Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Μήπως το κίνητρο του UCC είναι… το Ουράνιο;

Του ΝΙΚΟΥ  ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ


Την Τετάρτη 7 Ιουλίου αναζητώντας υλικό για το σημερινό αφιέρωμα που δημοσιεύουμε στις σελίδες 14 και 15 σχετικά με την Τσαμουριά και τον UCC, διαβάσαμε στο www.paramythia-online.gr, την παρακάτω είδηση, η οποία αναρτήθηκε την ίδια μέρα και μας έκανε ιδιαίτερα εντύπωση. Την αντιγράφουμε ως ακριβώς έχει και μετά θα σχολιάσουμε: «Ένα θέμα βγαλμένο από τα παλιά ξαναέρχεται στην επιφάνεια ένεκα τις οικονομικής κρίσης που ταλαντεύει την Ελλάδα. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη ποσότητα Ουρανίου που βρίσκεται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Νεράιδα Παραμυθιάς σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από 12 χρόνια.
Η μέτρηση ήταν 9550 Μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150. Η τιμή του ουρανίου διαφέρει αναλόγως την πυκνότητα του και κυμαίνεται από 1.000 μέχρι και 27.000 δολάρια το γραμμάριο. Η σκέψη που όλοι έχουμε στο μυαλό μας είναι γιατί δεν το αξιοποιούμε. Όχι σαν δήμος Παραμυθιάς αλλά σαν Ελλάδα, αφού η συνολική ποσότητα που υπολογίζεται να υπάρχει στην Ελλάδα, ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια τόνους. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως έστω και μερική εκμετάλλευση, όχι απλά θα έλυνε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας αλλά θα μας καθιστούσε σε μια από τις οικονομικές υπερδυνάμεις του πλανήτη.
Εδώ έρχονται οι θεωρίες συνομωσίας που θέλουν δάκτυλο της Αμερικής πίσω από τις Αλβανικές διεκδικήσεις στην Ήπειρο, που τις τελευταίες μέρες έχουν φουντώσει από τις προθέσεις της Αλβανίας να λειτουργήσει πυρηνικό εργοστάσιο στην Βόρεια Ήπειρο την επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα θα ξαναέρθει στην Βουλή από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ τους επόμενους μήνες».
Αυτή είναι η είδηση και το σχόλιο της προαναφερόμενης ιστοσελίδας. Μια είδηση που όπως και να έχει το όλο θέμα διαβάζοντας και το αφιέρωμα της σημερινής έκδοσης, μοιραία το μυαλό του απλού ανθρώπου δεν πηγαίνει στο καλό. Για να γίνει πιο κατανοητή αυτή η σκέψη μας πρέπει να σημειώσουμε ότι η σημερινή Νεράϊδα, είναι η παλιά Μενίνα, η οποία τότε ήταν ένα μικρό χωριό, ανάμεσα σε απότομα υψώματα και με ελάχιστα κτίρια, που τα περισσότερα από αυτά ανήκαν σε επιφανείς τουρκοτσιάμηδες. Το χωριό αυτό, λόγω της συγκοινωνιακής θέσεως, ανάμεσα Ηγουμενίτσα- Γιάννινα, οι Γερμανοί με τους συνεργάτες τους Τουρκοτσιάμηδες, το είχαν μετατρέψει σε εξαιρετικά ισχυρό οχυρό.
Εκεί ήταν στρατοπεδευμένο ένα τάγμα Γερμανικού στρατού 250 ανδρών, με συνεργάτες και βοηθούς πάνω από 500 τουρκοτσιάμηδες. Αυτό το απόρθητο φρούριο οι αντάρτες του Ζέρβα που αποτελούσαν τη 10η Μεραρχία με Διοικητή τον αρτινό Συνταγματάρχη Βασίλειο Καμάρα, έλαβαν Διαταγή από το Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής να επιτεθεί εναντίον του με αντικειμενικό σκοπό την προσβολή και εξουδετέρωση της Γερμανικής φρουράς, τη μεταφορά των μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών στην Παραμυθιά, και τη τελεία καταστροφή κάθε πολυβολείου.
Η επίθεση των Ελλήνων ανταρτών ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Αυγούστου και η μάχη διήρκησε σχεδόν 2 μέρες χωρίς ανάπαυλα. Ο αγώνας ήταν τιτάνιος, αλλά τελικά νικηφόρος για τους αντάρτες του Στρατηγού Καμάρα. Η γερμανική φρουρά εξουδετερώθηκε αλλά πολλοί Αλβανοτσάμηδες κατόρθωσαν να διαφύγουν καθώς γνώριζαν καλά την περιοχή, όταν αντελήφθησαν ότι η μάχη χανόταν. Από πλευράς ΕΔΕΣ στην επιχείρηση έλαβαν μέρος το 40ο Σύνταγμα Ευζώνων Άρτας υπό τον Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Αγόρο, το 16ο Τάγμα υπό τον Ταγματάρχη Κρανιά, το 3ο Τάγμα του 10ου Συντάγματος υπό τον Ταγματάρχη Κατσαρό κ.α τμήματα. Η συγκεκριμένη μάχη κατά των Γερμανών και των αλβανοτσάμηδων είναι από τα μεγαλύτερα σαμποτάζ-επιτυχίες των Βαλκανίων μετά από αυτό του Γοργοποτάμου.
Αυτά για την ιστορία. Ακόμη πρέπει να σημειώσουμε ότι η Νεράϊδα (Μενίνα), ήταν το κέντρο των αλβανοτσάμηδων που κατοικούσαν στη Θεσπρωτία. Κι όπως όλοι μπορούν να καταλάβουν το πρόσφατο ενδιαφέρον για επιστροφή των τσάμηδων που οικειοθελώς έφυγαν στην Αλβανία μετά την «μάχη της Μενίνας» -και με αφορμή του Ουράνιο- ήδη πρέπει να προβληματίσει πολλούς. Σ’ αυτό το σχόλιο απλά καταγράψαμε γεγονότα… τα οποία ελπίζουμε να είναι μόνο στη σφαίρα της δημοσιογραφικής μας φαντασίας. Σε διαφορετική περίπτωση, τότε κάτι δεν πάει καλά…
kontogiorgosn@gmail.com

Υ.Γ.: Στην επόμενη έκδοση θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε αφιέρωμα για την «Μάχη της Μενίνας». Θερμά παρακαλούμε αν κάποιος από τους αναγνώστες, έχει φωτογραφία του Στρατηγού Βασίλειου Καμάρα να επικοινωνήσει μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: