Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Οι δέκα πέντε ψήφοι έφεραν το αποτέλεσμα


Η πορεία του Μαρίνου Γαρνέλη μέχρι τις εκλογές

Τα πάνω κάτω, γύρισαν στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών, όταν στο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα προστέθηκε ένα εκλογικό τμήμα, το οποίο έφερε απ’ την τρίτη θέση στην δεύτερη τον Μαρίνο Γαρνέλη, που ηγήθηκε ενός ανεξάρτητου συνδυασμού.
Μέχρι εκείνη την ώρα, η Σταυρούλα Καραβασίλη, η υποψήφια που στήριξε το ΠΑΣΟΚ, προετοίμαζε τα πλάνα της για την δεύτερη Κυριακή των εκλογών, όπου θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τον δήμαρχο Αγνάντων Χρήστο Χασιάκο.
Με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, άλλαξε η ροή των πραγμάτων για την δεύτερη Κυριακή των εκλογών, που θα γινόταν με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, άσχετα αν και στην Δικαιοσύνη, η υποψήφια δήμαρχος το αμφισβήτησε.
Ο συνδυασμός του Μαρίνου Γαρνέλη, που εισήλθε στον δεύτερο γύρο των εκλογών, δεν είχε συγκεκριμένη κομματική αναφορά, αν και του συντηρητικού χώρου οι περισσότεροι υποψήφιοι και με τέτοιες προτάσεις ο προεκλογικός διάλογος, άρχισε να ενώνει όσους είχαν λόγους να είναι απέναντι στον πετυχημένο μέχρι τώρα δήμαρχο Αγνάντων Χρήστο Χασιάκο.
Μπορεί και κορυφαία ονόματα του ΠΑΣΟΚ, να συνέβαλαν στην επικράτηση του στρατηγού εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας Μαρίνου Γαρνέλη στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων. Και λέμε μπορεί, γιατί οι πληροφορίες αυτό αναφέρουν και κάπως έτσι μπορεί να εξηγηθεί και το αποτέλεσμα, που βασίζεται στις ψήφους των πολιτών όλων των κομμάτων πλέον.
Ως νέος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας βρέθηκε διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βουργαρελίου, ο Μαρίνος Γαρνέλης και έμελε αυτόν τον τόπο να τον αγαπήσει, να περάσει εκεί τα περισσότερα χρόνια της θητείας του και η κατάληξή του, να είναι στο τιμόνι του νέου Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.
Πάνω από δέκα πέντε χρόνια στο Αστυνομικό Τμήμα Βουργαρελίου ο Μαρίνος Γαρνέλης, έγινε ένα μ’ αυτούς και γνωρίζει κατά τον καλύτερο τρόπο τους πάντες, τα προβλήματά τους και τις αγωνίες του.
Στην πορεία του στην Ελληνική Αστυνομία, αν ανέλαβε θέσεις και στην Άρτα και την Κεφαλονιά και τα Γιάννενα, ο Μαρίνος Γαρνέλης είχε πάντα ως σημείο αναφοράς τα Τζουμέρκα, που με κάθε ευκαιρία εκεί διέμενε ασχολούμενος και με τα προβλήματα του τόπου και αγωνιζόμενος να βρει τις λύσεις.
Πριν δυό χρόνια περίπου αποστρατεύτηκε από την Αστυνομία και επέλεξε να διαμένει στο Βουργαρέλι, απ’ όπου κατάγεται και η σύζυγός του, αν και η καταγωγή του είναι από την Κρήτη. Με την απόφασή του να διαμείνει στο Βουργαρέλι, ήταν πολλοί εκείνοι, που με την ανακοίνωση του Καλλικράτη, τον προέτρεψαν να ασχοληθεί με το νέο Δήμο και τελικά πείστηκε.
Η προεκλογική πορεία και ανεβοκατεβάσματα. Απ’ την μια οι καλές προθέσεις κάποιων να ακολουθήσουν την προσπάθειά του, απ’ την άλλη οι προσπάθειες αυτοδιοικητικών, όπως η Σταυρούλα Καραβασίλη που στηρίχτηκε απ’ το ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χρήστος Χασιάκος, απαιτούσαν σκληρή δουλειά και ουσιαστική επικοινωνία για τον υποψήφιο δήμαρχο Μαρίνο Γαρνέλη. Ο ίδιος έφτασε και στο πιο απομακρυσμένο σημείο του νέου Δήμου, συνομίλησε και με τον τελευταίο κάτοικο του νομού. Άκουσε τα προβλήματα και ενέπνευσε εμπιστοσύνη, για ένα θέμα που το γνωρίζει καλά και μπορεί να εμπνέει εμπιστοσύνη. Έδωσε μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια των χωριών, θέμα το οποίο απασχολεί όσους μένουν μόνιμα στα χωριά των Τζουμέρκων και έχουν μεγάλο πρόβλημα με κλοπές και όλα όσα καθημερινά συζητούνται.
Έδειξε το προφίλ του απλού ανθρώπου, που θα είναι δίπλα σ’ όποιον έχει πρόβλημα. Έδειξε τον άνθρωπο που είναι ένας απ’ τους πολλούς, με διάθεση και χρόνο, ως συνταξιούχος να ασχοληθεί με το κάθε θέμα και να λειτουργήσει στην αυτοδιοίκηση με νέο μοντέλο, το οποίο ο ίδιος όπως είπε θα κατοχυρώσει στην περιοχή μας.
Ιδιαίτερα φιλόδοξο το σχέδιο του νέου δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνου Γαρνέλη, είναι στο χέρι του να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει και να συνδέσει το όνομά του με την ανάπτυξη των Τζουμέρκων, μια υπόθεση την οποία βρίσκει σε καλό δρόμο, γιατί θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα, αρχίζοντας απ’ την δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Τζουμέρκων, ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια όποιου έχει την διάθεση να ασχοληθεί και να φέρει την καινοτομία, βασισμένη στην προστασία του φυσικού κάλλους που είναι και η κληρονομιά των Τζουμερκιωτών.
Θα αποτελέσει μεγάλο στοίχημα για το δήμαρχο κεντρικών Τζουμέρκων, η πρόσκληση που έχει μπροστά του και η συνέχιση της προσπάθειας που ξεκίνησε απ’ όλους τους παράγοντες του χώρου και έγιναν τα βήματα για τα οποία κάναμε αναφορά παραπάνω.
Όμως αυτό θα απαιτήσει την συνεργασία όλων, χωρίς υπεροψίες και υπερβολές, που στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση.
Θα χρειαστεί βεβαίως και η συνεισφορά σ’ αυτό το εγχείρημα όλων των παραγόντων των Τζουμέρκων, που μπορεί να έτυχε σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση να μην είναι στο πλευρό του νέου δημάρχου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εγκαταλείψει το ενδιαφέρον τους για τα χωριά τους και στερούνται των δυνατοτήτων παρεμβάσεων.
Αυτά θα πρέπει να έχει κατά νου ο νέος δήμαρχος, γιατί η υπόθεση της ανάπτυξης των Τζουμέρκων, δεν είναι το δικό του στοίχημα, είναι το στοίχημα της Άρτας, είναι το στοίχημα της Ηπείρου ολόκληρης.

Τα Τζουμέρκα είναι από μόνα τους πρόκληση

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ


Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, ένας Κρητικός με ιδιαίτερο πάθος, όμως για τα Τζουμέρκα, μιας κι εκεί έχει ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του και όπως απεδείχθη έγινε ένα με τους κατοίκους και τους καταγόμενους απ’ τα χωριά των Τζουμέρκων, που αποτελούν το νέο Δήμο.
Όμως έχει μπροστά του μια πρόκληση, που είναι τα ίδια τα Τζουμέρκα. Σ’ όλους τους τόνους έχει τονιστεί και προεκλογικά, αλλά και με κάθε ευκαιρία, ότι τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να είναι τα χρόνια των Τζουμέρκων, που με γοργούς ρυθμούς, πρέπει να αξιοποιήσουν την όποια ευκαιρία, να αξιοποιήσουν προγράμματα και να δούμε σε κάποια στιγμή, να αποτελούν τον σημαντικότερο τουριστικό προορισμό, με ανάλογες ευκαιρίες για όσους διαμένουν και κρατούν στην ζωή μας τα χωριά και γι’ αυτούς που μπορεί να τα επιλέξουν, απογοητευμένοι απ’ την ζωή στα αστικά κέντρα.
Το μήνυμα αυτό δηλώνει ότι έχει λάβει ο νέος δήμαρχος, ο οποίος και στις προεκλογικές συζητήσεις το έχει αναλύσει, αλλά θα πρέπει τα άμεσα βήματα, οι άμεσες παρεμβάσεις να πείσουν.
Έχει την δυνατότητα να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις, μιας και όπως δηλώνει ο ίδιος εξελέγη χωρίς κομματικές και άλλες εξαρτήσεις, που μπορεί άλλοι αιρετοί να έχουν και να μην μπορούν είτε να κινητοποιηθούν περισσότερο, είτε να μην κάνουν παρεμβάσεις, για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα και πολλά άλλα, τα οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε δει στην αυτοδιοίκηση.
Συμπερασματικά θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι το πιο ευαίσθητο σημείο του νομού μας, σ’ αυτή την χρονική συγκυρία είναι τα Τζουμέρκα, που δεν πρέπει να χάσουν καμία ευκαιρία, γιατί πολλές έχασαν μέχρι τώρα.
Αν αυτή η προσπάθεια συνοδευτεί και με την καθημερινή παρουσία δίπλα στον πολίτη, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και θα υπάρχει η διάθεση της συνεργασίας, άρα και η αισιοδοξία για το καλύτερο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: