Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΣΙΑΚΟΣ: Ο αναμορφωτής των Τζουμέρκων


Πριν ένα χρόνο περίπου, ένας ηλικιωμένος ιδιοκτήτης κάποιου συνοικιακού καφενείου στο Δήμο Αγνάντων, μας έλεγε για την δραστηριότητα του Δημάρχου και Πολιτικού Μηχανικού Χρήστου Χασιάκου. Μας έλεγε λοιπόν μεταξύ άλλων ότι «… ήταν ευτύχημα για την περιοχή που έχει Δήμαρχο έναν άνθρωπο διορατικό, δραστήριο μα συνάμα πρακτικό και με ξεκάθαρες αντιλήψεις για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε…».
Αυτή η τοποθέτηση μου έκανε εντύπωση γιατί στην αρχή της συζήτησης δεν μου έκρυψε ότι στην πρώτη υποψηφιότητά του ήταν αντίθετος, ήταν σε άλλο στρατόπεδο, «δεν στήριξα τότε το Χασιάκο -μας είπε- και το είχα μετανιώσει πάρα πολύ…». Αυτή τη συζήτηση μπορεί κάποιος να την ακούσει και από άλλους κατοίκους των Τζουμέρκων και δεν θα είναι παράξενο να επαναλαμβάνεται με περίπου τις ίδιους τόνους από τους ανθρώπους που ζουν και βιώνουν τη δύσκολη πολλές φορές ζωή σ’ αυτή τη πανέμορφη κατά τα άλλα ορεινή μας περιοχή.
Τρείς συνεχόμενες τετραετίες Δήμαρχος ο Χρήστος Χασιάκος, θεωρείται ότι είναι ο αναμορφωτής της περιοχής των Δυτικών Τζουμέρκων και σίγουρα η φήμη του έχει ξεπεράσει όχι μόνο τον γεωγραφικό του χώρο, αλλά και του Νομού και γιατί όχι της Ηπείρου. Η παρουσία του στην αυτοδιοίκηση δεν είναι τυχαία και ούτε κανείς δεν μπορεί να του καταλογίσει μέχρι σήμερα τις όποιες σκοπιμότητες ή υστεροβουλίες. Είναι ένας άνθρωπος, όπως όλοι το καταμαρτυρούν, ήπιων διαθέσεων, αλλά ταυτόχρονα με δυναμικές αποφάσεις εκεί όπου ο ίδιος το κρίνει αναγκαίο.

Χαρισματική προσωπικότητα

Έχει το χάρισμα να ακούει αυτά τα οποία ο συνομιλητής του αναφέρει και να τα συζητάει με σκοπό να βρει την καλύτερη και αποδοτικότερη λύση. Τόσο σε προσωπικά, όσο και Δημοτικά ζητήματα. Όποιος ισχυριστεί ότι η χαρισματική προσωπικότητα του Χρήστου Χασιάκου στα δώδεκα αυτά χρόνια δεν ήταν ισχυρή στο Δήμο του, σίγουρα δεν γνωρίζει την πραγματικότητα. Ο Δήμος Αγνάντων σήμερα δεν είναι ο ίδιος όπως ήταν πριν 12 χρόνια και τώρα κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία μπροστά στις ευοίωνες προοπτικές που διανοίγονται.
Επίσης μπροστά του ο Δήμαρχος έχει ένα ακόμα στοίχημα, μια ακόμα πρόκληση. Είναι αυτή του «Καλλικράτειου» Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Αυτός ο ενοποιημένος Δήμος με την αφάνταστη φυσική ομορφιά που διαθέτει έχει ανάγκη από ανθρώπους που ξέρουν τα προβλήματα. Προβλήματα που τα έχουν αντιμετωπίσει, που γνωρίζουν πώς να τα χειριστούν και σίγουρα να έχουν την δύναμη πολλές φορές και να τα επιβάλλουν.
Ο Χρήστος Χασιάκος πιστεύουμε ότι είναι η εγγύηση για μια ορθολογική ιεράρχηση και μια σοφή αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν και εκείνων που θα έρθουν. Άλλωστε οι Δημότες του νέου Δήμου την προηγούμενη Κυριακή με ένα πολύ καθαρό ποσοστό του 36%, τον έφεραν πρώτο και παράλληλα είπαν το πρώτο ΝΑΙ στην υποψηφιότητά του. Η πρώτη Κυριακή των εκλογών έδειξε ξεκάθαρα ότι η προσωπικότητα του Χρήστου Χασιάκου είναι αγαπητή και έχει αποδοχή σε όλο το εύρος του νέου Δήμου.

Αισθάνεται Τζουμερκιώτης

Η αλήθεια είναι ότι φαίνεται να έχει όραμα γιατί έχει ζήσει και αγαπήσει τον χώρο. Πολλές φορές τον έχουμε ακούσει να λέει ότι είναι Τζουμερκιώτης. Και το λέει με όλη τη σημασία της λέξης και της έννοιας. Νωπή είναι άλλωστε στο μυαλό μας η δήλωση που έκανε πριν πέντε περίπου μήνες, με αφορμή την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου. Ήταν ο μοναδικός Δήμαρχος, αλλά και δημόσιο πρόσωπο του Νομού τότε που βγήκε και υποστήριξε, τη δράση που ξεκινούσε για την ανακατασκευή.
Τότε λοιπόν εκείνη η δήλωση -που εκτός από τα ΜΜΕ έκανε τον ιντερνετικό γύρο της Ελλάδας μέσω των μπλοκ που κυριολεκτικά την αγκάλιασαν- ξεκινούσε με την φράση «Ως Τζουμερκιώτης συμπαραστέκομαι…». Εκείνη η συμπαράσταση δεν ήταν απλώς ένα σχήμα λόγου, αλλά απ’ ότι μάθαμε ήταν και στην πράξη, αφού είχε καταφέρει μέσω της ΤΕΔΚ να χρηματοδοτήσει με μικρό μεν, αλλά καθοριστικό ποσό, ώστε να έχει επιτυχία η όλη επιστημονική διοργάνωση που διοργανώθηκε τον Αύγουστο στις Πηγές.

Παρόν στα έργα και στον πολιτισμό

Το ότι αισθάνεται Τζουμερκιώτης και ότι το δείχνει σε κάθε ευκαιρία, δεν είναι μόνο αυτό το μικρό προαναφερόμενο παράδειγμα, είναι και το γεγονός ότι σ’ όλα αυτά τα χρόνια ως Δήμαρχος, έκανε ότι ήταν δυνατόν να προβάλει τα Τζουμέρκα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Με τις μικρές ομολογουμένως οικονομικές δυνατότητες που ως Δήμος είχε, έκανε πολλά. Εκδόσεις πολλών βιβλίων ιστορικών αλλά και τουριστικών. Αδελφοποιήσεις με πόλεις του εξωτερικού. Διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων επιστημονικών και άλλων τοπικής σημασίας όπως και μια σειρά πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων οι οποίες διαμόρφωσαν μια άλλη πραγματικότητα στα Τζουμέρκα.
Σ’ ότι αφορά τον Δήμο, έκανε ότι περνούσε από το χέρι του στο να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα, αλλά και τα παράπονα των δημοτών του. Να γιατί, όλοι έχουν έναν καλό λόγο να πουν και να …παινέψουν τον Δήμαρχό τους. Τον θεωρούν αναμορφωτή και δεν έχουν άδικο και παράλληλα είναι σίγουροι ότι στο νέο Δήμο θα βάλει τα γερά θεμέλια ώστε ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων να βρει οριστικά τον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου που άλλωστε τον δικαιούται. Αυτός ο δρόμος είναι μπροστά και σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα… Θέλει πολύ μεθοδική δουλειά και πολύ προσοχή. Τα Κεντρικά Τζουμέρκα, μαζί με τ΄ άλλα του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου είναι το μέλλον όχι μόνο του νομού μας, αλλά και της Ηπείρου γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: