Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Να ρυθμιστούν τα δάνεια των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων

Ζητούν με ερώτησή τους στην υπουργό Αγροτικής
Ανάπτυξης, οι βουλευτές Π. Στασινός και Θανάσης Οικονόμου

Την κρίσιμη οικονομική κατάσταση, που περνάει η χώρα, καταθέτουν ως επιχείρημα οι βουλευτές Παύλος Στασινός και Θανάσης Οικονόμου, ζητώντας να ρυθμιστούν τα δάνεια των πτηνοτρόφων, με ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:
«Κυρία Υπουργέ,
Η πτηνοτροφία σήμερα είναι ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας. Δεκάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας κατατάσσουν την πτηνοτροφία στους βασικούς πυλώνες της αγροτικής μας οικονομίας. Η δυναμική της πτηνοτροφίας στην Ελληνική επικράτεια εξασφαλίζει προσιτή, ποιοτική και εγχώρια διατροφή για τη χώρα μας. Ταυτόχρονα συμβάλλει και σε αναπτυξιακές διεξόδους για περιοχές της περιφέρειας, όπου η ανάγκη για ανάπτυξη είναι περισσότερο αυξημένες.
Ο κλάδος όμως τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Η γρίπη των πτηνών κατά τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά το 2006 σε συνδυασμό με τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την συνακόλουθη μείωση της ζήτησης έφερε τον πτηνοτροφικό κλάδο στη χώρα μας στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η χορήγηση έντοκων δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στους πτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που δημιουργήθηκαν από την γρίπη των πτηνών ήταν μια αναγκαία επιλογή για την επιβίωση του κλάδου.
Εκτός από την γρίπη των πτηνών ο κλάδος βρέθηκε αντιμέτωπος και με την ραγδαία αύξηση των τιμών των ζωοτροφών το 2007 για τις οποίες και χορηγήθηκαν άτοκα δάνεια από την τότε Κυβέρνηση. Τα τελευταία ένα δύο χρόνια και ενώ ο κλάδος προσπαθούσε να ορθοποδήσει από τα προβλήματα που δημιούργησε η γρίπη των πτηνών η διεθνής οικονομική κρίση και τα γνωστά πλέον προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας προσθέτουν νέα βάρη και δημιουργούν νέα προβλήματα στους πτηνοτρόφους και τις επιχειρήσεις του χώρου.
Η οικονομική στενότητα της εποχής, η πτώση της ζήτησης λόγω της οικονομικής κρίσης, τα στενά και περιορισμένα περιθώρια αποπληρωμής των δανείων για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που τους είχαν χορηγηθεί το προηγούμενο διάστημα ξαναφέρνουν σήμερα τους Έλληνες πτηνοτρόφους αντιμέτωπους με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι εκπρόσωποι του κλάδου τόσο σε συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου σας όσο και σε δημόσιες τοποθετήσεις τους επισημαίνουν την ανάγκη να επιμηκυνθεί η διάρκεια των δανείων τους σε 15 χρόνια από 5 χρόνια που είναι σήμερα και να μετατραπούν σε άτοκα όσα εξ αυτών είναι έντοκα.
Κατόπιν αυτών ερωτάται η κυρία Υπουργός
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε ώστε να υπάρξει διακανονισμός των παραπάνω δανείων με την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους στα 15 έτη που εύλογα ζητούν οι πτηνοτρόφοι της χώρας μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: