Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ από την 2η σελίδα της ΓΝΩΜΗΣ

Η καλύτερη προεκλογική δήλωση, η οποία είχε και το αποτέλεσμά της. Είπε λοιπόν ο υποψήφιος δήμαρχος που εξελέγη κιόλας: «Με γνωρίζετε ότι είμαι παλαβός αλλά κι εσείς δεν πάτε πίσω. Αλλά είμαι έντιμος παλαβός και παλαβός για τον τόπο μου. Γι’ αυτό θα με ψηφίσετε αντί να πάτε να ψηφίσετε κάποιον που υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια…»
Η δήλωση ανήκει στον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Βουνάτσο, ο οποίος ως ανεξάρτητος υποψήφιος εξελέγη δήμαρχος Μυτιλήνης και με πολύ καλό ποσοστό μάλιστα.
Είπε την αλήθεια και θα έχει την δυνατότητα, με την αλήθεια πάντα μπροστά, θα μπορεί να έχει κάποια αποτελέσματα.

*****

Τελείωσαν οι εκλογές και κάποιοι βιάζονται να πουν «καλό ταξίδι». Αστεία πράγματα… Μπορεί ο άνθρωπος να αποφασίσει να μείνει στην πόλη (ποια πόλη, λίγο έξω σε πολυτελές ξενοδοχείο, για να ακριβολογούμε) και να αγωνιστεί για το καλό του τόπου μας. Ακόμη δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει και αυτό εντείνει την αγωνία κάποιων, που ήθελαν να είναι στα έδρανα του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, για να προσφέρουν με τον δημιουργικό τους λόγο στο καλύτερο μέλλον της πόλης.

Δέκα χρόνια έμεινε στην Άρτα ο άνθρωπος (πάψε υποβολέα γνωρίζω πολύ καλά τι γράφω) μπορεί να έχει έναν θετικό απολογισμό και να πάψει να ασχολείται με αυτούς που δεν τον τίμησαν να εκλεγεί δήμαρχος Αρταίων και να συνεχίσει το έργο όλων των δημάρχων που πέρασαν μέχρι τώρα.

Υποβολέα για να μαθαίνεις. Έμεινε τέσσερα χρόνια, τα τελευταία που γνωρίζεις κι εσύ, αλλά προ δεκαετιών, είχε μείνει άλλα έξι χρόνια, ως μαθητής του τότε Γυμνασίου. Για να μαθαίνουν και οι νεότεροι.

*****

Πάνε εκείνοι οι τσαμπουκάδες που γνωρίζατε. Σεμνά και ταπεινά και την περισυλλογή εμφανή, μιας και κάποια στιγμή και ο αλαζόν, μπορεί να σκεφτεί, να πει «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα». Έτσι κινείται χωρίς τον θόρυβο που έκανε πριν και με ελάχιστους να τον συνοδεύουν, κλαίγοντας τον πόνο τους.

Δεν βλέπω βέβαια δίπλα του τους «συνήθεις ύποπτους». Λέτε να βαρέθηκαν τις πολλές βόλτες και σκέφτηκαν πως είναι καιρός να ηρεμήσουν; Όλα είναι πιθανά.

*****

Ο αμετανόητος δεξιός, έβγαλε άλλα κόλπα τώρα στις συζητήσεις που γίνονται στα καφενεία και φυσικά περισσότερο χρόνο τρώνε οι συζητήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα. Έχει αγωνία για το τι θα κάνει ο συνονόματός του. Και που θες να ξέρουμε εμείς βρε αδερφέ, εσείς είστε τα απολιθώματα της Δεξιάς, εσείς πρέπει να έχετε το άγχος, για τον άνθρωπο που έχασε την θέση του.

Μιλάω για τον πρώην πρόεδρο της ΝΟΔΕ Άρτας, που τώρα τελευταία έχει περισσότερες (πάντα είχε βέβαια) αγωνίες για την τύχη του κόμματός του. Προσπάθησε φίλε μου, κάτι θα βρείς… Σου έχω εμπιστοσύνη.

*****

Πρέπει να το ομολογήσουμε. Πήγαν χαμένα τόσα όνειρα… Τόσες θέσεις που είχαν μοιραστεί και τόσες αγωνίες για το καλύτερο, μέσω των συγκεκριμένων θέσεων,, μέλλον. Για τίνος το μέλλον, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο. Θα πάνε όλα απ’ το κακό στο χειρότερο, αν μιλήσουμε με ονόματα, για τις θέσεις που είχαν ταχτεί και πλέον έκαναν φτερά…

θα έχει τώρα το πρόβλημα και αυτό είναι παρήγορο. Το πρόβλημα θα το έχει αυτ΄πος που εκλέχτηκες δήμαρχος και πρέπει να μοιράσει πολλά αξιώματα, να προσλάβει συνεργάτες, να τρέξει και να κάνει πολλά ακόμη. Έτσι από την μια είναι και καλό που δεν εκλέχτηκε ο άνθρωπος. Άντε να βάλεις τόσους νοματαίους σε σειρά… δύσκολο δεν είναι;

*****
Ο Βασίλης Γέμος εξελέγη στο συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Άρτας και ετοιμάζεται να γίνει πρόεδρος, αφού, όπως λέει συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό σταυρών προτίμησης. Ρε τον Βασίλη… Στενός συνεργάτης του Γιάννη, που μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν ακατάλληλος για το αξίωμα αυτό και σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να αμφισβητηθεί ο δήμαρχος Πάνος…

Όμως είναι κάτι περιπτώσεις που τα πάντα συγχωρούνται. Μία εξ αυτών είναι να είσαι κομματικός. Οπότε λες πως αυτή είναι η απόφαση του κόμματος, αυτή στηρίζω, άρα συγχωρούνται όλες οι προηγούμενες μακακίες. Κι ο Βασίλης είναι σ’ αυτή την κατηγορία. Των κομματικών, που δεν μπορούν ούτε πρέπει να κάνουν αλλιώς. Μπράβο Βασίλη!

*****

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας θυμίζει ότι στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανατροπών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά. Οι ανατροπές γίνονται με συμμετοχή και αγώνα, με αφοσίωση στο συλλογικό, με την πίστη σε κάτι που μπορεί να φαίνεται άπιαστο και με απομάκρυνση από το δρόμο της ιδιώτευσης.Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας θυμίζει επίσης ότι το σύνθημα του τότε παραμένει, με κάποιον τρόπο, ζητούμενο σήμερα: Θέλουμε ψωμί για όλους, παιδεία που παράγει κοινωνικό πολιτισμό και ενεργούς πολίτες, ελευθερία που δεν περιορίζεται από την δημοσιονομική αναγκαιότητα. Κοιτάζοντας στο Πολυτεχνείο, βλέπουμε πιο καθαρά τον ορίζοντα και πιο ζωντανή την ελπίδα».

Το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, για την προχθεσινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, έχει την σημασία του και δείχνει δρόμο για τη νέα πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Το δημοσιεύουμε ολόκληρο, καθώς πιστεύουμε πως πρέπει να περάσει παντού.

*****

Στεναχώρια στην ομάδα του απερχόμενου. Δεν κατάφεραν να στηρίξουν με αποτελεσματικότητα το δημαρχονομάρχη, που έχασε τις εκλογές και μαζί μ’ αυτόν έχασε και ο απερχόμενος το «στοίχημα» που είχε βάλει, για να μην γίνει δήμαρχος Αρταίων ο Γιάννης Παπαλέξης.

Το μήνυμα όμως φαίνεται να το έλαβε ο νέος δήμαρχος, ο οποίος στην πρώτη ομιλία του, μετά την επίσημη ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, που επεσήμανε με έμφαση πως όσοι δεν σεβάστηκαν τον αρτινό πολίτη και λειτούργησαν εις βάρος του τόπου μας.

Ας ελπίσουμε πως οι πραγματικοί αποδέκτες το έλαβαν το μήνυμα και να γνωρίζουν πως πρέπει να δράσουν από δω και στο εξής, για να μην αποτελούν και στόχο των πολιτών που τόσο καιρό προκαλούσαν.

*****

Για ελάχιστους σταυρούς δεν εξελέγη στο Δημοτικό Συμβούλιο Ν. ΣΚΟΥΦΑ, ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Τσόγκας. Έμεινε όμως με την ικανοποίηση ότι ο αγώνας που έκανε δίπλα στο νέο δήμαρχο Στάθη Γιαννούλη, ήταν νικηφόρος και επί πλέον ότι συνέβαλε και ο ίδιος να σπάσει το ανίκητο της οικογενειοκρατίας, που ταλαιπωρούσε το Δήμο Αράχθου, πολλά χρόνια τώρα, όπως μας είπε. Θα παρακολουθεί, μας είπε ακόμη, όλες τις εξελίξεις στο νέο Δήμο Ν. ΣΚΟΥΦΑ και οι παρεμβάσεις του θα είναι συχνές και αιχμηρές όπως συνηθίζει να κάνει πάντα.

*****

Ως αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θέλουν να παρουσιάσουν κάποιοι τις συζητήσεις που γίνονται στην Πρέβεζα για τον συνδυασμό του Βαγγέλη Αργύρη, αλλά οι περισσότεροι κάνουν λόγο για «μαχαίρια που βγήκαν» και έχουμε να δούμε τις επόμενες ημέρες και πολλά θύματα. Στο στόχαστρο των πολιτών, που δεν θέλουν να ξεχάσουν την βαριά ήττα του ΠΑΣΟΚ στο γειτονικό νομό, ο νομάρχης Βασίλης Ιωάννου, ο οποίος ηγήθηκε παρασκηνιακών κινήσεων, όπως λένε, γιατί ο Αργύρης δεν του έκανε όλα τα χατίρια, όταν κατήρτισε τον συνδυασμό του και δεν περιέλαβε αυτούς που υπέδειξε για να αποτελούν την συνέχεια του παρόντος Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Θα έχει πολλά επεισόδια το σήριαλ που ξεκίνησε και ίσως πληροφορούμενοι τις απόψεις της μιας και της άλλης πλευράς, να μάθουμε περισσότερα. Εκείνο όμως που τώρα μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι ο απερχόμενος νομάρχης έδειχνε να έχει καλό μέλλον στο ΠΑΣΟΚ και το γειτονικό νομό, που όμως τώρα δεν είναι τόσο ευκρινές.

*****

Έχει ενδιαφέρον το ρεπορτάζ για το πώς έφτασε να εκλεγεί δήμαρχος ο Γιάννης Παπαλέξης, που δημοσιεύεται σήμερα στην 8η σελίδα της «Γ». Πολλά στοιχεία κατατίθενται και υπάρχουν πολλά περισσότερα, τα οποία θα έχουμε το χρόνο μπροστά μας να παρουσιάσουμε, αφού είναι σίγουρο πως θα έχουμε και άλλες απόψεις, που θα μάθουμε, για να καταγράψουμε. Όχι για να μην είναι όλα περασμένα, ξεχασμένα…


Ο μοναδικός με το χρίσμα της ΝΔ

Μπορεί να εκλέχτηκαν δήμαρχοι σ’ όλη την Ήπειρο που ν’ ανήκουν στη ΝΔ, αλλά υποψήφιος που είχε το κομματικό χρίσμα και εκλέχτηκε είναι μόνο ο δήμαρχος Ζηρού και νυν δήμαρχος Φιλιππιάδας Δημήτρης Γιολδάσης, ο οποίος παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, εξελέγη χωρίς δυσκολία και το τελικό του ποσοστό ξεπέρασε τι 55%.
Απλά και μεθοδικά αγωνίστηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Γιολδάσης, έχοντας δίπλα του πολλούς νέους ανθρώπους, με σκοπό να φέρει το νέο που απαιτεί ο Καλλικράτης και ο νέος Δήμος Ζηρού.
Ο ίδιος δεν απάντησε σε προκλήσεις, ούτε μπήκε στον κόπο να κάνει πράγματα, τα οποία οι αντίπαλοί του τον προκαλούσαν να κάνει.
Με απλότητα και μεθοδικότητα, έφερε το αποτέλεσμα και κάτι κράτησε για τη ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: