Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΘΑΝΟΣ ΑΣΚΗΤΗΣ: Το σχολείο ακόμα στην Ελλάδα παραμένει κουφό


Το θέμα αποτέλεσε μαγνήτη για το κοινό, όπως και το όνομα του προσκεκλημένου Δρ Θάνου Ασκητή, Νευρολόγου-Ψυχιάτρου, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην βουλευτή, προέδρου Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο Κων/νος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας.
Οι έφηβοι στη χώρα μας ξεκινούν σήμερα τη σεξουαλική τους ζωή στα 16 με 17 χρόνια, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα απ' ότι ήταν πριν από μια εικοσαετία. Υπάρχει μια τάση καθόδου και ο κ. Ασκητής εκτιμά ότι την προσεχή δεκαετία θα φτάσουμε απ’ τα 13 με 14 χρόνια έναρξης της πρώτης φοράς και στα δύο φύλα. "Η Ψυχική και Σεξουαλική Υγεία της Εφηβείας προς την Ενήλικη Ζωή" ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Ασκητή ο οποίος τόνισε:
«Οι γονείς πράγματι φοβούνται. Και φοβούνται γιατί τόσο η ίδια η κοινωνία όσο και οι έφηβοι απελευθερώνονται μέσα από άλλα μέσα πληροφόρησης όπως είναι το Ίντερνετ. Οι νέοι άνθρωποι πιο πολύ αναζητούν απ’ το Ίντερνετ ή απ’ τα περιοδικά, από φίλους ή απ’ τα ΜΜΕ πληροφορίες για το σεξ κι όταν οι ίδιοι οι γονείς σήμερα αγνοούν ή φοβούνται ή αρνούνται τη σεξουαλικότητα των παιδιών τους καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα.

Τα παιδιά 12 χρονών πρέπει
να ξέρουν τα πάντα γύρω
από το σεξ

Οι έφηβοι με τη συμπεριφορά τους προκαλούν και τους γονείς τους διότι σήμερα δεν μπορείς να κλείσεις έναν έφηβο όπως παλιά στο σπίτι και να του οδηγήσεις τη ζωή όπως εσύ πιστεύεις παραδοσιακά, αφού σήμερα ιδίως στους εφήβους από 14 χρονών σχεδόν ανοίγουν το δικαίωμα όχι της σεξουαλικής επαφής, της σεξουαλικής αναζήτησης».
Σε ερώτηση από πού θα πρέπει να ενημερώνονται οι έφηβοι για το σεξ ο κ. Ασκητής είπε «κατ’ αρχήν απ’ το σχολειό. Το σχολείο ακόμα στην Ελλάδα παραμένει κουφό. Πιστεύουμε σήμερα ότι τα παιδιά 12 χρονών πρέπει να ξέρουν τα πάντα γύρω από το σεξ. Βέβαια όταν λέμε σεξ δυστυχώς το μυαλό μας πηγαίνει στην πράξη και εκεί είναι και οι γονείς φοβισμένοι.
Αυτό είναι λάθος. Όταν λέμε σεξ εννοούμε την ταυτότητα του φύλου, την ωρίμανσή του, την αναζήτηση της δικής του εξέλιξης, να γνωρίζει αύριο μεγαλώνοντας στην εφηβεία τι θα βρει μπροστά του και ασφαλώς να συνδέσει αυτή τη ζωή με τον γονιό του γιατί ο πραγματικός σύμμαχος, όχι ο φίλος, είναι ο γονιός ο οποίος όσο πιο πολύ με το σχολείο καταλαβαίνει, επικοινωνεί και δρα τόσο ο έφηβος και το σύστημα θα είναι κερδισμένοι.
Έτσι λοιπόν σήμερα δυστυχώς ο έφηβος, ένα παιδί 13-14 χρονών βλέπει στην τηλεόραση όλα τα προκλητικά, ανατρεπτικά και κυρίως σεξιστικά στοιχεία που η ελληνική κοινωνία προβάλει πλουσιοπάροχα και από την άλλη το σκοτάδι του ελληνικού σχολειού διαφυλάττει τα ήθη και τα έθιμα μ’ έναν τρόπο τραγικό αφού η σεξουαλικότητα εξακολουθεί να είναι υπόθεση θρησκείας και όχι υπόθεση κοινωνίας».

Ακολούθησε ομιλία από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ρόκκα με θέμα "Οι Βιολογικοί Παράγοντες και τα Προβλήματα του Εφήβου προς την Ενήλικη Ζωή". Τα οργανικά προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν στους ενήλικες και να επηρεάσουν τη σεξουαλικότητά τους προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στύσης, είναι προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η χοληστερίνη, το κάπνισμα κλπ.
Στην εποχή μας, ανέφερε ο κ. Ρόκκας, τα προβλήματα στύσης έχουν ιατρικές λύσεις κατάλληλες και αποτελεσματικές. Ωστόσο, σύμφωνα με τις στατιστικές, από τους 100 άντρες που πάσχουν μόνο οι 30 έρχονται στο γιατρό να ζητήσουν βοήθεια. «Οι 70 ακόμα παρόλη τη μεγάλη επικοινωνία που γίνεται από τα media και απ’ όλους για το θέμα της σεξουαλικότητας δεν έχουν έρθει ακόμα. Ακόμα υπάρχουν ταμπού.
Αλλά παρόλα αυτά σιγά-σιγά με πολλή δουλειά νομίζω ότι αυτό το ταμπού συνέχεια υποχωρεί και όλο και περισσότεροι άντρες έρχονται και ζητάνε βοήθεια και μάλιστα έρχονται με τις συντρόφους τους που αυτό είναι ακόμα πιο θετικό» τόνισε ο ομιλητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: