Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

«Ψαροπλιά» Έγκλημα και τιμωρία

Του ΣΤΑΘΗ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ


Αυτό που πάει να γίνει στην Άρτα, μέσα στη θερινή ραστώνη, ξεπερνάει και τα όρια κάθε διεστραμμένης φαντασίας. Ο ιστορικός χώρος της πόλης “ψαροπλιά” δίδεται σε εργολάβους για 25 χρόνια, ώστε να εκμεταλλευθούν 6 καφετέριες που θα προκύψουν με το χτίσιμο άλλων 1000 τ.μ.
Για “τριάντα αργύρια”... Για ένα πουκάμισο αδειανό...
Πρώτη φορά στα χρονικά της Άρτας οι αρχές της είναι τόσο αντίθετες με τον απλό κόσμο και κάνουν το παν, ώστε να γίνει ο διαγωνισμός. Πότε αλήθεια; Διαβάζουμε στο site του Δήμου ότι η κατάθεση φακέλων λήγει 10/8. Πότε θα κάνουν τον περίφημο διαγωνισμό; Τον Δεκαπενταύγουστο που θα λείπει όλη η πόλη στα πανηγύρια; Κάτι “βρομάει” εδώ και μάλιστα πολύ(!!!)
Αυτοί που επί οχτώ (8) χρόνια δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε, έχουν απαξιώσει και διαλύσει εντελώς την πόλη, έρχονται τώρα παραμονές εκλογών να “ξεπουλήσουν” τα ψαροπλιά σε εργολάβους- ιδιώτες, χωρίς καμία αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική μελέτη. Χρησιμοποιώντας, ως όχημα “κάποιο” μελετητικό γραφείο “Μαστοράκης”, προτείνουν τσαγκάρικα, κομμωτήρια, ραφτάδικα και άλλες “άσχετες” χρήσεις, ώσπου να επιτύχουν τον σκοπό τους, δηλαδή τις 6 (έξι) χρυσοφόρες καφετέριες με τα άπειρα τραπεζοκαθίσματα, οι οποίες δεν θα πληρώνουν Δημοτικό φόρο, αφού τα ψαροπλιά δεν είναι χαρακτηρισμένα ως πλατεία(!!!) Βέβαια στην πρόταση περιλαμβανόταν και η χρήση ξενοδοχείο, η οποία αφαιρέθηκε “νύχτα” από τους αρμόδιους για ευνόητους λόγους. Οι “μυημένοι” εργολάβοι, έτοιμοι από καιρό τριγυρνούσαν στην πόλη με τα σχέδια στα χέρια και έψαχναν για επενδυτές- ενοικιαστές. Στα κοινοπρακτικά σχήματα συμμετέχει και συγγενής α΄ βαθμού των αρμοδίων. Ήταν όλα τόσο ωραία “στημένα” από τους υπεύθυνους που πίστευαν ότι καμία δύναμη δεν μπορεί να τους σταματήσει. Άλλωστε, όπως είπε ο πρωτοπόρος Γιώργος Βουλγαράκης: “ότι είναι νόμιμον είναι και ηθικόν”. Και τα πορνεία μήπως;
Η “σούπα” άρχισε να κόβει, όταν έλαβαν τις πρώτες κοινοποιήσεις, από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Ιωαννίνων, η οποία έχοντας παραλάβει την αρχιτεκτονική μελέτη του διαπρεπούς Αρτινού αρχιτέκτονα- πολεοδόμου κ. Γιώργου Ζιώβα για τα ψαροπλιά, έστειλε τον φάκελο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) με θετική εισήγηση, για την κήρυξή τους, ως διατηρητέο μνημείο. Ναι καλά διαβάζετε: Αυτό που οι αρμόδιοι και το μελετητικό γραφείο Μαστοράκης το είδαν, ως “χρυσοφόρες όρνιθες” οι υπεύθυνοι του πολιτισμού το βλέπουν ως διατηρητέο μνημείο (ευτυχώς δεν είναι Αρτινοί !!!)
Κάποια στιγμή πρέπει να ασχοληθούμε με τις “ανήκεστες” βλάβες που προκάλεσαν στον αρχιτεκτονικό ιστό της πόλης και στο ιστορικό κέντρο της Άρτας, οι ίδιοι οι Αρτινοί! Το θέμα λοιπόν έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλου για να εκδικαστεί σε επόμενη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. Παρόλα αυτά οι Αρτινοί αρμόδιοι παριστάνουν, ότι δεν ξέρουν τίποτα και ότι ο διαγωνισμός θα γίνει κανονικά... Μα είναι τόσο αναίσθητοι πια... Θα κάνουν δημοπρασία, ενώ εκκρεμεί αίτηση για διατηρητέο μνημείο; Ποιος θα πληρώσει τις “ρήτρες” σε περίπτωση που ο μειοδότης εργολάβος εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες με τον Δήμο; Ο επόμενος Δήμαρχος μήπως; Αρτινοί ξυπνήστε, σηκωθείτε από τις καφετέριες της διπλανής πλατείας και ξεκινήστε τις προσφυγές κατά του διαγωνισμού μπας και καταλάβουν οι υπεύθυνοι ότι σ΄αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι και δικαστές...
Αυτοί που έχουν πάρει τεύχη δημοπράτησης και ετοιμάζουν φακέλους, όσο “μυημένοι” στο κόλπο κι αν είναι, ας καταλάβουν ότι τα “ψαροπλιά” ξέφυγαν από την “ιδιοκτησία” του Δήμου Αρταίων και πάνε να γίνουν Μνημείο Ποιλιτιστικής Κληρονομιάς. Ας μην είναι και ας μην παριστάνουν τους αφελείς.

ΥΓ1 Αυτές οι βρισιές που δεν ακούγονται, ούτε σε συνέλευση εκδοροσφαγέων, αποκαλύπτουν την ταυτότητα αυτών που τις εκστομίζουν.
ΥΓ2 Πολίτες εναντίον Δημαρχείου! Άλλη μια φορά παρόντες στο ίδιο έργο. Για τον “Μακρυγιάννη” μας τίμησαν μετά 13 χρόνια. Για τα ψαροπλιά πότε; Το 2025 μήπως;

Δεν υπάρχουν σχόλια: