Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Θέλει αρετή και τόλμη η… διαγραφή


«Κι αν την πολιτική δεν μπορείς να την κάνεις όπως θες, τουλάχιστον μην την εξευτελίζεις» ήταν η απάντηση του Βαγγέλη Παπαχρήστου, παραφράζοντας στίχο του Κ.Π.Καβάφη

Την άμεση αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, προκάλεσε η απόφαση του βουλευτή Πρεβέζης του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Παπαχρήστου, να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στις Δ.Ε.Κ.Ο. και τα εργασιακά.
Γιος του αγωνιστή της Αριστεράς Καλλίμαχου Παπαχρήστου, ο Βαγγέλης Παπαχρήστος υπήρξε από τους νεότερους κρατούμενους της Χούντας, σε ηλικία μόλις 18 ετών πέρασε από δίκη στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων στις 9 Ιουλίου 1974, για...συμμετοχή στην οργάνωση "Άρης Βελουχιώτης" και βασανίστηκε.
Μέλος του ΚΚΕ και αργότερα μέλος της Κ.Ε. του κόμματος του Περισσού, αποχώρησε το 1989 διαφωνώντας με την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου. Στη συνέχεια μετεπήδησε στο ΠΑΣΟΚ και ήταν επί χρόνια σύμβουλος και συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου κατά την διάρκεια της θητείας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τον Μάρτιο του 2004 εκλέχτηκε βουλευτής Πρέβεζας με το ΠΑΣΟΚ.

Ήταν στενός συνεργάτης του ΓΑΠ

Από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού την πρώτη διετία της εκλογής του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν ο βουλευτής Πρεβέζης, Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο οποίος και διεγράφη από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα είχαν στενές σχέσεις από την περίοδο που ο πρωθυπουργός ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Μετά το 2004, ο Γ. Παπανδρέου του είχε αναθέσει κρίσιμους ρόλους ενώ από ένα σημείο και μετά δεν τον αξιοποίησε ξανά. Το γεγονός αυτό, είχε οδηγήσει τον βουλευτή να εκφράζεται κατά καιρούς με πικρία.
Στην διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Β. Παπαχρήστος είχε χαρακτηρίσει «άδικο» το νομοσχέδιο, επικρίνοντας μάλιστα τους αρμόδιους υπουργούς, Οικονομικών και Εργασίας, ότι «δίνουν την ευκαιρία, να αρθεί και η τελευταία άγκυρα που προστάτευε τους μισθούς από την κάθοδο».

Δέχονταν συγχαρητήρια

Συγχαρητήρια δεχόταν ο Βαγγέλης Παπαχρήστος για την απόφασή του να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. Βουλευτές από όλες τις παρατάξεις του έλεγαν «μπράβο» αλλά αυτοί που τον… αποθέωσαν περισσότερο ήταν οι συνάδελφοί του στο ΠΑΣΟΚ.
Βλέπετε, στο πρόσωπό του έβλεπαν αυτό που ίσως να ήθελαν να πράξουν και οι ίδιοι αλλά τελικά δεν είχαν τη δύναμη. Όπως είναι γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας ανέγνωσε επιστολή του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου που ανέφερε: «Ο βουλευτής Ευάγγελος Παπαχρήστος τίθεται εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ».
Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 186 βουλευτές. «Ναι» ψήφισαν 156 βουλευτές, ενώ «όχι» ψήφισαν 130 βουλευτές.

Και η φωτογραφία τι θα γίνει;

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

Ποιος δεν θυμάται εκείνη την φωτογραφία που ο βουλευτής (πρώην ΠΑΣΟΚ) Πρέβεζας Βαγγέλης Παπαχρήστος εικονιζόταν με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, να χορεύουν ζεϊμπέκικο;
Η φωτογραφία είχε ανασυρθεί απ’ το αρχείο του τότε υποψήφιου βουλευτή Βαγγέλη Παπαχρήστου, για να ενισχύσει την πληροφορία που διαδιδόταν, τότε, από χωριό σε χωριό και από στέκι σε στέκι, ότι δηλαδή ο υποψήφιος βουλευτής και ο υποψήφιος πρωθυπουργός είναι «κολλητοί», άρα κάτι καλό θα προκύψει την επόμενη των εκλογών και το μυαλό του καθενός πήγαινε σε πιθανή υπουργοποίηση του βουλευτή, που αυτόματα σήμαινε και καλή προοπτική για το γειτονικό νομό Πρέβεζας.
Την ιστορία αυτή θυμηθήκαμε, με την απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η οποία έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον εκ Πρεβέζης βουλευτή Βαγγέλη Παπαχρήστο.
Και κάποιοι απλοϊκά ερμήνευσαν την απόφασή του να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον εργασιακό μεσαίωνα, σημειώνοντας ότι ο εκ Πρεβέζης βουλευτής, αφού είδε και αποείδε να μην γίνεται τίποτα, είπε να κάνει ηρωική έξοδο και να δει την πολιτική του προοπτική σε άλλους χώρους.
Όμως η δήλωση του ίδιου, σε άλλα παραπέμπει: «Κι αν την πολιτική δεν μπορείς να την κάνεις όπως θες, τουλάχιστον μην την εξευτελίζεις», είπε και παραπέμπει, πλέον αλλού τις αναζητήσεις του και τις επιλογές του. Ότι δηλαδή απ’ την στιγμή που τάχτηκε υπέρ του Γ. Παπανδρέου, είχε ταυτιστεί και με αυτά που προεκλογικά έλεγε και πλέον πράττει τα ακριβώς αντίθετα.
Έδειξε πρέπει να επισημάνουμε την αποφασιστικότητα που πρέπει, για να υπερασπιστεί το αυτονόητο. Όσα δηλαδή το κυβερνητικό κόμμα, είχε εξαγγείλει προεκλογικά σε σχέση με τους εργαζόμενους, τους οποίους τώρα θεωρεί τα «εύκολα θύματα».
Ποια θα είναι η προοπτική του Βαγγέλη Παπαχρήστου από δω και στο εξής;
Υποψιαζόμαστε ότι θα αναζητήσει την πολιτική φιλία του έτερου της (τότε) παρέας των αναζητήσεων. Του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά Νίκου Κοτζιά, τα άρθρα του οποίου διαβάζετε τακτικά στην «Γ» και περιέχουν ουσιαστική πρόταση για την πολιτική μας ζωή.
Βαγγέλης Παπαχρήστος και Νίκος Κοτζιάς, έχοντες ως πολιτική αφετηρία το ΚΚΕ, είχαν συμπορευτεί με τον Γιώργο Παπανδρέου, την εποχή που ο ίδιος ζητούσε να κάνει την δική του πολιτική υπέρβαση. Ο πρώτος έφυγε σχετικά νωρίς.
Τον ακολουθεί τώρα και ο εκ Πρεβέζης βουλευτής;

Δεν υπάρχουν σχόλια: