Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

PERSONAGIO…

Του ΝΙΚΟΥ  ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ

Αυτή την εβδομάδα έγινε κάτι που κανείς δεν περίμενε. Η Ελλάδα πληροφορήθηκε, ή έμαθε αν θέλετε για την γέφυρα Κοράκου. Φυσικά έμαθε και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Οργανωτική Επιτροπή για την αναστήλωση της που συγκροτήθηκε ύστερα από τις διανομαρχιακές συσκέψεις Καρδίτσας και Άρτας. Αφορμή γι αυτή την πληροφόρηση ήταν μια δήλωση συμπαράστασης που έκανε η πρώην Διεθνής αθλήτρια Βάσω Σκάρα για αυτή την προσπάθεια και η οποία από την Δευτέρα κυκλοφορεί στο ιντερνέτ.
Μέχρις εδώ όλα είναι φυσιολογικά. Κι όμως από την στιγμή που αυτή η δήλωση αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, τα διάφορα μπλοκς πήραν φωτιά και μέχρι της βραδινές ώρες της Τρίτης περισσότερα από 250 στην Ελλάδα και καμιά πενηνταριά, από όσο ξέρουμε, ελληνόγραφα του Εξωτερικού δημιούργησαν ένα είδος «ηλεκτρονικής διαδήλωσης» για την αναστήλωση αυτής της θρυλικής γέφυρας.
Είναι ένα γεγονός που πραγματικά σόκαρε από την ορμητικότητά του, αλλά και την δύναμή του. Σόκαρε την Οργανωτική Επιτροπή που άναυδη παρακολουθούσε το εύρος, αλλά και την αποδοχή που έτυχε στον ηλεκτρονικό χώρο αυτή η δήλωση της Βάσως Σκάρα. Σόκαρε επίσης και την μικρή μας κοινωνία η οποία δεν περίμενε ότι η όλη αυτή υπόθεση θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις.
Από την Αλεξανδρούπολη, μέχρι την Κρήτη. Από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο, οι έλληνες πληροφορούνταν για την προσπάθεια αναστήλωσης και χιλιάδες επισκέπτες αυτών των μπλοκς κατέθεταν τις απόψεις τους και τα σχόλιά τους. Ήταν μια εβδομάδα μαγική για αυτή την προσπάθεια… της Γέφυρας του ονείρου και της θύμησης, της Γέφυρας που όταν θα αναστηλωθεί, σίγουρα θα εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την εθνική ενότητα και την εθνική συμφιλίωση.
Έτσι, η Οργανωτική Επιτροπή, εκεί πάνω στις Πηγές και στην Αργιθέα Καρδίτσας, έχει πλέον στα χέρια της ένα ισχυρό και αδιαπραγμάτευτο χαρτί για την διαδικασία της υλοποίησης αυτού του ονείρου. Έχει την συμπαράσταση χιλιάδων και πάνω ίσως ελλήνων που ένωσαν τη φωνή τους με τη Βάσω Σκάρα για την αναγκαιότητα αυτής της αναστήλωσης του μεγαλύτερου και ιστορικότερου πέτρινου γεφυριού στα Βαλκάνια. Ένα γεφύρι, αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής που έπεσε θύμα του εμφυλίου, έχει πλέον την συμπαράσταση των ανθρώπων με καλή θέληση, αλλά και εκείνων που έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες για τέτοια θέματα.
Τύχη αγαθή ήταν η δήλωση της Σκάρα; Ναι, θα απαντήσουμε, χωρίς κανένα ενδοιασμό. Κανείς άλλος δεν θα μπορούσε με δήλωση να προκαλέσει αυτή την πυρκαγιά στο διαδίκτυο. Κανείς, όσο και αν αυτή η άποψη φαίνεται απόλυτη, ή σε τελική ανάλυση πολύ προχωρημένη. Πιστεύω να γίνεται αντιληπτό γιατί τόσο η απαξίωση σήμερα της πολιτικής και των πολιτικών, όσο και η απέχθεια που αισθάνεται γενικά η κοινωνία σε «διάφορους επώνυμους», μια αντίστοιχη δήλωση των τελευταίων το μόνο που θα κατάφερναν ήταν «αυτή να περνούσε» σε δυο – τρείς φιλικές ιστοσελίδες.
Αντίθετα, με την αναγνωρισημότητα των 180 συμμετοχών της στην Εθνική Ελλάδος που διαθέτει η Σκάρα και με τη δήλωσή της εκείνη, εξέφραζε τον μέσο έλληνα, τον απογοητευμένο και τον προδομένο. Γι αυτό και χωρίς δισταγμό έγινε ηλεκτρονικό κίνημα…
Ένα κίνημα που πρέπει να αξιοποιηθεί από τους υπεύθυνους της Ο.Ε. που είναι αλήθεια ότι αγωνίζεται με νύχια και δόντια και να πετύχει το καλύτερο ζητούμενο. Το δώρο αυτής της εβδομάδας είναι σίγουρο ότι ούτε στα τρελά τους όνειρα δεν το είχαν φανταστεί.


Υ.Γ. Προς Τάσο Τσέτη

Θερμά ευχαριστούμε τον κ. Τάσο Τσέτη, αδελφό του Κλέων, ο οποίος είχε την ευαισθησία να τηλεφωνήσει από την Αθήνα και να μας διαβεβαιώσει -και ως αντάρτης του ΕΔΕΣ- για τα όσα γράψαμε με αφορμή τη «μάχη της Μενίνας» και για τον Στρατηγό Βασίλειο Καμάρα. Εξέφρασε μάλιστα την απορία του για την «εξαφάνιση» του ονόματος του Στρατηγού από κείμενα της «σκληρής αυλής» των διαδόχων του Ζέρβα και μας διαβεβαίωσε για τον ανθρώπινο χαρακτήρα του Καμάρα, παρ’ ότι όπως μας είπε «…δεν τον γνώριζα και πολύ. Παρ΄όλα αυτά είμαι σίγουρος ότι όλοι τον εκτιμούσαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: