Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

30.000 εκλέγουν… Δήμαρχο!

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ

Και σιγά – σιγά μπήκαμε στη διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα γίνουν αρχές Νοεμβρίου. Εκλογές που σίγουρα το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι αφενός το «πρωτάκι» μιας νέας πραγματικότητας, τουλάχιστον για τους νέους καλλικρατικούς Δήμους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι πρώτες περιφερειακές εκλογές δεν αποτελούν σοβαρή και αναγκαία τομή στην διοικητική μεταρρύθμιση της Χώρας.

Έτσι με αφορμή αυτές τις εκλογές σκεφθήκαμε να δούμε το νέο τοπίο στο εκλογικό σώμα κι έτσι όπως αυτό εκδηλώθηκε στις τελευταίες εθνικές εκλογές του ’09. Αναζητώντας τα στοιχεία από αυτές τις εκλογές, διαπιστώσαμε κατ’ αρχήν ότι στο νέο Δήμο Αρταίων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους κάτι περισσότερο από 40.000 πολίτες. Από τους οποίους οι 30.553 ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, χωρίς να υπολογίζονται τα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών.
Αυτό σημαίνει ότι ο νέος Δήμος Αρταίων συγκεντρώνει το μισό εκλογικό σώμα του νομού Άρτας και κατά συνέπεια θα είναι το όχημα των όποιων νέων συσχετισμών σε επίπεδο νομού, αλλά και περιφέρειας. Σημειώνουμε στο σημείο αυτό ότι οι Δήμοι που «προσχώρησαν», αύξησαν κατά 15.000 και πλέον το εκλογικό σώμα. Η «προίκα» του Δήμου Φιλοθέης είναι 4.902 πολίτες, του Δήμου Αμβρακικού 4.122, του Ξηροβουνίου 3.581 και Βλαχερνών 2.885, πάντα και σύμφωνα με τα στοιχεία ότι οι αριθμοί αυτοί αναφέρονται σ’ αυτούς που προσήλθαν στη κάλπη και άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προηγούμενες εκλογές.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι πάντα με τα ίδια στοιχεία – αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, στο Δήμο Αρταίων συνολικά το ΠΑΣΟΚ έχει την πρωτοπορία κατά 2001 ψηφοδέλτια, έναντι της Ν.Δ. Συγκεκριμένα τα πράσινα ψηφοδέλτια ήταν 11.226, έναντι 9.225 της Ν.Δ. Το ΚΚΕ συγκέντρωσε 1.792 ψηφοδέλτια, ο ΣΥΝ 1.371 και ο ΛΑΟΣ 539. Από Δήμους που εντάχθηκαν στον νέο καλλικρατικό, η Ν.Δ. μόνο στο Δήμο Βλαχερνών είχε την πρωτοπορία κατά 401 ψηφοδέλτια.
Ο νέος Δήμος Νικολάου Σκουφά, είναι ο δεύτερος από την άποψη του συνόλου του εκλογικού σώματος, αφού πλησιάζει τον αριθμό των 12.000, σε σύνολο 16.068 εγγεγραμμένων. Στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ψήφισαν 9.617 σε σύνολο 15.229 εγγεγραμμένων και στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη ψήφισαν 7.718, σε σύνολο 12.598. Στα αμιγή εκλογικά τμήματα Ετεροδημοτών ψήφισαν 3.201 σε σύνολο 3.962, ενώ στα μικτά 343 σε σύνολο 405 εγγεγραμμένων.
Αυτή είναι γενικά σε αριθμούς η εικόνα που παρουσιάζουν οι νέοι Δήμοι του νομού και οφείλουμε να επισημάνουμε εκτιμώντας ότι σε καμιά περίπτωση αυτοί οι αριθμοί στις αναμενόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ως είναι φυσικό θα παραμείνουν οι ίδιοι. Το κυρίαρχο στοιχείο των αναμενόμενων εκλογών είναι το γεγονός ότι κάθε συνδυασμός θα είναι υποχρεωμένος να συγκροτήσει λίστα 180 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Αυτοί λοιπόν οι υποψήφιοι θα αναταράξουν τα νερά των κομματικών συσχετισμών.
Παράδειγμα στο Δήμο Αρταίων θα είναι σίγουρα στις λίστες των συνδυασμών 720 πολίτες υποψήφιοι και αν δημιουργηθούν άλλοι δύο συνδυασμοί όπως οι φήμες το θέλουν τότε ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων θα φθάσει αισίως στον αριθμό των 1.080…!!! Μ’ αυτό το αριθμητικό σημερινό μου σχόλιο θέλω να καταδείξω ότι η εκλογή Δημάρχου και στην Άρτα γίνεται πολύπλοκη διαδικασία και ουσιαστικά εκτοξεύεται από μια απλή «διαδικασία» φίλων στο Μονοπλιό…
kontogiorgosn@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: