Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Η παράταξή μας έδωσε ένα έντιμο προεκλογικό αγώνα

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Εμείς νοιαζόμαστε ακόμη και για τον ένα κάτοικο που μπορεί να μένει σε ένα χωριό, για τον κτηνοτρόφο που αγωνίζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες σε μια απομακρυσμένη περιοχή

«Εμείς για ό, τι υποσχόμαστε, για ό, τι δεσμευόμαστε έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε», επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Γ» λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος και για το νομό Άρτας, διαπιστώνει ότι πως «οι προτάσεις που κατέθεσε η «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη» δίνει λύσεις σε υπάρχοντα ζητήματα και προοπτικές για την ανάπτυξη του νομού και της Ηπείρου στο σύνολό της».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Γ» ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ακολουθεί:


Φτάσαμε στην τελική ευθεία. Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Τι κλίμα εισπράττετε από την Άρτα….
Οι πολίτες της Άρτας, όπως πιστεύω διαπιστώνετε και σεις, έχουν διαμορφώσει σαφή γνώμη ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη» δίνει λύσεις σε υπάρχοντα ζητήματα και προοπτικές για την ανάπτυξη του νομού και της Ηπείρου στο σύνολό της. Η παράταξή μας έδωσε ένα έντιμο προεκλογικό αγώνα, βασισμένο στα πραγματικά προβλήματα του τόπου μας και απέφυγε να εμπλακεί στην παραπολιτική και τη λασπολογία. Αυτό ήταν άλλων γνώρισμα.

Πάντα όμως υπάρχει το ερώτημα: Γιατί εσείς και όχι κάποιος από τους άλλους υποψηφίους;
Εμείς για ό, τι υποσχόμαστε, για ό, τι δεσμευόμαστε έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε. Μπορούμε να βρούμε λύσεις και να ασκήσουμε πιέσεις. Μπορούμε και έχουμε να παρουσιάσουμε έργα σε όλους τους τομείς. Παρεμβάσεις για την κοινωνική μέριμνα, για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Πιστεύουμε στην Αυτοδιοίκηση και δεν την ανακαλύψαμε πρόσκαιρα και ευκαιριακά. Δεν κάνουμε υπερφίαλους σχεδιασμούς και αντί συγκεκριμένων δράσεων να προβάλλουμε ανέφικτα οράματα.

Από τις επισκέψεις και περιοδείες σας στο νομό Άρτας, τι σας έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση;
Να σας πω κατ΄ αρχή, ότι για λόγους αρχής, έχω επισκεφτεί όλα τα χωριά του Νομού και δεν περιορίστηκα μόνο στις έδρες των δήμων και τα κεφαλοχώρια. Εμείς νοιαζόμαστε ακόμη και για τον ένα κάτοικο που μπορεί να μένει σε ένα χωριό, για τον κτηνοτρόφο που αγωνίζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες σε μια απομακρυσμένη περιοχή. Αυτούς τους ανθρώπους τους τιμάμε και θα μεριμνούμε ώστε να έχουν τις ίδιες υποδομές που έχουν σε άλλα μέρη, σε άλλες περιοχές. Να μπορούν και αυτοί να ζουν άξια. Να νοιώθουν ότι κάποιος τους σκέφτεται, ότι δεν τους εγκαταλείψαμε στην τύχη τους. Δεν μπορώ να μην επισημάνω, τη μεγάλη ικανοποίηση με την οποία μας δέχθηκαν σε πόλη και χωριά, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν σε τομείς, που έπρεπε ήδη να έχουν αντιμετωπιστεί στον αγροτικό τομέα, στις υποδομές των ΤΕΙ, στον Αμβρακικό. Δεν μπορούμε να μιλάμε για επώνυμα τοπικά προϊόντα, χωρίς να έχουμε πρώτα εξασφαλίσει τις υποδομές που χρειάζονται. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τα πορτοκάλια της Άρτας και την ίδια ώρα να μη μπορούν οι παραγωγοί να ποτίσουν τα χωράφια τους. Δεν μπορεί μέλημά μας να είναι μόνο οι αποζημιώσεις και όχι η μετατροπή των αγροτών σε σύγχρονους επιχειρηματίες. Και με την ευκαιρία πρέπει να επισημάνω ότι είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά της Πολιτείας, έναντι των γεωργών του Νεοχωρίου, στους οποίους δεν καταβάλει τις αποζημιώσεις που τους έχει υποσχεθεί και τις οποίες δικαιούνται.

Τι μπορούν να περιμένουν άμεσα από εσάς οι κάτοικοι της Άρτας, αναλαμβάνοντας καθήκοντα αιρετού Περιφερειάρχη;
Θα κινηθούμε προς τρεις κατευθύνσεις: Στις άμεσες παρεμβάσεις, στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και στις πιέσεις προς την Πολιτεία για την επίλυση χρονιζόντων ζητημάτων.
Στις άμεσες παρεμβάσεις εντάσσονται η αδειοδότηση των κτηνοτροφικών – πτηνοτροφικών μονάδων, στο πρότυπο που ήδη έχουμε στο Ν. Ιωαννίνων ώστε να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός τους. Η λήψη μέτρων για τη βελτίωση των υποδομών των καλλιεργητών, η επίσπευση των διαδικασιών για τις επιδοτήσεις τους, η ίδρυση γραφείου για τη διευκόλυνση των επενδυτών, η προώθηση έργων για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, όπου χρειάζεται, η ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης με τα Τρίκαλα. Στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό περιλαμβάνονται δράσεις, όπως η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η προώθηση της καινοτομίας, η ανάδειξη των μνημείων, η τόνωση του τουρισμού. η απομάκρυνση των δεξαμενών πετρελαίου από τον Αμβρακικό. Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται οι αναλήψεις πρωτοβουλιών για την επίλυση των προβλημάτων με τις απαλλοτριώσεις της Ιόνιας Οδού, για την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΙ, η επέκταση του νοσοκομείου, η εκβάθυνση του Αμβρακικού, η τουριστική ανάπτυξη.


Στην προεκλογική σας εκστρατεία αναφέρεστε συχνά στις «ανοιχτές πόρτες» κλπ. Τι εννοείτε;

Η παράταξή μας, όπως φάνηκε σε όλη την προεκλογική περίοδο, δεν όξυνε το πολιτικό κλίμα, απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε και να το λέμε αλλά και να το εφαρμόζουμε. Τονίζουμε ότι το γραφείο μας θα είναι ανοικτό κάθε μέρα, κάθε ώρα, για όλους τους πολίτες, ώστε να τους ακούμε, αλλά και να δίνουμε λύσεις όπου χρειάζεται χωρίς να εξετάζουμε τι κόμμα είναι, από ποιο βουλευτικό γραφείο προέρχονται, σε ποια κοινωνική τάξη ανήκει. Και αυτό δεν είναι προεκλογική υπόσχεση. Το εφαρμόζουμε καθημερινά. Και όταν λέμε δεν στηριζόμαστε σε μηχανισμούς, το εννοούμε μετά λόγου γνώσεως και φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσουμε είτε φορείς, είτε συνεταιρισμούς, είτε συλλόγους σαν οχήματα προσωπικής ανέλιξης και πολιτικής επιβίωσης. Αυτό μπορεί να το καταλάβουν καλύτερα, όσοι βρίσκονται υπό πίεση, ακόμη και σήμερα. Η δική μας δέσμευση, είναι ότι με την εκλογή μας, αυτά σβήνουν, ανασαίνουν όσοι υποφέρουν από τέτοιες παλαιοκομματικές πρακτικές.

Τις τελευταίες ημέρες οι περιφερειακές εκλογές πήραν ένα πιο έντονο πολιτικό κλίμα. Θα ήθελα το σχόλιό σας
Δεν αφορά εμάς, δεν αφορά την Ήπειρο. Άλλωστε τον τελευταίο μήνα «παρήλασαν» από την Ήπειρο, τόσοι υπουργοί, που αμφιβάλλω ότι θα μας επισκεφτούν τα επόμενα τρία χρόνια. Μόνο που δεν ήλθαν για λύσεις σε τοπικά θέματα, αλλά για στήριξη του κ. Αργύρη, για προφανείς λόγους. Οι Αρτινοί είναι περήφανοι πολίτες και αλίμονο αν περίμεναν από υπουργούς και από στελέχη κομμάτων για τους υποδείξουν τι πρέπει να ψηφίσουν για το συμφέρον τους. Στις 7 Νοεμβρίου αποφασίζουμε για αιρετό περιφερειάρχη και για δημάρχους και όχι για κυβέρνηση. Και εν πάσει περιπτώσει, κανένα δίλημμα δεν είναι ικανό να οδηγήσει τους Ηπειρώτες να ψηφίσουν για τα επόμενα χρόνια, ένα πρόσωπο που δεν μπορεί να σταθεί μόνο του προεκλογικά, που δεν μπόρεσε επί χρόνια να προωθήσει ζητήματα του τόπου μας και ο οποίος ούτε καν πιστεύει στο θεσμό, αλλά και στη νίκη του, καθώς διαφορετικά άλλωστε θάχε παραιτηθεί από βουλευτής.

Το μνημόνιο θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα;
Στις περιοδείες, στην πόλη και στα χωριά, διαπίστωσα ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο, ο προβληματισμός είναι μεγάλος, η αβεβαιότητα του επιχειρηματικού κόσμου καθολική, η ακρίβεια και η ανεργία παντού φουντώνει. Κανένας δεν μπορεί να τα παραβλέψει αυτά και κανένας δεν μπορεί να προδικάσει τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Την Κυριακή δεν εκλέγουμε κυβέρνηση, αλλά περιφερειακές αρχές. Εμείς ζητάμε ψήφο ευθύνης, ψήφο αυτοδιοικητική, ψήφο για το αύριο του τόπου μας.

Η Άρτα μπορεί να ελπίζει ;
Η Άρτα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Έχει δυνατότητες παραγωγής επώνυμων αγροτικών, κτηνοτροφικών προϊόντων, αλιευμάτων. Άρχισαν ήδη να αναπτύσσονται καινοτόμες δραστηριότητες. Υπάρχουν επίσης μεγάλα περιθώρια στον τουρισμό. Αν όλα αυτά αναδειχτούν, αν εξαλείψουμε παθογένειες και υστερήσεις, αν δώσουμε τις υποδομές που απαιτούνται, τότε η ανάπτυξη της θα είναι ταχεία. Η παράταξή μας, στηρίζεται στο μεράκι, την αγάπη και τη δημιουργικότητα των Αρτινών και θα καταθέσει την ψυχή της, με τον Αντιπεριφερειάρχη Κ. Παππά και τους άξιους συμβούλους μας, για μια Άρτα, στην οποία να μπορείς να παράγεις, να επιχειρείς, να ζεις, εν τέλει άξια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: