Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ούτε ως φάρσα δεν θέλουν να θυμούνται


Η πορεία του Στάθη Γιαννούλη μέχρι τις εκλογές

Πριν μπούμε ουσιαστικά στην προεκλογική περίοδο, συναντήσαμε στην πλατεία τον εκλεγέντα δήμαρχο Ν. Σκουφά Στάθη Γιαννούλη και τον αποτυχόντα Γιάννη Κόκλα, που σε στιγμές ευφορίας έκαναν δηλώσεις προχωρημένες. Ότι θα πηγαίνουν μαζί στις προεκλογικές εξορμήσεις, ο καθένας θα λέει τα δικά του, οι πολίτες θα ακούνε κι έτσι δεν θα κουράζονται να βρίσκονται σε διαφορετικές συγκεντρώσεις και συζητήσεις.
Ως ιδέα ήταν πολύ προχωρημένη, αλλά όταν ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις, ο πρώτος να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος και ο δεύτερος χρισμένος απ’ τη ΝΔ και οι δυό, ούτε ως φάρσα δεν ήθελαν να ακούσουν την ιδέα αυτή.
Τα πράγματα έγιναν πολύ σκληρά. Απ’ την μεριά του ο δήμαρχος Αράχθου Γιάννης , με το χρίσμα της ΝΔ και με στενό συγγενή τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Παπασιώζο, ένοιωθε έντονο το άγχος να εκλεγεί, γιατί με την όποια αποτυχία του, οι πολιτικές συνέπειες θα ήταν πολλές.
Απ’ την άλλη μεριά ο δήμαρχος Κομποτίου Στάθης Γιαννούλης, γνώριζε απ’ την αρχή ότι η ανεξάρτητη υποψηφιότητα σ’ έναν τέτοιο Δήμο και με μεγάλο το διακύβευμα, ήταν δύσκολη υπόθεση και απαιτούσε σκληρή προσπάθεια για να έχει το αποτέλεσμα, που έφερε την Κυριακή το βράδυ και είναι πλέον δήμαρχος του νέου Δήμου Ν. ΣΚΟΥΦΑ.
Η προσπάθεια του Στάθη Γιαννούλη, απ’ την αρχή έδειξε ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία πρώτα συναντήσαμε στον τρόπο και το περιεχόμενο της επικοινωνίας με πολίτες και παράγοντες, για την συγκρότηση του συνδυασμού.
Πολίτες που πίστεψαν στην ανεξάρτητη προσπάθεια και δεν μπήκαν στον συνδυασμό, γιατί μπορεί να είχαν την όποια υπόσχεση για την επόμενη ημέρα. Άλλωστε καλύτερα όλων, γνώριζε ο υποψήφιος δήμαρχος Στάθης Γιαννούλης, ότι στην παρούσα συγκυρία δεν είχε την δυνατότητα της υπόσχεσης, γιατί ούτε κόμμα είχε πίσω του, ούτε κυβέρνηση, ούτε μεγαλόσχημους παράγοντες που θα εγγυόνταν την όποια υπόσχεση.
Δύσκολη η απόφαση και η έξυπνη κίνηση, έγινε την κατάλληλη στιγμή. Πήρε την απόφαση να πάει μπροστά με νέα παιδιά, με φρέσκιες ιδέες, με διάθεση για δουλειά και ότι άλλο απαιτεί το εγχείρημα της ανεξάρτητης υποψηφιότητας.
Σε αντίθεση με τον έτερο δήμαρχο και υποψήφιο για τον διευρυμένο Δήμο Ν. ΣΚΟΥΦΑ Γιάννη Κόκλα. Που θεώρησε ότι με ηχηρές μεταγραφές παραγόντων απ’ τον αντίπαλο πολιτικό χώρο, θα κάνει την διαφορά. Εισήλθαν στον συνδυασμό του Γιάννη Κόκλα, οι παράγοντες της δημοτικής αρχής του Πέτα, που τέσσερα χρόνια πριν είχαν ηττηθεί στις εκλογές, αλλά δεν έκαναν τίποτα απολύτως. Ούτε στο ελάχιστο βοήθησαν τον συνδυασμό και το αποτέλεσμα αυτό καταμαρτυρεί.
Ο Στάθης Γιαννούλης, για να φτάσει στη νίκη την περασμένη Κυριακή, πέρασε «δια πυρός και σιδήρου». Αντιμετώπισε προκλήσεις. Αντιμετώπισε την υποτιθέμενη «κομματική οργή, που κάποιοι περιέφεραν, για να εμποδίσουν τους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθειά τους. Το κόμμα βλέπετε, παίζει ακόμη καθοριστικό ρόλο. Και αυτό οι αντίπαλοί του, το είχαν ως προμετωπίδα στον εκλογικό τους αγώνα.
Όμως δεν διέβλεπαν ότι απ’ την ένταση που δημιουργούσαν, άφηνα ελεύθερο χώρο, για να δράσει την καθοριστική εβδομάδα, ανάμεσα στις δυό εκλογικές αναμετρήσεις, ο Στάθης Γιαννούλης. Αυτό και έγινε.
Όταν οι ψηφοφόροι του συνδυασμού του δημάρχου Πέτα Θόδωρου Μουσαβερέ, που ήταν ο τρίτος της πρώτης Κυριακής εκλήθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα «και τώρα με ποιόν», με χαρακτηριστική άνεση απαντούσαν πως θα πρέπει να στηριχτεί ο ανεξάρτητος συνδυασμός του Στάθη Γιαννούλη.
Μια άτυχη δήλωση του βουλευτή Κώστα Παπασιώζου, που την επομένη της πρώτης Κυριακής, προφανώς για να στηρίξει την υποψηφιότητα του συγγενή του, αναφέρθηκε σε παρασκήνιο για την δημιουργία του Δήμου Ν. ΣΚΟΥΦΑ, έδωσε χώρο στον δήμαρχο Πέτα Θόδωρο Μουσαβερέ, που είχε καθοριστικό λόγο και ρόλο για την δεύτερη Κυριακή, να βάλει τα πράγματα στην θέση τους και να πει αλήθειες. Οι οποίες άνοιξαν και δρόμους.
Έτσι λοιπόν, οι ψηφοφόροι που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ είχαν κάθε λόγο να στηρίξουν Γιαννούλη, γιατί η συνολική του πρόταση ήταν πιο κοντά σ’ αυτούς, απ’ ότι η κομματική πρόταση του εκλεκτού της ΝΔ. Οι καταγόμενοι απ’ το Πέτα, σ’ όποιον χώρο κι αν ανήκαν, έβλεπαν πιο κοντά το Στάθη Γιαννούλη, μιας και δεν έβλεπαν με καλό μάτι να υπαχθούν στο Νεοχώρι.
Έτσι συγκεντρώθηκε το ποσοστό του δεύτερου γύρου και ο Στάθης Γιαννούλης είναι ο πρώτος δήμαρχος του Δήμου Ν. Σκουφά και είναι ο μόνος απ’ τους δημάρχους του νομού μας, που εκλέγεται σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
Ως δήμαρχος πλέον έχει την δυνατότητα να δράσει ΜΟΝΟ αυτοδιοικητικά. Δεν έχει εξαρτήσεις. Δεν στηρίζει την επιτυχία του σε κανένα κόμμα, αλλά στους απλούς πολίτες, στους οποίους με κάθε ευκαιρία θα πρέπει να αναφέρεται.
Θα έχει έτσι την δυνατότητα να ενώσει και τον ιδιόμορφο αυτό Δήμο, του οποίου η δημιουργία συνοδεύτηκε από διάφορους χαρακτηρισμούς και να παρουσιάσει έργο, στην πρώτη θητεία, ώστε να ελπίζει και ο ίδιος και οι πολίτες στο καλύτερο μέλλον.
Έκανε πάντως ο Στάθης Γιαννούλης, μια ηρωική προσπάθεια, η οποία και δικαιώθηκε.

Η νίκη οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ


Η νίκη του Στάθη Γιαννούλη, είναι ίσως η χαρακτηριστικότερη που μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα και να δημιουργήσει τους κώδικες της επιτυχίας, για όποιον πολιτικό σε όποιο κόμμα και αν ανήκει.
Συμπέρασμα πρώτο: Η αποδοχή του κόσμου, δεν είναι άπαξ διά παντός. Καθημερινά ο πολιτικός ελέγχεται, κρίνεται και επιδοκιμάζεται ή αποδοκιμάζεται. Κορυφαίες πολιτικές επιλογές, οδηγούν σε πιο γρήγορα και ασφαλή συμπεράσματα τους πολίτες, οι οποίοι με τα αντανακλαστικά τους απαντούν.
Εν προκειμένω λοιπόν. Ο πρώτος τη τάξει στη ΝΔ στο νομό μας, ο βουλευτής Κώστας Παπασιώζος, πως αποδέχτηκε στο μικρότερο Δήμο του νομού, να είναι απαραίτητο το κομματικό χρίσμα και στους άλλους δυό Δήμους, το ίδιο σημαντικοί κι αυτοί, το κόμμα του, να μην έχει επίσημη εκπροσώπηση.
Η βάση της απόφασης να έχει κομματικό χρίσμα ο υποψήφιος της ΝΔ στο Δήμο Ν. ΣΚΟΥΦΑ, είναι η συγγενική σχέση του βουλευτή με τον Γιάννη Κόκλα, ο οποίος τον διαδέχτηκε στον δημαρχιακό θώκο, όταν εξελέγη βουλευτής.
Με την απόφασή του αυτή, πρέπει να γνώριζε και το ρίσκο που αναλάμβανε, μιας και οι πολιτικές ευθύνες, σ’ αυτόν θα ξαναγυρίσουν, αφού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να ληφθεί αυτή η απόφαση.
Τώρα τα πράγματα και το εκλογικό αποτέλεσμα δεν τον δικαιώνουν και ο καθένας, υπό όποια οπτική κι αν αναλύσει το γεγονός, στον πρώτο που θα επιρρίψει ευθύνες, είναι ο βουλευτής, που πλέον δεν θα μπορεί να μιλάει γενικά και αόριστα, με την καταγγελία ως πρόσοψη της πολιτικής ανυπαρξίας.
Οι χειρισμοί των πολιτικών σε τόσο σημαντικά και σύνθετα θέματα, είναι αυτοί που τους καταξιώνουν ή τους απαξιώνουν. Και απ’ την στιγμή που στον συγκεκριμένο Δήμο, η ΝΔ Άρτας, με πρώτο τον βουλευτή της Κώστα Παπασιώζο, δεν μπόρεσε να κάνει υπερβάσεις, τώρα θα πρέπει να υποστεί και τις συνέπειες.
Να το πούμε πιο απλά. Πως θα στηρίξουν την κεντρική άποψη του κόμματος, ο βουλευτής και οι παράγοντες της ΝΔ Άρτας, για την ολική επαναφορά του κόμματος στα πολιτικά δρώμενα; Με τους δυό επίσημους υποψηφίους της ΝΔ να χάνουν;
Ας τα συζητήσουν καλύτερα και οι ίδιοι στις όποιες κομματικές διαδικασίες δρομολογήσουν και στην τελική οι πολίτες θα κρίνουν εκ νέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: