Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010


«Το πρόβλημα των ναρκωτικών παραμένει σταθερό και δεν έχει όριο ηλικίας», διαμηνύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, αξιολογώντας στοιχεία του 2008. Στις χώρες με τη μεγαλύτερη αναμονή για θεραπεία υποκατάστασης η Ελλάδα, η οποία δεν εφαρμόζει καν αντίστοιχα προγράμματα στις φυλακές.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημοφιλέστερη ουσία είναι η κάνναβη, την οποία έχουν δοκιμάσει 75.500.000 Ευρωπαίοι, δηλαδή το 22,5%. Τα 17.000.000 είναι μεταξύ 15 και 34 ετών. Εμφανής και στην Ελλάδα είναι η αυξητική τάση της κοκαϊνης, την οποία έχει δοκιμάσει περίπου το 4,1% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Ωστόσο, η ηρωίνη παρουσιάζεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα ναρκωτικών στην Ευρώπη, καθώς αποτελεί τη βασική ουσία εξάρτησης. Τουλάχιστον 1 εκατ. Ευρωπαίοι λαμβάνουν κάποια μορφή θεραπείας απεξάρτησης κάθε χρόνο. Ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής για τη θεραπεία υποκατάστασης μπορεί να υπερβαίνει τον ένα χρόνο σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, ανησυχητικές εμφανίζονται 24 νέες συνθετικές ουσίες, ανάμεσα στις οποίες τα συνθετικά κανναβινοειδή, γνωστά ως spice, και η μεφεδρόνη. Μάλιστα, η διακίνησή τους εξαπλώνεται μέσα από το Διαδίκτυο, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους.
Το 10 με 30% των εγκλείστων στις φυλακές των ευρωπαϊκών κρατών εκτίουν ποινές σχετικές με ναρκωτικά. Μέσα στη φυλακή, άλλωστε, η χρήση είναι αρκετά υψηλότερη απ’ ότι στο γενικό πληθυσμό.
Κατά την παρουσίαση των ευρημάτων στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κέντρου, Αλέξης Γκουσντέελ, εξέφρασε την ανησυχία του οργανισμού για μία ενδεχόμενη αύξηση της χρήσης, της εξάρτησης και των επακόλουθων προβλημάτων, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, και ζήτησε να συνυπολογιστεί η συγκεκριμένη παράμετρος προτούν σημειωθούν οποιεσδήποτε περικοπές στους εθνικούς προϋπολογισμούς για τα ναρκωτικά.
«Εφαρμόζουμε τον προγραμματισμό», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας ότι προωθούνται οι καλύτερες δυνατές χωροταξικές λύσεις για τη στέγαση 17 μονάδων του ΟΚΑΝΑ, κυρίως σε νοσοκομειακούς χώρους. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλιώρη, υπογράμμισε το μεγάλο χρόνο αναμονής για τη θεραπεία υποκατάστασης στην Ελλάδα, η οποία συγκαταλέγεται στα 4 ευρωπαϊκά κράτη που δεν διαθέτουν αντίστοιχα προγράμματα στις φυλακές. Ένας χρήστης ηρωίνης στην Ελλάδα ξεκινά στα 24, αλλά ζητά βοήθεια στα 34, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα από 26 χώρες που υπέβαλαν στοιχεία, ο αριθμός των κατασχέσεων ηρωίνης που αναφέρθηκαν στην Ευρώπη αυξήθηκε από 41.000 σε 56.600, την περίοδο 2003-08. Ο αριθμός των κατασχέσεων αυξήθηκε, ωστόσο, η συνολική ποσότητα ηρωίνης που κατασχέθηκε στην ΕΕ και τη Νορβηγία μειώθηκε από περίπου 9 τόνους το 2003 σε 8 τόνους το 2008. Ωστόσο, η Τουρκία, η οποία φέρεται ως σημαντική χώρα διαμετακόμισης της ηρωίνης στην ΕΕ, σημείωσε διαφορετική τάση, αναφέροντας τον αριθμό - ρεκόρ των 15,5 τόνων, δηλαδή τριπλάσια αύξηση από το 2003 (4,7 τόνοι).
Μπορεί η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών να διατηρείται σταθερή ή να μειώνεται, παραμένει όμως ένα από τα κεντρικά στοιχεία του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη. Παράλληλα, η ενέσιμη χρήση παραμένει ο συνηθέστερος τρόπος λήψης οπιοειδών σε πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες: τα υψηλότερα αντίστοιχα ποσοστά χρηστών που ξεκίνησαν θεραπεία το 2008, αναφέρθηκαν από τη Ρουμανία (95%), Εσθονία (91%) και τη Σλοβακία (86%).

Καμία συζήτηση για τα ναρκωτικά

Μας έχουν καταλάβει οι εκλογές και δεν δίνουμε όσο θα έπρεπε σημασία στο μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών, που είναι υπαρκτό και έντονο για την Άρτα. Και τις τελευταίες ημέρες, είχαμε συλλήψεις, αλλά και απίστευτα γεγονότα που αφορούσαν στην διακίνηση ναρκωτικών, όπως ο πατέρας που πήγε να μεταφέρει ηρωίνη στον υιό του, που ήταν κρατούμενος στο Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, για διακίνηση ναρκωτικών.
Μια διαπίστωση θα κάνουμε. Σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο που τελειώνει αύριο, το μεγάλο αυτό πρόβλημα, ούτε που απασχόλησε κανέναν. Καμία συζήτηση από κανέναν και φυσικά καμία πρόταση – πρόκληση για να προκύψει μια κοινωνική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.
Και όπως είναι αναμενόμενο, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάλογη πρωτοβουλία και την επόμενη ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: