Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Τέλος της Νομαρχίας ύστερα από 16 χρόνια

Έγινε η τελευταία συνεδρίαση του Ν.Σ. Άρτας - Ο πρόεδρος του Ν.Σ. Μιχάλης Νικολάου εκ μέρους όλου του προεδρείου ευχαρίστησε όλους τους νομαρχιακούς συμβούλους και τους επικεφαλής των παρατάξεων

Tην περασμένη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου το Νομαρχιακό Συμβούλιο Άρτας συνήλθε στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος, καθώς μετά από 16 χρόνια, ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης καταργείται και δίνει την θέση του στην αιρετή Περιφέρεια και στο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στις τέσσερις αυτές τετραετίες υπηρέτησαν το θεσμό ως Νομάρχες Άρτας ο Χρήστος Παπαγεωργίου, ο Λάμπρος Ρίζος και – τελευταίος – ο Γιώργος Παπαβασιλείου. Στα τέσσερα χρόνια της τελευταίας περιόδου 2007-2010, το Ν.Σ Άρτας έλαβε 487 αποφάσεις μαζί με τις δύο στη συνεδρίαση της Δευτέρας που ήταν και οι τελευταίες και υπήρξαν ομόφωνες.
Ένας θεσμός κλείνει τον κύκλο του και από τα μέλη του Ν.Σ., άλλοι θα συνεχίσουν ως εκλεγμένοι στα όργανα της περιφερειακής και άλλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος του Ν.Σ. Μιχάλης Νικολάου εκ μέρους όλου του προεδρείου ευχαρίστησε όλους τους νομαρχιακούς συμβούλους και ιδιαίτερα τους επικεφαλής των παρατάξεων, τους υπαλλήλους της Ν.Α. που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις για θέματα της αρμοδιότητάς τους και τους λειτουργούς των τοπικών ΜΜΕ.
Όλα έχουν μια αρχή και ένα τέλος είπε ο Νομάρχης Άρτας Γιώργος Παπαβασιλείου ο οποίος ανέφερε ότι διατηρεί επιφυλάξεις για την άμεση απόδοση του θεσμού του αιρετού Περιφερειάρχη εντοπίζοντας κάποιες αδυναμίες και γι’ αυτό το λόγο όπως είπε, επέλεξε να μην συμμετάσχει σ’ αυτό το σχήμα σ’ αυτές τις εκλογικές διαδικασίες.
"Εκτιμούσα ότι πρέπει να υπήρχαν κανόνες που θα επιτρέπουν και στα παιδιά των γειτονικών νομών να μπορούν να διεκδικούν τη θέση του Περιφερειάρχη. Κατάντησε να είναι συνυφασμένη με το πρόσωπο το οποίο υπηρετεί την πρωτεύουσα της Περιφέρειας και πολλές φορές να διοικεί σύμφωνα με την πλειοψηφία που υπάρχει.
Ελπίζω να μην φτάσουμε εκεί" είπε μεταξύ άλλων ο Νομάρχης. "Είμαι λοιπόν σήμερα ικανοποιημένος που λήγει μια θητεία γόνιμη και δημιουργική" τόνισε ο κ. Παπαβασιλείου ενώ σημείωσε ότι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της παρουσίας του Ν.Σ. Άρτας σε σχέση και με άλλα Ν.Σ. ήταν ότι υπήρξε πολιτικό ήθος και λόγος. Ο κ. Παπαβασιλείου αναφέρθηκε και στη δική του μετέπειτα πορεία ξεκαθαρίζοντας: «Είμαι και θα είμαι παρών. Θα αγωνιστώ απ’ το πόστο το οποίο με έβαλε ο λαός για να τον υπηρετήσω μέσ’ απ’ το βαθμό αυτό γιατί το οφείλουμε όλοι να τιμήσουμε την ψήφο την οποία μας έδωσε στις εκλογές που έγιναν».
Από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, την πίστη του στο νέο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης εξέφρασε ο Κώστας Μπόβολος λέγοντας ότι «με το νέο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αν και αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση σιγά – σιγά θα βρεθεί βηματισμός και θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε την περιοχή μας κάτω από καλύτερες προϋποθέσεις με γνώμονα πάντα τα προβλήματα των πολιτών στην δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία διάγουμε».
Ενώ οι κ.κ. Γιολδάσης και Χαρακλιάς δήλωσαν πως δεν είναι αισιόδοξοι για την παραπέρα πορεία του θεσμού του «Καλλικράτη» και της Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Γιολδάσης ανέφερε: «Εγώ δεν είμαι αισιόδοξος για την παραπέρα πορεία του θεσμού του «Καλλικράτη» με την αιρετή Περιφέρεια και με τα προβλήματα που θα έχει και θα αναφέρω ένα παράδειγμα.
Θυμάμαι στις αρχές της περιόδου που ήμασταν σαν Ν.Σ. που γίνονταν οι δεξαμενές στον Αμβρακικό. Θυμάμαι όλο το Ν.Σ. και προς τιμήν του που είχαμε υψώσει φωνή διαμαρτυρίας. Άκουσα τώρα ότι περίπου σαν ατύχημα προσάραξε μεγάλο πλοίο στο στόμιο του Αμβρακικού χωρίς βέβαια παρενέργειες όσον αφορά τη μόλυνση κ.τ.λ. Μπορούσε και να έχει. Θέλω να πω αυτά τα ζητήματα απομακρύνονται από μας με αυτόν το θεσμό και είναι δύσκολο να ενδιαφέρονται από μεγαλύτερα κλιμάκια γι’ αυτά όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν και στην περιφέρειά μας». Ενώ ο κ. Χαρακλιάς τόνισε: "Ο "Καλλικράτης" δεν έγινε μόνο και μόνο για να αξιοποιηθεί ή ν’ αναπτυχθεί η περιφέρεια.
Έγινε για άλλους λόγους, ότι πρέπει η κεντρική διοίκηση να ελέγχει τα πάντα και τους πάντες και τώρα που μας ελέγχει και η τρόικα και έχουμε αυτή τη στιγμή κατοχή θα ελέγχει απόλυτα και την περιφέρεια. Εγώ σε οποιοδήποτε αγώνα κι αν χρειαστεί θα είμαι μπροστά για να πάρει η Τ.Α. το δικό της το δρόμο". Το λόγο πήραν και πολλά μέλη του Ν.Σ. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τις ευχές όλων για καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία και καλή συνέχεια για όσους θα συνεχίσουν, απ’ όποιο μετερίζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: