Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010
Καθημερινότητα και Ποιότητα Ζωής Στον Δήμο Αρταίων
Του ΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Στους νέους διευρυμένους δήμους οι δυνατότητες δράσεων σε θέματα καθημερινότητας πολλαπλασιάζονται ειδικά στη διαχείριση πράσινων πολιτικών οι οποίες θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες και στη κοινωνία. Επίσης οι δράσεις αυτές μακροπρόθεσμα μπορούν να έχουν και οικονομικά οφέλη για τους δήμους τα οποία θα μπορούν να διοχετευθούν πάλι στη κοινωνία και έτσι να ξεκινήσει ένας κύκλος , που επιτέλους θα βελτιώνει τη ζωή των πολιτών και θα τους κάνει να αντιμετωπίζουν τη δημοτική αρχή όχι με τη δυσπιστία που υπάρχει σήμερα και το αίσθημα του αναγκαίου, αλλά με τη διάθεση της συμμετοχής και του εθελοντισμού.
Επειδή όμως η γενικολογία είναι αυτή που κάνει τους πολίτες να είναι δύσπιστοι και αρνητικοί απέναντι σε κάθε ενέργεια, θα ήθελα να εκφράσω μερικές σκέψεις μου, που πιστεύω εκφράζουν μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας και περισσότερο των νέων ανθρώπων , που θα μπορούν αμέσως να γίνουν πράξη με τη νέα δημοτική αρχή, έτσι ώστε να υπάρξει αντιστροφή του κλίματος.
Αρχίζοντας από τη πόλη της Άρτας πιστεύω ότι οι νέοι υπεύθυνοι θα ξεκινήσουν από μια αρκετά καλή αφετηρία μια και βασικά προβλήματα υποδομής όπως βιολογικός καθαρισμός, αποχέτευση, ΧΥΤΑ, διαχείριση σκουπιδιών, ανακύκλωση έχουν λυθεί ή βρίσκονται σε καλό δρόμο και απομένουν πλέον οι δράσεις εκείνες που θα κάνουν τις υποδομές αυτές να γίνουν κτήμα της κοινωνίας και να συμβάλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας, που τελικά είναι και ο πραγματικός σκοπός τους.
Μια πρώτη δράση είναι η συνειδητοποίηση από τους πολίτες της συμμετοχής. Αυτό μπορεί να γίνει με τη παιδεία και μπορεί να αρχίσει από τις σχολικές βαθμίδες πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια , αλλά και με τη συμμετοχή των τμημάτων των ΤΕΙ. Επίσης με μικρά σποτάκια στη τηλεόραση και το ράδιο, αλλά και με έξυπνες αφίσες, να γίνει συνείδηση στον πολίτη ότι η συμμετοχή δεν είναι μία παραπάνω υποχρέωση, αλλά η ενέργεια εκείνη που έχει αποτέλεσμα για τον κάθε ένα Θα επιμείνω στην άμεση επαφή του δήμου με τις εκπαιδευτικές βαθμίδες γιατί τα παιδία είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές προς τους μεγάλους, αλλά και ο μοχλός πίεσης προς αυτούς να συνειδητοποιήσουν ότι η συμμετοχή είναι μια ευχάριστη υποχρέωση.
Ένα παράδειγμα θα αναφέρω την ανακύκλωση που βλέπουμε τους κάδους της ανακύκλωσης άδειους ενώ τους απλούς γεμάτους. Τι συμβαίνει; συμβαίνει ότι οι πολίτες δεν έχουν αρκετά αντιληφθεί ότι ο απλός αυτός διαχωρισμός των σκουπιδιών θα έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής με την προστασία του περιβάλλοντος , όμως και ότι οι ΧΥΤΑ δεν μπορούν να απορροφήσουν όλο τον όγκο σκουπιδιών και κάθε είδος σκουπιδιών, όπως επίσης ότι υπάρχει οικονομικό όφελος του Δήμου, που όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι θα επιστρέψει με άμεσο τρόπο σ’ αυτούς. Ένα άλλο μελανό σημείο είναι ότι οι κάδοι ανακύκλωσης δεν έχουν τοποθετηθεί σε όλη την έκταση του δήμου με αποτέλεσμα οι δημότες πχ της πάνω πόλης να νοιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και έτσι να δημιουργείται το αίσθημα του διαχωρισμού και έτσι να γεννιέται ο αρνητισμός και η αντίδραση.
Πρέπει τέτοιες δράσεις να ξεκινούν από τη περιφέρεια και σιγά σιγά να φτάνουν στο κέντρο, ώστε οι πολίτες να νοιώθουν ότι κάτι ξεκινά από το σπίτι τους από τη γειτονιά τους και μετά να αφορά το σύνολο.
Φυσικά στον τομέα της ανακύκλωσης πρέπει να γίνουν πολλά στον διευρυμένο πλέον Δήμο.
Μια νέα μορφή ανακύκλωσης θα ήταν η διαχείριση των κλαδεμάτων και των αποβλήτων των κτηνοτροφικών μονάδων. Ο νέος Δήμος γίνεται από σχεδόν καθαρά αστικός σε αστικός – αγροτοκτηνοτροφικός. Με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων και του ΤΕΙ πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και ο νέος Δήμος και κατ’ επέκταση και οι άλλοι Δήμοι να γίνουν η πρωτοπορία στην Ήπειρο.
Μεγάλη πρόκληση για τον Καλλικρατικό Δήμο της Άρτας θα είναι η ενοποίηση των διαφόρων διαμερισμάτων και κοινοτήτων, η σύνδεση μεταξύ των και η οικιστική ανάπτυξη.
Μέχρι τώρα ο Άραχθος αντί να ενώνει τις διάφορες κοινότητες της Άρτας τις χώριζε σε μικρές οντότητες σχεδόν απομονωμένες με μικρή δυνατότητα ανάπτυξης. Η νέα πραγματικότητα δίνει τη μοναδική ευκαιρία σε εύλογο χρονικό στάδιο να ενώσει τις περιοχές αυτές, να δώσει μια ενιαία φιλοσοφία στην ανάπτυξη και να απελευθερώσει τους πολίτες από την καθαρά αστική οπτική και πρακτική .
Η ήπια οικιστική ανάπτυξη με φιλική προς τον πολίτη κατοικία και η άνετη και ευχάριστη διαμονή μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Η αξιοποίηση της χιλιοειπωμένης παραποτάμιας έκτασης πρέπει επιτέλους να γίνει πραγματικότητα και σύντομα να αποδοθεί σε χρήση των πολιτών, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των. Είναι απαράδεκτο να μην ορχούν παιδότοποι έστω και πιο πρόχειροι στην αρχή για να βρίσκει διέξοδο η νεολαία πέρα από τις επιρροές της αστικοποίησης.
Μια άλλη πρόκληση είναι η σύνδεση της επίπεδης σε μεγάλο βαθμό έκτασης του Δήμου με ποδηλατοδρόμους. Χωρίς μεγάλες δαπάνες και ανάγκη μεγάλων έργων μπορεί να γίνει άμεση απόδοση στους πολίτες τόσο στους νέους, όσο και στις μεγαλύτερους η δυνατότητα κυκλοφορίας με το ποδήλατο, ώστε και η διάθεση και η άσκηση να βοηθήσει στην ευχάριστη διαμονή.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι συγκριτικό πλεονέκτημα μιας κοινωνίας να ζει κοντά στη φύση και η καθημερινότητα να βιώνεται πάνω στην αρμονική λειτουργία φύσης - ανθρώπου.
Δεν χρειάζονται τεράστιες προσπάθειες και μεγάλα ποσά για να γίνει ευχάριστη η ζωή των πολιτών σε ένα Δήμο που βρίσκεται στην καρδιά ενός κάμπου και πάνω σε ημιορεινό περιβάλλον. Άλλη φιλοσοφία και δημιουργικό πνεύμα χρειάζεται.
Από την ημιορεινή ζώνη μέχρι τη θάλασσα του Αμβρακικού ένας Δήμος μοναδικός , με πολύ καλό κλίμα, με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης είναι πρόκληση για κάθε έναν από εμάς και ειδικά για τους νέους να βάλουν τις φρέσκες ιδέες τους και τη θέλησή τους, πέρα από τη μιζέρια που ταλανίζει τη περιοχή μας, ώστε να δώσει νέα προοπτική στον τόπο που αγαπάμε και ζούμε. Σαν νέοι άνθρωποι θέλουμε να μας δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουμε να ζούμε εδώ μια και το θέλουμε πάρα πολύ, αφού υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες και ευνοϊκές συνθήκες. Επίσης σαν νέοι άνθρωποι δεν ήμαστε μόνο λόγια αλλά διαθέτουμε τη θέληση να συμβάλλουμε με τις δικές μας δυνάμεις και να ωθήσουμε τη κοινωνία της Άρτας να μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας μένοντας σε ένα τόπο φιλικό στον άνθρωπο και με μια δημοτική αρχή η οποία θα βρίσκεται κοντά στον δημότη, ο οποίος θα έχει τη σιγουριά ότι οι αρχές της περιοχής του βρίσκονται για να κάνουν τη ζωή του πιο άνετη , πιο ευχάριστη και όχι για να τον δυναστεύουν..
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου