Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Άρχισε σεμινάριο Braille στην Άρτα

Σεμινάριο εκμάθησης της γραφής Braille υλοποιείται στην Άρτα, στο γραφείο της Ένωσης Τυφλών που βρίσκεται στις Εργατικές Κατοικίες Ελεούσας. Το σεμινάριο διοργανώνει η Περιφερειακή Ένωση Βορειοδυτικής Ελλάδας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και απευθύνεται σε βλέποντες – κυρίως εκπαιδευτικούς που θέλουν να ενταχθούν σε προγράμματα ειδικής αγωγής – και σε μη βλέποντες.
Το σεμινάριο είναι διάρκειας 50 ωρών με επιπλέον 8ώρες για τους φιλόλογους και υπεύθυνη σε τοπικό επίπεδο είναι η κυρία Γλυκερία Παππά. Το σεμινάριο ξεκίνησε μόλις πριν από λίγες μέρες και έχουν δημιουργηθεί τρία 10μελή τμήματα, από βλέποντες και μη βλέποντες. Το παρακολουθούν αυτή τη στιγμή 28 άτομα εκ των οποίων οι πέντε είναι τυφλοί και οι υπόλοιποι βλέποντες.
Το σεμινάριο άρχισε να υλοποιείται πέρυσι τον Οκτώβριο στα Γιάννενα με μεγάλη συμμετοχή. «Επειδή υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον κι εδώ στην Άρτα, ήταν πολλοί Αρτινοί στα Γιάννενα, είπαμε να δημιουργηθεί κι εδώ τμήμα» ανέφερε η κυρία Παππά. Ο τυφλός μπορεί μ’ αυτό το σύστημα να διαβάζει ψηλαφώντας τις στιγμές με το δάχτυλο, δηλαδή ανάγνωση με την αφή.
Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων». Ωστόσο από τα 56 μέλη που είναι εγγεγραμμένα στην Άρτα μόνο πέντε (μη βλέποντες) συμμετέχουν στο σεμινάριο κι αυτό γιατί υπάρχει η δυσκολία και το κόστος της μετακίνησης όπως εξηγεί η κυρία Παππά. «Κάποιος που είναι στα ορεινά της Άρτας δεν μπορεί να ‘ρθει με το λεωφορείο, να πληρώσει ΤΑΧΙ να τον φέρει στα ΚΤΕΛ και να πάρει ΤΑΧΙ να ‘ρθει εδώ.
Είναι μεγάλο το κόστος και γι’ αυτό το λόγο δεν συμμετέχουν. Μας το έχουν πει ήδη τα μέλη μας. Γι’ αυτό και περιμένουμε να υπάρξει κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα ούτως ώστε να γλιτώσουν τα έξοδα μετακίνησης κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι 50 και 55 ετών που θέλουν να μάθουν για να μπορούν να εξυπηρετούνται. Ε, δεν τους δίνεται η δυνατότητα, δεν έχουν την οικονομική άνεση για να μπορούν να παρακολουθήσουν». «Για τα άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο σύλλογο και δεν παρακολουθούν πιστεύω ότι είναι λίγο διστακτικοί. Δεν ακολουθούν όλοι τη δια βίου μάθηση.
Αν δουν καλά αποτελέσματα – που θα δουν – από τους προηγούμενους πιστεύω ότι θα πάρουν θάρρος κι εκείνοι και θα ενδιαφερθούν γιατί η μεγαλύτερη βοήθεια είναι γι’ αυτούς» τόνισε η Σοφία Μαλαμή, εκπαιδεύτρια στο σεμινάριο. Το Γραφείο Άρτας της Ένωσης Τυφλών βρίσκεται στις εργατικές κατοικίες Ελεούσας, απέναντι απ’ τον Άγιο Βασίλειο.
Το γραφείο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9π.μ. ως τις 12.μ.μ. Τηλ. 2681035158 και FAX 35090. Μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου το σεμινάριο θα έχει ολοκληρωθεί και οι εκπαιδευόμενοι θα δώσουν εξετάσεις για την πιστοποίηση. Το σεμινάριο αναμένεται να επαναληφθεί τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου με νέους ενδιαφερόμενους που θα θελήσουν να το παρακολουθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: