απόπειρες για αξιοπρεπή τηλεόραση.

Δικαίως αγανακτεί ο νυν δήμαρχος Κομποτίου και εκλεγείς δήμαρχος Ν. Σκουφά Στάθης Γιαννούλης, με όσα λέγονται για την λειτουργία του ΧΥΤΑ και το ενδεχόμενο να μεταφερθούν εκεί ποσότητες σκουπιδιών απ’ το νομό Ιωαννίνων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Απορριμάτων Στάθης Γιαννούλης, επιμένει ότι όσοι κάνουν καταγγελίες ή διαδίδουν πληροφορίες για τόσο σοβαρά θέματα, θα πρέπει πρώτα να έχουν πληροφορηθεί και την άποψη του Συνδέσμου Αποκομιδής Απορριμμάτων, ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση.
Σωστή η παρότρυνση του Στάθη Γιαννούλη, θα πρέπει να την λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους οι καταγγέλλοντες, που επιμένουν σε πληροφορίες, οι οποίες δεν στέκουν.
Κι επί πλέον δεν έχουν το δικαίωμα να δημιουργούν σύγχυση, πάνω σ’ έναν τόσο σοβαρό θέμα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: