Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Απ’ την… απαγόρευση στο Δημαρχείο!


Η πορεία του Γιάννη Παπαλέξη μέχρι τις εκλογές

Ήταν ένα χειμωνιάτικο μεσημέρι, κοντά στα περασμένη Χριστούγεννα, που στην παρέα έπεσε η ιδέα να ασχοληθεί ο Γιάννης Παπαλέξης, με την αυτοδιοίκηση, αφού προερχόταν από μι άτυχη γι’ αυτόν εκλογική αναμέτρηση, όπου δεν κατόρθωσε να εκλεγεί βουλευτής.
Στον ίδιο άρεσε η ιδέα και βρήκε γοητευτικό το χώρο της αυτοδιοίκησης, για να ασχοληθεί και να προσφέρει στον τόπο, μιας και είναι γνωστό και δεδηλωμένο ότι αγαπάει τον τόπο που γεννήθηκε και επέλεξε να ζήσει, ασχολούμενος με τα κοινά, είτε ως δημοτικός σύμβουλος, είτε ως νομαρχιακός σύμβουλος, είτε ως γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ, είτε σε διάφορους άλλους χώρους, όπου έχει να παρουσιάσει πετυχημένες θητείες.
Όμως υπήρχε το κόμμα! Έπρεπε η όποια απόφαση και διάθεση να επικυρωθεί απ’ αυτό, για να μπορέσει να προχωρήσει η όποια προσπάθεια. Έτσι ο ίδιος δεν επέτρεπε σ’ όσους του επέμεναν να βγει ανοιχτά προς τα έξω και να κάνει επίσημα γνωστή την πρόθεσή του να διεκδικήσει το Δήμο. Μάλιστα σε κάποια στιγμή, σε νεότερη συνάντηση της παρέας, εκδηλωτικός εις εκ των συνδαιτυμόνων, φώναξε στο καφενείο «Παπαλέξης δήμαρχος» και εισέπραξε την οργή του τότε υποψηφίου και σήμερα δημάρχου, γιατί υπήρχε περίπτωση η κομματική νομενκλατούρα, να βρεθεί απέναντί του και να προκύψουν προβλήματα.
Δεν άργησε ο καιρός, που οι στενοί του φίλοι, άρχισαν σε συζητήσεις που γινόταν στην πλατεία και είχαν ως επίκεντρο την πόλη και το Δήμο, να κάνουν αναφορά στο όνομα του Γιάννη Παπαλέξη και να δηλώνουν ότι είναι η καλύτερη λύση για το νέο Δήμο Αρταίων και φυσικά για την πόλη, που ως τότε (και τώρα χειρότερα βέβαια) ασφυκτιούσε απ’ τα πολλά προβλήματα.
Η κομματική νομενκλατούρα, λειτούργησε κάπως σαν την χούντα. Πως είχε απαγορεύσει τα τραγούδια του Μίκη και δεν επιτρεπόταν να ακουστούν σε δημόσιους χώρους, έτσι συνέβαινε με το όνομα του Γιάννη Παπαλέξη. Απαγορευόταν απ’ τα «στελέχη της πλάκας», γιατί χάλαγε η κομματική ενότητα και το κόμμα, έπρεπε να λειτουργήσει με τις αρχές της σιωπής, γιατί έτσι τους βόλευε και έτσι θα δικαιολογούσαν στην κοινωνία, την ύπαρξή τους.
Εκλεγμένος σήμερα, με τον συνδυασμό του Γιάννη Παπαλέξη, τότε ήταν κάθετος. Δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για τις… διασπαστικές κινήσεις του πρώην υποψηφίου βουλευτή του ίδιου κόμματος. Σε συζήτηση δεν που έγινε με την παρουσία πολλών συμπολιτών μας, που κι αυτοί εξέφραζαν αγωνία για το μέλλον του τόπου, ο ίδιος κόμπαζε ότι κατέθεσε ενωτική πρόταση, για να… σώσει το κόμμα και η πρόταση έλεγε δήμαρχος Οικονομίδης, περιφερειάρχης Αργύρης. Και δεν δεχόταν κουβέντα για άλλο πρόσωπο, που θα του χάλαγε την δική του κομματική ησυχία.
Πέρασε ο καιρός, το όνομα του Γιάννη Παπαλέξη ακουγόταν όλο και πιο πολύ, για να φτάσουμε στις δημοσκοπήσεις, που ήθελε το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ανακοινώσει την στήριξη σε υποψήφιο δήμαρχο. Η απαγόρευση της πλατείας, όπως την είχε επιβάλει η κομματική νομενκλατούρα ίσχυε και όποιος αναφερόταν στο όνομα Παπαλέξης, έκανε ζημιά στο κόμμα.
Όλα αυτά υπό τις ευλογίες του βουλευτή Τσιρώνη, ο οποίος σε συζητήσεις που έκανε στην Άρτα, δήλωνε πως είναι ανεπαρκής για δήμαρχος ο Παπαλέξης, αναζητώντας προφανώς τον καλύτερο στο πρόσωπο του χοντρού γραμματέως, που όμως του ξέφυγε και στην κομματική διαδικασία έθεσε υποψηφιότητα για να λάβει το χρίσμα του υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη.
Απ’ το γραφείο του βουλευτή έβγαιναν κάθε μέρα και διαφορετικές προβοκάτσιες, προκειμένου να μην ακουστεί το όνομα του Γιάννη Παπαλέξη. Τι ανεπαρκή τον χαρακτήριζαν, τι ότι κάνει προσπάθεια να χαλάσει την ηρεμία του κόμματος. Και πολλά άλλα, για τα οποία δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία διάψευση, μιας και τα ακούσαμε με τα ίδια μας τα αυτιά.
Το αποκορύφωμα της προβοκάτσιας ήρθε με την ολοκλήρωση της δημοσκόπησης που έκανε το ΠΑΣΟΚ και φυσικά με σαρωτική πλειοψηφία, ανεδείκνυε ως τον πιο αποδεκτό υποψήφιο τον Γιάννη Παπαλέξη. Για να μην περάσει κι αυτό το μήνυμα, ο χοντρός γραμματέας έλαβε εντολή και εξέδωσε ανακοίνωση, για να υποστηρίξει ένα ψεύδος. Ότι δηλαδή δεν έγινε δημοσκόπηση απ’ το ΠΑΣΟΚ και άλλες τέτοιες αηδίες.
Με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης να γίνονται όλο και περισσότερο γνωστά και με την αποδοχή της κοινωνίας στο πρόσωπο του Γιάννη Παπαλέξη, αίρεται η απαγόρευση της πλατείας. Τα ισχυρά κομματικά στελέχη, βλέποντας ότι η κοινωνία αποδέχεται τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Παπαλέξη, άρχισαν να λειτουργούν σαν τους χουντίσαντες. Ενώ οι ίδιοι απαγόρευαν να ακούγονται τα τραγούδια του Μίκη, κατά την διάρκεια της χούντας, όταν έγινε η μεταπολίτευση, τα τραγουδούσαν περισσότερο δυνατά απ’ όλους, για να κρύψουν το ένοχο παρελθόν τους.
Η πλατεία εκείνη την εποχή είχε τις πλάκες της… Οι παράγοντες της πλάκας, ήθελαν και το… δούλεμά τους. Να τους λες ότι ο Παπαλέξης είναι άχρηστος και να τα βάζουν μαζί σου, γιατί τάχα πας να κάνεις κακό στο κόμμα και όλα αυτά που λένε σε κάθε δύσκολη περίπτωση οι κομματικοί υπάλληλοι.
Η συνέχεια γνωστή… συνωστισμός για να λάβουν μια θέση στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου δημάρχου, που έλαβε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, όχι με βάση τους κομματικούς υπολογισμούς, αλλά με βάση την πρόταση της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράστηκε στην δημοσκόπηση που έγινε. Έτσι άρχισε να γίνεται νόμιμος ο Παπαλέξης στα στέκια των κομματικών παραγόντων (σ.σ. ο Θεός να τους κάνει) και αρχίζει μια προσωπική πορεία, για να κερδίσει τις εκλογές και να είναι ο πρώτος δήμαρχος του Καλλικράτειου Δήμου Αρταίων.
Αν όμως ο Γιάννης Παπαλέξης θεωρούσε ότι έχει την στήριξη του κόμματος και ότι θα μπει σ’ έναν αγώνα προσπαθώντας να αξιοποιήσει και το κομματικό δυναμικό, είχε κάνει λάθος. Στο γραφείο του απερχόμενου δημάρχου Πάνου Οικονομίδη, οι συσκέψεις διαδεχόταν η μια την άλλη. «Όρκο τιμής» έδωσε το στενό περιβάλλον του Πάνου, όχι να μην στηρίξει την υποψηφιότητα Παπαλέξη, αλλά και με κάθε τρόπο να την… πολεμήσει. Που δεν τα κατάφεραν βέβαια και ο «όρκος τιμής» ξεχάστηκε, γιατί όσο κι αν προσπάθησαν, η προτροπή τους δεν περνούσε πουθενά.
Τι τράβηξε ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, να κάνει μια συζήτηση μαζί τους και να βρεθεί ένας να είναι στο ψηφοδέλτιο, ο ίδιος το ξέρει και είναι σίγουρο πως πολλά θα έχει διδαχτεί απ’ τις συζητήσεις που έκανε. Με τον καιρό, ίσως και ο ίδιος θελήσει να μιλήσει γι’ αυτή την εμπειρία, η οποία ωστόσο θα είναι άκρως διδακτική για την πορεία του ως δήμαρχος.
Όμως η πορεία τον δικαίωσε και ο ίδιος θα πρέπει να έχει βγάλει τα καλύτερα συμπεράσματα, για το που στηρίχτηκε. Απ’ όσο εμείς τουλάχιστον γνωρίζουμε, θεωρούμε σίγουρο ότι η κοινωνία, ο απλός πολίτης πίστεψε στον Γιάννη Παπαλέξη και επέβαλε την εκλογή του. Τα του κόμματος και της στήριξης, θα αποτελέσουν αφορμή για προβληματισμό και διάλογο και είναι πολλοί αυτοί που έχουν να πουν πολλά. Και θα τα πουν…

Είχε την στήριξη της κοινωνίας…

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ


Απ’ την στήριξη των απλών πολιτών, της κοινωνίας δηλαδή, που σε κάποια στιγμή αποφάσισε να τεθεί απέναντι στα μικροπολιτικά παιχνίδια των πολιτικών γραφείων και των κομματικών υπαλλήλων, ήρθε η νίκη του Γιάννη Παπαλέξη στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Το κομματικό κατεστημένο, με πλαστικό χαμόγελο βρέθηκε την περασμένη Κυριακή έξω απ’ τα γραφεία του νέου δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη και ο ευτραφής παράγοντας, μάλιστα δεχόταν συγχαρητήρια για τη νίκη, νομίζοντας ότι μπορεί με το χαμόγελο και την παρουσία στο εκλογικό κέντρο, μπορεί να κρύψει το παιχνίδι που στήθηκε και είχε ως στόχο τον υποψήφιο δήμαρχο, που η ηγεσία του κόμματος στήριζε στις εκλογές.
Απλοί άνθρωποι, που ένοιωσαν την αγωνία του υποψηφίου δημάρχου και το μέγεθος της προσπάθειας που έκανε έχοντας την στήριξη ελάχιστων συμπολιτών μας, ένοιωθαν αηδία να βλέπουν τον βουλευτή Δημήτρη Τσιρώνη, με τις δηλώσεις του να προσπαθεί να δείξει πως αυτός ήταν ο στυλοβάτης του αγώνα που έγινε. Όλοι βέβαια γνώριζαν και τις προηγούμενες συζητήσεις που έκανε και προσπαθούσε να πείσει τους πάντες ότι ο εκλεγμένος (τώρα) δήμαρχος είναι ανεπαρκής. Κάποιοι εξ αυτών τον παρότρυναν να φύγει κιόλας, λέγοντας ότι και με την παρουσία του κακό μπορεί να κάνει. Κάποιοι άλλοι το είπαν κατά τον πιο επίσημο τρόπο, στην κομματική σύναξη που έγινε στο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας.
Αν αυτό το κάνει αρχή του ο νέος δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, είναι σίγουρο πως θα έχει και την μεγαλύτερη δυναμική στγο νέο του αξίωμα και τη νέα του προσπάθεια που ξεκίνησε ήδη. Θα απαλλαγεί απ’ την κομματική κηδεμονία, θα κοιτάξει τους ικανούς συμπολίτες μας και θα έχει περισσότερα να προσφέρει.
Το είπε άλλωστε και ο ίδιος στην πρώτη του δημόσια ομιλία, ως δήμαρχος πλέον. Όλοι οι ικανοί, έχουν θέση στο Δημαρχείο, είπε χαρακτηριστικά.
Και απ’ την στιγμή που ένας δήμαρχος έχει δίπλα του την κοινωνία και έχει τον ίδιο βηματισμό μαζί της, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: