Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ξεπέρασε όλες τις… τρικλοποδιές!


Η πορεία του Δημήτρη Γαλλίκα μέχρι τις εκλογές

Ξεπέρασε με τον καλύτερο τρόπο, όλες τις… τρικλοποδιές που του έβαλαν σ’ όλη την προεκλογική περίοδο, ο δήμαρχος του νέου Δήμου Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Δημήτρης Γαλλίκας. Είναι ένας απ’ τους πιο γνωστούς στρατηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας, που άφησε την αντιτρομοκρατική, για να υπηρετήσεις τους συμπολίτες του στα Ραδοβύζια, με τα πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα, για τα οποία όμως αισιοδοξεί ότι θα βρεθεί η λύση, η οποία θα προέρχεται από την συνεργασία με τους πολίτες και όσους αγωνιούν για την πρόοδο και την προκοπή του ξεχωριστού κομματικού του νομού Άρτας, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια έμεινε πολύ πίσω.
Εγκαταστάθηκε στο χωριό του τα Μηλιανά και έλαβε την απόφαση να είναι υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Τετραφυλλίας, πριν ακόμη προκύψει ο Καλλικράτης και συνενωθεί ο εν λόγω Δήμος, με το Δήμο Ηρακλείας και το Δήμο Γ. Καραϊσκάκη. Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν άλλαξε τα σχέδιά του και έχοντας μια καλή υποδομή στο Δήμο Τετραφυλλίας, η επικοινωνία του με τους πολίτες των άλλων Δήμων, ήταν γι’ αυτόν και πρόκληση, αλλά και ουσιαστική.
Συζήτησε μαζί τους ειλικρινά και είδε παράγοντες του χώρου να τον ακολουθούν και να δείχνουν ότι εμπιστεύονται την τύχη του νέου Δήμου σ’ έναν άνθρωπο που στην πορεία του ως ανώτερο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας, είχε μόνο επιτυχίες να παρουσιάσει. Επιτυχίες οι οποίες προέκυψαν μετά από σκληρή και αποτελεσματική δουλειά.
Το ίδιο θέλει να επαναλάβει και τώρα με την ενασχόλησή του με τα αγαπημένα του Ραδοβύζια, για τα οποία πάντα έλεγε πως έχουν άπειρες δυνατότητες ανάπτυξης, τις οποίες όμως κανένας δεν προέβαλε για να φτάσει σ’ ένα ικανοποιητικό σημείο, ώστε με τις δυνατότητες που δίνει ο Καλλικράτης να γίνει το επόμενο βήμα.
Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι και με δεδομένη την υστέρηση των τελευταίων χρόνων, μπορούν να γίνουν άμεσα και σημαντικά βήματα, για τα οποία κανένας δεν έκανε λόγο.
Ανεξάρτητος και χωρίς να έχει την ανάγκη της όποιας κομματικής στήριξης, ο Δημήτρης Γαλλίκας κατήλθε στις δημοτικές εκλογές, ως πραγματικά ανεξάρτητος και στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν πάρα πολλοί παράγοντες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων και συγκροτήθηκε ένα ψηφοδέλτιο το οποίο απ’ την αρχή έδειχνε ότι μπορεί να είναι αυτό που θα κερδίσει τις εκλογές.
Παράλληλα οι αντίπαλοί του είχαν προβλήματα στην συγκρότηση του συνδυασμού τους και ενώ αρχικά είχαν δηλώσει πρόθεση να είναι πέντε οι υποψήφιοι δήμαρχοι, στην τελική ευθεία κατέληξαν τρεις υποψήφιοι. Ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Νίκος Βασιλάκης εγκατέλειψε πρώτος, δηλώνοντας ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του και μη δείχνοντας κάποιον υποψήφιο, τον οποίο μπορούσε να στηρίξει. Το Νίκο Βασιλάκη, ακολούθησε ο έτερος υποψήφιος, με καταγωγή κι αυτός απ’ τον πρώην Δήμο Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, προφανώς, γιατί συνάντησε δυσκολίες στην συγκρότηση του ψηφοδελτίου του.
Την απόφαση του νεαρού υποψήφιου, που έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αθήνα, ακολούθησε ένα άθλιο παρασκήνιο, το οποίο είχε ως στόχο το Δημήτρη Γαλλίκα, αλλά ο τελευταίος το αντιμετώπισε με τη ψυχραιμία που τον χαρακτηρίζει και την μεθοδικότητα που οι καιροί απαιτούσαν.
Έλεγαν λοιπόν κάποιοι ότι ο υποψήφιος και τώρα δήμαρχος Δημήτρης Γαλλίκας, ανάγκασε τον συνάδελφό του σε παραίτηση, υπονοώντας ότι μπορούσε να το πράξει αυτό, γιατί ως παλιός αστυνομικός μπορούσε να παίξει ρόλο σε βάρος των επιχειρήσεων του παραιτηθέντος υποψήφιου στην Αθήνα. Μια σαχλαμάρα, η οποία δεν έπιασε τόπο και φυσικά, οι πολίτες του νέου Δήμου επείσθησαν ότι ο δήμαρχός του, άλλα έχει ως στόχους και σε καμία περίπτωση τις επιχειρήσεις του παραιτηθέντος υποψηφίου, απ’ τις οποίες μπορούσε να προκύψει συναλλαγή.
Το παρασκήνιο αυτό, λειτούργησε θα λέγαμε, ευεργετικά για τον Δημήτρη Γαλλίκα, μιας και ο τελευταίος κάτοικος του νέου Δήμου, αντελήφθη το ποιόν και την τακτική όσων ήθελαν να τον πλήξουν για να χάσει τις εκλογές.
Η προεκλογική προσπάθεια ήταν πολύ καλύτερη από κείνο το σημείο και μετά, μιας και ο υποψήφιος δήμαρχος έβλεπε τους πολίτες να τον πλαισιώνουν και να δηλώνουν στήριξη στην προσπάθειά του, χωρίς κανένας να τους το ζητήσει. Το κλίμα είχε γίνει πολύ καλό και τα πράγματα άλλαζαν μέρα με την ημέρα.
Σ’ αυτή την καμπή της προεκλογικής περιόδου, ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Γαλλίκας, είχε την δυνατότητα να ασχοληθεί περισσότερο με τα του νέου Δήμου και την πρόταση που ο ίδιος έφερε για την περιοχή του νομού, η οποία δεν στερείται τίποτα, αλλά δεν έχει κάνει βήματα ανάπτυξης.
Αχελώος, Σέλτσο και πολλά άλλα σημεία είναι αυτά που απασχόλησαν την προεκλογική περίοδο και η πρόταση του υποψηφίου έπρεπε να πείσει, αφήνοντας πίσω τον ερασιτεχνισμό του βασικού του αντιπάλου, που είχε επαναπαυτεί στην κομματική στήριξη και την παρέμβαση των κυβερνητικών βουλευτών που ήθελαν τον αντίπαλό του να εκλεγεί δήμαρχος, για να έχει και την κομματική αναφορά η προσπάθεια για το καλύτερο μέλλον των Ραδοβυζίων.
Τέλος πάντων. Δεν ήταν δυνατόν να ανακοπεί μια καλή πορεία, όπως δείχνει και το αποτέλεσμα και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έμειναν με την στήριξη στο χέρι και χωρίς να μπορούν να δείξουν ότι ασχολήθηκαν με το πώς μπορεί να πάει αυτός ο ευλογημένος τόπος μπροστά.
Ο Δημήτρης Γαλλίκας είναι ο νέος δήμαρχος στην πιο όμορφη, αλλά σήμερα μειονεκτική περιοχή του νομού μας.

Όταν το ενδιαφέρον είναι μπροστά…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ


Η περίπτωση του υποψηφίου δημάρχου του Δήμου Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Δημήτρη Γαλλίκα, στην όποια ανάλυση για την αυτοδιοίκηση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πως μπορεί ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει δεδηλωμένη την αγάπη του και την αγωνία του για τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε και θέλει με τους καλύτερους όρους να τον υπηρετήσει και απ’ την μειονεκτική θέση που βρίσκεται σήμερα να μετατραπεί σε τόπο προοπτικής και για ολόκληρη την περιοχή και για τους κατοίκους της.
Δεν επιθυμούσε την όποια κομματική στήριξη, μιας και θεώρησε ότι σε μια προσπάθεια για την πρόοδο και την προκοπή ενός τόσου μικρού Δήμου, δεν είχε θέση η κομματική αντιπαράθεση και η καταγραφή στους πίνακες των αποτελεσμάτων με το ένα ή το άλλο χρώμα.
Μπορεί η επιλογή να φάνταζε δύσκολη στην αρχή, αλλά όποιος παρακολούθησε την πορεία του συνδυασμού του μέχρι σήμερα, θα συμφωνήσει μαζί μας ότι δικαιώθηκε απόλυτα και μάλιστα ξεκινάει ο νέος δήμαρχος Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Δημήτρης Γαλλίκας, χωρίς προβλήματα και αντιπαραθέσεις με τους πολίτες στο πλευρό του για να γίνει το καλύτερο, για να μπορέσει αυτός οε ευλογημένο τόπος να πάρει την θέση που του αξίζει.
Μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα έφερε κόσμο μαζί της, σε αντίθεση με τις υποστηριζόμενες, που για να παίξει το ένα ή το άλλο παιχνίδι ο κάθε βουλευτής του νομού, ήθελαν να καθοδηγήσουν τους πολίτες στην δική τους επιλογή.
Μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, που βρήκε στον δρόμο της και… τρικλοποδιές, τις οποίες σκέφτηκαν να βάλουν όσοι έβλεπαν ότι αυτή η προσπάθεια να προχωράει, τον υποψήφιο δήμαρχο Δημήτρη Γαλλίκα. Όμως για τους πολίτες που πραγματικά επιθυμούσαν η περιοχή τους να αλλάξει σελίδα, οι τρικλοποδιές και τα προβλήματα, τους ένωσαν ακόμη περισσότερο και έφεραν το αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε.
Ίσως η προσπάθεια που ξεκίνησε σ’ αυτό τον ορεινό και μειονεκτικό Δήμου, απ’ τον Δημήτρη Γαλλίκα αποτελέσει το παράδειγμα και για άλλες περιπτώσεις τέτοιων περιοχών και Δήμων, ώστε η αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει με όρους αυτοδιοίκησης και όχι κομματικής εξάρτησης, όπως συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Ο Δημήτρης Γαλλίκας, ως ο πρώτος δήμαρχος του νέου Δήμου Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποδείξει ότι έχει την δυνατότητα να πετύχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: