Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Η ιστορία της Γέφυρας από μόνη της έχει αυτονόητους συμβολισμούς


ΒΑΣΩ ΣΚΑΡΑ: «Ως Ηπειρώτισσα συμπαραστέκομαι για την αναστήλωση της Γέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ και της Κούλιας στον Αχελώο. Η UNESCO πρέπει να ενεργοποιηθεί γιατί ήταν κι’ αυτό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς αντάξιο εκείνο της γέφυρας ΜΟΣΤΑΡ της Βοσνίας».


Η πρώην Διεθνής αθλήτρια Βάσω Σκάρα, με αφορμή τις προσπάθειες που γίνονται για την αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου και της Κούλιας που ήταν στα σύνορα των νομών Καρδίτσας και Άρτας, ρωτήθηκε για το θέμα και ανάμεσα στ’ άλλα δήλωσε την συμπαράστασή της προς την Οργανωτική Επιτροπή. Μάλιστα η Σκάρα στη σχετική δήλωσή της σημειώνει ότι «…ως Ηπειρώτισσα ενώνω και τη δική μου φωνή, αλλά και τη θέληση μου» προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην ίδια δήλωση η Βάσω Σκάρα θεωρεί ότι η αναστήλωση αυτής της γέφυρας που υπήρξε θύμα του εμφυλίου πολέμου, σήμερα είναι περισσότερο επιβεβλημένη γιατί έτσι θα υπογραμμισθεί «η σύγχρονη εθνική ενότητα την οποία όλοι μας έχουμε ανάγκη -ειδικά αυτές τις εποχές- να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού». Η γέφυρα Κοράκου που ένωνε την Αργιθέα Καρδίτσας, με τις Πηγές Άρτας, στον Αχελώο, ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο των Βαλκανίων (ύψος 25 μ.) με χρόνο κατασκευής το 1515 και ανατινάχθηκε κατά την διάρκεια του αδελφοκτόνου εμφυλίου. Το πλήρες κείμενο της δήλωσης έχει ως εξής: «Παρακολουθώντας τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το θέμα της αναστήλωσης της θρυλικής γέφυρας Κοράκου και τις προσπάθειες που η Οργανωτική Επιτροπή καταβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, ως Ηπειρώτισσα, ενώνω και τη δική μου φωνή, αλλά και θέληση ώστε αυτή η γέφυρα, κλασικό ηπειρώτικο μνημείο που έστεκε αγέρωχα στον Ασπροπόταμο (Αχελώο) για μισή περίπου χιλιετία ότι πρέπει να… ξαναζωντανέψει τους θρύλους αυτής της περιοχής. Η γέφυρα Κοράκου, ως γνήσιο όπως χαρακτηρίζεται, αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής, η οποία ένωνε την Θεσσαλία με την Ήπειρο πρέπει… να «αναστηθεί» και να μη θυμίζει τα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου, αλλά αντίθετα να υπογραμμίζει την σύγχρονη εθνική ενότητα την οποία όλοι μας έχουμε ανάγκη -ειδικά αυτές τις εποχές- να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού. Η ζώσα ιστορία είναι ο ομφαλός της Πατρίδας Ως αθλήτρια με τις 180 συμμετοχές μου στην Εθνική ομάδα Γυναικών, σίγουρα έχω έντονες ευαισθησίες για τέτοια θέματα τα οποία είναι -γιατί όχι και για κατά κάποιο ειδικό τρόπο- θέματα εθνικής ευαισθησίας. Επίσης ως άνθρωπος έχω έντονα την αίσθηση, αλλά και την βεβαιότητα ότι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο πρέπει να στηρίζονται, αλλά και να υλοποιούνται. Γιατί κατά την ταπεινή μου γνώμη οι μνήμες και η ζώσα ιστορία είναι ο ομφαλός της Πατρίδας μας. Η γέφυρα Κοράκου παρ’ ότι σήμερα κατεστραμμένη για 60 περίπου χρόνια, παραμένει ως μνήμη, αλλά και ως ζώσα ιστορία… Οι γέφυρες ενώνουν τους ανθρώπους. Αυτή την πραγματικότητα όλοι την γνωρίζουμε. Έτσι είναι επιτακτική η ανάγκη αναστήλωσης αυτού του μνημείου που δημιουργήθηκε κάπου εκεί στο μεσαίωνα (1515 μ.Χ.) γιατί από μόνο του και μόνο έχει πάρα πολλούς αυτονόητους συμβολισμούς. Επίσης η Unesco, πάντα κατά την γνώμη μου πρέπει ενεργοποιηθεί γιατί η γέφυρα ήταν ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αντάξιο εκείνο της γέφυρας Μόσταρ της Βοσνίας, το οποίο πρέπει να αποκατασταθεί και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να εκδηλωθεί έντονα το ενδιαφέρον του παγκόσμιου αυτού οργανισμού. Η γέφυρα Κοράκου συμβολίζει τηρουμένων των αναλογιών ότι και η γέφυρα του Μόσταρ στη Βοσνία, η οποία και χρονολογικά είναι νεότερη κατά πενήντα περίπου χρόνια…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: