Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΡΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ο Πύρρος γεννήθηκε το 319 π.Χ. στη Μολοσσία της Ηπείρου. Ήταν παιδί του βασιλιά της Ηπείρου Αιακίδη και της Φθίας, θυγατέρας του στρατηγού Μένωνα από τη Λάρισα
Όταν ήταν δυο ετών, ο πατέρας του πήγε να απελευθερώσει την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου, που ήταν πολιορκημένη στην Πύδνα από τον Κάσσανδρο. Δυστυχώς, όμως, οι στρατιώτες του Αιακίδη αρνήθηκαν να τον ακολουθήσουν και τον ανατρέψανε «κοινώ δόγματι». Ο βασιλιάς κατέφυγε στους φίλους του Αιτωλούς και οι Μολοσσοί ανέβασαν στο βασιλικό θρόνο τον νεαρό Νεοπτόλεμο Β’, γιο του Αλεξάνδρου του Μολοσσού, διότι οι νόμιμοι κληρονόμοι του Νεοπτολέμου Α’, ο Αλέξανδρος ο Μολοσσός, η Τρωάδα και η Ολυμπιάδα είχαν πεθάνει. Οι επαναστάτες μετά την εξέλιξη αυτή έτρεξαν στα ανάκτορα για να φονεύσουν το γιο του Αιακίδη. Όμως τους πρόλαβαν οι πιστοί του Ανδροκλείδης και Άγγελος, οι οποίοι με μεγάλο κίνδυνο κατόρθωσαν να σώσουν τον μικρό Πύρρο, τον οποίον δίκην αγωνιστικής σκυτάλης εμπιστεύτηκαν στους γενναίους Μολοσσούς Ιππία, Ανδροκλείωνα και Νέανδρο, οι οποίοι τελικά παρέδωσαν το νήπιο στο Βασιλιά των Ιλλυριών Γλαυκία, φίλο του Αιακίδη.
Ο Νεοπτόλεμος ο Β’, μετά τα βίαια γεγονότα, κατέλαβε την εξουσία και συνήψε αμέσως συμμαχία με τον ισχυρό Κάσσανδρο, ο οποίος όρισε το στρατηγό του Λυκίσκο «επιμελητήν και στρατηγόν» και η Ήπειρος κατέστη υποτελής στη Μακεδονία.
Τον μικρό Πύρρο ανέλαβε η σύζυγος του Γλαυκία Βερόη, η οποία είχε στις φλέβες της αίμα από τη γενιά των Αιακίδων. Το ξανθό παιδί, ανατράφηκε, μορφώθηκε και μεγάλωσε στην αυλή του Γλαυκία.
Όταν ο Πύρρος έγινε έφηβος, περίπου 12 ετών, ο Δημήτριος ο Πολιορκητής, γιος του βασιλιά Αντιγόνου, ήλθε στην Ελλάδα για να απελευθερώσει τις ελληνικές πόλεις από το μακεδονικό ζυγό. Παράλληλα, οι Μολοσσοί, που ήταν δυσαρεστημένοι με το αυταρχικό καθεστώς, ανέτρεψαν τον Αλκέτα και φόνευσαν αυτόν και τα δυο μικρότερα παιδιά του, τον Ησιονέα και τον Νίσο.
Ο Γλαυκίας, όταν έμαθε τα συμβαίνοντα στη Μολοσσία, έσπευσε με το στρατό του και εγκατέστησε, το 306 π.Χ., τον Πύρρο ως βασιλιά της Ηπείρου, με τη σύμφωνη γνώμη του Δημητρίου Πολιορκητή, ο οποίος στο Άργος είχε νυμφευθεί τη Δηιδάμεια, αδερφή του Πύρρου. Φαίνεται ότι η βασιλεία του νεαρού Πύρρου θα παγιωνόταν με τη συμμαχία του ισχυρού γαμβρού του. Όμως οι παρεκτροπές των βασιλικών συμβούλων και προστατών του ανήλικου βασιλιά δυσανασχέτησαν τους πάντοτε ατίθασους και φιλελεύθερους Μολοσσούς. Αυτοί, όταν ο Πύρρος ήταν 17 ετών και πήγε στο γάμο του γιου του Γλαυκία, φίλου και συνομήλικου στα παιδικά του χρόνια, βρήκαν την ευκαιρία και με τη βοήθεια του Κασσάνδρου επαναστάτησαν ξανά κατά του Πύρρου και ανακήρυξαν βασιλιά το γιο του Αλεξάνδρου, του άλλοτε βασιλιά των Μολοσσών, τον Νεοπτόλεμο Β’, ο οποίος τότε ακριβώς διέτριβε στη Μακεδονική αυλή.
Ο Πύρρος, για δεύτερη φορά, βρέθηκε εξόριστος χωρίς θρόνο και φίλους. Ήταν σε ηλικία που έπρεπε να σπουδάσει επιστήμες, στρατηγική και πολεμικές τέχνες, γι’ αυτό ανεχώρησε και πήγε κοντά στον Δημήτριο Πολιορκητή, τον μεγάλο ήρωα με την μεγάλη πολεμική πείρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: