Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Διαγραφή Παπαχρήστου: O Παπανδρέου ο μικρός… έκοψε ένα δάχτυλο

Διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ και ο βουλευτής Πρεβέζης του κόμματος Βαγγέλης Παπαχρήστος η επιλογή του να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις αλλαγές στα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ.
Το νομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας υπερψηφίστηκε επί της αρχής με τις 156 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
H φράση «έκοψε ένα δάχτυλο» , είναι μεταφορική, έχει ωστόσο την ιστορία της: Την είχε χρησιμοποιήσει ο Θεόδωρος Πάγκαλος, πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αποφάσιζε να τον απομακρύνει από την κυβέρνησή του. «Ο Σημίτης έκοψε ένα από τα δάχτυλά του», είχε πει τότε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, θέλοντας να θυμίσει ότι υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ανόδου του Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία και την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Και, παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες τους, ο πληθωρικός Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε πολιτικός σύμμαχος του θεωρητικού του «εκσυγχρονισμού».
Σε μια αντίστοιχη θέση βρέθηκε απόψε ο Γιώργος Παπανδρέου, έστω κι αν ο βουλευτής Πρέβεζας Βαγγέλης Παπαχρήστος δεν έχει το πολιτικό εκτόπισμα του Θεόδωρου Πάγκαλου. Είδε τον Πρωθυπουργό να τον διαγράφει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επειδή καταψήφισε επί της αρχής του το πολυνομοσχέδιο για ΔΕΚΟ, εργασιακά και φορολογία, παρόλο που στο παρελθόν υπήρξε ένας εκ των πλέον ένθερμων υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου.
Στη δύσκολη μάχη του 2007 μάλιστα, απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Βαγγέλης Παπαχρήστος είχε ρόλο “επιλοχία” των βουλευτών του ΠαΣοΚ που στάθηκαν στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, με το ΠαΣοΚ στην Κυβέρνηση, ο Βαγγέλης Παπαχρήστος εκτοπίστηκε από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να βρεθεί “απέναντι”. Και η αποψινή στάση του σε ένα κρίσιμο για την Κυβέρνηση νομοσχέδιο, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Γιώργο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να τον διαγράψει.


www.statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: